View Full Version : Kirpi
Kemal Kutlu
19-07-2008, 22:08
Benım seramın etrafında 3-5 adet kirpi var cok yararlı ve cok duygusal hayvanlar insan gibi elleri ve kulakları var uzun burnu cok tatlı.Genelikle kapuklu olan her böcege bayılır hele salyangoz'a hayır demez her seyi yer.Kirpi sevenler buraya Toplansınlar.
Kirpiler vahsi bi hayvan değildir.
Saygılarla
Kirpiler vahsi bi hayvan değildir.
Vahşi değil derken ne kast ettiğinizi anlayamadım. Evcil değildir herhalde?
denizakvaryumu
19-07-2008, 23:04
Arıcılar kirpileri sevmezler.
Buket Aknar
19-07-2008, 23:49
Geçen hafta bir gece geç vakit eve geldiğimizde bahçe kapımızın önünde, sokakta küçük bir kirpi bulduk. Önce bizden korktuğu için dertop oldu sonra yavaş yavaş aynen tropiksera'nın dediği gibi elleri ile burnunu kapatarak birazcık canlanır gibi oldu. Bizim kediler onunla ilgilendiğimizi görünce koşup geldiler yine korkarak toplandı ama elleri ile kendini korumaya aldığını hayretle izledik. Kediler ona hiçbirşey yapamadı. Biz de fazla rahatsız etmeden bir kaç fotoğraf çektik.
Kirpilerin bitkilere ne gibi zararları veya faydası var bilen var mı?
Ferda Ülkümen
20-07-2008, 00:02
Bizim bahçede geçen sene bir anne, birde yavru kirpi vardı.
Gece geç saatlerde kedilerin mamalarını yemeye geliyorlardı, bir zararlarını görmedim.
Zararı değilde genelde yararı olur zararlı böcekleri yer. Solucanlarıda güzel avlar yalnız Köpek veya kediniz varsa dikkatli olun.
Kemal Kutlu
20-07-2008, 21:25
Vahşi değil derken ne kast ettiğinizi anlayamadım. Evcil değildir herhalde?
Sizin Güveninizi aldıkca bütün vahsi hayvalar Sizinle Arkadas Ve yoldas olurlar.Yeterki zarar vermeyelim.Bana bi zararı yok.Minik Kirpi yavrusunu bile evcileştirdim.Herseyi yiyiyor maşşallah karpuz,salatalık,kavun,salyangoz, vs vb şeyler cok sevimli hayvanlanlar ya.
Kemal Kutlu
20-07-2008, 21:28
KİRPİLER HAKKINDAKİ GERÇEK VEYA YANLIŞ İNANIŞLAR
Kirpiler, Avustralya ile Madagaskar'ın dışında bütün Eski Dünya'ya yayılmış vaziyettedir. Onları Yeni Dünya'nm hiç bir yerinde göremeyiz. Yüzyıllar boyunca birçok memleketlerde bu enteresan hayvancık hakkında türlü garip inanışlar yer etmiştir. Meselâ, Çin'in Hopei eyaletinin verlileri size kirpinin kutsal bir hayvan olduğunu ve saygı görmesi gerektiğini söyleyeceklerdir.
Kirpiler şüphesiz, annelerininkinden başka süt içmezler. Böcekler, hamam ve bok böcekleri, salyangozlar, sümüklüböcekler, solucanlar, kurbağalar, fareler, kuş yumurtaları ve yılanlarla karınlarını doyururlar. Daha doğrusu, yakalayıp öldürebilecekleri her türlü hayvanı yerler.
Barındıkları yer bakımından da zor beğenir değildirler. Kayaların içindeki bir oyuk, kıyıdaki bir delik veya içi oyuk bir ağaç gövdesi, ılık ve kuru oldukça onlara barınak vazifesi görebilir. Kirpi, kışları soğuk geçen ülkelerde kış uykusuna yatar.
Alıntıdır...
Avrupa'da ise kirpinin, ineklerin sütünü sağdığım birçok yerlerde duyabilirsiniz.
Sayın TropikSera, bu cümlede sizcede bir anlam bozukluğu yok mu?
Bu arada, kirpinin yabani bir hayvan olduğu konusunda hem fikir olduk galiba.:)
Kemal Kutlu
21-07-2008, 20:38
Evet sevgili Todor Orda o cümlede bi gariplik var.Kopyala yapıstır yaptıgım için farketmemişim.Düzeltiyorum hemen
Cumhur Tonba
25-07-2008, 01:21
Aslında dünyamızda yaşayan her hayvanın bir faydası var.Yaşamı bir zincir olarak düşünürsek.har canlıda bu zinciri tamamlayan bir halkadır.Her canlının yaşam hakkına saygı duyarsak.zincir de sağlam olur ve aslında bu bizim menfaatimizedir.
Hayvanları sevenleri çok seviyorum
delidumrul
12-08-2008, 10:39
yedigöllerde gece kamp yaparken çok süper bir kirpi gördüm. Üzerine fener tutunca inanılmaz rahatsız oldu daha yakından baktım bir süre ama çok uzun rahatsız etmek istemedim. Gerçekten çok tatlıydı keşke resmini çekebilseydim.
İnternette bulduğum kirpi yavrusu fotoğrafları.
62670
62671
62672
62673
tolgahann
13-02-2009, 17:31
Çok şirinmiş hiç yakından kirpi görmemiş biri olarak bu hayvanın bu kadar güzel olduğunu bilmezdim:)
berduray
14-02-2009, 00:30
Valla benim kızlar görecek de isteyecekler diye ödüm kopuyor, evde zürafa beslemek bile istedikleri için...
Bunları da görseler tamamdır, ama bu şirinlikle ben bile bayıldım , herşeyin yavrusu sevilir diye boşuna dememişler.
Benim aslında üzücü bir kirpi anım var, evvelki sene bahçenin etrafına balıkağı germiştik, kızlar küçük yılan filan gelir diye.
Bir sabah kalktığımda o ağa dolanıp maalesef hayatını kaybetmiş bir kirpi bulmuştum çıkartıp, kurtarmam da mümkün olmamıştı , o gün kestim o ağı..
onuruygun
20-02-2009, 09:16
Açıkçası bu yavrulardan 5-6 tane almayı düşünmeye başladım. Hayatımda bu kadar şirin bir hayvan görmedim. :D
:) Elinde fazla kirpi yavrusu olan varsa ben de istiyorum. (dişili erkekli çift olursa süper olur :P ) İki-üç yıl kadar önce bir tane vardı her yaz gecesi ziyarete gelen, eski köpeğim yemişti onu da... :( Uzun zamandır da başka hiç görmedim..
Sahi nasıl çoğalır - bakım şartları nelerdir bu hayvanların? Ya da (her ne kadar karşı olsam da) kafes **** ev içinde bakılabilir mi acaba? - bakanlar varsa bilgilendirmiş olalım hem-
tolgahann
22-02-2009, 15:03
İnternette kirpi yi araştırırken bazı resimlere rastladım.Kirpilerin dikenlerini fırlattığı yazıyordu ne derece doğru bilmiyorum ama resimdeki köpeğin kirpizede olduğu kesin.::(:(
Oklu kirpiler, memelilerin (http://tr.wikipedia.org/wiki/Memeliler) arasında en uzun dikenlere sahip olanlarıdır. Oklu kirpilerin postunda her türlü kılları bulmak mümkündür; yumuşak yün, sert kıllar, kısa dikenler, kalın, çok elastik, uzun, kıllar ve sert, uzun oklar. Bu okların bazıları 40 cm uzunluğa varır ve 7 mm kalınlığında olurlar. Okları çok sivri olur ve yaraladığı yerin iltihaplanmasına yol açabilir.
Eskiden oklu kirpilerin oklarını gerçekten fırlatabildiklerine inanılmıştır. Bu kesinlikle yanlıştır. Ama oklarını kendini korumak için kullandığı doğrudur.
Kaynak: http://tr.wikipedia.org/wiki/Oklu_kirpigiller
nazmikoc
27-02-2009, 14:49
kirpiler sanırım araç ışıkları gözünü alıyor **** başka sebebden eziliyorlar. Memlekette yol boyunca çok ölmüş kirpi görüyorum.
Sizce neden ne olabilir
BalıkcıSerdar
27-02-2009, 15:01
Birkaç kirpi fotoğrafı da ben eklemeye çalışayım. hakikaten pek sevimli şeyler.
Peki bu hayvancıkların mikrop/virüs taşıma gibi bir durumları oluyor mu? Bileniniz var mı acaba?
Kirpiler oklarını fırlatmadığı gibi, resimdeki köpeğin başına gelenler sadece "photoshop"
photoshop olduğunu nasıl anladınız. Ben baktım ama fark edemedim. Fotoğraftaki köpeğn bir dogo ve ya pit bull olduğuna karar verdim ve o manzara, o zaman bir mana kazandı.
:) Bu zamanında köpek forumlarında çok tartışılmış bir fotoğraf
Grafik tasarım vs yapan arkadaşların tespitleri. Fotoğraftaki köpek bir bull terier. Ancak dikenlerin duruşundan + oklu kirpinin diken yapısından yola çıkılarak buna karar verdiler.
Dağ keçilerini görmek için Cendere köprüsü batı tarafında ki Harlof dağında dolaşırken kayaların arasında Kirpi iskeleti görmüştüm. bütün kemikleri olduğu yere dökülmüş. Beyaz ve tertemiz duruyorlardı. bozulmadan duran temizlenmiş iskelet ilk defa gördüm. Bu ok kirpisiydi. Oklarıda olduğu yerdeydi.
Geçen yılda bahçede, eve çıkan merdiven kenarında sarmaşıkların arasında bir kıpırdama oldu. baktım ki bir kirpi. Dikkat edince üstünde iki tane şişmiş kene gördüm. Keneleri çıkarıp öldürdüm, kirpiyide keneli diye demiryolunun alt tarafına koydum bahçelere gitsin diye. Keneleri görünce ayrıntılı bakamadık.
Birkaç kirpi fotoğrafı da ben eklemeye çalışayım. hakikaten pek sevimli şeyler.
Peki bu hayvancıkların mikrop/virüs taşıma gibi bir durumları oluyor mu? Bileniniz var mı acaba?
Kirpilere ben de bayılıyorum, buralarda da o kadar çok ki. ÖZellikle sabaha karşı yazın ortalıkta pek çok oluyor.
Kirpilerin insanlarla içiçe olduğu yerlerde, kirpilerle bu kadar haşır-neşir olurken dikkat etmesi gereken bir hastalığı biliyorum. Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığının taşıyıcısı olmaları. Ve bu virus en çok kirpilerin kanında görülüyormuş. Bizim evlerin çevresinde çok oldukları için özellikle uyarılar yapılıyordu, hastalığın çok yaygın olduğu dönemlerde. Kirpiler hasta olmuyor sadece taşıyıcılar. Dikkatli olun.
Bir sabah güneş yeni doğarken yolculuğumuzun sonuna gelmiştik, Arkadakiler uyuyor. Bizim aşağı sokaklarda o alaca karanlıkta bir şeyin bir o yan bir bu yana koşuşturduğu görüp, arabayı durdurdum. Ne tarafa gideceği belli olmayan bir şey, bir kedi. Karar versin napacağına diye bekliyorum ama... Sonunda indim arabadan, hayvanın derdi nedir diye. Yanına gittiğim de ne göreyim, kocaman bir kirpi veee şapkalı bir kirpi. İnanın başında bir şapkası vardı, beyaz...
Hemen fotograf makinama koştum. Koşuşturup duruyorken bir fotografını çekebildim. Bizimkiler uyandı, uykuları da açıldı. Sanki Alice Harikalar Diyarındayız. İnanamıyorlar. SAnki ardından iskambil kağıtları da çıkagelecek.
Gariplik şu hayvancığın başındaki şapka başına oturmuş ve çıkarmaya çalışıyor. Boynuna kadar indi iyice.
Ben bilmediğim için ilk anda anlayamadım. Olay şu: Hamburgercilerde satılan tatlı turu bir içecek sanırım, ağzı kapaklı bardakımsı kaplara konuyormuş. Birileri yemiş sokağa atmış. Kirpicik de gelmiş biraz ucundan yalamaya başlamış tadını almış anlşılan. Biraz daha burnumu sokayım, azıcık daha derken o ortadaki pipet deliğinden iyice içeri sokmuş başını. Dikenleri geriye doğru yatık olduğundan bir daha da çıkamıyor, neredeyse boğulacak. Ne KKKA hastalığı ne virüs, onun öyle ölmesi kesin. Hemen şapkasından tutup havaya kaldırdım. O tepiniyor. Baya da ağır. Bu sayede yere düştü ve koşmayahatta kaçmaya başladı. Arkasından yetişebilene aşk olsun. O haliyle fotoğrafını çekmeye bile yetişemedim. Ugun açı değil, yok karanlık derken duvarın altından öbür tarafa geçivermişti.
Hastalanmış ölümü beklyenini, kedileri birbirine düşürenini, köpekleri deli edenini, 3-3 maç yapanlarını bile gördüm. Bir daha görmedim onu. Hala tatlı yiyormudur bilemem. Ama her aynı yol ayrımına geldiğimde hep bir şapkalı kirpi çıkacak yine karşıma gibi sanki "ah işte o şapkalı kirpi" deyiveriyorum, en azından kendi kendime inanmış gibi yapıveriyor, hafifçe de frene basıveriyorum ister istemez.
Fotoğrafları aktarmak isterdim ama formatlanmaya giden "bilgisaray"ımın içerisindelerdi. Kurtulurlarsa mutlaka ekleyeceğim.
BalıkcıSerdar
27-02-2009, 16:34
Uyarınız için teşekkürler sn. Tenar,
Bizim Apartmanın bahçesinde de var bir kaç adet, geceleri çıkıyolar, küçük kızım da bayağı hevesli tabi hayvancıklara, pek yaklaşmasını istemiyordum, iyi de yapıyormuşum.
Sizin anlattığınız anıda bu uyarının üstüne cuk oturdu yani:) İnşallah fotolarınız kurtulur da bizlerde görürüz o anları.
Tekrar teşekkürler, selamlar / saygılar.
KKKA fiziksel temas ile geçmez. Ancak keneler vasıtası ile, kan yolundan geçer. Bahçenizde kirpi olduğu için şanslısınız, çünkü keneler insanı tercih etmezler. Kirpiler keneleri sizin için temizliyor.
herkese merhaba.uzun zamandır kirpi arıyorum.
gazetede haydar dümenin evinde 2 kirpi beslediğini okuduğumdan beri sormadığım petshop kalmadı.
ne olur bir kirpi yavrusu yollar mısınız bana :)
Şaka yapıyor olmalısınız. Kirpi yabani bir hayvandır evcil hayvan değil ki.
Alıp evde beslemeye kalkmak bence onu doğal yaşamından uzaklaştırmak olur.
Haydar Dümen'in yazısını ben de okumuştum, zor durumda olan hayvanları kurtarıp ayrılamadıkları için doğaya bırakmamışlardı. Bunu da doğru bulmuyorum aslında. Yabani hayvanları doğasından ayırıp bizim toplumsal koşuşturmamız içine sokmak bence adil değil.
aslında şaka yapmıyorum :) hele kirpi yavrularının resimlerini gördükten sonra daha heveslendim.
ama söylediklerinize de katılıyorum.
bahçemde bir gün tam 5 tane minik ve çok sevimli kirpi yavrusu buldum, bunlar nereden geldi diye anlama çalıştığımda annelerinin bahçede kullanılan bitki ilaçlarından zehirlenip öldüğünü gördüm ve anneleride gelmeyince yavrular mecburen yuvalarından çıkmışlar, bende yavruları korumaya aldım, ilgilenmeseydim kesin ölürlerdi, çünkü çok küçüklerdi, uygun bir kutu içinde onları 20 gün kadar baktım, solucan böcek ve meyvelerle besledim, yeterince büyüdüklerinde onları alıp dağa götürdüm, ben avcıyım dağda çok güzel ve kaynak suyu olan bir yer görmüştüm oraya bıraktım ve vedalaştım. sanırım ben insanlık görevimi yapmış oldum.
Keşke iki tanesini bana yollasaydınız :)
Arkadaşlar kirpiler özellikle küçükken gerçekten çok tatlı oluyorlar ancak onları doğal ortamlarından alıp ta hayatımızın içine sokmaya çalışmak bence hiç adil değil....bırakın rahat rahat yaşasınlar doğalarında....
Bu yaramazı dün yazlığın bahçesinde fotoğrafladım. Her yıl bu zamanlarda gösterirler kendilerini. Bahçede çok salyangoz var sanırım onlara gelmekteler.
Kirpiler çok şirin hayvanlar ben de çok sevimli buluyorum. Sevgili mb58 hassasiyetinize hayran oldum.
Resmini çekemedim ama anlatmak istiyorum.Düzenli olarak her akşam bahçemizi ziyaret eden bir kirpi yavrumuz var .dün akşam çimlerin üzerinde uzun süredir hareketsiz olarak durduğunu farkettim meraklanıp baktım.manzara çok sevimliydi,yan yatmış yüzü açık bivaziyette derin bi uyku çektiğini gördüm:epeycede öyle kaldı taki gidip köpeğimiz rahatsız edene kadar
Sonja Varol
13-09-2009, 16:10
Bunlarda bizim bahcemizdeki Kirpi Ailesi. Inanilir gibi degil tam dört tane yavru kirpi. Bizim Punky onlari izlemeye almis, yakinina sokulamadigi icin dikkatimizi cekti. Annelerini göremedik umarim o da buralardadir. Ayva agacinin altina dökülmüs meyvelerin yaninda gezip duruyorlar.
Kirpiler hakkinda fazla bilgim olmadigi icin hemen arastirmaya giristim. Önümüzdeki günlerde tekrar bagevine gidip onlari izlemeye alacagim. Yalniz burada yazilanlar biraz tedirgin etti. Önerilerinizi bekliyorum.
Timecatz
04-10-2009, 00:41
Sayın Sonja Varol,resimlerdeki kirpiler şuan ne durumda?Tedirginliğinizi giderebildinizmi?
Yusuf Yalçın
20-10-2009, 17:30
Kirpiler ne yer?
Türkiyenin %70-80 i bunu ot olarak bilirler alen kirpiler böcekçildirler yani böcek yerler salyangoz, örümcek, arı, sinek, yılan, fare vs. Evde baslemek için ise kedi ve köpek mamaları verilmesi tavsiye olunur yani kedi, köpek mamasıda yer.
Yavrular için:
İnek sütü verilmemelidir. Yüksek miktarda laktoz içerdiğinden kirpiler için öldürücüdür, çünkü kirpiler laktozu sindiremez. Bu durum barsaklarda ishale sebebiyet verir, ishale bağlı su kaybı ve beslenme yetersizliğinden ölür. Yetim kalan yavruların beslenmesinde özel bir mama hazırlanır. (1 yumurta, 10ml sıvı süt kremasıyla karıştırılır ve laktozsuz sütle 125ml'ye tamamlanır, kullanılacak kadar mama benmari usulü ısıtılır ve enjektör yardımıyla yedirilir. Mamada var olan laktozun tam sindirilmesi için ılıtılmış kefir verilir.) Dişleri çıkan yavruya konserve veya ıslatılmış kuru kedi-köpek maması verilir
Yaşam ortamları?
Çalılık, orman, taş kovukları vs toprak altına delik kazar ve barınır nemli yerleri sever. Genellikle geceleri gezerler.
Boyları ve ağırlıkları?
25-30 cm kadar büyür 500-1200 gram arası ağırlıkları olur.
:D
KAYNAK: wikipedia.org
Yusuf Yalçın
20-10-2009, 17:33
Resim
http://img1.loadtr.com/b-283401-yavru_kirpi.jpg
http://www.webpark.ru/uploads27/yogiki_1.jpg
http://www.canakkaleciftligi.com/Resim/Kirpi/KirpiUyuyor.jpg
gülyabani
20-10-2009, 22:27
Yavru kirpilerinde yetişkin kirpilerinde yeri ev değil, annelerinin yanı; yani doğal ortamı olsa gerek :)
umutkara
21-10-2009, 01:46
Yavru kirpilerinde yetişkin kirpilerinde yeri ev değil, annelerinin yanı; yani doğal ortamı olsa gerek :)
O zaman hiç hayvan beslemeyecek miyiz? Çünkü tüm hayvanların doğal yeri doğa :)
gülyabani
21-10-2009, 21:09
O zaman hiç hayvan beslemeyecek miyiz? Çünkü tüm hayvanların doğal yeri doğa :)
Tabii ki hayvan besleyeceğiz ama hayvanlar ehil ve ehil olmayanlar olarak ayrılırlar, bildiğim kadarıylada kirpiler ehli hayvanlar sınıfına henüz girmiyo, hoş ehil olmasıda gerekmiyo ki zaten.Fakat bazı hayvanları önemsemeyen insanlar yabani hayvanlarıda doğasından cebren koparıp evlerine süs kendilerine eğlence yapıyolar ne yazık, acaba o kirpi ev ortamında insanlarla yaşamını geçirmeyi ne kadar ister? Bunun cevabıda insanları gördüklerinde korkup hemen onlardan uzaklaşmalarında yatıyo olsa gerek.
Kirpiler, dut meyvelerini çok sever dolayısıyla bahçemdeki dut ağacının yere düşen meyveleri her gece temizlenir.
Harman yerinde serili fındıklara yaklaşmaları hiç istenilmez. Çünkü bir kirpi bir teneke 8-10 kg fındığı tüketebilecek kapasitede.(Neresi alır o kadar fındığı hala anlamış değilim) :confused:
Kedilerimle aynı kaptan yiyebilecek kadar dost canlısılar.
Bir de büyüklerimizden kirpi eti mayasıla iyi geliyor diye duyarım çoğu zaman ne kadar doğru bilmem.
Bu konuyu büyük bir keyif alarak okudum Bende geçen sene dere kenarına diktiğimiz ağaçları sularken çok sevimli bir kirpi yavrusuyla tanıştım
Hiç kirpilerle konuşmayı denedinizmi bilmem ama ben bu tatlı kirpicikle uzun süre konuştum
Canıııım dedikçe kafasını gövdesinden çıkarıp bana gülümsüyordu
Yumuşak birsesle onunla konuştukça , çok ürkmüş olmasına rağmen bana tepki veriyordu
O gece ondan ayrılmak benim için çok zor olmuştu
Ömrümde gördüğüm en sevimli hayvanlardan biriydi
gülyabani
22-10-2009, 13:04
Tabii ki sayın Barçman sizi anlıyorum onlara bağınızda bahçenizde rastlayıpda sevmek konuşmak çok başkadır onları eve hapsetmeye çalışmak yumurtalı sütlü bilmem neli karışımları biberonlarla onların ağzına tıkarak onları sıkarak bizlerle yaşamalarını beklemek çok farklıdır.Aslında bu hakiki bi sevmek şefkat duymak değildir bence,sadece kendi sevgi şefkat duygularını tatmin etmeye yönelik bencilce bi davranıştır.
umutkara
26-10-2009, 03:52
Sayın gülyabaniablası, ben ehil olan ve olmayan hayvan ayrımını tam anlayamadım. Kirpiler evcilleşmiyor mu? Demek istediğiniz bu mu?
gülyabani
26-10-2009, 09:47
Sayın gülyabaniablası, ben ehil olan ve olmayan hayvan ayrımını tam anlayamadım. Kirpiler evcilleşmiyor mu? Demek istediğiniz bu mu?
Demek istediğim şu sayın umut kara kirpilerin evcilleşmesi gerekmiyo.Benim karşı olduğum mesele onları ev ortamına hapsedip bizle yaşamalarını beklememiz, ama bahçenizde, bağınızda yaşıyorlardır sizde onlara bi zarar vermeden yaşayıp gidersiniz o ayrı herkes halinden razı olmuş olur bi sorunda çıkmaz.Zaten konunun başında bahsedildi kirpiler otla değil böceklerle besleniyorlarmış demekki bahçenize ektiklerinizede zararları olmayacak, bu durumda onların bahçenizde olmasının bi sakıncasıda olmamış oluyor.
Yusuf Yalçın
26-10-2009, 17:10
kirpiler insanlara çok çabuk alışır ve dosta olurlar yani ehli sayılabilirler.
umutkara
26-10-2009, 23:31
Demek istediğim şu sayın umut kara kirpilerin evcilleşmesi gerekmiyo.Benim karşı olduğum mesele onları ev ortamına hapsedip bizle yaşamalarını beklememiz, ama bahçenizde, bağınızda yaşıyorlardır sizde onlara bi zarar vermeden yaşayıp gidersiniz o ayrı herkes halinden razı olmuş olur bi sorunda çıkmaz.Zaten konunun başında bahsedildi kirpiler otla değil böceklerle besleniyorlarmış demekki bahçenize ektiklerinizede zararları olmayacak, bu durumda onların bahçenizde olmasının bi sakıncasıda olmamış oluyor.
Ama bu söyledikleriniz bahçesi olanlar için. Bence de bahçe varsa orada ilgilenmek daha iyi olur. Bahçe yoksa evde de olabilir gibime geliyor. Ben şu an bukalemun besliyorum. Ama kirpi yavrusu bulsam onu da beslerim. İkisi de böcekle besleniyor ne de olsa.
gülyabani
27-10-2009, 12:46
Ama bu söyledikleriniz bahçesi olanlar için. Bence de bahçe varsa orada ilgilenmek daha iyi olur. Bahçe yoksa evde de olabilir gibime geliyor. Ben şu an bukalemun besliyorum. Ama kirpi yavrusu bulsam onu da beslerim. İkisi de böcekle besleniyor ne de olsa.
Bilemiyorum sayın umut kara bi belgesel izlemiştim bi kadın aynen sizin yaptığınız gibi evinde bukalemun besliyordu ama hayvancağzı her türlü maskara hale sokuyordu, ona keyfi nasıl isterse öyle davranıyodu o hayvanın hallerini görseniz sizde acırdınız belki. Tabi sizde böyle yapıyosunuz demiyorum kesinlikle ben sizi bilemem ama insanoğlu birazda bu hayvanlar konusunda haddini hayli aşmış görünüyor bana.Bu en çokda hayvanlar üzerinden ticaret yapanlara yarıyor olsa gerek zira siz Türkiyede bulamazsınız bukalemunu kimbilir petşoplatdan ne kadar para veripde aldınız.Bilmiyorum yanlış düşündüğümüde sanmıyorum bu tür hayvanlar ticareti yapılacak hayvanlar değil bence evde beslenecek hayvanlarda değil rahat bırakılmaya hakları var.Bu benim görüşüm.
bahtiyar02
27-10-2009, 13:38
sevgili dostlar yıllar önce bahçemizde leğenin altında bir kirpi görmüştüm. Anneme sorduğumda "kesip dayıma yidireceğini söylemişti." şaka yaptığını sanmıştım. Meğerse gerçekten dayıma kirpi etini yedirmişlerdi. Daha sonra anneme sorduğumda neden kirpi etini dayıma yedirdiğini; bana dayımda bir hastalık olduğunu ve kirpi etinin bu hastalığı tedavi ettiğini söylemişti.
İnternette araştırırken aşağıdaki yazıyı buldum.
Mezheplerdeki farklı hükümlerin rahmet olduğu hadis-i şerifle bildirilmiştir. Zaruret veya ihtiyaç olunca, başka mezhep taklit edilerek, o mezhepteki helal olan bir hayvan yenir. Mesela kirpi etinin ekzama, kaşıntı, sedef, baras gibi deri hastalıklarına ve gelincik denilen fil hastalığına iyi geldiği Hayat-ül hayvan kitabında yazılıdır. Hanefi ve Hanbeli mezhebinde kirpi eti yemek haramdır. Şafii ve Maliki mezhebinde caizdir. Tesirli başka mubah bir ilaç yoksa, hastanın, bu iki mezhepten birini taklit ederek kirpi eti yemesi caiz olur. Kirpinin başını besmele ile kesmek gerekir. Kirpi insanların yanında başını gizler, suya konunca başını çıkarır. Böylece başını kesmek kolay olur.
Aç kalıp kendi mezhebine göre helal olan yiyecek bulamayan kimse, başka mezhepte helal olan bir yiyeceği yer. Hiçbir mezhepte de çare bulamazsa, ölmeyecek kadar haram olan gıdadan yiyip içmesi caiz olur. (Hadika)
Kaynak: http://www.msxlabs.org/forum/muslumanlik-islamiyet/91152-mezheplere-gore-eti-yenen-ve-yenmeyen-hayvanlar.html
umutkara
27-10-2009, 21:33
Sayın gülyabaniablası emin olabilirsiniz bukalemuna iyi davrandığıma. :)
Onun için evimin bir köşesini resmen ormana çevirdim. Bu siteye de o ağaçlara nasıl bakacağımı öğrenmek için girdim. Yani bukalemun yüzünden şimdi evde küçük bir ormanım var :)
Mutlu Kutlu
27-10-2009, 22:12
Bence de doğada özgürce yaşayabilen hayvanların evcil hayvan sınıfına sokularak beslenmesine karşıyım.
O hayvanları doğada birileri beslemiyor fakat onlar yaşamaya ve eşini bulup nüfuslarını koruma gücüne sahipler.
Evde tek başına beslenen bukelamun ne kadar mutlu ve sağlıklı olabilirki, dertleşebileceği bir cinsi, koklaşabileceği bir eşi olmadan.
Yıllar önce asfalt yolda karşıdan karşıya geçmeye çalışan bir bukelemun görmüştüm, arabanın biri yola resmini yapıştırmasın diye arabaya aldım. Serada bir sürü fotoğrafını çektikten sonra bulduğum yolun kenarında bulunan ormannın en derin olduğu yere bıraktım. Bence bu bukelamun yolda ezilmeyi göze alarak kendine bir kız arkadaş bulma peşindeydi.
Nar ağaçlarından nar toplarken ağacın çatal yaptığı bir yerde kocaman bir fare kürkünü yaymış güneşleniyordu, 4 ayağınıda aşağıya sarkıtmış böyle bir keyf görmedim. Rahatsız etmeden başka bir ağaca geçtim:)
Dağlarda dolaşırken sakız ağaçlarının meyvelerini yemeyi severim, boy hizasında bir meyve salkımı elimi uzatıp koparacağım, meyve ulaşmadan önceki dalda sarı-siyah bir yılan olduğunu elimi meyveleri koparacağım diye uzattığımda yılana 5-10 cm kala farkettim:) Benim gibi bu meyveleri yemeye meraklı kuşları avlamak için dalda pusuya yatmış, kolay gelsin deyip uzaklaştım.
Yaşayan canlıları, yaşadıkları mekanda kendi hallerine bırakmak ve yaşama haklarına saygı göstermek gerekir diye düşünüyorum.
İlk olarak düşünülmesi gereken konu, evcil olan bir hayvan neden evcilleştirilmiştir. Misal köpek ve at çeşitli işlerde yardımcı olmaları için (savaş, av, yük çekme, vs), kedi fare, böcek avladığı için, inek, domuz, tavuk avlanmadan et ihtiyacını karşılayabilmek için evcilleştirilmişlerdir.
Kirpi insana çok kolay alışıyor olablir, yunuslar insanla beraber yüzebilir, aslanlar ateş yanan çemberden atlayabilir. Ama bu sebepler doğal ortamlarından alınıp çok mutsuz olacakları ortamlara hapsedilmeleri için yeterli sebepler değillerdir. Bir canlıyı sadece kendi zevkimiz için zorla yanımızda tutuyorsak bana çok doğru gelmiyor. Eğer bu canlı bir insan ise, kanunda ismi zorla adam kaçırma ve alıkoyma olarak geçiyor. Hayvan olunca, hayvan sevgisi mi demeliyiz?
Aklımızda tutmamız gereken onlarında duyguları var, sosyal hayatları var, arkadaşları var. Bireyden bireye farklılık gösteren zevkleri var. Bırakalım doğaya ait olan doğada kalsın.
Not: Kirpi, akrebin doğal düşmanıdır.
gülyabani
27-10-2009, 23:58
Evet demek istediğim tamda bu teşekkür ederim Sn. Mutlu Kutlu ve Todor hislerime sizde bir kez daha tercüman oldunuz
Bugünkü Radikal Gazetesi'nde 56 numaralı mesajımı doğrulayan bir haber var. Doğadan hayvan toplamak isteyen arkadaşların ilgisini çekebilir.
http://www.radikal.com.tr/Radikal.aspx?aType=RadikalDetay&ArticleID=961529&Date=28.10.2009&CategoryID=79
http://i.radikal.com.tr/644x385/2009/10/28/fft5_mf278827.Jpeg
Bir dayanışma hareketi olarak birbirlerini kollarıyla saran bir grup şempanze tellerin arkasından az önce kalp hastalığı nedeniyle ölen arkadaşlarının arkasından yas tutuyor.
Yasadışı hayvan ticareti uğruna anneleri öldürülen yetim şempanzelere köylüler bakıyor. Avcılar şempanzeleri daha yavruyken, hatta annelerine tutunarak yaşadıkları dönem yakalayıp satıyor. Araştırmalar şempanzelerin sosyal iletişimi sürdürdüklerini ortaya koyuyor. Bu nedenle aile ya da kabile üyelerinden birini kaybettiklerinde uzun bir sessizlik ve yas dönemine girdikleri de defalarca gözleniyor. (The Daily Mail)
Selamlar;
gerçekten yararlı bir paylaşım olmuş ve güzel bir fikir ortamı oluşmuş.
kirpiler gerçekten yararlı ve çok tatlı hayvanlar.....:D
Merhabalar. Sayın Mutlu Kutlu ve Sayın Todor'un mesajlarına aynen katılıyorum. Hayvanseverler olarak sanırım hepimizin akılda tutmamız gereken birşey var: Hayvanlar anne-babalık edeceğimiz sevimli birer bebek değil, beslenmeyi, üremeyi, korunmayı bilen, kendi kendine yeten varlıklardır. Dolayısıyla annesiz kalmış yavrular, ya da doğal ortamlarına uymayan bir durumda sıkışmış, kıstırılmış, yaralanmış, vs bireylere yardım etmek dışında kendi doğal yaşamlarına bırakmak en doğrusu. Evcil hayvanlar adı üstünde, insanla beraber yaşamaya uyum sağlamışlar. Kirpi ise yararlı bir hayvandır ama evcil de değildir, ev hayvanı da değildir. Temizlik eğitimi verilemez, insanla kedi-köpek gibi iletişim kurmaz, korkar. Bahçeye gelen kirpileri besleyelim, kovalamayalım, ama evde bir kafese kapatıp beslemek ne derece sevmek olur, insanın vicdanına kalıyor.
yaylaboztaş
29-10-2009, 08:53
Merhaba,düşüncelerinize yürekten katılıyorum.
ben ki hayvanat bahçelerine ( şimdi daha yumuşatıldı DoğalYaşam
Parkı diyoruz) ne zaman gitsemmutsuz olurum, gerilirim.Geçen ay
İzmir'de ki DYP'na gittik. Gerçekten çok bakımlı, temiz bir yer.
Gene de üzüntü duydum, bir parçacık suni çamurla ıslanmaya çalışan
kocaman fil,üzerinde file olduğunu unutup coşkuyla havalanan şahin,
meraklı insanlara anlam veremeyip, yere bakan maymun.....buraya
yazılmayacak kadar çok, bana göre buruk örnek.
Biraz empati yapsak, örneğin ben etrafı telli geniş bir alanda yalnızım
bir yığın maymun anlamadığım birşeyler söyleyip gülüşüyor.
umutkara
02-11-2009, 02:11
Evde tek başına beslenen bukelamun ne kadar mutlu ve sağlıklı olabilirki, dertleşebileceği bir cinsi, koklaşabileceği bir eşi olmadan.
Önce buradan başlayım. Bukalemunlar tek başlarına yaşar. Sadece çiftleşme dönemlerinde birlikte olurlar sonra ayrılırlar. Bir bukalemunun yanına başkası konulursa stress olur.
Bunun dışında hangi hayvanların evde beslenip hangilerinin beslenemeyeceğine dair söylenenlerin hiçbir objektif değeri yok diye düşünüyorum. Herkes kendince makul bulduğu hayvanların beslenmesi doğal karşılamış (aynı herkesin kendi yediği yemeği normal ama başka kıtalarda yenilen yemekleri anormal hatta iğrenç bulması gibi) diğer hayvanlar içinse çeşitli gerekçelerle itiraz etmiş.
Bence hangi hayvanların beslenip hangi hayvanların beslenmemesi gerektiğine dair daha bilimsel bir kriter olmalı. Mesela kedi köpek bizim şu işimize yarıyor bence hiç adil bir gerekçe değil. Aynı şekilde at, inek vs. de.
Benim bukalemunuma gelince tüm kuş besleyenlerden daha insaflıyım, çünkü bir kafesi yok. 24 saat özgür. Hangi hayvanlar hangi durumlarda mutsuz oluyor diye düşünürken daha dikkatli olmak lazım. Şempazenin zeka düzeyi, sosyalleşme düzeyi, yaşam alanı ihtiyacı ile bir başka hayvanınki aynı değildir.
Ben de zaman içinde çok çeşitli hayvan besledim. Özellikle akvaryumlarım var iken, balıklardan başka muhtelif sürüngenlerimde vardı. Bir kaç çeşit kaplumbağa ve semender şimdi aklıma gelenler. Hatta semender bulabilmek için çok uğraşmıştım. Ama şimdi bunların bir hata olduğunu düşünüyorum. Çünkü kendime şu soruyu soruyorum; Neden semender beslemek istiyorum?
Semenderin benim tarafımdan beslenmeye ihtiyacı mı var, ben ona akvaryumda bakmazsam ölecek mi, kendi başına beslenemiyor mu? Ne kadar bahane bulmaya çalışırsam çalışayım, vardığım tek sonuç bencillik oluyor. Sonuçta onun bu ilişkide hiç bir çıkarı yok. Tek taraflı bir ilişki bu. Kendi zevkim için bir canlıyı ait olmadığı bir ortamda, coğrafyada, iklimde yaşamaya zorluyorum. Ona seçim şansı tanımıyorum.
Şimdi size sormak istiyorum. Neden bukelemun besliyorsunuz? Veya şöyle sorayım; Bana neden bukelemun beslememi önerirsiniz?
arkadaşlar kirpiler tutsak yaşama alısık değildir kısa sürede ölürler genelde .
kirpileri kendi ortamlarında özgür bırakalım.
Bahcenizde istemiyorsanız nazikce uzak bir yere bırakın . bir eldivenle rahatça tutulurlar dikenler kalındır ele kolay kolay batmaz.
en iyisi kendi haline bırakın o zaten gidecektir.
kirpinin bir zararı yoktur. aksine böcek avlayarak tarlanızı zararlılardan korurlar.
selinemre
03-08-2010, 16:03
Arkadaşlar,
Aranıza bu forumda yeni katıldım ama ailemle birlikte doğal hayatın bitkileri ve hayvanlarını korumak yaşatmak için elimizden geleni yapmaktayız.
Evimiz Ankara'da şehir dışında ve 6 dönüm bahçe içinde. Özellikle söylemek istediğim, bu mevsimlerde yolunu kaybetmiş,annesiz kalmış,zarar görmüş kirpi bulanlarınız varsa doğal hayatına en uygun şekilde bahçede gerekirse tedavisini yaparak bakmak istiyoruz. Tamamen doğal hayata bırakıldıklarında maalesef çok fazla zarar görüyorlar neden özellikle kirpiler derseniz saçma sapan hurafeler nedeniyle kirpi eti yemek isteyen insan kılığındaki mahluklardan bu sevimli yaramazları mümkün olduğunca korumak istiyoruz.
Daha önce 9 yıl beslediğimiz bir kirpimi mevcuttu ancak yaşlı olması sebebiyle hayatını kaybetti. 2 tane de asfalt kenarında bulduğumuz kaplumbağamız var.
Lütfen eğer bahçenizde yolda bir şekilde bulduğunuz ve nereye bırakacağınızı bilemediğiniz kirpi veya kirpiler varsa buradan haberleşelim...
Teşekkürler
kirpi buldunuz mu?
evet ise nereden?
Geçen yıl bahçede bulduğum kirpi keneliydi. Birkaç kenesini ayıkladıktan sonra demiryolunun öbür tarafına bırakmıştım. Budurmda keneli olarak görürsek ne yapmalıyız.
Bahçenin bir yerinde yaprak vs. atıklar içine bir zeytin tenekesi ağzına yarım soba borusu geçirip yerleştirdim. Bakalım kullanan olacak mı! Boruda ki sinmiş kurum kokusundan ilgilenmezse bilemem.
Baki Berk Kayalar
16-01-2011, 22:06
Hayatımda hiç canlı kirpi görmedim. Bisikletimle yaptığım uzun yollar boyunca yüzlerce kirpi cenazesi gördüm. Hepsi yola hemzemin olmuşlardı. Bir keresinde yol kenarında cansız bir oklu kirpi görmüştüm. Karayolu araçları vahşi hayvanlara çok zararlı. Arabayla seyahat edersek siz görmüyorsunuz belki ama bisikletle seyahat ederken hiç hoş olmayan görüntülerle karşılaşıyoruz.
kasap.94
16-01-2011, 23:00
Kirpilerin taklit yeteneğinde çok başarılı olduğunu bileniniz var mı.
Ben şahit olduğum bir yeteneğini size aktarayım.
Bir ilk bahar gecesi gurk tavuğun feryatları ile bahçeye çıktım karanlıkta bütün yavrular dağılmış belli rahatsız edilmişler anneleri telaşlanmış yardım istiyor yavrularını yanına toplamak için gurk,gurk,sesini devamlı tekrarlıyor dikkat ettiğimde annenin sesinin iki ayrı yönden geldiğini fark ettim hemen evden el fenerini alıp baktığımda seslerin birinin kirpiye ait olduğunu gördüm o kadar muazzam bir taklit yapıyor ki yavruların bazıları kirpinin yanına gitmiş üç adet yavru yaptıkları hatayı hayatları ile ödemiş boğazları sıkılarak. ( bizde yavruları olan tavuğa verilen isimdir-gurk-yavruları ile bu sesin tekrarları ile iletişim kurar)
gülenmelek
26-06-2012, 16:08
Yeni misafirimiz ;)
Çok şeker, çok sevimli avuç içi kadar bir canlı.
Küçük oğlum site içinde arabalar arasında bulmuş. Bahçeye mi bıraksam yoksa evde beslemeyi mi denesem bilemedim ama ufaklığın ısrarlarına dayanamayıp eve aldım. İnternette hızlı bir bilgi turundan sonra üzerinde kenelerin olabileceğini öğrendim ve kontrol ettim, üzerinde canlı bir şey yok.
Bol bol uyuyor, çok hareketli ve sese duyarlı değil. Yaklaşık 2 saat oldu ve henüz bir şey yemedi. Süt mü içecek, yemek mi yiyecek bilemiyoruz. Azıcık daha araştırayım en azından. Zaten bir şey yemezse akşama bahçeye (üzülerek) bırakacağım kesin.
gülenmelek
27-06-2012, 20:25
1 taneydi ya, sonra 3 oldular ;)
Yaklaşık 2,5-3 metrelik duvardan dün 2 tane daha düştü. Bir tanesinin dikenlerinin üst tarafları kırılmış ama kendinde görünür bir sorun yok.
O kadar sevimliler ki. Yalnız beslenmeleri zor, hele üç tane olunca. Ne yediklerini henüz öğrenemedim tam olarak. Süt yasak, ekmek de öyle. Ben de dün tavuk ve havuç haşlayıp püre yaptıktan sonra şırınga ile vermeye başladım. Acıktıkları zaman bir yalanmaları var ki evlere şenlik. Karınları doyunca da doğru uykuya. 1 i erkek 2 si dişi bebişlerin. Uyudukları zaman üstlerini havlu ile örtüyorum sıcak dursunlar diye.
Beraberliğimiz maalesef kısa sürecek. Yarın onları düştükleri ama biraz daha korunaklı olan yere bırakmak zorundayız. Evde beslenemeyecek türler bence, eve alışınca da dışarı alışamayacaklar. Olsun, kısa süre de olsa ben onları çok çok sevdim ;)
Yavru kirpinin beslenme anı - YouTube (http://www.youtube.com/watch?v=ci79Bq-y0vc)
312906
Fatih Şengül
27-06-2012, 21:11
Benim bahçeme de her gün her gece uğrarlar... Geçen gece eve geldiğimde bahçeye tavukların durumuna bakmak için girmiştim... Az sonra bir cisme tekme attığımı farketim... Hafif birşeydi... sıkıştırılmış soğan telizi gibi mi desem, çalı süpürgesi mi desem bilemedim. Sonra baktım önümde bir kirpi. Çok içine kapanıktı... Sanırım üzgündü. Tabi her gece bana uğraması onu misafir konumundan otomatik olarak uzaklaştırıyordu... Ama bu tekme de neyin nesiydi... Hayvanatın tersi dönmüştü... Gözü de dönmüştü tabi... Konuşmaya çalışmıştım. Dinlemedi beni... Atara atar, gidere giderdi... El uzattım... ''tısss'' diye çemkirdi. Anlaşamamıştık. Farklı dünyaların insanlarıydık. Özellikle ben... Tüm insanlığım üzerimdeydi o gece. Bir müddet bakıştık. Öfkesinin dinmesini bekledim öylece. Bir adım daha atsam atlayacakmış gibi intihara meyilli adımları vardı. İkimiz de normale döndükten sonra o arkasını döndü yavaşça. Tek bir bakış bile atmadan ''hıhh'' dercesine sert bir dönüştü bu... Rüzgarı dikenlerinin arasından savurarak adımlarını hızlandırdı... Hiç bir şey olmamış gibi kendi hayat mücadelemize koyulduk... ve bir daha göz göze gelmemeye çalıştık... O diken altında, bense diken üstünde... İkimiz de yaşadık... M_F
Güzin Çakar
27-06-2012, 21:23
Sevgili gülenmelek,
Sanırım annelerine olumsuz bir şey olmuş. Yoksa bu kadar küçük yavrular annelerinden ayrılmazdı. Evcil hayvan olmadıklarından, evde bakmak çok zordur herhalde. Önlerine yiyecek konulduğunda kendileri yiyebiliyorlar mı? Kendi kendilerine yemek yiyemiyorlarsa, bıraktığınızda açlıktan ölebilirler.
gülenmelek
27-06-2012, 22:03
Sayın gçakar maalesef daha dişleri bile yok. Yani kendi kendilerine beslenemezler.
Ama dedim ya, ne yedirebileceğimi, ya da ne yemeleri gerektiğini ve ne miktarda yemeleri gerektiğini bilemiyorum. Şu an yaklaşık 3,5-4 ml yemek veriyorum sonra istemiyorlar ;) Oysa ne kadar az miktar.
Kirpiler, böcek solucan gibi küçük canlıları yermiş. Bunlar onu başaramaz. İnternette inek sütü, ekmek kesinlikle vermeyin yazıyor. Sindirim için kefir verin diyor ama kefiri inek sütü hariç ne ile yapabilirim ki. Bir de kış uykuları var tabi. Kışa kadar uyku zamanı onları idare edecek kadar kilo almaları gerekiyormuş. Kış uykusuna da evde yatıramayacağıma göre bırakmam şart gibi ve annelerinin onları bulmasını umut etmem gerekiyor sadece. Yani gerçekten zor bir canlı. Şimdi uyuyorlar yine ve rüya gören bebekler gibi ikide bir sıçrayıp duruyorlar ;)
Sayın gülenmelek,
Belki aşağıdaki sayfalar işinize yarayabilir.
Hedgehog Bottom Rescue - Feeding Babies and Juveniles (http://www.hedgehog-rescue.org.uk/babies.php)
Epping Forest Hedgehog Rescue - (http://www.thehedgehog.co.uk/rearing.htm)
Güzin Çakar
27-06-2012, 23:40
Sevgili gülenmelek,
Annelerinin yaşadığını sanmıyorum. Onları yaşatabilecek tek kişi sizsiniz. Düşündüğünüz gibi kışa kadar bakmanız gerekmez.15 gün kadar bir süreye ihtiyaçları var. Oturduğum sitenin bahçesinde yavrulamış bir kirpi görmüştüm. Rahatsız etmeden uzaktan seyrederken kedi yavrularına benzer şekilde,emme pozisyonunda annelerinin göbeğinde yattıklarını görmüştüm. Kısa sürede ayaklanıp annelerinin peşinde kendi karınlarını doyurmaya başlamışlardı. Kedi konservesi, ıslatılmış kedi maması ile bir süre gıda takviyesi yapmıştım. Ne yiyeceklerini düşünmeye o kadar gerek yok. Ağızlarına tıkabileceğiniz her şey olur. Ben minik kedilere tam yağlı pastörize süt de içirdim, köpeklere leblebi, çiğ fasulye konservesi de yedirdim. Şu an evimdeki saksağan yavrularını da yediğim her şeyden veriyorum. Onlar yine de koyduğum gazeteleri, kağıt mendilleri yiyorlar. İnsanların yavruları için de neler tavsiye ediliyor da, bazı bebekler o besinleri rüyalarında bile göremiyorlar.
Sizinkiler doğada kefiri nereden bulacaklarmış? Zaten işiniz kolay değil. Kendinizi fazla zorlamadan n'olur 1-2 hafta sabretmeye çalışın. Sonra onlar başlarının çaresine bakarlar. Sevgilerimle...
Sayın Gülenmelek;
Bu kadar hayvan bakmaktayım, benim bahçemde de kirpi ailesi var her yaz bahçelerimizin salyongozlarını yiyen, ama hiç annesiz kirpi beslemediğimden şaşkınım.
Annelerini taklit edip birlikte karın doyuran bahçemdeki aileye bazen marul, havuç, salatalık veririm ama yavruların muhtemelen dişleri olduğundan olsa gerek kemirip dururlardı.
Tavşan gibi otçul olmayıp, genelde etçil özellikte olan bir hayvan olduklarından yola çıkarsak daha bebek olan bu yavrulara başka ne verilebilir ve ne kadar sürede diye iki veterinere birden sordum. Hep beraber cevap vermekte zorlandık. Kirpiler anne sütüyle beslenip, daha sonra börtü böcekle yani bol proteinle yaşamlarını sürdürürler.
Ama ot, sebze de yerler. Aç kaldıklarında bitki köklerini de yediklerini araştırmıştım bir ara.
Anne yaşıyorsa yavruları kokularından bulabilme ihtimali ile bulduğunuz bölgeye kontrolünüz dahilinde bırakmayı mutlaka düşünmüşsünüzdür.
Kirpilerin kış uykusunda bile burunlarının koku alma özellikleri ile uyanıp nereyi kazıp yeryüzüne çıkacaklarını tespit etme özellikleri var. Öyle sanıyorum ki benim bahçeme de salyangoz popülasyonunun kokusunu takip ederek geldiler. Bu sene bahçemde salyangoz ve solucan yok onlarda yok.
Benimkiler anne önde iki yavru arkada geziniyorlar ve ne bulsa yiyorlardı. Bir keresinde yeğenlerim tavuklu pilav vermişler ve onlar da yemişler.
Bahçenize derin bir mantar cücelerin evi gibi yer kazıp yavruları o şekilde bıraksanız, anne topraktan alacağı kokuları ile belki bulabilir yavruları. Umarım anne sağdır.
Size kolaylıklar diliyorum.
Güzin Çakar
28-06-2012, 10:07
Kirpiler yemek konusunda seçici değiller. Seçenek çoksa o zaman etçil davranış gösteriyorlar. Eşim reçel kavanozuna sıkışmış bir kirpiyi, kavanozdan çıkardığını keyifle anlatmıştı. İşyerine götürdüğümüz yaralı bir kirpi kaldığı sürece bizimle aynı yemekleri yemişti.
Eşimle tamamen uyumlu olduğumuz konu hayvanlar olduğundan, yıllardır evim de çoğu zaman bebek,yaralı veya hasta hayvan bulunur. Şu an evimde kendi kızım (köpeğim), üçünü uçurup, kalan üç saksağan yavrusu, geçtiğimiz cuma sabahtan akşama kadar kimsenin bir damla su vermediği,alıp gölgeye koymadıkları talihsiz bir karga, balkonda evimi merak etmiş yetişkin bir kirpi ve yazmama gerek olmayan ikisi yavru, bazısı sakat kediler var. Tahmin edersiniz ki bunların ne yiyeceğini düşünsem ya onları kapı dışarı eder, ya da kendim kaçar giderim.
Buradaki sorun ne yiyecekleri değil, kendi kendilerine yiyebilecek kadar büyümeleri.Hiç bir şey bulunamıyorsa, yalnız bir kutu en ucuz bebek mamasıyla da büyürler, yoğurtla da, sütle de. Uygun olmayan bir şey verildiğinde ya yemez tükürürler, yerlerse de kusarlar. Sorun olmaz.
Bu boya geldiklerinde bütün problem bitmiş olacak.
313053
biraz daha büyüdüklerinde
313054
313055
Aşağıdakilerin aslı fotoğraf değil. Çok iştahla karınlarını doyuruyorlardı ama ben tamamını yükleyemedim.
313056
313057
gülenmelek
28-06-2012, 12:18
Sayın gülenmelek,
Belki aşağıdaki sayfalar işinize yarayabilir.
Hedgehog Bottom Rescue - Feeding Babies and Juveniles (http://www.hedgehog-rescue.org.uk/babies.php)
Epping Forest Hedgehog Rescue - (http://www.thehedgehog.co.uk/rearing.htm)
Sayın üzüm, teşekkür ediyorum linkler için ;) Türkçeye çevirip okumaya çalıştım ama biraz tarzanca oldu. Bazı notlar aldım, ama anladığım kadarıyla ;)
gülenmelek
28-06-2012, 12:31
Sevgili gçakar ve sevgili çisem, olumlu ve teşvik edici mesajlarınız için teşekkür ediyorum. Bir yerde insana "ha gayret, olacak" diyen biri çıkınca kendine güven artıyor. Sevgili gçakar fotolara bayıldım, öyle güzeller ki ve daha az korkmaya başladım. Aynı zamanda teşvik edici oldu fotolar ;)
Bu gün, hazırladığım mamayı azıcık sulandırıp çay tabağına koydum, kendileri yiyebilecek mi diye görmek istedim. Yediler yemesine ama 4 bacak ta tabağın içinde olarak :D Acıkınca yiyecekler demek ki. Sonrası ise banyo faslı tabi, kafesi temizle, onları yıka, sonra kurula. Gövdenin iç kısmı kurulanıyor da diken araları nemli kalıyor, umarım sakıncası olmaz bu şekilde. Havlunun arasında uyuyorlar yine uykucular ;)
Eşim seyahatteyken, olmaz, evde bakılmaz, doğaya bırakmak şart derken, dün gece gördü ve acaba kedi maması alsak yerler mi ki diye sormaya başladı ;) Pek yaklaşmaz, eline de pek almaz ama hiç de kıyamaz hayvanlara.
Hayırlısı bakalım, artık bu saatten sonra sokağa bırakamayacağımız kesin, en azından biraz büyüyene kadar ;)
Güzin Çakar
28-06-2012, 16:02
Sevgili gülenmelek
Zannetmeyin ki büyüdüklerinde ayaklarını yemeğe sokmayacaklar. Bahçede kirpileri kaç kere kedilerin mama tabağının içinde yemek yerken, hatta uyurken yakaladım.
'Artık önlerine ne konulursa kendileri yiyebiliyor' diye yazdığınızda, ilk önce ben 'Atın şu pasaklıları dışarı' diyeceğim. Sözüm söz... Ben de doğaya salınmalarının şart olduğunu düşünüyorum ama başlarının çaresine bakabilecek kadar büyük, uyum sağlayabilecek kadar da küçük olmaları gerekiyor.
Karşılık beklemeden yapsanız da, fedakarlığınızın mükafatını görmenizi, sizin ve sevdiklerinizin karşısına daima iyi yürekli, iyi insanların çıkmasını dilerim. Kolay gelsin. Sevgilerimle...
Öğlenden bu yana, yazdıklarınızı gülümseyerek ve büyük bir keyifle oluyorum. Kirpi yavruları çok sevimliler. Herşeyin küçüğü sevimli olur ya, bunlar da gerçekten çok şekerler. Hani insanın eve alıp besleyeceği geliyor o bakışları görünce ama gerçekten doğa hayvanı doğada olmalı.
Benim de, oğlumun İstanbula giderken bana bıraktığı bir hamsterım var. Daha doğrusu 2 taneydi, geçen yaz biri sıcak şokuna girip öldü. İnternette okuduğum kadarıyla onu ve evini serinletmek için elimden geleni yaptım ama olmadı. Aylarca ölümünün üzüntüsünü yaşadım. Geçenlerde o deli sıcaklarda da diğeri hastalandı. Şimdi balkona çıkardım orada yaşıyor. Bugünlerde hava esiyor ama bu yazı nasıl çıkartacağız bayağı endişeliyim. Oysa kendi doğal ortamlarında onlar toprak altına gizlenerek atlatabiliyorlar sıcakları.
Gerçi doğaya bırakalım diyoruz da, her yeri istila ettik. Doğa nerede kaldı ki?
gülenmelek
04-07-2012, 19:38
Çok yaramaz bu, çoook ;)
Havluyu ısırması açlıktan değil, çekiştiriyor ki içine girip uyuyabilsin tembel ;)
Kirpinin havlu savaşı (http://www.youtube.com/watch?v=rZsIxHm2KDE&feature=youtu.be)
Güzin Çakar
05-07-2012, 01:19
Sizinkilerden mi bu? Bu kadar büyüdüler mi? Ayrıca tembel sıfatını da hiç haketmiyor, aksine çok çalışkan ve gayretli göründü gözüme :)
gülenmelek
05-07-2012, 13:02
Büyümüş mü sevgili gçakar ;) bana hala avucumun içi kadar geliyor.
Videodaki erkek olan zaten, diğerlerinden biraz daha iriydi. Gün gün de değişiyorlar tabi. Kedi maması aldım ve yiyebiliyorlar. Havuç rendeliyorum onlara, çekirdeğe ise bayılıyorlar Damakla mı eziyorlar yoksa dişle mi hala anlayamadım. Öyle koca koca dişleri yok ama bazen bir şeyler dokunuyor parmağıma. (Ama bir şey itiraf edeyim, çok çok kötü kokuyorlar :( Evde oluşlarının ve yaz olmasının dezavantajı galiba.) Tembeli latife olsun diye söyledim. Doğası gereği gündüz çoğu zaman uykudalar. Acıktıkları zaman kalkıyor, karınlarını doyurup tekrar uykuya ;)
gülenmelek
09-07-2012, 08:27
Mini belgeselin sonuna geldik ;)
Artık kendi başlarına rahat yemek yiyorlar, gitme vakitleri gelmiş demek ki :(
Sonradan katılanla beraber 4 yavruyu AOÇ'ne götürüp yetkililere teslim ettik. Ayrılmak zor olsa da evde bakımı hem onlar için hem de bizim için zor. Bir süre kontrol altında tutulduktan sonra gereken yere bırakılacaklar.
Kirpinin tavuk yemesi - YouTube (http://www.youtube.com/watch?v=tiPYKuAcOA8&feature=youtu.be)
316721
316722
Güzin Çakar
19-07-2012, 17:43
Sevgili gülenmelek
Çocuklar büyümüş, kendi başlarının çaresine bakabilecek duruma gelmişler. Sağlıkla özgürlüklerini, kendi hayatlarını yaşasınlar.
Bu duruma gelene kadar onlara katlandığınız ve onların yaşamasını sağladığınız için onlar ve kendi adıma teşekkür ederim. Sizin sayenizde yaşıyorlar, iyi ki varsınız. Sevgilerimle...
gülenmelek
20-07-2012, 08:11
Sevgili gçakar, ben de sizlere teşekkür ediyorum, güzel yorumlarınız eşliğinde teşvik edici ve yardımcı olduğunuz için. Biz ailece onları çok çok sevdik. En ufak zarar verecek hareketimiz olmadı onlara karşı. Katlanmamız gereken tek konu koku oldu :D Onu da her gün kafesi temizlemekle çözmüştük. Bu sevimli canlıyı yakından görüp, biraz tanıma fırsatı bulduğum için ben çok mutlu oldum. Bundan sonra gelişimlerini takip etme şansım yok ama eminim ki sağlıklı bir şekilde yollarına devam ediyorlardır ;)
Sevgili gülenmelek iyi ki yazdın, iyi ki videolarını çektin. Hepimiz için hoş bir anı oldu.
Bizler uzaktan bile sevmiştik onları. Sizler için çok hoş bir birliktelikti herhalde. Alışınca zor gelmiştir ayrılmak ama herkesin iyiliği için böyle olması gerekiyordu. Yeni yaşamlarında mutlu olsunlar.
Ne güzel ki böyle diğer canlılara saygılı insanlar varsınız. Sana ve tüm hane halkına, kirpicikler için yaptığınız herşey için çoook teşekkürler:)
Güzin Çakar
20-07-2012, 17:46
Sevgili gülenmelek
Hepimize gülümseyerek okuduğumuz, sonu mutlu bir sevgi hikayesi yaşattınız. İhtiyaçları olduğunda ailece yanlarındaydınız. Sizinle karşılaştıkları için yaşam savaşını kazandılar. Bundan sonrasını merak etmeyin, kendileri hallederler. Her şey gönlünüzce olsun. Selâmlar, sevgiler...
sabah saat 04:00'te bahçeden gelen hışırtı tıkırtı karışık seslerle camdan baktığımda ne göreyim:eek:
altintasna
28-09-2013, 22:04
Beslendiği takdirde insana kolayca alışabildiğini okumuştum bir yerde. Çok da yabani sayılmıyorlar yani.
aman aman ilk sayfadaki köpeğin halini görünce!!
altintasna
28-09-2013, 22:10
Onu yapabilecek türde kirpi Türkiye'de var mı bilmiyorum. Varsa da çok azdır heralde. Hiç böyle bir vaka görmedim nette veya televiyonda ya da gazetelerde.
En azından şimdiye kadar gördüğüm kirpiler içinde bana bunu yapan çıkmadı. =)
ben yinede yanına yaklaşabilecek kadar cesaretli değilim...
hastanenin acil bölümüne oklu oklu müraacat etmek istemem :)
Kayahann
28-09-2013, 22:36
oklu kirki türkiyede yaşamaz, anavatanı afrikadır, bizim kirpiler zararsız
Sayın hira keşke burada olsa da sevsem. Oğlumla sadece bir kez rastlayabildik bu yaz. Ona göstermeyi çok istiyordum. Rastladığımız kirpicikte böyle tombul bir şeydi. Geceleri çıkıyor bu utangaçlar..
Sayfayı baştan beri okudum, hele gülenmelek'in yavrucuklarına bayıldım. Çocukken köyde babam gece bulmuş sabah bize teslim etmişti hiç unutmam. Kocaman tombul beyi (erkekti) yıkamaya çalışınca elimi ısırmıştı. Haketmiştim ve hala izini taşıyorum :)
seyhan35460
26-05-2014, 14:13
hafta sonu anneleri ölmüş 4 yavru bulduk, bakımları hayli zor ama çok şirinler. Bu kadar sevimli olabileceklerini hiç düşünmemiştim. özel mama hazırlayıp (laktozsuz süt, yumurta, kefir ..... ) sık sık besliyoruz. Uygun ağırlığa gelince kendi başlarının çaresine bakacaklar. Mümkün olduğunca doğal ortamlarından ayırmamaya çalışıyoruz. Umarım başarırız...........;)
seyhan35460
26-05-2014, 14:16
Haylazlardan iki kare...
Bahçemde kirpi beslemek istiyorum. Çok ilginç ve sevimli hayvanlar bence. Bahçemdeki salyangoz gibi böceklerle beslenebileceğini düşünüyorum. Bu konuda bana yardımcı olabilecek bi arkadaş var mı.
adam çok rahat kurtarabilecekken zevk için üzerinden geçiyor. yollar ezilmiş kirpi ölüsü dolu. lanet olsun böyle insanlara
naturedesign
13-07-2017, 00:02
Bahçedeki Kirpi hakkında görüşlerimi paylaşayım sizlerle.
Kirpi gündüzleri bütün günü dışarı hiç çıkmadan (insanlara görünmeden) yuvasında geçirip, Gece yarısına doğru sessizlikte bahçede dolaşmaya çıkmakta. Kediler için bırakılan kuru mamaların müptelası.
Tamamen uysal ve zararsız bir hayvan. Yanına gidip çok yaklaşıldığında ,kendini küçültüp öylece hareketsiz bekliyor. Bir süre donmuş gibi yerinde bekledikten sonra tekrar hareket etmeye başlayıp, bahçede gezisine devam ediyor.
Evde kalan yemek artıklarını her gece çıktığı saatte yuvasına yakın bir yere bırakıp, beslenmesine yardımcı olduk. Çok sevimli bir hayvan ve korkulacak -ürkütücü-tehlikeli hiçbir yanı yok. Yaşam biçimi ve mizacı olarak kaplumbağanın biraz dikenlisi demek doğru olur.
Bahçenizde görürseniz eğer, o yokmuş gibi davranmanız yeterli.Sadece yaşamı beslenmesi için yiyecek aramakla geçen kendi halinde uysal bir canlı.
FatihBahce
13-07-2017, 07:20
Salyangozları yediği için bahçeme kirpi geldiğinde seviniyorum.
4 yıldır bahçemde besliyorum. Bir dişi getirmiştim 9 tane yavruladı. geceleri yavrularını peşina takıp dolaşıyor. Salyangöz yedikleri söylenmekle birlikte yediklerine hiç şahit olmadım. Ancak diğer her türlü böceği yiyorlar. Karafatma, kene, ve bilimum bahçede olabilecek ufak veya büyük böcekler.
Ben çoğunu ormana bıraktım. Şu an bir tane var. Bahçe katında olduğumdan eve girerler her tarafı da dolaşırlar. Görür de seslenirseniz geri dönüp çıkar giderler, tabi 15 dakika sonra yeniden girmek üzere :)
Yetişkinlerin bahçede karşı karşıya geldiklerinde birbirleriyle hızlı ve sesli nefes vererek çıkardıkları sesler eşliğinde yaptıkları danslar çok ilginçtir. Gece karanlığında bunları çıplak gözle görmek biraz zordur sadece seslerini duyarısınız, ancak bir kameranız varsa rahatlıkla izleyebilirsiniz.
Kendisine yabancı bir canlı yaklaştığında ve çok kortuğunda aniden titreyerek dikenlerinin kendisine temas edene girmesi için tepki verir. Tutmasını bilmiyorsanız dikeni battığında bir müddet yakıcı olabilir. Dayanılmayacak bir şey değil. Tutup kaldırmak için iki elinize yandan alt kısımına doğru uzatıp ayaklarını avucunuza oturtursanız sorunsuz tutarsınız altı yumuşaktır ve ayakları bir yere temas ediyorsa kendini kapatmaz.
Sevimli ve yararlı hayvanlardır.
aydemiraydın
13-07-2017, 10:40
kirpiler çok hızlı üreyen bi hayvanmı? resmen bizim mahalleyi bastılar. her evin bahçesi kirpi dolu.
kirpiler çok hızlı üreyen bi hayvanmı? resmen bizim mahalleyi bastılar. her evin bahçesi kirpi dolu.
Hızlı ürediklerini varsayabiliriz. Bir doğumda 10 civarı doğurduklarına göre ki sanırım senede birden fazla da doğum yapabiliyorlar.
Böyle de olması lazım çünkü aslında çok savunmasız hayvanlar. Tehlike karısında donup kalma özellikleri genelde ölümlerine sebebiyet veriyor. Yollarda çokça ölüleri görülebilir. Köpekler de cabası.... Zaten koruma altında tutulan hayvanlardan.
oftalmolog35
08-06-2019, 20:22
Akşam misafirimiz :) çözünürlük biraz düşükse kusura bakmayın. https://uploads.tapatalk-cdn.com/20190608/8febecc2302080e702ffe4661c408d6b.jpg
Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
CilekFidesi
10-04-2021, 22:45
Köyde yaşıyorum ama yılardır kirpi görmedim hiç. En son 20 yıl kadar önceleri görmüştüm, o zamanlar sık görülürdü.
Leylek kirpi vb bazı hayvanlar eskiden çokça hayatımızın içindeydi hatırladığım kadarıyla. Zamanla birçoğunu görmez olduk.
Bu yıl bir bahçemizde akşam ezanından sonra bir kirpi misafirliğe geldi.
Geçen hafta diğer bahçemizde serada kirpi gördüm. Horul horul uyuyordu.
Birkaç gün önce serada oturup bekleyen bir kedi gördüm, uyuyan kirpiye uzaktan bakıyordu. Bugün baktığımda maalesef kirpinin ölmüş olduğunu gördüm.
https://www.youtube.com/watch?v=69KZh9JkdJM
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.