PDA

View Full Version : canavar otu, orobanş (Orobanchaceae) mücadelesi




akgb
26-07-2008, 22:49
Merhaba pek çok bitkiye zarar veren bu parazit ot ile ilgili sitemizde herhangi bir bilgi bulamadım ve sizinle YRD.DOÇ.DR. SERPİL ÖDEN in bu ot hakkında verdiği bilgileri paylaşmak istedim.

Canavarotu (Orobanş), Oroban chaceae familyasına ait obligat çiçekli parazit bir bitkidir. Yaygın olarak görüldüğü Akdeniz ülkelerinde birçok üretim alanı bu parazit bitkiyle bulaşıktır. Kalifomia, Batı Avustralya ve Küba gibi benzer iklime sahip ülkelerde de yaygındır. Bazı türler Sudan gibi, kurak ve yarı kurak ülkelerde, bazı türler ise İsveç'in kuzey kıyılannda görülmüştür.

Orobanche cinsine ait 100'ün üzerinde tür bulunmaktadır. Ancak bunlardan birkaç tanesi kültür bitkilerine zarar verir. Bu parazit bitki Asteraceae, Fabaceae, Solanaceae, Apiaceae ve Cucurbitceae Familyası üyelerinde önemli kayıplara neden olur.

Birçok bölgede orobanşın verdiği zarar, o bölgedeki üretim metotlanna bağlı olarak değişir. Bazı durumlarda tarladaki tüm ürün zarar örebilir.

Orobanşın biyolojisine ve konukçuya özelleşmesine bağlı olarak özel kontrol yöntemleri geliştirmek gerekir. Ne yazık ki bugüne kadar etkili bir yöntem bulunamamıştır. Kontrol yöntemlerini geliştirebilmek için parazitin biyolojisi ile ilgili daha fazla bilgiye ihtiyaç vardır.

1- BiYOLOJÎSÎ;

Orobanche türlerinin birçoğu tek yıllıktır ve tohum ile ürerler. Bu cinse ait türlerde konukçu-parazit ilişkileri büyük ölçüde doğa koşulları ile ilişkilidir. Bu ilişkiler çevre şartları ve üretici şartlanna bağlı olarak değişir. Toprak şartları ve predatörlerin varlığı ise ikincil faktörlerdir.

1.1. Tohum;

Orabanche tohumları bitki dünyasının en küçük tohumlarıdır. Tohum büyüklüğü türler göre 4,9x10__ mg Arasında değişir. Çiçek açma zamanı da tohum büyüklüğünü etkiler. Küçük tohumlar çiçeğin uç kısımlarında bulunur. Tohumların yüzeyi kalınlaşmış karakteristik bir tabaka ile kaplanmıştır ve bu durum tohumun rüzgar ve su ile yayılmasını kolaylaştırır. Nişasta ve yağ içeren endosperm tabaka ise kotiledonsuz bir embriyo ile çevrilidir.

Tohumlar çok sayıda üretilir, her kapsülde 500-5000 tane tohum bulunur. Bazen bir bitkide 100'den fazla kapsül bulunabilir. O. Crenata türüne ait bazı büyük bitkiler birkaç yüz bin tohum retebilir. O. Ramosa gibi türlerde ise her bitki 5.000-20.000 arasında tohum üretmektedir.

Tohumlar toprakta 10 yıldan fazla bir süre canlı kalabilmektedir.

1.2. Çimlenme ve tutunma;

Olgunlaşmış tohumlar türe ve çevre şartlanna bağlı olarak günlerce veya aylarca çimlenmeden uyku halinde kalabilir. Elverişli çevre koşullannda bile çimlenme sadece konukçu bitkinin çimlenmeyi teşvik edici salgılarının varlığıyla gerçekleşebilir. Rizosfer uyarıcı maddelerin dağılımı, toprakta suyun varlığına bağlıdır.

Orabanche'm çimlenmesi ve gelişmesinde sıcaklık çok önemli bir faktördür. O. Crenata ve

O. Ramusa için optimal sıcaklık 15-25° C, minimum sıcak 5° C ve maksimum sıcaklık ise 30°dir. Çimlenmeyi takiben hyaline, kök benzeri bir yapı ve çimlenme tupü testa'dan dışarıya çıkar. Bu yapı O,15mm. Genişliğe ve 3-4 mm. Uzunluğa erişir. Bu nedenle tohumlar konuk bitki köklerindeki bu hazır ortam parazitik yaşamlarına başlarlar.

Bitki kökündeki bu ortamda çim borusu pozitif bir kemoterapi gösterir bitki köküne doğru büyür. Bu yapıdaki kalınlaşma appressorium olarak bilinir.

1.3. Hanstorîum oluşumu;

Appressorium konukçu bil köklerinin iletim demetleri ile bağla kurar. Bu bağlantıyı sağlayan doku haustorium olarak bilinir. Bağlantı kurulduktan sonra önce ufak bir kabarcık oluşur ve bu"tuberculi olarak bilinir. Tuberculus sandan yeşile kadar değişen bir renktedir. Olgılaçınca 0.5-2.5 cm. kalınlığa erişir,Bu organ konukçudan su, mineral madde ve organik maddeleri almaya yarar. Genç tuberculus, baklagil köklerin azot fikse eden Rhizobium bakterilerir oluşturduğu modüller ile karıştırılmamalıdır. Tuberculus turuncu renk Rhizobium modülleri ise kırmızımsıdır.

l .4. Sürgün gelişimi ve çimlenme;

Tuberculus üzerinde ki oluşumundan sonra bir tomurcuk gelişir ki bu daha sonra sürgünü meydana getirir. Bazı türlerde (O. Aegyptiaca O. ramosa gibi) sürgünün dallanması normaldir, bazı türlerde ise bu durum nadiren görülür. Yaşam çemberir toprak altı süresince Orobanc karbonhidrat biriktirir, görülebilir gelişme nispeten yavaştır. Ancak karbonhidrat birikimi,parazitin sürgün oluşturmasını sağlar, toprak yüzeyine çıkan parazit sürgün ve çiçek oluşumunu kısa zamanda tamamlar.

Sürgün gelişimi ve çimlenme, parazit ve konukçu bitkinin beslenme durumu ve toprak sıcaklığı ile yakından ilişkilidir.

Orobanche'm toprak altındaki gelişme süreci çevre şartlanna bağlı olarak 30 ile 100 gün arasında değişir. Tüm yaşam süreci ise yaklaşık 3 ile 7 aydır.

1.5. Generatif gelişme;

Vegetatif gelişmeden generatif gelişmeye geçiş ile sürgün gelişimi hızlanır, optimum şartlarda toprak yüzeyine çıkıştan birkaç gün sonra çiçekler oluşur.

Bütün bitki tüylerle kaplanır. Birçok tür kendine döllenir. (Om; O. cemua). Bununla birlikte O.crenata ve O. aegyptica çapraz melezlenebilir. Meyve 0.5-2 cm. arasında değişen bir kapsül şeklindedir. Gövdede besin maddelerinin birikmesine bağlı olarak, orobanş tohumları konukçu bitkinin ölümünden sonra bile olgunlaşmaya devam edebilir.

Parazit ve konukçu bitkinin çiçeklenmesi bazen aynı zamanda olabilir. Her ikisinin deçiçeklenmesini etkileyen en önemli etkenler, sıcaklık, su ve besin maddesi miktarıdır.

2. ZARARI

2. l. Etki şekli ve belirtileri;

Parazit bitkinin gelişimi, konukçu bitkiden su, mineral madde ve organik maddeler alınabildiği sürece devam eder. Toprak altındaki sürgünleri karbonhidrat depolar, bu yüzden bitki besin elementleri hızla tükenir. Parazit bitkinin topraktaki varlığı, konukçu bitkinin gelişimim önemli oranda etkiler. Bu dönemde orobanş sürgünlerinin gelişimi çok hızlıdır, bu nedenle konukçu köklerinin karbonhidrat kaybı hızla artar.

2.2. Zarar şekli;

Enfekteli konukçu bitkideki zarar verim kaybı şeklinde ortaya çıkar. Bazı bitkilerde(tütün, ayçiçeği,domates, havuç, patlıcan ve lahana gibi) kalite kaybıda görülebilir.

2.3. Ekonomik önemi;

Ürün kaybı, enfeksiyon şiddeti ile doğrudan ilişkilidir. Bu kayıplar %5 ile %100 arasında değişebilir. Bu sayı ortalama %34 civarındadır. Orobanş türleri arasında O. cernua en yaygın olan türdür ve yaklaşık 7 milyon hektar ayçiçeği tarlası bundan zarar görmüştür. (Doğu Avrupa'da) O. crenata ve O. aegyptiaca Batı Asya ve Kuzey Afrika'daki baklagil tarlalarında ortaya çıkar ki bu tarlalar yaklaşık 4.4 milyon hektar kadardır. 2.6 milyon hektar alana yayılmış Solanacae familyası üyesi bitkiler (domates, patates, tütün ve patlıcan gibi) ise O. ramosa ve O. aegyptiaca tarafından zarar görür.

3. KONTROL

3. l. Kültürel Önlemler;

Elle Yolma; Tohum bağlamadan önce yapılan, faydalı bir yöntemdir. Yoğun bir iş gücü gerektirir.

Enfeksiyonun çok şiddetli olmadığı durumlarda kullanılabilir.

Geç Dikim; Orobanş enfeksiyonunun zararlarından kaçınmak için geç dikim yapmak üreticiler tarafindan iyi bilinen bir yöntemdir. Orobanş sürgünleri bu yöntemle %90 oranında azaltılabilir. Erken olgunlaşan çeşitler kullanılabilir. Ürün kaybını azaltmak için dikim geciktirilebilir.

Tuzak Bitkiler; Bu yöntem henüz tarla koşullarında uygulanmıyor. Ancak Unumussitatissimum L. İsimli bitkinin orobanş tohumlarının çimlenmesini %30 oranında teşvik ettiği biliniyor. Orobanş tohumlannın çok uzun ömürlü olması (10 yıldan fazla) yüzünden bu yöntem çok etkili değildir.

Derin Sürüm; Bu yöntemle orobanş tohumlan toprağın derin tabakalanna (20-45 cm) gömülür ve enfeksiyon şiddeti azalır. Bu uygula-ma için uygun ekipman ve uygun toprak gereklidir. Derin ürümü yüzeysel bir sürüm takip etmelidir.

Dayanıklı Çeşitler; Dayanıklı ve toleranı çeşitler elde etmede ıslah çalışmaları başarılı olmuştur.(Ayçiçeği, bakla gibi bitkilerde)Orobanş'a dayanıklılık mekanizması henüz tam olarak anlaşılamamıştır. Islah çalışmaları devam ettikçe parazitin daha dayanıklı ırkları da oluşacaktır.

3.2. Kimyasal kontrol;

Herbisit'ler; Orobanşa karşı çok sayıda herbisid test edilmesine rağmen, bunların hiç biri etkili ve ekonomik bir kontrol sağlayamamıştır. Sadece gIyphosate bazı bölgelerde baklada uygulanmış ancak birbirine uymayan farklı sonuçlar alınmıştır. Irnazaguin, diğer bir sistemik herbisid olup, ümit vericidir. Ama çalışmalar hala devam etmektedir. Yeni çıkan orobanş sürgünlerine Kerosene uygulanması "elle yolma" yöntemine oranla daha faydalıdır.

Toprak Fümigantlan; Methyibro mide ve Dazomet gibi fümigantlar etkili kimyasal maddelerdir. Ancak yüksek fiyatları ve toksit etkileri nedeni ile kullanımları sınırlıdır.

Çimlenmeyi teşvik eden maddeler; Bu bileşiklerin ticari amaçla üretilmemesi, bu amaçla kullanılma lanna engel olan en önemli nedendir.

3.3. Fiziksel kontrol;

Solarizasyon;Toprak sterlizasyonu için, polietilen bir örtü ile doğal güneş ışınlarından yararlanılarak uygulanan bir yöntemdir. Polietilen örtü sayesinde, sıcak havanın yardımı ile toprak sıcaklığı yükselir. Bu yöntem orobanş tohumları ile bulaşık bazı toprak zararlılannın sayışım azaltır.

3.4. Biyolojik kontrol;

Böcekler; Doğu Avrupa'da biyolojik mücadelede kullanılan Phytomyza orabanchia Kalt. etkili bulunmuştur. Başarılı bir kontrol için, orobanş çıkışından önce bu böceğin populasyonunun arttırılması şarttır.

Funguslar; Fusarlum spp.ninkullanıldığı bilinmektedir. Ancak bu konuda daha ileri çalışmalara ihtiyaç vardır.

3.5. Entegre mücadele;

Orobanşa karşı mücadelede solarizasyon ve fümigasyon tarla düzeyinde faydalı metodlardır. Bu yüzden, aşağıda altı çizilen birkaç metod birlikte uygulanmalıdır. Entegre mücadele yöntemleri İCARDA tarafından geliştirilmiştir .Örneğin; Dayanıklı çeşitlerin kullanımı, geç dikim ve gIyphosate uygulama birlikte kullanılabilir. Orobanşın çok yoğun olmadığı durumlarda, "elle yolma" enfeksiyonu azaltan bir diğer yöntemdir.


Bu otla mücadelede bilinen değişik ve pratik yöntemler varsa lütfen bu konu altında paylaşalım. Ben şu ana kadar elle yolarak mücadele ettim ama olacak gibi değil.




akgb
26-07-2008, 22:53
Birkaç resim;

akgb
01-08-2008, 19:08
Bu aralar yeni bir yöntem öğrendim. 20 lt suya 3-4 kg Amonyum Sülfat ve 3-4 kg Üre ekleyerek bu otların dibine toprağı ıslatacak kadar döküyorum. Esas bitkiye zarar vermemesi için 3-4 saat sonra suluyorum. Ertesi gün orabanşların rengi atıyor ve kökü yeşil bir hal alarak soluyor. Sonrada tomurcuklu orabanşları elle yolarak topluyorum.

Bu yöntemin toprağa orabanştan daha zararlı olup olmadığı konusunda ise bilgim yok. Bu konuda yani yoğun gübre uygulanmasının zararı konusunda bilgisi olan varsa paylaşmasınızı rica ederim.

Selahattin Yılmaz
01-08-2008, 19:10
Sebzelerinize orabanş/orabaj/canavar otu/ (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=9694) bulaşmış. Linkte hakkında bilgi (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=9694) bulacaksınız.

akgb
07-08-2008, 22:25
Beş yıldır bahçemizde sebze yetiştiriyoruz ancak bu sene önce yerli domateslerimizin ve şimdilerde de bazı biberlerimizin kök kısımlarından resimlerini eklemiş olduğum bitkiler çıkmaya başladı. Komşumuzun söylediğine göre bunlar bitkinin kanseriymiş ama ben hakkında hiçbir şey bilmiyorum, bunları sökmem gerektiğini söyledi. Ben de denemek için domateslerin bir tanesinden söktüm, daha sonra yapraklarında kurumalar başladı. O yüzden diğerlerine hiçbirşey yapmadım. Ne yapmam gerektiği hakkında yardımcı olursanız sevinirim, şimdiden teşekkürler...

Bu bitkiler az miktarda ise elle kökü kalmayacak şekilde sökülerek (hiçbir şekilde çiçeklerin altındaki tomurcuklar dökülmemeli) tarla, bahçe, sera dışında yakılarak imha edilmeli. Şimdiye kadar bu bitkiyle mücadelede öğrendiğim en etkili yöntem.

fahrikucuktas
24-12-2008, 19:52
üstelik tohumun üzerinede yapışıyor böylelikle yeni bitkiyede kolayca bulaşmış oluyor.

aprait
03-02-2009, 01:17
orabanjın tohumları çok küçüktür ve yıllarca toprakda çimlenmemiş olarak kalabilir,, sizin bitkinin yanında gördüğnüz zamanda zaten ürettiğiniz bitki küçük haldeyken bile onu parazitleyerek onun özsuyu ile yaşamakdadır.

tavsiyem bu bitkiyi görüğünüzde kapsüllerini parçalamadan kopartın ve yakın..

nariçi
30-04-2009, 21:24
İlaç yoksa mekanik mücadele ile başedilmez. O kadar azimli bir bitki ki devamlı tepelenen yeri bile kazsanız en çok orada oluyor. toprak üstünde henüz gözükmüyor ama toprak altından çok yoğun bir dağılımla çıkıyor bazan bir köke birleşik çok sayıda bulunuyor.

Bunlarla mekanik mücadelede kökü kırılıp toprak altında kalan köklerden yeniden ertesi yıl sürgün verme özelliği varmı? Sadece tohumdan mı çoğalıyor **** yenileniyor.
75691

nariçi
21-05-2009, 23:36
Toprak yüzeyinden çekilerek koparılan canavar otu daha sonra çatallanarak yeni sürgünler veriyor. Daha çok badem ağaçları altında yaygınlaşıyor. Üzüm asmaları-bağ (tiyek) çevrelerinde de yoğunlaşmaktadır. Yeni dikilen üzüm asma çubukları çevresinde oldukça çok görülmekte. Üzüm bitkilerinin kurumalarında önemli etken olabilir. Amerikan asma çubukları (acıçubuk) aşılama uygulamaları buna önlem olabilir belki. Acı çubukların köklerinden hoşlanmıyor olabilir.
Bu konuda mücadele-pratik bilgisi olanların tecrübelerinden faydalanmak acil durumdur.

ismetkenar
29-07-2009, 10:08
Her yıl bahçemde bir görünüp sonra kaybolan bu yapraksız çiçeğin ismini bilen var mı acaba?
Çiçek sanılan bu bitkinin ne kadar zararlı olduğunun anlaşılması dileğiyle.

Canavar otu (Orobanche spp.)(Alıntı)
1. Tanımı ve yaşayışı
Boyları 10 ile 70 cm arasında türlere göre değişen Canavar otları yaprak ve gövdelerinde yeşil renk (klorofil) bulunmayan, çiçekli ve tohumlu tam parazit bitkiler-dir.Gövdesi morumtırak pembe-san renklidir. Çiçekleri donuk mavi, beyazımsı ve sarı, türlere göre değişik renkli olur. Çiçek durumu terminal spikal'dir. Kaliks ve korolla tüp şeklinde, stamenler 4 adet olup korollaya bitişiktir. Ovaryumu tek hücreli olup meyve, parçalanabilen kapsül şeklindedir. Ülkemizde otuz iki türlü bulunmakta ve bunlardan birkaçı kültür bitkilerimizde önemli kayıplara neden olmaktadır. Ayçiçeğinde görülen türün Orobanche cernua Loefl., tütün ve domateste görülen türün ise O.ramosa L. olduğu saptanmıştır.
Canavar otlan konukçu bitkinin- köklerine yapışarak önce şişkin bir yumru meydana getirirler sonra bitkiden uzakta toprak yüzüne çıktıklarından ve çiçekli olduklarından parazit bitki sanılmazlar. Çoğalmaları tohum ile olup bir bitki 20-30 bin tohum verir, tütününkine benzeyen bu tohumlar, konukçu bitkiye rastlayana kadar toprakta çok uzun yıllar canlı kalabilirler. Çimlenmeleri için sıcaklığın 20-25 °C olması ve konukçu bitki kökü ile temasta veya 3-4 mm yakın olmaları gerekir.
2. Zarar şekli ve ekonomik önemi
Canavar otu, arız olduğu bitkinin kökünden özsuyu emerek onu öldürür veya zayıflatarak verimini azaltır. Mücadele imkanlarının yetersizliği ve verdiği tohum miktarının çok fazla oluşu yayılışını artırmaktadır. Bu bakımdan zararlının ekonomi önemi çok büyüktür. Zarar, bazı bitkilerde yoğunluğa bağlı olarak %IOO' e varan boyutlara ulaşabilir.
3. Zararlı olduğu bitkiler
Canavar otu birçok çiçekli kültür bitkisinin parazitidir. Ayçiçeği, tütün, domates, bezelye, fasulye, patlıcan, bakla, havuç, şeker pancarı, keten, kenevir, korunga, tirfil, yer fıstığı ve şerbetçi otu gibi bitkiler ile Cucurbitaceae familyasına bağlı bitkilerde zararlı olmaktadır.
4. Mücadelesi
a. Kültürel Önlemler
Temiz tohum kullanmak, konukçusu olan yabancı otlarla mücadele etmek, münavebe yapmak, canavar otunu tohum vermeden önce konukçusu ile birlikte imha etmek, bol çiftlik gübresi vererek (özellikle tütünde) ürünün gelişmesini teşvik etmektir. Ayçiçeğinde canavar otu ile mücadelede dayanıklı ayçiçeği tohumluğu kullanılmasına dikkat edilmelidir.
b. Kimyasal Mücadele
Canavar otunun pratikte ilaçlı mücadelesi bulunmamaktadır.
Canavar otunun pratikte ilaçlı mücadelesi konusunda bilgisi olan varsa, bilgisini paylaşırsa memnun olurum.

denizakvaryumu
24-11-2009, 16:16
Bu otu bahçede ilk gördüğümde endemik bir orkide sanmıştım gerçekten çok güzel bir görüntüsü var.

Neyin nesidir diye araştırırken canavar otu olduğunu öğrendim.Tam bir ikilem :)

Dogasever
26-11-2009, 13:40
Aşırı Zimojenik (İngilizcesi: Zymogenic) toprakta (fermentasyona neden olan toprak) yaşayıp yaşamayacağını merak ediyorum. Biraz izah edeyim: Önce normal bitkilerin yetişebileceği oranlarda, Bukaşi ve EM ile topraktan hızlı bir şekilde çıkarak filizlenmesi, canlanması sağlanır. Sonra yaklaşık 10 cm boya gelince, üzerine bu defa bir hayli konsantre (1/10 ila 1/20 arasında suyla seyreltilmiş) EMA spreylenir ve toprağa (1000 kg/dekar Bukaşi atılır) ve tarla sürülür! Tarla sürüldükten sonra üzeri malçla veya bir naylonla da kapatılabilir! Bu işlemden yaklaşık 6 ay sonra ekim yapılabilir. (Bu sadece bu canavar otuyla mücadele için benim düşüncemdir!) Denemek isteyen olursa, yardımcı olurum. Fermentasyon toprağının canavar otunu yok edebileceğini ve gübreye dönüştürebileceğini düşünüyorum. Amaç burada, otu ve köklerini tamamen fermantasyon yoluyla gübre haline getirmektir. Saygılar. Bu arada tüm yabancı bitki tohumlarından da kurtulmuş olursunuz. Arkadaşların yorumlarını bekliyorum.

citrus
10-12-2009, 23:08
Canavar otu adına hiç benzemeyen, ama dışı seni, içi beni yakan bi asalak..

hatıpüzümü
13-12-2009, 12:11
Canavar otundan benim bahçede sadece 10 metrekarelik bir bölgede var. Ne zaman buraya domates ve patlıcan fidelesem bu ot ortaya çıkıyor. Ben de elle yolarak mücadele ettim. Patlıcan ve domates harici sebzeler ektiğimde hiç ortaya çıkmıyorlar. Ben de bu bölgeye başka sebzeler ekmeye başladım. Bakalım ne olcak. Bir-iki yıl sonra tekrar domates ekerek son durumuna bakacağım.

Kumpinarı
13-12-2009, 16:19
Ayçekirdeğini çok sever.

mahirgs
13-12-2009, 21:55
Bizim burada tütün, domates ve ayçiçeği gibi kazık köklü bitkilerde çıkıyor. Diğerlerinde hiç görmedim ama özellikle domates ve tütünde neredeyse bütün tarlayı hacamat edebiliyor. Köklere yapışıp oradan besleniyor(resmen asalak). O yüzden çapayla kökü kazınamıyor. Gerçekten bela bi parazit.

malbman
18-01-2010, 15:47
Tarımda 'Canavar Otu' alarmı



Mercimek, bakla, domates, patates, tütün, ayçiçeği gibi ürünlerin bulunduğu alanların canavar otu zararlısı nedeniyle tehlike altında bulunduğu bildirildi.

Mustafa Kemal Üniversitesi (MKÜ) Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. İlhan Üremiş, yaptığı açıklamada, Marmara, Ege ve Akdeniz bölgelerinde yoğun olarak bulunan canavar otunun ürünlerde verim kaybına yol açtığını söyledi.

Canavar otuyla mücadele etmek amacıyla Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın koordinesinde, 11 üniversite ve 6 araştırma enstitüsü ile ortaklaşa hazırlanan “Ülkesel Canavar Otu” projesinin TÜBİTAK tarafından kabul gördüğünü ifade eden Üremiş, çalışma kapsamında bu yılın sonuna kadar 90 bin lira ödenekle zararlının bulunduğu alanlarda inceleme yapacaklarını belirtti.

Çalışma kapsamında, zararlı üzerindeki böcek ya da hastalık etmenlerinin saptanacağını, hangi ürünlere ne derece zarar verdiğinin ve yayılma şeklinin tespit edileceğini ifade eden Üremiş, bu kapsamda Hatay'da bulunan tarım arazilerinden örnekler aldıklarını ve inceleme yaptıklarını söyledi.

İnceleme sonucunda, bu zararlının daha çok bakla, domates, patates, tütün, ayçiçeği ve maydanoz gibi ürünlerin bulunduğu tarım arazilerinde yoğun olarak görüldüğünü tespit ettiklerini vurgulayan Üremiş, şöyle devam etti:

“İklim koşullarının elverişli olması ve verimli arazilerimiz nedeniyle ilimizde tütünden buğdaya, sebzeden zeytine çok çeşitli ürünlerin ekimi yapılıyor. Ancak verimli arazilerimiz, gün geçtikçe daha fazla üreyen ve hemen hemen her arazide az da olsa karşılaştığımız canavar otu tehlikesi altında bulunuyor. Hatay'da farklı alanlardaki tarım arazilerimizde yaptığımız incelemede, yüz binlerce tohum üreten, uzun yıllar canlılığını yitirmeden toprakta kalabilen canavar otu zararlısıyla karşılaştık. İncelememizde, özellikle seracılığın ve maydanoz yetiştiriciliğinin yoğun olarak yapıldığı Samandağ ve tütün ekiminin yapıldığı Yayladağı ilçelerinde bu zararlının yoğun olarak bulunduğunu tespit ettik.”

Canavar otunun ürünlerde yaklaşık yüzde 20'ye varan verim kayıplarına neden olduğunu ifade eden Üremiş, bu zararlıyla mücadele için çiftçilerin bilinçlendirilmesi gerektiğini kaydetti.

ÜRÜN DESENİ DEĞİŞİKLİĞİ ŞART

Üremiş, zararlıya karşı ilaçla mücadelenin yetersiz kaldığını, bu nedenle daha etkili önlemlerin alınması gerektiğini belirterek, “ Çalışma kapsamında, arazilerimizin yüzde 60'ında bulunan otun, yayılması önlemeye çalışıyoruz” dedi. Üremiş, şunları kaydetti:

“Tarlalarımızı canavar otundan temizlemek için öncelikle ürün desenlerini her yıl değiştirmemiz gerekiyor. Aynı arazide sürekli patates, tütün, maydanoz ekimi gerçekleştirmek bu zararlının daha fazla artmasına ve tohum bırakmasına neden oluyor. Bu da temiz olan tarlaların da bu zararlıyla maruz kalmasına yol açıyor. Bu nedenle çiftçilerin öncelikle her yıl tarlasına farklı ürünlerin ekimini yapıp zararlıyla mücadele etmesi gerekiyor.”

Üremiş, çiftçilerin, ürünlerinde verim kaybının önüne geçmek için canavar otu konusunda çok dikkatli davranması, arazilerin sürekli kontrol yapması ve ziraat mühendisleriyle ortaklaşa çalışması gerektiğini sözlerine ekledi.


Alıntı (http://www.hurriyet.com.tr/ekonomi/13507106.asp?gid=229)

İzmirli
01-02-2010, 02:09
Geçen sene Çeşmealtın'da arkadaşım bahçesinde baklaların yanında görüp aa ne kadar güzel çiçekler bunlar, soğanlı mı, siz mi diktiniz, orkide mi bunlar diye sayısız soru sorduktan sonra arkadaşımın anneannesi onlar "canavar" dedi. Benimle dalga geçtiklerini düşünüp güldüm ancak baklaların ve çabuk büyüyen sebzelere musallat olduğunu ve filiz vermeye başladığı an tek tek söküp sobada yaktığını söylemişti.
Sonuç:
Dayanamayıp köküne zarar vermeyeyim tam çıksın diye tam 10 dakika uğraştık ve 2-3 kök çıkardık. Onları alıp eve getirdim tam çiçek açmaya başladıklarında birini pet şişeye diğer ikisini torbaya koydum. 2 hafta boyunca o nem ile yaşayıp çiçek açtılar. 3. haftanın sonunda küflenip çürüdüler ancak tohumları yayılmasın diye trbayı ve pet şişeyi açmadan imha ettim. Yakarken üzüldüğümü itiraf etmeliyim, çiçekleri o kadar güzeldi ki :(

nariçi
01-02-2010, 07:35
Son yıllarda hiç acımadığım tek canlı canavarotu.
Hele bir bahçenize bir gelsin!
Geçen gün bir baktım odada ki saksıda çıkmıştı. Bu otun kökü asalak olduğu bitkinin kök damarlarına yapışıyor. Sökme durumunda o birkinin damarları kapuyor ama bir birini bırakmıyorlar.
El ile yolma sökme mücadelesi kök damarları ile birlikte çıkarmadıkça faydasız oluyor. Kök toprakta kalınca daha gür, bir iken bir çok canavar çıkıyor.

Mine Pakkaner
02-02-2010, 19:50
Bahçede az sayıda çıktığında mücadelede kullanabileceğiniz bir basit yöntem var. Bir pet şişenin ağzını kesin ve orabanşın üzerine kapatın. Hatta hafifçe toprağa sokun ve bırakın. Burada köküne kadar kuruyup ölecektir. Gazania bu bitkinin konukçusu, onunla birlikte bahçelerinize taşıyabilirsiniz, dikkatli olun.

nariçi
29-03-2010, 12:52
Canavarotu daha çok odunsu bitkilerin damarlarına yapışıyor. Badem ve üzüm asma köklerini tercih ediyor. Damat koptuğu halde kökten ayrılmıyor.

Canavar otunu topladığımda kökleri havayla temas edince kırmızı bir renk alıyor. Demek ki bitkilerde ki veya topraktaki demiri emiyor.

Köklerini toplamazsanız daha fazla sürgünle çıkmaya tahrik ediliyor. Ancak Köklerini toplarken küçük damarları dökülüyor! Bu damarlardan yeni canavar otu filizleri çıkıyor mu? Bilmiyorum, bu konu uzmanlarca araştırılsa iyi olur.

nariçi
21-04-2010, 08:59
Canavar otu mücadelesi mekanik olarak devam ediyor, Üzüm bağı ve badem ağaçları çevresi oldukça yoğun. Toprak üstünde bir tane gözüküyorsa kazınca altından sayısız çıkacak aday gözüküyor. Bunun mücadele yöntemi, herhalde derin birkaç defa sürmekten geçiyor!

Üzüm bağlarının kuruması da bu ot nedeniyle olsa gerek! Bu otlar acı çubuk olarak bilinen amerikan asma çubuğu köklerini sevmiyor herhalde.

Yusuf AYCAN
27-04-2010, 13:57
çanakkale ezine arasında meşhur batak ovasında bu canavar otundan bol miktarda var. özellikle domates tarlalarında çok çıkar. yöresel adı "YUMURCAK" olarak anılıyor. bu bitkiye karşı insanlar kısmen bilirçli. mücadele için ise 2-3 gün sürekli olarak sulamak, dibini kurutmadan hep sulamak. sonunda bitkinin yumrulu patetes kökü pelteleşerek çürüyor, üst kısmıda kuruyor. sonrada kuruyan kısım dikkatlice sökülerek tarladan uzaklaştırılıyor. yinede çözüm olmuyoar her yıl terkrar tekrar çıkıyor. çiftçinin korkulu rüyası. mücadele için etkili bir yöntem bilen varsa lütfen burada belirtsin.

nariçi
27-04-2010, 17:18
Sayın yusufaycan17, sizin tanımlamanıza göre o başka bir ot. Canavar otunda kök patatesi yok. enfazla üç-dört cm lik saçak biraz da kıvırcık kökleri var. Bu saçak kökler bahçede ki diğer bitkilerin özellikle odunsu bitkilerin damarlarına yapışarak asalak olarak yaşıyor. Bunun biraz açık sarıya yakın rengi de bostan kurutan olarak sebze bahçelerinde daha çok görülüyor.

Bu canavar otuna sus olumsuz etki yapmıyor. aksine yağmur değmeyen erken kurumuş topraklarda köklerinin çürüyüp (siyahlaşmış)kuruduğunu gördüm.

verdoque
24-05-2010, 14:22
Bizim küçük hobi bahçesinde de geçen sene domatesleri dibinde sümbüle benzer çiçekler çıkmıştı. Malesef zararlı olduğunu geç fark ettim. Tohumlar dökülmüştür. Hakkında okuduklarım sonucu domates dikili tarafa kabak-fasulye diktim bu sene. Ama yağmur yağdıkça suladıkça çeşitli yerlerden derinlerden sarmaşık gibi bir ot çıkıyor. Yalnız koyu yeşil yaprakları var. Canavar otu olmasından şüpheleniyordum ama yeşil yaprakları olması sebebiyle emin olamıyorum. Bu asalak bitki fotosentez yapabiliyor mu?

Sevgi Durul
11-06-2010, 19:02
Geçen sene Çeşmealtın'da arkadaşım bahçesinde baklaların yanında görüp aa ne kadar güzel çiçekler bunlar, soğanlı mı, siz mi diktiniz, orkide mi bunlar diye sayısız soru sorduktan sonra arkadaşımın anneannesi onlar "canavar" dedi. Benimle dalga geçtiklerini düşünüp güldüm ancak baklaların ve çabuk büyüyen sebzelere musallat olduğunu ve filiz vermeye başladığı an tek tek söküp sobada yaktığını söylemişti.
Sonuç:
Dayanamayıp köküne zarar vermeyeyim tam çıksın diye tam 10 dakika uğraştık ve 2-3 kök çıkardık. Onları alıp eve getirdim tam çiçek açmaya başladıklarında birini pet şişeye diğer ikisini torbaya koydum. 2 hafta boyunca o nem ile yaşayıp çiçek açtılar. 3. haftanın sonunda küflenip çürüdüler ancak tohumları yayılmasın diye trbayı ve pet şişeyi açmadan imha ettim. Yakarken üzüldüğümü itiraf etmeliyim, çiçekleri o kadar güzeldi ki :(

Ben de bahçede güzel çiçekli bir bitki görünce sevinmiştim. Nereden bilecektim ki, bu canavar otu imiş. Bahçede 4-5 yerde gördüm. Benim merak ettiğim kiraz, ceviz, zeytin ağaçlarına da zarar verir mi? Bilgisi ve deneyimi olan arkadaşlardan bilgi paylaşımı bekliyorum.

verdoque
21-07-2010, 09:10
Orobanşlar görünmeye başladı. 2 tane söktüm şimdiye kadar. Mine Hanımın söylediği pet şişe kapatma yöntemi çok güzel, yanımda şişe olsaydı öyle yapacaktım. Biri geçen sene kiraz domates diktiğim yerde kendiliğinden çıkan domatesin kökünde, diğeri bahçenin diğer ucunda geçen sene ekilmeyen tarafta en hızlı büyüyen patlıcanın kökünde çıktı. Bir anda beliriveriyor, çiçek açmadan yakalamak için dikkatli olmak lazım.

MeyveliTepe
20-08-2010, 00:20
Bizim buralarda hiç görmedim ama pek çok bölgede ciddi ve önlenmesi zor bir asalak. Oldukça farklı ve nisbeten kolay uygulanır ve ucuz bir yöntem konusunda rastladıklarımı aktarayım.

In spite of the well-known phytotoxic properties of olive
mill wastes, their agricultural utilization as weed suppressors
has been rarely investigated. In general, the few laboratory or
field experiments that estimate this prospective utilization
have found positive results. For example, in a greenhouse
experiment, Ghosheh et al. (1999) observed a complete
inhibition of Orobanche spp. in bean, pea and tomato crops
when olive husk was mixed with soil in potting media. In a
field trial, Boz et al. (2003) studied the herbicidal effect of solid
and liquid OMW against common weeds in wheat and maize
crops, finding a high inhibition on the germination of Portulaca
oleracea species.
Bu bir Science Direct makalesi (http://ddr.nal.usda.gov/bitstream/10113/17969/1/IND44067735.pdf)

Çok özetle, zeytinyağı sıkılması sonunda kalan zeytin kabuğu ve diğer posanın toprağa karıştırılmasıyla canavar otu tohumlarının çimlenmesi önleniyormuş. Dökümanın tamamında zeytinyağı katı atıklarının muhtelif kompost işlemleri sonucu belli oranlarda kullanılmasıyla başka yabani otlar, nematod gibi zararlıların da baskılandığı anlatılıyor.

"The report by Ghosheh et al. (1999) that amendment of soil with olive jift greatly reduces either germination or attachment by Orobanche to known host plants may have a similar cause. Alternatively, it may be due to specific inhibitory chemicals in the jift or to indirect effects via changes to the soil microflora, as has been observed in cases of pathogen control by soil amendment."

Başka bir makalede (http://www.rdi.ku.ac.th/KU_Journal/Sciences/doc/KU38%283%29.pdf) de yine Ghosheh'in 1999'da yaptığı bir araştırmada zeytin posasının (ya da karasu tortusunun - hangisi olduğundan emin değilim) indirek bir etki ile toprak mikroflorasını değiştirmek suretiyle canavar otunu engellediği bildiriliyor.

Denemesi kolay ve etkisi kolay gözlemlenir bir yöntem.

acemi_caylak
26-08-2010, 16:40
Aşağıdaki linkte Canavar Otu (Orobanche) otunun domates ve bakla için Fusarium oxysporum'un bioherbisit olarak kullanılabileceğini söylüyor. Denemlerde domates ve baklada başarılı olmuşlar. Bakla ve domates yetiştiriciliğinde etkili bir şekilde kullanılabilirmiş. Ancak Fusarium oxysporum diğer bitkilerin köklerine de zarar verebilirmiş. Bundan dolayı sadece domates ve baklada kullanılması öneriliyor.

Granular formulation of Fusarium oxysporum for biological control of faba bean and tomato Orobanche (http://cat.inist.fr/?aModele=afficheN&cpsidt=20837998)

acemi_caylak
26-08-2010, 20:19
Ortadoğulular bu işte fena gözükmüyorlar. Önceki araştırma Mısır'da yapılmıştı. Bu ise Ürdün'de yapılmış. Fusarium genus (fusaryum cinsleri), Cephalosporium sp., Cylindrocladium sp. and Epicoccum sp. cinsi mantarlar, Pseudomonas isolates (Pseudomonas izolotları) canavar otunun gelişimi üzerinde %80 üzerinde etkili olmuşlar.

Not: Laboratuarlarının çok gelişmemiş olmasından dolayı için etkili Pseudomonas şuşlarının hangisi olduğunu tam tespit edememişler.

Isolation and Evaluation of Indigenous Fungal and Bacterial Isolates as Potential Bioagents Against Broomrape (Orobanche cernua) in Jordan (http://scialert.net/fulltext/?doi=ppj.2009.98.105&org=11)

Hastalıklı (solmuş, gövdesi yumuşamış) Canavar otundan alınan örnekler, bence sulandırılmış melas içine yatırılarak fermente edildikten sonra bir kaç canavar otu bitkisi üzerinde denenebilir. Resimdeki gibi bitki kökünden toplanan örnekleri melasa yatırmak gerekiyor. (Bu konuda bugün Mikrobiyoloji ve Toprak konusunda B. thuringiensis'in izole edilmesi ve çoğaltılması ile ilgili ayrıntılı bir alıntı ekledim. Yukarıdaki makalede de aynı yöntemle entomopatojen fungus ve bakteriler izole edilip üretiliyor.)

167949

nariçi
29-08-2010, 08:29
Geçen yıl bir badem bu son aylarda da bir badem ağacı kurudu. Bunun nedeni canavar otu olabilir. Yoğun mekanik mücadeleye rağmen kurudular. Başka ne sebep olabilir, 40 yıllık ağaçlardı.

acemi_caylak
29-08-2010, 19:20
Sn. Nariçi,

Bence badem ağacını kurutamaması gerekir diye düşünüyorum. Ancak bu sadece badem ağacının köklerinin büyük olmasından dolayı canavar otunun bunu tek başına altedebileceğini sanmadığımdandır.

Yine de bir araştıracağım.

nariçi
29-08-2010, 19:40
Bir sezonda üç defa mücadele yaptım. Hala çıkıyorlardı mevsim bitti. Bademin dibinde, kök bölgesinde çayır gibi çıkıyorlar. Üzüm tiyeklerini de kurutan yine bu canavar otu.

acemi_caylak
29-08-2010, 19:56
Demekki araştırmak şart oldu. Meyvelitepe'nin sözünü ettiği zeytin posasını kullanabilirsiniz. Çünkü Fusarium türlerinin sadece domates ve baklada kullanılması öneriliyor.

Üzüm ve badem için bir fotoğraf ekleme şansınız var mı?

nariçi
29-08-2010, 21:24
Canlı ot şimdi yok sökülenlerin kurusu var, onları çekerim. İkl baharda ağaç diplerinden tesbit ederim. Burada iki türü var. Birisi açık sarı renkte, diğeri girikahve mavi çiçekli.

Sevgi Durul
22-11-2010, 22:28
Bahçemizdeki canavar otu.

http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=150597&d=1275923031

sondokunuşm
23-04-2011, 22:56
ayçiçekte de çıkan canavar otunun kimyasalla kontrol altına alınabilirliği çok yüksek.bu kimyasalı dometes **** saçak kök oluşumunun olduğu diğer bitkilerde denemedim.yalnız mercimek te kimyasal kullnılmadan da kntrol altına alınabildiğini gördüm.bitkininn bağışıklık sistemini çok güçlü tutmanız gerekiyor ki çıkacak ot un bitkiye zarar vermemesi gerekiyor

Sevgi Durul
21-05-2011, 11:04
Bahçemizde yeniden çıkmaya başladılar. Şimdilik imha etmedim. Tanınması açısından fotoğraflarını ekliyorum.

214662

214663

214664

superi80
04-06-2011, 22:19
Baklaların arasına patates ekmiştim.Patatesin çıkş şeklini daha önce hiç görmediğim için bu çıkan sarı otları önce patates sandım.:))):Sonra düşündüm ;ben baklanın içine ekmedimki:Bilgisayarda aradığımda canavar otuyla karşılaştım:Hemen bahçeye inip elle yolup köklerinide çıkardım;şimdilik sorun yok fakat yazılanları okudukça çok zararlı olduğunu görüyorum

kelebek çalısı
31-03-2012, 02:03
Canavar otu denilen, ziyaretçisi olduğu bitkinin köklerinde parazit olarak yaşadığını anladığım bu bitkiyi bahçemden temizlemem gerekiyor anladığım kadarıyla.

Krizantemlerin etrafındaki yabani otları aralarken, yoncaların arasında çoğaldıklarını keşfettim. Aynı bölgede araucaria, pittosporum, begonvil, tecomaria gibi süs bitkilerim de bulunmakta.

Tarım alanlarında yol açtıkları büyük hasardan bahsediliyor sıklıkla. Süs bitkilerinin de bu bitkiden arındırılması gerekli midir? Yetişkin ağaçlarda ve süs bitkilerindeki zararları ile ilgili kayda geçen bilgiler mevcutsa paylaşır mısınız?

kelebek çalısı
02-04-2012, 23:53
Orobanş konusunda danıştığım peyzaj ve çiçekçilik konusunda uzman bir hanım, önce neden bahsettiğimi anlamakta zorlandı. Daha sonra tariflerimden anladığı kadarıyla bana bu bitkiyi temizlemek için uğraşmamamı, zarar verecek bir bitki olmadığından bahsetti. Şimdilik dokunmayacağım. Ama açıkçası takipteyim.

Ekrem Uslu
03-04-2012, 00:02
Orobanş konusunda danıştığım peyzaj ve çiçekçilik konusunda uzman bir hanım, önce neden bahsettiğimi anlamakta zorlandı. Daha sonra tariflerimden anladığı kadarıyla bana bu bitkiyi temizlemek için uğraşmamamı, zarar verecek bir bitki olmadığından bahsetti. Şimdilik dokunmayacağım. Ama açıkçası takipteyim.

Sanırım danıştığınız bayan orabanj'ı yeterince tanımıyor.Gerekli mücadeleyi zamanında yapmazsanız konukçusu olduğu bitkilerinizi kaybedebilirsiniz.

kelebek çalısı
03-04-2012, 00:27
Sn. adanatarımhane,

önümüzdeki günlerde bahçedeki yabani otlar temizlenirken, onlar da kısmen temizlenecekler elbette. Kapsamlı bir temizleme işine kalkışmayacağımı söylemek istiyorum. Biraz gözlem yapmak istiyorum, adada güvenilir bir isim olan danıştığım peyzajcı hanımın da oldukça kredibilitesi yüksek bir isim olması sebebiyle son kararım bu yönde.

Teşekkür ediyorum ilginize.

Ekrem Uslu
03-04-2012, 01:20
Rica ederim.Karar sizin.

hozat
03-04-2012, 19:25
Erken önlem alınmadığı takdirde, büyüyüp yayılıyor.


279507

çiçekleniyor, bu çiçeklerin kuruyup tohuma dönüştüğünü hesaba katarsanız
başınıza nasıl bir problem sardığınızı anlıyorsunuz ama, vakit çok geç...

279508,

kelebek çalısı
03-04-2012, 19:43
Fotoğraflamak aklıma gelmedi kaç gündür. En iyisi ben de bir fotoğrafını ekleyeyim.
Benim bahçede çıkan orobanş farklı bir tür, kısa boylu ve mor renkli çiçekleri var.

Sevgi Durul
03-04-2012, 20:45
Sayın kelebek çalısı, mor çiçekli olandan da var bizde. Geçen yaz fotoğraflamıştım.:)

279544

Bu arada, ben gördüğüm yerde imha ediyorum.:)

kelebek çalısı
04-04-2012, 17:45
Fotoğrafları ekliyorum. Belirli alanları mesken tutmuşlar.

Kıbrıs_Doga
04-04-2012, 18:05
Sayın Kelebek Çalısı evet bunlar orobranş ve Kıbrısta yaygın olan bir tür. Hakkında pek çok bilgi sahibi insanımız olmadığı için sizi uyaramamışlar. Biran önce önleminizi alın derim.

kelebek çalısı
04-04-2012, 18:25
Sn. adanatarımhane, Sn. SDurul, Sn. Kıbrıs Doga,

önerilerinizi ciddiye alıyorum ve elimden geldiğince mücadele ve imha etmeye karar verdim. Konu ile ilgili tüm mesajları dikkatlice tekrar tekrar okudum ve yayılmalarının önünü alabilmek, bitkilerimi koruyabilmek ve sağlıkla yetiştirebilmek için tavsiyelerinizin de yüksek etkisi ile bu parazit bitkiye acımamaya karar verdim. İlginiz ve yönlendirmeleriniz için çok memnun oldum.

Teşekkür ediyorum.

hira
16-11-2013, 22:48
Bahçede az sayıda çıktığında mücadelede kullanabileceğiniz bir basit yöntem var. Bir pet şişenin ağzını kesin ve orabanşın üzerine kapatın. Hatta hafifçe toprağa sokun ve bırakın. Burada köküne kadar kuruyup ölecektir. Gazania bu bitkinin konukçusu, onunla birlikte bahçelerinize taşıyabilirsiniz, dikkatli olun.

Ayne söylediğiniz gibi oldu Mine hanım, gazanya saksımdan bir tane canavar otu çıktı.. bu başlığı görmediğimden kendimce tek çare olan, kökten çıkarma işlemini uygulamak istedim fakat saksı toprağını kazdığımda bu otu köküne rastlamadım.. şimdi merak ettiğim birşey var; fotoğraflarda canavar otunun köklü olduğunu görüyorum, hoş kökü olmayan bir bitki varmı onu da şimdi düşündüm:) derince kazmama rağmen köke ulaşamadım, nedeni nedir ve tekrar saksıdan çıkarmı bu canavar?

hira
18-11-2013, 12:20
Eyvahlar olsun! gazanyalarımı kaybediyorum galiba! yukarıda bahsetmiştim, uzun
bir saksıda 4 kök gazanyam var ve saksının köşesinden çıkan canavar
otunu söktüğümü söylemiştim, 3 gündür evde yoktum ve geldiğimde canavar
otuna en yakında duran gazanyamı solgun halde buldum, ne yapmam
gerekiyor arkadaşlar? o gazanyayı söküp, toprağın büyük bir kısmıyla
atmayı düşünüyorum hemen.. bu şekilde kurulabilirmiyim o illetten?

yağmur
18-11-2013, 13:30
Sayın hira daha önce yazdığınız konuda size cevap yazmıştım ama görmediniz sanırım.
http://www.agaclar.net/forum/1218237-post7.htm


Bence o saksıyı komple atın gazanyaları kaybetsenizde diğer çiçeklerinize bulaşmasını önlersiniz. Hatta saksıyı da iyice bir yıkayın. tek çiçek 20-30 bin tohum veriyormuş. Kabus gibi bir ot.

hira
18-11-2013, 14:15
Bunu hayatta yapmam yagmurcum.. ya da şöyle söyleyeyim hemencecik testlim olmam, başlığa bir daha göz atın, "Canavar otu mücadelesi"

yağmur
18-11-2013, 15:37
Açıkçası ben sizden önce (sizden önce dememin nedeni diğer başlığa yazdığınız mesajı görünce sırf bu nedenle araştırmıştım) bu başlığın tamamını okuyup, daha sonra yardımcı olması için linkini verdiğim mesajı yazmıştım. Elbette ne yapacağınız sizin bileceğiniz iş.

hira
29-11-2013, 17:40
işte bu da benim gazanya canavarım.. gazanya saksısında bulunduğu kısımdaki toprağı öylece attım, tabii gazanyamın bir tanesinin kanını canını emdikten sonra:mad: ayın onsekizinden bu yana artık görünmüyorlar saksıda... sanırım kurtuldum;) ha bu arada canavar falan diyince korkup eldiven taktım :dilli: tiksindim daha doğrusu.

hira
14-12-2013, 16:39
Kasım ayı sonundan bu yana bir hareket yok, uyguladığım yöntem işe yaradı, herkese tavsiye ederim;)

erol sırlı
14-12-2013, 16:59
iyi akşamlar. bilecik osman elinde dupont firmasının tarot ( %25 rimsulfuron) ot ilacı damlamadan 1 dekara 5 gr 15 gün ara ile 3 defa uygulanır. uygulama orobanş (Orobanchaceae) otu çıkmadan yapılmalıdır. % 50-80 başarı sağlandı.

Muda
14-01-2014, 08:38
Arkadaşlar eBay'da ben mi yanlış görüyorum. Canavar otunu şifalı olarak nitelendirerek tohum satışını yapıyorlar.:D
Squawroot Medicinal 40 Seeds | eBay (http://www.ebay.com/itm/Squawroot-Medicinal-40-Seeds/221247184899?_trksid=p2045573.m2042&_trkparms=aid%3D111000%26algo%3DREC.CURRENT%26ao%3 D1%26asc%3D27%26meid%3D4105068987059904841%26pid%3 D100033%26prg%3D1011%26rk%3D4%26rkt%3D4%26sd%3D181 284266039%26)

MeyveliTepe
14-01-2014, 10:46
Bu çeşidin kuzey amerikaya özgü olduğu, sadece meşe köklerinde parazit olarak yaşadığı ve bazı kanser hastalıklarında şifalı olduğu belirtiliyor. Kaynak (https://gobotany.newenglandwild.org/species/conopholis/americana/)

hira
14-01-2014, 13:10
Ayrık otu içinde çok faydalı olduğu iddia edilir ama bahçede görmek istemez insan:) Ben kesin kurtuldum canavardan:) artık çıkmıyor.

ayhat
27-01-2014, 22:29
şu anda çok şaşkın bir durumdayım yazın balkondakş bir saksımdan çıkmıştı ve çok sevinmiştim nerden gelmiş bu güzellik diye, üstelik hangi çiçeğimde gördüğümden de pek emin değilim ben şimdi ne yapayım diğer saksılarımada geçer mi?

hira
27-01-2014, 23:02
şu anda çok şaşkın bir durumdayım yazın balkondakş bir saksımdan çıkmıştı ve çok sevinmiştim nerden gelmiş bu güzellik diye, üstelik hangi çiçeğimde gördüğümden de pek emin değilim ben şimdi ne yapayım diğer saksılarımada geçer mi?

Benim uyguladığım yöntem işe yaradı.. bir önceki sayfaya bakıp değerlendirin isterseniz.

Ozlem A
02-06-2015, 11:20
Kıbrıs'ta her çalının dibinde gördüğüm canavar otları, herkes çiçek sanıyor.

Oleaveagea
28-06-2021, 14:16
Bahçede az sayıda çıktığında mücadelede kullanabileceğiniz bir basit yöntem var. Bir pet şişenin ağzını kesin ve orabanşın üzerine kapatın. Hatta hafifçe toprağa sokun ve bırakın. Burada köküne kadar kuruyup ölecektir. Gazania bu bitkinin konukçusu, onunla birlikte bahçelerinize taşıyabilirsiniz, dikkatli olun.

Bu yöntem, bitki çiçek açtıktan sonra farkedilmişse de uygulanabiliyor mu? Kuruma gerçekleştikten sonra bitkiden geriye kalanlar toprakta mı bıraklıyor? Konukçusu olduğu bitkide gelişme eksikliği gözlemlenip toprak altında tespit edilirse nasıl bir yol izlenmelidir?

Kozanli
28-06-2021, 15:35
Canavar ve kanser diye tabir ettiğimiz bu iki istenmedik, satın aldığımız viyoların toprağında geliyor.
Adamlar sitil, fide satarken hastalığıda beraberinde veriyorlar.
En iyisi tohumdan kendin yetiştirecen...

davutn
02-11-2021, 20:33
Sanırım benim bahçeyede bulaştı bugün gördüm. Bel ile kökünden çıkarıp toprağı ile beraber bahçeden uzaklaştırdım.