![]() |
Alıntı:
Alıntı:
ana arı telim dışarda kalacak (Ana arı ızgarası (42cm x 50cm)) ve ikisini içine alan bir kovan yaparsamda alan çok büyüyeceği için kovan koruması ve bal üretim aşamaları uzun zaman alırmış. Verdiğiniz resimde 4 parça var bana verceğiniz kovanda böyle 4 parçamı ? eğer öleyse problem yok aksi halde parçalamamız gerekecek buda sorun demek.. |
O çıta resmi elimde hazırdı onu koydum. O ana üretiminde kullanılan küçük çıtaların 4 tanesini koymak için önceki resimlere bakardanız küçük çıtaların yerleşmiş halini de görürsünüz. Aradaki bölme ve kenardaki zımbalı parcalar olmayacak.
|
Ana arı teliniz standartlara uygun zaten bizim kullandığımız ölçü de 42X50 cm bu kovanın üstten görünüşü. Kovanın üstten görünüşü bu ölçüden 0,5 cm büyüktür.
|
Kamil bey tekrar teşekkür ederim. Bu açıkladığın ız ölçülere göre problem yok
|
Alıntı:
öncelikle şunu anlamak isterim arılarınızı yıl boyu o cam kovanda tutmak istiyorsunuz ? bu doğrumudur . burdaki temel sorun nem olacaktır tamamen cam kovanda bir süreliğine sergi amaçlı vs ama bunun uzun vadede koloniye etkileri farklı olacaktır . ayrıca büyük havalandırmada çözüm olmaz ılık yerlerde bile olsanız koloniyi üşütme riskiniz var ayrıca kolonisavunması çok zayıf olur buda sorun vede şu var sizin camdan yaptıgını kovan arılar tarafından kabul olunsa bile onun her yerini propolis ve mumla kapatacaklardır canım anlamı kalmaz bence modern bri kovan alıp üstündeki örtü tahtasını camdan **** şeffa plastikten yapın arıların üşümemesi içinde üstünü örtü beziyle örtüp kovan kapagını takın izlemek istediğinizde açarsınız belli süreleri aşmamak kaydıyla .. ama bana sorarsanız en iyisi bir arıcı dost edinin her şeyiyle bir **** iki tane kovan alın burada zaten her uygulamada göreceksinizki arıcılığa hevesiniz gün geçtikce artacak sevgilerimle umarım bri fikir verebilmişimdir |
Alıntı:
|
Alıntı:
|
merhaba tekrardan ****** heves etmişsiniz güzel bir olay arıcılık helede gözlem kovanında arı incelemek ... cam kovanda başarılı olacağınızı düşüyorsunuz bunu yapmanız gerekiyor artık bence... bazı sorunlar olacaktır ama aşılır halledilir herşey bu istekle devam etmeniz durumunda başarı gelecektir diye düşünüyorum
|
Karakovan
Öncelikle forumdaki tüm arkadaşlara merhabalar.Ben babam ile birlikte ortalama 100-200 kovan aralığında arı ile ilgilenen bir doğa aşığıyım.Forumda karakovan ile ilgili birçok özenilesi yazılar gördüm.Olaya hep anlatılan ve özenilen haliyle bakıldığından olayın dezavantajlarını katılımcı arkadaşların da desteği ile bu başlık altında açmaya çalışacağım.
1:Eski usul sepetlerde hayvan dışkısı ile sıvanan kovanın hijyen olarak sakıncaları mutlaka değerlendirilmelidir. 2:Sepet kovanların bakımı ve temizliği yapılamadığından hem arıların sağlığı hemde içieride oluşan bakteri ve mikropların oluşturacağı tehlike dikkate alınmalıdır. 3:Toplum arasında oluşan gerçek bal karakovan balıdır önyargısı kesinlikle yanlıştır.Sonuçta o balı toplayanda aynı arı modern kovanın balını toplayan da aynı arıdır.Çevresel etkenlerden aynı şekilde etkilenmektedirler. 4:Bal alımı sırasında arıların sokmasını azaltmak için(arıları dip kısma toplayabilmek için) çok daha fazla körük sıkılmaktadır duman içindeki kalıntıların baldaki etkileri çok daha fazla olacaktır. 5:Üretimi sadece arılar tarafından yapılan ve vicuda bir faydası olmayan balmumunun sadece görüntü güzelliği için heba edilmesi milli ekonomiye zararları gözönüne alınmalıdır. 6:Kovan kontrolü sağlanamadığından arıların kendi insiyatifine bırakılması çıkabilecek sorunlar sebebiyle ekonomik olarak etkileri değerlendirilmelidir. 7:İşin özü balı toplayan arı aynı arı, bal aynı bal artıları eksileri değerlendirlmeli.Önemli olan zararlı ilaçların kullanılmaması sadece arılara değil tarımda da zararlı ilaçlar yerine biyolojik mücadeleye ağırlık verilmesi.Hijyene dikkat edilmesidir. 8:İlla ben petekli bal yemek istiyorum diyenlerede benden bir tüyo:Krakovan balı diye 2-3 misli para vermek istemeyen arkadaşlar suni petekte yaptırılmış peteği de rahatlıkla yiyebilir.Peteği alıp tahta bir spatula ile kabarmış gözleri çift taraflı sıyırıldığında suni petek dediğimiz kısım aynen kalacak ve arının kendi kabarttığı petek gözlerini balıyla birlikte rahatlıkla doğal petek balı olarak yenilebilecektir. |
Teşekkürler arıcı35, bazıları o sihirli sözcükle para kazanıyor işte. Karakovan balı! Dediğiniz gibi bal aynı bal. Bir yer hariç söylediklerinizin tamamına katılıyorum. Katılmadığım yer mumun yararsız olduğu...
|
Araştırıyorum bal mumunun zararına dair bir bilgi bulamadım. Eski peteklerde bakteri kalıntısı bazı zararlı maddeler belki olabilir.Ancak arının yavru üretiminde hiç kullanmadığı kendi yaptığı ballı bir peteği yemek gayet hoş oluyor. Ben seviyorum. Akademisyen arkadaşlar şu mum işine bir el atalım, bilenler bir şeyler yazsın.
Bal mumunun kimyasal içeriği; Miktar% Monoesterler 35 Diesterler 14 Triesterler 3 Hidroksi esterler&polyesterler 12 Asit esterler&polyesterler 3 Uzun zincirli hidrokarbonlar 14 Uzun zincirli yağ asitleri 12 Bu maddelerden insan sağlığına zararı olan var mıdır? Bilenler yazsın lütfen. Benim kimyam zayıf. kaynak http://yunus.hacettepe.edu.tr/~aozkok/calismalar.html |
Alıntı:
elbette çok şey yazılabilir bu konuda ben bir arıcılık ögrencisi olarak derslerde gördüğümü sizinle baylaşayım. bal bumu içerik itibariyle zengindir anca insan sindirim sistemi içinde içerdiği maddelerin sindirilip amacında kullanılması olanaksız bir durum sindirim anında yediğimiz pek çok gıda maddesi birbirine etki eder ancak bal mumundaki maddelerin tam olarak kullanılması çok zor hatta imkansız çünkü mumun erime sıcaklı ile bizim sindirim sıcaklığımız farklı zaten . derslerde bize gösterilen açıklanan bu kısaca umarım faydası olmuştur |
Alıntı:
umarım okuyup ders alacak birileri çıkar ellerine sağlık teşekkürler |
Alıntı:
Teşekkür ederim şu an mali durumu toplamaya çalışmaktayım haziran ayında *** kuracağım kovanımı. Biraz geç gibi gelebilir ama amacım bal almak değil bu seneyi güvenli ve sağlıklı şekilde kışlatmak zaten 1 ay yakın şerbet beslemesi yapıp konoliyi güçlendirmeye çalışacağım. Bu güzel hayvanların balkonumda yaşaması çok hoşuma gidecek :) |
umarım istediginiz gibi olur blank
|
Alıntı:
|
Arkadaşlar merhaba öncelikle. yazışmalarınızı okurken kendimi cevap verme zorunluluğunda hissettim. yaklaşık 13 senelik arıcıyım baba mesleğimiz olduğu için. K arakovan ve petekl verilerek yapılan baldan bahsetmişsiniz. Karakovan balının kaliteli olma sebebi petek değildir. Karakovan ballarını havalar soğuyunca yani ekim ayı civarında aldığımız için balın içerisindeki su miktarı azalmış bal koyulaşıp iyicene mayalandığı için ve karakovanlar yerinden tepişmedikleri için o yörede az az toplanan çiçeklerden oluyor. Böylelikle kalitesi artıyor. Arkadaşların yaptığı gibi fenni kovana telli çerçeve koyarakta bu işi yapabilirsiniz ama tam bir arı katliamı diyebilirim. katkı verecek olduğunuzda karakovana da şerbet, kek takviyesi yapılabilirsiniz. Kendiniz üretebiliyorsanız en iyi kaliteli bal işte o. Ben resmi gezginci bir arıcıyım. yüzlerce fenni kovanım var ama sadece üç tane karakovanım var ve onlarda dağda duruyorlar. Diğer kovanlarımı gezdiriyorum fakat onlar orada sabit kalıyorlar ve daha ballarını almadım halbuki fenni kovanlarımı iki defa sağdım. İşte bu zamana kaldıkları için içerisindeki ballar kaliteli oluyor fenni kovanlarım petekli ama o sunni dediğiniz petek zaten arı mumundan yapılıyor. Sahte veya karışımlı peteği arı zaten ayırıyor bu yüzden balın kalitesi pek peteğinle iligili değildir. Hem karakovan balının daha koyu ve kara olmasının sebebi de yıllarca o peteğin arılar tarafından kullanıldığı için artık kirlenmiş olduğudur. Arıya verilen kekin de bala kesinlikle bir katkısı yoktur. Sadece mayıs ayından sonra verilen glikoz ve şeker şurupları bala karışabilir. Ayrıca bal kıtır kıtır değilde tereyağı veya helva gibi donuyor hatta kışın bıçakla kesiliyorsa o balı alın ve gönül rahatlığıyla yiyin. Görüşmek üzere, saygılarımla.
|
Teşekkürler Sayın yaban arısı.Karakovan denince insanların aklına ne geliyor acaba...
Doğal bal mı, katkısız mı, mükemmel bal mı? Arı aynı arı bal aynı bal. Ancak karakovan ismini balın başına koydun mu fiyat birden katlanıyor. Yaban arısının dediği gibi karakovanlardaki bal çok geç hasat ediliyor. Yani, kovanda yavrunun kalmadığı kışa yakın zamanlarda... Bu bekleme süresi balı iyice olgunlaştırıp, en koyu kıvamı kazanmasını sağlıyor. Nektar çeşitliliği açısından düşünülür ise süzme bal petekli ballardan daha zengin bir nektara sahiptir. Çünkü bir çok petekten süzülen ballar karışıyor. (üç dört yer değiştiren bir arının peteklerinin sağımında, konaklanan yerlerin hepsinden az ya da çok nektar vardır.) Saygılarımla... |
arıcı dostlar bahar geliyor sesiniz çıkmıyor neler yapıyorsunuz
|
arıcı arkadaşlar sepet kovan ölçüleri nasıl olmalıdır ne tür malzemeden örülmelidir içini ne ile sıvamak gerekmektedir bilenlerden bilgi rica ediyorum
|
Alıntı:
Sepetin bir standardı olmadığına göre, sepet kovanın da standardı yoktur. Anlaşılan nostalji yapacaksınız:D. Böyle bir kovana sahip olmak, arının kontrol edilememesi demektir. Ben kendinizi yormayın derim:) Yine de yapmaya kararlıysanız. Sepetin iç hacmi en az standart bir kovan iç hacmi kadar olsun. Kovanı yapınca resimlerini de bekliyoruz. Haydi kolay gelsin... |
En sağlıklısı katkısız %100 doğal olan Karakovan diye biliyorum.
|
1 Eklenti(ler)
Karakovanları çocukluğumda görürdüm. Tabi biz arılardan birkaç iğne yedikten sonra çok fazla yaklaşmazdık. Bizim burada eski arıcılık yapanlardan son kalanlar sanırım başka yapan kalmadı tahta sandık içerisinde karakovan balı yapıyorlar. Kovanların yanına gitmediğim için resimlerini çekemedim. Bu yıl fazla bir bal alamamışlar. Sabit arıcılık yaptıklarını düşünürsek gene de iyi bal almışlar. Duyduğum gezici arıcılar fazla bir bal alamamışlar. Kovanları çekemesem de balın görüntüsünü çektim. Arı tamamen her şeyini kendi yapıyor. Balı almak anladığım kadarı ile biraz zor. Balı almak için birlikte gittiğimiz arkadaş geçtiğimiz yıl şekeri olan bir tanıdık ile gitmiş. Tabi ikram edilen balları yedikten sonra şekerinin yükseleceğini düşündüğü halde şekeri yükselmemiş.
Eklenti 713797 |
Karakovan bal da olsa neticede bir şekerdir ve şeker hastaları dikkatle tüketmelidir.karakovan şekeri yükseltmez denilen bir inanış var ama doğru değil maalesef.
Karakovan ballarda asıl önemli olan varoa, mum güvesi, yavru çürüklüğü gibi hastalıklarla nasıl mücadele yapıldığıdır.Kenaz marvik gibi arıda kullanılmayacak ilaçlar kullanılıyor mu bunlar önemli.bal ve mumu kimyasal maddeyi alır bırakmaz.bu nedenle en iyi bal kendi ürettiğiniz baldır :) |
2 Eklenti(ler)
Buda benim karakovanim sepetçi biraz büyük örmüş ama içini biz düzenleme yapacağız
|
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 08:55. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025