Bağlan

View Full Version : Doğal Çiçek Soğanlarının Sökümü, Üretimi ve Ticareti




malina
18-07-2006, 09:44
Geofit'lerin yani soğanlı rizomlu bitkilerin ticari, özel ihtiyaç, gayrıticari vs. her ne bahane ile olursa olsun konunun uzmanı dahi olsanız, herhangi bir şekilde resmi izni olmadan DOĞADAN SÖKÜLMESİ YASAKTIR. Buna AB yolunda Bern de imzaladığımız bazı antlaşmaları da katarsak Sphagnumu da sökemeyiz.
Maalesef bu böyle ve de olası bir durumda bunu CITIES ile doğadan toplamadığınızı belgelemeniz de söz konusudur.


Türkiyemizde bu kanuni yasağa herkesler muhalif davranış sergiliyorlar olabilir ancak böylesi tatbik edilmiyen bir yasayı toplum olarak diğer sorunlarımız çok fazla diye en azından biz yok saymamalıyız...

Yanılmadı isem başka bir forumda (akvaryumkulübü) praecox yazmış bunu...

Yasak olanları sıralayalım, konuya giriş olsun diye yazının bir bölümünü kopyaladım.




DevrilgenKayik
18-07-2006, 11:25
Sahlep tozu, vahsi orkide yumrularindan elde ediliyor. Ihracati yasak . Endüstriyel olarak yetismedigi icin, dogadan yok olma tehdidi ile karsi karsiya.

malina
20-08-2008, 11:02
DOĞAL ÇİÇEK SOĞANLARININ SÖKÜMÜ, ÜRETİMİ VE TİCARETİNE İLİŞKİN YÖNETMELİK

Doğal Çiçek Soğanlarının Sökümü, Üretimi ve Ticaretine İlişkin Yönetmelik
Tarım ve Köyişleri Bakanlığından
Resmi Gazete Tarihi: 24/08/2004
Resmi Gazete No: 24463

BİRİNCİ BÖLÜM : Genel Hükümler


Amaç
Madde 1 - Bu Yönetmeliğin amacı, Ülkemiz florasının korunması amacıyla, doğada bulunan soğanlı çiçek neslinin tahrip edilmeden ve tüketilmeden, tohum, soğan veya diğer aksamının doğadan toplanması, üretilmesi, büyütülmesi, depolanması ile yurtiçi ve yurtdışı ticaretine ait esasları düzenlemektir.

Kapsam
Madde 2 - Bu Yönetmelik, ülkemiz doğasında bulunan ve doğal çiçek soğanları sınıfına giren soğanlı, yumrulu ve rizomlu bitki türlerini kapsar.

Hukuki Dayanak
Madde 3 - Bu Yönetmelik 7/8/1991 tarihli ve 441 sayılı Tarım ve Köyişleri Bakanlığının Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin 9 uncu maddesi ile Nesli Tehlike Altında Olan Yabani Hayvan ve Bitki Türlerinin Uluslararası Ticaretine İlişkin Sözleşme (CITES)'ye, dayanılarak hazırlanmıştır.

Tanımlar
Madde 4 - Bu Yönetmelikte geçen;
Bakanlık: Tarım ve Köyişleri Bakanlığını,
TÜGEM: Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, Tarımsal Üretim ve Geliştirme Genel Müdürlüğünü,
Tarım İl Müdürlüğü: Tarım ve Köyişleri Bakanlığı İl Müdürlüklerini,
CITES: Convention on the International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora, 1973 yılında Amerika Birleşik Devletleri Washington DC.'de imzalanan, Nesli Tehlike Altında Olan Yabani Hayvan ve Bitki Türlerinin Uluslararası Ticaretine İlişkin Sözleşmeyi,
Doğal Çiçek Soğanları Uzman Kurulu: Konu ile ilgili araştırmacı ve bilim adamlarından Bakanlıkça oluşturulan Kurulu,
Danışma Kurulu: Bu Yönetmeliğin 8 inci maddesinde belirtilen kuruluş temsilcilerinden oluşan Kurulu,
Teknik Komite: Bu Yönetmeliğin 12 nci maddesinde belirtilen kuruluş temsilcilerinden oluşan Doğal Çiçek Soğanı Teknik Komitesini,
Sivil Toplum Kuruluşları: Doğal çiçek soğanlarının sökümü, üretimi, ticareti ile ilgilenen kişi ve özel kuruluşların oluşturduğu dernekler ile doğal yaşam ve doğal kaynakların korunmasını amaçlayan gönüllü kuruluşları,
Firma: Çiçek soğanını ve/veya soğanlı bitkilerin diğer aksamını (yumrulu kökler, küçük soğanlar, sürgün başları) yetiştirerek veya doğadan elde ederek yurtiçinde ve yurtdışında pazarlayan kuruluşu,
Çiçek Soğanı: Doğada bulunan bazı bitkilerin yumru, rizom, pençe ve soğanlarını,
Öndepo: Çiçek soğanlarının, Teknik Komitenin uygun gördüğü tarihte doğadan sökümünü müteakip, bölgesindeki ekolojik şartların sağlanabildiği yakınlıkta tesis edilen, çeşit, miktar ve menşe kayıtlarının tutulduğu, hastalık ve zararlılara karşı karantina önlemlerinin alındığı ve ana depoya gidinceye kadar ürünün muhafaza edildiği, Bakanlıkça kabul edilen mevkideki depoları,
Ana Depo: Bünyesinde sıcaklık, nem ayarı, ventilasyon ve sirkülasyon gibi donanımı bulunan iklim odaları ile çiçek soğanlarının iç ve dış pazara hazırlanması için gerekli temizleme, kurutma, boylandırma ve ilaçlama alet ve ekipmanlarına sahip özel depoları,
Kota: Bu Yönetmeliğin 7 nci maddesi gereği tebliğ ile ilan edilen, Türkiye'den yıllık olarak ihraç edilebilecek türlere ait çiçek soğanlarının azami miktarlarını,
Kontenjan: Her yıl tebliğ ile ilan edilen türler için belirlenen toplam kotanın firmalara kg veya adet olarak tahsis edilen miktarlarını ifade eder.

İKİNCİ BÖLÜM : Doğal Çiçek Soğanlarının Sınıflandırılması


Doğal Çiçek Soğanlarının Üretim Yönünden Sınıflandırılması
Madde 5 - Doğal çiçek soğanları üretim yönünden aşağıda belirtildiği gibi üç gruba ayrılır.
a) Anaç çiçek soğanları: Üretim amacıyla sadece tohum veya yavru soğan elde etmek için yetiştirilen veya bu amaçla teknik komite kararı ve Bakanlığın izni ile doğadan temin edilen çiçek soğanlarıdır.
b) Üretme çiçek soğanları: Menşei anaç çiçek soğanları olup, tohum veya doku kültürü, kesme, bölme, çizme gibi uygun çoğaltma teknikleri kullanılmak suretiyle elde edilen çiçek soğanlarıdır.
c) Büyütme çiçek soğanları: Doğa menşeli olup, ihraç edilemeyen ancak ihracat boyuna getirilmesi amaçlanan çiçek soğanlarının uygun alanlara dikilmesi ile elde edilen çiçek soğanlarıdır.

Doğal Çiçek Soğanlarının İhracat Yönünden Sınıflandırılması
Madde 6 - Doğal çiçek soğanları ihracat yönünden üç gruba ayrılır.
a) Doğadan toplanarak ihracatı yasak olan çiçek soğanları;
Türkiye'de endemik ve nesilleri tehlike altında olan doğal çiçek soğanlarının sökümü ve ticareti yasaktır.
b) İhracatı kotayla veya başka herhangi bir kayıtla sınırlandırılan çiçek soğanları;
Doğadan elde edildiği gibi ihraç edilecek türlere ait çiçek soğanlarının sökümü ve ihracatı ile materyali doğadan temin edilerek kontrol altında üretilen veya büyütülen çiçek soğanlarının ihracatı kotaya tabidir. Kotadan yararlanmak isteyen firmaların bu Yönetmeliğin 20 nci maddesine göre yeterlilik almaları ve 23 üncü maddesindeki ihracat yeterlilik koşullarını taşımaları zorunludur.
Çiçek soğanlarının doğadan sökümü ve ihracatı, bu Yönetmelikte adları geçen organların önerileri ile sınırlandırılabilir.
Bu gruptaki çiçek soğanlarının üretimi için doğadan materyal toplanması, Doğal Çiçek Soğanları Uzman Kurulunun görüşleri alınmak suretiyle Bakanlığın iznine tabidir.
c) İhracatı üretimden serbest olan çiçek soğanları;
Bu gruptaki çiçek soğanlarının üretimi için, doğadan materyal sökümüne izin verilmez. Tarla veya uygun alanlarda tohumdan üretilmek suretiyle elde edilen çiçek soğanlarının, il müdürlükleri tarafından üretim alanlarında, dikim, vejetasyon, hasat ve ihracat aşamalarında kontrol edilmek kaydıyla yurtiçi ve yurtdışı ticaretine Bakanlıkça izin verilebilir. Bu konuda Doğal Çiçek Soğanları Uzman Kurulunun görüşleri de dikkate alınır. Bu kapsama giren çiçek soğanlarına ait tür adları, bu Yönetmeliğin 7 nci maddesinde belirtilen tebliğde yer alır, ancak kota sınırlaması yapılmaz.
Türkiye'de herhangi bir genetik ıslah metoduyla ıslah edilmiş ve doğal türlerinden farklılaştırılmış olan çiçek soğanlarının ihracatı ise, il müdürlüklerinden alınacak ihracat izni ile serbesttir ve bu yönetmelik hükümleri kapsamında değerlendirilmez.
Bu maddede belirtilen tüm çiçek soğanlarının araştırma amacıyla doğadan sökülmesi ve ihracı, Doğal Çiçek Soğanları Uzman Kurulunun görüşleri alınarak Teknik Komite kararı doğrultusunda Bakanlığın iznine tabidir.
CITES kapsamında olan doğal çiçek soğanlarına bu Yönetmelik hükümleri ile birlikte Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından yürürlüğe konulan mevzuat hükümleri de uygulanır.

İhracat Listesinin Resmî Gazete'de Tebliği
Madde 7 - Teknik Komitenin, ihracatı yasak olan çiçek soğanlarının cins ve türleri ile, doğadan elde edilmesini kontenjanla veya başka herhangi bir kayıtla sınırlandırdığı çiçek soğanlarının cinsleri, türleri, ihracat miktarları ve çevre ölçüleri **** ihracat amacıyla üretilmesini veya büyütülmesini uygun gördüğü çiçek soğanlarının cins ve türleri Bakanlık tarafından her yıl Ekim ayı sonuna kadar Resmî Gazete'de Doğal Çiçek Soğanlarının İhracat Listesi adı altında tebliğ olunur. Tebliğde belirtilen miktarlara ilave olarak herhangi bir ek kota verilmez.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM : Organlar ve Görevleri


Danışma Kurulunun Kuruluşu
Madde 8 - Danışma kurulu, aşağıda belirtilen temsilcilerden oluşur. Kurul başkanı, kuruldaki temsilciler arasından oy çokluğu ile seçilir. Kurulun sekreteryası TÜGEM tarafından yürütülür.

Kuruluşun Adı Temsilci Sayısı :

Tarımsal Üretim ve Geliştirme Genel Müdürlüğü 2
Doğal Çiçek Soğanları Uzman Kurulu 6
Tarımsal Araştırmalar Genel Müdürlüğü 2
Koruma ve Kontrol Genel Müdürlüğü 1
Çevre ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve
Milli Parklar Genel Müdürlüğü 1
Çevre ve Orman Bakanlığı Orman Genel Müdürlüğü 1
Jandarma Genel Komutanlığı 1
Başbakanlık Gümrük Müsteşarlığı 1
Başbakanlık Dış Ticaret Müsteşarlığı 1
İhracatı Geliştirme Etüd Merkezi 1
Konu ile ilgili İl Müdürlükleri 15
Dış Ticaret Müsteşarlığınca belirlenen İhracatçı Birliği 1
Sivil Toplum Kuruluşları (Her kuruluştan bir temsilci) 1

Danışma Kurulunun Toplanması
Madde 9 - Danışma kurulu, Bakanlığın çağrısı üzerine yılda en az bir defa toplanır. Danışma kuruluna yeterlilik almış firmalar birer temsilci ile oy hakkı olmaksızın gerekli görüldüğü hallerde davet edilebilir.

Danışma Kurulunun Görevi
Madde 10 - Danışma kurulunun görevi; ülkemiz doğasının korunması temel hedefi ile doğal çiçek soğanlarının; hem doğadaki varlığının sürdürülmesi, hem de ülke ekonomisine katkı sağlayacak şekilde değerlendirilmesi amacıyla Bakanlığa ve Teknik Komiteye tavsiyelerde bulunmaktır.

Danışma Kurulunda Karar Alma ve Kararların Yürürlüğe Konması
Madde 11 - Danışma Kurulu temsilcileri, birer oy hakkına sahiptir. Danışma Kurulu kararları tavsiye niteliğinde olup, oy çokluğu ile alınır, oyların eşit çıkması halinde Başkanın oyu iki oy sayılır. Bu kararlar Teknik Komitenin görüşüne sunulur. Teknik Komitede uygun görülen kararlar, Bakanlık tarafından yürürlüğe konur.

Teknik Komitenin Kuruluşu
Madde 12 - Teknik Komite, aşağıda belirtilen temsilcilerden oluşur. Komitenin Başkanlığı TÜGEM Genel müdürü veya genel müdür yardımcısı, sekreterya hizmetleri ise aynı genel müdürlük tarafından yürütülür. Gerekli hallerde Bakanlık tarafından uygun görülen ilgili kuruluş ve kişiler Teknik Komiteye oy hakkı olmaksızın katılımcı olarak çağrılır.

Kuruluşun Adı Temsilci Sayısı:

Bakanlık/Tarımsal Üretim ve Geliştirme Gn. Md. 2
Doğal Çiçek Soğanları Uzman Kurulu 3
Çevre ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar
Genel Müdürlüğü 1
Çevre ve Orman Bakanlığı Orman Genel Müdürlüğü 1
Başbakanlık Dış Ticaret Müsteşarlığı 1
İhracat Genel Müdürlüğü 1
İhracatı Geliştirme Etüd Merkezi
Tarımsal Araştırmalar Genel Müdürlüğüne bağlı Atatürk 1

Teknik Komitenin Toplanması
Madde 13 - Teknik komite, Bakanlığın çağrısı üzerine yılda en az iki defa toplanır.

Teknik Komitenin Görevleri
Madde 14 - Teknik komitenin görevleri aşağıda belirtilmiştir:
a) Doğal Çiçek Soğanları Uzman Kurulu ve Danışma Kurulu tarafından yapılan önerileri ve hazırlanan raporları, üniversitelerin ilgili fakülteleri ve araştırma kuruluşları tarafından sonuçlandırılan araştırmaları, derneklerin ve diğer ilgili kuruluşların görüşlerini değerlendirir.
b) Bu Yönetmeliğin 6 ncı maddesinin (b) ve (c) bendlerinde belirtilen çiçek soğanları ile araştırma veya başka herhangi bir nedenle doğadan sökülerek ihracatının sınırlandırılması gereken çiçek soğanlarının cinslerini, türlerini, miktarlarını ve söküm takvimlerini belirler.
c) Materyali doğadan elde edilmeyen, kültüre alınmış olan ve Türkiye'de üretilmek ve büyütülmek suretiyle ihraç amacıyla elde edilen çiçek soğanlarının cinslerini ve türlerini tespit eder.
d) Bu Yönetmeliğin 6 ncı maddesinin (a) bendinde belirtilen doğadan sökümü ve ihracatı yasak olan çiçek soğanlarının cinslerini, türlerini ve yasaklama nedenlerini belirler.
e) Firmaların ihracat kontenjanlarını tespit eder.
f) Doğal Çiçek Soğanları Uzman Kurulu ve Danışma Kurulu tarafından alınan diğer kararları inceler ve uygun bulduklarını onaylar.

Teknik Komitede Karar Alma ve Kararların Yürürlüğe Konması
Madde 15 - Teknik Komitede kararlar oy çokluğu ile alınır, oyların eşit olması halinde Başkanın oyu iki oy sayılır. Bu kararlar Bakanlığa sunulur, uygun görülmesi halinde Bakanlık tarafından yürürlüğe konulur. Uygun görülmemesi halinde, tekrar görüşülmek üzere teknik komiteye iade edilir.

Doğal Çiçek Soğanları Uzman Kurulunun Kuruluşu
Madde 16- Doğal Çiçek Soğanları Uzman Kurulu; CITES Bilimsel Mercii olan Türkiye Bilimsel ve Teknik Araştırma Kurumunun önerdiği 3 temsilci, üniversitelerin ziraat fakültelerinden 3 temsilci ve Tarımsal Araştırmalar Genel Müdürlüğünden 1 temsilci olmak üzere Bakanlık Olur'u ile kurulur. Kurulun çalışma süresi 5 yıldır. Bu sürenin dolması ile birlikte kurul yeniden oluşturulur. Kurul üyeleri kendi aralarında bir başkan seçerek 10 gün içinde Bakanlığa bildirir. Kurul başkanı kurul üyelerini temsile yetkilidir.

Doğal Çiçek Soğanları Uzman Kurulunun Toplanması
Madde 17 - Doğal Çiçek Soğanları Uzman Kurulu başkanın teklifi üzerine bu Yönetmelikle verilen görevler için, yılda en az bir kez toplanır. Toplantı kararları, Bakanlığa bildirilir.

Doğal Çiçek Soğanları Uzman Kurulunun Görevleri
Madde 18 - Doğal Çiçek Soğanları Uzman Kurulunun bu Yönetmelik kapsamındaki görevleri aşağıda belirtilmiştir:
a) Ülkemiz doğasında ve firmaların üretim alanlarında incelemelerde bulunmak, bu inceleme sonuçlarına göre, doğal çiçek soğanı potansiyelini dikkate alarak bu Yönetmeliğin 6 ncı maddesinde belirtilen çiçek soğanlarının cinslerini, türlerini belirleyerek Teknik Komiteye tavsiyede bulunmak,
b) Bu Yönetmeliğin 6 ncı maddesinin (b) bendinde belirtilen çiçek soğanlarının, miktarlarını, söküm bölgelerini, toplama zamanlarını ve çevre ölçülerini tesbit etmek, gerekli raporu hazırlayarak Teknik Komiteye sunmak,
c) Söküm alanlarını incelemek ve firmaların söküm planlarını değerlendirerek uygun gördüklerini onaylamak,
d) Firmaların üretim faaliyetlerini kontrol etmek, üretim ile ilgili tavsiyelerde bulunmak,
e) Yabancı ülkelerin benzer kurulları ile gerekli koordinasyonu sağlamak, CITES kapsamındaki faaliyetlere katılmak ve bu konuda Bakanlığı, Danışma Kurulunu ve Teknik Komiteyi bilgilendirmek,
f) Teknik Komiteye katılacak üç temsilci belirlemek,
g) Bakanlığın ve Teknik Komitenin vereceği diğer görevleri yapmak,
h) İhtiyaç duyulduğu hallerde mevcut ana depoları denetlemek ve Bakanlığa bilgi sunmak.

Doğal Çiçek Soğanları Uzman Kurulunda Karar Alma ve Kararların Yürürlüğe Konması
Madde 19 - Doğal Çiçek Soğanları Uzman Kurulunda kararlar oy çokluğu ile alınır ve üyelerin imzaladığı bir protokol ile tesbit edilir. Bu protokol Teknik Komitede görüşülmek üzere TÜGEM'e sunulur. Teknik Komitenin onayladığı kararlar, Bakanlık tarafından da uygun görülmesi halinde yürürlüğe konur. Uygun görülmemesi halinde gerekçesi ile birlikte Doğal Çiçek Soğanları Uzman Kuruluna iade edilir.

malina
20-08-2008, 11:03
DÖRDÜNCÜ BÖLÜM : Yeni Kurulacak Firmalar


Yeni Kurulacak Firmaların Yeterliliklerinin Tespiti
Madde 20 - Çiçek soğanı ihraç etmek üzere Bakanlığa yeni başvuran firmaların "yeterlilikleri", Danışma Kurulunun teklifi, Teknik Komitenin oluru ve Bakanlığın görevlendirmesi ile geçici olarak oluşturulacak "Bilirkişi Kurulu" tarafından yerinde yapılan inceleme sonucunda tespit edilir, uygun bulunursa önce bu kurul tarafından onaylanır.

Bilirkişi kurulu aşağıda belirtilen temsilcilerden oluşur;
Kuruluşun Adı - Temsilci Sayısı
Tarımsal Üretim ve Geliştirme Genel MüdürlüğüTarımsal Üretim ve Geliştirme Genel Müdürlüğü 22
Doğal çiçek soğanları uzman kuruluDoğal çiçek soğanları uzman kurulu 11
İlgili tarım il müdürlüğüİlgili tarım il müdürlüğü 11

Bilirkişi kurulu, Bakanlıkça görevlendirildikten sonra en geç 1 ay içerisinde gerekli incelemeyi yaparak raporunu hazırlar. Bu rapor, teknik komitede görüşülmek üzere TÜGEM'e verilir. Teknik komitede alınan karar, Bakanlık tarafından firmaya ve ilgililere bildirilir. Firmanın yeterlilik alabilmesi için aşağıdaki şartları taşıması gerekir.
1) Asgari 5 dekarlık doğal çiçek soğanı üretim alanına sahip olması veya kiralaması,
2) Firmanın, bu yönetmeliğin 4 üncü maddesindeki tanıma uygun ana depoya sahip olması,
3) Firmanın doğal çiçek soğanı üretimi, değerlendirilmesi ve pazarlanması konularında ihtisaslaşmış en az bir teknik personel istihdam etmesi gerekir.
Yeterlilik alan firma, doğal çiçek soğanı ihracatı için kontenjan almaya hak kazanır ve bu firma bir sonraki yılın kontenjan dağılımına dahil edilir. Yeterlilik alamayan firmaya ihracat kontenjanı verilmez. Bu yönetmeliğin yayımı tarihinden önce yeterlilik almış firmaların hakları saklıdır.

BEŞİNCİ BÖLÜM : Doğal Çiçek Soğanlarının Elde Edilmesi ve İhracat Esasları


Doğadan Çiçek Soğanı Elde Edilmesi
Madde 21 - İhracatı kotayla veya başka herhangi bir kayıtla sınırlandırılan doğal çiçek soğanları için, Teknik Komitenin onayladığı kontenjan ve söküm takvimine göre, firmalar söküm planı hazırlar, bu planı Doğal Çiçek Soğanları Uzman Kurulu Başkanına veya başkanın yetki verdiği üyeye onaylatır ve TÜGEM'e gönderir. Bu plan Teknik Komite kararlarına uygun ise, Bakanlık tarafından ilgili kuruluşlara duyurulur. Söküm planlarında değişiklik yapılamaz. Devlet ormanlarından elde edilecek doğal çiçek soğanlarına ihracat izni verilebilmesi için o mahallin Orman Genel Müdürlüğü taşra teşkilatlarınca düzenlenen Menşei Belgesi aranır. Devlet ormanları dışında kalan yörelerden sökülen türler için de, firma tarafından il veya ilçe müdürlüklerine, o bölgedeki Orman Genel Müdürlüğü taşra teşkilatınca belirlenen tarife bedeli üzerinden bedel ödenerek il müdürlüğünce Menşei Belgesi verilir.

(Değişik fıkra: 09/12/2004- 25665 S.R.G. Yön/1.mad) Millî park, tabiat parkı, tabiat anıtı, tabiatı koruma alanları ve muhafaza ormanları, yaban hayatı koruma, yaban hayatı geliştirme sahaları ve yaban hayatı üretme istasyonları ile özel çevre koruma bölgeleri, sit alanları dahilinde ve orman doğal gençleştirme alanları, biyolojik bağımsızlığını kazanmamış suni gençleştirme ve ağaçlandırma alanlarından doğal çiçek soğanı sökümü yasaktır. Bu alanlarda yapılacak üretim çalışmaları için ilgili kuruluş ve kurullardan izin alınır.

Üretim ve Büyütme Alanlarından Çiçek Soğanı Hasadı
Madde 22 - Üretim ve büyütme alanlarından çiçek soğanı elde edilebilmesi için; ekim, dikim, vejetasyon, üretme, büyütme ve hasat aşamalarında il müdürlükleri tarafından kontrol yapılır. Üretim alanları ayrıca Doğal Çiçek Soğanları Uzman Kurulunun denetimine tabidir. Hasat, il müdürlüğü ve firma arasında yapılacak hasat programına göre, il müdürlüğü denetiminde gerçekleştirilir. Sonuçta il müdürlüğünce firmaya, elde edilen çiçek soğanlarının büyütme veya üretme olduğunu belirten onaylı "Hasat Belgesi" verilir. Ekim dikim raporu ve bitki yetiştirme ruhsatı olmayan tarlalardan sökülen çiçek soğanları için hasat raporu düzenlenmez.

Firmaların İhracat Yeterliliklerinin Tespiti
Madde 23 - Firmaların bu Yönetmeliğin 6 ncı maddesinin (b) bendinde belirtilen çiçek soğanlarını ihraç edebilmesi için ihracat yeterliliği almaları gereklidir.

İhracat yeterlilik tespit esasları aşağıda belirtilmiştir:
a) Firmanın, bu yönetmeliğin 4 üncü maddesindeki tanıma uygun ana depoya sahip olması gereklidir.
b) Firmanın ihracat amacıyla doğadan elde ettiği çiçek soğanlarını, her söküm bölgesindeki öndepodan geçirmesi gerekir. Söküm bölgesinde sadece bir adet öndepoya Bakanlıkça izin verilir ve bütün firmalar tarafından ortak kullanılır.
c) Firmanın doğal çiçek soğanı üretimi, değerlendirilmesi ve pazarlanması konularında ihtisaslaşmış en az bir teknik personel istihdam etmesi gerekir.

Firmaların İhracat Kontenjanlarının Tespiti
Madde 24 - Firmaların ihracat kontenjanları, Teknik Komite tarafından tespit edilir, onaylanarak kesinleşir.
Bu Yönetmeliğin 20 ve 23 üncü maddelerinde belirtilen şartları haiz olup, ihracat yeterliliği tesbit edilmiş ve Teknik Komite tarafından onaylanmış olan firmaların o yıla ait toplam kontenjanları, aşağıda (a), (b), (c), (d) ve (e) bentlerinde belirtilen hükümlerin birbirlerinden bağımsız olarak değerlendirilmesi sonucu elde edilen puanların toplanması ile belirlenir. Bu Yönetmeliğin 7 nci maddesi uyarınca Resmî Gazete'de tebliğ edilen ihracat listesinde yer alan cins ve türlerden, her bir firma tarafından ihraç edilebilecek çiçek soğanlarının dağılımı, bu puanlama sonucunda belirlenen orana göre yapılır. Yapılan değerlendirme sonucu hazırlanan kontenjan tablosu, firmalara ve ilgili kuruluşlara Bakanlıkça duyurulur. İki yıl üst üste herhangi bir türde kontenjan hakkını kullanmayarak ihracat yapmayan firmaya, bir sonraki yıl, o tür için kontenjan verilmez.
Yeterlilik alan yeni firmanın başlangıç puanı iki (2) olarak belirlenir. Takip eden yıllarda Yönetmelikte belirtilen hükümler yeni kurulan firmaya da uygulanır.

Firmaların puanları, TÜGEM'de bulunan firmalara ait tüm türlerin son 5 yıllık ihracat verileri esas alınarak aşağıdaki yöntemle hesaplanır.
a) İhracat ve pazarlama durumu: 60 Puan
Bu değerlendirmedeki 60 puan, aşağıdaki (1) inci ve (2) nci alt bentlerde belirtilmiş olan hususların her biri için 30'ar puan üzerinden hesaplanır. Hesaplama sonucu her bir firmanın ihracat puanı ve ihracat gelir puanı belirlenir.
1- Soğanların adet olarak fiili ihracat miktarı: 30 Puan
2- Soğanların EURO olarak ihracat geliri: 30 Puan
b) Kontenjan oranı: 10 Puan
Firmaların son 5 yıllık kontenjanlarının aritmetik ortalamasına göre belirlenir.
c) Yeterlilik: 10 Puan
Doğal Çiçek Soğanları Uzman Kurulu ve il müdürlükleri tarafından firmaya ait işletme kapasitesi, organizasyonu, tesis varlığı, tesis ve arazinin amaca uygun kullanımı ve konu ile ilgili üretim faaliyetlerine ilişkin bilgiler, Danışma Kurulu toplantısında Teknik Komiteye sunulur. Bu bilgiler, Teknik Komitede değerlendirilerek firma bazında yeterlilik puanı paylaştırılır.
d) Değerlendirme: 10 Puan
Doğal çiçek soğanlarını ihraç eden firmaların Yönetmelik kurallarına uyumu, doğadan toplanmış, büyütülmüş veya üretilmiş olduğunu gösteren etiketlerin yapıştırılması ve benzeri hususlar dikkate alınarak Teknik Komite tarafından firma bazında puan belirlenir.
e) Üretim puanı: 10 Puan
Firmaların bu Yönetmeliğin 6 ncı maddesinin (b) bendinde belirtilen türlere ait yıllık üretim miktarları esas alınarak Teknik Komite tarafından firma bazında puan hesaplanır.

İhracat İzninin Verilmesi
Madde 25 - Bu Yönetmeliğin 6 ncı maddesinin (b) bendinde belirtilen çiçek soğanlarının ihracat izinlerinin verilebilmesi için; firmaların bu Yönetmeliğin 21 ve 22 nci maddelerinde de belirtilen Menşei ve Hasat Belgelerine sahip olmaları gerekir. Firma, ihracat izni almak üzere bu belgelerle TÜGEM'e müracaat eder. Uygun görüldüğü taktirde 3 suret ihracat izni düzenlenir. Bir sureti TÜGEM'de kalmak üzere, bir sureti firmaya ve bir sureti il müdürlüğüne gönderilir.
Yönetmeliğin 6 ncı maddesinin (c) bendinde belirtilen çiçek soğanlarının, üretim alanlarında, dikim, vejetasyon, hasat ve ihracat aşamalarında kontrolleri il müdürlükleri tarafından yapılır ve hasat belgesi düzenlenir. Hasat belgesine istinaden ihracat izni il müdürlükleri tarafından verilir. Bu maddede belirtilen ve CITES kapsamına giren türler için, Bakanlıkça CITES belgeleri tasdik edilerek, ihraç izinleri TÜGEM tarafından verilir.

İhracat
Madde 26 - İhraç izni alan firma, ihracat için yüklemenin yapılacağı ilin, il müdürlüğüne başvurur. İhraç edilecek çiçek soğanlarının miktarları, fiziki kontrolleri ve denetimleri il müdürlüğü tarafından yapılır. İhracat aşamasında ilgili il müdürlüğünün bitki koruma şubesi tarafından "Bitki Sağlık Sertifikası" düzenlenir. İl müdürlüğü, tür tespitinde tereddüt yaşadığı durumlarda, Doğal Çiçek Soğanları Uzman Kurulu ve Araştırma Kuruluşlarından teknik yardım alır.
İhraç edilecek çiçek soğanlarının Teknik Komite tarafından kabul edilmiş esaslar uyarınca doğadan toplanmış, büyütülmüş veya üretilmiş olduğunu gösteren etiketler ihraç paketlerine yapıştırılır.
İhracatçı firma, gerçekleşen ihracat sonucunda, ilgili fatura, çeki listesi ve gümrük çıkış beyannamesinin birer örneğini her yıl Aralık ayı sonuna kadar topluca TÜGEM'e gönderir.

ALTINCI BÖLÜM : Çeşitli Hükümler


Kontenjan Devri
Madde 27 - Yıllık kontenjanlar firmalar arasında devredilemez.

Yönetmeliğe Uymayanlara Uygulanacak Yaptırımlar
Madde 28 - Yönetmelikte belirtilen hususlardan herhangi birine uymadığı tespit edilen kişi ve kuruluşlara; bir sonraki yıl Teknik Komite tarafından Genel Değerlendirme kapsamında yaptırım uygulanır. Yönetmelikte belirtilen türlerin doğadan toplanması, üretimi ve ihracatı ile ilgili hususlardan herhangi birine uymadığı tespit edilen firmaya bir sonraki yıl Teknik Komitenin teklifi ile Bakanlıkça suça konu olan tür için üretim ve doğa ihracat kontenjanı verilmez. Firmanın aynı suçu tekrar etmesi halinde, o firmaya bir sonraki yıl Bakanlıkça hiçbir tür için üretim ve doğa ihracat kontenjanı verilmez. Doğadan, izinsiz yapılan kaçak sökümler ile söküm planına uymayan sökümlerin; ticareti yasak olan bir türün başka bir tür adı altında ihraç edilmesi hakkında 4926 Sayılı Kaçakçılıkla Mücadele Kanununun ilgili maddeleri gereğince işlem yapılır.

Yürürlükten Kaldırma
Madde 29 - 11 Ağustos 1995 tarih ve 22371 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan "Doğal Çiçek Soğanlarının Sökümü, Üretimi ve İhracatına Ait Yönetmelik" yürürlükten kaldırılmıştır.

Yürürlük
Madde 30 - Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

Yürütme
Madde 31 - Bu Yönetmelik hükümlerini Tarım ve Köyişleri Bakanı yürütür.


www.mevzuat.adalet.gov.tr (http://www.mevzuat.adalet.gov.tr/html/21962.html)

Lilium
20-08-2008, 16:00
Doğadan toplanarak ihracatı yasak olan çiçek soğanları;
Türkiye'de endemik ve nesilleri tehlike altında olan doğal çiçek soğanlarının sökümü ve ticareti yasaktır.

Sevgili malina;
Yönetmeliği okudum, doğadan toplanarak ihracatı yasak olan soğanlar denmiş ama, hangi türlerin olduğu belli değil, yoksa benmi göremedim.

Şu şu şu yasaktır bu değildir, gibi birşey göremedim.

daha çok ihracat yapan firmalara yönelik bir yönetmelik.

Örneğin; lilium candidum üretimi ve ihracatı serbes olan bir bitki, ama doğadan toplanır veya yasaktır, gibi bir bilgi yok.

Veya bilgisi olan arkadaşlar olursa lütfen yazsınlar.

Saygılarımla
lilium

Lilium
20-08-2008, 23:38
DİLEKÇE HAKKI


Çevre konusunda ilgili makamlara dilekçe yazarak çevre ile ilgili olumsuzlukların düzeltilmesini istemek her Türkiye Cumhuriyeti Vatandaşı'nın hem hakkı, hem de ödevidir. Anayasamızın 56. maddesi, "Çevreyi geliştirmek, çevre sağlığını korumak ve çevre kirlenmesini önlemek Devletin ve vatandaşların ödevidir"; diyerek, çevre koruma konusunda vatandaşlara da sorumluluk yüklemiştir.
Anayasamızın, dilekçe hakkını düzenleyen 74. maddesinde, "Vatandaşlar, kendileriyle veya kamu ile ilgili dilek ve şikayetleri hakkında, yetkili makamlara ve Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne yazı ile başvurma hakkına sahiptir. Kendileriyle ilgili başvurmaların sonucu, dilekçe sahiplerine yazılı olarak bildirilir"denilmektedir.

Doğa dostu vatandaşların çevrelerinde gördükleri doğa aleyhine uygulamalarla mücadele etmelerinin ilk ve en basit adımı, ilgili makamların, Anayasa ve 3071 sayılı Dilekçe Hakkının Kullanılmasına Dair Yasa ile güvence altına alınmış bir hak olan dilekçe yolu ile uyarılmasıdır. Dilekçe yazarken dikkat edilmesi gereken önemli konuların başında, dilekçenin muhatabının doğru seçilmesine dikkat etmek gelmelidir. Sözkonusu alan belediye sınırları içinde ise dilekçe belediyeye, sit alanıysa Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kuruluşu'na / Kültür Bakanlığı'na, Milli Park, Tabiatı Koruma Alanı, Av-Yaban Hayatı Koruma Alanı gibi Orman Bakanlığı'nca korunan alanların statüsünden birine sahipse Milli Parklar ve Av-Yaban Hayatı Genel Müdürlüğü'ne, Ramsar, Bern Sözleşmeleri kapsamında korunan bir alansa ya da Çevre Yasası'na aykırı bir uygulama varsa Çevre İl Müdürlüğü'ne / Çevre Bakanlığı'na, gönderilmelidir. Aynı dilekçenin birden fazla kuruma gönderilmesi daha etkili olmasını sağlayabilir. Örneğin, belediye sınırları içinde belediyeye gönderilen dilekçenin ilin valiliğine ya da ilçenin kaymakamlığına da gönderilmesi birden fazla makamın dikkatini çekecektir. İlgili kamu kurum ve kuruluşları yanısıra çevre ile ilgili dernek ve vakıflar, yerel ve ulusal basın, meslek odaları, siyasi partiler gibi örgütlere dilekçe göndererek konuyu geniş bir tabana yaymak, hem konuya kamuoyunun dikkatini çekecek, hem de başarı şansını arttıracaktır.

Dilekçenin kime / kimlere yazılacağına karar verildikten sonra, sade ve anlaşılabilir bir içerikle olayın özü ve istem belirtilmelidir. Dilekçeyi yazan çevre derneği vb. bir kurumsa kendisini tanıtması, amaçlarından bahsetmesinde fayda vardır.

Dilekçede isteme konu olan alan net bir şekilde tanımlanmalı, bilinen bir koruma statüsü varsa (Milli Park, Tabiatı Koruma Alanı, Doğal Sit, Özel Çevre Koruma Bölgesi, Ramsar Alanı, vb.) belirtilmeli, biliniyorsa hangi yasa ve yönetmeliklerin ihlal edildiğine değinilmeli, şikayet edilen uygulamanın ekolojik zararlarına dikkat çekilmeli, istem ve dilekçeye yasal süresi içinde cevap istendiği açık bir şekilde belirtilmelidir.

Dilekçeye, dilekçeyi yazanın adı, ünvanı, açık adresi ve diğer iletişim bilgileri de eklenmelidir.

Dilekçe metnine eklenmesinde fayda olan ekler varsa eklenmelidir. Şikayete/isteme konu olan alanla ilgili tezi destekleyebilecek fotoğraf, harita, diğer bilgi ve belgeler dilekçeye eklenebilir.

3071 sayılı yasanın 7. maddesinde, "Türk vatandaşlarının kendileri ve kamu ile ilgili dilek ve şikayetleri konusunda yetkili makamlara yaptıkları başvuruların sonucu veya yapılmakta olan işlemin safahatı hakkında dilekçe sahiplerine en geç iki ay içinde cevap verilir. İşlem safahatının duyurulması halinde alınan sonuç ayrıca bildirilir" denilmektedir. Süre konusunda tartışamaya neden olmamak için dilekçede mutlaka tarih olmalıdır. Dilekçenin yazıldığı tarihin yanısıra kamu kurumuna ulaştığı tarih de evrak kayıt numarası da dilekçenin takibinde önemli olduğundan, ilgili kurumdan öğrenilmelidir. Dilekçeye ilişkin alında belgesi, vb. belgeler varsa saklanmalıdır.

Yasal süresi olan 60 gün içimde cevap alınamayan dilekçeler aynı makama tekrar yazılabileceği gibi, Türk Ceza Yasası'nın 230. maddesi uyarınca dilekçeye zamanında cevap vermeyenlerle ilgili Cumhuriyet Savcılığı'na suç duyurusunda bulunulabilir.

Dilekçe ile sonuç alınamazsa, dilekçe daha üst makamlara yazılabileceği gibi suç unsuru varsa Cumhuriyet Savcılıklarına suç duyurusunda da bulunulabilir.

Doğaya duyarlı vatandaşların çok kısa zaman ayırarak yazabilecekleri bir dilekçe doğa korumacılıkta önemli kazanımlar sağlayabilir. Doğa korumacılıkta dilekçenin bir hak olduğu kadar anayasal bir ödev olduğu, doğaya zarar veren uygulamalarda temel savunma aracı olduğu her zaman hatırlanılmalıdır.



Gönüllü Çevre Kuruluşları


ADANA

Çevre Gönüllüleri Derneği 0 322 453 25 85
DOHAYKO 0 322 458 90 19
Çevre Koruma ve Sorunları Derneği 0 322 454 25 49
Çevre ve Tüketici Kor.Der.(ÇETKO) 0 322 363 39 32
Tüketiciyi ve Doğayı Koruma Der.(TÜDOK) 0 322 351 51 12
Ceyhan Çevre Gönüllüleri Derneği 0 322 613 28 81
TEMA İl Temsilciliği 0 322 459 44 11
Çevre Koruma Vakfı 0 322 457 80 70

ADIYAMAN

Çevre ve Tanıtım Platformu(ÇETAP) 0 416 213 14 67

AFYON

TEMA Vakfı İl Temsilciliği 0 272 213 70 90

AĞRI

Doğubeyazıt Çevre Kor.ve Güzel.Derneği 0 472 312 70 19

AMASYA

TEMA İl Temsilciliği 0 358 218 39 18
ÇEKÜL İl Temsilciliği 0 358 218 16 89

ANKARA

Temiz Enerji Vakfı 0 312 468 03 09
Türkiye Ormancılar Derneği 0 312 433 84 13
Türkiye Çevre Vakfı 0 312 425 55 08
Türkiye Çevre Eğitimi Vakfı 0 312.232 90 96
Kırsal Çevre ve Ormancılık Sor.Araş.Der. 0312 425 94 14
Av-Yaban Hayatını Koruma ve Geliştirme Vakfı 0 312 442 09 61
Veteriner Hekimler Derneği 0 312 431 62 74
Türkiye Tabiatını Koruma Derneği 0 312 425 19 44
Muhtaç Hay.Kor.ve Sev.Vak.(KORUSEV) 0 312 285 97 68
Meliha Yılmaz Doğ.Hay.Kor.Gel.Eğ.Kül.V. 0 312 417 60 50
Türkiye Toprak İlmi Derneği 0 312 317 05 50
Türkiye Doğal Hayatı Koruma Derneği 0 312 309 72 69



DOĞA DERNEĞİ 0312 418 49 54
WWWF-TÜRKİYE 0312 310 33 03
Küresel Denge Derneği 0 312 468 67 66
Sualtı Araştırmaları Derneği 0 312 213 49 00
Kuş Araştırmaları Derneği 0 312 419 86 03
SÜR-KAL Sürdürülebilir Kalkınma Derneği 0 312 438 20 98
EKOG Ekoloji Grubu 0 312 297 80 29

ANTALYA

Çevre Gönüllüleri Derneği 0 242 237 97 51
Çevre Girişimi Derneği 0 242 238 58 00
Türkiye Tabiatını Kor. Der. Antalya Şb. 0 242 241 81 05
SEMEP Güneydoğu Akdeniz Çevre Projesi 0 242 227 53 60
TEMA Vakfı Batı Akdeniz Temsilciliği 0 242 243 72 52

ARTVİN

Yeşil Artvin Derneği 0 466 212 62 22

AYDIN

Doğa Sevenler Derneği 0 256 226 22 25
Akbük Koyu ve Civar. Doğayı Kor. Yaş. Der. 0 312 417 00 52
Gümüşay Sağlık, Yard., Kültür ve Çevre Der. 0 256 313 74 75
Ağaçlandırma ve Doğayı Koruma Derneği 0 256 212 88 77
Eski Doğanbeyköyü ve Çevresini Kor. ve Kal. Der. 0 216 360 99 87
TEMA Vakfı İl Temsilciliği 0 256 225 43 75
Aydın Ağaçlandırma, Çevreyi ve Doğayı Koruma Der. 0 256 225 59 80

BALIKESİR

Balıkesir İli Çevreyi ve Doğayı Kor. Der. 0 542 513 80 78
Güney Marmara Doğal ve Kült. Çev. Kor. Der. 0 266 373 63 47

BARTIN

Çevre Birlikteliği 0 378 227 28 43

BATMAN

Çevre Gönüllüleri Derneği 0 488 215 48 57

BAYBURT

TEMA Vakfı İl Temsilciliği 0 542 641 70 00

BİNGÖL

TEMA Vakfı İl Temsilciliği 0 426 213 10 31

BİTLİS

TEMA Vakfı İl Temsilciliği 0 434 226 53 00

BOLU

Erozyon Önleme ve Ağaçlandırma Gönüllüleri Derneği 0 372 215 47 72

BURSA

ÇEKÜL Vakfı İl Temsilciliği 0 224 224 03 97
TEMA İl Temsilciliği 0 224 261 55 54
Yerel Gündem 21 Çevre Platformu 0 372 215 11 53
Türkiye Tabiatını Koruma Derneği Bolu Şb. 0 372 253 45 11
TEMA İl Temsilciliği 0 372 215 23 28

ÇANAKKALE

Çanakkale Çevre Gönüllüleri Derneği 0 286 213 35 81

ÇANKIRI

TEMA İl Temsilciliği 0 376 213 52 84

ÇORUM

Türkiye Tabiatını Koruma Der. Çorum Şb. 0 364 213 10 87
TEMA İl Temsilciliği 0 364 212 52 51

DENİZLİ

Buldan Doğal Hayatı Koruma Derneği 0 258 431 38 93
Pamukkale Arama Kur.Doğa Sporları Der. 0 258 242 48 11
Denizli Orman Çevre Vakfı 0 258 265 11 11
Çevre Korumacılar Derneği 0 258 241 11 11
Denizli Çevre Meclisi 0 258 263 15 66
TEMA Vakfı Denizli Temsilciliği 0 258 241 68 41
Çivril Ağaçlandırma Çevre ve Doğayı Koruma Der. 0 258 713 15 90

DİYARBAKIR

Çevre Gönüllüleri Derneği 0 412 228 41 80
TEMA İl Temsilciliği 0 412 228 41 80

DÜZCE

TEMA Düzce Temsilciliği 0 380 514 84 33

EDİRNE

Edirne Çevre Gönüllüleri Derneği 0 284 213 66 84
Keşan Doğa Çevre ve Kültür Derneği 0 284 714 17 56

ELAZIĞ

Sivrice Hazar Gölü ve Çev.Kor.ve Gel.D. 0 532 391 87 74
Tabii Güzellikleri ve Çevreyi Koruma Der. 0 424 236 98 90

ERZURUM

Erzurum Çevre Gönüllüleri Derneği 0 442 231 13 65

ESKİŞEHİR

Eskişehir Hayvanları Koruma Derneği 0 222 249 01 06
Çevre Koruma ve Geliştirme Derneği 0 222 230 77 57
TEMA Vakfı Eskişehir Temsilciliği 0 222 221 78 72

GAZİANTEP

Türkiye Tabiatını Koruma Derneğ 0 342 220 97 27
G.Ü.Genç Temacılar Teşkilatı 0 342 220 00 97
Çevre Dostları Derneği 0 342 220 83 83
TEMA İl Temsilciliği 0 342 321 40 78

GİRESUN

Deniz Dağcılık Spor Kulübü 0 454 216 73 37
TEMA İl Temsilciliği 0 454 216 19 10

GÜMÜŞHANE

TEMA Vakfı İl Temsilciliği 0 456 213 13 53

HAKKARİ

Temiz Çevreciler Derneği 0 438 351 06 57
Yüksekova Yeşillendirme ve Güzel.Der. 0 438 351 06 57

HATAY

Antakya Çevre Koruma Derneği 0 326 223 95 22
İskenderun Çevre Koruma Derneği 0 326 618 85 57
Samandağ Çevre Koruma Derneği 0 326 512 34 73
Harbiye Çevre Koruma Derneği 0 326 231 47 33
Erzin Çevre Koruma Derneği 0 326 681 89 98
TEMA İl Temsilciliği 0 326 221 00 80

IĞDIR

TEMA Vakfı İl Temsilciliği 0 476 227 32 91

ISPARTA

TEMA Vakfı İl Temsilciliği 0 246 223 53 03

İÇEL

Çevre Gönüllüleri Derneği 0 324 232 62 09
Kazanlı Chelonia Mydas Çevre Koruma Der. 0 324 235 94 49
Doğal Hayatı ve Koruma Der.(DOĞAKOD) 0 324 322 15 83
Mersin Çevre Dostları Derneği(ÇED) 0 324 323 11 56
Kum Mah. Kül. Güz. Doğayı ve Doğal Yaş. Kor.Der. 0 324 741 59 95
Arkadaş Çevre Grubu 0 324 714 37 26
Taşucu Eğitim ve Doğal Hayatı Koruma Vakfı 0 324 741 40 09
Büyükeceli Çevre Ve Doğayı Koruma Derneği 0 324 753 23 82
Deniz Kaplumbağaları Ve Doğal Hayatı Koruma Der. 0 324 865 01 09

İSTANBUL

WWF Türkiye 0 212 528 20 30
Buğday Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği 0 212 252 52 55
Çevre Dostları Derneği 0 212 559 08 25
Büyükçekmece Çevre Kor.Güz.Derneği 0 212 883 95 80
Doğa İle Barış Derneği 0 216 414 90 25
Ekoloji ve Çevre Dostları Derneği 0 212 293 03 43
ÇEKÜL Çevre ve Kültür Değer.Tan.Vakfı 0 212 251 54 44
ÇEVKO Çevre Kor.ve Ambalaj Atık.Değ.V. 0 216 428 78 90
Çevre Gönüllüleri Derneği 0 212 262 11 42
Deniz Temiz Derneği TURMEPA 0 216 310 93 01
İSKOV İstanbul Çevre Koruma Vakfı 0 212 252 51 51
KASEV Kadıköy Sağlık Eğitim Vakfı 0 216 348 68 28



Kilyos Doğa ve Çevre Koruma Derneği 0 212 201 18 23
TEMA Türkiye Eroz.Müc.Ağaç.Doğ.Var.Kor.Vak. 0 212 284 80 06
TÜDAV Türk Deniz Araştırmaları Vakfı 0 216 424 07 72
Türkiye Çevre Kor.ve Yeşillendirme Kurumu 0 216 338 00 17
Yeşiladımlar Çevre Eğitim Derneği 0 212 246 12 44
ZEYÇED Zeytinburnu Çevre ve Kültür D. 0 212 582 15 98
SOS Sivil Organize Semtler Çevre Kült.Koop. 0 216 326 18 69
HABİTAT ve Gündem 21 Gençlik Dern. 0 212 275 55 19
Kadıköyü Bil.Kül.San.Dost.D.(KADOS) 0 216 348 02 92
Çevre Teknolojilerini Uygulama Derneği 0 212 272 29 04
Doğu Karadeniz Ekolojik ve Kül. Araş. Der. 0 212 221 61 25
Akdeniz Çevre Platformu (AKÇEP) 0 212 253 31 21

İSKENDERUN

DAÇE (Doğu Akdeniz Çevre Platformu) 0 326 617 82 82

İZMİR

Su Ürünleri Derneği 0 232 388 01 10
Akdeniz Foku Araştırma Grubu Foça 0 232 812 30 62
Akdeniz Foku Araştırma Grubu Karaburun 0 232 731 35 15
Ege Orman Vakfı 0 232 464 51 60
Güzelbahçe Kültür Çevre Güzelleştirme Der. 0 232 234 24 15
Çeşme Doğa ve Hayvanseverler ve Koruma Derneği 0 232 425 73 98
ÇEKÜL Vakfı İl Temsilciliği 0 232 464 59 42
Ege Doğal Yaşamı Koruma Derneği 0 232 463 12 31
Kordon Derneği 0 232 464 58 68
ETO- Ekolojik Tarım Organizasyonu Derneği 0 232 388 40 00


KAHRAMANMARAŞ

Nida Hanımlar Dostluk ve Çevre Der. 0 532 310 22 40
Merdan Ahlak, Kültür ve Çevre Der. 0 344 212 13 83
TEMA İl Temsilciliği 0 344 241 38 68

KARAMAN

TEMA İl Temsilciliği 0 338 213 16 27

KASTAMONU

ÇEKÜL İl Temsilciliği 0 366 212 53 53

KAYSERİ

Kayseri Çevre Koruma Vakfı 0 352 222 13 65
Ali Dağı Yürüyüşçüleri ve Çevre Kor.Der. 0 352 437 49 01
Çevre Dostları Derneği 0 352 222 44 07
Erozyonla Mü.ve Ağaç.Vakfı (KAYEMA) 0 352 231 16 14
TEMA Vakfı Kayseri Temsilciliği 0 352 222 89 95
Merkez Avcılık ve Atıcılık Derneği 0 352 231 51 50

KIBRIS

KUŞ-KOR Kuzey Kıbrıs Kuşları Koruma Derneği 0 392 815 7337

KIRIKKALE

TEMA İl Temsilciliği 0 318 266 91 00

KIRŞEHİR

TEMA Vakfı İl Temsilciliği 0 386 213 32 74

KİLİS

TEMA İl Temsilciliği 0 348 813 20 26

KOCAELİ

İzmit Doğayı Kor.ve Güzel.Derneği 0 262 332 18 02
Çevre Eğitimi ve Koruma Derneği 0 262 322 14 94
Çevre Ekolojisini Koruma Derneği 0 262 321 03 82
TEMA İl Temsilciliği 0 262 323 10 55

KONYA

Ereğli Sazlıklarını Koruma ve Güzelleştirme Derneği 0 332 713 3855
Konya Doğayı ve Hayvanları Koruma Der. 0 332 324 37 41
Beyşehir Çevre Gönüllüleri Derneği 0 332 512 34 22
TEMA Vakfı İl Temsilciliği 0 332 350 50 01
ÇEKÜL Vakfı İl Temsilciliği 0 332 241 05 63
Çağdaş Yaşamı Destekleme Der. Çevre Kom. 0 332 353 56 70
Akgöl Çevresini Koruma ve Kurtarma Derneği 0 332 712 9276

KÜTAHYA

Doğa ve Hayvan Sevenler Derneği 0 274 216 57 27
Kütahya Avcılık Ve Atıcılık Kulübü 0 274 224 6428

MANİSA

Gediz Havzası Er.Müc.Ağ.Çevre ve Kalk.V. 0 236 714 26 41
Katı Atık Maddeleri Değ.Sanayicileri Der. 0 236 233 66 75
Mesir Çevreciler Derneği 0 236 233 47 75
Çevre Eğitimi ve Hizmet Derneği 0 236 237 20 41
Sancak Çevre, Ahlak, Kültür Derneği 0 236 237 52 91
TEMA Vakfı İl Temsilciliği 0 542 234 38 26

MARDİN

TEMA İl Temsilciliği 0 482 213 13 83

MUĞLA

Fethiye Tur.Tan.Eğt.Kült. ve Çevre Vakfı 0 252 679 11 05
Dalyan Tur.Kültür ve Çevre Kor.Derneği 0 252 284 25 11
Muğla Belediyesi Çevre Geliştirme Derneği 0 252 212 94 68
Marmaris Çevre Koruma Derneği 0 252 413 09 23
TEMA Fethiye Temsilciliği 0 252 618 00 38
Gökova Sürekli Eylem Kurulu 0 252 212 69 18
BAÇEP Batı Akdeniz Çevre Platformu 0 252 214 75 26

NEVŞEHİR

Erciyes Ün.Nevşehir İİBF Çevre Kulübü 0 384 215 20 08
TEMA Vakfı Nevşehir Temsilciliği 0 384 213 01 57

NİĞDE

TEMA Vakfı Niğde Temsilciliği 0 388 225 01 31

ORDU

Ordu Doğa Aktiviteleri Derneği 0 452 223 28 70
Ordu Çevre Derneği 0 452 225 34 05
TEMA İl Temsilciliği 0 452 214 20 70

OSMANİYE

Çevre Dostları Derneği 0 328 814 65 99
Ahlak Kültür ve Çevre Derneği 0 328 813 19 21

RİZE

TEMA İl Temsilciliği 0 464 325 11 97

SAKARYA

Çevre Ağaç.ve Sapanca Gölü Derneği 0 262 377 24 85
TEMA İl Temsilciliği 0 264 246 03 53

SAMSUN

Samsun Doğayı Koruma Derneği 0 362 234 99 17
TEMA İl Temsilciliği 0 362 432 19 08
Tüketici Hakları D.Samsun Şb.Çevre Kolu 0 362 420 07 15

SİİRT

TEMA İl Temsilciliği 0 484 223 33 04

SİNOP

Sinop Çevre Dostları Derneği 0 368 261 78 27
Turizm ve Çevre Sevenler Derneği 0 368 260 60 57

SİVAS

TEMA Vakfı Sivas Temsilciliği 0 346 223 28 46

ŞANLIURFA

Çevre Gönüllüleri Derneği 0 414 313 19 28

TEKİRDAĞ

Çevre Eğitim ve Koruma Derneği 0 282 261 98 87
Doğayı ve Çevreyi Koruma Derneği 0 282 263 37 44

TRABZON

Çevre ve Kültür Girişimcileri Derneği 0 462 224 21 01
Karadeniz Teknik Ün. Çevre Kolu 0 462 322 53 79
TEMA İl Temsilciliği 0 462 752 58 05
Karadeniz Çevrecileri 0 462 322 53 79



KTÜ_TEMA 0462 377 24 05
Doğu Karadeniz Çevre Platformunu 0462 752 28 05



TUNCELİ

Munzur Vadisi ve Doğal Yaş.Kor.Der. 0 428 212 30 38

UŞAK

Çevre Gönüllüleri Derneği 0 542 632 03 46
Çevreyi Koruma ve Yeşillendirme Derneği 0 276 224 23 13
TEMA Vakfı İl Temsilciliği 0 276 227 15 99

URFA

AgroGap Önder Çiftçi Danışmanlık Derneği 0 414 247 35 41

VAN

Van'a Hizmet Vakfı 0 432 216 67 59

YOZGAT

TEMA Vakfı Yozgat Temsilciliği 0 354 217 43 63

ZONGULDAK

Çevre Koruma Derneği 0 372 251 50 23
TEMA Kdz.Ereğli Temsilciliği 0 372 323 14 62
Alaplı Çevre Yardımlaşma Derneği 0 372 329 40 91

Lilium
21-08-2008, 00:11
http://www.dhkd.org/kartpostallar-4.jpg


Daha iyi okuyabilmek için fotoğrafın üstüne tıklayın.

Lilium
22-08-2008, 00:08
Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, nesli tehlike altında olan şakayık ve censiyan bitkilerinin çiçek soğanlarının ihracatını yasakladı.

İkinci sınıf şifalı bitki türü olarak kabul edilen şakayığın doğal ortamda 20 türü bulunuyor.

Kotaya bağlı olarak ihraç edilen bazı bitkilere de sınırlama getirildi. Bakanlık, 2007 yılı doğal çiçek soğanlarının ihracat listesini belirledi. Buna göre geçen yıl ihracat yasağı olan bitkilerin listesine şakayık ve censiyan türleri de dahil edildi. İkinci sınıf şifalı bitki türü olarak kabul edilen şakayığın doğal ortamda 20 türü bulunuyor. Üniversite kliniklerinde yapılan araştırmada, başta çeşitli kramplı rahatsızlıklar, romatizma, kalp, mide ve bağırsak rahatsızlıkları, baş ağrısı, migren, nevralji ve alerjik hastalıklara karşı bu bitkilerin etkili olabileceği tespit edildi. Doğada ender rastlanan censiyan bitki türü ise tıpta meşrubat sanayiinde kullanılıyor.

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı ayrıca 'Doğal Çiçek Soğanlarının Sökümü, Üretimi ve Ticaretine İlişkin Yönetmelik'in 7. maddesine dayanarak hazırladığı tebliğle, Isparta-Muğla-Mersin çevrelerinde sıklamen bitki türünün de toplanmasına yasak getirdi. Isparta ve Beyşehir sınırları içerisinde tüm bitki türlerinin doğadan sökümü durdurulurken Sakarya'nın Karasu ve Kaynarca ilçelerinde belgeli üretim dışında göl soğanının toplanması yasaklandı. Miszambağı, karaçiğdem süsen, kalla ve sümbülteber türlerinin ihracı da izine bağlandı. İhracatı kotaya bağlı olarak yapılan yoğurt çiçeği, Adıyaman lalesi ve yılanbıçağı bitki türlerine sınırlama getirilirken halk arasında ağlayan gelin olarak bilinen ters lale ve deve tabanı türlerinin üretimi artırıldı.

Bakanlığın yayınladığı listeye göre
ihracatı yasak olan bitki türleri


Yabani soğan,
çiğdem,
lale, (Adıyaman ve ters lale hariç)
zambak,
muskari,
kara çiğdem,
nilüfer,
salep,
yılanyastığı,
kum zambağı,
şark sümbülü,
censiyan,

sıklamen,
kardelen,
süsen
şakayık


Sahip olduğu bitki çeşitliliği nedeniyle yaban hayatı bakımından büyük bir öneme sahip olan Türkiye'de yetişen 10 bin bitkinin yaklaşık 600'ü, kökleri soğanlı yumrulu türden.

Phin
01-12-2008, 17:09
Ayvalıkta bir zeytinlikte onlara rastlamak beni ne kadar mutlu etmişti.....

Lilium
04-03-2009, 00:58
2009 ihraçatı yasak ve serbet olan soğanlar. (http://www.batibay.com/gumruk-mevzuati--2009-yilinda-ihrac-edilecek-dogal-cicek-soganlarinin-cins--tur--cevre-uzunlugu-ve-ihracat-kontenjanlari-ile-ihracati-yasak-olan-dogal-cicek-sogani-turleri-belirlenmistir---no:-2008-62---15-11-2008-t--2705.html)


Doğadan Toplanarak İhracatı Yasak Olan Çiçek Soğanları

1. Allium (Yabani soğan) türlerinin hepsi
2. Crocus (Çiğdem) türlerinin hepsi
3. Fritillaria türleri (F. persica, F. imperalis hariç)
4. Lilium (Zambak) türleri (L.candidum ve L. martagon hariç)
5. Muscari (Muskari) türlerinin hepsi
6. Sternbergia (Kara çiğdem) türleri
(S.lutea hariç)
7. Tulipa (Lale) türlerinin hepsi
8. Eminium türlerinin hepsi
9. Biarum türlerinin hepsi
10. Nympheaceae (Nilüfer) türlerinin hepsi
11. Orchidaceae (Salep) türlerinin hepsi
12. Arum (Yılan yastığı) türlerinin hepsi (Arum italicum, Arum dioscorides
hariç)
13. Pancratium maritimum (Kum zambağı)
14. Hyacinthus orientalis (Şark sümbülü)
15. Gentiana lutea (Censiyan)
16. Cyclamen (Sıklamen) türleri (C. coum,
C. cilicium ve C. hederefolium hariç)
17. Galanthus (Kardelen) türleri(G. elwesii ve G. woronowii hariç)
18. İris (Süsen) türleri
19. Paeonia ( Şakayık ) Türleri
20. Diğer yumrulu ve soğanlı türler


İhracatı Kotayla veya Başka Herhangi Bir Kayıtla Sınırlandırılan
Çiçek Soğanları

1. Anemone blanda (Yoğurt çiçeği)
2. Arum italicum (Yılan yastığı)
Arum dioscorides
3. Cyclamen cilicium (Sıklamen), Cyclamen coum (Sıklamen), Cyclamen hederefolium (Sıklamen)**
4. Dracunculus vulgaris (Yılan bıçağı)
5. Eranthis hyemalis (Sarı kar çiçeği)
6. Galanthus elwesii (Toros kardeleni), Galanthus woronowii (Karadenizkardeleni)
7. Leucojum aestivum (Göl soğanı)
8. Scilla bifolia (Silla)
9. Urginea maritima (Ada soğanı)
10. Ornithogalum nutans (Tükrük otu)
11. Geranium tuberosum (Deve tabanı)
12. Fritillaria persica (Adıyaman lalesi), Fritillaria imperalis (Ters lale)
13. Lilium martagon (Türk zambağı)

İhracatı Üretimden Serbest Olan Çiçek Soğanları

1. Lilium candidum (Miszambağı)
2. Sternbergia lutea (Karaçiğdem)
3. Iris tuberosum (Süsen)*
4. Calla aethiopica (Kalla)*
5. Polyanthus tuberosa (Sümbülteber)*


* Üretimi yapılan egzotik türler.
** Doğadan sökülen materyalin çevre uzunluğu 20 cm ve üzeri olacaktır.

berduray
30-04-2009, 15:09
Bu konu ile ilgili haberi paylaşayım.

detay (http://www.bodrumbha.com/?sayfa=haberler&bolum=detay&haberID=5041)

ENDEMİK ORKİDELER YOK OLUYOR
29 Nisan 2009 Çarşamba 09:21:28
Özellikle Milas‘a bağlı Kırcağız köyünde yoğun olarak görülen endemik yaban orkideleri, göz göre göre salepçilerin kurbanı oluyor. Yerel halkın bilinçsizce, acımasızca eşsiz çiçeği toplayıp salep alıcılarına satması dünyada koruma altına alınan bu bitkiyi yok ediyor.



Akdeniz ve Ege Bölgesi‘nde ender yetişen yaban orkidelerinin, yörede yaşayanlar tarafından geçim kaynağı olarak seçilmesi bu bitkinin yok olmasını hızlandırıyor. Dondurma ve salep yapımında kullanılan bitkinin yumruları kilosu 8 TL‘den alıcı buluyor. Aile ekonomisine katkıda bulunmak amacıyla yaşlı genç demeden dağlara orkide avına çıkanlar, bu eşsiz çiçeğin yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunun farkında değil. Orkide toplayıcıları, yaptıklarının katliam olduğu hatırlatılınca "Biz bitkinin yumrularından sadece büyük olanlarını alıyoruz. Diğer kalanlarını ise toprağa geri gömüyoruz" diyerek yaptıklarının yanlış olmadığını savundu. Ancak dağ yamaçlarının yumrusu alındıktan sonra toprakla buluşturulmayan yüzlerce orkideyle kaplı olduğu görülüyor. Türkiye hariç birçok ülkenin bu eşsiz bitkilerin değerinin farkına vardığı belirtiliyor. Bu ülkelerde orkide yumrusu satmak ve toplamak yasak.

herbaryum
30-04-2009, 19:28
Doğadan Toplanarak İhracatı Yasak Olan Çiçek Soğanları
1. Allium (Yabani soğan) türlerinin hepsi
2. Crocus (Çiğdem) türlerinin hepsi
3. Fritillaria türleri (F. persica, F. imperalis hariç)
4. Lilium (Zambak) türleri (L.candidum ve L. martagon hariç)
5. Muscari (Muskari) türlerinin hepsi
6. Sternbergia (Kara çiğdem) türleri (S.lutea hariç)
7. Tulipa (Lale) türlerinin hepsi
8. Eminium türlerinin hepsi
9. Biarum türlerinin hepsi
10. Nympheaceae (Nilüfer) türlerinin hepsi
11. Orchidaceae (Salep) türlerinin hepsi
12. Arum (Yılan yastığı) türlerinin hepsi (Arum italicum, Arum dioscorides hariç)
13. Pancratium maritimum (Kum zambağı)
14. Hyacinthus orientalis (Şark sümbülü)
15. Gentiana lutea (Censiyan)
16. Cyclamen (Sıklamen) türleri (C. coum, C. cilicium ve C. hederefolium hariç)
17. Galanthus (Kardelen) türleri(G. elwesii ve G. woronowii hariç)
18. İris (Süsen) türleri
19. Paeonia (Şakayık) Türleri
20. Diğer yumrulu ve soğanlı türler

herbaryum
30-04-2009, 19:34
İhracatı Kotayla veya Başka Herhangi Bir Kayıtla Sınırlandırılan Çiçek Soğanları
1. Anemone blanda (Yoğurt çiçeği)
2. Arum italicum, Arum dioscorides (Yılan yastığı)
3. Cyclamen cilicium, Cyclamen coum, Cyclamen hederefolium (Sıklamen)
4. Dracunculus vulgaris (Yılan bıçağı)
5. Eranthis hyemalis (Sarı kar çiçeği)
6. Galanthus elwesii (Toros kardeleni) Galanthus woronowii (Karadenizkardeleni)
7. Leucojum aestivum (Göl soğanı)
8. Scilla bifolia (Silla)
9. Urginea maritima (Ada soğanı)
10. Ornithogalum nutans (Tükrük otu)
11. Geranium tuberosum (Deve tabanı)
12. Fritillaria persica (Adıyaman lalesi) Fritillaria imperalis (Ters lale)
13. Lilium martagon (Türk zambağı)

herbaryum
30-04-2009, 19:35
İhracatı Üretimden Serbest Olan Çiçek Soğanları
1. Lilium candidum (Miszambağı)
2. Sternbergia lutea (Karaçiğdem)
3. Iris tuberosum (Süsen)*
4. Calla aethiopica (Kalla)*
5. Polyanthus tuberosa (Sümbülteber)*

http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=9972

Batuhan Yılmaz
20-03-2011, 09:21
Selam arkadaşlar mesala ben gittim 500 tane soğan söktüm diyelim hemde soyu en hızlı tükenen türden bana ne olur ...

kgursan
22-03-2011, 16:11
Selam arkadaşlar mesala ben gittim 500 tane soğan söktüm diyelim hemde soyu en hızlı tükenen türden bana ne olur ...

Jandarma veya Muhtar veya Orman muhafaza memuruna yakalanırsanız Orman kanunlarına göre ceza alırsınız. Orman kanunu nedir? Aracınıza el konur. Mahkemeye verilirsiniz yüklü bir para cezası ile belki hapis alabilirsiniz. Soğanlarınıza da el koyarlar. :mad:

Batuhan Yılmaz
29-03-2011, 21:12
O bayağı ağırmış ama iyiki bu cezalar var ama diyelim soyu tükenen bir türü üretip aşırı fazla bir şekilde ormana dikmek te aykırımı bu arada ben mezarlıkla yabani sıklamen buldum alıp bakıcaktım ama babanemin mezarına diktim bakalım ne olacak inşallah yumrusu büyür aynı turba benziyordu :D .

Mr_izmir
21-05-2011, 18:32
Merhabalar forumda yetkili birkaç arkadaşa özel mesajla sormaya çalıştım ama sanırım yoğunlukları nedeniyle cevaplıyamıyorlar. Birde buradan fikirlerinize danışmak istedim. Balkonumda yetiştirdiğim cyclamen hederefolium cinsi bir çiçek var.Bu sene fazlasıyla tohum aldım, çokta emek verdim. Bu yüzden tohumların bir kısmını agaclar.net üzerinden ya da başka bir site üzerinden satmayı düşünüyorum. Acaba bu konuda herhangi bir problem varmı? Birkaç yerde yasak olduğu konusunda birşeyler okudum. Bu sadece ihracatla mı ilgili, yoksa yurt içinde de yasak mı bu türün tohumlarının satışı? Beni bu konuda bilgilendirecek biri olursa gerçekten çok mutlu olurum.Saygılar

kgursan
21-05-2011, 21:54
Merhabalar forumda yetkili birkaç arkadaşa özel mesajla sormaya çalıştım ama sanırım yoğunlukları nedeniyle cevaplıyamıyorlar. Birde buradan fikirlerinize danışmak istedim. Balkonumda yetiştirdiğim cyclamen hederefolium cinsi bir çiçek var.Bu sene fazlasıyla tohum aldım, çokta emek verdim. Bu yüzden tohumların bir kısmını agaclar.net üzerinden ya da başka bir site üzerinden satmayı düşünüyorum. Acaba bu konuda herhangi bir problem varmı? Birkaç yerde yasak olduğu konusunda birşeyler okudum. Bu sadece ihracatla mı ilgili, yoksa yurt içinde de yasak mı bu türün tohumlarının satışı? Beni bu konuda bilgilendirecek biri olursa gerçekten çok mutlu olurum.Saygılar

Sn Mrizmir., c.hederifoliumun soğanını ihracatı ve doğadan toplanması belli sayı ile sınırlanmış. Ama tohumu ,için sorun olduğunu sanmıyorum. Yönetmeliklerde soğanının doğadan toplanması ve satışı sınırlanmış olmakla birlikte tohumu için bir bilgi bulunmamaktadır.

Mr_izmir
21-05-2011, 22:57
Sayın kgursan çok teşekkür ederim yanıtınız için.Bir yerlerde görmüştüm yanlış hatırlamıyorsam tohumunda dahil olduğunu ama tam emin değilim.Açıkcası balkonumda bulunan bir türün tohumunun yasak olabileceği bana da pek mantıklı gelmiyor.Yurt dışı olsa evet hadi bize özgü türler dışa gitmesin ama ne biliyim yurt içi sorun olmamalı diye düşünüyorum.Tabi bu düşünce, asıl yasanın ne dediği önemli :)

Peki Sayın site yöneticileri izin verirler mi acaba forumun satış bölümünden c.hederifolium'un tohumlarını satmama? Onlar bir sıkıntı görüyorlar mı bu konuyla ilgili? ya da mevzuatla ilgili başka bilgili kişiler de varsa tüm görüşlere açığım, sonuçta kaş yaparken göz çıkarmayalım...

pria
19-06-2011, 19:56
Son laleyi kaçıramadılar

Çiçeğin son kalan 57 adet soğanını yurt dışına götürmeye çalışan 2 Hollandalı yakalandı.

Dünyada sadece Erzurum Karayazı'da yetişen bir tür ters lale olan çiçeğin son kalan 57 adet soğanını sökerek yurt dışına götürmeye çalışan 2 Hollandalı, Kapıkule Sınır Kapısı'nda yakalandı. Hollandalıların kullandıkları araçta yapılan aramada çoğu endemik 160 türe ait 5 bin 236 adet bitki tohumu, bitki kökü ve fidesi ele geçirildi.

Gümrük muhafaza ekipleri, bugüne kadarki en büyük bitki kaçakçılığını ortaya çıkardı.

Hollandalı Franciscus Johannes Linschoten'in (60) kullandığı 78 BKGF plakalı jeep, Türkiye'den çıkış yaparken ihbar üzerine Kapıkule Sınır Kapısı'nda durduruldu. Araçta yapılan aramada, bagaj kısmında küçük saksılarda çiçek fideleri, çeşitli türlere ait bitki kökleri, üzeri numaralandırılarak gazete kağıtlarına sarılmış tohumlar bulundu. Bunun üzerine araç, detaylı kontrolü yapılmak üzere X-Ray Tarama Hangarına alındı. Burada yapılan kontrolde, aracın altında metal bölme olduğu tespit edildi. Yerinden sökülen metal bölme içinde çok sayıda bitki tohumu olduğu gözlendi.

Aracın sürücüsü Francıscus Johannes Linschoten ile yanında bulunan Micheal Hubertus Klok (29), gümrük görevlilerine, botanik ve bahçe düzenlemesiyle ilgilendiklerini, söz konusu fide, tohum ve kökleri de kendi bahçelerinde kullanmak üzere 20 farklı ülkeden topladıklarını iddia ettiler.

Bitkilerin incelenmesi ve yurt dışına çıkarılmasının suç sayılıp sayılmamasının anlaşılması için Trakya Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümünden iki uzman çağrıldı. Uzmanların katılımıyla yapılan sayım ve incelemede 160 türe ait toplam 5 bin 236 adet bitki ve tohumu tespit edildi. Bitkiler arasında Türkiye'de ihracı yasak ve endemik türler olan çiğdem, yabani soğan, sklemen, ters lale (Adıyaman lalesi), kardelen, zambak, şakayık türleri olduğu belirlendi.

Ele geçirilen bitkiler arasındaki bir türün, dünyada sadece Erzurum'un Karayazı ilçesinde yetişen ve sadece 57 adet kaldığı belirlenen “Fritillaria Michailovskyi” adlı ters lale olduğu ortaya çıktı. Zanlıların, yurt dışına götürmek için son kalan 57 ters lale türünün tamamını söktükleri belirlendi.

Olayla ilgili soruşturma başlatılırken Hollandalı Linschoten ve Klok, ifadelerinin alınmasının ardından serbest bırakıldı. El konulan bitki soğanları, kök ve tohumları ise Yalova Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü'ne teslim edildi.

Zanlıların, 5607 Sayılı Kaçakçılıkla Mücadele Kanununun kapsamında 6 aydan 2 yıla kadar hapis ve 5 bin güne kadar adli para cezasıyla cezalandırılabileceği öğrenildi.

ZANLILAR GEÇEN AY ARTVİN'DE GÖRÜLMÜŞ

Bu arada, zanlıları ihbar edenlerin Artvin Çoruh Üniversitesi Orman Mühendisliği Bölümü öğrencileri olduğu öğrenildi. Hollandalıları geçtiğimiz mayıs ayında Artvin Kafkasör mevkiinde bitki toplarken gören öğrencilerin, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü yetkililerine durumu bildirdikleri, buradaki yetkililerin de aracın plakasını gümrük muhafaza ekiplerine haber verdikleri kaydedildi.

Bitkileri teslim alan Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü Türkiye Geofitleri Projesi Yöneticisi ve Süs Bitkileri Uzmanı Erdal Kaya, AA muhabirine, bugüne kadarki en büyük bitki kaçakçılığının ortaya çıkarıldığını, bitki soğanlarının ve köklerinin yurt dışına çıkarılmasının ülkenin büyük bir sorunu olduğunu söyledi.

Erdal Kaya, kendisini en çok üzeninin ise tüm dünyada sadece 57 adet kalan ters lale türünün tamamının sökülmesi olduğunu, ancak sökülen lale soğanlarını uygun koşullarda saksılara diktiklerini söyledi.

Kaya, ele geçirilen endemik bitkilerin büyük bir çoğunluğunun Türkiye'den, kalan kısmının ise Makedonya, Yunanistan, Bulgaristan, İran, Suriye ve Gürcistan'dan toplandığını belirlediklerini kaydetti.

“TERS LALELER ÜZERİNDE ALZHEİMERA VE KANSERE ÇARE ARIYORUZ”

Söz konusu bitki ve köklerinin paha biçilemez olduğunu ifade eden Kaya, şöyle konuştu:

“TÜBİTAK ve bazı üniversitelerle birlikte bitkiler üzerinde alzheimer ve kanser araştırmaları yapıyoruz. Bu kapsamda da Türkiye'de sadece belirli bir bölgede yetişen ve üzerinde çalışma yaptığımız 19 bitki türünün korunması için Çevre ve Orman Bakanlığına müracaat etmiştim. 19 tür için de başvurum kabul edilmişti ve bununla ilgili bütçe çıkmıştı. Bunlardan bir tanesi de dünyada sadece Erzurum'un Karayazı ilçesinde olan 57 adet ters lale soğanı. Bu yıl içinde projelendirilip arazide lokal korumaya alınacaktı. Ancak Hollandalılar, bu 57 soğanın 57'sini de sökmüş. Alzheimere çare olmak için ters lale türleri üzerinde çalışıyoruz. Bu hastalığın çaresi bu bitkilerde aranıyor. Bunun parayla ölçülecek bir durumu olabilir mi?”

Kaya, 57 adet ters lale soğanının enstitüde çoğaltılacağını ve popülasyon zenginleştirme projeleri kapsamında söküldüğü bölgeye yeniden dikileceğini belirtti.

DOĞASEVER OLARAK GELİP BİTKİ ÇALIYORLAR

Yabancıların, Türkiye'de hangi bölgede hangi bitki türü olduğunu çok iyi bildiklerini ifade eden Kaya, “Yabancılar, Türkiye toprakları üzerinde yıllardır çalışma yürütüyor. Turist, madenci, gözlemci, doğasever adı altında ülkemize geliyorlar ve GPS cihazlarıyla daha önce belirledikleri bölgelerden bu türleri topluyorlar” dedi.

Kaya, ele geçirilen endemik bitki türlerinden 36'sının gümrükte beklerken çürüdüğünü, kalan 5 bin 200 bitkiyi ise muhafaza altına aldıklarını, bu türleri yakında sergileyeceklerini söyledi.

YABANCILARIN DOĞADAN BİTKİ TOPLAMALARI İZNE BAĞLI

Türkiye'de, dünyanın hiçbir yerinde olmayan 3 bin 500 adet ender bitki türü bulunuyor. Bunlara 'endemik bitki' deniliyor. 1983 ve 1988 yıllarında yayımlanan iki kararname ile yabancıların doğadan bitki toplamaları izne bağlandı. Yabancı bilim insanları, Dışişleri Bakanlığı izni ve bir üniversitedeki ilgili akademisyenlerin gözetimi ve işbirliğiyle belirli sayıda örneği ülkesine götürebiliyor. Yurt dışına kaçırılan bitkiler, oradaki laboratuvarlarda ve gen bankalarında değerlendirilebiliyor. Bitki kaçakçıları, turist olarak gelip belirli araştırma merkezleri veya ilaç şirketlerinin yönlendirmesiyle nadir bitki türlerini yurt dışına götürüyor.

Uzmanlar, bitki türlerinin jandarma, gümrük sorumluları ve yerel yöneticiler tarafından işbirliği içinde bilinçli ve programlı olarak izlenmesi, belli yerlerde düzenli kontroller yapılması gerektiğini belirtiyor.

A.A.
http://www.gercekgundem.com/?p=379843

Lilium
19-06-2011, 21:49
Artvin Çoruh Üniversitesi Orman Mühendisliği Bölümü öğrencilerini kutluyorum güzel bir iş başarmışlar.

Aldığım haberlere göre balıkesirin kepsut ilçe ve köylerin de de lilium candidumu dağdan topladıkları haberleri alıyorum.

Bundan bir kaç gün önce istanbuldan olduğunu söylediği bir şahız beni arayıp 10-15 ton beyaz zambak (liliumcandidum) olduğunu alış yapıp yapmadığımı ve fiat sordu, on onbeş ton zambağı nasıl yetiştirdiklerini sorduğum da, gayet rahat bir şekilde dağdan topladıklarını söyledi, dağdan toplamanın yüksek cezaları var biliyormusunuz dediğimde bilmiyordum abi dedi, irtibatı kesmemek adına kim oduğunu tespit edebilmem için iyi niyetle konuşmamı sürdürdüm henüz bir adres tesbiti yapamadım, bir hafta on gün sonra aramalarını fiatlarının o zaman belli olacağını söyledim.
Bakalım dönecek mi.

kgursan
21-06-2011, 20:32
Sn Lilium., Sanıyorum L.candidumun doğadan sökülmesinde bir sınır yok!! Yasak listesinde olmadığını sanıyorum belki de yanılıyorum. Ama yetmediği için üretim yaptırıyorlar, Bilecik de ve sizin oralarda. 10-15 ton L.candidum sanırım 10-15 dekar alanda üretilebilir.

ayrıca sınırda yakalanan soğanlar yalova araştırma enstitüsü "Ulusal Geofit Bahçesine" dikildiler!.

bettyycim
21-06-2011, 21:06
Doğadan sökümü yasak olan bitkiler üzerine 2007 yılında yayınlanan bir tebliğ var, Sayın lilium umarım yardımı olur, anladığım kadarı ile Lilium soğanlarının sökümü Tarım il Müdürlüğünün iznine tabi, ama ihracat için, fakat benim naçizane fikrim doğadan 15 ton kadar bir söküm tamamiyle katliam anlamına geliyor yarın size bu konuyu gümrükten araştırarak tekrar cevaplayacağım ;)


http://www.resmigazete.gov.tr/main.aspx?home=http://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2006/10/20061021.htm&main=http://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2006/10/20061021.htm

pria
21-06-2011, 21:16
TIBBİ BİTKİLER ELDEN GİDİYOR!! - 06.02.2005

Bitki casusları Anadolu’da cirit atıyor

Dev şirketlere çalışan bitki casusları, stratejik bitkilerimizi kolaylıkla yurtdışına kaçırıyor. Devlet bu konuda gümrük tedbirlerini artırıyor.

Türkiye’de yetişen 3 bin 500 dolayındaki endemik (sadece belli bir bölgede ve iklim şartlarında yetişen tür) bitki yasadışı yollarla yurtdışına kaçırılıyor. Daha çok arkeolog ve gezgin turist kılığında dağlarda dolaşan bitki casusları, dev ilaç şirketleri ya da süs bitkisi endüstrisi adına faaliyet gösteriyor. Değişik yollarla elde ettikleri stratejik bitkileri ise yeterli denetim olmadığı için gümrükten rahatlıkla geçiriyor. Anadolu, flora açısından dünyanın en zengin bölgeleri arasında bulunuyor. Uzmanlar, hırsızlığın her geçen gün daha tehlikeli boyutlara tırmanmasının bazı bitkilerin neslini tükenme noktasına getirdiğine dikkat çekiyor. Türkiye’de uzun süre konunun önemi kavranamazken, yasal önlemlerin alınmasında da pasif kalındı. Ancak bitki casuslarının son dönemde faaliyetlerini artırması üzerine Abant İzzet Baysal Üniversitesi ve TÜBİTAK ortak bir çalışma yaptı. Projeyle gümrüklerde görevli memurların tamamının, yurtdışına izinsiz çıkarılması yasaklanan stratejik bitkiler üzerine eğitilmesi amaçlanıyor. İlk eğitim programı Şubatta başlayacak.

Terör örgütü PKK/Kongra-Gel, çok sayıda soğanlı bitkiyi para karşılığı Avrupalı şirketlere satarak eylemleri için kaynak oluşturdu. Ters lale konusunda araştırma yapan ve adının açıklanmasını istemeyen bir akademisyen, PKK/Kongra-Gel’in, 2003 yılında yurtdışına kaçırdığı 15 milyon adet ters lale soğanından 130 milyon dolar gelir elde ettiğini ileri sürdü. Halk arasında ‘ağlayan gelin’ olarak bilinen ters lale, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’nın ihracat iznini bekliyor. Anavatanı Hakkari’nin Şemdinli ilçesi olan bu bitki, ihraç izni çıkmadığı için üreticisini zor durumda bırakıyor. Ömürleri kısa olan ağlayan gelinler, kesimi yapılmazsa serada çürüyor. Konuyla ilgili Zaman’a açıklama yapan Hakkari Valisi Erdoğan Gürbüz, ters lalenin Hakkari’nin ekolojik özelliğinden dolayı başka bir yerde yetişmesinin mümkün olmadığını ifade etti.

Bazen turist kılığında götürülen bitkiler, bazen araştırma bahanesiyle gelen bilim adamlarınca dışarı çıkartılıyor. Çocuklara para karşılığında dağlardan çok çeşitli otları toplatanlar da var.Bunlardan kardelen çiçeği ilk sırada yer alıyor. Nesli tükenme tehlikesiyle koruma altına alınan tıbbi bitkilerinden biri de ‘Peygamber çiçeği(Centaurea cyanus).' Türkiye, ilaç ve kozmetik sanayiinde kullanılan 10 bin 500'den fazla bitkiyi bünyesinde barındırıyor. Bütün Avrupa'nın bitki zenginliği 11 bin olarak açıklanıyor. Türkiye’de bitkisel ilaç kullanımı yok denecek kadar az. Gümrüklerden, özellikleri ayrıştırılamadığı için bitkilerin ‘bitki' olarak rahatlıkla dışarı çıkartılıyor. Bunlara en iyi örnek sadece Adana ve Kadirli bölgesinde yetişen Digitalis purpurea. Kalp rahatsızlıklarında kullanılan ilaçların etken maddesi olan bu bitki özellikleri ayrıştırılamadığı için 'bitki' statüsünde gümrüğe bile tabi tutulmadan dışarı çıkıyor.

Yasadışı yollardan kaçırılan bitkilerin başında soğanlı türler geliyor: Ters lale (fritillaria imperialis), ağlayan gelin (fritillaria), tulipa humilis ve diğer tulipa (lale) türleri, galanthus (kardelen, gölsoğanı), narciscus, stenbergia(nergiz), cyclamen (topalak, yersomunu) türleri, muscari (arapsümbülü), ıris (süsen, zambak) türleri, Anemone (Manisa lalesi) türleri en fazla tercih edilenler. İkinci sırada ise tıbbi ve aromatik bitkilerbulunuyor. Ardahan, Kars-Arpaçay, Posof civarından Aconitum (kaplanboğan) yumruları sökülerek tıbbi amaçlarla Gürcistan'a götürülüyor. Aconitum anthorayı artık kaybetmek üzereyiz. Abant İzzet Baysal Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölüm Başkanı ve TÜBİTAK Ulusal Biyo Çeşitlilik Veri Tabanı Koordinatörü Prof. Dr. Tekin Babaç, endemik türlerin kaçırılmasını en önemli sorunlardan biri gördüğünü belirtti. Aynı üniversiteden Doç. Dr. Ekrem Gürel, yabancıların Türkiye'den kaçırdıkları bitkilerle ilaç yapanların telif ödemesi gerektiğini kaydetti. Bitki kaçakçılığını önlemek için Abant İzzet Baysal Üniversitesi ve TÜBİTAK ortak bir çalışma yaptı. İlk eğitim programı şubatta başlayacak. TÜBİTAK Ulusal Biyo Çeşitlilik Veri Tabanı Koordinatörü Prof. Dr. Tekin Babaç, geliştirilen yazılımla gümrüklerde büyük oranda kontrolün sağlanacağına işaret ediyor. Babaç, Türkiye'de yetişen endemik türlerle ilgili veri tabanı oluşturduklarını belirtiyor.



http://ziraatci.com/editor/yazigoster.asp?katid=29&editid=12&yaziid=1077&manual=off&kategori=T%C3%83%E2%80%9E%C3%82%C2%B1bbi,%20Aromat ik%20ve%20Itri%20Btk.

Bülent Baştürk
05-08-2011, 22:44
"Çiçeğin son kalan 57 adet soğanını yurt dışına götürmeye çalışan 2 Hollandalı yakalandı.

Dünyada sadece Erzurum Karayazı'da yetişen bir tür ters lale olan çiçeğin son kalan 57 adet soğanını sökerek yurt dışına götürmeye çalışan 2 Hollandalı, Kapıkule Sınır Kapısı'nda yakalandı. Hollandalıların kullandıkları araçta yapılan aramada çoğu endemik 160 türe ait 5 bin 236 adet bitki tohumu, bitki kökü ve fidesi ele geçirildi."
Haberin gözden kaçan kısmı son 57 rakamında. Son 57 kalana kadar biz Türkiye C. yetkilileri ve yurttaşlarının konudan habersiz oluşumuz. Anladığım kadarı ile işin ehli bir seracının 57 yi 5700 yapması çooook zor bir iş değil.

Kharel
06-08-2011, 15:49
Yabancılardan özellikle soğanlı bitkilere çok yoğun ilgi var. Bu bitkileri devletin toplayıp kültüre alması gerekiyor diye düşünüyorum. Her ne kadar doğada daha güzel olsalar da en azından soylarının biz yaşadıkça tükenmeyeceğini bilmek güzel olurdu.

ibrahim37
06-08-2011, 16:34
******* 57 yi 5 yıl içinde 5700 e çıkarmak ******* çok kolay iş. Ancak burdaki konu ben yapamıyorum. Öyleyse başkalarıda yapmasın demeye geliyor.
Ayrıca nedense bu bitkiler yabancıların eline geçince altın oluyor. Oysa bunlar bize göre ise sıradan ot gibidir. O botnik hırsızı olmasaydı bu güzelim ters laleyi görme şansımız bile olmayacaktı!.
Altın ancak sarrafın elinde iken altındır, doğadaki hali ise topraktan ibaret.

Kharel
07-08-2011, 10:11
Haklısınız İbrahim Abi,
Ayrıca bildiğim kadarıyla o ters lale türü Fritillaria michailovskyi idi
Bu türün son soğanları demişler ancak SRGC forumlarında daha bu yıl başka bölgelerde çekilmiş fotoğraflarını görmüştüm

ibrahim37
07-08-2011, 17:23
Arda bu ters lale türünün sadece Erzurum'un Karayazı ilçesinde olduğu bilgisi doğru değil. Ayrıca sadece 57 adet olduğuda doğru değil. Bunları önceden kim saymış. Geri dönüp tekrar saymışmı. Bu sayan arkadaş Doğu Anadolu'da hangi dağları incelemiş. Hatta o bölgeye rahatça gidip dağlarda gezebiliyormu onuda bilemiyorum! Eğer bahsedilen ters lale F. michailovskyi ise (ben ondan da emin değilim zira fotoğraf bir siteden indirilmiş) Bu ters lale Erzincan, Ağrı, Kars ve Van'da bulunuyor. Evet dediğin gibi çekilmiş fotoğraflarıda var. Elbette bu türün başka yerlerde var olması konunun önemini azaltmaz. Bir şekilde arz ve talebin karşılanması gerekir. Aksi halde bu türlerin üzerindeki baskı azalmaz.

Kharel
08-08-2011, 17:43
Tabi ki azaltmaz. Zaten demek istediğim de böyle olaylar gerçekleşince kıymete biniyor normalde hiç ilgilenilmiyor bu türlerle

kgursan
11-08-2011, 01:50
Arda bu ters lale türünün sadece Erzurum'un Karayazı ilçesinde olduğu bilgisi doğru değil. Ayrıca sadece 57 adet olduğuda doğru değil. Bunları önceden kim saymış. Geri dönüp tekrar saymışmı. Bu sayan arkadaş Doğu Anadolu'da hangi dağları incelemiş. Hatta o bölgeye rahatça gidip dağlarda gezebiliyormu onuda bilemiyorum! Eğer bahsedilen ters lale F. michailovskyi ise (ben ondan da emin değilim zira fotoğraf bir siteden indirilmiş) Bu ters lale Erzincan, Ağrı, Kars ve Van'da bulunuyor. Evet dediğin gibi çekilmiş fotoğraflarıda var. Elbette bu türün başka yerlerde var olması konunun önemini azaltmaz. Bir şekilde arz ve talebin karşılanması gerekir. Aksi halde bu türlerin üzerindeki baskı azalmaz.

Sn İbrahim 37 ve sn Kharel., Konuya katkısı olur düşüncesiyle yazıyorum. Önce şu bilgiyi vereyim: Türkiye nin en büyük Geofit bahçesi Yalova Araştırma Enstitüsünde kuruluyor. Oldukça kapsamlı ve iddialı bir proje ve TÜBİTAK tarafından destekleniyor.

Proje Sn Erdal Kaya tarafından hazırlandı ve onlarca kişi işbirliği halinde bir program çercevesinde konuyu götürüyorlar. Diğer taraftan yaklaşık 5-6 yıldır, Araştırmacı arkadaşlar yılda 100 bin km. den fazla yol yapıp Türkiyenin dağlarını tarıyorlar. Erdal kaya erzurumlu ve o lalelerin orada bir yerlerden. Ve o ters laleleri o saymış ve " İn Sitü" (yani yerinde muhafaza ) şeklinde korunmasına karar vermişler ama muhafaza edememişler. Elin oğlu almış sökmüş??
Neden in sitü muhafaza derseniz sanırım kendi ekolojisini yaratamayıp kaybolmasından (Yok olmasından) çekinmiş olabilirler.

Bu toplama konusu önce Şakayık (Paeonia) ile başladı, (2004 cıvarında) Türkiyedeki şakayık türleri toplandı ve muhafaza ediliyor. Geofit projesi, şakayık projesinde elde edilen bilgilerin de ışığı ile detaylı hazırlandı ve çalışmalar yürüyor. Çalışmalar hem toplama, hem çoğaltma, hem melezleme vs. bazında yürüyor. Şu anda hangi gefit türleri, Türkiyenin neresinde bulunuyor ? bilgisi var, mevcut. Alliumlari irisler, Liliumlar, Fritillaria Sümbül vs. türler üzerinde sanırım toplama işleri bitti veya az kaldı.

Siz konu ile ilgileniyorsunuz, Erdal bey ile irtibat kurabilirseniz veya Enstitüyü ziyaret ederek bazı bilgilere erişebilirsiniz kanısındayım. Kolay gelsin.

pria
08-01-2012, 14:53
''Dünyada ve Türkiye'de çiçek soğanları sektörünün durumu'' üzerine güzel bir araştırma:

http://www.batem.gov.tr/yayinlar/bilimsel_makaleler/susvetibbi/cicek_sogan.pdf

Bir tarım ülkesi olan ülkemizin bu sektördeki hazin durumunu görebilirsiniz..İlk 10' da bile değiliz..En güzel becerdiğimiz şey, doğanın ülkemize bahşettiği endemik soğanları söküp söküp satmak..

Müthiş potansiyeli olan bir sektör..ama...

kgursan
10-01-2012, 16:22
Adamlar Çiçek ve çiçek soğanı ile ilgili hem ıslah hem üretim çalışmalarına 1800 lerde başlamışlar, Biz 1990 lı yıllarda Çiçektir-Lüküs! dür olmasa da olur demişiz?!! Yıllarca bu olguyu kıramamışız. Sektörü Nasıl geliştirelimki???

wellness
04-03-2012, 12:31
******* 57 yi 5 yıl içinde 5700 e çıkarmak ******* çok kolay iş. Ancak burdaki konu ben yapamıyorum. Öyleyse başkalarıda yapmasın demeye geliyor.
Ayrıca nedense bu bitkiler yabancıların eline geçince altın oluyor. Oysa bunlar bize göre ise sıradan ot gibidir. O botnik hırsızı olmasaydı bu güzelim ters laleyi görme şansımız bile olmayacaktı!.
Altın ancak sarrafın elinde iken altındır, doğadaki hali ise topraktan ibaret.

Ben sizinle aynı fikre sahip değilim sayın İbrahim37. Çünkü size örnek vereyim. Hollanda dan evde peyzaj da kullanım amaçlı ithal edilen çiçek soğanlarını ticari amaçla yetiştirip satışa çıkar bakalım satabiliyormusun? Belki Türkiye içerisinde kimse birşey demeyebilir ama ihracatına başlarsan, bunun yetiştirme patenti karşına çıkar. O bitkinin o türünün geliştirilmesine dair elinde patent yoksa uluslararası mahkemelerde yargılanırsın. Güzel Anadolumuzun, nadide çiçeklerine 5 kuruş para vermeden kaçıracaksın, sonra da bana para ile satacaksın ve üstüne üstlük benden patent ücreti isteyeceksin. Bu gün hollandanın ürettiği lalelerin hemen hemen tamamı Türkiye den kaçırılmıştır. Ama şimdi biz onlardan para ile satın aldığımız gibi, yetiştiriciliğini yapabilmek için ayrıca patent ücreti vermek durumundayız.

bursevi
04-03-2012, 14:25
Allah izin verirse ben bu işe ufak çaplı da olsa başlayacağım...

kgursan
04-03-2012, 17:39
Ben sizinle aynı fikre sahip değilim sayın İbrahim37. Çünkü size örnek vereyim. Hollanda dan evde peyzaj da kullanım amaçlı ithal edilen çiçek soğanlarını ticari amaçla yetiştirip satışa çıkar bakalım satabiliyormusun? Belki Türkiye içerisinde kimse birşey demeyebilir ama ihracatına başlarsan, bunun yetiştirme patenti karşına çıkar. O bitkinin o türünün geliştirilmesine dair elinde patent yoksa uluslararası mahkemelerde yargılanırsın. Güzel Anadolumuzun, nadide çiçeklerine 5 kuruş para vermeden kaçıracaksın, sonra da bana para ile satacaksın ve üstüne üstlük benden patent ücreti isteyeceksin. Bu gün hollandanın ürettiği lalelerin hemen hemen tamamı Türkiye den kaçırılmıştır. Ama şimdi biz onlardan para ile satın aldığımız gibi, yetiştiriciliğini yapabilmek için ayrıca patent ücreti vermek durumundayız.

Bu tartışmada bazı konuları biraz açıklamak istiyorum.

1. Türkiye de süs bitkileri genelinde pek çok şey değişti. Çok değil 1970 lerde süs bitkisi deyince Tarım bakanlığı sadece "İhraç edilen doğal çiçek soğanları" nı anlardı. Çiçek Lüx sınıfına girerdi. 1985 yılında ilk çiçek ihraç edilince (1 milyon $) aaaa! Çiçek satılıyormuş !! oldular. Şimdi süs bitkileri (geneli) ihracatı yaklaşık 100 milyon $ cıvarında .

2. 57 soğan meselesine gelince: Evet sn Erdal Kaya (Erzurumlu ve o köyden) o fritillaria türünü orada görmüş ve saymış ve yerinde muhafaza etmek (insitü) istemiştir. Başka yerlerde de o tür elbetteki var olabilir. Erdal arkadaşım Türkiyenin dağlarında yılda 100 000 km. gezmektedir. Evet gezebilmektedir.

Dolayısıyla şu anda Yalova araştırmada Geofit projesi TUBİTAK desteği ile yürümektedir ve tüm geofit türleri Yalovada toplanmaktadır. Bunlara Fritillaria da dahildir. Kısaca, Süs bitkilerine bakış açısı önemli ölçüde değişmektedir.

3. Sn wellness in bahsettiği Hollanda da her soğanı (aslında hiçbir bitkiyi) alıp, üretip satamazsınız. Çünkü, her bitki tür ve çeşit bazında PATENT almıştır. Türkiyede ki gibi yeni ıslah edilmiş bir çok güzel çiçeği (Gül, frezya, Lale, şebboy vb ) 100 tane alıp binlerce üretip satamazsınız.

Aynı zamanda bu soğanlı bitkileri çok miktarda üretmeye de teknik olanaklarınız yetmez. Çünkü bir soğanlı bitki önce soğanı üretilir- Depolanır ve programlanır ve sonunda sera veya bahçede çiçeği için dikilir. Hollanda da bu işler tümüyle mekanize olmuştur. Yani 100 dönüm alandaki soğanları, 1 günde dikebilir veya sökebilir ler.

Türkiye den götürdükleri bitki türlerinin çoğunu da ISLAH materyali olarak kullanırlar. Yani birebir üretip çoğaltmazlar. Yozlaşmaya başlamış olan çeşitlere yeni kan, yeni gen aktarmakta kullanırlar. Özellikle bu durum İRİS türlerinde vardır. Bizim dağlarımızdaki lale türleri kimbilir kaç nesil değişmiştir ve yeni genler ile yeni çeşitler elde edilmiştir. Örneğin Tulipa turkestanica türü Darwin melezi lalerde "Parlak kırmızı rengi " için kullanılmış ve kırmızı lalelerde ebeveyn (ata) olmuştur. Yanılmıyorsam böyledir.

Görülüyor ki olay doğadan sökelim, çoğaltalım satalım şeklinde çok basit DEĞİLDİR.!!

Hadi kolay gelsin.

wellness
04-03-2012, 19:05
Kâmil Bey, tüm yazınızın altına imzamı atarım ve hepsi de doğru. Ben çok fazla işin detayına girmek istemedim aslında. Ancak benim bahsetmek istediğim şey aslında şuydu. Hollanda bu damızlık soğanların kaçta kaçını izin alarak Türkiye' den götürmüş. Bu damızlık soğanlar için Türkiye' ye ne kadar para ödemiş. Sonuçta durum sadece lale ile de sınırlı değil. Bir çok soğanlı ya da soğansız damızlık bitkinin Tohumu ya da soğanı kaçak yollar ile Türkiye' den çalınmış. Benim söylemek istediğim asıl budur.

kgursan
05-03-2012, 17:23
Bu noktada hemfikiriz. İzinli olanlar Ticareti, dolayısıyla ihracatına izin verilen, ihraç edilen türler. hatırladığım kadarıyla: Galanthus, eranthis, anemon blanda, Fritillaria, Leukojum, Kara çiğdem, bazı Cyclamen türleri (C. neopolitanum vb.)

Tabi bunların dışında kaçak kazı ve sökümler var. Bu yalnız Hollandalı değil, diğer ülkelerin botanikçileri de var. Kanada dahil. Bunlar bir şekilde gümrükte yakalanıyor veya geçiyorlar. Kazarken yakalnırlarsa işleri daha da zor. Ama bütün dağları polisiye önlemlerle korumak da mümkün değil .

tabus
30-11-2012, 12:28
Konu enine boyuna incelenecek kadar önemli. Ama ne yazık ki Türkiye'de olay sadece 'yasak' kısmıyla ilgi çekiyor. Doğada , yalnızca fotoğrafını çekeni bile sınır dışı ediyoruz.
Şimdi şöyle düşünün, Taşköprü'de çuvallar dolusu satışı yapılan salep yumrusunu siz yurt dışına tane ile satamıyorsunuz. Adamlar sırtını mevzuata dayamış halde tonu birkaç liraya salep yumrusu satıyor, neymiş kontrollü olarak sökülüyormuş. Neden aynı köylüye bunun tanesini 1 $ satmanın yolu açılmıyor?

kgursan
01-12-2012, 18:23
Konu enine boyuna incelenecek kadar önemli. Ama ne yazık ki Türkiye'de olay sadece 'yasak' kısmıyla ilgi çekiyor. Doğada , yalnızca fotoğrafını çekeni bile sınır dışı ediyoruz.
Şimdi şöyle düşünün, [/Taşköprü'de çuvallar dolusu satışı yapılan salep yumrusunu siz yurt dışına tane ile satamıyorsunuz.B] Adamlar sırtını mevzuata dayamış halde [B]tonu birkaç liraya salep yumrusu satıyor, neymiş kontrollü olarak sökülüyormuş. Neden aynı köylüye bunun tanesini 1 $ satmanın yolu açılmıyor?

Sn Tabus., Konuyla ne kadar ilgilisiniz? bilmiyorum ama konunun anlaşılmasını kolaylaştırmak için, bildiklerim dahilinde biraz açıklık getirmek istiyorum.

Önce, doğal çiçek soğanları dışarıya kilo ile satılmıyor, ancak toplayıcı köylülerden kilo ile satın alınıyor, depolarda işlenip paketlenip adet üzerinden ihraç ediliyor.

Diğer taraftan önüne gelen herkes gidip doğadan kazıp kazıp satmaya kalkışmasın diye de bazı prosüdürler uygulanıyor, yönetmelikler ile sökme ve satışı kontrol altına alınmaya çalışılıyor, ama ne kadar başarılı olunuyor? İşte bu nokta tartışmalı..Ben de işin kontrol altında yapılmasından yanayım.

Doğal soğanların ihracatı için 4-5 firma , yönetmeliklerle açıklanan gerekli koşullara sahip ve doğanın iyice tahrip edilip talan edilmesini önlemek amacıyla bu firmaların çoğalması da istenmiyor. Bunların kontrolunu de Tarım bakanlığı ve oluşturulan Teknik Komite yapıyor.

Doğadan sökme zamanları, sökülecek Tür ler ve türlere göre söküm ve ihraç edilecek edilecek miktarlar ADET olarak, bu komite tarafından her yıl belirleniyor ve söküm-satış buna göre yapılıyor.

Bildiğiniz gibi Türkiye miz bir Endemik bitkiler cenneti. Bu endemik bitki türlerinin bir kısmı insitü (Yerinde korunan) türlerden olup bunların sökülmesi ve zarar görmesi kesinlikle YASAK..Ama gelen yabancıları pek çoğu da bilerek veya bilmeyerek bunlara zarar veriyor (Resim çekmekle kalmıyor bunları söküp arka cebine atarak memleketine götürmeye çalışıyor.) İşte bu noktada YASAK kavramı devreye giriyor.

Türkiye deki doğal çiçek soğanları (Gefitler) ile ilgili önemli çalışmalar ve projeler yürütüldüğünü de burada belirtmek istiyorum.

konuya biraz açıklık getirir düşüncesiyle bu mesajı yazdım. Umarım ilgilenenlere yararlı olur. Kolay gelsin.

tabus
03-12-2012, 15:45
Sn kgursan,
Yazdıklarınıza katılmıyor değilim.Ben konunun başka cephesine işaret etmeye çalıştım.
Konuya sizin açınızdan değil de bir de benim anlattığım yönde bakın lütfen.
Bir defa bitkilerin floranın tahribi denince sadece denetimsiz söküm gelmesin.Denetimsiz sökümden daha tehlikeli boyutlar var:Aşırı otlatma,tarla açma..
Hadi bunları da geçelim vede benim senaryoma bakalım.
Orman köylüsü çocuk, çevresindeki doğaya sahip çıksın diye beklerseniz zor..Ama tanesi 1$ dedim ya, fiyatla internet yoluyla salepti vs yasak olanları satmayı öğrense kötü mü olur? Devir , yasaklamayla bir yere varılamadığının aşikar olduğunu gösteriyor.
Evet doğadan denetimli toplandığı söylenen geofitler de dahil yumru vs ihracatı halen de devam ediyor. Unutmayalım ki bunlar aynı zamanda doğal druglardır.
Sonuçta ihracat yetkisi almış olanlara karşı değilim. Denetime inanmıyorum. Orman köylüsünü ormanı vs koruma adı altında yapılan yasaklamaların tartışılması gerektiğini düşünüyorum. Yoksa ormandan bir saksılık toprak almak bile yasak..Buna ne denir?
Umarım meramımı doğru anlatmışımdır.

pria
03-12-2012, 18:27
Orman köylüsü çocuk, çevresindeki doğaya sahip çıksın diye beklerseniz zor..Ama tanesi 1$ dedim ya, fiyatla internet yoluyla salepti vs yasak olanları satmayı öğrense kötü mü olur? .

..Çocuklar kardelenler ile objektiflere poz verirken yaptıkları açıklama da “Bu kardelenler bilinçsiz toplanıyormuş.Sizler bizim yerimize sahip çıkın ki kardelenler tükenmesin diyerek yetkililerden yardım istediler”.İbradı ilçesinde Nisan ayının ilk haftasında kardelen festivali yapılarak kaçak söküm yapılmasının önlenmesi yapılmakta ve kardelenler doğada doğa severlere tabiatta canlı olarak görmeleri sağlanıyor.

İBRADI GAZETESİ.COM: İbradı da kardelenler karsız açtı (http://www.ibradigazetesi.com/2009/03/ibrad-da-kardelenler-karsz-act.html)

...Söküm işlemleri, Akseki Orman İşletme Müdürlüğü ekipleri denetiminde yapılıyor. Göçerlerden kardelen soğanlarını alan ihracatçı firma yetkilileri kardelen soğanlarını elekle eleyip 4 santimetre ve üzerindeki kardelen soğanlarını alıyor. Elek altlarını ise yeniden doğa ile buluşturuyorlar. İhracatçı firmaların Orman İşletme Müdürlüğüne topladıkları kardelen soğanının bir kilogramı için 42 kuruş ödeyecekleri kaydedildi.


http://www.haberler.com/kardelen-soganlari-sokuluyor-3715356-haberi/

Şimdiki çocuklar biraz daha bilinçli galiba...Köylümüz bu doğal nimetlerden hakettiği gibi kazanabiliyorsa çevre bilinci de gelişir, yağma da, kaçak söküm de azalır..
Ama yukarıdaki alıntı haberde bir kilo soğana 42 kuruş ödeniyorsa, bu biraz komik olur..
Acaba ihracat firmaları yurtdışına kaça satıyor bunları..
Yine sömürü var bu işte..Köylüler ergeç bu aracıları ortadan kaldırmak ve pastadan daha çok almak zorunda..

Kardelenin kurtuluşu için en büyük mücadele verenlerin başında merhum Bület Ecevit gelir..

http://www.cumhuriyet.com.tr/?hn=362810

tabus
04-12-2012, 10:08
Evet ya..
''Elek altlarını ise yeniden doğa ile buluşturuyorlar..'' inanıyor musunuz? Keşke söktükleri yere götürüp dökseler; o bile yok..
Son sorum şu: İhracatçının kiloyla, tonla sattığını sen, ben, köylü çocuğu, neden tane ile satmasın, satmayalım? Dün olmayan imkan bu gün var..

kgursan
04-12-2012, 20:50
Evet ya..
''Elek altlarını ise yeniden doğa ile buluşturuyorlar..'' inanıyor musunuz? Keşke söktükleri yere götürüp dökseler;
Son sorum şu: İhracatçının kiloyla, tonla sattığını sen, ben, köylü çocuğu, neden tane ile satmasın, satmayalım? Dün olmayan imkan bu gün var..

Sn Tabus., Elek altı soğan meselesi yıllardır kanayan bir yaradır. Bir zamanlar elek altı soğanları üretimde kullanıyoruz dediler ve milyonlarca evet milyonlarca küçük soğan toplandı, elek altı olarak dağdaki tarlalara serpildi "Bak burada kardelen soğanı üretiyorum??!!" dendi yetkililer aldatıldı. Dikilen soğanların sayısal olarak ancak %5-10 kadarı büyüyebildi diğerleri telef olup gitti.

Sözüm ona üretim yapılacak ve bir daha dağdan sökülmeyecekti?!!. Buna göre ihracat kotaları artırıldı. Normal sökümde 100 yılı aşkın bir zamandır yılda 8-10 milyon adet sökülen galanthus soğanı o yıllarda (1980-90 arası) 35-40 milyon adetlere çıkarıldı. Neymiş üretiyorlarmış!!

Bakanlıktaki bir toplantıda galanthus üretimi yapmanın tahribatı artırdığını ve milyonlarca yavru soğanın telef olduğunu söylediğim zaman herkes bana kötü gözle baktığını hiç unutmam.

Dumlugöze vs. de köylünün üretim yapması teşvik edildi ama sonuç yok tabii.

Benim anlatmaya çalıştığım gerçek şuydu: Üretim yapacağız diye ihracatçı küçük-büyük tüm soğanı satın alıyor. Diyelim ki 10 ton aldı. köylüye parasını ödüyor, köylü de seçmeden getiriyor. Elekten geçince ağırlık olarak % 50 si elek altı oluyor (çevresi 1/2, 2/3, 3/4vb) çevresi 5/6 cm üzeri ihracata gidiyor.

Şimdi işin püf noktası şu: Kilo olarak baktığınızda zarar görünmüyor. örneğin 5 ton soğan diktik 2 yıl sonra 6 ton soğan aldık ve elek altını değerlendirdik. diyorlar. Ama gerçek şu. Elek altı soğaanlardan 1 kg içinde 2000-3000 adet soğan var. ihraç edilen iri boy soğanlarda 1 kg. içinde 700 adet soğan olur. Biraz küçük boylarda bu 900 adet civarında olur.

Hesap: Dikilen soğan 5ton (5000kg) adet olarak 5000 x3000 = 15 milyon adet. Elde edilen iri soğan 4-6 ton( 5000 kg) 5000 x 700 adet = 3 500 000 (3,5 milyon adet) Üretim yapmanın bedeli 5 ton ekilirse 11,5 milyon adet telef olmuş soğan. şimdi 1985 li yıllarda bu şekilde ekilen ve telef olan soğan miktarı : 47 ton-ile 70 ton arasında olduğunu biliyorum.

Sonuç: 100 milyonlarca yavru soğan toprağından koparılıp telef edilmiştir.

Oysa yapılması gereken çok basit di:

1.Galanthus soğanı üretimi yapılmasın,
2.Her yıl doğadan kontenjanla 8-10 milyon adet soğan sökümüne izin verilsin (pazarı kaybetmemek için) ve
3.Sökülen soğanların elek altı sıkı kontrol edilerek % 10 dan fazlasına ceza kesilsin.

Bu durumda tüccar almadığı için köylü küçük soğanı toplamayacak gerekirse üzerini toprak örterek yerinde dikecek, yavrular yerinde rahat büyüyecek ve telefat az olacak ve sürdürülebilir bir durum olacaktı. Çünkü o dağlardan 150 yıldır galanthus soğanı sökülüp ihraç edilmektedir.

Biraz uzun oldu. Yaram deşildi.Sizleri de GALANTHUS gerçeği ile üzdüğüm için kusura bakmayın . Kolay gelsin.

tabus
05-12-2012, 11:34
Sn kgursan,
Sizi çok iyi anlıyorum. Aslında şikayet ettiğimiz aynı şey. Belki çözümünde farklılaşıyoruz. O da sanırım aynı başlık altında farklı yönlerden oluyor. Ben salep 'orchid' diyorum, siz galanthus diyorsunuz . Evet ikisi de soğan ama belli ki sorunları aynı değil. Sizin gördüğünüz ve benim gördüğüm şurada birleşiyor. 'Birileri dama çıkmış, merdiveni de çekmiş ki başka kimse çıkmasın' Sonra da ilmi çözümler aranıyor. Sonuç bütün dünyada aynı. Doğal çiçek soğanları denetimsiz sökülmesin. Peki ben nasıl yetiştireceğim?
Sen orman köylüsüne her türlü yasağı koy ama denetleme..Yasağı kim dinler. Orman köylüsü bu yasaklar içinde nasıl yaşasın? Hadi çözüm bul denince kesimden ucuz satın alma hakkı tanı..Yani her türlü kaçağa göz yum..
Benim baktığım açı bu. Orman köylüsü örneğin galanthus soğanını veya orchid yumrusunu tane ile yurtdışına internet yoluyla satabilse, büyük şirketler de kendi üretimlerini yapmayı öğrenmek zorunda kalır ki zaten bu da yerinde oldukça kolaydır. Devir değişiyor ama mevzuat hazretleri ve kafa aynı..
Dertlerimiz aynı..
Hepimize kolay gelsin.

celalim01
23-10-2013, 00:11
"Çiçeğin son kalan 57 adet soğanını yurt dışına götürmeye çalışan 2 Hollandalı yakalandı.

Dünyada sadece Erzurum Karayazı'da yetişen bir tür ters lale olan çiçeğin son kalan 57 adet soğanını sökerek yurt dışına götürmeye çalışan 2 Hollandalı, Kapıkule Sınır Kapısı'nda yakalandı. Hollandalıların kullandıkları araçta yapılan aramada çoğu endemik 160 türe ait 5 bin 236 adet bitki tohumu, bitki kökü ve fidesi ele geçirildi."
Haberin gözden kaçan kısmı son 57 rakamında. Son 57 kalana kadar biz Türkiye C. yetkilileri ve yurttaşlarının konudan habersiz oluşumuz. Anladığım kadarı ile işin ehli bir seracının 57 yi 5700 yapması çooook zor bir iş değil.

Evet,sayı neredeyse yok olana kadar , birileri onu söküp kaçırmaya çalışana kadar herkes uyuyor.Birde verilecek cezaya bak 6 aydan 2 yıla kadar hapis verilebilir ve yargılanmak üzere serbest bırak sonra adamlar yallah deyip kaçsın yaptıkları yanlarına kar kalsın.İşte bu mantıkla ne bitki korunur ülkede nede yasakları umursar insanlar verilecekse ciddi yasaklar verilsin.Hele yabancı ülkeden gelip bizim bir adet bitkimizi kaçırmaya çalışana 10 yıl cezayı sallayın,100 binden aşağı olmamak üzere para cezasını kesin bakalım bir daha bizim ülkemize gelip te bitki kaçırmaya kalkarlar mı ?

kgursan
20-12-2014, 23:38
Arkadaşlar., Daha önceki mesajlarda bahsettiğim "Türkiyenin Gefitleri" ni toplayan gefit bahçesi Dün (19 Aralık 2014 ) de Tarım Bakanı tarafından açıldı, ilgililerin, bilim insanlarının hizmetine sunuldu.

Burada Anadolunun muhtelif yörelerinden 350 000 km. yol katederek toplanmış binlerce bitki muhafaza altına alındı. Yapılan 2500 m2 lik tam iklim kontrollü serada ( soğuk yayla bitkileri alpin serasında, sıcak iklim bitkileri ılık serada ve her bitki türü için uygun sıcaklık koşullarında yetiştirilecek.

Bu konuda Yalova Atatürk Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü çok önemli bir hizmet yaptı. Projeyi yürüten Sn. Erdal Kaya başta olmak üzere emeği geçen herkesi kutluyorum.

Baharda, şakayık zamanı(Nisan-Mayıs ) veya mart da Burasını görelim, Geofitler konusunda bilgimiz genişlesin, Size bahçede Mangal ateşi de yakarım kendi sucuğunuzu pişirirsiniz, yanına Bulgur pilavı kemal paşa tatlısı da oldumu işlem tamam olur. Elbette 2014 Merlot üzümünden yapılmış kolamızı !! da tatma olanağı buluruz.

YeniGine
20-12-2014, 23:52
:) Ne kadar güzeldi ne kadar. Sayın kgursan inşallah tekrar nasip olsun.

530185

YeniGine
20-12-2014, 23:56
Sayın kgursan tabi ki konuyla ilgisi yok (İnşallah Sayın sevgili malina kızmaz) ama siz işte tekrar bahçeme, sucuk-ekmek, bulgur pilavı deyince ben dee paylaşamadan geçemedim.

530186

saisha
09-02-2015, 21:17
benim okulumun yakınında yabani orkide olduğunu düşündüğüm bir çiçek var. nasıl çoğaltabiliriz? tohumu olmuyormu? yakınında yöresinde başka varmı bilmiyorum ama ben 1 tane görmüştüm geçen sene farketmiştim. acaba bu konuda bir uzmana ulaşsam da onlar mı koruma altına alsalar?

tabus
10-02-2015, 13:28
benim okulumun yakınında yabani orkide olduğunu düşündüğüm bir çiçek var. nasıl çoğaltabiliriz? tohumu olmuyormu? yakınında yöresinde başka varmı bilmiyorum ama ben 1 tane görmüştüm geçen sene farketmiştim. acaba bu konuda bir uzmana ulaşsam da onlar mı koruma altına alsalar?
Yabani orkide dediğiniz karasal orkide, Anadolu orkidesi ise tohumdan çoğaltmanız mümkün değil. Tohum epifitik, kendine yeterli olamayan,olduğundan çimlenmesi için özel fungusa ihtiyacı vardır.

saisha
10-02-2015, 20:31
anadolu orkidesi midir bilemiyorum, hatta orkide midir? ondan bile emin değilim, benziyor okideye biraz daha küçük çiçeği. bu sene tekrar açınca bir resmini çeker forumda paylaşırım, bilenler söyler... bizim bu okulun çevre düzenlenmesi için bişeyler yapıalcak. korkum o sırada hiç edilmesi :( sonuçta orkide olsa da olmasa da güzel bir çiçek

saisha
15-02-2015, 17:02
bu yabani bitkinin adı nedir bölümünde resmini gördüm benim yabani orkide sandığım çiçek meğerse yabani bezelye imiş :)

looktr
24-12-2017, 14:51
TIBBİ BİTKİLER ELDEN GİDİYOR!! - 06.02.2005
Bitki casusları Anadolu’da cirit atıyor
Dev şirketlere çalışan bitki casusları, stratejik bitkilerimizi kolaylıkla yurtdışına kaçırıyor. Devlet bu konuda gümrük tedbirlerini artırıyor.


Üniversiteler - halk - güvenlik kurumları birlikte bilinçlenip mücadele etmedikçe çok şey kaybederiz.
Ama maalesef ki hiçbirimizin umurunda değil.

looktr
24-12-2017, 15:05
Ardahan posofta binlerce salep olan bir yer keşfettim. Üretme denemesi amacıyla birkaç tane sökecektim. Ama bir de baktım ki ot biçimi nedeniyle hepsi kazınmış.

Bir habere göre, salep toplayan birisine 40000 tl ceza kesmişler. Safranboluda ise pazarda patates gibi serbestçe satılıyor. Neye göre fark ediyor anlamış değilim.

Ardahanda yolculuk yaparken başka yerlerde de bolca salep olduğunu farkettim. Altaşta yol kenarında bariz bir şekilde belli oluyorlar. En azından buradaki tarla sahipleri kendi tarlalarındaki salepleri çoğaltma ve üretme denemesi yapmalılar.

O bölgede yaşayan ilgili ve bilinçli üyeler varsa Altaş (Hanak) ve Türkgözü köyündeki (Posof) bulunan yerleri mesajla gönderebilirim.

akzambak
02-02-2024, 10:14
https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2023/12/20231226-12.htm