View Full Version : Sedef Çiçeği (Lunaria annua)
Selahattin Yılmaz
30-07-2008, 09:59
Sedef Çiçeği
Mahkeme salonunda, seksenlerindeki yaşlı çiftin durumu içler acısıydı.
Adam inatçı bakışlarla suskun, Nine'nin ağlamaktan iyice çukurlaşmış
gözleri ve keskin çizgileriyle bıkkın bakışları süzüyordu etrafını...Ve
Hakimin tokmak sesiyle sustu uğultu ve tok sesiyle, sözü yaşlı kadına
verdi, hakim...
"Anlat teyze neden boşanmak istiyorsun...?"
Yaşlı kadın derin bir nefes çektikten sonra baş örtüsüyle ağzını aralayıp,
kısılmış sesiyle konuşmaya başladı...
"Bu herif yetti gari, 50 yıldır bezdirdi hayattan..."
Sonra uzunca bir sessizlik hakim oldu mahkeme salonunda... Sessizlik bu tür
haberleri her gün manşet yapan gazetecilerden birinin flaşıyla bozuldu,
kimbilir nasıl bir manşet atacaklardı, yaşanmış 50 yılın ardından...
Çok sayıda gazeteci izliyordu davayı, kadın neler diyecekti..Herkes onu
dinliyordu.. Yaşlı kadının gözleri doldu...Ve devam etti...
"Bizim bir sedef çiçeği vardı, çok sevdiğim...
O bilmez...50 yıl önceydi.. O çiçeği bana verdiği çiçeklerin arasından
kopardığım bir yaprağı tohumlamıştım, öyle büyüttüm.. Yavrumuz olmadı,
onları yavrum bildim... Bir süre sonra çiçek kurumaya başladı. O zaman
adak adadım... Her gece güneş açmadan önce bir tas suyla suluycam onu
diye... İyi gelirmiş dedilerdi... 50 yıl oldu, bu herif bir gece kalkıp
bir kere de bu çiçeği ben sulayım demedi... Taki geçen geceye kadar...
O gece takatim kesilmiş..uyuyakalmışım... Ben böyle bir adamla
50 yıl geçirdim... Hayatımı, umudumu herşeyimi verdim... Ondan hiçbir şey
göremedim.. Bir kerecik olsun, benim bildiğim görevlerden birisini
yapmasını bekledim.... Onsuz daha iyiyim, yemin ederim."
Hakim, yaşlı adama dönerek ;
"Diyeceğin bir şey var mı baba" dedi.
Yaşlı adam bastonla zor yürüdüğü kürsüye, o ana kadar suçlanmış olmanın
utangaçlığını hissettiren yüz ifadesiyle hakime yöneldi.
"Askerliğimi, reisicumhur köşkünde bahçevan olarak yaptım, o bahçenin
görkemli görünümüyle büyümesi için emeklerimi verdim... Fadimemi de orada
tanıdım... Sedefleri de... Ona en güzel çiçeklerden büketler verdim...
O çiçeklerle doludur bahçesi... Kokusuna taptığım perişan eder
yüreğimi...
İlk Evlendiğimiz günlerin birinde boyun ağrısından onu hekime
götürdüm... Hekim çok uzun süre uyanmadan yatarsa boynundaki kireç
sertleşir, kötüleşir dedi.. Her gece uykusunu bölüp, uyansın, gezinsin
dedi... Hekimi pek dinlemedi, bizim hatun...lafım geçmedi... O günlerde
tesadüf bu çiçek kurudu... Ben ona gece sularsan geçer dedim.. Adak
dilettim... Her gece onu uyandırdım. Ve onu seyrettim... O sevdiğim
kadının yavrusu bildiği çiçekleri sularken seyrettim... Her gece o çiçek
ben oldum... Sanki... Ona bu yüzden tapabilirdim..." dedi adam o yaştaki
bir adamdan beklenmeyecek ifadelerle...
"Her gece O yattıktan sonra uyandım... Saksıdaki suyu boşalttım... Sedef
gece sulanmayı sevmez, hakim bey.. Geçen gece de... Yaşlılık.. Ben de
uyanamadım.. Uyandıramadım... Çiçek susuz kalırdı amma , kadınımın boynu
yine azabilirdi... Suçlandım.. Sesimi çıkartamadım..."
O an Mahkeme salonunda herşey sustu...
Ertesi sabah gazeteler "Sedef susuz kaldı" diye yine yalnızca neticeyi
haber yaptılar...
44068
44069
44070
44071
Selahattin Yılmaz
30-07-2008, 10:11
Bu bitki hakkında çok fazla bilgi bulamadım eğer kaynağı olna varsa besleyin lütfen...
hüsnüyusuf
30-07-2008, 10:24
Bu çiçeğin bir diğer ismi de Ay Gülü olarak geçiyor.
http://www.humeyraozdamar.net/mevsimlikcicek2.htm
Ben Şileliyim. Şilede de ormanda bu çiçekten bolca mevcuttur. Adını bilmiyordum burda öğrendim. Hersene bizimkiler bu çiçekten toplayıp tohum yuvalarını süs amaçlı kullanırlar. Bu zaman tohum zamanımıdır bilmiyorum ama isteyen olursa ve tohum zamanıysa tohumlarından yollayabilirim.
Selahattin Yılmaz
30-07-2008, 10:37
AY GÜLÜ (Lunaria)
Bir adı da "gözlük çiçeği" olan Ay Gülü iki yıllıktır. Tohumları mayısta ekilir. Çıkan fideler eylül ayında 30 cm. aralıklarla şaşırtılır. Ertesi yıl mayıstan itibaren mor veya beyaz çiçeklerle donanır. Ancak bitkinin asıl özelliği sedef gibi parlayan yassı ve oval tohum kapçıklarıdır. Bunlar dekoratif manzaralarıyla kuru çiçek aranjmanlarında seçkin bir yere sahiptir.
Ay Gülü en iyi yarı gölgede yetişir. Suyu sever.80 - 90 cm. kadar boylanır.
Hümeyra hanıma teşekkürler, kendisi buralara uğramasada bilgileri burada yer alıyor.
Ferda Ülkümen
30-07-2008, 12:07
http://www.agaclar.org/agac.asp?id=838
Sedef çiçeği başlığını okuyunca aklıma direk bu öykü gelmişti.Sağolsun sevgili Selahattin Yılmaz bizimle paylaşmış.Bu öyküyü ilk okuduğumda bu çiçeği merak edip araştırmıştım ama hiç birşey bulamamıştım.Demek böyle bir bitkiymiş;)Güzel görünüyor.
berduray
30-07-2008, 20:40
Çok etkilendim, Selahattin Bey'e paylaştığı için çok teşekkür ederim.
Demek ki sadece görünene aldanmamalı kimbilir ardında ne sebepler var.
Ben de yıllardır aranjmanlarda, süs vazolarında kuru hallerini görür bilirdim, hatta deniz kabuğu mu acaba? dediğim olmuştur.
Çünki hiç yakından görüp dokunamadım.
Tohumunu paylaşmak isteyen olursa talibim.
Ben bu çiçeğin tohumlarından Bursa - Cumalıkızık köyünden bu zamanlarda toplamıştım, o kadar hevesle toplamıştım ki, eylül-ekim gibi ektik, bahara fideler çıktı, ben hergün gidip onların büyümesini hevesle beklerken, bir akşam eve geldiğimde bahçeyi biçen kişinin onlarıda ot sanıp biçmesiyle çok büyük bir hayal kırıklığına uğradım, çok severek ve özenerek beklediğim bu sedef çiçeğini hep bir hayal kırıklığıyla arıyorum şimdi. Umarım tohumlarını bulma imkanım olur tekrar.
Bu hikayeyi bilirim. Demek ki hikayeye konu olan sedef çiçeği bu çiçekmiş. Ne kadar zarif görünüyor.
Cumalıkızık toplantısında tohum almıştım. Çimlendi kısa süre de resimlerini eklerim.
Elimde az miktarda sedef çiçeği tohumu var acaba şimdi eksem çimlenir mi?Yoksa ziyan etmeyeyimmi.
Acaba ne zaman çimlendireyim?
Şimdi ekmeyip, Ekim ayını bekleyin derim.
Cumalıkızık toplantısında tohum almıştım. Çimlendi kısa süre de resimlerini eklerim.
2008 Ekim ayında tohumdan ektiğim sedef çiçeği.
MeyveliTepe
08-07-2009, 00:02
91374
Nisan ayında durumu. Baharın ilk açan çiçeklerinden diyebilirim. Çok güzel beyaz çiçekleri var.
91375
Şimdiki durumu. İlgin tohum keseleri ayrı bir güzellik. Kurumuş olarak çok uzun zaman kalıyor.
Yetiştirecek arkadaşlar için, bu bitki perennial. Yani bu yıl tohumları ekerseniz seneye çiçeklenir. Bu yıl o kadar çok oldu ki ne yapacağımı bilemedim. Çiçekten sonra epey bir söktüm :)
MeyveliTepe
11-07-2009, 22:29
92208
Bu çiçeği ben de yeni keşfediyorum.
Tohum keseleri üç kat. Ortadaki kat yarı saydam ve sedefimsi. Üstteki ve alttaki katların altında üçer tohum var. Tohumlar asla üst üste gelmiyor. Sanki iki ayrı zarfta izole edilmiş gibi. Bitki, alt ve üst katları ayırıp tohumlarla birlikte atıyor ve ortadaki kat muhteşem güzelliğiyle kalıyor.
Çok güzel büyümüş.
Tebrikler Meyvelitepe. Benim sedef çiçeğim gelişmedi. Yaprakları delik deşik oldu. İlaçlasam da işe yaramadı.
Deneye deneye olmadı seneye diyeceğimn yine :)
MeyveliTepe
17-07-2009, 10:47
Çok güzel büyümüş.
Tebrikler Meyvelitepe. Benim sedef çiçeğim gelişmedi. Yaprakları delik deşik oldu. İlaçlasam da işe yaramadı.
Deneye deneye olmadı seneye diyeceğimn yine :)
Bu yıl Ağustos - Eylül gibi ekerseniz seneye çiçek açar.
Büyük bir sabırla balkonda yetiştirdiğim sedef çiçeğinin gelişim aşamasını tam olarak resimleyemedim ama son halini resimledim.
Tohumları diktikten sonra ilk yıl sadece yeşil olarak kaldı, ikinci yıl ise çiçek açtı. Son hali ise tohum keseleri oluştu. Hatta bir dalını alıp soydum resimlerini ekliyorum.
Tohumlarını alınca yeni düzenlemeye çalıştığımız bahçemiz için tohum takası yapabilirim.
Sayın meyvelitepe.Elimde bu tohumlardan varda ağustos- eylül demişsiniz. Ben şimdi plastik bardaklara teker teker eksem sonraki aşamada ne yapmalıyım. Ekmeyi düşündüğüm yer çok sık gidebildiğim özellikle kışın hemen hemen hiç gidemediğim, kışı ağır geçiren bir yer. Tavsiyeniz nedir ne yapmalıyım? Benim maksadım en azından seneye yazın baharda oraya gitmeye başladığımda orada yeşillikler olsun. Elimde başka tohumlarda var kafam çorba oldu.Neyi ne zaman eksem, buradaki evde ekip orayamı şaşırtsam, oraya direkmi eksem derken boş bir toprak parçasıyla sıkıntıya kaldım:(
Yaprakları ne kadar ilginç, saydam gibi sanki...Çok güzel görünüyorlar.
MeyveliTepe
09-10-2009, 10:28
Sn.Cenan,
Kusuruma bakmayın. Mesajınızı şimdi gördüm. Sefef çiçeği çok yıllık bir bitki. Bu aralar ekerseniz bahara çiçek alma imkanınız olur. Bahara ekerseniz çiçekleri de bir sonraki bahara olacaktır. Ekeceğiniz kalıcı yer uzak ise şimdi bulunduğunuz yerde çimlendirin. Sonra saksılara şaşırtıp balkonda muhafaza edin. Gittiğinizde kalıcı yerlerine dikersiniz.
Nejla K.
09-10-2009, 10:41
Ben de 2-3 tohum sedef çiçeği ektim. Bir hafta kadar oldu. Gölgede bekletiyorum. Acaba güneş ya da gölge isteği ile ilgili bilgisi olan var mı?
fatmadundar
09-10-2009, 11:38
Necla Hanım, fidelerin çimlenmeleri için nem ve ısıya ihtiyaçları olacağı için; üzerlerine herhangibir şeffaf örtü örtüp güneşe koymanız uygun olacaktır.
Nejla K.
03-12-2009, 13:24
Arkadaşlar, sedef çiçeği tohumlarım epey büyüdüler. Dayımın bahçesinde tanıştım bu çiçekle... Renkten renge dönüşmesi ilgimi çekti. Ev dekorasyonu için şeffaf halini görünce mutlaka sahip olmak istedim. Sağolsun, Yengem bana bahçesindeki tohum keselerinden verdi. 2 tane küçük fide haline getirmeyi başardığım bu tohumların son halini ekliyorum.
Ektiğim 3 sedef çiçeği tohumu da çimlendi. Kotiledon yaprakları kabağa çok benziyor. Bu yüzden ilk anda yanlış bir şey mi yaptım diye düşündüm ama sonradan kabak tohumu ekmediğimi hatırladım:p:p
Bunlar ilk halleri.
125971
Kabuğundan kurtulmak için ne büyük bir uğraş veriyor.
125972
Bunlar da bu günkü halleri. Nedense bir tanesinin kotiledon yaprağı tek çıktı.
125973
125974
Güngör hanımdan gelen,3 adet ektiğim sedef çiçeği tohumlarından bir tanesi çimlendi.Umarım diğerleride çimlenir.Güngör hanım tekrar teşekkürler...
Kabuğundan kurtulmaya çalışıyor,ben alsam olmazmı?:)))
132261
acemifüsun
26-03-2010, 22:36
Daha önce torfda tohum çimlendirmem başarısız olmuştu, aceba direk toprağa eksem nasıl olur?
Sevgili Güngör siz nasıl yetiştiriyorsunuz?
MeyveliTepe
26-03-2010, 22:43
Sedef çiçeği bahçede kış şartlarında dahi dökülen tohumlardan kendi kendine çimlenebilme becerisini gösteren nadir bitkilerden biri oldu. Velhasıl, bahçede yüzlerce sedef çiçeği fidesi var:)
acemifüsun
26-03-2010, 22:52
Sevgili MeyveliTepe siz görün artık acemiliğimi:) Sedeflerinizin ve tüm çiçeklerinizin, sebzelerinizin keyfini sürün:)
Fotolarını ekleyemediğim bir haftalık çimlenmiş sedef tohumlarım öylece bekliyor. Şaşırtmak için henüz erken mi? Deneyimli arkadaşlar paylaşırsa sevinirim.
Güngör Hanımın yolladığı tohumlar epeyi yol aldılar. Tekrar teşekkürler. Bunlar ilk ektiklerim. Geçen hafta kalanları ektim.
134943
Güngör Salman
08-04-2010, 21:46
Sevgili Uzman16, Çok güzeller. Benimkiler çok cılız habire uzuyorlar.
k_donmez
28-06-2010, 15:27
Sayın Güngör Salman'ın gönderdiği tohumlardan yeni çimlenen sedef çiçekleri gelişmeye başladılar.
bende bu çiçekle dün cumalıkızık ta tanıştım gerçekten çok güzel kurutulmuş bir şekilde satıyorlardı hemen aldım gerçekten müthiş bir görsel
yunuscem
13-04-2011, 12:27
bir ara bahçemin değerli konuklarındandı sedef çiçeği.Hala daha sedef görünümlü kurumuş dalları salonumu süslemekte.Fakat bir süre bahçemden uzak kaldım,eğitim adına.Sedef çiçeklerim kayboldu:( Şimdi tekrar yetiştirmek istiyorum.Tohum konusunda bana yardımcı olabilirmisiniz? Şimdiden teşekkür ederim.
Sevgi Durul
21-05-2011, 10:58
Adını bilmediğim bitkim sedef çiçeğiymiş. Tohum yapmaya başlamış.
214660
günebakan
21-05-2011, 13:05
Bu sene tohumdan yetiştirdiğim sedef çiçeği gelecek yıl açar demişlerdi ama çiçeklendi bile:)
Manolya_
16-01-2012, 15:59
Adını bilmediğim bitkim sedef çiçeğiymiş. Tohum yapmaya başlamış.
214660
Sayın SDurul,
Maşallah nazar değmesin. Sedef çiçeğiniz çok güzel.
Bu yapraklar kurudugunda apayrı bir güzellik çıkıyor. Eminim görmüşsünüzdür. Ama çok sevdiğim için bir kez daha internetten buldugum bir resmi sizinle paylaşmak istedim.
Tohumu olgunlaştığında rica etme şansım ne kadar;)
Saygılarla...
Asu
Sevgi Durul
19-01-2012, 13:08
Arkadaşlar, elimdeki az miktardaki sedef çiçeği tohumlarının hepsini Tohum Takas Etkinliğine göndermiştim. Yani şu anda elimde yok.
Bu sene baharda, dökülen tohumlardan çimlenip, büyüyüp, çiçek açıp yeniden tohum yaptığında, bulamamışsanız ve hatırlatırsınız muhakkak gönderirim. Sevgiyle...
Manolya_
19-01-2012, 14:35
Sayın SDurul,
Kısmet değilmiş diyelim.
Umarım tohum gönderdiğiniz arkadaşlarımız iyi günlerdce başarılı şekilde büyütürler.
Paylaşımı düşünen gönlünüze sağlık.
(dayak bile kısmet ile yenirmiş) der atalar :))
Herşey gönlünüzce olsun
Selamlar
Sayın Manolya ,Cegabo ve Cem kaptan adreslerinizi özelime yazarsanız elimdeki tohumları sizlere paylaştırabilirim. Selamlar
merhabalar. Ben bu sedef çiçegini 3 kere denedim bir türlü torfda çimlendiremedim. :(
Acaba nemlı pamukda sera ortamı yaparak deneyip başarılı olan var mı:confused:.
Birde o şekildemi denemeli.Deneyimliler nasıl başardı ekstra uygulagınız bişey var mı.:confused:
Teşekkürler.
Sayın Manolya ,Cegabo ve Cem kaptan adreslerinizi özelime yazarsanız elimdeki tohumları sizlere paylaştırabilirim. Selamlar
sayın Günizi çok teşekkür ederim. ama başka bir arkadaşımdan tohumlardan edindim.
şimdi başka bir sorum olacak. ben sedef çiçeğinin kurumuş haline hayranım. ama şu an yetiştirebileceğim kendime ait bir bahçe de yok. acaba 10 lt'lik bir saksıda yetiştirebilir miyim balkonda? bir de ne zaman çimlendirilmeye başlanmalı. yazın 1 temmuzdan itibaren 2 ay evde olmayacağım dalında kurusa sonra toplasam da olur mu?
teşekkürler saygılar....
merhabalar. Ben bu sedef çiçegini 3 kere denedim bir türlü torfda çimlendiremedim. :(
Birde o şekildemi denemeli.Deneyimliler nasıl başardı ekstra uygulagınız bişey var mı.:confused:
Teşekkürler.
Tohumunu zamanında (mart) ekerseniz çimlenir. Toprakda daha rahat çimlenir.
aburcuburs
22-02-2012, 08:59
o kadar tatlı bir şey ki...tohumuna ya da fidesine nasıl ulaşabilirim, arkadaşlar yardımcı olursanız çok sevinirim. :))
Sayın Günizi,
Gönderdiğiniz tohumlar için tekrar teşekkür ederim. Yarın ekim işlemini yapacağım.
İnşallah en kısa zamanda da güzel fotoğraflarını burdan sizinle paylaşırım.
o kadar tatlı bir şey ki...tohumuna ya da fidesine nasıl ulaşabilirim, arkadaşlar yardımcı olursanız çok sevinirim. :))
Sn.aburcuburs notunuzu yeni gördüm.Tohum bulabildiniz mi. :confused:
Sevgi Durul
03-05-2012, 08:42
Teşekkürler.
Bahçede kendiliğinden çimlenmiş. Bu ve bir kaç tane daha. Böyle uğraştırmayan bitkileri daha bir seviyorum.
290305
Sayın sevgice, bir kez çimlendirmeyi başarırsanız, sonrasında o işini biliyor.;)
Benim saksıya ektiğim sedef tohumlarının sanırım tamamı çimlenmiş. Onları seyreltmem gerekir mi? Ne kadar sıklıkla ekilmesi gerekiyor? Teşekkürler...
Benimkilerde hala tık yok umarım benimkiler de çimlenir, sabırsızlıkla bekliyorum:)
Geçen sene tohum takastan aldığı tohumlar bu yıl çiçek açmaya başladı. Tohum keseleri oluşunca tekrar paylaşacağım. Çocukluğumun çiçeğine nihayet kavuştum..
293185
Elbette hiç şüpheniz olmasın..
tohum isteyen arkadaşlar bende yollayabilirim fakat nasıl (kargomu?mektupmu vs.?)tohum ne kadar (ortalama kaç adet)yollanmalı?ona göre adres bildiren arkadaşlara yardımcı olmaya çalışayım.kusura bakmayın daha önce hiç tohum takası **** talebinde bulunmadığım için bilgilenmek istiyorum.yani size yollayacağım üç beş tohum gönderim ücretiyle pahalıya patlamasın..!
Dilek Sarıkaya
15-05-2012, 22:23
sayın zbk74 bende tohum arıyordum, tesadüfen mesajınızı gördüm çok sevindim. bana daha önce Revnak mektupla tohum yollamıştı, sağ salim elime geçtiler. yalnız arkadaşlar mektubun makinadan geçip geçmediğini görmeden postaneden ayrılmayın diyorlar. bazen zarfı açıp, içindekini alıyorlarmış. o yüzden postanedeyken takibini yapmamız lazımmış. bende bunları buradan öğrendim. eğer yollarsanız tohumlarınıza talibim. adresimi isterseniz bildiririm. birde tohumlar 5 **** 10 tane olabilir, burdan anladığım kadarıyla hepsi çimlenmiyor çünkü. saygılar
olur dilek hanım adresinizi bildirin mektup ile yollayayım.Bu sevince ortak olabilmek güzel ne de olsa:))
Dilek Sarıkaya
17-05-2012, 07:13
çok teşekkür ederim. adresimi hemen yoluyorum. tohumları baharda mı ekmeliyim acaba?
Merhabalar,
Bir arkadaşım bana Safranbolu'dan bolca sedef çiçeği tohumu getirmiş. Ektim fakat çıkmadılar. Ne kadar derinlikte ekmeliyim? Yüzeye oldukça yakın ekmiştim fakat suladığımda - sonradan öğrendim ki bu bir hataymış- derinlere gittiler.
Orchid Lover
21-05-2012, 22:27
Merhaba,
Ben de bu cicegin kuru haline bayildigim icin goremede bir parkta satin almistim. 2 hafta once uzerinde tohumlari oldugunu farkederek deneme amacli bahceye serpistirip suladim. Dun baktigimda bir cok fidemin oldugunu gorerek hem sasirdim hem de cok sevindim. Umarim iyice buyur ve ciceklenirler.
Sayın Orchid Lover fideleriniz bu yıl çiçek açmayabilir. Çünkü ben geçen sene fide yaptım. İzmir çok sıcak olduğundan 20 kadar fideden sadece bir taesini yaşatabildim. O da yerini yarı gölge ve sürekli sulanabilen bir yere taşıdıktan sonra.
Bu yıl ise çiçeklendi. Ve ekte gördüğünüz gibi tohum keseleri oluştu.
299151
Daha Tohum keseleri yeşil duruyor. İyice olgunlaşıp beyazlamadılar. Toplanmaları için sanırım sedef gibi olmalılar. Bekleyeceğiz yani..;)
Arkadaşlar nihayet başardım. Sedef çiçeğimin tohum keseleri olgunlaştı bu hafta yazlığa gittiğimde onları topladım.
315252
Sonra iki taraflı tohum kesesi üzerindeki zarı çıkarıp sedeflerin oluşmasını sağladım. Tohumlarınıda kaseye koydum.
Ne kadar büyük bir mucize bu; bir tek fidem vardı ve elde ettiğim buket ve tohumlara bakın. İnanılır gibi değil. Öğünmek gibi oluyor ama bunu başarabildim. Çok mutluyum. Bana tohum göderenlere sonsuz teşekkürler..
315253
Dün akşam iki adet sedef çiçeği fidesi getirdi çok istediğimi bilen ve dertten anlayan bir abla :) bende çok geç olduğundan ekemedim, suya koydum iyi mi yaptım bilemedim, bayağı bir yumrumsu kökü var acaba bu fideleri eksem, kışın ölür mü, fideden de çoğaltamazmıyız?
Tohumcu Nılgun
05-02-2013, 22:53
Arkadaslar, Sedef Cicegi, Gozluk Cicegi, Ay Gulu, Lunaria annua Isimleri ile bilinen bu guzel bitkiyi ben de cok begeniyorum. Evdeki Sedef ciceklerimin fotograflarindan biraz ekliyorum.
dikenliçiçek
25-05-2013, 21:23
Bende görüp sahip olmak istedim Tesadüfen ormanda buldum .Tohumlarıilk baharda ektim . Güneş gören bir yere ektim kurudular.Busene tekrar ormana gidip kökü ile aldım ektim .Biraz bozuldular,Ama kökler iyi biraz dal var çiçekde açtı. Martda ektiğim tohumlarda büyüyor.Siz üyeler bahçede kendi çikıyor diyorsunuz.Bahçeyi kazmıyormusunuz .Tohumlar nasıl yerinde durabiliyor. Kendi kendine çıkabiliyor...
Tohumcu Nılgun
25-05-2013, 22:02
Bende görüp sahip olmak istedim Tesadüfen ormanda buldum .Tohumlarıilk baharda ektim . Güneş gören bir yere ektim kurudular.Busene tekrar ormana gidip kökü ile aldım ektim .Biraz bozuldular,Ama kökler iyi biraz dal var çiçekde açtı. Martda ektiğim tohumlarda büyüyor.Siz üyeler bahçede kendi çikıyor diyorsunuz.Bahçeyi kazmıyormusunuz .Tohumlar nasıl yerinde durabiliyor. Kendi kendine çıkabiliyor...
Sayin dikenlicicek,
bizim bahcede bir beyaz birde lila renkte acan Sedef bitkisi var.
Her sene sonbaharda tohumlari olur fakat kendi kendilerine cimlendikleri cok nadirdir. Herhalde tohumlari topragin belli bir derinligene ekmek gerekiyor.
Bahsettigim beyez ve lila olan Sedef bitkileri her sene kisin kurur ama baharin ayni kokten tekrar yeserir, cok yillik bir bitki sanirim.
Merhabalar, saksıya sedef çiçeği ektim (çiçeklerle ilgilenmek konusunda acemiyim) ama bakımı ile ilgili iyi bilgiye sahip değilim. Ne zaman sulanır, güneşte çok kalmalı mıdır, balkonda mı daha iyi büyür bu konular hakkında beni bilgilendirebilir misiniz ? Çiçeklerinize çok güzel bakmışsınız bana da öğretin lütfen :rolleyes:
Eğer güzelce büyürse anneme hediye olarak vereceğim bu çiçeği :)
Şimdiden teşekkür ederim :)
melekmutlu
01-11-2013, 02:02
sayın dıkenlı çiçek sedef çiçeginizin tohumlarından bana gönderebilirmisiniz mümkünse ne olur çok sevinirim saygılarımla
kelebek çalısı
15-04-2014, 22:49
10.Yıl kutlamasından edindiğim tohumları sonbaharda direkt olarak bahçe toprağına ekmeyi düşünüyorum. Şaşırtma yapmadan nihai yerlerinde çimlenmelerini istiyorum fakat bahçe toprağım ağır bir toprak olduğu için bu deneme başarısız olur mu diye de düşünmeden edemiyorum. Gerçi haseki küpesi, acem lalesi, alisyum gibi bitkiler dökülen tohumlarından tekrar tekrar çimlenebiliyor. Belki garanti olması için biraz da torflu saksıya ekmeliyim, emin olamıyorum.
Tam güneş, yarı gölge, gölge. Acaba hangisi sevdiği ortamı sağlar? Toprağa ekeceğim alanı belirlerken hangisini tercih etmeliyim?
10.Yıl kutlamasından edindiğim tohumları sonbaharda direkt olarak bahçe toprağına ekmeyi düşünüyorum. Şaşırtma yapmadan nihai yerlerinde çimlenmelerini istiyorum fakat bahçe toprağım ağır bir toprak olduğu için bu deneme başarısız olur mu diye de düşünmeden edemiyorum. Gerçi haseki küpesi, acem lalesi, alisyum gibi bitkiler dökülen tohumlarından tekrar tekrar çimlenebiliyor. Belki garanti olması için biraz da torflu saksıya ekmeliyim, emin olamıyorum.
Tam güneş, yarı gölge, gölge. Acaba hangisi sevdiği ortamı sağlar? Toprağa ekeceğim alanı belirlerken hangisini tercih etmeliyim?
Ben Ağustos sonu gibi bahçede yarı gölgelendirilmiş bir alana tohumları ektim. Kısa süre sonra çimlendi. Taşınacak boya geldiklerinde yerlerine taşıdım. Şimdi çiçek açmak üzereler.
papatya 55
15-05-2014, 15:28
Elimde 4 yıllık tohum var. Eksem büyürler mi acaba?
dikenliçiçek
08-07-2014, 00:29
sevgili melekmutlu tabi tohum gönderirim.adres vermeniz gerek .başka tohumlarda gönderirim. bahçemdeki çiçeklerin resmini çektim yakında paylaşırım .ekim ayında fidelerde gönderirim .çiçek sevenleri seviyorum......
advilada
13-07-2014, 14:30
sevgili dikenliçiçek bana da tohum gönderirseniz beni o kadaaar mutlu edersiniz ki.. bugun tesadufen resmini gördüm sedef çiçeğinin bayıldım bayıldım :)
cigdemordu
09-10-2014, 09:47
bende çok isterim umarım dönemi geçmemiştir
flowers 26
30-01-2015, 21:45
Arkadaşlar bende yeni tanıdım sedef çiçeğini , çok sevdim bilmem üretebilirmiyim lakin şansımı denemek isterim , eğer elinde tohum olan var ise ben talibim :)
sevgili zekoşun gönderdiği tohumlar çimlendi :)
sevgili zekoşun gönderdiği tohumlar çimlendi :)
Sizi üzmek istemem ama o çimlenenler sedef çiçeği değil, salatalık ya da kabak benzeri bir şey olabilir.
yaaa ama nasıl olur, koyu kahve yuvarlak tohumlar ektim, küçük yeşil mercimeğe benziyorlardı
yaaa�� ama nasıl olur, koyu kahve yuvarlak tohumlar ektim, küçük yeşil mercimeğe benziyorlardı
Sedef çiçeği tohumu ekmiş olabilirsiniz ama o alanda başka tohumlar da varmış demek ki...
Örnek olsun diye ekliyorum, birkaç üst satırdaki mesajda (http://www.agaclar.net/forum/1198463-post67.htm)yeni çimlenen sedef çiçeklerinin fotoğrafı var, önceki sayfalara da göz atarsanız aradaki farkı göreceksiniz.
2. yapraklar çıktı, son durum bu
acemifiliz
22-09-2017, 13:03
Merhabalar,
Sedef çiçeği tohumu nasıl edinebilirim?
Merhabalar,
Sedef çiçeği tohumu nasıl edinebilirim?
Aşağıda linkini verdiğim bölümden faydalanabilirsiniz:
Arıyorum - agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/ariyorum/)
acemifiliz
27-09-2017, 13:55
çok teşekkürler :)
Sayin dikenlicicek,
bizim bahcede bir beyaz birde lila renkte acan Sedef bitkisi var.
Her sene sonbaharda tohumlari olur fakat kendi kendilerine cimlendikleri cok nadirdir. Herhalde tohumlari topragin belli bir derinligene ekmek gerekiyor.
Bahsettigim beyez ve lila olan Sedef bitkileri her sene kisin kurur ama baharin ayni kokten tekrar yeserir, cok yillik bir bitki sanirim.
Merhaba aranıza yeni katıldım her yerde sedef öiçeği arıyorum ama bulamadım bir komşudan tohum istedim ama vermedi ne yazıkki rica etsem tohum gönderme şansınız olur mu? Sevgiler...
sevgili melekmutlu tabi tohum gönderirim.adres vermeniz gerek .başka tohumlarda gönderirim. bahçemdeki çiçeklerin resmini çektim yakında paylaşırım .ekim ayında fidelerde gönderirim .çiçek sevenleri seviyorum......
Merhaba bende tohum rica etsem gönderebilirmisiniz lütfen
EAkpınar
15-05-2019, 14:59
Saksıda yaptığım denemelerde zayıf, en fazla 30-40 cm uzunluğunda sedefler elde edebildim. Onları da sağolsun kedim parçaladı vazoda:( Geçen yıl eylül ayında yine saksıda köklendirdim. İkisini 5 lt lik petlere aldım 6 sını bahçede sadece sabah güneşi alan pencere önüne diktim. Bu aylarda boylanıp çiçeğe duracağını umut ediyordum. Ancak 10 cm i geçemediler. Yazı böyle mi geçirecekler. Yoksa büyürler mi:confused:
EAkpınar
23-06-2019, 19:37
Kendime cevabımdır. Sedeflerim bahçede de saksı boyu oldular maalesef. Kararlıyım, tekrar denicem ve birgün benim de 1 metrelik sedeflerim olacak
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.