PDA

View Full Version : Doğal deterjan (Soap nut)

Selahattin Yılmaz
01-08-2008, 20:58
Akşam yemekten sonra sıvı sabunla ellerimi yıkarken aklıma geldi böyle bir konunun tartışılması ve alternatiflerinin ortaya konulması ihtiyacı. Tertemiz suyu inanılmaz bir şekilde kirlettim resmen. Geçenlerde televizyonda 1 litre zeytin yağının bir milyon ton suyu kirlettiği yazıyordu.

Deterjan fabrikalarının dünyanın kirletilmesinde inanılmaz bir fonksiyonu var. Sırf temizlik maddeleri fabrikasyon yöntemde deterjan şeklinde üretilebiliyor diye ya da her neyse.

Peki eskiler neler yapıyordu, deterjan, sabun vs temizlik maddelerinin alternatifleri neler acaba görelim?

Todor
01-08-2008, 21:40
Bulaşıklar dere kumunda yıkanırdı.

berduray
01-08-2008, 21:46
Bire bir ölçüde saf odun külü ve suyu karıştırırsınız.

Külün biraz dibe çökmesini beklersiniz, su bir süre sonra berraklaşır, bununla çamaşır ağartır, hijyen sağlarsınız.

Bulantısı olan hamilelere (az miktarda olmak kaydıyla) bulantı kesmesi için içirirlermiş eskiden.

Bilgiler 21 sene önce 82 yaşında vefat eden "Rahmetle andığım Babaannem Ayşe Sultan'dan "alıntıdır.

üzüm
01-08-2008, 21:50
Sayın YILMAZ, meşe külünü çamaşır yıkamada kullandıklarını biliyorum. (beyazlar için galiba ağartıcı özelliği var). Annem çamaşır yıkamada bir bitkinin yaprağını (suda köpürüyormuş) kullandıklarını söylemişti. Kendisine bitkiyi tarif ettirmeye çok uğraştım ama bir sonuç elde edemedim. (Bilen varsa bu bitkinin adını öğrenmek isterim).

cemo
01-08-2008, 22:19
Ben kazana doğrardım beyaz hacışakiri, fokur fokur kaynardı kızımın bezleri.Kar gibi asardım sonra ipe. Mis gibi de kokardı o bezler.

Ferda Ülkümen
01-08-2008, 22:42
Sayın YILMAZ, meşe külünü çamaşır yıkamada kullandıklarını biliyorum. (beyazlar için galiba ağartıcı özelliği var). Annem çamaşır yıkamada bir bitkinin yaprağını (suda köpürüyormuş) kullandıklarını söylemişti. Kendisine bitkiyi tarif ettirmeye çok uğraştım ama bir sonuç elde edemedim. (Bilen varsa bu bitkinin adını öğrenmek isterim).

Temizleyici madde olarak kullanılan bitki ; Çövenotu (Gypsophila arrostii)

Kullanılan kısımları kökleridir. (Radix saponariae albae)

praecox
01-08-2008, 22:48

Evet hatırladım... :) saponin'ler sabun da adını bu içerik sınıfından alır.
Eskiden müdril olarak da kullanılırdı. şimdilerde helvada var yanılmıyorsam.

berduray
01-08-2008, 22:52
Beyaz pembemsi köpüren bir çiçekse ben biliyorum, ama benim bildiğim kök değil çiçekleri köpürüyor

Ferda Ülkümen
01-08-2008, 22:52
Evet doğru preacox, drog'un bir adı da 'Helvacı Çöveni'
Memleketimizin ihraç maddelerindenmiş.

Ferda Ülkümen
01-08-2008, 23:13
Beyaz pembemsi köpüren bir çiçekse ben biliyorum, ama benim bildiğim kök değil çiçekleri köpürüyor

Bahsettiğin çiçek bende var berduray;

Babam bu çiçeğin adının sabun çiçeği olduğunu, çocukken köpürterek ellerini yıkadıklarını anlatır.

Bir de forumda Saponaria officinalis var.
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=1256

İkisi aynı çiçek mi bilmiyorum?

berduray
01-08-2008, 23:16
Evet bu benim çocukluğumda karadut yedikten sonra delilleri parmaklarımdan, dirseklerimden yoketmekte kullandığım suçortağım.

Ne güzel günlerdi, kaygısız, tasasız...

Yaprak çizimleri aynı sitedekiyle...aynısı olmalı.

Mehmet Ali Aşık
03-08-2008, 15:36
Eskiden bizde çamasirlar kazanda kaynatilir içine kesilmis zeytinyagli sabun katilirdi.Birde tahtadan sadece bu is için yapilmis tokmaklar vardi çamasirlari doverlerdi bu yassi tokmaklarla.
Odun külü bulasiklari temizlemektede kullaniliyor. Bir zamanlar kamp yaparken bulasiklari sadece odun külü ile yikamistik.Mintak'tan daha iyi temizliyor !

kuzen38
03-08-2008, 16:24
Bu konuda çok bilgi sahibi olmasam da sodalı sudan bahsetmek istiyorum. Nasıl oluşur, çoğaltılabilir mi bilmiyorum. Askerliğimi Van gölüne sıfır bir tugayda yapmıştım. Kısa dönem oldugum icin yaz mevsimini tam anlamıyla göremedim ama birkaç anımı aktarayım.

Sodalı suyun temizlikte kullanıldıgını daha önce duymuştum. Birgün göl kenarında birini gördüm, elinde beyaz bir gömlek vardı, epeyde kirliydi. Gölün bazı yerleri kumsal gibi, bazı yerleri kayalık. Kayalık olan yerlerinden biriydi, adam kayanın üstünde durdu gömleği suya soktu. Eliyle çitiler gibi bir hareket yaptı, hic deterjan olmamasına ragmen bir anda köpürdü su. Gölegi 2 dakika sonra bir çıkardı kar beyaz... Baska söze gerek yok.

Ayrıca bana oranın insanları yazın göle girdiklerini ve saclarının sraadıgını, ciltlerinin ise beyazımsı bir ten rengine kavustugunu söylerlerdi. Bende meraktan mayıs ayı ortasında askerliğim bitmeden suya girdim. Tabi orda o mevsim hala kış sayılır. kafamı soktum diyelim. Aksamında siyah sacım oldu mu kızıl renk. Biraz fazla kalsaydım sanırım kırmızı olucaktı sonra sararacaktı saclar. Yüzüm ise cilt temizliyicilerle yıkadıgımdan daha pırıl pırıl hale gelmişti.

İstanbulda eskiden büyük cekmece gölünün de suyunun sodalı oldugu söylenirdi, ama gölü baraj haline getirdikten sonraki durumu bilmiyorum.

Bence el yıkama işini fazla dert etmeyelim. suyu aslında afedersiniz öyle gerizekalıca ziyan eden bir milletiz ki, yaptıgımız sacmalıkların yarısını yapmasak zaten sorun kalkar. Akarsualrımızı nasıl kirlettigimizi, tarımda nasıl sulama yaptıgımızı, belediyelerimizin su yok derken nasıl abuk subuk zamanlarda yol yıkadıgını, araba yıkarken harcadıgımız suyun ne kadar abartılı oldugunu, patlak ve kalitesiz su borularımızı, en büyük mevcut su havzalarımızın üstünü nasıl beton hale getirdigimizi (bakınız Bakırköy) ve bir ton seyi hepimiz zaten biliyoruz.

Varsın ellerimizi kirli kalsın, biz bunları böyle yaptıkca herseyin en kötüsünü hakediyoruz.

Tamtutulma
04-08-2008, 10:50
Buradaki yaşlı teyzeler kille çamaşır yıkadıklarını anlatıyorlar. Ama nasıl yaptıklarını öğrenemedim.

üzüm
06-08-2008, 14:17
Annemle konuştum. Beyaz çiçekli bir bitki olduğunu, yapraklarını kilim yıkamada kullandıklarını söyledi. Resimdeki bitki Batı Karadeniz bölgesinde doğal olarak yetişiyorsa herhalde annemin bahsettiği bitkidir. Teşekkür ederim.

Babam bu çiçeğin adının sabun çiçeği olduğunu, çocukken köpürterek ellerini yıkadıklarını anlatır.

http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=1256

nagidos
16-08-2008, 08:28
merhaba,
Eskiden odun külü bir kovada ıslatılır bir süre sonra kül kovanın dibine çöktükten sonra yüzeyinden duru su alınır ve çamaşırda , banyoda kullanılırmış. Tabi bu küllü suyu dozunda kullanmak gerekirmiş. Fazla kullanmak tahrişe sebep olabiliyor.Belli bir oranda seyreltilip kullanmak gerekir.

Bulaşık konusunuda kanal kenarlarında çıkan latince ismini bilmediğim halkk arasında yarpuz denilen bir bitki kullanılırmmış.

eylems
14-09-2008, 07:22
Bizim köyde de eskiden çöğen otu ile halı kilim yıkarlarmış halam anlatmıştı. Meşe odunun külü ile beyazların kaynatıldığına da tanık oldum. Tahriş edici olduğu doğru, parmak uçlarım delinmişti.

murathanoglu
26-10-2008, 21:00

Sayın üzüm sizin bahsettiğiniz benimde Annemden öğrendiğim kadarıyla "çivit" denen bir kök. Bu kökü kaynatıp sabun yaptıklarını söylerdi.

Selahattin Yılmaz
26-10-2008, 21:22
Demeyeyim demeyeyim diyorum ama, temizlik adına sularımızı kirleten yegane şey deterjan. üstelik kimsenin dokunmak istemediği ve hatta adını bile anmadığı bir materyal. Zira bir eve su girdiğinde onsuz çıkmadığı tek kimyasal. Düşünsenize mutfakta deterjan, banyoda deteryan, lavaboda deterjan. Tuvaletteki insan atıkları bile bu deterjandan daha temizdir bence. Bir ülkenin suyu alınıp evlere taşınıp kirletilip geri çıkıyorsa akıllara zarar bir oranla bu kirlenmenin sonuçlarını yaşarız. Bu memlekenin suyu çok fazla sürmez içilemez hale gelir. Daha şimdiden büyükşehirlerin suyu içilemez durumda varın Anadoluyu siz düşünün. Alternatif temizlik arayışlarına ne giriliyor nede tercih ediliyor, varsa yoksa kimya sanayi.

Filiz
27-10-2008, 05:58

Bu linkte (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=10904) çöven köklerinin satışı vardır.

üzüm
28-10-2008, 11:22
Sayın üzüm sizin bahsettiğiniz benimde Annemden öğrendiğim kadarıyla "çivit" denen bir kök. Bu kökü kaynatıp sabun yaptıklarını söylerdi.

Sayın murathanoglu, kökü değilde yaprakları kullanılan bir bitki imiş. Galiba annemin bahsettiği Ferda hanımın bu (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?p=264427#post264432) mesajında resmini koyduğu bitki.

alice
29-10-2008, 01:18
Geleneksel yöntemlerle temizlik nasıl oluyordu sorusuna herkes katkıda bulunmuş benimde çorbada tuzum olsun düşüncesiyle rahmetli babaannemin anlattıklarından aklımda kalanları paylaşmak isterim. Mesela, deterjandan önce çamaşırlar nasıl yıkanırdı?

Dedemin sadece çamaşır yıkamak için kullanılmak üzere bir miktar kil alır ve bu killer kurutulur.
Kirli çamaşırlar akşamdan bir kat kirli çamaşır bir kat kil konularak bir küfeye dizilir üstüne örtü (külü süzmek için) serilir , bu örtünün üstüne de odun külü konulur ve üstüne kaynar su dökülerek sabaha kadar bekletilir.
Sabah ise akşamdan hazırlanan içi çamaşır dolu bu küfe çeşme veya dereye götürülerek yıkanır/durulanır.

Birde kalaylı bakır kaplar kül ile kalaysızlar kaplar ise kum ile ovularak yıkanırlardı.

Oğuz Karsan
22-12-2008, 22:42
Merhaba.

İşe yarıyor olsalar da verdikleri zararlar sağladıkları faydadan daha çoktur. Doğa artık kendisine verilen zararı telafi edememektedir. Dolayısıyla bundan çıkaracağımız sonuç, işlerimizi görürken bizden sonrakileri de düşünmek olmalıdır.

Modern yaşamın vazgeçilmez unsurları doğaya kalıcı zararlar vermektedir. Bu zararları önlemek ancak feragat ve sağduyu ile olabilir. Bilgisayar huraları, pil, buzdolabı motorları, asbest ve petrol türevleri de doğaya en az deterjan kadar kalıcı zararlar vermektedir.

Kullandığımız kimyasalları asgariye indirmekle bizden sonrakilerin şansını arttırmış olacağız. Deterjan kullanırken bir daha düşünelim ve hiç olmazsa kullandığımız miktarı azaltalım derim.

Saygılar.

MeyveliTepe
24-12-2008, 00:45
Sirke (http://meyvelitepe.typepad.com/meyvelitepe/2008/06/birka%C3%A7-damla-sirke.html), karbonat (http://meyvelitepe.typepad.com/meyvelitepe/2008/02/bir-avu-karbona.html)ve arap sabunuyla başlayabilirsiniz. Hiç de küçümsenmeyecek bir para da cebinize kalır.

Oğuz Karsan
28-12-2008, 18:06
Merhaba.

Sn. MeyveliTepe,

Karbonat ve arapsabununu zaten kullanmıyoruz. Ama taze sebzeleri yıkamak için suya bir miktar sirke katıyoruz. Özellikle salata ve marul yıkarken kullanılması tavsiye ediliyordu.

Salatalığı yıkayacağınız suya biraz sirke ilave ederseniz, mikroplarını ve yapraklarında görünmeyen parazitleri öldürüyormuş.

Saygılar.

Kiraz
28-12-2008, 21:43
Sirke aynı zamanda mutfak tezgahlarında, bezlerinde, tepsilerde, tencerelerde dezenfektan, kireç sökücü, yağ sökücü olarak kullanılabiliyor. Ben kullanmaya başladım ve memnunum.

Cam silerken de cam için ayrı temizlik maddesi almıyorum, bulaşık sabunlu suya bir miktar sirke katıyorum. Bu uygulama sirkenin yanında az miktar alkol ilave edilerek de yapılabiliyor.

akran
16-01-2009, 20:17
köpük otu diye bilinen ve avcumuzda su ile ezdiğimizde (bir sabun gibi köpürüp) temizleme özelliği olan bir bitki duydum. Bu konuda daha fazla bilgisi olan varsa yardım edebilir mi?

Mutlu Kutlu
16-01-2009, 20:38
Ben çocukken çok minik ve sık yapraklı yerde yayılmacı bir ot vardı. Köyde bu otu kullanarak çocuklar arasında el, mendil vs. yıkamayı oyun haline getirmiştik, çok güzel köpürüyor ve temizliyordu.

Sonradan bu otu ninemin tavuklara attığını gördüm, sebepini sorduğumda tavuklardaki bitler bu otun içerisine toplanır, bitleri dağıtmadan yakmak suretiyle yok ederiz dedi.

Tabii o zamanlar sabun çok pahalıydı, köylüler kervan oluşturup 10 km uzaktaki kil yatağından kil getirirlerdi.

Anlattığım köy Ankara'ya bağlı, Nallıhan ilçesinin, osmanköy' ü.

Saygılar.

Ülker
16-01-2009, 20:45
Biz karga sabunu dediğimiz bir ot ile ellerimizi yıkardık,arap saçından daha minik yapraklı,yere yapışık yetişen bir bitkiydi.Belki Sayın Akran ile aynı ottan bahsediyoruzdur.
elde ovulup suyla birleştiğinde güzel köpürürdü.

merakli
05-02-2009, 10:04
Ben de kille saç yıkandığını ve saçı beslediğini duymuştum. Ama o kil anlatılana göre kırmızı kahve değil de daha açık renkli, beje dönük bir renkteymiş.

Adalet Yağcı
06-02-2009, 18:47
Her şey çok güzel, ellerimizle kirlettiğimiz dünyamızı temizlemek yine bize düşüyor.
Ama bir düşünürmüsünüz, annelerimiz ninelerimiz bu şekilde temizlik yaparken ne kadar güç ve zaman harcıyorlardı, eskiden bu kadar eşya ve teferruat yoktu.

Benim çocukluğumda çalı süpürgesi ile temizlenirdi evler, kışın dışardan bir kürek kar getirir halının üzerine serperdi annem, el dokuması kök boya olan halı pırıl pırıl parlardı.

Çamaşırlar onbeş günde bir yıkanırdı, kocaman kazanlar kurulur, külle yumuşatılmış su mis gibi kokan beyaz sabunla çitileye çitileye üç su yıkanırdı.

O zamanlar kadınlar çalışmazlardı, bütün gün evinde çamaşır bulaşık yemek ile uğraşır, boş zamanlarında sinema yerine çocuklarının eskilerini onarırdı.

Elbiseler bile azdı, benim annemin üç tane elbisesi vardı, birini bayramlarda gezmelerde giyer diğer ikisinide dönüşümlü olarak yıkadıkça değiştirirdi.

Günümüzde eşyalarımız o kadar çokki, bir televizyon bir ev için lüks sayılırken, bu gün her odaya bir televizyon hatta bilgisayar koyuyoruz neredeyse.

Eşya bu kadarçok olunca temizliği içinde en pratik ve fazla zahmet gerektirmeyen yollar seçiliyor, en kısa zamanda en zahmetsiz şekilde, en iyi sonucu nasıl alabiliriz diye düşünüyoruz.

Sonuç olarak her ne kadar bu önerilere katılsakta uygulanabilirliğini pek de olası görmüyorum.

Günüm
06-02-2009, 18:52
Ben uzun zamandır Frosch markalı ürünleri kullanıyorum. Ev yapımı ürünlere benzemez elbette ama içerikleri ve ambalajları tamamen çevre ve insan dostu.

Adalet Yağcı
06-02-2009, 19:06
Ben de üzerime düşeni yapmaya çalışıyorum, çamaşır suyu kullanımımı neredeyse sıfırladım, mutfak temizliğinde ne yazık ki, ben de froş kullanıyorum, muadili olacak yerli bir ürün yok çünkü.

Diğer temizlik işlerinde de em-vey ürünlerini kullanmaya çalışıyorum, bulaşık makinesi için boraks çamaşır sodası ve sirkeyi denemek isterim.

Kiraz
06-02-2009, 19:21
Sirkeyi uzun zamandır mutfakta kullanıyorum. Tencereleri, metal kısımları, cam sürahileri çok güzel temizliyor. Tezgahta çalışacaksam temizledikten sonra sabun kalıntılarının gitmesi ve hijyen sağlaması için sirkeli bez ile siliyorum (doğal taş tezgahlarda kullanılamaz, tezgaha zarar verir).

Çok iyi bir yağ sökücü, yağlı tepsilere ya da tezgaha dökünce hemen fark ediyorsunuz.

Bulaşık makinesinde parlatıcı gözünde elma sirkesi kullanıyorum ve memnun kaldım. Balıklı tabaklardaki kokuyu alması için de bulaşık makinasında sirkeli suyla ön yıkama yapıyorum.

İşyerindeki su çok kireçli, bardakların lekelerini çamaşır suyuyla da çıkaramamışlar, sirkeli sabunlu su işe yaradı.

İçine sünger sokamadığımız sürahinin içine biraz sirke, biraz sabun ve kağıt parçaları atıp çalkaladık sonuç çok güzel oldu.

Sirkenin kokusu da beni rahatsız etmiyor zaten kısa zamanda uçuyor. Yapay kokuların sağlığa ne kadar zararlı olduğunu alerjisi olanlar ya da hamile olanlar çok iyi anlıyordur. Bunu bilince de yapay esansların kokusunu kötü algılıyorsunuz.

Çaydanlığın altındaki kireç de sirkeli suyla kaynatılınca gidiyor ama bunun kokusu gerçekten kötü, kimse gelmeden ofiste deneyeyim dedim, sabah gelenlerin yüzü çok kötüydü :)

feriha
06-02-2009, 20:24
Bende bir süredir bu konuya odaklandım.

Yukarıdaki yazıda uygulayabildiklerimi hayatıma alacağım.

Ama sıkı bir şekilde yerli bitkisel organik temizleme ürünü arıyorum.

İyi haber denemedim ama varmış. Çevreyi kirletmeyen, sağlığımıza zarar

vermeyen bu ürünleri en kısa zamanda deneyip paylaşmayı düşünüyorum.

Denizli, İzmir gibi illerimizin firmaları bu tür ürünler üretmişler. Kullanan

arkadaşlar paylaşırlarsa sevinirim.

hosseda
08-02-2009, 11:14
Merhabalar,
Bulaşık makinası deterjanına alternatif olarak arap sabunu ve elma sirkesi kullanma önerilerinizi eşime aktardım. Üçüncü denemesini yapmış, çok mutlu. Makinada yıkanan bulaşıklarda deterjan kalıntısı endişemiz vardı. Arap sabunundan bir zarar gelme ihtimalini az görüyoruz.
Teşekkürler.

Kiraz
08-02-2009, 17:21
"Arap sabunu kullanmak istiyorum ama kokusuna tahammül edemiyorum." diyorsanız Nazar marka, koku ilaveli sıvı arapsabunu var. Ambalajda: Bulaşık, duvar, koltuk, zemin, çamaşır, banyo ve tezgahlarda kullanılabileceği yazılı. İçerik: %15-30 sabun, deiyonize su, koruyucu ve parfum. Ayçiçeği yağı kullanılmış.

Henüz denemedim ama merak edip aldım, klasik arapsabununun da kokusunu da severim. Son aylarda arapsabunu çeşitleri ve yapan firmalar artmış.

denizakvaryumu
08-02-2009, 17:36
Arap sabunu doğal vs.diyoruz ama adı arap sabunu olup da,aslında arap sabunu doğallığını taşımayan ürünlere de dikkat edin derim.

Ben Soda, Çivit, Külsuyu, Kül, Arap sabunu için imece evi ürünlerini tercih etmenizi öneririm.

http://imeceurunleri.blogspot.com/

Kiraz
08-02-2009, 17:37
Ben de gelecek cevabı merak ediyorum.

Kiraz
08-02-2009, 19:48
Evye ve tezgah temizliğinde arapsabunu kullanmayı denemek istedim. Kireci alması açısından sirkeyi de sık kullanırım. Arapsabunu ve sirke karıştığında sabunun yapısı bozuldu, her yer yapış yapış oldu, görüntü de kesmiş süt gibiydi. Makinada sirke kullanıyorum ama arapsabunu denemedim, bu reaksiyon makinada da oluyodur, görmeye imkan yok ama yapışkanlık kalabilir.

İki farklı marka arapsabunu:
62075

Sirke damlatınca:
62076

62077

Elma sirkesi ve üzüm sirkesi; farklı firmaların, farklı özellikteki (sıvı, parfümlü ve ayrıca klasik katı) arapsabunlarında aynı olayı meydana getirdi.

denizakvaryumu
08-02-2009, 20:24
Bulaşık makinesinde 2 ürün aynı zamanda kullanılmıyor sanırım,

Yani önce deterjanla bulaşık yıkandıktan sonra, parlatıcı (sirke) en son devreye giriyor.

Cumhur Tonba
08-02-2009, 20:32
Not:Sabunların asit ortamda bozulmaları ve sert sularda çözünmeyen toprak alkali sabunlarına dönüşmeleri kullanımda sakıncalar doğurduğundan deterjan adı verilen temizleyiciler geliştirilmiştir. Deterjanlarda yağ asitlerinin tuzlarıdır. Bütün deterjanlar nötr, katyonik veya sabunlarda olduğu üzere anyonik olabilen hidrofilik bir grupla birlikte hidrofobik hidrokarbon yapısına sahiptir

Sirke ile karıştırılınca yapış yapış olmasının sebebi.

feriha
11-02-2009, 09:13
Merak ettiklerim;

1-Bu cam şişeler nasıl ve ne ile yıkanıyor?

Gerçekten 20 kere kullanıldıktan sonra piyasaya verilmiyor mu? Netice cam şişelerin üstünde bir tarih yok.

1. Sayın Feriha şişeler yaklaşık 8-10 kez geri dönüş yapıyor. Eğer görmek isterseniz yardımcı oluruz.> > > > Mehmet ÖKDEM

2. Süt şişeleri üç aşamalı yıkama işlemine tabi tutuluyor. Önce soğuk su ile ıslatma. İkinci aşamada 45 derecede sodalı su(kostik soda-NaOH) ile yıkanıyor. üçüncü aşamada 70 derecedeki sodalı su ile (suyun içerisinde %3 NaOH) yıkandıktan sonra durulama işlemi ile yıkama tamamlanıyor. Bu işlem şişe yıkama makinesinde gerçekleşiyor. >

Arkadaşlar Atatürk Orman Çiftliği Süt Fabrikasından gelen mailler. Bilgilerinize;)

laledevri
11-02-2009, 13:54
çaydanlıklardaki kireci gidermek için
Çaydanlığınıza su doldurun içine bir miktar limon tuzu koyup bekletin (ben hep gece koyup sabaha kadar bekletiyorum) sonuç harika oluyor.
lavaboları yıkamadan önce ıslatıp limon tuzu serperseniz yıkadıktan sonra daha da parladığına şahit olursunuz.

hüsnüyusuf
13-02-2009, 09:59
Yerli sermaye ile üretim yapan doğa dostu ürünler de işimizi kolaylaştıracaktır.

http://www.berceste-cc.com/main.htm

feriha
20-02-2009, 06:59
Arkadaşlar arayışlarım sonucunda henüz denemediğim organik bir ürüne ulaştım.;) Bu ürünün tanıtımı aşağıdaki linkte yapılıyor. Ersağ bitkisel temizlik ve kişisel bakım ürünleri. Ürünün organik sertifikası ve Pamukkale üniversitesi tarafından yapılmış analiz raporu yayınlanıyor.Yerli temizlik ürünlerimizin organik sertifikası alması çok hoşuma gitti. Ürün network marketing sistemiyle satılıyor. İsterseniz ücretsiz üye olup ürünü deneyip zehirsiz maddelerle temizlik başlığına uygun kullanımını yaygınlaştırıbilirsiniz. ERSAĞ CLEAN BALL adı kullanılmış ürünlerde.

Bende yeni üye oldum deneyip paylaşmak istiyorum. Sizlerde denemek isterseniz

http://www.bizcokkisiyiz.com/modules.php?name=Content&pa=showpage&pid=9

feriha
20-02-2009, 07:35
Bulduğum linkle yetinmeyip yazdığım maile cevap olarak arayan Ersağ üst direktör Sn Ömer Faruk bey ile yaptığım görüşmeler sonucu bu ürünün Ritha Sapindus mukorossi ağacının taneleri kullanılarak yapıldığını öğrendim.
Ritha tıpta ve temizlikte kullanılıyor

beryun
01-03-2009, 11:26
Temizleyici ve kokulandırıcı olarak limonyağı,limonotu özü,karbonat,adaçayı yağı ve adaçayı tozu,biberiye yağı,lavanta yağı gibi pek çok yağ, hem antiseptik hem de aromatik özelliği nedeniyle kullanılabiliyor..
Ayrıca saçları temizlerken,kil,doğal peyniraltı suyu,yoğurtsuyu ,(durularken sirke veya limonsuyu ile)işe yarayabilir.
Ev temizliğinde boraks,çam yağı,sedir yağı ,sirke,sodyum karbonat(çamaşır sodası) az miktarda arap sabunuyla kullanılabilir.
Bulasık makinasında greyfurt _limon kabukları bulasık deterjanı miktarını azaltmanıza imkan verir

nevsune
16-03-2009, 09:56
İmeceevi'nin doğal temizlik malzemesi ile ilgili önerileri.

KÜL SUYU YAPIMI
1- Şehirde yaşayanlar; en yakın odun ateşinde ekmek yapan, fırına gidip yarım kovadan az fazla kül alın. Bu kül merak etmeyin ya meşedir,ya zeytin **** benzer bir ağaçtandır.Yani potasyumu fazladır.Doğada yaşayanlarda kendi külü yetmediğinde en yakındaki fırından alabilir. Çünkü bu küller siz almayınca şehir çöplüğüne gidiyor.

2- Külün üstüne su ilave edin ve karıştırın. Bu su yağmur suyu olursa daha etkili sonuç alırsınız.

3- Külün içindeki hafif malzemeler kömür dahil su üstüne çıkar. Bunları tel süzgecinizle alıp en yakındaki toprağa bırakın. Çoksa seyrelterek dağıtın. Eğer kömür sobanız varsa ya da mangalda bu kömürleri yakabilirsiniz. Enerjiyi çöpe atmayın.

4- Akşam karıştırılan karışım sabaha kadar durulur. Kül aşağıya çöker, su ise artık potasyum hidroksitli bir şekilde üstte kalır. İşte buna doğal kostik; Kül suyu diyoruz. Çok açık renkli bir çaya benzer. Ihlamur çayı renginde diyebiliriz. Parmağınızı sokup test ederseniz kaygan olduğunu fark edersiniz.

5- O günkü ihtiyacınız kadar suyu bir şişeye aktarın. Geri kalan karışımı karıştırın. Çünkü her karıştırmada külün içindeki potasyum suya karışıp deterjanınızın daha güçlü olmasını sağlayacak.

6- Haftada bir fırına uğrayıp kül alıp karışımınıza eklemeniz yeterli olur.

7- Kovanın altında kalan eski külleri ise başka bir kaba aktarıp krom, çelik, seramik,lavabo,mermer,taş yüzeylerde tel yerine **** biriken yağ katmanlarını ovalayarak temizleyebilirsiniz. Ancak arası açık renk “derz” olan fayanslı yerlerde grilik olacağını unutmayın.

8- Artan külü bahçenizde seyrelterek gübre katkısı, tarım ilacı **** tavuklarınız varsa eşelenerek parazitten arınma kumu olarak kullanabilirsiniz.

9- Sil baştan.... yeni karışım … yeniden kül alıp hazırlamayı unutmayın. Bizimle beraber şehirlerde deneyen dostların ifadelerine göre balkon bu iş için çok uygun bir alan! Kap olarak her tür olabileceği gibi Toprak küpler ideal. Nefes alıp terlediği ve suyu azalttığı için…

Kül suyu hazırlığı ayda bir yeterli olur ama kül suyunu; çamaşır, bulaşık, genel temizlik ve kişisel temizlikte kullanıyorsanız ve kalabalık bir aile iseniz haftada bir yapmayı planlamanız daha gerçekçi olur. Kül suyunun temizleyici özelliğinin artması için, kül ve su karışımını daha uzun süre bekletebilirsiniz veya elde ettiğiniz kül suyunu kaynatarak suyun uçmasını sağlayabilirsiniz. Kaynatmak için kalorifer üstü veya soba üstü yeterlidir. Yukarıdaki soğuk tarifteki kül suyunun yoğunluğu normal şartlardaki ev temizliği için yeterlidir ama temizlenecek malzemenin kirlilik derecesi fazlaysa ısıtılarak yoğunlaştırılmış kül suyu daha etkin olacaktır.

MUTFAKTA DOĞAL TEMİZLİK

BULAŞIK MAKİNESİ ;
Bulaşıklarınızı makineye koymadan önce iyice sıyırmalısınız. Bunun için çok su harcamadan organik çöpleri başka bir kaba artık ekmekle sıyırırsanız kompost yapamıyorsanız **** bizim gibi keçi ve tavuklarınız olmasa da sokakta bu yemeğe muhtaç pek çok hayvan yaşıyor; kedi, köpek,kuş,vs… -Bulaşık makinesi tamamen dolmuşsa deterjan gözüne kül suyu ayrıca parlatıcı gözüne sirke koyun. Sirke yapımı oldukça basit ve kül suyu gibi bedavadır. Ancak ilk denemeler için satılan en ucuz sirke işinizi görecektir.

ELDE BULAŞIK YIKAMA;
Elde bulaşık yıkamanız gerekirse sabun artıkları ile kül suyunu birleştirerek daha önceden hazırladığınız karışım (Arap sabunu) ve sıcak su yeterli olacaktır.Ağır lekeler ,dibi tutmuş tencereler ve kocaman kazanlar için en pratik çözüm kül suyundan artan külün bizzat kendisidir.

ÇAMAŞIR YIKAMADA DOĞAL ÇÖZÜM;

ÇAMAŞIR MAKİNESİ :
Sahip olduğunuz otomatik çamaşır makinesinin kısa veya uzun program gözüne sadece kül suyu koymanız yeterli.Ne oranda olması gerektiğini ise kullandıkça siz belirleyeceksiniz.Kül suyu kullandığınız sürece yumuşatıcıya da ihtiyaç duymazsınız.Çamaşırlarınızı güneşe asarsanız güneşinde son kalan bir leke varsa onu sihirli bir şekilde çıkardığını şaşkınlıkla izleyebilirsiniz. Yıkanan çamaşırlarda koku olmaz.Kötü **** iyi. Ancak siz mutlaka bir koku istiyorsanız denemeler yapabilirsiniz.Arzu ettiğiniz kokunun bitkisinin çayını demleyip yumuşatıcı gözüne atabilirsiniz.

Kaynak (http://www.imeceevi.org/index.php?option=com_content&task=view&id=201&Itemid=1)

ormancık
18-03-2009, 23:40
Elde bulaşık yıkarken;
* Formulünde klor olmayan fosfor ve fosfatsız sıvı deterjanları kullanın ya da bir kalıp saf sabunu tavaya rendeleyerek üzerini örtecek kadar su ekleyin ve hafif ateşte eriyinceye kadar pişirin. Uygun bir kaba döküp, sıvı deterjanları kullandığınız gibi kullanın.

*Sıvı sabun veya arapsabunlu suya sirke katarak, bulaşıkta kullanabilirsiniz.
* Yanmış tencere/tavalarınızı tuzlu veya içinde patetes kabukları olan suda bir gece beklettikten sonra, kaynatıp temizleyebilirsiniz.

* Yanmış çaydanlıklarınız için, 1 çay kaşığı karbonat, 1 çay kaşığı tuz, yarım bardak sirke ve biraz suyu karıştırıp çaydanlığın içinde kaynatın.

Sn.malina,

Öncelikle verdiğiniz bilgiler için size ne kadar teşekkür etsem azdır. Gerçekten bir insan olarak değil de "ANNE" olarak hemen yarın bu verdiğiniz tarifleri uygulamaya başlayacağım. Çünkü ileriki nesiller bizden ne görürse onu uyguluyor.Ben de kızıma iyi bir örnek olmak istiyorum ve hemen yarın başlıyorum, çaydanlıklardan;) Hatta bu işlemi kızımla yapacağım ki kalıcı olsun.

Malum damacana su kullanıyorum.Ancak pompasının yeterince dezenfekte olup olmadığı sorusu aklıma takılıyor.Yukarıda verdiğiniz elde yıkama tarifini bu tür pompalara uygulayabilir miyiz, kimyasal bir bileşim ortaya çıkar mı? (pompanın malzemesinden ötürü)

ormancık
18-03-2009, 23:52
Sn.malina,

Diğer merak ettiğim bir konu da; acaba çamaşır ve bulaşık makinaları için verdiğiniz deterjan tarifleri kireçli sulara karşı da etkili oluyor mu? Yani kaş yapayım derken göz çıkarırmıyım bilemiyorum.:) Çünkü suların kireçli olması bir süre sonra makinaya zarar verir reklamlarda deniliyor ya "KİRECE KARŞI ETKİLİ deterjan vs". o sebeple:))

Yağız59
19-03-2009, 00:54
Sn.malina,

Diğer merak ettiğim bir konu da; acaba çamaşır ve bulaşık makinaları için verdiğiniz deterjan tarifleri kireçli sulara karşı da etkili oluyor mu? Yani kaş yapayım derken göz çıkarırmıyım bilemiyorum.:) Çünkü suların kireçli olması bir süre sonra makinaya zarar verir reklamlarda deniliyor ya "KİRECE KARŞI ETKİLİ deterjan vs". o sebeple:))

Aşağıda yazacaklarım belki tartışılabilir ama ben kararlıyım;

Tekirdağ'ın sularıda serttir yani kireçli sular sınıfına göre ikinci derecedir. Ben sekiz yıllık evliyim ve yeni evliyken kirece karşı etkili maddeler kullanıyorduk.

Hani şu reklamlarda özene bezene gösterilen kirece bulanmış makine rezistansı varya işte o markayı kullanıyoduk. Bir gün bir arkadaşım bu maddeleri hiç kullanmadığını ve zararda görmediğini söyledi. O günden beri yani tam 7 senedir bizde kullanmıyoruz ve makinede herhangi bir sorun yaşamadık. Başka bir arkadaşım da 6 senedir kullanmıyor ve oda bir sıkıntı yaşamadığını söylüyor.
Hesap yaptım o meşhur markalara 6 yılda verilen paralarla yeni bir makine alınıyor. Dolayısı ile biz şu anda kardayız. Ancak zamanla rezistansın kireçlenmesi elektrik tüketimini artırıyor fakat o miktarı ölçemedim. Takip ettiğim kadarı ile zaman içinde elektrik faturalarımda ciddi artış olmadı tabi zamlar dışında :)
Tabi yukarıda ifade ettiğim husus bilimsel bir açıklama olmamakla beraber, bizzat uygulanmış ve olumlu sonuç alınmıştır.O bakımdan burada bunu paylaşmak istedim.

Saygılarımla

berduray
19-03-2009, 09:44
Rezistans değiştirmek, bahsettiğiniz, makinanızın uzun yaşaması zırvalı üründen çok daha ucuza geliyor.

malina
19-03-2009, 10:46
Ormancık, ben yazıyı alıntıladım, yazmadım. Yani soruları ortaya sorun, bana değil :)
Cevap yazan arkadaşlara teşekkür ederim...

Remedios
19-03-2009, 11:13
Çamaşır/Bulaşık makinelerinde kullanılan rezistansların üreticideki maliyeti taş çatlasa 5 Euro'yu geçmez. Servislerin parça değişiminde bu maliyet bize belki 10 katı civarında yansıyabilir.

Rezistans değiştirme süresi; örnek olarak 5 yılda bir olsa, bu süre içerisinde piyasada satılan kireç çözücülere ödenen paralarla bir değil bir kaç yeni çamaşır/bulaşık makinesi alınabilir.

Ev temizliğinde kullanılan zehirli maddelerin yanı sıra kişisel temizlikte kullanılan zehirli ve kanserojen malzemeler de insanı düşündürüyor, özellikle bugün bilinen bir bebek şampuanında kanserojen madde bulunduğu iddialarını okuyunca.

Kişisel temizlikte şampuan yerine arap sabunu veya kalıp sabunlar mı kullanmak gerekir?

Arap sabunu kullansak, hijyenik ortamlarda mı üretiliyor sorusu aklıma takılıyor.

Saygılarımla,

kateriçka
19-03-2009, 19:47
Temizlik maddeleri genel olarak hepsi petrol türevli olduğu için kanserojen riski taşımakta
ve denizlerimiz ve doğamız kirlenmekte

ne kullanmalıyız derseniz alternatifler var araştırmalıyız çünkü bu doğa bizim

mmenekşe
01-04-2010, 10:34
Dünyadaki yeni trend artık deterjan yerine doğal ürünler kullanmak..

aygün
01-04-2010, 14:15
Sözünü edeceğim deterjan değil, sabun. Tamamen doğal. Hammaddesi de Siirt fıstığının ana bitkisi olan Menengiç. Saç dökülmesini önleme özelliğiyle öne çıkıyor........

Didem
01-04-2010, 15:50
Ben piyasadaki deterjanların kanserojenliğiyle bir ara kafayı bozmuştum. (niye geçmiş zaman kullandıysam?). Yani tam soup nut'ım denebilir.

Son olarak (reklama girer mi bilmem) Frosch marka içerisindeki maddeleri tek tek araştırdım ve hemen hemen hepsinin doğada çözünebilen maddeler olduğunu gördüm. Gizledikleri maddeler var mı bilemem tabi.

Bu konu ayrı tabii, asıl konu doğal maddeler. Yabancılar kül durusunu çok seviyor çamaşır deterjanı olarak. Ben yapmaya çalıştım, pek birşeye benzemedi. Şimdilerde çamaşır sodasını ağırlıklı kullanmaya çalışıyorum.

Umarım bu başlık altında yeni birşeyler öğrenebiliriz...

aygün
01-04-2010, 16:25
Eskiden annem bir bidona koyduğu bir miktar külün üzerine suyu ekler ve öylece bekletirdi. Zamanla külün dibe çöktüğü bu suyu beyazlarda kullanırdı. Beyazlatıp yumuşatsın diye...

agozce
15-04-2010, 03:05
Birde tespi çalısı var. Bizde en çok onun yaprakları kullanılırmış. Latince adını bilmiyorum. Çok güzel kokan beyaz çiçekleri olur. Yaprakları kuru olarak dokunulursa kaşıntı yapar. Tohumlarından tesbih yapılır.( Tesbih ağacı değil)

Toroslarda çok olur.

Özden
15-04-2010, 11:22
Sirke (http://meyvelitepe.typepad.com/meyvelitepe/2008/06/birka%C3%A7-damla-sirke.html), karbonat (http://meyvelitepe.typepad.com/meyvelitepe/2008/02/bir-avu-karbona.html)ve arap sabunuyla başlayabilirsiniz.

Bulaşık makinesinde 1 yıla yakın bir zamandır deterjan gözünde arap sabunu, parlatıcı gözünde de elma sirkesi kullanıyoruz. Sonucundan memnunuz. Bir de tuz bölmesi için bir alternatif bulabilirsek daha iyi olacak.

Çamaşır makinesinde yumuşatıcı yerine sirkeyi ben de deneyeceğim. Sevgilerle..

Didem
15-04-2010, 14:42
Bulaşık makinesinde 1 yıla yakın bir zamandır deterjan gözünde arap sabunu, parlatıcı gözünde de elma sirkesi kullanıyoruz. Sonucundan memnunuz. Bir de tuz bölmesi için bir alternatif bulabilirsek daha iyi olacak.

Dr-ozden,

Ben de parlatıcı olarak elma sirkesi kullanıyorum uzun zamandır. Ancak arap sabunu ile hiç de iyi sonuçlar almadım. Sırrınız nedir öğrenebilir miyim.

Bu arada tuz bölmesine de turşu yapımında kullanılan kaba tuzdan koyuyorum. Biraz hızlı bitiyor sadece. 2-3 yıldır makineme henüz birşey olmadı.

Buradan reklam olur diye yazmaya korkuyorum ama isteyen olursa özeline organik sertifikalı bulaşık ve çamaşır deterjanları, çamaşır yumuşatıcılarının markalarını verebilirim. (Kafayı bununla bozduğumu söylemiştim yukarılarda..!). Hatta 8 yaşındaki kızım için yine organik şampuan kullanıyorum. Ben internetten topluca ısmarlıyorum, İstanbul'da olanlar doğrudan da alabilirler.

Özden
15-04-2010, 14:52
Sevgili Didem;
Özel bir sırrım olsa paylaşacak daha iyi bir dost ortamı bulamazdım zaten :) Ama özel birşey yapmıyorum. Klasik yarı-sıvı arap sabunu.
Tuz konusu makinede yeterli temizliği sağlamak için deterjandan daha önemli gibi geliyor bana. Dediğim gibi uygun bir alternatif olmadığından şimdilik normal makine tuzlarından kullanıyorum.

OĞUZKAAN
15-04-2010, 15:03
Evet hatırladım... :) saponin'ler sabun da adını bu içerik sınıfından alır.
Eskiden müdril olarak da kullanılırdı. şimdilerde helvada var yanılmıyorsam.

Bilgi doğrudur.

OĞUZKAAN
15-04-2010, 15:14
Demeyeyim demeyeyim diyorum ama, temizlik adına sularımızı kirleten yegane şey deterjan. üstelik kimsenin dokunmak istemediği ve hatta adını bile anmadığı bir materyal. Zira bir eve su girdiğinde onsuz çıkmadığı tek kimyasal. Düşünsenize mutfakta deterjan, banyoda deteryan, lavaboda deterjan. Tuvaletteki insan atıkları bile bu deterjandan daha temizdir bence. Bir ülkenin suyu alınıp evlere taşınıp kirletilip geri çıkıyorsa akıllara zarar bir oranla bu kirlenmenin sonuçlarını yaşarız. Bu memlekenin suyu çok fazla sürmez içilemez hale gelir. Daha şimdiden büyükşehirlerin suyu içilemez durumda varın Anadoluyu siz düşünün. Alternatif temizlik arayışlarına ne giriliyor nede tercih ediliyor, varsa yoksa kimya sanayi.

Sayın yılmaz, siteye yeni girdim. ama haklı endişenizi görünce cevaplandırayım dedim. Tasalanmayın, zira deterjan yerine ondan daha güzel fonksiyonu olan doğal bir temizlik malzemesiyle tanıştım. Reklam olmasın diye e-mailimden öğrenebilirsiniz. Selamlar

yasin_cetin
17-04-2010, 22:52
Dr-ozden,

Ben de parlatıcı olarak elma sirkesi kullanıyorum uzun zamandır. Ancak arap sabunu ile hiç de iyi sonuçlar almadım. Sırrınız nedir öğrenebilir miyim.

Bu arada tuz bölmesine de turşu yapımında kullanılan kaba tuzdan koyuyorum. Biraz hızlı bitiyor sadece. 2-3 yıldır makineme henüz birşey olmadı.

Buradan reklam olur diye yazmaya korkuyorum ama isteyen olursa özeline organik sertifikalı bulaşık ve çamaşır deterjanları, çamaşır yumuşatıcılarının markalarını verebilirim. (Kafayı bununla bozduğumu söylemiştim yukarılarda..!). Hatta 8 yaşındaki kızım için yine organik şampuan kullanıyorum. Ben internetten topluca ısmarlıyorum, İstanbul'da olanlar doğrudan da alabilirler.

Arkadaşlar,
bu arkadaşın bahsettiği %100 organik bitkisel temizlik ve kozmetik ürünlerinin satışını yapıyorum.
tamamen yerli bir firmadır. kimyasallara göre çok ta hesaplıdır. ilgilenenler lütfen göz atsın.. cevahirbursa[dot]com

aycicegi
17-04-2010, 23:54
Bu konunun açıldığını görünce yazmadan edemedim. Benim de geçen seneden beri aklımda kendi deterjanımı yapmak. İlgilenenler varsa evimizde yapıp sonuçlarını buradan yazabiliriz, yaptıklarımızı başkalarıyla paylaşabiliriz.

İşin aslı şu, yurtdışında Garbage Enzym ( Çöp Enzym) denilen ve evdeki sebzelerden ve meyve artıklarından yapılan çok etkili ve yaygın olarak kullanılan doğal bir deterjan var. Yalnız fermente olmasını beklemek biraz zaman alıyor, 3 ay. Ama bir kere yapınca yaptığınızdan bir miktar ayırıyorsunuz ve onunla tekrar yapıyorsunuz bu sefer yanlış hatırlamıyorsam 1 ayda oluyor. Paylaşımın önemi burda ortaya çıkıyor. Deterjanınızdan bir miktar arkadaşınıza veriyorsunuz, o da kendi deterjanını yapıyor bu sayede 3 ay beklemek zorunda kalmıyor :)

Linkini veriyorum, ingilizce bilenler buradan okuyup şeker, su ve meyve kabukları kullanarak hemen yapmaya başlayabilirler.

http://www.o3enzyme.com/enzymeproduction.htm

İngilizce bilmeyenler merak etmesin sizin için çeviri yapacağım :)

aycicegi
18-04-2010, 01:06
Evet, işin özünü anlatan çeviri aşağıda. Yalnız bunu yaparken dikkat etmeniz gereken bazı püf noktalar var, nasıl kullanacağınız , kullanım alanları ..vs.'yi de yazmadan olmaz, eksik kalır. Bir kere kullanım alanı o kadar geniş ki şaşırıp kalmamak elde değil. Onları da yazıcam bir sonraki mesajda...

Garbage Enzym (Çöp Enzim) Nasıl Yapılır

Gerekli maddeler.
1. Kahve rengi şeker. Herhangi işlem görmemiş şeker veya kahve rengi şeker işinizi görecektir ama asla beyaz şeker kullanmayın.
2. Mutfak artığı. Mutfak artığından kastı sebze ve meyveler. Artan yemeklerinizdeki sebzeleri de kullanabilirsiniz ama kullanmadan önce sebzeleri suya sokup üstlerindeki sosların gitmesini sağlamalısınız. Et ve et ürünleri asla kullanmayın.
( Bence en iyisi meyve kabukları kullanmak. Yapanların çoğu meyve kabuğu kullandığını yazmış yorumlarda ve güzel kokması için limon ve portakal kabuğu atıyorlarmış. )
3. Su
4. Plastik şişe

Nasıl Yapılacağı:
1 ölçü şeker,
3 ölçü meyve kabuğu
10 ölçü su

Örnek oran: 300 gr. Şeker + 900gr meyve kabuğu + 3 litre su , karıştırılarak 5 litrelik pet şişeye konur ve kapağı kapatılır,şişenin üstüne tarih yazılır ve 3 ay bekletilir. Oda sıcaklığında serin ve kuru biryerde bekletilir. İlk ay, günde bir kere kapağı açılır ve oluşan gazların dışarı çıkması sağlanır.Gazlar çıktıktan sonra kapağını kapatmayı unutmayın.

2. ve 3. aylarda sadece gaz oluştuğunda kapağını açın ve gazın çıkmasını sağlayın sonra tekrar kapağı kapatmayı unutmayın. Fermantasyon süresince bazen üstte beyaz bir tabaka oluşabilir, normaldir. Eğer solucan veya kurt gibi birşey görürseniz panik olmayın, 1 avuç kahve rengi şeker katın ve karıştırıp kapağı kapatın. 1 gecede yok olduklarını göreceksiniz.
3 ay dolunca organik deterjanınızı süzgeçten geçirin, meyve kabuklarını toprağa gömebilir veya çöpe atabilirsiniz. Deterjanınızı su ile karıştırıp kullanın.

Özden
18-04-2010, 09:21
Sn. aycicegi;
İlginç geldi paylaşımınız, küçük ölçekli olarak deneyeceğim. Siz deneyip sonuç aldınız mı?

Sarıcan
18-04-2010, 09:53
Bu konunun açıldığını görünce yazmadan edemedim. Benim de geçen seneden beri aklımda kendi deterjanımı yapmak. İlgilenenler varsa evimizde yapıp sonuçlarını buradan yazabiliriz, yaptıklarımızı başkalarıyla paylaşabiliriz.

İşin aslı şu, yurtdışında Garbage Enzym ( Çöp Enzym) denilen ve evdeki sebzelerden ve meyve artıklarından yapılan çok etkili ve yaygın olarak kullanılan doğal bir deterjan var. Yalnız fermente olmasını beklemek biraz zaman alıyor, 3 ay. Ama bir kere yapınca yaptığınızdan bir miktar ayırıyorsunuz ve onunla tekrar yapıyorsunuz bu sefer yanlış hatırlamıyorsam 1 ayda oluyor. Paylaşımın önemi burda ortaya çıkıyor. Deterjanınızdan bir miktar arkadaşınıza veriyorsunuz, o da kendi deterjanını yapıyor bu sayede 3 ay beklemek zorunda kalmıyor :)

Linkini veriyorum, ingilizce bilenler buradan okuyup şeker, su ve meyve kabukları kullanarak hemen yapmaya başlayabilirler.

http://www.o3enzyme.com/enzymeproduction.htm

İngilizce bilmeyenler merak etmesin sizin için çeviri yapacağım :)

Sn. Ayçiçeği,

Bahsettiğiniz konu forumda aylardır tartışılıyor ve çevirisi de yapılmış durumda.

Enzim (Enzyme) (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=18541) başlığını okumanızı tavsiye ederim.

aycicegi
18-04-2010, 10:51
Sn. Ayçiçeği,

Bahsettiğiniz konu forumda aylardır tartışılıyor ve çevirisi de yapılmış durumda.

Enzim (Enzyme) (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=18541) başlığını okumanızı tavsiye ederim.

Sayın Sarıcan,

Bu konu açılınca forumda yok zannedip araştırmadım. Teşekkürler, inceleyeceğim.

aycicegi
18-04-2010, 11:18
Sn. aycicegi;
İlginç geldi paylaşımınız, küçük ölçekli olarak deneyeceğim. Siz deneyip sonuç aldınız mı?

Sayın dr. ozden,

Henüz denemedim ama geçen seneden beri aklımda bir türlü denemek kısmet olmadı. Dün formda bu başlığı görünce bir hevesle yazdım, belki bu hevesle haftaya ilk enzimimi yaparım diye içimden geçirmiştim hatta ama forumda bu konu varmış.

O kadar çok kullanım alanı var ki, her türlü temizlik işlerinde, leke çıkarmada, araba temizleme, toprak gübreleme, deodorant olarak, böcek ısırmalarında antiseptik olarak, yüz toniği olarak ...vb. liste uzun anlayacağınız.

İsterseniz ordakileri bir okuyun önce. Çünkü bazı püf noktalar var, mesela kapağı açarken dikkat olmalısınız kendinizi yaralayabilir veya etrafı batırabilirsiniz şiddetli gaz çıkışından dolayı. Daha kısa sürede sonuç olmak için kısa yollar var ayrıca, yapanlar yazmıştır eminim forumda.

Bizim bu yazışmalarımız ve benim alttaki çevirim daha önce bunu duymayanlara ışık tutsun diyelim.

Bende bu gazla bugünden itibaren meyve kabuklarını saklamaya başlıyorum:)

Özden
18-04-2010, 18:56
Tamam bir deneyelim :)
Forum gerçekten çok geniş, ben de enzim başlığını görmüştüm ama içeriğinin böyle olduğunu düşünmemiştim, bu vesileyle okudum :)

basketci61
29-09-2010, 10:24
ben bu konuyla ılgılı ıyı bır arastırma yaptım dogal bır urun astım hastasıyım ilk defa bır temızleyıcıden etkılenmeden rahatsız olmadan kullanabılıyorum

fatmazehra
25-11-2010, 14:02
ellerinize emeginize sağlık arkadaslar..gerçekten çok yararlı bilgiler vermişsiniz..ben de anneyim ve en çok bebegimi düşündüğüm için zehirli kimyasalları kullanmak istemiyordum..

beyağıllı
05-12-2010, 23:07
odun külü çamaşır suyundan çok daha etkili.Odun külünün bulaşık ve çamaşır temizliğinde kullanıldığını öğrenince fırın ve tencere temizliğinde denedim ve şaştım kaldım.Sizlerede öneririm

beyağıllı
05-12-2010, 23:09
evt dediğiniz gibi ucuza gelsin diye daha farklı kmyasal maddelerin kullanılmadığını nerden anlayacağız.

Lalezar78
08-01-2011, 17:51
Bulduğum linkle yetinmeyip yazdığım maile cevap olarak arayan Ersağ üst direktör Sn Ömer Faruk bey ile yaptığım görüşmeler sonucu bu ürünün Ritha Sapindus mukorossi ağacının taneleri kullanılarak yapıldığını öğrendim.

ERSAĞ ürünlerini ben de kullanıyorum. Alıştığımız deterjanlar gibi bol köpüklü değil; ama fosfatsız, bitkisel bir ürün olduğu için tercih ediyorum. Artık deterjan kullanmıyorum.

denizakvaryumu
11-01-2011, 14:50
Prof.Saraçoğlu,

bulaşık makinesi tableti ile çamaşır makinesi tableti çıkarmış.

%100 Zeytin- ve Defne yağından üretilmiştir. Fosfat ve Sülfat içermez. Sentetik kimyasal içermemektedir.Bu ürünün doğallığı İstanbul Teknik Üniversitesi onaylıdır.

http://www.saracoglu.at/bolum.php?name=urunler&s_op=main&catid=deterjanlar

todash
27-01-2011, 20:52
turmepanın da böyle ürünleri varmış.
Aşağıdan bakabilirsiniz.
http://www.turmepa.org.tr/urunlerimiz/temizlik-urunleri.aspx

escos
13-10-2011, 13:01
Sabun cevizinin (soapnut) meyvalarından organik sıvı deterjan ve sabun yaptim. Cok guzel islevi var. Tum camları,aynaları, evdeki muslukları lavaboları bununla temizliyor. Antiseptik ve organik tertemiz oluyor.

Çamaşırları da ilk andan itibaren bunlarla yıkamaya döndüm. Super bir urun oldu. Çamassirlarim sentetik kokulardan ve kopuk yapici ajanlardan uzak cild ve doga dostu. Ayrıca yumusatici kullanmama gerek kalmadi. Temizleme icin Kimyasal kullanmadigimdan, bu kimyasallari yıkama sonrasi ayirmama da gerek kalmadi. Hem masraflarim dustu hem de ekolojik bir urune sahip oldum. Bu urunu simdi gelistiriyorum, cok miktarda yapabilirsem online satisina baslayacagim.
www.sabunagaci.com (http://www.sabunagaci.com)
beni twitter.com/escosku takip edin. Tum dunyadaki diger temizlik seven doga dostu insanlar gibiyseniz, Bir kere bu urunu kullanınca vazgecemeyeceksiniz. Kimyasallara donmek istemeyeceksiniz...:rolleyes:

escos
13-10-2011, 13:02
Sabun cevizinin (soapnut) meyvalarından organik sıvı deterjan ve sabun yaptim. Cok guzel islevi var. Tum camları,aynaları, evdeki muslukları lavaboları bununla temizliyor. Antiseptik ve organik tertemiz oluyor.

Çamaşırları da ilk andan itibaren bunlarla yıkamaya döndüm. Super bir urun oldu. Çamassirlarim sentetik kokulardan ve kopuk yapici ajanlardan uzak cild ve doga dostu. Ayrıca yumusatici kullanmama gerek kalmadi. Temizleme icin Kimyasal kullanmadigimdan, bu kimyasallari yıkama sonrasi ayirmama da gerek kalmadi. Hem masraflarim dustu hem de ekolojik bir urune sahip oldum. Bu urunu simdi gelistiriyorum, cok miktarda yapabilirsem online satisina baslayacagim.
beni twitter.com/escosku takip edin. Tum dunyadaki diger temizlik seven doga dostu insanlar gibiyseniz, Bir kere bu urunu kullanınca vazgecemeyeceksiniz. Kimyasallara donmek istemeyeceksiniz...:rolleyes:

escos
22-10-2011, 14:25

KEndimi Alıntıladım ama diger forum basligi altindaki gelismemi paylaşmak istedim..:)

Su anda kendi hazirladigim karisim dogal urunleri degil ama hammaddem olan dogal sabun cevizini sahibinden.com da (http://www.sahibinden.com/ilan/alisveris-diger-her-sey-siradisi-urunler-dogal-camasir-deterjan-organik-tohum-ecocert-deneme-20-adet-62364694/pasif-ilan/#classifiedTitle)ucretsiz kargo ile deneme olarak satmaya basladim. Tutarsa gelis maliyeti de azalacagindan daha ucuza getirtebilecegim.
"SABUN AĞACI" (http://www.sabunagaci.com) da ise bu urunle neler yapabilirsiniz. Recetelerimi paylasacagim. Dedigim gibi ufak bir adim ama evde ekolojik ortamda ailecek cok mutluyuz
Yemyesil Gunlere Insallah!

ayhat
12-12-2011, 11:55
Bulaşık makinasında parlatıcı yerine, çamaşır makinasında da yumuşatıcı yerine sirke ve yine çamaşır makinasında deterjanın yarısı kadar da karbonat deneyen var mı? Makinaları bozarmıyız acaba?

fsuzen
13-12-2011, 20:13
Makinaların tuz haznesine sofra tuzu veya daha kalın olan turşu tuzu koyabilirsiniz. Zaten ticari markalı ürünler de aynı tuz.

Arap sabunu doğal olarak değerlendiriliyor ama bildiğim kadarı ile ana maddesi potasyum hidroksit.(KOH)

serkan_istanbul
13-12-2011, 20:23
Bulaşık makinasında parlatıcı yerine, çamaşır makinasında da yumuşatıcı yerine sirke ve yine çamaşır makinasında deterjanın yarısı kadar da karbonat deneyen var mı? Makinaları bozarmıyız acaba?

çamaşır makinasında ben asla kireç önleyici kullanmadım. beyazları kaynatmam gerektiğinde ana yıkama bölümüne 1 su bardağıda deterjanın yanında sirke koyuyorum. aslada kireçlenmedi kirecide söküyo.

escos
09-01-2012, 11:34

evet işte benim sevgili bitki ürünüm sapindus mukorossi:

ham tamamen organik bitkicik olarak kullanılabilir...:):rolleyes:

laydogmus
06-02-2012, 12:03
Merhabalar

Bir süredir çamaşır deterjanı yerine sabun tozu-çamaşır sodası,ev temizliğinde sıvı arap sabunu , bulaşık mak. parlatıcı yerine sirke kullanıyorum.
Bulaşık makinasında arap sabunu kullanımı konusunda genellikle olumsuz yorumlar buldum bu yüzden denemedim , elde yıkamadada matlaştırdığından kullanmıyorum.
Bulaşık makinasın ve elde yıkamada ,ayrıca el ve vücut temizliğinde kullanabileceğim organik - bitkisel ürünler arayışındayım . Tavsiye edebileceğiniz ürünler var mı?
Selamlar

agozce
14-02-2012, 16:15
(Daha önce bahsedilmiş mi, formda aradım ama göremedim. Öyle ise bu mesajı daha sonra silerim)

İşte bu ! Bizler talep ettikçe, zararlı kimyasallarla doğayı, sağlığımızı, cebimizi eritmekten vazgeçtikçe üreticiler buna yöneleceklerdir. Ambalaj da çevreyle uyumlu olduğu zaman tamamdır.

Adana'da faaliyet gösteren CEO firması tarafından zeytinyağı ve defne yaprağından doğal olarak üretilen ve hiçbir kimyasal içermeyen atomize toz deterjanı, Dünya Buluş ve Patent Fuarında iki ödül aldı.

Almanya'nın Nürnberg Kenti'nde 30 ülkeden 780 firmanın katılımıyla gerçekleştirilen Dünya Buluş ve Patent Fuarı'nda, CEO Madencilik, Kağıt, Kimya, Endüstriyel Maddeler Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi tarafından "New" markasıyla üretilen atomize toz deterjanı genel yarışma bölümünde Gümüş madalya kazandı. Ayrıca, ilk kez bu yıl verilen çevreye saygılı yerel buluşlar dalında da büyük özel ödüle layık görüldü.

Türk Patent Enstitüsü tarafından Türkiye'de "Yılın Buluşu" seçilen ve fuarda Türkiye'yi temsil etmesi kararlaştırılan 3 firmadan biri olan CEO Madencilik, Kağıt, Kimya, Endüstriyel Maddeler Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi'nin Genel Müdürü ve Adana Sanayi Odası Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Ercan Karakaya, ürettikleri kimyasal içermeyen toz deterjan ile iki ödülü kazanmanın sevincini yaşadıklarını söyledi.

Cenap Bülbün ve Osman Yavuz ortaklığında kurdukları firma tarafından ürettikleri toz deterjanın bir devrim niteliğinde olduğunu belirten Kimya Mühendisi Ercan Karakaya, "Kimyasal içerikli olanlardan daha etkin temizleme gücüne sahip deterjan, zeytinyağı ve defne yaprağından üretildiği için çamaşırlara ayrıca yumuşatıcı kullanmak da gerekmiyor" görüşünü dile getirdi.

Türkiye'de doğal ürünlere yatırım yapan, doğal sentetik içermeyen toz deterjan üreten ilk firma olduklarını vurgulayan Karakaya,"Yüzde 100 yerli hammadde kullanarak ülke kaynaklarını değerlendirerek büyük katma değer yaratacağız, hem döviz kaybından kurtulacağız, hem de yöre çiftçisini kalkındıracağız" diye konuştu.

Adana Sanayi Odası Başkanı Sadi Sürenkök, Adana sanayi firmalarının dünya ve yurt ölçeğinde ödüller kazanmasının gurur verici olduğunu söyledi. Son yıllarda Adana sanayi firmalarının önemli buluşlara ve başarılara imza attığını vurgulayan Sürenkök, "Kent sanayisinde yaşanan olumlu gelişmeler, teknolojide ve kaliteli üretimde ulaştığı seviyeyi göstermektedir" dedi.

Sürenkök, bu yıl içerisinde Sunar Grubun "Sunar İnce Belli" ile "Ambalaj Ayyıldızları" yarışmasında Gümüş ödül, Sunar Mısır'ın gıda sektöründe; 'altın madalya' olarak nitelendirilen 'FAO Madalyası', CEO firmasının ise kimyasal içermeyen atomize toz deterjan deterjan ile Gümüş madalya ve özel ödül kazanmanın Adana sanayi için önemli başarı olduğunu kaydetti. (haberler.com)

(metro market ve Carfour da var)
269076

En çok kullandığımız bulaşık ve çamaşır deterjanları. Bu ikisini doğal ürünlerden alırsak ve bunlar yaygınlaşırsa yeraltı suları çok daha az kirlenir....

denizakvaryumu
15-02-2012, 08:29
Teşekkürler,
bu tür ürünler desteklenmeli...
Ben de bulabilirsem bir deneyeyim.

Bir de

http://www.saracoglu.at/bolum.php?name=urunler&s_op=ushow&urunid=fitomatik_tablet

http://www.saracoglu.at/bolum.php?name=urunler&s_op=ushow&urunid=bitkisel_bulasik_makinesi_tableti

linkteki ürünü de aynı firma mı üretiyor merak ettim :)

mandalinci
15-02-2012, 08:42
Odun külü ile temizlik ilginç ama neden olmasın eskiden deterjan mı vardı? Deneyeceğim.

Ben de, bulaşık makinası parlatıcı gözüne bir servis elemanının tavsiyesiyle senelerdir elma sirkesi kullanıyorum, çok memnunum.

Sulardaki kireç meselesine gelince, İzmir'de oturduğumuz sitenin suları çok kireçliydi, gerçi 1-2 gün önce uzun kazı vb işlemleri sonunda şehir şebekesine kavuştuk ama gene de ben tedbiren, kireç kırıcı , su yumuşatıcı bir cihaz taktırdım. Makinalar ve cildimiz için iyi olacağını düşünüyorum.

Verilen bilgiler için teşekkür ederim.

cagatayu
04-03-2012, 11:55
MERHABALAR;
zannediyorum bahsettiğiniz bitkiyi biliyorum ısparta çevresinde hinnap **** ünnap denilen meyvesi iğde ve hurma arası olan bir bitki

chambre
08-04-2012, 17:08
Deterjansız temizlik adına 1 haftadır denemeler yapıyorum evde. İşte elde ettiğim sonuçlar ve soru(n)lar;

Çamaşır sodası (toz değil, parçalı, buz görünümlü vermişti aktar, tozunu da alıp tekrar denemek istiyorum) ve rendeleyip ocakta az su ile jelleştirdiğim kalıp sabun ile koyu renk çamaşırlarda memnun kaldım, ön yıkamalı uzun bir program ve 60 derecede, ama gömlek yakaları ve beyaz çamaşırlardaki lekeler gitmedi. Toz çamaşır sodası ile beyazları bir daha denemek istiyorum. Önerilere ihtiyacım var.

Bulaşık makinesine boraks ve karbonatı eşit miktarlarda koydum. Elma sirkesi zaten yıllardır parlatıcı gözünde kullandığım bir şey. Sonuç: Bulanık ve iyi yıkanmamış bulaşıklar. Bu konuda da önerilere ihtiyacım var.

Evde yer silme, tezgah-lavabo-cam temizliğinde, her tür toz alma işinde arap sabunundan çok çok memnunum, tabi camları sonra sirkeli kağıt ile siliyorum. Lavaboyu limon ya da sirke ve karbonat ile temizliyorum. Bunlarda sorun yok.
Tuvalet tıkanmıştı: boraks ve sirke bu konuda birlikte gayet etkili. Arap sabununun en iyi markası hangisi acaba, bir de doğala en yakın olduğundan güveniyorum ama bu konuda bilgisi olan paylaşmak isterse sevinirim.

Limontuzu ve parça halindeki çamaşır sodasını biraz su ile karıştırıp fayans aralarında etkili bulanlar da olmuş, deneyeceğim balkonun yerleri için.

Bu konularda denemeleri olanlar lütfen önerilerinizi yazar mısınız, özellikle bulaşık ve çamaşır makinesi için. Şimdi forumdaki enzim başlığını okumaya gidiyorum, Meyvelitepe de bu ay bloğunda bu konuyu yazmıştı, o yazıyı da bir daha notlar alıp okuyacağım.

Sevgiler...

chambre
08-04-2012, 17:49
Arap sabununun halılarda ve koltuklarda da çok işe yaradığını ekleyeyim. Sabun kalıntısı olmasın derseniz en son sirkeli su ile silin. Ayrıca halılara karbonat serpip süpürdüm, parladılar ama temizlik anlamında tam olarak ne kadar işe yaradığını bilmiyorum.

yeşilyol74
10-04-2012, 22:38
yıllardır doğal deterjan arayışı içinde iken ersağla tanıştım.sapindus mukorossi yani sabun ağacı bitkisinden elde ediliyor.hindistanta kutsal ganj nehiri boyunca yetişen bir bitki.2002 yılında denizli pamukkkale üniversitesi öncülüğünde çalışmalara başlanmış.2006 yılında ilk fosfatsız çamaşır deterjanları üreterek piyasaya sürülmüş.networking sistemi ile çalışan ve kulllandıkça her geçen gün başka bir mucizesine şahit olduğum ürünler.herkese tavsiye ederim.www.ersağ.com.tr tamamen yerli bir firma.

arapsabunu
10-04-2012, 23:00
Sayın yeşilyol74, sözünü ettiğiniz ürünlerin fiyatlarını göremedim web adresinden. Nasıl öğrenebilirim?

mst
11-04-2012, 11:05
Arkadaşlar, bulaşıkların makinada yıkanması konusunda epeydir aklıma takılan bir soru var. Şöyle ki:
Bulaşık makinaları yıkama yaparken suyu ısıtıyor, yani ortam sıcak. Bu sıcaklık yağların erimesini sağlıyor. Basınçlı su ise hem bu yağları hem de diğer artıkları malzemenin üzerinden söküp atıyor. Bu su dışarıya atıldıktan sonra bir kere de yine sıcak durulama suyu ile yıkanıyor. Dolayısıyla kir diye birşey kalmıyor. Peki, deterjan ve diğer temizleyiciler mikropları öldürüyor mu? Hayır. Bir kısım mikroplar suyla ortamdan uzaklaştırılıyor, bir kısmı da ortam sıcaklığı nedeniyle ölebilir. Kalanları zaten hiçbir temizleyici öldürmez, belki sirkenin biraz faydası olabilir. Bulaşıklar makinada fazla bekletilmezse kirlerin yapışması sorunu da olmaz. Buna rağmen neden bulaşık makinalarında deterjan veya başka temizleyiciler kullanılıyor?

dryad
11-04-2012, 12:59
merhaba herkese ben bir deterjan firmasında kimyagerim. Deterjan konusunda toplumun sorgulaması gereken ilk şey 'aldığım üründe ne var? Bana doğaya zararı ne?' Toplumda %90 bunu sorgulamıyor. Bir çok deterjanı sırf kokusu için kullanıyoruz yalan mı? Deterjanlar nerde diye sorarsak:su içtiğimiz bardakta,yemek yediğimiz tabakta,giydiğimiz giyside..

Doğaya zararı en az olan ürünleri tercih etmeliyiz. Günlük hayatta elimizden geldiğince doğal alternatiflere yönelmeliyiz.. Ve DURULAMA işlemine çok ama çok önem vermeliyiz.

yeşilyol74
11-04-2012, 13:34
çamaşır makinasında kimyasallarla yıkadığımız çamaşırı arındırmak için 8 ton su ile,bulaşık makinasında yıkadığımız bulaşıkları durulamak için 6 ton su ile,duş alırkende şampuan ve duş jelinden arınmak için tam 2 ton su ile durulamamız gerekiyormuş.biz 4 kişilik bir aileyiz ayda ortalama 12 ton su kullanıyoruz.vücudumuza aldığımız kimyasalları düşünün artık...

yeşilyol74
11-04-2012, 13:44
merhaba arkadaşlar.yıllardır doğal temizlik arayışı içinde iken , 2 yıl önce ersağla tanıştım.sapindus mukorossi, ritha **** sabun ağacı diye bir bitki.bu bitkiden elde edilen temizlik ürünleri.2002 yılında pamukkale üniversitesi ile ortak arge çalışmaları sonucu 2006 yılında bu bitkiden ilk fosfatsız çamaşır deterjanları elde edilmiş.networking sistemi ile çalışıyor.üyelik ücretsiz.www.ersağ.com.tr.tamamen yerli bir firma.hindistanda kutsal ganj nehiri civarında yetişiyormuş. denizlili bir işadamı patentini almış.ve 6 yıldır bu ürünler üretilip satılıyor.ürünleri kullandıkça hayranlığınız artıyor.bilgi için özelime mesaj atarsanız daha detaylı anlatabilirim.saygılarımla....

çisem
11-04-2012, 14:10
Şu çamaşır ve bulaşık makinalarında kullanılan topları kullanan var mı?
Ev telefonumla sürekli bu topları satmaya çalışan firmalardan aranıyorum.
İzmir Kemeraltı'nda seyyar satıcı yere serdiği bir bez üzerinde 7.5-tl ye satmakta.
Çok değişen fiyatlarla detarjandan kurtulma adına bu ürün bir kaç yıldır pazarlanmakta.
Ben de merak ediyor ve denemek istiyorum bu ürünü.
Aramızda kullanan varsa ve burada yorumlarını paylaşırsa mükemmel olur.

arapsabunu
15-04-2012, 15:17
Sayın çisem,
Sağdaki linkten o toplara ve telefonla satışı yapılan ürünlere temkinli yaklaşmam gerektiği sonucunu çıkardım; linke (http://www.dipnot.tv/27038/Tuzak-mesajlar-aslinda-bir-pazarlama-hilesi-BAL-GiBi-PARA-.aspx) bakacak vakti olmayanlar için oradan alıntı yapıyorum;

"Dördüncü cihaz yıkama topu olarak bilinen hatta internetten satış rekoru kıran bir ürün. Her nasılsa ilk yıkamada işe yarayan bu ürünün en ucuz versiyonu, ikincisinde makinenin ayarlarını bozmaya başlıyor. Ve tek yıkama hariç hiçbir işe yaramıyor. Piyasada 1liradan başlayan ve 30liraya kadar olan versiyonları var. Satış fiyatları 30 lira ile 180 lira arası değişiyor. 180 liralık ürünün 5 yıkamaya kadar iyi sonuç verdiği söyleniyor. Sözüm ona nano teknoloji ürünü olarak yansıtılıyor. "

yeşilyol74
16-04-2012, 00:57
ben toplar konusunda biraz araştırmıştım. işin özü mıknatısındaymış.bir doğalı birde sanayide kullanılanı varmış.doğal olan yurt dışından geldiği için çok pahalıymış.sanayi tipide maalesef dediğiniz gibi makinaları bozuyormuş.yani bunlar benim netteki forumları okuyup bulabildiğim kırıntılar...

agozce
17-04-2012, 00:21
Arkadaşlar ben bunu kullanıyorum.

http://newmatic.com.tr/new-matik.asp

Ödül almış bir ürün, Mürk malı ve fiyatı uygun...
(carefour dan sadece bunu alıyorum..:))

barsbay
04-07-2012, 15:50
Merhaba bitki dostları.Benim Isparta İğdecik köyünde 1100 tane (margarit,deveci, santa maria veyöresel çeşit körsarı) armut ağacım var.Önerilen ilaçları kullandığım halde armut pisilidi oluştu. Yöresel armudun birtanesi aşırı dercede hastalandı. Ağacın altında durulmayacak derecedeydi. Yarım bakraç külü suda ıslatıp 150 litre suyla holderle sabah00:07 de ağacı birgüzel yıkadım.15 gündür takip ediyorum ağaçta herhengi bir böceğe rastlamadım.
Merakım şu: Küllü su ağaçlara ileriki dönemlerde herhangi yan etkisi olur mu? Şayet yoksa harika bir doğal ilaç bulmuş oluruz.Sorun olmayacaksa diğer ağaçlarıma da uygulayabilir miyim? İlginize şimdiden teşekkürler.

Tenar11
05-07-2012, 21:31
Make Your Own Laundry Detergent! It's Easy! Save BIG & Have Fresh, Clean Laundry! | Busy-at-Home (http://busy-at-home.com/blog/diy-laundry-detergent-save-big-have-fresh-clean-laundry/)

burada deterjan yapımı ile ilgili bilgi var ama ingilizcem yetersiz olduğu için tam anlayamıyorum.Doğalmıdır, ev yapımı nasıl olur, bu malzemeleri burada bulabilirmiyiz.?

Füsun Çağırgan
06-07-2012, 02:56

Tuz yerine çamaşır sodası kullanıyorum :cool:

iyibirinsan
19-09-2012, 20:34

Saponaria officinalis (Sabun otu - Sabun çiçeği) - agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=1256)

bizide bu sabun çiçeği ile ilgili temin edilecek yer konusunda bilgilendirebilirmisiniz

pria
01-01-2013, 13:32
Deterjan ve Parfüm Kokularının Zararları

Beyin, vücudumuzda oksijeni en çok kullanan ve ona ihtiyacı en fazla olan organımızdır. Bu sebeble de oksijensızliğe hiç dayanamaz. Deterjan ve parfümlerde kullanılan koku kimyasalları, bazı gazları da ihtiva ederler. Bu gazlar, metan, metil, eter, etil alkol, ozon, klor, noniyonik ve aniyonik asitler v.b. şeklindedir. Bu maddeler kullanılırken solunum yoluyla alınmakta ve beynin oksijen kullanımını azaltmaktadır.

Bu gazlar ve kokular beyin hücrelerine zarar verdiğinden zamanla unutkanlık, geç algılama gibi olumsuzluklar görülür. Ayrıca bu kokular teneffüs edildiklerinde, akciğer hastalıklarına zemin hazırlayıcı veya var olan hastalıkları tetikleyici olabilirler. Baş ağrısı, migren ağrılarında artış gibi belirtiler verebilir. Bu sorunlar en çok bu maddelerle uğraşan ev hanımlarında daha çok görülür.

Şimdi birkaç deterjan ürününün hangi maddeleri içerdigını ve bunların zararlarını görelim.

Ovarak temizleme için kullanılan tozların neredeyse tümü, beyazlatıcı ve leke çıkarıcı etkisi olan klorlu çamaşır suyu içerir. Toz halindeki klor, suyla karıştığında, göz, burun, boğaz ve ciğerler için tahriş edici olabilen klor gazını oluşturur.

Dezenfekte edici temizlik maddeleri, solunursa tehlikeli olacak birtakım uçucu kimyasallar içerirler. Deri ve solunum sisteminin iç zarları yoluyla kolayca emilebilen kresol, bu kimyasalların en sık kullanılanlarından biridir. Kresol, karaciğer, böbrek, akciğer, pankreas ve dalakta hasara neden olabildiği gibi, merkezi sinir sistemini etkileyerek, depresyon, sinirlilik ve hiperaktiviteye de yol açabilir. Dezenfektanlarda bulunabilecek diğer maddeler ise fenol, etanol, formaldehit, amonyak ve klordür.

Fırın temizleyicilerde çeşitli zehirli maddeler bulunmakla birlikte en büyük tehlikeyi deriyi yakıp geçebilen asit ile gözler ve ciğerler için son derece tahriş edici olan amonyak oluşturur. Sprey tüplerindeki fırın temizleyicileri ise minik asit ve amonyak damlacıklarını kolayca solunabilecek, cilde ve gözlere temas edebilecek formda havaya dağıttıkları için tehlikelidir.

Bulaşık deterjanlarının çoğunda yüksek düzeyde fosfat ve klor bulunur. Yanlışlıkla yutulursa çok önemli sağlık sorunlarına yol açar. Bu nedenle bulaşıklarınızın çok iyi durulanması gerekir. Düşük düzeyde klor gazları tehlikesiz kabul edilse de bulaşık yıkama süreci boyunca, küçük miktarlarda dışarı verilen klorun etkisiyle oluşan solunum zorluğu, göz yanması, yorgunluk, baş ağrısı gibi semptomlara yol açabilir.

Çamaşır ürünlerinin çoğu doğal ortamda ayrıştırılıp geri kazanılmayan malzemeler; fenol, amonyak, naftalin ve diğer zararlı kimyasal maddeleri içerirler.

Mobilya cilalarının, özellikle de aerosol olanların normal kullanımı sırasında çıkan gazların kazara solunması ya da yutulması ciddi bir tehlike oluşturur. Bu cilaların yapımında pek çok zehirli madde kullanılır. İnsan için kanser yapıcı olduğundan şüphelenilen fenol, cilaların çoğunda bulunur. Fenol deriye temas ederse, şişme, soyulma, yanmaya neden olup kurdeşen ya da sivilceler oluşturabilir. Dahili olarak çok az miktarda bile alınması dolaşım sisteminin çökmesine, çırpınma, soğuk ter, koma ve ölüme neden olur

Cam temizleyicilerin çoğu, su, amonyak ve biraz da mavi boya karışımından başka bir şey değildir. Amonyak içeren cam temizleyicileri fazlasıyla tahriş edici gazlar yayar ve kazara göze püskürtülürse zararlı olabilir.

Oda deodorantlarının çoğu hiçbir şekilde havadaki kötü kokuları yok etmez. Bazıları rahatsız edici kokuları, hoş kokularla örtmeye çalışır, bazıları da burun yollarını yağlı bir tabakayla kaplayıp koku alma duyumuzu engelleyen bir kimyasal yayar. Oda deodoratlarında bulunan kimyasal maddelerden bazıları naftalin, fenol, kresol, etanol, ksilen ve formaldehit’tir. Aerosoller Amonyak, sentetik koku maddeleri ve diğer zehirli maddeleri içeriyor. Artık sera etkisine ve ozon tabakasının tahribine yol açan gazları içermiyor olsalar da, yeni nesil itici gazlar üretime yeniden kazandırılamayan kapları ile insan ve çevre sağlığını tehdit etmeyi sürdürüyor. Laboratuvar çalışmaları yeni nesil itici gazların içerdikleri bütan, izobütan ve propan gazları sebebiyle kalp, merkezi sinir sistemi ve akciğerler için zararlı olduklarını gösteriyor. Kötü kokuları maskelemek için aerosollerde kullanılan maddeler burundaki geçitleri kaplayarak ve sinirleri işlevsiz kılarak koku hissini zayıflatıyor.

Düzenli tütsü yakmak ise Minneseto Üniversitesi Kanser Araştırmaları Enstitüsünün araştırmalarına göre dil ,sinüs ve ağız kanserine yol açıyor.

Bütün bu sayılan kanserojen maddeleri üreticiler, cazip hale getirip albenisini artırmak için çok hoş kokularla ve renklerle saklıyorlar.

Parfüm kokuları
Daha ucuz ve yaygın kullanılmasının sağlanması için parfümlerin yüzde 95′i sentetik olarak petrolden elde ediliyor ve bunlar benzen ve aldehitler ile benzeri zehirli maddeler. Mesela, parfümlerde kullanılan benzoinin, farelerin lenf düğümlerinin genişlemesine, dalaklarının büyümesine ve karaciğerlerinin zarar görmesine sebep olduğu gösterilmiştir.
Parfüm yalnızca kullanıcı değil, yakınındaki migren hastaları için de menfi tesire sahip. Parfüm ve kolonya kokuları, migren hastalarının beyninde elektrik faaliyetinin değişmesine yol açarak; migren ağrılarının başlamasına sebep olabiliyor.
Parfümlerde kullanılan koku maddelerinin kişilerin hassasiyetine göre ortaya çıkardığı menfi belirtileri şöyle sıralayabiliriz:
Göz yaşarması veya kuruması, çift görme, hapşırma, burun tıkanıklığı, kulak çınlaması, kulak ağrısı, baş dönmesi, öksürük, nefes darlığı, yutkunmada zorluk, astım krizi, baş ağrıları, uyumsuzluk, kısa süreli hafıza kaybı, yoğunlaşma bozukluğu, mide bulantısı, endişe, çabuk kızma, huzursuzluk, isilik, kurdeşen, egzama, eklem ve kas ağrıları, kalp atışında bozukluk, hipertansiyon, lenf bezlerinde şişlik.

Bu zararlı maddelerin kullanımı, bilinçli tüketiciler arttıkça, üreticiler tarafından azaltılıyor. Özellikle de en masum varlıklar olan bebek ve çocuk ürünlerinde kullanılmamaya başlandı. Bebek ürünlerinde artık parfümsüz, alkolsüz uyarılarını görmeye başlıyoruz. Bu da biz tüketiciler için iyi bir gelişmedir. Dileğimiz odur ki, bu zararlı maddeler biz hanımların en çok kullandığı ürünlerden de çıkartılır. Böylece hem kendimizi hem de çevremizi bu tehlikelerden koruruz.

Fazilet İŞÇEN, Kimyager

Deterjan ve Parfüm Kokularının Zararları « AKWA (http://myakwa.wordpress.com/sagligimiz/deterjan-ve-parfum-kokularinin-zararlari/)

Evde, bulaşık için Almawin, çamaşırda ise HacıŞakir'in granül sabun tozunu kullanıyoruz..veya Roxy..

iyibirinsan
01-01-2013, 20:15
Arkadaşlar, bulaşıkların makinada yıkanması konusunda epeydir aklıma takılan bir soru var. Şöyle ki:
Bulaşık makinaları yıkama yaparken suyu ısıtıyor, yani ortam sıcak. Bu sıcaklık yağların erimesini sağlıyor. Basınçlı su ise hem bu yağları hem de diğer artıkları malzemenin üzerinden söküp atıyor. Bu su dışarıya atıldıktan sonra bir kere de yine sıcak durulama suyu ile yıkanıyor. Dolayısıyla kir diye birşey kalmıyor. Peki, deterjan ve diğer temizleyiciler mikropları öldürüyor mu? Hayır. Bir kısım mikroplar suyla ortamdan uzaklaştırılıyor, bir kısmı da ortam sıcaklığı nedeniyle ölebilir. Kalanları zaten hiçbir temizleyici öldürmez, belki sirkenin biraz faydası olabilir. Bulaşıklar makinada fazla bekletilmezse kirlerin yapışması sorunu da olmaz. Buna rağmen neden bulaşık makinalarında deterjan veya başka temizleyiciler kullanılıyor?

Güzel bir soru maksat deterjan satıcılarının piyasası zarar görmesin herhalde vatandaşın cebini cüzdanını sağlığını kendisi düşünmezse kim düşüne cekki ?

nevsune
02-01-2013, 11:20
Sn pria, ne iyi ettiniz de yazdınız bunları.

Bu başlıktaki (http://www.agaclar.net/forum/daha-iyi-bir-yasam-icin/12382.htm) yazılardan görüleceği gibi temizlik konusunda başka seçenekler de var. Yıllar önce bugday.org'da bu yazıyı okuduktan ve konuya ilgi duyup o zehirli maddelerin yaşamımızı nasıl tehdit ettiğini öğrenmiştim. Sonra evdeki zehirli temizlik malzemeleri atılıp, yerlerini yavaş yavaş doğal malzemeler almaya başladı.

İlk aşamada bu kadar basit malzemelerin bir işe yarayacağına inanamıyor insan, denedikçe de şaşırıyor. Yağ çözücüler, kir çözücüler, ovucular, parlatıcılar, cam siliciler vs. vs. gibi sağlığı tehdit eden kimyasal zehirlerin yerine karbonat, sirke, soda ve arap sabununu bir deneyin sonuca çok şaşıracaksınız. Bir, kül suyunu (http://www.agaclar.net/forum/380629-post30.htm) deneyemedim. Kül bulursam onu da kullanmayı isterim doğrusu.

Uzunca bir süre çamaşır ve bulaşık makineleri için bir türlü çözüm bulamadım. Çamaşır makinesi için sizin de yazdığınız gibi bir aralar Hacı Şakir'in makine için toz sabununu kullandıysam da, kokusundan pek hoşlanamayıp yine deterjana ve tabii ki zorunlu olarak yumuşatıcıya dönmüştüm (nasıl koku bağımlısı olmuşuz:(). Bulaşık makinesi için ise kül suyu veya soda için kendimi bir türlü ikna edemediğimden, istemeye istemeye yine deterjan kullandım, ta ki "New Matic" zeytinyağlı bulaşık ve çamaşır deterjanlarını keşfedene kadar. İnanın temizlik konusunda, bu (doğal olduğu iddia edilen) temizleyicilerin diğer deterjanlardan hiç bir farkı yok. Koku yok ama olsun. Temiz ve yumuşak çıkıyorlar, bana yeterli artık.

Hayatımdan duş jelini çıkartalı çok oldu. Defne, zeytinyağı gibi doğal malzemelerden yapılmış (bunlarda da kostik var ama, ehven-i şer diyeceğiz artık) sabunlar kullanıyorum. Utanarak yazıyorum ama deodorant ile parfüm şimdilik vazgeçemediklerimden:eek:. Yalnız geçenlerde bir yerde, doğal deodorant diye bir yağdan yapılmış ürün yazısı gözüme çarptı. Zamanım yoktu bakamadım, bir ara bakacağım. Aranırsa, bunların da yerini alacak birşeyler bulunacaktır;)

Son olarak, yöresel zeytinyağı satan bir dükkandan zeytinyağdan yapılmış sıvı el sabunu buldum. Kala kala bir, elde yıkanan bulaşıklar için deterjan sıkıntım kaldı. Uzun süre, doğaya biraz daha saygılı olan Frosch marka kullandım ama artık marketlerde göremiyorum. Şimdilik elde bulaşıkları arap sabunu ile yıkayıp, sirke ile duruluyorum. İyi bir ürün bulursam (veya kül suyu) denemek isterim.

Aslında bu konuları daha sık yazışmakta yarar var. Ben olumlu sonuç aldığım temizlik maddelerini yıllardır yakın çevreme anlatıyorum ama bir türlü ikna olmuyorlar. Kimsine zor geliyor her nedense, kimisi evdeki yardımcıların bunlarla uğraşamayacağını söylüyor. Kimbilir (deniz yıldızı örneği gibi) burada okuyup ikna olan bir kişi çıkar ve aramıza katılır da, dünya biraz daha rahat soluk alır:)

COYOTE
02-01-2013, 15:00
Ben frosch bulamadığım zamanlarda Turmepa alıyorum yüzey temizleyicisi ve portakallı ağır yağ çözücüsü çok başarılı.

nevsune
02-01-2013, 15:49
Yağ çözücüsüne en fazla aspiratörü temizlerken gerek duyarım. Sık temizlenmediği zaman ocak üstünde buharla yağ ciddi bir birikinti yapıyor. Bir iki kez arkadaşımın önerisiyle yağ çözücü kullanmıştım. Şimdi ise karbonat ve sirke ile hiç zorlanmadan temizliyorum ve pırıl pırıl oluyor.

Geçen günlerde facebook'ta bir arkadaş sirke içinde portakal kabuklarının bekletildiği temizlik malzemesi tarifi göndermişti. Fikir hoşuma gitti, şimdi kavanozda bekliyorlar. Sirke zaten kullandığım malzeme. Portakal kabuklarının sanıyorum hem yağ çözücü özelliği var, hem de koku verecek. Bir iki gün sonra süzüp kullanacağım. Sonucu buradan yazarım.

iyibirinsan
02-01-2013, 20:28
İmeceevi'nin doğal temizlik malzemesi ile ilgili önerileri.

Kaynak (http://www.imeceevi.org/index.php?option=com_content&task=view&id=201&Itemid=1)

Ben mutfakda arap sabunu ile Elma sirkesini karıştırdım sarı renkli arap sabunu beyaz oldu şimdi başka neler katılması gerektiğini yazarsanız memnun olurum.
Çamaşır sodası ile yemek sodası birliktemi katılacak acaba bu karışıma su da eklenecekmi açıklarsanız memnun olurum sizi saygı ile selamlarım.

aycicegi
07-01-2013, 12:48
Make Your Own Laundry Detergent! It's Easy! Save BIG & Have Fresh, Clean Laundry! | Busy-at-Home (http://busy-at-home.com/blog/diy-laundry-detergent-save-big-have-fresh-clean-laundry/)

burada deterjan yapımı ile ilgili bilgi var ama ingilizcem yetersiz olduğu için tam anlayamıyorum.Doğalmıdır, ev yapımı nasıl olur, bu malzemeleri burada bulabilirmiyiz.?

İlgili linke baktım. Doğal çamaşır deterjanı tarifi vermiş ve çok ucuza mal olduğundan bahsetmiş ve televizyona çıkan ünlü bir ailenin bu tarifi kullandığından falan bahsetmiş... Tarif kısaca söyle:

1/4 Fels Naptha soap (bu sabun amazon'da satılıyor yaklaşık 4$)
2 yemek kaşığı toz boraks
4 yemek kaşığı çamaşır sodası

Önce çeyrek sabunu tencereye rendeliyorsunuz sonra 1 bardak su katıp, ocağın altını yakıp karıştırarak eritiyorsunuz. Sonra boraks, çamaşır sodası ve 10 bardak suyu katıp karıştırmaya devam ediyorsunuz. Sonra 10 bardak su daha katıyorsunuz. Karıştırmaya devam. Köpürmeye başladığını göreceksiniz, o zaman altını kapatıp sabaha kadar dinlenmeye bırakın .

not: toplamda 21 bardak su dedim ama tarifte cup olarak geçiyor. 1 cup=200ml civari ediyor.

Dinlendikten sonra tekrar karıştırın ve bir kapaklı kutunun yarısını bu deterjanla doldurun, diğer yarısını ise su ile doldurun. Her yıkamadan önce şişeyi çalkalayıp öyle kullanın. Her yıkama için 1/4 bardak (cup) kullanmanız yetecektir.

aycicegi
07-01-2013, 12:58
Ben artık kurutma makinasının çamaşırları çok güzel yumuşattığını keşfettiğimden beri yumuşatıcı kullanmayı kestim. Evinizde kurutma makinası varsa, yumuşatıcı kullanmanıza hiç gerek yok.

Dansel
07-01-2013, 23:54
Sn. nevsune, karbonatla sirkeyi karıştırarak mı kullanıyorsunuz?

nevsune
08-01-2013, 08:38
Sn Dansel, temizlik yapacağım yere karbonatı tuz gibi serpip üzerine sirke döküyorum. Sirke ile karbonat bir araya geldiklerinde köpürme başlıyor. O zaman bir fırça veya süngerlerin yeşil tarafıyla ovalıyorum. Banyo küveti, lavabolar ve hatta klozet temizliğini dahi bu şekilde yapıyorum. Bataryaları da böyle sildiğinizde, metalin nasıl pırıl pırıl olduğunu göreceksiniz.

nevsune
08-01-2013, 08:40
Benim, klozetin içindeki sifon suyundan kaynaklı kireç lekeleri konusunda biraz sıkıntım var. Bizim bölgenin suyu Ankara'nın diğer bölgelerine göre biraz daha fazla kireçli sanırım. Klozeti ıslattıktan sonra, yine tuz gibi serpilmiş çamaşır sodası bekletip ardından karbonat ve sirke temizliği yapıyorum. O lekelerden tam kurtulamadım. Bu konuda etkili olacak doğal bir malzeme bilen varsa, çok işime yarayacak.

Geçen günlerde facebook'ta bir arkadaş sirke içinde portakal kabuklarının bekletildiği temizlik malzemesi tarifi göndermişti. Fikir hoşuma gitti, şimdi kavanozda bekliyorlar. Sirke zaten kullandığım malzeme. Portakal kabuklarının sanıyorum hem yağ çözücü özelliği var, hem de koku verecek. Bir iki gün sonra süzüp kullanacağım. Sonucu buradan yazarım.

Portakallı sirkeyi süzüp yarı yarıya suyla karıştırarak lavabo ve klozet temizliğinde kullandım ve çok beğendim. Sirkenin kokusu (gerçi beni rahatsız etmez ve kısa sürede uçar) kalmadığı gibi hafif bir portakal esintisi oluyor. Temizlik etkisi artmış, ayrıca antibakteriyel özelliği olduğu da kesin. Öneririm.

nevsune
08-01-2013, 10:28
Sn iyibirinsan, arap sabunu ile sirkeyi karıştırdığınızda sirke arap sabunun kesilmesine yol açar ve köpürmez. Ayrı ayrı kullanabilirsiniz. Hangi amaçla kullanacağınızı yazınızdan anlayamadım ama bulaşık için ise, bulaşıkları arap sabunu ile yıkadıktan sonra sirke ile durulayacaksınız. Ben arap sabunun içine, bir çay kaşığı kadar suda erittiğim boraks katıyorum. Boraksın antibakteriyel özelliği var. Tezgah üzerlerini borakslı arapsabunu ile sildiğimde içim daha rahat ediyor:)

İkinci sorunuza yanıt, kullanacağınız malzeme çamaşır sodası. Yemek sodasının temizlik amaçlı kullanımını ben bilmiyorum.

ogicik
09-04-2013, 15:38
Zehirsiz Ev (http://www.zehirsizev.com/)

iyibirinsan
10-04-2013, 09:57
Sn iyibirinsan, arap sabunu ile sirkeyi karıştırdığınızda sirke arap sabunun kesilmesine yol açar ve köpürmez. Ayrı ayrı kullanabilirsiniz. Hangi amaçla kullanacağınızı yazınızdan anlayamadım ama bulaşık için ise, bulaşıkları arap sabunu ile yıkadıktan sonra sirke ile durulayacaksınız. Ben arap sabunun içine, bir çay kaşığı kadar suda erittiğim boraks katıyorum. Boraksın antibakteriyel özelliği var. Tezgah üzerlerini borakslı arapsabunu ile sildiğimde içim daha rahat ediyor:)

İkinci sorunuza yanıt, kullanacağınız malzeme çamaşır sodası. Yemek sodasının temizlik amaçlı kullanımını ben bilmiyorum.

Çok teşekkür ederim.Sağolunuz .

aksaak
26-07-2017, 15:13
herkese merhaba forumun anneleri

bende hamd olsunki bir anneyim ve çocuğum için bazı endişelerim var. Geçen gün tv de kimyasal temizlik ürünlerinin zararları hakkında bişeler izledim hele ki bebeklere olan zararları açısından iyice ürperdim diyebilirim internette evde doğal deterjan nasıl yapılır diye aratıp biraz araştırdım ve bişeler buldum. *** buradaki annelerin de işine yarar bu aşağıdaki tarif. yazıyı gördüğüm siteden alıntılayarak paylaşıyorum *** faydası olur.

Doğal Çamaşır Deterjanı Tarifi

Doğal çamaşır deterjanı için bize lazım olan maddeler:

1 lt su

1 bardak zeytinyağlı sabun tozu

1 bardak çamaşır sodası

1 /2 bardak boraks

Organik çamaşır deterjanının tarifi: Bütün bu malzemeleri bir kaba koyup, iyice karışana kadar çırpıyoruz. İyice karıştırdıktan sonra organik çamaşır deterjanımız olmuş oluyor. Her yıkamada bir kahve fincanı kadar makinenizin deterjan bölümüne ekleyebilirsiniz. Tabi özel bitkisel kokular da bu karışıma ekleyerek çamaşırlarınızın mis gibi kokmasını sağlayabilirsiniz. Tamamen doğal çamaşır deterjanı olarak bu tarifi kullanabilirsiniz.

Kaynak: Doğal Çamaşır Deterjanı (http://www.organikdeterjan.net/dogal-camasir-deterjani/)

Doku_Kültürcü
26-07-2017, 15:36
Bor, bitkiler açısından mikroelement denilen grupta yer alır. Yani, çok az miktarı bitkiler için yararlıdır, bu miktar bir litre toprak içerisinde 1miligram (gramın binde biri) civarındadır.

Bazı duyarlı bitki türleri (mesela turunçgiller) çok daha az miktarlarda bile zehirlenme belirtileri verip kururlar. Bitkilere kullanmıyorum deseniz bile, doğaya atılan bir madde eninde sonunda bitkilere ve insanlara ulaşır. Tabağınıza geldiğinin farkına bile varmazsınız.

Sergüzen
30-08-2017, 23:01
Bor en büyük çevre kirleticilerden biri.

shenile
22-08-2019, 17:37
Ben uzun zamandır Frosch markalı ürünleri kullanıyorum. Ev yapımı ürünlere benzemez elbette ama içerikleri ve ambalajları tamamen çevre ve insan dostu.

Merhaba sayin günüm froschun hangi ürünlerini kullaniyorsunuz eşim dün frosch un *** vera li sivi camasir deterjanini almis nasil memnunmusunuz acaba ?