Bağlan

View Full Version : Karakovan Arıcılık




denizakvaryumu
06-05-2008, 14:55
Balda önemli olan ;

-Kovanın naturel olması,
-Arının balmumunu kendi yapması,
-Kimyasal hiç bir ilaç atılmaması (organik ilaçlar hariç)
-Arıya şekerli su- kek gibi destekleyici malzemeler verilmemesi.
-Kovanın bulunduğu yerin (en az 3km çaplı) her türlü kimyasal tehditten uzak olması,

İşte bu özelliklleri taşıyan bal organik baldır.
Organik balın Türkiye'deki adı ise karakovan balıdır.

Bu balı yiyen insanlar, bu Dünya'nın şanslı insanlarıdır.Sağlıklıdırlar.




Mahmut Leventoğlu
06-05-2008, 15:38
Sevgili Deniz Akvaryumu ,
Balparmak firması tarafından yayınlanan ARICININ EL KİTABI ndan edinmeye çalış :)

denizakvaryumu
06-05-2008, 18:03
Kitap-internet bir dereceye kadar akılda kalıyor ama uygulama yani pratik dediğimiz olay bu işin olmazsa olmazları arasında, aynı araba kullanmak gibi ,kitaptan araba kullanmak hakkında ne okursanız okuyun nafile :)

Karadenizde olsaydım çok kolaydı ama Ankara şartlarında zor gibi, eğer başlarsam buraya deneyimleri aktaracağım, sıfırdan nasıl bu işe başlanır, neler yapılır?

İnşallah forumu okuyan Ankara'lı arıcılar vardır, isteğim sadece bir karakovan la bu işi öğrenmeye çalışmak :)

copur 09
06-05-2008, 20:31
Sayın denizakvaryumu, Karakovan arıcılık yapmak illa içi oyulmuş kütükle yapılmaz. ( bu benim görüşüm) Önce bir fenni kovan bulun. Petek çıtalarını telleyin. Eğer hiç yerinden kımıldatmayacaksanız gerekmez. Ancak aşırı sıcaktan ve ağırlıktan petek çıtadan kopup düşebilir. Bu da bir çok arı veya ana arının ölmesine sebep olabilir. Siz en iyisi çıtaya sadece tel takın. Bir arıcıdan veya doğadan arı oğulu bulun. Oğulu kovanın içine koyun yalnız kovanın içini tamamen tellenmiş çıtalarla doldurun, yoksa arılar kovan kapağına petek örebilirler. Neden fenni kovanda bu işi yapalım. Çünkü hem kontrol sizde olur. Hem bal hasadı yaparken arıları öldürmemiş olursunuz. Bu sene kovan adedim yeterli olmadığından aynısını ben de yaptım. Benim amacım arıları oyalayıp oğul sürecini ileri almaktı ancak kovanlarım benden 25 km. uzakta olduğundan bakımlarını sık yapmadığımdan yine de oğul verip beni terkettiler.

denizakvaryumu
06-05-2008, 21:21
Sn.copur 09 teşekkürler.

Tecrübelerinizi lütfen burda aktarmaya devam edin, özellikle fotoğraflı olursa çok iyi olur.

Bu işe ilk defa başlayacak birisi ne yapmalı ? Nelere dikkat etmeli ? Amatör olarak bu iş nasıl yapılır? 1 veya 2 kovanla bu iş olur mu?

copur 09
06-05-2008, 22:47
Evet tecrübe kazanmak için 2 kovan yeterli. Bal arısı zehrine alerjisi olmaması lazım. Ben sokulmaktan hoşlanmadığım için eldiven kullanırım. Başka arıcılar kullanmaz. Ancak sokula sokula bazen yıllar sonra bile alerji olup arıcılığı bırakanları duyuyorum. Aslında fotoğraflamak istiyorum ancak hep makineyi unutuyorum. Şimdi oğul zamanı olduğundan başlamak için uygun. Yalnız şehir dışında yer bulmanızı öneririm. Yerleşim yerlerinde alerjisi olan kişiler olabilir. Küçük çocuklar için alerji daha tehlikeli. Ben şeker hastası olmama rağmen arıcılıkla uğraşmayı seviyorum. Tek sorun kovanları koyacak yer bulmak, genelde arazi sahipleri pek sıcak bakmıyorlar.

denizakvaryumu
06-05-2008, 22:57
Teşekkürler.


GELENEKSEL ARICILIK

36519



Yüzyıllardan beri yapılan arıcılık türüdür. Yurdumuzda 'Karakovan' tabir edilen kovanlarda yapılır. Bu kovanlar yöreden yöreye çok değişken özellikler gösterir. Tahtadan sandık gibi yapılan çeşitleri olduğu gibi, sepet şeklinde örülerek çamur ve hayvan dışkısıyla sıvananları da vardır.


Geleneksel sistemde herşey doğal olarak seyreder. Arı kolonileri arıcının denetimi altında değildir. Arıcının yapabileceği tek şey kovanları dış etkenlerden korumaktır. Bu sistemde arıları gerekli olduğunda beslemek, hastalıkları teşhis edip ilaçlama yapmak, kovan içi problemlere müdahale etmek, ana arıyı daha verimli bir ana arıyla değiştirmek gibi uygulamalar mümkün değildir. Bal verimi düşüktür ve ayrıca balhasadı da oldukça zordur.

36520

Geleneksel sistemin tek avantajı üretimde yapay hiçbirşey olmayışı, petek ve balın tamamen doğal özelliklere sahip olmasıdır. Bu yüzden geleneksel yöntemlerle üretilen ballar pazarda, modern yöntemlerle üretilen ballara nazaran daha çok tercih edilirler.

http://www.ayazarikovani.com/genel/aricilik/geleneksel.asp


36523
Kaynağından ojinal karadeniz üsülü kara kovan.çapı 95x75cm.olup gövdesi tek parçadan ibarettir,delme kütük kovandır
http://aricisalih.blogspot.com/2008/02/orjinal-kara-kovan.html

36526

Balarısı 1 kilo balmumu yapabilmek için yaklaşık 10 kilo bal ve çok yoğun bir emek harcar. Hazır petek arının işini çok kolaylaştırır. Arı çerçeveye takılmış hazır peteği kısa zamanda kabartır, ve petek gözlerine bal depolamaya başlar. Böylece arı çok zahmetli olan peteğin temelini oluşturma işleminden kurtulmuş olur ve zamanının büyük kısmını bal depolamaya harcar.

http://www.beyazkovan.com/index.php?option=com_content&task=view&id=16&Itemid=145

copur 09
06-05-2008, 23:24
Arıcılıkta önemli olan arı neslinin sağlıklı devam etmesidir. Kara kovan tabir edilen arıcılıkta kütük tabir edilen içi oyulmuş ağaç kullanılır. Şimdilerde bu materyal hazırlanması zor olduğundan dört adet enli uzun tahta birbirine çakılıyor. Ön ve arkasına kapak çakılıyor. Müdahale ve bal hasadı arka kapak açılarak yapılıyor. Arka kapak açılıp önce bolca duman veriliyor.Arıların ön tarafa kaçması sağlanıyor. Tabii arı topluluğunda da kaçan korkaklar olduğu gibi saldıran cengaverler, binbir emekle topladığı balını kolay teslim etmek istemeyenler kovanın her hangi bir noktasında bulunabilen ana arı olabiliyor. Yukarıdan aşağıya sarkan peteği keserken elinizle tutmanız ve kesici aleti arkadan öne doğru hareket ettirmeniz gerekiyor bu arada bolca arıyı akan bal içerisinde veya sıkıştırmak sureti ile öldürebiliyorsunuz. Köylerdeki bazı karakovanlardan bal alıverdiğim için biliyorum. Sanki terör estiriyormuş gibi hissediyorum. Kendi kovanlarım da boç çerçeveye sadece tel takıp koyuyorum. Arı o çerçeveye peteğin tamamını kendi çabası ile örüyor. Eğer düzgün öremezse çerçeveyi yeriden çıkarıp peteği ileri geri ittirip tekrar yerine koyuyorum. Balı hasat etmem gerektiğinde arıcı fırçası ile çerçevenin üzerindeki arıları kovanın içine süpürüp karakovan çerçevesini çocuklarıma götürüyorum. Arı karakovan çerçevelerindeki 1 kğ. mum için 10 kğ. civarında bal tükettiğinden arıcılar temel petek kullanırlar.

denizakvaryumu
06-05-2008, 23:35
http://img214.imageshack.us/img214/9663/1kjuytum9.jpg (http://imageshack.us)
http://www.ayazarikovani.com/urunler/karakovan.asp#


36527

http://trakyalisenol.blogspot.com/2007/07/kara-kovan.html

Yeni nesil karakovanlar

copur 09
06-05-2008, 23:52
Modern karakovan, ancak taşıma sırasında petek ağırlık dolayısı ile üst çıtadan kopup düşebilir ve bir çok arı ölebilir. Bir de arılar her zaman böyle düzgün petek yapmazlar. Petekleri diger peteklerle bazı yerlerinden birleştirebilirler destek olmazsa petek yine alınırken kopabilir.

denizakvaryumu
07-05-2008, 00:20
Sn.copur 09

suni petek ile arıların yaptığı petek arasındaki tat farkı denildiği kadar çok mu?

10 kg.bala değer mi?

aydolum
07-05-2008, 09:03
bu konuyu daha yeni gördüm ben arıcılığı ikinci bir iş olara yapıyorum

ayrıca sık sık Halk Eğitim Merkezlerinin açtığı arıcılık kurslarına öğretici olarak katılıyorum yardımcı olabileceğim bir konu varsa sevinerek yardım ederim.

denizakvaryumu
07-05-2008, 10:00
sn.aydolum
hoş geldiniz, sizin de arıcılığa yeni başlayacak olanlar için önerileriniz ve tecrübeleriniz vardır ,buraya resimlerle birlikte eklerseniz memnun oluruz.

Suni petek değil de arının kendi yaptığı petekle bal alıyor musunuz?

Arılara hangi ilaçları uyguluyorsunuz?

Arıların en sevdiği çiçek hangisidir?

aydolum
08-05-2008, 12:04
sn.aydolum
hoş geldiniz, sizin de arıcılığa yeni başlayacak olanlar için önerileriniz ve tecrübeleriniz vardır ,buraya resimlerle birlikte eklerseniz memnun oluruz.

Suni petek değil de arının kendi yaptığı petekle bal alıyor musunuz?

Arılara hangi ilaçları uyguluyorsunuz?

Arıların en sevdiği çiçek hangisidir?


Arıcılığa Nasıl Başlanır?

Arıcılığa başlamadan önce muhakkak gerekli araştırmaları yapıp, bu konu ile ilgili temel teorik bilgileri öğrenmek gerekir. Bu bilgileri kitaplardan, dergilerden, internet ortamından ya da ilgili kurumların yayınlarından edinebiliriz.

Arıcılığa başlayanları başarızlığa sürükleyen en büyük faktör, kulaktan dolma bilgilere itibar etmeleridir. Bu yüzden çevremizde başarılı bir şekilde modern arıcılık yapan kişilerle tanışıp gerekli başlangıç bilgilerini öğrenmek en sağlıklı yoldur. Özellikle geleneksel olarak atadan dededen kalma usullerle arıcılık yapan, ki kovanları modern bile olsa, arıcılığı belli bir aşamadan öteye geçirememiş kişilerin söylediklerini çok dikkate almamak gerekir.

Başarılı olmak isteyen arıcı sürekli araştırmalı ve arıcılıkla ilgili yeni yeni oluşturulmuş teknikleri öğrenmeye çalışmalıdır. Sabırlı olan ve kendini sürekli geliştiren bir arıcının başarılı olmaması için hiçbir sebep yoktur.
Arıcılığa pratik olarak satınaldığımız boş bir kovana oğul koydurarak, arazide bulduğumuz sahipsiz bir arıyı alarak ya da arılı bir kovanı satın alarak başlayabiliriz.

Ama en iyi başlama yöntemi, arısı güçlü, anası genç bir kovan alarak başlamaktır. Hatta alacağımız kovanlar standartlara uygun, ve içindeki arının cinsi de belli olursa, bu en iyi başlama yöntemidir.

Arıcılığa en fazla 3 kovanla başlamalı, tekniklerini öğrendikten sonra kovan sayısını zamanla çoğaltmalıdır.

Arıcının ilk öğrenmesi gereken şey hiç kuşkusuz arılığa girerken dikkat edilmesi gereken kurallardır. Arıcılığı emniyet içinde yapabilmek için özellikle arıları kızdıran davranışların neler olduğunu bilmek ve önlemlerini almak gerekir.

İkinci öğrenilmesi gereken şey, arı kovanının açılması ve çerçevelerin kontrol edilme yöntemleridir. Arıcı bir çerçeveye baktığında, hangi hücrenin yavru, hangisinin bal, hangisinin polen içerdiğini anlayabilmelidir.
Bu arada dişi arı, erkek arı ve ana arıyı ilk bakışta tanıyabilme becerisi kazanılmalıdır.

Zaman içinde kovan içindeki çeşitli problemlerin neler olabileceği ve bunların önlenmesi yöntemleri öğrenilmelidir.

Arıları gerektiğinde besleme ve dönem sonunda ürünleri hasat edip, arılığa kışlatma pozisyonuna getirme yöntemleri de zaman içinde öğrenilmesi gereken konulardır.

temel petek kullanmadan da bal alınır ama arılarınız çok yorulur. Ama onun keyfi bi başka olur.
arılarda her hasatalığın ayrı ilacı vardır.

arılar genelde ballı bitkileri çok daha fazla severler, mesela korunga , yalancı akasya, keven, kekik, ballı baba gibi bitkierin nektarı daha çok olur.

denizakvaryumu
08-05-2008, 13:33
Ticaret olarak arıcılık yapanların sanırım kendine ait bir kovanı yani karakovanı yani parafinli suni petek kullanmadığı bir kovanı mutlaka vardır.

Yanılıyor muyum?

izzeterisen
08-05-2008, 15:52
Burada söylemek istediğim bir şey var. Ben arıcılık bilmem. 6 yıl Tunceli-Mazgirt İlçesinde görevliydim. 81 köyünün tamamını bilirim. Kara kovanlarda varroa paraziti ile mücadele yapılamayışı, gezginci arıcıların bu paraziti tüm Türkiye'ye yaymaları nedeniyle tabii bu arada Tunceli'de de, kara kovanda arıcılık bitmiş durumda. böyle bir yetiştiriciliğe kalkışmanızı istemem. Sonuç belli olduğu için.

dah-lia
17-06-2008, 14:39
sayın deniz akvaryumu fenni kovanlardada karakovan arıcılık yapabilirsiniz
fenni kovanlarda amaç en başta içine konan balmumu peteği işci arı gözlüdür
karakovanda ise arı bütün peteği kendi ördüğü için çoğunlukla erkek arı gözü örer biliyorsunuzki kovanda erkek arı pek istenmez o yüzden isterseniz fenni kovandada karakovan arıcılığı yapabilirsiniz nasıl derseniz hazır balmumunu
alırsınız bundan uzun yerinden 2 cm kesersiniz bunu çıtaya tutturursunuz
arı bun kabartırken üste eklediğiniz işçi arı gözlü balmumunu dikkate alır ve petek boyunca işçi arı gözü kabartır

denizakvaryumu
17-06-2008, 15:08
Sn.dah-lia bilgiler için teşekkürler.

Hazır temel petek kullanmak istemiyorum çünkü yukardaki yazılarda da belirtildiği gibi hazır temel petekteki balmumu parafinle karıştırılıyor, parafin ise bir petrol türevi ve bala karışıyor.

Bu nedenle temel petek kesinlikle kullanmayacağım, piyasada sırf balmumundan temel petek var mı bilmiyorum, olsa bile parafinsiz olduğu nasıl anlaşılır ?

Dediğiniz gibi karakovanlarda çoğunlukla erkek arı gözü olacak ama --hobi--amaçlı yapılan karakovan balcılığında verim veya ticaret düşünülmediğinden bu hususu önemli saymıyoruz.

Arılar karakovanda da mutlaka işçi arı gözü yapacaktır, uygulamada göreceğiz...

Sn.Turkavianvet in dediğine göre geçen kışı arılar malesef atlatamamışlar...Bunun nedeni soğuk mu, yapılan balların fazla alınması mı, hastalık mı ? Tam konuşamadık.

Ama temel petek kesinlikle kullanmama düşüncesindeyim.

ozturk.kerim
17-06-2008, 15:34
sn denizakvaryumu

ben de hobi olarak arıcılıkla ugraşıyorum hiçde sizin dediğiniz gibi basit değil bu iş her arının ayrıbir görevi var.
mesela saka ,**** yelpazeciler,
**** işçiler,
**** temizlikçiler,
bunu çoğalta biliriz. arı nazikbir canlı
kimse akıl erdirememiş.
karakovan ****** en güzeli ama pek olmuyor.
şu sıralar tüm dünyada arı ölümleri artmış vaziyette ve nedeni bilinmiyor. size kolaygelsin

dah-lia
17-06-2008, 15:50
sayın deniz akvaryumu hazır balmumlu petek kullanıyorsunuz ama sadece 2 cm eninde geri kalanını arı kendi kabartıyor çıta boyunca arıların ölme meselesine gelince arı ölümlerinin çoğu kışa yaşlı ana kraliçe ile girmiş kovanlarda ölüm daha fazla her yıl ana arıyı değiştirmek gerekir.birde dikkat edilmesi gereken bir husus kışa girerken mutlaka yavrunun bol olması lazım buda genç ana arıyla olur gene sonbaharda arının bol yavru yapabilmesi için bol polen bulması veya yazdan stoklaması lazım o yüzden ben kendi arılarımın bulunduğu yerde sonbahardada bol polen veren çiçekleri dikerim bunlar çok yıllıklı bitkilerde olabilir.dünyadaki arı ölümlerinin en başta amerikadaki arı ölümlerinin sebebi gene israil kökenli bir hastalık geçen gün ingiliz bilimadamlarınca açıklandı

ozturk.kerim
17-06-2008, 16:02
sn dah-lia
bildiğiniz gibi arılar zaten yaşlı olan kraliçe arıyı kendileri öldürüyorlar.
ama genede kraliçeyi biz gençleştrelim dersek olabilir tabi kovanın çalışmasına bakılıp yavru miktarlarını gözlemleyip az gibi görünüyorsa bu işlemi ****** yapmakta yara vardır.
kış aylarında hava bazen açıyor ve dışarıdaki sıcaklık yaklaşık 12 ila 15 derece civarlarına geldiginde arılar uçuşa çıkıyor buda havanın birden kapatması ve kışın uzun sürmesi gibi durumlarda arı ölümlerine neden olabiliyor. tabi arıların yeterli miktardada yiyecek ballarının olmaması durumuda var aç arı kış ayında çiçekte bulamayınca ölüyor.

halilhadim
26-06-2008, 01:45
Arıcılığa yeni başlayacak arkadaşların kara kovan diye ısrar etmeleri bence yersiz. Kara kovan adı üstünde, müdaleheye açık olmayan veya çok az müdahale edilebilen kovan türüdür. Amacınız, tam doğal bal üretmek ise, bunu fenni kovanda da yapabilirsiniz. Yani ilkbaharda örüm yaptırıcağınız petek çerçevelerini boş (yani Temel petek olmaksızın) olarak verirsiniz kovana. Tabi bu seçim, erkek arı gözleri çok olacağından, varrova akarının fazlaca üremesine neden olacaktır.

Tamtutulma
26-06-2008, 16:47
Babam karadenizden cevizden oyma 2 adet karakovan getirtti. Ama tam bir angarya... Ne arıları tam anlamıyla kontrol edebiliyorsun; ne ana arıyı görebiliyorsun. Bal alırkende tam bir arı katliamı yapıyorsun. Normal kovanlar çok daha sağlıklı ve verimli. Oyma kovan diye ısrara gerek yok. Yeterki şerbet verilecek zamanı doğru ayarlayın, balınız tam anlamıyla saf bal olacaktır.

denizakvaryumu
30-07-2008, 14:04
http://www.agaclar.net/galeri/showimage.php?i=4588&c=312

Arkadaşlar linkteki sepet kovanı bir arı kolonisi için küçük değil mi? Sepet kovanlar kışı nasıl çıkarıyor?

copur 09
30-07-2008, 18:59
Arı sepete sığmazsa oğul verir. Eğer oğul vermiyor,sepet balla doldu ise (benim bir kere başıma geldi) arı kolonisi sadece yavru basan kadar kalıp kovanı terk eder. Arıyı soğuk değil açlık öldürür.

denizakvaryumu
11-10-2008, 20:49
http://www.beebehavior.com/bee-o-pac.php

Ürünler için ne dersiniz?

copur 09
12-10-2008, 21:33
Harika, geçen sene İzmir fuarında İzmir-Kemalpaşa tarafından arıcı arkadaşların açtığı standta görmüştüm. Espiri olsun diye benim arılar bunları görürse sigorta yapmamı da isterler demiştim. Yanlış hatırlamıyorsam almanyadan getirdikleri bir arı ırkını kullanıyorlar galiba, Kemalpaşa taraflarından arıcı arkadaşlar varsa daha iyi bilgi alınabilir.

denizakvaryumu
30-10-2008, 15:46
Anadolu’nun Şifası: Karakovan Balı Anadolu’da yüzyıllardır geleneksel yollarla üretilen karakovan balı, ülkemizdeki doğa dostu ürünlerin son örneklerinden biri. Karakovan, bu topraklarda yüzyıllardır hem lezzet hem de şifa dağıtmaya devam ediyor.


Arılara ve kovanlara hiçbir müdahale olmadığı, içi altı ay boyunca karanlık olan bir kovanda üretilen bala, karakovan balı deniyor. Karakovan balı üretiminin her adımı bulunduğu yörenin koşullarına göre şekilleniyor ve kovanların tüm malzemeleri doğadan elde ediliyor.

Arılar ise bu kovanların içine kendi peteğini inşa ediyor. Bu nedenle, ayrı bir lezzete ve şifaya sahip bu balın hem kendisi hem de peteği değer kazanıyor.
Karakovan, ince uzun bir silindir görünümünde hazırlanıyor. Silindirin arka ucu bazı bölgelerde açık bazılarında kapalı tutuluyor. Ön ucuna ise arıların girip çıkabileceği bir kapak yerleştiriliyor. Bal üretimi süresince bu kapak açılmıyor ve kovanın içinin karanlık kalması sağlanıyor.

Kovanın yapımında Anadolu’da iki farklı yöntem izleniyor. Bunlardan en yaygın ve üretim için en sağlıklı olanı sepet şeklindeki kovanlar. Söğüt, kavak ve gürgen gibi ağaçlardan aynı büyüklükte sepetler örülüyor. Bu sepetler hayvan gübresi ve kerpiç benzeri karışımlarla sıvanıyorlar.

Bir başka karakovan malzemesi ise kestane ve ıhlamur gibi ağaçların kütüğü. Yaşlı ağaçların gövdesinden bir bölümü alınıyor ve içi oyularak yine silindir şeklinde bir kovan hazırlanıyor. Bu kovan ise genelde iki parça halinde oluyor. Ancak kütükten yapılan kovanlar çok fazla tercih edilmiyor.

Karakovanın en yaygın ve aynı zamanda en orijinal şekli olan sepet balı Anadolu’nun birçok bölgesinde üretilmeye devam ediyor. Özellikle kekik ve geven türlerince çok zengin olan bölgelerde dizi dizi sepetlerle karşılaşmak zor değil. Bozkırlar ve yüksek dağ çayırları bu balın üretimi için en uygun alanlar.
Sepet balının hikâyesi söğüt, kavak gibi ağaçlarla başlıyor.

Genelde vadilerin iç kısmında bulunan bir dizi ağacın veya çalının dalları kesiliyor önce. Bu dallardan ince belli bir sepet örülüyor. Ancak sepetin kovan niteliğini kazanması için iki önemli adım daha gerekiyor. Yine aynı vadideki yamaçlarda otlayan ineklerin tezeği ile topraktan bir harç karılıyor. Bazı bölgelerde yalnız tezek bazılarında ise yalnızca toprak kullanılıyor, bu harcın özelliğini ise arıların türü belirliyor. Bu harçla sepetin etrafı sıvanıyor.

Bu harçta hayvan gübresinin kullanılması sepetin hafif ve kolay taşınabilir olmasını sağlıyor. Sepetin bu harçla kaplanmasının nedeni ise arıları kışın soğuktan yazın sıcak ve nemden koruyabilmek. İkinci aşamada ise sepetin bir ağzı ahşap bir kapakla tamamen kapanıyor (bazı bölgelerde açık bırakılıyor), diğer ağzı ise yarım açık bırakılarak arılar için kapı görevi görüyor. Sepet yapımı için yaz sonu tercih ediliyor.

Sepetler durumlarına göre birkaç yılda bir yenilenmek için tekrar sıvanabiliyor ve bu işlemi genelde kadınlar yapıyor. Sıvanan kovanlar evin veya bahçenin güneş almayan bir kısmında üst üste dizilerek bekletiliyor.

İkinci adımda ise sepetleri yerleştirmek için en iyi manzaranın ve zeminin seçilmesi gerekiyor. Kovanların konduğu zeminin düz olması ve arıların havalandıktan sonra alanı çok iyi görebileceği en uygun yere bir barınak inşa edilmesi gerekiyor.

Etrafı açık ancak üzerinde çatısı olan bir barınak. Manzaranın yanı sıra bu alanın kekik ve geven gibi bitkilere yakınlığı da önemli. Kovanlar için genelde kekiklerin yoğunlaştığı bölgeler seçiliyor. Tüm sepetler burada üst üste yerleştiriliyor. Uzaktan bakıldığında bu barınak dev bir bal peteği gibi görünüyor. Arılar bal peteklerini sepetin üst kısmından dip kısmına doğru sırayla örüyorlar.

Kendi giriş çıkışları için sepetin iç kısmına boşluklar bırakıyorlar.
Bal üretimi süresince yaşanan iki önemli sıkıntı var. Biri yaz diğeri ise kış döneminde. Yaz döneminde kovan içinde oluşan bir çeşit bit hastalığı kovancıların en büyük sıkıntısı.

Bu hastalığa karşı kovanların yakınlarındaki kekikler toplanıyor ve yakılarak arılara kekik dumanı veriliyor. Ya da kekikler toz haline getirilip arıların üzerine serpiliyor.

Diğer hastalık ise arıların üşütülmesiyle oluşuyor. Bunun için kış döneminde arıların sıcak bir mekanda olmaları veya sıcak şehirlere götürülmeleri gerekiyor. Kış döneminde rutubet almamaları da çok önemli. Azıcık rutubet bile tüm kovandaki yaşamın bitmesine neden olabiliyor.


Karakovan balının bir de neredeyse tamamı yabani olan bir örneği var. Bazı bölgelerde yetiştirilen arılar, tıpkı yabani arılar gibi kayalıkların içindeki oyukları kovan gibi kullanarak bal üretiyorlar. Genellikle vadilerin yüksek yamaçlarında olan bu oyuklar insanın ulaşabileceği noktalarda olduğunda üretilen bal soframıza kadar gelebiliyor.

Ancak çok zor koşullarda elde edilen bu bal, bazen de arıların hayatına mal olabiliyor. Bala ulaşabilmek için arılara ve kovan görevi gören kayalıklara zarar verilebiliyor. Bu durum, çoğu zaman yöre halkınca engellenmeye çalışılıyor. Ancak bu tür müdahalelerin yerli arı ırkının yaşamı için özel önlemler ve yasal yaptırımlarla engellenmesi gerekiyor.

Karakovan balının şifa değeri çok yüksek. Yöre halkı balı mide ve bağırsak hastalıkları, romatizma, soğuk algınlığı, ağrılar, sarılık ve yanık gibi rahatsızlıklara karşı da kullanıyor. Şehir insanı içinse enerji vermesi, direnci artırması gibi nedenlerle strese karşı en iyi ilaçlardan biri olarak ilgi görüyor

http://yesil.ntvmsnbc.com/Haberler/HaberDetay.aspx?HaberId=181

blank
24-03-2009, 00:06
*** Arkadaşlar

Forumu kamil35 nikli kamil bey tarafından gelen maile buldum. Ve üye oldum başka bir forumda bir soru sormuştum. Ve yapabildiğim kadarıyla araştırmalarım doğrultusunda olabileceğini sanıyorum. Sorumu buraya yazıyorum ve sizlerinde fikrini almak istiyorum.

Cam kovan imal etmek istiyorum böylece yeni hobi olarak arıcılıga başlamak istemekteyim.Bu cam kovanımın Üst kısmını 3-4cm lik tahtadan yapıp havalandırma delikleri açacağım taban kısmını içine koyacağım dereceye ayarladığım büyüklükler ölçüsünde paslanmaz sinek teli ve cam dan imal edeceğim.(özellikle evin teresanda tese edeceğim sıcaklı olarak çok riskli olduğunu bal peteklerinin erime ihtimali olduğunu biliyorum kapağı geniş yaparak havalandırmayı büyüterek çözmeyi planlıyorum) Kapak olarak arka bölümdeki camı kullanmayı istiyorum. Ve Arıların tamamen cita petek vb yapılarını kendilerinin yapmasını istiyorum.Haziranayı başında Kamil beyden alacağım muğla arısı kolonisini eklemek ve bu sene bal üretimi yerine kışa hazır sağlıklı sağlam bir koloni üretmek istiyorum. Yerim İzmir seferihisarda yani sahil tabir edilen yerde Önerilerinizi eleştirileriniz bekliyorum

denizakvaryumu
24-03-2009, 07:41
Bence sağlıklı olmaz .Bazı yerlerde gördüğümüz plexi glas kovanlar pencere içi gibi yerdeler yani gölgede.

muammer74
25-03-2009, 07:21
cam güneş ışığını cektiği icin sıcaklık cok yükselir
arılar camı komple mummla kaplarlar buda güneşi ceker kovanın ısısı cok yükselir diye düşünüyorum zaten izmir sıcak oluyor
siz kara kovan yapmak istiyorsanız benim kücüklüğümde köylerde fenni kovan bulunmazdı
kovanlar 40*40*150cm ebatında kayın ağacından yaparlardı icinde ne cıta nede petek olurdu arılar peteğide balıda tamamen kendileri yaparlardı

blank
26-03-2009, 23:32
cam güneş ışığını cektiği icin sıcaklık cok yükselir
arılar camı komple mummla kaplarlar buda güneşi ceker kovanın ısısı cok yükselir diye düşünüyorum zaten izmir sıcak oluyor
siz kara kovan yapmak istiyorsanız benim kücüklüğümde köylerde fenni kovan bulunmazdı
kovanlar 40*40*150cm ebatında kayın ağacından yaparlardı icinde ne cıta nede petek olurdu arılar peteğide balıda tamamen kendileri yaparlardı

benim istediğimde her peteği her balı kendileri yapmaları Olabildiğince doğal olması. Gerçi ilk sene için şurup takviyesi yapıp 20 gün devamlı sonraki 10 günde kesilererek 30 gün sonunda tamammen kendi haline kalmasını ön görüyorum ve arıların bal ve peteklerini yapmalarını istiyorum. Amacım ticari olmadığı için çok bal üretiyim çok verim alıyım gibi derdim yok Yaşamlarını sürdürsünler Sağlıklı bir koloni olsun ve izlemesi uğraşması zevk versin Sorun yaratmak yerine zevkli olsun istiyorum. Cam konusuna gelince 3 yanı cam olan bir kare yapıp üst tahtadan büyük bir parça halinde tahta yüzey yapıp gölgeyi sağlamayı istiyorum. Alt kısma cam olması temizliği kolaylaştıracak gibi duruyor. Ama kapı çıkış girişleri için parça tahta daha uygun Sırt bölümünü paslanmaz sinek teli yapacağım böylece hava almasını sağlayacağım İç sıcaklık ölçülerine göre biraz cam yerleştirebilirim. Zaten koyacağım yer gölge olduğundan çok sorun yaratacağını sanmıyorum ve en önemlisi karşılarında ufak bir çam ormanı ve mandalina bahçesi var daha sonrasında ise oldukça geniş bir çayırlık alan var bir kaç tarla ve biraz bahçede burada mevcut
oldukça verimli olacağını ön görüyorum

caucasus
26-03-2009, 23:51
Sayın blank, cam saglıktır ancak arı kovanları ıcın uygun olacagını dusunmuyorum sız sadece yaz ayı olarak dusunmussunuz bunun bır de kısı var arılar bu cam kovanları kısın ısıtamazlar dıye dusunuyorum, tabı kı ısı cam yapmazsanız **** ısı yalıtımı ıcın bır malzeme kullanmazsanız. Hevesınızı kırmayalım denemekte fayda var bence ısı cam **** renklı cam da olabılır en azından arılar ısıgı kesmek ıcın balmumu ıle kaplamak zorun da kalmaz kısın da ısınmak ıcın fazladan kalorı yakmazlar.

Tekrardan basarılar.

experienced
27-03-2009, 11:20
Bazı Hastalıklar hakkında ilaç tavsiyesi isteyen arkadaşa.

Amerikan Yavru Çürüklüğü için


Sulfathiazole Sodium

Terramycine

Neoterramycine

Vitaform kullanabilirsiniz.


Avrupa Yavru Çürüklüğü için Ülkemizde verilmiş bir ruhsat yok

Erythrocin Phosphate

Neomycin sülfat

Terramycine kullanabilirsiniz




Tulumsu yavru çürüklüğü

Bu hastalıkla ilgili herhangi bir tedavi yöntemi yoktur.
Bazı arıcılılar yasak olmasına rağmen arılarında antibiyotik kullanıyorlar ancak antibiyotiklerin sporlara etkimemesinden dolayı hastalık tekrar ortaya çıkıyor.
Bu sebeple hastalıkta en önemli nokta korunmadır

blank
27-03-2009, 14:02
Sayın blank, cam saglıktır ancak arı kovanları ıcın uygun olacagını dusunmuyorum sız sadece yaz ayı olarak dusunmussunuz bunun bır de kısı var arılar bu cam kovanları kısın ısıtamazlar dıye dusunuyorum, tabı kı ısı cam yapmazsanız **** ısı yalıtımı ıcın bır malzeme kullanmazsanız. Hevesınızı kırmayalım denemekte fayda var bence ısı cam **** renklı cam da olabılır en azından arılar ısıgı kesmek ıcın balmumu ıle kaplamak zorun da kalmaz kısın da ısınmak ıcın fazladan kalorı yakmazlar.

Tekrardan basarılar.

İlginiz için teşekkür ederim Yerim izmir seferihisarda Sahilde bundan dolayı çok soğuk olmayacaktır. Ve yeterli balı oldukça Sorun olmayacağını okudum. Isıcam iyi fikir fakat biraz pahalı Onun yerine Yalıtım köpükleriyle sadece kış aylarında sarım yapılabilir Son olarak kovanlarımın ölçüsünüde inceleye ölce biçe yapmaya çalışmaktayım 46 taban genişliği 40 yükseklik ve 50 cm de derinlik ön görüyorum. Yabancı sitelerde gördüğüm ülkemizdede uygulanmış olan kavanoz ballık sistemiyle bal alacağım üste yazdığım 46-40-50 lik alan kendi yavrulama ve bal depolama yerleri buraya müdahale etmeyeceğim Burası en doğal halinde yaşaması istiyorum.

experienced
28-03-2009, 08:20
Açık olarak ifade etmek gerekirse arılar her yerde yaşayabilir, doğada gördüğümüz üzere taş kovuklarda, toprak yuvalarda, ağaç kovuklarında vs. Ancak ister organik bal, ister standart bal üretin dikkat etmeniz gereken bir çok nokta var ve bunların başında koloninin sağlığı geliyor, siz cam kovan yapsanız bile arı bu camı propolis ile kaplamadan çalışmayacaktır, cam malzemeden dolayı siz arıları çok daha fazla huzursuz edeceksiniz, sizin çalış süreniz uzayacak, bundan dolayı koloni zaman zaman ciddi risk altına girecek, ısı geçirgenliğindan dolayı çok riskli olacak, 25 mm sık lifli ağaçta yaklaşık olarak 750 civarı hava yastığı vardır (Hani pimapen reklamlarından görüyoruz ya 5 Kanalllı 6 Kanallı 8 Kanallısını çıkardık diye.. istedikleri kadar kanal ilave etsinler ahşapa ulaşmaları yakın gelecekte mümkün gözükmüyor) Ve biliyor musunuz? Arılar 20-25 gr propolis üretebilmek için yaklaşık 2 Kg bal tüketiyorlar. Seçim sizin tabii ancak deneyimlerimizi arttırmak için illede arıları feda edeceğim diyorsanız.

blank
28-03-2009, 12:54
Açık olarak ifade etmek gerekirse arılar her yerde yaşayabilir, doğada gördüğümüz üzere taş kovuklarda, toprak yuvalarda, ağaç kovuklarında vs. Ancak ister organik bal, ister standart bal üretin dikkat etmeniz gereken bir çok nokta var ve bunların başında koloninin sağlığı geliyor, siz cam kovan yapsanız bile arı bu camı propolis ile kaplamadan çalışmayacaktır, cam malzemeden dolayı siz arıları çok daha fazla huzursuz edeceksiniz, sizin çalış süreniz uzayacak, bundan dolayı koloni zaman zaman ciddi risk altına girecek, ısı geçirgenliğindan dolayı çok riskli olacak, 25 mm sık lifli ağacta yaklaşık olara 750 civarı hava yastığı vardır (Hani pimapen reklamlarından görüyoruz ya 5 Kanalllı 6 Kanallı 8 Kanallısını çıkardık diye.. istedikleri kadar kanal ilave etsinler ahşapa ulaşlamaları yakın gelecekte mümkün gözükmüyor) Ve biliyor musunuz? Arılar 20-25 gr propolis üretebilmek için yaklaşık 2 Kg bal tüketiyorlar. Seçim sizin tabii ancak deneyimlerimizi arttırmak için illede arıları feda edeceğim diyorsanız.

İlginiz için teşekkür ederim. Cam kovan bir fikir denemesini yapacağımkovanı yaparken bir yapıştırıcı vb ürünler kullanmadan eski usul iç içe gecen ve ayakda duran şekli tercih edeceğim bunun nedeni Deneme olması ve sizin gibi düşünen birçok arıcının cam kovan fikrini olumlu karşılamaması. propolis ile camları kaplamaya başlarlarsa anında camları çıkarıp tahta ağaç paneller ekleye bilirim Böylece normal bir kovandan farkı kalmaz. Bu sene haziran ayında kuracağım kovanımdan bal üretimi beklemiyorum koloninin sağlıklı kışa hazırlanması ve gelişmesi önemli Ben yukarıda da yazdığım gibi bu senelik koloniyi yavrulamaya çoğalmaya petek yapmaya yönelticem serbetleyerek. Ama bi noktaya da değinmeliyim yazdığınız feda etmek kısmı hoşuma gitmedi ben onların sağlıklı olmasını isterken feda edermiyim diye düşünmeye başladım. Son bişi daha arıların kovanları tamamen gölge olan ara kat balkonuma koyacağım böylece tam gölgeye ulaşacağım zaten bu balkonu hiç kullanmıyorum. Çok özel durumlar olunca senede 1 - 2 kere çıkıyorum. Kısaca benden rahatsız olacaklarını sanmıyorum açmadan içeriyi görmek amacım ve deneyim kazanmak

Üste yazdığım kovan ölçülerini değiştirmem gerekir sanırım bir arkadaş başka bir forumda uyardı Alan çok büyük savunma ve yarulama çok zor olur ana arı perişan olur diye bende ölçüleri düşürdüm ve standart kovan ölçülerine yakın yapmaya çalışacağım yanlız belli sınırlamalarım var ana arı teli gibi

uygunmudur sizce ölçüleri :25 cm yükseklik 44 cm genişlik 52 cm derinlik

mehmet55
28-03-2009, 16:52
Sayın blank cam kovan ölçüleri normal birde arılar camı propolisle kaplamasın diye
sıtrafrla kaplarsanız daha iyi olur
ben 20 yıl önce akvaryumu kovana çevirmiştim
olabiliyor yani ama bence gereği yok en iyisi kalıteli ıhlamur veya çam yahtasının yerini hiç bir şey tutmaz ama kullanılacak kereste çok kuru olmalı kolay gelsin

kamil35
28-03-2009, 21:27
Sayın blank;
İstediğiniz ölçülerde kovan yapabilirsiniz. Arı hepsinde de yaşar. Ancak İzmir civarında kullanılan standarlara uyun derim. Kovanınız ister cam ister ahşap olsun standart ölçülerden şaşmayın. Bu arıcılık işine başlandıktan sonra, bu iş yerinde durmaz. Bu gün bir kovanınız olur üç ay sonra 5 kovan olur. Sonra 2 ye düşer. Sizin cam kovan olayını desteklediğimi biliyorsunuz. Olduki cam verimli olmadı. Arıları ahşap kovana alacaksınız. Eğer cam kovanınız standart ölçülerde ise, arıyı ahşap kovana aktarmak kolay. Kovanda genişlik hobi olarak uğraşanlarda sorun değil ancak. Çıtanın paraleline gelen tahta izmir için 30X48 cm dir.Torbalıdaki arıcıların büyük bir kısmı bu ölçüleri kullanıyor. Bu ölçüyü uygularsanız İzmir ilinde kullanılan çerçevelerin %95 sizin kovanınıza uyumlu olur.

kamil35
28-03-2009, 21:38
en üst 47,7cm ya da 47,5 cmdir Kovanda çıtanın oturacağı yer de 48 cm dir.
Yükseklik 24 cm (küçük dik duran kısa tahtanın ölçüsü.) Kovanınız böyle bir çıtaya uygun olmalı.

blank
28-03-2009, 22:08
Sayın blank cam kovan ölçüleri normal birde arılar camı propolisle kaplamasın diye sıtrafrla kaplarsanız daha iyi olur ben 20 yıl önce akvaryumu kovana çevirmiştim olabiliyor yani ama bence gereği yok en iyisi kalıteli ıhlamur veya çam yahtasının yerini hiç bir şey tutmaz ama kullanılacak kereste çok kuru olmalı kolay gelsin

teşekkür ederim ilginize. Daha önce denenmiş olması ve kullanılmış olmasını bilmek güzel :) olabiliyor demekki. Straforla kaplamadan önce gözlemleyeceğim böylece yer ve arıların uyumu test etmek istiyorum Daha öncede yazdığım gibi parça parça yapıştırma çakma vb işlemleri uygulamadan uzak doğu usulu hazırladım cam parçayı çekip yerine ahsap parça monte edebilirim. **** straforla kaplayabilirim..

en üst 47,7cm ya da 47,5 cmdir Kovanda çıtanın oturacağı yer de 48 cm dir.
Yükseklik 24 cm (küçük dik duran kısa tahtanın ölçüsü.) Kovanınız böyle bir çıtaya uygun olmalı.

Kamil bey açıkcası arı çiftliği kuracak zamanım yok hobi olarak 2 kovan maximum yerim var. Ama aklım takıldı şimdiden sizden alacağım çıtalar bu kovanın içine girmiycek eğer sizin ölçülerinize çekersemde
ana arı telim dışarda kalacak (Ana arı ızgarası (42cm x 50cm))
ve ikisini içine alan bir kovan yaparsamda alan çok büyüyeceği için kovan koruması ve bal üretim aşamaları uzun zaman alırmış. Verdiğiniz resimde 4 parça var bana verceğiniz kovanda böyle 4 parçamı ? eğer öleyse problem yok aksi halde parçalamamız gerekecek buda sorun demek..

kamil35
28-03-2009, 22:13
O çıta resmi elimde hazırdı onu koydum. O ana üretiminde kullanılan küçük çıtaların 4 tanesini koymak için önceki resimlere bakardanız küçük çıtaların yerleşmiş halini de görürsünüz. Aradaki bölme ve kenardaki zımbalı parcalar olmayacak.

kamil35
28-03-2009, 22:26
Ana arı teliniz standartlara uygun zaten bizim kullandığımız ölçü de 42X50 cm bu kovanın üstten görünüşü. Kovanın üstten görünüşü bu ölçüden 0,5 cm büyüktür.

blank
29-03-2009, 13:36
Kamil bey tekrar teşekkür ederim. Bu açıkladığın ız ölçülere göre problem yok

apis_mellifera
03-04-2009, 23:24
*** Arkadaşlar

Forumu kamil35 nikli kamil bey tarafından gelen maile buldum. Ve üye oldum başka bir forumda bir soru sormuştum. Ve yapabildiğim kadarıyla araştırmalarım doğrultusunda olabileceğini sanıyorum. Sorumu buraya yazıyorum ve sizlerinde fikrini almak istiyorum.

Cam kovan imal etmek istiyorum böylece yeni hobi olarak arıcılıga başlamak istemekteyim.Bu cam kovanımın Üst kısmını 3-4cm lik tahtadan yapıp havalandırma delikleri açacağım taban kısmını içine koyacağım dereceye ayarladığım büyüklükler ölçüsünde paslanmaz sinek teli ve cam dan imal edeceğim.(özellikle evin teresanda tese edeceğim sıcaklı olarak çok riskli olduğunu bal peteklerinin erime ihtimali olduğunu biliyorum kapağı geniş yaparak havalandırmayı büyüterek çözmeyi planlıyorum) Kapak olarak arka bölümdeki camı kullanmayı istiyorum. Ve Arıların tamamen cita petek vb yapılarını kendilerinin yapmasını istiyorum.Haziranayı başında Kamil beyden alacağım muğla arısı kolonisini eklemek ve bu sene bal üretimi yerine kışa hazır sağlıklı sağlam bir koloni üretmek istiyorum. Yerim İzmir seferihisarda yani sahil tabir edilen yerde Önerilerinizi eleştirileriniz bekliyorum



öncelikle şunu anlamak isterim arılarınızı yıl boyu o cam kovanda tutmak istiyorsunuz ? bu doğrumudur .


burdaki temel sorun nem olacaktır tamamen cam kovanda bir süreliğine sergi amaçlı vs ama bunun uzun vadede koloniye etkileri farklı olacaktır . ayrıca büyük havalandırmada çözüm olmaz ılık yerlerde bile olsanız koloniyi üşütme riskiniz var ayrıca kolonisavunması çok zayıf olur buda sorun vede şu var sizin camdan yaptıgını kovan arılar tarafından kabul olunsa bile onun her yerini propolis ve mumla kapatacaklardır canım anlamı kalmaz bence modern bri kovan alıp üstündeki örtü tahtasını camdan **** şeffa plastikten yapın arıların üşümemesi içinde üstünü örtü beziyle örtüp kovan kapagını takın izlemek istediğinizde açarsınız belli süreleri aşmamak kaydıyla ..


ama bana sorarsanız en iyisi bir arıcı dost edinin her şeyiyle bir **** iki tane kovan alın burada zaten her uygulamada göreceksinizki arıcılığa hevesiniz gün geçtikce artacak sevgilerimle umarım bri fikir verebilmişimdir

apis_mellifera
03-04-2009, 23:34
Bazı Hastalıklar hakkında ilaç tavsiyesi isteyen arkadaşa.

Amerikan Yavru Çürüklüğü için


Sulfathiazole Sodium

Terramycine

Neoterramycine

Vitaform kullanabilirsiniz.


Avrupa Yavru Çürüklüğü için Ülkemizde verilmiş bir ruhsat yok

Erythrocin Phosphate

Neomycin sülfat

Terramycine kullanabilirsiniz




Tulumsu yavru çürüklüğü

Bu hastalıkla ilgili herhangi bir tedavi yöntemi yoktur.
Bazı arıcılılar yasak olmasına rağmen arılarında antibiyotik kullanıyorlar ancak antibiyotiklerin sporlara etkimemesinden dolayı hastalık tekrar ortaya çıkıyor.
Bu sebeple hastalıkta en önemli nokta korunmadır

merhabalar bu ilaçları tavsiye ederken kaynak göstebileceğiniz bir yer dünyada üzerinde yapılmış bir çalışma varmı merak ettim ? lütfen ama lütfen bir cevap verirseniz sevinirim

blank
04-04-2009, 20:08
öncelikle şunu anlamak isterim arılarınızı yıl boyu o cam kovanda tutmak istiyorsunuz ? bu doğrumudur .


burdaki temel sorun nem olacaktır tamamen cam kovanda bir süreliğine sergi amaçlı vs ama bunun uzun vadede koloniye etkileri farklı olacaktır . ayrıca büyük havalandırmada çözüm olmaz ılık yerlerde bile olsanız koloniyi üşütme riskiniz var ayrıca kolonisavunması çok zayıf olur buda sorun vede şu var sizin camdan yaptıgını kovan arılar tarafından kabul olunsa bile onun her yerini propolis ve mumla kapatacaklardır canım anlamı kalmaz bence modern bri kovan alıp üstündeki örtü tahtasını camdan **** şeffa plastikten yapın arıların üşümemesi içinde üstünü örtü beziyle örtüp kovan kapagını takın izlemek istediğinizde açarsınız belli süreleri aşmamak kaydıyla ..


ama bana sorarsanız en iyisi bir arıcı dost edinin her şeyiyle bir **** iki tane kovan alın burada zaten her uygulamada göreceksinizki arıcılığa hevesiniz gün geçtikce artacak sevgilerimle umarım bri fikir verebilmişimdir

Üstede okuduğunuz gibi cam kovanı ayalamalarını yaptım Üst ve alt tabla ağaç tahta 3 yanı cam yapacağım ve evin balkonununda yerleştirip orada kalmasını sağlayacağım camlara propolis veya mum örmeye başlarlarsa kaldırıp tahta koyacak şekilde ayarladım. Ve haziranda imal etmeyi planlıyorum. Malesef sadece 2 kovan koya bilirim en fazla. Yerim bukadar fazlasına bakamam. İlginiz için teşekkür ederim

apis_mellifera
04-04-2009, 21:40
merhaba tekrardan ****** heves etmişsiniz güzel bir olay arıcılık helede gözlem kovanında arı incelemek ... cam kovanda başarılı olacağınızı düşüyorsunuz bunu yapmanız gerekiyor artık bence... bazı sorunlar olacaktır ama aşılır halledilir herşey bu istekle devam etmeniz durumunda başarı gelecektir diye düşünüyorum

arıcı35
04-04-2009, 22:55
Öncelikle forumdaki tüm arkadaşlara merhabalar.Ben babam ile birlikte ortalama 100-200 kovan aralığında arı ile ilgilenen bir doğa aşığıyım.Forumda karakovan ile ilgili birçok özenilesi yazılar gördüm.Olaya hep anlatılan ve özenilen haliyle bakıldığından olayın dezavantajlarını katılımcı arkadaşların da desteği ile bu başlık altında açmaya çalışacağım.

1:Eski usul sepetlerde hayvan dışkısı ile sıvanan kovanın hijyen olarak sakıncaları mutlaka değerlendirilmelidir.

2:Sepet kovanların bakımı ve temizliği yapılamadığından hem arıların sağlığı hemde içieride oluşan bakteri ve mikropların oluşturacağı tehlike dikkate alınmalıdır.

3:Toplum arasında oluşan gerçek bal karakovan balıdır önyargısı kesinlikle yanlıştır.Sonuçta o balı toplayanda aynı arı modern kovanın balını toplayan da aynı arıdır.Çevresel etkenlerden aynı şekilde etkilenmektedirler.

4:Bal alımı sırasında arıların sokmasını azaltmak için(arıları dip kısma toplayabilmek için) çok daha fazla körük sıkılmaktadır duman içindeki kalıntıların baldaki etkileri çok daha fazla olacaktır.

5:Üretimi sadece arılar tarafından yapılan ve vicuda bir faydası olmayan balmumunun sadece görüntü güzelliği için heba edilmesi milli ekonomiye zararları gözönüne alınmalıdır.

6:Kovan kontrolü sağlanamadığından arıların kendi insiyatifine bırakılması çıkabilecek sorunlar sebebiyle ekonomik olarak etkileri değerlendirilmelidir.

7:İşin özü balı toplayan arı aynı arı, bal aynı bal artıları eksileri değerlendirlmeli.Önemli olan zararlı ilaçların kullanılmaması sadece arılara değil tarımda da zararlı ilaçlar yerine biyolojik mücadeleye ağırlık verilmesi.Hijyene dikkat edilmesidir.

8:İlla ben petekli bal yemek istiyorum diyenlerede benden bir tüyo:Krakovan balı diye 2-3 misli para vermek istemeyen arkadaşlar suni petekte yaptırılmış peteği de rahatlıkla yiyebilir.Peteği alıp tahta bir spatula ile kabarmış gözleri çift taraflı sıyırıldığında suni petek dediğimiz kısım aynen kalacak ve arının kendi kabarttığı petek gözlerini balıyla birlikte rahatlıkla doğal petek balı olarak yenilebilecektir.

kamil35
04-04-2009, 23:01
Teşekkürler arıcı35, bazıları o sihirli sözcükle para kazanıyor işte. Karakovan balı! Dediğiniz gibi bal aynı bal. Bir yer hariç söylediklerinizin tamamına katılıyorum. Katılmadığım yer mumun yararsız olduğu...

kamil35
04-04-2009, 23:24
Araştırıyorum bal mumunun zararına dair bir bilgi bulamadım. Eski peteklerde bakteri kalıntısı bazı zararlı maddeler belki olabilir.Ancak arının yavru üretiminde hiç kullanmadığı kendi yaptığı ballı bir peteği yemek gayet hoş oluyor. Ben seviyorum. Akademisyen arkadaşlar şu mum işine bir el atalım, bilenler bir şeyler yazsın.
Bal mumunun kimyasal içeriği;
Miktar%
 Monoesterler 35
 Diesterler 14
 Triesterler 3
 Hidroksi esterler&polyesterler 12
 Asit esterler&polyesterler 3
 Uzun zincirli hidrokarbonlar 14
 Uzun zincirli yağ asitleri 12
Bu maddelerden insan sağlığına zararı olan var mıdır? Bilenler yazsın lütfen. Benim kimyam zayıf. kaynak http://yunus.hacettepe.edu.tr/~aozkok/calismalar.html

apis_mellifera
05-04-2009, 12:23
Araştırıyorum bal mumunun zararına dair bir bilgi bulamadım. Eski peteklerde bakteri kalıntısı bazı zararlı maddeler belki olabilir.Ancak arının yavru üretiminde hiç kullanmadığı kendi yaptığı ballı bir peteği yemek gayet hoş oluyor. Ben seviyorum. Akademisyen arkadaşlar şu mum işine bir el atalım, bilenler bir şeyler yazsın.
Bal mumunun kimyasal içeriği;
Miktar%
 Monoesterler 35
 Diesterler 14
 Triesterler 3
 Hidroksi esterler&polyesterler 12
 Asit esterler&polyesterler 3
 Uzun zincirli hidrokarbonlar 14
 Uzun zincirli yağ asitleri 12
Bu maddelerden insan sağlığına zararı olan var mıdır? Bilenler yazsın lütfen. Benim kimyam zayıf. kaynak http://yunus.hacettepe.edu.tr/~aozkok/calismalar.html



elbette çok şey yazılabilir bu konuda ben bir arıcılık ögrencisi olarak derslerde gördüğümü sizinle baylaşayım. bal bumu içerik itibariyle zengindir anca insan sindirim sistemi içinde içerdiği maddelerin sindirilip amacında kullanılması olanaksız bir durum sindirim anında yediğimiz pek çok gıda maddesi birbirine etki eder ancak bal mumundaki maddelerin tam olarak kullanılması çok zor hatta imkansız çünkü mumun erime sıcaklı ile bizim sindirim sıcaklığımız farklı zaten . derslerde bize gösterilen açıklanan bu kısaca umarım faydası olmuştur

apis_mellifera
05-04-2009, 12:24
Öncelikle forumdaki tüm arkadaşlara merhabalar.Ben babam ile birlikte ortalama 100-200 kovan aralığında arı ile ilgilenen bir doğa aşığıyım.Forumda karakovan ile ilgili birçok özenilesi yazılar gördüm.Olaya hep anlatılan ve özenilen haliyle bakıldığından olayın dezavantajlarını katılımcı arkadaşların da desteği ile bu başlık altında açmaya çalışacağım.

1:Eski usul sepetlerde hayvan dışkısı ile sıvanan kovanın hijyen olarak sakıncaları mutlaka değerlendirilmelidir.

2:Sepet kovanların bakımı ve temizliği yapılamadığından hem arıların sağlığı hemde içieride oluşan bakteri ve mikropların oluşturacağı tehlike dikkate alınmalıdır.

3:Toplum arasında oluşan gerçek bal karakovan balıdır önyargısı kesinlikle yanlıştır.Sonuçta o balı toplayanda aynı arı modern kovanın balını toplayan da aynı arıdır.Çevresel etkenlerden aynı şekilde etkilenmektedirler.

4:Bal alımı sırasında arıların sokmasını azaltmak için(arıları dip kısma toplayabilmek için) çok daha fazla körük sıkılmaktadır duman içindeki kalıntıların baldaki etkileri çok daha fazla olacaktır.

5:Üretimi sadece arılar tarafından yapılan ve vicuda bir faydası olmayan balmumunun sadece görüntü güzelliği için heba edilmesi milli ekonomiye zararları gözönüne alınmalıdır.

6:Kovan kontrolü sağlanamadığından arıların kendi insiyatifine bırakılması çıkabilecek sorunlar sebebiyle ekonomik olarak etkileri değerlendirilmelidir.

7:İşin özü balı toplayan arı aynı arı, bal aynı bal artıları eksileri değerlendirlmeli.Önemli olan zararlı ilaçların kullanılmaması sadece arılara değil tarımda da zararlı ilaçlar yerine biyolojik mücadeleye ağırlık verilmesi.Hijyene dikkat edilmesidir.

8:İlla ben petekli bal yemek istiyorum diyenlerede benden bir tüyo:Krakovan balı diye 2-3 misli para vermek istemeyen arkadaşlar suni petekte yaptırılmış peteği de rahatlıkla yiyebilir.Peteği alıp tahta bir spatula ile kabarmış gözleri çift taraflı sıyırıldığında suni petek dediğimiz kısım aynen kalacak ve arının kendi kabarttığı petek gözlerini balıyla birlikte rahatlıkla doğal petek balı olarak yenilebilecektir.


umarım okuyup ders alacak birileri çıkar ellerine sağlık teşekkürler

blank
05-04-2009, 12:40
merhaba tekrardan ****** heves etmişsiniz güzel bir olay arıcılık helede gözlem kovanında arı incelemek ... cam kovanda başarılı olacağınızı düşüyorsunuz bunu yapmanız gerekiyor artık bence... bazı sorunlar olacaktır ama aşılır halledilir herşey bu istekle devam etmeniz durumunda başarı gelecektir diye düşünüyorum


Teşekkür ederim şu an mali durumu toplamaya çalışmaktayım haziran ayında *** kuracağım kovanımı. Biraz geç gibi gelebilir ama amacım bal almak değil bu seneyi güvenli ve sağlıklı şekilde kışlatmak zaten 1 ay yakın şerbet beslemesi yapıp konoliyi güçlendirmeye çalışacağım. Bu güzel hayvanların balkonumda yaşaması çok hoşuma gidecek :)

apis_mellifera
05-04-2009, 12:54
umarım istediginiz gibi olur blank

arıcı35
05-04-2009, 14:42
Teşekkür ederim şu an mali durumu toplamaya çalışmaktayım haziran ayında *** kuracağım kovanımı. Biraz geç gibi gelebilir ama amacım bal almak değil bu seneyi güvenli ve sağlıklı şekilde kışlatmak zaten 1 ay yakın şerbet beslemesi yapıp konoliyi güçlendirmeye çalışacağım. Bu güzel hayvanların balkonumda yaşaması çok hoşuma gidecek :)

Karadeniz tarafında bir arıcı aynı sizin yapmak istediğiniz gibi cam kovanda keyif amaçlı bir arı bakıyordu fakat kovanı evin içindeydi duvarda bir delik açıp dışarıdan arı giriş çıkışını sağlamış ve odanın içinde keyifle arıların tüm hareketlerini seyrediyordu.Belki siz de bu şekilde yapmak isteyebilirsiniz,çok daha zevkli olur sanırım.Kolay gelsin.

yaban arısı
30-10-2009, 23:30
Arkadaşlar merhaba öncelikle. yazışmalarınızı okurken kendimi cevap verme zorunluluğunda hissettim. yaklaşık 13 senelik arıcıyım baba mesleğimiz olduğu için. K arakovan ve petekl verilerek yapılan baldan bahsetmişsiniz. Karakovan balının kaliteli olma sebebi petek değildir. Karakovan ballarını havalar soğuyunca yani ekim ayı civarında aldığımız için balın içerisindeki su miktarı azalmış bal koyulaşıp iyicene mayalandığı için ve karakovanlar yerinden tepişmedikleri için o yörede az az toplanan çiçeklerden oluyor. Böylelikle kalitesi artıyor. Arkadaşların yaptığı gibi fenni kovana telli çerçeve koyarakta bu işi yapabilirsiniz ama tam bir arı katliamı diyebilirim. katkı verecek olduğunuzda karakovana da şerbet, kek takviyesi yapılabilirsiniz. Kendiniz üretebiliyorsanız en iyi kaliteli bal işte o. Ben resmi gezginci bir arıcıyım. yüzlerce fenni kovanım var ama sadece üç tane karakovanım var ve onlarda dağda duruyorlar. Diğer kovanlarımı gezdiriyorum fakat onlar orada sabit kalıyorlar ve daha ballarını almadım halbuki fenni kovanlarımı iki defa sağdım. İşte bu zamana kaldıkları için içerisindeki ballar kaliteli oluyor fenni kovanlarım petekli ama o sunni dediğiniz petek zaten arı mumundan yapılıyor. Sahte veya karışımlı peteği arı zaten ayırıyor bu yüzden balın kalitesi pek peteğinle iligili değildir. Hem karakovan balının daha koyu ve kara olmasının sebebi de yıllarca o peteğin arılar tarafından kullanıldığı için artık kirlenmiş olduğudur. Arıya verilen kekin de bala kesinlikle bir katkısı yoktur. Sadece mayıs ayından sonra verilen glikoz ve şeker şurupları bala karışabilir. Ayrıca bal kıtır kıtır değilde tereyağı veya helva gibi donuyor hatta kışın bıçakla kesiliyorsa o balı alın ve gönül rahatlığıyla yiyin. Görüşmek üzere, saygılarımla.

kamil35
31-10-2009, 18:51
Teşekkürler Sayın yaban arısı.Karakovan denince insanların aklına ne geliyor acaba...
Doğal bal mı, katkısız mı, mükemmel bal mı? Arı aynı arı bal aynı bal.
Ancak karakovan ismini balın başına koydun mu fiyat birden katlanıyor. Yaban arısının dediği gibi karakovanlardaki bal çok geç hasat ediliyor. Yani, kovanda yavrunun kalmadığı kışa yakın zamanlarda... Bu bekleme süresi balı iyice olgunlaştırıp, en koyu kıvamı kazanmasını sağlıyor.
Nektar çeşitliliği açısından düşünülür ise süzme bal petekli ballardan daha zengin bir nektara sahiptir. Çünkü bir çok petekten süzülen ballar karışıyor. (üç dört yer değiştiren bir arının peteklerinin sağımında, konaklanan yerlerin hepsinden az ya da çok nektar vardır.)
Saygılarımla...

beyzagıda
15-02-2010, 19:49
arıcı dostlar bahar geliyor sesiniz çıkmıyor neler yapıyorsunuz

beyzagıda
14-03-2010, 09:32
arıcı arkadaşlar sepet kovan ölçüleri nasıl olmalıdır ne tür malzemeden örülmelidir içini ne ile sıvamak gerekmektedir bilenlerden bilgi rica ediyorum

kamil35
14-03-2010, 20:45
arıcı arkadaşlar sepet kovan ölçüleri nasıl olmalıdır ne tür malzemeden örülmelidir içini ne ile sıvamak gerekmektedir bilenlerden bilgi rica ediyorum

Sayın beyzagıda,
Sepetin bir standardı olmadığına göre, sepet kovanın da standardı yoktur. Anlaşılan nostalji yapacaksınız:D. Böyle bir kovana sahip olmak, arının kontrol edilememesi demektir.
Ben kendinizi yormayın derim:) Yine de yapmaya kararlıysanız. Sepetin iç hacmi en az standart bir kovan iç hacmi kadar olsun.
Kovanı yapınca resimlerini de bekliyoruz. Haydi kolay gelsin...

MehmetFatih
23-10-2020, 18:59
En sağlıklısı katkısız %100 doğal olan Karakovan diye biliyorum.

Muda
23-10-2020, 23:35
Karakovanları çocukluğumda görürdüm. Tabi biz arılardan birkaç iğne yedikten sonra çok fazla yaklaşmazdık. Bizim burada eski arıcılık yapanlardan son kalanlar sanırım başka yapan kalmadı tahta sandık içerisinde karakovan balı yapıyorlar. Kovanların yanına gitmediğim için resimlerini çekemedim. Bu yıl fazla bir bal alamamışlar. Sabit arıcılık yaptıklarını düşünürsek gene de iyi bal almışlar. Duyduğum gezici arıcılar fazla bir bal alamamışlar. Kovanları çekemesem de balın görüntüsünü çektim. Arı tamamen her şeyini kendi yapıyor. Balı almak anladığım kadarı ile biraz zor. Balı almak için birlikte gittiğimiz arkadaş geçtiğimiz yıl şekeri olan bir tanıdık ile gitmiş. Tabi ikram edilen balları yedikten sonra şekerinin yükseleceğini düşündüğü halde şekeri yükselmemiş.

713797

celalamca
28-10-2020, 07:35
Karakovan bal da olsa neticede bir şekerdir ve şeker hastaları dikkatle tüketmelidir.karakovan şekeri yükseltmez denilen bir inanış var ama doğru değil maalesef.
Karakovan ballarda asıl önemli olan varoa, mum güvesi, yavru çürüklüğü gibi hastalıklarla nasıl mücadele yapıldığıdır.Kenaz marvik gibi arıda kullanılmayacak ilaçlar kullanılıyor mu bunlar önemli.bal ve mumu kimyasal maddeyi alır bırakmaz.bu nedenle en iyi bal kendi ürettiğiniz baldır :)

nazlı06
28-10-2020, 16:48
Buda benim karakovanim sepetçi biraz büyük örmüş ama içini biz düzenleme yapacağız