![]() |
2 Eklenti(ler)
Allah a şükür analar 3 nisan itibariyle yumurtladı. Şuan 5 sağlam ana var. biri daha yaşıyor ama yumurtlamadan bir yorum yapmak zor. Ruşet kovana dalak bile yaptılar. küçük çıtada taze ana yumurtaları iyi seyirler. Orinal boyutta www.balpower.blogspot.com dan bakabilirsiniz.
|
Merhaba kamil bey, fotolariniz cok güzel ve devam ederse kovanin kapagini acmadan epey sey ögrenecegiz sayenizde. Ben nazillide ikamet ediyorum ve bu yil 1-2 kovan ile ariciliga baslamayi düsünüyorum, satilik arilarinizin oldugunu yazmissiniz yakin olsa idim ilgilenirdim ama aramiz 170 km civarinda :( buralarda tavsiye edebileceginiz bir arici varmi acaba? ilginize tesekkurler.
|
Aydın arıcılar birliği başkanı Kadir bey var, onlarda satılık arı olur. Ya da sizi yönlendirirler. İnternetten telefonlarına ulaşabilirsiniz. Eskiden İncirliova Erbeyli köyünde yerleri vardı ancak taşındılar yeni yerlerini bilmiyorum. Karina arıcılık şirketin ismi, internette bilgi bulacaksınız. Saygılar.
|
İlginize tesekkürler Kamil Bey, bahsettiginiz şahısa ulaşmaya çalışacagım. Bol ballı ve bol analı bir sezon dilerim. Saygılar...
|
2009 model ana
1 Eklenti(ler)
3 nisanda yumurtlayan analardan biri...
|
http://www.sanalsektor.com/25464-karina_aricilik.asp
zannedersem buradan ulaşabilirsiniz. Sayfasın da problem var zannedersem, başka başka açılıp duruyor. Arıcılıkla ilgili kaynaklar arasın da sayfası vardı ancak bulamadım. |
Üretmiş olduğunuz ana arıların üzerlerine senelere göre renklendirme yapıyormusunuz ?
2008 mavi 2009 kırmızı 2010 beyaz gibi. |
Anaları boyamıyorum. Kovan ara tahtasında ana ile ilgili tüm bilgileri kaydediyorum. Kovana hangi gün petek verilmiş. Kıştan kaç çıtayla çıkmış, bal verimi, yavru atışı bununla ilgili tüm bilgileri kaydederim.
|
Kovan tahtasına yazmış olduğunuz bilgiler çok güzel. Bilgilenip duruyorum ben de profesyonel olarak arıcılığa başladığım zaman yazdıklarınız gibi yaparım. :)
Sağolun. |
Bu yıl akrep çok fazla
2 Eklenti(ler)
Bu gün 4 tane akrep gördük, ikisi aynı kovanın ara kapağında birisi yine bu kovanın arkasında idi. 4. de baş ka bir kovanın yan tahtasında. İnşallah bu yıl akrep sokması yaşamayız. Son 6-7 günde 7-8 tane akrep oldu. Yağmur her canlıya yarıyor demek ki. 2007 deki kuraklıkta hiç akrep görmemiştim.
|
3 Eklenti(ler)
Arıyı anason çiçeğine götürdük. 24/06/2009 sabahı arı anasona çalışmaya başladı. Bu yıl ümitliyiz. 20-22 gün sonra anasondan bal hasadı yaparız inşaallah. Resimlerin orjinalleri blog adresimde var.
|
bloğa iki yeni video ekledim. www.balpower.blogspot.com iyi seyirler.
|
Arıcılığa başlarken bir kaç soru..
Merhaba değerli üyeler ve arı dostları.
Yıllardır eğitimim sebebiyle yapamadığım arıcılığa bu sene başlayacağım kısmetse,mart başında 3 kovan arı almayı düşünüyorum,tecrübelerinize dayanarak bir kaç sorum olacak. Öncelikle alacağım arı ailesinde ana arı benim tahminim 2-3 yaşlı olacak,bu yüzden yeni bir ana elde etmem lazım,ana arı üretimi ile ilgili çok yazı okudum merak ettiğim çiftleştirme kutuları denen kovancıklarda ana arı memeden çıktıktan sonra uçuş deliği kapatılıp içerdeki mevcut erkek arılarla mı çiftleşmesi sağlanıyor,yoksa normal olması gereken uçuş deliği açık bırakılarak çiftleştirme bölgelerinde hangi erkek arı denk gelirse(ya benim arlığımdan ya da başka bir koloninin erkeği ile) mi çiftleşme gerçekleşiyor? Bir de suni koloni üretme ile ilgili olarak hangi yöntemleri kullanıyorsunuz paylaşırsanız sevinirim bunları sormamdaki sebep ilk sene bal üretimine yönelmek değil keza kolonilerim yönetimini öğrenmek. Vereceğiniz bilgiler için şimdiden teşekkür ederim. |
Ana arı kovanda çiftleşmez havada 5 7 9 tane erkekle çiftleşir.2,3 yaşlı ana arıda verım cok düşüktür ama şansınızı deneyerek eğer hala dişi yumurta atacak kapasıtesı varsa ananın yenı ana olusturabılırsınız.kolonıye gelince mutlaka güçlü kovanları bolerek artışa gidiniz oğuldan kacınmanız mumkun ıse kacınınız yok değil ise arılığa hergun sefer yapıp yenı bı oğul sahıbı olabılırsınız. detaylar zor ama bır kıtap ve karsılıklı sorular yontemı ıle bılgınızı arttırıp pratıge öyle gecınız
|
arıcı dostlar bahar geliyor sesiniz çıkmıyor neler yapıyorsunuz
|
Arıcıların sesi bundan sonra çıkacak artık. Bizim buralarda bademler açtı. Turpotları zaten çiçekte, hardallar da çiçek açıyor. Ben 25 gündür arılara uğrayamadım. Bir arıcı arkadaş dün kendi arısını ziyarete gitti. Arının çok güzel çalıştığını ve çok gözel polen getirdiğini söyledi. Ben de yarın arıları ziyaret edeceğim. Gelişmeleri sizlerle paylaşırım. Bol verimli günler dileğiyle...
|
Yüzüm gülüyor.
Bu yıl tüm arıcıların da yüzü gülecek inşaallah. Arıların durumu çok iyi... Arılara petek takviyesi yapmaya başladım. Bu gün 12 petek verdim. 18/02/2010 da petek verdiğim arıların iki tanesi bu gün tekrar petek aldı. 2009 yılına göre en az 20 gün öndeyiz diyebilirim. Geçen yıl 06/03/2009 tarihinde ana üretimi çalışmalarına başlamıştım. Düşünce olarak yine mart ayı girsin diye bekliyordum. Bu gün arının durumunu görünce; ana üretimi çalışmalarına yarın başlıyorum. Şu an hava yağmurlu, yarın yağmur durursa arılığa gideceğim. Eğer anaları zamanında yetiştiremezsem; arılara hakim olamam. Bizim ırk (Muğla ırkı) 8-15 çıta arasında oğula giden arılar. Muğla ırkı 10 çıtayı geçti ve dışarıdan bol bal ve polen geliyorsa tutabilene aşkolsun. |
Kamil Bey,
karniyol ana arı için ne düşünüyorsunuz? Bu günlerde arıcılar karniyol arı bulma derdinde. |
Evet Karniyol bu sıra pek meşhur. Ben kullanmadım hiç bir fikrim de yok. Geçen yıllarda da Kafkas arısı pek meşhurdu. Kafkas ana arı alan Ege ve Akdeniz arıcısı bu arıdan memnun kalmadı. Yani Kafkas sahil kesimene uyum sağlamadı.
Karniyol sahile uyum sağlar mı bilmiyorum. Torbalı'da bir arkadaş geçen yıl karniyol getirtti. Sonuçlarını bu yıl göreceğiz. |
Bu gün 21 Şubat tarihi itibariyle iki güçlü kovanın analarını aldım.
Bir kovanım ana kaybetmiş. Ananın birini bir çıta ile ana kaybeden kovana verdim. Diğer anayı da iki çıta olarak başka bir kovana aldım. Anasız kalan bu iki kovan ana üretimi için kullanılacak. Üç gün sonra; bu gün pazar, yani çarşamba günü Başka iki kovandan üçer adet arısını silkerek petek çekeceğim. Yerlerine de temel petekli ikişer çıta vereceğim. Bu iki kovanı bol şurupla beşleyip, verdiğim bu temel peteklere yumurtlatacağım. 2-3 gün sonra; (Ana üretim kovanlarının kendi yaptıkları yüsükleri tamamen temizledikten sonra) cuma akşamüstü ya da cumartesi sabahtan bu taze yumurtalı petekleri ana üretim kovanlarına aktaracağım. Ana üretim kovanları benim verdiğim yumurtalı peteklere mecburen ana yüsüğü yapacaklar. Böylece analar yumurtadan itibaren ana olacak şekilde bakıma tabi tutulmuş olacak. |
Hocam sesinizi duydukya çok şükür,sizin sezon başladı galiba hayırlı olsun uygulamaları fotograflı olarak bekliyoruz.
|
Alıntı:
|
Dün (24/02/2010) Kovanın birisinden, 3 peteği arısını silkerek aldım. Yerine iki tane temel petekli çıta verdim. Diğer kovandan 2 peteği arısını silkerek aldım. Yine yerine iki temel petek takılmış çıta verdim. İki kovana da bol şurup verdim. (Bu iki kovan anası alınan iki kovandan farklı iki kovan) Kovanların nufusu yoğun. Cuma ya da cumartesiye kadar verdiğim bu çıtalara analar yumurtlayacak. Cumartesi günü; günlük (1-2 günlük) yumurtalı bu petekleri ana üretimi için; anaları 21/02/2010 tarihinde alınan kovanlara vereceğim. Kovanlarda oluşmuş ana yüsüklerinin tamamını da temizleyeceğim. Artık arı benim verdiğim çıtalardaki günlük yumurtaları ana üretiminde kullanmaya mecbur kalacak.
|
Ana yüsüklerini temizledik
2 Eklenti(ler)
Ana üretim kovanlarındaki tüm ana yüsüklerini bu gün temizledim. KOvan içerisinde ana üretimi yapılabilecek günlük yumurta ve larva da yok. Başka güçlü kovanlarda hazırladığım günlük yumurtalı birer peteği ana üretim kovanlarına verdim. Artık arı mecburen bu günlük yumurtalardan ana üretecek. Analar ilk günden itibaren ana olması için beslenecek. Böylece kaliteli analarımız. 14-16 gün sonra doğacak. Ananın kuluçka süresi 16 gün ancak; yumurtalar (sirke) cuma, cumartesi ve pazar gününe ait. Bu günkü yumurtanın ana olmasına 16, dünkünün 15, cuma güne ait olanın14 güne ihtiyacı var. Cuma günü atılan yumurtaların bugün catlaması gerekiyor. Ben de bölmelerimi analar çıkmadan 13. günde yapmam gerekiyor.
|
1 Eklenti(ler)
Günlük yumurtalı peteği w şeklinde kestim. Bu şekilde yüsük yapılacak alan genişliyor. Yüsükleri düzgün ve dikey yapmasını istiyorum. Kestiğimiz peteğin resmini çekemedim. Hava çok soğukve rüzgarlıydı günlük yumurtaları üşütmek istemedim. Resimdeki görüntü kesilen peteğin kalan parçalarıdır.
|
Arı sütlerini de afiyetle yedik:) Bir işçi arı 45-60 gün arasında yaşarken, arı sütü ile beslenen anaarının 5-6 yıla kadar yaşayabildiği söyleniyor.Yalnız, ben ana arının 4 yıl yaşadığına bizzat şahit oldum.
|
Ana arının bu kadar çok yaşaması bu arı sütüne bağlı.
Arı sütü gerçekten bir mucize. Arılar bu arı sütünü de yine nektar ve polenden yapıyorlar ancak nasıl yaptıklarına dair bir bilgim yok. |
*** kamil Bey; Gecen sezon aldıgım kovanlarla arıcılığa amatör olarak başladım. Aydın /Nazilli de ikamet ediyorum yani sizinle yaklaşık aynı iklim özelliklerine sahipbiz. Hafta sonu kovanlarımı incelediğimde her kovanda kapalı yavru gözü vardı. Tek bir kovanda ise yavru gözlerinin üzerinde bal kemeri bulunmakta. Polen akışı gayet güzel. Ben haftada bir kez kovanlarıma şurup takviyesi yapıyorum. Siz şurup takviyesini nasıl yapıyorsunuz (haftada kaç kez, miktarı ne kadar, şeker/su oranı ne, verdiginiz miktar dolu petek sayısına mı oranlı vs vs). İlginiz için simdiden tesekkürler.
Not: En aktif konu:rolleyes: bu olduğu için ana arı üretimi sayfasına yazmak zorunda kaldım. |
Alıntı:
Miktar arının bir gecede bitirebileceği şekilde olmalı... Şurup bir gecede bitmez ise zayıf kovanlar yağmalanabilir. Ben bu tarihlerde şeker su oranını 1/1 yapıyorum. Havalar ısındıkça su miktarı arttırılmalı... Havalar birazdaha ısınınca 1 şeker 1,5 su... Hava sıcaklığı daha da arttığında su miktarı biraz daha arttırılabilir. Beş çıtalık bir arı (beş çıta derken petekler tamamen arıyla kaplı olmalı) 1 litre şurubu bir gecede bitirir. Besleme yapılan arıların uçuş deliklerinin daraltılması gerekir. Güçlü kovanlar içeri yabancı arı girişine izin vermezler. Zayıf koloniler kendini koruyamaz yağmalanırlar.Zayıf kolonilere çok az şurup verilmelidir. Sabaha arıda şurup kalmamalı... Arı beslemesi ile ilgili bir konu açıp orada bu konuyu ayrıntılı olarak değerlendirmek en güzeli. |
Verdiginiz bilgiler icin tesekkürler. Ayrıca kovanlardan birinde 27 subat itibariyle erkek arı gözü vardı. bu normal bir durum mu yoksa baska bir anlamı var mı ne dersiniz?
|
Alıntı:
Erkek arı gözü olan kovan kaç çıta? Ana arı kaç yaşında? Kovan güçlü bir kovansa erkek arı gözü olması çok doğal. Arılar üreme zamanındalar ve bahar çok güzel gidiyor. |
Sanırım o kovan 6 çerçeve olması lazım bunun içinde 2 çerçeve kapalı gözlü yavru var. Ana arının yaşını bilmiyorum geçen sene almıştım.
|
1 Eklenti(ler)
Alıntı:
Umarım resimdeki gibi bir görüntü yoktur. |
hayır hayır kamil bey sizin fotodaki gibi degil görüntü . Sanırım gönderdiginiz foto ana arısı ölmüş bir kovandan alınmış. Ben acemi bir arıcı olarak erkek arı gözlerini görünce kovanın oğul verme egilimine girmiş olabilecegini düsünmüstüm. Mantıken erkek arının görevi yeni kraliceleri döllemek olduguna göre kovanın böyle bir beklentisi var ki işçi arılar erkek arı gözü olusturmus olmalı. Ama bir de su husus var tabi olusan erkek arılar gözlerden cıktıktan kac gün sonra cinsel olgunluga ulasıyor? Yorumlarıma katılıyormusunuz? Simdiden tesekkürler.
|
Alıntı:
|
Ana üretim kovanları
2 Eklenti(ler)
Bu kovanlar standart kovanların bölümlere ayrılmış biçimidir. 4 gün sonra (perşembe) ana üretim kovanındaki yüsükleri bu kovanlara birer çıta ile aktaracağım. Analarda cuma ya da cumartesi günü çıkar inşaallah.
|
18/03/2010 tarihi itibariyle son doğumlar da gerçekleşti. Yüsükten çıkmayan anaarı kalmadı. Nisan girmeden tamamının döllenmesini bekliyorum. Hava şartlarından ve yalnızlıktan dolayı resimleme yapamadım. Yarın bir kaç yeni anayı görüntülemek istiyorum. Sizlerle de paylaşırım.
|
Enjektör ile Anaarı Üretme Metodu
3 Eklenti(ler)
Metod; Sayın Ali ŞEKERLİ'ye aittir. Burdan kendisine çok teşekkür ediyorum.Arıcılık için çok önemli bir buluş...
Ana üretimi için seçilen larvalar el değmeden enjektörün içine yerleştiriliyor. Resimlerde görüldüğü gibi malzemeyi hazırladım. Kalemtıraş ile enjektörlerin ağzını keskin hale getirdim. Yarın uygulama var. Ali Bey'in blog adresi; http://alisekerli.blogspot.com/2009/...kolay-bir.html |
2010 model ana arı
2 Eklenti(ler)
16/03/2010 tarihinde doğan analardan biri... Daha yumurtlamaya başlamadı. Yumurtlayacağı günü dört gözle bekliyorum. İnşaallah 7-8 gün içinde yumurtlar.
|
Enjektör Metodunu Gerçekleştirdik
2 Eklenti(ler)
Önce uygun larvayı tespit ediyorum. Sonra enjektörü yavaş yavaş çevirerek larvanın olduğu gözü kesiyorum. Daha sonra larva şırınganın ucuna gelecek şekilde şırınganın pistonu ile itiyorum.
|
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 07:26. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025