Bağlan

View Full Version : Leylandi hastalıkları

salserol
11-05-2008, 23:33
selamlar..
leylandi çamlarımda 1-2 aydır aşağıda resimlerde görüldüğü üzere sararma ve kuruma meydana geliyor. 1 ay kadar evvel kırmızı örümcek şüphesi üzerine ilaçlama yaptım. azıcık faydası oldu sanki, ama emin değilim. Daha sonra özel ibreli ağaçlar için üretilmiş gübre ile gübreledim, ama nafile.. Ama bu dal kurumalarına rağmen, bol yeni sürgün çıkışı mevcut..
sizce leylandilerimin problemi nedir??
görüşleriniz için teşekkür ederim.

salserol
25-05-2008, 13:37
diş kısım ve taçlarda yeşil yeni sürgünler oluşurkken, dip ve iç kısımlarda bu kurumalr oluyor.. Acaba faydası olur mu diye son zamanlarda gövdeye bol yıkama yapıyormuş gibi sulama yapıyorum. yarın anti fungal uygulama yapmayı düşünüyorum.

LKR
26-05-2008, 10:05
Sn Salserol,
Benim mavi selvilerimde de benzeri bir durum oluştu.
Bu konu ile ilgili olarak "Altuni Selvi Hastalığı" konulu başlıkta da soru sormuştum.
Gelişmeler ve sonuçlar konsunda bilgi verirseniz sevinirim.
Teşekkürler

salserol
02-06-2008, 17:19
selamlar..
geçen hafta 2 litre suya 2 çay kaşığı cardazim 50 wp (fungisit) , 1çay kaşığı devaplan 20 sp (insektisit) ve 1çay kaşığı göztaşını karıştırıp, püskürtme şeklinde uyguladım. Bir hafta sonra düzelmeler gördüm ve 15 gün dolunca aynı uygulamayı yapacağım.
gelişmeleri bildireceğim. Ne hastalığı olduğunu bilmediğim için böyle bir kokteyle başvurdum. Bu birleşimin hiç bir bilimsel dayanağı yoktur.

salserol
13-06-2008, 11:23
evet arkadaşlar hastalığı yendik..

rüzgarlı bulut
26-08-2008, 20:58
selamlar..
geçen hafta 2 litre suya 2 çay kaşığı cardazim 50 wp (fungisit) , 1çay kaşığı devaplan 20 sp (insektisit) ve 1çay kaşığı göztaşını karıştırıp, püskürtme şeklinde uyguladım. Bir hafta sonra düzelmeler gördüm ve 15 gün dolunca aynı uygulamayı yapacağım.
gelişmeleri bildireceğim. Ne hastalığı olduğunu bilmediğim için böyle bir kokteyle başvurdum. Bu birleşimin hiç bir bilimsel dayanağı yoktur.

sevgili salserol,

bu karışımları nereden edinebilirim?
Bir de leylandiler nasıl sulanır?Benim bahçemde yaklaşık 30 tane yeşil yapraklı leylandim var...bazılarında sizdeki gibi kurumalar olmaya başladı.Günde 1 kere suluyorum.Sizin bahsettiğiniz ilaçları nereden alabilirim? Bilgi verebilirseniz sevinirim

mbs
08-09-2008, 10:23
Merhabalar,
Gordugum kadariyle 1 sene ara ile ayni zamanlarda yani temmuz agustos doneminde kurumaya benzeyen bu durum olusuyor. Ancak sulama ile bir baglantisi oldugunu sanmiyorum zira bizim bahcede su problemi yok. Cimlerimizde hafif bir mantar yayilmasi var ama gecen sene de cimlerde ayni durum varken Leylndilerimizde hic sorun olmamaisti. Bu hastalik icin sayin Salserol'un krisimini uygulamaya calisacagiz. Umarim sonuc alinabilir. Baska bir tecrubesi olan paylasabilirse cok sevinirim.
tesekkurler

salserol
09-09-2008, 22:36
selamlar.
Bu sefer karışımım bir işe yaramadı :( ikinci bir atak yaşadım ve maalesef 4 ağacımı kaybettim.

yucel ozbakis
30-10-2008, 12:04
100 litre suya 100 cc supracit adlı ilaç kullanırsanız sorununuz biter... hastalık adı.:(san jose)

nariçi
18-12-2008, 09:09
Bu durum normal zannediyorum, bitki zaman zaman ibreli küçük dallarda yenileme için kurutma yapıyor, makasa alışık olduğundan makas vurmayınca kendiliğinden kuruma yapıyor gibi!! Ben çıt mazılarından bir kaç tane boylandırdım ağaç oluyorlar, bu kurumalar onlarda da görülüyor. Silkeliyorum dökülüyorlar, ağaçlar normal, başka bir durumun olduğunu bilenler varsa öğreniriz.

salserol
19-12-2008, 16:35
ağaçları2-3 ay evvel söktüm. Daha sonrada otopsi yaptım ve kökü bile kurumuştu.. dikkatimi çeken olaylardan bir taneside, toğrağın saksı şeklinin hiç bozulmaması ve 1senelik periot içinde hiç dışarıya kök atmaması..

karanimo
15-03-2009, 13:53
arkadaşlar geçen yaz leylendi problemini bende yaşamıştım. ziraat mühendisi arkadaş ya mantar **** kırmızı örümcek etken olabilir demişti. bende buna karşılık fungusit+insektisit+yaprak gübresi karışımı uygulamıştım ve kurumayı engellemiştim. isteyen arkadaşlar bir yetkiliye danışmak suretiyle deneyebilirler...

ZECK
01-04-2009, 16:14
arkadaslar gecenyaz ayni sorunu bende yasadim. 10 ad agacimi kaybettim malesef. ilaclama ile cozum buluna biliyor .ancak en etkin cozum. agaclarin alt dallarini yaklasik 40 cm yukseklige kadar kesmek ile mumkun. agacin govdesini meydana cikarmak gerekiyor. ozellikle kuruyan dallarin temizlenmesi gerekli. bu yontem ile nerede ise kurumaya yuz tutmus 45 ad agacim su anda oldukca saglikli bir sekilde yasamaya devam ediyor. bu uygulama ile birlikte diger ilaclama yontemleri daha iyi sonuc veriyor. en azindan benim bahcemde oyle oldu.
bu arada kestiginiz dallar daha sonra yavas yavas yerine geliyor..

panda
16-05-2009, 09:14
Kasım ayında bahçemize paravan olsun diye ektiğimiz leylandilerin tamamı yavaş yavaş kuruyor. Fidanları 1,5-2 metre olarak sepetli şekilde Kavakçılık'tan satın almıştık. Kışın belli aralıklarla birer kez önce kompozit gübre, daha sonra da doğal hayvan gübresi koyuldu kök çevresine dairesel çeper şeklinde. Rüzgardan kökleri oynamasın diye 3 yanından kazığa bağladık.

Satın alırken "%10'u tutmayabilir" denmişti, ancak şu an hepsi günden güne sararıyor ve hiçbiri kurtulacak gibi görünmüyor.

Ayrıca bir diğer ayrıntı da şu ki ağaçlar tepedeki dallarından değil aşağı dallardan başlıyor kuruyup sararmaya. Bir hastalık mıdır bu, yoksa yanlış bir uygulama mı yaptık, fikri olan varsa paylaşır mısınız?

Bu ağaçlar tamamen kuruyunca, mecburen söküp yerlerine (bu kez saksıda yetişmiş) ağaçlar ekmeyi planlıyoruz, zira açık köklü ağaçları ekmek için mevsim zaten uygun değil. Tutması leylandi'den daha garanti olan bu tür bordür ağaçları tavsiyenizi de alabilirim.

doğalbahçe
21-05-2009, 10:05
Sn.panda

Sapanca ilçesinde yeşil leylandi yetiştiriciliği yapmaktayım, sorununuzu okuyunca biraz hayret ettim desem yalan olmaz, esasında yeşil leylandiler toprağa adaptasyonları kolay olan dış mekan bitkileridir. Kasım ayında tutma oranının yüksek olması gereken bir dönemdir, yanlış anlamadıysam leylandileriniz dikim öncesi saksı da ekili değildi, çıplak kök olarak alınmıştı. Çıplak kök alınan türlerde risk her zaman için muhtemeldir. Yapılan işlemlerde her hangi bir olumsuzluk gözlenmemektedir. Çıplak kök olarak belirttiğim üretici tarlasına leylandiyi ekmiş burada büyütmüş daha sonra bu ürünlerini satmak amaçlı sepetlere aktarmış olabilir. Bu şekilde ise tutma şansını, saksıda yetişmiş leylandiye oranla çok düşüktür.

Alt kısımlardaki saraltıların Hastalıkla ilgili olmayacağını düşünüyorum , leylandinin toprağa tutmadığını göstermektedir. Ayrıca leylandileriniz boyları 2.5- 3 metre gibi fotoğraflardan gözlemledim bilmiyorum yanlış tahmin etmediysem. Büyük ağaçların toprak adaptasyonları kolay olmamaktadır.

Çit amaçlı düşünüyorsanız yeşil leylandiler idealdir, yeşil leylandi türü haricinde yine servi türlerinden gold riader olabilir, smargart türü olabilir, alev ağacı adı verilen türler vardır bu türler çalı tipi türlerdir ekilebilir diye düşünüyorum. Saygılarımla.

panda
21-05-2009, 14:03
Sn. mtuncer,

bilgi verdiğiniz için çok teşekkür ederim öncelikle. Biz bunları Kavakçılık A.Ş.'den sepetli olarak aldık ancak tabi ki kökleri yine de bu söküm dikim işinden zarar görmüştür diye tahmin ediyoruz. Yine de hepsinin kurumaya yüz tutması çok üzücü. Bu arada geçenlerde kendi kendine kuruyup kırılan dalların içini incelediğimizde kurt vb. böcek olduğunu farkettik. Yani bu ağaçları içten içe yiyip kurutan bir haşere de olması muhtemel.

Sonuç olarak görünen o ki hepsi ya da tamamına yakını kuruyacak. Ve bu ağaçlar kuruyunca yerlerine yine 1,5-2m civarı leylandi ekmeyi düşünüyoruz ancak bu kez saksıda olanlardan tabi. Saksıda leylandilerin bu mevsimde ekilmesi sakınca doğurur mu?

doğalbahçe
21-05-2009, 14:32
Sn.panda

Rica ederim önemli değil, ****** fungisit adı verilen mantari zararlıların etkisiyle de olabilir.
Saksıdaki ürünler için bu aylarda dikimi konusunda her hangi bir sakınca yoktur. Aşağıda bir kaç çeşit örnek yer alıyor.

doğalbahçe
21-05-2009, 14:40
Aşağıda alev ağacı, Gold rider servisine bir villanın önünde çekilmiş örnek yer almaktadır.

Kocaeli Sapancaya yakın bir yer direk üreticiden leylandilerinizi veya çeşitlerinizi temin edebilirsiniz, bu konuda üzerimize düşeni yapmaya hazırız. Saygılarımla

Orhan Özbilgiç
22-05-2009, 09:39
[QUOTE=mtuncer54;426818]Aşağıda alev ağacı, Gold rider servisine bir villanın önünde çekilmiş örnek yer almaktadır.

Sayın mtuncer;

Benim bahçemde altuni leylandilerim var. Yukarıdaki resimlerdeki gold rider' lere çok benziyor.
Birbirlerinden farkı nedir?
Nasıl ayırt edebiliriz.?
Saygılarımla.

doğalbahçe
22-05-2009, 13:19
Sn. Orijin

Evet altuni leylandi servisi ile Gold Rider benzermiş gibi görünmekteler, gold rider renk olarak altuni leylandiye göre daha sarı renktedir, adeta altın sarısını andırır , altüni leylandilerde de yeşil renk biraz hakimdir, sarı renk ile karışık bir şekilde.
Dal yapılarına baktığınızda gold rider ana gövde kısımlarında dolgun ve sıktır.

Orhan Özbilgiç
22-05-2009, 22:42
Sn. Orijin

Evet altuni leylandi servisi ile Gold Rider benzermiş gibi görünmekteler, gold rider renk olarak altuni leylandiye göre daha sarı renktedir, adeta altın sarısını andırır , altüni leylandilerde de yeşil renk biraz hakimdir, sarı renk ile karışık bir şekilde.
Dal yapılarına baktığınızda gold rider ana gövde kısımlarında dolgun ve sıktır.

Görsel sunumlar eşliğinde, hiç unutmayacağım bir biçimde beni bilgilendirdiniz.
Çok teşekkürederim, sayın mtuncer.

doğalbahçe
23-05-2009, 04:41
Sn. orijin

Rica ederim, yardımcı olabildiysem ne mutlu bana, saygılarımla.

ByFavori42
26-05-2009, 17:57
81629
1
81630
2
81631
3
81632
4
81634
5

Öncelikle merhabalar arkadaşlar formunuza yeni katılıyorum çok güzel düşünülmüş. Birkaç sorum olacaktı yardımcı olabilcek arkadaşlar varsa şimdiden teşekkürler.1 2 3 4 teki resimdeki çamların hepsini aynı zamanda aldım ama bazıları çok büyürken bazıları hiç gelişemedi. Dikkat ederseniz 4. resimdeki çamda yavaş yavaş kuruyo 25 yakın çam almıştım bunların 5 tanesi kururken 5 taneside çok az bi gelişme gösterdi sebebi nedendir? Birde 5. resimdeki çam 12 15 yaşlarında bu çamın dalını kesip toprağa ekersem çıkarmı? Veya diğer leylandilerin herhangi bir dalını kesip toprağa eksem çıkarmı? Birde çelik nedir? Şimdiden sağolun.

doğalbahçe
26-05-2009, 20:33
Sn. ByFavori42
Değerli forum üyelerinden bir üyemizin de sizin sorununuza benzer bir durumla karşı karşıya olduğunu görmüştüm

doğalbahçe
26-05-2009, 20:38
Ayrıca 12-15 yaşlarındaki mavi servinizden çelik alarak değil de yaz sonuna doğru tohum kozalaklarını toplayarak tohumları çimlendirmek üzere çoğaltabilirsiniz. Forumda çelik ile ilgili bir çok bilgi mevcut açılan başlık altında farklı konulara yorum yapmak mederatör tarafından uygun görülmeyebilir.

ByFavori42
26-05-2009, 21:21
sn.

mtuncer54 verdiğiniz bilgiler için teşekkürler yaz sonu olarak ağustos ayıdır diye düşünüyorum umarım doğrudur pek fazla bir bilgim yok bitki konusunda kusura bakmayın.

doğalbahçe
26-05-2009, 22:03
Sn. Byfavori42

Ağustos ayı sonuna doğru mavi servinizin kozalakları kendi kendine açılmadan önce kozalaklarını toplayabilirsiniz.

smyrna1983
01-07-2009, 14:45
mavi selvinizin köklerinde bi problem olabilir tabi eğer virütik **** besin eksikliği gibi bi durum yoksa o yüzedn onun tesbitini yapıp eğer biyotik bi problem yoksa hümik asit uygulaması yaparsanız durumu düzeltebilirsiniz

lones
15-09-2009, 23:20
herkese selam,benim öğrenmek istediğim kış şartlarının biraz sert geçtiği Kocaelinin kuzeyinde kalan taşköprü mevkiinde çit bitkisi olarak gold rider uygun olurmu yoksa yeşil leylandimi kullansam daha mantıklı olur?

Nesrin Sarı
16-09-2009, 00:14
Sayın lones bence mtuncer54 ün 7numaralı mesajındaki ilk bitki çok güzel bir seçim olabilir.

lones
16-09-2009, 10:25
zaten benimde sorduğum bitki o işte,gold rider yani..duruşu rengi çok güzel ama soğuk iklimde nasıldır onu merak ettim,kuzeni yeşil leylandi çok dayanıklı mesela.

doğalbahçe
16-09-2009, 10:31
herkese selam,benim öğrenmek istediğim kış şartlarının biraz sert geçtiği Kocaelinin kuzeyinde kalan taşköprü mevkiinde çit bitkisi olarak gold rider uygun olurmu yoksa yeşil leylandimi kullansam daha mantıklı olur?

Sn. lones,

Her ikisi de bence çok güzel bitkiler birazda sizin tercihinize kalmış bir durum. Müşterilerimiz çitte daha çok yeşil leylandiyi tercih edilmektedir, yeriniz biraz daha rüzgarsız site içerisinde bir yer olmuş olsaydı gold raider tercih edilmesi daha uygun olurdu. Bu konuda dilerseniz yardımcı olabilirim.

doğalbahçe
16-09-2009, 10:35
zaten benimde sorduğum bitki o işte,gold rider yani..duruşu rengi çok güzel ama soğuk iklimde nasıldır onu merak ettim,kuzeni yeşil leylandi çok dayanıklı mesela.

Ama yine de ekilmesinde bir sakınca yoktur, leylandi türünde olduğu için aynı özellikleri taşımaktadır. Kocaeli merkezde yol boyunca gold raider'lar peyzajda kullanıldığını gözlemlemekteyim.

godofwar
17-09-2009, 22:48
Merhaba arkadaşlar ,

Aynı kurumalar bendede var acaba bunun nedeni tam olarak neden kaynaklanabilir? 4 adet kuruma aşırı leylandilerin neredeyse her yerini kapladı. Yerini değiştirip sulama olsun diye fidanlıktaki arkadaşlar yağmurlama fıskiyelerının altına almışlar. Acaba sulamadan kaynaklı güneşin etkisiyle kuruma olabailirmi ? Su mercek etkisi yapıp yakmış olabilirmi ? Yoksa hastalıktan dolayımı ? Yarın fotoğrafları sizler ile paylaşacağım . Bu konuda bilgi verirseniz sevinirim. Zeck ardaşımızın dediği gibi yarın ilk işim kuruyan dalları budamak olucak ama sanırım budama sonucunda sadece ana dal kalma ihtimali olucak.

doğalbahçe
18-09-2009, 08:20
Merhaba arkadaşlar ,

Aynı kurumalar bendede var acaba bunun nedeni tam olarak neden kaynaklanabilir? 4 adet kuruma aşırı leylandilerin neredeyse her yerini kapladı. Yerini değiştirip sulama olsun diye fidanlıktaki arkadaşlar yağmurlama fıskiyelerının altına almışlar. Acaba sulamadan kaynaklı güneşin etkisiyle kuruma olabailirmi ? Su mercek etkisi yapıp yakmış olabilirmi ? Yoksa hastalıktan dolayımı ? Yarın fotoğrafları sizler ile paylaşacağım . Bu konuda bilgi verirseniz sevinirim. Zeck ardaşımızın dediği gibi yarın ilk işim kuruyan dalları budamak olucak ama sanırım budama sonucunda sadece ana dal kalma ihtimali olucak.

Sn. gadofwar,
Aşağıdaki linkte aynı konu başlığına benzer sorunlar ile ilgili yorumlar mevcut.

http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=15580&highlight=leylandi

godofwar
24-09-2009, 19:43
Sn Mtuncer

Bildiğiniz üzere kurumadan yana benimde başım dertte. Yaklaşık olarak 20 + 30 leylandi dışarıdan aldık. Tahminim üzerine reğlikajdaki fidanları saksılara ekip göndermişler. Fidanlar mayıs ayında alındı ve son 1 aydır fotoğraflarda görünen kurumalar meydana geldi. Dediğim gibi yağmurlama fiskiyelerinin altına konulmuş ve öğleden sonra 14:00 ile 15:00 arrası fiskiyeler açılarak sulanmış. Benim tahminim suların mercek görevi görerek yakması. Bunun nedeni ne olabilir acaba ? Bu konuda yardımlarınızı bekliyorum. Şimdiden teşekkürler

Saygılarımla

doğalbahçe
24-09-2009, 20:17
Sn Mtuncer

Bildiğiniz üzere kurumadan yana benimde başım dertte. Yaklaşık olarak 20 + 30 leylandi dışarıdan aldık. Tahminim üzerine reğlikajdaki fidanları saksılara ekip göndermişler. Fidanlar mayıs ayında alındı ve son 1 aydır fotoğraflarda görünen kurumalar meydana geldi. Dediğim gibi yağmurlama fiskiyelerinin altına konulmuş ve öğleden sonra 14:00 ile 15:00 arrası fiskiyeler açılarak sulanmış. Benim tahminim suların mercek görevi görerek yakması. Bunun nedeni ne olabilir acaba ? Bu konuda yardımlarınızı bekliyorum. Şimdiden teşekkürler

Saygılarımla

Çok üzücü bir durum, bende iş yerime giderken yol boyunca Kocaeli belediyesi bünyesinde E5 kenarlarında çit bitkisi olarak leylandi kullanılmış olduğunu görüyorum benim dikkatimi çeken ara ara kurumaların veya alttan yanmaların gözlemlenmesi olmuştur, ayrıca yine başka yerlerde tren seyahati sırasında gördüklerimle benzer bir izlenime sahip eklemiş olduğunuz fotoğraflar. Edremit benim bildiğim kadarıyla sıcak iklimin var olduğu bir şehrimiz, sulama saatleri ise çok tedirgin edici saatler, biz sulamalarımızı 5 ve sonrası 6 çok sıcak havalarda biraz daha geciktirmekteyiz, şöyle ki siz birde fıskiler vasıtasıyla sulamaktasınız, düşünün çok sıcaklarda yol kenarına dökmüş olduğumuz bir kova su nasıl buharlaşmaktadır, o saat dilimlerinde havanın sıcaklığının arttığı bir dönemde bu şekilde uygulama bence yanlış bir uygulamadır. Ayrıca aşırı sulanan yeşil leylandilerde sararma tipi bir rahatsızlanma meydana gelmektedir, daha açık bir yeşil renk hakim olmaktadır. Birde dikkat ederseniz mantar hastalıklarından da kaynaklanan sorunlar meydana gelebilmektedir, mazılarda görünen bu sorun yeşil leylanlandilerde de görülmeye başlandı, ayrıca böcekler den kaynaklanan sorunlar için zirai önlemler almakta fayda vardır.

godofwar
24-09-2009, 20:42
Haklısınız Tuncer bey ,

Ben saha çalışmalarına katıldım bir kaç hafta fidanlık ile ilgilenemedim çok fazla fidanlıkta sulama sistemi yok bu neden ile sulama hortum ile olmakta aynı zamanda gölgeleme yapılan alanda gül şimşir gibi bitkilerin bulunduğu yerde yağmurlama fiskiyeler ile yapılmakta. Sulamaya yetişilemediğinden çalışanlar Leylandileri fiskiye ye yakın olan yerlere koymuşlar. Haliyle ne kadar gölgelik olsada o saatlerde fiskiyeler açılınca az da olsa bir mercek etkisi yapmıştır. Fidanlıkta görünce hemen onları başka yere aldım. Umarım en kısa sürede düzelirler. Bahsettiğiniz gibi hastalıklarda meydana gelmiş olabilir. Primadal mazılarımızında en üst tepe uçlarında yanmalar oluşmuş dediğiniz üzere hastalık belirtisi olabilir. Bu konuda dikkat etmem gerekicek . İlginize çok teşekkür ederim. Gerekli önlemleri en kısa zamanda alıcağım. Ayrıca bu kuruyan leylandilerde budama yapsam düzelme meydana gelirmi?

doğalbahçe
25-09-2009, 20:22
Kuruma bayağı ilerlemiş durumda kısmi kurumalarda başarılı olunabilir ama durumları hiç iç açıcı değil gibi görünüyorlar.Rica ederim.

godofwar
25-09-2009, 22:25
Hımm o zaman bekleyip görücez . Eğer herhangi bir değişim olmazsa otopsi yapar durumuna bakarım. Gerçi kuruyan bölgelerin ucunda az da olsa yeşil yapraklar mevcut belki kendine gelir. Umarım kendine gelir gelişmeleri haberdar ederim. İlginize teşekkürler

doğalbahçe
25-09-2009, 22:29
Yeter ki iyileşmeler gözlemlensin Sn. godofwar, Rica ederim.

Gezegen
29-09-2009, 23:18
arkadaşlar bende de var aynı sorun ama leylandi olmadığını sanıyorum yardımcı olursanız sevinirim.acaba uçlarından alsam tazelermi **** kuruma dururmu

Douglas Fir
30-09-2009, 08:35
Görebildiğim kadarıyla bu leylandi değil. Resimdeki bitki bir mazı. Şu an bitki büyüme döneminde olmadığı ve kendini tamir etme şansı olmadığı için budama yapmanızı önermem. Aslında mazılarda az güneş alan iç dallarda bu tür sararmalar görülür. Bana mevsim itibarıyla çok sağlıksız bir bitki gibi gelmedi. Kış mevsiminde dış dallar da pas rengini alacaktır zaten. Bence ilkbaharı bekleyin ve bitkideki gelişmeye göre hareket edin. Hem ilkbahar ortası budama ve bitkinin daha sıkı ve sağlıklı sürgünler vermesi için en uygun zamandır.

Gezegen
30-09-2009, 14:54
teşekkur ederim douglas fir tavsiyelerine uyucam umarım tekrar canlanır

doğalbahçe
30-09-2009, 16:49
Fotoğraflara bakınca altuni mazı türüyle karşılaşıyoruz, ama malesef çok bakımsız bir durumda. Orta kısımlarında yanmalar mevcut, forumsuz bir şekilde kendi halinde büyümeye çalışıyor. Budamayı ben tavsiye etmem çünkü budama bir tür terbiye işlemidir yani olağan büyümelerde yan fazla dalların kesilmesiyle boya, boy kısmından kesilmesiyle de yan dalları doldurabilme imkanı sunmaktadır. İlk olarak yanmış mazı dallarının silkelenerek temizlenmesi gerekmektedir, ayrıca sulama konusunda da bir sıkıntı olduğunu düşünüyorum.

godofwar
30-09-2009, 17:45
Görebildiğim kadarıyla bu leylandi değil. Resimdeki bitki bir mazı. Şu an bitki büyüme döneminde olmadığı ve kendini tamir etme şansı olmadığı için budama yapmanızı önermem. Aslında mazılarda az güneş alan iç dallarda bu tür sararmalar görülür. Bana mevsim itibarıyla çok sağlıksız bir bitki gibi gelmedi. Kış mevsiminde dış dallar da pas rengini alacaktır zaten. Bence ilkbaharı bekleyin ve bitkideki gelişmeye göre hareket edin. Hem ilkbahar ortası budama ve bitkinin daha sıkı ve sağlıklı sürgünler vermesi için en uygun zamandır.

Sayın Douglas Fir

Benim leylandilerimde de aynı sorun vardı. Fakat olduğu gibi kurumuslardı bende belli noktaya kadar hem yan hemde tepe budaması yaptım. Budamada gördüğüm kadarıyla dip kısımlarında hala yaş fakat orta kısmı kuruma gerçekleşmiş kabuk kestiğim noktanın kabuk kısmında gördüğüm kadarıyla öyleydi. Sadece bekliycez. Ayrıca pramidal mazıkarımdada belli bir noktalarda kurumalar söz konusu fotoğrafları ekte hangi sebepten kurumalar olabilir arkadaşlar ?

doğalbahçe
30-09-2009, 19:12
Sn. Godofwar,

Mazılarınızın sararan kısımlarında mantari hastalıktan ötürü sararmalar mevcut, bu konuyla alakalı olarak yaşamış olduğum sıkıntılardan ötürü ve mazı yetiştiren bir çok kişi üretimlerinde bulunan yüzlerce, yalovada binlerce mazı hastalıktan ötürü zayi oldular sökülüp atıldılar.
Tavsiyem ise bu kısımları ana gövdeye birleşke yerlerinden keserek, kesilen bu dalları mazı fidelerinden uzaklaştırmanız gerekmektedir, kesme işleminde kullandığınız budama araçlarını steril hale getirmelisiniz. Diğer budama yapacağınız fidelere bu hastalığın bulaşmasını engellemek adına dikkat etmelisiniz. Bu aylarda Captan 50 ve diğer ilaçlardan mantari hastalıklardan korumak için zirai önlemler alınmaktadır.

godofwar
30-09-2009, 21:17
Sn Mtuncer54

Anladım teşekkür ederim sağolun. Yarın ilk işim hem o bölümleri gövdeden kesmek hemde mantar ilacı atmak olucak . Benim kullandığım süs bitkilerine bayer marka bir ilaç var çökme engelleyici acaba mantari hastalıklar için toz şeklinde onu kullanabilirmiyim yoksa captan 50 veya başka bir ilaçmı almam gerekir.? Peki captan 50 her tür iğne yapraklı agaçlara zirai önlem için atılabilinirmi? Veya tüm agaçlara atılabilirmi? Dış budak, londra çınarı, sığla, vs

doğalbahçe
30-09-2009, 21:25
Sn Mtuncer54

Anladım teşekkür ederim sağolun. Yarın ilk işim hem o bölümleri gövdeden kesmek hemde mantar ilacı atmak olucak . Benim kullandığım süs bitkilerine bayer marka bir ilaç var çökme engelleyici acaba mantari hastalıklar için toz şeklinde onu kullanabilirmiyim yoksa captan 50 veya başka bir ilaçmı almam gerekir.? Peki captan 50 her tür iğne yapraklı agaçlara zirai önlem için atılabilinirmi? Veya tüm agaçlara atılabilirmi? Dış budak, londra çınarı, sığla, vs

Kullanım için diğer türlerde denemedim evet kullanırsınız dersem olmaz, bakır ihtiva eden ilaçlar mazılarda kullanımını ilçe tarım müdürlüğünde görevli ziraat mühendisi tarafından belirtilmişti, captan 50 de bunlardan 1 tanesi, şuan görülmekte olan bu mantari hastalığın kesin çözümünün şuan itibariyle olmadığını bu nedenlede bir kaç ilaç tavsiye edilmektedir.

godofwar
30-09-2009, 21:48
Benim bildiğim meyve ağaçlarında böyle durumlarda göztaşı ile kireç karışımı yaparak atılıyordu . Kestikten sonra gene her ihtimale karşı önlem almak en doğrusu. Yoksa dediğiniz gibi yayılırsa durdurmamız neredeyse imkansız olabilir. Telef yaşayabiliriz. Bu arada ne coco-peat nede perlit temin edebildimç Henüz beklemedeyim. Hafta sonu dışarıya şehirdışına çıkma imkanım var veya yarın ordan temin etmeye çalışacağım.

doğalbahçe
30-09-2009, 22:07
Mazılardaki bambaşka bir olay 500 adet mazımız vardı geçen senelerde 50 adet kalmıştı, hastalık bulaştı ve kurtarılamadı, böyle durumlarda sahadan en kısa sürede bu tip hastalıklı türler uzaklaştırılmalı, toprakları kullanılmamalı, saksıları dahi kullanılmadan atılmalıdır. Çok ciddi bir durum mazılardaki bu tip mantari hastalıklar. Cocopeat temin konusunda sıkıntı yaşarsanız haberim olsun, talebinize karşılık vermeye çalışırım. Pelit yerine dere kumu kullanabilirsiniz.

godofwar
30-09-2009, 22:28
Üzüldüm gerçekten oldukça büyük bir kayıp. Doğru o zaman o hastalık geçirev mazıları ayrı bir yerde toplayıp gerekli budamayı yapıp ve ilaç uygulamasından sonra bekleyip görücez. Ayrıca forumu karıştırırken bu linkte benzer bir durumla karşı karşıya kaldığında tavsiye üzerine http://agaclar.net/forum/showthread.php?t=4472
ardaşımız bu ilaç karışımını kullanmış altuni servilerinde; Summitop ve Cupravit i karıstırıp 1 ilaclama yapıyoruz.Ardından 8-9 gun sonra Aliette ve Rovral i karistirip gene puskurtme seklinde uyguluyoruz )

İlginiz için teşekkürler syn Tuncer zaten her ihtimale karşı ince ve kalın dere kumu tedarik ettirdim aynı zamanda organik maddece zengin kestena orman toprağı getirttim. Elimde eksik olan polietilen köpüklü balık kasası ve cocopeat. Elimizde oldukça fazla v,yollerimiz mevcut ama su aktarma yeri çok fazla ve köklendirmek için derinlik yetersiz o nedenden dolayı viyol kullanmayı düşünmüyorum. Köpük kasaları olursa derinlikte yeterince sağlanmış olur. Bakalım yavaş yavaş hepsini tedarik ediyoruz ama biraz zaman alıyor pazartesi belli olur. Eğer edemezsek sizinle temas kurarım.

doğalbahçe
01-10-2009, 09:23
Balık kasası konusunda su drenajı yeterli olmadığından ötürü kullanmanızı tavsiye etmem, denemesi yapılmış olup az miktarda denemede bulunmanızı ağırlığınızı viyollere vermenizi tavsiye ederim. Balık kasalarına ekecekseniz çeliklerinizi sık dikmemeye gayret ediniz.Sık dikilen çeliklerde toprak verilen suyu kuratamamaktadır, ayrıca kutunun alt ve yan taraflarına bol miktarda delik açmanız da fayda vardır.

godofwar
01-10-2009, 18:46
Viyollerimiz maalesef dediğim gibi oldukça az derinlikleri mevcut çelik için uygun değil yani anlıyacağınız. Aslında derin ciyoller var . Bu çelik için viyollerin derinlikleri ne kadar olması gerekir? birde çok fazla yer kaplıycaklar tahminen .

Douglas Fir
01-10-2009, 19:11
Samargart Mazılarınızdaki mantar hastalığı için üzüldüm. Captan 50 mantar ilacının etken maddesidir. Bu vakalarda kullanabilirsiniz. (200-250 gr./100 litre) Sayın mtuncer'in de belirttiği gibi aletlerinizin sterilazyonu çok önemli. 10/1 ölçek çamaşır suyu ile bunu yapabilirsiniz. Hatta eski saksılarınız tekrar kullanırken yine bu karışım ile yıkayın derim. Bu arada bitkilerin birbirine çok yakın dikilmeleri ya da bulundurulmaları da mantar hastalıklarını tetikler. Özellikle de nemli ve rüzgarın az olduğu iklimlerde... Sizinkiler de çok yakın duruyorlar.

Perliti dere kumuna tercih ederim. Çünkü steril ve nötrdür. Yapı izolasyonlarında da kullanıldığı için inşaat malzemesi satan yerlere de sorabilirsiniz. Ben Ankara'da böyle bir dükkandan alıyorum.

godofwar
01-10-2009, 20:43
Sayın Douglas Fir
İlginiz için teşekkürler .En kısa sürede bu işlemleri gerçekleştireceğim. Evet haklısınız gerçekten yakınlar ama yapılcak birşey yok fidanlığımız 7 da ve oldukça fazla sayıda fidan bulunmakta hatta bunları koyucak yer dahi zor buluyorum. Düzenleme yapıcaz fakat bunun içinde oldukça zaman alıcı ve iş gücüne ihtiyaç var:) Hepsi fidelerin saksılarda hatta gelip fidanlığımızı görseniz Aman Tanrım dersiniz felaket işler acısı. En kısa zamanda dediğiniz gibi düzenleme yapıp tam bir fidanlık haline getireceğim. Benim istediğimde zaten bu . Hem bakımı hemde sulanması açısından kolaylık sağlıyacağı kesin.

Evet perlit dediğiniz gibi hem steril hemde nötrdür. Ayrıca torfla uyumu çok iyi. Torfun nemini kaçırmasını engeller ve daima nemli tıtar diye düşünüyorum. Sanırım yarın onuda temin edebiliriz diye düşünüyorum. Peki siz çeliklerinizi nereye ekiyorsunuz (kasa,viyol vb )? Hangisi daha iyi sonuç verir? Bizim viyollerimiz çelikleme için derinlikleri uygun değil o neden ile viyol yerine kasa kullanmayı düşünüyorum. Birde siz neler üretiyorsunuz hangi tür fidanlardan üretiyorsunuz?

godofwar
01-10-2009, 21:58
İnşallah sayın akonna bizim istediğimizde o zaten. Onlara bebeklerimiz gibi bakmaya istedikleri ortamı ihtiyaç duyduğu bakımı vermeye çalışıyoruz elimizden geldiği kadarıyla..

Douglas Fir
02-10-2009, 08:00
Sayın godofwar,

Ben Ankara'da mavi ladin ve sedir ve çalı üreticiliği yapıyorum. Şimdilik küçük çapta bir girişim ama ben de tek başıma çalıştığım için yetiyor. Çelikleme için ya 15-16 cm derinliği olan 24'lü viyol ya da derin kasa kullanıyorum. Kolay gelsin.

godofwar
02-10-2009, 21:11
Syn Douglas Fir

O kadar cevap yazmıştım sanırım site hışma uğradı ve birden kilitlendi:) Ne yazıcağımıda unuttum iyimi. Evet viyollerimizin derinlikleri maalesef uygun değil çelikleme için bende elimdeki olanakları kullanıp kasalara çelikleme yapıcağım. Bu arada size mavi ladinlerimi göstermek isterim 12 yaşlarında ve kozalarlıda mevcut. Ayrıca kozalakların içinde tohumlarda var. Gerçi az var ama sanırım şanslıyım..

Douglas Fir
03-10-2009, 20:10
Aslında viyol derinliği alınacak çeliğe göre değişebilir. Sarıcılar için fazla derine gerek yok. Aslında haddinden fazla derin çelik viyolu köklenmeyi geciktirebilir. Belki de elinizdekiler ideal viyoller olabilir. Perlit kullanacaksanız ve IBA'nızda ilave besinler yoksa besin eriği kullanın derim. Bunu da bana bir üretici söylemişti. Ama torfta ya da steril toprakta yapacaksanız gerek yokmuş.

Mavi ladinleriniz çok güzel. Tohumlar az olsa da toplayın. Sanırım siz de üreticisiniz. Mavi servilerin de maaşallahları var. Kolay gelsin.

godofwar
04-10-2009, 00:10
İnsan kıyamıyor kozalakları toplamaya kolay kolay açmazlarda :) Bugün bi kaç tanesini topladım. İçlerinden azda olsa tohum çıkıyor az dediğimde 10 taneden aşağı değil. IBA mda yalnızca saf alkol + saf su ile karışım yaparak yapıcam. Evet bende üreticiyim ama belediye için üretiyorum artık ileride kendim içinde üretmeye başlıycağım. Teşekkürler sağolun artık pazartesi işlemlere başlıycağım. Bakalım gelişmeler neler olucak.

Douglas Fir
04-10-2009, 14:04
IBA+saf alkol+saf su karışımı için steril toprak daha uygun olabilir. Besin eriği derdinden kurtulursunuz. Perlitle yapacaksanız bitkilere ilave besin gerekebilir. Kolay gelsin.

godofwar
04-10-2009, 16:16
Anladım dediğinizi. Ben zaten perliti tek olarak kullanmayı düşünmüyorum. Harç olarak ya torf ile birlikte kullanmıyı düşünüyorum. Steril torak bulmam zor olucağı için torf+ perlit daha uygun. Ayrıca besin eriği biraz uygulaması biraz zor olur nedne derseniz. Her çeşitin besin isteği farklıdır. Bu nedenle yetiştirilecek olan **** köklendirilecek olan bitkinin ihtiyaç duyucağı besinleri belirleyip besin eriği olarak vermek gerekmektedir. Benim bildiğim kadarıyla bu. Ama bence çok gerekli birşey değil köklendirme için..

Douglas Fir
04-10-2009, 20:57
Kolay gelsin. Umarım herşey yolunda gider.

godofwar
04-10-2009, 22:43
Teşekkürler Douglas Fir. Sizede kolay gelsin herşey herkesin gönlünce olsun.

godofwar
06-10-2009, 21:28
Merhaba arkadaşlar bugün mantar hastalıklı olan mazılarımdan bir örnek alıp ilaç bayiine gittim . Bana mantar hastalığı için bir karışım verdi. Bunu sizinle paylaşmak istiyorum.
10 lt suya decis insektisit 5 ml + saneb m-22 bu (toz halinde olduğu için gram yerine 50 ml ölçekli kab dolusu olarak ölçülendirilmiştir. Yanlışlık olmasın ) 50 ml lik dolu ölçek fıngusit (mantar ilacı) tavsiye etti. Yarın uygulacağım. Peki bilgisi olan arkadaşım bu ilaç faydalı olurmu?

yarenimex
11-05-2010, 22:59
Mart ayında 1.5 m boylarında üç adet tüplü alacalı leylandi diktim.Bir tanesinin dikildiği yere intibakı, gelişimi ve neşesi normal.Yalnız diğer ikisinde yapraklarda ciddi kuruma oldu ancak dallar ve gövde canlı duruyor. Ben de ısrarla sulamaya ve topraklarını devamlı nemli turtmaya devam ediyorum. Birinde canlanma tekrar başladı ve yan dalların gövdeye bitiştiği koltuklardan yeni yapraklar vermeye başladı.Çok ağır yaprak kuruması olan üçüncü leylandmde de yeni yeni gövdede gölgede kalan bölgelerde yaprakçıklar oluşmaya başladı. Güneş'in tesiri daha da artmadan ve havalar iyice ısınmadan köklendirmeyi artırabilirsem kurtulacaklarını ve tekrar canlanacaklarını umuyorum.Bunun için de bugün söğüt suyu kürü uygulamak üzere söğüt dallarından kestim ve üzerine sıcak su dökerek dinlenmeye bıraktım.Yarın da bu su ile bu sorunlu leylandilerimi sulayacağım. Ne dersiniz, bu uygulama köklendirmeyi artırıp leylandilerimi kurtarabilir mi ? Daha önce böyle bir uygulama deneyen ve olumlu sonuç alan arkadaşımız var mı ?

rockobs
22-08-2010, 18:19
Merhabalar,

leylandi sulama ile ilgili bir soru sormak istiyordum, yeni konu açmak yerine buraya mesaj yazmak daha uygun olur diye düşündüm:

Bahçeme çimler için otomatik sulama sistemi kurduracağım. Bahçe sınırlarına çit olarak diktiğim leylandiler için ayrıca bir damla sulamı sistemi kurmama gerek var mıdır?
Yoksa çimler için yapacağım 15'er dakikalık sulamalar onlar için de yeterli mi?
(60 cm arayla dikili 2 metre uzunluğunda leylandiler, 6 ay önce dikildi)

Burada sanırm, bu sene ve birkaç sene sonrasını da düşünmem gerekiyor.

teşekkürler

gurselsahin
26-09-2010, 18:43
100 litre suya 100 cc supracit adlı ilaç kullanırsanız sorununuz biter... hastalık adı.:(san jose)
Sn Ozbakis,
Bahsettiginiz hastaliga yol acan kucuk 2-3 mm siyah bir bocek mi? Kuruyan dallarin iclerinin delik oldugunu fark ettim. Birinde bocek icinde buldum. agaclar 5 m civarinda, kendim ilaclama yapabilirmiyim, bahsettiginiz ilac uygun mu. Bilgi verebilirseniz sevinirim.
Gursel

swordf
09-10-2010, 10:30
Leylandilerin uçlarında kırılma gibi duran bazı dallarda olan zararlı dalkıran böcegi buna carbaryl aktifi azinphos methyl birde methiocarb aktifi etki eder mantari hastalıklarda ise bordo bulamacı kullanın **** fosetyl al (aliette) deneyin san jose ise bunu nasıl anlarsınız tırnakla kazıdınızmı böcekler kabarır bitkinin gövdesine yapışış sülük gibi yapışmıştır küçüktür supracide en iyisidir dursbanda kullanılabilir

Tariuq
02-01-2011, 12:52
Merhaba,
Muntazam ve oldukça sağlıklı gelişen leylandilerimde Fotoğraflardaki gibi uçlardan kuruma başladı! Uçlardan başlayan kurumanın tehlikeli olduğunu okumuştum. Kasım ayı içinde zemine çok yakın olan dalları budadım. Ve iki üç hafta sonrada bu durumla karşılaştım. Budamadan mı kaynaklanıyor yoksa başka bir sorunmu var acaba? İlginize teşekkürler.

cemal.S
03-01-2011, 07:32
Merhabalar Tariuq...!

Fotoğraflardan gördüm kadarı ile korkulacak bir şey yok bitkilerde. Beş 10 santim gerilerden budayın ve budadığınız kısmı bahçeden uzaklaştırın. Kesinlikle budamadan kaynaklanan bir sorun değil.

Sebebine gelince; Fazla zemin suyu, dal kurdu, demir eksikliği, aşırı sert rüzğar olabilir. Konunun uzmanı değilim ancak bir üreticisi olarak size önerilerim bunlar. Leylandi makası çok seven bir bitkidir budamaktan çekinmeyin. Dalların içeriye doğru dolduğunu göreceksiniz. Yine bir sorun olursa tekrar yazın.

Kolay gelsin.

Tariuq
03-01-2011, 14:45
Çok teşekkürler ilginize,
Ciddi anlamda paniklemiştim!
Yazdıklarınızı okuyunca düşündümde, muazzam lodos ve arkasından gelen şiddetli yağmurlar etkili olmuş olabilir. Leylandiler pek rüzgarı sevmiyorlar anlaşılan. Diktiğimde 1 mt kadar olan 15 adet leylandimin 3 tanesini Bina korumuyor rüzgara karşı. Diğerleri 3 mt'yi buldu. Ama bu 3 tanesi 1.8 mt anca oldular. Ve bu kurumalar o üç tanede var. Zeminlerinin çok uygun olmadığını düşünüyordum ama rüzgarın etkili olacağı hiç aklıma gelmemişti. Verdiğiniz fikirle onlara da jüt **** benzeri bir malzemeyle rüzgarlık yapmalıyım sanırım. Çünkü evim denize yakın 80 mt rakımlı tepede ve rüzgar hiç kesilmez benim bahçede. Tekrar teşekkürler.

the_mc
04-01-2011, 17:36
sürgünlerin kuruması şiddetli soğuk,sıcaklık veya rüzgar etkisinle oluşur. havanın durumuyla ilgili olduğunu söymişsiniz patolojik bir rahatsızlık yok.

cemal.S
06-01-2011, 21:20
Rica ederim ne demek. Sonuçları bizimle paylaşırsanız iyi olur. Bildiğimiz dahilinde her türlü destek verilir.

Selamlar.

yarenimex
04-02-2011, 16:52
Geçen bahar ekilip dikilmeyen işlenmemiş toprağa,yol kenarına sınır ağacı niyetiyle tüplü olarak alıp diktiğim leylandilerimde bugünlerde sararmalar var.Besin açığından mıdır, aşırı yağışlardan kaynaklanan su fazlalığından mıdır yoksa kışın görülebilen olağan bir durum mudur ? Yoksa başka bir sorun mudur ? Diktiğim zaman diplerine yanmış hayvan gübresi vermiştim.Bu günlerde tekrar yanmış hayvan gübresi vermeyi düşünüyorum.Fidanlarım 75-80 cm civarındalar. Leylandiler konusunda tecrübeli olan arkadaşların yardım ve tavsiyelerini bekliyorum.Şimdiden teşekkür ederim.

cemal.S
07-02-2011, 22:35
Geçen bahar ekilip dikilmeyen işlenmemiş toprağa,yol kenarına sınır ağacı niyetiyle tüplü olarak alıp diktiğim leylandilerimde bugünlerde sararmalar var.Besin açığından mıdır, aşırı yağışlardan kaynaklanan su fazlalığından mıdır yoksa kışın görülebilen olağan bir durum mudur ? Yoksa başka bir sorun mudur ? Diktiğim zaman diplerine yanmış hayvan gübresi vermiştim.Bu günlerde tekrar yanmış hayvan gübresi vermeyi düşünüyorum.Fidanlarım 75-80 cm civarındalar. Leylandiler konusunda tecrübeli olan arkadaşların yardım ve tavsiyelerini bekliyorum.Şimdiden teşekkür ederim.

Sayın yarenimex...!

Mesajınızı yeni gördüm korkulacak hiç bir şey yok. Mevsim kışa döndüğünde renk değişikliği özelliği vardır. Yinede bir olumsuzluk olursa bir üretici olarak bildiğim kadarı ile sorularınızı cevaplamaya çalışırım.

Kendinize iyi bakın.

yarenimex
08-02-2011, 18:16
Sayın yarenimex...!

Mesajınızı yeni gördüm korkulacak hiç bir şey yok. Mevsim kışa döndüğünde renk değişikliği özelliği vardır. Yinede bir olumsuzluk olursa bir üretici olarak bildiğim kadarı ile sorularınızı cevaplamaya çalışırım.

Kendinize iyi bakın.

Teşekkür ederim Sayın Cemal. S..İnşallah sorunsuz tekrar baharda yeşil renklerine döndüklerini görürüm.Parktaki büyük çam ağaçlarının iğnelerinin de yazınki renklerine göre hafif sarımsı renkte olduklarını görünce aklıma kışın renk değişikliği olabileceği ihtimali geldi.Ama emin olmadığım için sormak istedim. Tekrar teşekkür ederim..

stoje
27-06-2011, 21:06
Yazılanları başından sonuna kadar okudum benim de diktiğim 15 adet 3 mt boylarında leylandilerim var son zamanlarda alttan yukarıya doğru kurumalar belirdi buradan çıkardığım sonuca göre alttan yukarı doğru kuruyan dalları budamam gerektiği, anladığım kadarıyla rüzgarın da etkisi yüksek bu konuda benim sormak istediğim önereceğiniz herhangi bir besin takviyesi yapmalımıyım yardımcı olursanız çok sevinirim teşekkürler

meloş
15-04-2012, 17:13
Merhabalar,

Bahçeşehirdeki evimin bahçesinde 5 sene önce diktiğim leylandilerden 3 tanesi kış başında sararmaya başlamıştı.Bu gün ağacın kökünün toprağı hiç tutmadığını gördüm sallayınca 6 metrelik leylandi yıkıldı.Ağacın kökü çıktığında küçücük bir kök kaldığını ve gövdede onlarca kurt deliği olduğunu farkettim lakin kurda ulaşamadım ama diğer ağaçlarımında akıbetinin aynı olacağından korkuyorum.Sizce bu nasıl bir haşeredir ki ağaca bu kadar zarar vermiş ve yanındakinede sıçramış?
Gerçekten çok üzgünüm bu bölgedeki en bakımlı ve güzel ağaçlardı çok kalın gövdeleri olmuştu ki en az gövde çapı 25-30 cm di.Ben yıllarca onlara gözümün içi gibi baktım.Çok üzülüyorum.
Bu sorunu çözecek bir ilaç mevcutmudur.Lütfen yardımcı olun ne olur.İyi günler

MELİKE AYKAÇ

Tutmos
02-05-2012, 08:13
Severek baktigim leylandiilerime neler oldugunu anliyamadim digerlerinede ayni sey olmamasi icin neler yapabilirim ??
http://s019.radikal.ru/i629/1205/8b/4b4cc3d7a6ce.jpg
http://s018.radikal.ru/i526/1205/4d/6143bc5219aa.jpg

esilanaz
22-09-2012, 11:45

bahçemde 4 yıldır hiçbir sorun olmadan büyüyen mazı ve altuni leylandilerime birşeyler oluyor.önce bir mazımda sanki alevle dağlanmış gibi dışa bakan tarafta yanık gördüm sonra giderek ağaçta kuruma oluştu.ve son hali 5.resim,o kadar da güzeldi gören hayran oluyordu..şimdi yanındaki tam olarak bilemiyorum yalancı selvi mi altuni leylandi mi diğerlerinde uçlarda sürgünlerde sararma var,bununla beraber diğer bir mazımda aynı şekilde yanıklar olmaya başladı.yukarıdaki karışımı denesem işe yarar mı?bahçem kurtulur mu?bunlardan önce yıldız çiçeklerimde kulağa kaçan verdı,ilaçlama yaptık ama malesef geç kalmışız soğanlar gitmiş resmen,derken çimlerim kurumaya başladı,kurumanın yaşandığı toprakta solucanın çok olduğunu gördüm.şimdi ağaçlarım gidiyor,lütfen yardım edin..

esilanaz
22-09-2012, 11:49
Sayın yarenimex...!

Kendinize iyi bakın.

cemal bey bizim sorun hakkında yardımcı olabilr misiniz?

Zişan Buldan
10-03-2013, 15:11
Merhaba,
İzmir Güzelbahçe de oturuyorum. Çit olarak diktiğim 1,5 metre boyunda 120 adet leylandim var ,her sene yazlığa gidiyorum bahçem otomatik sulanıyor .
Leylandiler damlama ile sulanıyor. Geçen mayıs ayında evden ayrılmadan önce leylandilerimde unlu bit görmüştüm . 1 hafta ara ile 2 defa megan 4 ile ilaçlama yaptırdım.
Yaz sonu eve geldiğimde leylandilerimde sarama gördüm , baziları kurumuştu. Önce budadılsonra ilaçlarım ama maalesef sarama yayıldı. Sanırım hepsi kuruyacak çok kötü ne yapabilirim. Bu arada yan komşularımın bahçelerinde hastalık etmenler kaynıyor.
.

cemal.S
12-03-2013, 23:16
Merhaba,
İzmir Güzelbahçe de oturuyorum. Çit olarak diktiğim 1,5 metre boyunda 120 adet leylandim var ,her sene yazlığa gidiyorum bahçem otomatik sulanıyor .
Leylandiler damlama ile sulanıyor. Geçen mayıs ayında evden ayrılmadan önce leylandilerimde unlu bit görmüştüm . 1 hafta ara ile 2 defa megan 4 ile ilaçlama yaptırdım.
Yaz sonu eve geldiğimde leylandilerimde sarama gördüm , baziları kurumuştu. Önce budadılsonra ilaçlarım ama maalesef sarama yayıldı. Sanırım hepsi kuruyacak çok kötü ne yapabilirim. Bu arada yan komşularımın bahçelerinde hastalık etmenler kaynıyor.
.

Merhabalar....!

Bana göre suyu fazla geliyor bitkilerinize. Boğuluyorlar diyelim.. Sulama rejimini iyi ayarlarsanız sorun kalmaz. Tıpkı bir insan gibi düşünün lütfen.

Bir üretici olarak benim nacizhane görüşlerim bu yönde farklı problemlerde olabilir elbette.

Tecrübeyle sabittir diyelim.

Saygıyla.

cemal.S
12-03-2013, 23:27
cemal bey bizim sorun hakkında yardımcı olabilr misiniz?

Merhabalar...!

Fotolardan bir şeyler çıkarmak çok zor. Taban suyu toplanıyorsa acilen toprak ilavsi yapıp suyu dırane edin. Sararmalar fazla sudan ve rüzgar çarpmasından olabilir. Uçlarından formlarını bozmadan budayın bitkilerinizi. Budama ve kuruyan bitkileri çıkarıpbahçenizden imha edin. Mantar olabilir. Umarım faydalı olmuşumdur.

Kolay gelsin.

SeniorHun
01-09-2013, 09:45
Bende yeni 50 adet 2 ile 2.5 metre boyunda leylandi ektim. Ağustos ortasında ve saksılıydı.

Yaklaşık bir 10 tanesinin tepe uçlarında sararmalar var. Bol bol suluyorum tutması için bakalım ne olacak. Umarım kaybetmem. Fikri olan var mı?

Tariuq
07-11-2013, 09:46
7 yıldır bahçemde olan Leylandi'lerimin birinde genel olarak komple solgunluk ya da kuruma diyebileceğim bir durum var. Ne yapabilirim? Teşekkürler.

cemal.S
27-11-2013, 01:05
7 yıldır bahçemde olan Leylandi'lerimin birinde genel olarak komple solgunluk ya da kuruma diyebileceğim bir durum var. Ne yapabilirim? Teşekkürler.

Merhabalar...!

Umarım geç olmamıştır.. Bitkinizin köklerinde bir problem olabilir.. Sökün kontrol edin ve imha edin derim..Yerine bu günlerde yenisini ekebilirsiniz..

Bir üretici olarak eminim faydalı olmuşuzdur..

Kolay gelsin..

Tariuq
27-11-2013, 08:50
Merhabalar...!

Umarım geç olmamıştır.. Bitkinizin köklerinde bir problem olabilir.. Sökün kontrol edin ve imha edin derim..Yerine bu günlerde yenisini ekebilirsiniz..

Bir üretici olarak eminim faydalı olmuşuzdur..

Kolay gelsin..

7 yıldır hiç bir sorunu yoktu, birer metre yanındakilerde de sorun yok. söküp başka bir şey dikeceğim.

Teşekkürler, dediğinizi yapacağım.

Novicegreen
17-06-2014, 14:23
Geçtiğimiz Eylül ayında teras bitkisi olarak aldığımız Goldrider'da yaklaşık 2 aydır belirgin bir kuruma ve dökülme mevcut. Forum'daki yorumlara bakarak 1.5 ay önce kısmi makaslama işlemi yaptık ve boydan ziyade ene büyümesi için tepesinden kırptık. Netice alamayınca da birkaç gün önce tüm kuruyan dallarını ve kurumakta olanları budadık, sonuç fotoğraflarda görülebilir.

Evimiz konum olarak Kocaeli'de. Deniz seviyesine yakın, çatıdan devamlı güneş alan ve önü açık olduğundan da rüzgarlı sayılabilecek bir bölgede.

Bitkileri çok sık sulamıyoruz, çoğunlukla akşamüstü saatlerini tercih ediyoruz sulama için. Goldrider'ın toprağına ve iskeletine bakıldığında herhangi bir kurt, örümcek vs. gözükmüyor. Saksının alt kısmı toprak üst kısmı ise yoğunluklu olarak torftan oluşuyor.

Son olarak kurumanın ilk başladığı dönemlerde tüm bitkilere eklerken goldrider'a da 3-4 adet küçük kürdan biçimli toprak vitaminlerinden vermiştik.

Goldrider'ın tamamen kurumaması için tavsiyelerinizi bekliyorum. Teşekkürler.

http://s8.postimg.org/z0prj2lkl/IMG_20140617_141015.jpg

Hakange
22-06-2014, 15:08
Herkese Merhaba,
Eklediğim resimlerden de göreceğiniz gibi, bahçemizdeki Leylandii lerde sararma, kuruma ve dökğlmeler başgösterdi. Forumda araştırdığım kadarıyla bunun mantar mı, mevsimsel normal bir olay mı **** sulama, rüzgar, sıcaklık vs ile mi ilgili olduğunu anlayamadım.
Varsa yorumlarınızı ve çözüm önerilerinizi rica ediyorum.
Şimdiden teşekkürler

Hakange
25-06-2014, 09:24
Hem kendi soruma kısmen cevap niteliğinde hem de referans olması sebebiyle Leylandilerde en sık görülen 6 hastalık, teşhis ve tedavisi hakkında aşağıdaki linki ekliyorum. Link İngilizce ancak Google translate den faydalanabilirsiniz.
ODIN 017a Six Diseases of Leyland Cypress (http://www.ces.ncsu.edu/depts/ent/notes/O&T/specificplants/note133a/note133a.html)

caglarda
11-04-2016, 20:50
Merhaba terasta yetiþtirmiþ olduðum leylandimde gözle görülür rahatsýzlýk fark ettim. Sebebi nedir tedaviai nasýldýr tecrubeli uzman arkadaþlarýn bilgisini rica ediyorum. Þimdiden teþekkürler

DumanDere
03-07-2017, 12:30
Yaklaşık 150 civarı Leylandi tür ağacımız çit olarak bahçemizde dikili.
İzmir bayındır ilçesinden torbalı şekilde 2015 yılı Ocak ayında aldım ve hemen diktik.
Şuan boyları 2 metre civarı.
Yaklaşık 10 kadar ağaçların ara dallarında kurumalar başladı..
Ziraatçıya resim çektim ve kuru daldan numune götürdüm...

Kocide 2000 bakır

Kalsiyum ve Demir içerikli gübre önerdi.

Bunları temin ettim.Demir zaten vardı...İlk uygulamayı geçen hafta yaptım.
2.uygulamayı haftaya yapacağım.Sonuçları ne olur bilmiyorum.Takip edeceğim.

Sağlıklı ağaç

https://i.hizliresim.com/DdBMAy.png (https://hizliresim.com/DdBMAy)

Hastalıklı ağaç

https://i.hizliresim.com/DdBM0z.png (https://hizliresim.com/DdBM0z)

Tariuq
23-02-2018, 15:05
Kuruyan Leylandi ağacının içinde larvalar buldum. Nedir bilgisi olan var mı? 3 ağaç aynı şekilde kurudu. Diğerlerini kurtarma şansım var mı?

Elyar
28-07-2018, 22:04
Herkese Azerbaycandan salam. Leylandi nin yarpaqlarinin dahada yasil olmasi ucun ne etmek lazimdir. Ve hansi derman vasitelerinden istifade etmek olar. cileyici ve yemleme ucun

Styric
31-01-2019, 16:57
Merhaba, kac gundur devam eden bir sikinti var leylandilerim de. 100 den fazlasindan azli coklu sararmalar basladi. Tepeden asagiya dogru. Ekim ayinda budama yapildi, sonra gubrelemede olmadi. 15 gundur konyada cok fazla yagmur yagdi. Ama bir kuruluk yok halen yumusaciklar kopma vs olmuyor. Fikirlerinizi alabilir miyim ?

https://ibb.co/nDCFqYD
https://ibb.co/PZQBBtS
https://ibb.co/VVYCFhW
https://ibb.co/Pj3BB2g
https://ibb.co/3FgH6Gq
https://ibb.co/hfJds6m
https://ibb.co/GWdT27y

Styric
01-02-2019, 10:59
Sabah ziraat mühendisi arkadaş ile görüştüm, demir ve azot problemi dedi. Sonra Tel kurdu olabilir dedi. Sabah gel ilaç vereyim dedi.

Tecrübe edinmiş var ise ne yapmamı önerirsiniz. 5 yaşında bu ağaçlar ve daha önce hiç olmamıştı böyle. Sarılık çok azda olsa oluyordu ama bu kadar fazla olmazdı.

Not: Bir kuruluk ve dökülme yok. Sadece sararma mevcut.

İRKurtlar
03-02-2019, 17:16
Evimin bahçe kenarında yaklaşık 8 yaşında 75 cm ara ile ekili leylandilerim var. Boyları sanırım 6 metreyi aştı. Çok içiçe olduklarını düşünüyorum. Aradan birer tane kökten kesmeyi düşünüyorum. Ya da dalları kısa kesip yeni ince sürgünler yaptırabilirim. Önerilerinizi alabilir miyim?
Bir sorum da şu : Dalları gövdeden çıktığı yerden kessem, gövdeden yeni sürgün verir mi?

barısk
10-06-2019, 11:55
merhaba
çok emek harcadığım leylandi ağaçlarımdaki yaprak sararmaları araştırmalarım beni siteye üye yaptı, yani yeni üyeyim.
1-1,5 mt lik leylandi ağaçlarımın aralarını sıklaştırmak için 40-50 cm lik yeni ağaçlar diktim.İlk dikim de çukurlarını biraz dar tuttuğum için biraz verimsiz oldu(5 dikimden 2 si tuttu)Daha sonra yerlerine uygun şekilde dikerek iyi verim sağladım .Bir süredir hem büyük ağaçlarda hem yeni diktiğim ağaçlarda dallarda sararmalar ve kurumlar gözlemledim. Mevsimsel olabileceğini düşündüm ve bir ziraatçiye danıştım. Kendisi hastalıktan şüphelenerek bordo bulaması için bir markanın ürününü verdi. Daha önce leylandi için bordo bulaması uygulayan var mı? Ayrıca araştırmalarıma göre bordo bulaması için uygun bir zaman olmadığı düşüncesindeyim.

KILIC84
17-04-2020, 22:28
Hocam geçen sene diktiğim 70 adet leylandi ağacı soğuktan dolayı sarardı. (Erzurum) Bu konuda yardımcı olursanız sevinirim

onuralkan2006
03-06-2020, 13:28
Merhabalar,
mart 2020 de bahçeme 35 adet leylandi diktim. dikim sonrasında köklerin oynamaması için ağaçları gövdenin üst kısımlarından bahçe çitine bağladım. bu şekilde fırtınalı günleri atlattık. Fakat yaklaşık 1 aydan beri hepsinde olmasa da ağaçların %80'inde dip dallardan başlayarak yukarı doğru ilerleyen kurumalar mevcut. Fungal olabileceğini düşünerek yapraktan bakır sülfat uyguladım. Ancak takip ettiğim kadarıyla kurumalar düşük hızlarda da olsa devam ediyor. Ağaçların tümü yaklaşık 50-60 cm yüksekliğinde olan beton bahçe duvarına 30 cm mesafede ve 80 cm aralıklarla dikili. Aklıma güneş alamayan yerlerde kurumalar olabileceği geldi fakat ağaçlar arasında 4-5 tane de olsa hiç kuruma belirtisi göstermeyen sağlıklı ağaçlar var. Ağaçların tümü damla sulama ile düzenli sulanıyor. Konu hakkında tavsiye verebilecek, ya da benzer durumlar yaşamış arkadaşların yardımlarını bekliyorum. Bu arada bahsetmeyi unuttum, yer Ispatra.
Teşekkürler.

onuralkan2006
22-06-2020, 15:27
Merhabalar,
mart 2020 de bahçeme 35 adet leylandi diktim. dikim sonrasında köklerin oynamaması için ağaçları gövdenin üst kısımlarından bahçe çitine bağladım. bu şekilde fırtınalı günleri atlattık. Fakat yaklaşık 1 aydan beri hepsinde olmasa da ağaçların %80'inde dip dallardan başlayarak yukarı doğru ilerleyen kurumalar mevcut. Fungal olabileceğini düşünerek yapraktan bakır sülfat uyguladım. Ancak takip ettiğim kadarıyla kurumalar düşük hızlarda da olsa devam ediyor. Ağaçların tümü yaklaşık 50-60 cm yüksekliğinde olan beton bahçe duvarına 30 cm mesafede ve 80 cm aralıklarla dikili. Aklıma güneş alamayan yerlerde kurumalar olabileceği geldi fakat ağaçlar arasında 4-5 tane de olsa hiç kuruma belirtisi göstermeyen sağlıklı ağaçlar var. Ağaçların tümü damla sulama ile düzenli sulanıyor. Konu hakkında tavsiye verebilecek, ya da benzer durumlar yaşamış arkadaşların yardımlarını bekliyorum. Bu arada bahsetmeyi unuttum, yer Ispatra.
Teşekkürler.

Merhaba tekrardan,

Kendi sorumu cevaplayacağım fakat forumda benzer sorunları yaşayanlara yol göstermesi açısından uzun araştırmalar sonucunda bulduğum çözümü paylaşmak istedim. Leylandilerde meydana gelen hastalıkları derinlemesine araştırdım. Öncelikle leylandiler fungal hastalıklara oldukça yatkın türler. Alt dallardan iç kısımlardan başlayan kurumalar bir grup fungus sebebiyle meydana gelen bir hastalık ve literatürde adı "needle blight" olarak geçiyor. Hastalığa karşı ilaç olarak ben kendi ağaçlarımda belli bir kür oluşturdum. yaklaşık 10 gündür kurumalar durdu. Kür şu şekilde:

Sistemik ilaç olarak:
Azoxystrobin: 3 mL/10 L (7 gün arayla 2 tekrar)

Koruyucu ilaç olarak (Sistemik ilaçlamadan sonra)
Chlorothalonil: 17 gr/10 L (7 gün arayla 2 tekrar)
Mancozeb: 18 gr/10 L (7 gün arayla 2 tekrar)
Bakır hidroksit: 9 gr/10 L (7 gün arayla 2 tekrar)

Koruyucu ilaçlar grubundaki 3 tanesinden ikisini bir arada kullanabilirsiniz.

Bende işe yaradı. Umarım benzer sorunları yaşayan arkadaşlara da yol gösterici olur. Teşekkürler.

at02931
13-09-2020, 16:27
Merhaba
Leylandilerimde ekteki gibi sararmalar oldu
Ne yapmaliyim ?
Tesekkurler

fundaakcam
20-06-2021, 17:29
Merhaba,
fotoğrafını eklediğim sınır bitkimizin kuruma nedeni ve ne yapmamız gerektiği hakkında bilgi verebilir misiniz?

Musty06
30-04-2022, 15:43
Merhaba, benim leylandim de hasta. Ne yapabiliriz bakar mısınız?
Buraya yeni taşındık.
Leylandiler geçen sene ekildi. Saksılı geldiler. Bu sene ilk yazları olacak. Dibine arka taraftan duvar yaptılar. O duvarın beton suyu etkiledi diye düşünüyorum ama diğerlerinde bir sorun yok.
Yardımcı olursanız sevinirim.

https://uploads.tapatalk-cdn.com/20220430/f787977a3017879547b84f702df66552.jpghttps://uploads.tapatalk-cdn.com/20220430/8e53a7445785911cc2ec0488b774008f.jpg
https://uploads.tapatalk-cdn.com/20220430/f1b42c46b3cb557c535234e756c05b51.jpg

rush10
11-05-2023, 07:58
merhaba bizim altuni leylandilerde bu şekil kahverengileşme var. nasıl çözülür bilen var mı

rush10
11-05-2023, 08:00
resim yüklenmemiş

vakiflar59
30-07-2023, 12:38
Merhaba, ilk etapta bir böcek zararlısının varlığı aklıma geliyor. Kontrol etme fırsatınız varsa eğer ağacın gövde kabuğunda kabuklu bir böcek türü bulunuyor mu ?

merhaba yeni uye oldum yeni konu acamadıgım icin bulabildigğim en alakalı baslıgın altına yazabiliyorum . benim mazılarım leylandilerim ve limoni servilerim bocek istilasına ugradı bilgili arkadaslar bana yardımcı olabilir mi hangi ilacları hangi sekilde uygulamam gerek ... cogu sus mazımı cop ettim 2 buyuk limoni servim kurudu cop oldu simdi kalan bi kac servim ve 30 adet leylandim tehlikede .. iki cecis bocek buldum incelemelerim sonucu resimlerini asagıya koydum. bunlar korpe surgunlerin bazen yıllanmıs surgunlerin icini oyup yiyorlar ve girdikleri yeri kurutuyorlar .

Leylandiden yakaladıgım zararlılar

https://www.youtube.com/shorts/kPdoDvvwbVg

daha yakın cekimleri :

https://www.youtube.com/shorts/lQ4BeA4Dqcc

Mazı agaclarımdaki zararlılar :

https://youtube.com/shorts/YDC4zTbQqas

https://youtube.com/shorts/xCte9jbAFR8

https://youtube.com/shorts/Ayz4Jk1_xmo

Mervekazan
15-11-2023, 17:13
Merhaba bu leylandilerin kurtulma şansı var mi? Eşim söküp atmak ostiyor ama ben kıyamıyorum😔