View Full Version : Su kuyusu açtırma biçimleri
Merhaba,
Ağustos ayı gelince arazimdeki su ihtiyacını karşılamayı planladığım kuyuyu açtırmanın zamanı geldi diye düşündüm.İstanbuldan telefonla ulaşabildiğim kişilerle konuştum.Bana iki alternatif sunuyorlar
1- ELLE AÇILAN KUYU : Günde 1 metre elle kazarak sonrada beton kalıp dökerek ertesi gün tekar 1 metre şeklinde, suyu bulana kadar gitmek. Maliyeti metresi 250-300 YTL artı malzeme masrafları.
2- KEPÇE İLE AÇILAN KUYU : Kepçe 6-7 metre derinliğe kadar iniyor suyu bulduğu zaman hazır beton künkleri üst üste yeleştirip etrafını mucır doldurup kapatıyor sonrada üzerine kapak yapıyor.Maliyeti 6-7 metre için 2,000 YTL geçmiyor.
Bana kulaktan dolma söylenilenler, 1.nin daha sağlam olduğu, ancak su bulunamadığı taktirde tüm masraflar boşa gidiyor. 2. de ise su bulunamaz ise sadece kepçenin çalıştığı birkaç saat için ücret veriyorsunuz.Ayrıca 1. de yapılan kuyu betonu orada kalmak durumunda 2. de ise açılan çukur aynı toprakla yeniden kapatılabilir.
Benim sizlere sormak istediğim, bu metodlardan hangisi daha iyidir? Ayrıca bu çalışmadan önce su arama nasıl yapılmalı çubukla mı yoksa bilimsel yöntemlerle mi?
sukranayalp
08-08-2008, 12:28
Sn Aslan k
Elle açılan kuyu sırasında , yapılan her çalışma günü çıkan yaklaşık 1 m3 toprak kolaylıkla saha dışına çıkarılabilmektedir.
Ama kepçe ile bunu yapmanız durumunda bir kerede 10 m3 toprak bahçenizi kaplıyor ve bunu sahadan uzaklaştırana kadar sıkıntı çekiyorsunuz.
Diyelim ki her iki türlü kuyuyu da açtırdınız ve 2 adet su çıkmamış 7 m. uzunlukta kuyu var. Elle açılıp, açıldığında sıvanan kuyuyu hiç değilse ilerde yalıtarak depo olarak kullanmanız mümkün. Kepçe ile açılan tipte, künklerin iyi yerleşememesi ve çevreden gelen toprak basıncı ile yerinden oynaması mümkün olduğu için daha tehlikeli.
Bundan 5 sene öncesinde ben de 1. yöntemle kuyu açtırdım.
2 m. den su çıktı ve toplam 4 m.lik açtırdım. Hatırladığım kadarıyla 1 m'si 200 YTL idi.
Yaklaşık 3 sene boyunca benim tüm bahçe sulama ihtiyacımı karşıladı. Ne yazık ki geçen sneden beri içinde bir damlacık su yok. Aynı olay komşumuzun başına da geldi.
Böyle bir durumla karşılaşma ihtimalinizi gözardı etmeyin.
İlerde kuyuyu su deposu yapacağım. Çözümü bunda buldum. Kuyu çok sağlam. Bu yüzden size tavsiyem, elle açtırmanızdır.
Sayın Aslan K,
Benim bahçemde her iki türden de kuyu var. Ancak makine ile açılan 3.5 metre çapında. Bu kuyuyu da gölet kazdırırken açtırdım. Anladığım kadarı ile size geniş kuyu lazım değil. Dolayısı ile Sayın Şükran Aylp'in önerisine katılıyorum.
Her ne iş olursa olsun bence mecbur kalmadıkça bahçenize iş makinası sokmayın.İş makinesinin ezdiği toprağı eski haline getirmek kolay olmuyor.
Tamtutulma
08-08-2008, 13:20
Bu başlığı okuyunca bende kuyu açtırmayı düşündüm. Ancak kaç metreden su çıkar; ya da mutlaka su çıkar mı ? Bundan nasıl emin olabiliriz ?
Bende civarda, kepçe ile açılan kuyuların devamlı sorun çıkardığını duyuyorum.
İki kere kepçe ile "kuyucuk" kazdırdım; bir sorun ile karşılaşmadım. Şansdan belki...
İlki killi toprakda kazıldı. 3 mt. de sızıyordu. (günlük 2 ton) Künkleri üst üste dizip etrafına çakıl döktürdük. (Gelen çakıl yağlı çakılmış; uzunca bir süre yağı temizlemek için uğraştık). Çıkan toprağıda kuyunun olduğu bölgeye yayarak o kısmı biraz yükselttik; kuyunun çevresindeki toprağın nemli kalmasını önledi.
İkincisinde ise yine kepçe ile 1.5 mt'de bulduk. (günlük 1-1.5 ton çıkıyor. Belli bir seviyeye gelince kaçma oluyor. Onu önleyebilirsek biraz daha fazla olabilir) Altı kıraç toprak, daha fazla kazmaya gerek yok dedi kepçe operatörü. (Belediyenin kepçesi ile kazdırmışdık, operatörde yörenin insanı olduğundan bilgisi vardı.) Uzunlamasına genişletti. Şimdilik öyle duruyor. İnşaat işimiz bitince künk döşeyip (bu sefer eni geniş olduğunda yanyana iki sütün yapmayı düşünüyoruz) çakıl ile doldurmayı planladık.
İki kuyudada yöre insanından bilgi almıştık. İlkinde kazsak su bulur muyuz diye konuşurken 'çay için suyu buradan alırdık' dedilerdi. Onların söylediği yeri kazdırınca suyu bulmuştuk. İkincisinde ise su olabileceğini düşündüğümüz yeri defalarca köyün yerlilerine sorduk. (Aynı kişiye üçüncü kez sorduğumu biliyorum; belki daha fazla bile sormuşumdur.) İlk başlarda hatırlayan, bilen yoktu. Sonraları 'o taraflarda su vardı galiba' denmeye başlandı. En sonunda birisi 'biz çocukken su içerdik' deyince, hatırladığın yeri göster dedik. Onun söylediği yerde bulduk suyu.
Benim için künk döşemek beton dökmeye göre daha temiz bir iş. Yüzeye yakın su kullandığım için su bölgesinin etrafı batmamış oluyor.
Çok teşekkürler herkese
Sayın Todor,
Künk kuyu hakkında duyduğunuz problemler neler acaba, biraz bilgi verebilirmisiniz?
Ben cumartesi günü, Altınova'dan getirdiğimiz bir amcaya bakır çubuklarla suyun yeri için araziye baktırttım .Çubukların hareketlerini belli bölgelerde nasıl devinime geçtiklerini gördüm. Ancak yinede Karamürsel civarında bilimsel metodlarla su arama yapan bir firma varmıdır diye düşünüyorum, bilgisi olan arkadaşlar paylaşırlarsa sevinirim. Altınova'da "Altınova Sondaj" diye bir firma ile görüştüm, teknik arama için 600,00 YTL fiyat verdiler.
Sergüzen
11-08-2008, 11:05
En sağlıklısı toprağa boru çaktırmak. Su 8-10 metre derinlikte ise borunun ucuna bir santürfüj pompa veya tulumba ilave ederek kolayca ve sürekli su elde edebilirsiniz. Su daha derinlerde ise borunun su içinde kalan ucuna derin su pompası takmanız gerekir.Bu işi de su sondaj yapan firmalar veya kişiler yapıyor. Yeraltından su çıkarmak bildiğiniz gibi DSİ iznine tabi. İzinsiz sondajlar görüldüğünde iptal ediliyor. İzin almakta biz küçük üreticiler için hemen hemen imkansız gibi. Bu konuda daha önceki mesajlarda epey yazışma bulabilirsiniz.
En sağlıklısı toprağa boru çaktırmak. ....
Boru çakmak toprak yapısı müsaitse oluyor diye biliyorum. Kaya veya iri taş katmanları varsa boruyu çakamıyorsunuz. Ayrıca kumlu veya milli katmana borunun ağzı gelirse zaman içinde çevrede göçme olabiliyor.
Sn Sergüzen,
Boru çakmak dediğiniz elle burgu ile yapılan br çeşit sondaj değilmi. Çubukla su arayan vatandaş aynı zamanda bu metod ile 30 mt'ye kadar sondaj yapabiliyormuş ancak, Sn.Üzüm'ün de dediği gibi kaya vb gibi yere gelirse daha fazla gidemiyor ve iş orada bitiyor.Benim anladığım bu doğrumu acaba?
Sn Meyvelitepe,
Etrafta arazilerde genelde 5-10 mt arasında sular çıkmış ancak yaz aylarında ****** suyun debisi azalıyor. Benim şu anda 4 dönümü ekili 1 dönümü eğimli kısımda boş olmak üzere 5 dönüm arazimde 120 adet 1,5 yaşında fidanım mevcut. Bu sayı gelecek sene 150-170 civarına çıkacatır, yaz aylarında ayda 2'şer sefer sulama yapsam ve her seferinde her bir fidana 50lt su versem her sulama için 8,5 ton suya ihtiyacım olacak haftasonları orada ikamet etmeye başladığımızı da düşünürsek 1,5 ton da ordan hesaba katarsak ayda 20 ton su gerekecek gibi bana. Bunu abartıp 30 tona çıkarsak tüm bir yaz için sanırım 90-100 ton gibi bir suya ihtiyacım olacak gibi bir hesap yaptım kafamda, ama bunu birçok şeyi yaşamadan bilmeden yapıyorum(yorumlarınızı bekliyorum).
Bu hesapla sanırım benim için sizin sondaj kuyusu gibi bir kuyu fazlaca gibi geldi bana, siz ne dersiniz.
Bir de şu izin meselesi,
Altınova Sondaj'dan aldığım bilgiye göre( eksik anlamış olabilirim)
* Çiftçi belgesi almak için Karamürsel Ziraat odasına başvuru
* Karamürsel Tarım İlçe Müdürlüğüne su ihtiyacı için başvuru
* DSİ'ye arama izni için başvuru
* Su çıktıktan sonra DSİ'den kullanma izni
* Bu izin ile birlikte elektrik dağıtım şirketine başvurup elektrik alınabiliyor.
böyle bir sıralam çıkarttı bana Kenan Bey.
Bir de sayın Sergüzen neden bu izni almak bu kadar zor. Benim gibi kuyu açtıracaklar için de bu begeyi-izni alamsı şartmıdır?
Çok teşekkürler herkese
Sayın Todor,
Künk kuyu hakkında duyduğunuz problemler neler acaba, biraz bilgi verebilirmisiniz?
Ben cumartesi günü, Altınova'dan getirdiğimiz bir amcaya bakır çubuklarla suyun yeri için araziye baktırttım .Çubukların hareketlerini belli bölgelerde nasıl devinime geçtiklerini gördüm. Ancak yinede Karamürsel civarında bilimsel metodlarla su arama yapan bir firma varmıdır diye düşünüyorum, bilgisi olan arkadaşlar paylaşırlarsa sevinirim. Altınova'da "Altınova Sondaj" diye bir firma ile görüştüm, teknik arama için 600,00 YTL fiyat verdiler.
Benim duyduğum problemler, kuyunun zamanla çökme, kayma yaptığı yönünde. Bunu düzeltme imkanınız yok çünkü elle kazan kuyucular, o kuyuların içene girmiyorlar. Hem vaktinde kendilerine kazdırmadığınız için, hemde güvenli olmadığı için. En son örneğini Geyikdere Köyü'nün kuyusunda gördüm.
Altınova Sondaj'ın dürüst bir firma olduğuna katılıyorum. Zemin etüdü şu anda kaça yapılıyor bilmiyorum ama bundan 4-5 sene önce ben 350ye yaptırmıştım. 150 m'ye kadar inebiliyor Kenan Bey'in ekibi ve makinaları.
DSi ile olan evrak trafiğini sondajcınız halleder. Ama keson kuyu açtırırsanız sizin takip etmeniz gerekecek. Biz Yalova olduğumuz için, Bursa bölgesine bağlıyız. Bu sezon başında sadece Bursaya gidip gelemeyeceği için bir arkadaş keson kuyudan vazgeçti.
Ama keson kuyu düşünürseniz Altınova'da iyi bir ekip tanıyorum. Benim kuyuyu yaparlarken çektiğim fotoğraflar forumda var.
Benim gibi kuyu açtıracaklar için de bu begeyi-izni alamsı şartmıdır?
Eğer tarım elektriğine baş vuracaksanız DSİ'den sulama izni almanız gerekir. Yoksa Tedaş abonelik vermiyor. Keson kuyu için izin almasına gerek yoktur raporu, keson kuyu için, su kullanabilir izni almanız gerekiyor.
Ziraat odasından, ziraat yaptığınız belgeliyorsunuz.
Tarim ilçe müdürlüğünden suya ihtiyacınız olduğunuzu belgeliyorsunuz.
Bu belgelerle DSİ'ye gidip başvuruyorsunuz.
Kuyudan değil, dereden bile elektrik motoru ile su çekecekseniz prosedür böyle. En azından ilk baharda böyleydi.
Bu şekilde kaçak yapılaşmanın önüne geçilmeye çalışılıyor.
Alternatif olarak, Güneş enerjisi ile çalışan su pompalarını düşüneblirsiniz belki. Şu linkte çok güzel çözümler mevcut.
http://www.unalelektrik.com/urunler.asp?id=8
halen elle kuyu açtırıyorum capı 110 günde 1 metre kazıyorlar celik kalıbın etrafına beton dökülüyor 7 metreye geldik halen su yok bulduğumda buradan haber veririm değişik türde kuyular açtırdım hepsinin artısı eksisi var maliyetler değişik her türlü sualinize cevap veririm aldanmamak kaydı ile biraz fazla para gidiyor ama su su su
Sergüzen
11-08-2008, 20:37
Eğer kuyunuzu tescil ettirmek düşüncesinde iseniz, önce ruhsat işini halledin. Sonra sondaja başlayın. Boru çakmak elle veya makine ile yapılır. Arazi taşlı ise bu işi elle yapamazlar. Su tüketiminiz çok fazla değil. Suyunuzun statik seviyesi 8 m den daha aşağılara düşüyorsa dalgıç pompa kullanmanızı öneririm. Piyasada 100 YTL civarında bulgar malı veya çin malı dalgıç pompalar bulabilirsiniz. Pompanın ucuna da iyi kalite plastik hortum takarak bu işi en ucuz şekilde halledebilirsiniz. (Derinlik çok fazla olmamak kaydı ile)
İlk kuyuyu kazdırırken araştırmıştım; belli bir derinliğe kadar izin almak gerekmiyordu. Derinliği konusunda yanılabilirim ama böyle bir uygulama var diye biliyorum. Acaba yanlış mı hatırlıyorum? (3 mt derinliğe kadar)
Benimde sormak istediğim bir konu var. Komşu tarlada sondaj var. Eğer bende sondaj yaptırmak istesem iki sondaj arasındaki mesafede herhangi bir kısıtlama veya dikkat etmem gereken bir husus var mı? (Komşunun sondajı sınıra 5 mt. mesafede. Bende sondaj yaptırmaya kalksam aynı hizada yaptıracağım; bu da iki sondaj arasının maksimum 40 mt. olacağını gösteriyor)
Ama keson kuyu düşünürseniz Altınova'da iyi bir ekip tanıyorum. Benim kuyuyu yaparlarken çektiğim fotoğraflar forumda var.
Sn Todor,
Sizin gibi tecrübeli bir arkadaşın tavsiyesini nasıl geri çevirebilirim, çok teşekkürler.Ekibin iletişim bilgilerini verebilirseniz çok memnun olurum.
Tarım elektriğine başvurmak durumundayım, çünkü şu anda ev yaptırabilecek durumda değilim sadece bir karavan bulup geçici olarak bir yaşam yeri yapacağım. Bu nedenle de tarım elektriğine başvurmayı ve karavanda da bu elektriği kullanmayı düşünüyorum.Kuyuya kazma vurdurmadan önce mi bu işleri yaptırmam lazım yoksa suyu bulduktan sonra mı?
Yukarıda sayılan prodsedürler ortalama ne kadar sürlerde halledilebilecek işlerdir acaba fikri olan varmı? Ben dün ziraat odasını aradım "Nüfus Cüzdanı 2 foto ve arsa tapusu ile gelin yarım saatte işiniz biter" dediler, ilçe tarım müdürlğü ve DSİ de nedir durum acaba? İşten izin alıp İstanbul'dan gelmek durumunda olduğum için iyi hesap yapmam lazım ;)
Ziraat odasında işlem yarım saat ya sürer ya sürmez.
Tarım ilçeden alacağınız teknik personeli arazinize götüreceksiniz. Bakacak ve tarım ile uğraşılıyor, su ihtiyacı vardır diye bir rapor tutacak. Sabahtan giderseniz öğleden sonra raporunuzu alırsınız.
Eğer keson kuyu açtıracaksanız, kuyunun açılma aşamasında elektrik şart. Çünkü belli bir metrede suyu bulacaksınız ve bir kaç gün daha kazı işlemi devam edecek. Bu sırada kuyuda toplanan suyun tahliyesi gerekiyor. Bu tahliyeyi benzinli motor ile yapmak zor. Çünkü bir şamandıra sistemi kuruluyor ve içeride su birikince motor, otomatik olarak çalışıyor. Ayrıca gecede tahliye işlemi devam ediyor. Jenaratör kullanabilirsiniz ama benzin masrafını iyi hesap etmek gerekli.
Sondaj vurulurken elektrik gerekli değil.
DSİ'de işler biraz uzun sürüyor galiba. Net bilmiyorum.
Sayın Meyvelitepe'nin dediğine katılıyorum. Su ihtiyacınızı iyi hesaplamalısınız. Fakat büyük bir depo/havuz yaparak sizin orada olmadığınız günlerde motorun çalışarak suyu biriktirmesini sağlıyabilirsiniz. Günlük 10 ton su geliriniz varsa, cuma akşamı geldiğinizde 50 ton suyunuz hazır olur. Basit bir şamandra sistemi kurabilirsiniz.
İkinci bir husus, elektiriğin size maliyetini hesap edin. Abonelik alacaksınız fakat elektirk direği gerekecek mi. Bir elektrik direği 400-450 YTL civarında mal oluyor. En yakın hattan 40 - 50 m'de bir direk dikeceksiniz.
Elektriği arazinin girişine getirdiniz, saatiniz TEDAŞ tarafından bağlandı. Saati girişe yakın bir yere koyacaksınız ki, okunabilsin. Kuyuya ne kadar mesafe var, kaç m, kablo gidecek? Kablolar ateş pahası, çok para tutuyor. Bu kabloları kuyuya kadar, yer altından mı döşeyeceksiniz havadan mı götüreceksiniz. Yer altından olursa kazı için masraf, havadan olursa direkler için masraf.
Bir elektirikçiye gidip görüşmenizi öneririm. Güneş enerjisi ile kıyaslayabilirsiniz.
Kuyucu Eyüp Usta'nın telefonu 0535 872 35 54. Karadere'den Cem diye benim adı verirseniz yardımcı olurlar. Biraz fiyatlıdırlar ama işleri sağlamdır.
Ayrıca Sayın Kumru ile de irtibat kurarsanız yardımcı olma ihtimali var. Onlar daha ucuza açtırmıştı kuyularını. Sanıyorum kuyularından memnunlar.
Kuyu açılışı sırasında sanırım komşudan elektrik alabilirim problem olmaz.Ama direkleri ve kabloları daha önce bu kadar ciddi anlamda düşünmemiştim açıkçası.
Ekteki forografta arsanın elektrik ile bağlantısını ve kuyunun yerini işaretledim, böyle bir uzaklığa nasıl bir çözüm daha mantıklı olabilir? Direkleri nasıl temin ediyoruz, biliyormusunuz? İllaki tedaş'tan mı almak durumundayız kendi edineceğimiz ağaç direkleri dikme şansımız varmı?
Direkleri demirciye yaptırabilirsiniz. "A direk" olarak geçiyor ismi. Veya elektirkçiye sipariş verirsiniz, bir şeye karışmazsınız, elektrikçi çukurlarını açar, direkleri getirir, diker ve betonlarını döker.
Saat kuyu arasındaki kısma tahta direk dikebilirsiniz ama ana hattan saatinize kadar olan kısımda elektirk dağıtım şirketinin izin verip vermeyeceğini bilmiyorum.
İçim rahat etmedi sadece çubuk ile bakma sonucuna güvenemedim ve kuyumu açtırmadan önce Altınova Sondaj Kenan Bey'e Cumartesi teknik ölçüm yaptıracağım.Gerçi çubuk ile bakan ve Altınova'da "Foter Hasan" olarak tanınan bey için %90-95 doğruluk oranı var diyorlar ama ben yine de garantiye almak istedim.
Çarşamba günü de ölçüm raporunu alıp kazıya başlayacağım şu anda köyde kuyu kazan Kuyucu Mustafa ile konuştum metresi 300 YTL+malzemeler olarak anlaştık.
Aynı zamanda eğer zaman yaratabilirsem Karamürsel Ziraat odası ve İlçe Tarım Müdürlüğüne de başvurularımı yapacağım gelişmeler hakkında sizleri buradan haberdar ederim, kuyu çalışmalarında da başında bulunabildiğim kadar fotograf çeker burada yayınlarım.
Tekrar Merhaba,
Bir arkadaşım, ruhsat-izin alınan kuyuların daha sonra belediye **** DSİ tarafından ücetlendirmeye tabi tutulduğunu ve saat takılıp aynı zamanda atık su ücreti de alındığını belirrti. Bu uygulama 10 mt alatındaki elle açılan kuyular için de geçerlimidir? Bu konuda ddetaylı bilgisi olan arkadaşlar yorum yazarbilirlerimi acaba.
Aşağıda bulduğum bir kanun maddesini sizinle paylaşmak istiyorum.
167 SAYILI YERALTI SULARI HAKKINDA KANUN
Kanun Numarası : 167
Kabul Tarihi : 16 / 12 / 1960
Yayımlandığı R. Gazete : Tarih: 23 / 12 / 1960 sayı: 10688
Yayımlandığı Düstur Tertibi : 4, Cilt: 1, sayfa:814
Yer altı sularının mülkiyeti:
Madde 1- Yer altı suları umumi sular meyanında olup Devletin hüküm ve tasarrufu altındadır. Bu suların her türlü araştırılması, kullanılması, korunması ve tescili bu kanun hükümlerine tabidir.
Belge alınması ve bilgi verilmesi mecburiyeti:
Madde 8- Aşağıdaki (a) ve (b) fıkralarında beyan edilen kazıların yapılması veya kuyuların açılması için Devlet Su İşleri Umum Müdürlüğünden belge alınması mecburidir:
a) (Değişik: 4/7/1988-KHK-336/1 MD.; Aynen Kabul:7/2/1990-3612/38 md.)
Su temini maksadıyla, kesitleri ne olursa olsun, tabii zemin üstünden itibaren derinliği Devlet Su İşleri Müdürlüğü tarafından tespit ve ilgili bakanlığın onayından sonra ilan olunan haddi aşan her türlü çukur, sondaj ve kuyular (el ile açılan kuyular hariç),
b) Su temini maksadıyla, boyları ve kesitleri ne olursa olsun, ufki veya meyilli her türlü galeriler ve tüneller.
Bu kazıların yapılması ve kuyuların açılması su temini maksadını gütmemesi halinde, bunlar hakkında belge aranmamakla beraber, Devlet Su İşleri Umum Müdürlüğünün talebi üzerine bilgi verilmesi mecburidir.
Arama Belgesi:
Madde 9- Yeraltı suyu aranmasında belge almayı icap ettiren işler için bir sene süreli arama belgesi verilir. Bu süre içinde, arama bitirilmezse; belge sahibinin, sürenin son ayı içinde müracaat etmesi şartıyla belge bir sene için temdit edilir. Bu süre zarfında da arama bitirilemezse; belge hükümsüz sayılır ve iş sahibi yeniden belge alır.
Kullanma Belgesi:
Madde 10- Arama belgesine dayanarak arazisinde yer altı suyu bulunan kimse, bu suyu kullanabilir. Anacak, bir ay içinde Devlet Su İşleri Umum Müdürlüğüne müracaat ederek kullanma belgesi alır.
Islah ve Tadil Belgesi:
Madde 11- Kullanma belgesini haiz bir kimse arazisindeki kuyuların veya yer altı suyu membalarının verimini artırmak veya başka bir maksadı sağlamak gibi mülahazalarla bunlar üzerinde kendiliğinden herhangi bir müdahalede bulunamaz veya kuyuların kullanma şeklini değiştiremez. Ancak, Devlet Su İşleri Umum Müdürlüğünden “Islah ve Tadil Belgesi” almak suretiyle, böyle bir ameliyeye girişebilir.
Ücretlendirme konusunu bilmiyorum ama elektirk bağlatmak istiyorsanız, DSİ'den belge gerekiyor. Yüzey suları için (akarsular ve derinliği 10 m.den az olan kuyular) izin almasına gerek yoktur raporu, derin kuyular için kullanabilir izni olmadan TEDAŞ tarımsal abonelik vermiyor.
16/08/2008 cumartesi günü Altınova Sondaj'a etüd yaptırdım, biraz önce şifahen Kenan Bey ile görüştüm ve Kenan Bey Sadece 80-100 mt aralığında sondaj ile su olduğunu yüzey suyu bulunmadığını söyledi. Tüm köyün yaşlılarının dediklerinin aksine bir sonuç çıkınca biraz canım sıkıldı açıkçası. Bir yaşlı amca ise daha önce köyde istanbuldan gelen bir Etüt firmasının inceleme yapıp su yok dediği yerde kuyu kazıldığında ihtiyaçtan fazla su çıktığını söyledi.Ne yapacağımı şaşırmış durumdayım. Bana tavsiyelerde bulunacak arkadaşlara ihtiyacım var.Şu anda ekonomik durumum sondaj vurduracak şekilde değil.
Sevgiler.
Mustafa Usta ne diyor su durumu hakkında? Bu Mustafa Usta kısa boylu, esmer, Yozgatlı birisi mi?
Sergüzen
18-08-2008, 22:09
Sondajcıya itibar edin derim. Yukarıdaki resme bakınca, işaretlediğiniz yerde yüzey suyunun toplanması mümkün değil. Su aşağıya doğru akıp gidecek. (yer çekimi ile) Resmin sağ tarafında köye doğru olan alanda, çukurda su olma olasılığı daha fazla. Sizin kuyu yeri olarak işaretlediğiniz nokta ile arazinin en düşük noktası arasındaki kot farkı 10m den fazla gibi görünüyor. Çevrede sizin pozisyondaki araziden su çıkaran başka birileri varmı?
Özcan2007
18-08-2008, 22:15
Ben tarlaya ölçümcü getirdim 120 metrede 83 m3 su olduğunu söyledi. sondajcı su çıkarmak için bir hesap yaptı 42 bin ytl istedi. Sondajcıya şöyle dedim suyu çıkar önceden bir kuruş vermem bak demiştim. Suyu çıkarırsan 84 bin ytl veririm ama çıkaramazsan bir kuruş vermem dedim. sondajcı bana dediki bu kumar işi gibidir kazana bilirsinde kaybede bilirsinde demişti. sondaj borusunu çaktırmadım birtek elimde kalan jeoloji raporu...
Ben tarlaya ölçümcü getirdim 120 metrede 83 m3 su olduğunu söyledi. sondajcı su çıkarmak için bir hesap yaptı 42 bin ytl istedi.
Normalde 120 m herşeyiyle 10.000 ytl kadar tutar. Ama sizin zemininiz nasıldır, granit midir, özel uç mu gerekir, günlük inebileceği miktar nedir bunlar önemli. Çok sert zeminlerde hızlı çalışamıyorlar, makina yıpranıyor ve fiyat artıyor.
Ayrıca sondajda fiyatı etkileyen bir başka faktör çap. Sondajın çapı 180 mm'ye kadar olursa şu andaki fiyatlar 90-100 arası. Ama daha geniş istiyosanız fiyat değişecektir.
Bizim köyde bir işletme 230 m deldirip suyu bulamamıştı ve 20 küsür milyar para vermişti bundan 4 sene önce. Suyu bulsa idi 40-50 milyar verecekti. Su çıkmazsa yarı yarı diye pazarlık etmişlerdi.
Benim kuyum 7.80 m, şu andaki günlük geliri 70-80 ton civarı. Zemin etüdü yaptırdığımda mühendis, yüzey suyu almaya çalışın çünkü daha aşağıda su günlük 2-3 ton demişti. Yani kabaca bir tahminde bulunabiliyorlar ama saatde 3458 litre, günde 83 m3 gibi net rakkamlar söyleyemiyorlar.
Hem dere kenarı hem etrafa göre düşük kalıyor. Bu (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=60621&postcount=23) mesajdaki ilk resimde görülen boğazın girişinde. Yer altı sularından ümidi kesince çubuk ile baktırmış ve kuyunun yerini ona göre seçmiştim.
Ayrıca bu (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=141256&postcount=399), bu (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=141257&postcount=400) ve bu (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=141257&postcount=401) mesajlarda da kuyu açmak isteyenlerin ilgisini çekecek resimler içeriyor.
Sevgili Todor,
Evet Mustafa Usta Yozgat'lı ve kısa boylu esmer biri, sanırım aynı kişiden bahsediyoruz.Ona göre oralarda su var ancak fazla derinde değil 3-5 mt arası, hatta fazla derine inilmemeli yoksa su kaçabilir diyor. Yan komşudaki kuyu 4mt civarında, diğer komşuda geçen haftalarda bir kepçe ile 3mt'lik bir çukur açmış halen dibinde su var . Siz zemin etüdünü kime yaptırmıştınız?
Bu arada 80-100 mt arasındaki sondajın günlük 5-10 ton bir su ihtiyacını karşılayacağını, sondaj vurmaya değer olacağını, eğer daha fazla bir ihtiyaç sözkonusu ise kesin bir şey söyleyemeyeceğini belirtti sondajcı, yani sizin dediğiniz gibi bir durum sözkonusu olabilir benim arsamda da, derin yerine yüzey suyu bulmaya yönelmeli mi acaba?
Sn. Özcan2007,
Altınova Sondaj'ın son fiyatlaması mt=90.00 YTL kuyu ekipmanları da Pompa, pano vb 2.000-3.000 YTL arsı tutar dedi. Yani 120 mt bir kuyu anahtar teslim 13,500-14,000 YTL arası olmalı.
Ben zemin etüdü Bursa'dan bir jeofizik mühendisine yaptırmıştım. Mustafa Usta ile tanışmam keson kuyucu ararken olmuştu. 5 sene önceydi herhalde, 2 m çapındaki kuyu için, metre başına 600 milyon istemişti. Bende sonra Eyüp Usta'ya yaptırmıştım. Tam hatırlamıyorum ama o sene için 170 veya 225 milyon Lira gibi bir para ödemiştim metresine.
Sonradan öğrendiğime göre, o sırada Mustafa usta kuyu işini bırakmış. Zaten benim kuyuyu Eyüp ustaya yaptıracak, arada kendi payını alacakmış.
Demek ki şimdilerde yeniden başlamış kuyu kazmaya.
Sanırım Altınova Sondaj da kendisi hazırlamıyor bu raporu, o sadece ölçümü yapıyor daha sonra değerleri istanbul'da bir yere gönderiyor burada bir Mühendis raporu hazırlıyor.
Dünden bugüne konuştuğum arkadaşların söyledikleri, ayrıca forumda Meyvelitepe ve Todor'un yorumları ile sanırım bu etüt sonucunu bir tarafa bırakıp Keson kuyuya başlayacağım.Zaten Sondaj yaptırmak gibi bir şansım olmadığından.)))
Sevgili Todor,
Sizin yaptıdığınız etüd ile keson kuyunuzun gerçek performansı yeri vb durumları birbiri ile örtüşmüşmüydü?
Zemin etüdü 50 - 100 m derinlikteki suya baktı. Keson kuyu yüzey sularını topladığı için zemin etüdü raporunda yer almıyor. Tel ile baktırdığım yere açtım keson kuyu. Tam dediği derinlikte buldum suyu.
Zemin etüdünün doğruluğuna şuradan güveniyorum. Mühendis "sizin zemin kaya bloğu, 7 m'den başlıyor 30 m'ye kadar tek blok. Onu geçmeden sondajda su bulmanız zaten imkansız. Ayrıca 7 katlı apartmanı hiç korkamadan dikebilirsiniz, zeminiz çok sağlam " demişti. Hakikatende Keson kuyuyu açarken tam 7inci metrede bahsettiği kayaya denk geldik.
Sanırım keson kuyu için zemin etüdü yaptırmak pek işe yarayan bir işlem değilmiş, acemilik bu olsa gerek, tecrübe de bunların bileşkesi oluyor. Bu arada zemin etüdünü beklerken Mustafa Usta'yı kaçırdım başka köye gitti
Özcan2007
19-08-2008, 22:17
Arkadaşlar yeğimli bir tarlada su çıkmaz denecek kadar kayalık yerde 60 mt sondajcı su buluyor. tuhaf yanıda su kendiliğinden motorsuz çıkıyor. saatte 10 m3 su çıkıyormuş kendiliğinden. Ben ilk inanmamıştım su yukarımı çıkarmı demiştim ama gittim gördüm su yukarı çıkıyor. Suyun çıkacağı yer belli olmuyor.
Özcan2007
19-08-2008, 22:28
Yüzeysel suları bulmak için buralarda su gözünde su otu diye bir ot çıkıyormuş galiba ismi (darıcan), sadece suyun gözünde çıkarmış. otlu yeri kazdığında azda olsa suyu buluyormuşsun. geçen sene darıcan tohumlarını toplayıp tarlanın bir kısmına serptim ****** su olan bölgeyede. su olan bölgede darıcanlar çıktı, susuz tarafta çıkmadı. sonradan anladım darıcan su bölgesinde yetişiyor...
Sizin bahsettiğiniz kuyuya artezyen denir. iki geçirimsiz tabaka arasında sıkışmış suya, çukur bir noktadan yeryüzüne çıkabilmesi için bir yol açarsanız, eşit kaplar kanunu gereği su yükselecektir. Kendi kendine akmayı bırakın, yeterli seviye farkı varsa fışkırabilir. Aşağıda artezyen kuyunun prensibini görebilirsiniz.
45440
amenajman
25-08-2008, 20:44
Arkadaşlar ben bu foruma yeni katıldım.
Öncelikle kuyu açtırmak istiyen arkadaşlara bi önerim olacak.Hem temiz , hem uzun ömürlü , hemde ücreti cüzi olan bir sistem. Yağmur suyu arıtma sistemi yani.
Ben bir orman mühendisi olarak bu sistemi çok inceledim + ve - lerini ortaya döktüğümüz zaman + larının çok fazla olduğunu anlıyacaksınız.Benim çalıştığım firma bu sistemin türkiyede marmara bölgesi ana bayiliğini aldı.
2-3 istediğiniz ölçüde depo bahçenize toprak altına yerleştriliyor.yağmur ile giderlere mazgallara gelen su depoya temizlenerek aktarılıyor.sizde bahçenizde araba yıkarken gıda hariç her işinizde kullanabiliyorsunuz.Gıda da kullanabileceğiniz bir sistem isterseniz o pahalı oluyor.
Sistemi anlatmam 2-3 sayfa sürebilir o yüzden size adresini vermek isterim.sistemin ismi graf , ilgilenen arkadaşlar lütfen mesaj atsınlar gerekli yardımlarda bulunurum.
Bizim vaktimizde çok, yerimizde çok. Anlatırsanız seviniriz.:)
Todor Haklı bence de burada paylaşısak herkes faydalanabilir özel ile sınırlamayalım.
Sergüzen
25-08-2008, 22:17
Gerekli açıklamaları bu sayfada yaparsanız sizin daha az vaktinizi alır. 20 tane özel mesaj geldiğini düşünün, 20 defa ayni şeyleri tekrarlayacaksınız.
amenajman
25-08-2008, 23:10
Arkadaşlar ben reklam yapmış olurum die site ismi vermek istememiştim , ama ben veriyim eğer yönetici arkadaşlar sakıncalı bulursa silerler.En kolay anlaşılır şekli görsel olacağından bu yolu seçiyorum.sizler görmeden ben anlatsam hayali olur ama bu şekilde somut olarak görebilirsiniz.
Adres : http://www.eko-su.com/
Bu siteyi arkadaşar inceleyin.gerekli açıklamalar uygulamalar videolar mevcut.
Aklınıza takılanları buraya yazın ben cevaplarım.
Biraz bakabildim. Hemen ilk sorumu sorayım;
Yanlış görmediysem, en büyük tank 13 ton kapasiteli. Buna göre 13 ton su sarfiyatından sonra yağmur yağması lazım ki, su kullanabilelim. Ve yahut da artezyenden dolduracağız ki, ilk başladığımız noktaya geri dönmüş oluyoruz.
Yani bu sistem bizim kuyu suyumuzu hem deplamak hem filtre etmek için güzel bir sistem ama kuyu ihtiyacımızı ortadan kaldırmıyor.
Doğru muyum?
amenajman
26-08-2008, 00:17
13 ton ve üzeri mevcuttur.Örnek olarak bazı belediyelere sunulan projelerde 200 tonlara kadar çıkılabilmiştir.Önemli olan tonaj arttıkça maaliyetin artması :)
Bakın Misal olarak bi avantajı.Bahçenizde arabanızı yıkadınız.o yıkadığınız su geri tanka dönüyor.
Mesela 10 tonluk tankınız var diyelim.siz o 10 tonu normal koşullarda daha bitiremeden yağmur veya artezyen ile geri doldurabiliyorsunuz.Örneğin istanbul yağış verilerine bakın ,mevsimsel olarak her mevsim yağmur düşmektedir.
Mecburiyet konusunda da eğer siz çok aşırı su tüketiminde bulunuyorsanız size kuyununda faydası bir yere kadar :) bu tamami ile sizin kullanım miktarınıza bağlıdır.
O zaman yapınca en az 200 tonluk lazım. Yoksa fidanlarımız, ağaçlarımız haziranda susuz kalır. Peki 200 tonluk bir sistem, harfiyatı dahil kaça çıkar?
amenajman
26-08-2008, 00:49
200 ton az bi miktar değildir.Özel projeler için kullanılır.Projelerde de topoğrafya , büyüklük , iklim , gibi birçok etmen göz önüne alınarak hesaplamalar yapılır.Gelişi güzel bir fiyat veremem.
Size şunu söyliyebilirimki bu sistemin avantajı bana göre maaliyet açısından 1-10 ton aralığında maksimuma ulaşmaktadır.
Bu sistem yaklaşık 1 dönüme kadar olan bahçeleri barındıran yapılar için dizayn edilmiştir.Fakat özel isteklerden dolayı değişik boyutlarda uygulamalarada olanak sağlamaktadır.
Kısacası bahsettiğim sistem ile 50 dönümlük bahçeyi tarlayı sulamak mantıklı değildir.
amenajman
26-08-2008, 01:21
Sayın meyveli tepe
Yukarıda da belirttiğim gibi ; "Size şunu söyliyebilirimki bu sistemin avantajı bana göre maaliyet açısından 1-10 ton aralığında maksimuma ulaşmaktadır.
Bu sistem yaklaşık 1 dönüme kadar olan bahçeleri barındıran yapılar için dizayn edilmiştir.Fakat özel isteklerden dolayı değişik boyutlarda uygulamalarada olanak sağlamaktadır."
burayı okumayı atlamışsınız galiba.
Tekrar Merhaba,
Bu sabah itibarıyla "Elle Açılan Keson Kuyusu" arazimde açılmaya başlandı. Mustafa Usta ancak gelebildi, baştaki kararsız davranışım bana yaklaşık 3 haftaya maloldu.
Sizlere bir tavsiye, geçen hafta usta ile yaptığım görüşmelerde neye ihtiyacı olduğunu sorduğumda kum,çakıl,demir çimento gibi yapı malzemelerini saydı, bunlar köye 2 km mesafede bulunduğundan sorun değildi. Ancak dün işten izin alarak Köye gittiğimde, usta, elektrik ve 3 ton kadar suya ihtiyacı olduğunu söylediğinde şok oldum. Çünki elektrik daha önce yüklediğim fotografta gösterdiğim gibi yaklaşık 110 mt bir uzaklıkta ve kendi kablosunun 50 mt olduğunu belirtti.Allahtan köydekiler çoğunlukla inşaat işleri ile uğraştıklarından sanırım bu problem olmayacak.
Ancak 3 ton suyu bulup getirdiğimizi bile düşünsek boş bir bahçede nerede muhafaza edilecekti. İlk olarak hurdacılarda depo aradım olmadı, köyde varil aradım 15 adet lazımdı olmadı, kepçe ile kazdırıp naylondan depo yapayım dedim ha deyince 1/2 saatlik iş için kepçe bulunamadı.En sonunda yan komşunun boş olan naylonlu çukuru aklımıza geldi ve onun çukurun suyu doldurarak oradan hortumla almaya karar verdik. Bu arada köy sakinleri bahçe sahibine ulaşmamı beklemeden suyu bulup çukuru doldurdukları için komşum bozuk attı(haklı olarak) , siz siz olun ne kadar samimi olursanız olun haber vermeden kimsenin bahçesine girmeyin.
Uzun lafın kısası, kuyu açtıracaksanız, önceden elektrik ve suyu hazır etmeniz gerekiyor(ben bilmiyordum)
21 nolu mesajda keson kuyu açılırken elektrik gerekeceğini belirtmiştim ama gözünüzden kaçmış olsa gerek. Kuyuda suyu bulduğunuz zaman, motor geceleride çalışacak. Eğer kuyuda biriken su tahliye edilmezse, sabah işçiler geldiğinde kuyuda su olacağı için çalışamazlar. Bu durumu baştan, elektrik alacağınız komşulara belirtmenizde fayda olabilir.
Altınova'dan Karamürsel yönünde giderken, K-Plazanın karşısında hurdacı var. Ak-kim fabrikasından çıkma 1 tonluk su depoları satıyor. Fiyatları temizliğine göre 50-80 YTL arası. İçinde tutkal artıkları oluyor. Güzelce yıkarsanız yeni alınmıştan farkı kalmıyor.
Kuyunun hangi aşamasında 3 ton su gerekli bilmiyorum. Ne bende ne başkasında keson kuyu açılırken su gerekmemişti.
Kuyuyu açtırmak için en güzel zaman şu bulunduğumuz günler. Artık Toprak iyice kurudu. Bulacağınız suyun bütün sene kurumayacağı garanti gibi.
Kolay gelsin demekten başka bir şey kalmadı galiba.:)
Teşekkürler Todor,
Sanırım mesajınızı okuduktan sonra unutmuşum, okuduğumu gayet net hatırladım şimdi.Komşu ile anlaştık bir problem olmayacak inşallah, bu ayki elektrik faturasını ben öderim diye düşünüyorum, hem de jest olur ;)
3 ton suyu kuyunun çeperleri için harç kararken kullanacakmış, açıkçası bana da fazla geldi ama birşey diyemedim usta olan o.Sonuçları paylaşmaya devam edeceğim.Umarım şansım yaver gider.
denizakvaryumu
03-09-2008, 14:26
Konu bir de adam çalıştıranın sorumluluğu açısından da düşünülmeli.
Allah korusun ama olası bir göçük, elektrik çarpması vs. durumunda yani ölümlü-yaralamalı iş kazasında iş sahibi sorumlu olabilir.
peki bu konuda ne yapılabilir.
ÇeteÇakal
05-09-2008, 22:58
Kuyu yerinin seçimi yüzey suyunun alınabileceği bir nokta değil. Siz taban suyunu almaktan bahsediyorsunuz. Taban suyu kışın yüzeye 10 cm ye yaklaşsa bile yazın bu miktar bölgeye göre inanılmaz boyutlarda düşebilir. Taban suyu sürekli hareketlidir, gösterdiğiniz arazi meyilli bir arazi ve burada su meyil aşağı akacak ve yazın su yüksekliği çok aşağıya inecektir. Aramayı taban ve ya tabana yakın bir yerde yapmanızı tavsiye ederim.
Daha teknik bilgiler yüklemeye çalışacağım.
Mustafa usta daha önce gösterdiğim yeri değil arazinin en düşük kotuna yakın bir bölgeyi kazmakta israr etti. Kuyu ustası o olduğundan bana da ona güvenmek kaldı, her ne kadar iki arada bir derede kaldıysam da... bugün telefon ile konuştuğumda 5 mt'de biraz su aldığını ancak az olduğunu söyledi.Benim gittikçe umudum kırılıyor 6mt oldu hala sonuç yok.10 mt de bıraksakmı diye düşünmeye başladım.
Ekte birkaç fotograf var, çalışma sırasında çekilmiş.Gerçekten meşakkatli bir iş.
aslan-k, maalesef bu 2 senedir , bu aylarda kuraklıktan ciddi biçimde etkileniyoruz. Bizim kuyu 6-7 metreydi, geçen seneye kadar idare ediyorduk, ama geçen sene kuruyunca 14 metreye inildi, yazın başında gayet güzel su bulundu, ama yaz sonunda kurudu. Bu senede yine aynı şekilde, Ağustos ortalarından itibaren yine hemen hemen kurumuş vaziyetde, ki, kışın kuyu taşmasın diye fazla suyu tahliye etmek zorunda kalıyoruz. Şu anda kuyuya dışardan takviye yapılıyor. Kuyu derin olunca , bir nevi depo görevi görmekte. Su damarları ilk 9-10 metrede zaten, kalan 4-5 metre de depo işlevi görüyor. Bence sizin kuyu da sonbahar yağmurlarıyla su tutar, ama bu birkaç ay böyle işte maalesef
Özcan2007
16-09-2008, 17:46
Sayın aslan k Açtırdığınız kuyuda su bulabildinizmi ? son durum nedir.
Sonunda Müjdeli Haber, 5-6 mt vivarlarında bulduğumuz su mevsim ve bu senenin kuraklığı gözönüne alınırsa hiç de yabana atılacak kadar değil.
Cumartesi kapak betonu atılan kuyumuzu, Pazar günü görmeye gittim. Cumartesi sabah Mustafa Usta suyun tamamını çekmiş ve kapak betonu için kullanmış.Biz pazar günü öğlen saatlerinde gittiğimizde su seviyesi son beton kuşak seviyesinde yani 1 mt civarlarında idi. Bu sanırım bu mevsim için gayet iyi, sizce de öyle mi?
Kuyunun iç ve dış görüntülerini ekliyorum. bu arada hiç hesaplamadığım bir iş çıktı ortaya, hacim hesaplarını yapar isek yaklaşık 23 metreküp toprak daha doğrusu kil, şu anda arsa yüzeyinde duruyor. Bu toprağı ne yapacağımı bilemiyorum :(
Özcan2007
17-09-2008, 13:51
Sayın asla k Killi toprağı bahçenize dağıda bilirsiniz. Traktörlere takılan tesviye aletleri var sizin toprağınızı dağıtmaya yeter.
Özcan2007
17-09-2008, 21:38
[QUOTE=aslan_k;287238]Sonunda Müjdeli Haber, 5-6 mt vivarlarında bulduğumuz su mevsim ve bu senenin kuraklığı gözönüne alınırsa hiç de yabana atılacak kadar değil.
Cumartesi kapak betonu atılan kuyumuzu, Pazar günü görmeye gittim. Cumartesi sabah Mustafa Usta suyun tamamını çekmiş ve kapak betonu için kullanmış. QUOTE]
Sayın aslank Kuyunuz ne kadar su alıyor ve eski seviyesine kaç saatte geliyor. Bana kuyunuzda su az gibi geldi bir kapak betonu dökmek için su bittiyse size su yetmeye bilir. keşke birkaç metre daha derine inseydin.
kuyu şu anda 10 mt ye indi. Suyun hepsini orada kullanmadı usta, ölçmek için çekmiş ve yaklaşık 1 günde 1 mt kadar yükseldi. hacim hesabı yapacak olursak sanırım 2 ton civarı bir su yapıyor bu
Sergüzen
18-09-2008, 20:23
Kuyunuzu güle güle kullanın. Kuyudan suyu çekmek için ucuz dalgıç pompalar var. Pompayı da stabil olan bir hortumun ucuna bağlarsanız ve hortumu da biraz uzun bırakırsanız yaz kış suyunuzu rahatça çekersiniz. Santürfüj pompa kullanmamanızı öneririm. O derinlikten suyu çekemezsiniz.
Şimdilik sizin dediğiniz gibi basit bir pompa ve hortum yeterli olacaktır, ama ileride arsanın en yüksek kotuna bir depo yapabilrsem suyu arada toplamayı planlıyorum, su çok fazla olmadığından ara ara çekip oraya doldurmak gibi bir fikrim var.
Bu olası deponun yeri kuyudan yaklaşık 75 mt uzaklıkta ve 7-10 mt (emin değilim) bir kot farkı olan bir noktada olacak ve her seferinde öyle çok kısa zamanda çok fazla suyu çekmek gibi bir derdim yok açıkçası.
Bu etkenler gözönünde bulundurulursa bana nasıl bir pompa, depo, hortum, kısacası nasıl bir sulama sistemi tavsiye edersiniz?
Ekte bir fotograf koydum biraz olsun fikir verebilir diye.
10 m kot farkı, 10 m de kuyu derinliği toplam 20 m. Ucuz dalgıç pompalar o mesafeye suyu basamaz sanırım. Size önerebileceğin en ucuz sistem, 1-1.5 Hp santürfüjlü su pompası. Motoru biraz kuyunun içine salmanız gerekecek. Çünkü satrüfüjlü pompalar en fazla 6 mden su çeker. Marka olarakta Alem Bertola öneririm. Fiyatları 250 YTL civarında olaması lazım. Altınova'da Ege Su firması var. Her çeşit malzemenizi uygun fiyatlarla oradan temin edebilirsiniz.
Ayırıca şunuda belirteyim, siz kullandıkça kuyudan gelen su miktarı artacak. sizin çektiğiniz sular, toprağın altında yeni su yolcuklarının oluşmasını sağlayacak. Böylece suyun kuyuya dolması kolaylaşacak.
Ben bu tür bir pompa düşünmüştüm,
http://www.sumakpompa.com/urunler.php?ktg=9
orta kuvvette bir dalgıç pompa keson kuyular için.
Değerlerinden anlayabildiğim kadarı ile çok fazla olmayan bir su debisini zaman kısıtlaması olmadan pompalıyabilecek güçte bir alet.
Yataydaki mesafe pompalama gücünde ne kadar bir etken olabilir? Bir esnaf bana yataydaki her 10 mt için pompanın basma yüksekliğinden 1 metre düşmek lazım demişti.Bu hesap doğrumudur? Eğer öyle ise benim pompanın basma yüksekliği değerinden 7-8 metre yatay uzaklık için düşmem gerekiyor sanırım.
Sevgili Todor,
Sizin kuyunun fotograflarını görmüştüm bir forum konusunda, eğer satrafüjlü bir pompa alıp kuyu içine yerleştirirsem, pompayı oraya bir şekilde sabitlemek durumunda kalacağım( galvanizli boru, askı vb.).Bu durumda sürekli orada olamayacağım için kışın ve baharda yükselecek olan su seviyesi motoru riske sokmazmı?
Başka bir sorum da
http://www.sahibinden.com/index.php?a=1020&category_id=3
böyle bir alet ile veya daha değişik önceden programlanabilen bir zamanlayıcı ile kurulacak bir düzenek aracılığı ile motoru/pompayı çalıştırabilmem mümkünmüdür? Böyle bir sistem kullanan arkadaşlar varmıdır?
sahibinden.com linki üyelik istiyor. Dolayısı ile bahsettiğiniz zamanlayıcıyı göremiyorum.
Sumak pompaların yanında çıkan kırmızı cisim bir şamandıra. Kuyunun seviyesi düşünce şamandra düşer ve motora giden elektiriği keser. O şamandralar nalburlarda tek olarakta satılır. İstediğiniz yükseklik için ayarlayabilirsiniz. Ve çift konumludur. Dilerseniz su deposuna boşalınca motoru çalıştıracak şekilde de bağlayablirsiniz. Yani dilerseniz şamandıra düşünce elektirik verir, dilerseniz düştüğünde elektiriği keser.
Dalgıç pompanın en büyük avantajı hava yapmamasıdır. Santürfjlü pompalarda uzun süre kullanmazsanız ilk çalıştırırken santürfüjü suyla doldurmanız gerekir. Yoksa motor suyu çekmez. Benim bu güne kadar kullandığım tüm dalgıç pompalar bir sezonda bozuldu ve tamiri mümkün olmadı. Hepside sumak markaydı.
Kuyuya motoru salmak konusunda;
Demirciye 25 YTL bedelle çok basit bir çıktık yaptırdım. Çelik halat ile motoru o çıkrığa bağladım. . Suyun yükseleceği zaman motoru çekiyorum. Temmuz ortasında suyun yükselmesini bekleyemezsiniz. Su bu aralar yükselecek. Yani yağmurlar başlayınca. Ben dün çektim motoru mesela. Ama dediğiniz doğru, motor suyun içinde kalınca bozulur. Önümüzdeki sezon bir şamrel üstüne motoru sabitlemeyi düşünüyorum. Böylece hiç uğraşmayacağım. Su ile beraber motorda aşağıya inecek.
Sahibinden.com'a girdiğinizde arama kısmına "10304687" bu numarayı yazarsanız ilan gelecektir.İlginnç bir alet.
Dalgıç pompaların bu kadar dayanıksız olduklarını bilmiyordum açıkçası.
Ürünün kendi sitesini buldum
http://www.ekont.com/index.php?id=84
sukranayalp
24-09-2008, 11:07
Sn Aslan k, Yeterli basınç ve debiyi karşılayamayacağınız için dalgıç pompa kullanmayın.
Bir harita mühendisi getirin ve arazinizin kesin olarak kotları, seviye farkları ortaya çıksın.
Evinizin ve deponuzun yerini buna göre planlayın.
Bu planlamadan sonra ortaya çıkan kot farkına göre pompa seçiminizi yapın.
Anladığım kadarı ile depo ile kuyu tabanı arasında 20 m. kot farkı var diyorsunuz. Yatayda da 75 m. var diyorsunuz. Bu durumda 10 mSS + 2.5 m. (yataydaki toplam basınç kaybı) + 7.5 m. (deponun tabanı) = 20 mSS etmektedir. 20 m. su sütununa göre tablodan baktığımızda, 2 ila 6 m3 suyu basacak pompa gücü 3 hp olarak ortaya çıkmaktadır.
Eğer verdiğiniz kot farkları doğru ise 1-1.5 hp pompa size yeterli gelmeyecektir. Santrifüjlü pompa olması gerekiyor. Ve bu pompayı kuyu yanında küçük bir mekanda muhafaza etmeniz gerekmekte. Hatta kuyu içinde 1 m. derinlikte ve askıda yaılacak beton taşıyıcı üzerine koyup, en üstüne kapak da yaptırarak kış boyu burada da muhafaza edebilirsiniz.
Depoyu arazinin yüksek kısmına yaptırmanız bahçe sulamasında size büyük kolaylık sağlayacak. Sanıyorum meyve ağaçları dikmek istiyorsunuz ve damlama sistemi kuracaksınız.
Şükran Hanım,
Hesabınızın detaylarını tam anlayamadım ama sonucunda yapmam gerekeni anladım.Ancak bir sorum olacak bildiğim kadarı ile santrafüjlü motorlar en fazla 6mt veya 8 mt den çekiş gücüne sahipler benim kuyum 10mt böyle bir durumda Sn Todor'un verdiği fikir mantıklı gibi geldi.
Depoyu yaptırırken nelerre dikkat edeceğimi henüz bilmiyorum yaklaşık 50 tonluk bir depo düşünüyorum. Bunu her tarafı betomu olmalı yokssa kenarları tuğladan örebilirmiyiz?Araya destek kirişleri(ortadan + şeklinde) yaptırmalımıyım bilmiyorum.
Evet şu anda arsada yaklaşık 120 adet 2 yaşında Trabzon Hurması fidanı var bunların sulanmasında kullanacağım.
sukranayalp
25-09-2008, 14:39
Sn Aslan k, pompa seçimlerinde dikkat ettiğimiz önemli hususlardan biri , suyun kaç metre su sütununa çıkması gerektiğidir. Birimi mSS olarak geçer. Pompanın emmesi ve basması arasındaki kot farkı ve yatayda ilerleyen boruda meydana gelecek su kaybının toplanması ile bulunur. Sizin verilerinize göre yaklaşık 20 mSS etmekte. Diğer husus ise suyun gittiği son noktaya gitmesi gereken debi miktarıdır.
Siz bir günde 2 m3 su biriktiğini yazmıştınız. 20 mSS'nunda 2 m3 suyu basacak pompa 3 beygir gücü (3 hp) olmalıdır. 1 veya 1.5 beygir gücü yetersiz gelir.
Örneğin suyu basmanız gereken yükseklik 10 mSS'nunda, saatte 16 m3 su basmanız gerekseydi 1 hp pompa yeterli gelecekti, ya da 8 mSS'nunda saatte 8 m3 suyu basmanız gerekseydi 1/3 hp pompa size yeterli gelecekti.
Dalgıç pompaların basma yükseklikleri düşüktür. Çok derin olmadıkça santrifüj pompaları kullanabilirsiniz. Çok derin kuyularda, örneğin 100 m. gibi, derin kuyu pompası kullanmak gerekir.
Açıklamalarınız için çok teşekkürler Şükran Hn. İnternette bulduğum 2 tabloyu sizinle paylaşmak istedim bu tablolara göre uygun olablecek motor hangisi olmalıdır?
sukranayalp
26-09-2008, 15:18
Sn Aslan k, sizin göndediğiniz tabloda 20 mSS için saatte 2 m3 suyu basacak olan pompa 8MPS 20 kodlu pompadır. Bu da 1.10 beygir gücünde çıkmaktadır.
Benim size önerdiğim ithal pompalar.Astral marka.
Firma katalogları birbirlerinden çok farklı üretimler yapıyorlar.
Selam. Ben http://www.suarar.com un yazarı Faruk ÜNVER Arkadaşlar forma yeni üye oldum. Yeni kuyu açacak arkadaşlara tek önerim. Keson kuyu dediğimiz kuyular veya kepçe ile açılan kuyular yüzeysel suları toplayarak kullanılan sulardır. Benim sizlere tavsiyem Küresel ısınma ile yüzeysel suların bir kaç yıl sonra tamamen kuruyacağı eğerki imkanlar var ise en az 50 metre derinlikte bir sondaj yaptırmanızdır. Maddi olarakta bir keson kuyudan daha pahalı olacağını tahmin etmiyorum. Artı Kuyularda çökme ile çok insanları kaybediyoruz bence bu yöntemlerden kaçınılması gerekmektedir. Çünkü insan hayatı bizler için çok önemledir. Bakır tel ağaç dalı veya bilimsel yöntemler ile mi suyu bulmanız gerektiğine gelince bu gün bilimsel yöntemler Jeofizik Mühendisi arkadaşların söylediğine göre yaptığı çalışmaların başarı oranı % 80 geçmemekte. Çubuklar ile de deneyimli çubuk ile su bulan bir arkadaşımızın başarı oranı % 85-%90 ları bulmaktadır.
grandrose
25-10-2008, 16:15
sevgili dostlar merhaba.konuyu inşallah bölmüyorumdur.60 tonlukve 2,5 m yükseklikteki sulama havuzunu damla sulamada kullanabilirmiyim.evet derseniz enfazla kaç metre uzaklığa damlama yapabilirim. kaç metre yükseklik kaç atü yapıyor. buarada arazim tesviyeli düz arazi.emeğiniz yaşanılır bir dünya ile ödüllendirilsin.
Konuyu başka bir yöne kaydıracağım ama, kuyudan çıkan yakalaşık 23 metreküp kil toprağı ne yapacağımı bilemiyorum. Köylüler kil olarak çok fazla miktardaki bu toprağı bahçeye yaymamamı tavsiye ettiler. Ben de önümüzdeki sene açtıracağım bahçenin gerçek resmi yoluna dolgu malzemesi olarak kullanırım diye düşündüm. Fikirlerinizi bekliyorum. Aşağıda fotografını koydum
abrahamoz
04-02-2009, 14:47
kuyudan çıkan kili ev yapımı planlıyorsan saman ile karıştırıp cimento yerine kullanabilirsin
ben de kuyudan çıkan siyah toprağı saman ile karıştırıp bims biriketlerin arasına harç olarak kullandım .
50-60 torba çimento almaktan kurtuldum
Çimento kadar etkili oluyor mu, yani ev yapımında güvenilebilir mi? Bunu hiç düşünmemiştim açıkçası çok ilginç.
kuyucubey
25-02-2009, 19:35
selam ben 20 yıllık keson kuyucuyum. kuyularda su kuruması diye bir olay olmaz. su alta kaçar. yani bir kuraklık olduğunda su 1 ila 5 mt arasında daha derine kaçar. bu kaybolan suyu tekrar alabilmek için mevcut kuyunun kazılarak derinleştirilmesi gerekir. mevcut kuyunun derinleştirilebilmesi için ise kuyunun el ile kazılarak keson kalıplarla beton atılarak yapılmış olması şarttır. kepçe ile yapılan kuyularda kuyu etrafı dolgu olduğu için mevcut kuyunun derinleştirme şansı 0 dır. oysa elle yapılan bir keson kuyu suyu azalması **** tamamen kuruması durumunda çağırırsınız işinin ehli bir kuyucu 60 metreye kadar derinleştirme şansı vardır.
:cool:
Sn.kuyucubey keson kuyu (yumuşak toprak-Ankara) 1 metre fiyatı nekadardır?
Ben geçen Eylül ayında İzmit Karamürsel'de metresi malzeme hariç 300 TL'den yaptırdım, 10 mt kuyu malzemesi ile beraber 4,000 TL gibi bir maliyetle açıldı.
Kuyu çapı nekadardı? Sn. Aslan k.
Dış çap 200cm, iç çap 170 cm, fotograflarını bu konuda önceki mesajlarda görebilirsiniz.
kuyucubey
23-03-2009, 13:05
sn. k0900 keson kuyu fiyatları çapına göre değişir. iç çapı bir buçuk mt olan keson kuyu malzeme dahil mt fiyatı 1000 tl. iki mt çap 1200 tl. iki buçuk mt çap 1500 tl. yani çap ve toprak zeminine göre fiyat değişir. (KESON KUYUCU ANKARA) yazarsanız resimlere ve iletişim bilgilerine ulaşabilirsiniz
Teşekkürler, inceleyeceğim.
yalıçapkını
11-06-2009, 11:15
16/08/2008 cumartesi günü Altınova Sondaj'a etüd yaptırdım, biraz önce şifahen Kenan Bey ile görüştüm ve Kenan Bey Sadece 80-100 mt aralığında sondaj ile su olduğunu yüzey suyu bulunmadığını söyledi. Tüm köyün yaşlılarının dediklerinin aksine bir sonuç çıkınca biraz canım sıkıldı açıkçası. Bir yaşlı amca ise daha önce köyde istanbuldan gelen bir Etüt firmasının inceleme yapıp su yok dediği yerde kuyu kazıldığında ihtiyaçtan fazla su çıktığını söyledi.Ne yapacağımı şaşırmış durumdayım. Bana tavsiyelerde bulunacak arkadaşlara ihtiyacım var.Şu anda ekonomik durumum sondaj vurduracak şekilde değil.
Sevgiler.
Sonuç olarak Foter Hasan 1-Altınova sondaj 0,
Tüm bilimsel verileri kullan su yok de,bir köylü vatandaşımız elindeki bakır telle suyu bulsun.Yaşlı amcalarımız boş değil demek ki...
İşin açıkçası anlaştığım kuyu ustası Yozgatlı Mustafa, Foter Hasan'ın ilk söylediği yere değil başka bir yere açtı kuyuyu.Ama sonuçta
Hasan+Mustafa=2 - bilimsel yöntem =0 oldu diyebiliriz.:))
Önemli olan Hazirandan sonra suyun ne kadar olacağı.
yalıçapkını
11-06-2009, 14:00
Bu Hasan amca,Geyikdereli olan amca değilmiydi sayın aslan k...
Ben kendisini arsayı aldığım kişi aracılığıyla tanıdım, Altınova'da avcılar kulübünde buluştum ama hangi köylü olduğunu bilmiyorum açıkçası.Niye "Foter Hasan" dediklerini görünce anladım, kafasında sürekli bir foter şapka var.;)
yalıçapkını
12-06-2009, 11:49
Hımm...Benim amcayıda foterli gördüm, ben ismini hatırlayamıyorum ama uzun boylu kızı bizim köyde evli,filancanın kayınpederi dedik hep adı kalmadı aklımda...Damadını görünce öğrenirim adını...ama aynı kişiden bahsediyoruz gibi geliyo bana.Bu Amca adeta dedektör,öyle gidip yok etüt falan 500-1000 lira bayılmaya gerek yok.Ayağını vurduğu yerden adeta su fışkırıyo,enişteme bir damar buldu ağustos ayında 6 saat motoru çalıştırıyorum su bitmiyor diyor.18 metrelik sondaj yaptı sadece, su 6 metreden çıktı.
Sadece 50 metre yanındaki komşuda teknolojiyi kullandı, enişteme yalvarıyomuş su ver diye,yazın suyu bitiyormuş.
Bu amcamız asla para almıyor,bir koli yumurtayı zorla kabul etti o kadar,Kendisinden binlerce kere Allah Razı Olsun...
İki yöntemde aslında bilimsel temeller içerir.İkiside kullanılabilir.başarı oranları çok yakındır.
Farkları ise çubuk aramada sadecesuyun yeri bellidir.
Jeoşojik analizde ise muhtemel su yeri ve jeolojik özellik(örn. 10.mt.rede kaya tabakası, 3mt.killi tabaka vb.) %95 doğrulukla söylenir.
Maddi imkan varsa iki yöntemi birden kullanmakta fayda var. Ancak Türkiye sartlarında Jeolojik analize enaz 1000Ytl gibi rakamlar vermeye gerek yok.
Çubuk tavsiye ederim Bu arada çubuk derken bakır tel daha çok işe yarar. Çünkü iletkenlik de önemli.Özellikle Yeraltı suyollarında oluşan kutuplaşmayla alakalı.)
Aşağıdaki linkide inceleyin derim.
http://www.suarar.com/
Ankara lı keson kuyucu 1000-1200 Ytl.(malzeme dahil) demiş. Kusura bakmasın ama biraz abartılı geldi rakam. malzemesiz(malzeme sizden) 120-140 YTL ye yapıyorlar. Malzemesinide eklersek 10 mt.kuyuyu 2000YTL. hallettim. Su ve Elektrik gideri hariç. onlarda 200 olsa toplam 2200 YTL. Ustanızı araştırıp seçin derim.
merhaba
beton kuyuları görünce çoçukluğumu hatırladım. konya ili çumra ilçesinde 70 li yıllarda bu kuyular kullanılırdı. bazı kuyulara iki adet 13 bb lombardin kurardık, su bitmezdi. günümüzde artezyen kuyu kazdırıyoruz. kuyu derinliklerimiz 300 mt ye kadar indi. kullandığımız dalğıç pompalar ortalama 40-50 mt den su alıyor. her geçen sene derine iniyoruz.
beton kuyulardan vaz geçip sondaj kuyu kazdırın. min. 8-10" çapında, içersine min 6" plastik sondaj borusu kullanın ve 50 metreden aşağı kuyu kazmayın, kuyu ile boru arasında ki boşluguda 8-12 çakılla doldurun bizim yıllarca yaşadığımız maceraları ve masrafları bari siz yapmayın
Herkese selam,
Ben foruma yeni katıldım. İstanbul'da yaşıyorum. 350m2 bir alanı sulamak için keson kuyu açtırmak mantıklı mıdır. Kuyu açtırma maliyetleri hakkında bir fikrim yok. Ancak komşularımın 500-600 TL su parası ödediklerini biliyorum. Bahçede henüz çim uygulaması yapmadığım için şimdilik böyle bir sorunum yok. Nasıl bir uygulama daha uygun olabilir? Keson kuyu açma maliyetleri hakkında bilgisi olan bir arkadaş var mıdır?
Saygılar,
Sn ümitn, İstanbul'un neresinde oturuyorsunuz bilmiyorum ama, eğer çim sulama için su ihtiyacınız var ise, tankerlerle su taşıyan firmalar var, bunlar genelde inşaat malzemleri satılan yerlere yakın oluyorlar, hatta bazen inşaat malzemecileri aynı zamanda da tankerle su tedarik ediyorlar. Bir adet de depo edindinizmi 3-5 tonluk, bence çok daha hesaplı çözüm yaratmış olursunuz kısa vadede. Ancak uzun vadeli ne olur bilinmez. İstanbulda keson kuyu ile su bulabileceğiniz de pek sanmıyorum açıkçası, sondaj yöntemi de fazla derine gitmeniz gerektiğinde çok pahalıya mal oluyor.
Çok teşekkür ederim. Uskumruköy tarafında oturuyorum. Bir kaç bahçede kuyu açılmış ve 4-4.5 mt. de su bulunmuş. amcak maliyetler hakkında bir bilgim yok.
Malzeme dahil ortalama 500 TL.
Kullanıcı ismime bakıp gerçekten kuyucu sanmayın :)
bahtiyar02
26-10-2009, 14:14
Merhaba dostlar..Bulunduğum sitenin bahçesine el kuyusu kazdırmaya karar verdik. Su tespitini http://www.subulur.net sitesinde Ferhat beyle telefonla görüşüp, bana kendisinin uyguladığı bakır çubuk yöntemini anlattı. uygulayıp belirledik.Benim kan gurubum 0RH +(pozitif)Ellerim arasında bakır çubukları tutarak site bahçesinde gezindim uygulama sonucunda bakır çubukların sağa ve sola hızlı bir şekilde açıldığını bir kaç testle görünce noktayı tespit ettik.Bu arada telefonla bizlerden yardımını esirgemeyen Ferhat beye çok teşekkür eder saygılarımızı sunarız.Adıyaman merkezde hilti ile kuyu kazıldığını duyduğumuzda hem zaman hemde ücret konusu biraz sevindirdi.metresini 100tl'ye kazıyorlar. kuyu içini taş ve beton örme işçiliği dahil.Kuyuya konulacak malzemelerini biz alacağız. Amacımız siteye 20 metre uzaklıkta bulunan elle kazılan kuyu var onun derinliği 8 metre.Halen içinde yaklaşık 3 metrelik su bulunmakta. Cumartesi saat 11,30 da 1,5 yarı çapında bir daire şeklinde kazılmaya başlandı. Kuyunun ilk resimlerini ve gelişmeleri sizlerle paylaşmak istedim.
bahtiyar02
26-10-2009, 14:24
ilk bir metresinde nemli humuslu toprak çıktı. Gazi usta hiltiyle kazımı yapıyor. İsmet usta ise çıkan toprağı taşıma kovasına dolduruyor.Kuyunun ikinci metresinde toprak kireç taşı karışımlı çıktı.
bahtiyar02
26-10-2009, 14:30
ikinci gün. Kuyu derinliği 2.40cm ile başlandı. günün sonunda toprak değişti kireçli ve krem renkli nemli toprak çıktı. ikinci gün kuyunun derinliği 4.90cm oldu.
Sn. Bahtiyar, geldiğiniz noktada , toprakta bir değişklik var mı? Nem ya da su mevcut mu? Suyu bulduğunuz zaman çeperleri ne ile örecekler acabna merak ettim :rolleyes:
Gidişatı burada bildirmeye devam edin sizi izliyoruz
Kuyunun kenarlarını sağlama almadan mı kazıyorlar? Bir çökme durumunda hayati tehlike yaratmıyor mu?
bahtiyar02
26-10-2009, 17:41
Sn. Bahtiyar, geldiğiniz noktada , toprakta bir değişklik var mı? Nem ya da su mevcut mu? Suyu bulduğunuz zaman çeperleri ne ile örecekler acabna merak ettim :rolleyes:
Gidişatı burada bildirmeye devam edin sizi izliyoruz
sevgili dostum derinlik arttıkça toprak değişiyor. 4.30CM den itibaren kuyunun kenarları nemli bir görüntü oluştu.Çıkan toprağı elle yokladığımda arada çamurlu kısımlar çıkıyordu. Bazı taş parçaları sanki su içinde kalmış gibi soğuk, nemli ve kireç taşı vardı.kuyuda su çıkması durumunda tabandan 1 metre kaya örülüp üstüne büz denen beton borular konuyor.Her büz konulduğunda toprak ve büz arasına iri çakılla dolduruluyor(Resimdeki büzlerin daha incesi ve düz şekilli).kuyunun sonunda betonla çevresi düzenlenip kuyu ağzına bir kapak konuluyor.
bahtiyar02
26-10-2009, 17:52
Kuyunun kenarlarını sağlama almadan mı kazıyorlar? Bir çökme durumunda hayati tehlike yaratmıyor mu?
sevgili Todor yıllardır bu taraflarda genelde ekim ayında elle kazma sistemiyle kazılır. Tabi aylarca sürerdi.Şimdi hilti sayesinde bir aksilik çıkmazsa bir haftada 10 metrelik kuyuyu devreye sokabiliyorlar.Su sondajları genelde çok maliyet gerektirdiği gibi her yere de giremediğinden elle kuyu kazdırmak çoğunlukla tercih ediliyor.Toprak ekim ayında suyunu tam çekmiş olduğundan kuyuda yıkılma hiç yaşanmıyor.Bu güne kadar duymadımda. Bizdeki ustalar bir önce ki kazdıkları kuyunun derinliği 11 metre kendimde gördüm bayağıda ürktüm. Bu gün öğlen arası bende merakımdan kuyuya indim.6 metre olmasına rağmen inanın insan korkuyor.saygılar
Büzleri koya koya inseler daha garanti olacak. Milyar verseler o hali ile inmem ben o kuyuya.:)
kalambaklı
26-10-2009, 19:14
Sayın bahtiyar02; Şimdi siz hiltiyle 10 metre kuyu kazıp, su bulacağınızı ve 103 nolu mesajdaki büzleri kullanarak kuyuyu örecek buradan su alacağınızı insanlara anlatıyorsunuz, insanlarda size inanıyor.Bunları açılmış kuyulardan örneklerle gösterirmisiniz, ayrıca siz sondaj işçisi iseniz, sondaj çalışmasındaki göreviniz ve çalıştığınız firmaları bana yazarmısınız, ben 30 senelik sondaj firması sahibiyim böyle bir reklam görmedim.
Kolay gelsin.
Sn Kalambaklı, ben 10 mt el açması kuyudan su aldım ve bu yaz bahçemi suladım (5 dönüm). Bu konuda daha önceki mesajlarıma bakacak olursanız fotografları da görürsünüz.
Bildiğim kadarı ile Todor da bu tür bir kuyu ile su ihtiyacını karşılıyor.
Burada ilginç ve aynı zamanda tehlikeli olan kuyunun çeperlerini desteklemeden kazmaya devam etmeleri. Ben olsam yine hilti ile kazmak tercih edilse dahi, Todor'un dediği gibi büzleri koya koya inerdim. Ancak burada gösterilen büzler biraz dar, Karamürsel'de benim gördüklerim 150-250cm arası çap ve 50 cm yükseklikte olan içerisinde rahatça bir insanın çalışabiceği büzler.Veya benim ustamın yaptığı gibi kalıplara beton dökerdim.Bu genişlikteki büzlerin depolama açsından da avantajı var.
Bir de sanırım Bahtiyar Bey işin sahibi sondajcı değil, bu nedenle de reklam yapmıyordur herhalde.:confused:
bahtiyar02
26-10-2009, 21:33
Sayın bahtiyar02; Şimdi siz hiltiyle 10 metre kuyu kazıp, su bulacağınızı ve 103 nolu mesajdaki büzleri kullanarak kuyuyu örecek buradan su alacağınızı insanlara anlatıyorsunuz, insanlarda size inanıyor.Bunları açılmış kuyulardan örneklerle gösterirmisiniz, ayrıca siz sondaj işçisi iseniz, sondaj çalışmasındaki göreviniz ve çalıştığınız firmaları bana yazarmısınız, ben 30 senelik sondaj firması sahibiyim böyle bir reklam görmedim.
Kolay gelsin.
sayın kalambaklı.. öncelikle şunu belirtiyim kullandığınız kelimelere çok dikkat edin. reklamını yaptığım bir şey yok ortada.El kuyusu burada anlattığım yöntemlerle yapılmakta olduğunu belirtim ve dostlarla paylaşmak istedim. Ayrıca özellikle Adıyaman merkezde ve çevresinde bir çok kuyu el sistemiyle kazılmış ve halende kazılmaktadır.Adıyaman merkezde el kuyuları yüzey suyu amaçlanarak kazılmaktadır.Yüzey sularıda 7-10 metreleri arasında genelde çıkmaktadır.Örnek değil bilakis ben ve sitedeki komşularımın gözlemlerini ve yapılan çalışmaları paylaşıyorum.Benim profilime bakmışsınız ama görmemişsiniz.Ben petrol ve doğal gaz arama kulesinde sondaj işçisiyim.Sizin gibi su sondaj makinelerinde çalışmıyorum.Konuyu lütfen dikkatli okuyun ondan sonra yorumunuzu veya eleştirinizi yapın.:mad:
Benim abarttığımı veya başka şekilde anllatığımı sanıyorsanız Adıyamana gelip görebilirsiniz.
bahtiyar02
26-10-2009, 21:40
Sn Kalambaklı, ben 10 mt el açması kuyudan su aldım ve bu yaz bahçemi suladım (5 dönüm). Bu konuda daha önceki mesajlarıma bakacak olursanız fotografları da görürsünüz.
Bildiğim kadarı ile Todor da bu tür bir kuyu ile su ihtiyacını karşılıyor.
Burada ilginç ve aynı zamanda tehlikeli olan kuyunun çeperlerini desteklemeden kazmaya devam etmeleri. Ben olsam yine hilti ile kazmak tercih edilse dahi, Todor'un dediği gibi büzleri koya koya inerdim. Ancak burada gösterilen büzler biraz dar, Karamürsel'de benim gördüklerim 150-250cm arası çap ve 50 cm yükseklikte olan içerisinde rahatça bir insanın çalışabiceği büzler.Veya benim ustamın yaptığı gibi kalıplara beton dökerdim.Bu genişlikteki büzlerin depolama açsından da avantajı var.
Bir de sanırım Bahtiyar Bey işin sahibi sondajcı değil, bu nedenle de reklam yapmıyordur herhalde.:confused:
Sevgili dostum dediğiniz çok doğru bende mesajımda belirtiğim gibi kuyuya kendim indiğimi ve çok korktuğumu belirtmiştim.Ayrıca site sakinlerindenim. İşimle hiç bir alakası yok.Şunuda üstüne basarak belirtiyim bende taraftar değilim bu tür kuyu kazılmasına.Onun için Site yöneticisine çalışan işçilerin sigortalarının yapılmasını önerdim.. Ayrıca Burda el kuyusu için kullanılan Büzler 5-6cm kalınlığında iç çapı 90cm eni ise 50cm. sizinde belirttiğiniz gibi içinde rahat çalışılmadığı için bu yöntem kullanılmıyor.
bahtiyar02
26-10-2009, 21:43
Büzleri koya koya inseler daha garanti olacak. Milyar verseler o hali ile inmem ben o kuyuya.:)
sevgili dostum dediğiniz yöntem kullanılmıyor.Bende olsam kesinlikle bu işi yapmazdım.
Sevgili dostum, derinlik arttıkça toprak değişiyor; 4.30 cm'den itibaren kuyunun kenarlarında nemli bir görüntü oluştu. Çıkan toprağı elle yokladığımda, arada çamurlu kısımlar çıkıyordu. Bazı taş parçaları sanki su içinde kalmış gibi soğuk, nemli ve kireç taşı vardı...
Paylaşım için teşekkürler, bahtiyar02. Yukarıdaki satırları okuyunca bir anda gençliğime gittim. Henüz Üniversitenin birinci sınıfı bitirmiş ikiye gideceğim bir eylül ayında benim kendi kuyumu kazışımı, suya gınım gınım ulaştığım o anıları hatırlayıp, yeniden yaşamış gibi oldum.
Aslında benimkine planlı, programlı bir kuyu açışı denemez. Ben yalnızca kurak bir dönemde taban suyuna ulaşabileceğimi düşünüp, pederin "saçmalama!"'larına inat, bel küreği ile büyük bir havuz kazmış ve 2,5-3 m. arasında da suyu bulmuş, havuzu doldurmuştum.
Tamamen yalnız ve alet olarak da bel küreği, kazma ile normal kürek kullanmıştım. Gençlik işte, Kızılay şişesinde durduğu gibi damarda durmuyor!
Yavaş yavaş toprağın soğumasını, nemlenmesini, bel güreğinin açtığı çukurda önce bir damla, sonra birkaç damla, sonra pınar gibi çamurlu su içerisinde temiz suyun kaynamasını an be an yaşadım. Ancak suyun bu esnada bana hissettirdiklerini aktarmaktan acizim. Yazdıklarınızı okuyunca o günlere gidiverdim.
Sanırım kendi suyunu bulup, çıkarmak da tohumdan bitki yetiştirmek kadar güzel ve tam olarak ne olduğunu anlamak için de bizzat yaşanması gereken bir duygu.
Emniyeti elden bırakmadan tabii, mesela ben çapı çok geniş tutmuştum, kuyu muyu değil basbayağı havuzdu benimki! :o
Sizin kuyunuzda suyun çıktığı anlarda orada olmanızı ve yaşamanızı diliyorum.
Suyunuz, bereketli ola!
gece
kendi kuyusunu kendi kazmış forum kişisi!
bahtiyar02
27-10-2009, 07:19
sevgili gece... çok teşekkür ederim verdiğiniz moral ve destek için. Bende sizin gibi Tarlamda oluşturduğum bahçem için bir kuyu planlamıştım.Ancak eylül ayında da olsa halen sıcak olduğundan ancak toprağı 20cm kazabildim.Çok sert ve tek başına çok zor.siz başardınız darısı başımıza.
Dün öğleden sonra elektirikler kesildiği için 3 saat çalışamamış ustalar.Bu gün de saat:07'de elektrik kesildi üstüne üstlük hava yağışlı. Umarım kuyu yıkılmaz ustaların ve bizlerin emekleri boşa gitmez.
saygılar sevgiler
kalambaklı
27-10-2009, 07:36
Sayın bahtiyar02; Reklam olayı hilti konusu içindi, çünkü suya ulaşıldığı zaman hiltinin çalışamayacağını düşündüm.Günümüzde insanları kandırmak çok kolay olduğu için dikkat çekmek istemiştim.Yanlış anlaşılmadan dolayı sizden özür dilerim.
Saygılarımla,
bahtiyar02
27-10-2009, 09:34
Sn Kalambaklı: Daha önce ustaya sorduğumda bana su çıktığında suyun birikeceği bir çukur açılıp içine dalgıç pompa ile suyu çektiklerini ve kazıma devam edildiğini söylemişti.
Bende çok meraklı birisi olduğumdan kafama takılanları sorarım.Ayrıca Tarlamda kuyu kazdırmak istedim ancak elektirik yok.en yakın elektirik şebekesi 1km uzaklıkta.Maliyet çok tutuyordu.Trafo ve direk ücreti ve tarla sahiplerinden izinler. En mantıklı olan el veya kepçe ile kazdırmaktı. Bende el kuyusu daha az masraflı olduğundan tercihim bu yana.kepçe ile kazımda da el kuyusuna göre masraflı hemen hemen sondaj makinesiyle eş değerde. Su sondajı temiz iş ancak çıkan suyu yüzeye çıkarmak için artı masraflar gerekir.Oysa kepçe usulü 7-8 metre kazılıp su alanlar var. Yüzey suları buralarda idare edilecek düzeyde.
saygılar
kalambaklı
27-10-2009, 10:07
Sayın bahtiyar02; Bilip bilmediğinizi bilmiyorum ama,150 -200 Lira arası jeneratörler var bunlarla işinizi çözemezmisiniz acaba! Buradan ürettiğiniz elektrikle hem ışık ihtiyacınızı hemde pompa çalışmasını sağlayabilirsiniz.Eğer tarlanızda fazla sulu tarım yapmıyorsanız,küçük dalgıç pompalar (Çeşme suyu kadar su veren) var, bununla rahatlıkla
damlama sistemiyle bir takım ağaç ve bitkilerinizi suluyabilirsiniz.
Saygılarımla,
selim_50
27-10-2009, 10:45
merhaba,
bahtiyar bey,
bence o dar çaplı büzleri kullanmayın, o çaptaki büzleri kullandığınız takdirde kuyunuzu geniş açmanın hiçbir anlamı kalmayacak, kenarlarına demirli beton kalıp attığınızda, ilerki dönemlerdede daha derine inme gerektiğinde çalışabilirsiniz, aksi takdirde su daha derinlere indiğinde bu kuyudan vazgeçmek zorunda kalırsınız,
benimki bir fikir
selim_50
27-10-2009, 10:58
eski günler aklıma geldi;
kuyu işine ve dolayısıyla sulu tarıma 1978 yılında başladık, kuyu açmak gerçekten çok zor bir iş, o dönemler su da çok kuvvetli 3 metreden sonra suyu boşaltmazsan su dolup geliyor, kuyu içerisinde çalışmak imkansız hale geliyor, sayın eser 42 nin dediği gibi kuyuda bir lombardini, bir adette süper star su motoru kurulu, biri hava yapıp suyu çekmedimi su doluyor, boşalttığınız yeri su ile beraber toprak dolduruyor,star motor su soğutmalı, (henüz radyatörü yok) motora giden su soğutma borusu sık sık tıkanıyor, açıncaya kadar motor ısınıyor, birdende açıp suyu kuyuya verince aşağıda çalışanlar haşlama oluyor, bizim kuyuların çapı en az 2.5x2.5 içerisinde rahat kazma kürekle çalışılır,
bizde önce toprak üstüne yuvarlak beton kalıp atılır, ortası ve altı oyulmak sureti ile kalıp indirilir, kalıp indikçe üstüne biriket veya bir kalıp daha atılmak suretiyle yükseltilir, ne günlerdi.
bahtiyar02
27-10-2009, 12:49
Sevgili kalambaklı: Tarlamda bulunan küçük bir dere Ağustos ayı başına kadar idare edecek kadar su bulunuyor.Ondan sonra derede su kuruyor.Deredeki suyu yeni aldığım1”,lik benzinli su motoruyla sulama yapıyorum. Jeneretör çok güzel fikir ancak ekonomik olarak biraz sıkışık durumdayım. Ayrıca bu ay içinde D-9 Dozer ile tarlanın tümseklerini düzelteceğim. İnşallah kuyuyu kazdığımda sizin fikirlerinize ve önerilerinize başvuracağım.
saygılarımla
bahtiyar02
27-10-2009, 12:57
Sevgili selim_50 buralarda elle kazılan kuyuların çapları standart ona göre büzler üretiliyor.Birde sitede gönül isterki deri bir kuyuyu sondaj makinesiyle açtırmak. Ancak site sakinleri ayıdatlar çoğalınca ödeme zorluğu çekiyor.Gelecek yıl nasip olursa kuyu açtırmayı düşünüyorum.
saygılar
kalambaklı
27-10-2009, 13:20
İnşallah kuyuyu kazdığımda sizin fikirlerinize ve önerilerinize başvuracağım.
Sayın bahtiyar02; Fikir ve paylaşımlarım her zaman sizlerle olacaktır.
Sevgi ve saygılarımı sunarım,
bahtiyar02
27-10-2009, 13:42
İnşallah kuyuyu kazdığımda sizin fikirlerinize ve önerilerinize başvuracağım.
Sayın bahtiyar02; Fikir ve paylaşımlarım her zaman sizlerle olacaktır.
Sevgi ve saygılarımı sunarım,
bilmukabele. Herşey gönlünüzce olsun
kalambaklı
27-10-2009, 13:49
bir mukavele.Herşey gönlünüzce olsun
Sizinde,
bahtiyar02
28-10-2009, 18:59
sevgili dostlar bir buçuk gün yağmur ve elektrik kesintisi sonucu verdiğimiz aradan sonra bu gün saat 10,30'da tekrar kazım devam etti.heycan, merak had saffada bende.;) 29 Ekim bayramdan dolayı öğleden sonra izin başladı. Siteye vardım yemek molasından sonra kazım işlemi devam etti.Kapıcımız Mahmut efendiden rica ettik yakındaki kuyunun derinliğini ölçmesi için. Bu arada kuyudan çıkan toprak yanıltıyor Gazi ustayı ve ismail ustayı.Eski kuyu 8,5 metre bizim kuyu ise 7,60cm. Bir süre sonunda kuyunun metrajı 8 metre oldu.İlk müjdeli haberi Kuyuda bulunan ismail usta kısık bir sesle su çıktı dedi.Tekrar sordum ne dedin diye su su çıktı dedi. Sevincimi tahmin edebiliyorsunuzdur:D Sevincimi bir kaç site sakini ve oğlumla paylaştım. Suyun yerini bakır çubukla benim tesbit etmem ayrı bir sorumluluk yükledi.İlk su tesbiti için teklifimi aldım bile:p.Suyun kuyunun ortasında görünür bir şekilde yüzeye çıktığını gözlemleye biliyorduk.Yarın Tatil fırsatıyla sabah erkenden kazıma devam edeceğiz. Bu arada bana destek olan Başta Yöneticimiz Bekir Bey, Ustalar gazi ve ismail usta, Kapıcımız Mahmut efendiye çok teşekkür ederim. Gelişmelerden haberdar edeceğim. Saygılar sevgiler
beyzagıda
28-10-2009, 19:17
Gözünüz aydın olsun sayın Bahtiyar02 suyunuz bol ve bereketli olsun yıllarca sizi susuz bırakmasın
Gözünüz aydın,
Suyu bulduğunuz yerden sonra biriktirme haznesi olarak kaç metre inmeyi düşünüyorsunuz.
Aslında mukavele değil, mukabele olmalı. Bir de değil bil, olmalı, bilmukabele.
...İlk müjdeli haberi Kuyuda bulunan İsmail usta kısık bir sesle "su çıktı" dedi. Tekrar sordum "ne dedin" diye "su, su çıktı" dedi. Sevincimi tahmin edebiliyorsunuzdur:D ...
Gelişmelerden haberdar edeceğim.
Saygılar, sevgiler
Suyunuz bereketli olsun, su hayattır. Suyunuz hayat sunsun.
Suyunuzun sesini de kaydedip dinletmeyi düşünür müydünüz? "Horoz sesi, su sesi, ..." derler de, hiç fena olmazdı hani! :)
gece
aylar süren açık deniz yolculuğundan sonra, karayı gören denizciler kadar sevinen forum kişisi!
bahtiyar02
28-10-2009, 21:17
Gözünüz aydın,
Suyu bulduğunuz yerden sonra biriktirme haznesi olarak kaç metre inmeyi düşünüyorsunuz.
Sevgili dostum yarın 1-2 metre daha kazılacak.Suyun durumuna göre ustalar karar verecek
bahtiyar02
28-10-2009, 21:22
Suyunuz bereketli olsun, su hayattır. Suyunuz hayat sunsun.
Suyunuzun sesini de kaydedip dinletmeyi düşünür müydünüz? "Horoz sesi, su sesi, ..." derler de, hiç fena olmazdı hani! :)
gece
aylar süren açık deniz yolculuğundan sonra, karayı gören denizciler kadar sevinen forum kişisi!
Sevgili beyzagıda ve gece dostum iyi dilekleriniz için çok teşekkür ederim.
Kuyuya inme cesaretini bulursam neden olması;)
saygılar
bahtiyar02
28-10-2009, 21:24
Aslında mukavele değil, mukabele olmalı. Bir de değil bil, olmalı, bilmukabele.
uyardığınız için çok teşekkür ederim.saygılar
Suyunuz hayırlı olsun Bahtiyar bey, suyunuz ve güneşinizin daim olması dileğimle.
bahtiyar02
02-11-2009, 21:11
Suyunuz hayırlı olsun Bahtiyar bey, suyunuz ve güneşinizin daim olması dileğimle.
Sevgili Birol dostum çok teşekkür ederim. Yağmur çok yağdı ve kazım işi ertelendi.Kuyunun üstünü büyük bir çadır ile kapattık.Allah izin verirse yağmurlar durduktan sonra kalan 2 metreyi tamamlayıp kuyunun iç muhafazasını koyacağız.saygılar
Sevgili Birol dostum çok teşekkür ederim. Yağmur çok yağdı ve kazım işi ertelendi.Kuyunun üstünü büyük bir çadır ile kapattık.Allah izin verirse yağmurlar durduktan sonra kalan 2 metreyi tamamlayıp kuyunun iç muhafazasını koyacağız.saygılar
Son duruma ilişkin fotoğrafları rica etsek? Hani bayram şekeri niyetine diyorum.
İstanbul'dan saygı ve selamlar.
gece
bitmiş işlerin fotoğraflarını görmeyi seven forum kişisi!
bahtiyar02
26-11-2009, 14:50
Sevgili gece Kuyunun başına gelen "bişmiş tavuğun başına gelmemiştir." Neden dersen 8 metrede suyu bulduk çok güzel bir haberdi.Ancak aksilikler başladı.Doğaya yenildik sayılır nasılmı? Yağmur yağışı yaklaşık 10 gün süreyle devam etti. Bu esnada kuyuda aşırı sudan dolayı 2 metrelik kısım çöktü.Kuyucu Gazi usta içeriye girmenin büyük risk teşkil edeceğini söyleyince mecburiyetten(ki çok güzel oldu) Kuyunun içine 6 metre perde duvar ördürtük. Beton donmasını beklerken kuyunun üstünü çadırla kapattık.Bu arada Gazi usta başka bir kuyu kazmak için gitti.Sorduğumuza göre 12,5 metre kuyu kazılmış ancak bizimkine eş değerde su bulunamamış.12 gün sonunda tekrar ustalar kuyuya geldi.Yaklaşık 2 metrelik çöken kısmı temizlediler.Aşırı su oluşundan dolayı tekrar yıkılmalar oluşunca kazıma 8 metrede son verilmesini uygun gördük.2 metrelik kısım taşlarla örüldü 6 metrede zaten perde duvar kuyu sağlama alındı. Sabah 07,30 da kuyuya baktığımda 8 metrelik kuyunun 5 metresi su doluydu.;)Çok sevindim.Neden derseniz? kuyunun yerini bakır telle ben tespit etmiştim. Oysa getirdiğimiz kuyucular burda su yok demişti.Bende şuanki kısmı kazdırdım ve sonuç mükemmel:D.1,20cm lik çaplı ve 8 metrelik derinlikteki kuyuda 5 metrelik su birikintisi çok güzel.Umarım daima bu şekilde devam eder. Bu formda bana desteklerini esirgemeyen tüm dostlarıma sayılarımı sevgilerimi iletmek isterim.
Tüm dostların kurban bayramını canı gönülden kutlar saygılar sevgiler sunarım.
Epey uğraşmışsınız. Ancak suya kavuşmuş olmak, hele hele suyu sizin bulmanız ve mücadeleniz onu daha değerli kılıyor.
Suyunuz da eksilmesin, bayram neşeniz de, iyi bayramlar.
gece
su, hayattır diyen forum kişisi!
ferhat1975
29-12-2009, 09:33
insallah suyunu bulmusundur bahtiyar kardeş
ferhat1975
29-12-2009, 09:39
tekrar aramadınız
ferhat1975
29-12-2009, 09:41
suyunuz hayırlı olsun
ferhat1975
29-12-2009, 09:44
hangi kuyu daha mantıklıdan önemli olan nereye kuyu actırmalı
ferhat1975
29-12-2009, 09:45
www.subul.blogcu.com
bahtiyar02
30-12-2009, 10:23
Sevgili gece Dostum başından sonuna kadar siz ve diğer dostların desteği inanın beni çok sevindirdi.
Tekrar size ve tüm dostlara ve özellikle su kuyusunun yerinin tespitinde kullandığı yöntemi bizlerle paylaşan Sayın; ferhat1975' beye bu vesileyle tekrar teşekkürlerimi ve saygılarımı sunarım.
Bu arada ferhat bey hoşgeldiniz.Sizi aramızda görmek çok sevindirici
çilekkentli67
10-01-2010, 20:03
tabi kide 2. daha mantıklı ama 1.yi su bulamayınca da kullanırsın.yağmur sularını,çatı sularını verirsin kuyuya oda sana bahçe sulamak için yeter:)
bahtiyar02
19-01-2010, 12:58
birincisinden kastınız sondaj makineleriyle kazılan kuyularmı?
bizde genelde el kuyusu açıyoruz ortalama 8 metreden su alıyoruz ama kuyu kullanımı artıkça alt kısımlarda göçük meydana geliyor buda suyu kısıtlıyor.Kullanımı çok olan bahçelerimizde fidan adeti 2000 ve üzeri ise sondaj daha sağlıklı ve verimli oluyor
kenan dıramalı
10-02-2010, 02:19
Sevgili gece Kuyunun başına gelen "bişmiş tavuğun başına gelmemiştir." Neden dersen 8 metrede suyu bulduk çok güzel bir haberdi.Ancak aksilikler başladı.Doğaya yenildik sayılır nasılmı? Yağmur yağışı yaklaşık 10 gün süreyle devam etti. Bu esnada kuyuda aşırı sudan dolayı 2 metrelik kısım çöktü.Kuyucu Gazi usta içeriye girmenin büyük risk teşkil edeceğini söyleyince mecburiyetten(ki çok güzel oldu) Kuyunun içine 6 metre perde duvar ördürtük. Beton donmasını beklerken kuyunun üstünü çadırla kapattık.Bu arada Gazi usta başka bir kuyu kazmak için gitti.Sorduğumuza göre 12,5 metre kuyu kazılmış ancak bizimkine eş değerde su bulunamamış.12 gün sonunda tekrar ustalar kuyuya geldi.Yaklaşık 2 metrelik çöken kısmı temizlediler.Aşırı su oluşundan dolayı tekrar yıkılmalar oluşunca kazıma 8 metrede son verilmesini uygun gördük.2 metrelik kısım taşlarla örüldü 6 metrede zaten perde duvar kuyu sağlama alındı. Sabah 07,30 da kuyuya baktığımda 8 metrelik kuyunun 5 metresi su doluydu.;)Çok sevindim.Neden derseniz? kuyunun yerini bakır telle ben tespit etmiştim. Oysa getirdiğimiz kuyucular burda su yok demişti.Bende şuanki kısmı kazdırdım ve sonuç mükemmel:D.1,20cm lik çaplı ve 8 metrelik derinlikteki kuyuda 5 metrelik su birikintisi çok güzel.Umarım daima bu şekilde devam eder. Bu formda bana desteklerini esirgemeyen tüm dostlarıma sayılarımı sevgilerimi iletmek isterim.
Tüm dostların kurban bayramını canı gönülden kutlar saygılar sevgiler sunarım.
Sayın bahtiyar;
Epey zamandır yazmıyorsunuz belkide foruma ugramıyorsunuz artık.Ama ben yinede belki döner de okursunuz diye yazmak istiyorum.
Aslında benimde 18 dekarlık bir arazim var bende bir kuyu açtırmak istiyorum
ve uzun zamndırda araştırma yapıyorum.Burada benim sormak istediğim hususa gelince;Kazıdıgınız kuyuda suyu tam 8 metrede buldunuz.Ve bu 8 metrede kuyuyu bıraktınız.Yani suyun çıktıgı derinlik olan 8 metrede su çıkmaya başladı ve yukarıya dogru 5 metre su birikti diyorsunuz.Halbuki ben tam aksini düşünüyordum.Suyun bulundugu noktadan daha aşagıya dogru bir miktar daha kazılarak çıkan suyun depo edilmesi gerekirdi diye biliyorum.Su çıktıgı noktadan yukarıya dogru 5 metre yükselerek depo olmasını anlıyamadım.Yanlış anlamayın lütfen.Böyle bir iddiamda yok .Sadece benim bilğim yok .Sadece ifadenizde bir yanlışlık olup oımadıgını merak ettiğim için soruyorum.Ve birde şunu ögrenmek istiyorum,bu dediğiniz şekilde bende kazısam yani suyu buldugum noktada bıraksam kazımayı,sizin kuyuda oldugu gibi bizim kazıyacagımız kuyudada yukarıya dogru bir su birikmesi olacakmıdır.Gerçekten böyle oluyorsa o zaman daha fazla masraf edipte suyu depo edecegim diye aşagılara dogru kazımak pek akıllaca degil.Fizikten anlamam bu konularda hiç bir bilğim yok,sadece kesin olarak ögrenmek için soruyorum.
Hatta bu sorumu bu topiğe giren okuyan başka arkadaşlarda eger bilği sahibi iseler onlardanda rica ediyorum.Herkese saygılar.Teşekkür ederim.
kenan dıramalı
10-02-2010, 02:41
Sayın Bahtiyar;
Anlattıgınız bu kuyu kazıma işini, bir (hilti) dediğimiz kırıcı delici makina ile yapmışsınız,bu makinanın büyüklüğü motor gücü veya cinsi nedir?Satın almaya karar versem
en idealinin özellikleri nedir acaba?Nasıl özelliklerde tavsiye edersiniz? Veya bu ( hilti) degilde bunun yerine, yol ve asfalt çalışmalarında kullanılan komprosör deliciler var hani, 10-15 metrelik yukarıdan kuyu içine kadar uzanacak komprösör hortumunu uzatsak aşagıda kuyu içinde bunun lada çalışılarak kuyu kazısı yapılamazmı acaba?
Ayrıca bu işinizi yaptırdıgınız ustalara ulaşma imkanı varmıdır? Benim arazi manisa ilinin bir dag köyü kır arazi.Buraya kadar gelip böyle bir işi üstlenmelerini saglamak mümkünmüdür?10 veya 15 metre derinliğinde ama kuyu çevresini çeperini beton kalıp atarak.Bu ustalara ulaşma imkanı telefon veya adres elinizde varsa lütfen buradan bilği verirmisiniz?Ben bu forumu sürekli takip ediyorum.Yazdıgınızı görürsem eger, size mail veya telle ulaşmak isterim. Saygılar sunarım.
beyzagıda
10-02-2010, 13:44
sevgili kenan bey siz sorunuzu sayın bahtiyar a yönelmişsiniz ama bende bilgim dahilinde cevap yazma zarureti hissettim 18 dekarlık araziden ve buraya kuyu açtırmaktan bahsediyorsunuz sayın bahtiyar beyin açtırdıgı kuyu gibi kuyu açtıgınızda birinci olarak kara suyu 2. olarakta akarsuyu bulursunuz kara su dedigimiz yagan yagmur ve kar suyunun topraktan süzülerek aşagı katmanlara inmesi ve daha aşagıya süzülemedigin de birikerek topragın altında gölet oluşturmasıdır ki bu su yani kara su geçicidir size tam su lazım oldugunda sizi susuz bırakır 2. su akar su ise birinci katmanında kalacagınız için daha derine kazamassınız akan suyun debisi buna müsade etmeyebilir o yüzden birinci su kademesinde kalırsınız oda kuyu yüzeyine dogru şişer şişmesi yine suyun debisiyle alakalıdır ne kadar güçlüyse o kadar yukarı şişme yapar 10 metrede bu akar suyu buldugunuzu varsayalım suyun akış şiddetide(debisi)gayet iyi olsun su kuyunun agzına kadar şişse bile bu su sizin belirtiginiz 18 dekar lık arazinizi sulamaya yetmez.
acizane olarak size tavsiyem kuyu açma işleri insanın torunlarına bile bırakabilecegi kadar saglam ve suyu yeterli olacak şekilde yapılmalı ve yıllarca tekrar, tekrar su bulmak için para harcanılmamalı o sebepten sondaj işlemi yaptırarak su kuyusu açtırmanız kesin ve saglıklı çözüm olacaktır sevgiyle kalın.
Sondaj mı keson kuyu mu tercihi yapılmadan önce, araziye muhakkak bir jeofizik mühendisi veya jeolog getirilmeli ve ölçüm yaptırılmalıdır. Onların yapacağı ölçümler sonucunda çok daha sağlıklı karar alabilirsiniz.
kenan dıramalı
12-02-2010, 00:59
sevgili kenan bey siz sorunuzu sayın bahtiyar a yönelmişsiniz ama bende bilgim dahilinde cevap yazma zarureti hissettim 18 dekarlık araziden ve buraya kuyu açtırmaktan bahsediyorsunuz sayın bahtiyar beyin açtırdıgı kuyu gibi kuyu açtıgınızda birinci olarak kara suyu 2. olarakta akarsuyu bulursunuz kara su dedigimiz yagan yagmur ve kar suyunun topraktan süzülerek aşagı katmanlara inmesi ve daha aşagıya süzülemedigin de birikerek topragın altında gölet oluşturmasıdır ki bu su yani kara su geçicidir size tam su lazım oldugunda sizi susuz bırakır 2. su akar su ise birinci katmanında kalacagınız için daha derine kazamassınız akan suyun debisi buna müsade etmeyebilir o yüzden birinci su kademesinde kalırsınız oda kuyu yüzeyine dogru şişer şişmesi yine suyun debisiyle alakalıdır ne kadar güçlüyse o kadar yukarı şişme yapar 10 metrede bu akar suyu buldugunuzu varsayalım suyun akış şiddetide(debisi)gayet iyi olsun su kuyunun agzına kadar şişse bile bu su sizin belirtiginiz 18 dekar lık arazinizi sulamaya yetmez.
acizane olarak size tavsiyem kuyu açma işleri insanın torunlarına bile bırakabilecegi kadar saglam ve suyu yeterli olacak şekilde yapılmalı ve yıllarca tekrar, tekrar su bulmak için para harcanılmamalı o sebepten sondaj işlemi yaptırarak su kuyusu açtırmanız kesin ve saglıklı çözüm olacaktır sevgiyle kalın.
Sayın beyzagıda;
Öncelikle ilğinize teşekkür ederek başlamak istiyorum.Benim düşüncem bahtiyar beyin kuyusu benzeri degilde biraz daha geniş çaplı olarak düşünmüştüm.Aslında konuyu daha detaylı anlatmak sanırım daha dogru olacak.Bahsettiğim bu 18 dekarlık arazinin tamamını kullanmayıp sadece 3 dekar'lık kısmını domates serası yapıp damlama sulama metodu ile sulamayı planlıyorum.Kuyudan alacagım suyu 3 dekar domates serasında damla sulamada kullanacagım.Arazi oldukça dik ve meyilli. Şöyle tarif edebilirim.Traktör bu arazide saglı ve sollu olarak çift yönlü sürüm yapamıyor Sadece yukarıya boş çıkıp,yukarıdan aşagıya dogru sürerek gelebiliyor.O kadar meyilli bir arazi yani.Ama çok enterasan bir durum daha var,o da arazinin bu özelliği sadece 15 dekar'lık kısmı.Diğer kalan 3 dekarıda aşagıda bir kuru dere yatagında ve oldukçada düz bir zemine sahip.Bu 3 dekarlık kısım benim sınırım dahilinde.Ve akabinde sınırın devamı olan yine 3-4 dekarlık bir düzlük alan devam ediyor ama orası köy mülkiyetine ait.Yani köy mülkiyetine ait olan bu boş alanı kimse kullanamıyor.Zamanında köylüler burada hayvanlar barınsın dinlensin ve suyunu içsin diye (1) adet de eski usul taş'la örme kuyu açmışlar. Bu kuyu silindir biçiminde yaklaşık 1 metre çapında, derinliği 10 metre .özellikle kendim ip sarkıtmak sureti ile ölçtüm.ilk 5 metresi boş devamı olan ikinci 5 metresi su dolu,yani kuyuda devamlı 5 metre su bulunuyor..Bu tarih 2007 yılı ogustos ayı idi.2007 yaz ayı çok kurak olmuştu bizim burada,civardaki kuyularda (adi) bile sular çekilmiş su kalmamışken, köylüler bu bahsettiğim kuyudan tankerlerle su almaya geliyorlardı.
Benim ise keson kuyu açmayı planladıgım yer bahsettiğim köye ait kuyuya 20-25 metre mesafede ama kendi arazi sınırım içinde,hatta biraz da kot farkı düşük.Benim kuyu açacagım yer daha aşagıda kalıyor.Köylüler benim sınıra yakın kendi arazim içinde de kuyu kazılsa kesinlikle su çıkar diyorlar.Zaten burası kuru dere yatagı.ve bu dere yatagının aşagılara dogru gidildikçe 600-700 metre ilerde birkaç tane daha bu tip kuyular mevcut.
Açıkçası bendeki fikir şu.Buraya 6 metre çapında beton büz ile keson tipi yani,10 metre aşagıya inmek,beton büz oldugu içinde yıkılma tehlikeside olmaz çalışanlar açısından.Yakınımda bulunan köy kuyusundaki su verimliliği gibi olsa 5 metre su depo eder bu da yaklaşık 140 ton gibi su rezervi demek.(hacim hesabımda dogrumu? onu da tam bilmiyorum.Yanlışsa lütfen düzeltin)
Aslında bunu bir kepçe ile yaptırmayı düşünüyordum ama yukarıda Bahtiyar beyin fiyatını çok ucuz görünce bu ustalarla bir görüşüp konuşmak istemiştim.Büzleride bir traktör arkasında hidrolikli vinç ile kuyunun üzerine ilave ederek kazıyı tamamlayabiliriz diye düşünmüştüm.
Bu durumdada bahsettiğiniz kara suyu oluyor bizdeki.Yagmur toplama suyu yani.Çünkü yanımızdaki dere yıllardır kuru su akmıyor,ancak çok kuvvetli yagmur yagdıgında dere akıyor daha sonrada su hiç yok.
Bu bilğiler ışıgında sanırım sorumu degiştirmem gerekiyor.
10 metre derinlik,6 metre çaplı,hazır beton büzlü keson kuyu aşagıda devamlı olarak 5 metre su depo edebilen (yakınımdaki köy kuyusundaki debi ğibi olacagını farz sayarak) Buradaki fark, köy kuyusunun çapı 1 metre, benim kazıyacagım keson kuyunun çapı 6 metre olacak.
3 dekar domates serası ve damlama sulama yapmak. Böyle bir projem var,birde böyle bir degerlendirme yapmanızı rica edecegim.
Not: Ayrıca böyle bir kuyu ile 3 dekarlık domates serası için, damlama sulama konusunda deneyim ve bilği sahibi olan arkadaşlarımızda varsa lütfen onlardanda bilği rica ediyorum
Saygılar sunar teşekkür ederim.
kenan dıramalı
12-02-2010, 01:47
Sondaj mı keson kuyu mu tercihi yapılmadan önce, araziye muhakkak bir jeofizik mühendisi veya jeolog getirilmeli ve ölçüm yaptırılmalıdır. Onların yapacağı ölçümler sonucunda çok daha sağlıklı karar alabilirsiniz.
Sayın todor;
Yukarıda beyzagıda aılntılı yazımda belirtiğim köy tüzel kişiliğine ait benim arazimin devamı (sınırdaş) olan yerdeki köye ait adi kuyunun hemen 5-10 metre yakınına köyün içme suyu temini için ,bundan yaklaşık 7-8 yıl önce köylüler tarafından tabi devlet destekli,(dsi) midir yoksa (il özel idaresi)midir bilemiyorum hangi kurum tarafından,sondaj yaptılar ve yarım bırakıp sondaj borusunun agzınıda kapatıp gittiler.Halen bu boru yerinde duruyor dışarıdanda görülüyor toprak üstünde baş kısmı duruyor.Köye daha sonra 5-6 km başka bir yerden devlet su buldu köy içme suyu şimdi oradan geliyor.
Ben kendim izmirde oturuyorum,köyde degilim,manisanın bir dag köyü bu bahsettiğim köy.Çalışmalar sırasında ben yanlarında bulunup ta sondajcılardan duymuş degilim.Sadece köylülerin anlattıklarından,bu sondaj sırasın da 30 metreye inildiğini ve çok gür bir şekilde suyun çıktıgını ama suyu alamadıgını,çökme yaptıgını söylüyorlar.Ondan sonrada buradan vaz geçip diğer başka bir yere sondaj yapmak için yarım bırakıp agzını kapatıp gittiklerini söylüyorlar.
Bunu niçin anlattım? Yazınızda '' önce jeofizik mühendisi veya jeoloğ getirmeli ölçüm yaptırmalı'' diyorsunuz ya onun için.Zira devlet içme suyu sondajı yapmadan önce dediğiniz bu mühendisler marifeti ile ölçüm yapması lazım gelirdi diye düşünüyorum ben. Tabi bu köy içme suyu sondaj noktası ile beni arazimdeki düşündüğüm keson kuyu noktası arası 25 metre ya var ya yok.Her ne kadar yakın görünsede ,sondajda 1 metre ara ile bile su birinde çıkarda diğerinde çıkmayabilir deniliyor.İnanıyorumda.Ee birde ölçüm, jeolog,sondaj yaptırmayı da göze alamıyorum eger su çıkmazsa masraflar boşa gidecek diye.Ama yakınında köy kuyusu oldugundan benim arazidede toplama yagmur suyu olma ihtimalini yüksek diye düşünüyorum.Birde böyle 6 metre gibi geniş tutarsam ölçülerini keson kuyu işimi görür gibi bir fikre sahibim.Bu konuda sizinde görüş ve düşüncelerinizi rica ediyorum sayın todor.Teşekkür ederim saglıcakla kalın.
Kenan Bey,
Bu konuyu açarken ve gelişmeler olduğunda belirttiğim gibi bahçeme bir keson kuyu açtırdım. 10 mt derinlik 2,00 mt dış çap olan bir keson kuyu (15-20 cm arası kalınlıkta dökme beton ile döşendi ) 2008 eylül ayında bana 4,000.00 TL 'ye mal oldu. Bu bağlamda sizin vediğiniz rakam 6mt çap gerçekten çok büyük, bu sanırım bir kuyu olmaktan çok derin bir havuz gibi olacaktır.
Sondaj maliyetinin yüksekliğinden bahsetmişsiniz, doğru sondaj gerçekten yüksek bir maliyet, o zaman getirdiğim sondaj firması sismik etüd'ü yaptıktan sonra 70-90 mt arası su bulunduğunu raporlamıştı bana ve ortalama 100 mt bir sondaj kuyusunun anahtar teslim(pompa ruhsat vs vs) maliyetinin 13-14 bin TL civarında idi ,ancak fayda açısından bakıldığında aslında daha ucuza geldiğini öngörmüş olmama rağmen o tutarı ödeyecek durumun olmadığından keson kuyuyu tercih etmiştim.
Sizin durumunuz bence biraz farklı, 6mt çaplı yapmayı düşündüğünüz kuyunun , haciminin dolayısı ile de birim alana düşecek su basıncının çok yüksek olacağı düşünülürse, kuyunun çeperlerinde kullanacağınız betonun yoğunluğunun yüksek, demir kullamının da fazla olması gerekir diye düşünüyorum, mühendis arkadaşlar daha net bilgi verebilirler sanırım. Bu durumda da maliyetiniz çok yüksek olacaktır. Kendi kuyumun maliyeti ile birwe bir oranlasam dahi(ki bu doğru olmaz) 3 ile çarparsak 12,000.00TL eder minimum. Bu maliyete işçilik ve nakliyenin toplam içindeki oranlarını katarak detaylı hesaplamadım bile, 4,000.00TL dediğim maliyetin 3,000.TL si işçilik idi:))
Kısaca toparlarsak yapacağınız "yüzey suyu toplama kuyusunun" maliyetini önce bir sorun soruşturun derim, sanırım bu maliyete, hatta belki daha ucuza bir sondaj kuyusu vurdurabilirsiniz ve sizin tabir ettiğiniz gibi "çok gür" bir su alma ihtimaliniz yüksektir, ki bu da 18 dekar lik bir bahçede size ancak yetecektir.
Bu arada unutmadan sismik etüd için firma 600,00 TL aldı.
beyzagıda
12-02-2010, 14:32
Kenan bey
Ben 2008 senesinde 54 metre sondaj açtırdım 600 tl si dsi den kuyu açma ruhsatı almaya ve jeoloji mühendisine gitti 4200 liraya da sondajın yapılması 150 lilik plastik borusu dalgıç pompası kangal borusu çelik halatı ve aklıma gelmeyen diger masrafları tuttu toplamda 5000 tl ye maloldu benim yaptırdıgım sene sondajın metre fiyatı 40 tl idi şimdi 60tl istiyorlar diger harcamalarda sondajdaki gibi%50 artmış olarak varsayarsak benim kuyu bu günün fiyatlarıyla 7500 liraya malolacak sizin son mesajınızdan anladıgım kadarı ile benim kadar derine inmenizede gerek yok maliyetiniz daha da düşük olacaktır her halukarda sondaj kuyu size keson kuyudan daha az maliyetli olacaktır. Bu arada merak ederseniz diye yazıyorum benim kuyuda ilk su kademesi yanı akarsu yu 18 metrede bulduk 54 metre tamamlanıncaya kadarda 4 tane kademeye girdik saglıcakla kalın.
bahtiyar02
12-02-2010, 15:04
Sayın Bahtiyar;
Anlattıgınız bu kuyu kazıma işini, bir (hilti) dediğimiz kırıcı delici makina ile yapmışsınız,bu makinanın büyüklüğü motor gücü veya cinsi nedir?Satın almaya karar versem
en idealinin özellikleri nedir acaba?Nasıl özelliklerde tavsiye edersiniz? Veya bu ( hilti) degilde bunun yerine, yol ve asfalt çalışmalarında kullanılan komprosör deliciler var hani, 10-15 metrelik yukarıdan kuyu içine kadar uzanacak komprösör hortumunu uzatsak aşagıda kuyu içinde bunun lada çalışılarak kuyu kazısı yapılamazmı acaba?
Ayrıca bu işinizi yaptırdıgınız ustalara ulaşma imkanı varmıdır? Benim arazi manisa ilinin bir dag köyü kır arazi.Buraya kadar gelip böyle bir işi üstlenmelerini saglamak mümkünmüdür?10 veya 15 metre derinliğinde ama kuyu çevresini çeperini beton kalıp atarak.Bu ustalara ulaşma imkanı telefon veya adres elinizde varsa lütfen buradan bilği verirmisiniz?Ben bu forumu sürekli takip ediyorum.Yazdıgınızı görürsem eger, size mail veya telle ulaşmak isterim. Saygılar sunarım.
Sevgili Kenan bey;
Öncelikle formada bu bölümü ihmal ettiğim için özür dilerim.
Genel mahiyette Elle kazılan kuyularda yeni yeni elektrikle çalışan hiltiler kullanılıyor.Hava ile çalışan türlerini biliyorum ancak kuyu kazımında kullanana hiç denk gelmedim.Bence kendiniz hiltiyle kazma işini sakın denemeyin derim.Sonuçta çok tehlikeli ve ustalık gerektiren bir iş.Bu ustaların 12 metreye kadar indiklerini de gördüm.Ustaların telefonlarını verebilirim.Ancak El kuyusu Eylül Ekim aylarında kazılmakta.Suyun tam çekildikleri anda.
Bizim kuyunun yer tesbitini bakır çubuklarla ben yaptım.Ustalar sadece gösterdiğiniz yeri kazıyorlar. Su tespitini yapamıyorlar.Kuyumuzu 8 metrede bırakmamızın sebebine gelince zamansız yağan yağmurlardan dolayı tehlike arz ettiği için kuyuyu 8 metrelik kısmını emniyete alıp bu son baharda 10-12 metrelere kadar kazdırmak.Şuan 7,5 Metrelik kuyuda su bulunmakta.Bu suyun kalıcılığını ancak sonbahardaki kazacağımız metrajlarda gösterecek.Kuyunun iç çapı yaklaşık 110cm.Telefon Numaramı özel mesajla gönderirim.
Saygılar
kenan dıramalı
15-02-2010, 14:46
Sayın aslan,beyzagıda ve bahtiyar beyler;
İlği ve alakalarınıza çok teşekkür ederim. İşlerimin yogunlugundan dolayı 2- 3 gündür yazma fırsatını ancak bulabildim.İzmir ve salihlide iki ayrı su sondaj firmaları ile görüşmelerim oldu. Sanırım kuyu açma hususunda sondaj yapmaya kara verecek gibiyim. Her ikiside beni sondaj konusunda ikna ettiler gibi Bu önümüzdeki 15 gün içinde sanırım bir tanesi ile etüt çalışması yapacagız.Henüz oluşmuş kesin kararım yok ancak büyük ihtimal'lede yaptırmayı düşünüyorum.Alattıklarına bakılırsa keson kuyudan,sondaj kuyu daha saglıklı.Ve birde benim işçi malzeme vs. konusunda koşturmaya gerekte kalmıyacak.Çalışmalarımızda yeni gelişmeler oldukça buradan yazmaya devam edecegim. Herkese teşekkür ederim.Saygılarımla.
beyzagıda
15-02-2010, 19:04
Gelişmeleri takip edecegiz kenan bey inşaallah istediginiz gibi suyunuza kavuşursunuz
bahtiyar02
20-04-2010, 17:48
Sevgili kenan dıramalı;
Umarım gönlünüze göre bir kuyu olur.
Bu arada sitedeki 8 metrelik kuyumuzda dün 7 metrelik 1"emiş hortumu bağladığımız elektrikli su santrafüjü ile yaklaşık 2 saat çalıştırma sonucunda su seviyesi 5,5 metreye kadar düştü. Basınç gayet güzel.
Saygılar.
kuyucubey
25-04-2010, 11:24
sayın dans4m siz hangi ülkede yaşıyosunuz acaba kuyunun metresini 120 ila 140 arası yapıldığını söylüyosunuz, bu gün en düşük amele yevmiyesi 50 tl kuyu ustasının yevmiyesi 75 tl 10 mt lik bir kuyu betonlaması dahil en erken 12 en geç 18 günde biter ortalama 15 gün sürer bir kuyudada da en az üç kişi lazım amele fiyatından hesaplayın günlük 3 kişi 150 tl+ günlük yemek ve yol yakıt 50 = 200 *15 gün =3000 tl bunun kazası belası sigortası hariç onuda eklersek 5000 tl hemde normal bahçede çalışan bir işçi fiyatıyla hesapladık bu şeki,lde kuyu mt si 500 gelir 120 ye 140 a yapanlar kimse siz bana yönlendirin ben 200 vereyim mt sine gelsin benim kendi bahçeme kuyu yapsınlar
Herkese merhabalar,
Izmirdeki 15 donumluk tarlamizda ekim yapabilmek ve 1 hanenin su ihtiyacini acilacak derin kuyudan (sondaj) saglamak istiyoruz.
Proje dusuncemiz, elektrik motorlarına bağlanmış dalgıç pompalar ile damla sulama yöntemi kurmaktir (cunku traktör ve dizel motorlar ile derin kuyulardan su milli pompalar çıkarıldiginda işletme maliyetleri yüksek, randımanları düşük oluyor).
Bu konudaki tecrubelerinizi paylasir ve yonlendirirseniz cok sevinirim.
Simdiden cok tesekkurler,
Saygilar
Ozan
mneccaroğlu
13-07-2010, 00:08
sn ozaoc
bir cephesi itibarıyla size yönelik bir cevap ama başka bir cephesiyle taze sevinçin paylaşımı olacak bizim kuyunun hikayesi.
Şile nin bir köyünde 524 metre bir arsam vardı geçen sene aldığım geçtiğimiz c.tesi kuyu açtık.zemin kaya olunca suyu bulmak zor oldu 90 metre delindi bir bardak su yoktu nihayet 122 metrede bir kanala gırdik ve sn de bir buçuk litre su var suyun çoşkusuna tanık olduğumda gerçekten ilk kez tarifi zor hisler duygular yaşadım.
neyse metresi 75 tl her şey dahıl sonuç 10 kagıt verdik zira alt yapısıyla toplam 140 metre
lik bir kuyumuz oldu.günlük ortalama 150 ton su çok iyi bir mıktar.
sırada dalgıç motor konması var bir sonraki ayın maaşından bakacağız.
elektırık panosu da lazım.sorunuz olursa cevaplamaya çalışırım,iyi günler.
bahtiyar02
23-09-2010, 12:35
Merhaba sevgili dostlar.Geçen yıl oturduğumuz sitedeki su kuyumuz bizi bu aya kadar idare etti.8metrede bırakmıştık.Bu yıl aynı ustalarımız bugün kuyuyu derinleştirmek için kazıma başladı.İlk yaptıklar emniyet için konulan taşlar çıkartıldı.Taşlar çıkarıldıktan sonra kuyu kazılmaya başlandı.Kuyu dibinde sadece balçık çamur görünüyordu.Yakklaşık yarım metre sonrasında tekrar kuyu dibinde su sızması görüldü.Öğle arası yemek molasında görüntüleri ceptelefonumla çektim.;) Gelişmeleri paylaşmaya devam edeceğim.
Saygılar.
Ozi'nin Bahçesi
23-03-2011, 10:58
Merhaba,
Karamürsel'deki bahçemizde biz almadan önce mevcut olan keson kuyuyu elden geçirmek istiyoruz.Kuyunun duvarları taş 2m den biraz fazla gibi çapı var, derinlik tahminen 6m2 kadar, ve kuyunun ağzı açık. Hem güvenlik hemde bu yıl bahçeye fidan sebze filan ekeceğmizden su ihtiyacını karşılamak için duvarları beton yapmayı ve üzerine kapay yapmayı düşünüyuruz.
Sayın Aslan ve diğer arkadağlar bu konuda tavsiyeleriniz nedir? Bu işi yapan tanıdıklar varmı bölgemizde ? Yardımcı olursanız sevinirim.
Teşekkürler.
Merhaba Sn. Ozi'nin Bahçesi,
Ben kuyucu Mustafa diye Çorum'lu bir arkadaşa yaptırmıştım, bizim oralarda sanırım başka biri yok.
Ama bu mevsimde yapılır mı pek emin değilim. İsterseniz bir konuşun. Mevsimi geldiğinde yakalamak çok zor oluyor bu adamı. Bilirsiniz bu ustalar pek sözünde durmuyorlar.
Kuyunuzda su yok mu? Elden geçirme isteğinizin sebebi ne? Kuyunun çeperlerine yeniden beton ile kaplamak hem maliyetli hem de zor bir iş olabilir, belki de sıfırdan kuyu açmak daha mantıklı olabilir. Bu arada çeperlere tekrar beton ile kaplamak hacmi de küçültebilir.
Görüşmek üzere.
Ozi'nin Bahçesi
24-03-2011, 09:55
Sayın Aslan,
Kuyuda su var, bu yaz suyu kullanarak sulama yapmam lazım, kuyunun ağzı tehlikeli bir şekilde açık ondan korkuyorum öncelikle üstünü kapatmam lazım ama kapatmadan temizlemek ve sağlamlaştırmak istiyorum,sanki bir yandan kayma yapmış gibi kuyu oval görünüyor, çok eski bir kuyu yani.Hafta sonu gideceğim fotograf çekip gönderirim size.
Ustanın Tel. ini özel mesaj atabilirseniz sevinirim.
Teşekkürler.
Merhaba,
3 Gündür siteye girmedim, keşke griseymişim , Cumartesi ben de bahçedeydim görüşebilirdik.Yerinizin konumunu bilemiyorum ama bu mevsimde kuyuyu boşaltmanız zor hala her yerden karasu geliyor. Arazinin yüksek bir yerine bir depo ayarlayabilirseniz kuyudaki suyu oraya aktarıp belki kuyunun durumuna bakabilirsiniz, ama içinde çalışılabilirmi bilmem.Kuyucunun telefonunu özelden göndereceğim size.
Komşu olduğumuza göre görüşmek üzere diyorum.
Ozi'nin Bahçesi
27-06-2011, 15:24
Merhaba,
Kuyucu Mustafa ustaya gösterdik bizim keson kuyuyu. 4 adamım var günlüğü 100TL = 400TL günlük alırım dedi. Artı kum, çimento, keresteyi alırsın yerine çekersin onunla da kuyuyu örterim diyor . Anlayacağınız bir keson kuyu temizletme , üstünü kapatma 2-3 bin TL ye malolacak.
Ayrıca elektrik çekme işinde de top gibi ortada kaldık.TEK 'e gittik gidin il tarım müdürlüğünden belge getirin diyorlar. Tarım il müdürlüğüne gittik adamlar 3 dönümlük yere ne heyeti yollayacağız , biz ticari-çiftçi için tarım elektriği için müracaatları kabul ediyoruz dediler. ..
Anlayacağınız kaldık ortada. Ne su var , ne elektrik.
nevzatçakı
25-07-2011, 13:06
3 sene önce bahçeme tulumba için buru çaktırdım.21 metrede su bulundu.2 sene idare etti bu sene su gelmeğince aynı şahsı çağırdım çökme olduğunu söyledi.açmak için 500 tl istedi.bende yaptırmadım.bu çökme hep olurmu .bu boruyu nasıl açarız bir metodu varmı fikirlerinizi rica ediyorum .
redroseee
08-09-2011, 12:17
merhabalar kuyu ıle ılgılı dıye bu konuya sorumu sormak ıstedım ,bızımde kuyumuz var bundan yıllar önce suyu tahlil edildiginde cok kireçli bulunmus ve bız bu suyu bahçemize kullanamıyoruz ,içinde motor var ve günlük su boşaltıyor ,,daha önceleri klor tabletleri kullanıldı ama cok su oldugu için alinan depo yetersiz kaldı suyu bekletme durumu olamadı ,ben bu durumu nasıl kullanışlı hale getirebilirim bana yardımcı olurmusunuz??
redroseee
11-09-2011, 23:33
yardımcı olcak kımse yokmu ??
bence yanlış konuda cevap arıyorsunuz
redroseee
20-09-2011, 16:35
bence yanlış konuda cevap arıyorsunuz tamam tskler
attila026
06-10-2011, 14:09
Merhaba.bahçeme 21 metrelik bir sondaj kuyusu açtırdım.9 metreden su çıktı.Yaklaşık 19 metreye dalgıç pompa indirip jeneratör yardımıyla 150 adet fidanı damlama yöntemiyle sulamak istiyorum.acaba hangi tipte ve güçte bir pompa kullanmalıyım?kuyu ile bahçenin diğer kenarı arasında 120 metre mesafe ve 5 m kod farkı var.Ayrıca yaklaşık fiyat ne olur?Teşekkürler...
Kocaeli Karamürselde 1400 mt.tarlam var köye uzaklığı 1200mt civarı elektrik ve su yok.benden önceki sahibi ağaçları sulamak için traktörle su taşıyarak sulamayı yapmış."Taşıma suyuyla değirmen dönmez" mantığıyla su çıkarttırmak istiyorum.Sondajmı yoksa elle kuyu açtırmakmı sağlıklı olur?hem kullanım hem maliyet açısından?Elle açılan kuyuda zemin ölçümü nasıl yapılıyo ? Yardımlarınız için şimdiden Teşekkürler...
Kocaeli Karamürselde 1400 mt.tarlam var köye uzaklığı 1200mt civarı elektrik ve su yok.benden önceki sahibi ağaçları sulamak için traktörle su taşıyarak sulamayı yapmış."Taşıma suyuyla değirmen dönmez" mantığıyla su çıkarttırmak istiyorum.Sondajmı yoksa elle kuyu açtırmakmı sağlıklı olur?hem kullanım hem maliyet açısından?Elle açılan kuyuda zemin ölçümü nasıl yapılıyo ? Yardımlarınız için şimdiden Teşekkürler...
Merhaba efendim,
Konuyu okuyunca, hem maliyet hem de gerekli su miktarı yönünden, farklı şartlar için farklı uygulamaların olduğunu anladım. Her biri de gayet mantıklı seçim. Kepçe ile kazmak işini öteledim, kısır döngü gibi geldi bana.
Şartlar uygun ise ''Keson kuyu'' yeterli(depo yapılırsa) ve ucuz sistem. Çökme durumunda, ilerki senelerde müdahale edilmesi, maliyet arttırıcı unsur.
Sondaj ise; maliyeti fazla ve küçük bir ''su bulamama riski'' olsa da, uzun vadeli düşünenler için iyi bir çözüm.
Arazileri için su elde etmek isteyenler bu (farklı şartlar için farklı uygulamaların) linki okusunlar.
Ben de, sizler gibi bu işleri dışardan takip eden biri olarak öğrenme aşamasındayım.
Aklımıza gelmeyen soruları, sonradan sormamız ve ne imiş bu ''sondaj şartları (http://www.sondajisleri.com/sondaj-isleri/su-kuyusu-acma.html)'' dememek için okuyalım lütfen. Ben dedim şahsen:))
Saygılarımla lütfen.
Kocaeli Karamürselde 1400 mt.tarlam var köye uzaklığı 1200mt civarı elektrik ve su yok.benden önceki sahibi ağaçları sulamak için traktörle su taşıyarak sulamayı yapmış."Taşıma suyuyla değirmen dönmez" mantığıyla su çıkarttırmak istiyorum.Sondajmı yoksa elle kuyu açtırmakmı sağlıklı olur?hem kullanım hem maliyet açısından?Elle açılan kuyuda zemin ölçümü nasıl yapılıyo ? Yardımlarınız için şimdiden Teşekkürler...
Merhaba Sn eray benim de Karamürsel'de bir bahçem var, bo konu altında daha önce yazdıklarımı okumanızı tavsiye ederim
Paylaşımlarınızı okudum Sn Aslan_k teşekkürker.Acaba şuan keson kuyu açtırmanın metre fiyatı ne kadar oluyor?Bide benim karamürseldeki tanıdığım bi abiye elle kuyu açtırmak istediğimi söyledim,bana elle açılan kuyunun zamanla çöktüğünden bahsetti.Kepçeyle kuyu açtırdıklarını kuyuya boru takıp etrafını mıcırla kapladıklarını,suyu işini bir gün gibi kısa sürede hallettiklerini söyledi.Böyle bişey mümkünmü? Teşekkürker...
Sn mrduran gönül sondaj yaptırmak istiyo ancak burdaki yazılan fiyatları görünce (13-14 bin gibi) maliyet açısından daha uygun olanı tercih etmek durumunda kalıyorum.Artık yazın mühendis götürüp ölçüm yaptırcam,suyun bulunduğu derinliğine göre fiyat değiştiği için sondajmı yoksa keson kuyumu karar vercez.hoşçakalın
Sn mrduran gönül sondaj yaptırmak istiyo ancak burdaki yazılan fiyatları görünce (13-14 bin gibi) maliyet açısından daha uygun olanı tercih etmek durumunda kalıyorum.Artık yazın mühendis götürüp ölçüm yaptırcam,suyun bulunduğu derinliğine göre fiyat değiştiği için sondajmı yoksa keson kuyumu karar vercez.hoşçakalın
Merhaba efendim,
İnanın konu genellemesi gibi bir şey yapmaya çalıştım sadece. Başka amacım yoktu efendim.
Ben de arazi de yok, yani size göre daha kıt bilgim var.
Ben de sizin gibi kalite ve ucuzun peşindeyim. Aynı yoldayız:))
Verdiğim linki de ilk gördüm, anlaşmadan önce faydalanıcak bilgiler imiş. Şaşırtıcı şartları ve özellikleri var. Anahtar teslimi deyimi sondajda apayrı bir konu imiş.
Saygılarımla lütfen.
bahtiyar02
10-11-2012, 09:51
Merhaba dostlar;
İki yıl önce Evimin bulunduğu sitede bulunan el ile kazılan kuyunun yerini ben tespit etmiştim. Geçen Hafta Komşu sitenin yöneticisine benim ismimi vermişler. Beni arayıp yer tespiti konusunda yardımımı istediler. Bende istediğim ölçülerdeki bakır çubukları temin ederlerse yaparım dedim. Sitelerinin bahçesinde bakır çubuklarla döndüm iki yer tespit ettim. En uygun yeri ve metrajıda 6-8 metre arasında olduğunu tahmin ettiğimi kendilerine söyledim. Bizim sitenin kuyusunu kazan Gazi ustayı arayıp kazması için anlaşma sağlandı.Öncelikle site yöneticisine Kuyu ustasının ve elemanının sigortasını kesinlikle yatırmasını ve kuyu belli bir derinliğe geldiğinde beton veya beton boru ile emniyete almalarını önerdim. Dün balkondan baktığımda Kuyucu Gazi ustayı ve elemanı İsmail ustayı gördüm. Bana söyledikleri Kuyuyu 6 metre kazdıklarını ve suyun çıktığını işin ilginç yanı ise akıntının benim daha önce söylediğim yönden geldiği:rolleyes: Gazi usta bundan sonra kazacağı kuyuların yer tespitinde beni götüreceğini söylemesi beni gülümsetti:D.Bu gün gidip kuyunun resimlerini çektim. Gerçektende su çıkmıştı. Bu benim üçüncü yer tespitim ve üçündede tesadüfende olsa suyun çıkması beni sevindirdi.
SaygılarUmarım bu kuyu bizim kuyuyu kurutmaz. Böyle bir durumda "kendi ayağımıza baltayı vurmuş gibi oluruz"
sn. bahtiyar bakır çubukları nasıl kullandığınızı resimle görüntüler misiniz suyun derinliğini nasıl tahmin ediyorsunuz ayrıca bakır çubuk kullanmanın kan gurubuyla alakası varmıdır ...saygılarımı sunuyorum
Levent114
20-11-2012, 16:51
sn. bahtiyar bakır çubukları nasıl kullandığınızı resimle görüntüler misiniz suyun derinliğini nasıl tahmin ediyorsunuz ayrıca bakır çubuk kullanmanın kan gurubuyla alakası varmıdır ...saygılarımı sunuyorum
Sn. Cetiner,
Biz bakir borularida alsak, kan grubunu da tuttursak, biraz zor buluruz gibi geliyor.
Bu farkli bir konu, allah vergisi bir yetenek.
Bahtiyar Bey'i kutlarim.
Hani bir soz vardir " hangi cocuga masallah dedin de yasadi.." derler.
Bizimki o hesap..:p
levent bey bizim yörede bu işi demir çubukla yapanlar var ben de denemek istediğimde kan grubumun 0 RH - olması gerektiğini söylediler şansa bakın benim kanım 0 RH - adam bana çubukları verdi deneyebileceğimi söyledi ben de kendi bahçemde denedim gerçekten çubuklar avucumun içinde serbest oldukları halde bazı bölgelerde birleşti su olan yerde çubuklar birleşirmiş ama kaç metre derindedir ne kadar su vardır nasıl bilirler bilmiyorum sayın bahtiyar da sağolsun cevaplamadı...
Levent114
01-12-2012, 20:24
Findikta calisirken Temel'i en uygunsuz yerinden yilan sokmus.
Baslamis kivranmaya, arkadasi Tursun'a " hacan sen de cep telefoni var, sor bagayim toktura de diyi.."
Doktor, sokulan yeri emip emip tukureceksin.
Temel; ne diyi..
-gebersin pezevenk diyi..
Hesabi,
Istermisiniz Sn.Bahtiyar'da bizim icin , - susuz kalin deyyuslar desin..!
Saka..saka...:)
Levent114
01-12-2012, 20:33
Niyetim bu guzel foruma biraz hareket getirmek.
Bakmayin, boyle maca papazi gibi durup vicdan azabi gibi baktigima.
Annem kucukken zeki bakisli oglum diye severdi..:-))
Levent114
01-12-2012, 22:11
Benim kan grubum da B rh Negatif..
Bu kadar nasibetsiz grup mu olur.
Bahtiyar Bey taktik verse ne olur vermese ne olur..
Levent114
02-12-2012, 10:07
Kuyucu Arkadaslar, nerelerdesiniz diyecektim ki, şıp diye aklima Kuyucu Murat Pasa dustu, iyimi..
Derince bir kuyu kazdiriyor, uste sonmemis kirec, onun ustune biraz taze toprak, yine bir sira sonmemis kirec.
Elleri arkadan bagli adami, ayaklarindan baglayip sallandiriyor asagi...Bu ara veriyorlar suyu, kirec fokurdamaya basliyor, bir sokuyorlar bir cikariyorlar..
Kim ulan bu deli herif diyenler 1606 yillarini Mr.Google'a sorsunlar.
Bosuna butun dunya bizden nefret etmiyor.
O yuzden kuyucu arkadaslar neredesiniz demeye dilim varmiyor.
Ben, Bahtiyar Beeeyyyyy, hısım nerdesiniz yav..
dersem toplaşın başıma...:o
rise_com
04-12-2012, 22:36
sn. bahtiyar bakır çubukları nasıl kullandığınızı resimle görüntüler misiniz suyun derinliğini nasıl tahmin ediyorsunuz ayrıca bakır çubuk kullanmanın kan gurubuyla alakası varmıdır ...saygılarımı sunuyorum
L şeklinde kalın iki bakır çubuk hazırlanır. İki elinizde çubuklar ileriyi gösterecek şekilde ve birbirlerine paralel tutulur ve alanda yürümeye başlanır.
Manyetik alana rastlandığında çubuklar yön değiştirmeye başlar. Bu yöntemi define arayıcılar çok kullanır.
Özel bir kan grubu ile bir ilgisi yok bu yöntemin. Dut veya nar çubuğu ile aramada kan grubu çok önemli.
Niyetim bu guzel foruma biraz hareket getirmek.
Bakmayin, boyle maca papazi gibi durup vicdan azabi gibi baktigima.
Annem kucukken zeki bakisli oglum diye severdi..:-))
sn. levent hakikaten hareketlilik getirdiniz teşekkür ederim sn. bahtiyarın yazacağı yok nasıl olsa
L şeklinde kalın iki bakır çubuk hazırlanır. İki elinizde çubuklar ileriyi gösterecek şekilde ve birbirlerine paralel tutulur ve alanda yürümeye başlanır.
Manyetik alana rastlandığında çubuklar yön değiştirmeye başlar. Bu yöntemi define arayıcılar çok kullanır.
Özel bir kan grubu ile bir ilgisi yok bu yöntemin. Dut veya nar çubuğu ile aramada kan grubu çok önemli.
suyun derinliğini tahmin edebiliyorlar mı , dut veya nar çubukları L şeklinde mi oluyor yoksa çatal mı bunlarla su aramak özel bir beceri ister herhalde
rise_com
05-12-2012, 21:51
suyun derinliğini tahmin edebiliyorlar mı , dut veya nar çubukları L şeklinde mi oluyor yoksa çatal mı bunlarla su aramak özel bir beceri ister herhalde
Dut çubuğu ile bakan kişilerin vücutlarında bir manyetiklik var. Dut çubuğunu Y şeklinde hazırlanıyor ve iki ucundan tutuyorlar. Suyun üstüne geldiklerinde yer altında akan bir su ise akış yönüne göre çubuk aşağı ya da yukarı bükülüyor.
Ben de denedim ancak bir hareket olmadı ancak suyu bulan abi eli ile elime temas edince çubuk o kadar sert tutmama rağmen kırılırcasına aşağı ya da yukarı bükülüyordu. Yani dut çubuğu vücuttaki manyetizim ile alakalı.
Bakır çubuğa gelince, bakır çubuk yer altındaki manyetik alana göre mıknatıslanma ile avuç içinde hareket ediyor. Su yer altında akarken duvara sürtmesinden olsa gerek bir manyetik alan oluşuyor ve bakır çubuk dönüyor. Bakır çubuğun dönüş yönüne göre suyun akış yeri belirlenebiliyor.
Ben bakır çubuk ile su yönünü bulabiliyorum. Ancak derinliği anlayamıyorum. Ama dut çubuğu kullananlar çubuğun şiddetine göre tahmini metre söyleyebiliyorlar.
bu manyetizm kan grubuyla mı alakalı eğer öyleyse kan grubu ne olması gerekiyor yoksa başka nasıl açıklanabilir çok enteresan
rise_com
06-12-2012, 10:15
Kan grubu negatif olanlar demişti çubuk ile bakan abi, ancak kan grubu negatif olupta yapamayanları da gördüm. Kanınızın grup harfi değil pozitif veya negatifliği önemli diyorlar ancak bence vücuttaki başka bir şey etkiliyor.
Levent114
06-12-2012, 10:23
sn. levent hakikaten hareketlilik getirdiniz teşekkür ederim sn. bahtiyarın yazacağı yok nasıl olsa
Tesekkurler Sevgili Cetiner,
Ince ince vicdan yaptim, bakalim donecekmi..:(
Levent114
06-12-2012, 10:28
Kan grubu negatif olanlar demişti çubuk ile bakan abi, ancak kan grubu negatif olupta yapamayanları da gördüm. Kanınızın grup harfi değil pozitif veya negatifliği önemli diyorlar ancak bence vücuttaki başka bir şey etkiliyor.
Haydaa..!
Negatif olanlarmi..
Yani benim meymenetsiz grup..:(
Aslinda, pozitif & negatif cekimi durumu acikliyor.
Ben yagmur yagacak mi hissederim cogu zaman.
Kesin Bahtiyar Bey'i bulmamiz lazim...:p
Levent114
06-12-2012, 10:40
Arkadaslar,
Ben yillarca spritual healing dedikleri, ruhsal sifa konularini okudum inceledim.
Bu konu orada da geciyor.
Kan grubu disinda, kisi aura'sini harekete geciren bir baska sey var.
Bu seyin ne oldugu aciklanamadigi icin, sifaci ya da medyum diyorlar.
Herkese ozgu oldugunu sanmiyorum.
Ancak yine de bakir telle olan tesbiti yapabilecegime inaniyorum.
Deneyecegim..
rise_com
06-12-2012, 20:44
Haydaa..!
Negatif olanlarmi..
Yani benim meymenetsiz grup..:(
Aslinda, pozitif & negatif cekimi durumu acikliyor.
Ben yagmur yagacak mi hissederim cogu zaman.
Kesin Bahtiyar Bey'i bulmamiz lazim...:p
Abi yağmuru hisetme nedenin kan grubu değil de romatizman olabilir mi? :rolleyes:
rise_com
06-12-2012, 20:47
Ancak yine de bakir telle olan tesbiti yapabilecegime inaniyorum.
Deneyecegim..
Bakır tel ile tanıdığım ve gösterdiğim herkes suyu buldu. Hatta kanalizasyon üzerinde bile suyu bulabilirsiniz. Özel bir yetenek istemiyor bakır çubuk
Levent114
06-12-2012, 21:52
Hayatimda tek bir yetenegim olacakti.
Umuda kapilmistim.
Romatizma olabilir gercekten..:(
Levent114
07-12-2012, 22:37
sn. levent hakikaten hareketlilik getirdiniz teşekkür ederim sn. bahtiyarın yazacağı yok nasıl olsa
Sn.Cetiner,
Cevizler kac yasinda.
Su derdi Ceviz agaclari icinmi ??
Pek girmiyorsunuz buralara herhalde.
Bakır çubuğa gelince, bakır çubuk yer altındaki manyetik alana göre mıknatıslanma ile avuç içinde hareket ediyor. Su yer altında akarken duvara sürtmesinden olsa gerek bir manyetik alan oluşuyor ve bakır çubuk dönüyor. Bakır çubuğun dönüş yönüne göre suyun akış yeri belirlenebiliyor.
Mıknatıs bakırı çekmez. Dolayısı ile bakırın manyetikliği söz konusu değildir. Öyle olsaydı pusule iğnesini çelik yerine bakırdan yaparlardı.
Sn.Cetiner,
Cevizler kac yasinda.
Su derdi Ceviz agaclari icinmi ??
Pek girmiyorsunuz buralara herhalde.
doğrudur sn. levent cevizlerim henüz bir aylık aslında su bulma derdim tamamen merak ben tarlamda suyu buldum kepçeyle kuyu kazdırdım 2,5 metreden su çıktı fakat kuyuyu derinleştiremedik toprak çok kumlu olduğu için sürekli göçtü biz de kapatmak zorunda kaldık aynı yerden suyu çıkartmak için alternatif ne yapabilirim bilmiyorum
doğrudur .......
.....
tarlamda suyu buldum kepçeyle kuyu kazdırdım 2,5 metreden su çıktı fakat kuyuyu derinleştiremedik toprak çok kumlu olduğu için sürekli göçtü biz de kapatmak zorunda kaldık aynı yerden suyu çıkartmak için alternatif ne yapabilirim bilmiyorum
Merhaba efendim,
Beton büz (https://www.google.com.tr/search?q=beton+b%C3%BCz&hl=tr&tbo=u&tbm=isch&source=univ&sa=X&ei=0aHDULTSJI3FtAahk4GQDQ&sqi=2&ved=0CDEQsAQ&biw=1280&bih=839)...
Kaza kaza vede dikine büz ilavesi ile...
Genede tedbir almakta yarar var.
Kolay gelsin, saygılarımla lütfen.
Merhaba efendim,
Beton büz (https://www.google.com.tr/search?q=beton+b%C3%BCz&hl=tr&tbo=u&tbm=isch&source=univ&sa=X&ei=0aHDULTSJI3FtAahk4GQDQ&sqi=2&ved=0CDEQsAQ&biw=1280&bih=839)...
Kaza kaza vede dikine büz ilavesi ile...
Genede tedbir almakta yarar var.
Kolay gelsin, saygılarımla lütfen.
mantıklı bir çözüm teşekkür ederim sn. mrduran
permakültür
12-12-2012, 11:18
Merhaba Arkadaşlar,
Tarlama geçen ay sondaj açtırdım. Sondaj açma ruhsatını 2,5 ay süren bir başvuru sürecinden sonra alabildim. Takipçi kullanmama rağmen bu kadar uzun sürdü.
Neyse sondajı açtırdım, suyu buldum. Son 3 haftadır kullanım ruhsatımı bekliyorum, fakat bugün DSİ nin yearaltı su sayacı taktırmayan kişilere kullanım ruhsatı vermeyeceğini öğrendim. DSİ şuanda bu sistem için herhangi bir alt yapı çalışması dahi yapmamış, enazından Antalyada. Ne sayaç modeli belli, nede nerden alınacağı ve nasıl takılacağı. Fiyatının ise yaklaşık 2000 TL olacağı söyleniyor. Bu konu hakkında fikri olan varmı?
Bir sayaç için çok yüksek bir ücret değilmi. Takipçim jeoloji mühendisi ilerde yeraltı sularınıda özelleştirecekler bunedenle altyapı maaliyetlerini çiftçiye yükleyip, ileride sistem hazır olduğunda muhtemelen şuanda belli olan şirkete satılacağını tahmin ediyor.
Yeraltı sayaç kullanımı ile ilgili bir haber
HABER: Yeralt Suyu Kullanmnda Saya Takma Zorunluluu Geliyor haberi (http://www.haberler.com/yeralti-suyu-kullaniminda-sayac-takma-zorunlulugu-3747717-haberi/)
bizim kuyuculara nooldu kimse uğramaz oldu sezon mu kapandı ne
rise_com
18-12-2012, 10:42
Mıknatıs bakırı çekmez. Dolayısı ile bakırın manyetikliği söz konusu değildir. Öyle olsaydı pusule iğnesini çelik yerine bakırdan yaparlardı.
Ben mıknatıslanıyor demedim ki. Doğadaki her cisimin manyetik alanı vardır. Teknik açıklamasını yapamasam da su ile bakır çubuk etkileşiyorlar. Bizzat test ettim, suyun üzerinde çubuk yön değiştiriyor.
....... suyun üzerinde çubuk yön değiştiriyor.
Merhaba efendim,
Orman içinde yön bulma(doğanın işaretlerinden hariç);
Bir iğneyi vücut yağınız ile ovuşturup, minik bir su birikintisine yavaşça bırakırsınız, yağın tutunma gücü sayesinde suda yüzen iğne ''pusula'' oluverir, dünyanın manyetik alanı sayesinde.
Teşekkürler, saygılarımla lütfen.
Merhaba Arkadaşlar,
Tarlama geçen ay sondaj açtırdım. Sondaj açma ruhsatını 2,5 ay süren bir başvuru sürecinden sonra alabildim. Takipçi kullanmama rağmen bu kadar uzun sürdü.
Neyse sondajı açtırdım, suyu buldum. Son 3 haftadır kullanım ruhsatımı bekliyorum, fakat bugün DSİ nin yearaltı su sayacı taktırmayan kişilere kullanım ruhsatı vermeyeceğini öğrendim. DSİ şuanda bu sistem için herhangi bir alt yapı çalışması dahi yapmamış, enazından Antalyada. Ne sayaç modeli belli, nede nerden alınacağı ve nasıl takılacağı. Fiyatının ise yaklaşık 2000 TL olacağı söyleniyor. Bu konu hakkında fikri olan varmı?
Bir sayaç için çok yüksek bir ücret değilmi. Takipçim jeoloji mühendisi ilerde yeraltı sularınıda özelleştirecekler bunedenle altyapı maaliyetlerini çiftçiye yükleyip, ileride sistem hazır olduğunda muhtemelen şuanda belli olan şirkete satılacağını tahmin ediyor.
Yeraltı sayaç kullanımı ile ilgili bir haber
HABER: Yeralt Suyu Kullanmnda Saya Takma Zorunluluu Geliyor haberi (http://www.haberler.com/yeralti-suyu-kullaniminda-sayac-takma-zorunlulugu-3747717-haberi/)
evet minareyi çalan kılıfınıda hazırlamış. Şimdi Çiftçilik yapan, bir karış toprağında hobi bahçesiyle uğraşanların boğazına yapıştılar. " Hayaldi gerçek oldu" tarımsal üretimede darbe üstüne darbe.
herkese merhaba.sevgili forum üyeleri. artezyen için neler yapılacağını sırasıyla yazabilir misiniz? tarımsal elektrik dahil. teşekkür ederim.
önce dsi den izin alıyorsun sonra tarım ilçe den galiba ....
s.serdar
25-07-2013, 01:02
Sayın mbb23
Atezyen kuyu açabilmek için her şeyden önce artezyen kuyuya uygun yer altı suyu rezervine sahip olup olmadığınızı bilmeniz gerekir. Yani petrol kutusundan petrolün kendi basıncı ile fışkırması gibi atezyen su kuyusundan da suyun kendiliğinden fışkırması gerekir. Bunu içinde sondajı yapacağınız alanda yerin altında bulunan su tabakasının besleme ucunun, ayaklarınızı bastığınız zeminin düzeyinden daha yüksek olması gerekir.
Böyle bir tespitiniz var ise sondaja başlamadan önce dsi bölge müdürlüğünden yeraltı suyu arama belgesi almanız gerekmektedir. Suyu bulup çıkardıktan sonra da tekrar dsi den kullanma belgesi ve kuyunuza ruhsat almanız gerekir.
İşin yasal prosedürü bu şekildedir.
Saygılarımla.
bilgilendirmeniz için teşekkür ederim.
su kuyusunda bolca su var iken içilebilir olduğu halde birden ellerimizi bile yıkayamacak kadar lağım kokusuna benzer bir koku oluştu. çevrede bir lağım kaynağı yok..her taraf kır.acaba metan gazımı karışıyor. böyle bir durumla karşılaşan arkadaş var mı? kuyu deniz seviyesinin belki altında fakat 100 metre içeride. derinlik 10 12 metre civarında.
Sondajci35
29-01-2014, 18:28
Lağım kaynağı yok diyorsunuz. Yoksa olabilecek ihtimaller şöyle ;
1-Yakınlarda sıcak su kaynağı vardır. Suyunuz hafif ılık mı ?
2-Sondaj borunuz demirse ve uzun süre su çekmediyseniz boru oksit yapmıştır uzun süre su çekilmediği içinde suya koku sinmiş olabilir.
3-Yakınlarda olmasa bile lağım kaynağı varsa ve toprağa sızıntı olduysa sizin su tabakanızda kirlenebilir uzakta dahi olsa karışabilir.
Yapacak olduğunuz iş sudan numune alıp incelettirmeniz olacaktır. Saygılar
kafama takılan bir soru hakkında yardımcı olursanız çok sevinirim. ilerde yani1-2 sene içerisinde kendi su kuyumu kendim kazacağım inşallah.hemde el ile kazmayı düşünüyorum. tahminimce de 3 metrede su bulup toplamda 5 metre kazmayı düşünüyorum. 2 metre çapında bir kuyu olacak. hani 1 metre kazıp, kalıplar ile beton dökerek olandan. ertesi gün o dökülen betendan aşağı doğru 1 metre daha kazacağım ya. peki ben 1 metre aşağı doru kazdığımda birgün önce döktüğüm 1 metrelik beton aşagı doğru düşmez mi? bu bir tehlike arz etmez mi? ayrıca o 1 metrelik kalıp betonların arasında 5-10 cm lik boşluklar olsa kuyunun içine yüzey suyunun süzülmesi daha mantıklı olmaz mı? birde o dökme beton için demir kullanıyor musunuz? yoksa bol çimentolu ve çakıllı beton iş görür mü? benim memlekette bu işi yapacak keson kuyucu veya inşaatçi bulmam mümkün değil. tüm bu işleri kendim yapmak zorundayım maalesef. kafaya koydum. yapacağıma da sonuna kadar inanıyorum. sadece bu kafama takılan sorulara bir cevap alabilirsem işim kolaylaşacak. özellikle 1 metrelik betonun ertesi gün kazılan bir metrelik çukura doğru düşüp düşmeyeceği konusu çok önemli?
by_aso20
03-03-2014, 18:03
http://www.agaclar.net/forum/attachments/temel-konular-toprak-gubre-tohum-sulama/172538d1285238048-goruntu295.jpg
bu resimde olduğu gibi beton blokların arasında boşluklar var. beton dökülürken içine hasır betonların içine koyulan kafes demirinden çember şeklinde ayarlayıp kalıbın içine yerleştirirsen daha sağlıklı olur.
desingby
12-03-2014, 22:03
hayatımda gördüğün in ilginç ve en pratik kuyu açma biçimi
Kopanje bunara u Gracanici - YouTube (http://www.youtube.com/watch?v=tFsIc-gUpWQ)
msut1978
22-04-2014, 21:14
buda benim çözümüm kepçe ile 9x9 yaklaşık derinlik 1-2 metre arası çukur açtırdım sonbaharda 12x15 branda 250 tl her yıl brandayı değiştiriyorum yaklaşık 70-80 ton su toplanıyor benim ceviz bahçeme yetiyor burada biriken suyu damlama tankına aktarıyorum su tamamen yağmur ve kar sularından birikiyor daha ayrıntılı fotoğraflar google eart (çürüklü köyü dinar/afyon) mesut baytaroğlu ceviz bahçesi adıyla bulabilirsiniz
msut1978
22-04-2014, 21:21
ceviz bahçem
msut1978
22-04-2014, 21:24
linkteki video http://www.youtube.com/watch?v=FRv6UrbTsy0
Yaşar Aydın
18-11-2014, 22:23
Mesut Bey,
Sizi gerçekten kutluyorum. Ben de Polatlı'daki birkaç bahçemde ceviz yetiştirme işiyle uğraşıyorum. Bahçelerimde oldukça büyük su sorunu yaşıyorum. Permakültür derneği tavsiyeleri doğrultusunda 8x10 büyüklüğünde bir gölet alanı ve yağmur hendekleri kazdırdım. Geçen sene doğru dürüst bir yağmur yağmadığı için gölette 1 cm bile su tutmadı. Membranlar da oldukça pahalı olduğu için seremedim. Siz ne tür branda kullandınız. Tek parça 12metre bulunuyor mu? Dondan, Rüzgardan, kemirgenlerden zarar görmüyor mu? Buharlaşma kaybı çok olmuyor mu? Yazın hangi aya kadar idare edebiliyorsunuz? Google Earth'den gördüm. Tekrar kutlarım.
merhaba. istanbul çekmeköydeyim. bahçemizde 25 yıllık 20 metre derinlikte 100lük çapta sondaj kuyu var. eskiden 3 metreye kadar su varken etraftaki komşuların yüzlerce metrelik açtırdıkları sondajlar yüzünden artık 15 metrenin altında, geçen yaz 17 metre oldu. dalgıç pompa çalışmıyor.
ben de şimdi 40-50 metre gibi bir kuyu açtırmak istiyorum. fakat yirmi tane sondajcıya sordum kimse 100-150 metreden az delmeye gelmek istemiyor. ikna etmek için de sağlıklı olmaz, suyu biter diyorlar. halbuki üst komşumuz ki bizden yukarıda olmasına rağmen 10 yıldır 55 metrelik kuyudan 24 saat su çekiyor tık demiyor kuyu.
çoğu sondajcı 200 metre öneriyor dalga geçer gibi.
50 metre civarı kuyuyu nazlanmadan delecek küçük kamyonlu bir sondajcı bulmama yardım eden çıkar mı? (bahçe girişinden büyük kamyon girmiyor)
bir de 50 metre sondaj kuyu teslim fiyatı ne civarda birşey tutar? pompa vs hariç olarak
Eski kuyunda dinamo çalışmıyorsa; yeni kuyu açtırıp en az 20.000 lira harcayacağına, bir dalgıç pompa koydur ve kullan.
Ayrıca, komşunun arazisinin senin arazinden yüksekte olması, senin daha yüzeyde su bulacağın anlamına gelmez. Yer altı suları, yer üstündeki dereler gibi olmuyormuş.
Eski kuyunda dinamo çalışmıyorsa; yeni kuyu açtırıp en az 20.000 lira harcayacağına, bir dalgıç pompa koydur ve kullan.
Ayrıca, komşunun arazisinin senin arazinden yüksekte olması, senin daha yüzeyde su bulacağın anlamına gelmez. Yer altı suları, yer üstündeki dereler gibi olmuyormuş.
içinde zaten dalgıç pompa var, su bitti kuyuda. 50 metre vuracak kimse arıyorum.
içinde zaten dalgıç pompa var, su bitti kuyuda. 50 metre vuracak kimse arıyorum.
Pardon, 3 metreden su alıyordum demene bakarak, dinamo herhalde diye tahmin yürüttüm. Sondajcıların 150-200 metreden az delmeyiz demesi çok saçma. Diyelim 50 metreden artezyen çıktı "yok arkadaş illa 200 metre diye anlaştık mı?" diyecekler. Bununla beraber senin 50 metre diye net bir metre vermende yanlış. Kimse suyun kaç metrede olduğunu net olarak söyleyemez. Jeoloji mühendisleri, kaya yapısına ve yer altındaki boşluklara bakarak tahmin yürütürler. Arkadaşım jeoloji mühendisine ölçüm yaptırdı. 90 ile 95 metre arasında kireç taşı var oradan sonra su çıkarsa çıkar yoksa uğraşma demiş. 95 metreden sonra matkap 5 metre boşluğa denk gelmiş ama su yoktu.
Naçizane tavsiyem yeni kuyu açtırmak yerine, eskiden kullandığın kuyuyu derinleştirmeyi dene. Başka bir yere matkap vurdurmak yazı tura atmak gibi bir şey. 2 tane sondaj kuyusu açtırdım. İlk kuyu 12 metrede yüzey suyuna geldi ama yer altı suyunu 76 metreye kadar arattım. Umudumu kesip bıraktırdım. 2. kuyuda sondajcı sordu ne kadar gideceğiz diye. Ben "ya suyu bulacağız ya da mağma'ya kadar ineceğiz" dedim. Sondajcının çalıştığı kılıf satan firma "elimde 164 metre kılıf var "deyince , sondajcı su çıkmaz bırakalım dedi. Ben yok arkadaş deleceksin dedim. Bir sonraki mili taktı ve 1 metre sonra su çıktı. Bunları anlatmamın nedeni; Sondajcılar işten anlamayan birini yakalarlarsa, her türlü 3 kağıt yapabilirler.
Fiyat sormuşsun, Ben ağustos ayında sondaj yaptırdım. 20 lik tabir edilen kılıf atıldı (sanırım 8 inc oluyor) metresini 60 liradan açtılar. 100 metreye kadar olan kılıfların tanesi 110 liraydı. 100 metreden sonraki kılıfların kalınlıkları farklı oluyor ve onların tanesi 130 lira. En alta mahmuz koydular onun fiyatı 35 lira. 10 ton çakıl atıldı onun tonunu da 50 liraya verdiler. Nakliyesi, zartı zurtu 20 bini geçti. Kuyum 176 metre, su 12 metrede
aslında benim niyetim de derinleştirmek ama bunu yapacak kimseyi de bulamadım. üstelik kuyuda plastik çeper borusu var. herhalde ortadan basıp boruyu patlatarak dibe kolayca iner, sonra da devam edebilir. ama kimse gelmiyor ucuz işe
burada birşey soracağım. dediğiniz suyun kaç metreden çıkacağının belli olmamasıyla ilgili. şimdi şunu biliyorum. bizim bölgede 10 küsür metrede su var. ama bu yüzey suyu olabilir sizin açıklamalarınızdan anladığım kadarıyla. fakat şunu anlamıyorum. kuyu verimi diye bir tabir var sonuçta. adam anlatıyor yok filanca yerde deldik 1. kademe suyu geçtik ikinciye geldik onu geçtik üçüncüye geldik onu da delip geçtik 15 metre daha deldik bitirdik filan gibi anlatımlar çokça var piyasa ortamında. benim anlamadığım neden deliyosun o kadar tabakayı. adama soruyorum neresi diye ortaya çıkıyor ki 800 metrekare villa bahçesine bile bu tip uygulamalar var. iyi de o adama belki 20 metredeki yüzey suyu bile yeterli gelecek.
mesela benim üst komşudaki 55 metrelik kuyudan size aktardığım olayda bölge ormanlık, yağışlı karadeniz ikliminde. 12 yıl önceki sondajda yüzey suyunu geçiyorlar, 45 metrede alttaki suyu buluyorlar kuyucu 5 daha deliyor 50 oluyor, komşu bir 5 daha del diyor 55 oluyor 10 yıldır oluk gibi su var, dalgıçla artezyen gibi sabahtan akşama çekiyorlar.
benim öğrenmek istediğim bir de şu. yüzey suyunun verimi nedir. mesela siz 12 metrede bulduğunuz yüzey suyunu 25 metreye kadar indirip kuyuyu bıraksaydınız su vermeyecek miydi. yüzey suyu neden istenmiyor da illa yeraltı suyuna geçiliyor.
aslında benim niyetim de derinleştirmek ama bunu yapacak kimseyi de bulamadım. üstelik kuyuda plastik çeper borusu var. herhalde ortadan basıp boruyu patlatarak dibe kolayca iner, sonra da devam edebilir. ama kimse gelmiyor ucuz işe
burada birşey soracağım. dediğiniz suyun kaç metreden çıkacağının belli olmamasıyla ilgili. şimdi şunu biliyorum. bizim bölgede 10 küsür metrede su var. ama bu yüzey suyu olabilir sizin açıklamalarınızdan anladığım kadarıyla. fakat şunu anlamıyorum. kuyu verimi diye bir tabir var sonuçta. adam anlatıyor yok filanca yerde deldik 1. kademe suyu geçtik ikinciye geldik onu geçtik üçüncüye geldik onu da delip geçtik 15 metre daha deldik bitirdik filan gibi anlatımlar çokça var piyasa ortamında. benim anlamadığım neden deliyosun o kadar tabakayı. adama soruyorum neresi diye ortaya çıkıyor ki 800 metrekare villa bahçesine bile bu tip uygulamalar var. iyi de o adama belki 20 metredeki yüzey suyu bile yeterli gelecek.
mesela benim üst komşudaki 55 metrelik kuyudan size aktardığım olayda bölge ormanlık, yağışlı karadeniz ikliminde. 12 yıl önceki sondajda yüzey suyunu geçiyorlar, 45 metrede alttaki suyu buluyorlar kuyucu 5 daha deliyor 50 oluyor, komşu bir 5 daha del diyor 55 oluyor 10 yıldır oluk gibi su var, dalgıçla artezyen gibi sabahtan akşama çekiyorlar.
benim öğrenmek istediğim bir de şu. yüzey suyunun verimi nedir. mesela siz 12 metrede bulduğunuz yüzey suyunu 25 metreye kadar indirip kuyuyu bıraksaydınız su vermeyecek miydi. yüzey suyu neden istenmiyor da illa yeraltı suyuna geçiliyor.
Burada kıstas, sizin ihtiyacınız olan su miktarı ile alakalı. Yüzey suyu, garantili bir su değil. Yağmur,kar veya çevreden toplanan suyun oluşturduğu bir kaynak. Yer altı sularını ise yerin altındaki nehir **** göl olarak düşünebilirsiniz. Benim ilk açtırdığım kuyudaki yüzey suyunu 2. kuyuyu açtırırken devir daim suyu olarak kullandık ve saatte 4 ton suyu eksiltmeden veriyor. Küçük bir bahçeniz varsa bu suyla idare edebilirsiniz. Günlük 100-200 ton civarı su ihtiyacınız olursa bu kaynak kifayet etmez.
Açılan kuyunun kapasitesinin tespit edilmesi, kuyunun geleceği açısından çok önemli. Kuyuyu akü olarak düşünürseniz; aküyü tam deşarj ederseniz ömrünü çabuk tüketirsiniz. Örnek olarak 76 metre açtırmış olduğum kuyuyu vereyim. Bu kuyunun kapasitesi 4 ton demek, kaynağın sürekli olarak 4 tonu yenilediği anlamına gelir. Diyelim ben bu kuyudan saatte 10 ton su çektim ve borunun içinde kalan suyu aşağıya kadar sıfırladım. Su biter ve pompa durur. Sonra yüzeyden gelen su boruya dolana kadar beklemem gerekir. Ancak burada kuyu boşken oluşan risk, suyu tamamen boşalttığım için, suyun kuyu içine geldiği gediklerin çamurla göçükle vs. kapanmasıdır. Böylece benim sürekli 4 ton gelen suyum zamanla azalır ve nihayetinde kuyu kurur.
Su bulunduktan sonra delmeye devam edilmesi bir bakıma garantilemek gibi bir şey oluyor. Diyelim 50 metrede suyu buldunuz ve bıraktınız. Birkaç su çekmeden sonra kuyunuzda hafif bir göçük oldu ve suyun çıktığı kaynak kapandı. Su bitti! demektir. Ancak 5 **** 10 metre fazla kazdırdığınızda göçük olsa bile göçen toprak, fazladan kazdırdığınız yere düşer ve kaynak kapanmaz.
Diğer bir sorunuz da; neden bir kaç farklı kademede su buldukları halde devam ediyorlar? Çünkü bulunan suyun miktarını beğenmiyorlar. Az su çıkan bir kaç kaynak birleşince dereler nehir oluyor.
Bunlar uzman görüşü değil sadece araştırmalarımdan ve deneyimlerimden öğrendiklerimdir. Yanlış bir bilgi verdiysem özür dilerim ;)
Sayın Tarku,
Konya'da Karadiğin köyü civarında 3300 m2 ufak bir tarlam var. Burada şimdilik hobi, önümüzdeki bir kaç sene içinde ticari amaçlı bir şeyler yapmak istiyorum. Tarlamın suyu ve elektriği olmadığından şimdilik traktör yardımıyla su taşımayı seçtim zira etrafta ufak tefek su kaynağı oldukça çok, hatta tarlama 350 m mesafede bir sulama havuzu da bulunmakta. Aylık maksimum su ihtiyacımın 50-60 tondan fazla olmayacağını düşünmekteyim.
Size sorum kalıcı bir sulama sistemiyle ilgili. Su ihtiyacımı da dikkate alırsak sizce bir derin kuyu kazdırmalı mıyım? Bölge oldukça sulak, dediğim gibi her yerde ufak tefek su kaynağı bulunmakta. Konuştuğum bir çok kişi max 20 m de su bulursun dediler. 50-55 m lik bir kuyu maliyeti ne civarda olabilir sizce. ve diyelim böyle bir kuyuyu açtırdım, traktör kuyruk mili ile böyle bir kuyudan su çekebilir miyim? (traktörüm eski ama güçlüdür). Ya da 12-17 beygirlik bir pancar ya da lombardin motorla sorunu çözebilir miyim?
İkinci opsiyon ise bir keson kuyu. Sizce böyle bir kuyu işimi görür mü? Ve bu kuyuların maliyetleri ne civardadır acaba? Ve yine böyle bir kuyudan traktör ile su çekebilir miyim?
Tarlam tabanından zaman zaman su akan ya da akmış bir vadinin yamacında hafif meyilli ve vadi tabanından max 20-30 m yükseklikte.
Tavsiyeleriniz benim için değerli olacaktır, şimdiden çok teşekkür ederim.
s.serdar
10-06-2015, 12:11
Su ihtiyacımı da dikkate alırsak sizce bir derin kuyu kazdırmalı mıyım? Bölge oldukça sulak, dediğim gibi her yerde ufak tefek su kaynağı bulunmakta. Konuştuğum bir çok kişi max 20 m de su bulursun dediler. 50-55 m lik bir kuyu maliyeti ne civarda olabilir sizce. ve diyelim böyle bir kuyuyu açtırdım, traktör kuyruk mili ile böyle bir kuyudan su çekebilir miyim? (traktörüm eski ama güçlüdür). Ya da 12-17 beygirlik bir pancar ya da lombardin motorla sorunu çözebilir miyim?
İkinci opsiyon ise bir keson kuyu. Sizce böyle bir kuyu işimi görür mü? Ve bu kuyuların maliyetleri ne civardadır acaba? Ve yine böyle bir kuyudan traktör ile su çekebilir miyim?
Üç hafta önce Ankara için bir kaç firmadan derin kuyu için teklif istemiştim. metresi için 130 ila 175 lirası arası teklif aldım.
İşinizi görece dalgıç pompa ise 800 lira civarında olacaktır. Elektrik panosu kablo, boru, işçilik olarak motorlama maliyeti ile 2.000 lirayı bulur. Dolayısı ile 55 metrelik bir 12 inç genişlikli kuyunun maliyeti 10.000 i bulur.
Kuyruk mili veya 12-17 beygirlik pancar motor ile 15-20 metreden sonra su çekme şansınız bana göre yok gibi.
Keson kuyu fiyatları çok yöreseldir. Toprak yapısına ve kazıda kullanılacak iş makinasının cinsine göre değişiklik gösterir. Biz 12 metrelik keson kuyudan pancar motor ile rahatlıkla su çekebiliyoruz.
s.serdar
10-06-2015, 12:21
.
mesela benim üst komşudaki 55 metrelik kuyudan size aktardığım olayda bölge ormanlık, yağışlı karadeniz ikliminde. 12 yıl önceki sondajda yüzey suyunu geçiyorlar, 45 metrede alttaki suyu buluyorlar kuyucu 5 daha deliyor 50 oluyor, komşu bir 5 daha del diyor 55 oluyor 10 yıldır oluk gibi su var, dalgıçla artezyen gibi sabahtan akşama çekiyorlar.
benim öğrenmek istediğim bir de şu. yüzey suyunun verimi nedir. mesela siz 12 metrede bulduğunuz yüzey suyunu 25 metreye kadar indirip kuyuyu bıraksaydınız su vermeyecek miydi. yüzey suyu neden istenmiyor da illa yeraltı suyuna geçiliyor.
Bu konularda Jeofizik etüd ve ölçüm yapılmadan kadar vermek son derece yanlıştır. Derin kuyularda, kuyu derinliğini kayaç yapısı bilinmeden arttırma, zaman zaman mevcut su kaymağının kaybına neden olur. Neden mi?
Kayalık bir zeminde daha derine inmek çatlağa rastlayıp bulduğunuz suyun bu çatlaktan kaçmasına sebebiyet verebilir. Bu nedenle arazinin akifer yapısının bilinmesi son derece önemlidir.
Aslında bazen gerçekten anlamıyorum. Mesela sürekli gittiğim berberim kendi bahçesine derin kuyu vurdurmuş, bundan 1 yıl önce. Bütün maliyet 4.500 TL gibi bir rakam söyledi, elektriği panosu her şeyi dahil. Ki eğer ben traktörle su çekemeyeceksem isterse bedava olsun, kazdırmanın bir anlamı kalmıyor gibi sanki.
Bu arada belirtmeyi unuttum, kuyu derinliği 75 mt. falanmış, hadi 50 olsun. Bir kaç kişi daha bana "kuyu çok ucuz neden kazdırmıyorsun?" diye sordu :)
Nedir bu kuyu meselesi ağalar :)
mailmann
23-06-2015, 12:48
iyi günler.
4200 metre kare arazi var. çeşitli meyve fidanları diktik. az birazda sebze var. 140 lık boruları çakarak su çıkardık. toplam 12 metre boru çaktık. su yaklaşık 10 metreden çıktı. damlama sulama sistemi yapacağız ve konteyner evin ihtiyaçları için kullanacağız. arazi düz.
sorum şu; bu kuyudan su çıkarmak için dalgıç pompa kullanabilir miyiz. verimli olur mu. pompa satışı yapan bir yerle görüştük çok verimli olmaz dedi. biz dalgıç pompa kullanmak istiyoruz. ama satıcı verimli olmaz deyince tereddütte kaldık. ve önerebileceğiniz dalgıç pompa var mı?
s.serdar
23-06-2015, 14:28
sorum şu; bu kuyudan su çıkarmak için dalgıç pompa kullanabilir miyiz. verimli olur mu. pompa satışı yapan bir yerle görüştük çok verimli olmaz dedi. biz dalgıç pompa kullanmak istiyoruz. ama satıcı verimli olmaz deyince tereddütte kaldık. ve önerebileceğiniz dalgıç pompa var mı?
Bence satıcı doğru söylememiş. Veya elinde bulundurduğu ya da bayiliğini üstlendiği ürünler arasında 10 metre derinlikten su çekebilecek dalgıç pompa olmadığı için böyle davranmış olabilir.
Uygun kademe sayılı ve güçteki dalgıç pompa işinizi çok rahatlıkla ve sorunsuz olarak görür. Pompaların performans tablolarını internetten inceleyerek marka ve model konusunda kendiniz de karar verebilirsiniz.
kerkenez
24-07-2015, 09:38
Biraz önce annemle konuştum yazlıktaki kuyunun suyu bitmiş. 25 yıldır kurak dönemlerde bile böyle bir şey olmamıştı. Kurumuş olabilir mi? Pek hayra alemet değil gibi. :(
nebil1505
22-02-2016, 21:22
Gökçeada da ortalama kuyu suyu kaç metreden çıkar bilgisi olan varmı? Çünkü Gökçeada dünyada ada olarak su bakımından kendıne yeten bir ada ve 4. sıradaymış okuduğum bilgilee göre.
nebil1505
22-02-2016, 21:26
Kuyu suyunu gökçeadada 7500m2 arazi almayı düşündüğüm için sordum. Bu kuyu ve sulama konusunda beni bilgilendirebilecek arkadaş var mı?
Gökçeada da ortalama kuyu suyu kaç metreden çıkar bilgisi olan varmı? Çünkü Gökçeada dünyada ada olarak su bakımından kendıne yeten bir ada ve 4. sıradaymış okuduğum bilgilee göre.
Yer altı suyu için kimse böyle bir bilgi veremez. Bir jeoloji mühendisine ölçüm yaptırmalısınız. Alacağınız arazinin yanındaki bahçede artezyen çıkar, 10 metre yakınlarına sondaj vurdurursunuz hiç bir şey çıkmayabilir. Bir adadan arazi alacaksanız, önce suyu çıkartın tahlil ettirin sonra araziyi alın.
ömer altan
26-03-2016, 21:29
Konuya çok sonra dahi olduğum için özür dilerim.Ben Eski tip kuyu açan ve örme duvar yapan kuyu ustası arıyorum.Yardımcı olursanız sevinirim.
frknkymt
07-04-2016, 01:00
Herkese merhaba . Ankara çubuk ilçesinde bulunan bahçemize kuyu açtırmak istiyoruz . Çeşitli meyve fidanları diktik ve hobi bahçesi olarak kullanıyoruz ancak su sıkıntısı var .Aynı tarladaki yan komşumuzdan 7 metrede onun yanındakinden metrede su çıkmış . Bizim tarlada da köydekiler o metrelerden su çıkar diyorlar . Bizde 10 metre civarı kazdırmayı düşünüyoruz ve 10 metreye kadar olan keson kuyulara izin istenmedıgını duyduk . Başvuruyu kazmadan önce mı yoksa kazdıktan sonra mı yapacağız ? Elektrik almak istiyoruz bu sayede o yuzden gerekli . Birde kepçeyle mi kazdıralım yoksa elle mi maliyetler ne civarda bilen arkadaşlar yardımcı olursa sevınırım
Herkese merhaba . Ankara çubuk ilçesinde bulunan bahçemize kuyu açtırmak istiyoruz . Çeşitli meyve fidanları diktik ve hobi bahçesi olarak kullanıyoruz ancak su sıkıntısı var .Aynı tarladaki yan komşumuzdan 7 metrede onun yanındakinden metrede su çıkmış . Bizim tarlada da köydekiler o metrelerden su çıkar diyorlar . Bizde 10 metre civarı kazdırmayı düşünüyoruz ve 10 metreye kadar olan keson kuyulara izin istenmedıgını duyduk . Başvuruyu kazmadan önce mı yoksa kazdıktan sonra mı yapacağız ? Elektrik almak istiyoruz bu sayede o yuzden gerekli . Birde kepçeyle mi kazdıralım yoksa elle mi maliyetler ne civarda bilen arkadaşlar yardımcı olursa sevınırım
Kazdıktan sonra izin alamazsın. Kaçak kuyu diye ceza yazarlar ve kuyuyu kapattırırlar. Önce izin işlerini halletmeni öneririm. İzin ile kazdırdıktan sonra kuyu ruhsatı ile DSİ'ye sulama elektriği için başvuru yapman gerekiyor.
merhabalar,yeni almış oldugum tarla nın içinde ruhsatlı projeli artezyen var fakat şimdi sahibine ulaşamıyorum proje ve ruhsat onda kaldı tapuyu devraldım.ayrıca tarlada aboneli tarım elektriği de var .ben bunları üzerime devralmak istiyorum hangi yolu izlemeliyim daha acemiyim .nerden başlayacagımı bilmiyorum.artezyen ruhsatı ve projesi için yeniden mi tüm işlemleri yapmam gerekiyor.yoksa mevcut proje gecerlimi.teşekkürler.
yilmazms
23-05-2016, 22:32
Merhaba, araziye sınır akan gölden su çekmek izne tabi midir? Teşekkürler.
shawshang
24-05-2016, 08:34
Merhaba, araziye sınır akan gölden su çekmek izne tabi midir? Teşekkürler.
tarımsal sulama için kullanılıyorsa, bir yerlere başvuru gerekir sanırım. Bazı yörelerde uygulandığı gibi tarımsal sulama elektriği bile alabilirsiniz.
Merhaba, araziye sınır akan gölden su çekmek izne tabi midir? Teşekkürler.
Akan Göl!? Hiç duymadım. Yenir mi?
yilmazms
24-05-2016, 18:46
Akan su diyelim
Sent from my GT-N7105 using Tapatalk
Akan su diyelim
Sent from my GT-N7105 using Tapatalk
Doğal bir akarsu ise çaktırmadan suyu kullan. Biri çıkıp, sulama birliğine para ödemen gerek diyene kadar kullan. Böyle bir durum olduğunda safa yatıp "bilmiyordum" dersin. Bu ülkede aldığın havanın bile parasını alırlar, Sonra da devlet çiftçiye destek veriyor deyip, bir sıkımlık diş macunuyla bütün sene dişlerini fırçalatırlar.
yilmazms
24-05-2016, 22:10
Cok haklisin!
Sent from my GT-N7105 using Tapatalk
MustafaTepe
26-01-2017, 18:27
Merhaba
Arkadaşlar Şile hasanlı köyünden 1370 M2 tarla aldım bir hobi bahçesi yapmak istiyorum. Ama malum su olmaz ise hiçbirşey olmaz O yüzden ben de kuyu açtırmayı düşünüyorum. O çevrede kuyu işiyle uğraşan deneyimli kişiler var mı bilenler lütfen paylaşssın
Teşekkürler
MustafaTepe
26-01-2017, 18:33
Kuyu konusunda deneyimli olanlar bana ulaşırsa memnun olurum
Kuyu konusunda deneyimli olanlar bana ulaşırsa memnun olurum
Evet ulaştık. 2 Tane derin kuyu açtırdım. Sorunun nedir? Ne kadar suya ihtiyacın var? Elektrik var mı?
selim_50
27-01-2017, 08:09
Tarku arkadaşım, profilindeki kedi resmi gibi bu günlerde çok mu asabiyiz?
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.