View Full Version : Gitmesek de, ekmesek de tarlalarımızı yeşillendirmeliyiz.
turhanhoca
09-07-2008, 10:29
Yeşil olmayan alanları yeşillendirme başarısını gösterenleri ve yardım edenleri tebrik ederim.
Kayseri'nin, Akkışla İlçesinin, Girinci Köyü'nde 20-30 yıldır gitmediğimiz, ekmediğimiz çorak tarlalarımız var. Buraları az masrafla ve az bakımla yeşillendirmek için bana yol gösterebilenlere teşekkürler ederim. Para kazanmak gibi bir amacım yok. Harcayacak da fazla param da yok.
darkfriairs
09-07-2008, 13:08
Bir kilo çam tohumu alıp, ilkbaharda ekerek ertesi sene tarlanıza taşıyabilirsiniz.
turhanhoca
09-07-2008, 14:23
Değerli Ağaçsever kardeşim
Zannediyorum cevabın bana idi
Çam tohumunu nerden alabileceğimi ve (zannediyorum bahçeme ekip çimlendirmem gereken) fideleri çorak toprağa taşıdığımda yapmam gerekenleri nereden öğrenebilirim?
Teşekkür ederim.
turhanhoca
09-07-2008, 16:57
:)
Değerli Yücel Bey:
Ben de çok alakalı değil ama madem Yücel Bey yönlendirdi buraya yazayım bari demiştim.
Forum konusunda çok acemi olduğum için kusuruma bakmayın.
darkfriairs Ağaçsever kardeş cevap yazınca arkası gelir diye ümitlenmiştim.
Siz Hakan7960 gibi yeni bir konu açmamı mı istemiştiniz?
Bir deneyeyim.
Tamtutulma
09-07-2008, 17:09
Sayın Turhan Hoca: Kayseri bize çok yakın ve iklimi aynı. Maalesef çam İçanadolu için uygun bir seçenek değil. Bizim ilçemizde 1962 de dikilmiş bir çamlık var. 50 yılda çamlar 3-5 metre ancak olabilmişler. Gel gör ki aradaki boşluklarda bir tek tohumdan yeşeren çam yok.
Arkadaşlarımla birlikte bizde Ürgüp'te ağaçlandırması çalışması yapıyoruz. Yaklaşık 12 yıldır uğraşıyoruz. İlk başta bizde çam düşünmüştük ama sürekli hüsranla karşılaştık. Size önerebileceğim ağaçlar:
* Akasya
* Kokar ağaç
* Ardıç
* Akçaağaç
* Alıç
* Meşe
* Çalı-iğde.
* Çınar
Bu ağaçları yakından tanırsanız bir kaç ay sonra tohumlarını bulabilirsiniz. Geçen haftaki Kayseri ziyaretimde şehrin kaldırımlarında binlerce akçaağaç ve çınar gördüm. Sonbaharda o ağaçlardan tohum elde edebilirsiniz.
Size tavsiyem tohumları evinizde yeşertip, fidan haline getirip daha sonra dikmeniz. Böylelikle başarı şansınız daha da yükselecektir. Biz özellikle teneke kutularda tohumları fidan haline getiriyoruz. Daha sonra tenekelerin yanları ve tabanına keskin bir bıçak ya da teneke makasıyla uzun yarıklar açıp fidanı öylece tenekeyle birlikte dikiyoruz. Bu şekilde fidanların tutmaması gibi bir derdiniz de olmayacaktır.
İçanadolu'nun en büyüp handikapı Temmuz- Ağustos döneminin yağışsız geçmesi. Bu dönemde dağa diktiğiniz fidanları ilk bir kaç yıl mutlaka sulamanız gerekiyor.
İsterseniz sonbaharda size tohum yollayabilirim.
Saygılar...
turhanhoca
09-07-2008, 17:16
Değerli ağaçsevenler:
Pek çoğumuz doğduğu yerden uzaklarda yaşamaktayız.
Memleketimizde kalan tarlalarımız verimsiz ise ve köyümüzde de fazla insan kalmamışsa boş kalmaktadır.
Akıl akıldan üstündür. Gelin bilgisi ve imkanı olanlar diğerlerine yardım etsin. Vatanımıza Köyümüze bir katkımız olsun.
Ek(e)mediğimiz yerleri yeşertmenin yollarını arayalım.
turhanhoca
09-07-2008, 17:27
Değerli çevre dostları:
Kayseri - Akkışla -Girinci Köyü'nde yıllardır boş duran verimsiz tarlalarımız var. Senede 1-2 kere ilgilenme (ya da adam tutma) fırsatım var. Buraları nasıl ağaçlandırabilirim. (Kar amacım yok.)
Tecrübesi ve tavsiyesi olanları bekliyorum.
Bir dostumuzun güzel bir uygulaması var, yeter ki toprak olsun.
Bir arsaya (arsa da kendine ait değil), oğlunun her doğum gününde, yaşı kadar ağaç dikiyor. Oğlu şimdi 12 yaşında ve ufak bir korusu var.
gülşeker
09-07-2008, 22:11
çok iyi bir uygulama, çok da güzel...
Yücel Özlem
10-07-2008, 00:44
Turhanhoca kolay gelsin.
Siz niyetinizi belirttiniz. Biz de kolaylıklar diledik. Buından sonra siz, köyünüzü, tarlalarınızı bize iyice tanıtmalısınız. Kayseri Akkışla'yı birçoğumuz duymamıştır.
Hele Girinicik'i hiç sanmıyorum. Tarlalarınızı da bilmediğimiz kesin. Bize ne kadar çok bilgi aktarabilirseniz, size o kadar çok yardım edebiliriz.
turhanhoca
10-07-2008, 09:51
Girinci Köyü'nün rakımı 1350 yaylalarının 1500 m civarında. İklimi karasal. Karlar eridikten sonra Ekim'e kadar hemen hemen hiç yağış olmaz.
Tarlalarda genelde buğday ve arpa ekilir. Bizim tarlalarda 3-4 yıl birşey ekilmez. Köylülerden bu tarla iyi dinlendi, bu yıl ekeyim diyen olursa eker, biçer, yer. Bizden kimse köyde durmadığından ilgilenemeyiz.
En az ilgi ve bakım ile olacak ağaçları aradığım için bu forumdayım.
Yardım edenlere teşekkürler.
turhanhoca
10-07-2008, 10:03
Teşekkürler Tamtutulma
Endişemin biri de şu:
Ben İzmir'de oturuyorum Buradan elde edip burada çimlendirdiğim tohumlar orada yaşar mı?
ab-ı hayat
10-07-2008, 15:52
turhanhoca
çok iyi düşünmüşsün
ama benim düzceden aldığım fidanlar yozgat'ta yetişmedi.
Moralini bozmuş olmayayım.
Belki ben becerememişimdir.
Arkandayız, kolay gelsin.
Bulunduğum yerdeki tema görevlisi her sene okula gelir. Her öğrenciye bir tohum ve siyah poşet içinde toprak verir. Ne yapmaları gerektiğinide anlatır.
Yetişen fidanlar uygun yerlere dikilir.( Geçen sene badem, bu sene fıstık çamı tohumu getirdi)
Bende size bunu tavsiye ediyorum. Biraz zahmetli bir iş. Ama kendinizde fidanları yetiştirdiğiniz için onları dikmek içinde olsa oraya koşarak gidersiniz.
Dikimden sonra bakım için yardım gerekecektir.
Köyünüzdeki meyve ağaçları çeşitlerine görede fidan alıp dikersenizde yeşillendirmiş olursunuz.
Kolay gelsin.
turhanhoca
11-07-2008, 14:24
ab-ı hayat kardeşim:
Moralimi bozmuş olmadın.
Benim buraya yazma nedenim zaten senin düştüğün duruma düşmemek için bilenlerden yardım almaktı.
Bu arada sen de yılma ve gayret et.
turhanhoca
11-07-2008, 14:27
çilek 2 kardeşim
Sizin oradaki tema yetkilisini tebrik ediyorum.
Ama burada öyle bir yetkili varsa da kimsenin haberi yok. :)
Bizim orada meyve bahçeleri var ama sürekli ilgilenen budayan sulayan ilaçlayan gübreleyen koruyan insanlara ait.
Ben ise köye 30 yılda 3 kere gittim. Ama bu iş olursa her yıl gitmeye niyetliyim.
Yardım isteme nedenim de bu özel durumlardır.
Destekleriniz için sağolun.
ab-ı hayat
11-07-2008, 17:24
turhan hoca
akkışla ilçesindeki tema yetkilisi bakım gerektirmeyecek ağaç konusunda yardımcı olur diye düşünüyorum.
bir görüş istersen.
turhanhoca
11-07-2008, 18:20
Akkışla'ya hayatımda 1 kere gittim. Orada tema yetkilisi var mıdır bilmem.
Ama yardım almayı düşünüyorum tabii. Kayseri'ye gidince köye gitmeden yardım alabileceğim resmi ya da özel yerler bilen varsa yardımcı olabilir.
Yardım etmek isteyenler sağolsun.
ab-ı hayat
12-07-2008, 16:54
ÖSS 1.si Kayseri'den çıkmış. Tarlalarını yeşillendirirsen seni de 1. sayarız biz. :)
turhanhoca
13-07-2008, 12:17
1. olmak istemiyorum. Ülkemizin çöl olmaması için faydamız olsun yeter. Ağustosun başında Kayseri'ye gideceğim. Bana orada kimler yardımcı olabilir. yazarsanız memnun olurum.
Yücel Özlem
14-07-2008, 18:19
Bulunduğum yerdeki tema görevlisi her sene okula gelir. Her öğrenciye bir tohum ve siyah poşet içinde toprak verir. Ne yapmaları gerektiğinide anlatır.
Yetişen fidanlar uygun yerlere dikilir.( Geçen sene badem, bu sene fıstık çamı tohumu getirdi)
Sayın Çilek_2, Bazı sorularım olacak. siz Kütahya'da bulunuyorsunuz değil mi? Bu tema görevlisi, orda mı fıstık çamı tohumu dağıttı?
bence gilaburu ekin tarlanıza. bizimde orda bir tarlamız var, bir daha gitme şansım olursa bende birseyler ekicem. malesef kayseri agac ve orman yönünden bana fakir geldi.
ilker_eroglu
15-07-2008, 04:34
Sn turhanhoca,
Aşagıda vermiş oldugum link kapari bitkisine ait başlıgın linki.
Tarlanıza ekebileceginiz ekim masrafı çok olmayan pek bakım gerektirmeyen bir orman bitkisi.
Saygılarımla
İlker
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=1275
Sn Yücel Özlem
Evet.
Bizdeki tohum çimlenmedi. Fakat başka bir öğrencinin tohumu çimlenmiş.
Evde geçen sene Seferihisardan gelen tohumlar var bunlardan birkaç tane tekrar denemeyi düşünüyorum.
Eğer kütahyada fıstık çamı yetişiyor mu diye soruyorsa bilmiyorum.
Yücel Özlem
15-07-2008, 18:26
Sayın Çilek_2, Bildiğim kadarı ile fıstık çamı bir akdeniz bitkisidir. Pinus pinea (Fıstık Çamı) (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?p=35009#post35009) Başlığında bu konuda bilgiler olacak. Yine bildiğim kadarı ile şiddetli donlara dayanmaz. Bu bilgilerim çerçevesinde Kütahya'da yetişmesi zor gibi geliyor.
Eğer benim bilgilerim doğru ise, TEMA yetkilisi bir yede yanlış yapıyor gibime geliyor.
ab-ı hayat
16-07-2008, 15:19
sayın ilker eroğlu
kapari bildiğim kadarı ile ekonomik değeri olan bir bitki
oralarda yetişseydi zaten ziraati yapılıyor olurdu
haksız mıyım?
turhanhoca
16-07-2008, 15:23
bence gilaburu ekin tarlanıza. bizimde orda bir tarlamız var, bir daha gitme şansım olursa bende birseyler ekicem. malesef kayseri agac ve orman yönünden bana fakir geldi.
direboluyu ben de çok sevdim. (Dayım getirmişti 4 sene önce) Ama su kenarlarında yetişiyormuş. Fakat hemşeri olduğumuza göre senden yeni fikirler bekliyorum. :)
turhanhoca
16-07-2008, 15:26
Sn turhanhoca,
Aşagıda vermiş oldugum link kapari bitkisine ait başlıgın linki.
Tarlanıza ekebileceginiz ekim masrafı çok olmayan pek bakım gerektirmeyen bir orman bitkisi.
Saygılarımla
İlker
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=1275
İlker Bey ben egenin her yerinde kapari görüyorum. Ama sanırım bizim oralarda eksek ve yetişse bile hayvanlar bitirir. Ama gene de kapariyi araştıracağım. Sağolun.
turhanhoca
16-07-2008, 15:31
Sayın Çilek_2, Bildiğim kadarı ile fıstık çamı bir akdeniz bitkisidir. Pinus pinea (Fıstık Çamı) (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?p=35009#post35009) Başlığında bu konuda bilgiler olacak. Yine bildiğim kadarı ile şiddetli donlara dayanmaz. Bu bilgilerim çerçevesinde Kütahya'da yetişmesi zor gibi geliyor.
Eğer benim bilgilerim doğru ise, TEMA yetkilisi bir yede yanlış yapıyor gibime geliyor.
Kayseri'de bulabildiğim mail adreslerine bana yardım etmeleri için mail atmıştım.
Kayseri Çevre Orman Müdürlüğünden Sami Bey telefonla aradı. Zor bir işe kalkıştığımı ma başarmam için destek olmak istediklerini söyledi. Kayseri'de ikamet ediyor olsam işin çok daha kolay olacağını belirtti.
Kendisine ve diğer ilgililere buradan ayrıca teşekkür ediyorum.
Yücel Özlem
23-07-2008, 21:02
Kapari hayvanların pek itibar ettiği bir bitki değildir. Çocukluğumdan bu yana, aklımda öyle kalmış.
43633
Geçen yıl bu keçi sürüsünün, aşağıdaki yemyeşil kapariden tek yaprak koparmadan anızda otladığına da şahit oldum.
43635
43637
turhanhoca
28-08-2008, 15:54
Uzun bir aradan sonra internet kullanmaya başladım
Tatilde köyüme gittim
(çit-tel örgü vb) masraf yapmadan dikeceğim her şeyin hayvanlar tarafından yeneceğini söylediler.
Ama yılmadım, arayışlarım devam ediyor
Yücel Özlem
28-08-2008, 21:47
Hocam, Kayseri'deki temas ve izlenimlerinizi bizimle paylaşabilir misiniz?
turhanhoca
02-09-2008, 15:39
köyümüze yakın olan sarıoğlan ve akkışla ilçelerinin hükümet konaklarına uğradım. gönüllülük ve fedakarlık esaslarına dayalı bu konuda yardımcı olabilecek birini bulmak bir yana biz burada vatandaşa hizmet için varız yabancı biri gelmiş bir hoş geldin diyelim diyen biri bile yoktu. hatta selamımı yarım ağızla alıp belki bir şey ister diye kaçıyorlardı. (iş güç **** bekleyen vatandaş falan yok iken)
gerçi ağustos ayında gittiğim için duyarlı bazı amir ve memurlar orada yoktur izindedir diye düşündüm.
devamı ve güzel haberler bir dahaki sefere çıkmam lazım :)
turhanhoca
09-09-2008, 08:24
köyü gezerken dağlarda karamık adlı bir çalı gördüm çok güzel meyvesi vardı
ondan faydalanabileceğimi gördüm. ve faydalanacağım
bir de bazı köylülerin tuttuğu kadar diye sağa sola armut diktiğini gördüm çok sevindim
paylaşmak istedim
devamı gelecek
ab-ı hayat
10-09-2008, 21:36
Karamık çok güzel bir meyve. Ben onu Manisa Spil Dağında gördüm ve bol bol yedim. Tarlalarınızda bol yetişirse çağırın yemeye geleyim. :)
turhanhoca
11-11-2008, 06:25
Arkadaşlar baktım da buraya üye olalı aylar geçmiş, zaman ne çabuk geçiyor.
İş güç derken aylar su gibi akıyor.
Keşke ağaç dikebilsek geçen zamanda boy atar gelişirdi.
Ömür de böyle işte geçip gidiyor, dönüp keşke dememek için sevap çantamızı doldurmamız gerek. Hepinize iyi çalışmalar dilerim.
Oğuz Karsan
31-01-2009, 15:40
Merhaba.
Bir dostumuzun güzel bir uygulaması var, yeter ki toprak olsun.
Bir arsaya (arsa da kendine ait değil), oğlunun her doğum gününde, yaşı kadar ağaç dikiyor. Oğlu şimdi 12 yaşında ve ufak bir korusu var.
Sn. Nurbahar,
Arkadaşınızın ağaçlandırma çalışmaları çok güzel. Ama birçoğumuzun bilmediği kanunlarımız veya yargıtay kararlarımız var. Her ne kadar ağacı ve ormanı korumak amaçlanmış ise, Ağaç dikmek gibi insancıl bir eylem bile bazen cezalandırılabiliyor. Aşağtdaki yargıtay kararı malesef benim de başıma iş açtı. Arazimizin tapusu iptal edildi
"Yargıtay 20,Hukuk dairesi 12,07,1993 gün ve 1992/11625 esas 1993/6200 sayılı kararında demiş ki. "KESİNLEŞMİŞ TAHDİT SINIRLARI DIŞINDA KALMIŞ OLSA DAHİ,EYLEMLİ DURUMUNDA HALEN ORMAN NİTELİĞİNİ KORUMASI HALİNDE TAŞINMAZIN ,DEVLETİN HÜKÜM VE TASARRUFU ALTINDAKİ YERLERDEN SAYILDIĞINDAN VE ÖZEL MÜLKİYETE KONU EDİLEMEYECEĞİNİN KABULÜ GEREKİR."
Bu gibi bilmediğimiz nedenlerden dolayı, Eğer arkadaşınızın ağaçlandırmaya uğraştığı yer başkasına ait ise (orman veya hazineye ait değil de özel mülkiyete ait ise) ağaç dikerken bile, başkasının başına büyük bir bela açmış olabilirsiniz. "Unutmayınız hiç bir iyilik cezasız kalmaz"
Saygılar
turhanhoca
23-02-2009, 19:01
Oğuz bey
Araziler bize ait
kimsenin başına bela olmaz inşallah
dikim için ben zaman ve para ayarlamaya çalışacağım bizde problem bakım ve koruması en az oalacak bitkiler bulabilmek
yardımetmek isteyenlere her zaman ihtiyacım var
hayırlı çalışmalar
Sayın turhanhoca
Kuşburnunu düşündünüz mü?
Tabi ben internetten okuduklarımı naklettim.
http://www.bahce.biz/bitki/meyve/kusburnu1.htm
hoşçakalın.
turhanhoca
14-03-2009, 12:56
Şu ana kadar en uygulanabilir çözümü siz teklif ettiniz.
İnşallah uygulamaya çalışacağım.
Sağolun
turhanhoca
18-03-2009, 20:46
Ticari öneme sahip olan ROSA RUGOSA türü ile ilgili pek çok bilgi buldum. Ama bakım istememsi gerektiği için yabanisi olan ve ekonomik değeri olmayan ROSA CANİNA bana daha uygun geldi. Fakat onunla ilgili de fidan temini noktasında bilgi bulamadım. Yardımcı olacaklardan şimdiden Allah razı olsun
Bizim de Trabzon'un Maçka ilçesinde bir köyümüz ve orda tarlamız var. Büyük bir toprak parçası değil ama yıllardır da ekilmiyor.
Köylerde de fındık varsa toplanmalı, tarla varsa da ekilmelidir.
Babam da tarlayı ağaçlandırıyor. Ona göre köy yerine meyve ağacı dikilir. "Sen gelip yiyemiyorsan bile illaki biri yer olmadı kuşlar, böcekler yer." der.
Tarlamızda ayva, bir kaç hurma çeşidi, erik çeşitleri, ceviz, elma, nar, dut,kızılcık var.
Erikler, elma ve dut büyüdü de meyve bile veriyorlar.(: Kızılcıksa benim küçüklüğümden beri var. Hatta geçen yaz fındık zamanı kızılcık toplayıp elma ve erikle karıştırıp komposto yapmıştım. (:
Her ne kadar biz gitmesekte aldığımız duyumlara göre aşağıdaki köylerden meyveler ezilmesin diye tencereyle gelip dut toplayanlar varmış, hatta amcam: "Ne yapıyorsunuz burda?" diye sorunca da " Sana ne? Ağaç senin mi diye" diklenmişler. :D
Narı geçen sene diktik bakalım inşallah büyür.
Tabii günlük gülistanlık yetişmiyorlar. Otlaması için bırakılan inekler kaç kere yemişti fidanlarımızı, bir de geyik gelmiş köye o da büyümüş olanların kabuklarını yemiş ( Biz ilk başta birisinin çakıyla soyduğunu sanmıştık ama sonradan babamın amcası geyik gördüğünü söyleyince anlamıştık. Sabahları da bizim tarlanın oraya geliyormuş ama biz uykumuzdan geçip kalkıp göremedik :( ) Bu yüzden ne zaman köye gitsek babam ağaçların ve fidanların etrafına fındık dallarından çit yapar.
Küçüklükten beri en alışık olduğum manzara babamın eve kökleri naylon poşetin içinde olan fidanlarla gelmesi. Evde bakılırlar ve yazın köye dikilirler. Hatta bir fidan evdeki sıcak havadan dolayı kış ortasında çiçek açmıştı :D
turhanhoca
23-03-2009, 16:53
Belki kardeş
ilgin için teşekkür ederim
Ama bahsettiğin bitkiler su ister
bizim orada yazlar sıcak ve kurak, kışlar soğuk ve karlı.
ayrıca bakım için de benim çok zamanım ve param yok
Ben eyşillik olsun diye uğraşıyorum.
Boş durmasın
turhanhoca
28-04-2009, 08:31
Çok takdir ettim.
Bir dede gönüllü ağaçlandırma desteği veriyor.
Başta Badem olmak üzere pek çok ağacı tohumundan çimlendiriyor. İsteyenlere bedava veriyor.
Deneme amaçlı olarak 8 tane badem aldım (bir karış boyunda) uygun yerlere diktim. Bu işi kıvırabilirsem köyümde de yapmayı düşünüyorum.
Fikirlerinizle destek olursanız memnun olurum.
turhanhoca
25-05-2009, 08:33
İcraat olmasa da yazıyorum.
Yazdıklarıma destek olanlara teşekkür ediyor, diğer dostlardan da destek istiyorum.
Kuşburnu üzerinde biraz çalışırken aklıma bir fikir geldi.
Daha önce bahsettiğim dede gibi ben de gül çoğaltıp dağıtmayı düşünüyorum. Bu işi tutturursam zaten bir gül çeşidi olan kuşburnu için cesaret gelecek bana.
Gül konusunda, tüm ağaçseverlerden yardım bekliyorum
turhanhoca
05-08-2009, 12:40
yazın köye gene gitmek nasip oldu.
kuşburnu için çelik yapma fikrimi dayım hoş karşılamadı.
çalıların altı filiz dolu, kökten sök daha kolay tutar dedi
yardımcı olabilir misiniz
hangisi iyi olur?
vollkan11
10-08-2009, 16:13
Arkadaşlar ekmediğimiz yerleri fakirlerle paylaşabiliriz.Hem arazimiz bir amaca hizmet eder hemde bir ailenin maddi durumu düzelir.
tugrul bıyıklı
10-08-2009, 23:54
sayın turhanhoca.
bahsetmiş olduğunuz konu ve fikirleriniz çok güzel. hele de şuan içine bulunduğumuz küresel ısınma gibi dünyanın da kabul gördüğü büyük bir tehdit yaklaşırken duyarlı vatandaş olarak hepimizin yapması gereken bir iş. ben size farklı bir çözüm önerecem. köyünüzde illaki bir ilköğretim okulu bulunmaktadır. mesela ben kendi köyümdeki ilköğretim okulu müdürüyle görüşüp öğrencileri boş arazimde ağaçlandırma çalışmasına teşvik edeceğim nasıl mı? müdüründe izni olduğu takdir de öğrenci sayısına oranla kendi seçeceğim bir ağaç türünün tohumunu veya fidanını kendi imkanlarımla tedarik edeceğim. sonra kararlaştıracağımız (okul müdürüyle) bir gün öğrencileri de alıp boş arazime götürüp hep birlikte dikim yapacağım. mesela sizde böyle bir uygulama yapabilirsiniz. eğer fidan yahut tohum tedarik konusunda zorluk çekerseniz kayseri orman bölge müdürlüğünde köyünüze bakan bölge şefinden yardım dahi isteyebilirsiniz. hem çocuklarımıza güzel bir yarın için, hemde ülkemize temiz bir gelecek yaşatmak için iyi bir adım olabilir. fakat şuna dikkat edin. dikeceğiniz ağacı seçerken oksijen verme oranı ile karbondioksit salma oranı artık çok önemli. sonuçta tüm dünyadaki istatistikler göstermektedir. 100 yıl içinde avrupa kıtasının 3/4' ü sular altında kalıyor. bu güzel memleketimizi kurtarmak için her birimizin yapabileceği çok şey var. unutmayalım küresel ısınma bizi etkilemeyebilir fakat çocuklarımızı ve torunlarımızı yok edebilir.
aklıma gelen fikri sizinle paylaşmak istedim. inşallah işiniz rast gider.
saygılar...
turhanhoca
14-08-2009, 14:52
Volkan kardeş'e teşekkürler.
Gerçekten ihtiyaç sahibi olan birini tanımıyorum. Bulursam gözümü kırpmadan veririm.
Zaten benim düşündüğüm amaçtan (ağaçlandırma) daha çok maddi değeri olsa satar parayı Babamın hayrına hayır kurumlarına veririm.
İlginiz için teşekkürler
Samsunlu55
07-09-2009, 02:01
İlerde kesipte başka birşey ekmek gibi bir düşünceniz yok ise akasya ekin su felan istemez üstünü hayvan bile yese kökü sağlamsa akasya ormanı olur heryer. Ben imarlı bir araziye pavlonya ekmeyi düşünüyorum ilk baştaki düşüncem meyve ağacıydı ama meyveli ağacı taşlarlar diye bir atasözü var o yüzden vazgeçtim ve pavlonya var şu anda aklımda düşündüm düşündüm öyle bir ağaç dikmeliyimki dedim çobanlar hayvanlarla yaylaya çıktığında kendini boy atıp kurtarsın sonra pavlonyaya karar verdim. Hem yeşillik olur hemde ilerde kesmek gerekirse para kazanmış olurum. Bana mantıklı geldi.
turhanhoca
07-09-2009, 15:09
İlerde kesipte başka birşey ekmek gibi bir düşüncem yok. Akasya aklıma da geldi. Yaşadığım yerde çok var. Ama ekeceğim yerde hiç görmedim. Tohumu toprağa atmak yeter mi? Özel şartları var mı. Akasyayı deneyeceğim. Bahçeme kayısı, portakal, gül ve badem ağaçları diktim. Maydonoz, nane ve yer elması yetiştirmeye de çalışıyorum. Ama bunlar komşu arsalardan gelen akasya kökleri yüzünden rahat edemiyor. Zaten her taraf akasya olduğu için bahçemdekilerden kurtulmak istiyorum. Sürekli filiz veriyorlar ne yapabilirim.:)
Samsunlu55
07-09-2009, 21:14
İlerde kesipte başka birşey ekmek gibi bir düşüncem yok. Akasya aklıma da geldi. Yaşadığım yerde çok var. Ama ekeceğim yerde hiç görmedim. Tohumu toprağa atmak yeter mi? Özel şartları var mı. Akasyayı deneyeceğim. Bahçeme kayısı, portakal, gül ve badem ağaçları diktim. Maydonoz, nane ve yer elması yetiştirmeye de çalışıyorum. Ama bunlar komşu arsalardan gelen akasya kökleri yüzünden rahat edemiyor. Zaten her taraf akasya olduğu için bahçemdekilerden kurtulmak istiyorum. Sürekli filiz veriyorlar ne yapabilirim.:)
Ne yapabileceğin konusunda bir fikrim yok bende her sene kesiyorum ama seneye 2,5 metre boya ulaşıyorlar. Tohumu toprağa atmak yetmeyebilir en iyisi fidan bulupta ekmek.
turhanhoca
11-10-2009, 15:02
fidan zor olabilir benim için
tohumdan olup olmayacağını (nasıl olacağını) bilen biri varsa yardımcı olabilir.
turhanhoca
20-03-2010, 14:54
bahar geldi
bahçemdeki (toprağın altındaki kökler) akasyalar tekrar yeşillendi.
ama soruma cevap gelmedi.
köyümdeki arazileri akasya ya da başka bir ağaç ile nasıl yeşillendirebilirim?
turhanhoca
04-10-2011, 14:01
Uzun zamandır giriş yapmadım. Kardeşim internette gezerken burayı bulmuş. Abi sana yardım eden çıkmamaış dedi. :)
Yeni bir yardım talebi ile devam edelim.
Bu tarlayı yeşillendirmek için analiz yapmak faydalı olur mu?
Toprak analizi ücretsiz nasıl yapılabilir?
Safranlı
04-10-2011, 15:40
yazıları baştan sona okudum sizleri tebrık ederım
bırkaç fıkır gelmış
aslında bence cevapta gelmiş
sizde sıcak yaklasmışsınız
sizin yerınıze en uygun olan
bölgede yetısen varsa mese turu veya dogal çeşitlerdir
dahada pratıgı akasyadır
çok çabuk buyur
su ıstemez
hayvan yemez
topragı tutar erezyona engel olur
ayrıcada çok faydalı bal kaynagıdır
bal üretımını arttırıır
bence tek yok akasyadır
fazla degıl 5 senede ıçine giremezsınız
tohumdan yetıısr
orman idarelerındende fıdan alabılırsınız
çözüm elınızın altında....
turhanhoca
20-10-2011, 21:30
Safranlı ve diğer arkadaşlara teşekkürler
inşallah bu sene
birine akasya
birine kuşburnu
birine de karamık dikeceğim
yazın sulaması için de birilerini bulmaya çalışacağım
seneye de kendilerini beslerler diye düşünüyorum
sonra da orda bir köy var uzakta diyeceğim
gene de gelebilecek tekliflere açığım
Merhabalar,
3-4 sene öncesine kadar, attığımız meyve tohumlarını(Kuşburnu, üvez, çitlenbik, kızılcık gibiler de dahil), Prof.Dr. İbrahim Saraçoğlu' nun bir televizyon konuşmasından sonra biriktirmeye başladım.
Yetiştiğim köye gittiğimde veya köydeki arkadaşım ziyaretime geldiğinde, biriken tohumları ona veriyorum. Dağda taşta ekmesi için. Geç te olsa, doğayı daha farklı gözle görüyorum. Tohum için şartlarının uygunluğunu dahi araştırmadan hemde.
Amacınız karşısında, hürmet ile eğiliyorum efendim.
Yıllardır yemediğim KARAMIK içinde özlem dolu teşekkürler(Biz karamuk derdik).
Kolaylıklar dileklerimle ve saygılarımla lütfen.
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.