Bağlan

View Full Version : Ürgüp Çevre Gönüllüleri Ağaçlandırma Çalışmaları




Tamtutulma
18-08-2008, 08:47
Ellerini taşın altına koymaya niyetli 3-5 arkadaşla 10 yıl önce başlamıştık. İlçe içerisi ve bağları oldukça ağaçlı; ancak dağları ağaç yoksulu olan Ürgüp'ün Eğrim Dağı eteklerini ağaçlandırmaya karar verdik. O zamanki bilgi birikimimiz yeterli değildi, yanlış ağaç tercihi ve ağaç dikimi- bakımı konusundaki bilgi eksikliğimizin sonucu hüsran olmuştu.

Pes etmeyen 5 arkadaşımız 2 ardıç,3-5 alıç; bir iğde fidanı ve yüzlerce badem, alıç tohumu dikerek devam etme kararı aldı. Bu bir bakıma bir denemeydi. Toprak, pes etmeyen biz gönüllülere bu kez gülümsemişti. Dikilen fidanların tamamı tutmuş; bademlerinse neredeyse tamamı tohumdan yeşermiş ve büyümeye başlamıştı.

Bu yılki çalışmalarımızda tüplü fidanlar içerisinde Akçaağaç, sedir ve akasya dikimi yaptık. Pet şişelerle sulama sistemi yaptık. Ayrıca fidanları yağışlar başlayana kadar haftada iki kez sulamaya karar verdik.




Tamtutulma
18-08-2008, 08:58
Şu anda ağaçlandırma sahamızda 7 ayrı çeşit fidan bulunmakta. Son baharda 1.000-2.000 kadar meşe palamutu, alıç, kokar ağaç, çınar ve akasya dikmeyi düşünüyoruz. Tek tip ağaçlandırma bizim tercih etttiğimiz bir ağaçlandırma biçimi değil. Bu nedenle bölge iklimine uyum sağlayan her çeşit ağaçtan en az iki tane dikmeyi düşünüyoruz.

Bir kaç yıl önce diktiğiniz bir fidana bir gün bir bakıyorsunuz bir kuş yuva yapmış. Tanrı bu mutluluğu herkese nasip etsin. (1. fotoğraf)

Doğrusu fidanları, su şişelerini ve kazma küreği yaklaşık 300 metre kadar eğimli bir yerde taşımak hiçte kolay değil. Taşlık bir yamaçta derin çukurlar açmak oldukça yorucu. Ancak dikim sonrası sevgili dostlarım: Kadir, Barış ve Tayfun'un yüzlerindeki mutluluk görülmeye değerdi.

Tamtutulma
18-08-2008, 09:03
Dikim yaptığımız alana her yıl en az 1.000 fidan dikmeyi düşünüyoruz. Çıplak dağ yamaçlarının görünümü daha şimdiden değişmeye başladı bile.

Kemanger
18-08-2008, 15:11
Allah razı olsun tamtutulma ellerinize sağlık inşallar iyi tutar yayılır:D.

Tamtutulma
18-08-2008, 15:30
sevgili Kemanger: seni burada görmek çok güzel. İyi dileklerin için sağol. Ağaçlandırma sahamızda çekirdekten yetiştirdiğimiz 30-40 kadar badem var. Cuma ve cumartesi günü 25 ağaç daha diktik. Bunların 5 i senin çok sevdiğin Akçaağaçlardı.

Şu anda su sorunumuzu çözmeye çalışıyoruz. 3 tonluk eski bir fuil oil tankımız var. Babam onu bize vermeyi kabul etti. Ancak nasıl temizleyeceğimizi ve nasıl taşıyacağımızı düşünmekteyiz. Bu konuda ivedi olarak yardıma ihtiyacımız var. Depoyu 25 - 30 ytlye dolduran tankerlerle ayda bir kez doldursak bize yetecektir. Normalde suyu fidanlığa 500 metre uzaklıktaki bir savaktan elle taşıyoruz ki inanılmaz yorucu oluyor.

Sinop'a sevgiler.

Kiraz
18-08-2008, 17:18
Tamtutulma, sizin ve ekibinizin ellerine, kollarına ve güzel yüreklerine sağlık. Çalışmalarınızı takdirle okudum.

Tamtutulma
18-08-2008, 17:44
Tamtutulma, sizin ve ekibinizin ellerine, kollarına ve güzel yüreklerine sağlık. Çalışmalarınızı takdirle okudum.

Sayın Nurbahar: Eksik olmayın. Şu ana kadar ne yaptıysak kendi imkanlarımızla yaptık. Ne yazık ki il orman müdürlüğü, ilçe tarım gibi yerlerden umudumuzu kıacak bir kaç sözden başka hiç bir destek görmedik. Tek umudumuz belediye, hoş ilgileneceklerini pek sanmıyorum ama yine de görüşmeye gideceğiz.

Şu anda finans sorununu gidermek için esnaftan ve işadamlarından yardım almaya çalışıyoruz. Eğer ki ilçe halkı bizimle el ele verirse yapmak istediğimizi çok daha çabuk ve çokdaha güzelini yapacağımıza inanıyorum. Finans sorununu aşabilirsek ay sonuna kadar 50 ye yakın fidan dikeceğiz.


Bu şekilde her köy, ilçe ve ilde gönüllü çalışmalar yapılmalı. Bilgi ve emek birincil malzeme. Gönüllü katılımcılar zamanla çoğalıyor. Duyuruyu doğru kanallardan ve doğru şekilde yapmakta çok önemli.

Saygılar.

Tamtutulma
25-08-2008, 09:17
Hafta sonu yaptığımız çalışmalarla ağaç çeşidimiz 10' a; son bir haftada diktiğimiz fidan sayısı 42'ye; toplam fidan sayımız 200'e çıkmış oldu.
Hafta sonu 17 yeni fidan dikildi. Daha önce dikilmiş fidanların sulaması yapıldı. Bu mevsimin yağışsız geçmesi nedeniyle her fidanın köküne ters çevrilerek toprağa gömülen pet şişelerle sulama sistemi yapıldı. Yağışlarda fidan köklerinin su tutması için kök çevreleri taşlarla çevrildi ve su kanalları açıldı.

Tamtutulma
25-08-2008, 09:28
Yaklaşan ramazan nedeniyle elimizdeki 200'e yakın fidanın dikimini Ekim ayına ertelemeye karar verdik. Sonbahar ve İlk bahar dikimleriyle toplam fidan dikimini 2.000'e çıkarmayı düşünüyoruz, umarım bunu başarırız.

Dikim yapılan alanın yüksek bir noktasına bir su deposu koymayı düşünüyoruz. Böylelikle her hafta yüzlerce litre su taşımak zorunda kalmayacağız. Su deposunun konulacağı yere yaklaşık 500 metre kadar yol açılması gerekiyor. Bu konuda fazla ümitli olmasak da Ürgüp Belediye'sinden yardım isteyeceğiz.

Gün bitmiş bütün fidanlar dikilmiş, sulanmış ve bakımları yapılmış, bizlerse hayli yorulmuştuk. Gün batımının muhteşem görüntüsü bizi biraz olsun dinlendirdi.

cemal.S
03-09-2008, 07:39
Merhabalar !

Yukarıdaki yazılanları okuyunca öyle mutlu oldumki burdan bunları anlatabilirmiyim bilemem. İşte anadolunun güzel insanları eleleyiz yine bu sefer düşmana karşı değil kuraklığa ve küresel ısınmaya, cehalete neye diyecekseniz deyin.

Kapadokyanın bu güzel köşesinde ağaçlar net üyeleri olarak sizlerin yaptığı çalışma gerçekten harika. Başta Tamtutulma olmak üzere hepinizin önünde saygıyla eğiliyor ve sizleri doyasıya bir abi olarak öpüyorum. Akşam nasıl destek verebilirim diye düşündüm. Benim bu kadar uzaktan yapacaklarım sınırlı. Yalovada küçücük bir seram var bir köşesinde size bölgeye uygun küçük küçük bitkiler üretip sarıp sarmalayıp göndermeyi planlıyorum. Karınca kaderince.

Güzel At ülkesini 15 gün önce gezme şansım oldu. Ürgübe bayıldım. Siz başkanla görüşün sizden ricam email ve telefon numaralarını burdan yazın bizlerde sizleri destekleyelim diye düşündüm bir an. Ne derler anadoluda "Deveden büyük fil var" bu sözü çok severim. Ne demek istediğimi anladığınıza inanıyorum. Hoş sanırım ürgüp gibi bir cennetin başkanı eminim elinizi boş çevirmez. O bölgede mezarlık selvisi dediğimiz bir selvi var olurmu eğer olursa size Yalovadan çok daha fazla tüplü fidan ayarlayıp gönderebilirim.

Yalnız değilsiniz. Yalovadan hepinize kucak dolusu selamlar.


Saygıyla.

Adalet Yağcı
03-09-2008, 07:58
Merhaba Tamtutulma;
Ben doğma büyüme Ürgüp'lüyüm, yazınızı okuyunca göğsüm kabardı, gurur duydum.
Yaptıklarınıza bayıldım, ayrıca onları fotograflarla belgelemenizde çok isabetli olmuş, keşke imkanım olsaydı sizlere yardım edebilseydim.

Bence oraya bir tarih yazıyorsunuz, 15-20 yıl sonra orada yemyeşil bir orman seyrederiz hep birlikte inşaallah.

45 Yıl oldu Ürgüp'ten ayrılalı, ancak üç kez ziyaret edebildim, ama yaptığınız bu güzel çalışmayı yerinde görmek için seneye baharda gelmek isterim, **** sonbaharda.

Ellerinize emeğinize yüreğinize sağlık hepinizin.
Çlışmalarınızı zevkle takip edeceğim.
Kalın sağlıcakla...

Adalet Yağcı
03-09-2008, 07:59
Sevgili CemalS;
Hızınıza yetişmek mümkün değil, bir Ürgüp'lüden önce bulup keşfetmişsiniz sayfayı, tebrikler...

cemal.S
03-09-2008, 09:54
Sevgili CemalS;
Hızınıza yetişmek mümkün değil, bir Ürgüp'lüden önce bulup keşfetmişsiniz sayfayı, tebrikler...

Adalet Hanım !

Bir anadolu divanesi ile karşı karşıyasınız unutmayın. Şaka şaka. O kadar güzel yerlerki beni anadolunun her köşesi gibi çok etkiledi çok. Doğrusu arkadaşlarımızın yaptığı çalışmada tam bir örnek. Sonuna kadar destekleyelim diye düşünüyorum. Hepimizin üzerimize düşeni yapacağından eminim.

Saygıyla.

Tamtutulma
03-09-2008, 10:14
Sayın Cemal.S: Güzel cümleleriniz; iyi dilekleriniz azmimizi bir kat daha artırdı, sağolun varolun.

Mezarlık selvisini buralarda hiç görmedim ama iklime uyum sağalayacak bir cinsse neden olmasın. Bölge iklimine uyum sağlayacak her ağacı dikiyoruz. Bir ağaçlandırma sahasının yanısıra bir ağaç müzesi sahibi olacağız inşallah. Şu anda ağaç çeşidimiz 10'a ulaştı. Sonbahar ve ilkbahar dikimleriyle bu sayıyı 20 ye çıkarmayı düşünüyoruz.

Ağaçları diktiğimiz yerin rakımı: 1.200 - 1.400 metre dolaylarında.Bölgenin iklimi karasal: Kışın en fazla - 27 dereceyi gördük, o da sadece bir iki gündü. Yazın Haziranın 20 sinden Eylül ortalarına kadar 3 ay yağmur yağmıyor bizim için en büyük sorun bu. Şu anda 200 e yakın fidanımız var. İlçe Tarım Müdürlüğünden Atilla Bey; bizlere kendi bahçesinde yetiştirdiği 200 ıhlamur fidanı bağışladı. Ihlamur fidanları Ekim sonuna doğru dikilecek, böylece fidan sayımız 400 e ulaşmış olacak. Kendi yetiştirdiğimiz 100 fidan da aynı tarihlerde dikilecek ki böylece fidan sayımız 500 ü bulmuş olacak. Ayrıca binlerce meşe palamutu dikilecek. Gelecek yıl bu kadar fidanı elde su taşıyarak sulamamıza imkan yok. Gelecek Temmuz'dan önce sulama konusunda bir çözüm üretmemiz gerekiyor.


Geçen hafta fidanların son sulamalarını ve bakımlarını yaparak şimdilik Ekim ortasına kadar çalışmalara ara verdik. Ekim ayı başlarında 3-5 kişi birlikte giderek ilçe kaymakamı ve belediye başkanıyla görüşeceğiz. Bizim çözülmaesini istediğimiz tek sorun su deposu ve su takviyesi. Nasıl bir depo yapılacağı ve nasıl doldurulacağı konusunda çeşitli alternatifler arasından en kullanılabilir olanı tercih edip ilçe belediyesinin yardımıyla bu depoyu yapmayı düşünüyoruz. Yardım almazsak tamamen kendi olanaklarımızla devam edeceğiz. Su sorunu çözüldükten sonra istediğimiz kadar fidan dikebilme özgürlüğümüz olacak.Ama önce su sorunu çözülmeli; neredeyse % 60 ğimli bir arazide yüzlerce litre suyu elde taşımak hiç mi hiç kolay değil.

Özetle: hiç bir şekilde pes etmeyecek güçlü bir ekibe sahibiz. Çalışmalarımızı buradan duyurmaya devam edeceğiz. Bizlere destek olan çevre gönüllülerine bütün arkadaşlarım adına teşekkür ederim.

Tamtutulma
03-09-2008, 10:22
Adalet Hanım: Ben aslen buralı değilim, 1980' den beri Ürgüp'te yaşıyorum. Yalnızca askerdeyken 8 ay kadar ayrı kalabildim. 45 yılda 3 kez: kolay olmasa gerek... Bilen bilir ki Kapadokya'nın bambaşka güzellikleri vardır ve tamamen kendine özgüdür. Sizi Ürgüp'e bekliyoruz.

Kapadokya'nın tek eksiği dağlarının ağaç yoksulu olması ki Nevşehir'de ayrı; Avanos'ta ayrı ve Ürgüp'te ayrı ekipler olmak üzere bu konuda ciddi çalışan insanlar var artık. İnşallah zamanla çok güzel sonuçlar alacağız.

Bizlere yardım edemeseniz de bulunduğunuz yere bir fidan dikin, bizim adımıza büyütün neticede hepimiz aynı gemideyiz.

Selamlar...

malina
03-09-2008, 10:30
Dikim yapılan alanın yüksek bir noktasına bir su deposu koymayı düşünüyoruz. Böylelikle her hafta yüzlerce litre su taşımak zorunda kalmayacağız. Su deposunun konulacağı yere yaklaşık 500 metre kadar yol açılması gerekiyor. Bu konuda fazla ümitli olmasak da Ürgüp Belediye'sinden yardım isteyeceğiz.

Bu konu ne oldu? Ürgüp Belediye Başkanı Kasım Uğur'la görüştünüz mü?

E®TY
03-09-2008, 10:33
Merhabalar !

Kapadokyanın bu güzel köşesinde ağaçlar net üyeleri olarak sizlerin yaptığı çalışma gerçekten harika. Başta Tamtutulma olmak üzere hepinizin önünde saygıyla eğiliyor ve sizleri doyasıya bir abi olarak öpüyorum. Akşam nasıl destek verebilirim diye düşündüm. Benim bu kadar uzaktan yapacaklarım sınırlı. Yalovada küçücük bir seram var bir köşesinde size bölgeye uygun küçük küçük bitkiler üretip sarıp sarmalayıp göndermeyi planlıyorum. Karınca kaderince.

Saygıyla.

Sayın Cemal.S,
Duygularınızı anlıyorum ve ben de sızın gıbı bu çalışkan arkadaşları kutluyor ve saygıyla selamlıyorum. Ancak Yalovadan^Ürgüp'e fidan gönderme isteğinizi savunmuyorum. Bu tip ağaçlandırmalarda fidan türü ve orijini seçimi çok önemlidir. Gördüğüm kadarıyla bu arkadaşlar tamamen amatör ruhla işin içindeler ve yapmış oldukları ağaçlandırma çalışması zaten risk altında. Fotoğraflardan gördüğüm kadarıyla toprak yapısı fena değil fakat mutlak derinliği az. Bu gibi bölgelerde daha çok ibreli fidan seçimi ve mümkünse çıplak köklü fidan kullanımı uygundur. Zaten arkadaşlarımızı ağaçlandırmadan önce bir arazi hazırlığı işlemi uygulamamışlar. Maddi imkansızlıklardan olduğundan eminim. Bu gibi zor şartların bir araya gelmesinden ötürü çok dikkatli davranılması gerekir.
Bu konuda yalovada yetişen fidanların ürgüpte adaptasyon sağlayacagından şüpheliyim. Yaptığınız masraf ve uğraşlar boşa gitmemesi açısından bilgilendirmek isterim. Saygılarımla

Tamtutulma
03-09-2008, 10:41
Sayın Malina: 2 hafta kadar önce su deposunun yapılacağı en uygun yeri ve en az zahmet ve en az masrafla açılabilecek en kestirme yolu kararlaştırmak için bir çalışma yaptık. Depo için çok güzel bir yer kararlaştırdık ki fidanları diktiğimiz tepenin arka yamacını bile oradan sulamamız mümkün. Ancak şu anda bir metal depo mu; yoksa beton depo mu yaptırmalıyız buna karar verebilmiş değiliz. Mümkün olduğu kadar fazla fikir danışıp öyle karar alacağız. Ekim ayında başkanla görüşeceğiz.

cemal.S
03-09-2008, 16:05
Sayın Cemal.S,

Bu konuda yalovada yetişen fidanların ürgüpte adaptasyon sağlayacagından şüpheliyim. Yaptığınız masraf ve uğraşlar boşa gitmemesi açısından bilgilendirmek isterim. Saygılarımla

Merhabalar E®TY !

Mesajınızı büyük bir dikkat ve özenle okudum. Uyarılarınıza katılmakla birlikte bölgenin şartlarına uygun fidan seçimi konusunda emin olun sizlerden tabiiki yardım isteyecektim. Orman mühendisleri olarak eminim konuyu bizlerden çok daha iyi biliyorsunuzdur. Arkadaşlarımızın yaptığı çalışmalar amatör bile olsa bana göre takdire şayan. Tür olarak mezarlık selvisi veya kara selvi olarak bir bitkiyi sormamdaki sebeb Yalovada bizler dış fidan işi ile uğraşanlar tohumdan üretip üzerine aşı yapıyoruz veya yaptırıyoruz. Başarısız aşılar bir daha değerlenmediği için kendimden veya arkadaşlardan temin etmem kolay bir meteryal olması. Bölgeye uygun diğer türleri burda köklendirip bir şekilde ulaştırır ve arkadaşlarımızı yalnız bırakmamış oluruz diye düşünüyorum. Bu yıl gidip gördüğümde elbette az sayıdada olsa ağaç var bölgede. Eminim orman bölgede çalışmalar yapıyordur. Onlardanda gerekirse görüşüp fikir alabiliriz.

İlginize tekrar teşekkürler.

Saygıyla kalın.

Mahmut Leventoğlu
03-09-2008, 16:34
Ürgüp deki dostları canı gönülden kutluyor ve alkışlıyorum. Bravo size.

Yücel Özlem
03-09-2008, 19:56
... Ağaçlandırma sahamızda çekirdekten yetiştirdiğimiz 30-40 kadar badem var.
...
Tamtutulma, bademleri ne zaman diktiniz? Ne durumdalar? Resimlerini görebilir miyiz?

Adalet Yağcı
03-09-2008, 20:06
Tamtutulma ve ekip arkadaşlarına sevgilerimi ve saygılarımı gönderiyorum.

Çalışmalarınızı bir gün görmek nasip olur inşallah.

malina
03-09-2008, 20:15
Ekim ayında başkanla görüşeceğiz.

Diyecektim ki, başkanla bir röportaj da yapsanız :)

Ağaçlandırma ve sizin gibi arkadaşlara destek konusunda ne düşünüyor? Belediyeler başka nasıl destek olabilir ve benzeri konularda sorular sorulabilir.

agaclar.net'te şu an olmayan ama açmayı düşündüğüm, "yetkililerden öneriler" ya da buna benzer adı olan yeni bölümün; ilk konuğu olabilir.

Böylece vatandaşlar yapacağı çalışmalarda, ne tür destekler isteyebileceği, belediyerle nasıl işbirlikleri yapacağı konusunda bilgilenir.

İyi, kişisel çıkarsız işbirlikleri konusunda haberlere hasret kaldık... :)

Adalet Yağcı
03-09-2008, 20:27
Belki Ağaçlar Net üyeleri olarak bizde bir kampanya düzenleriz.

Tamtutulma
03-09-2008, 20:29
...Ancak Yalovadan^Ürgüp'e fidan gönderme isteğinizi savunmuyorum. Bu tip ağaçlandırmalarda fidan türü ve orijini seçimi çok önemlidir. Gördüğüm kadarıyla bu arkadaşlar tamamen amatör ruhla işin içindeler ve yapmış oldukları ağaçlandırma çalışması zaten risk altında. Fotoğraflardan gördüğüm kadarıyla toprak yapısı fena değil fakat mutlak derinliği az. Bu gibi bölgelerde daha çok ibreli fidan seçimi ve mümkünse çıplak köklü fidan kullanımı uygundur. Zaten arkadaşlarımızı ağaçlandırmadan önce bir arazi hazırlığı işlemi uygulamamışlar. Maddi imkansızlıklardan olduğundan eminim. Bu gibi zor şartların bir araya gelmesinden ötürü çok dikkatli davranılması gerekir...


Sayın E®TY: Bölgeye ilk fidanı 1995 yılında dikmiştik. O zamanlar Dokuz Eylül Üniversitesinde öğrenciydim. İzmir'de ormandan topladığım kozalaklardan elde ettiğim tohumları kedi olanaklarımızla fidan haline getirdik ve bir yıl sonra Eğrim Dağı'na diktik. Ancak sonuç alamadık ve de şevkimiz kırıldı. Daha sonra işti, askerlikti derken ben Ürgüp'ten hayli uzak kaldım. İlk dikimden 10 yıl sonra 2005 te 10 kadar arkadaşımız tohumdan badem ve alıç, fidan olarak da ardıç dikerek çalışmalara devam etme kararı aldılar. Bu kez sonucun olumlu olduğunu gördüğümüzde dünyalar bizimdi.

Geçen yıl il orman müdürlüğüne gittiğimde dantel ören bayan memurlardan akçaağaç tohumu istediğimde " O da nedir ?" gibi bir yanıt aldım ki " Buradan bize hayır gelmeyeceği" kanaatine vardım. İl orman müdürlüğünün Avanos'ta ciddi bir çalışması var. Ancak bizim için önemli olan yaşadığımız ve çok sevdiğimiz Ürgüp'tü.

Neden Eğrim Dağı'nda ısrar ettik: Yazılı pek kaynak olmasa bile yüzlerce yıl önce buraların ardıç ve sedir ormanlarıyla kaplı olduğu bazı kaynaklarda anlatılır. Eğrim Dağı'nın tamamen ağaçlarla kaplı olduğu; dağın doruğunda bir yeldeğirmeni bulunduğu yaşlılar tarafından anlatılır. Bu konu yerel turist rehberi bir arkadaşımızın sitesinde de anlatılıyor.

http://www.candede.net/?p=3259#more-3259

Hiç bir maddi ve siyasi beklenti; ya da çıkar gözetmeyen; çoğusu çocukluk arkadaşım olan çevre dostu arkadaşlarla yıllarca bir orman özlemi çektik. Sonuçta karanlığa küfredeceğimize birer mum yakmaya başladık. Başlangıç olarak evimde kendi olanaklarımla yetiştirdiğim akçaağaçları diktik. Daha sonra aramızda para toplayarak seracıların ellerinde kalmış fidanları hayli uygun fiyatlardan aldık. İki ayrı işyerine üzerinde: " Senin de dikili bir ağacın olsun." yazılı kumbaralar koyduk. Ekibimize her gün yeni arkadaşlar katılıyor. Ekim sonunda yaklaşık 300 fidan dikimi ve palamut ekimi yapılacak.

Ağaçlar hakkında öğrendiklerimizin çoğunu ağaçlar.net'ten öğrendik. Şu anki çalışmalarımız belki amatörce görünebilir; ancak ben " amatör ruhlu" olduğumuzu asla kabul etmiyorum. Son yüzyılda Ürgüp'te yaşamış olan her insan yalnızca bir ağaç dikseydi bu dağ tamamen ormanla kaplı olacaktı. Eleştiri ve önerilere sonuna kadar açığız. Biz şimdilik elimizden geleni yapıyoruz. Aynı zamanda hem araştırma, hem kendi fidanını yetiştirme, hem bütçe oluşturma, hem de daha çok insana ulaşmaya çalışıyoruz. Şu anda işin başındayız, bu işi ölene kadar yapmaya karar verdik. İleride çok çok daha iyisini yapacağımızdan hiç kimsenin kuşkusu olmasın. Bizlere en azından iletilerinizle bile olsa destek oluyorsunuz ya bu bizim azmimizi daha da artırıyor.

Yaptığımız araştırmalar sonucu :yazları kurak geçen, kışları -27 dereceye kadar düşen bölge iklimine uygun olarak:

*Ardıç
*Sedir
*Alıç
*Meşe
*Akasya
*Çalı
*iğde
*Akçaağaç
*Kokar ağaç
*Ihlamur
*Dişbudak

gibi ağaçlara karar verdik ve bu ağaçlardan diktik. Bu konuda sizlerden öneriler bekliyoruz.

Önümüzdeki yaza kadar su sorunu kesinlikle çözülecek. Kaymakam ve belediye başkanı ile yapacağımız görüşmelerden ne sonuç alacağımızı bilmiyoruz ama sonuç ne olursa olsun asla pes etmeyeceğiz. Her yıl en az 1.000 -2.000 ağaç dikilecek ve bakımı yapılacak.

Bir kaç konuda yardıma ihitiyacımız var: " Fidanlar - ağaçlar bulundukları toprağın su tutma yüzdesini ne oranda etkilerler ?" Bu konuyu çok araştırmamıza karşın doyurucu bir yanıt bulamadık.
Diğeri : "Fidanları diktiğimiz toprak geçirgen bir yapıya sahip değil. Toprak suya doyduğunda suyu bayağı iyi tutuyor; ancak yukarıdan suyu köke geçirmesi de hayli zor oluyor." Bu konuda önerileriniz ne olacaktır ?

Yemyeşil bir çevre sizlerle olsun.

Tamtutulma
03-09-2008, 20:41
Tamtutulma, bademleri ne zaman diktiniz? Ne durumdalar? Resimlerini görebilir miyiz?

Yücel Bey : Bademler 3 yıl önce çekirdekten dikildi. Her ihtimale karşı 2- 3 tohum aynı yere dikildi. Fidanlar bu yıla kadar asla sulanmadı ancak yüze yakın badem fidanı hala yemyeşil. Kimisi 50 cm; kimisi 20-30 cm boyunda. Aslında 3 yıllık badem fidanlarının çok daha iyi gelişmesi gerekirdi ancak sulanmadıkları için biraz ağır büyüyorlar. Yarın Gidip bademlerin fotoğraflarını çekerim.

Sayın Malina: Başkana ve kaymakama çıktığımızda " Kendi imkanlarımızla 500 fidan diktik; artık sizler de taşın altına elinizi koyun." demeyi istiyoruz. Bu nedenle gidip hemen görüşmeyelim diyoruz. Size söz; Kasım Bey'le yaptığımız görüşmeyi kaydedip size yollayacağım.

Ankara'daki Ürgüplülerin çıkardığı " Ürgüp Dergisi' ne bu konuda bir yazı hazırlıyorum. Eminim oradan güçlü destekler gelecektir. Ayrıca Ürgüp'te çıkan yerel gazetelere de yazı hazırlıyoruz.

Şu anki ekip yaklaşık 20 kişi. Üniversite öğrencileri, esnaf, öğretmenler, memurlar, oto tamircileri, emekliler ve çifçilerden oluşan gönüllü ekibimiz her gün daha da büyüyor. Bizim çalışmamız belki örnek gösterilemez ancak bir model olarak önerilebilir diye düşünüyorum.

Saygılarımla...

Mahmut Leventoğlu
03-09-2008, 20:42
Bir zamanlar kayınbiraderim Nevşehir Rakı Fabrikası Md.Yardımcılığı yaptı. Gerçi şimdi o fabrika sanırım Mey içki grubunun. Tekelde iken üzüm cibrelerini köylülere bedava gübre olarak kullanmaları amacı ile verirlerdi. Bazı şarap fabrikalarıda aynı yöntemi devam ettiriyorlar.
Üzüm cibreleri dikilecek fidanlara gübre olarak nekadar fayda sağlar bilemiyorum. Sizlere bir öneri olarak bu bilgileri verdim. Belki denemişte olabilirsiniz.
Birde malum güvercinlikler. Yüzyıllardır üzüm bağları için gübre amacı ile güvercinlikler oluşturulmuş. Gerçi bunları orada yaşayan sizler benden daha iyi bilirsiniz.

Çabalarınızı,emeklerinizi destekliyor ve alkışlıyorum.

Tamtutulma
03-09-2008, 20:51
Bir zamanlar kayınbiraderim Nevşehir Rakı Fabrikası Md.Yardımcılığı yaptı...


Kayın biraderiniz Nejat Bey mi acaba ?

Üzüm cibreleri artık hayvan yemi olarak değerlendiriliyor. Biz çocukken bazı aileler kurutup yakıt olarak kullanırlardı. Rakı fabrikası artık Mey içkinin.

Gönüllü arkadaşlarımızdan Barış Solgun'un sığırları var. Gübre sorunu çekmiyoruz.

Destekleriniz ve önerileriniz için sağolun.

amenajman
03-09-2008, 21:57
Ellerini taşın altına koymaya niyetli 3-5 arkadaşla 10 yıl önce başlamıştık...

Merhaba Tamtutulma ,

İnanın sizin bu yazdıklarınız, yaptıklarınız, yapmak istedikleriniz, yeni bir orman bölge şefliği şef adayı olarak grurla gözleri dolu dolu okudum.
İnş. bende bu kadar duyarlı ağaç sever bir yerde görev yaparım ve halkımız ile birlikte tüm arazimi yeşilliklerle kaplarım...
Sizin bu yaptığınız kadar güzel birşey yok.söyleyecek söz bulamıyorum ya :)

Sİzlere çok çok teşekkür ederim. Çalışmalarınızın devacmını muhakkak takip edecem.

Saygılar

Yücel Özlem
03-09-2008, 23:21
Bu gibi bölgelerde daha çok ibreli fidan seçimi ve mümkünse çıplak köklü fidan kullanımı uygundur. Zaten arkadaşlarımızı ağaçlandırmadan önce bir arazi hazırlığı işlemi uygulamamışlar.

Sayın E®TY, uzman olmayanların da anlaması için, mümkünse konuyu biraz açabilir misiniz.

cemal.S
04-09-2008, 00:32
Merhaba Tamtutulma ,
Sizin bu yaptığınız kadar güzel birşey yok.söyleyecek söz bulamıyorum ya :)
Saygılar

Sevgili Amenajman!

Söylenecek o kadar çok söz varki bunları burdan anlatmaya bizim hiç birimizin gücü yetmez. Sadece şunu söyleyebilirim. Anadolu dünden hazır. Sizin gibi sevdalıları bekler. Üçer beşer guruplar halinde. Çıkarsız riyasız siyasetten uzak o köy senin bu köy benimsiz yapılacak her türlü çalışmaya katılırız biz. Bu bizim mayamızda var. Yeterki kullanılmadığımızı hissedelim ve şeffaflığı görelim. Orası toprağa çiçeğe aşık KOCA VEYSELLERİN diyarı. Hep bekler durur sahibini. Aslında sahibi ile koyun koyunadır kuzu ile koyun gibi. Ancak bir türlü kendini bulamaz.

Şu anda benim mutluluktan gözlerim dop dolu haberiniz ola. Bakın bozkırın ortasındaki küçücük bir grup sevdalı ağaçlar net üyesine destek için yazılan yazılara işte ağaçlar net farkı bu. Aslında biz çok güçlüyüz. Bunu biliyorum. ÇÖZÜMSÜZ PROBLEM YOKTUR diye diye yaşayan birisi olarak mutlu olmak hepimizin hakkı diye düşündüm bir an.

Ailece Yalovadaki seramızda şu anda çelikten üretim çalışmalarımız devam ediyor. Bir köşesinde Ürgüp cennetimiz için uygun çeşidi köklendirip tüpleyerek ulaştırmak bize ailece çok büyük mutluluk verir. Biz hazırız ve burdan takip edeceğiz. Karınca kaderince emeğimizle yüreğimizle bu arkadaşlarımızın yanında yer almaya. Hatta gerekirse çapaları kapar gider yerlerine bile yerleştiririz. Anadolu cennetine her şeyimiz feda olsun.

Bu sevdaya gönül veren ve destekleyen arkadaşlarımıza Yalovadan taaa yürekten selam olsun.

Saygıyla kalın.

highalltime
04-09-2008, 03:45
Sayın Tamtutulma,

Yaptığınız ağaçlandırma beni çok sevindirdi, bir kaç yıl önce Ürgüp'e gittiğimde ilk gözüme çarpan şey ne kadar çorak olduğuydu, anlaşılan bir dahaki sefere daha yeşil bir Ürgüp görüceğim:)

Haddime düşer mi bilmiyorum ama size bir önerim var, neden tayga dikmiyorsunuz?

Tamtutulma
04-09-2008, 09:32
Sayın highalltime: araştırdım ama tayga hakkında hiç bir bilgiye ulaşamadım. Biraz bilgi verirseniz mutlu oluruz.

sayın Cemal.S : Bizim için fidan yetiştirmeniz bizi fazlasıyla mutlu etti, sağolun varolun. Gerçekten çok güzel açıklamışsınız yüreğinize sağlık. Anadolu gerçekten bu konuda çok istekli. Sadece ileride imara açılmayacağına emin olacağınız bir arazi ve bir kaç çevre dostu arkadaş bulmanız yeterli. 20 ytl gibi bir çocuk harçlığına bile 5 -6 fidan alınabiliyor. Bu fidanları diktikten sonra sonra sulamaya giderken yanınıza sürekli başka kişileri alın; fidanların ve çevrenizdeki kişilerin zamanla nasıl çoğaldığını gülümseyerek izleyin. Bu konuya milletimizin ne kadar duyarlı olduğunu göreceksiniz.
Size bir anımı anlatmak istiyorum:
Karadeniz'de bir orman köyünde yangın çıkmış ve ahşap olan köy evlerinin yarısı yanmıştı. Kendi eviyle birlikte ablası, abisi, annesi ve kızkardeşi gibi bütün akrabalarının evini yangında kaybetmiş 55 -60 yaşlarında Yunus yürekli bir amca kendisiyle röportaj yapan muhabire ne dedi biliyor musunuz:

- Köyünüz yandı bu konuda ne diyeceksiniz ?

- Yangın bir felaket, ama çok şükür can kaybımız yok. Ben ve akrabalarımın bütün evleri yandı; ama şükürler olsun ormanımıza bir şey olmadı.

Bilmiyorum bunun üzerine bir şey söylemeye gerek varmı.

Sayın Amenajman: Sağolun. Dantel ören orman bölge Orman memurlarını gördükten sonra bayağı kafam karışmıştı. Ancak sizin gibi orman bölge şefleri; müdürleri olduğu zaman eminim hiç kimse çalışmak yerine dantel öremeyecek; yattığı yerden para alıp çoluğuna çocuğuna haram yedirmeyecektir. Herkes işini yaptığı zamanda daha yeşil bir çevrede yaşamak isteğimiz çok daha kolay gerçekleşecektir. İnsanlarımız bu işe dünden razı sadece onları organize edin yeter.

Saygılar.

Mahmut Leventoğlu
04-09-2008, 10:02
Sevgili Tamtutulma Kayınbiraderim Sedat Oral dır. O fabrikanın ağaçlandırılmasına çok emek harcamış biridir.Kolaylıklar dilerim.

highalltime
04-09-2008, 10:07
Sayın highalltime: araştırdım ama tayga hakkında hiç bir bilgiye ulaşamadım. Biraz bilgi verirseniz mutlu oluruz.



Aslında benimde bu konuda pek bilgim yok ama bildiklerimi anlatıyım, eğer tayga hakkında iyi bilgisi olan varsa yazarsa sevinirim.

Soğuğa çok dayanıklı olduğunu biliyorum sadece.Kuraklığa ne kadar dayanıklı bilmiyorum ama şiddetli karasal iklimin gözlendiği yerelerde görülüyormuş taygalar.

bu harita da dağılışları var.
http://i339.photobucket.com/albums/n470/xxx-35/tayga.jpg
http://i339.photobucket.com/albums/n470/xxx-35/taiga.jpg
http://i339.photobucket.com/albums/n470/xxx-35/sibiryatayga.jpghttp://i339.photobucket.com/albums/n470/xxx-35/siberiantaiga.jpg

Tamtutulma
04-09-2008, 10:27
Tayga rusçada çam ormanı anlamına gelir. Özel bir ağaç cinsi değildir.

Tamtutulma
04-09-2008, 15:24
Sayın Yücel Özlem: bademlerin fotoğraflarını çektim. Biraz gübresiz ve susuz kaldılar. Ama sonbaharda gübre; gelecek yılda düzenli olarak su verilecek. Su şişesi 33 cm, bademlerin boyu hakkında bilgi vermesi için koydum.

seaa
04-09-2008, 17:26
Yaptığınız çalışmalardan dolayı sizi kutluyorum sizin çektiğiniz sıkıntıyı bende çekiyorum. Siz yinede 5 kişisiniz.Ben tek başıma Ankara da Çayyolu'nda ki Ali Rıza Bey hatıra Ormanı nda ağaçlandırma çalışması yapmaktayım bende bu işe geçen sene nisan ayında Yenimahalle Belediyesinin Cumhuriyetimizin 84.yılı kapsamında 80000 fidan projesinin bir ayağıda bizim evimizin arkasında bulunan hatıra ormanına dikim yapıldı.Tam bir şölen havasında yapılan dikim töreninden sonra burası unutuldu zorla bir tanker su yollladılar ama ben pes etmedim evimden sizin gibi pet şişelerle su doldurup ağaçlarımı kurtardım.Bu sene başında sitemle beraber buraya 1,5 tonluk su deposu koydum.Su deposunun yetişmediği kısmında sizin gibi yamaçta pet şişelerle ağaçlarımı kurtaramaya çabalıyorum. Nisan ayında 100 tane karaçam fidanı 2+3 yaşında olmak üzere dikim yaptım bunlardan sadece 2 tane firem oldu bu sene ekim ayında bende 1000 fidan 1000 hayat projesi kapsamında ağaçlandırma yapacağım. Toplamda 300 e yakın ağacım var burda sedir karaçam iğde fidanları yoğunlukta bu dikimde meşe ardıç servi türü ağaç türlerinede yer vereceğim kendimde küçük bir fidanlık kuracağım sırf buranın ağaçlandırılması için. Fıstık çamı nı kapta yetiştirmeyi planlıyorum eğer olumlu sonuç alırsam fıstık çamınıda yaygınlaştıracağım.Siyasiler ancak boş vaatlerde bulunuyor buda çok üzücü saygılarımla Nezih Karakurt tema vakfı gönüllüsü

Tamtutulma
04-09-2008, 19:35
Sayın seaa : Resmi kurumlarla görüştüğünüzde çok ilginç sorunlarla karşılaşıyorsunuz. Örneğin bizim karşılaştığımız ilk ve en ciddi sorun bölgenin Göreme Milli Parkı sınırları içerisinde yer alıyor olmasıydı. Milli parklar içerisindeki alanlarda izin alıp ağaçlandırma çalışmaları yapamıyorsunuz. Peki prosedür böyle diye dağlarımızı dımdızlak bırakacak mıyız ? Elbette hayır. Milli emlakla yaptığımız görüşmede: " Bölgenin ağaçlandırılması için orman müdürlüğünden izin alınamayacağı." tarafıma söylendi. Ancak aynı kurumda bize; " Siz çalışmalarınıza devam edin, biz üç maymunu oynarız. Haberimiz yok." denildi ki bu bile bizim için sevindiriciydi.

Bu güne kadar ilçemizde her ilk baharda " Orman Haftası" kutlanır. Kaymakamlar, belediye başkanları, müdürler toplanır. "Ağaç şöyle yararlıdır, böyle güzellik katar." gibisinden teraneler okunur. Öğrenciler halk oyunları gösterisi yapar, müdürler yemek yer. Laf olsun diye 100 -200 fidan dikilir. Bir daha bu fidanların ne yanına giden olur; ne de bir damla su veren. Doğal olarak sonuç hüsran olur.

Siz de bizim gibi bir sevdalı yurttaş olarakyola çıkmışsınız. Yaptıklarınız takdire şayan. Ancak bu iş asla tek başına yapılabilecek bir iş değil. Mümkünse eş, dost, çevre duyarlılığı olan kişilerden size yardımcı olacak bir ekip oluşturun. Böylece hem sizin omzunuza binen sorumluluk azalacak; hem de arkadaşlarınızın arkadaşları da bu işe el atacak ve çevre duyarlılığı olan insanlar bir araya gelip güze bir çalışma yapmış olacaklardır.

Sedir, ardıç, meşe, iğde ve çalı İçanadolu'ya gerçekten en uygun ağaçlardır. Mümkünse akasya, kokar ağaç ve akçaağaç da dikin. Bu ağaçlar binlerce tohum yayarak etraflarını kendileri ağaçalandıran türlerdir. Ayrıca çokda azgındırlar.

Saygılar.

Yücel Özlem
04-09-2008, 23:27
Sayın Yücel Özlem: bademlerin fotoğraflarını çektim. Biraz gübresiz ve susuz kaldılar. Ama sonbaharda gübre; gelecek yılda düzenli olarak su verilecek. Su şişesi 33 cm, bademlerin boyu hakkında bilgi vermesi için koydum.

Var olan şartlara göre, bademler gayet iyi durumdalar, diye düşünüyorum. Kutlarım. Badem dikmine devam etmenizi önereceğim.

cemal.S
05-09-2008, 07:59
Var olan şartlara göre, bademler gayet iyi durumdalar, diye düşünüyorum. Kutlarım. Badem dikmine devam etmenizi önereceğim.

Yücel Bey !

Sizinde Anadoluya, yeşile sevdalı olduğunuzu biliyorum. Karış karış o bölgeyi iklimini ağacını toprağını bildiğinizi tahmin ediyorum. Profesyonel anlamda yıllarca işin içinde yer aldığınızı da biliyorum.

Yalovada katlama yaparak veya daha değişik metodlarla badem çimlendirip tüplesem Ürgüp cennetinde başarılı olurmu merak ettim. Tür seçiminde bademi önermeniz dikkatimi çekti. Tüplendirip göndereceğim bitki seçimi konusunda sizden ve diğer arkadaşlardan yardım istiyorum.

Sizce mezarlık selvisi veya kara selvi diye adlandırdığımız bitki bu iklime uygunmudur.

Saygıyla kalın.

E®TY
05-09-2008, 10:59
Sayın E®TY: Bölgeye ilk fidanı 1995 yılında dikmiştik
....

Bir kaç konuda yardıma ihitiyacımız var: " Fidanlar - ağaçlar bulundukları toprağın su tutma yüzdesini ne oranda etkilerler ?" Bu konuyu çok araştırmamıza karşın doyurucu bir yanıt bulamadık.
Diğeri : "Fidanları diktiğimiz toprak geçirgen bir yapıya sahip değil. Toprak suya doyduğunda suyu bayağı iyi tutuyor; ancak yukarıdan suyu köke geçirmesi de hayli zor oluyor." Bu konuda önerileriniz ne olacaktır ?

Yemyeşil bir çevre sizlerle olsun.

Sn. Tamtutulma,
Yaptığınız çalışmalarda tekrar tekrar başarılar dileyerek başlamak istiyorum söze çünkü elinizdeki imkansızlıklarla bu büyük projeye girmeniz bırakın karanlığa ışık tutmayı Ejderhanın azından dışarı çıkmaya benziyor.
Ama doğru yolda ve yeterli azimde olduğunuzu bildirmek isterim.
Öncelikle sorularınıza yanıt vermek isterim.
-Fidanlar - ağaçlar bulundukları toprağın su tutma yüzdesini ne oranda etkilerler ?
- Mevcut kurak arazide yeni dikilen fidanlar elbette toprağın su tutma kapasitesini arttırır fakat bu artış oranı çok değildir. Ancak ileriki birkaç yılda gözle görülür şekilde bunun mümkün olduğunu kendi gözlerinizde görür hale gelir. İsterseniz küçük bir deney ile bu konuda tecrübe kazanabilirsiniz. Yıllık cetveller ayarlayıp aynı mevkiide son yagmurlardan sonra rutin (profil diye adlandırdığımız) çukurlar açın derinliği 1m. sizin için yeterli olacaktır. Ve son yağmurlardan sonra bu çukur işlemini 15 günde 1 tekrar edin. Toprak altındaki nemi gördüğünüz süreyi not edin.
Örn: 2009 Mayıs Son yağmurlar
2009 Haziran Nem mevcut
2009 Temmuz Nem kısmi mevcut
2009 Ağustos Nem görülmüyor.
Bu işlemi 5-10 yıl boyunca düzenli yaparsanız Nemi toprakta gördüğünüz süre ağaçlandırmanızın geliştiği yerlerde uzadığını göreceksiniz.

-Fidanları diktiğimiz toprak geçirgen bir yapıya sahip değil. Toprak suya doyduğunda suyu bayağı iyi tutuyor; ancak yukarıdan suyu köke geçirmesi de hayli zor oluyor." Bu konuda önerileriniz ne olacaktır ?

Toprağın geçirgenliği birçok farklı yapısal özelliğine göre değişmektedir. Killi topraklarda geçirgenlik zordur ancak kumlu topraklar daha iyi geçirgendir. Sulamalarınızdan sonra toprağın yüzeyinde oluşan kaymaksı tabakayı kırmanız toprağın su tutma kapasitesini arttırdığı gibi toprağın yeniden su geçirgenliğini de pozitif yönde etkilemektedir. Ayın 1. günü yapılan sulamanın ardından aynı ayın 10-15. gününe kadar fidan diplerinde oluşan kaymaksı yapıdan kurtulunması gerekmektedir. Yüzeysel aşırı derine inilmeden yapılacak çapalama işlemi bunun için gayet uygundur. Bu sayede toprak yüzeyinden suyun buharlaşması( kaymaksı yapıda çatlaklar mevcuttur ) engellenir.

Saygılarımla Tekrar Tebrikler ve Başarılar dileklerimle..

E®TY
05-09-2008, 11:08
Sayın E®TY, uzman olmayanların da anlaması için, mümkünse konuyu biraz açabilir misiniz.

Sn Yücel Özlem,
Fidanalarımız ağaçlandırma sahalarında 2 tür olarak kullanılır.

1) Tüplü Fidan
2) Çıplak köklü Fidan

Tüplü olarak adlandırdığımız fidanlar kendi toprağıyla birlikte dikilen fidanlardır. Eminim herkes en az 1 kere görmüştür. Poşet kıvamında bir tüpte içinde fidanlık toprağı ile yetiştirilmiş fidanlardır.

Çıplak köklü dediğimiz fidanlar ise Dikimi sırasında kök kısmında toprağı olmayan adından da anlaşılacağı gibi çıplak olan fidanlardır. Bu fidanlar genellikle ibreli türlerde (servi vb.) , yapraklı ağaçlarda (badem, ceviz vb.) olabilir.
Fotoğrafta yerde yatık duran fidanlar çıplak köklü diğeri ise tüplü fidandır.

Yücel Özlem
05-09-2008, 12:17
Sayın E®TY, açıklamalar için teşekkür ederim.
Bu gibi bölgelerde daha çok ibreli fidan seçimi ve mümkünse çıplak köklü fidan kullanımı uygundur.

Neden İbreli, neden çıplak köklü? Bu konularda da bilgi verebilir misiniz?

Yücel Özlem
05-09-2008, 13:26
Profesyonel anlamda yıllarca işin içinde yer aldığınızı da biliyorum.

Sevgili Cemal Bey, önce bir düzeltme yapayım. Ben bir profesyonel değilim. O nedenle yazarken çok dikkatli olmaya, yazılarımda, bunu mbelirtmeye çalışırım.
Yalovada katlama yaparak veya daha değişik metodlarla badem çimlendirip tüplesem Ürgüp cennetinde başarılı olurmu merak ettim. Tür seçiminde bademi önermeniz dikkatimi çekti. Tüplendirip göndereceğim bitki seçimi konusunda sizden ve diğer arkadaşlardan yardım istiyorum

Sizce mezarlık selvisi veya kara selvi diye adlandırdığımız bitki bu iklime uygunmudur.

Badem önerimde tür olduğu kadar yöntem de var. Mevcut ortamda, hiç sulamadan bitkiler canlı kalabilyor. Büyümeye de devam ediyor. Bu bikiler, tohumdan, yerinde üretilmiş. Denemiş bir tür ve yöntem.

Başka yerde üretilmiş fidanların mutlaka, az ya da çok bir uyum sorunu olacağını düşünüyorum. Karar verirken, yerinde üretim ile üretip nakletme arsında, olumlu ve olumsuz yönleri, karşılaştırmak gerekir.

Sayın E®TY, sanıyorum uyum konusuna dikkati çekmek istemiş. Ben de katılıyorum. Ege ve Akdeniz'den gelen fidanlarda, bölgemizde uyum sorunu yaşndığı sıkça görülüyor. Bazan il kışta bitkiler kaybediliyor. Bazan da yıllarca, bitkiyi yaşatmaya uğraşılıyor. Sağlıklı olmayan bitkinin yaşatılması için, yapılan özel bakım, çoğu kez yeniden yetiştirmekten daha pahalıya mal oluyor. Bir çok olayda da bitki yine kaybediliyor.

Son yıllarda badem yetiştiriciliğinde bir canlanma var gibi. Badem yetiştiricilerinden, sulu alanlarda, bitki kaybı düzeyinde bir uyum sorunu duymadım. Ancak sulama imkanı olmayan veya kısıtlı olan arazide, yerinde yetiştirilen fidanların daha iyi olduğunu biliyorum. Nakledilmiş fidanlar, ilk yıl sulanmaz ise bitki kayıpları olabiliyor.

Karaselvinin bölgede yaşayabileceğini düşünüyorum.

Tamtutulma
06-09-2008, 08:13
Sayın E®TY: Verdiğiniz yanıtlar için sağolun. Çok araştırmama karşın bir türlü yanıtlarını bulamamıştım.

Fidan ve ağaçların bulundukları alanın su tutma kapasitesini olumlu yönde artırdıkları anlaşılıyor. Kısacası: Ne kadar çok fidan - ağaç varsa; köklerin çapı ne kadar büyükse toprak o kadar fazla su tutuyor. Ağaç gövde ve yapraklarının da gölgelik - serinlik yaparak bu su tutma kapasitesini artırıcı bir etkisi olduğunu düşünüyorum. Pek çok kıraç, çıplak yamaçta bir tek pınar olmamasına karşın; aynı tip ağaçlık bir yamaçta pınarların olması da sanırım bununla ilgili.

Su tutma ve su geçirgenliği konusunda ise şunları söylemek isterim: Bizim burada özellikle üzüm bağları için söylenen bir söz vardır; " İki çapa bir yağmur eder." Burada bağınızı iki kez çapalamanızın su tutma kapasitesini artırdığını bu cümleyi duyan herkes anlayacaktır. Ancak " Nasıl ? " sorusu kesinlikle beynimizi
meşgul edecektir. Bunun zerre haline gelen toprağın-kumun su tutan yüzeyi tam olarak yalıtması ve buharlaştırmayı azaltıcı etkisi nedeniyle olduğunu belirtmeniz iyi oldu. Çapalama işlemiyle fidan köklerindeki gereksiz bitkilerde öldürüldüğü için bu bitkilerin fidanımızın suyunu çalmaları da engellenmiş oluyor.

Saygılar.

Derya Özen
06-09-2008, 12:47
Tamtulma, tebrik ederim. Emeğinize ve yüreğinize sağlık. Bizde azda olsa ağaçlandırma çalışması yaptık. Bu işin ne kadar emek ve zahmet gerektiren bir iş olduğunu biliyorum. Siz bizden daha zor şartlarda ağaçlandırma yapmaya çalışıyorsunuz, gönlümüz sizin yanında. Umarım bir gün yolumuz düşer de, bedenimizde sizin yanınızda olur.
Size ve sizin nezdinizde ekibinize kolaylıklar diliyorum. Hoşçakalın.

E®TY
06-09-2008, 16:03
Sayın E®TY, açıklamalar için teşekkür ederim.


Neden İbreli, neden çıplak köklü? Bu konularda da bilgi verebilir misiniz?

İbreli türlerin su istekelri yapraklılara göre daha az ve aşırı sıcaklarda dayanıklılıkları doğru tür ise daha fazladır. Çıplak köklüdeki sebep ise fidanlar arazide dikimlerinden sonra bir süre adaptasyon sorunuyla karşıkarşıya kalırlar. Tüplü fidanlar kendi topraklarıyla dikildiği için bunu belli bir süre hissetmezler ancak kök gelişip kendi toprağının sınırlarından çıktığında bambaşka bir toprak yapısıyla karşı karşıya kalır. Ancak çıplak köklü fidanların dikimlerinde bu olmaz. Çünkü dikimden hemen önce yapılan kök budamasında kök küçültülür ve çıplak olduğu için arazideki toprakla direk tanışır. Gövdede de yapılan budama sayesinde dikim zamanı ihtiyaçları azdır. Zamanla artar bu zamana paralel kök gelişir ve toprakta eski şeklini almaya başlar. İhityaç az toprak adaptasyonu da aynı anda geliştiği için bu adaptasyon daha sağlıklı gerçekleşir.

Cumhur Tonba
06-09-2008, 18:21
Sayın Cemal S.
Demekki bizim size sunduğumuz kır çiçekleri boşuna değilmiş.
Tam tutulmanın yüklediği resimlerede baktım. Bu konuda çalışan, yorulan, fikir veren ve alın teri döken herkesi tebrik ederim.
Çok güzel işler başarmışsınız. Geri planda bir köy gözüküyor..
Onların duası size yeter.
Saygı ve sevgilerle.

cemal.S
07-09-2008, 02:15
Sevgili Cumhur umarım korkacak bir şey yoktur geçmiş olsun.

Sayın Tamtutulma! mesajımda belirttiğim gibi çelikle üretim çalışmalarımız devam ediyor. Bölgeye uygun seçimi yapar yapmaz 100-200 fidanı akşama sabaha çelikleme yapıp hazırlamaya çalışacağım. ETY arkadaşımızın bilgileri gerçekten çok önemli. Bir kaç tane deneme amaçlı mezarlık selvisini tüplü olarak özelime adresinizi yazarsanız size ulaştırmaya çalışacağım. Poşette tüplü fidanlar elinize geçtikten sonra neler yapabiliriz burdan görüşürüz. Ayarlayabilirsem badem çimlendirmeye çalışacağım. Derya kızımız bu konuda tecrübeli Ankaradaki çalışmalarını yerinde görme şansım olmuştu. Güzel bir çalışma. Birlik ve beraberliğin ürünü. Sağ olsunlar takdire şayanlar. Muhtarından köyün en küçük bireyine kadar herkesi işin içine katmış bir arkadaşımız kendileri.

Görüşmek dileği ile size tekrar başarılar. Tüm ekibe selamlarımı iletin. İyiki varsınız.

Saygıyla.

Tamtutulma
07-09-2008, 15:08
Sayın cemal.S: Çabalarınız için eksik olmayın. Fidanlarınız çok işimize yarayacak. Ancak 100 -200 fidanı Yalova'dan buraya sağ salim ve ekonomik bir şekilde ulaştırmak gerekiyor. Bizim buradan Yalova'ya sık sık limon kamyonları gelir.( Akdeniz'den yapılan limon ve greyfurt hasadı, Kapadokya'ya getirilip kaya depolarda bekletilerek daha daha sulu ve verimli hale getiriliyorlar. Buradan da bütün Türkiye'ye dağıtılıyor.) Onlarla fidanları daha ucuza getirtebiliriz. Biz burada bir fidanı 5 ytl ye alıyoruz. Nakliye fidanla başa baş gelecek olursa sizin zahmetleriniz de boşa çıkacaktır. Zamanı gelince kamyonu ben ayarlarım. Bir mektup zarfını bile 6 ytlye getiren vampir kargolara kalırsak işimiz zor. Arada bizim buradaki seracılarda İzmir ve Yalova'dan fidan getirtiyorlar. Hangi kanalları kullandıklarını öğrenir ve size haber veririm.

Bir kaç yıl önce adını hatırlayamayacağım bir profesör: "Ürgüp için en uygun ağacın badem olduğunu açıklamıştı. Şu anda fidanlıkta 100 e yakın badem fidanımız var. Biraz önce çapalarını yaptım ve kök çevrelerini yeniden kazdım. Umarım bir an önce büyürler.

Sayın Cumhur: Geçmiş olsun. Ciddi bir durum olmaması diklerimle...

Saygılar.

Cumhur Tonba
07-09-2008, 17:00
Sayın Cumhur: Geçmiş olsun. Ciddi bir durum olmaması diklerimle....

Çok teşekkür ederim. Alınabilecek önlemleri ve yapılması gerekn tüm işlemleri tamamladık. İnşallah bir aksilik çıkmaz. Çalışmalarınızda başarılar diliyorum.

Avanos
08-09-2008, 15:43
Selam ürgüplü hemşehrim
bende ürgüplüyüm ölmezsem şayet bir yıl içinde 15000 adet agaç dikeceğim ürgüpümüze özel ağaçlandırmadan faydalanarak. yer tahsisi için yazımı ankaraya kadar gönderebilmeyi başardım 5. ayını doldurdu ama yılmak yok yola devam...
Yeni seneye yardımlarınızı bekliyorum...

haylaz7
08-09-2008, 22:31
Öncelikle bölgemizde böyle bir çalışmanın başlamasına sebep olan tamtutulma abimize saygılarımı ve teşekkürlerimi sunuyorum.. Bölgemizin daha yeşil olmasını istemesi ve bu konuda bir çalışma başlatılması ayrı bir sevinç kaynağı bizim için.. Ağaç dikimlerinin bazılarında bulundum gerçekten insanı çok mutlu ediyor. Çalışmalarımıza katkıda bulunmak isteyen arkadaşlarada çok teşekkür ederim..


Saygılar...

Tamtutulma
09-09-2008, 08:33
Selam ürgüplü hemşehrim
bende ürgüplüyüm ölmezsem şayet bir yıl içinde 15000 adet agaç dikeceğim ürgüpümüze özel ağaçlandırmadan faydalanarak. yer tahsisi için yazımı ankaraya kadar gönderebilmeyi başardım 5. ayını doldurdu ama yılmak yok yola devam...
Yeni seneye yardımlarınızı bekliyorum...


Sayın svas5858: Büyük olasılıkla size Ürgüp'te bir yer önermeyeceklerdir. Kızılırmak kenarlarında Ürgüp'e 10 - 15 km uzaklıkta bir yer önereceklerdir. Çünkü Ürgüp, Göreme Milli Parkı sınırları içerisinde. Dağlarımız Gobi çölündeki bir tepeden farksız ama ağaç diktirmiyorlar neden; Milli Park... Bu biraz anlaşılması zor bir durum.

Ürgüp'te Aksalur yolu üzerinde eski Kayseri yolu denilen bir mevki var. Oraya binlerce fidan dikilmişti. Ancak ne bakımları yapıldı, ne de sulandı. Geçtiğimiz ay gereksiz olarak yaratılmış biri tarafından alan yakıldı, ne itfaiye yanaşabildi; nede herhangi bir söndürme çalışması yapıldı. Ürgüp Belediyesi zaten itfaiye kamyonu dışında herhangi bir söndürme donanımına sahip değil. Yüzlerce fidan yandı. Milli emlakla görüşürseniz size yer olarak Kızılırmak kenarlarını öneriyorlar. Ancak Ürgüp'te ısrar ederseniz bu dediğim yeri öneriyorlar.

Çalışmalara başlayacağınız zaman biz de gönüllü ekibimizle yardımınıza geliriz.

Saygılar.

delidumrul
11-09-2008, 15:37
tamtutulma yaptığınız çalışmalar çok güzel ellerinize sağlık, resimleri koymanız da çok iyi olmuş, birkaç yıl sonra kıyaslama imkanınız da olur .

umarım herşey hedeflediğiniz gibi olur, yakınlarda olsa ben de yardım etmek isterim.
ankarada bu konuda yardım isteyen arkadaşlar olursa benimle iletişime geçebilir.
dikim konusunda pek tecrübeli başarılı olmasamda bir el atarız yine de :)

cemal.S
12-09-2008, 08:53
Fidanlarınız çok işimize yarayacak. Ancak 100 -200 fidanı Yalova'dan buraya sağ salim ve ekonomik bir şekilde ulaştırmak gerekiyor.

Bir kaç yıl önce adını hatırlayamayacağım bir profesör: "Ürgüp için en uygun ağacın badem olduğunu açıklamıştı.



Merhabalar !

Sayın tam tutulma. Nakliye konusunu bir aile dostumuz kanalı ile hallettim sayılır. Kendileri nakliyeci ve kamyonları ile anadolunun her yerine malzeme taşırlar. Konuyu açtığımda seve seve halledeceklerini söylediler. Sağ olsunlar. E dost olmak zor iş biliyorsunuz.

Bu badem konusunda bende araştırma yapıyorum. Geçen yıl Zileden bir kg kadar çekirdek getirtip serada katladık. Fakat almakta biraz geciktiğimiz ve esas konumuz olmadığı için pek başarılı olamadık. Akşama sabaha yine badem çekirdeklerini getirtip katlamaya almayı planlıyorum. Ancak bu kez konumuz oldu şünkü ÜRGÜP CENNETİ onları bekler. Hele bir tüpleyelim sonrasını bir şekilde ben hallederim. Siz rahat olun arkadaşlarla mevcutlara sahip olalım yeter. Servileri çok yakında size ulaştırmaya çalışacağım. Şu anda haraket etsinler istemiyorum. Havalar biraz daha kırılsın. Bahsetmiştim deneme amaçlı. Telefonlarınızı ve adresinizi aldım. Arkadaşlara selamlarımızı iletin lutfen. Yalnız değilsiniz.

Sevgiyle kalın.

Tamtutulma
12-09-2008, 10:54
Sayın cemal.S: 3 yıl önce bademleri diken arkadaşlara sordum, ancak fazla bir bilgiye sahip değiller. " Çıkmazsa diye üçer üçer attık, neredeyse tamamı çıktı." dediler. Yukarıda fotoğrafları var yüze yakın bademimiz var, şimdi sorun onları ağaç yapabilmek. Ama bunu da yapacağız inşallah.

Nakliye konusunu hallettiğinize sevindim. Bayram sonuna kadar bir çalışma yapmamız zor, malum sıcak, oruç vs. Ekimde ağaçların uyumaya başlamasıyla birlikte dikimlere başlayacağız. İlk olarak kendi imkanlarımla annemin, kayın validemin bahçesinde ve bizim balkonda büyüttüğüm fidanlar dikilecek; sonra ıhlamurlar ve sizin selviler. İlkbaharla birlikte 1.000 fidanımız olacak. Tabi en az fireyle işin altından kalkmak gerekiyor.
Üzerimize düşeni yapacağız.

Saygılar.

Tamtutulma
13-09-2008, 16:10
Sayın Mahmut Leventoğlu: Ağaçlar.net adına dikmemiz için yolladığınız Datça Bademlerini biraz önce kargodan aldım. Bu desteğiniz için sonsuz teşekkürler.

Sanırım 2 ay sonra dikilmesi gerekiyor. Barış arkadaşımız bu konuda deneyimli, kendisine danışır, onunla birlikte dikeriz.

Saygılar

cemal.S
17-09-2008, 11:35
Sayın Mahmut Leventoğlu: Ağaçlar.net adına dikmemiz için yolladığınız Datça Bademlerini biraz önce kargodan aldım. Bu desteğiniz için sonsuz teşekkürler.

Sanırım 2 ay sonra dikilmesi gerekiyor. Barış arkadaşımız bu konuda deneyimli, kendisine danışır, onunla birlikte dikeriz.

Saygılar

Mahmut bey !

Bendende size kocaman bir teşekkür. Bana hediye olarak vereceğiniz badem çekirdeklerini bende arkadaşlara göndereceğim. Burda çimlendirme konusunda bir mühendis arkadaşla görüştüm doğrusunun yetişeceği iklim şartlarında çimlenmesi olduğunu söyledi. Tabii müsadeniz olursa.

Hediye hediye verilmez diye bir inaç vardır ama olsun orasıda benim Anadolumun bir cenneti. Biz hediyemizi toprağa verelim hep beraber.

Sayın Tamtutulma !

Bayramdan sonra bir plastik koli içerisinde selvilerinizi size ulaştıracağım. Bu aralar çok yoğunum fidanlarınız hazır aslında. Hem birazda havalar kırılır diye düşünüyorum. Ekim sonlarından önce toprakla buluşturmanız doğru olmaz diye düşündüm bir an. Bilmem arkadaşlarımız ne derler.

Tüm gruba sevgi ve selamlarımı iletin lutfen. Yalnız değilsiniz.

Saygıyla.

Yalovadan Cemal SANSAR/ Anadolu divanesi.

Tamtutulma
19-09-2008, 08:27
Sayın cemal.S: Elimizde bir miktar fidan var ancak Ekim sonundan önce biz de dikmeyi uygun görmüyoruz. Sizin söylediğiniz tarih bizce de çok uygundur.

Burada badem fidanı yetiştirip saan biriyle görüştüm: "Bademleri, 5 ölçek suya 1 ölçek tuz ruhu kattığınız karışımda 1 hafta kadar bekletip dikin." dedi.

Görüşebildiğim arkadaşlarımızın herkese selamları var.

Saygılar.

Yücel Özlem
19-09-2008, 08:39
Bademi açık araziye dikecekseniz, dikimden önce, mazotlu suya batırmanızı öneririm. Yedi ölçü suya bir ölçü mazot katarak yapacağınız karışıma batıracağınız bademler, üzerine bulaşan mazotun kokusu sayesinde, hayvanlara karşı korunmuş olur.

Adalet Yağcı
19-09-2008, 08:44
Sayın Tamtutulma ve ekip arkadaşları;
Çalışmalarınızı takip ediyorum, uzaktan dualarımla yardımcınızım, çıplak dağları yeşile boyamak, nasılda yakışır benim Güzel Ürgüp'üme, Ürgüp, bundan böyle Güzel Ağaçlar Ülkesi diye anılır inşaallah.
Hepinize kolay gelsin, işleriniz rast gitsin.
Sevgiler...

cemal.S
25-09-2008, 09:18
Merhabalar !

Arkadaşlar hepinize yürekten selam olsun. Bayramdan sonra deneme amaçlı fidanlarınız elinizde. Hazırladım bir güzel bakıp seyrediyorum. Ürgüp cennetine gidecek küçükleri.

Saygıyla.

Tamtutulma
25-09-2008, 19:08
Adalet Hanım: Güzel yüreğiniz; iyi dileklerinizle enerjimizi tazaliyorsunuz eksik olmayın.

Dün Yücel Bey'le de yazıştık; bayram tatili ve sonrasında fidanların çukurlarını açmaya başlayacağız. Tek bir fidanın bile kurumasını istemiyoruz. Yüzlerce çukur açılacak ama bizim için tam anlamıyla bir eğlence bu iş.

Sayın cemal.S: Destekleriniz için sağolun. Fidanları dikerken fotoğraflarını çekip buraya eklerim.

Saygılar.

Yücel Özlem
27-09-2008, 11:34
Sevgili Tamtutulma, aklıma geldi.

Çukurları nasıl açıyorsunuz. Elle mi, makine ile mi?

Tamtutulma
02-10-2008, 10:03
Sevgili Tamtutulma, aklıma geldi.

Çukurları nasıl açıyorsunuz. Elle mi, makine ile mi?


Yücel Bey: Tamamen el emeği, bilek gücü. Fidanlık çok dik bir yer iş makinası sokmak zor, zaten şu anda öyle bir olanağımız da yok.
Cumartesi - pazar günü çukurları açmaya başlıyoruz.

Saygılar.

Yücel Özlem
02-10-2008, 11:21
Resimlerden gördüğüm kadarı ile, arazinin en azından bir bölümünde traktör dolaşabilir gibi geliyor.

... Sonbahar ve İlk bahar dikimleriyle toplam fidan dikimini 2.000'e çıkarmayı düşünüyoruz, umarım bunu başarırız.
...
Bu yazıya ekli resimlerdeki görüntü bana öyle geliyor.

Bir ay kadar önce bir böyle bir işimiz oldu. Elli- altmış çukur kazılacaktı. Bulduğumuz alet, aslında bir tarım traktörüne kollar eklenerek ürtilmiş küçük bir kepçe idi. Sizin arazinize benzer bir yerde, kullanıcının da usatlığı sayesinde işimizi gördü.

Ortaya çıkan, çukur başına maliyet de çok makul geldi. İki lira gibi bir şeydi.

Belki Ağaçlar Net üyeleri olarak bizde bir kampanya düzenleriz.
Böyle bir teklif de aklımda kalmış.

Gelip kol gücü ile katılamayanlardan, katkı yapmak isteyenler olursa, bu da değerlendirilmiş olur.

cemal.S
02-10-2008, 15:35
Merhabalar !

Çukurlar açıldığına göre yavaş yavaş selvi fidanlarını göndermek gerekiyor diye düşündüm bir an. Bademleri ilk fırsatta toprakla buluşturacağım bende. Gelişmeleri burdan sizlerle paylaşacağım. Tüm ekip arkadaşlarımın bayramlarını kutluyorum. Doğaya hizmetlerinden dolayı inanın emekleri hiç boşa gitmeyecektir. Allah size kolaylık versin ne diyelim.

Yücel bey ve diğer ağaçlar net üyeliri arkadaşlar el birliği ile bir çok şeyin üstesinden gelebiliriz. Tabii en büyük yük yinede ekipteki arkadaşlara düşecek.

Saglıcakla kalın.

Tamtutulma
03-10-2008, 08:58
Cemal Bey: Bizim bademler konusunda hayli bilgili bir abimiz var. Kendisi:" Bademleri 5 ölçek su; 1 ölçek tuz ruhu içerisinde bir hafta bekletip Kasım ayında ekin, bademin ekim ayı Kasım'dır." dedi. Bizde dediklerini uygulayalım dedik. Tuz ruhunda bekletilen bademleri mazotlu suda bekletmeye de gerek kalmayacaktır diye düşünüyorum.

Bayram tatilinde Yahyalı/ Kapuzbaşı'na giden bir gönüllü arkadaşımız 1.000 kadar meşe palamutu toplamış. Palamutlar bu ayda toplandı ama acaba o palamutlar olgunlaştı mı; gönül rahatlığıyla dikebilir miyiz ?

Gelecek ay buranın köylerinden de bayağı palamut toplayacağız.

Yarın ve pazar günü çukur açmaya gidiyoruz. Ekibimiz bayram ziyaretlerini bitirdi ve şu an çoğusu çalışmaya hazır. Şu an evde kendi olanaklarımla yetiştirdiğim 50'ye yakın Kokar Ağaç ve Akçaağaç fidanı var öncelikle onları dikeceğiz. Daha sonra sizin yolladıklarınızı dikeceğiz. 200 tane de ıhlamur var onlar da dkilecek.

İlkbaharda da 100'e yakın İğde - Çalı çeliklemesi yapmayı düşünüyoruz. Bizim burada yılda 2 kez açan bir Akasya var tohumlarından alıp gelecek yıl 100 kadar fidan yetiştirmeyi düşünüyorum. Böylece arıcılar da bir katkımız olacaktır.

Yücel Bey: Makina kullanmamıza çokda gerek yok aslında. Hoş ilçe merkezinde sizin belirttiğiniz donanıma sahip bir makina da yok bildiğim kadarıyla.

tabiat ve Hunter07 adlı arkadaşlarımız Ekim'in 6 - 7 sinde balayı için Ürgüp'e geleceğini ve kuyu açma çalışmalarına gönüllü olarak katılmak istediklerini söylediler. Tohumlar, fidan bağışları, bilgi desteği, moral destek derken fiziki destek de Ağaçlar. net sayesinde oldu. Sağolun varolun.

Yerel gazete Ürgüp Haber'de çalışmalarımız duyuruldu. Bir tarayıcı bulabilirsem ilgili haberi burada paylaşmayı düşünüyorum.

Şu anda her şey yolunda gidiyor. Bize bu konuda her türlü desteği sağlayan çevre dostlarına teşekkürü kendim ve ekip arkaaşları adına bir borç bilirim.

Saygılar.

Yücel Özlem
03-10-2008, 10:41
Tuz ruhunda bekletilen bademleri mazotlu suda bekletmeye de gerek kalmayacaktır diye düşünüyorum.

Mazotlu suda bekletmiyoruz. Dikimden önce mazotlu suya batırp çıkaryoruz. Badem, palamut, ceviz gibi tohumların, doğada bir çok canlının besin kaynağı olduğunu biliyoruz. Bu canlılar, tohumları yemesin diye alınan bir önlem. Tohumların üzerine bulaşan mazot kokusu, bu canlıların, tohumlarımızı yemesini önlüyor.

Diğer işlem, sanıyorum, çimlenmeyi kolaylaştırmak için yapılıyor. Tohumların çalınmasını da önlüyor mu bilemem.

Kolay gelsin.

cemal.S
03-10-2008, 16:57
Bayram tatilinde Yahyalı/ Kapuzbaşı'na giden bir gönüllü arkadaşımız 1.000 kadar meşe palamutu toplamış. Palamutlar bu ayda toplandı ama acaba o palamutlar olgunlaştı mı; gönül rahatlığıyla dikebilir miyiz ?

Gelecek ay buranın köylerinden de bayağı palamut toplayacağız.


Saygılar.

Merhabalar Tam Tutulma!

Yukarıdaki paragrafınızı almamın sebebi bir köylü çocuğu olduğum içindir. Palamutları ağaçların başlarından değil kesinlikle yerden toplayın. Yere düşmesi olgunlaştığının göstergesidir. Ayrıca palamut rengi kesinlikle kahverengiye dönmüşse tabiri caizse ceviz silkeler gibi silkeleyin ve düşenleri toplayın derim. Aslında palamut konusunda sizi destekleyecek bir çok arkadaşımız olabilir diye düşündüm bir an. Önce çimlendirecek ortamı oluşturun çimlendirip öyle toprakla buluşturun derim. Ne derece koruyabilirsiniz onuda bilemiyorum. Bana göre civarda yerleşim yerleri varsa oralardaki insanımızı işin içine katın bir şekilde gidin sohbet edin ve amacınızı belirtin eminim elinizi boş çevirmeyeceklerdir. Yücel bey çok haklı düşünsenize binlence meşe palamudu çimlendi arazide ya sonraki koruması. Veya şöyle diyelim toprakla direk buluşturdunuz bunun kuşlardan ve diğer palamut severlerden bir süre korunması gereklidir diye biliyorum. TABİATÇI ARKADAŞIMIZI ARANIZA KATILACAĞINDAN HEMDE BALAYINDA ayakta alkışlamaktan başka elimden hiç bir şey gelmez. Kendilerine ve eşine şimdiden mutluluklar diliyorum. Sağ olsunlar bu kadar özveri karşısında ne yazılır şu anda bilemiyorum. Katılsın katılmasın hiç önemli değil öyle düşünmesi bile bir başka güzel.

Hepinize Yalovadan sevgilerimi saygılarımı sunuyorum. Başarılar diliyorum. Dilemiyorum başarılı olacağınızı adım gibi biliyorum. Hey KOCAYÜREKLİ İNSANLAR HEY........


Cemal Sansar/ Yalova.

Avanos
04-10-2008, 12:21
selam tamtutulma 3,10,2008 tarihinde saat 1800 gibi ziyaretinize geldim. yerinizde değildiniz tanışmak için en kısa zamanda görüşmek üzere

Abdulkadirozkan
06-10-2008, 20:07
Çalışmalarınızda kolaylıklar dileriz.

Tamtutulma
07-10-2008, 08:17
Sayın sivas5858: Geldiğiniz gün dikilecek fidanlar için kuyu açmaya gitmiştik. Bir dahaki ziyaretinizi önceden haber verebilirseniz daha iyi olacaktır. Sizinle tanışmayı ben de çok istiyorum. İşlerinizde kolaylıklar dilerim.

Sevgili Abdulkadirozkan: Kendisi benimle birlikte en fazla emek harcamış gönüllü arkadaşlarımızdan birisidir. Hocam sizi burada görmek mutluluğumu bir kat daha artırdı. Hoş geldiniz.

cemal.S
07-10-2008, 09:44
Merhabalar!

Bu sayfadan hep güzel haberler almaya alıştımmı ne ? Abdulkadir bey hoş geldiniz. Eminim yakında sizi tanıtım sayfamızda yakından tanırız. Tekrar hoş geldiniz.
Asıl biz size çalışmalarınızda kolaylıklar diliyoruz. Öyle kolay değil kazma kürek emeğini ortaya koymak yüreğinize sağlık ne diyelim.

Saygıyla.

Tamtutulma
09-10-2008, 08:49
tabiat ve Hunter07 balayını geçirmek için buradaydılar. Bizimle kuyu açma çalışması yapıp, ağaçlandırma çalışmalarımız konusunda çok işimize yarayacak bilgiler verdiler. Bir arkadaşımızın kızı için diktirmek istediği Toros Sedirini dikmek de onlara nasip oldu.

Balayında eline kazma kürek alıp çalışmak... Ne diyeyim, Ağaçlar.net sayesinde iki güzel insan tanıdık. Tabiat'ın deyimiyle: " Ağaçlar.net nelere kadirmiş..."

Sevgili dostlar mutluluğunuzun daim olması dileğiyle...

Sağlıcakla kalın.

cemal.S
09-10-2008, 09:00
Merhabalar !

İşte mutluluk. Düşünebiliyormusunuz balayını ÜRGÜP cennetinde geçiren iki sevgili arkadaşımız. Hemde tabiyatın ortasında fidan dikerek. İnşallah sizlerinde fidanları diktiğiniz bu fidanları gelir seyreyler cennette ne diyelim. Benim güzel ve özel arkadaşlarım. Sizleri fotoğraf karelerinden bile tanımak nekadar güzel şu anda bu duygu yükü ile bunları anlatmam imkansız.

Mutluluğunuz daim olsun. Allah sizleri bir yastıkta kocatsın. Elinizde bastonunuzla ve torunlarınızla diktiğiniz fidanların dibinde çay içmeyi nasip etsin diyorum.

Hepinizi Yalovadan kucaklıyorum. İyiki varsınız.

İşte hayalimdeki GÜZEL ANADOLUNUN GÜZEL İNSANLARI.

Saygıyla.

Cemal Sansar/ Yalova.

cemal.S
10-10-2008, 11:15
Sayın Tamtulma !

Yalovada fuar olayını atlatmaz fidanlarınızı gönderiyorum. Bademleriniz toprakla tüplenmek üzere bu akşam buluşacak. Onlarıda başarılı olursak seneye size kesin ulaştırırım veya gerekirse kendim getiririm. Gün ola harman ola. Su işinin çözümü için neler yaptınız merak ettim. Bizi bilgilendirirmisiniz mümkünse.

Bütün ekibe burdan sevgilerimi sunuyorum. Kolay gelsin.

Saygıyla/ Anadolu Divanesi.

Yücel Özlem
10-10-2008, 19:05
...Önce çimlendirecek ortamı oluşturun çimlendirip öyle toprakla buluşturun derim.

Neden, böyle düşündüğünüzü de açıklayabilir misiniz. Öğrenmek için soruyorum. Ben tam tersini düşünüyordum.

seaa
10-10-2008, 19:24
meşe palamutlarını tüpte çimlendirin bence bende yapacağım ağaçlandırma projesinde

Mahmut Leventoğlu
10-10-2008, 19:45
Tabiat ve Hunter 07 ne diyeyim sizlere . Aferin ,ellerinize duyarlılığınıza yüreğinize sağlık.Hep sağlıklı ve mutlu olun emi.

Tamtutulma
12-10-2008, 10:54
Sevgili dostlar; bir aile dostumuzun düğünü nedeniyle bir kaç gün sizlerden uzak kaldım.

Son yaptığım araştırmalarda bizim fidan diktiğimiz yerin Göreme Milli Parkı sınırları içerisinde olmadığını kanıtlayan belgeler buldum. Milli Emlak'taki görevli ısrarla " Orası milli park sınırları içerisinde." diyor; ancak elimdeki belgeler hiç de öyle demiyor. Yanına bir kaç kez gittim ancak arazi keşfinde olduğu için görüşemedik. Yarın elimdeki belgelerle gidip bu konuyu netliğe kavuşturmak istiyorum.

Bölgenin milli park sınırları dışında olduğunu kanıtlayabilirsem belediye başkanı ve kaymakamla görüşüp sulama konusunda yardım isteyeceğiz.

Daha sonra " Her doğan çocuk için buraya bir dikme dikilmesi için" bir çalışma başlatacağız. Bunu gelenekselleştirmeye uğraşacağız. Böylelikle bu taşın altına herkesin eli sokulmuş olacaktır.

Şu anda gönüllü arkadaşlarımız meşe palamutu topluyorlar. Kasım başı gibi çuval çuval palamut toplamayı düşünüyoruz. Görüştüğüm bazı arkadaşlar "palamutları direk fidanlığa dikin böylece daha dayanıklı ve uyumlu olacaktır." dediler. Bazı arkadaşlarda " Tüplü dikin." diyorlar. Hangisi daha iyi sonuç verecektir bilemiyorum ama iki seçeneği de deneyeceğiz.

Bayağı akasya tohumu topladım. Bunları evde yeşertip dikmenin daha uygun olacağı kanaatindeyim.

Şu anda dikme sorunu yaşamıyoruz. Bütün arkadaşlara söz verdiğim gibi su sorununu da önümüzdeki Haziran sonuna kadar mutlaka çözeceğimi düşünüyorum.

Şu anda fırsat buldukça çukur açmaya çalışıyoruz, malum yüzlerce fidan dikilecek. Bu konuya bayağı vakit ayırıyorum ancak hiç de pişman değilim. O fidanların en ufak sürgünlerini görmek; yeşil kaldıklarını görmek hiç bir şeyle değişilmeyecek bir mutluluk.

Hepiniz sağolun, varolun.

nariçi
12-10-2008, 18:23
Sayın Malina: 2 hafta kadar önce su deposunun yapılacağı en uygun yeri ve en az zahmet ve en az masrafla açılabilecek en kestirme yolu kararlaştırmak için bir çalışma yaptık. Depo için çok güzel bir yer kararlaştırdık ki fidanları diktiğimiz tepenin arka yamacını bile oradan sulamamız mümkün. Ancak şu anda bir metal depo mu; yoksa beton depo mu yaptırmalıyız buna karar verebilmiş değiliz. Mümkün olduğu kadar fazla fikir danışıp öyle karar alacağız. Ekim ayında başkanla görüşeceğiz.

O çevrede çoban sürü otlatması varsa metal depoları delme tehlikesi riski olabilir tabi fidan koruması da sorun olabilir. Bu durumu dikkate alın.

nariçi
12-10-2008, 18:32
Sevgili dostlar; bir aile dostumuzun düğünü nedeniyle bir kaç gün sizlerden uzak kaldım.

Son yaptığım araştırmalarda bizim fidan diktiğimiz yerin Göreme Milli Parkı sınırları içerisinde olmadığını kanıtlayan belgeler buldum. Milli Emlak'taki görevli ısrarla " Orası milli park sınırları içerisinde." diyor; ancak elimdeki belgeler hiç de öyle demiyor. Yanına bir kaç kez gittim ancak arazi keşfinde olduğu için görüşemedik. Yarın elimdeki belgelerle gidip bu konuyu netliğe kavuşturmak istiyorum.

Bölgenin milli park sınırları dışında olduğunu kanıtlayabilirsem belediye başkanı ve kaymakamla görüşüp sulama konusunda yardım isteyeceğiz.

Daha sonra " Her doğan çocuk için buraya bir dikme dikilmesi için" bir çalışma başlatacağız. Bunu gelenekselleştirmeye uğraşacağız. Böylelikle bu taşın altına herkesin eli sokulmuş olacaktır.

Şu anda gönüllü arkadaşlarımız meşe palamutu topluyorlar. Kasım başı gibi çuval çuval palamut toplamayı düşünüyoruz. Görüştüğüm bazı arkadaşlar "palamutları direk fidanlığa dikin böylece daha dayanıklı ve uyumlu olacaktır." dediler. Bazı arkadaşlarda " Tüplü dikin." diyorlar. Hangisi daha iyi sonuç verecektir bilemiyorum ama iki seçeneği de deneyeceğiz.

Bayağı akasya tohumu topladım. Bunları evde yeşertip dikmenin daha uygun olacağı kanaatindeyim.

Şu anda dikme sorunu yaşamıyoruz. Bütün arkadaşlara söz verdiğim gibi su sorununu da önümüzdeki Haziran sonuna kadar mutlaka çözeceğimi düşünüyorum.

Şu anda fırsat buldukça çukur açmaya çalışıyoruz, malum yüzlerce fidan dikilecek. Bu konuya bayağı vakit ayırıyorum ancak hiç de pişman değilim. O fidanların en ufak sürgünlerini görmek; yeşil kaldıklarını görmek hiç bir şeyle değişilmeyecek bir mutluluk.

Hepiniz sağolun, varolun.

Fotoğraflardan dikim alanının Ürgüp'ün doğu tarafı olduğu anlaşılıyor. Milli park sınırı ürgüp'ün doğusundaki dereden öbür tarafa geçmez. Diğer taraftan seçtiğiniz ağaç cinsleri o yöreye uygun. Mezarlık selvisi ise dikimde tutması halinde her türlü iklim koşullarında kanaatkar bir bitkidir. Bademleri büyümesi için tutmasını müteakip sürgünleri baharda kesmek gerekli aksi halde büyüme olmuyor. Çekinmeden durumuna göre birkaç göz bırakarak kesin.

Tamtutulma
13-10-2008, 09:08
Sayın nariçi: Verdiğiniz bilgiler için sağolun. Tahmininiz doğru, buradan hareketle Ürgüp'ü çok iyi bildiğiniz anlaşılıyor. Benim elimdeki belgelerde de milli park sınırının Ürgüp'ün ortasından geçen Damsa Çayı olduğu belirtiliyor. Çayın doğusu milli park sınırları dışında. Milli emlaktaki görevli arkadaşın hangi maksatla Ürgüp'ün tamamı milli park sınırları içerisindedir diye ısrar ettiğini anlayamıyorum.

Elimde iki ayrı belge var; ancak bir kaç belge daha bulabilirsem elim çok daha güçlenmiş olacak( Şu anda elimde Çevre ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma Ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü'nün bastırdığı harita ve bir üniversitenin yaptığı çalışmanın cdsi var.).

İnternette çok aramama karşın bir türlü milli park sınırlarıyla ilgili bilgi ve haritaları bulamadım. Bu konuda bize yardımcı olabilir misiniz ?

Saygılarımla.

Avanos
13-10-2008, 12:03
Sayın Tamtutulma sanırım ürgüp'ün tamamı millipark. Bende bir harita var.Bu haritayı size msn var ordan göndereyorum.Burda yayınlamam bimem ne kanun kaçıncı maddesine göre 2. sahıslara verilmesi yasak.

nariçi
13-10-2008, 17:45
Sayın tamtutulma, Milli park sınırları sizin tarifinize göre aynen öyle, İl Müdürlüğünün Milliparklar şube müdürlüğünden de öğrenebilirsiniz. Bu haritaların gizlisi olmaz. Üstelik böyle çevre koruma konusunda çalışmaları zaten il müdürlüğü de destekler. Benim selamımı söyleyin yardımcı olurlar.

Ancak siz mülkiyet durumunu neden sorduğunuzu bilmiyorum. Orman tesisi için tahsis istiyorsanız onun özel prosedürü var. Proje ile çalışmalısınız. Ve yönetmeliklere göre hareket etmek gerekli, ama anladığım kadarı ile amatörce bir hobi çalışması gibi, fakat prosedüre uygun olmazsa koruma ve devamlılık sağlamak zor olur. Madem çevre ihyası için çalışıyorsunuz İlçe kaymakamından da yardım alarak il müdürlüğünden gerekenleri öğrenebilirsiniz.

O civarda birde şifalı su kaynağı var sanırım. Damsa Çayının hemen yakınında,

Selam.

Hunter07
14-10-2008, 10:04
Sevgili Tamtutulma sözüm ona çevre gönüllüleri veya ağaç dostlarına taş çıkarırcasına madden ve manen yapmış olduğun tüm çabaları yerinde görmek nasip oldu öncelikle bu çalışmalarından ve bize gösterdiğin ev sahipliğine sevgili eşine başta olmak üzere çok teşekkürler ediyorum.
Bu ne sevda ki aracını o dağ yoluna vurmak işini bırakıp sevdası olan tepeleri demiyorum koca bir dağı ağaçlandırma çalışması içine girmiş ve bunuda başarmış biri olarak sizi bir kere daha kutluyor ve tüm ağaçlar nete çağrıda bulunuyorum hepimiz elimizden geleni yapalım ve o sevdanın içinde bir damla olmıya çalışalım. Bize yaşattığınız o güzel gece ve ağaç dikimi için bir kere daha teşekkürler ediyor başarılar diliyorum iyiki varsınız.

cemal.S
14-10-2008, 11:50
Merhabalar Hunter 07

Sizleri elinde çapası ile hemde yaşamınızı birleştirdiğiniz insanla el ele elinde kazma kürek fotoğraflarınızda bile olsa görmek bizleri ziyadesi ile mutlu etti. Eşininizin ve sizin yürekleri öyle kocamanki ta burdan atışlarını hissediyorum. İyiki esas sizler ve sizin gibi düşünenlerimiz var. Çağrınızı yürekten destekliyor ve yerinde buluyorum. Eşinizede selamlarımı ve saygılarımı iletirseniz sevinirim.

Bütün ekibi başta sizleri sevgi ve saygıyla kucaklıyorum. Hey anadolu uyanıyormusun ? Ne ?

En başta iyiki sen varsın hepimize yetersin biliyormusun ?

Sevgiyle kalın.

aliş
14-10-2008, 11:56
Sizleri ayakta alkışlıyorum ne kadar güzel bir iş yapmışsınız daha önce gül kahvehanesine yazdığım gibi bir kaç arkadaşımla oturduk konuştuk bizde ağaç dikmeye karar verdik ama bunuda bir yolu yordamı var diye düşündük nerden başlamamız gerekiyor kimlerden ve nasıl izin almalıyız bize bir akıl verirseniz çok sevinirim.

Saygılarımla

Tamtutulma
14-10-2008, 14:05
Sayın tamtutulma, Milli park sınırları sizin tarifinize göre aynen öyle, İl Müdürlüğünün Milliparklar şube müdürlüğünden de öğrenebilirsiniz. Bu haritaların gizlisi olmaz. Üstelik böyle çevre koruma konusunda çalışmaları zaten il müdürlüğü de destekler. Benim selamımı söyleyin yardımcı olurlar.

Ancak siz mülkiyet durumunu neden sorduğunuzu bilmiyorum. Orman tesisi için tahsis istiyorsanız onun özel prosedürü var. Proje ile çalışmalısınız. Ve yönetmeliklere göre hareket etmek gerekli, ama anladığım kadarı ile amatörce bir hobi çalışması gibi, fakat prosedüre uygun olmazsa koruma ve devamlılık sağlamak zor olur. Madem çevre ihyası için çalışıyorsunuz İlçe kaymakamından da yardım alarak il müdürlüğünden gerekenleri öğrenebilirsiniz.

O civarda birde şifalı su kaynağı var sanırım. Damsa Çayının hemen yakınında,

Selam.



Sayın nariçi: Yardımlarınız için sonsuz teşekkürler.

Ürgüp'te iki ayrı noktada şifalı su kaynağı var. Biri ulaş köyü yakınlarındaki tuzu fazla ve sert bir su. Buna karşın özellikle sindirim sistemi rahatsızlıkları için tercih edilmekte.

Diğeri Üzengi Deresi adlı yeryüzü cennetindeki içimi hafif maden suyu. Üzengi Deresi boyunca 10 u aşkın noktadan su çıkmakta.

Üzengi Deresi: Bir vadi düşünün ki kayalıkların arasında gizlenmiş. Ağaçlar ve kuş sesleriyle bezenmiş, tam kafa dinlenilecek piknik yapılacak bir yer.

Bölgeyi ağaçlandırmaktaki tek amacımız, baktığımızda dımdızlak bir dağ değil; yeşilin tonlarına bürünmüş, içinde hayvanların barındığı bir orman görebilmek. O dağ 100 -150 yıl öncesine kadar sedir, ardıç ve meşe ağaçlarıyla kaplı bir alanmış. Yeniden o hale gelsin istiyoruz.

İlçe kaymakamıyla çok yakında görüşeceğiz. Belediye başkanımız emanetçi olduğu için şu anki başkanla görüşmeye gerek olmadığı kanaatine vardık.( Şu anki başkan sadece süreyi doldurup sorunsuz olarak görevini devretmek isteyen bir meclis üyesi.) Önümüzdeki Haziran sonuna kadar sulama konusunu çözmeye çalışacağız. Bu konuyu ilkbaharda seçilecek yeni başkanla görüşmek çok daha mantıklı.

Sevgili Hunter07 sizlere fazla zaman ayıramadık, kusurumuza bakmayın. Yine de memnun kaldıysanız ne mutlu bizlere...

Cemal Bey: Bu memleketi seven çok insan tanıdım, ancak sizin kadar sevenini tanımadım desem mübalağa yapmış olmam inanın ki. İyiki varsınız...

Sayın aliş: Bu konuda sitede bir başlık vardı. Şu anda bulamadım ama eminim bir arkadaşımız size yardımcı olacaktır.

Milli park sınırları içerisinde olmayan herhangi bir hazine arazisini izin alarak- almayarak ağaçlandırabilirsiniz. İzin almak için öncelikle İl Orman Müdürlüğüyle görüşmeniz gerekiyor.

Maddi amaçlı özel orman kurmak istiyorsanız bayağı sıkıcı bir bürokrasisi var.

Şimdiden kolay gelsin.

Esen kalın.

nariçi
15-10-2008, 20:36
Benim dediğim su kaynağı çok cılız sayılır, basit ortamda ürgüp'ün tam karşısında görünüşte normal gibi ama renk yapıyor biraz başında Bir köylü orada bir düzen kurmuş (2001 yılı) idi o çevreler de ağaçlandırılsa ihya edilmiş olur. Siz dilekçe ile kamu adına ağaçlandırıyoruz diye yürütün kişisel bir tasarruf niyetinde olmadığınızı iletin. Ancak Orman idareleri bile ağaçlandırma yapsa yasal bakımdan hazineden arazi tahsisi yaptırmaları gerekiyor.

Tamtutulma
16-10-2008, 08:33
Sizin bahsettiğiniz yer Ulaş Köyü yakınlarındaki içme. Biraz tuzlu ve sert bir suyu vardır. Sudaki demirden dolayı sanırım her tarafı pas gibi bir renge sokar su. Ayrıca o civarda hiç mermer olmamasına karşın o suyun çıktığı yer hep mermerdir Bir zamanlar; " Acaba su mu taşları mermerleştiriyor ?" diye ciddi ciddi düşünmüştük.

Gerçekten de o civarda hiç ağaç yok, çok çıplak bir yer. Umarım oralara da el atma olanağı buluruz.

Sayın nariçi bu dilekçeyi kime verelim ?

Avanos
16-10-2008, 09:06
Sayn tamtutulma hazineden yer istediğinizde iş uzar.Hazine yolu ile yer istediğinizde.Ürgüp milliemlak şefliğine müracat edeceksiniz. Ama bu seferde hazine arazisine ağaç dikemek istediğinizde hayırda olsa ağaçlandırma yönetmeliğindeki kurallara uymanınız istenecek. Örneğin alanın etrafının çitle çevrilmesi gibi.Siz bence hazineden yer tahsisi isemeyin.Ürgüp ve çevresinde orman arazisi görünen yer varsa oralara yapacağınız dikim içinse direk çevre orman il müdürlüğüne dilekçe vereceksiniz.

nariçi
16-10-2008, 18:10
Sayın tamtutulma Siz öncelikle bilgi alışverişi için Nevşehir Çevre ve orman İl müdürlüğüne şifahen başvurun. İlgili şube müdürü ve il mürürü ile görüşün, yeri gösterin yardımcı olmaları lazım. Şahsi hak iddia etmeden yapılacak bir gönüllü ağaçlandırmaya, herkesin yardımcı olması lazım.

Tamtutulma
22-10-2008, 10:26
Sevgili dostlar; dün Ürgüp Çevre Gönüllüleri adına üç kişi giderek Ürgüp Kaymakamıyla görüştük. Kaymakam beyin yetişmesi gereken bir toplantısı olduğu için 20 dakika kadar konuşabilme olanağımız oldu. Beklediğimizden çok daha fazla ilgi ve destek bulduğumuz için çok mutluyuz.

Ürgüp Kaymakamı Recep Soytürk'e Ürgüp Çevre Gönüllüleri olarak buradan teşekkürü bir borç biliyoruz.

Ürgüp Çevre Gönüllüleri:Kaymakama Ürgüp Çevre Gönüllülerinden ve çalışmalarından bahsedilerek sulama konusu başta omak üzere kendisinden ağaçlandırma konusunda destek ve önerileri istenildi.

Kaymakam ( Recep Soytürk): Ağaçlandırma bölgesinin yeri ve mahiyeti hakkında ayrıntılı bilgi istedi (Kaç dönüm alan ağaçlandırılmak isteniyor gibi...), kendisine ayrıntılı olarak anlatıldı.

Recep Soytürk:Başbakanlığın Ağaçlandırma konusunda bir talimatı var. Bu talimatla sizin çalışmanızı daha geliştirip size pek çok yardımda bulunabiliriz.

Belediyeyi mutlaka işin içine katalım, sulama desteğini belediyeden alalım.

ÜÇG: Kaymakam Bey ilkbaharda seçimler var, belediye başkanı ve belediye meclisi değişecektir. Bizim önümüzdeki Temmuz'a kadar sulama desteğine ihtiyacımız yok, yeni belediye ile o zaman görüşsek daha uygun olmaz mı ?

Recep Soytürk: Belediye bir kurumdur, protokol yaparız, başkan ya da meclis değişse bile aynı çalışmayı yapmak durumundadırlar. Belediye mutlaka bu işin içine katılmalıdır.

İl koruma ve orman müdürlükleri ile görüştünüz mü ?

ÜÇG: Henüz görüşmedik ancak görüşmeyi düşünüyoruz.

Bunun üzerine kaymakam il orman müdürünü arayarak bölgeyi tarif edip destek istedi. İl orman müdürü bölgeyi tam olarak çıkartamadığını söyleyerek konuyu araştıracağını, kaymakamla bu konuyu görüşeceğini söyledi.

Recep Soytürk: Ormancı arkadaşlar mutlaka bölgeyi görsünler. Onların olanakları çok fazla, iş makinası sokup el gücüyle günlerce uğaşılarak yapılacak işi bir günde yaparlar. Gerekirse proje yaparlar, orman mühendisleri bölgeyi inceleyip en doğru seçenekleri değerlendirirler.

ÜÇG: Belediye ile nasıl görüşebiliriz ?

Recep Soytürk: Belediye ile ben görüşürüm. İlgili bölgeyi gösterir, protokol yaparım.

Mümkün olduğu kadar bilinçli çalışma yapılsın. Ne kadar profesyonelce çalışılırsa başarı olasılığı o kadar artar.

ÜÇG: Bize başka ne gibi destekleriniz olabilir ?

Recep Soytürk: Yardımseverlerden maddi destek de sağlayabilirim.

Milli Emlekla konuyu görüşüp bu konunun takipçisi olacağım. Birazdan toplantım var,erken biterse sizinle gidip bölgeyi birlikte görelim. Yanımıza bir mühendis alalım, fikirlerinden yararlanalım. Bugün olmazsa bir kaç gün içerisinde birlikte gidelim.

Kaymakama iletişim bilgilerimiz bırakılarak teşekkür edildi ve görüşme bitirildi.

Oradan milli emlaka geçtik. Elimizdeki belgeleri milli emlaktaki görevliye gösterip ağaçlandırma yaptığımız alanın Milli Park sınırları dahilinde olmadığına nihayet ikna edebildik.

Şu anda önümüzdeki en büyük engelden kurtulmuş bulunuyoruz. Bu pazar palamut ve fidan dikimi yapılacak. Çalışmalarımız gayet iyi gidiyor.

Yüreği bizimle atan bütün dostlarımıza selamlar.

tabiat
22-10-2008, 14:05
Sevgili Tamtutulma ne kadar sevindim bilemezsin. Recep Bey'in sözleri çok cesaret verici umarım bu sözler havada kalmaz ya da bürokratik engellere takılmaz. Bence Recep Bey'i en kısa sürede bölgeye götürün hatta boş çıkmayın eline 5 litrelik pet şişeyle su ver ki emeğinizi bir parça da olsa anlasınlar. (Taşıyan bilir:) )

tabiat
22-10-2008, 14:27
Az önce Recep Bey' e bir teşekkür maili attım. Taa Antalya'dan ve tüm ülkeden izleniyorsunuz diye :)

nariçi
22-10-2008, 18:50
Diğer kurumlarla işirliği içinde birlikte hareket konusunda Devletin Ağaçlandırma Seferberliği kampanyası kapsamında kamu kurumlarına ağaçlandırma veya hatıra ormanı kurma yetki ve görevi verilmektedir. İsterseniz elbette birlikte hareket edersiniz önemli olan ağaçlandırılmış alan oluşturulması. Bununla ilgili Ağaçlandırma konusu yönetmeliği var. ilgililerden öğrenilebilir, belki İnt. sayfalarında da olabilir.

cemal.S
23-10-2008, 14:10
Merhabalar !

İşlerimin yoğunluğu sebebi ile bir kaç gündür giremediğim sayfamızda ÜRGÜP cennetindeki gelişmeleri okuyunca inanın çok mutlu oldum.

Huzurlarınızda Kaymakamımız Recep SOYTÜRK beyefendiye duyarlılığından dolayı sonsuz teşekkürler. Soyadınıza yakışanı yapmışsınız kaymakam bey bir gün gelirsem arkadaşlarımla mutlaka uğrar ziyaretinizde bulunur sizin gibi yürekli bir insanı tanımak isterim doğrusu. Oralar sizlere emanet kaymakam bey sağ olun.


Sayın Tamtutulma!

Fidanları akşama sabaha göndermeye çalışacağım. Yarın İstanbulda bir görüşmem var erken gelebilirsem yarın olabilir. Şöyle yapalım ben burdan gönderdiğim anda sizi cepten arasam olurmu.

Bütün arkadaşları sevgi ve saygıyla kucaklıyorum. Yüreğinize emeğinize sağlık.

Saygıyla.

Tamtutulma
27-10-2008, 08:40
Sevgili Dostlar; 24 Ekim Cuma günü saat 14:00 civarı kaymakam bey arayarak il orman müdürünün yanında olduğunu, belediye başkanını da alıp ağaçlandırma bölgemizi görmek istediklerini söyledi. Hep birlikte bölgeye gittik.

İl orman müdürü bölgede iş makinası çalışamayacak kadar fazla eğim olduğunu, kendilerinin toprağı işlemeden herhangi bir çalışma yapmaya sıcak bakmadıklarını, el emeği ile bu kadar büyük bir arazide çalışma yapmanın çok güç olacağını söyledi. Kaymakam bey, "Bu durumda başka bir yeri ağaçlandıralım." dedi. Belediye başkanımız yeni yapılan Ürgüp Meslek Yüksekokulunun batı cephesinde 63 dönüm arazi olduğunu, arazini hemen yanı başında da su bulunduğunu söyledi. Şu anki araziye göre Ürgüp'e çok daha yakın ve ulaşımı çok kolay olan bir yer. Birlikte oraya gidildi.

İl orman müdürü belediyeden ilgili bölgenin krokisini isteyerek hemen projeye başlanacağını, bir hafta içinde iş makinalarının toprak işleme çalışmalarına başlayacağını söylediler. Arazi işlenecek, dikmeler dikilecek, sulama çalışmalarını Ürgüp Çevre Gönüllüleri yapacak.

Belediye ile arıtma tesisindeki uygun alanda fidan üretilmesi ve bu fidanların şehir içi ve dışı ağaçlandırma çalışmalarında kullanılması konusunda fikir birliği sağladık. Fidanları belediye için biz üreteceğiz.

Ürgüp ziyaretleri sırasında sayın tabiat, Ürgüp'teki top akasyaların bazılarındaki bir hastalıktan söz etmişti. Bundan belediye fen işleri görevlilerine bahsettim. Hastalığın ne olduğu ve bir ilacının olup olmadığını sordular. Sayın tabiat'ı arayarak konuyu sordum, ilacı ve uygulama yöntemini belediye görevlileri not aldılar.

Özetle bizim ağaçlandırma sahası yine bize kaldı. Belediye sulama konusunda yardımcı olacak gibi. Ancak suyun yukarı çıkarılması konusu yine bize kalıyor ki hayli zaman var o konuyu mutlaka çözeriz.

Kaymakam Bey'in konuya ciddi yaklaşımı sayesinde 63 dönümlük yeni bir ağaçlandırma sahamız oluyor ki sulamasını da biz yapacağız.

Belediye ile birlikte fidan üreterek memlekete ufakta olsa bir katkıda bulunacağız.

Çalışmalarımıza ilgiyle yaklaşan ve Ürgüp'e 63 dönümlük ağaçlandırma sahası kazandıran kaymakamımız Recep Soytürk Bey'e Ürgüp Çevre Gönüllüleri adına teşekkür ediyoruz.

Siz her türlü desteği esirgemeyen sevgili dostlar; iyiki varsınız...

Tamtutulma
27-10-2008, 08:47
26 Ekim Pazar günü ağaçlandırma sahamıza 8 fidan dikildi. 317 adet iki farklı cins meşe palamutu ekimi yaptık. Ağaçlandırma sahamız genişlediği için sınırlarımız içine giren doğal yetişimiş alıç ağaçlarının bakımı yapıldı.

Cemal Bey; desteğiniz için sağolun. İletişim bilgilerimi size özel ileti olarak yolladım.

Saygılar...

cemal.S
28-10-2008, 06:42
Merhabalar!

Sabah sabah GÜZEL ATLAR ÜLKESİNİN (Ürgüp cenneti) sayfasını okuyunca yine çok mutluyum. Emeği geçen herkese Yalovadan sevgilerimi saygılarımı yolluyorum.

İyiki varsınız benim güzel anadolumun güzel insanları.

Saygıyla.

Cemal Sansar/ Yalova.

tabiat
28-10-2008, 14:14
Özetle bizim ağaçlandırma sahası yine bize kaldı. Belediye sulama konusunda yardımcı olacak gibi. Ancak suyun yukarı çıkarılması konusu yine bize kalıyor ki hayli zaman var o konuyu mutlaka çözeriz.

Sevgili Tamtutulma ;
Resmi makamlarla yaptığınız görüşmeler bir umut yeşertmişti içimizde ama görüyorum ki asıl sorun hala kişisel özveriyle çözülebilecek aşamada.
Şimdi belediye ve kaymakamlığın ağaçlandırma çalışmalarına destek olması ve yer göstermesi güzel ama siz zaten yer değil mevcut yerdeki çalışmaya destek istiyordunuz.
Ama bizde maalesef bu işler böyle buraya makine çıkmaz, su çıkmaz, insan çıkamaz başka yeri ağaçlandıralım.
Ürgüp'te o sahaya çıktığımdan beri sulama sorununun nasıl çözüleceğini düşünüyorum. Acaba belediye şu bahsettiğimiz su tutan volkanik malzemelerin finansmanını sağlayamaz mı? konuyla ilgilenirsen malzeme ile ilgili detaylı bilgileri gönderebilirim.
Yüreğinizden umut eksik olmasın. Kalın sağlıcakla...

Tamtutulma
05-11-2008, 08:26
Sayın tabiat, resmi kurumlar çalışmalarımıza gayet sıcak yaklaştılar. Kaymakam beyin önderliğinde il orman müdürü, belediye başkanı ve belediye fen işlerinden iki görevli gelerek ağaçlandırma sahamızı incelediler. Arazinin eğimi ne yazık ki iş makinalarının çalışması için bir engel, bu nedenle el gücüyle çalışma yapılması gerekiyor. Bunu da belediye ve orman müdürlüğü şu aşamada yapamıyor ama bu " Bu iş burada bitti anlamına gelmiyor." ******.

Resmi kurumlar Eğrim Dağı ağaçlandırma çalışmasına destek veremese de yanımızda olduklarını söylemeleri; 63 dönümlük bir araziyi bizler vesile olarak ağaçlandırmaları bile bizim için büyük başarı.

Ekibimiz oldukça güçlü ve inançlı, bu işi mutlaka başaracağız. Kuruyan bir dikmenin yerine 10 dikme dikeceğiz, ama mutlaka başaracağız.

Geçtiğimiz cumartesi ve pazar günü meşe palamutu ekimine devam edildi.

Önceki hafta: 317 meşe palamutu

Cumartesi: 245 meşe palamutu

Pazar : 319 meşe palamutu ve 24 badem ekimi yapıldı.

Böylelikle bir haftada 905 tohum toprakla buluştu. Önümüzdeki hafta sonu badem ve meşe palamutu dikimine devam edilecek.

Kiraz
05-11-2008, 09:05
Tamtutulma, çalışmalarınızın devamında yolunuz açık , gücünüz yerinde olsun.

3. fotoğraf çok şey anlatıyor, çok.

Hunter07
11-11-2008, 09:30
Sevgili tamtutulma birkezdaha seni tebrik ediyorum.Çalışmalarında kolaylıklar diliyorum.Tohumları ekmişsin ne güzel bir adım daha ilerledin , sevgiler selamlar.

seaa
11-11-2008, 10:02
çalışmalarınızada size başarılar diliyorum bende meşe palamutlarını tüplere ekiyorum seneye ağaçlandırma sahasına dikilcekler toplamda 200e yakın meşe tüplendi şimdi geri kalan 1600 ağacın sahaya dikilmesiyle Ali Rıza Bey Hatıra Ormanı 1.kısım çalışmaları bitmiş olcak toplam 3000 ağaç ve deposuyla hazır olmuş olcak İç Anadoluyu Küresel ısınma felaketinden el birliğiyle kurtaracağımıza olan inancım sonsuz sarıçam karaçam sedir meşe fidanlarıyla süslencek sahamız.

Avanos
18-11-2008, 08:19
Nevşehir ürgüp'e özel ağaçlandırma çalışmaları çerçevesinde dikmeye çalıştığım Alanın ön etüt raporunun hazırlanmasında yardımlarından dolayı Nevşehir çevre ve orman il Müdürü Eren BİRCAN beye ve orman mühendisi Yeşim hanıma teşekkür ederim.

ıssız orman
19-11-2008, 22:30
Sevgili dostum tamtulma,
Artık bende agaçlar.net üyesiyim,senle görüşüyoruz ama burdanda bir şeyler yazmak istedim.Çalışmalarını sen burda anlatmışsın ama bu anlattıklarının,yaptıklarının daha onda biri olmadıgını ben biliyorum ve formu okuyan arkadaşlarında bilmesini istiyorum....
Umarım bu enerjin ve umudun hiç bitmez.
Selamlar....

Tamtutulma
20-11-2008, 09:07
Sevgili ıssız orman; seni burada görmek çok gözel. Hoş geldin. Gönüllü arkadaşlarımızdan birisinin daha Ağaçlar.net ailesine katılmış olması bugünün hoş süprizlerinden birisi oldu.

İşin açıkçası bu çalışmalarda asla yalnız değilim. Fikir babamız olan İsmail Katık, çalışmalarımızı heyecanla destekleyen Abdülkadir Özkan, Şükrü Özkan, Barış ve Kemal Solgun kardeşler, şu an okullarında olan genç gönüllülerin katkılarını hiç kimse yadsıyamaz. Biz bir ekibiz ve ekip çalışması yapıyoruz.

Kasım ayı içerisinde toplam 1,300 meşe palamutu ekildi. Mahmut Leventoğlu'nun yolladığı datça bademleriyle birlikte 100 kadar badem tohumu toprakla buluşturuldu.

Hafta sonu yağışlı olmadığı takdirle Cemal Sansar Beyin yollayacağı fidanlar ve üzüm bağları içerisinde doğal yollarla çıkmış ardıç dikmelerinin ağaçlandırma sahamıza naklini yapmayı düşünüyoruz.

Eğrim Dağı'nın batı ve kuzey yamacında neredeyse bir dikme dikilecek boş alan kalmadı.

ıssız orman
22-11-2008, 22:31
Sevgili dostum tamtutulma,
Senle mütemadiyen görüşüyoruz ama yinede görüşlerimi burdada dile getirmek istiyorum.Çevreci çalışmalarını yakinende takip ediyorum,yarın yanılmıyorsam bursadan gönderilen mezarlık selvilerini dikmek için Egrim dağına Ürgüp çevre gönüllüleri ile gideceksiniz.Şimdiden kolay gelsin.
Sana daha önceden de söylemiş oldugum bir projeyi burdada dile getirmek istiyorum ve tartışılmasını istiyorum.
''ÜRGÜPE 2000 ARDIÇ PROJESİ'' biliyorum çok zahmetli ve maliyeti olan bir düşünce ama nisan mayısa kadar çok zamanımız var.Yani çözüm bulmak,finansman saglamak için.Ormanı en son terk eden agaç olarak ün yapmış Ardıç agacını ürgüpe yine ancak ÜRGÜP ÇEVRE GÖNÜLLÜLERİ kazandıracaktır.(****** doğal olarak yetişenler dışında)
Dostum bu konu hakkında eminim seninde bir çok düşüncen vardır.Ama yinede bunlarıda ben yazmak istedim
Selamlar...

Tamtutulma
23-11-2008, 15:25
Sevgili ıssız orman; üzüm bağlarının içerisinde çıkmış olan yüzlerce ardıç dikmesi konusunu konuşmuştuk. Mustafa hocam; "Bağ sahibini ben ikna ederim." dedi. O bağdaki doğal yetişmiş ardıçları sökmezsek yarın bir gün bir kaç yıldır bakılmayan bağa çapa yapılacak, traktör girecek ve yüzlerce canım ardıç telef olacak. Umarım Mustafa hocam bize güzel bir haber getirir.

2.000 ardıç projesine asla hayır demem; kaldı ki en çok sevdiğim ağacın ardıç olduğunu sen çok iyi bilirsin. Ayrıntıları bir görüşmemizde konuşalım. Belki Ağaçlar.net'ten bize dikme yardımı yapabilecek arkadaşlar da çıkacaktır.

Sevgili dostlar; 22 Kasım akşamı Ürgüp Çevre Gönüllüleri olarak ilk toplantımızı gerçekleştirdik. Toplantıya öğrenci arkadaşlarımız katılamadılar; pek çoğu şehir dışındaydı.

Toplantıya bizim davetimiz üzerine Tema Vakfı Nevşehir temsilcisi Orhan Çalık bey'de ve arkadaşları da katıldılar. Tema vakfı'ndan arkadaşlarla tanışıldı, il genelinde yapılan çalışmalar hakkında bilgiler alındı. Bizim çalışmalarımız hakkında bilgiler verildi.

Ağaçlandırma sahamıza yapılacak 500 metrelik yol için Tema Vakfı'ndan destek sözü geldi. Pek çok konuda destek alış verişinde bulunulması kararlaştırıldı. Şurası bir gerçek ki; "Kim dikerse diksin, nereye dikerse diksin o ağaç bizimdir; hepimizindir."

23 Kasım Pazar günü çok ağır hava şartlarına rağmen Cemal Sansar Bey'in kargosunu dahi kendisinin ödeyip araziye uyumunu denememiz için gönderdiği 18 adet mezarlık servisi ve Şükrü Özkan abimizin getirdiği 3 adet aşılı badem fidanının dikimleri yağmur ve sert rüzgar altında yapıldı.

Dönüştü aracımız kaydı, bayağı zorlandık. Her şeye rağmen yine görevimizi yapmış olabilmenin huzuruyla evimize dönüyoruz. Ne mutlu bizlere...

ıssız orman
23-11-2008, 23:24
Sevgili dostum tamtutulma,
O bagda çıkan ardıç fidelerini o kişi vemezde çapalamaya kalkarsa kanunlar önünde suç işlemiş sayılır.
Çünkü ARDIÇ BİR ORMAN AGACIDIR ve kendi arazinde dahi olsa keyfi olarak sökemez ve kesemezsin.Bunu ben bizzat orman müdüründen duydum.Onun için o bagı fotografla belgele ve öyle bir şey yaptıgında şikayet edelim.
Ayrıca o sogukta yagmurda ve çamurda fide dikmeye gitmeniz insan üstü bir çaba ve gönüllülük.Hepinizi saygıyla selamlıyor,başarılar diliyorum.
Dostlara selam....

cemal.S
26-11-2008, 00:16
Merhabalar!

Güzel çabalarınız takdire şayan. Sizlerle gönül birliğinde olmak parayla ölçülemez. Denemeler iyi sonuç verirse söz tüpleyip bulup buluşturup aracımla getirerek bir çayınızı içmek bana büyük onur verir.

Anadolumun güzel insanlarına selam olsun.

Sizleri saygıyla kucaklıyorum.

ıssız orman
27-11-2008, 15:09
Sevgili cemal s.
Sizi tamtulma arkadaşın anlattıgı kadarıyla tanıyorum.Size kendi adıma saygılar sunuyorum.Bize verdiğiniz destekden dolayı ayrıca şükranlarımı sunuyorum....

cemal.S
28-11-2008, 00:19
Sevgili Issız Orman !

Sizleri yüz yüze tanımıyorum ancak ekip olarak verdiğiniz çabadan dolayı ben hepinize saygılarımı sunuyorum. Ağaçlar net öyle güzel ve büyük bir aileki nasıl anlatılır bilemiyorum. Burdan sizlere her türlü desteği vereceğine yürekten inandığım aile fertlerine sonsuz teşekkürler.

Tüm ekibe selamlar başarılar.

Saygıyla kalın.

Cumhur Tonba
28-11-2008, 01:04
Ürgüp Çevre Gönüllüleri Ağaçlandırma Çalışmalarına Katılan tüm arkadaşlara kucak dolusu sevgi ve saygılar. Sağ olun. Var olun. Bu kusal görevinizde başarılar diliyorum. Yaptığnız çalışmalar takdire şayan. Elleriniz dert görmesin.
Sizlere saygı ve sevgilerimi sunuyorum.

tabiat
28-11-2008, 08:34
Bu sayfayı neredeyse her okuduğumda gözlerim doluyor, sizlerle birlikte gururlanıyorum arkadaşlar. Yüklenen resimlere dönüp dönüp tekrar bakıyorum mutlu ama buruk bir tebessümle. İşiniz ne kadar zor Allah güç kuvvet versin. Bu kadar uzakta, dua etmekten başka birşey gelmiyor elimizden. Hepinizi sevgiyle kucaklıyorum dostlar.

seaa
28-11-2008, 09:35
Ürgüp çevre gönüllülerini yaptığı çalışmadan dolayı tebrik ederim. Ben de kendi çabamla Ankara da bulunan Ali Rıza Bey Hatıra Ormanı deniliyor ama ormandan eser yok :) gereken ilgi maaleseff istenilen düzeyde olmamıştır ama geçen seneden itibaren tek başıma bazende komşu sitelerden bazı ağaç gönüllüleriyle yeniden ağaçlandırmaya başladık 30 fidanla başladığım ağaç sevgisi şu an 3000 ağaçlık bir orman sevgisine dönüştü sahaya depo konulmuştur ekim ayında 1000 adet 2+0 tüplü karaçam sedir fidanını sahaya diktik 3000 ağacın 1400 ü dikilmiş olup geri kalanıda havalar iyi gittiği sürece dikilmeye devam edilcektir, bugünlerde de 7000 adet meşe palamudu ekimi yapılcaktır hep beraberce güzel ülkemizi daha da güzel hale getireceğimize inanıyorum herkese saygılar Nezih



54091

54092

54093

54094

Bu konuyu
Orman, Ormancılık, Orman Yangınları
Ankara ili Çayyolu semtinde bulunan Ali Rıza Bey Ormanı Projesi
bu başlık altında bulabilirsiniz

ıssız orman
28-11-2008, 12:44
Sevgili seea,
Bu ülkede senin gibi insanlar var oldukça bu ülke eminim bir gün çok yeşil olacak.Çalışmalarınızda başarılar vücudunuza sıhhat diliyorum.....
Siz sıhhatli olun ki bu ülke sıhhatli kalsın...

seaa
28-11-2008, 14:34
yorumunuz için teşekkür ederim keşke bütün insanlar bu kutsal göreve dahil olsalar ama onu başarmak çok zor çünkü hep tek başımıza yapıyoruz insanlar çok duyarsız bazen bu işe adım atmış olanlarda da kendi çevrem dahil görüyorum,emek ediyorum bir şeyler ayarlamaya çalışıyorum ne yazıkki çalıştığım insanlar bile sorumsuz olabiliyor bu proje ilk ve son projem olcak Tema vakfına Ankara il Çevre ve Orman Müdürlüğüne, Çevre ve Orman Baklanlığı Ağaçlandırma Genel müdürlüğüne katkılarından dolayı teşekkür ederim onlarsız olamazdı bu proje

nariçi
28-11-2008, 15:54
Gene teşekkür et de, onların aslında asli görevleri. Onların size teşekkür edip ödül vermeleri gerekir. Sayın seaa.

seaa
28-11-2008, 19:41
ben kendim 300 yakın meşe palamudu tüplemesi yaptım zor bir işmiş bana kolay bir iş gibi zannettim keşke orman toprağı bulabilsek ama imkanımız yok bu konuda, çiçek toprağına ekim yaptım nasıl sonuç vercek

nariçi
28-11-2008, 21:52
Orman toprağı olması gerekmez ancak derince toprak işlemesi ve yazın çimlenip yağmurlar kesinice toprağın kaymağı kırılıp fidanı oynatmadan çapa yapmak lazım. Yaz sonuna doğru sürgün bir iki göz yukarıdan kesilmelidir.

seaa
30-11-2008, 13:20
Sahamıza yaklaşık 6000 adet palamut ekilmiştir 50 fidanda ****** ağaçlandırmaya devam :))

haki197
30-11-2008, 14:20
sayın seaa, yeni bir konu açıp kendi hikayenizi bizlere anlatmak istemez misiniz ?

haki197
30-11-2008, 14:43
Bu kutsal görevde ben de kendimce birşeyler yapmaya çalışıyorum, ama sizinki gibi büyük çapta değil. Çalışmalarınızda başarılar diliyorum

Tamtutulma
01-12-2008, 08:53
****** bende ürgüp çevre gönülleri gibi kendimce bir ağaçlandırma projesi uyguluyorum bu görev çok kutsal



Sayın seaa; en büyük isteğimiz yaşadığımız şirin ilçenin dağlarını ağaçlandırmak olduğu kadar, güzel yurdumuzun her bir köşesinde bizim yaptığımız; sizin yaptığınız gibi çalışmaların yapılmasıdır.

Çok güzel bir çalışma yapmışsınız kutlarım; umarım o dikmelerin ağaç olup tam bir ormana dönüştüğünü de görmek nasip olur...

Orman Bakanlığı çalışanları görevlerini adam gibi yapsaydı bizlerin bu çalışmalarına hiç gerek kalmazdı; ama yapmamışlar, yapmıyorlar. Tabi olgun insana düşen dert yanmak yerine çözüm aramaktır. Bizler ve sizin gibi Anadolu'daki pek çok ağaç sevdalısı iş başında. Şu anda bunlar küçük ve amatör çalışmalar olarak görülse de bu çalışmaların sayısı ve kapsamı zamanla aratacak, ne güzel bir işe giriştiğimiz zamanla çok daha iyi anlaşılacaktır.

Sayın seaa; dikmeleri nereden ve nasıl temin ettiğinizi öğrenebilir miyiz ?

Saygılar.

seaa
01-12-2008, 10:40
fidanların çoğunu kendim dikiyorum 100 fidanı il çevre müdürlüğünden sonra gelen 1000 fidanı çevre ve orman bakanlığında çalışan komşu sitede oturan bir görevli temin etti bugünde meşelerimizi kontrole gittik fidanlığa kamyonet meğersem gerekiyormuş 15 çuval toprak 1000 meşe 1000 tane tüp bize tahsis edilmiş durumda. 4000 ağaca ben bakıyor olacağım 30 tonluk deposuyla yazın . Ağaç konusunda sıkıntım yok saolsun müdürlerime anlatıyorum yaptığım çalışmayı hemen fidanları bana tahsis ediyorlar saygılarımla size de yardım edeceğim bu yaza projenin 1.etabı bitecek ondan sonra sizle temasa geçeceğim
Allah nasip ederse 10 yıl sonra büyüdüklerini görmek beni anlatamayacağım kadar mutlu edecek burdan iyi dileklerini belirten sizlere de teşekkür ederim saolun sayılarımla Nezih

Avanos
04-12-2008, 11:49
*** sonunda memleketim ürgüp' özel agaçlandırma projesi çerçevesinde 97 dekar arazinin kira ön izni çıktı yeni seneye ağaçlandırma işleminde bende varım. Yardımları bekliyorum Tamtutulma.

Tamtutulma
04-12-2008, 12:39
*** sonunda memleketim ürgüp' özel agaçlandırma projesi çerçevesinde 97 dekar arazinin kira ön izni çıktı yeni seneye ağaçlandırma işleminde bende varım. Yardımları bekliyorum Tamtutulma.



Eğrim Dağı'nın en az 3-5 yıllık işi var. Orası bitince otellerin arkasındaki orman arazisinin sıklaştırılması çalışması; daha sonraki yıllarda da Topuz Dağı çalışması yapılacak. Anlayacağınız daha en az 10 yıl Ürgüp dağlarına ağaç dikeceğiz.

Biz, sizin ticari çalışmanızdan önce bizim gönüllü çalışmalarımıza destek bekliyoruz.

Biz gönüllü çalışan insanlarız ve dağlarımızın ağaçlanması için elimizden geleni yapıyoruz. Bundan 5 kuruş çıkarımız olmadı; aksine cepten harcadığımız paranın haddi hesabı yok. Bu çalışmalar sonucunda da hiç bir maddi beklentimiz yok; olmayacak da...

Ancaaak bir konu sanırım iyi anlaşılmıyor; biz ticari çalışmalara katılmadık, katılmıyoruz ve katılmayacağız. Madem ticari çalışma yapıyorsunuz gidin parasını ödeyip işçi tutun. Kısacası amele değil; gönüllüyüz.

seaa
04-12-2008, 12:50
Ağaçlandırma yaptığımız arazide çukur açmak çok zor burgu aleti gerçekten gerekiyor birde fidanlar çok küçük onların kendilerini göstermesi en az 4 yıl onun için yaşlı fidan tercih etmek yapılacak ağaçlandırma çalışmasını öne çıkarır küçük fidanlar onlara sonradan katılabilir ancak ideal boy 30-40 cm en önemliside sulama yazın çok zorluk çektim tepelik kısımda depodan oraya su basamıyordum mecburen 5 litrelik petlerden yardım aldım yeni gelcek fidanalrım bürokrasiye takıldı artık müdürlere gitme zamanı geldi

ıssız orman
04-12-2008, 21:45
Ürgüp çevre gönüllülerinin amacı, ürgüp'ün dağlarını agaçlandırmak ve güzel ürgüp'ü dahada güzel hale getirmektir.Bu konuyu tekrar zikretmemin sebebi;sivaslı arkadaşın bizi yanlış anladıgı hususudur.
Ürgüp çevre gönüllüleri bu çalışmalarını yaparken bırakın menfaat saglamak tam tersi ellerinde ki olanıda çevre için harcamaktan çekinmeyen yürekli dostlardan oluşmuştur.
Bu konuda gerekenleri sevgili dostum tamtutulma yukardaki yazısında açıklamış ama yinede arada anlamayan arkadaşlar çıkabiliyor.
Sayın sivas5858 ticari faaliyetlerinizi başka bir konu başlıgı altında yürütmenizi tavsiye ederim....

cemal.S
14-12-2008, 21:01
Eğrim Dağı'nın en az 3-5 yıllık işi var. Orası bitince otellerin arkasındaki orman arazisinin sıklaştırılması çalışması; daha sonraki yıllarda da Topuz Dağı çalışması yapılacak. Anlayacağınız daha en az 10 yıl Ürgüp dağlarına ağaç dikeceğiz.

Biz, sizin ticari çalışmanızdan önce bizim gönüllü çalışmalarımıza destek bekliyoruz.

Biz gönüllü çalışan insanlarız ve dağlarımızın ağaçlanması için elimizden geleni yapıyoruz. Bundan 5 kuruş çıkarımız olmadı; aksine cepten harcadığımız paranın haddi hesabı yok. Bu çalışmalar sonucunda da hiç bir maddi beklentimiz yok; olmayacak da...

Ancaaak bir konu sanırım iyi anlaşılmıyor; biz ticari çalışmalara katılmadık, katılmıyoruz ve katılmayacağız. Madem ticari çalışma yapıyorsunuz gidin parasını ödeyip işçi tutun. Kısacası amele değil; gönüllüyüz.

Merhabalar!

İşte ANADOLU İNSANI HER ŞEYİ İLE yukarıdaki Sayın TAMTUTULMANIN mesajında gizli. Görüp anlayabilirsek o zaman hayaller gerçek olacak.

Hey kocayürekli insanlar yalnız değilsiniz. En azından bu garip divane her şeyi ile yanınınızda.

Tüm ekibi kutluyor tekrar kucaklıyorum.

Yalovadan selamlar.

Tamtutulma
15-12-2008, 09:03
Cemal Bey sizi görmek çok güzel. Koca yüreğiniz ve sevecenliğinizle inşallah her zaman ağaç- çevre dostlarının yanında olursunuz.

Önceki hafta kendi yetiştirdiğimiz 36 adet adet kokar ağaç dikmesini toprakla buluşturduk. aynı gün elimizde kalan son 42 meşe palamutunu da ekebildik. Böylece son 3 ay içinde:

* 1.342 meşe palamutu ekildi.

*100 Badem tohumu ekildi.

* 107 Dikme toprağa emanet edildi.

Bazı arkadaşlarımıza belki bu rakamlar az gibi gelecektir. Ancak Eğrim Dağı'na çıkışta zorlu bir yolu geçiyorsunuz ki örneğin yağmur yağdığında 1 hafta - 10 gün kadar dağa araçla çıkmanıza imkan yok. O kadar malzemeyi elle taşımanızda çok zor.

Ağaç diktiğimiz alan çok eğimli ve kimi yerleri gerçekten çok taşlı. Kış mevsimi geldiği için artık toprak dondu, kazmak, çalışmak neredeyse imkansız. Bu nedenle erken ilkbahara kadar çalışmalarımıza bir süreliğine ara verdik.

Dikmeleri tamamen kendi olanaklarımızla temin ediyoruz. Cemal Bey'in yolladığı dikmelerin dışındaki dikmelerin tamamını kendi olanaklarımızla aldık.

Bir arkadaşımızın hediye ettiği 200 kadar ıhlamur dikmesini ise en uygun hava şartlarını gözleyerek en kısa zamanda dikmeyi düşünüyoruz.

2008 yılı böyle geçti. Birikimimiz, ekibimiz ve destekçilerimiz her gün daha da artıyor. 2009 çok daha verimli bir yıl olacak.

Lütfen her arkadaşımız bulunduğu il, ilçe, kasaba, köyde benzeri çalışmalar yapmaya çalışsın. Bir kişi olarak başlarsınız bir gün bakarsınız 10 kişi olmuşsunuz. Diktiğiniz yalnız bir fidanın yanına onlarcası katılmış.

Bu ateş Anadolu'yu sarsın...

seaa
15-12-2008, 21:17
Ülkemiz her geçen gün daha yeşil olcak bizim gibi gönüllülerle ama bazı insanlar da bu dokuyu yok etmeye çalışırken. Ülkemizde devletimiz ancak sınırlı oranda ağaçlandırma yapabiliyor çünkü çok büyük bir coğrafyada yaşıyoruz ve burda bizim gibi herkesin gönüllü olarak ağaçlandırma yapması lazım. İnsanlarımız cebine ne gelirse ona bakıyor gönüllülük esasına dayanan bu tarzdaki çalışmalara rağbet etmemektedirler ben sıcakta bir ağaç kurtarırım derken insanlar balkonlarında keyif çayı içiyor maaleseff ,ülkemiz bu gibi durumlar yüzünden avrupalılardan geri kalıyor ondan sonra diyoruzki avrupalılar neden böyle çalışkan her konuda tembeliz yazık güzel ülkeme acıyorum atalarımız ne zorluklarla bu ülkeyi bize bırakmışken saygılarımla

Tamtutulma
16-12-2008, 09:39
Sayın seaa, bizler üzerimize düşeni yapalım. Atatürk'ün dediği gibi hedefe yürürken bizleri yıldıracak, caydıracak pek çok olay ve pek çok kişiyle karşılaşacağımız kesin. Ancak hiç bir şekilde pes etmemek gerekiyor.

Yıllar sonra yetiştirdiğimiz ağaçların gölgesinde belki bir bardak çay içerken, birazda üzerimize düşeni yapabilmiş olmanın verdiği mutluluğu düşünebiliyor musunuz ?

Bunları düşünerek kendimizi sürekli motive eteliyiz.

" Ağaçlandırdığımız alanları bir süre sonra Orman Bakanlığı'na devredebilirsek hem daha iyi korunacak, hemde asla talan edilmeyecektir." diye düşünüyoruz. Aslında bu konuyu mevzuata hakim birisi bizlere açıklayabilirse çok yi olacaktır.

Saygılar.

Yücel Özlem
17-12-2008, 20:12
" Ağaçlandırdığımız alanları bir süre sonra Orman Bakanlığı'na devredebilirsek hem daha iyi korunacak, hemde asla talan edilmeyecektir." diye düşünüyoruz.
Sevgili tamtutulma, bu düşüncenize katılmadığımı söylemeliyim. Nedenini hemen söyleyeyim. Eger dediğiniz gibi olsaydı, ormanlarımız her her gün azalıyor olmazdı.

Ne yapmalı? Bence ne kadar çok kimseyi işin içine çekerseninz ağaçlarınızın korunması konusunda o kadar yol almış olursunuz.

Aslında bu konuyu mevzuata hakim birisi bizlere açıklayabilirse çok yi olacaktır. neler öğrenmek istediğiizi söylerseniz, bildiğim kadarı ile yardımcı olmaya çalışırım.

Tamtutulma
18-12-2008, 08:27
Yücel Bey; önceki ay Ürgüp Çevre Gönüllüleri olarak yaptığımız toplantıda; "Dikmelerin, tohumların dikilip arazinin ağaçlandırılmasından sonra Allah korusun olası bir yangın, talan gibi bir durumla karşılaşabilir miyiz; ne yapmalıyız ? " konusunu ortaya attık. Ortak görüş olarak; "Ağalandırdığımız araziyi orman statüsüne sokmaya çalışalım." düşüncesi ortaya atıldı Tabi bu şu anda yapılması gereken bir iş değil, bir iki yıl sonra yapılmalı.

Araziyi orman arazisi statüsüne nasıl sokabiliriz ?

Ağaçlandırma sahamızın 1 km karşısında bulunan bir ilköğretim okulunda görevli öğretmen arkadaşımız; yine araziye çok yakın bir yerde arıcılık yapan bir gönüllü arkadaşımız; yine sığır besiciliği yapan bir abimiz ve bütün gönüllü arkadaşlarımız sürekli sahayı gözlüyoruz.
Olası bir yangın, talan durumuna karşı hepimiz tetikte bekliyoruz.

Ürgüp çevre gönüllüleri ağaçlandırma sahasını bütün Ürgüp'ün çalışması olarak düşünüyor. Facebook da açtığımız gruba pek çok arkadaşımız katıldı ki bu arkadaşlarımızı erken ilkbaharda çalışmalara götüreceğiz. araziyi onlarında sahiplenip korumaları için bir şeyler yapmaya çalışacağız.

Bunlara ilave olarak neler önerebilirsiniz ?

Saygılar.

cemal.S
18-12-2008, 08:56
Merhabalar!

Yücel bey eminim tecrübeleri ile ışık tutacaktır. Yazdıklarınızdan anladığım hepimizi bu işin içine kattığınız. Öğretmenimiz, üreticimiz, hele köylümüz bu işin içine dahilse bayram yakındadır. Hepinizi tekrar kutluyor ve kucaklıyorum.

Hey ANADOLU öyle güzelsin ki herşeyin le ama herşeyinleeeeeeeeee. İyiki varsın ve bizimsin. Sen çok guzel bir yurtsun ve olmaya devam edeceksin.

Saygıyla/ Anadolu divanesi.

seaa
18-12-2008, 09:54
Sayın tamtutulma sizin ağaçlandırma yaptığınız arazide en iyi verim alabileceğiniz türler maviservi,sarıçam,meşe ve sedir ağacıdır. Size bilgi desteğine hazırım. Saygılarımla

Tamtutulma
18-12-2008, 10:21
Sayın tamtutulma sizin ağaçlandırma yaptığınız arazide en iyi verim alabileceğiniz türler maviservi,sarıçam,meşe ve sedir ağacıdır. Size bilgi desteğine hazırım. Saygılarımla

Sayın seaa teşekkür ederim. Bilgi gerektiğinde size danışırız.

Mavi servi dediğiniz Cemal Bey'in bize yolladığı " Mezarlık servisi" dediğimiz ağaç mı caba ?

Saydığınız türlere ilave olarak

* Ardıç
* Alıç
* Çalı
*İğde
* Mahlep de uyum gösteriyor.

seaa
18-12-2008, 10:58
Sayın tamtutulma mavi servi dediğim arizona servisidir, bu ağaç türüde soğuk iklimlere uygun bir türdür . Cemal Bey'in size yolladığı mezarlık servisi yani kara servi dir. iğdenin de iki türü varmış iğde,yalancı iğde diye.

cemal.S
16-01-2009, 15:31
Şimdilerde kar kaplamıştır yamaçları eminim. Ekipteki arkadaşlar 2009 planlarını yapıyor olmalılar.

Selamlar herkese.

Tamtutulma
19-01-2009, 09:35
Cemal Bey hoş geldiniz.

Tahmin ettiğiniz gibi toprak zaman zaman karla kaplı ve donmuş durumda. Mart ortası gibi çalışmalarımıza başlıyacağız. Şu anda bu yıl yapılacakların planları yapıldı.

* İstanbul'da yaşayan Ürgüplü bir dostumuz tohumdan yeşerttiği 180 adet meşe dikmesi getirecek, bunlar dikilecek.

* Önceden bahsettiğim ıhlamur dikmelerini geçen yıl dikemedik. Ihlamurlar dikilecek.

* Bir arkadaşımız yakın bağlantılarını kullanarak 50-100 adet sedir- ardıç temin edecek.

* 5 arkadaşımız kendi bahçesinde dikme yetiştirecek.

* Tema vakfı aracılığıyla bağış toplanıp dikme alınacak.

* Atık pil toplama çalışmalarımız başladı. Herkesi haberdar ediyoruz.

* Sulama projesinin gerekleri adım adım yerine getiriliyor. Nisan-Mayıs gibi yol açtırmaya çalışacağız.

* Çalışmalarımız

http://www.peribacasi.com/forum/index.php?topic=2957.0

http://www.facebook.com/group.php?gid=36014584766

bağlantıları üzerinden sanal olarak ve günlük hayatta yüzyüze ilişkilerle duyurularak herkes haberdar ediliyor.

2009 yılının çok verimli ve önceki yıla göre çok daha başarılı geçeceğini düşünüyoruz.

Bizlere destek olan bütün dostlarımıza Ürgüplü çevreciler adına teşekkür ediyorum.

Hunter07
16-02-2009, 09:09
Sevgili tamtutulma tekrar tebrik ederim,çalışmalar baya hız kazanmış,Antalyadan bende destek olmak için ne düşerse yapmaya hazırım.Sağlıcakla kalınızı.

ismailay
17-03-2009, 10:45
Merhabalar Tamtutulma çalışmalarınızı büyük bir zevkle okudumçok güzel olmuş yıllardır bende böle bişe düşünüyordum ama destek bulamıyordum. Çok güzel ve gurur veren bir çalışma yapmışsınız. Bende Kayseride ikamet etmekteyim benide böle bir çalışmaya ortak ederseniz çok sevinirim dikim yaptıgınız günleri önceden haber verirseniz sizlere yardım etmek isterim bu konuda fazla bir bilgim yok ama en azından su taşırım malzemeleri taşırım böle bir organizasyonda benimde katkım bulunsun isterim. Yıllar sonra o dikilen fidan ve tohumlara bakıp geçmişi hatırlamak onların büyüdügünü görmek kadar güzel bir şey varmıdır. Çalışmalarınızda başarılar dilerim .

ıssız orman
22-03-2009, 21:42
Ürgüp çevre gönüllüleri bugün 50 adet lübnan sedirini Ürgüp Evrim dağına dikmiştir.Tamtutulmanın mükemmel bir organizasyonu sayesinde 50 adet fidan 3 saat gibi kısa bir sürede toprakla buluştu.
Bu dikimde en çok dikkatimi çeken husus ise Ürgüp çevre gönüllülerinin sayısı hızla artıyor ve çevreye gönül veren yeni dostları aramızda görmek bizi dahada mutlu ediyor.
Ayrıca bu dikimde her zaman bizden emegini esirgemeyen Şükrü amca pat pat motoruyla Evrim dağına fidanları taşırken ufak bir kaza atlattı,şükürler olsun zeki ve çevikliğiyle bu kazayı olmadan önledi.Burdan kendisinede tekrar geçmiş olsun diyorum....
21-26 Mart orman haftası münasebetiylede tüm çevreye gönül vermiş arkadaşların orman haftasını kutlarım.
EVRİM DAĞI BİR GÜN ORMAN OLACAK.......

seaa
23-03-2009, 08:59
Yaptığınız çalışmalardan dolayı sizi tebrik ederim. İl çevre ve orman müdürlüğünden fidan tahsisi yapılacakmı acaba hiç girişiminiz oldumu?

Tamtutulma
23-03-2009, 09:21
Sayın seaa: Çarşamba günü Nevşehir İl orman müdürlüğüne gideceğim. Umarım biraz dikme alabilirim. İl orman müdürünü daha önce çalışma sahamıza getirip kendisini bilgilendirmiştik.


Dün 50 adet sedir diktik. Haftaya da 50 ardıç dikimi yapılacak. Bu dikmelerin finansmanı tamamen gönüllü bağışlarla sağlandı.

Bu yıl çok daha organize ve kalabalık bir ekiple çalışmalarımıza başladık.

Size ve arkadaşlarınıza Ankara'da yaptığınız kardeş çalışmada başarılar diliyoruz.

Saygılar.

seaa
23-03-2009, 09:50
Saolun sayın tamtutulma hedefimiz daha yeşil bir Türkiye :) Ben bu sene tema vakfı Ankara il çevre ve orman müdürlüğü ve ağaçlandırma ve erozyon kontrolu genel müdürlüğünden fidan tahsisi isteyeceğim

ıssız orman
06-04-2009, 20:39
Ürgüp çevre gönüllüleri olarak 5 Nisan pazar günü Eğrim dağına sarı çam,sedir ve mahlep fidanı dikimi yaptık.Katılım nisbeten geçen dikime göre az olsada gönüllü dostlarımız bizi yalnız bırakmadı.Büyük oranda Sevgili dostum Tamtutulmanın organize etmesiyle yine bir dikimi daha gerçekleştirmiş olduk.Avcılar kulübü 30 adet sarı çam verdi,sedirleri Tamtutulma Çevre ve Orman müdürlüğünden temin etti,bende yaklaşık 100 adet Mahlep fidanı getirdim.Mahleplerin büyük bölümü uyandıgı için bir arkadaşımız bahçesine dikti ve sonra kiraz aşılayıp halka dağıtacaz.Yine bu dikime bir çevre gönüllüsü olan kadir hocanın ögrencileride katıldı,aşagıda aile fotografındada görüldüğü gibi genelde genç iştirakçiler vardı bu hafta.Ayrıca benim başka bir mutluluğum daha vardı burda sizlerle paylaşmak istediğim.Bu dikime hem babam hemde oğlum katıldı,yani üç kuşak bu hafta eğrimdeydik...
Burdan tüm katılımcılara emeği geçen çevre dostlarına teşekkür ediyorum.Ayrıca çevreye gönül vermiş yürekli genç ögrenci arkadaşlara ve onların nazarında kadir hocaya burdan teşekkürü bir borç biliyorum...

celalsungur
06-04-2009, 21:26
Merhaba Tamtutulma;
Ben doğma büyüme Ürgüp'lüyüm
Ben de;)
Sonbaharda bir ağaç dikme çalışması düzenlesek Ürgüp'te, bizim de katkımız olsa.

seaa
06-04-2009, 21:36
Ağaçlandırma yaptığınız tepede ekskavatörle arazi hazırlığı yapılabilir bizim sahaya bir adet riperli dozer ve ekskavatör gelip arazi hazırlığı yapacak en az 10000 fidan dikilcek proje bitiminde

celalsungur
06-04-2009, 23:21
Kaymakamlık ve Belediye ile ilişkiler nasıl gidiyor?

Cumhur Tonba
07-04-2009, 01:10
Sayın Tam Tutulma. Çalışmalarınızı takip ediyorum. Size başarılar diliyorum. Zaten büyük işler başarıyorsunuz. Kolay gelsin diyorum. Tebrik ediyorum. Canı gönülden kutluyorum.

Tamtutulma
07-04-2009, 08:52
Sevgili dostlar uzun bir aradan sonra herkese selam...

Bizleri ilgiyle takip eden arkadaşları sevindirecek haberlerimiz var.

Öncelikle sulama için yapılacak yaklaşık 500 metrelik yol, Tema vakfı Ürgüp Temsilcisi sayın "Issız Orman ve İl Başkanımız Orhan Çalık Bey" in çabalarıyla açılacak.

Yeni belediye başkanımızla iki kez yüzyüze bu konuyu konuşma olanağımız oldu. "Sonuna kadar yanınızdayım." cümlesini ilk kez bir yetkiliden duyabilmek nasip oldu.


Kaymakamımız Recep Bey'in tayini çıktı ve kendi memleketi olan Adapazarı'na gitti.


Haftaya ardıç dikimi yapılacak. Böylelikle bu yıl diktiğimiz dikme sayısı şimdiden 200 olmuş olacak.

Bundan sonra da bu araziye uyumlu meyve ağaçları dikilerek yaban hayatının zenginleştirilmesi yolunda çalışmalar yapılacak.

Daha önce de belirttiğim gibi arazi şartları çok zorlu. Hiç bir şekilde iş makinası sokulamayacak bir eğim var. Ayrıca toprak çok taşlı olduğu için çukur açmada burgu da kullanamıyoruz.

Yine de yaptığımız her çalışma başarıyla sonuçlanıyor. Her fidan dikişimizin akşamında şakır şakır yağmur yağması ise ayrı bir mutluluğumuz.

Gönülleri bizlerle olan dostlarımıza bir kez daha kendim ve arkadaşlarım adına sevgi ve saygılarımızı bildiririm.

Mutlu günler...

celalsungur
07-04-2009, 22:10
63 Dönümlük arazi konusunda gelişme var mı?

Tamtutulma
09-04-2009, 08:31
Celal Bey: Kaymakamımız Recep Bey'in tayini çıktı ve gitti. Bu aralar gerçekten çok yoğunum takip edemedim. O kadar yoğunum ki belki bu pazar günü ilk kez bir dikim çalışmasına katılamayacağım.

İşleri biraz hafifleteyim belediye başkanı ve yeni kaymakamla görüşerek bu konuyu çözmeye çalışacağım.

tabiat
09-04-2009, 10:27
Yaş ortalaması bu kadar genç bir gönüllü topluluğunu görmek ne kadar sevindirici. Sizleri bunun içinde ayrıca tebrik ederim. Ellerinize sağlık.

celalsungur
09-04-2009, 10:58
Ürgüp Belediyesi ve Kaymakamlığının internet sitelerine yardımlarından dolayı teşekkür mailleri yollasak size olumlu katkısı olur mu?

Adalet Yağcı
09-04-2009, 12:34
Ben de;)
Sonbaharda bir ağaç dikme çalışması düzenlesek Ürgüp'te, bizim de katkımız olsa.


Sayın Celal Sungur;
Belki de tanışıyoruzdur, benden dört yaş küçüksünüz ama okul yıllarımız denk gelmiş olabilir, ben İnkılap İlk Okulunda okudum, evimiz eskiden hapishane olarak kullanılan caminin üstündeydi.

Ürgüp'e bunca yıldır çok az ziyaretim oldu, ama tekrar orada olmak, ve sayın Tamtutulma ve arkadaşları ile tanışmayı çok isterdim.
Belki üzüm serme ve pekmez kaynatma zamanında, Eylül gibi, bir toplantı düzenlenebilir, tüm imkanlarımı zorlarım.

celalsungur
09-04-2009, 20:01
Sayın Celal Sungur;
Belki de tanışıyoruzdur, benden dört yaş küçüksünüz ama okul yıllarımız denk gelmiş olabilir, ben İnkılap İlk Okulunda okudum, evimiz eskiden hapishane olarak kullanılan caminin üstündeydi.

Ürgüp'e bunca yıldır çok az ziyaretim oldu, ama tekrar orada olmak, ve sayın Tamtutulma ve arkadaşları ile tanışmayı çok isterdim.
Belki üzüm serme ve pekmez kaynatma zamanında, Eylül gibi, bir toplantı düzenlenebilir, tüm imkanlarımı zorlarım.

Buyurun, İnkilap İlkokulu;)

karaca06
03-05-2009, 10:08
Merhaba,

foruma yeni üye oldum, benim bir sorumun var ve yardım alabileceğim birini arıyorum. 6 yıl önce 45 adet fidan dikerek bir ceviz bahçesi yaptım 2008 yiliında meyve vermeye başladılar. Ağabeyimle kavga eden biri ağabayimin bahçesi zannederek benim bahçemdeki 20 adet fidanı kesmiş bu kişi hakkında neler yapabilirim zararımı nsıl tazmin edebilirim mutlaka mahkemeye intikal edecek zarar hesabının nasıl yapılacağına dair bir fomül varmı **** başına böyle birşey gelen varsa yardımını rica ediyorum..

Alonesmaug
04-05-2009, 22:31
Sayın Tamtutulma Ve Ürgüp Çevre Gönüllüleri, ağaçlandırma çalışmalarınızdan dolayı sizleri tebrik ediyorum.Umarım 10-15 yıl sonra orası yeşile doyacak.

seaa
05-05-2009, 11:24
Kardeş projem dediğim Ürgüp Çevre Gönüllüleri'nin projesini bir kez daha kutlarım. Vatan toprakları kutsaldır, bu toprakları erozyona kurban etmeyeceğiz. Ali Rıza Bey Ormanı yeşilleniyor yeni dikimlerle. Yakında sahanın şimdiki halini gösteren yeni resimlerini yayınlayacağım. Saygılarımla Nezih.

Tamtutulma
07-05-2009, 10:59
Herkese selamlar.

Epeydir işlerimiz nedeniyle bir türlü zaman bulup ileti ekleyemedik.

Son 3 çalışmamızda toplam 350 ye yakın sedir, ardıç, mahlep ve çam dikmesi diktik.

Çalışmalarımızda özellikle Abdulkadir öğretmen ve öğrencilerinin büyük katkıları var. Hepsine buradan teşekkür ediyoruz.

Sonbahara kadar yeni dikme dikmeyi düşünmüyoruz. Şimdilik dikmelerin bakımlarıyla ilgileniyoruz.

Gönüllü çalışmamıza maddi katkıda bulunan:

* Sağlık Eczanesi
* Kaya Balonculuk
* Foto Kral
* Sevgili Ayça - Yavuz İşçen ve gönüllü bütün dostlarımıza teşekkür ediyoruz.

Fidanlığımıza Ürgüp Lisesi öğrencileri tarafından 130 kadar sedir dikmesi ayrıca dikilmiştir. Kendilerine teşekkür ederiz. Ancaakk:

dikmelerin tıpkı " Orman Haftaları" nda kaymakamlı, müdürlü; folklorlu, yemekli, " Ehh ayıp olmasın diye de bir kaç fidan dikelim." gibisinden dikildiğini üzülerek gördük.

Dikmeler zaten cep telefonlarıyla uğraşmaktan harap ve bitap düşmüş liseli öğrenciler tarafından tıpkı bir kahve kupası kadar çukur açılarak dikilmiş. Fidanlar yalnızca yüzlek dikilmekle kalınmamış önlerine ne set yapılmış; ne de dikmelere bir kazıkla sabitlenme yapılmış.
Bu öğrenciler öğretmenleri tarafından iyi yönlendirilseydi mükemmel bir sonuç alınabilirdi.

Abdulkadir öğretmenin ilköğretim öğrencilerinin doğru yönlendirildiğinde çok güzel çalıştıklarına defalarca tanık olduk.

Klasik dostlar alışverişte görsün mantığıyla yapılan bu çalışmanın hiç bir yararı olmayacaktır. Ne yazık ki dikmelerin büyük bölümünün daha şimdiden kuruyayazdığını kendi gözlerimizle gördük ve ziyan edilen emek ve dikmeler için üzüldük.

Kaldı ki bizim çalışmalarımızda dikmelerin tutma oranı % 95. Lise tarafından dikilen dikmelerin kuruyacak olması " Burada ağaç yetiştirilemez." diyen çevre karşıtı kitlenin elini de güçlendirecektir.

Kardeş projemiz " Ali Rıza Bey ormanı" çalışmalarını ilgiyle ve mutlulukla izliyoruz.

Biz de fidanlığımıza bir ad vermeyi düşünüyoruz.

Mutluluk sizlerle olsun.

Alonesmaug
26-05-2009, 11:11
yok mu yeni resimler?

cemal.S
26-05-2009, 22:59
Merhabalar!

Sayfalara şöyle bir göz attım. Çalışma ve teknik sebepler dolayısı ile bakamamıştım. Maşallah Anadolunun yürekli insanları hiç boş durmamışlar. Kuşak kuşak bir aradalar. Kazma kurek ellerinde Cenneti yeşile boyamaya devam ediyorlar. Bu güzelliğin karşısında bırakın CENNET ÜRGÜBÜN dağlarını çöller bile yeşillenir. Hepinizin yüreklerine sağlık.

Saygıyla/ Anadolu divanesi.

haki197
28-07-2009, 14:01
Sayın Tamtutulma uzun süredir mesaj göndermiyorsunuz. Acaba faaliyetleriniz durdu mu? Çalışmalarınızdan büyük zevk alıyoruz. Bize haber verin lütfen.

Tamtutulma
17-08-2009, 13:03
Sevgili dostlar, uzun bir aradan sonra yeniden merhabalar...

Çalışmaları bırakmak mı; asla...

Sizlere oldukça güzel haberlerim var. 10 gün önce nihayet yolumuzu açtırdık. Yol açıldıktan bir kaç gün sonra greyder ile yolu düzelttirdik. Şimdilik biraz zeminde gevşeklik olsa da bir kaç yağmur sonrası yolumuz istediğimiz gibi olacak.

Yolumuzun yapımı için çabalarını esirgemeyen Tema Vakfı Nevşehir Temsilcisi Orhan Çalık Bey'e bütün çevreci arkadaşlarım adına teşekkür ediyorum.

Sulama için bize 4500 litrelik tankı ücretsiz olarak yapan Hayri ve Hakan Duygulu kardeşlere de teşekkürler.

Dün tankımızı yerine taşıdık. Ayrıca Ürgüp Belediyesi ve Göreme Balonculuğun yollamış olduğu 4 tank su (12 ton) ile dikmelerimizi suladık. Henüz sulama sistemimizi tam oturtamamış olsak da oldukça kolay bir şekilde sulama yapma olanağı bulduk.

Açıkçası hala dünün yorgunluğu üzerimizde. En kısa zamanda fotoğrafları ekleyeceğim.

Yüreği bizimle atan bütün dostlarımıza selamlar.

Kiraz
17-08-2009, 14:08
Güzel haberlere sevindim, yolunuz açık olsun.

cemal.S
21-09-2009, 05:29
Merhabalar!

Cenneti şöyle bir dolaştım sabah sabah. Arkadaşlarımızın yaptığı çalışmaların fotoğrafları bile insana huzur veriyor.
Ellerinize yüreklerinize sağlık.

Anadolu divanesi

cemal.S
28-12-2009, 11:33
Merhabalar!

Sanırım kar yağdı GÜZEL ATLAR ülkesine ne Osman beyden nede diğer arkadaşlardan ses soluk yok.

Selam olsun hepinize.

skaraca
28-12-2009, 13:50
Sayın Tamtutulma,

Ben 1995-1998 yıllarında Ürgüp'te görev yapmıştım. 1995 ilk ağacı diktiğiniz ve sizin öğrenci olduğunuz yıllara denk geliyor. Halen duruyormu bilmiyorum ama İlçe Tarım Müdürü Hüsnü beyle güzel dostluğumuz olmuştu. Ayrıca Veteriner Kazım bey hemşehrimdi.

Eğer duruyorlarsa selamlarımı iletiniz, kendilerinin yardımcı olacağını düşünüyorum.

Süleyman Karaca
Eskişehir

Tamtutulma
29-12-2009, 15:29
Herkese selamlar.

Sevgili dostlar epeydir sizlere yazamadım.

Bu yıl şansımızdan her hafta sonu yağışlı geçti. Bir ay kadar önce 80 adet tüplü meşe fidanı diktik. Bir kaç arkadaşımız da bir miktar palamut ve badem dikimi yaptı. Bunun dışında hafta sonlarının yağışlı geçmesi nedeniyle her hangi bir çalışma yapamadık.

İlk bahar için 300 adet fidanımız şimdiden hazır. Ayrıca fidanlığımıza damlama sulama yapma çalışmalarımız var.

Süleyman Bey, Hüsnü Bey ve Kazım Bey hala buradalar. Selamlarınızı iletirim.

Herkese selamlar.

Avanos
02-03-2010, 17:55
Bugün Ürgüp'ün Sarıhıdır köyündeki badem diktiğim arazinin yanındaki dereyi Traktörle sürdüm.Önümüzdeki bir hafta içinde Elimdeki yarım çuval meşe tohumu ile 2-3 kilo kadar olan acı kaysı çekirdeğini sürdüğüm yere dikeceğim. Bu kadar tohumdan 100 tanesi çıkarsa yeter. Arazide çok tarla faresi olduğu için tohumları mazotla yıkamayı düşünüyorum.

Tamtutulma
04-03-2010, 10:52
Sayın Avanos, meşe palamutu dikimi için geç kalmışsınız. Ama yine de dikmek istiyorsanız deneyin. Meşe palamutu dikimi için Kapadokya'da en uygun zaman Ekim- Kasım aylarıdır.
Palamutları mutlaka mazotlayın. Geçen yıl diktiğimiz bine yakın palamut mazotladığımız halde ne olduğunu henüz belirleyemediğimiz bir kemirgen cinsi tarafından yenildi.
Ayrıca palamutlar neredeyse 8 ay sonra yeşeriyor. Sakın, "Çıkmıyor bunlar." diye umutsuzluğa kapılmayın.

Tesadüfen bulduğumuz bir yöntemi size önereyim; palamutları iyice ıslatıp bir poşete koyun. Serin bir yerde 1 hafta kadar bekletin. Çoğunun yeşermeye başladığını göreceksiniz. bu yeşeren palamutları dikin.

Kayısı çekirdekleri için geç kalmışsınız, onları dikmeyin. Sonbahara kadar saklayın. Ekim- Kasım ayında 7 litre su içine 1 litre tuz ruhu karıştırıp kayısı-badem çekirdeklerini bu karışımda 1 hafta bekletin. Daha sonra dikin. Böylelikle hem çekirdeklerinize hayvanlar zarar vermeyecek; hem de sert kabukları yıpranarak yeşerme engeli aşılmış olacaktır.

Avanos
04-03-2010, 17:42
Teşeşkürler sayın tamtutulma.
Sürdüğümüz yerden zarar etmeyiz. Toprak havalansın meşe Palamutlarını dediğiniz gibi yazpacağım kayısılar artık sonbahar kaldı.Sayın tamtutulma tavşanlar benim bademleride kemirmişler. Fareler ise sanırım tohumları yiyor. Sizin diktiğiniz fidanları tavşan ve fareden nasıl koruyorsunuz zarar vermiyorlarmı.

Tamtutulma
06-03-2010, 09:46
Fare ve tavşan kovucu kimyasallar var. Bu kimyasallar köpekleri, tilkileri bile tarlanıza sokmuyor. Bize de önerilmişti ancak ben kullanılması taraftarı değilim.

Size basit ve pratik bir yöntem öğreteyim; bulabildiğimiz kadar 1-2-5 litrelik pet şişe toplayın. Bu şişelerin altlarını ve üstlerini kesin. Pet şişeleri silindir haline getirin. Sonra yanlarından maket bıçağıyla düzgünce keserek dikmelerinizi bu şişelerin içine geçirin. Daha sonra pense şeklindeki bir zımba makinası ile yandaki kesikleri zımbalayın. 33 cm yükseklik yetmezse iki şişeyi üst üste zımbalayın. Böylelikle ağacınızın köke yakın kısımlarını ve yerden yaklaşık 33 cm yükseklikteki bölümlerini tavşanlar kemiremeyecektir.



Tabi 100 dönümlük bir arazide sanırım 4 bini aşkın dikmeniz var. Bu kadar şişeyi bulup dediğimi yapabilir misiniz bilemem. Ancak en basit ve ekonomik yöntem bu.

Pet şişeleri belediye çöplüğünden ya da otel, restorant, otobüs işletmesi gibi yerlerden toplayabilirsiniz.

Bir diğer yöntem ise, gelin arabası süslemekte kullanılan kalın rafyalardır. Bu rafyaları tarlanızın sınırlarına gererek; ağaçlarınızı dallarına bağlayarak rüzgarla tuhaf bir ses çıkarmalarını sağlarsınız. Bu ses yabani hayvanları oldukça rahatsız ediyor. Ürgüp'te bu yöntem daha çok domuzları tarlalardan uzak tutmak amacıyla kullanılıyor.

4-5 dönümlük hayalimdeki gibi bir arazi almak üzereyim. Umarım bu sefer bir aksilik çıkmaz da tarlayı alıp sayın Avanos gibi bademciliğe başlayabilirim.

Umarım verdiğim bilgiler işinize yarar.. Kolay gelsin.

Avanos
06-03-2010, 11:58
Sayın tamtutulma pet şişe fikri güzel bu arada ardıç katranını önerdiler ağaçların gövdelerine sürmek için. Bu baharı gördük bakalım önümüzdeki kışa seçenekleri değerlendireceğiz. Meşe palamudu tohumunu ve kayısı çekirdeklerini dikim işini tavsiyeniz üzerine güze bıraktım. Toprak yıllardır işlenmediği için bir ay sonra tekrar sürüp alanıda genişleteceğim ekim sonu gibi toprakla buluşturma kararı aldım.

cemal.S
20-02-2011, 08:02
4-5 dönümlük hayalimdeki gibi bir arazi almak üzereyim. Umarım bu sefer bir aksilik çıkmaz da tarlayı alıp sayın Avanos gibi bademciliğe başlayabilirim.

.

Sayın Tamtutulma Merhaba....!

Yaptığınız çalışmaların sonucunu merak ediyorum. Uzun süredir sayfayı okumamıştım. Eminim siz ve diğer arkadaşların azim ve kararlılıkları başarıya ulaşmıştır.

Bademcilik konusunda yapacağınız çalışmalarda şimdiden başarılar dilerim. Arazi aldınızmı bilmiyorum ancak aldınızsa eminim cenneti kurdunuz demektir.

Selam olsun tüm KAPADOKYAYA ve güzel insanlarına.


Saygılar.

Anadolu DİVANESİ

Tamtutulma
10-05-2011, 08:52
Sayın Tamtutulma Merhaba....!

Yaptığınız çalışmaların sonucunu merak ediyorum. Uzun süredir sayfayı okumamıştım. Eminim siz ve diğer arkadaşların azim ve kararlılıkları başarıya ulaşmıştır.

Bademcilik konusunda yapacağınız çalışmalarda şimdiden başarılar dilerim. Arazi aldınızmı bilmiyorum ancak aldınızsa eminim cenneti kurdunuz demektir.

Selam olsun tüm KAPADOKYAYA ve güzel insanlarına.


Saygılar.

Anadolu DİVANESİ

Sayın Cemal S. Eğrim Dağı'ndaki çalışmalarımızı tamamladık. Şu anda yaklaşık 3.000 fidan dikilmiş durumda. Şu anda 5-2-1 tonluk 3 ayrı su deposundan damlama sulama sistemi döşenmiş durumda. Sistem sorunsuz çalışıyor. Yaklaşık 10 hektar alanı ağaçlandırdık; dikmelerimiz gayet sağlıklı durumda şükürler olsun.

Önceki iletilerimde bahsetmiştim; İl Koruma Kurulu'nun çıkardığı sorunlar nedeniyle basında Eğrim Dağı çalışmalarının yer almaması gerekiyor. Bu nedenle başlığımızı güncellemiyoruz.

Hayalimdeki gibi bir arazi aldım, 8.126 m2. Araziye Orta Asya'daki yurtlardan (çadır) yaptım. 400 Adet çekirdekten çöğür badem yetiştiriyorum; gelecek yıl aşıları yapılacak. Bunun haricinde yağmur sularının biriktiği kayadan oyma bir depo var. Bu depodan 5 tonluk tanka su basıyoruz. Haziran ayında damlama sulama sistemi kuracağım. Evim için 25 tane çeşitli meyve dikmeleri diktim. Her şey yolunda kısacası.

Yürekten selamlar...

Sağlıcakla kalın.

seaa
10-05-2011, 13:43
Ne mutlu ki size ve destekçilerinize, güzel ülkemize kalıcı eserler bırakmış olacaksınız. Saygılarımla Nezih

cemal.S
30-10-2012, 13:19
Merhabalar...!

Eminim dikilen her fidan ağaç olmuştur. Anadolunun bereketli toprakları öyle güzelki nasıl anlatılır bilemem.

Başlığı öne çıkarmak istedim bir çok çalışmaya örnek olabilir diye düşünüyorum. Sizler ne derseniz bilemem sevgiyle.

Saygılar.