PDA

View Full Version : Karıncalar




Organik
12-07-2008, 19:49
Karıncalar Hakkında Önemli Bilgiler

Böcek türlerinin en "sosyal"lerinden biridir karıncalar. Örgütlenmeleri öyle gelişmiş bir düzen içindedir ki, bu açıdan insanlarınkine benzer bir uygarlığa sahip oldukları bile söylenebilir.

Karıncalar (http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=42830&stc=1&d=1215884542) besinlerini üretip depolarken, yavrularını gözetir, kolonilerini korur ve savaşırlar. Hatta "terzilik" yapıp, "tarım"la uğraşan, "hayvan yetiştiren" koloniler bile vardır. Aralarında çok güçlü bir iletişim ağı bulunan bu hayvanlar, toplumsal örgütlenme ve uzmanlaşma açısından bakıldığında, hiçbir canlı ile kıyaslanamayacak üstünlüktedirler.

Dünya üzerinde 10 bin karınca türü tespit edilmiştir; ancak bundan daha fazla olduğuda biliniyor.
Çoğu karınca türü sıcak iklimlerde yaşar.
Bir karınca kendi ağırlığının 50 katı ağırlığı kaldırabilir.
Tüm böcekler arasında en büyük beyin karıncanınkidir.

Özel yiyecekler üretebilen insan dışında en üstün canlı onlardır. Karıncalar, termitler ile birlikte tarımı ilk kullanan canlılardır. Yuvalarının belirli alanlarında fungus (mantar) yetiştirirler. Mantar yetiştiren Yaprakkesici karıncalar yaprakları keserler, parçaları yuvaya getirirler ve gübreleyerek mantar bahçeleri oluştururlar. Hasatçı karıncalar sık sık tarlaları dolayarak özellikle çim tohumlarını toplarlar. Özel işçiler bu tohumları çiğneyerek kırarlar ve ötekilerin yemesi için hazırlarlar. Bazı türler yaprak bitlerinin ifrazatı olan şekerli akışkan maddeyi yerler veya saklayıp korurlar. Balküpü karıncaları bitkiözü taşıyan dev konteynırlara benzerler. O kadar çok miktarda bitki özünü vücutlarına depolarlar ki, hareket edemezler.

O kadar gelişmiş özellikleri ve işbirlikleri vardır ki, bilim adamlarını şaşırtmakta ve bu konuda araştırmalara itmektedir. Eğer ki insanlar karıncalara emir verebilseler doğanın korunması açısından insanlara yardım eden çok yetenekli bir ortak edinmiş olacaklardır. Hatta karıncalar doğanın gönüllü koruyucularıdırlar. Orman Karıncaları, ağaçlara zarar veren her türlü zararlıyı yiyerek ağaçları korumaktadır. Ormanların korunması için zararlılarla kimyasal mücadeleler yapılır, fakat karıncalar bunu daha iyi başarmaktadır; fakat o ilaçlar karıncalarada zararlı olmaktadır. Bir koloni karınca dahi bir iki günde yüz binlerce zararlı böceği yiyerek yok etmektedir.

Karıncalar çevreye uygun yuvalarda yaşarlar. İşbirlikleri ve teşkilatları bir dünyaya bedeldir, işte bu nedenle, hiçbir insanın yaşayamayacağı kuru, buzul, sıcak veya nemli bölgelerde yaşarlar. Bizden yüz milyon yıl önce de vardılar , bizden yüz milyon yıl sonra da varolacaklar.

Karıncalar ormanlarımızın gönüllü koruyucusudurlar, hayatı çok iyi bilen bu usta ellerden faydalanmak, onlarla iş birliği yapmak en iyisidir.

Eğer bitkilerinize zarar veren böcekler varsa,
Bitki zararlıları için ev yapımı ilaçlar (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=3062) bölümünü okuyun. Ekosisteme yararlı canlılara kimyasal ilaçlarla zarar vermemeliyiz. (yararlı böcek ve bitkiler) (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?p=260979#post260979)

antweb.org (http://www.antweb.org/world.jsp)
armyants.org (http://armyants.org/armyants/indexfiles/photos.html)
karınca-resimleri (http://www.art-sanat.blogspot.com/2007/12/karnca-resimleri-ve-karncalar-hakknda.html)
nationalgeographic.com.tr/ngm/0608/konu.aspx?Konu=5
ntvmsnbc.com/news/275877.asp (http://www.ntvmsnbc.com/news/275877.asp)