View Full Version : Anamur'da tropikal meyveler
anamur'da birçok tropik meyve yetişebiliyor . iklim yapısı, tam olarak bilmesemde, subtropikal iklim kuşağı sayılabilir. birkaç meyvenin fotoğrafını çekebildim. fotoğrafı olanların dışında ananas, passiflora, guava yetiştiğini de gördüm
anamur belediyesinin web sitesinde de bir çok meyve yetiştirildiği yazıyor.
http://www.anamur.bel.tr/muz_tropik.php
Muz genellikle ticari amaçlı olarak serada yetiştiriliyor. evinizin bahçesinde açık ortamda da iyi bakımla meyve alınabiliyor. fotoğraflardaki muz agacı dış ortamda, muz çiçeği ise sera içerisinde çekildi.
en iyi uyum sağlayan avakado sanırım. evlerin bahçelerinde bir çok avakado ağacı görebiliyorsunuz.
resimdekiler küçük olsalarda dış ortamda başka ağaçların meyve tutmuş hallerini gördüm.
komşumuzun bahçesinden alınmış Passiflora edulis meyvesi.
Anamurda muz yetiştiginden varsayarak neden diger tropikaller üretilemez diye düsünürdüm yıllar öncesinde. sonrasında internetle tanısınca Türkiyedeki tropikal meyva yetistiriciligi arastırmalarımda hep anamuru en önlerde gördüm. Sanırım havası ntalya dahil her yerden farklı ve ülkemizin tropikal iklime en yakın iklimine sahip bölgesi...
haklısınız Kuzen, ben de niye profesyonel şekilde tropikal meyve tarımının yapılmadığını anlayamıyorum. üretilen sadece muz olmamalı bence. dediğiniz gibi iklimi oldukça farklı diğer bölgelere göre, sayın karınca70 takip ediyorsa o daha iyi bilgi verebilir, ama araştırmalarımdan güney avustralya iklimine yakın bir iklime sahip olduğunu çıkardım.
Anamur , Akdeniz bölgesinde Donlu gün sayısı az olması itibariyle ve de denizsel etkiden dolayı subtropik ve tropik iklim meyveleri yetiştiriciliğinde ön sıralarda yer almaktadır.
YeşilSeven
04-02-2009, 14:58
Bunlar ve daha birçok tropikal/subtropikal türü Aydındaki bahçemizde yetiştirme çalışmalarına başlıyoruz. Tabi ticari bir amacım yok, şu anda gerek yurtiçinden gerekse yurtdışından fide/fidan/tohum topluyorum. Mini bir sera da kuruyoruz. Yaklaşık 210 değişik bitki üzerinde çalışmayı planlıyorum. Zaman buldukça burada gelişmeleri paylaşacağım.
Bunlar ve daha birçok tropikal/subtropikal türü Aydındaki bahçemizde yetiştirme çalışmalarına başlıyoruz. Tabi ticari bir amacım yok, şu anda gerek yurtiçinden gerekse yurtdışından fide/fidan/tohum topluyorum. Mini bir sera da kuruyoruz. Yaklaşık 210 değişik bitki üzerinde çalışmayı planlıyorum. Zaman buldukça burada gelişmeleri paylaşacağım.Tropikal meyve yetiştiriciliği iklim ve toprak uyumu sanıyorum aydın cok ideal,son yağan yağmurlarda önümüzdeki yıllarda devam ederse iyi sonuc vereceği kanısındayım simdiden iyi calısmalar diliyorum
bursa da muz yetişme sansı var mı
YeşilSeven
29-04-2009, 10:09
Isıtmalı sera ve özel nemlendirme sistemiyle şansınız var. İstanbul Zeytinburdu Merkezefendi'de İstanbul Üniversitesine bağlı Şifalı Bitkiler Bahçesi var. Oradaki kapalı cam serada dev muz ağaçlarıyla birlikte papayadan cherimoyaya, passion fruitten avokadoya, pitayadan guavaya hepsi var. Papayada dün bile meyve vardı. Muzlar için mevsiminde gelirseniz tatma şanısınız var dediler. Yalnız ödeneksizlikten seradakilerin durumu hiçde iyi değil, seranın büyütülmesi gerekli. Papaya ve muz ağaçları nerdeyse seraya sığmıyor artık.
Hatice Tarhan
14-10-2009, 22:59
Sayın Karagöz Konya da bile yetiştirmişler muzu.Çumra şeker fabrikasının buharından yararlanarak yetiştirdikleri muz Anamur muzu tadındaymış.Çumralı biri olarak her ne kadar tadına bakamadıysamda yiyenler çok lezzetli olduğunu söylüyor.
Samsunlu55
15-10-2009, 21:52
Samsun'da yetişiyor ama meyveleri küçük oluyor.
Sayın Karagöz Konya da bile yetiştirmişler muzu.Çumra şeker fabrikasının buharından yararlanarak yetiştirdikleri muz Anamur muzu tadındaymış.Çumralı biri olarak her ne kadar tadına bakamadıysamda yiyenler çok lezzetli olduğunu söylüyor.
Bahsettiğiniz muz bahçesini haberlerde göstermişti gerçekten çok yerinde bir yatırım olmuş. Büyük fabrikalar bu gibi yatırımlar yapsa hem kar sağlar hemde havayı bir yandan kirletirken bir yandan temizlemiş olurlar.
Birsen 33
28-12-2011, 21:39
Samsun'da yetişiyor ama meyveleri küçük oluyor.
Ağaç boyunun ve meyvelerinin küçük oluşu cinsindendir. Anamur muzu dediğimiz cinsin boyu kısadır, meyveleri diğerlerine göre ufaktır. Bizim ağaçların bir kısmı Grand Line, bir kısmı Azman cinsi(başka adı var mı bilmiyorum). Boyları uzun ve meyveleri iri. Bunlar için Kısa kısmı 5-6 m. yüksek kısmı 8 m. kadar seralar olması gerekli. Aynı toprakta yetiştiğindendir herhalde ki tad olarak Anamur muzundan farkı da yoktur.
Floroplus
05-11-2019, 03:00
Anamur da yaygın bir tabir vardır, derlerki; ' Anamur Türkiye nin ekvatorudur '
İklimi muhteşem ama toprağı macun gibidir, suyu emmiyor. toprak bakımı iyi olursa tüm tropik bitkiler yetişir. dünyada sayılı birkaç yerde akdeniz iklimi olan bölge mevcuttur, bunlar arasında tek buzul çağını görmeyen bölge ülkemizdir, o yüzden, bir çok akdeniz ülkesinde yetişmeyen egzotik bitki, ülkemizde başarı ile yetişmektedir
'ASLA VAZGEÇME, TÜM BİTKİLERE ŞANS VER, BURASl ANADOLU'
siflera12
05-11-2019, 08:12
Evet Bursa'da rahat bir şekilde muz yetiştirip meyvede alabilirsiniz , yıldırım , Gemlik , Mudanya taraflarında dış mekanda meyve veren muzlar vardır.
1. Kış mevsiminde ülkemizde en sıcak mikro klima yer , tam olarak neresi bilen var mı?
2. Bizim verilerimizde net ölçüm pek yok gibi , örneğin Amerikalılar adım başı ölçüm yapmış , çoğu yerin verisi detaylıca mevcut. Mesela, Anamur abartıldığı kadar sıcak değil diye biliyorum, örneğin İskenderun,un kış mevsiminde Anamur,dan daha sıcak olduğunu söyleyenler var.
3. Egzotik tarım için en ideal bölge sizce neresi?
çizelgelerin devamı
1. Kış mevsiminde ülkemizde en sıcak mikro klima yer , tam olarak neresi bilen var mı?
2. Bizim verilerimizde net ölçüm pek yok gibi , örneğin Amerikalılar adım başı ölçüm yapmış , çoğu yerin verisi detaylıca mevcut. Mesela, Anamur abartıldığı kadar sıcak değil diye biliyorum, örneğin İskenderun,un kış mevsiminde Anamur,dan daha sıcak olduğunu söyleyenler var.
3. Egzotik tarım için en ideal bölge sizce neresi?
siflera12
12-11-2019, 19:26
3. Egzotik tarım için en ideal bölge sizce neresi?İklim çok önemli ancak unuttuğunuz şey burada sadece iklim değil o bölgenin havası suyu toprağı da çok önemli. Ama benim fikrime göre Anamur ve İskenderun güzel bir iklimi sahip Antalya'da güzel ancak yazın çok fazla sıcak [emoji846]
GM 5 Plus d cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
siflera12
14-11-2019, 04:42
Anamurun iklimi çok güzel ancak Antalya gerçekten çok fazla sıcak , İnternet sitelerinde Anamur ve Antalya'ya bakmıştım Anamur tarafındaki muzlar çok güzelken , Antalya tarafındaki muzlar hep yanmışlar sıcaktan
GM 5 Plus d cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
Devrekli
15-03-2020, 16:51
Türkiye de tropikal bitki için aslında Aanamur dan daha değerli tarım alanına sahip başka beldelerde var, mesela Bozburun Muğla, İskenderun gibi...
Gokhan79
26-12-2020, 23:08
Ben de tropikal meyve yetiştirmek için sera yapmak istiyorum. TropikAgac olacaklari için yeri kazıp 2.5 metre derine inip 2.5x 2x 100 metre bir hendek yapip üstünü kaparak termal enerjiden yararlanmayı düşünüyorum. Toprak altı ızmirde 14 derece kış yazında 27 derece sabit oluyormuş. Tropik ağaçların sevdiği sıcaklı aralik. Siz ne düşünürsünüz?
Zihin kontrolü
27-04-2021, 14:34
Adanada hindistan cevizi yetişir mi, büyük fidan nereden temin edilir, hatta yetişkin bitki ithali yapılamaz mı, medinede mekkede dev palmiyeleri ithal edip dikiyorlar, fidanla uğraşmasak, versek amino asit, leonardit ve IBA hormonunu adaptasyonu kolaylaştırmaz mı?
Adana kışın aşırı soğuk, ülkemizin en soğuk kentlerinden, toroslardaki don olayı olduğu gibi aşağı iniyor.
Mihael Nasr
01-05-2021, 21:28
Arkadaşlar bitkinin istediği sıcaklık sadece o termometrede yazan değerlerle olmuyor.
Esen havanın dağdan aşağı doğru mu geldiği, yoksa denizden mi estiği gibi ayrıntılar var. Eğer rüzgarı kesilmiş bir bahçede ise çoğu tropikal bitki eksi derecelere dayanabiliyor.
Ben Samandağdayım burası kışın ortalama 10 yazın ortalama 28 derece gösteriyor ama rüzgarıydı, yükseltisiydi derken bir sürü başka faktör var. Tropikal olsun, olmasın bitki yetiştirmek ve bunun ticaretini yapmak çok kolay bir iş değil hele avrupaya göndermek niyetindeyseniz bir sürü sertifikası, organik belgesi falan lazım. Her sıcak ilçe tarım yapmak ister ama işler böyle zor ne yazık ki.
Şunu da söyleyeyim dağ yamacında köyde yaşayan bir arkadaşım, denemek için longan ve liçisini kış boyu dışarıda bıraktı longan -6 dereceyi bile gören kışı atlattı ama liçi -3 derecelerde ölmüş. Mangoların ise aşıdan yukarısı direkt ölmüş ama aşağısı kışı atlatmış
Çiftçinin işi zor, eskiden tropikal ağaçlar kendi endemik yörelerinde yabani otlar gibi yetişiyormuş, şimdi çoğu tür iklim değişikliği nedeniyle risk altında kendi ülkelerinde bile yetişmemeye başladı(Kakao kahve mesela)
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.