Bağlan

View Full Version : Elektronik/Durgun su kültürü uygulaması ve otomatik besin seviye algılama sistemi

elektronik.
18-07-2008, 01:36
Sevgili arkadaşlar. Bu sitede bilgilerini bizlerden esirgemeyen değerli arkadaşlara sonsuz teşekkürler ediyorum.Burada öğrendiklerimi uygulamaya çalıştım.Sonuç olarak ilk denemem olmasına rağmen gayet iyiydi.
Bu uygulamalarımı sizlerle paylaşmak istedim. İki ayrı sistemle uygulamaya başladım.
Bunlardan birisi katı kültür ortamı, Diğeri de durgun su kültürü ortamı. Bu her iki ortamı uygulayarak sistemi birbiriyle karşılaştırmak istedim.
Uygulamalarda katı kültürü sistemini torf ve kum karışımında denedim.Sistem depodan pompayla zaman saati yardımıyla damlalar halinde bitki köklerine göndererek bitkinin beslenmesini sağlıyorlar.
Durgun su kültüründe ise günlük olarak besin seviyesinin kontrolünü yaparak sürekli besin takviyesi yapmak gerekiyordu.Bu da sistemin uygulanmasını zorlaştırdığından bende bu durgun su kültüründeki besin seviyesini algılayan basit bir devre yaparak sistemi otomatik hale getirdim.Bu sayede bitki kökünün besinsiz kalmasını önlemiş oldum.
Yaptığım sistemi resimlerle adım adım anlatmaya çalışayım.

elektronik.
18-07-2008, 01:48
Sistemdeki rekor ve boruları sanayide hidrolik malzeme satan yerlerden temin edebilirsiniz.

Daha kolay anlaşılır olması açısından resimler üzerinde anlatmaya çalışacağım.

elektronik.
18-07-2008, 01:57
Bu sistemde öncelikle besin seviyesini algılayabilecek sensörü yapmaya çalışıyoruz.
Algılayıcı olark tek telli çelik tel kullanacağız.Çelik tel üzerine plastik kılıf geçirilecek. Kablonun çelik olmasına dikkat edelim.Bakır kullanılırsa sudan etkilenip oksitleniyor.Uçları kılıf hizasında kesiyoruz.

Borunun içerisine girecek kablolar düzgün olmalı.Kablonun uzun olanını borunun içerisine geçirip üst kısmını yana doğru kıvırıyoruz.ikinci kısa kablo istenilen su seviyesi kadar borunun içerisine sokulup üstten kıvrılacak.
Dikkat etmemiz gerekenlerden birisi de borunun boyu saksının boyu kadar olmalı.Çünkü saksının üstü kapatılırken borunun üstüne takılır ve kapak yerine tam oturmaz.

elektronik.
18-07-2008, 02:31
Ben üst kapak olarak saksı altlığını kullandım. Kapağın ortasını büyükçe deliyoruz. Elimde büyük testere matkabı olmadığından önce elimdeki en büyük matkapla deldim, sonra şekilde anlattığım yöntemle deliği su bardağı büyüklüğünde genişlettim.
Büyük deliğin içerisine sıkıca girecek şekilde sert dış çepe ısı yalıtım malzemesinden keserek yerleştirdim ve ortasını 1ytl büyüklüğünde deldim.Bitkiyi ortasından geçirdim.
Bitkiki ayakta tutmak için sıkıştırmak gerekir.Bunun için de su emmeyen sünger kullandım.(Su borularının ısı yalıtımını sağlayan malzeme ) Burda özellikle süngerin suyu emmemesi gerekir.Yoksa bitki gövdesi ıslak kalırsa bitkinin kök salmasına neden oluyor.

elektronik.
18-07-2008, 02:58
Sistemin algılayıcı kısmını hazırladıktan sonra basit bir elektronik devre ile röleyi kontrol ettiriyoruz. Röle kontakları ile pompayı çalıştırıyoruz.
Saksı üzerine yapmış olduğumuz algılayısı (sensör) saksı içerisindeki besin seviyesini takip eder.Seviye tamam olduğu sürece pompayı çalıştırmaz.
Bitki besini kullanıp besin seviyesi eksildiği anda sensörümüz hemen algılayıp besin tankındaki pompayı harekete geçirerek saksıya besin gönderir.
Besin seviyesi yükseldiğinde sensörümüz hemen algılayarak pompayı durdurur.Böylece bitkimiz besinsiz kalmamış olur.
Besin tankımızda hazır besinimiz bulunduğu sürece sistem artık otomatik olarak kendi kendine ihtiyaç oldukça besin takviyesi yapacaktır.Böylece besin seviyesi hep aynı kalacktır.

Ben bu sistemi ihtiyaç duyduğumdan dolayı hazırladım.Şuanda da kullanıyorum.
Besininizi yeteri kadar hazırlayıp bırakırsanız. Artık bitkinin başında beklemenize gerek kalmaz.

Bende bu çalışmamı arkadaşlarla paylaşmak istedim.
ooooooo...........saatte geç olmuş. Tüm arkadaşlara iyi çalışmalar.

denizakvaryumu
18-07-2008, 08:56
Çok yararlı bir çalışma, teşekkürler.

elektronik.
18-07-2008, 10:45
Saksıda kullandığımız rekorları besin tankında da kullanabiliriz.Benimki biraz aceleye geldi.Pompa direk tankın içerisinden besini aktarıyor.
Sistemin bitmiş halinin görüntüleri.

elektronik.
18-07-2008, 11:00
Bitkiyi durgun su kültürüne koyalı yaklaşık 32 gün oldu.sistem 10 gündür otomatik olarak çalışıyor.Sırf merakımdan bitkiyi kaldırıp köküne bakıyorum.Saksınızın besinini değiştireceğiniz günü kendiniz belirleyeceksiniz.
Gerekirse onu da otomatik hale getirebiliriz. Şimdilik böyle devam edelim.

elektronik.
18-07-2008, 11:32
Bu sistem diğer uygulamalarda da kullanılır. Özellikle sürekli besin takviyesi yaşayan arkadaşlara tavsiye ederim.
Ayrıca tek algılayıcı ile birden fazla dugun su kültürü kontrolü de yapılabilir.Daha sonra bu sitemi kağıda çizip arkadaşlara aktarırım.

Sayın Kudret Bey,Sizin işinizin de otomasyon ile ilgili olduğunu öğrendim. Bende Motorlu araçlar Teknik öğretmeniyim.Daha çok otomasyon ve otomotiv elektroniği ile ilgileniyorum. Çalışmalarınızı da ilgi ile izliyorum.
Acaba şu katı ortam kültüründeki besin akışını zaman saati ile değil de katı ortamdaki nemi algılatıp ona göre besin akışını sağlasak daha sağlıklı olmazmı.Selamlar.

İki günlüğüne il dışına çıkıyorum.Tekrar görüşmek üzere yorumlarınızı bekliyorum.

Selahattin Yılmaz
18-07-2008, 13:44
Bende hep yapılan sistemlerin mekaniksel ve uğraşsal zorluğundan çekinerek yapmıyordum bu sistem üzerinde durmayı düşünüyorum şimdi. Teşekkürler elektronik.

sahmehmet
18-07-2008, 15:19
çok güzel olmuş çalışma.lakin role nedir ve nasıl algılıyor onları pek algılayamadım ben :D
bu role hazır satılıyormu.

malbman
19-07-2008, 16:20
Sevgili elektronik gercekten cok kullanisli bir sistem. Aklina emegine saglik

cihan_as
19-07-2008, 20:40
Sayın elektronik, topraksız tarıma şimdilik ben başlıyanadım ama sizlerin çalışmalarınızı
takip ediyorum bizlerle paylaştınız emeginize saglık.

sabri zeki
19-07-2008, 20:51
sayın elektronik bize göre mükemmel bir sistem ancak bu sistemi bizlere de yaparmısınız teknik olarak ben yapamam forum arkadaşlarımızdan yapacak olanda vardır ******
saygılar.

Kudret Tezel
20-07-2008, 09:35
Sevgili elektronik, Herzaman şunu söylemişimdir . Bilim bir ağaçtır, dalları nerede olursa olsun ayni kökte birleşirler. Meslekleri birbirinden ayırmak zordur.kökte bütün meslekler veya bilim dalları yanyanadır, biri olmassa diğeri olmaz.İşte elektriğin ,elektroniğin nasıl kullanılacağına dair güzel bir çalışma yapmışsınız ellerinize sağlık.Otomatik kontrol şiir yazmak gibi birşeydir,onunun tadını bilen bilir.Ömrüm otomatik kontrol projeleri yapmakla geçti. Sizi çok iyi anlıyorum başarılarınızın devamını dilerim.Bu konuda amayörce yapılacak okadar çok şey varki.Hepsini yapmak dileğiyle.

elektronik.
20-07-2008, 22:40
Akradaşlar iki günlük aradan sonra tekrara aranızdayım.
Topraksız tarım uygulamalarında gördüğüm kadarıyla verim elde edebilmek için bitkinin bakımını aksatmamak gerekir.Topraklı tarımdakinden daha fazla bakım ve kontrol ister.Onun için topraksız tarım seraları tam otomatik sistemlerden oluşur.
Bizler de amatörce bu sistemleri basite indirerek uygulamaya çalışırsak işimiz daha kolaylaşır.
Bu konuda Sayın Kudret beyin söylediği gibi amatörce çok şey yapılabilir. Bunuda elektronik sistemlerle gerçekleştirebiliriz. Artık elektronik teknolojinin her alanında yerini almıştır. Bizler de kurmuş olduğumuz sistemleri mümkün olduğu kadar otomatik hale getirebilirsek çalışmalarımızda daha fazla başarılı olabiliriz.

elektronik.
20-07-2008, 23:38
Sayın Sahmehmet, sistemde algılayıcı olarak tek telli elektrik tesisat kablosu kullandık.Röle algılayıcı olarak kullanılmaz , elektro mekanik bir parçadır. Eletronikçilerde bulunur.
Dikkat ederseniz algılayıcı olark biri uzun diğeri kısa olan iki kablo hazırladık ve bu kabloları boru içerisine yerleştirdik.
Sistemdeki borunun içerisinde su vardır. Bu suyun seviyesi ile kabın içerisindeki suyun seviyesi aynıdır.Boruyu şeffaf olarak takarsanız saksının içindeki su seviyesini dışardan görebilirsiniz. Borunun içerisindeki iki kablonun uçları çıplaktır.Bu iki kablo arasına dolan su bu iki kabloyu iletken hale getirir.
Su seviyesi eksilince üstteki kablo suya temas etmeyeceğinden iletkenlik kesilir.Burada elektronik devre bunu algılar ve transistörler röleyi çektirir.Röle kontaklarına bağlı olan pompa çalışır. Pompa besini saksımıza göndermeye başlar. Borudaki su seviyesi yükselerek üstteki kabloya temas eder ve iki kablo arasında iletken hale gelir. Elektronik devre bunu algılayarak pompayı stop ettirir.Böylece kaptaki seviye hep sabit kalır.
Devremiz basit elektronik bilgisi olan herkes tarafından kolayca yapılabilir.****** elektronik bilgisi olamayanlar için zor gelecektir. Onlarda bir bilenden yardım alabilirler.

elektronik.
20-07-2008, 23:46
Sayın Malbman, bu sistem sizin işinizi de kolaylaştıracaktır. Sisteminize bir besin tankı ilave edeceksiniz.Bu tankta hazır besin bulunduracaksınız. Artık sitem besin ihtiyacı oldukça besin kabınızdaki seviye eksildikçe besin takviyesi yapacak sizde rahat edeceksiniz.

elektronik.
21-07-2008, 00:06
Sayın Sabri Zeki, devrenin kolay olduğunu söyledik ama elektronik bilgisi olmayanlar için zor gelecektir. Yakınınızda Amatörce elektronikle uğraşanlar varsa onlar size yardımcı olabilirler. Yinede yapamayan arkadaşlara gelecek sezon öncesinde yardımcı olamaya çalışırım.

kürşad
21-07-2008, 09:09
Bunun suyun akıp akmadığını kontrol eden versiyonunu düşünüyordum ancak tamamen mekanik bir şey.
Aşağıdaki gibi bir anahtar, bir delikli kap ve bir pvc boru ile sistem kurulabilir.
Akan su kültüründe suyu boruya düşürdüğümüz yere bunu bağlayabiliriz. Naylon bardağın altına 1 veya 1.5 mm matkapla 4-5 delik açılır. Üstten su pompasıyla gelen su da bu bardağa dökülür. Bardaktan taşacağı için mandal hep basılı kalacaktır. Ancak ec bir şekilde kesilirse bardaktaki su bu deliklerden aşağıya süzülür ve bardak bir süre sonra mandalı bastıramaz ve mandal açık konuma gelir. Bu esnada sisteme bağlı bir buzzer ötmeye başlar. Suyun kesildiğini anlayıp müdahale ederiz.
Bunun bir boru içinde kapalı olanı da yapılabilir ancak onun için de bir su sayacından bozma birşeyler yapmak gerekir.
43487

sahmehmet
21-07-2008, 14:24
sn elektronik sistem gerçekten hoş.basitte görünüyor ancak sizinde dedğiniz gibi elektronik bilgisi olmayan birisi için biraz karmaşık gelebiliyor(şekil a yani ben :) ) aklıma bişey daha takıldı sistemin içindeki su bi süre sonra tuzlanıyor ve değiştirilmesi gerekiyor yalnışmıyım sn elektronik.

elektronik.
21-07-2008, 20:19
Sayın Kürşad Bey, benim tasarlayıp hazırladığım sistem otomatik sistem yani çok fazla müdahale etmeden kendi kendine sistemin çalışmasını sağlar. Tasarladığınız sistem de ise buzerden çıkan sesi duyarsanız müdahale edersiniz.Ama birkaçgün uzak bir yere tatile çıktığımızda ne yapacağız.

elektronik.
21-07-2008, 20:36
Sayın Sahmehmet,Durgun su kültüründe bitkimizin bulunduğu kaptaki besin eriğini bitki kullandıkça zamanla tuzluluk oranı da artacaktır. Bunu da ec metre ile ölçerek gerçek tuzluluk değerini buluruz. Biz bu sezon tamamen amatörce ec metresiz çalışmalara devam ediyoruz. Bunun için de tahmini 7 -10 günde bir kaptaki besini değiştiriyoruz. Sistemi otomatik hale getirebilmek için ayrı bir besin tankına ihtiyacımız var.Bitkinin besini eksildikçe burdan takviye yapacak. İlave besin tankı içerisinde tuzlanma olmaz bu tankta hazır besin bitinceye kadar kullanılır.

elektronik.
21-07-2008, 20:37
Algılayıcı kısmın yapılışında dikkat edilecek hususlar :

1- Boru içerisine konulan kablolar sudan oksitlenebileceğinden bunların yerine çelik teli plastik kılıf içerisine geçirerek yapalım.
2- çelik telin uçları kılıf seviyesinde olsun. Yan keski ile uçlarını düzgünce kesin.
3- çelik telin uç kısımları boruyla temas etmemeli çünkü borunun yüzeyindeki nemden etkilenir ve sistem daha geç devreye girer.

malbman
22-07-2008, 15:58
Sayın Malbman, bu sistem sizin işinizi de kolaylaştıracaktır. Sisteminize bir besin tankı ilave edeceksiniz.Bu tankta hazır besin bulunduracaksınız. Artık sitem besin ihtiyacı oldukça besin kabınızdaki seviye eksildikçe besin takviyesi yapacak sizde rahat edeceksiniz.

Sayın elektronik, bu sistem benim için pek uygun değil sanıyorum zira benim sistem her iki saatte bir onbeş dakika boyunca üstteki on bir saksıya besin basıyor. Dolayısıyla bu esnada tanktaki besin seviyesi neredeyse yarı yarıya düşüyor. Sizin sistem bunu tankta bir eksilme olarak algılayıp besin takviyesi yapınca, onbeş dakikanın sonunda tanka geri dönen saksıdaki besinlerle tank taşabilir. Yanılıyor muyum?Eğer bunun önüne geçebilecek bir yöntem varsa gerçekten çok kullanışlı olur; çünkü tanka her gün besin takviyesi yapmam gerekiyor. Sanırım telef eden boğanın bedduaları tuttu:D:D:D

elektronik.
22-07-2008, 22:15
Sayın Malbman, doğru düşünüyorsunuz. Eğer besin tankınızdaki deponun içinde olması gereken en üst seviyeyi algılatırsanız ilave besin tankından seviyeyi tamamlamaya çalışacak ve geri dönüşten gelen sıvı besinler de tankın taşmasına neden olacaktır.Sizin sisteminizin adı her halde akan su kültürü oluyor. Bu sisteme nasıl uyarlanabileceğini şekil çizerek anlatmaya çalışayım.

elektronik.
23-07-2008, 00:09
Bu sistemin sizin sistemde de çalışabilmesi için şunu yapabiliriz. Aynı elektronik devreyi kullanabilirsiniz. Ama algılayıcı kısmını değiştirmemiz gerekir. Şu anda aklıma gelen ve daha da basit bir yöntemle sorununuzu çözebiliriz sanırım.
Besin algılayıcı kısmını boru içerisinde değil de direk kapaktan sarkıtacağımız tek telli kablolarla daha kolay ve kararlı bir algılayıcı yapabiliriz.
öncelikle çizmiş olduğum şemayı bir inceleyin.

1- Şu haliyle onbeş dakika çalıştığı zaman tankın içinde minimum olması gereken sıvı besin seviyesini tesbit etmelisiniz.
2- Algılayıcı kısa tel çubuğu bu minimum seviyeye kadar uzatmalıyız.
3- Kapaktan sarkıtacağımız algılayıcı kabloları birbirinden uzakta olmalı birbirine temas etmemeli. Mümkün ise kolay eğilmemesi için kalın kablo kullanmalıyız. Kapağa sıkıca tutturmalıyız.
O zaman sistemin çalışması şöyle olacaktır.
Sistem 15 dakika çalışmaya başlayınca besin ilk seviyesi bizim algılattığımız minimum seviyenin çok üstünde yani maxmum seviyede olacaktır.
Şekildeki 1.tanktaki besin seviyesi minumum seviyeye gelinceye kadar 2. tanktan 1.tanka besin takviyesi olmaz.
Ancak bitki besini kullanıp eksilmeye başlayınca 15 dakikalık sulama sonrasında seviye minimum seviyesinin altına inerse o zaman elektronik devre algılayarak pompayı çalıştırarak besin takviyesi yapar. Besin seviyesi minimum seviyeye ulaştığında besin takviyesi durur.
Böylece geri dönüşten gelecek besin ile 1.tankın taşması da önlenmiş olur.
1.Tankın içerisine yeteri kadar besin koyun fazla koymanıza gerek yok.Tankın üzeri boş kalsın.

elektronik.
23-07-2008, 00:19
Yine aynı elektronik devreyi kullanabiliriz.

Bu şekilde bir çalışma sorunu çözeceği kanısındayım.Sayın Malbman.

elektronik.
23-07-2008, 13:47
Aklımda iken söylemek isterim. Değiştirdiğiniz besin eriğini kesinlikle dışarıya dökmeyin.Saksıda yetiştireceğiniz sebzelerinizi bu besinlerle suladığınızda çok daha hızlı geliştiklerini göreceksiniz.Ben özellikle 3 saksıdaki domatesleri bu şekilde değerlendirdim.saksıları da küçük olmasına rağmen sonuç diğer su ile suladıklarıma kıyasla 3-4 kat daha fazla domates verdi.Tadlarına henüz bakamadım daha kızarmadılar.

malbman
23-07-2008, 15:15
Sevgili elektronik, emekleriniz için çok teşekkür ederim. Sanırım bu sistemi deneyeceğim. Gerçekten de çok kullanışlı olacağına inanıyorım. Sistem beni en azından her sabah elimde besin bidonu ile göz kararı besin takviyesi yapmaktan kurtaracak. Değiştirdiğim besin eriyiğine gelince, onu ben de sizin gibi ama topraktaki domates ve biberlerimde değerlendiriyorum. Deneme amaçlı olarak topraktaki üç kök domatesimi normal suyla, üç kökü de değiştirdiğim besin eriyiğiyle suluyorum. Aradaki fark inanılmaz. Tabii 11' li sistemin farkını söylemiyorum bile.

kürşad
24-07-2008, 10:51
Çok işlevsel bir yol daha: (ec yazdığım yerler: besin çözeltisi içeren sıvı)
yoksa ec kendi başına electric conductivity oluyor ki kendi başına anlamsız bir terim olur. Sıvının elektrik iletkenliği olarak kullanabiliriz normalde.
Buzzerin ötmesi demek ya elektrik kesilmesi, ya pompa arızası, veya gidiş gelişte patlak ile ec tankının sızdırarak kaçırması ve anormal derecede azalması ile olur.
İkinci bir ec tankı hazırlarız ki bu sadece 1 de anormal derecede eksilen ec yi tamamlamada kullanılacak. Buzzer bağladığım yere 2. ec tankındaki motora elektrik akımı verdirtirsek böylece birinci tankın ec gelişinde problem olduğunda yerine 2. tankı devreye sokmuş oluruz. Burada bir nokta geri dönüş yapacak olan ec nin tankının sıvıyı sızdırıp sızdırmadığıdır. Bu durumda yine de sistem çökecektir ne yapılırsa yapılsın. Buzzer i yine de devrede tutmak lazımdır.
Normalde sıvı seviyesi için yine şamandıra ve anahtar kullanılabilir. Seviye normalin altına geçtiğinde çamandıra ipi çekecek ve ağırlık ile anahtar devreye girecektir. Sıvı seviyesi normale döndüğünde şamandıra yüzecek ve anahtarı devreden çıkaracaktır. Elektronik devreyi nemden dolayı olduğunda az kullanma taraftarıyım. Eğer ki binlerce metrekarelik bir sistem olsa yine de elektrik ve mekanik bir arada kullanılabilir ki o kadar büyük bir yatırımın başında da 24 saat birileri bulunacağından endişeye gerek kalmaz. Kovalı sistemde ise 2. ec tankından 1. ec tankına günde 15 dakika takviye edebilirsiniz. Bu durumda belli bir seviyede tahliye borusu koyulup ana ec tankına basılan fazla sıvı yardımcı ec tankına geri dönüş yapabilir. ancak sıvının ec sinde muhakka değişme olacaktır.

elektronik.
24-07-2008, 16:44
Sayın Kürşad, hiçbir zaman ana besin tankına geri dönüş olmamalıdır.Yoksa ec değeri değişir.Akan su kültüründe algılattığımız seviye minimum seviyesidir.Dikkat ettiyseniz geri dönüşten gelecek olan sıvı üst kısmı dolduracaktır.15 dakikalık sulama esnasında belirlediğimiz minimun seviyenin üzerindeki sıvıyı devirdaim yapacaktır.Ancak sıvı seviyesi minimum seviyenin altına indiği zaman besin takviyesi yapacak ve minimum seviyeye kadar tamamlayacaktır. geri dönüşten gelen sıvı da minimum seviyesinin üzerini tamamlayacaktır. Bu nedenlede kapta taşma olmayacaktır.
Akansu kültüründeki algılayıcılar boru içerisinde olmayacağı için ve aralarında mesafe olacağından dolayı nemin etkisi olmaz.Sistem daha kararlı çalışır.
Tabi biz en basit olarak sistemi otomatik hale nasıl getirebiliriz düşüncesi ile hareket ediyoruz.Ayrıca sistem deki üst max.noktayı da algılatarak pompayı devre dışı da bırakabiliriz. Ama şimdilik sistemi en basit şekliyle denemeyi tavsiye ederim.

kürşad
25-07-2008, 08:06
Tam tersine, ana besin tankıyla işimiz yok. Sadece sistemde dolaşacak yeteri kadar sıvıyı takviye etme maksatlı, yoksa dediğim gibi sıvı belli bir miktardan aşağıya düşerse bitkilerimiz su ve besin alamayacaktır. 3 tank düşünelim.
1-kullanılan
2-yedek
3-ana
Kullanılan 1 ve 15. dakikalar arasında timer-1 ile devirdaim yapıyor.
Yedek ise 30-45 arasında takviye yapıyor.
Kullanılan ve yedek içinde aynı ec de sıvı bulunuyor.
Ne zaman ec değişecek ise ana tank dan takviye yapılıyor.

elektronik.
25-07-2008, 11:23
Ben iki tank olarak düşündüm 1.tank şu an kullanılan geri dönüşün olduğu tank, 2.tank yedek besin tankı.
Sistemi oluştumadan önce şu an kullandığımız ana besin 1.tankındaki besin seviyesini max seviyeye kadar dolduruyoruz.Tankı ağzına kadar doldurmaya gerek yok devirdaimi karşılacak kadar olmalı. Zamanlayıcımızı devreye sokup 15 veya ne kadar çalıştırmamız gerekiyorsa çalıştırıp bu süre boyunca sıvı seviyesindeki minimum seviyeyi tesbit ediyoruz.Bu bizim algılatacağımız minimum seviye oluyor.Daha sonralardaki günlerde bitki besini kullandıkça kaptaki besin eksilecektir.Daha sonraki 15 dakikalık devirdaimde seviye, belirlediğimiz minimum seviyenin altına düşünce yedek tanktaki pompa çalışarak seviyeyi minimum seviyesine yani eksilen kadar tamamlayacaktır.
Bitki besini kullandıkça minimun seviyesinde eksilme olacak,geri dönüşten de gelen besin seviyesi eksilen kadar azalmış olacaktır. Biz de bu yöntemle eksilen besin miktarı kadar takviye yapmış olacağız.İleriki günler de bu sistemi uygulamaya sokup sonuçlarını paylaşırım.
Herkese iyi çalışmalar diliyorum.

kürşad
25-07-2008, 18:33
Aklıma çok güzel bir fikir geldi.
5 litrelik veya 19 litreki polikarbon damacana ile.
Damacanayı ağzına kadar doldurup kapağına 1 cm çapta delik açarız.
Ec tankındaki minimum seviyeyi tespit ederiz. Sistemi çalıştırdığımızda en alt noktaya kadar bu damacanayı ters çevirip sabitleriz.
Sistem durduğunda zaten ec içinde kalan damacanada herhangi bir hareket olmaz.
Eğer ki ec damacanın kapağından aşağıya geçerse hava alacağı için eksilen kadar damacanadan boşalacaktır.
Bu daha basit oldu ancak 20 litrelikten daha biyik bir ec tankımız var ise daha byük bir tanktan hortum çekilip vakumlu halde bekletilebilir. Hava aldığı müddetçe sıvı akacaktır.

elektronik.
25-07-2008, 21:41
Evet Kürşad Bey,Damacanayı besin kabının içerisinde tesbit ettiğimiz minimum seviye de baş aşağı durdurabilirsek seviye eksildikçe minimum seviyeye kadar tamamlayacaktır.

Şekli çizmeye çalıştım. Bu yöntem geçen hafta besin tankı içerisine pet şişeyle su boşaltırken dikkatimi çekmişti. Sizin de bahsettiğiniz herhalde bu konu.

Kudret Tezel
25-07-2008, 23:34
Arkadaşlar Musluklu bidon düşünmüyormusunuz.Musluğuna hortumu takın bidonu besin eriyiğiyle doldurun hortumun ucunuda tankın istediğiniz minumum seviyesine bir delik delerek tesbit edin musluğu açın. İstediğiniz büyüklükte bidon bulmak ta mümkün. Ağzı contalı hava almayan bir bidon.Hem çok pratik hemde çok kolay olmazmı.?..

elektronik.
26-07-2008, 11:24
Herhalde bundan daha kolayı olmaz Kudretbey musluklu bidonu minimum seviyesinin üzerinde tutmak gerekebilir mi?

Kudret Tezel
26-07-2008, 14:34
Tabii sayın elektronik, bidonu minumum tank seviyesinde veya biraz üstünde tutacağızki bidondaki bütün eriyiği kullana bilelim. benim akıllı saksılarım böyle çalışıyor ve memnunum bir sorun yok.Sizin uyguladığınız sistemde de sifon olayına dikkat etmek lazım. Depo yukarıda olursa ki birçok tatbikatta böyle olacaktır depodan tanka sifon söz konusudur. tank yukarıda olursa hortumun ucunu eriyik seviyesinden yukarıda tutmak lazımdır.Bu işi bir balkonda ,terasta yani düz bir zeminde yapıyorsak, tank ve depo aynı zeminde ise ki en normali budur,
pompa çıkışına bağlı hortuma deponun en üst noktasına küçük bir delik delmek lazımdır . Pompa durunca sifona mani olmak için.
Sayın elektronik siz çizimleri çok güzel yapıyorsunuz kutlarım .Ben okadar ileri değilim . Ama anlaşılmayan bir yer olursa fotoğraflarla anlatırım. herkese başarılar.

denizakvaryumu
26-07-2008, 20:00
Kudret Bey,
fotoğrafla da anlatmak çok iyi olacak ...

Kudret Tezel
27-07-2008, 10:27
Merhaba sevgili arkadaşlar,yapılan iş basit fakat faydası fazla. Hani şu akıllı saksı akıllı saksı dedikleri var ya işte o.Akıllı saksının görevi bitkiyi susuz bırakmamak,suyu eksildikçe su vermek. Şimdi bir coğumuz onu yapıyoruz zaten saksının altına büyükçe bir kap koyup su dolduruyoruz toprak kurudukça alttan su emiyor diye bilir,fakay saksının altındaki delikleri kapatmamak lazım çünkü toprak oradan hava alacaktır. Aksi taktirde kökler yoğun su içinde kalacağından çürüyecektir.Peki ne yapacağız özellikle ayaklı saksı kullanacağız . Ayaklara delik deleceğiz suyun oradan emilmesini sağlıyacağız . Saksının dibine sıkça delikler deleceğiz hava alsın diye ve saksıyı alltlığına oturtacağız. Saksı tabanına değip hava deliklerini kapatmıyacak kadar su koyacağız.Bu saksımız, şimdi depomuzu yapalım. Kapaklı bir bidon, altında musluğu olan tipi tercih ediniz . Çünkü kapağa delik delmek hava kaçırmasına mani olmak zor olabilir.Altına uygun bir kalınlık ,örneğim bir tuğla tahta yutong gibi bir yükseklik koyunuz.ve saksı altlığındaki su seviyesini yakalıyacak kadar bir hortum parçasını musluğa geçiriniz. Bidonu su veya vereceğiniz besin eriyiği ile doldurunuz. Kapağını hava almıyacak şekilde kapatınız ve musluğu açınız . bidon alçak basınçdan dolayı biraz yamulacak ama bir süre sonra su akmıyacaktır. Sağlam kaliteli bidonları sert pilastikleri tercih ediniz. Altlıktaki su seviyesi düşünce hortumdan bidona hava girecek su çıkacaktır seviye yükselip hortum su ile kapanınca su akması duracak böylece akıllı saksınız eksilen suyu tamamlamış olacaktır.
Topraksız tarım yaparkende sistem aynıdır bu sefer saksı altlığına değil besin tankımıza ayni sistemi uygulayacağız.
Birde fitilli akıllı saksılar vardır. Aynen bir kandil gibi çalışır saksının içine bir fitil takılır ve alttaki kabından saksıya su emer.
Yine bir tip daha akıllı vanalar vardır seviye düşünce açılır yükselince kapanır.
Daha değişik bir tip olarak filatör denilen şamandıralı tipleri saya biliriz. Evlerimizdeki bütün depolar ve rezervuarlar filatörlüdür.
Resimlerini çizip yolluyorum .

elektronik.
27-07-2008, 11:36
AKILLI SAKSI SİSTEMİ

Sistemin şemasını elimden geldiği kadarıyla çizmeye çalıştım. İlave besin tankını minimum seviyenin üzerine aldım. Kudret Bey, İlave etmem gereken husus varsa lütfen belirtin.

Kudret Tezel
27-07-2008, 19:34
Sağolun sayın elektronik, ellerinize sağlık.Benim tanklarımda otomatik yok .Teras büyük ama bazı şeylere müsaade etmiyor.Fakat iki tane akıllı saksı yapmıştım birinde çiçek, birinde de Kudret narı ile bal kabağı var

Kudret Tezel
27-07-2008, 19:44
Arkadaşlar akıllı saksı yapmak isteyenlere basit bir resim çizdim . Bu sayın elektroniğin çizdiklerinin yanında çok gülünç olacak ama önemli olan paylaşım fikir vermesi açısından yolluyorum.

denizakvaryumu
27-07-2008, 20:40
Evet olay tam olarak netleşti, çok teşekkürler.

elektronik.
27-07-2008, 23:58
Sizin de ellerinize sağlık Kudret Bey, çiziminiz gayet anlaşılır olmuş.

hpinar
28-07-2008, 15:17
Başta Sn. kudret bey olmak üzere bilgi ve deneyimlerini paylaşan tüm arkadaşlara teşekkür ederim, Ellerinize sağlık.
Topraksız tarımla ilgili tüm yazılarınızı okuyor ve birşeyler öğrenmeye çalışıyorum. Akıllı saksı almayı düşünürken Kudret hocamızın şeması ve resimlerini görünce en kısa zamanda bu yöntemi denemeye karar verdim. Bu yaz geç kaldım ancak, kışın yetiştirecek bir şeylere karar verebilirsem balkonda topraksız tarım denemelerine başlamak istiyorum.
Syg.

Kudret Tezel
28-07-2008, 22:01
Sayın elektronik çok naziksiniz teşekkürler.Ama mesele düşünceyi aktarmaksa buda bir yol
Biraz aceleye geldi kusura bakmayın.Resi,m çizmek biraz kabiliyet işi oda bende var
gördüğünüz gibi.:D:D:D

Kudret Tezel
28-07-2008, 22:10
Sayın hpinar teşekkürler. Bilgi paylaştıkça büyür diyoruz ve faydalı olabiliyorsak ne mutlu . Bu zevki bir an önce tatmanız dileğiyle. kolay gelsin.

elektronik.
29-07-2008, 17:06
Sayın hpinar, hiç vakit geçirmeden başlamanızı tavsiye ederim. Hem tecrübe kazanmış olursunuz. Şu an salatalık yetiştirebilirsiniz. Kışa kadar da sebzesini yemiş olursunuz.
İyi çalışmalar dileği ile.

neconeco
29-07-2008, 17:57
saygı değer arkadaşlar sistem tamam, tabi bemim için anlayamadıgım besin, gübre gerekli olan minaraller işte burda bilgi eksikliğim var kimyasal katkılı sebzelerden biraz tırsıyorumda. Yani hazır satılan sıvı besilerle bu iş olurmu? denemek istiyorum. Çalışmalarınızda başarılar dileği ile... sayın elektronık basit bir işık ölcer cıdazına ihtiyacım var balkonumda gün içersinde ışık cok değişken hangi saksıyı nereye koyacagımı hesaplıyamıyorum sureklı yer değiştiriyorum bu olumsuz sonuçlar doğuruyor:saygılarımla

elektronik.
30-07-2008, 11:45
Sayın neconeco, Avrupa gibi birçok Dünya ülkeleri topraksız tarımı tercih ediyor.Türkiye de bu sistem birkaç yıldır yaygınlaşmaya başladı. Ürünler ise dışarıya ihraç edilmekte.Yakın zaman da Rusya bile Türkiye den domates alımını durdurdu.Onlarda sadece topraksız tarımla üretilen ürünlerin ithalatını serbest bıraktılar. Bu ülkeler ürünlerin analizini yaparak ithalatlarını gerçekleştiriyorlar.
Hal böyle olunca yapılan analizler sonucu topraksız tarımla elde edilen ürünler tercih edildiğine göre biz neden çekinelim. Sayın Envor Bey burada olsaydı daha iyi anlatırdı.

Bizler de bu topraksız tarım uygulamaların da emeğini , bilgilerini ve samimiyetini bizlerden esirgemeyen Sayın Kudret Beyin hazırlamış oldukları besinler ile bu çalışmalara başladık.Sonuçlardan da oldukça memnun kaldık. Bu site de arkadaşlar bunların formüllerini açık açık anlattılar. Topraksız tarım için hazırlanmamış hazır sıvı besinlerle bu iş olmaz.

Uygulama yapacağınız yer açık alanda ise ışığın bol olduğu ortamı seçmeniz gerekir. Bunun için ışık ölçer cihazlar var ama siz herhangi bir saat için değil gün boyu ölçüm yapmanız gerekir.Bence buna gerek yok gün boyu gözlemlemeniz yeterli olur sanırım.Ayrıca fotoğraf makinelerin çoğunda ışık ölçer kısmı var basitçe belki bunlardan yararlanabilirsiniz.
Kolay gelsin.

Kudret Tezel
30-07-2008, 17:37
Sevgili neconeco, kimyasal gübrelerden tırstığınızı hadi kabul ettik diyelim, sıvı gübrelerle olmazmı sorusu niye.? onu anlayamadım. Topraksız tarım gübrelerinin sıvı olarak hazırlanmasında kullanılan kimyasal tuzlar aynı tuzlardır. Siz tarife göre tozları erittiğinizde elde ettiğiniz karışım sıvı gübredir. Toz halde kullanmamızın sebebi sadece nakliye ücretinin bel bükmemesi ve sıvı taşımıyoruz diyen kargo şirketleriyle problem yaşamamak içindir. Toz gübre hazırlamak sanıldığı gibi basit bir iş değildir. Sıvı gübre hazırlamaktan çok ama çok zordur. bütün zorluklarına rağmen siz arkadaşlarım için bu yolu seçtim.Aksi taktirde sıvı olarak elinize sağlıklı bir biçimde ulaşması zor ve nakliyesi pahalı olur.
İçiniz rahat bir biçimde kullana bilirsiniz.

denizakvaryumu
30-07-2008, 20:21
Sorun katı veya sıvı değil de biz amatörlerin bu gübreleri bulamamasında :) bu gübreler büyük miktarlarda satıldığı için biz amatörlerin küçük miktar alması mümkün olmuyor.

Bu zorluğu Kudret Bey sayesinde aştık ama Kudret Bey olmasa şu anda bu gübreleri bize sağlayacak 2.bir kişi forumda yok ne yazık ki.

İşte topraksız tarımda bence en büyük sorun burada.

Bu sorun nasıl aşılabilir, işte bunun cevabını bulmalıyız derim :)

elektronik.
31-07-2008, 16:30
Bu gübreler hep büyük çuvallarda mı satılır. Bunların küçük paketler de satılanları yokmudur. Sayın Denizakvaryumu dediğiniz gibi büyük çuvallarla satılıyor ise 16 element varsa 16 çuval demektir.
Kudret Bey de olmasaydı herhalde çoğumuz teorik bilgilerle yetinirdik.

neconeco
31-07-2008, 17:36
Sayın neconeco, Avrupa gibi birçok Dünya ülkeleri topraksız tarımı tercih ediyor.Türkiye de bu sistem birkaç yıldır yaygınlaşmaya başladı. Ürünler ise dışarıya ihraç edilmekte.Yakın zaman da Rusya bile Türkiye den domates alımını durdurdu.Onlarda sadece topraksız tarımla üretilen ürünlerin ithalatını serbest bıraktılar. Bu ülkeler ürünlerin analizini yaparak ithalatlarını gerçekleştiriyorlar.
Hal böyle olunca yapılan analizler sonucu topraksız tarımla elde edilen ürünler tercih edildiğine göre biz neden çekinelim. Sayın Envor Bey burada olsaydı daha iyi anlatırdı.

Bizler de bu topraksız tarım uygulamaların da emeğini , bilgilerini ve samimiyetini bizlerden esirgemeyen Sayın Kudret Beyin hazırlamış oldukları besinler ile bu çalışmalara başladık.Sonuçlardan da oldukça memnun kaldık. Bu site de arkadaşlar bunların formüllerini açık açık anlattılar. Topraksız tarım için hazırlanmamış hazır sıvı besinlerle bu iş olmaz.

Uygulama yapacağınız yer açık alanda ise ışığın bol olduğu ortamı seçmeniz gerekir. Bunun için ışık ölçer cihazlar var ama siz herhangi bir saat için değil gün boyu ölçüm yapmanız gerekir.Bence buna gerek yok gün boyu gözlemlemeniz yeterli olur sanırım.Ayrıca fotoğraf makinelerin çoğunda ışık ölçer kısmı var basitçe belki bunlardan yararlanabilirsiniz.
Kolay gelsin.

selamlar ,saygı değer elektrononik mesele, daha doğrusu toz veya sıvı olması değildi anlatmak istediğim sıvı gübre burda marketler de var kullansam olurmu demek istemiştim.

merakı mucibimi celbetti denemek istiyorum.

işik olcer günboyu balkonun hangi köşesi kaç lüx işik alıyor hesaplayıp bitkilerin işik ihyacına göre yer tespit edip bir daha yer değiştirmemek içindi.

fotoğraf makinası zannederim olmaz kanısındayım SAYGILARIMLA

neconeco
31-07-2008, 17:39
Bu gübreler hep büyük çuvallarda mı satılır. Bunların küçük paketler de satılanları yokmudur. Sayın Denizakvaryumu dediğiniz gibi büyük çuvallarla satılıyor ise 16 element varsa 16 çuval demektir.
Kudret Bey de olmasaydı herhalde çoğumuz teorik bilgilerle yetinirdik.

selamlar istanbulda perpA tiCaret merkezinde laboratuar,denemeleri için ufak ebatlarda setler satılıyor sanırım, intr. bak ben bulmuştum. SAYGILARIMLA

neconeco
31-07-2008, 17:44
Sorun katı veya sıvı değil de biz amatörlerin bu gübreleri bulamamasında :) bu gübreler büyük miktarlarda satıldığı için biz amatörlerin küçük miktar alması mümkün olmuyor.

Bu zorluğu Kudret Bey sayesinde aştık ama Kudret Bey olmasa şu anda bu gübreleri bize sağlayacak 2.bir kişi forumda yok ne yazık ki.

İşte topraksız tarımda bence en büyük sorun burada.

Bu sorun nasıl aşılabilir, işte bunun cevabını bulmalıyız derim :)

SELAMLAR ben eski eczacı kalfasıyım zannediyorum bu maddelerin bir kısmı bazı eczanelerden temin edilebilir potasyum fosfor manyezyum çalsiyum (mesela potasyumdan çok güzel barut yapılıyor) fakat bunlar pür dür orantı yı ona göre hesaplamak lazım SAYGILARIMLA

elektronik.
31-07-2008, 20:50
Sayın Neconeco, topraksız tarımda kullanılan kimyasal elementlerden dolayı bir çekinceniz olduğunu sanmıştım. Demekki ben yanlış anlamışım.

Topraksız tarımla bu sene tanıştım birkaç gün sonra da ilk hasadımı yapacağım. Domatesler kızarmak üzere.Tadı şu an burnumda tütüyor. Darısı herkesin başına.

Tartes
31-07-2008, 23:25
kimyasal gübre üreticileri 25kg lık çuvallar halinde paketliyor. Daha küçük paketlerin üreticiler için ticari değeri olmuyor. İzin almadan bu çuvalları ticari olarak bölüp satmakta yasak. Amatör olarak bir kişi tarafından alınıp paylaşılması en iyi çözüm.

kürşad
01-08-2008, 07:59
Gübrelerde 16 element bulunamaz malesef.
Hidrojen, Oksijen ve Karbon u hava ve sudan bitki kendisi temin eder.
Diğerlerinde ise saf element olarak veremezsiniz.
Zira böyle olsaydı bitki azot ihtiyacını atmosferdeki ~%78 saf azot dan kendisi karşılardı.
Amonyumlu gübrelerdeki azot NH4 formunda, Nitratlı gübrelerdeki azot ise NO3 formundadır, Bundan başka sülfat, fosfat, klorür gibi bileşikler de gübrelerde bulunur. Bitkinin gübreyi alabileceği formda vermek gerekir. Daha önce karşılaşmadım ancak şelatlanmış gübre de Gübredeki mineralleri (elementleri) kaplayıp bitkinin alabileceği forma dönüştürür ve bitkinin alabileceği miktarın artması sağlanır. Ticari gübreler (üre hariç) hepsinde birden fazla form bulunur. Ürenin tamamı NH2(%46 saf azot) formundayken, Amonyum Nitrat (%33 saf azot) içinde %50 Amonyum ve %50 Nitrat bulunur. Diğer gübrelerde ise birden çok besin elementi bulunur. 15-15-15 örneğinde üç onbeş tabir edilir ve 100 kg gübrede 15 kg. saf N (azot), 15 kg. saf P (Fosfor) ve 15 kg. saf K (potasyum) bulunur, bundan hariç İE (iz element) ler de gübreye takviye amaçlı konulur ancak çok cüzi miktarlardır.
Besin elementi tablosu vardı besin için PPM değerlerine bakarak birbilerine oranlarını izleyebilirsiniz.
Kısaca 13 besini piyasadan veya laboratuvardan kendinizin alıp karıştırması hiç ekonomik bir yol değildir. Bunun yerine ticari gübreleri kullanmak daha münasiptir, veyahut gübre şerbeti yaparak gübredeki besin değerlerine göre makro elementleri mineral gübre ile takviye edebilirsiniz.

elektronik.
01-08-2008, 13:40
Teşekkür ederim Sayın Kürşad, topraksız tarım denemeleri yapıyoruz yapmasına da bu çalışmaları Kudret Beyin sayesinde yapıyoruz. Kudret Bey bu eriğikleri hazırlamasaydı başta ben olmak üzere birçok arkadaş topraksız tarım denemelerine başlayamayacaktı.

Demek ki piyasada böyle amatörlere hizmet verecek bir kuruluş fazla yok. Bu bir eksiklik olarak görünüyor. Kudret Bey bu eksikliği görüyor olmalı.

elektronik.
13-08-2008, 19:15
Biraz geç başladık ama yine de ilk hsatımızı yaptık.Tadına bakma fırsatı bulduk.Tadı nasıl diye sorduğunuzu duyar gibiyim tek kelimeyle harika.Çarşıdan aldığımız domateslerin tadına hiç mi hiç benzemiyor.Organik tarımla yetiştirilen domateslerden daha leziz olduğunu söyleyebilirim.
Yine aynı besinle yetiştirdiğim biber de de durum aynı biberin rengi toprakta yetiştirdiğimden daha koyu oldu.Tadıyla ve kokusuyla kendini ön plana çıkarıyor.
Tadları şeker gibi her halde Kudret bey bu besinlerin içerisine şeker katmış.

elektronik.
13-08-2008, 19:28
Değiştirdiğim besin eriğiklerini dökmeyip değerlendirdim. Torfa dikmiş olduğum üç kök domatesleri bu besin eriği ile manuel olarak suladım.Aynı anda toprağa da dikmiş olduğum domatesi de su ile suladım. Her ikisinin saksıları aynı boyutta oldukça küçük yaklaşık 1/2 litre kadar toprak alıyor.
Sonuç mu işte bir avuç torf ta ve bir karış boyda çok sayıda domates var. Topraktaki ise toplam üç adet domates yorumu sizlere bırakıyorum.

elektronik.
13-08-2008, 19:33
Yine bu da artık besinlerle suladığım domateslerin toplu hali resim de tam çıkmamış ama çıktığı kadarı ile.

Kudret Tezel
13-08-2008, 20:28
Sayın arkadaşlarım,yaklaşık 5 gündür internetim çalışmıyordu.söylediklerine göre telefon hattı çalışmalarından kaynaklanmış. sağ olsun uzman bir arkadaşım halletti artık beraberiz.
Domateslerin tadına bakmışsınız sayın elektronik ama şekeri biraz fazla kaçırmışım anlaşılan:D:D:D Birdahaki sefere dikkat ederim.
Şakabir yana arkadaşlar memnuniyetiniz benide mutlu ediyor, teşekkür ederim . Bende bu zaman zarfında EC metre ile uğraştım işin sonuna geldiğimi müjdeleye bilirim sizlere bozulmayacak,uzun ömürlü neyaptığınızı bileceğiniz gözle görülür elle tutulur çok değişik bir EC metre sunacağım.Başarılarınıza başarı ekliyeceğinizden eminim.imalat konusundaki bazı zorlukları giderince daha detaylı bilgi vereceğim.

elektronik.
13-08-2008, 21:40
Gözkararı el nizam ancak bukadar oluyor.EC metre bundan sonraki çalışmalarımıza inşallah yetişirde bizde biraz daha bilinçli çalışmalar yaparız.
Kudret Bey yeni bir akıllı saksı modelinden bahsetmiştiniz.Bununla ilgili gelişme varmı?Uygulamaya geçirebildinizmi? Yapmış olduğumuz çalışmalar sonucunda en kullanışlı ve pratik olan sistemi tesbit edip okullar açıldığında sistemin çalışmasını animasyon olarak gerçekleştirmeyi düşünüyorum.

elektronik.
13-08-2008, 21:53
DÜZELTME

Sevgili arkadaşlar akıllı saksı sistemindeki algılayıcı kısmındaki tek telli bakır kabloların sudan etkilenerek oksitlenebileceği dikkate alınarak , bunların üzerine plastik kılıf geçirilmiş çelik tellerden yapılması daha uygun olacaktır. (Resimde ve yazıda gerekli düzeltmeler yapılmıştır.)

neconeco
13-08-2008, 22:05
selamlar . sayın elektrnik benide özendirdin. ürünlerin cok hoş görünüyor .

balkonumu kapatıp sera yapmayı düşünüyorum,kısa zamanda hallederim eh ozaman kış üretimi yaparız hep birlikte. Şu benim işik ölcer meselesi hala halledemedik sonunda kendim yapmaya karar verdim. bir ölcü aleti bir foto sel omaja göre bir grafik hazırlarsam olacak bu iş galiba. afiyet olsun

neconeco
13-08-2008, 22:10
selamlar kudret bey yakında sizin engin bilgilerinize ihtiyacım olacak. ****** hazırladığınız besinlere . bu arada sizleri tebrik etmemek elde değil .

çalışmalaınızda başarılar dileğiğle.saygılarımla

elektronik.
13-08-2008, 22:49
Sayın neconeco, yapacağınız ışık ölçer belirttiğiniz gibi fotoseli ohm metreye bağlayıp omaj değerine göre ışık ortamına karar verebilirsiniz .Bunun için ayrıca basit ışık kontrastını ölçen devre de yapılabilir .Ayrıca ışık ortamına göre ledleri sürdüren devre de yapılabilir. Örneğin devredeki on adet led lambanın ışık şiddetine bağlı olarak sıradan yanmasını sağlayan devre de yapılabilir.Ama bunlar anlık ölçüm yapar gün boyu sizin takip etmeniz gerekir.Devresini yapabilirim derseniz bir iki devre örneğini deneyerek sonucu hakkında bilgi verebilirim.

neconeco
14-08-2008, 12:59
selamlar elektronik. evet maksat ta bu zaten balkonda gün içersinde ışık çok değişken hagi koşeye gün içersinde kaç lüx ışik düşüyor bunu öğrenmek.

bitkileri işik isteğine göre yerleştirip birdaha yer değiştirmemek.

elektronik konusunda biraz teçrübem var bilgiler için teşekkürler. saygılarımla

elektronik.
14-08-2008, 21:52
Sayın Neconeco, devreyi deney amaçlı kurdum.Devrede 10 adet led lamba kullandım.Akşam denemesini yaptım fotosel üzerine düşen ışık şiddetine göre lambaları sırasıyla yakıyor.Gündüz deneyip son ince ayarlarını yapıp değerlerini tesbit ettikten sonra devre şemasını vereceğim.

neconeco
14-08-2008, 22:12
selamlar. sayın elektronik senide uğraştırıyoruz. Lakin güttüğüm tez doğrumu ? acaba, bugüne kadar niye böyle bir ihtiyaç doğmamış. Bi akllı benmiyim diye de düşünmedim değil hani )))) saygılar.

neconeco
14-08-2008, 22:19
selamlar . yani demek istediğin ses frekansına tepki gösteren devre gibi düşünelim ,evet gayet basıt ozaman hurda bir teypten sokebiliriz hem entegre devre olur ve kararlı calışır

elektronik.
14-08-2008, 22:35
Ben bugüne kadar böyle bir ihtiyaç hissetmedim.Çünkü sabahtan akşam güneş batıncaya kadar güneş ışığı alıyor.Benim derdim de fazla güneş alması. Seneye kısmet olursa sisleme yapacağım güneşi biraz azaltmak için.
Sizin ortam için bir ihtiyaç doğmuş olabilir.En iyisi devreyi kurup deneyin.Aklınızda soru işareti kalmasın.

elektronik.
14-08-2008, 22:38
Devre için acele etmeyin yarin gündüz kontrol edip sonucunu bildireceğim.

neconeco
15-08-2008, 20:18
teşekkürler.sayın elektronik..

elektronik.
15-08-2008, 23:45
Sayın Neconeco,ışık kontrasttına göre 10 adet led lambayı sırasıyla yakan bir devre tasarladım.Bu devredeki seçtiğim değerleri açık alan için ayarladım.Kapalı oda içerisinde lamba yanmaz.Pencere kenarında ışık yanmaya başlar.
devreyi kurduktan sonra üzerindeki 1k lık tirimpotla ince ayar yapılması gerekir.Ayar yaparken fotoselin iki ayağını kısa devre yaparak ayarlı trimpottan tüm lambalar yanacak şekilde ayarlayınız.Tüm lambaların yandığı anda ayar işlemini bitiriniz.
Kullandığım fotosel 1cm çapında.Daha küçük tip kullanmayınız.
Sayın Neconeco devredeki Lm3914 led sürücü entegredir.Hala saksılarını nereye koyacağına karar veremedinse bu devre sanırım işini görür. İyi çalışmalar dileği ile.

neconeco
16-08-2008, 15:01
selamlar elektronik güzel bir devre olmuş gayet te basıt görünüyor. şimdi direk güneş altında parametre olarak 10 ledi yakarsak ki buda yaklaşık 33000 lüks karşılğı işık kaynağı demektir.(saat olarak herhalde) yarı gölgede 5 led yanarsa bu iş oldu demektir, sonrası ölçümlere kalıyor. acaba konuyu doğrumu? anlamışım. saygılarımla

elektronik.
17-08-2008, 00:36
Evet Sayın neconeco doğru anlamışsınız.ayarı deneyerek te bulabilirsiniz ama ayarı anlattığımgibi yaparsanız daha kolay kalibre etmiş olursunuz.

Fotoselin ayaklarını kısa devre yaparak trimpot ayarı ile 10.ledi yaktığı anda ayarı bırakınız.Bu ayarda direk güneş altıda 10 ledi de yakıyor. İsterseniz direk güneş altında 9 ledi yakacak şekilde de araylayabilirsiniz.Güneş çekilip gölge düştükçe ledleri teker teker söndürür. kolay gelsin.

neconeco
17-08-2008, 13:38
selamlar. elektronik ilgi, uğraşların için cok teşşekkür ederim. şimdi bizim ufaklığa devre plaketi çizdirip montaja kaldı .kendisi medikal elektronik bölümü mezunü. sonrası da bana kalmış görünüyor. saygılarımla

elektronik.
17-08-2008, 23:16
Sayın neconeco,plakete çizmeye uğraşmayın devreyi delikli pertinaksa kurun daha pratik olur.

neconeco
18-08-2008, 18:04
selamlar.sayın elektronik evet öylesi daha pratik olacak bu hafayı atlatalım çocukların üvs. kayıtları var 10 gün içinde hallederim.hemde güneş biraz daha güneye kaymış olur.. saygılarımla

elektronik.
29-09-2008, 12:55
Sessiz kaldığımıza bakmayın bizlerde boş durmuyoruz.Bu sezon domates ve salatalık ve biber denedim. Bu yılda edindiğim bilgiler doğrultusunda daha verimli çalışmalar yapacağız kanısındayım. Yaptığım çalışmalar neticesinde gördüğüm kadarı ile
Perlitin torf 'a göre daha çok su tutma özelliği olduğundan topraksız tarımda daha verimli oluyor.
Ayrıca sebzeleri yakıcı güneş ortamından korumamız gerektiğini öğrendim. Aksi takdirde çiçeklerin dökülmesine sebep oluyor.
Durgun su kültüründe ki fidenin diğer katı ortamdakine göre daha çabuk büyüme gösterdiğini gördüm.
Saksılarımızın ve besinimizin aşırı ısınmasını önlemeliyiz.
Besin eriğini güneş ışığından korumalıyız.
Benim uygularımda tesbit ettiğim hususlar bunlardı.

elektronik.
29-09-2008, 13:04
Bu hususları dikkate alarak güzlük salatalık tohumlarımı ektim ve şu anda meyvelerini yemeye devam ediyorum. Gerçekten uğraşmaya değer.

elektronik.
29-09-2008, 13:07
Yakında salatalıkları çatının üzerinde toplayacağım.

elektronik.
29-09-2008, 13:13
Hocalarımın dediği gibi domateslerden koltuk alıp köklendirdim. Bunları besin eriği ile suladım. Sanki diğer domateslerin yavruları gibi oldular. Resimlerini bu gün çektim işte sonuçları.

elektronik.
29-09-2008, 13:17
Evet Kudret ve Envor hocam sizce bu sene sınıfı geçebilirmiyim?

Kudret Tezel
29-09-2008, 17:27
Geçtin, geçtin sevgili elektronik bu sene ikinci sınıftasın. Bir zoru başarmışsın tebrikler. salatalık yetiştirmek domates yetiştirmekten zordur,topraksız olarak. Bu konuyu daha detaylı olarak anlatırsan seviniriz.bu arada tohum markasınıda vermeyi unutma lütfen bütün arkadaşlar zevkle deniyeceklerdir eminim. Ellerinize sağlık,teşekkürler.

elektronik.
29-09-2008, 19:39
Daha önce de aynı tohumu kullanmıştım ama şuanki verimi alamamıştım salatalıklar daha büyümeden sararıyordu.Meyvası büyümüyordu. Yeni açan yaprakları da açık renkli oluyordu.

Bu sefer biraz daha bilinçli hareket ettim. Fide yaklaşık 10cm olduğunda önce 750ml cam kavanozuna yerleştirdim. içerisine hava taşı koydum. Etrafını beyaz bir örtü ile kapattım. Güneş ışığından etkilenmesin diye.

Kavanozdaki besini hiç değiştirmedim. Besin eksildikçe takviye yaptım.Bitki büyüdükçe besin eksilmesi daha da artıyordu.Bitki kökleri geliştikçe kavanoza sığmaz oldu. Daha sonra 1lt lik kavanozlarla değiştirdim.

Aynı işlemlemlere devam ettim.Arada bitkiyi dışarı çıkartıp köklerini su ile yıkadım.Bir süre sonra bu kavanoza da sığmaz oldu. Biraz da fazla kaldığı için kökler kavanozun içerisinde yumak gibi olmuştu.Şekilde de görünüyor.Daha sonra 5lt kablara aldım.

Şu anda 5lt kaplarda. Gelişmesi gayet iyi. Kapdaki besini sık sık değiştirmiyorum. Sürekli besin takviyesi yapıyorum.

Domateslerde kullandığım besin eriğini kullanıyorum ölçek olarak önceki denemelerimden farklı olarak çeyrek ölçü daha fazla kullandım.Bu ölçüde meyvede hiç sararma olmadı. Verimi oldukça iyi.

Torf içerisine de aynı dönemde diktim o da gelişme gösterdi ama Durgun su kültüründeki salatalıklar da daha fazla verim oldu.

Tohumu bahçeden getirmiştim. Markasını bende bilmiyorum. Babamın yaklaşık 1 dönüm kadar hobi bahçesi var çeşitli sebze yetiştiriyor.Bende tohumu oradan getirdim.Markasını da hiç sormadım.Öğrenebilirsem sizlerle paylaşırım.

Salatalıkta karşılaştığım en büyük sorun yeşil yaprak bitleri.Herhangi bir ilaç kullanmadım.Onun da organik ilacını bulabilirsem esas o zaman verim bambaşka olur.

Bu kış salatalıkları kapalı yer de de denemeyi düşünüyorum.Bakalım kışın pencere önünde topraksız tarım ne kadar olur bilemiyorum ama deneyeceğim.

elektronik.
29-09-2008, 19:50
Bu yıl sınıfımızı da geçtiğimize göre artık bayramda kafamız da dinç olur.:D

akinselcuk
03-12-2008, 00:19
Konuya geç bir ekleme olacak ama elektronik devre yapamayanlar için aklıma gelen bir düzenek.

jibuti
03-12-2008, 11:43
Sayın elektronik muhteşem olmuş ellerinize sağlık.Tebrikler.Bilgiler içinde teşekkürler.

nariçi
03-12-2008, 12:21
Konuya geç bir ekleme olacak ama elektronik devre yapamayanlar için aklıma gelen bir düzenek.

http://www.agaclar.net/galeri/files/39413-seviye_d_zene_i.jpg

Damacanadaki su kovaya akmıyor mu ne ile kontrol ediliyor, Damacana ğzındaki düzenek mi kontıol sağlıyor, nasıl oluyor?

kahyanur
03-12-2008, 13:37
Sn Akinselcuk;
Emeğiniz için teşekkürler. Ama şema ile ilgili kafama takılanlar.
-18 lt lik damacanayı kova üzerine içine hiç hava girmeden nasıl ters çevireceğiz?
-Bunu başardık diyelim sonuç ne olacak?. Bitki suyu kullanıp kendi kabındaki su seviyesini düşürecek. Bileşik kaplar prensibine göre kovadaki su bitki kabına geçerek seviyeyi eşitlemeye çalışacak, bu arada kovadaki seviye düşecek ve damacananın ağzı açılacak. Ağzından hava giren damacanadan besin eriyiği kovaya boşalacak, taki ağzı tekrar çözelti içine batıncaya kadar. Ama damacana içine de hava girmiş olacağından içindeki hava basıncı dışarıdaki atmosfer basıncına eşitlendiği anda 18 lt lik çözelti foşşş diye alttaki kova içine hatta fazlasıda yere boşalmayacak mı?:D

akinselcuk
03-12-2008, 19:06
Su sebillerindeki damacanın suyu bu yöntemle boşalmadan duruyor. Kovadaki su bir miktar azalınca damacanaya hava girer ve kovaya su akar. Damacanın ağzı su ile tekrar tıkanır hava giremez su akışı durur. Bu yöntemle kovadaki su eksildikce damacanaya arada sırada hava kabarcığı girer ama damacanın tamamı kovaya boşalamaz.

Bir pet şişeye ağzına kadar su doldurun. Bir su bardağına da su doldurun. Şişeyi hızlıca ters çecirip ağzını bardaktaki suya sokun. Şisenin ağzı suda durduğu sürece içindeki bütün su bardağa akamaz. şişenin ağzını bardaktaki sudan 1 mm ayırmaya çalışın bardağa biraz su geçer ama tamamı boşalmaz.

Resimdeki düzeneği sağlam bir temizlik kovasının üzerine sert sağlam bir tahtanın ortasına bir delik açarak damacanaya oturma yüzeyi oluşturarak yapabilirsiniz.

Ortalığa su , damacanayı ters çevirirken biraz akar buda sizin çabuk ve seri olmanıza bağlı.

Sarıcan
12-12-2008, 22:51
Sayın Akın Selçuk ve Kahyanur arkadaşım,

Aranıza yeni katılan bir arkadaşınız olarak iki haftadır forumu izlemeye çalışıyorum. Topraksız Tarım Uygulamaları (Şematik Anlatım) başlığında Sayın Kudret Tezel'le yazışırken onada bahsettim, Sayın Akın Selçuk'un çizimini yaptığı seviye düzeneği çizimi çok hoşuma gitti ve Sayın Kudret Tezel'in akıllı saksı uygulamaları ile ilgili foruma koyduğu fotoğraflarla birleştirip yeni bir sistem geliştirdim. Gerekli deneyleri yapmadan yazmak istemedim. Sistem gayet basit ve çok ucuz. Hiç bir otomasyon ve ilave enerjiye gerek olmadan çalışacak ve istenildiği zaman sisteme ilave saksılar koyarak genişletilecek gibi. Besleme tankı kaç saksıyı beslerse o kadar saksı. Sayın Kahyanur' un damacanayı ters çevirirken eriyiğn foşş diye boşalmasından korkmasına da gerek yok, damacanın kapağını hiç çıkarmıyoruz. Kapağın ortasına 5-6 mm bir delik deliyoruz ve damacanayı ters çevirip sisteme yerleştirirken parmağımızla deliği tıkayarak hiç su sıçratmadan damacanayı yerine yerleştiriyoruz. Birleşik kaplar metodu ile iki silindirdeki sıvı miktarları eşit seviyeye gelince sistem duruyor. Saksının içinde bitkinin tutunacağı strafor parçayıda PVC borunun iç çapına uygun bir boşlukta geçecek şekilde kesiyoruz ve sıvının üstüne yüzer vaziyette bırakıyoruz. Böylece kökler her zaman sıvı ile temasta bulunuyor ve kökün altına yerleştireceğimiz bir hava taşı ile de köklerin oksijen almasını sağlıyoruz. İkinci bir saksı ilave ederken ihtiyacımız aynı PVC borudan çok ucuz bir saksı ve çok kısa bir hortumdan başka bir şey değil. Besleme tankımız ve hava motorumuz kaç saksıyı beslerse o kadar saksı. Belki de 11 saksı. Akan su kültüründeki 11' li sisteme alternatif olarak. Sistemle ilgili resmi diğer başlık altında Sayın Kudret Tezel' e yazdığım mesaja eklediğim için buraya ekleyemedim. O mesajın ekinden bakabilirsiniz. Kolay gelsin. Herkese saygılar.

akinselcuk
22-12-2008, 00:35
Sayın Sarıcan, çok güzel düşünmüşsünüz.

Fakat benim asıl amacım teferruatı azaltmaktı. Sayın elektronik' in yaptığı sıvı seviyesi algılama sistemini yapmaktan nasıl kurtulunacağına dair bir çözümdü. Daha çok bitki devreye girince mühendislik olarak çok ideal bir geliştirme oluyor ama detay artıyor. Ev şartlarında ve malzeme bilgisi az olan kişilerin bunları yapması güçleşiyor.

Fakat gelgelelim bu sistemle tek saksı yerine daha çok saksıyı besleme işini bende deneyeceğim. Resimlerinize baktım çok güzel bir düzenek olmuş. Bende malzemesi var fakat bu sistemi de pnömatik bağlantılarından kurtarmanın bir yolunu bulabilirsem gene çok pratik olabilir. istanbul' da malzeme sorunu yok ama birçok ilde pnömatik malzemelerini kolayca bulmak veya her istenen ölçüsünü bulmak zor. Heleki numunesi olmadan malzemeyi tarifte güçlük çekenler için.

Sizden çok güzel çalışmalar çıkacağına eminim. Bitkiyi otomasyonla yetiştirmenin cazibesi, benim, 20 yıllık elektronik esnaflığını terkedip azılı bir ziraat mühendisine dönüşmeme sebep oldu.

İyi çalışmalar . . .

Sarıcan
22-12-2008, 23:25
Sayın Selçuk,

Fikir sizden di, ben sadece bazı ilaveler yaptım. Bir depo ile bir saksı beslenebiliyorsa bir kaç tane de beslenebilir diye düşündüm. Bugün fideleride diktim, diğer başlıkta bakarsanız görebilirsiniz.

Dün kudret Bey' le epey uzunca sohbet ettik. Asıl önemli olan saksı içinde biriken kimyasal tuzların gün geçtikçe yükselttiği EC ve Ph değerlerini nasıl kontrol altında tutabiliriz. Kudret Bey' in önerisi sistemi EC eriyiği ile doldurduktan sonra günlük beslemeleri damacana yardımıyla duru su ile yapmak. Bir bakıma yükselen EC yi sulandırarak düşürmek. Ama en doğru çözümü haftaya EC metreyi aldıktan sonra günlük ölçümler yaparak deneysel yaşayarak öğreneceğim.

Nasıl bir ortamda deneme yapacaksınız bilmiyorum ama, bahçede olursa damla sulama için aldığım ilk ekipmanlarda yeter, hatta silikonla dolgu yapılırsa ev içinde bile kullanılabilir. Yok hiç bir malzemeyi bulamıyorum derseniz direk hortumu depo birleşim yerlerine silikonla yapıştırmakla bile olabilir. Pnömatik malzeme biraz pahalıda oluyor zaten saksıda kullanmak için.

Bu arada Konya' nın neresinde ikamet ediyorsunuz bilemiyorum ama Türkiye sanayisinin kalbi Konya' da atıyor nerede ise. Her türlü makina imalatı var bildiğim kadarıyla. Gençliğimde her 15 günde bir Krom Magnezit' e gelip giyordum. En sevdiğim şehirlerden biridir. Malzemenin her türlüsü vardır diye düşünüyorum.

Otomasyon hakkında sizin kadar rahat değilim. Yıllardır sanayiden edindiğim tecrübe "ne kadar teferruat, o kadar arıza" , elbetteki bazı şeyleri işgücüne bağlı olmadan yapmak daha ekonomik ama, ne kadar otomasyon yaparsanız yapın o sistemi çalışır vaziyette tutacak ve çalıştıracak kalifiye elemana ihtiyacınız olacak. İşgücü sayısı azalırken maliyeti aynı oranda azalmıyor. Aradığınız yetişmiş iş gücünü bulmakta zorlanıyorsunuz. Otomatik hatta ara istasyonlardan birinde olacak arıza bütün sistemin durmasına yol açıyor. Bu arada örnek vermek gerekirse 24 saat durmaması gereken bir istasyonunuz varsa, üretim yapmasanız bile o istasyona enerji vermeye devam etmek zorundasınız gibi bir sürü de ek maliyetleri var. Bu yüzden ilk etapta iş geliştirme yaparken en basitini düşünmek lazım. O yüzden fikriniz bana çok cazip gelmişti. Fikir için çok teşekkürler. Bende sizin deneyimlerinizden faydalanmak isterim.

Kolay gelsin.

akinselcuk
28-12-2008, 19:54
Buda çilek için hazırlayacağım bir diğer düzenek. Besini nasıl dolduruyoruz derseniz, sonlandırma kapakları PVC boruya esğmala sıkı geçen bir yer. Üstteki yetiştirme yerini oturmadan önce besinli su alta dolduruluyor. Besin hortumu aşağı sarkıtılıp yerine oturtuluyor.

selenoid valf normalde açık cins. Yani sürekli çalışan hava motorunun havası bu valfe gelen hortumdan dışarıya çıkıyor. Ne zaman zaman saati ceryan verirse selenoid kapanıyor ve hava içerde sıkışıyor besin yukarıya çıkıyor ve perlite akıyor. zaman saati ceryanı kesince hava dışarı çıkıyor ve beslenme duruyor.

100 lük 1 metre PVC yaklaşık 8 litre alabiliyor. Alttaki PVC yi 120 lik secersek 11,5 litre alabiliyor. Bunlar az gelir derseniz, o zaman alttaki PVC ye kolayca sıvı doldurabileceğimiz bir kapak ta yapmak gerekir.

kürşad
19-02-2009, 07:51
Sisteminize 2 ek yapmak istiyorum kabul ederseniz.
Birincisi bu akvaryum motorlarında elektik kesildiğinde hortumun içinden geri gelen su hava motorunun içinden çıkıp yerlere boşalıyor. Bu yüzden hava motorunu su seviyesinin üstüne çıkarmalıyız.
İkincisi pvc boruya en alttan 16 lık damlama tesisatına göre delik açılıp conta geçirilebilir. Buna conta ve üstüne de bir T veya bulunabilirse bir L bağlanabilir. Buradan sistemin en üstüne kadar veya yine su seviyesine kadar saydam ve 16 mm lik bir su hortumu bağlanır. Bu da besin seviyesini kabı açmadan takip etme ve gerektiğinde dışarıdan huni takarak besin çözeltisi ekleme ve yine fazla besini en alta takılacak bir musluk ile boşaltma imkanı sğlanır. Kahvehanelerdeki yedek tabir edilen çay makinelerinde bu sistemin cam boru ile yapılmış olanı vardır genelde.

63400

akinselcuk
18-03-2009, 22:24
Çok basit, yapımı kolay, malzemesi ucuz, çok kararlı çalışan denenmiş bir devredir.

Sıvı seviyesini algılamak için ben kalın bir ataşı tel yapıp ikiye böldüm.

Ataşı tercih etmemin sebebi kromajlı olmasındandı. Metal ve besinli sıvı ile hemen oksitlenmeyen, paslanmayan herhangi metal bir parça olabilir.

Bir de dikkat edilmesi gereken proplar sıvıya tamamen dalmasın. Kalan sıvı bulaşığı devreyi yanıltabilir. Propları yan duvardan girerseniz uçlarını aşağı eğin ki sıvıya değer değmez devre çalışsın ve propların gövdesi sıvıya dalmadan seviye sabit kalsın.

Bu devrenin açıp kapattığı röle kontakları ile sıvının geçtiği selenoid valfi çalıştıracaksınız. Rölenin normalde kapalı ( N0 ), normalde açık (NC) kontakları vardır. Selenoid valflerinde normalde açık veya normalde kapalı olan modelleri vardır. Röleniz elektriğini devreden alacağı için 12V olacak. Valfiniz de 12V olursa tesisatta kolaylık olur.

Bu devreyi bir hazneye sıvı doldurup taşmadan durması için kullanabilirsiniz. Ya da boşalan bir sıvıyı algılatabilirsiniz.

Boşalan sıvı algılaması için bir prop altta diğeri biraz daha üstten girip ucu alta eğik konumlandırılmalı.

neconeco
19-03-2009, 17:31
selamlar.çilek saksısı güzel fikir, 4 kök çileğim var denemeliyim. Harika olmuş.

bitkikolik
27-06-2009, 11:25
Değiştirdiğim besin eriğiklerini dökmeyip değerlendirdim. Torfa dikmiş olduğum üç kök domatesleri bu besin eriği ile manuel olarak suladım.Aynı anda toprağa da dikmiş olduğum domatesi de su ile suladım. Her ikisinin saksıları aynı boyutta oldukça küçük yaklaşık 1/2 litre kadar toprak alıyor.
Sonuç mu işte bir avuç torf ta ve bir karış boyda çok sayıda domates var. Topraktaki ise toplam üç adet domates yorumu sizlere bırakıyorum.

sayın Elektronik,
topraksız tarım için gerekli besin eriyiğini nereden temin ettiniz.ben bulamıyorum.yardımcı olursunuz umarım.cevap yazarsanız sevinirim
:rolleyes:

akinselcuk
28-06-2009, 21:04
Forumda Kudret Tezel den temin edebilirsiniz. Özel mesaj atıp talepte bulunun.

taskinov
01-11-2009, 21:28
Forum sayfalarını biraz daha inceledikten sonra bende sizlere katılacağım. Engin tecrübelerinizle bana da yardımcı olursunuz umarım. İyi çalışmalar

privaters
25-03-2010, 22:35
Pardon, diğer başlık diye kastettiğiniz neresi acaba ? Teşekkürler

Sayın Akın Selçuk ve Kahyanur arkadaşım,

Aranıza yeni katılan bir arkadaşınız olarak iki haftadır forumu izlemeye çalışıyorum. Topraksız Tarım Uygulamaları (Şematik Anlatım) başlığında Sayın Kudret Tezel'le yazışırken onada bahsettim, Sayın Akın Selçuk'un çizimini yaptığı seviye düzeneği çizimi çok hoşuma gitti ve Sayın Kudret Tezel'in akıllı saksı uygulamaları ile ilgili foruma koyduğu fotoğraflarla birleştirip yeni bir sistem geliştirdim. Gerekli deneyleri yapmadan yazmak istemedim. Sistem gayet basit ve çok ucuz. Hiç bir otomasyon ve ilave enerjiye gerek olmadan çalışacak ve istenildiği zaman sisteme ilave saksılar koyarak genişletilecek gibi. Besleme tankı kaç saksıyı beslerse o kadar saksı. Sayın Kahyanur' un damacanayı ters çevirirken eriyiğn foşş diye boşalmasından korkmasına da gerek yok, damacanın kapağını hiç çıkarmıyoruz. Kapağın ortasına 5-6 mm bir delik deliyoruz ve damacanayı ters çevirip sisteme yerleştirirken parmağımızla deliği tıkayarak hiç su sıçratmadan damacanayı yerine yerleştiriyoruz. Birleşik kaplar metodu ile iki silindirdeki sıvı miktarları eşit seviyeye gelince sistem duruyor. Saksının içinde bitkinin tutunacağı strafor parçayıda PVC borunun iç çapına uygun bir boşlukta geçecek şekilde kesiyoruz ve sıvının üstüne yüzer vaziyette bırakıyoruz. Böylece kökler her zaman sıvı ile temasta bulunuyor ve kökün altına yerleştireceğimiz bir hava taşı ile de köklerin oksijen almasını sağlıyoruz. İkinci bir saksı ilave ederken ihtiyacımız aynı PVC borudan çok ucuz bir saksı ve çok kısa bir hortumdan başka bir şey değil. Besleme tankımız ve hava motorumuz kaç saksıyı beslerse o kadar saksı. Belki de 11 saksı. Akan su kültüründeki 11' li sisteme alternatif olarak. Sistemle ilgili resmi diğer başlık altında Sayın Kudret Tezel' e yazdığım mesaja eklediğim için buraya ekleyemedim. O mesajın ekinden bakabilirsiniz. Kolay gelsin. Herkese saygılar.

Sarıcan
26-03-2010, 07:24
Öğrenmek istediğiniz çalışma bu başlıkta.

http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=11844

kürşad
26-03-2010, 07:30
Klozet sifonlarında da şamandıralı bir sistem var. Hem mekanik hem arıza yapma ve çalışmama riski az. En üste de termosifon manyetolarında kullanılan çıt çıt lı anahtarlardan takılır. Şamandıra suyla beraber aşağıya düşer ve tel gerilir vanaya elektrik verilir.
Su yükseldiğinde ikinci bir şamandırayı kaldırır onunla da devrenin elektriği kesilir.
Mekanik arıza yapma açısından bana daha garantili geldi.

privaters
26-03-2010, 10:56
Teşekkürler Sn Sarıcan

gazeteci28
26-03-2010, 22:52
Birde buna bakılabilir. Otomatik seviye kontrol cihazları (http://www.ayvaz.com/urunana_seviye.Html)

chatin
07-07-2010, 09:22
Anlatımınız ve çalışmanız için sizi tebrik ederim elektronik bey, gerçekten harikalar yaratmışsınız..

sorum sizlere çok amatör gelebilir ama topraksız tarım'a ilgiyi daha yeni yeni duymaya başladım. Dün akşam gaza gelip bir hava pompası hortum zaman ayarlı priz vs aldım :) Tabii bunları bulabildim daha diğerlerini bulamadım rekor ve dirsekleri temin edemedim. Birde su pompası nasıl almalıyım sizce ?

Bildiğiniz uygun ama kaliteli bir su pompası var mıdır ?

Birde devrede sorun yaşıyacagım heralde gerçi bundan önce bu çelik teli nerede bulacagımı merak ediyorum. bildiğiniz elektronik malzeme satan bir yere bu devreyi göstersek yaptırabilirmiyiz ?

Sizce ne kadara mal olur ?

Eğer çok tuzlu birşeyse sanırım bu devresiz sebillerde kullanılan mekanızmayla bu işe başlamak sanırım daha iyi olacak gibi gözüküyor.

thempest
20-07-2010, 10:38
Sisteminize 2 ek yapmak istiyorum kabul ederseniz.
Birincisi bu akvaryum motorlarında elektik kesildiğinde hortumun içinden geri gelen su hava motorunun içinden çıkıp yerlere boşalıyor. Bu yüzden hava motorunu su seviyesinin üstüne çıkarmalıyız.
İkincisi pvc boruya en alttan 16 lık damlama tesisatına göre delik açılıp conta geçirilebilir. Buna conta ve üstüne de bir T veya bulunabilirse bir L bağlanabilir. Buradan sistemin en üstüne kadar veya yine su seviyesine kadar saydam ve 16 mm lik bir su hortumu bağlanır. Bu da besin seviyesini kabı açmadan takip etme ve gerektiğinde dışarıdan huni takarak besin çözeltisi ekleme ve yine fazla besini en alta takılacak bir musluk ile boşaltma imkanı sğlanır. Kahvehanelerdeki yedek tabir edilen çay makinelerinde bu sistemin cam boru ile yapılmış olanı vardır genelde.

63400

merhaba kürşad bey bahsetmıs oldugunuz konu ıle sıze cozum sunabılırım akvarcumlarda veya araba yedek parcası satan yerlerde bu kou ıle ılgılı basıt kucuk bır parca var stoplayıcı bu parca gerıye kacan suyu engellıyor tavsıye ederım harıka bır parca.

the_mc
10-02-2011, 18:22
merhaba kürşad bey bahsetmıs oldugunuz konu ıle sıze cozum sunabılırım akvarcumlarda veya araba yedek parcası satan yerlerde bu kou ıle ılgılı basıt kucuk bır parca var stoplayıcı bu parca gerıye kacan suyu engellıyor tavsıye ederım harıka bır parca.

çekvalf demek istediğiniz parcanın ismi. 2 tl/adet dir.

the_mc
13-02-2011, 21:12
üstadlar bu kırmızı okların arasındamı oluyo hep su seviyesi bir aşagı iniyor bir yukarı mı cıkıyor. en alttaki noktaya gelince motor nasıl calışıyor? veya üstteki uçtan biraz aşagı 1-2 milimetre inince hemen calışmayamı başlıyor? sonuçta eletronik bilmiyorum mazur görün beni :(

the_mc
11-03-2011, 22:16
1-2 milimetre inince hemen calışmaya başlıyor muhakak.

curiousboy
09-10-2011, 20:01
Arkadaşlar, kurduğunuz sistemler çok güzel , ellerinize sağlık ama bana yanlış gelen bir durum var .İletkenlik prensibini kullanarak sensör yapmışsınız , başka bir kaptan eksilen sıvının yerine gelmesini sağlıyorsunuz ve bu işi otomatik yapıyor sistem. Buraya kadar çok güzel ama bu besin eriyiğinin içinde çeşitli maddeler var ve bu maddeler belli oranlarda çözünmüş durumda . Bitki bu maddelerden aynı oranda tüketmiyor ve siz eksilen sıvıyı tamamladığınızda bu maddelerin oranı eskisiyle aynı olmuyor , su içindeki oranları değişmiş oluyor ve bu da bitkinin gelişmesini olumsuz etkiler diye düşünüyorum. En güzeli aslında bu eksilen maddelerin oranına göre besin eriyiği ilave etmektir fakat bunu da herkes yapamaz analiz edilmesi gerekir o yüzden belli aralıklarla suyu komple değiştirmek daha mantıklı diye düşünüyorum.

gökhan03
17-10-2011, 18:54
Herkeze Merhaba yaklaşık 1-2 hafta önce foruma üye oldum ve bir çok araştırma yaptım ve Sonunda durgun su elimden gelebilecegi kadar yetiştirmeye karar verdim. bir tane eski buzdolabında yapmayı 1200 adet marol fidesi (iklim fide ) siparişi ve besin eregi ( sy kudret tezelden ) Yapacagım yerde Isı problemi yok ama biraz ışık problemi var bunu nasıl çözebilecegim ? led döşesem bi faydası olabilirmi beklemedeyim tecrübeli üstadlardan yararlanmak isterim

cemiloguz
11-02-2012, 00:00
herkeze çok teşekkürler bu değerli bilgiler için

sahin20
24-02-2012, 09:30
LED BİTKİ YETİŞTİRME LAMBALARI
Herkese Merhaba,
Arkadaşlar, Bitki yetiştirme lambaları; Kullanılacağı mekana ve bitki türüne göre farklılıklar göstermektedir.
Bizim 4 yıldır bitki yetiştirme lambaları üzerine yaptığımız çalışmalarımız sonucunda, özellikle son 3 yılı Led bitki yetiştirme lambalarının farklı ışık renk spektrum ve dalga boylarında (Kırkın üzerinde farklı kombinasyonlar oluşturarak) yaptığımız deneme ve testlerin sonucunda ulaştığımız doğru değerler olarak, herkesin genel bildiği gibi çiçekli ve meyveli bitkiler (Domates, Biber) için kırmızı ağırlıklı mavi renk takviyeli ışıklar, yapraksı bitkiler (marul, ıspanak) için mavi ağırlıklı kırmızı renk takviyeli ışıklar olduğu öngörülmektedir.
Tabii ki bu çok genel bir bilgi, örneğin domates çiçekli ve meyveli bitki olarak, ortalama 150 umol ışık ihtiyacı varken, ayni özelliklere yakın çilek için, 1.5 - 2 umol ışık gerekmektedir.
Yine Hiç ışık almayan bir ortamda ışık değeriyle, sera gibi belirli bir güçte ışık alabilen ortamlarda ki ışık değeri farklı olacaktır.
Bütün bunların ötesinde, Ülkemizde ne yazık ki, bitki yetiştirme lambaları, özellikle led bitki yetiştirme lambaları konusunda ciddi bir araştırma ve uygulama olmadığını gördük, uzakdoğu ve avrupa kökenli bir çok üretici olduğunu düşündüğümüz firmayla görüştük ve bilgi paylaşımında olmaya çalıştık. Neyazik ki özellikle uzakdoğudan gerçek üretici firmaya ulaşmak bile zor, domatesle ilgili bir uygulama resmi göndermelerini istediğimizde, bize biber üzerinde ki bir çalışmanın (nerede çekildiği belli olmayan) resmini gönderiyorlar. Biz domatesle ilgili bir resim gönderdiğimizde, domateslerin fidan olarak bu kadar büyük olduğunu bilmiyorduk diyebiliyorlar.
Örneğin, LED Grow Lights for Hydroponics,Horticulture,Greenhouse,Seeding,Seedli ng,Farm,Flower Exhibition,Garden,Bonsai,Aquarium LED Light,Professional Grow Light Manufacturer gibi bir çok yerle görüşmelerimiz arşivlerimizde durmaktadır. Oralarda ürünlerle ilgili teknik açıklamalardaki değerlerin, özellikle ışık dalgaboylarının ve etkili çalışma alanlarındaki bilgilerin doğru olmadığını biliyoruz. Buna benzer yüzlerce websitesi var internette, isterseniz şoyle bir irdelemeye çalışın sonucu görebilecekmisiniz.
Biz bu konuda 40'ın üzeri kombinasyonda ışık, renk spektrumu ve dalgaboylarıyla denemelerimiz sonucu, kendi doğrularımız çerçevesinde, ledleri epistar, edison, samsung, cree gibi led üreticilerinden ithal ederek, kendi profillerimizde led bitki yetiştirme armatürlerini imal ediyoruz. Bu armatürlerimiz profesyonel seracılık alanında bar şeklinde olarak kullanılmaktadır.
Kendi ürünlerimize güvenerek, 2 yıl garanti vermekteyiz. Bütün bunlara rağmen Led bitki yetiştirme lambaları üzerine 3 yıl gibi emek ve maliyetle edindiğimiz bilgilerle ürettiğimiz yerli imalat ve garantili armatürlerimiz karşısında uzak doğuda ne olduğu belli olmayan (Bir tutam kırmızı, bir tutam mavi led karışımı gibi) lambalar kullanmanızı tavsiye etmiyoruz. Hepinize selamlar, kolay gelsin başarılar diliyorum.
36 watt: 175 $
80 watt: 300 $
40 watt, 100 cm bar: 150 $
50 watt, 120 cm bar: 175 $
100 watt, 240 cm bar: 300 $
Uygulamak istediğiniz bitki türüne ve mekanınıza göre özel spektrum ve dalgaboyunda armatür değerlendirilmelidir. istekleriniz için, 0.506.990 43 06 sahin.

seazone
25-02-2012, 08:32
Yukarıda kullandığınız 4 domates için kaç wattlık bir sistem kıyaslama açısından.

SAGEN
27-12-2012, 15:46
üstadlar bu kırmızı okların arasındamı oluyo hep su seviyesi bir aşagı iniyor bir yukarı mı cıkıyor. en alttaki noktaya gelince motor nasıl calışıyor? veya üstteki uçtan biraz aşagı 1-2 milimetre inince hemen calışmayamı başlıyor? sonuçta eletronik bilmiyorum mazur görün beni :(

güzel bir anlatım elinize sağlık

acemitarımcı
07-03-2013, 01:47
gerçekten çok değerli bilgiler

Myigit
30-06-2015, 11:00
arkadaşlar durgunsu kültürü ile ilgili net bi şema varmı acaba ben inceledim fakat kafama takılan sorular oldu
1 hava pompası sürekli mi çalışacak (bi örnekte çalışıyor bi örnekte zaman saati ile aralıklarla çalışıyor)
2 hava çıkış deliği olması gerekiyor mu uygulamalarda yok ama şema çiziminde vardı

hdhd06
30-06-2015, 14:13
arkadaşlar durgunsu kültürü ile ilgili net bi şema varmı acaba ben inceledim fakat kafama takılan sorular oldu
1 hava pompası sürekli mi çalışacak (bi örnekte çalışıyor bi örnekte zaman saati ile aralıklarla çalışıyor)
2 hava çıkış deliği olması gerekiyor mu uygulamalarda yok ama şema çiziminde vardı

bildiğim kadarıyla cevaplayayım :
1- sürekli çalışırsa daha iyi elbette. ben kendi sistemimde 15 dk çalışıp 15 dk duran şekilde yaptım hiç yoktan iyi ama bu şekilde yeterli verimi alamadığımı düşünüyorum.

2- hava çıkış deliğinden kastınız suya verilen havanın sudan geçtikten sonra dışarı çıkmasıysa yine kendimden örnek vereyim 4-5 tane durgun su sistemim var hiç birinde kullanmadım hiç bir gereğini de görmedim. hava kendi çıkışını buluyor kanaatindeyim :)

Myigit
30-06-2015, 14:17
sayın hdhd06 teşekkürler cevabınız için siz neler yetiştiriyorsunuz durgun su kültüründe acaba bilgi verir misiniz ne zamandır yapıyorsunuz

enderoy
17-02-2016, 20:34
Değerli forum üyeleri ben de topraksız tarım denemelerine başlıyorum Allahın izniyle. Benim de bazı sorularım olacak. Ben katı ortam kültürü yapmayı planlıyorum. Sistem şöyle;
Kanalizasyon borusuna bitki köklerinin girebileceği kadar matkap ile dairesel delikler açtım.
Sonra borunun içerisini kokopit ve perlit karışımı ile dolduracam. Domates fidelerimi dikecem. Bir besin tankım olacak günün belirli saatlerinde damla sulama yapacam okadar. tanktan suladığım su tekrar tanka dönmeyecek. Bu şekilde yapsam sistem nasıl olur yorumlarınızı bekliyorum.
Saygılar...

özdenöz
16-03-2016, 19:37
İyi akşamlar, öğrencilerimle birlikte okul etkinlikleri kapsamında sulu tarım yapmak istedik. 30 litrelik bir saklama kabına düzeneğimizi kurduk. Akvaryum hava motoru sayesinde oksijen de sağladık, tüm bitkiler ve çiçekler için uygun olan bir sıvı gübre uyguladık; ancak diktiğimiz marullar bir süre sonra sarardı, kökleri çürüdü ve koktu. Nerde hata yaptığımızı bulup yeniden başlamalıyız yardımcı olursanız sevinirim.

smnvrl
16-03-2016, 21:32
Sistemin ve bitkilerin fotograflarını koyabilirseniz bir hata varsa tespit edilmesi daha kolay olur. Ec ve ph değerlerinide bilmek lazım.

Saygılarımla.

özdenöz
17-03-2016, 11:08
İyi günler,
Bizim kurduğumuz çok basit bir düzenek. Saklama kabının üst kapağını bardak ölçüsünde kestik. Akvaryum hava motoru ve hava taşı kullandık. Saat ayarlı prize bağlı sistem. Foruma fotoğraf yükleme işi biraz karışık geldiği için profil resmi olarak yükledim.
Ec ve ph metremiz yok. Kullanmak gerekli mi? Biraz araştırma yaptım ec metreler baya pahalı.
İlginize teşekkürler

smnvrl
17-03-2016, 11:29
Kurduğunuz sistem ve kullandığınız cihazlar uygun görünüyor. Bende aynı sistemi uyguluyorum. Ben zamanlı değil sürekli hava veriyorum suya. Ec ve PH bu işte önemli özellikle de EC. Bitkinin ihtiyacı olduğu kadarını bitkiye vermelisiniz. Bende 30 tl ye aldığım bir EC metre var işimi görüyor. Ph metrede 30 tl . Bunları edinerek bilinçli bir yetiştirme sağlarsınız şansa bağlı olmaz.

Not: Sizdeki sorun bu mudur bilmiyorum ama su içerisinde kök oluşumu sağladıktan sonra her hangi bir sebeple bitkinin köklerini suyun dışında uzun süre bekletirseniz o kök kısımları sararıp ölüyor . Belli bir zaman geçtikten sonra tekrar taze kök çıkarıyor.

Aşağıdaki resmdeki marulun gelişim aşamasında suyunu değiştirmek isterken suyun dışında 15-20 dk kadar beklettim.Bitkinin kökü sarardı yaprakları çürüdü sonrasında kendini toparladı bu hale geldi.

özdenöz
17-03-2016, 14:46
O malzemeleri nereden aldığınızı sorabilirim? Benim baktığım sitelerde 2 veya 3 katı fiyattan başlıyordu. Bir de sizin ekimi bardağa yapmadığınızı görüyorum. Kullandığınız malzeme nedir? Ben plastik bardak kullanmıştım delikler açmıştık. Bizimkiler baya çürümüştü ve bardakta koku oluşmuştu. Acaba bardak kullandığımız veya açtığımız delik sayısı az olduğu için mi oldu? Bir de suyu ne zaman değiştirmek gerekiyor ? Biz 9 martta fideleri ekmiştik, 2 gün öncede hepsini atmak zorunda kaldık bu süre zarfında hiç suyu değiştirmedik. Sizinkiler çok güzel görünüyor tebrik ederim.

smnvrl
17-03-2016, 15:54
Sn Özdenöz;

PH ve EC metre için konu aşağıdaki konu başlığı altında yer almakta. Şunu belirteyim, ne kadar ekmek o kadar köfte misali sizin bahsettiğiniz cihazlar daha net ölçümler alan hata payı az olan cihazlar benim kullandığım ise amatörlere yetecek türde.

http://www.agaclar.net/forum/topraksiz-tarim/20682.htm

Örnek olması açısından bir iki link paylaşayım bendekiler aşağıdakilerden.

TDS METRE SU KALİTESİ ÖLÇÜM CİHAZI - TDS Metre ve Elektronik Test, Ölçüm Cihazları sahibinden.com'da - 229991515 (http://www.sahibinden.com/ilan/alisveris-teknik-elektronik-test-olcum-cihazi-tds-metre-su-kalitesi-olcum-cihazi-229991515/detay)

PH METRE, DİJİTAL PH METRE, PH ÖLÇER - PH Ölçer ve Elektronik Test, Ölçüm Cihazları sahibinden.com'da - 229305849 (http://www.sahibinden.com/ilan/alisveris-teknik-elektronik-test-olcum-cihazi-ph-metre-dijital-ph-metre-ph-olcer-229305849/detay)

Eğer TDS(Ppm) ölçmek yerine direk ec ölçeyim derseniz de ;

TDS-EC Metre sahibinden.comda - 265183343 (http://www.sahibinden.com/ilan/hayvanlar-alemi-aksesuarlar-balik-tds-ec-metre-265183343/detay)

smnvrl
17-03-2016, 16:05
Benim sistemim, inşaatlarda kullanılan strafor köpük üzerinde açılan delikten fidenin kök kısmının sarkıtılması ile yapılmış halidir. Köpük su üzerinde yüzmektedir.Bitkinin sadece kök kısmı suya temas ediyor gövde kısmı kuru. Durgun su sisteminde hava verdiğiniz için, kabarcık çıkması sırasında su devir daim etmektedir.Bardak içine ekebilirsiniz , ekerken açacağınız delik suyun girip çıkmasına yetecek kadar fazla olmalı.

Suyun Ec sini belli aralıklarla ölçtüğünüz için, bitkinin çok az besin tükettiğini görürsek (tüm ortam koşulları normal( ısı,ışık vs...)) o zaman suyun değişim zamanı gelmiştir.

Kullandığınız besinden hiç bahsetmediniz , biraz o konuda da bilgi verebilir misiniz?

özdenöz
17-03-2016, 18:23
İyi akşamlar,
Yardımlarınız için çok teşekkür ederim.Siz anlattıkça hatalarımı daha net gördüm.
1. Ölçüm aletleri olmayınca bitkinin ihtiyacını anlayamadık.
2.16 günlük süreçte biz ne besin takviyesi ne de su takviyesi yaptık. Hatta suyu hiç değiştirmedik.
3. Bardaktaki delikler yeterli değilmiş ki su sirkülasyonu sağlanamamış.
4. Besin eriyiği bulamamıştık. Tüm bitkiler için olan sıvı gübre vermiştik. 1 lt suya 1 kapak şeklinde verildi.
Bugün internetten marul için olan sıvı besin kiti siparişi verdim. elektronik cihazları da aldık mı tamam olacağız sanırım.
Yardımlarınız için tekrar teşekkür ederim. İnşallah başarırız da okulumuzun bilim fuarında sulu tarımı tanıtabiliriz.

kiziltan
17-03-2016, 18:44
Sn Ozdenoz

Hem sistemin kurulumu hem de gubre temini icin Sn Kudret Tezel ile irtibat kursaniz ileride karsilasacaginiz her sorun icin derhal yardim da alabilirsiniz.
Saglicakla kaliniz