View Full Version : Ceviz çimlendirme, ceviz fidanı yetiştirme
kızıl_karanfil
26-01-2010, 15:21
Cevizin kabuğunu çatlatıp kum-torf karışımlı bir saksıya ekin.Toprak sadece nemli olsun ıslak olmasın.İlkbahar gelince de bol güneşli bir yere koyun çok rahat çıkar.yani ben böyle yapıyorum diger arkadaşlar neler önerirler bilemem :)
Gülbeşeker
26-01-2010, 19:42
aşı gerekmeden ceviz veriyorlarmı
mer.cann
27-01-2010, 11:58
Benim de şu an 9 tane ceviz fidanım var.Hepsini de toprağa ektim,çıktı.Çok derine ekmeyin.Toprak yumuşak olsun.Emin olun çıkacaktır.Hatta kendi cevizlerimin resimlerini koyayım görün.Başarabilirsem:)
mer.cann
27-01-2010, 12:05
İşte buradalar:)
karamanliali
27-04-2010, 17:44
Merhaba arkadaslar.
Ben Belcikadan Ali.
Internette gezinirken bu guzel siteyi buldum. Epey bi aramama ragmen soruma tam net bir cevab bulamadim.
Ben ilerde bahceye almak icin saksiya kabuklu ceviz ve findik ektim ama ikiside cikmadi.
Aylar sonra acaba ne oldu diye kabugunu kirip baktim ki curumusler.
Saksinin uzerini beyaz plastikle kapatmistim surekli nemli kaldi.
Bu sitede okuduguma gore bazilari buzdolapta saklamis, bazilari sicak suda.
Ben bunlarin hic birini yapmadim oldugu gibi topraga sokmustum.
Ben nerde hata yaptim veya cevizin ve findigin en iyi cimleme yolu nasil olur
yardimci olursaniz cok sevinirim.
Selamlar
yasarugur
27-04-2010, 19:40
Sn.karamanliali,ben de sizin gibi tohumdan ceviz yetiştirmek için hevesle kasım 2009 da , seracıların kullandığı torbalara biraz toprak ,biraz torf ,biraz da leonardit ilavesiyle karışım hazırlayıp cevizleri gömdüm.Toprağı su dolu kovaya batırıp bir güzel ıslattım.arada bir de üstte toprak kuruyunca üzerinden su vedim.Beklerim, beklerim,bizim cevizler bir türlü yeşermez .Bir gün birkaç tanesini kırdım baktım içleri aşırı sulamamdan olacak çürümüş.Ben de kalan sağlar bizimdir deyip çürümemiş gibi olanları saksıya aldım ve toprağı ıslatmadan nemli halde tutmağa çalıştım. Bugün biraz evvel kontrol ettiğimde iki saksıda minik yeşil yapraklar gördüm ve çok sevindim.Cevizler uyanmağa başlamıştı.Bir kez daha bitkilerin yaşama azmi karşısında doğaya saygı duydum ve koşar adım dükkana geldim eşime bu durumu müjdeler gibi haber verdim.Sanırım sizin de cevizleriniz benimkiler gibi aşırı yaş ortamda durmaktan çürümüşler,üzerine kapattığınız plastik kapak da nemin azalmasını engellemiş. Bu sitede araştırdığınızda ustaların yazdığı katlama yöntemiyle tohumdan ceviz fidanı yetiştirme tekniğini de bulacaksınız.Ben önümüzdeki sezonda katlama yöntemini deneyip daha başarılı olacağımı düşünüyorum.Yeni denemelerinizde başarılar.
Bence geç kalmadınız. Bir daha deneyin. Nerdeyse 2 ay önce ben de önceden ıslattığım 2 adet cevizi toprağa (torf- bahçe toprağı- kum -biraz da gübre ) ektim.
Bir tanesi geçen hafta başını topraktan çıkardı. Deneyin bence gelecek seneye çok var...
yasarugur
27-04-2010, 20:40
O zaman hemen girişimlere başlayayım kendi adıma :-)
gurbik67
27-04-2010, 22:04
cevizde tohum ile çimlendirilir, ancak yabani bir şekilde olur ceviz verir ancak değersiz olur pazar değeri olmaz mutlaka aşılı olmalı. kırması ve içini çıkarması zor olur.
meyve ağaçarından elde edilen tohumlar ile çimlendirilen ağaçlar aslı gibi olmaz. ya aşı ister ya da dip sürgünlerden çoğaltılır.
Sayın gurbik67 meyve ağaçlarının tohumu derken çekirdeklerini mi kastediyoruz?
-Bence hiçkimse çekirdekten meyve yetişmez demesin. Komşum dikerken gözümle gördüm. Meyvesini elimle topladım. Arttı da kilolarca reçelini yaptık. Tüm komşular beraberce yedik. Denemek lazım.
Ayrıca Spil dağına kilolarca çekirdek atılmadı mı havadan?...
yasarugur
28-04-2010, 08:51
Sn.gurbik67 benim yetiştireceğim cevizler yerli ve çöğür olarak aşı anacı olacaklar,onları daha sonra chandler aşı kalemleriyle aşılayacağım.Tohumları zaten dikim yapacağım yerin 100 m.ilerisindeki bir ağaçtan aldığım için yerlerini yadırgamayacaklar diye düşünüyorum.
gurbik67
29-04-2010, 22:18
Sayın gurbik67 meyve ağaçlarının tohumu derken çekirdeklerini mi kastediyoruz?
evet çekirdeklerini kastettim.
yasaruğur cevizi çöğür olarak kullanacaksanız tabi ki olur.
yasarugur
02-05-2010, 13:30
Sn.Smyrna tavsiyenize uydum,bu hafta Çiğli'de bir kuruyemişci Tire cevizi diye bir ceviz satıyordu.Üst kısmı sap kısmı düz ,gövdesi üçgen bir ceviz.(sonrasında internetten araştırdım,muhtemelen Hartley cinsi)çimlendirmek için ondan yarım kg aldım. Cevizleri salladığım zaman içinden tıkır tıkır ses geliyor.İnşallah çimlenme özelliğini yitirmemiştir.20 adet kadar da çöğür (anaç) olsun diye yerli cins çetin cevizin irilerinden seçip hepsini bir tahta kasada ıslak kuma yatırdım.Ustalar buna katlama diyorlar herhalde.Bir iki ay bekleyelim bakalım uyanacaklar mı.
Bir iki ay bekleyelim bakalım uyanacaklar mı.
Hiç olmazsa birkaç tanesini 1-2 gün suda bekletip toprağa atın. Bir de öyle deneyin bakalım.
S Güngör
03-05-2010, 23:37
Bahçemizde kendiliğinden bir sürü ceviz fidesi çıkmakta. Sebebi sanırım sincaplar :p Doğa bir şekilde çözümü buluyor galiba :)
yasarugur
04-05-2010, 14:31
Sn.Smyrna 5.mesajda bahsettiğim cevizlerin olduğu saksıyı bugün birkez daha kontrol ettim şaşkınlıkla 4 cevizin daha uyanıp filizlenmeğe başladığını gördüm hemen onları da ayrı saksılara aldım acemi şansım iyi gidiyor bugünlerde :-)
serdarca06
22-05-2010, 16:59
cevizleri plastik bardakta suda çimlendirmeyi deneyin.
Dün tesadüfen öğrendiğim uygulama şöyle;
İki cevizi kabuklu halde sivri kısımları yukarıda olacak şekilde üst üste koyup saksıya dikiyorsun. Fide olunca toprağa geçiriyorsun. Gümüldür'deki yazlık bahçesi için koşumun yaptığı uygulama başarıyla sonuçlanmış. Şimdi kocaman ağaç olmuş. Bir de "ayy çok cahilsin ceviz nasıl dikilir bilmiyor musun " deyip güldürdü beni sağolsun :) Yalnız bahçesindeki yerini iyi hesaplayamamış, ağaç kanalizasyon borusunun üzerindeymiş, umarım bir sorun çıkmaz deyince boruları başka yerden geçirirsin ağaca dokunma deyivermişim.
Blacksoul1903
19-07-2010, 18:01
dikeceğimiz cevizler ne zaman toplanmış olmalı veya toplandıktan sonra ne kadar süre geçtikten sonra dikim yapmalıyız? dikmeden önce meyvelere birtakım işlemler yapmamız gerekir mi? çelikten ceviz üretimi olur mu? yardımlar için teşekkürler.
yasarugur
30-07-2010, 07:47
Şu anda ikisi saksıda sekizi toprakta 10 adet ceviz çöğürüm oldu,saksıda olanlar daha önce filizlenmiş olmasına rağmen toprakta olanlara göre daha çelimsiz kaldılar ,yarın saksıdakileri esas yerlerine götürüp dikeceğim,biraz büyüyünce de seneye iyi bir aşıcı bulup aşılatacağım.
musaduman
25-02-2011, 17:15
Herkeze selamlar cevizi toprağa nasıl gömmmeliyim? Örneğin dikmi **** kabugun kaynak kısmı yukarımı gelecek yardımcı olursanız sevinirim
yasarugur
25-02-2011, 17:46
Aslına bakarsanız çimlenme özelliği yeterince güçlüyse toprağa nasıl atarsanız atın o doğasında olduğu gibi topraktan çıkar,yeter ki çok derine gömmeyin .Ben benim ceviz tohumların yanlamasına koymuştum toprağa... Sizinkiler aşı kıvamına geldiğinde usta bir aşıcıya iyi cins ceviz aşı kalemi uygulatmayı unutmayınız.o zaman salkım salkım cevizleriniz olacak.Tabii o cinslerin arasına tozlayıcı da birkaç adet uygulanacak.Başarılar...
mavikartal5
25-02-2011, 19:08
sayın musaduman,
siz cevizi koyun toprağın içine bir güzel yatırın ve uyutun. bir de susuz bırakmayın lütfen.
o zaten uyanacağı zaman bir şekilde uyanır ve başını kaldırır gökyüzüne hiç meraklanmayın. (erken çimlenmesi için de çıtlatmayı unutmayın!!!)
saygılar
Taze ceviz mi gerekiyor çimlendirme için, yoksa satılan kabuklu cevizlerden çatlatıp eksek çimlenir mi? :)
Taze ceviz mi gerekiyor çimlendirme için, yoksa satılan kabuklu cevizlerden çatlatıp eksek çimlenir mi? :)
Elime geçen sene çetin bir ceviz geçti. Babam en az 6 ay soğuklama yapıp toprak altında tuttuktan sonra anca çimlenir demişti. İnat ettim bende kuru cevizin ucunu zımparalayıp bıçakla tam ortasına koydum. Çekiçle vurup uç kısmını yarmayı başardım. 23 gün sonra mart'ın 18'inde çimlendi. :D
Cevizler, bir evcikli bir bitki olmaları (Erkek ve dişi organların ayrı çiçekte olması), Erkek ve dişi organlı çiçeklerin ayrı zamanlarda açılması ve olgunlaşması, tozlanmanın rüzgârla yapılması nedeniyle; ceviz tohumundan meydana gelen yeni bitki, ana bitkinin özelliklerini göstermez. Yabancı tozlanma sebebiyle tohumlardan elde edilen çöğürlerde büyük ölçüde farklılıklar olmaktadır. Hatta aynı ağaçta, aynı daldan ve aynı salkımdan alınan tohumlardan elde edilen ağaçlarda birbirinden farklı özellikler taşımaktadır. Böyle olunca da istenilen ceviz ağaçlarının tohumla çoğaltılmasının imkânı yoktur. Bu sebeple, ceviz fidanı yetiştiriciliğinde kullanılan en iyi çoğaltma metodu; yabani cevizlerin tohumlarından elde edilen çöğürlerin, üstün nitelikli standart çeşitlerle aşılanmasıdır.
Aşılı ceviz fidanı üretiminde standart cevizler kadar aşı yapılacak anacın seçimi de önemlidir. Anaç, kuvvetli bir kök yapısına sahip olmalı ve hızlı gelişme göstermelidir. Verimli olmalı ve her sene meyve vermelidir. Antraknoz (Kara leke), Ceviz yanıklığı gibi mantari ve bakteriyel hastalıklara dayanıklı olmalıdır.
Tohumlarda Aranacak Özellikler
Ceviz fidanı üretimi için kullanılacak tohumlar, doğal olarak yayılış gösteren yörelerdeki ceviz ağaçlarından toplanmalıdır. Çoğaltmada kullanılan tohumlar, sağlıklı ve iyi gelişme gösteren ağaçlardan alınmalıdır. Beslenme şartları iyi olmayan, susuz kalmış veya susuz ortamlarda yetişen, güneş yanığı olan, böcek ve hastalık zararı açıkca görünen ve soğuk etkisi ile zararlanmış ağaçlardan tohum alınmamalıdır. Çünkü böyle ağaçlardan alınacak tohumların içleri tam dolmamış ve büzülmüştür. Dolayısıyla, böyle tohumlardan
düzenli bir çimlenme ve iyi bir çöğür gelişmesi beklenemez. Tohumluk olarak seçilen kabuklu cevizler, üzerini örten yeşil kabuğun % 80’i çatladıktan sonra hasat edilmelidir. Tohumluk cevizler aşağıdaki özellikleri taşımalıdır:
Homojen irilikte ve meyve ağırlığı en az 10-12 gram olmalıdır.
Sağlam, içi dolgun, yağ oranı yüksek, sap çukuru dar olmalıdır.
Çimlenme gücü yüksek olmalıdır (% 80’ in üzerinde).
Üniform çöğür vermelidir.
Hastalık ve zararlılara dayanıklı olmalıdır.
Kültür çeşitleriyle iyi uyuşmalıdır.
Tohumlar, meyvelerin hasadından hemen sonra yeşil kabuktan ayrılmalı, temiz suyla güzelce yıkanmalı ve gölge bir yerde kurutulduktan sonra, çoğaltma için kullanılıncaya kadar ya ısı ve nemi ayarlı soğuk hava depolarında veya doğrudan güneş almayan, iyi havalanan ve rutubetsiz yerlerde muhafaza edilmelidir. Depo neminin % 65-75, ısının 0-+4 oC olması gerekir.
Tohumların Katlanması
Tohumluk cevizlerde düzenli bir çimlenmenin olabilmesi ve çimlenen bu tohumlardan iyi gelişme gösteren çöğür bitkilerin elde edilmesi için tohumlar, 0- +4 o C de nemli ortam içinde ( kum, hızar talaşı, perlit ), 80-90 gün saklanmalıdır. Tohum az ise plastik torbalara konup buzdolabının sebzelik kısmında muhafaza edilebilir. Katlamada, bir insanın kolayca taşıyabileceği büyüklükte kasalar (meyve sebze kasaları gibi) kullanılabilir. Bu kasaların tabanına delikleri örtebilecek irilikte çakıl konduktan sonra üzerine düzgün bir şekilde katlama kumu (inşaat kumu) serilir. Bu kumun üzerine tohumlar tek tek dizilerek ekilir. Sonra tohumların üzeri kumla iyice örtülür, daha sonra da bir sıra tohum, bir sıra kum olacak şekilde kasa doluncaya kadar devam edilir. Katlama işlemi tamamlandıktan sonra en üste konacak kumun kalınlığı diğerlerinden biraz daha fazla olmalıdır. Kasa dolduktan sonra kum süzgeçli kovalarla nemlendirilir. Daha sonra bu katlama kasaları, sıcaklığı 0-4 o C arasında değişen serin bodrum, adi depo vb. ortamlara alınarak buralarda 80-90 gün saklanır. Tohumun sert kabuğu çatlayıp kök ucu göründüğü zaman katlamaya son verilir.
Ceviz Tohumlarının Ekimi
Toprak hazırlanıp tava geldiğinde, aşı parseline sıra aralığı 60-90 cm, sıra üzeri 15-20 cm ve derinliği 7-10 cm olacak şekilde karıklar açılır. Tohumların kendi büyüklüğünün iki katı kadar derinliğe ekilmesi yeterlidir. Cevizin yanak kısımları yanlara, yapışma yeri (damar kısmı) toprağa gelecek şekilde dizilerek ekilir.
Ceviz tohumlarının üzeri iki kısım toprak, bir kısım gübre, bir kısım dere kumundan oluşan harçla kapatılmalı, ekim tamamlandıktan sonra can suyu verilmelidir.
Meyvanın fidana dönüşüm anı
265175
265176
Kış soğukları tohumun soğuklama ihtiyacını karşılamak için yeterliyse ve toprak yeterli nem ihtiva ediyorsa tohumlar doğrudan doğruya sonbaharda ekilebilir. En iyisi, büyük ölçüde yapılacak çoğaltmalarda, tohumlar ekim-kasım aylarında bahçedeki yerlerine ekilmelidir.
Sevgili Lilium, bahçenin pek çok kısmında sincapların, kargaların gömdüğü cevizlerin fidelerine rastlıyorum. Bu fideleri bırakırsam daha sonra bunlara aşı yapmam gerekiyor mu?
Bu çüğürlere aşı yapmak keyfiyetinizle ilgili bir şeydir güler abla, istemezseniz yapmazsınız da, aşı yapmazsanız geç meyva verirler, bir ikincisi, mesajda da dediğim gibi ana bitkinin(ektiğiniz cevizin) özelliklerini göstermez, genlerden birine çeker ne cins olduğu belli olmaz. O nedenle aşılanmasını öneririm.
Bu çüğürler yeterli gelişimi göstermişseler (1 - 1,5 cm kalınlık yeterli) ilk yıl ağustosta göz aşısıyla çeşit değiştirilebilir, ilk yıl aşısı yapılamadıysa ikinci yıl ya yarma ve ya ingiliz aşı yapılabilir.
İlk yıl aşı yapılmış bir çüğür, ucunda meyvasını da görebilirsiniz.
265183
265184
limon_sever
21-01-2012, 14:19
... ilk yıl aşısı yapılamadıysa ikinci yıl ya yarma ve ya ingiliz aşı yapılabilir...
Peki bu aşılar ne zaman yapılır?
Mart nisan aylarında hava sıcaklığının 20-22 derece olduğu günlerde yapılır.
*değirmenci
27-03-2012, 00:35
şu an 7 adet fidanım var 1i 2 yıllık diğer 6sı 1er yıllık fidanlar ankarada uzun kıştan sonra bugün tomurcuklar patladı ve yaprak vermeye başladılar tekrar :) çok sevindirici bi durum boyları bir karışı geçmiyor ama gövdeleri odunlaşmaya başladı. Yalnız kışı camlı balkonda geçirdiler balkon yaklaşık 4-5 dereceydi kış boyunca o yüzden tomurcuklanması daha hızlı oldu diye düşünüyorum. Ayrıca çimlendirme yaparken cevizlerin kabuğunu çatlatmadım sadece suyunu eksik etmedim, 11 cevizden 7 si çimlendi bu şekilde
*değirmenci
30-03-2012, 16:49
10 tane daha diktim bugün cevizlerden kabuklarını çatlatıp kovaya diktim sonuçları paylaşırım çimlenince
Blacksoul1903
23-04-2012, 09:44
Bu sene çimlenme biraz geç mi oldu acaba? Yoksa benim diktiğim çevizler mi kabuğunu çatlatamadı? Geçen sene Nisan ayı başında diktiğim bütün cevizlerim çıkmıştı. Bu sene bu tarih oldu daha yeni yeni çıkmaya başladılar. Bu durumu birtek ben mi yaşadım acaba?
bernacyhn
23-04-2012, 13:20
İki gün önce nedense çok sevindiğim bir olay oldu. Rokalarımın dibinde epey büyük bir ceviz buldum. Sevgili kargaların işi olacak :) Nereden bulup da getirmişler bu mevsimde bilemiyorum.
Forumda gezinirken bu başlığı gördüm. Belki gelir alır diye rokaların içinde bıraktığım cevizi acaba çimlendirsem mi diye bir soru oluştu kafamda. Anladığım kadarıyla yapmam gereken biraz törpüleyip suda bekletmek, sonra da toprağa geçirmek.
Çimlenir mi diye çok merak ediyorum. Sevgili karga kusuruma bakmasın artık ama cevizi kendi gagasıyla koydu benim rokalarımın içine :) Toprağı biraz kazmış, rokaların hiçbirine zarar vermeden, hiç de görünmeyecek şekilde saklamış. Saksı ufak olmasına rağmen zor farkettim. Kim bilir ne zaman koydu :)
Çimlenirse ormana dikerim, belki sevgili kargalar çıkan cevizleri yine bitkilerimin arasına saklarlar :)
Geçen sene Nisan ayı başında diktiğim bütün cevizlerim çıkmıştı.
Geçen yılki ektiklerin şansına demiyeyim ama belki toprağın nemli havaların yağışlı gitmesinden dolayı çimlenmişler.
Kabuklu yani kabuğu çatlatmadan ekimleri kasım aralık ayında ekmek gerekiyor. geç kalınmışsa mutlaka kabuğunu çatlatmak gerekir.
Blacksoul1903
23-04-2012, 17:38
Kabuklu yani kabuğu çatlatmadan ekimleri kasım aralık ayında ekmek gerekiyor. geç kalınmışsa mutlaka kabuğunu çatlatmak gerekir.
Bu sene kabuğu çatlatmadan diktiğim cevizleri 21.12.2011 tarihinde toprağa gömmüştüm. Bazıları çıktı bazıları da henüz toprak altında. Umarım en yakın zamanda diğerleri de çıkar.
Anladığım kadarıyla yapmam gereken biraz törpüleyip suda bekletmek, sonra da toprağa geçirmek.
Törpülemeye gerek yok, içini dağıtmayacak şekilde dış kabuğunu kırabilirseniz çimlenir.
Çimlenir mi diye çok merak ediyorum. Sevgili karga kusuruma bakmasın artık ama cevizi kendi gagasıyla koydu benim rokalarımın içine :) Toprağı biraz kazmış,
fare ya da sincap taşımıştır, karga toprağı eşelemez. :)
...
Bu sene kabuğu çatlatmadan diktiğim cevizleri 21.12.2011 tarihinde toprağa gömmüştüm. Bazıları çıktı bazıları da henüz toprak altında. Umarım en yakın zamanda diğerleri de çıkar.
Toprak anca ısınmaya başladı. Benimkileri de daha yeni yeni çıkıyor.
bernacyhn
24-04-2012, 15:28
Sayın Lillium, dördüncü katta oturduğum için kargalardan başka seçeneğim kalmıyor :)
Eğe ile iki kenarına vurarak çatlattım sonra da suya koydum. Zarar vermekten korktuğum için daha fazla dokunmadan toprağa ekeceğim cevizimi.
Yanıtınız için teşekkür ederim.
Blacksoul1903
28-04-2012, 22:13
Bu tarih oldu benim cevizlerden hala çıkmayanlar var. Bazı çıkmayan cevizleri merak edip toprağı eşeledim. Gördüğüm şey; daha kabuklarını yeni çatlatıp çıkmaya henüz başlamışlar. Bu sene bu çimlenme işi baya gecikti.
mer.cann
04-06-2012, 19:38
Bu tarih oldu benim cevizlerden hala çıkmayanlar var. Bazı çıkmayan cevizleri merak edip toprağı eşeledim. Gördüğüm şey; daha kabuklarını yeni çatlatıp çıkmaya henüz başlamışlar. Bu sene bu çimlenme işi baya gecikti.
Merhaba Şu anki halleri nasıl acaba?;)
Blacksoul1903
04-06-2012, 22:38
İki haftadır şehir dışındayım. Son çektiğim fotoğrafları en yakın zamanda yüklerim ama yüzdelik dilime vuracak olursak; Son görüştüğümde cevizlerimin %60 ı toprak üstüne çıkmışlardı. Darısı geri kalanların başına.
Blacksoul1903
04-06-2012, 22:53
Mevcut resimler 12 Mayıs tarihli. 19 mayıs tarihli resimlerde biraz daha artış var. 19undan sonra göremedim cevizleri. Fakat aldığım bilgiler çıkan fidan sayısının arttığı yönünde.
http://e1206.hizliresim.com/y/4/7gtq8.jpg
http://e1206.hizliresim.com/y/4/7gtqp.jpg
http://e1206.hizliresim.com/y/4/7gtrq.jpg
http://e1206.hizliresim.com/y/4/7gttx.jpg
mer.cann
05-06-2012, 18:50
Çok şekerler.
Blacksoul1903
05-06-2012, 22:50
Ceviz işte; ne kadar şeker olabilirlerse :)
mer.cann
06-06-2012, 10:56
Bugün kendi cevizlerimin resmini çekip koyacağım. Bakalım büyümüşler mi benim sıpalar:D
İki gün önce nedense çok sevindiğim bir olay oldu. Rokalarımın dibinde epey büyük bir ceviz buldum. Sevgili kargaların işi olacak :) Nereden bulup da getirmişler bu mevsimde bilemiyorum.
Bizim büyükler karganın ağzından düşen tohumdan çıkan ceviz çok güçlü olur derler.. Gidip en iyi cevizi seçermiş iç güdüleri ile.. Bir gözleyin bakalım, gerçekten öyle mi..
mer.cann
06-06-2012, 19:31
İşte buradalar. Saksıdaki küçük cevizlerim 1 senedir bahçede...;)
Blacksoul1903
07-06-2012, 09:04
Yanındaki ağaçla(dut heralde) ilerleyen senelerde bir çekişme yaşayabilir gibi.
mer.cann
07-06-2012, 09:28
Yanındaki ağaçla(dut heralde) ilerleyen senelerde bir çekişme yaşayabilir gibi.
Evet dut. Meyve vermediği için kesilecek. Apartman kararı, elden bir şey gelmiyor.Sağlıklı görünüyor ama değil mi benim şekerler;)
Blacksoul1903
07-06-2012, 10:35
Evet ceviziniz oldukça sağlıklı görülüyor. Bu sene gezdiğim bir çok ilde karşılaştığım "antraknoz"un cevizinize uğramamış olması sizin açınızdan sevindirici olmalı. Eğer gelecek sene ona güzel de bir aşı yapar veya yaptırırsanız, ilerleyen yıllarda mahallenizde lezzetli meyveleri olan bir ceviz ağacı olur. Şimdiden afiyet olsun.
mer.cann
07-06-2012, 10:45
Evet ceviziniz oldukça sağlıklı görülüyor. Bu sene gezdiğim bir çok ilde karşılaştığım "antraknoz"un cevizinize uğramamış olması sizin açınızdan sevindirici olmalı. Eğer gelecek sene ona güzel de bir aşı yapar veya yaptırırsanız, ilerleyen yıllarda mahallenizde lezzetli meyveleri olan bir ceviz ağacı olur. Şimdiden afiyet olsun.
Orada tam 3 tane fidanım var. Diğerini yükleyememişim:D saksıda da var 2 tane yeni. Bakalım. Kısmet artık. Biz göçüp gideceğiz. Ardımızda kalanlar nasiplenir inşallah:)
Blacksoul1903
07-06-2012, 15:12
Diğer ikisini göremedim maalesef. Elbete nasiplenirler. Siz de göçmeden nasiplenirsiniz eminim :)
bernacyhn
07-06-2012, 17:33
Bizim büyükler karganın ağzından düşen tohumdan çıkan ceviz çok güçlü olur derler.. Gidip en iyi cevizi seçermiş iç güdüleri ile.. Bir gözleyin bakalım, gerçekten öyle mi..
Cevizi saksının birine ektim. Düzenli olarak suladığım halde bir kıpırtı yok. Çimlenmesini çok ama çok isterim. Ama çimlenmese bile ben sevgili kargaya hala teşekkür ediyorum. Cevizi gördüğümde gerçekten sevinmiştim :)
Blacksoul1903
07-06-2012, 17:51
İnşallah çimlenir ceviziniz.
mer.cann
07-06-2012, 19:37
Aynı fidanı 2 kez yüklemişim. Diğeri yok:D 3 resimden ikisi aynı. Kısmet;)
Ceviz kolay çimlenen bir bitki,ekim -kasım ayında ekilen cevizler arazide nisan da çimlenmey başlarlar.
Samsunlu55
07-06-2012, 23:30
Evet dut. Meyve vermediği için kesilecek. Apartman kararı, elden bir şey gelmiyor.Sağlıklı görünüyor ama değil mi benim şekerler;)
Dut meyve vermediği için kesilecekse aşı yaptırın. Dut çok kolay aşı tutar. Şimdiden kesilirse yaz sonuna kadar göz aşıya gelecek sürgünler oluşturabilir. Aşıdan iki sene sonra meyve yemeye başlarsınız. Cevizin yeri değiştirilebilir, duta yazık olur. Zaten orası ceviz için sıkışık bir ortam.
leonfather41
08-06-2012, 15:22
Herkese selamlar;
25 adet ceviz i poşetlere ektim,güneş görmeyen balkona bıraktım.Düzenli olarak topraklarına bakıyorum,ihtiyaç halinde sulama yapıyorum.Haziran başında ektiğim cevizler çimleniir mi?
Geçmi ekmişim..Tecrübesi olan arkadaşlar yardımlarınızı bekliyorum.
Blacksoul1903
08-06-2012, 20:56
Açıkçası biraz geç bir vakit ceviz dikimi için. Fakat kabuğu çatlatıp dikim yapıldıysa çıkma ihtimali de yok değil.
Cevizi saksının birine ektim. Düzenli olarak suladığım halde bir kıpırtı yok. Çimlenmesini çok ama çok isterim. Ama çimlenmese bile ben sevgili kargaya hala teşekkür ediyorum. Cevizi gördüğümde gerçekten sevinmiştim :)
Ben de bir saksıya ekmiştim (sanırım biraz çatlatmıştım diye hatırlıyorum), çimlenmesi epey uzun sürdü, neredeyse 1.5 ay gibi hatırlıyorum..
Ya Sabır :)
Haziran başında ektiğim cevizler çimleniir mi?
Poşette olmaları ve geç ekmiş olmanız cimlenmelerini de zorlaştıracaktır, poşetlerde yeterli nemliliği sağlayamayabilirsiniz bazen unutur kurutabilirsiniz.
Ceviz ekimi için en uygunu sonbaharda ekmek, en son mart ayına kadar ekilmeli.
mer.cann
09-06-2012, 21:16
Dut meyve vermediği için kesilecekse aşı yaptırın. Dut çok kolay aşı tutar. Şimdiden kesilirse yaz sonuna kadar göz aşıya gelecek sürgünler oluşturabilir. Aşıdan iki sene sonra meyve yemeye başlarsınız. Cevizin yeri değiştirilebilir, duta yazık olur. Zaten orası ceviz için sıkışık bir ortam.
Haklısınız ama Istanbul ve bina yönetimi.... Meyvesi sinek yapıyormus.
Bunlarda benim çüğürlerim.
306826
306827
leonfather41
11-06-2012, 08:39
Açıkçası biraz geç bir vakit ceviz dikimi için. Fakat kabuğu çatlatıp dikim yapıldıysa çıkma ihtimali de yok değil.
2 gün suda beklettim ve çatlattım cevizleri bakalım çimlenecekler mi? Hayırlısı...
Blacksoul1903
11-06-2012, 16:09
Haklısınız ama Istanbul ve bina yönetimi.... Meyvesi sinek yapıyormus.
Açıkçası iki ağaçtan birini seçecek olsam ben de cevizi seçerdim. Meyvesini falan geçtim, gölgesinde uyumak bile yeter.
bernacyhn
12-06-2012, 19:06
Cevizim çürümüş. Ne var ne yok diye yerinden çıkarıp baktım. Üzerinde minik canlılardan vardı. Kırıp baktım ve çöpe attım. Taze ceviz bulduğum zaman yeniden deneyeceğim.
Blacksoul1903
13-06-2012, 12:06
Sağlık olsun.
*değirmenci
18-06-2012, 18:07
parmak kalınlığındaki ceviz fidanımın toprağa yakın kısımından kürdan inceliğinde yeni bir dal oluştu onu kesmem gerekirmi yoksa gelişmesine izin mi vermeliyim
Blacksoul1903
18-06-2012, 20:11
Eğer parmak kalınlığındaki ana dalın ucu kuru ise yeni bir dal oluşumu için bırakılmalıdır. Ama ana dal yaşsa fidanın gücünü alacağından kesilmesi bana göre makbuldür. ****** bu benim görüşüm.
*değirmenci
19-06-2012, 00:32
yok ana dal gayet sağlıklı ancak ince dalı kesersem ana gövde kurur mu diye endişeleniyorum
Blacksoul1903
19-06-2012, 14:42
Kurumaz sanıyorum. Yani hiç görmedim daha önce.
*değirmenci
19-06-2012, 16:13
tamam teşekkürler
*değirmenci
26-06-2012, 23:43
Risk alıp dediğiniz gibi kestim ince dalı hiçbir kuruma olmadı. :)
Blacksoul1903
27-06-2012, 17:06
Risk alıp dediğiniz gibi kestim ince dalı hiçbir kuruma olmadı. :)
Sizin adınıza sevindim. Umarım meyve verdiği günleri de görürsünüz.
kayakartalı
05-07-2012, 09:13
Herkes ceviz fidanı dikiyor yeni yeni ceviz bahçeleri kuruluyor bu durumda önümüzdeki yıllarda ceviz ceviz çok ucuz olacak diyebilirmiyiz. Yetişticiler için düşünülmesi gereken bir konu bu ne olacak ozaman bugün için belki cazip ama 10 yılllar içinde ne olur cevizin ithal edilmeden sadece yerli üreticiden talep edilmesini beklemek boş üreticiyi kim düşünecek ithal ederek çok para kazanan büyük tüccarmı ne olacak bunlar benim gibi yeni bir ceviz bahçesi yetiştirmeye çalışan bir arkadaşınız olarak kafamda kurduğum şeyler, benim için fikirleriniz önemli sayın ağaçlar net dostları siz ne dersiniz
tarımsal ve bitkisel üretimin diger yatırımlardan daha riskli ve zahmetli oldugunu söyleyebilirim kendi adıma.bahcecilik tamamen sevgi ve ilgi işidir.eger bir bahce yatırımı sadece kar amacıyla kurulacak ise sonunun hüsran olacagını düşünüyorum..yüksek kar elde edip belli bir süre bekleyip zengin olma hayali ile ceviz bahcesi kuracak arkadaslara baska bir yatırım yapmalarını söyleyebilirim...
rise_com
05-07-2012, 12:52
sn.lilium zaten sizin ceviz konusundaki marifetlerinizi bilmeyen yok. Yine cevizleriniz muhteşem olmuşlar
rise_com
05-07-2012, 12:54
parmak kalınlığındaki ceviz fidanımın toprağa yakın kısımından kürdan inceliğinde yeni bir dal oluştu onu kesmem gerekirmi yoksa gelişmesine izin mi vermeliyim
sizin ağacınızı hangi formda büyütmek istediğinize bağlı. Çift gözdeli olmasını istiyorsanız kalsın ancak tek gövde daha sağlıklı ve gür büyümesini sağlayacaktır. Ben olsam keserim.
rise_com
05-07-2012, 12:58
Herkes ceviz fidanı dikiyor yeni yeni ceviz bahçeleri kuruluyor bu durumda önümüzdeki yıllarda ceviz ceviz çok ucuz olacak diyebilirmiyiz. Yetişticiler için düşünülmesi gereken bir konu bu ne olacak ozaman bugün için belki cazip ama 10 yılllar içinde ne olur cevizin ithal edilmeden sadece yerli üreticiden talep edilmesini beklemek boş üreticiyi kim düşünecek ithal ederek çok para kazanan büyük tüccarmı ne olacak bunlar benim gibi yeni bir ceviz bahçesi yetiştirmeye çalışan bir arkadaşınız olarak kafamda kurduğum şeyler, benim için fikirleriniz önemli sayın ağaçlar net dostları siz ne dersiniz
her talep arzı doğurur. Şuan için talebi karşılayacak arz söz konusu değil ki uzun zamanda mümkün olmayacak düşüncesindeyim. Talepten fazla arzın olması halinde ise üretim fazlalarının yurt dışına pazarlanması söz konusu olacak. Yani sakın ümitsizliğe kapılmayın derim.
Safranlı
05-07-2012, 13:22
tarımsal ve bitkisel üretimin diger yatırımlardan daha riskli ve zahmetli oldugunu söyleyebilirim kendi adıma.bahcecilik tamamen sevgi ve ilgi işidir.eger bir bahce yatırımı sadece kar amacıyla kurulacak ise sonunun hüsran olacagını düşünüyorum..yüksek kar elde edip belli bir süre bekleyip zengin olma hayali ile ceviz bahcesi kuracak arkadaslara baska bir yatırım yapmalarını söyleyebilirim...
ne de güzel yazdınız agzınıza sağlık
tarımsal ve bitkisel üretimin diger yatırımlardan daha riskli ve zahmetli oldugunu söyleyebilirim kendi adıma.bahcecilik tamamen sevgi ve ilgi işidir.eger bir bahce yatırımı sadece kar amacıyla kurulacak ise sonunun hüsran olacagını düşünüyorum..yüksek kar elde edip belli bir süre bekleyip zengin olma hayali ile ceviz bahcesi kuracak arkadaslara baska bir yatırım yapmalarını söyleyebilirim...
Bende bu gidişle sonunun hüsran olacağını söylüyorum, felaket tellalı oluyorum.
Planlama olmayan her şeyin sonu hüsrandır. Planlaması olmayan başka yatırımın da hüsrandır.
sn.lilium zaten sizin ceviz konusundaki marifetlerinizi bilmeyen yok. Yine cevizleriniz muhteşem olmuşlar
Teşekkür ederim sayın rise_com, iş marifette değil ki, öyle marifetli maharetli eller var ki, bizi sollar.
İş türkiyenin ihtiyacı olan plan ve programı hazırlayabilmek marifet asıl orda.
Ben bahceciligin sadece kar amacli yapilamayacagini, sadece kar amacli yapilan bahcelerin bir sure sonra hayal edilen getiriyi saglamayinca ya terkedilecegini **** gerekli ilgiyi gormeyecegini, sonunun da tabiiki husran olacagini soylemistim aslinda... Bahceciligin diger yatirimlarla birebir ortustugunu sanmiyorum ornegin ben bahceye harcadigim paraya 3 sene once arsa alsam hic ilgilenmesemde bana belli bir sure sonra getirisi olacakti... Ornekler cogaltilabilir sevgi ve ilgi olmazsa bu is olmaz ondan bahsediyorum...Ayrica dunya bu hizla kalabaliklasmaya devam ettigi surece yiyecek ve gidanin degerinin dusecegini hic sanmiyorum butun Turkiye ceviz uretmeye simdi baslasa 10 sene sonra dunyanin en buyuk ceviz ureticisi ulkesi oluruz hepsi bu...
Planlama konusunda haklisiniz lilium ancak bir bahce kurarken oncelikle hangi cesit,sulama ,bakim,bahcenin buyuklugu gibi seylerin planlanmasi gerekir diye dusunuyorum.. Kendimden ornek veryim ben yaz kis, yazin ozellikle her haftasonu, kisin mutlaka ayda bir bahceye gidiyorum..bakim onemli kim bakacak ben yanimda calisacak kimse bulamiyorum cogu zaman ,bulsamda yaptigi isi tekrar kendim yapiyorum ... budama ,otla mucadele gubreleme sulama... maddi manevi maliyetlere katlanma gucu bunlar planlanmali oncelikle yoksa okuyorum duyuyorum enkarli is ceviz yetistirme, ya da bi bahce kurduk ben filanca yerdeyim basinda filanca var gibi **** bilmem ne kadar ceviz diksen bilmem kac sene sonra su kadar kilo verir kilosu su fiyattan bukadar para yapar ... elinde uzaktan kumanda dugmeye bas capa yap dugmeye bas sulansin kumandanin pili bitinceye kadar agaclar buyur cevizleri sat dunya turuna cik ... boyle de planlama yapan var.... benim bahce boyle degil en azindan her dakka ilgim ustunde elim hep cebimden cikmiyor ayni cocuk yetistirmek gibi hele urun versinler de cevizler olsun sonra bakariz kaca satilacak ...planlariz..
metalgear
25-07-2012, 16:11
bende balkona plastık bardakların içine toprak doldurup 20 tane kadar ceviz ektim ama ne törpüledim nede çatlatttım çıkarlarmı acep. en iyisi bir 20 tane daha çatlatıp ekeyim
metalgear
28-07-2012, 01:34
bugün bir kaç tane ceviz çatlatıp bardak içine gömüp bu sefer lavabo altına koydum serin karanlık bir yer. ceviz çatlatma işin 15-16 numara anahtarla ustune tıklayarak tam ortadan çok güzel çatlıyor.
Blacksoul1903
31-07-2012, 23:02
bende balkona plastık bardakların içine toprak doldurup 20 tane kadar ceviz ektim ama ne törpüledim nede çatlatttım çıkarlarmı acep. en iyisi bir 20 tane daha çatlatıp ekeyim
Sonuçtan bizleri de haberdar edersiniz umarım. Merakla bekliyorum. Umarım sonuç olumlu olur.
güldeste-
01-08-2012, 01:49
Açıkçası iki ağaçtan birini seçecek olsam ben de cevizi seçerdim. Meyvesini falan geçtim, gölgesinde uyumak bile yeter.
Hiç tavsiye etmem cevizin altında uyumanızı :( çünkü bunun felce neden olduğunu duydum.
CEVİZ | Şifalı Otlar - Bitkiler (http://www.sifaliotlar.net/sifali-bitkiler/c-sifali-bitkiler/ceviz.html)
metalgear
02-08-2012, 00:01
Sonuçtan bizleri de haberdar edersiniz umarım. Merakla bekliyorum. Umarım sonuç olumlu olur.
kesinlikle ederim gözle görünür birşey olunca resim çekip buraya koyacam 10 gün geçti bile bende çok merak ediyorum.
Blacksoul1903
02-08-2012, 10:45
Hiç tavsiye etmem cevizin altında uyumanızı :( çünkü bunun felce neden olduğunu duydum.
CEVİZ | Şifalı Otlar - Bitkiler (http://www.sifaliotlar.net/sifali-bitkiler/c-sifali-bitkiler/ceviz.html)
Benim bildiğim de; Cevizin sülfür gazı salgıladığı, bu da ağacın altında olan kişiyi sersemlettiği. Fakat bu gazın ozonu tamir etmede etkisi olduğu ve insan sağlığına da biz zararı olmadığı yönünde. Daha fazla bilimsel bilgisi olanların bizleri aydınlatması elbette güzel olur.
güldeste-
02-08-2012, 11:32
Benim bildiğim de; Cevizin sülfür gazı salgıladığı, bu da ağacın altında olan kişiyi sersemlettiği. Fakat bu gazın ozonu tamir etmede etkisi olduğu ve insan sağlığına da biz zararı olmadığı yönünde. Daha fazla bilimsel bilgisi olanların bizleri aydınlatması elbette güzel olur.
Dediğiniz gibi; Bu gazın insanı sersemlettiği fakat başka faydalarının olduğu kesin de malum balın bile fazlasının zararları ispatlanmışken üstelik ceviz ağacının altında ot bile bitmezken elbette doğruluk payı olduğunu düşünüyorum ama insan vücuduna faydaları tartışılamaz elbet...
metalgear
03-08-2012, 18:35
http://g1208.hizliresim.com/10/3/bflff.jpg (http://bit.ly/c25MCx)
en ufak bır kıpırdanma yok 15 gün geçmiştir 2 ay sabrederim sonra açıp bakarım içine. bir kaç tanesini serin karanlık bır yere koydum artık hangi şekilde çıkarsa oyle devam ederim.
metalgear
04-08-2012, 19:21
çatlatmadan gömdüğüm cevizlerden 2 tanesini çıkardım inceledim ufaktan çatlamışlar elimle sıkınca çatladıkları bellı oluyor. lavabo altıdakılerede baktım onlarda yarılmıslar aralıgından bakınca fılız goremedim. ayrıca cevizler bardagın ortasında gomulu haldeydı bardagın ustune dogru yukselmışler o nasıl oluyor anlamadım
ayrıca cevizler bardagın ortasında gomulu haldeydı bardagın ustune dogru yukselmışler o nasıl oluyor anlamadım
Üzerinde çok az ve hafif malzeme var kök aşağıya uzadıkça meyvayı da yukarıya itmiş oluyor.
Arkadaşlar bu denemelerinizi daha büyük poşet torbalarda yaparsanız daha iyi sonuçlar alırsınız, ceviz iyi kök yapar bardak ceviz için çok küçüktür.
abi sen gidip tireden alsana, kasım aralık gibi direk yetiştiricilerinden :)
metalgear
17-08-2012, 11:37
parayla almak başka sıfırdan kendın yetiştirmek başka.
metalgear
02-09-2012, 16:25
bardağa koyduklarımda hayat belırtisi yok 2 ayı geçti umudum kalmadı.
metalgear
22-10-2012, 15:29
bu iş bardakta olmuyor 6 ay geçti çürüdüler kışın koye gıdınce toprağa dizecem bakalım yazın çıkacaklarmı
yolgezer2001
07-12-2012, 13:03
selamlar
öncelikle bilgi için teşekkürler
chadler ve diger yabancı ırklardan ceviz arıyorum bulundugum yerde yerli ırklar şebi bilecik ekimi çok ancak ben yabancı ırklardan yetiştirmek istiyorum sütyemez kaman cinsi de olabilir kuracagım küçük hobi bahçeme dikeceğim elinde 2012 mahsülü ceviz olan arkadaşlar bana mesaj atarlarsa sevinirim
saygılar..
bernacyhn
09-12-2012, 11:22
Çevreyi gezerken yerde bulduğum iki yeşil cevizin kabuklarını sıyırıp ektim. Biri çürüdü, diğeri ise herhangi bir belirti göstermeden üç ay kadar bekledi. Bir hafta önce o da çimlendi. Şuan boyu 5.5 santim, tepesinde birkaç milimlik kıvırcık yaprak oluşumu var. İçeride camın önünde mermerde duyuyor. Soğuklamaya ihtiyaç duyduğunu okudum yukarılarda, acaba dışarı mı çıkarmalıyım?
Hiç tavsiye etmem cevizin altında uyumanızı :( çünkü bunun felce neden olduğunu duydum.
CEVİZ | Şifalı Otlar - Bitkiler (http://www.sifaliotlar.net/sifali-bitkiler/c-sifali-bitkiler/ceviz.html)
sayın güldeste kitaplar ne yazıyor bilmiyorum ama hiç felç olan duyulmamıştır.
abi sen gidip tireden alsana, kasım aralık gibi direk yetiştiricilerinden :)
sayın kadir 35 ya fidan üretiyorsunuz **** yakın akraba arkadaşlarınız var
sayın bernaceyhn
azminiz sonuç vermiş tebrikler
ceviz fidanınızı dışarıya önce bir kaç gün gündüzleri çıkarın akşam içeri alın sonra gece günüz dışarda bırakabilirsiniz ancak soğuktan kaybedebilirsiniz en iyisi bu kış misafiriniz olsun inanın sizi hiç rahatsız etmez
merhaba ceviz dostları;
2012 yılı eylül ayı başları idi, mahallede gelip geçerken baktığım meyve iriliği orta iç rengi beyaz kabuktan ayrıla bilen bir ceviz vardı o cevizden yaklaşık 45 tane aldım. Henüz içi olgunlaşmamıştı. Çevredekiler bunun yeşermeyeceğini söyledi. Mahalle baskısına aldırmadan bu cevizleri bir poşete koyarak balkonda unuttum. Yaklaşık bir ay sonra bunları kontrol ettiğimde yarısı kök sürgününü sürmeye başlamıştı. Hepsi kabuktan ayrılmıştı. Poşette yarısına kadar su vardı. Bu 45 cevizi tarla kenarında saksıya ektim. Üzerinede kargalar yemesin diye mezarlıktan atılan selvi dallarını kapattım. Sonucunu baharın paylaşacağım.
bernacyhn
29-12-2012, 12:12
Sayın dadaşım, teşekkür ederim tavsiyeniz için. Evde nispeten serin bir oda var. Oraya koysam daha iyi olacak gibi geliyor.
plotelli
18-01-2013, 14:59
bir yıllıkmu bunlar biraz aşırı yapraklı gibi geldi
Yukarda masajında bahsetmiş bir arkadaş ama yinede sormak istiyorum; taze ceviz çimlenirmi bilir kişiler? :) olmayacak duaya amin demeyeyim. 7 tane cevizim var elimde,.
yasarugur
11-10-2013, 19:52
Sn,hira taze ceviz çimlenmese sincapların ağaçtan alıp toprağa gömdüğü cevizler çimlenmezdi :-)
Yukarda masajında bahsetmiş bir arkadaş ama yinede sormak istiyorum; taze ceviz çimlenirmi bilir kişiler? :) olmayacak duaya amin demeyeyim. 7 tane cevizim var elimde,.
Taze ceviz daha iyi çimlenme gösterir, fakat Olgunluğa ulaşmış olmalı.
Teşekkür ederim Sn. Lilium, o konuda sıkıntı yok, gayet olgunlar.
Sn,hira taze ceviz çimlenmese sincapların ağaçtan alıp toprağa gömdüğü cevizler çimlenmezdi :-)
hiç düşünemedim:) teşekkürler.
Bayramı çıkaralımda bende ceviz ekeyim. Özendim sizlere:)
forumun büyük bölümünü okudum.burada bir çok arkadaşın benimle aynı fikirde olduğunu gördüm.yani tohumdan bahçe oluşturmak.bizi buna iten sebepler olarak
1.cevizin kazık köklü olması ve alacğımız fidanlarda kazık kökün kesilmiş olması
2.fidancıların genellikle fidan dikilecek arazinin rakımı, iklimi,toprak yapısı gibi özelliklerine göre değilde kendi elindeki fidanı pazarlama amacında olduğu.
3.genellikle hobi olarak başlayıp daha sonra büyük bahçe kurmak isteyenlerin fidan maliyetlerini yüksek bulması
4.kendi bölgesine hangi çeşidin daha iyi uyum sağlayacağı konusunda net bilgilere ulaşılamaması.
Bu sebeblerden dolayı bende bir çok arkadaş gibi tarlama tohum diktim ve ayrıca tarlama uyum sağlayacağını düşündüğüm değişik çeşitlerden fidanlar alarak aralara diktim.hangisinden randıman alırsam onu aşıyla çoğaltmayı düşünüyorum.
ayrıca kendi tarlama yetecek kadar tüplü fidan yetiştirmeyi düşünüyorum.tüplü fidan yetiştirme konusunda tecrübesi olan arkadaşlar bilgilerini paylaşırlarsa sevinirim.
gökhan07
21-10-2013, 21:30
Sayın 44baba,
Bu konuyla ilgili ceviz yetiştiriciliği sayfasında bir mesajım var. (son sayfada)
Bence illa tarlaya ekmek gerekmiyor.
gökhan07
21-10-2013, 22:25
Sayın 44baba,
Ceviz yetiştiriciliği 143. sayfa, 4281. mesaj.
tohumu direk tarlaya dikmenin bazı sakıncaları var.örneğin tohumların fareler tarfından taşınması çıkan çöğürlerin yabani hayvanlar tarfından ezilmesi veya aşıya geldiği zaman aşıların muhafazası gibi.
ben buradan kendimize yetecek tüplü fidanları nasıl üretebiliriz diye soruyorum.
yani kullanacağımız poşet,toprak,gübre,tohum,nasıl olmalı.dikim zamanı,sulaması gübrelemsesi aşılaması gibi konularda bilgisi tecrübesi olanların paylaşımları bu yolu izleyen arkadaşlara yardımcı olacaktır diye düşünüyorum.
gökhan07
21-10-2013, 23:08
forumun büyük bölümünü okudum.burada bir çok arkadaşın benimle aynı fikirde olduğunu gördüm.yani tohumdan bahçe oluşturmak.bizi buna iten sebebler olarak 1.cevizin kazık köklü olması ve alacğımız fidanlarda kazık kökün kesilmiş olması
2.fidancıların genellikle fidan dikilecek arazinin rakımı, iklimi,toprak yapısı gibi özelliklerine göre değilde kendi elindeki fidanı pazarlama amacında olduğu.
3.genellikle hobi olarak başlayıp daha sonra büyük bahçe kurmak isteyenlerin fidan maliyetlerini yüksek bulması
4.kendi bölgesine hangi çeşidin daha iyi uyum sağlayacağı konusunda net bilgilere ulaşılamaması.
bu sebeblerden dolayı bende bir çok arkadaş gibi tarlama tohum diktim ve ayrıca tarlama uyum sağlayacağını düşündüğüm değişik çeşitlerden fidanlar alarak aralara diktim.hangisinden randıman alırsam onu aşıyla çoğaltmayı düşünüyorum.
ayrıca kendi tarlama yetecek kadar tüplü fidan yetiştirmeyi düşünüyorum.tüplü fidan yetiştirme konusunda tecrübesi olan arkadaşlar bilgilerini paylaşırlarsa sevinirim.
Sayın 44baba,
Ben asıl öğrenmek istediğinizi anlamamışım kusuruma bakmayın.
Bu mevsimde poşetlere ceviz tohumu dikin ve soğuk katlamasını doğa sizin yerinize yapacaktır.
Poşetlere dikeceğiniz toprak yapısı önemli (geçirgen ve besleyici bir toprak) ve daha sonrasın da iyi bir gübreleme ve sulama ile aynı yılın sonunda yani ağustos ayında aşıya gelmiş bir çok tüplü fidan elde edeceksiniz.
Bu fidanları da aşılayıp tarlanıza dikebilirsiniz.
Saygılarımla.
gökhan07
21-10-2013, 23:14
forumun büyük bölümünü okudum.burada bir çok arkadaşın benimle aynı fikirde olduğunu gördüm.yani tohumdan bahçe oluşturmak.bizi buna iten sebebler olarak 1.cevizin kazık köklü olması ve alacğımız fidanlarda kazık kökün kesilmiş olması
2.fidancıların genellikle fidan dikilecek arazinin rakımı, iklimi,toprak yapısı gibi özelliklerine göre değilde kendi elindeki fidanı pazarlama amacında olduğu.
3.genellikle hobi olarak başlayıp daha sonra büyük bahçe kurmak isteyenlerin fidan maliyetlerini yüksek bulması
4.kendi bölgesine hangi çeşidin daha iyi uyum sağlayacağı konusunda net bilgilere ulaşılamaması.
bu sebeblerden dolayı bende bir çok arkadaş gibi tarlama tohum diktim ve ayrıca tarlama uyum sağlayacağını düşündüğüm değişik çeşitlerden fidanlar alarak aralara diktim.hangisinden randıman alırsam onu aşıyla çoğaltmayı düşünüyorum.
ayrıca kendi tarlama yetecek kadar tüplü fidan yetiştirmeyi düşünüyorum.tüplü fidan yetiştirme konusunda tecrübesi olan arkadaşlar bilgilerini paylaşırlarsa sevinirim.
sayın 44 baba,
Ben zaten 1. maddeniz için yorum yapmıştım.
2., 3., 4., maddeleriniz çok ayrı konular.
Sayın 44baba,
Ben asıl öğrenmek istediğinizi anlamamışım kusuruma bakmayın.
Bu mevsimde poşetlere ceviz tohumu dikin ve soğuk katlamasını doğa sizin yerinize yapacaktır.
Poşetlere dikeceğiniz toprak yapısı önemli (geçirgen ve besleyici bir toprak) ve daha sonrasın da iyi bir gübreleme ve sulama ile aynı yılın sonunda yani ağustos ayında aşıya gelmiş bir çok tüplü fidan elde edeceksiniz.
Bu fidanları da aşılayıp tarlanıza dikebilirsiniz.
Saygılarımla.
gökhan bey ilginize teşekkür ederim.
Cevizler, bir evcikli bir bitki olmaları (Erkek ve dişi organların ayrı çiçekte olması), Erkek ve dişi organlı çiçeklerin ayrı zamanlarda açılması ve olgunlaşması, tozlanmanın rüzgârla yapılması nedeniyle; ceviz tohumundan meydana gelen yeni bitki, ana bitkinin özelliklerini göstermez. Yabancı tozlanma sebebiyle tohumlardan elde edilen çöğürlerde büyük ölçüde farklılıklar olmaktadır. Hatta aynı ağaçta, aynı daldan ve aynı salkımdan alınan tohumlardan elde edilen ağaçlarda birbirinden farklı özellikler taşımaktadır. Böyle olunca da istenilen ceviz ağaçlarının tohumla çoğaltılmasının imkânı yoktur. Bu sebeple, ceviz fidanı yetiştiriciliğinde kullanılan en iyi çoğaltma metodu; yabani cevizlerin tohumlarından elde edilen çöğürlerin, üstün nitelikli standart çeşitlerle aşılanmasıdır.
Aşılı ceviz fidanı üretiminde standart cevizler kadar aşı yapılacak anacın seçimi de önemlidir. Anaç, kuvvetli bir kök yapısına sahip olmalı ve hızlı gelişme göstermelidir. Verimli olmalı ve her sene meyve vermelidir. Antraknoz (Kara leke), Ceviz yanıklığı gibi mantari ve bakteriyel hastalıklara dayanıklı olmalıdır.
Tohumlarda Aranacak Özellikler
Ceviz fidanı üretimi için kullanılacak tohumlar, doğal olarak yayılış gösteren yörelerdeki ceviz ağaçlarından toplanmalıdır. Çoğaltmada kullanılan tohumlar, sağlıklı ve iyi gelişme gösteren ağaçlardan alınmalıdır. Beslenme şartları iyi olmayan, susuz kalmış veya susuz ortamlarda yetişen, güneş yanığı olan, böcek ve hastalık zararı açıkca görünen ve soğuk etkisi ile zararlanmış ağaçlardan tohum alınmamalıdır. Çünkü böyle ağaçlardan alınacak tohumların içleri tam dolmamış ve büzülmüştür. Dolayısıyla, böyle tohumlardan
düzenli bir çimlenme ve iyi bir çöğür gelişmesi beklenemez. Tohumluk olarak seçilen kabuklu cevizler, üzerini örten yeşil kabuğun % 80’i çatladıktan sonra hasat edilmelidir. Tohumluk cevizler aşağıdaki özellikleri taşımalıdır:
Homojen irilikte ve meyve ağırlığı en az 10-12 gram olmalıdır.
Sağlam, içi dolgun, yağ oranı yüksek, sap çukuru dar olmalıdır.
Çimlenme gücü yüksek olmalıdır (% 80’ in üzerinde).
Üniform çöğür vermelidir.
Hastalık ve zararlılara dayanıklı olmalıdır.
Kültür çeşitleriyle iyi uyuşmalıdır.
Tohumlar, meyvelerin hasadından hemen sonra yeşil kabuktan ayrılmalı, temiz suyla güzelce yıkanmalı ve gölge bir yerde kurutulduktan sonra, çoğaltma için kullanılıncaya kadar ya ısı ve nemi ayarlı soğuk hava depolarında veya doğrudan güneş almayan, iyi havalanan ve rutubetsiz yerlerde muhafaza edilmelidir. Depo neminin % 65-75, ısının 0-+4 oC olması gerekir.
Tohumların Katlanması
Tohumluk cevizlerde düzenli bir çimlenmenin olabilmesi ve çimlenen bu tohumlardan iyi gelişme gösteren çöğür bitkilerin elde edilmesi için tohumlar, 0- +4 o C de nemli ortam içinde ( kum, hızar talaşı, perlit ), 80-90 gün saklanmalıdır. Tohum az ise plastik torbalara konup buzdolabının sebzelik kısmında muhafaza edilebilir. Katlamada, bir insanın kolayca taşıyabileceği büyüklükte kasalar (meyve sebze kasaları gibi) kullanılabilir. Bu kasaların tabanına delikleri örtebilecek irilikte çakıl konduktan sonra üzerine düzgün bir şekilde katlama kumu (inşaat kumu) serilir. Bu kumun üzerine tohumlar tek tek dizilerek ekilir. Sonra tohumların üzeri kumla iyice örtülür, daha sonra da bir sıra tohum, bir sıra kum olacak şekilde kasa doluncaya kadar devam edilir. Katlama işlemi tamamlandıktan sonra en üste konacak kumun kalınlığı diğerlerinden biraz daha fazla olmalıdır. Kasa dolduktan sonra kum süzgeçli kovalarla nemlendirilir. Daha sonra bu katlama kasaları, sıcaklığı 0-4 o C arasında değişen serin bodrum, adi depo vb. ortamlara alınarak buralarda 80-90 gün saklanır. Tohumun sert kabuğu çatlayıp kök ucu göründüğü zaman katlamaya son verilir.
Ceviz Tohumlarının Ekimi
Toprak hazırlanıp tava geldiğinde, aşı parseline sıra aralığı 60-90 cm, sıra üzeri 15-20 cm ve derinliği 7-10 cm olacak şekilde karıklar açılır. Tohumların kendi büyüklüğünün iki katı kadar derinliğe ekilmesi yeterlidir. Cevizin yanak kısımları yanlara, yapışma yeri (damar kısmı) toprağa gelecek şekilde dizilerek ekilir.
Ceviz tohumlarının üzeri iki kısım toprak, bir kısım gübre, bir kısım dere kumundan oluşan harçla kapatılmalı, ekim tamamlandıktan sonra can suyu verilmelidir.
Meyvanın fidana dönüşüm anı
265175
265176
Kış soğukları tohumun soğuklama ihtiyacını karşılamak için yeterliyse ve toprak yeterli nem ihtiva ediyorsa tohumlar doğrudan doğruya sonbaharda ekilebilir. En iyisi, büyük ölçüde yapılacak çoğaltmalarda, tohumlar ekim-kasım aylarında bahçedeki yerlerine ekilmelidir.
forumu ne kadar okusakta gözden kaçan bilgiler oluyor.aradığım bilgileri kısmende olsa sayın lilium aylar önce cevaplamış.zaman zaman doğru ve sağlıklı bilgileri bizlerle paylaştığı için kendisine çok teşekkür ediyorum.
şu sorularımada bilen arkadaşlar cevap verirse hemen dikime geçeceğim.
1.dikim poşetlerinin eni boyu kaç santim olmalıdır.
2.toprak analizinde ph 7.30 çıkmıştı.dikim toprağına kükürt konurmu.
3.toprak analizinde eksik olan elementlerden dikim toprağına karıştırabilirmiyim.
4.dikim toprağına hayvan gübresi konurmu.
5.dikim yaptığım tüplü tohumları kapalı yerdemi muhafaza etmelimiyim.
gökhan07
22-10-2013, 22:48
Sayın 44baba,
Acizane tavsiyem boyu 30-eni 20 cm olabilir.
Toprağın ph'ını düşürmek için kükürt koyabilirsiniz ve eksik olan elementleri de ekleyebilirsiniz ve takviye ile element eksikliği kalmayacağı için hayvan gübresine gerek kalmayabilir. Toprağınızın geçirgen bir yapıda olması gerekiyor. Bunun için biraz torfta ekleyebilirsiniz. (Köklerin rahat çalışması için)
Şahsi fikrim dış ortamda ama koruyucu önlem de almanız gerekmekte. (sera gölgeleme tülü, delikli soğan çuvalları gibi)
Aşılarınızı çöğürlere ne zaman yapmayı planlıyorsunuz?
serdengeçti
23-10-2013, 08:00
Yine çok güzel ve faydalı bir paylaşım olmuş. Sayın Lilium'a teşekkürler, hafta sonu uygulayıp sonuçları paylaşacağım.
Sayın 44baba,
Acizane tavsiyem boyu 30-eni 20 cm olabilir.
Toprağın ph'ını düşürmek için kükürt koyabilirsiniz ve eksik olan elementleri de ekleyebilirsiniz ve takviye ile element eksikliği kalmayacağı için hayvan gübresine gerek kalmayabilir. Toprağınızın geçirgen bir yapıda olması gerekiyor. Bunun için biraz torfta ekleyebilirsiniz. (Köklerin rahat çalışması için)
Şahsi fikrim dış ortamda ama koruyucu önlem de almanız gerekmekte. (sera gölgeleme tülü, delikli soğan çuvalları gibi)
Aşılarınızı çöğürlere ne zaman yapmayı planlıyorsunuz?
gökhan bey verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim.aşı konusunda biraz tecrübem var.geçen yıl ilk defa verimsiz büyük ceviz ağaçlarına kabuk aşı yarma aşı denedim % 70 başarılı oldum.tutmayanların sürgünlerinede eylül ayında göz aşısı yaptım bahara belli olacak.ancak çöğürlere hiç aşı yapmadım.1 yıllık çöğürlere en uygun aşı türü hangisi olur.
gökhan07
23-10-2013, 23:11
gökhan bey verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim.aşı konusunda biraz tecrübem var.geçen yıl ilk defa verimsiz büyük ceviz ağaçlarına kabuk aşı yarma aşı denedim % 70 başarılı oldum.tutmayanların sürgünlerinede eylül ayında göz aşısı yaptım bahara belli olacak.ancak çöğürlere hiç aşı yapmadım.1 yıllık çöğürlere en uygun aşı türü hangisi olur.
Sayın 44baba malatya'nın neresindesiniz ve hangi cins aşıladınız acaba? Büyük ceviz ağaçlarına yaptığınız aşılardan hangisinde tutma oranı yüksek? (kabuk-yarma)
1 yıllık çöğürlere bence ağustos ayında bilezik aşı yapın. (ceviz aşısı için üretilmiş çift bıçaklı aşı çakısını tercih edin, aşı tutma oranınızı artırır)
eylül ayında göz aşısı yaptım bahara belli olacak.ancak çöğürlere hiç aşı yapmadım.1 yıllık çöğürlere en uygun aşı türü hangisi olur.
Aldığınız gözler doluysa, Yaprak sapı uygun şartlarda düştüyse büyük bir ihtimal tutmuşlardır, gözlerin sağlıklı oluşları da tuttuğunu gösterir. Üstlerini kesmediysen bu aydan sonra kesme martta kesersin.
Bir birbuçuk cm capa gelmiş çüğürlere de ağustosta eylülde göz aşısı yapabilirdin.
Bir yıllık sürgünlere martta ingiliz aşısı yapabilirsin, tutmayanlara da ağustos eylülde göz aşısı yapabilirsin.
gökhan bey verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim.aşı konusunda biraz tecrübem var.geçen yıl ilk defa verimsiz büyük ceviz ağaçlarına kabuk aşı yarma aşı denedim % 70 başarılı oldum.tutmayanların sürgünlerinede eylül ayında göz aşısı yaptım bahara belli olacak.ancak çöğürlere hiç aşı yapmadım.1 yıllık çöğürlere en uygun aşı türü hangisi olur.
Sayın 44baba ve sayın Gökhan07
Ben de Malatya'daım. Kısmetse bu yıl küçük bir ceviz bahçesi kurmayı planlıyorum. Çeşit olarak da çoğunluk fernor ve bir miktar şebin düşünüyorum. Çukurları kazdırmak için kepçecilerin müsait olmasını bekliyorum.
Halihazırda 20 civarında 15-20 yıllık eski ceviz ağacım var. Ben de bunları aşılamayı düşünüyorum. Ama aşı kalemini nereden bulacağımı bilmiyorum. Fernor, fernette, şebin aşı kalemi nereden bulabilirim? Yardımcı olabilir misiniz? Sayın Gökhan07 ronde de montignac sözünüz var. Martta tekrar hatırlatırım :)
gökhan07
24-10-2013, 09:30
Sayın ilsa44,
Kalemleri bu çeşit bahçesi olan arkadaşlardan temin edebilirsiniz.
Ronde de montignac isteminiz aklımda unutmadım fakat seneye yani ağustos ayında aşılayabileciğim.
Sayın 44baba malatya'nın neresindesiniz ve hangi cins aşıladınız acaba? Büyük ceviz ağaçlarına yaptığınız aşılardan hangisinde tutma oranı yüksek? (kabuk-yarma)
1 yıllık çöğürlere bence ağustos ayında bilezik aşı yapın. (ceviz aşısı için üretilmiş çift bıçaklı aşı çakısını tercih edin, aşı tutma oranınızı artırır)
gökhan bey ben darendeliyim.yaptığım aşılar deneme amaçlı olduğu için ne bulduysam onu aşıladım.aşılık aldığım bahçeler kaman,şebin.yalova cinsleriyle kuruluydu.çapı 5 cm ye kadar olan ağaçlara yarma aşı yaptım hiç şaşmadı.daha kalın olanlara kabuk aşı yaptım ama biraz abartmışım galiba her ağaca en az 4 kalem takmıştım hiç gerek yokmuş 2 veya en fazla 3 kalem yeterli oluyor.449449
Sayın 44baba, elazığa yolunuz düşüyormu, benimde aşılanacak cevizlerim var, açıkcası güvenipte kimseye yaptıramıyorum aşı için sizi misafir etmek isterim Elazığda.
ilsa44, maraş18 ve ya kaman dikin. Fernor ve Şebini tavsiye etmiyorum ben.
Aldığınız gözler doluysa, Yaprak sapı uygun şartlarda düştüyse büyük bir ihtimal tutmuşlardır, gözlerin sağlıklı oluşları da tuttuğunu gösterir. Üstlerini kesmediysen bu aydan sonra kesme martta kesersin.
Bir birbuçuk cm capa gelmiş çüğürlere de ağustosta eylülde göz aşısı yapabilirdin.
Bir yıllık sürgünlere martta ingiliz aşısı yapabilirsin, tutmayanlara da ağustos eylülde göz aşısı yapabilirsin.
sayın lilium aralık 2012 de direk tarladaki yerine diktiğim çöğürler çok iyi gelişmedi çapı en fazla 1 cm bunlara martta aşı yapılabilirmi.yapılırsa en uygun aşı hangisi olur.
gökhan07
24-10-2013, 21:17
gökhan bey ben darendeliyim.yaptığım aşılar deneme amaçlı olduğu için ne bulduysam onu aşıladım.aşılık aldığım bahçeler kaman,şebin.yalova cinsleriyle kuruluydu.çapı 5 cm ye kadar olan ağaçlara yarma aşı yaptım hiç şaşmadı.daha kalın olanlara kabuk aşı yaptım ama biraz abartmışım galiba her ağaca en az 4 kalem takmıştım hiç gerek yokmuş 2 veya en fazla 3 kalem yeterli oluyor.449449
Sayın 44baba,
Size katılıyorum çapı 5 cm olan ağaçlara 2 kalem yeterli.
Bende bu sene yaptığım aşıların resimlerini çekemedim ama bir ara gidip fotoğraflamayı istiyorum, genellikle kabuk aşı yaptım. Hiç toprak koymadan yaptığım aşılarda var ama topraklılar kadar başarılı olmuyor.
gökhan07
24-10-2013, 21:23
gökhan bey ben darendeliyim.yaptığım aşılar deneme amaçlı olduğu için ne bulduysam onu aşıladım.aşılık aldığım bahçeler kaman,şebin.yalova cinsleriyle kuruluydu.çapı 5 cm ye kadar olan ağaçlara yarma aşı yaptım hiç şaşmadı.daha kalın olanlara kabuk aşı yaptım ama biraz abartmışım galiba her ağaca en az 4 kalem takmıştım hiç gerek yokmuş 2 veya en fazla 3 kalem yeterli oluyor.449449
Sayın 44baba,
Malatya kuluncak ilçesinin, konaktepe köyüne yolunuz düşerse 10 dönüm çeşit değiştirme aşısı yapılmış bir fernor bahçesi var.
Sayın 44baba ve sayın Gökhan07
Ben de Malatya'daım. Kısmetse bu yıl küçük bir ceviz bahçesi kurmayı planlıyorum. Çeşit olarak da çoğunluk fernor ve bir miktar şebin düşünüyorum. Çukurları kazdırmak için kepçecilerin müsait olmasını bekliyorum.
Halihazırda 20 civarında 15-20 yıllık eski ceviz ağacım var. Ben de bunları aşılamayı düşünüyorum. Ama aşı kalemini nereden bulacağımı bilmiyorum. Fernor, fernette, şebin aşı kalemi nereden bulabilirim? Yardımcı olabilir misiniz? Sayın Gökhan07 ronde de montignac sözünüz var. Martta tekrar hatırlatırım :)
sayın ilsa44 bahçenin özelliklerinden biraz bahsedersen yani rakımı kaç güneydemi kuzeydemi göl kenarındamı sulama imkanı varmı toprak analizi yaptırdınmı.
fernoru bilmem ama 2009 da 30 adet kaman 30 adet şebin fıdanı dikmiştim.kamanlarda henüz meyve yok şebinlerde 5-10 meyve vardı.449476
benim bahçenin rakımı 1100 geç ve erken don ihtimali var.bahçe kuzey yönünde.ancak bu iki çeşit kesinlikle soğuklardan etkilenmedi.ancak hastalıklara çok dayanıklı değiller.
çapı en fazla 1 cm bunlara martta aşı yapılabilirmi.yapılırsa en uygun aşı hangisi olur.
İngiliz aşısı yapılabilir fakat aynı kalınlıkta kalem bulmanız gerekir.
Sayın 44baba, elazığa yolunuz düşüyormu, benimde aşılanacak cevizlerim var, açıkcası güvenipte kimseye yaptıramıyorum aşı için sizi misafir etmek isterim Elazığda.
sayın adalet davetin için teşekkür ederim. henüz o kadar usta değilim hayatımda ilk defa yaptığım aşılar.acemi şansından tutmuş olabilirler.
bence biraz cesaretle sen bu işi yaparsın.yabani ağaçların meyve vermiyorsa kaybedeceğin bir şey yok gözünü kırpmadan kes ağaçlar kalınsa kabuk aşı yap.eğer tutmassa ağaç kurumaz merak etme mutlaka biryerlerden sürgün verir onlarada göz aşısı yaparsın oda tutmazsa dilcikli aşı yaparsın.
aşı zamanı geldiğinde telefonla yardımcı olurum.
İngiliz aşısı yapılabilir fakat aynı kalınlıkta kalem bulmanız gerekir.
sayın lilium cevabınız için çok teşekkür ederim.aşı zamanı kalem konusunda yardımcı olabilirmisiniz masrafı neyse karşılarım.chandler ve fernor aşılamak istiyorum.
gökhan07
24-10-2013, 22:22
sayın ilsa44 bahçenin özelliklerinden biraz bahsedersen yani rakımı kaç güneydemi kuzeydemi göl kenarındamı sulama imkanı varmı toprak analizi yaptırdınmı.
fernoru bilmem ama 2009 da 30 adet kaman 30 adet şebin fıdanı dikmiştim.kamanlarda henüz meyve yok şebinlerde 5-10 meyve vardı.449476
benim bahçenin rakımı 1100 geç ve erken don ihtimali var.bahçe kuzey yönünde.ancak bu iki çeşit kesinlikle soğuklardan etkilenmedi.ancak hastalıklara çok dayanıklı değiller.
Sayın 44baba,
Eğer kuluncak ilçesine gitmeye karar verirseniz ve bana daha önceden söylerseniz bende fernor bahçesi olan arkadaşı ararım (bahçe etrafı çevrili ,kapısı kilitli ve korunaklı bir bahçe) ağaçları daha yakından görmüş olursunuz. Bende yaptığım aşıların son durumları hakkında bilgi almış olurum sayenizde. Telefonla bilgi alsam da fotoğraflarını çekerseniz görsel açıdan benim için çok güzel olur ve yakınınızda olan bu bahçe fernor cinsi konusunda size fikirler verebilir düşüncesindeyim.
gökhan07
24-10-2013, 23:00
İngiliz aşısı yapılabilir fakat aynı kalınlıkta kalem bulmanız gerekir.
Değerli abicim,
İzninle bende dilcikli ingiliz aşısı konusunda bir şey eklemek istiyorum.
Evet anaç ile kalemin aynı kalınlıkta olması çok güzel olur (aşı tutma oranını artırır) ama eğer kalem anaçtan daha ince ise kalemi bir kenara yanaştırarak ta aşı yapılabilir. Tek taraftan da olsa kambiyumların üst üste gelmesi, meristem doku faaliyetlerini harekete geçirir ve kallus oluşturarak aşının tutmasını sağlar. Yeter ki kambiyum dokuları birbiri ile temas halinde olsun. Meristem dokular için bu yeterli olur. (Aşı da tek taraftan kallus oluşumu başladıktan sonra, meristem dokuların bölünmesi ile kallus dokusu anaç ve kalemin etrafını örümcek ağı gibi sarmaya başlar)
Saygılarımla.
sayın lilium cevabınız için çok teşekkür ederim.aşı zamanı kalem konusunda yardımcı olabilirmisiniz masrafı neyse karşılarım.chandler ve fernor aşılamak istiyorum.
Kalem konusunda yardımcı olmak isterim fakat fernor bende yok chanler istediğin kadar gönderebilirim bir kaç fernette de gönderebilirim.
Ama asıl sizin için önemli olan 1 cm kalınlıklar da pişkince kalem bulabilmek, size ne kadar kaç adet gerekli olacak? Özelden yazarsan yardımcı olmaya çalışırım.
Özel görüşmelerle forumu bozmayalım diye.
Değerli abicim,
İzninle bende dilcikli ingiliz aşısı konusunda bir şey eklemek istiyorum.
Tabi ki, dediğinizde olur fakat buradaki durum tam tersi, yani anaç ince kalem kalın,
Bu durumda da olabilir fakat tutma oranı düşer.
gökhan07
24-10-2013, 23:29
Tabi ki, dediğinizde olur fakat buradaki durum tam tersi, yani anaç ince kalem kalın,
Bu durumda da olabilir fakat tutma oranı düşer.
Değerli abicim,
Söylediğin gibi anaç ince ise aşıyı tutturmak oldukça zor. (Bu durumda aşı tutsa bile,ince ve zayıf olan anaç kendinden büyük ve fazla güç bekleyen kalemi zor besler) Ben dilcikli ingiliz aşısı ile ilgili ek yapmak istedim.
Bu arada fernor kalemleri genelde ince oluyor veya 1 cm ve altı kalemler bulunabilir (yeni bir çeşit ve ağaçlarının çok büyük ve kuvvetli olmamasından dolayı)
gökhan07
25-10-2013, 00:13
Tabi ki, dediğinizde olur fakat buradaki durum tam tersi, yani anaç ince kalem kalın,
Bu durumda da olabilir fakat tutma oranı düşer.
Değerli abicim,
Dilcikli ingiliz aşısında şuan aklıma gelen bir şeyi paylaşmak istiyorum.
Anacı ince fakat kalemi biraz daha kalın olan aşıyı yaparken anacı 1/2 den kesip (ortadan ikiye yarıp) kalemi ise 1/3 üç gibi bir yerden keserek belki iki taraftan da sağlı sollu 6 yerden temas ettirip kallus oluşumu sağlayabiliriz.(Matematiksel oldu belki ama ölçüler değişebilir) Şu an için deneyemiyorum ama gözümde canlandı.(Belkide olmaz) Fakat en yakın zamanda deneyeceğim.Düşündüğümü yazılı olarak anlatmak biraz zor oluyor. Eğer olursa güzel bir aşı şekli olur ama (aşı yapma da biraz daha profesyonellik gerektirebilir) seri üretim için uygun olmaz ve çok zaman alır, zor durumda kalınırsa yapılabilir.
Saygılarımla.
sayın ilsa44 bahçenin özelliklerinden biraz bahsedersen yani rakımı kaç güneydemi kuzeydemi göl kenarındamı sulama imkanı varmı toprak analizi yaptırdınmı.
fernoru bilmem ama 2009 da 30 adet kaman 30 adet şebin fıdanı dikmiştim.kamanlarda henüz meyve yok şebinlerde 5-10 meyve vardı.449476
benim bahçenin rakımı 1100 geç ve erken don ihtimali var.bahçe kuzey yönünde.ancak bu iki çeşit kesinlikle soğuklardan etkilenmedi.ancak hastalıklara çok dayanıklı değiller.
Sayın 44baba,
benim bahçem Hekimhan-Kuluncak sınırında. Kuluncak sınırları içinde. Rakım epey yüksek. Google earth'e göre 1650-1700metre. güneye bakıyor ve meyilli. Su sorunu yok. Küçük bir kaynak suyunu havuzda depolayarak sulayacağım. Toprak analizini çok yakında yaptıracağım. Halihazırda bu bahçenin yanında yabani ceviz ağaçlarımız var. Çok verimli değiller ama her sene meyve veriyorlar.
Ben şimdiye kadar ağırlıklı olarak bu forumdan edindiğim bilgilere dayanarak hem geç çiçeklenmesi, hem hastalıklara karşı dayanıklılığı bakımından fernor düşünüyorum.
Sayın 44baba,
Eğer kuluncak ilçesine gitmeye karar verirseniz ve bana daha önceden söylerseniz bende fernor bahçesi olan arkadaşı ararım (bahçe etrafı çevrili ,kapısı kilitli ve korunaklı bir bahçe) ağaçları daha yakından görmüş olursunuz. Bende yaptığım aşıların son durumları hakkında bilgi almış olurum sayenizde. Telefonla bilgi alsam da fotoğraflarını çekerseniz görsel açıdan benim için çok güzel olur ve yakınınızda olan bu bahçe fernor cinsi konusunda size fikirler verebilir düşüncesindeyim.
Sayın gökhan07,
Ben şu an Malatya merkezdeyim. 44baba'ya yazdığınız yukarıdaki önerilerinize ben tamam diyorum:) Ama birkaç haftada bir Hekimhan ve Kuluncak sınırları içindeki köye gidiyorum. Kuluncak'ta kurduğunuz fernor bahçesini ziyaret etmekten ve sahibiyle bilgi alışverişinde bulunmaktan zevk duyacağım. 26-27 Ekim 2013 tarihlerinde gidebilirim mesela. Saygılar.
geçen mayıs ayında cevizleri tek tek çatlatıp yagmur suyunda 2 gun bekleyıp saksılara gömdüm.25 taneden sadece 11 tanesını cıkmış sık sık suladım nisan ayında yaylaya göturup bahçeye ekecegım
ilsa44, maraş18 ve ya kaman dikin. Fernor ve Şebini tavsiye etmiyorum ben.
Sayın Adalet,
Fernor'un yüksek rakımlı yerlere uygun verimli bir çeşit olduğu söyleniyor. Ben o nedenle ağırlıklı olarak fernor düşünüyorum. Mümkün olursa son kararımı vermeden önce yüksek rakımlarda fernor bahçesi olan biriyle de konuşmak isterim. Siz maraş 18 ve kaman ı öneriyorsunuz. Bu çeşitlerin verimi nasıl? Bahçeyi onlardan kurmasam bile birkaç tane her çeşitten ikişer tane dikmeyi düşünüyorum.
ilsa44, maraş18 ve ya kaman dikin. Fernor ve Şebini tavsiye etmiyorum ben.
Sayın Adalet,
Sizin bahçe Elazığ'da yalova, şebin, kaman, hekimhan türlerinden oluşuyordu sanırım.- Bir mesajınızda bahsetmiştiniz.- Bu yıl verimleri nasıldı?
Sayın ilsa44,
Yalova ve Şebin dikimi kesinlikle bir hataydı benim için. Hiç memnun değilim. Bizim bölgelerimiz için oldukça elverişsiz çeşitler. Birçok ağacım aşı yerinden dondan etkilendiği için alttan aşısız sürgünler verdi. Nisan ayında hepsini aşılatacağım. Bahçemde yeni dikimlerimi maraş 18 çeşidi ile zenginleştireceğim. Bütçem yettikçe tüplü olarak kalan 50 60 tane boş yeri dolduracağım. Ben senin yerinizde olsam fernor kaman ve maraş 18 üzerinde dururdum ve mutlaka ama mutlaka bunlardan bir tanesini dikerdim. Ne kadar fazla çeşit o kadar çok sorun. Tek çeşit her zaman ideal olanıdır. En iyi çeşidi belirlemek koşuluyla ******.
Sayın Adalet,
Önerileriiniz ve paylaştığınız tecrübeleriniz için teşekkür ediyorum. Umarım bir daha şanssızlık yaşamazsınız. Ben de bahçeyi tek çeşit düşünüyorum. Diğer çeşitlerden de merakımdan birer ikişer dikmeyi düşünüyorum. Boş yerleri maraş18 le dolduracağınızı yazmışsınız. Maraş 18'in verimi nasıl? Yan dallarda da meyve veriyor mu?
Sayın ilsa44;
Aşağıdaki linkteki tabloları incelemenizi öneririm. Bilimsel bir araştırmadır.
http://jes.ksu.edu.tr/public/journals/1/backIssues/sayi/eski/sayi/51/51.148-158.pdf
Sayın gökhan07,
Ben şu an Malatya merkezdeyim. 44baba'ya yazdığınız yukarıdaki önerilerinize ben tamam diyorum:) Ama birkaç haftada bir Hekimhan ve Kuluncak sınırları içindeki köye gidiyorum. Kuluncak'ta kurduğunuz fernor bahçesini ziyaret etmekten ve sahibiyle bilgi alışverişinde bulunmaktan zevk duyacağım. 26-27 Ekim 2013 tarihlerinde gidebilirim mesela. Saygılar.
sayın ilsa44 kuluncak bana çok ters düşüyor.birazda uzak kalıyor.eğer sen gidersen senden haber bekliyoruz.daha önce bu bölgede fernor bahçesi olduğunu hiç duymadım.eğer gidersen bolca fotoğraf isteriz.birde bahçe sahibiyle görüşebilirsen bahçenin rakımı toprak yapısı ağaçların yaşı meyve tutumu gibi konularda bizi bilgilendirirsen çok seviniriz.
Sayın ilsa44,
Yalova ve Şebin dikimi kesinlikle bir hataydı benim için. Hiç memnun değilim. Bizim bölgelerimiz için oldukça elverişsiz çeşitler. Birçok ağacım aşı yerinden dondan etkilendiği için alttan aşısız sürgünler verdi. Nisan ayında hepsini aşılatacağım. Bahçemde yeni dikimlerimi maraş 18 çeşidi ile zenginleştireceğim. Bütçem yettikçe tüplü olarak kalan 50 60 tane boş yeri dolduracağım. Ben senin yerinizde olsam fernor kaman ve maraş 18 üzerinde dururdum ve mutlaka ama mutlaka bunlardan bir tanesini dikerdim. Ne kadar fazla çeşit o kadar çok sorun. Tek çeşit her zaman ideal olanıdır. En iyi çeşidi belirlemek koşuluyla ******.
sayın adalet maraş 18 leri bu sene bende 45 adet diktim.yüksek rakım cevizi ve yan dal verimli diye biliyorum.ancak biraz daha araştır derim.forumda maraşlı bir arkadaş ismi yanılmıyorsam h doğan'dı maraş 18 lerden hiç memnun değildi.
ahmet-kara
26-10-2013, 08:10
Sayın 44baba,
Ben asıl öğrenmek istediğinizi anlamamışım kusuruma bakmayın.
Bu mevsimde poşetlere ceviz tohumu dikin ve soğuk katlamasını doğa sizin yerinize yapacaktır.
Poşetlere dikeceğiniz toprak yapısı önemli (geçirgen ve besleyici bir toprak) ve daha sonrasın da iyi bir gübreleme ve sulama ile aynı yılın sonunda yani ağustos ayında aşıya gelmiş bir çok tüplü fidan elde edeceksiniz.
Bu fidanları da aşılayıp tarlanıza dikebilirsiniz.
Saygılarımla.
Öncelikle selamlar arkadaşlar.
rakımı yüksek olan köyümdeki 10 dönüm tek parça halinde olan tarlama ceviz dikmeyi düşünüyorum.
Yalnız... sürekli istediğim an elimin altında olabilecek Çekirdek ( tohum ) yoluyla fidan yetiştirmek istiyorum. ..... farklı bir mekanda.
Aşı boyuna eriştiğinde tarlaya istenilen ölcülerde mesafe aralığyla tüpleri transfer etmeyi düşünüyorum.
Sonrasında taransfer ettiğim tüpler tarlada tutmuş ise aşıyı tarlada yapmak istyorum.
Bu tarz tüp poşet vs. yoluyla yakın işlemler yapan arkadaşlar bana nasıl yapmam gerektiğini öncelikle bu şekilde yaparsan daha sağlıklı olur diyerekten bilgi verirlerse çok m.olurum.
yanmış gübre toprak kum ağaç fosili ne tür harmanlama yapmam gerkiyor.
tüp içi toprak katkısı için...?
Saygılarımla...
gökhan07
26-10-2013, 11:46
sayın ilsa44 kuluncak bana çok ters düşüyor.birazda uzak kalıyor.eğer sen gidersen senden haber bekliyoruz.daha önce bu bölgede fernor bahçesi olduğunu hiç duymadım.eğer gidersen bolca fotoğraf isteriz.birde bahçe sahibiyle görüşebilirsen bahçenin rakımı toprak yapısı ağaçların yaşı meyve tutumu gibi konularda bizi bilgilendirirsen çok seviniriz.
Sayın 44baba,
Bahçenin rakımı 1750 metre.
Ağaçlar bu sene aşılandı. 10-12 yaşında olan ağaçlara çeşit değiştirme aşısı yapıldı.
[QUOTE=gökhan07;1211721]Sayın 44baba,
Bahçenin rakımı 1750 metre.
Ağaçlar bu sene aşılandı. 10-12 yaşında olan ağaçlara çeşit değiştirme aşısı yapıldı.[/QUOTE
sayın gökhan bey aşı işini profosyonel olarakmı yapıyorsunuz.
gökhan07
30-10-2013, 10:42
sayın gökhan bey aşı işini profosyonel olarakmı yapıyorsunuz.
Sayın 44baba,
Profesyonellikten kastettiğiniz mesleki anlamda ise mesleğim bu değil.
Hobi amaçlı ilgileniyorum.
Bilgilendirici bir konu teşekkürler ... :=)
Ali Semizoğlu
03-11-2013, 13:48
Arkadaşlar formda yeniyim, ama ceviz yetişdirmede 3 yıllık bir uğraşım var
benim 10 dönüm tarla da cevizler,im var fakat cevizlerimi dağ keçisi kemiriyor ve fidanlarım oralardan kuruyor ardından karda yağınca ceviz fidanlarım oralardan kırılıyor benim ne yapmam lazım.cevaplarınız için şimdiden teşekkür ederim.
Arkadaşlar formda yeniyim, ama ceviz yetişdirmede 3 yıllık bir uğraşım var
benim 10 dönüm tarla da cevizler,im var fakat cevizlerimi dağ keçisi kemiriyor ve fidanlarım oralardan kuruyor ardından karda yağınca ceviz fidanlarım oralardan kırılıyor benim ne yapmam lazım.cevaplarınız için şimdiden teşekkür ederim.
çevresini çitle kapatmak en temiz ve kesin çözüm
sayın adalet maraş 18 leri bu sene bende 45 adet diktim.yüksek rakım cevizi ve yan dal verimli diye biliyorum.ancak biraz daha araştır derim.forumda maraşlı bir arkadaş ismi yanılmıyorsam h doğan'dı maraş 18 lerden hiç memnun değildi.
Sayın 44baba, 2009 martta diktiğim maraş 18 lerden şu ana kadar 5-10 adetten fazla ceviz alamadım. Maraş 18 e tozlayıcı olarak verilen bilecekten bu sene 30 adet meyve aldım. Bilecik in yan dal verimi maraş 18 den çok fazla. Gençlik dönemi için söylüyorum. 8-10 yıldan sonra maraş 18 in veriminin iyi olduğu söyleniyor. Ancak bu konuda açıklama yapanlar ya tescil edenler ya satanlar. Tarafsız birilerinden birşey duymadım. Sütyemez hocanın söylediği yüzde 80 yan dal veriminin maraş 18 de olmadığı kesin. Yan dal verimi konusunda Sayın İbrahim BALKAL ilede telefonda görüştüm yan dal veriminin kısırlık döneminde yani ilk 8-10 yıl için önemli olduğunu zaten 10 yıldan sonra bütün cevizlerin yan dal veriminin arttığını söylüyor. Bu durumda benim çıkardığım sonuç maraş 18 in yan dal verimi yok. Sürgünlerde yüzde 30-40 kesildiğinde patlayan bütün sürgünler meyvesiz doğuyor, daha sonrakilerde. verdiği birkaç meyveyide sadece sürgünün ucundan veriyor.
Arkadaşlar formda yeniyim, ama ceviz yetişdirmede 3 yıllık bir uğraşım var
benim 10 dönüm tarla da cevizler,im var fakat cevizlerimi dağ keçisi kemiriyor ve fidanlarım oralardan kuruyor ardından karda yağınca ceviz fidanlarım oralardan kırılıyor benim ne yapmam lazım.cevaplarınız için şimdiden teşekkür ederim.
En güzeli çevirmek. Araziniz çok büyük değil yaklaşık 5000-8000 TL gibi bir rakama muhtemelen çevirirsiniz etrafını..
Sayın 44baba, 2009 martta diktiğim maraş 18 lerden şu ana kadar 5-10 adetten fazla ceviz alamadım. Maraş 18 e tozlayıcı olarak verilen bilecekten bu sene 30 adet meyve aldım. Bilecik in yan dal verimi maraş 18 den çok fazla. Gençlik dönemi için söylüyorum. 8-10 yıldan sonra maraş 18 in veriminin iyi olduğu söyleniyor. Ancak bu konuda açıklama yapanlar ya tescil edenler ya satanlar. Tarafsız birilerinden birşey duymadım. Sütyemez hocanın söylediği yüzde 80 yan dal veriminin maraş 18 de olmadığı kesin. Yan dal verimi konusunda Sayın İbrahim BALKAL ilede telefonda görüştüm yan dal veriminin kısırlık döneminde yani ilk 8-10 yıl için önemli olduğunu zaten 10 yıldan sonra bütün cevizlerin yan dal veriminin arttığını söylüyor. Bu durumda benim çıkardığım sonuç maraş 18 in yan dal verimi yok. Sürgünlerde yüzde 30-40 kesildiğinde patlayan bütün sürgünler meyvesiz doğuyor, daha sonrakilerde. verdiği birkaç meyveyide sadece sürgünün ucundan veriyor.
işte bu forumun en iyi yanı bu karşılıksız çıkarsız olarak üyelerin tecrübelerini paylaşmaları.bu sayede neyi yapıp neyi yapmayacağımızı çok iyi görüyoruz.sayın doğana çok teşekkür ediyorum.bu çeşidi denemek isteyenler beş sıfır öne geçti.
yasarugur
07-11-2013, 12:18
Bu yıl tanesi 24 gram gelen cevizlerden beş adedini 3 gün suda ıslattıktan sonra 13 Ekim'de saksıya gömmüştüm bir tanesi bugün itibariyle (24 günde) filizlendi,bakalım diğerleri de çimlenecek mi...
gökhan bey ben darendeliyim.yaptığım aşılar deneme amaçlı olduğu için ne bulduysam onu aşıladım.aşılık aldığım bahçeler kaman,şebin.yalova cinsleriyle kuruluydu.çapı 5 cm ye kadar olan ağaçlara yarma aşı yaptım hiç şaşmadı.daha kalın olanlara kabuk aşı yaptım ama biraz abartmışım galiba her ağaca en az 4 kalem takmıştım hiç gerek yokmuş 2 veya en fazla 3 kalem yeterli oluyor.449449
sayın 44 baba bu aşıların içine doldurduğunuz nedir acaba toprak mı ?
sayın 44 baba bu aşıların içine doldurduğunuz nedir acaba toprak mı ?
evet sıradan toprak o an için ağacın çevresinde nasıl bir toprak varsa onu doldurdum.toprağın herhangi bir özelliği yok.burada toprağın fonksiyonu aşı kalemini dış etkilerden korumak.bu tür aşılar genelde mart nisan gibi yapıldığından o mevsimde aşı kalemini soğuklara karşı koruyor nemli bir ortam sağlayıp aşı kalemini kurutmuyor.
şimdilerde yeni bir aşı şekli dikkatimi çekiyor.bu aşıda toprak kullanılmıyor.yapması son derece basit.önümüzdeki sezon bu aşıyı deneyeceğim.
gökhan07
14-11-2013, 13:24
sayın 44baba,
Topraksız aşı dediğiniz, toprak yerine sadece aşı macunu sürülerek yapılan aşı mı?
[QUOTE=gökhan07;1218425]sayın 44baba,
Topraksız aşı dediğiniz, toprak yerine sadece aşı macunu sürülerek yapılan aşı mı?[/QUOTE
evet kabuk aşıdan farkı toprak kullanılmıyor kalemlerin tek yüzü yerine çift tarafı alınacak ölçüye göre gövdede açılan kabuğun içine yerleştirilip çiviyle sabitledikten sonra kalemin ucuna ve açılan yaralara sutut sürülüyor kaleme ise su bazlı pilastik boya sürülüp aşı bitiriliyor.
gökhan07
14-11-2013, 23:31
[QUOTE=gökhan07;1218425]sayın 44baba,
Topraksız aşı dediğiniz, toprak yerine sadece aşı macunu sürülerek yapılan aşı mı?[/QUOTE
evet kabuk aşıdan farkı toprak kullanılmıyor kalemlerin tek yüzü yerine çift tarafı alınacak ölçüye göre gövdede açılan kabuğun içine yerleştirilip çiviyle sabitledikten sonra kalemin ucuna ve açılan yaralara sutut sürülüyor kaleme ise su bazlı pilastik boya sürülüp aşı bitiriliyor.
Sayın 44baba,
Ben bu yıl topraksız olarak,aşı macunu kullanarak bu aşı metodunu denedim fakat sağlıklı bir sonuç alamadım. Topraklı yapılan aşıların daha sağlıklı ve tutma oranının
daha yüksek olduğunu gördüm.
454879 önce dikim toprağına yanmış hayvan gübresi biraz kükürt (ph 7.30) birazda 3x15 gübresi ekleyip karıştırdım.
454880 20x30 cm ebatlarında poşetlere toprağı sıkıştırarak doldurdum
454881
454882 seçme yerli cevizleri bir gün önceden suyun içinde beklettim
454883 poşetlerii sulama gübreleme aşılama gibi işlemleri rahat yapabilmek için arasında rahat dolaşabileceğim şekilde düzüp her poşete 1 adet ceviz olacak şekilde dağıttım.her cevizin kendi büyüklüğünün iki katı derinliğe gelecek şekilde dikimi gerçekleştirdim.
bahardaki gelişmeleri kısmet olursa paylaşmayı isterim.
gökhan07
18-11-2013, 00:47
Sayın 44baba,
Cevizleri dikerken tohumların yan kısmının toprağa, yani toprak yüzeyine gelmesine dikkat edin. (en son fotoğrafta ki en solda olan tohum gibi)
06doğaci
18-11-2013, 16:48
Sayın 44baba cevizleri nereden aldınız acaba Kırşehir/Kaman cevizine benziyor.
Sayın 44baba cevizleri nereden aldınız acaba Kırşehir/Kaman cevizine benziyor.
cevizler kendi bahçemdeki yabani dediğimiz kendiliğinden yetişen ağaçlardan alındı.
Sayın 44baba,
Cevizleri dikerken tohumların yan kısmının toprağa, yani toprak yüzeyine gelmesine dikkat edin. (en son fotoğrafta ki en solda olan tohum gibi)
evet ona özellikle dikkat ettim.
sayın 44baba yeni fidanlarınız hayırlı olsun
siz o cevizleri bu mevsimde suya koymasanız da olurdu emin olun baharın şayet tohum fire vermezse (içi boş **** çürük olabilir ki sizin tohumlarınız öğle görünmüyor) bütün poşetlerde fidanlarınız olacak başarınızın devamını dilerim ot la mücadelede gölgeleme yapmanızı haddim olmayarak tavsiye ederim çünkü karışımınız güçlü yabani ot sıkıntı verecektir.
ayrıca o tohumlardan bende biraz istiyorum
ayrıca poşetlerin altına da yabancı ot istilasına karşı önlem almayı unutmayın derim sağlıcakla kalın
Merhaba çekirdekten fidan yetiştirme meraklısıyım bir ay (Kasım 10) önce Martta ve Nisanda çimleneceklerini düşünerek küçük saksı ve bardaklara 5 tane ceviz ekmiştim. Ama Maşallah benim cevizlerden 3 ü kendini gösterdi çok erken olmadı mı demekten kendimi alamadım.. Şimdi ne yapacağımı şaşırdım bitkiler doğal olarak martta nisanda havaların düzelmesi akabinde canlanıyor onları çürütmekten korkuyorum açıkcası ne yapılabilir öneri ve fikirleriniz.. şimdiden teşekkürler
Uygulama : Ben ikisini bir gün suda bekleterek ektim. Yine ikisinin kabuğunu çatlatarak ektim. Kabuğunu çatlatarak ektiğimin biri kendini gösterdi. Üçünü de normal kuru olarak ektim toplamda 5 tane ekmiştim.. Etiket yapmayı unutmuşum acemilik işte :)
erken filizlenen cevizlerim hiç gelişmiyor yok mu bi öneriniz :(:(
Selahattin Yılmaz
20-12-2013, 08:24
Sevgili habiş, havalar soğuk, ne kadar yavaş gelişirse o kadar iyidir. Işığı direkt tepeden alabileceği yere koymalısınız ve oda sıcaklığında bekletiniz özellikle kök ortamı sıcak üst kısmı daha soğuk bir yerde beklerse iyi kök yapar hemde toprak üstü az gelişir baharda da (acemiliğinize ve erkenciliğinize rağmen) ölmez sağ kalırsa esas yerine dikersiniz.
Sayın Selahattin bey Şimdi tavsiyenize mütakıben perde arkasında sehpa üzerinde duran fidecikleri direk pencere kenarına aldım, şimdilik çimlenme nemiyle duruyorlar sulamadım İnşallah bahara çıkarlar çok teşekkür ederim.
Geçen sene şubatta 3 gün suda bekletip diktiğim ve kaloriferli odada beklettiğim cevizlerin gelişimleri... Nisan gibi şüphelendiğim bir kaç nedenden birinden dolayı hepsi kurudu. Bu sene tekrar 05 Aralık 2013 te yine beş saksıya 3 er adet ektim. Nasip bakalım..
Aslında çok güzel büyümüşlermiş
İnşallah bende bu hallerini görürüm benim cevizlerde erkenden çimlendiler sonrada durdu gelişimleri bakalım akıbetleri ne olacak
Sayın hdoğan aşı da yapmayı düşünüyormusunuz ceviz fidanlarına
ben tohumları iyi cinslerden seçmiştim kimisi aşı gerekir kimiside gerekmez diyor :o
Aslında çok güzel büyümüşlermiş
İnşallah bende bu hallerini görürüm benim cevizlerde erkenden çimlendiler sonrada durdu gelişimleri bakalım akıbetleri ne olacak
Sayın hdoğan aşı da yapmayı düşünüyormusunuz ceviz fidanlarına
ben tohumları iyi cinslerden seçmiştim kimisi aşı gerekir kimiside gerekmez diyor :o
Sayın Habiş, Sizin cevizler kaloriferli ortamdamı? diğer türlü havalar soğuk zaten kurumaya mahkum, havalar ısındıktan sonra açık havaya alırkende alıştırarak kademeli olarak alındığında bir sorun olmayabilir. Ben geçen sene direk arazideki yerine ektiğim cevizlerden çoğunu aşıladım, bazıları sürdü bazıları tuttu ama sürmedi. Aşının gerekliliği tartışmasız mutlaka aşılanmalı, ektiğimiz ceviz ne kadar kaliteli olursa olsun. Çünkü aynısı olmayacak.
Yerine ektiğim ve aşıladığım ceviz http://www.agaclar.net/forum/ceviz/32075-2.htm sayfamdaki 48 nolu gönderide mevcut.
Sayın hdoğan cevizlerimi ilk olarak petek üzerinde çimlendirdim sonrada Sn Selahattin beyin tavsiyesiyle aynı peteğin pencere kenarına aldım gelişimleri şu an için durdu.
O zaman baharla birlikte balkona yavaş yavaş alıştırmam gerekecek.
Aşılama konusunda tecrübem yok yeterlii boya geldiklerinde bi yerlerden kalem bulup aşılatmam gerekecek galiba :)
Sizin cevizleriniz baya baya Ceviz ağacı olmuşlar Maşallah ne mutlu size
Benimde bir bahçem olsa iyiydi sağlık olsun.
Sayın hdoğan cevizlerimi ilk olarak petek üzerinde çimlendirdim sonrada Sn Selahattin beyin tavsiyesiyle aynı peteğin pencere kenarına aldım gelişimleri şu an için durdu.
O zaman baharla birlikte balkona yavaş yavaş alıştırmam gerekecek.
Aşılama konusunda tecrübem yok yeterlii boya geldiklerinde bi yerlerden kalem bulup aşılatmam gerekecek galiba :)
Sizin cevizleriniz baya baya Ceviz ağacı olmuşlar Maşallah ne mutlu size
Benimde bir bahçem olsa iyiydi sağlık olsun.
Sayın Habiş, daha güzeli size nasip olur inşalah. Selamlar
benim cevizler bir gövde yaptılar ki elimle tutuyorum sanki ağaç 2 -3 çeşit ceviz ekmiştim ikisi tek daldan büyümeye ve yapraklanmaya devam ederken size şikayet ettiğim cevizin biri 3-4 dalla birlikte gelişim gösterdi diğerleri yapraklanıp boy atarken o sadece topraktan kafasını çıkarıp aylarca durmuştu sonradan diğerlerini bastırdı ve dallandı birde gövdeleri öyle sağlamki Maşallah kalın bir dal gibi bi ara fotoğraflayıp koyayım :) :) bundan sonraki meselem onlara nasıl aşı yapmam gerektiği foruma yazdım bi kaç kez ama pek aydınlatıcı bilgi alamadım acemi aşısı nasıl olur acep :p
SAYIN HABİŞ
Öncelikle fidanlarınız hayırlı olsun. Aşı konusunda sizin gibiyim. Görüştüğüm aşı uzmanları bu mevsimde dilcikli aşıyı tavsiye ediyorlar. Kolay gelsin.
ahmettugrul55
12-03-2014, 18:34
dilcikli aşıdada aşı ağlama yapması için önceden kesilir mi?
limon_sever
12-03-2014, 21:12
dilcikli aşıdada aşı ağlama yapması için önceden kesilir mi?
Evet.
güldeste-
24-05-2014, 23:21
sayın güldeste kitaplar ne yazıyor bilmiyorum ama hiç felç olan duyulmamıştır.
Bu yaz ceviz ağacının altında oturan annem maalesef oturduğu sırada yana devrilerek düşüp kolunu kırdı :( tesadüf mü diyelim ?
seccomann01
25-05-2014, 15:42
Bende de şu anda 2 adet ceviz mevcut saksı dalar bonsai adayı yapmayı düşünüyorum tabi zamana ihtiyaçları var.
En yakın zamanda fotoğraflarını yüklerim ve aramızda kalsın daha koca cevizin altında 12 **** 13 adet fidan bulunmakta :)))
Fide olarak mı diktiniz yoksa kabuklu olarak mı kabuklu dikim için hangi ay ve kabuğu çatlatarak mı gömdünüz kaç santim topraga gömmeliyim
bunlarda benim çüğürlerim.
306826
306827
sayın ilsa44 bahçenin özelliklerinden biraz bahsedersen yani rakımı kaç güneydemi kuzeydemi göl kenarındamı sulama imkanı varmı toprak analizi yaptırdınmı.
fernoru bilmem ama 2009 da 30 adet kaman 30 adet şebin fıdanı dikmiştim.kamanlarda henüz meyve yok şebinlerde 5-10 meyve vardı.449476
benim bahçenin rakımı 1100 geç ve erken don ihtimali var.bahçe kuzey yönünde.ancak bu iki çeşit kesinlikle soğuklardan etkilenmedi.ancak hastalıklara çok dayanıklı değiller.
acaba göl kenarlarında ceviz yetiştirilir mi ve hangi tür daha uygun olur
Fide olarak mı diktiniz yoksa kabuklu olarak mı kabuklu dikim için hangi ay ve kabuğu çatlatarak mı gömdünüz kaç santim topraga gömmeliyim
Kabuklu olarak ve kasım ayında ektim, çatlatmanıza gerek yok,
Profesyonel ceviz yetiştiricileri cevizi önce kum yastıklarında çimlendirirler sonra toprağa ekerler, bu ayrı ilgi alaka takip zaman ister,
Direk toprağa ekmek arasında çok bir fark yok kasım ayında ekin üstüne beş santim toprak gelecek şekilde kapatın.
cevahirabi
30-09-2014, 09:58
cevizleri toprağa akmeye karar verdim yeşil kabuğu ile mi eklmeliyim yoksa sert kabuğu ile mi? bugunler ekim için uygun mudur?
eneskrky
30-09-2014, 15:44
merhabalar ben dikilen cevizin aldığımız ağacınkiyle aynısımı çıkar yoksa farklı bir cevizmi çıkar ? teşekkürler
gökhan07
30-09-2014, 19:01
cevizleri toprağa akmeye karar verdim yeşil kabuğu ile mi eklmeliyim yoksa sert kabuğu ile mi? bugunler ekim için uygun mudur?
Sayın cevahirabi yeşil kabuğunu çıkartırsanız daha iyi olur. Yeşil kabuk azda olsa çimlenme engeli oluşturabilir.
gökhan07
30-09-2014, 19:04
merhabalar ben dikilen cevizin aldığımız ağacınkiyle aynısımı çıkar yoksa farklı bir cevizmi çıkar ? teşekkürler
Sayın eneskrky, Apomiksiz meyve değilse, anaca benzer özellikler gösterebilir ama aynısı olmaz.
eneskrky
30-09-2014, 19:06
hım tamam dır teşekkürler. peki bi sorum daha olacak izninizle çimlendirmek amaçlı dikeceğimiz cevizi çatlatmak zorundamıyız çünkü aşırıya kaçıra bilirimde ?
gökhan07
30-09-2014, 19:10
Sayın Lilium üst mesajda belirtmiş, çatlatmanıza gerek yok.
eneskrky
30-09-2014, 19:39
hımm peki yine teşekkürler gökhan abicim.
mmanager
18-02-2015, 18:06
Arkadaşlar pikan ceviz aldım cevizciden acaba bunu eksem bahar geldiğinde yeşerir fidan olur mu.cevizi biz önceden toprağa dikerdik çıkardı aynı şekilde çıkması mümkün mü.Özel bir dikm metodu var mı.Bilgileri olan arkadaşlar paylaşırsa çok teşekkür ederim.
gökhan07
02-04-2015, 12:19
Cevize hiç benzemiyor, yani bu ceviz değil. Yakında çiçekte açar.
Abies e.trojana
02-04-2015, 15:38
Ceviz ektin biber çıktı heralde?
Murat Kayadelen
02-04-2015, 16:05
sağlıklı , nur topu gibi bir biberiniz olmuş.
Allah uzun ömür versin..
Merhabalar tekrar, yazdiklarinizi simdi okuyabildim. Gercekten bu ceviz degil mi????? inanilmaz kalin govdesi filan, biber gibi bir bitkinin govdesi boyle mi olur??? isin komigi, saksiya daha once hic birsek ekilmedi, toprak yeni paketten acildi, 4 tane ceviz diktim.... Biber tohumu nasil girer?? Aman tanrim :D gozum gibi bakiyordum, hayallerim yikildi!!! Dediginiz gibi beyaz bir de cicek verdi :D ben de sasirdim ceviz cicek mi acarmis diye
GAZİ1453
23-04-2015, 16:43
arkadaşlar bu yıl tarlaya belki yarım çuval ceviz tohumu diktim ama sincaplardan ve kuşlardan bir türlü kurtaramadım. bu konuda tecrübesi olan var mı acaba
Bizim burda tarlaya cevizleri attktan sonra taşlarla etrafını kapatıyorlar sadece filiz çıkacak kadar üstte boşluk kalıyor böylelikle kargalar çalamıyor cevizleri.
İşte buradalar:)
çok güzeller . bende kayserideki dedemin 3 tane tek cevizini çatlatıp ektim aradan 1-2 ay geçti topraktan küçücük bişeler çıkmış "bu ne la deyip birini çektim" bi baktım cevizmiş :Dsonradan aklıma geldi. üzüldümde :( sonra cevizlerim sizinki kadar boylara ulaştım bugünde toprakla buluşturdum apartmanımızın bahçesine ektm
Herkese merhaba arkadaşlar aranızda yeniyim.Cevizlere aşırı merakım ve ilgim var bende bi adım atıp önce saksıda büyütüp sonra da bahçeye dikmek istiyorum fakat bu konuyu 2008 de atılan ilk mesajda okumama rağmen bazı sorularımın cevabını bulamadım sizlere sormak istiyorum
http://i.hizliresim.com/vEkXpp.jpg
1)Bugün 10Temmuz bunları bu tarihte toprağa diksem çıkar mı çıkarsa kaç günde çıkar çıkmazsa hangi tarihte dikeyim
2)2.5 lt kola şişesine dikeceğim acaba 1 şişeye 1 tane mi 2 tane mi dikeyim
3)Marketten aldığım torfa dikmeyi düşünüyorum sizce uygun mu
Bilgisi olan arkadaşlardan sorularıma cevap bekliyorum
Yeşil kabuklarını ayıklayıp,cevizlerin 2 sini suda bekletip 2 sini direk dikeceğim 2.5 lt kola şişesine.sonuçları buradan yazarım.İyi günler
Tohum çimlendirme hakkında öğrenmek istedikleriniz (http://www.agaclar.net/forum/fidan-ve-fide-bitki-uretim-tohum-cimlenme-celik-asi/736.htm)
Tohumdan üretme hakkında sorular, cevaplar (http://www.agaclar.net/forum/fidan-ve-fide-bitki-uretim-tohum-cimlenme-celik-asi/23363.htm)
gibi konuları okumalısınız.
Sorduğunuz soruların ikisi cevize özel sorular değil...
Merhaba;
Dün bağ bahçe dolaşırken yolum tarla kenarındaki ceviz ağacının altından geçti, yere düşen cevizleri kontrol ederken kendiliğinden çimlenmeye başlamış cevizleri buldum. Farklı bölgedeki 2 ağacın altından 36 tane çimlenmiş ceviz topladım. Bu cevizleri toprak ve hayvan gübresi karışımından olan toprak hazırlayarak bir çuvalı doldurdum, yan yatar pozisyonda çuvalda delikler açarak çimlenmiş cevizleri toprağa ektim.
Sorum şu; çimlenmiş cevizler oluşacak donlardan zarar görürmü? Çuvalın üzerine kalın naylon (branda) ile örtsem faydası/zararı olurmu?
http://img505.yukle.tc/thumbs/9456IMG_20151025_151623.jpg (http://img505.yukle.tc/image.php?id=9456IMG_20151025_151623.jpg) http://img505.yukle.tc/thumbs/8129IMG_20151025_151637.jpg (http://img505.yukle.tc/image.php?id=8129IMG_20151025_151637.jpg) http://img505.yukle.tc/thumbs/7648IMG_20151025_151951.jpg (http://img505.yukle.tc/image.php?id=7648IMG_20151025_151951.jpg)
http://img505.yukle.tc/thumbs/434IMG_20151025_155124.jpg (http://img505.yukle.tc/image.php?id=434IMG_20151025_155124.jpg)http://s11.postimg.org/z9v9cyhfj/IMG_20151025_155141.jpg (http://postimg.org/image/z9v9cyhfj/) http://img505.yukle.tc/thumbs/538IMG_20151025_155147.jpg (http://img505.yukle.tc/image.php?id=538IMG_20151025_155147.jpg)
acemi_cevizci
26-10-2015, 18:22
Poşet içinde ceviz dikip yetiştirmeyi düşünüyorum şimdi poşetlere cevizleri diksem bahçeye poşetleri dizsem yarın bir gün havalar don çekince poşet içindeki patlayan cevizler donarak çürür mü çürümesse dikebilirim dimi bu vakietler de ?
Selaminaleykum forumda yeniyim.yanlış yere yaZiyorsam kusura bakmayın sizlere bir sorum olacak.buradan okuduğum kadarıyla balkona 40 adet ceviz ekmistim bahara çıkar diye dusunurken onlar acele edip şimdi çıkmışlar bahara kadar ne yapmalıyım nasıl korurum bu cevizleri ben
2 ay önce ektiğim cevizler hala çimlenmedi. Aşırı sulama yapıp çürütmediğime eminim. Ayrıca yemek için kırdıklalrımızda da hiç çürük çıkmadı.. O halde benim cevizler neden hala çimlenmiyor? Ceviz kaç günde çimlenir? Her hangi bir işlem yapmadım, öylece ektim gitti.
İsmail Kuzucu
06-02-2016, 21:18
2 ay önce ektiğim cevizler hala çimlenmedi. Aşırı sulama yapıp çürütmediğime eminim. Ayrıca yemek için kırdıklalrımızda da hiç çürük çıkmadı.. O halde benim cevizler neden hala çimlenmiyor? Ceviz kaç günde çimlenir? Her hangi bir işlem yapmadım, öylece ektim gitti.
Sn Lilium ayrıntılı şekilde anlatmış. :)
http://www.agaclar.net/forum/901894-post27.htm
ayazkapli
15-03-2016, 22:26
2 ay önce ektiğim cevizler hala çimlenmedi. Aşırı sulama yapıp çürütmediğime eminim. Ayrıca yemek için kırdıklalrımızda da hiç çürük çıkmadı.. O halde benim cevizler neden hala çimlenmiyor? Ceviz kaç günde çimlenir? Her hangi bir işlem yapmadım, öylece ektim gitti.
en az 80-90 gün gerekli çimlenme olabilmesi için
Vizeli39
25-04-2016, 15:02
Merhaba
Sanırım ekim için ben biraz geç kaldım. 14 şubatta 100 civarı tohum cevizi tenekelere üstadların tarif ettiği şekilde ektim. Henüz çimlenen yok acaba cevizleri açıp çatlatıp tekrar üzerlerini kapatsammı. Yoksa beklesemmi hepsi dışarıda dogayla başbaşa.
iyi günler
Merhaba
Sanırım ekim için ben biraz geç kaldım. 14 şubatta 100 civarı tohum cevizi tenekelere üstadların tarif ettiği şekilde ektim. Henüz çimlenen yok acaba cevizleri açıp çatlatıp tekrar üzerlerini kapatsammı. Yoksa beklesemmi hepsi dışarıda dogayla başbaşa.
iyi günler
Ceviz tohumları yaklasık 90-100günde çimleniyor.ben kasım ayında deneme amaçlı 2 saksıya 4 ceviz ektim.cevizler nisan başında çimlenip çıkmaya başladı.sizinkiler de haziran başına kadar çıkabilir.
beyazkalemm
11-08-2016, 11:04
Cevizler hızla büyüyerek 25 ile 40 m kadar boylanır ve bir ağaç 300 m2’lik bir alanı kaplayabilir. Ceviz fidanı genellikle yayvan taç şekline sahiptir. Kazık köklü olup kılcal köklerde oldukça fazladır. Kökler 5 m derinliğe kadar inebilir. Gövdede dallanma genellikle topraktan 2 m yükseklikte başlamaktadır. Gövdenin çevresi 6 m kadar genişleyebilir. Gençlik yıllarında düzgün gümüşi renkli olan gövdede ileri yaşlarda koyulaşarak çatlaklar meydana gelir.
Sürgünler, tüysüz parlak zeytin yeşilidir. Uzunca bir sap üzerinde dizilmiş yaklaşık 13 kadar değişik sayılardan yaprakçıklardan oluşur. Yapraklar geniş elips şeklinde tam kenarlıdır. Uçları sivri boyları 6 ile 12 cm arasında değişmektedir. Rengi parlak yeşil olup dallar üzerinde helezonik şekilde yerleşmiştir. Ceviz fidanı kış aylarında soğuklama gereksinimleri karşılamak için soğuk ilkbahar ve yaz aylarında sıcaklığı karşılamak için sıcaklık istemektedir. 400 dereceden yüksek sıcaklıklarda yeşil yaprağında yanmalara ve cevizde büzüşmelere neden olmaktadır.
Alıntı: Ceviz fidanı yetiştiriciliği hakkında herşey (http://www.cevizfidani.us/ceviz-fidani-yetistiriciligi-hakkinda-hersey/)
mehmet0791
27-09-2016, 22:02
https://www.youtube.com/watch?v=Puan-MUlPd8
mehmet0791
26-10-2016, 14:27
https://www.youtube.com/watch?v=1OJlWfB9Pjo
https://www.youtube.com/watch?v=AmrcBzJ0Ddw
ŒÓ“iƒNƒ‹ƒ~jiÀ¶j]H‚×íiƒ^ƒljª‚¢‚½‚çEEE (http://tane.chikouyore.com/kurumi.html)
Google çeviriyle bakmak isteyenlere
Adım adım yapılacaklar resimli
クルミをæ¤ãˆã‚‹æ–¹æ³• - wikiHow (http://www.wikihow.jp/%E3%82%AF%E3%83%AB%E3%83%9F%E3%82%92%E6%A4%8D%E3%8 1%88%E3%82%8B)
herkese merhaba, evde çimlendirmeye çalıştığım ceviz fotoğraftaki gibi boylandı. Cevizin cinsini bilmiyorum. Fotoğraftan tahmin yapılabilir mi?
Ayrıca bodurlaştırma ve evde bakma imkanım var mı?
2015 yılı eylül aylarında buradan (http://www.agaclar.net/forum/1416523-post216.htm) toprağa ekip filizlendirdiğimiz cevizleri (yerleri uygun olmadığı için) topraktan çıkartarak saksılara almaya karar verdik. Toprak üstünden ki daldan daha uzun bir kök yapısı ile karşılaştık. (havuçtan farksız) Bu durumda kökleri saçak kök bırakarak keserek saksılara aldım. Bu işlem neticesinde fidanlarda kuruma, gelişim bozukluğu ile karşılaşırmıyız. Toplamda 20 ceviz 10 kestane saksıladım.
herkese merhaba, evde çimlendirmeye çalıştığım ceviz fotoğraftaki gibi boylandı. Cevizin cinsini bilmiyorum. Fotoğraftan tahmin yapılabilir mi?
Ayrıca bodurlaştırma ve evde bakma imkanım var mı?
Merhaba;
Cins olarak bir şey söylemem imkansız fakat, fidan güneş görmeyen bir noktada sanırım. dallar çok ince ve uzayıp gidiyor. Fidanı güneş gören bir noktaya almanız daha sağlıklı olacağı kanısındayım.
mehmet0791
21-05-2017, 09:23
https://www.youtube.com/watch?v=M9q6BYv2AN0
mehmet0791
17-10-2019, 21:54
https://www.youtube.com/watch?v=ZUbFqpUfjPg
mehmet0791
21-12-2019, 08:46
https://www.youtube.com/watch?v=4yGGUMfAi1M
mehmet0791
21-12-2019, 08:49
https://www.youtube.com/watch?v=4yGGUMfAi1M
merhaab bende birkaç sey sorabilir miyim
TUĞRULÜNAL
22-04-2020, 17:10
merhaab bende birkaç sey sorabilir miyim
Merhaba;
Soru sormak serbest.Siz sorunuzu sorun bilen bir arkadaş varsa cevabını verir.
Nedir Bu
26-04-2020, 12:55
Ne kadar süre suda bekletmek gerekmekte
Pumpking
01-05-2020, 17:47
Bir Malatyalı olarak ceviz konusunda yardımcı olabilirim.
metcelikhan
14-05-2020, 10:31
Selamlar.Ben Ankara da yaşıyorum.Kasım ayında başlayıp Mart ortalarına kadar farklı zamanlarda farklı türden Ceviz tohumları diktim. Cevizlerin sivri ucu alta gelecek şekilde dik olarak diktim.Yaklaşık 4 parmak derinlikte ve üstünü bastırmadım ve ezmedim. yavaşça üzerine toprakla kapattım.Şu an Mayıs ortaları olmasına rağmen cevizlerin çıkmadığını görüyorum.Acaba henüz erken mi. Halbuki aynı tarihlerde diktiğim bademler 10 cm. filizlendi.
Amatörceanlatım
30-10-2021, 10:33
https://www.youtube.com/watch?v=NeJRgNBX6hY
Amatörceanlatım
13-11-2021, 16:10
https://www.youtube.com/watch?v=Z7XLNlt0ECY
Amatörceanlatım
15-12-2021, 18:22
https://www.youtube.com/watch?v=OaRZvDCBjsw
yunus2321
14-01-2022, 19:31
Herkese merhaba ben de evde ceviz köklendirmeye çalıştım öncesinde altlarını hafif çatlattım sonra 1 gün suda beklettim daha sonra torf içerisinde ağzını kapatıp ( sera etkisi oluşturmak için ) 2 hafta bekledim ve 10 cevizden 8 tane başarılı sonuç aldım.
Cevizleri plastik bardakta çimlendirdim en kısa zamanda toprakla buluşturacam.
Mayıs 2025 Samsun 731257731258
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.