![]() |
|
![]() |
#1 |
Ağaç Dostu
|
Bal şarabı
http://www.aricilik.gov.tr/dergi/2/20_23.pdf Bal şarabını merak edenler için ![]() 12. yüzyılda bazı Avrupa ülkelerinde evli çiftler beraberliklerinin sürekli olması ve doğurganlıklarını artırmak amacıyla evliliklerinin ilk bir ayında bal şarabı tüketiyorlardı. Eğer balşarabı iyi hazırlanmış ve kaliteliyse çiftin erkek çocuğu olacağına inanılıyordu. Bal şarabının Eski Yunan ve Romalılartarafından çok beğenilen ve aranan biriçecek olduğu, özellikle Platon, Plutrach, Theocritus ve Pliny gibi tanınmışfilozofların eserlerinde yer almasından anlaşılmaktadır. Bal şarabının M.Ö. 334 yıllarında Orta ve Kuzey Avrupa’da moda olduğu, hatta bal ve arpa karıştırılarak içki üretildiği kanıtlanmıştır. Bal şarabı Yunanistan’dan sonra Fransa, İspanya ve Portekiz’de önemli yer bulmuş, daha sonra Kuzey Avrupa’ya yayılmıştır. 1600’lü yıllarda ise İngiltere’de önemli ölçüde tüketilmiştir. 1700-1800’lü yıllardan itibaren balşarabı üretimi bütün dünyada büyük ölçüde azalmıştır. Bunun başlıca iki nedeninden birincisi bal fiyatlarının yüksek olması, ikincisi ise Sherry ve Madeiragibi tatlı şarapların Avrupa’da ve Amerika’da moda olmasıdır. Günümüzde ekonomik ve ticari önemini büyük ölçüde yitirse de bal şarabı Kuzey Avrupa,Orta Avrupa ve Baltık ülkelerinde hala sevilen ve ilgi çeken bir içecektir. Polonya en önemli bal şarabıüreticisi olarak öne çıkarken Fransa, İspanya, Portekiz ve İngiltere de diğer önemli üretici ülkelerdir. . |
![]() |
![]() ![]() |
|
|