![]() |
O zaman baslıgı canlı tutalım...
Karakovan dan kastımız ne ılk once bunu belırleyelım... Karakovanda uretılen peteklı bal...aynı sekılde modern kovanlarda da uretılebılır... Bence bılgı eksıklıgı surda baslıyor... Mıdemız balmumunu sındıremıyor...:) |
Merhaba,
Bahçemde 3-4 yıl önce balı çalındığı için arıları ölen eski bir kovan vardı. Atayım, yakayım, kırayım derken öylece olduğu yerde duruyordu. Arıcılıktan hiç anlamam, bugün kedilerimin kovanla ilgilendiğini görünce, merak edip kapağını kaldırdım, bir kaç yaban arısı petek yapmaya çalışırken, bal arıları yaban arılarına saldırıyorlardı. Kapağın altında 2-3 mm kalınlığında bir kapak daha vardı onu kaldırmaya çalışınca yapışık olduğunu anladım biraz zorladım ve kovanın için tıka basa bal doluydu ancak çok fazla bal arısı yoktu. Kovanın içi boşken petek falan yokken böyle bal olması normal mi? Arılar balı yapıp gitmiş olabilirler mi? Kovanda dişi arı olduğunu nasıl anlayabilirim? En önemlisi; ben şimdi ne yapayım? |
Ana arı varsa petekteki açık gözlerde yumurtaları görürsünüz.
Yazdıklarınıza karşı bir sürü senaryo üretebiliriz; Kovana boş iken dışarıdan oğul girmiş güçlenmiş balı topladıktan sonra oğul vererek zayıflamış olabilir. Kovana eşek arıları musallat olmuş ve içerideki koloniyi zayıflatmış olabilirler. Bir şekilde güçlü olan kovan ana arısı kaybetmiş ve zayıflamışsa (hastalığa yakalanmış olabilirler) yaban arıları saldırmış olabilir. Ana arının netten resimlerine bakarak kovanda biraz araştırmayla bulabilirsiniz. Ama çok kurcalamamak lazım ben ilk baktığım zamanlarda çıtanın kenarıyla ana arıyı ezip öldürmüştüm :) Fi tarihinde yaptığım arıcılık bilgilerime dayanarak yazabileceklerim bunlar. Daha bilgili bir arkadaş gelene kadar size fikir verir. |
sayın tarku kovanı yakınlarınızda arıcılık yapan birisi ile açarak yapılması gerekenleri daha iyi anlayabilirsiniz.sayın TCM nin yazdıkları genel olarak doğru ancak koloninin genel durumunu çerçeveleri incelemeden belli olmaz.
|
Merhaba, Arılar zeytin çiçeğinden de yararlanıyor mu? Arıcılık yapmayı düşündüğüm alanda zeytin ağaçlarının hemen hepsi ilaçlanıyor. Bu kimyasallardan arılar ve balı etkilenir mi?
|
Alıntı:
|
Merhaba,
Bende geçen sene başladım ama memnunum durumdan geçen yıl ilk arıyı aldığımız zaman hiç bir şey bilmiyorduk ben genelde youtube dan öğrendim gerçekten yararlı videolar var bende video atıyorum bazen |
benim gibi ana arıyı bölmeye almayın yeni başlayanlar :)
|
hocam her acemi arıcının başına gelen olaydır ilk zamanlarda bende bir kaç defa bölme kovanına almıştım.
|
gene de çok şey öğrendik bu sene farklı olacak bizim açımızdan , ana arı kaybı yaşamıştık geçen sene bu sene ana arımızı kendimiz üretmek istiyoruz. Strafordan bir çerçeve içine iki çerçeve girecek şekilde ölçü ayarlayıp küçük kovanlardan yaptık bakalım nasıl olacak.
|
https://youtu.be/XJYuowWgRv4
bu sene geliştirdik biraz daha ana arı üretimine yöneldik |
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 21:34. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025