Bağlan

View Full Version : Guzmania Ostara

mehtap051
09-11-2007, 13:07
Ben çiçekçiden guzmania (kırmızı) çiçekleri almayı düşünüyorum.Bir acemi olarak bu çiçekleri yetiştirebilirmiyim?Sizlere sormadan almak istemedim.Bakımı kolay mı?Bu çiçeklerden yetiştirmiş olanlar veya bu çiçekler hakkında bilgisi olanlardan cevap bekliyorum.Teşekkürler

praecox
09-11-2007, 16:34
Guzmania ve benzeri (Aechmea Tillandsia gibi bromeliadlar, annanasgiller) her sene çiçeklenmekden sonra ölür ve yandaki yavuları seneye çiçek açıcak şekilde yeni saksılarına dikilir. Evde çiçeğini tekrar açtırmak çok zordur aşırı sıcak ve nem gerektirir. Uygun bir terraryumunuz varsa olabilir.

Saygılar

mehtap051
09-11-2007, 16:43
Ben bu çiçeği almaktan vazgeçeyim bari.Evim çok sıcak olur ama kaloriferden dolayı da kuru.Bu çiçek benim gibi acemilere göre değil sanırım.Bilgi verdiğiniz için teşekkürler

Demir1
27-07-2008, 13:41
Merhaba Arkadaşlar,
Guzmania Ostara var fakat ortasındaki çiçek rengi her geçen gün kırmızılığını yitiriyor ve sanki bu bölüm kuruyor. Yapraklar yeşil, bir sorun yok. Bakımında acemiyim. Belki bu konuda verilmiş detaylı bir bilgi vardır, öyleyse acemiliğime verin.

Kolay gelsin.

teno07
30-07-2008, 00:42
merhaba Demir
sanırım bu konu için bitki hastalıkları ve zararlıları bölümü daha uygun olurdu. neyse doğru yerde değilse taşınır artık.
guzmanianın kırmızılığı sorunu bende de vardı. ne yapman gerektiğini bilmiyorum ama sana altın bir önerim var: SAKIN KURUMUŞ OLAN YERİ ÇIKARMA :D
Bu bizzat benim birkaç gün önce tecrübeyle sabitlediğim birşey. kurumuş gibi olan kısmı çektim çıkardım alttakiler nasıl olsa sağlıklı diye. ama o günden beri yaprak uçlarından başlayarak kuruma da başladı, zannediyorum yaptığım operasyonla ilgili. acayip bir yapı yalnız, ilginç geldi bana kopardığım yer.
sana çözüm öneremediysem de bir yanlış yapmanı engellemeyi umuyorum. selamlar

Demir1
01-08-2008, 23:36
Teşekkürler teno07. Evet en azından yapmamam gerekn birşey anlattın.
fakat yinede de ne yapmam gerekli bilmiyorum. Teşekkürler.

newyorker
14-08-2008, 23:15
bakım bilgileri;

Adı: Guzmania Lingulata
Familyası: Bromeliaceae
Vatanı: Batı Hindistan, Bolivya, Brezilya, Ekvador
Tanımı: Yaprakları koyu yeşil, boyuna kırmızı çizgili, alt yüzü kırmızı-mor; brakteleri kırmızı, çiçekleri beyaz bitkilerdir.
Yetişme İstekleri: Sıcaklık: Gelişme ve çiçeklenme döneminde 18-20 derece kışın 15 derece sıcaklığa gereksinim gösterir.
Orantılı Nem: Yüksek orantılı nem (% 75- 80) ister.
Işık: Yarı gölge veya hafif güneşli yerleri sever. Doğrudan güneş ışığından korunmalıdır.
Saksı Harcı: Hacim olarak eşit miktarlarda osmunda lifi, yaprak çürüntüsü ve kaba kumun karışımıyla elde edilir.
Üretim Tekniği: Üretimi ayırma veya tohum ile yapılır. Ayırma ile üretimde, birçok yapraklar oluşturarak ana bitkinin formunu almış köklü yan sürgünler, Nisan ayında keskin bir bıçakla ana bitkiden ayrılırlar. Yavru bitkilerin yara yerlerine herhangi bir çürümeyi önlemek için odun kömürü tozu serpilir. Ayırma yöntemiyle çoğaltma fazla miktarda üretime olanak vermediğinden, çok miktarda bitki istenildiğinde tohum ile üretim zorunludur.

Bakım Önlemleri
Saksı Değiştirme: Her 2-3 yılda bir Nisan ayında yapılır.
Gübreleme: Nisan - Eylül ayları arası 2 haftada bir kez 2 g/l kompoze gübre verilir.
Sulama: Mart'tan Ağustos'a kadar olan büyüme döneminde oda sıcaklığındaki kireçsiz su ile bolca sulanmalı, toprak nemli tutulmalı ve yaprak hunisindesu bulundurulmalıdır. Kışın Ekim'den Şubat'a değin olan dinlenme döneminde verilen su azaltılmalı ve yaprak hunisinde su bulundurulmalıdır.
Hastalık ve Zararlılar: Önemli zararlıları sümüklü böcekler ve kabuklu bitler'dir.

resimleri;

45159

45160

45161

45162

45163

teno07
16-08-2008, 19:45
newyorker bilgiler için çok teşekkürler. ben de orasındaki kırmızılık neden kurudu diye düşünüyordum. belki bir yıldır bende ama bu huniye su konusu hiç aklıma gelmemişti. derhal huniyi su doldurayım :)

Selda
14-12-2008, 01:08
Merhaba
Ben de bugün Eminönü'den 2 tane soğan aldım ayrı ayrı saksılara diktim,tamamen bu konuda bilgi alarak yaptığım bir şey değil,gerçekten çok yavaş büyüyormuş sadece bunu biliyorum.
Bu siteye tesadüfen difenbahya'nın bakımı ile ilgili bilgi almak için giriş yapmıştım.Hayatım boyunca bir dikenli ot bile ekmedim arkadaşlar,fakat bu site sayesinde çok güzel bilgiler edindim çiçeklere olan sevgim coştukça coştu şu an evde çiçek koyabileceğim tek köşe bulamıyorum.
Çok keyifliyim,çiçeklerden birinin dalına bir şey olsa üzüntüden kahroluyorum o kadar narin o kadar nazik davranıyorum ki çiçeklerime inanamazsınız.Özellikle annem çiçekleri çok seviyor,benim sayemde çiçek sevgisinin doruğuna ulaştı.Anneciğim çok hasta çiçekler ona çok iyi geliyor.Onlarla konuşuyor,özellikle her sabah çiçeklere;
''Güzellerim,kızlarım nasılsınız canlarım benim''
Annem mutlu oldukça bizler dahada mutlu oluyoruz.
Bu duyguları sizlerle paylaşabilmek ne kadar güzel!...
Saygılarımla

pelpel
06-01-2009, 10:26
Bana da harika guzmania hediye olarak geldi.Fakat eve geldiğinin 3. gününde yaprakları kurumaya başladı. Kırmızı çiçekleri kurudu. Yeşil yaprakları da kurumaya başladı. Çok üzüldüm. ne yapmalıyım?

talat
05-02-2009, 17:42
ben yeni üyeyim 12 yaşındayım benimde bir guzmaniam birde aechmeam var bunları aldıklarım nerdeyse 4-5 ay oluyor guzmaniamın yaprakları kurumadı ama çiçeğinin yaprakları yavaş yavaş kurumaya başlıyor benim anlamadığım bu bitkilerin çiçeği ölünce bitki tamamenmi ölüyor.yavruları nerden çıkıyor bir bunu bilmiyorum. biraz bilgi verirmisiniz

callypso
02-03-2009, 08:41
Merhaba, arkadaşlar! Bana da bugün hediye olarak guzmania geldi,bakımıyla ilgili hiçbirşey bilmiyorum. Internetten aldığım bilgilere göre,çiçeklemesi bittikten sonra bitki ölüyormuş ve "yavruları" oluyor,bu "yavruların" nerden çıkacağını tahmin bile edmiyorum...ayrıca,yaprakların aralarında sürekli ılık kireçsiz su bulundurmak lazımmış
Bilgisi olan paylaşırsa çok sevinirim

Âyine-i Esma
02-03-2009, 09:06
Bizde de guzmania var. Soğan olarak almıştık. Henüz sadece yeşil yaprakları var. Eğer diğer soğanlı bitkiler gibi ise yakında yavrusu yan taraflardan çıkartılır.

phal
07-05-2009, 00:17
Arkadaşlar yavruların nereden çıktığını göstereyim istedim.Çiçeği geçeli yaklaşık 1,5 sene oldu,ana bitki hala canlı.4 adet yavrusu var,yavrulardan biri gördüğünüz gibi ana bitkiyi geçti.Ancak hala çiçek açmadı:( Yavruları ayırmadım,ana bitki yaşlı ve daha cansız görünüyor ama hala yeni yavrular büyütüyor.Yavrular toprağa en yakın yaprakların içinden filizlenip büyüdükten sonra yaprak kuruyarak düşüyor.

abıhayat
11-05-2009, 13:34
Arkadaşlar ben de Şubat ayında İstanbul Eminönünden iki adet guzmania ostara soğanı almıştım ve 3,5 aydır saksıdalar. Yeşil yeşil soğan gibi yapraklar vardiler ama yapraklar kenara düşüyor ve renkli yaprak açmıyor her nedense. Acaba az su veriyorum ondan mı? Burada edindiğim bilgiler sayesinde biraz fazla su vereceğim çiçeklerime. Aldığım çiçek soğanının adını bile bir çiçek mağazasında tesadüfen öğrendim ve burada buldum. Bilgileriniz için çok sağolun. Çiçek=umut. Çiçeği olmayan evde umut da yoktur, canlılık da! Çiçekleri çok seviyorum, çiçek sevgisi bu site sayesinde herkese yayılsınki dünyamız çiçek bahçesi olsun, savaşlar bir son bulsun...

senor
13-05-2009, 16:47
Benim Guzmanya'm da az ilgilendiğim için henüz çiçek açmadı. Yavru verdi ve yavruyu başka saksıya aldım. Şu an oldukça kötü görünüyor:78216 Yavrusu bile daha canlı (Onun resmini çekmemişim).

Artık daha aydınlık bir yere aldım. Şimdiye dek kitaplığın üstünde duruyordu. Dolayısıyla güneşsiz yerde idi.

Kışın ev soğuk olduğundan yaprak haznesinde su bulundurmadım. 2 haftada bir de sulandı. Yine de dış yapraklar kurudu.

Bana kalırsa bu çiçek besin vb. birşeyler olmadan çiçek açmıyor gibi. Denemek lazım. Aydınlıkta ve iyi bakımda da açmazsa başka bir yol bulacağız açtırmak için napalım. Önce bir güzel bakalım o da ilgisiz kalmaz herhalde:rolleyes:

hülya19
26-05-2009, 19:22
bende soğan aldım saksıya dikeli 1 ayı geçmesine rağmen ortada hiç bişey yok.saksıya dikmeden önce suda mı bekletmem gerekiyodu?daha ne kadar beklemem gerekiyo??

denizkedisi
19-07-2009, 23:39
Arkadaşlar küçük olan kışın , ortasında su kaldığı için çürümüş,fark edince kırmızı kısmı oyarak çıkardım,pamuklarla kuruuttum,ama sulamaya devam ettim.Bir yandan da artık büyümez diyordum ki bir ay önce yanlardan iki tomurcuk verdi.Büyüğü de iki aydır bende ama yapraklarını içe kapatıyor sıcaktan sanırım.Tabii bir de saksı değişti,Bodrum da o kadar sıcak ki anlatamam.

metafiz
24-02-2010, 11:12
Sayfa uzun süredir ziyaret edilmemiş.Ama guzmania ile ilgili başka sayfa göremedim.Buraya yazıyım dedim bilgisi olanlardan yardım beklyorum.
Bana 1 sene önce guzmania hediye geldi.Çiçeği zamanla soldu ve yanlardan 3 yavru çıktı.Solan çiçeği ayırdım yeşil kısmı gayet iyi gelişti yavrular baya büyüdüler ve 8 ay sonra yavruları ayırdım.ÇİÇEK AÇMALARI İÇİN NE YAPABİLİRİM??
126820

126821

126822

126823

oppss!
24-02-2010, 12:49
Zaten orta yaprakları kızarmaya başlanmış çiçeklenmeye başlıyorlar:)

metafiz
24-02-2010, 15:09
Teşekkür ederim Sayın oppss,beni rahatlattınız.Yavruları ayırdıktan sonra orta yapraklar kızarmaya başladılar ben de kötü oluyo sandım.

Sevgi Durul
24-02-2010, 21:02
Bendeki guzmanianın ortasındaki kırmızı kısım rengini kaybedip, kuruduktan sonra koparttım.
Bir müddet öyle durdu. Sonra yavrularından ikisini ayrı ayrı saksılara diktim. Üzerlerine poşet geçirdim. Ve sabah güneşi gören pencere önüne koydum. Bakalım yavruları açtırmayı başarabilecek miyim?

metafiz
25-02-2010, 00:06
Üzerlerine neden poşet geçirdiniz?

Sevgi Durul
25-02-2010, 00:14
Açması için yüksek sıcaklık ve nemi belki sağlayabilirim diye.

ilksenozturk
25-02-2010, 08:18
evimde bana geldiğinde çok hırpalanmış halde olan ve yavruları ile kendini toparlayan bir guzmaniam var.
bildiğim kadarı ile guzmania belli bir yaşa geldiğinde çiçek açabilir (yani renkli yapraklar çıkarabilir) sizinkiler henüz genç olduğu için beklememek gerekiyor.
bu bitki çiçek verince yeni yavruya döner ve çiçek verdiği ana gövdeyi kısmen kaybedersiniz. o yüzden özellikle yapı marketlerden gelişkin olanların alınmamasını öneririm.
bir de ibriğinde(hunisinde) su biriktirmeyi unutmayın, bendekinin toprağını çok az suluyorum, ağırlıklı sulamayı ibriğine su vererek yapıyorum. ama hunisinde mutlaka su bulunduruyorum.
ayrıca havadan ortamı sevdiğini düşündüğüm bir bitkidir. poşet sıkıntı yaratmasın...?

oppss!
25-02-2010, 11:41
Poşetin içindeyken elmayı yarıdan kesip hunisinin üzeine koyun, çiçeklenmeye teşvik edecektir...

oppss!
25-02-2010, 11:44
bildiğim kadarı ile guzmania belli bir yaşa geldiğinde çiçek açabilir (yani renkli yapraklar çıkarabilir)

Bildiğim kadarıyla bu bilgi doğru değil, çiçeği ilkbahar gibi geçtikten sonra yavru verir, yavrular yaz boyu gelişir ve kış ortalarında çiçeklenirler, tekrar çiçek kurur yavrular... Bu döngü sürer gider...:)

metafiz
25-02-2010, 16:19
Ben de poşet geçiriyim,elmayı da deniyecem.

umıt79
18-03-2010, 18:53
Yaklaşık 3 ay önce edindiğim minik bi guzmanyam var.Çok şaşırtıcı bir bitki .
Geçenlerde yaprak diplerine bakınca 5 yavru guzmanya gördüm.Ama yavrular toprağın hemen üstündeki yaprakla bir üzerindeki yaprağın aralığında duruyor.
Böylemi yavru veriyor guzmanyalar?

umıt79
18-03-2010, 19:22
Guzmanialarla iilgili bakın ne kadar güzel varyasyon ve hybridler var..

Bu güzelliğin adı Guzmania Apache 131038

Bu zerafetin adı Guzmania Bernie Gold131039

İşte bu fotoğraftaki de hybrid olmayan doğal bir Guzmania Pembe131040

umıt79
18-03-2010, 19:51
Guzmania bitkisini farklı türlerde de olsa hemen tanıyacağınız bir yapısı var.Bakın görünüm genelde aynı geçişler çok keskin değil..

Guzmania EMPİRE
131047

Guzmania ETUDE
131048
Tahmin edeceğiniz üzere bitkinin ticari değerinin de olmasıyla birlikte tropik bir çeşit olması da farklı hybrid bitkilerin üretilmesine yol açmış...

Guzmania Graaf VAN HORNE
131049

Guzmania HİLDA
131050
İşte bu benim favorim olan kırmızılı Guzmania.

Guzmania HURON
131051

umıt79
18-03-2010, 20:01
Kimi Guzmanialar renkleriyle çok gösterişli olurken.Kimileri ise görünüş yapraklar v.s can alıcı olabiliyor..

Guzmania LUNA formuyla büyüleyen bir görünümde ;
131052

ya da Guzmania MARJAN gibi rengiyle çok sempatik;
131053

Guzmania SOLEDO favorilerimden ;
131054

Guzmania TORCH değişik zariflikte ;
131055

Guzmania ULTRA sizi hayran bırakacak;
131056

umıt79
18-03-2010, 20:23
Guzmaniaların bulabildiğim tüm resimleriyle görsel bir şölen olsun istiyorum.Değişik görünümler ve çiçeklerinin sempatisine hazır olun..

Guzmania DORADO sahip olmak istediğim kadar asil ve hoş görünümlü..Hybridlerden bir cins..
131058

Guzmania MUSAİCA
131059

Guzmania RANA çok ilginç yaprak yapısına sahib olan Guzmanialardan biri.Yaprakları sanki şeffaf kırmızı bir naylonla kaplanmışcasına (ya da tül gibi) özel ve farklı görünüyor...
131060

Guzmania ZAMORA Benim sahip olduğum Guzmanialardan biri minicik haline bakmadan yavrular verdi.Bakımıda çok kolay..
131061

Guzmania MICHAEL (Belirgin Hybridlerden)
131062

umıt79
18-03-2010, 21:20
Birkaç değişik çiçek yapısında Guzmania görmek istermisiniz?
O halde buyrun;

131120

Guzmania WHITE
131123

Guzmania CAROLYN
131121

Guzmania CLEMANTİNE
131122

Guzmania ALBO
131124

umıt79
18-03-2010, 21:26
Doğal ortamlarında Guzmanialar nasıl ve ne renk çiçekli ...Sizin gibi bende merak ettim .Bakın nasıl bir ortamda yaşıyorlar...

Tropik bir bitki olan Guzmania ormanlarda yerden yüksek bir bitki olarak yaşıyor.Tabii yapraklarını temizleyen, güneşlendiren de olmadığı için güneş görmek için uzuyor...
131125

Bakın bu çiçek de Guzmania nın doğal ortamında alınmış bir fotoğraf karesi.Ne kadar çirkin görünüyor henüz çiçekleri açmadan değil mi?

Oysa hybrid Guzmanialar ne kadar zarif renk renk pırıl pırıl yapraklarıyla karşımıza çıkıyor..
131126

oppss!
19-03-2010, 15:04
Ümit bey resimler için teşekkürler, begonialar kadar tutkum olan ancak fırsat bulamadığım bir bitkidir... Umarım birgün türler toplamya başlayabilirim, rexler gibi:D

umıt79
19-03-2010, 18:21
Önceden Guzmanialardan nefret ederdim.Bakımını bilmediğim için birkaç adet kurutmuştum. Siteyle birlikte guzmaniaları sevmeye başladım.Şimdi bulsam hepsinden alacağım.:)ama sadece 3 adet farklı guzmania var.

oppss!
19-03-2010, 18:31
Ümit bey, önce rex sonra bu, bakın bir ortak nokta daha:)
Benimde çiçekçilere girdiğimde çok gözüm kalıyor guzmanialara, ama kazık fiyatlar (50-60 tl) nedeniyle her türü olamak mümkün olmuyor, bulursam yurdışından birçok türü gelen biriyle getirtmeyi düşünüyorum...

umıt79
19-03-2010, 18:43
Valla kargosu maliyetli demezseniz ben size alıp göndereyim.Ben birini 5 liradan diğer ikisinide 7 ve 7,5 liradan aldım..En iri guzmania 15 lira burada...

Üstelik Guzmania karanlık ve yarı gölge evler için de ideal bir bitki.Çok fazla ısı derdi yok,ışık derdi yok...Çiçekçiler pek tavsiye etmiyor ama bakımı bence kolay sadece sitede yazılanlara dikkat etmek yeter.

Bu bitkiyi çok sulamamak gerekli , başkaca bir isteği de yok gibi ...

sevim.K
19-03-2010, 18:51
O zaman benim guzmanyam sanırım suyu biraz fazla kaçırdığım için gitmiş olmalı:o

oppss!
19-03-2010, 18:57
Bakımını ayrıntılarıyla öğrenmiştim, maliyet sorun değil ancak zaman darlığı (sınavların yaklaşması vs.) bu işlerle de pek ilgilenemiyorum, bi kargomu babama aldırdıttıktan 3 gün sonra açabildiğim bile oldu:)
Bu konuyu yaza doğru tekrar hatırlayalım :)

umıt79
19-03-2010, 20:29
O zaman benim guzmanyam sanırım suyu biraz fazla kaçırdığım için gitmiş olmalı:o

Bir ihtimal bu olabilir Sevim Hanım..
Ben kendi gözlemlerimden şunu biliyorum ; bu bitki saf suyu seviyor.Yani şebeke suyu nedendir bilmiyorum yapraklarında kurumalara suyunun çekilmesine sebep oluyor...Ben damacana su kullanıyorum bazı bitkilerime ...

Fark ettiğim fısfısı az miktarda yapıldıkça seviyor.Toprağı vıcık vıcık çamur olunca da bitki maalesef kötüleşiyor..Yaprak aralarında hafif su bırakırsanız da iyi oluyor.

saydemir
19-03-2010, 21:57
Bauhausta satılan "guzmania minor" buradakilerden farklı bir türmü acaba?? Birde guzmaniaların saksı harcında torf mu kullanılıyor? Guzmania, tillandsia gibi epifitik bromeliadlarda saksı harcı nasıl olmalı? Bilen deneyimli arkadaşlar yardımcı olabilir mi? Satışta torf içerisinde satılıyorlar sanırım ama epifitik bitkilerin kök kısımlarının torf içinde olması köklerin havasız kalmasına sebep olmaz mı?

praecox
19-03-2010, 22:12
Yok olmuyor.
Ancak bu başlıkta her ne kadar guzmania nerogelia vresia ve hatta aechmea çaprazlandıklarından olsa gerek karıştırıldı ise de...
genelde torf en yi çözüm.
tillansia ve diğer yukarıda saydığım bir dizi bromeliad havadar bir saksı içinde oldukları sürece sorun değiller.

umıt79
19-03-2010, 23:00
Evet sayın praecox cidden karıştırılacak kadar çok çaprazlama yapılmış ki .Sadece aechmealar guzmanialarla değil elde edilen bitkilerde birbirleri ile çaprazlanmış.Adeta farklılaşmış..Ben fotoğraflarda bu tür hybridlerin en belirgin olanlarını seçmeye çalıştım...Son fotoğraflara yakın doğadan bir guzmania fotoğrafı ekledim.Fakat doğal bir guzmania bitkisi neye benziyor açıkcası bende bilmiyorum.

Bitki ticaretiyle uğraşanlar bizlere bunları direkt ve tek olarak Guzmania olarak tanıttıklarından olsa gerek bu şekilde biliyoruz...Fotoğrafları eklerken tereddütte kaldığım bir konuydu.Hepsini aynı başlık altına mı eklesem , yoksa başka bir konu açarak mı eklesem?

Bildiğimiz şekliyle, bulabildiklerimi isimleriyle Guzmania başlığına almanın daha mantıklı olduğunu düşündüm...

merkürvenüs
20-03-2010, 11:39
Merhaba,

4 ay önce guzmania almıştım henüz bu siteyi bilmiyordum, bir çok siteyi inceledim ve yaprak hunisinde su bulundurulması gerektiği yazıyordu bende bu şekilde yaptım ama üstten çürümeye başladı. Ancak alttan 3-4 yaprak kalınca çürüme durdu (onlar da çok kötü durumda). Bir süredir bu şekilde duruyor ne ölüyor ne de büyüyor, yavru da vermedi. Toprağı iyice kuruyuncaya kadar su vermiyorum ve huniye de su koymuyorum. Yaşatmak ve yavru vermesini sağlamak amacıyla ne yapmalıyım?

oppss!
20-03-2010, 17:58
Ek birşey yapmaya gerek yok, yanlız biraz daha yüksek nemli bir yere alabilirsiniz...

merkürvenüs
21-03-2010, 12:44
Merhaba,

Mutfakta duruyor sanırım nem ve ışık yeterli, beklemekten başka yapacak birşeyim kalmadı gibi görünüyor...

umıt79
27-03-2010, 21:30
Bu gün Sevgili oppss için daha önce sipariş vermiş olduğum Guzmanialar ı aldım.İşte ;

132409

umıt79
27-03-2010, 21:32
Fotoğraf makinem çok iyi değil bu yüzden resim kalitesi çok düşük üzgünüm..
132410

umıt79
27-03-2010, 21:38
Üstelik sarı olan guzmania da benim mimik kırmızım gibi şimdiden yavrulamış durumda .Yanından ikide bebek guzmania büyütmüş.Bir aya kadar kendi boyunda iki yavrusu olacak..

oppss!
27-03-2010, 21:48
Çok teşekkür ediyorum ümit bey, inşallah sağ salim gelecekler...

oppss!
02-04-2010, 12:23
Şu anda bir guzmaniamın 3 yavrusu var, köklenmeden de ayırlabilir mi yoksa köklenmesini mi beklemeliyim?

oppss!
03-04-2010, 21:07
Bugün çiçekçiden iyi bir fiyata çiçeği geçmiş guzmania aldım, iki yavrusunu ayırdım, ana itkiyi takrar yerine yerleştirim, çok küçük birde yavrusu vardı çünkü...
Yanlız ayırdığın yavrular oldukça büyüktü ancak kökleri yoktu, bu tür bitkilerin yapısına güvenerek ayırdım bende köksüz olarak...

umıt79
03-04-2010, 21:24
Böylelikle denemiş oldunuz .
Ayrılır mı ayrılmaz mı sorusunun cevabını yine sizinle bulacağız.
Fotoğraflarını da ekleseydiniz keşke .Gelişimlerini de ya da akıbetlerini de görmüş olurduk..

oppss!
03-04-2010, 21:31
En kısa zaman eklerim, rengide süpriz olacak bana:)

umıt79
03-04-2010, 21:38
Evet şu an rengini de bilmiyorsunuz değil mi?

Bitki sağlıklıysa rengi problem olmaz..

Sevgi Durul
20-09-2010, 17:22
Bendeki guzmanianın ortasındaki kırmızı kısım rengini kaybedip, kuruduktan sonra koparttım.
Bir müddet öyle durdu. Sonra yavrularından ikisini ayrı ayrı saksılara diktim. Üzerlerine poşet geçirdim. Ve sabah güneşi gören pencere önüne koydum. Bakalım yavruları açtırmayı başarabilecek miyim?

Ayırdığım guzmania artık yok. Açtırmak şöyle dursun, yaşatamadım bile.

ATAMET
02-12-2010, 22:00
Benim guzmaniamın da ortadaki kırmızılığından eser kalmadı.Hunisinde su buşunduruyorum ama tepedeki hunide kalan su sararan kırmızı yaprakların çürüyüp teker teker kararp kopmasına neden oluyor.Dibinde üç tane yeni yavru çıktı ve büyüdüler.Onları ayırdıktan sonra sararan yerler tekrar kızarma şansı varmı yoksa ömrü bundan ibaret mi...Bu bitkinin seyri nasıl olacak şimdi ??

izgi
17-04-2011, 15:19
iki tane guzmaniam var ikisinin de kıpkırmızı çiçeği varken şimdi soldu rengi iyice açıldı yaprakları da cansızlaştı tam olarak kurumadı ama kurumak üzere yavruları da yok. Burda okuduklarıma göre yapraklaı arasına biraz su koydum elimden de başka birşey gelmiyor. umarım iyileşirler.

serkyil
23-06-2011, 09:41
bu da benim guzmanya.
yanlardan dört tane yavru verdi, çiçeği hiç büyümedi ama

http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=227561&d=1308811035

http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=227562&d=1308811035

alperfect
26-07-2011, 11:57
6 ay önce hediye gelen guzmania iki tarafından iki yavru verdi, bir hayli büyüdüler,anaç da bozulmaya başladı zaten kırmızı kısım neredeyse tamamen kurudu yavruları ayırayım mı yoksa biraz daha beklemek gerekir mi

alperfect
31-07-2011, 11:58
bir yavruyu ayırıp diğerini beraberinde bırakıp saksıyı büyüteceğim. Bakalım ne olacak

serkyil
09-09-2011, 08:47
guzmanyanın yandan çıkan yavrularını hangi ayda ayırsak daha iyi olur. ekim veya kasımda uygun mu?

Mine Pakkaner
09-09-2011, 13:18
Önümüz kış, ayrılan yavruların gelişmek, köklenmek ve ve pişkinleşmek için ısı ihtiyacı olacak. Yeterli sıcaklığı sağlayamayacaksanız ilkbaharı bekleyin.

serkyil
09-09-2011, 14:33
tamam teşekkür ederim mine hanım

Jezebel
04-01-2012, 11:56
Dün hediye gelen Guzmanyam

262528

ne yer, ne içer bilmiyorum, umarım yaşar.

nil-nilüfer
07-01-2012, 20:37
merhaba, geçtiğimiz ilkbaharda guzmanya bitkimin yavrularını ayırdım 3 adet yavrum oldu gelişimleri gayet iyi fakat ne zaman çiçek açar **** çiçek açması için yapılması gereken ilave birşeyler varmı merak ediyorum bilgisi olan varsa rica edebilirmiyim.....

Jezebel
10-01-2012, 11:57
Guzmanyanın çiçeğinin ilginçliği;)

263384

.

Benol Hazaroğlu
10-01-2012, 21:06
Bir zamanlar bende de vardı. Çiçeği geçince bir daha açmadı.

Jezebel
10-01-2012, 22:29
Benim de vardı yıllar önce, sanırım fazla sulamadan dolayı kaybettim .
Bakalımbu güzellik yaşamayı başaracak mı.

carmonacarmona
20-01-2012, 19:08
Benimde var bir guzmanyam. Guzmanyalarınızın çiçeklerinin sararması gayet normal. Guzmanya mevsimlik bir çiçektir. Mevsimi bitince çiçeğinden başlayıp sararmaya başlar. Benimde pek bilgim yok guzmanya hakkında, gözlemlerimi paylaşabilirim ancak. Çiçekten sonra yapraklarda solmaya başlar. Bu normal bir şey. Çiçeğin bir yerinde mutlaka filizi olur. Tavsiyem o filizle ilgilenmeniz ve 1. sayfadaki tanımına göre mevsimi gelince filizi ayrı bir saksıya almanızdır...

cegabo
20-01-2012, 20:03
Bugün bauhausta gördüm. çok hoşuma gitti. ama okullar kapandığı için 2 hafta evde olamıcaz. alamadım. ama dönünce ilk işim onu almak olacak...

emmi
30-01-2012, 13:57
Selam arkadaşlar
iki tane guzmania var elimde.tamamen kaktüs ve sukkulentlerle uğraşmak istememden ve yerimin yetersizliğinden dolayı onları isteyen Ankarada olan arkadaşlara vermek istiyorum.saygılar

mustafaocak61
13-02-2012, 19:08
Merhabalar!

-Kaç gün ara ile sulanmalı?
-Su miktarları ne kadar olmalı?
-Sıcaklıkları ne kadar olmalı?
-Kuruma ve çürüme durumu söz konusunda ne yapılabilir?

Yardımcı olursanız çok sevinirim.

FatihBahce
01-10-2012, 16:23
Bugün İzmir-Çankaya'da yürürken metro çıkışı bir tezgahta Guzmania soğanları satıldığını gördüm.

Kırmızının yanında lila, turkuaz, sarı, beyaz ve mor renkleri de varmış.

3 tanesi 5 TL'dan satıyordu.
Çiçekçiler orta boyunu 75 TL, büyük boyunu 125 TL dan satıyor.
Bir arkadaşıma düğün için almıştım.

Bugün de her renkten birkaç tane toparladım.:p

Çiçek halindeyken haftada bir sulamak yeterli. Yazın direkt güneş görmemesi gerir.

Nuri Murvet
02-12-2012, 21:26
Guzmania ve benzeri (Aechmea Tillandsia gibi bromeliadlar, annanasgiller) her sene çiçeklenmekden sonra ölür ve yandaki yavuları seneye çiçek açıcak şekilde yeni saksılarına dikilir. Evde çiçeğini tekrar açtırmak çok zordur aşırı sıcak ve nem gerektirir. Uygun bir terraryumunuz varsa olabilir.

Saygılar

Merhaba

Başlıklarda gezinirken ilgimi çektiği için Guzmania bitkisinin sayfasını ziyaret ettim.

Sayın newyorker genel bilgilerini burada (http://www.agaclar.net/forum/268575-post7.htm) ve bakım ilgili gerekli bilgi paylaşımlarını yapmış...

Sayın praecox'da eksik olan bilgileri tamamlamış harika...

Yanlış bilgi olarak tamamlamak gerekirse, Guzmania soğanlı bir bitki değildir.

Bu isim başlığı altında ticari sahtekarlıkla başka bitkinin soğanlarını satışa sunmuşlar.

Guzmania türlerinde epifit ve yarı epifit olmak üzere iki yaşam tarzı bulunmaktadır.

Kök sistemi zayıf olduğundan ideal toprak isteği turba, ağaç kabuğu ve kaba kum (ya da perlit) oluşan bir karışımdır.

Sulamadan sonra, saksı altı tabağında su kalmamalıdır.

Rozet formlu epifit bitki özelliğinde olduğu için yaprak koltuklarında ve çanağında kireçsiz su bulundurmak gelişimi için iyidir.

Çanak ve yaprak koltuklarındaki suyu hazırlamak için 1 lt. çeşme suyana 3-4 damla sirke damlatıp suyu kaynatalım, soğuyan suyu süzüp kullanalım.

Bu suyun 10-15 günde bir değiştirilmesi gereklidir.

Çiçeklenmesini teşvik için özellikle ideal (ışık, nem, sıcaklık ve gübreleme) ortamını hazırladıktan sonra kapalı bir ortamda 7-10 gün boyunca yarım elma bulundurmak çiçeklemesini teşvik edecek, çiçeklendirecektir.

İdeal sıcaklık 15-20 ° C arasındadır.

En fazla 27° C kadar ısılara tahammülü vardır.

İdeal nem isteği %75-85 dir.

Bakım yanlışlığı yapılmadığı sürece son derece dirençli bitkilerdir.

Bitkileriniz hastalıklardan uzak, sağlıklı olması dileği ile..

Başarılar ..

Kolay gelsin...

cicekdelisi
04-12-2012, 13:58
benim guzmanyamda çiçeğinden kurumaya başladı.alt dallarının içinden bir tane yavrusu var bu yavruyu nasıl ayıracağım? ayırdıktan sonra direkt dikecekmiyim kökelndirecekmiyim

cicekdelisi
04-12-2012, 14:00
resim eklemedim çünkü tıpkı yukarıdaki serkyil üyesinin guzmanyası gibi yavrulamış durumda

cicekdelisi
05-12-2012, 12:46
anlaşılan guzmanyamın yavrucuklarını ayırmam için beklemem gerekiyor çünkü cevap yok:(

serkan_istanbul
05-12-2012, 15:31
anlaşılan guzmanyamın yavrucuklarını ayırmam için beklemem gerekiyor çünkü cevap yok:(

yavruların ayrılması konusunda mine hanım bilgi vermiş biraz üst kısımda bakarsanız göreceksiniz. Nisan aylarına doğru yapılmalı diyor. sıcaklık önemli yeterli sıcaklık olmayan durumlarda nisan beklenecek.

FatihBahce
05-12-2012, 16:38
Benim 2 ay önce soğanlarını diktiğim Guzmenialar 20-25 cm oldu. Sizce ne zaman çiçek açar?
Nuri bey, elma konursa iyi olur dediniz onu da yaptım. Bakalım artık.

Nuri Murvet
05-12-2012, 17:23
Benim 2 ay önce soğanlarını diktiğim Guzmenialar 20-25 cm oldu. Sizce ne zaman çiçek açar?
Nuri bey, elma konursa iyi olur dediniz onu da yaptım. Bakalım artık.

Merhaba sayın FatihBahce

Bence çiçek açmaz...

Çiçek açabilir fakat Guzmania çiçeği gibi değil.

Nedeni; Sizin 2 ay önce diktiğiniz çiçek soğanları Guzmania olmadığı için...

Amarilis, Clivia veya doğadan sökülen tanımlayamadığım bir soğanlı bitki türü...

Guzmania'nız varsa ve çiçek verme olgunluğuna gelmişse; Çiçeklenmesini teşvik için özellikle ideal (ışık, nem, sıcaklık ve gübreleme) ortamını hazırladıktan sonra kapalı bir ortamda 7-10 gün boyunca yarım elma bulundurmak çiçeklemesini teşvik edecek, çiçeklendirecektir.

Selamlarımla...

melek yüzlü
15-02-2013, 17:59
Merhaba Arkadaşlar,
İki sene önce guzmanya çiçeği aldım. Kırmızı gerçekten gösterişli bir çiçeği vardı. 7,8 ay çiçeği kaldı. Sonra o çiçek bozuldu. Ben iki sene boyunca her hafta olmak üzere üst yapraklardan su verdim az miktar da saksısına su koydum. Yarı güneş alan bir ortamdaydı ve iki sene boyunca hiç çiçek vermedi. Yanlardan iki filiz verdi. Filizin tekini başka saksıya diktim tutmadı. Diğerini de ayırmadım. Daha önce ana gövdeden çiçek açan yer tamamen kurudu onları da temizledim. Çiçeğini artık bir daha göremeyeceğimi düşündüğüm sırada daha önce yavru olan kısım kocaman büyüdü genişledi şimdi sanırım çiçek açıyor. Ortadan çıkan yapraklar hep kırmızı çıkıyor ve iç kısmı yeşil yaprak dolu ve sanırım o da yavaş yavaş kızarmaya başladı ama şunu söyleyebilirim dayanıklı fakat zor çiçek açan bir bitki.

mylifes
06-04-2013, 21:53
benimde bir tane guzmanyam var yapraklarında lekeler oluştu ve yaprakların uçlarında kuruma var ne yapacağımı bilmiyorum forumda zararlilar blümünede yazdım sorunu ama cevap veren olmadı yokmu bu çiçekten anlayan:(

lilipar
04-09-2013, 18:00
6 ay önce hediye gelen guzmania iki tarafından iki yavru verdi, bir hayli büyüdüler,anaç da bozulmaya başladı zaten kırmızı kısım neredeyse tamamen kurudu yavruları ayırayım mı yoksa biraz daha beklemek gerekir mi

Merhaba Alper
Bana hediye gelen guzmania da aynı seninki gibi oldu.Çiçeği bozulmaya başladı.Nasıl kurtarabilirim.**** sen kurtarabildinmi.Ne olur yardım edin arkadaşlar...:(

min_isis
04-06-2014, 09:41
selamlar
guzmaniam geçen sene çiçeği kuruduktan sonra şu anda üç tane kadar yavrusu gelişiyor.. ayırmak için doğru mevsimde olduğumuzu biliyorum ama doğru zaman mı nasıl anlayacağım.. küçük de olsalar ayrılabilirler mi yoksa gelecek bahara kadar analarıyla mı kalmalılar acaba

devilstori
07-10-2014, 19:38
öldü sanmıştım bennn :D

Şerife yıldız
18-03-2016, 23:57
İyi günler sizlere bir sorum olacaktı bir ay önce ablam guzmanya hediye etmişti ilk geldiğinde ciceginin yapraginda yırtık vardı biraz kurmuştu sonra alt yapraklarda oluşmaya başladı ev taşıdık yerlestik derken hiç ilgilenemedim şuanda nerdeyse bütün yapraklarindan yirtiklar var neden oluyor biliyor musunuz kuruyacak diye korkuyorum fotoğraf yukleyemiyorum henüz göstermek isterdim durumunu yardimci olursaniz çok mutlu olurum

Gardenias
26-03-2016, 20:01
Merhaba Arkadaşlar,
İki sene önce guzmanya çiçeği aldım. Kırmızı gerçekten gösterişli bir çiçeği vardı. 7,8 ay çiçeği kaldı. Sonra o çiçek bozuldu. Ben iki sene boyunca her hafta olmak üzere üst yapraklardan su verdim az miktar da saksısına su koydum. Yarı güneş alan bir ortamdaydı ve iki sene boyunca hiç çiçek vermedi. Yanlardan iki filiz verdi. Filizin tekini başka saksıya diktim tutmadı. Diğerini de ayırmadım. Daha önce ana gövdeden çiçek açan yer tamamen kurudu onları da temizledim. Çiçeğini artık bir daha göremeyeceğimi düşündüğüm sırada daha önce yavru olan kısım kocaman büyüdü genişledi şimdi sanırım çiçek açıyor. Ortadan çıkan yapraklar hep kırmızı çıkıyor ve iç kısmı yeşil yaprak dolu ve sanırım o da yavaş yavaş kızarmaya başladı ama şunu söyleyebilirim dayanıklı fakat zor çiçek açan bir bitki.
GUZMANYAYA ÇİÇEK ACTİRMANİN PÜF NOKTASI :

Guzmanyaniz çiçek açmıyor diye üzülmeyin, herşeyin bir kolayı var...

GUZMANYAYA çiçek açtırmak için yaprakların çıktığı nokta olan göbeğine biraz karpit konulmalıdır. Kısa sürede çiçek açarlar. .

Herkese bol çiçekli güzel günler dilerim.

SM-N910C cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Gardenias
26-03-2016, 20:29
GUZMANYAYA ÇİÇEK ACTİRMANİN PÜF NOKTASI :

Guzmanyaniz çiçek açmıyor diye üzülmeyin, herşeyin bir kolayı var...

GUZMANYAYA çiçek açtırmak için yaprakların çıktığı nokta olan göbeğine,veya toprağına biraz karpit konulmalıdır.Sonra bu noktadan sulayip;şeffaf bir naylon poşet ile bitkiyi tamamen içine alacak ve dışarıdan hiç hava almayacak şekilde sarıp sarmalayip, 24 saat bu sekilde bekletmelidir.Sonra poşeti cikarabilirsiniz. Kısa sürede çiçek açarlar. .

Herkese bol çiçekli güzel günler dilerim.

sardunya18
02-04-2016, 21:51
Kızım hediye almıştı .Çiçeği çürümeye başladığında ikide yavrusu vardı .Yavruları ayırmaya cesaret edemedim .Annayi dibinden kestim şimdi gayet iyi büyümeye devam ediyor

Uğu
03-04-2016, 17:43
Buda benim guzmanyam 3 tane filiz verdi yanlardan umarim sikintisiz cikarlar ne kadar sürede cikarlar yavrular kac ay beklemem lazim

sardunya18
04-04-2016, 15:15
Çok güzelmiş güle güle büyütün .Yavruların büyümesi altı yedi ayı buluyor

Uğu
04-04-2016, 15:21
Teşekkür ederim bilgi için Sardunya18 o zaman heyecanla 5-6 ay gecmessini bekleyecegim :-)

akinap
19-05-2016, 22:48
Merhaba,
Bugün guzmanya çiçeğinden ben de bir adet aldım. Balkonda bakmayı düşünüyorum. Fazla güneş almayan bir alana koydum. Dışarda bakımı uygun olur mu?

Jakin
20-05-2016, 06:34
Merhaba,
Bugün guzmanya çiçeğinden ben de bir adet aldım. Balkonda bakmayı düşünüyorum. Fazla güneş almayan bir alana koydum. Dışarda bakımı uygun olur mu?

Sn. akinap balkonda güneş ve esinti almayan bir yer varsa olabilir. Benim balkon çok esintili olduğundan cesaret edemiyorum. Nemi de seven bir bitki. O nedenle ben mutfağımda, pencerenin açılmayan köşesine, kalın perde arkasına yerleştirdim. Oldukça sağlıklı, şu an üç yavru büyütüyor. Sulamayı sadece göbeğine su doldurmak şeklinde yapıyorum. Bir de gün aşırı mutfak eviyesinde yapraklarını fısfısla (ince püskürten) adeta yıkayacak şekilde ıslatıyorum.
Güle güle büyütün, bol yavrularını görün..

sibel_dinler
12-07-2016, 20:26
Geçen yıl Ağustos ayında Çanakkale'de gezerken bir tabla üstünde şahane çiçekler ve yanında patates gibi şeyler sattıklarını gördüm. Bunlar nedir diye sorduğumda bu çiçeğin tohumu dedi,ama çiçeğin adını satıcısı da bilmiyormuş.Her renginden birer tohum aldım. ekim dikim zamanı nedir dedim,zamanı yok her zaman ekilir,bol güneş ve rüzgar sever dedi.2 ay sonra Adana'da balkona saksılara ektim,bahara doğru yeşil uzun yapraklar çıktı ve yaza doğru hepsi kurudu. Nette araştırırken bunların guzmanya olduğunu öğrendim. Sulamaya devam ettim ama hiç bir hareket olmadı. Ben de bu hafta (zambak kökleri gibi) tüm kökleri topraktan çıkarıp kuruttum. İyi mi yaptım kötü mü yaptım bilmiyorum. Bu kökler yeniden ekilebilir mi acaba? Bir de bu çiçeğin başka adları var mıdır ?

birkanayaz
29-03-2017, 00:37
Arkadaşlar merhaba,

Aşağıda evimdeki Guzmania çiçeğinin fotoğraflarını görebilirsiniz. Bu anadan bir adet yavruyu keserek küçük bir saksıda yetiştiriyorum ancak ananın çiçeği kurumuş durumda. Çiçeğin bulunduğu ana dal da kurumuş durumda. Bu durumda bu Guzmania çiçeği için ne yapılmalı? Kesilmesine dair söylemler okudum, tam olarak neresinden kesilmeli? Yardımcı olur musunuz?

Ryhndmn
24-07-2018, 13:36
Merhaba benim guzmaniam türünü bilmiyorum su hunisinde sürekli su bulundurun deniliyordu fakat kök kısmı sanırım çürümeye başladı ne yapmam gerekir ya da neden böyle oldu bilgi verirseniz çok teşekkür ederim ölmesini hiç istemem

Mesut Temiz
24-07-2018, 19:03
Merhaba benim guzmaniam türünü bilmiyorum su hunisinde sürekli su bulundurun deniliyordu fakat kök kısmı sanırım çürümeye başladı ne yapmam gerekir ya da neden böyle oldu bilgi verirseniz çok teşekkür ederim ölmesini hiç istemem

guzmania, vriesea, aechmea gibi bromeliad'lar üzerindeki "çiçek" ömrünü tamamladıktan sonra ölürler.. Yani o rozet ölür.. Ancak gerekli bakımı yaptıysanız ölmeden önce ya da bir süre sonra dipten bir ya da birkaç yavru verirler, ki sizin bitkinizde iki adet yavru gördüm dipten çıkan... Bitkinize her gün su püskürtmeye devam edin... Yavrular anaç rozetin yarısı kadar uzunluğa eriştiğinde ister toprağın içinden keserek ayırabilir, ister aynı saksıda büyümeye bırakabilirsiniz.... Yani bitkiniz doğal gelişim sürecini takip ediyor, yavru guzmania'larınız hayırlı olsun...

Mesut Temiz
24-07-2018, 19:07
Arkadaşlar merhaba,

Aşağıda evimdeki Guzmania çiçeğinin fotoğraflarını görebilirsiniz. Bu anadan bir adet yavruyu keserek küçük bir saksıda yetiştiriyorum ancak ananın çiçeği kurumuş durumda. Çiçeğin bulunduğu ana dal da kurumuş durumda. Bu durumda bu Guzmania çiçeği için ne yapılmalı? Kesilmesine dair söylemler okudum, tam olarak neresinden kesilmeli? Yardımcı olur musunuz?

Sadece ortasındaki kurumuş "çiçek" sapını bitkiyi sarsmayacak şekilde mümkün olduğunca dipten kesip alın, guzmania'nıza da her zamanki bakımı uygulamaya devam edin... Büyük ihtimalle ayırdığınızın dışında başka yavrular da verecektir. Tek bir yavru verirse aynı saksıda büyütebilirsiniz, birden fazla yavru verirse ayırabilirsiniz de... Ana rozet zamanla tamamen kuruduğunda ya da çürüdüğünde kolayca çıkarıp alabilirsiniz zaten...

Ryhndmn
24-07-2018, 23:12
Çok çok teşekkür ederim içime su serptiniz o zaman torunlarım oldu diyelim :) ve bebeklerime gözüm gibi bakmaya devam

Ryhndmn
24-07-2018, 23:13
Çok çok teşekkür ederim.

Ryhndmn
25-07-2018, 08:34
guzmania, vriesea, aechmea gibi bromeliad'lar üzerindeki "çiçek" ömrünü tamamladıktan sonra ölürler.. Yani o rozet ölür.. Ancak gerekli bakımı yaptıysanız ölmeden önce ya da bir süre sonra dipten bir ya da birkaç yavru verirler, ki sizin bitkinizde iki adet yavru gördüm dipten çıkan... Bitkinize her gün su püskürtmeye devam edin... Yavrular anaç rozetin yarısı kadar uzunluğa eriştiğinde ister toprağın içinden keserek ayırabilir, ister aynı saksıda büyümeye bırakabilirsiniz.... Yani bitkiniz doğal gelişim sürecini takip ediyor, yavru guzmania'larınız hayırlı olsun...
Peki mesut bey size bir soru daha sormak istiyorum çiçeğini kesip çıkarayım mi yoksa iyice kuruyana kadar kalsın mı şimdiden teşekkür ederim kusura bakmayın. Çok soru soruyorum

velveteen
30-08-2020, 12:47
Merhaba,

Forumu biraz okudum ama bu sorunun cevabına rastlayamadım.

Kırmızı yaprakların bir kısmı yeşile dönüyor. Bu fazla ısık veya az ısık göstergesi olabilir mi?

Birde forumu okuyarak öğrendimki, çiçeklendikten sonra yavru verip ölüyorlarmıs :( ortalama ömürleri ne kadar, bir kaç yıl mı?

evandevan5
15-11-2021, 15:13
merhaba,

forumu biraz okudum ama bu sorunun cevabına rastlayamadım.

Kırmızı yaprakların bir kısmı yeşile dönüyor. Bu fazla ısık veya az ısık göstergesi olabilir mi?

Birde forumu okuyarak öğrendimki, çiçeklendikten sonra yavru verip ölüyorlarmıs :( ortalama ömürleri ne kadar, bir kaç yıl mı?

yavru vererek çoğalıyor ben özellikle eminönüden çiçeği solmuş yavrusu olan aldım 35 lira 1 tane vardı şimdi 3 yavru var büyüyor.

evandevan5
06-09-2022, 09:33
Ben çiçekçiden guzmania (kırmızı) çiçekleri almayı düşünüyorum.Bir acemi olarak bu çiçekleri yetiştirebilirmiyim?Sizlere sormadan almak istemedim.Bakımı kolay mı?Bu çiçeklerden yetiştirmiş olanlar veya bu çiçekler hakkında bilgisi olanlardan cevap bekliyorum.Teşekkürler

ben bu guzmanya yı çözemedim iç mekan bitkisi mi dış mekan mı
içeride olanı hızlı ölüyor. balkonda duran 2 tane var taş gibi hiç birşey olmadı.
ne yapalım bilmiyorum.