![]() |
|
|
![]() |
#1 |
Ağaç Dostu
|
Kekik Balı Kekik balı doğal koşullarda, kendine özgü Kekik aroması ile çok özgün bir baldır. Arıların kekik bitkisinin yoğun olduğu bölgelerdeki, kekik çiçeklerinin özünden oluşur. BAL, çok uzun süreden beri tedavi edici ve tadlandırıcı olarak kullanılmaktadır. Besleyici ve kuvvet vericidir. Mikropların üremesini önler. Yara iyileştirici etkiler gösterir. Çocuklarda sık görülen ağız iltihaplarına (aft, ağız yarası) karşı başarı ile kullanılır. Bal, bileşiminde bulunan çeşitli vitamin, mineral, organik asit ve enzimler nedeniyle sindirimi kolay, besleyici ve birçok hastalığa karşı koruyucu ve tedavi edici özellikler gösterir. Balın, bileşim maddelerince zengin oluşu nedeniyle özellikle sağlıklı yaşamda önde gelen gıda maddeleri arasında yer almaktadır. “Balın, difteri, boğmaca, verem, ülser, bazı cilt ve sinir sistemi hastalıkları gibi 500’e yakın hastalığın tedavisinde olumlu etkileri saptanmıştır. Balın bilinen bu özellikleri sağlamasında, antimikrobiyel, antioksidan ve büyüme faktörü biyoaktivitesi gösteren bileşenler etkili olmaktadır” Yararları nedeniyle balın her gün düzenli olarak tüketilmesi önerilmektedir. Kekik Balı, özellikle akciğer ve karaciğeri güçlendirmek amacı ile kullanılır. Solunum yolu rahatsızlıkları, akciğer sorunları, nefes darlığı gibi sorunlarda ferahlatıcı ve vücudu dezenfekte edici özellikler gösterir. Vücuttaki iltihapların atılmasına yardımcı olur. Mide rahatsızlıklarında, zayıflık ve güçsüzlük durumlarında önemli bir yardımcıdır. Bal Bileşimi: Glikoz ve levüloz (%70-75), sakkaroz (%2-3), dekstrin ve vitaminler içerir. Bileşimi elde edildiği bölgeye ve balın çeşitliliğine bağlı olarak değişiklik göstermektedir. Yöresi: Karadeniz - Rize Uyarı: Piyasada satılan balların pek çoğu kimyasal işlemlere maruz kalmaktadır. Kekik; genusun beş farklı türünden nektarlı bitki olarak bilinir. Yaygın olarak kırsal bölgelerde yetişen bir bitkidir. Ülkemizde öncelikle Ankara, Çankırı, Kastamonu, Bolu, Amasya, Trabzon ve Kütahya'nın tepe ve dağlarında doğal ortamda bol miktarda yetişir. Kekik bileşiminde "Timol" içeren uçucu bir yağ vardır. Çiçeklenme dönemi Mayıs başından Ağustos sonuna kadar devam eder.Kekik Balı açık altın sarısı renktedir. Tadı ve aroması çok güzeldir. Kekik Balı enzim içeriği bakımından çok zengindir. Antiparaziter etkisi ile bilinir. Bu etkisi timol denen terpenik maddeden dolayıdır. Kekik balı soğuk algınlığını kısa sürede giderir ayrıca yara iyileştirici özelliği vardır. Kekik balı, bal çeşitlerinin arasında en özellikli olanıdır. Saf kekik otundan öz toplayan arıların ürettiği şeffaf, kekik kokulu, buruk tatlı bir baldır. Karaciğer başta olmak üzere mide, astım ve egzema hastalıklarına iyi geldiği söylenir. Ege, İç, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinin yüksek rakımlı yaylarındaki kekiklerin nektarını içeren ballardan özenle seçilen Kekik balları, sizlerin damak zevkine sunulmuştur http://www.hasadorganik.com/pinfo.asp?pid=407 |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 28-01-2008
Şehir: İZMİR
Mesajlar: 122
|
sELAM
Benim eşimin amcası Zonguldakta arıcılıkla uğraşır ve balda inanılmaz derecede saftır.Bir çay kaşığından fazla yenmez der amcamız.Fazla yerseniz bal sizi tutar der.Ben 2 senedir kışın özellikle yerim ve kesinlikle 2 senedir grip dahi olmadım. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3 |
Ağaç Dostu
|
Karadeniz balında 'Deli Bal' uyarısı Bilim adamları, özellikle Karadeniz Bölgesi'nde elde edilen baldan zehirlenme vakalarında artış olduğu yönünde uyarıda bulundu. "American Journal of Emergency Medicine" adlı tıp dergisinde Türk doktor Abdülkadir Gündüz'ün kaleme aldığı yazıda, halk arasında "Deli Bal" hastalığı olarak bilinen rahatsızlıkla ilgili olarak 58 vakanın tespit edildiği belirtildi. İngiliz Independent gazetesinin de alıntı yaptığı makalede, geçen yıl da 8 kişinin bu hastalıktan tedavi edildiğine dikkat çekildi. "Deli Bal hastalığı, tedavi edilmezse ölüme kadar götürebilir" uyarısında bulunan Gündüz, doğal balları tüketmenin rahatsızlıkları artırabileceğini belirtti. Karadeniz Bölgesi'nden elde edilen ballarda ortaya çıkan hastalığa, sarı ağu (rhododendron) ile kara ağu (rhododendron ponticum) adlı bitkilerin çiçeklerinde yer alan grayatonoksin adli bileşikler neden oluyor. Bu balın 50-100 gramı yetişkin birini öldürmeye yetebileceği öne sürülüyor. Deli bal zehirlenmelerinde bulantı, kusma, ishal, baş ağrısı görülür; kol ve bacaklarda felç olabilir. http://arsiv.sabah.com.tr/2006/09/11/gun131.html DELİ BAL Mahalleye kurulan semt pazarındaki hanım satıcılarla zamanla aramızda gelişen dostluk neticesinde bazen öğle yemeklerine konuk oluyoruz. O kadar ısrarla ve içten, mütevazı sofralarından ikramları oluyor ki reddedersem kırılacaklarını biliyorum. Pazardan yaptığımız alış verişlerle ziyaret ettiğimiz toplam 25 kadar olan yetim ve fakir aileden, münavebeli olarak her hafta 5 tanesine gidiyoruz. Pazarcılarda sattıkları ürünlerden "bizimde katkımız olsun" diyerek para almadan ekledikleriyle; sebzesi, meyvesi, salatalık malzemesi, süt, yoğurt, yumurtadan oluşan erzaklarla ziyaretlerimizi gerçekleştiriyoruz. Öğrenci kızlara;"Sizler Allah'ın hamallarısınız. Taşıma ücretini O'ndan 1/700 alacaksınız" diye takılıyorum. Geçen yine hanımların ısrarı karşısında, arkadaşlar alış veriş yaparken ben onların yanına geçtim. Ters çevirdikleri bir sebze kasasının üzerine ilişmek zorunda kaldım.6 tane pazarcı hanımın o günkü öğle yemekleri yoğurt, turşu, kendi yaptıkları pekmez, patates haşlaması ve baldan oluşmuştu. Yöreye özgü, hamuruna haşlanmış patates koydukları, ekşi hamurdan mayaladıkları kepekli undan odun ateşinde pişirilmiş ekmekle karınlarını doyuruyorlardı. Müşteri geldiğinde içlerinden birisi kalkıyor hepsinin tezgâhına bakıyor, kimin ürünü satılmışsa getirip parayı ona veriyordu. Ekmekten bir parça kopardım, üzerine ceviz kadar petekli baldan koyup ağzıma götürdüm. Onu çiğnerken elimde kalan lokmaya bir parça bal daha koydum tam ağzıma götürecekken bileğime bir el yapıştı. Şaşkın pazarcı kadına bakakaldım. —Hayırdır, istihkakım bir lokmamıydı? Diye gülümsedim. —Yok, başka şeylerden ye ama daha fazla bal yeme dedi. Şaşkınlığımın büsbütün arttığını görünce anlatmaya başladı. —Dikkat et. Yediğin "Deli Bal".Biz onu ilaç niyetine yeriz. Hele senin gibi daha önce yememiş, alışkın olmayanlar için daha tehlikelidir. En çok kibrit kutusu büyüklüğünde yenir. Fazlası zararlıdır. Allah korusun tansiyonu sıfırlar. —Peki, ne tür rahatsızlıklara iyi gelir? —Solunum, sindirim, mide rahatsızlıklarının tedavisinde kullanılır. Yüksek tansiyonu olanlarda günde ceviz büyüklüğünde yerler, tansiyonlarını dengelemek için. Kalp ilacı kullananlar ilaçlarının içindede aynı balın içindeki maddeden olduğundan yemezler. Ve başladı yöredeki ballar hakkında bilgi vermeye.Bizim burada arılar; ….Yaylasında ıhlamur balı, …Yaylasında Kestane balı, ..Çam balı, bizim yaylada da ağulu çiçek çok olduğundan bu "Deli Bal"ı yapar.Bazen "Deli Bal",bazen de "Acı Bal" deriz. —Eh, böylece bin bir şifada olsa balında "delisinin" olup insanı dellendireceğini öğrenmiş olduk diyorum. —Bak sana ne anlatacağım bu deli bala ilişkin. Geçen sene başımıza ne geldi. Bizim insan sanayide çalışıyor. Atımız arabamız yok. İnsan (eşinden bahisle) motosikleti var işe onunla gidip gelir. —İnsan kim? —Bizim efendi. —Neden insan diye bahsediyorsunuz gıyabında? —Öyle ulu orta, herkesin içinde utanırım, ismiyle anlatamam. —Enteresan! Neyse hakkınızı helal edin kestim sözünüzü. —Evet, sabah kahvaltıda bu Deli Bal'dan yemiş. Biraz fazla kaçırmış herhal. Motosiklette soğuk göğsüne gelmesin diye bizim kıza demiş ki "Şu montumu tut sırta gelen yeri önüme gelsin, ters giyeyim. Sende arkadan düğmelerini ilikle. Bilirsin bizim yaylayla sanayinin arası biraz var. Bir müddet gittikten sonra, gözlerinin önü bulanmaya, dili uyuşmaya başlamış. Şehre girerken motorun hâkimiyetini kaybetmiş, boylu boyunca yere savrulmuş. Etraftan millet koşup gelmiş. Bakmışlar montu ters giymiş, dili dolanan, gözleri kayık bir adam. Başlanmışlar söylenmeye; —Bırakın gebersin. Sabahın köründe bu kadar zıkkımlanacak ne vardı? Utanmaz Herif. Bizimki söylenenleri duyuyor ama bir türlü dili dönüpte derdini anlatamıyormuş. Zar zor elini kaldırıp işaretle yemek yer gibi yapıp, ağzında büyümüşçesine dilini çevirip bal yedim demek istemiş. Kimse ne dediğini anlamamış. Toplananlardan birisi kendine gelsin diye yanağına okkalıca bir tokat akşetmiş. Bir başkası —Ya, arkadaşlar, içtiyse de günahı kendisine. Birimiz alıp şu SSK'ya götürelim demiş. Onlar aralarında tartışırken bizimki son bir çabayla yüzükoyun dönüp yüzünü, alnını yere sürtmeye gayret etmiş. Neyse alıp hastaneye götürmüşler. Bu arada insan ( eşi) biraz kendine gelmiş. Doktora "bal,bal" diyebilmiş.Doktor hemen anlamış."Deli Bal'mı yedin?" Canhıraş "Hıııı !" Panzehir olan ilacı seruma katıp vermeye başlamışlar. Ya işte dikkat edilmezse öldürürmü bilmem ama çoğunun zararlı olduğunu, perişan ettiğini biliyorum. —Peki, yüzünü yere sürmüş dediniz. Sözünüzü kesmedim ancak merak ettim. Neden? —Toprak zehiri alır. Deli Bal yiyip zehirlenenler, boylu boyunca yere yatıp, hemen yüzlerini, alınlarını, ellerini toprağa sürterler. Bu olay aklıma geldikçe gülüyorum. Ama bana bir başka mevzuyu çağrıştırdı. Etrafımızdaki Müslümanlara hakkı tavsiye ediyoruz düşüncesiyle dozajını ayarlayamadığımız paylamalarımız bazen acaba "Deli Bal"amı dönüşüyor diyorum. Sıhhatli bedende "akıllı balın" besleyiciliği, katkısı tartışılmaz. Eğer imanı soluma, sindirme yollarında hastalık meydana gelmişse tedavisi şart. Tıpkı "Deli Bal"ın bir lokmasının şifa kattığı gibi. Bir ölçüsü nefsimizin, dostlarımızın, kardeşlerimizin tedavisi için menfaatimiz/menfaatleri icabı verilmelidir. Ölçüyü kaçırırda tasla boca edersek sonuç ortada. En hafifinden zehirlenmesine, kaza yapmasına, hastanelik olmasına/olmamıza yol açarız. Allah muhafaza tamamen kaybedilmesine de sebep olabiliriz. Bal verirken bile ölçüyü kaçırmamak, dozajı iyi ayarlamak lazım. Yoksa balla beraber bir kamyonda toprakla dolaşmamız icap edebilir… http://www.satirbasi.com/?a=303 Deli Bal (acı bal) Nedir: Çok güçlü bir baldır.Arının ,orman gülü(ağı çiçeği) denilen çiçekten ve kestane çiçeğinden karışık aldığı bal koyu renkli ve tadı hafif buruk olur Bu bala halk arasında deli bal denir. Deli bal güçlü bir baldır.antibiyotiktir, antioksidandır.tansiyonu düşürür.öksürüğü keser. Zonguldak,Bartın ve Amasra yöresinde madenciler arasında yaygın olan ve bir meslek hastalığı olan akciğer yetmezliğinin en iyi ilacıdır. Bu yörede madenciler bu bal sayesinde rahat yaşarlar.Ancak bu bal çok dikkatli tüketilmelidir.Fazla yenildiğinde tansiyonu normalin altına düşürür. Hastanelik edebilir. Buna bal tutması denir.Bal tutması sonucu hastanelik olan vardır ancak şimdiye kadar bal tutması sonucu ölüm vakası olmadığı gibi, kalıcı bir etkisi olan bir kişi de yoktur. http://www.bartinahasbal.com/ |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4 |
Ağaç Dostu
|
ANZER BALININ FİYATI BELİRLENDİ Rize Valisi Kasım Esen, Anzer balının dünyaca tanındığını ifade ederek, “Bu bölgedeki çiçekler ve doğa, Anzer balının kıymetini arttırıyor” dedi. Rize'nin dünyaca ünlü Anzer balının bu yılki fiyatı, düzenlenen festivalde açıklandı. Anzer balının kilosunun 480 YTL'den satılacağının açıklandığı festivalde, açık artırmaya çıkarılan 1 kilo bal 3 bin YTL'ye alıcı buldu. Kısıtlı miktarda üretilen Anzer balından almak için Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, TBMM Başkanı Köksal Toptan ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da kooperatife başvuruda bulunduğu belirtildi. Rize'nin İkizdere İlçesi'ndeki ünlü Anzer Yaylası '5'inci Anzer, Bal ve Turizm Festivali'ne ev sahipliği yaptı. 2 bin 200 rakımlı yaylada gerçekleştirilen festivale Vali Kasım Esen, Kültür ve Turizm Müdürü İsmail Hocaoğlu, Emniyet Müdürü Şammaz Demirtaş, Anzer Ballıköy Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Şükrü Çatır ile çok sayıda davetli ve vatandaşlar katıldı. Festivalde Vali Kasım Esen'in anonslarıyla el ele tutuşan vatandaşlar sevgi halkası oluşturdu. Festivalde dünyaca meşhur Anzer balının satış fiyatı da açıklandı. Geçen yıl 450 YTL'den satışa sunulan Anzer balının bu yılki satış fiyatı ortalama yüzde 7 artışla 480 YTL olarak belirlendi. Fiyatı açıklayan Vali Kasım Esen, "Bütün çiçekler güzeldir. Biz sizi el ele tutuşturarak sevgi halkası oluşturduk. Dünya çiçekler gibi güzel olsun diye bunu yaptık. Dünyaca ünlü ve en güzel çiçeklerden üretilen bu balın bu yılki satış fiyatı 480 YTL'dir" dedi. Anzer Bal Kooperatifi Başkanı Şükrü Çakır ise konuşmasında, geçen yıl Anzer balının fiyatının 450 YTL olduğunu hatırlatarak, devlet memuruna ve işçiye yüzde 6–7 zam yapılınca, kendilerinin de bu yıl zammı düşük yaptıklarını vurguladı. Çakır, balın rekoltesinin bu yıl yüksek olmasını beklediklerini de kaydetti. Festivalde 480 YTL başlangıç fiyatıyla açık artırmayla satışa çıkarılan 1 kilo Anzer balını ise, işadamı Hızır Murtezaoğlu 3 bin YTL'ye satın aldı. Festival, yöre sanatçılarının şarkı ve türküleri ve halk oyunları ile devam etti. ÖNCELİK DEVLET BÜYÜKLERİNE Sınırlı miktarda üretilen Anzer balından alabilmek için şimdiden çok sayıda kişi Ballıköy Tarımsal Kalkınma Kooperatifi'ne başvuruda bulundu. Cumhurbaşkanı Abdüllah Gül, TBMM Başkanı Köksal Toptan ve Başbakan Recep Tayip Erdoğan'ın da yer aldığı belirtildi. Anzer Ballıköy Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Şükrü Çatır, “Her yıl devlet büyüklerimiz bizden bal sipariş ediyor. Bu yıl yine onların siparişlerini öncelikle karşılayacağız” diye konuştu. ANZER BALI İkizdere'nin 2 bin 300 rakımlı yayla köyü olan Ballıköy'de yaklaşık bin kovanda arıcılık yapılıyor. Hava şartları ve çiçek florasının çok değişken olması nedeniyle yıllık ortalama 100 ila 200 kilo arasında Anzer balı elde ediliyor.. Anzer balının solunum hastalıkları başta olmak üzere pek çok hastalığa iyi geldiği belirtiliyor. Anzer balı, özel arılar tarafından özel çiçeklerden alınan polenlerden üretiliyor. Yayla, kendine özgü 35 çiçek türünün yanı sıra yüzlerce çeşit bitkiye de ev sahipliği yapıyor. Yurtiçi ve dışından talep olan Anzer balı, önceden sipariş alınarak sınırlı miktarda satılıyor http://www.rizedeyiz.com/modules.php...ticle&sid=8471 http://balpetek08.blogspot.com/ |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
|
|