Bağlan

View Full Version : Bonsaide Kuruma




Sayfalar : [1] 2

turbora
08-07-2008, 14:52
Herkese merhaba,

Büyük heves ve biraz da korku ile aldığım bonzai, önce yaprakları soldu, sonrasında da hepsi kuruyup döküldü. Geçenlerde şehir dışında olduğum için, 3,5-4 gün sulayamamıştım.
Şimdi ise hergün suluyorum. Bir umut diye ama sanırım kurudu.

Acaba tekrar hayata döndürme şansım var mıdır?

Yardımcı olacak arkadaşlara şimdiden teşekkür ediyorum.




Aytaç Eroğlu
08-07-2008, 16:00
kurumuş

Penelophe
08-07-2008, 17:08
Gövdesi tamamen kurumuş mu bir bakın bence. Bir bıçak vs. kesici aletle gövdeyi açın birazcık. Belki tamamen kurumamıştır.

Lymyt
08-07-2008, 17:36
Resimler yanıltmıyorsa türü fukien tea ve çok hassas bir tür. Büyük olasılıkla ölmüş olabilir; ama gene de Penelophe'nin de dediği gibi gövdenin görünmeyen bir bölümünde kabuğu bir bıçakla biraz sıyırın altı hala yeşil ve nemli ise hala bir şansınız var demektir.

Saygılar..

bonsaisan
09-07-2008, 08:16
Sayın turbora

Cinsi carmona olan ağaçınızın kurma sebebi 3-4 günlük seyehat süresinde sulanmamasında olduğu gibi....

Alındığında fark etmediğiniz bir problemide olma olasılığıdır.

Özelikle piyasadan almış olduğunuz ağaçlar satış noktasına gelene kadar ve orada kaldıkları sürece bu konuda tam olaak bilgisi olamayan reyon görevlileri tarafında düzensiz sulama ve uygun olmayan koşularda bakılırlar.

ağaç bu sırada sağlık konusunda sorunlar yaşamakdadır ve sizin gibi bu güzel hobiye merak sarmış bonsai dostu büüyk bir heves ile gelerek ağaçı alır ve evine getirir.

Bazen ağaç ortamın değişmesi ve uygun sulama ve bakım altında 1 hafda içinde kendini toplasa bile bazende çok geç kalınmış ve ileri düzeyde sağlık sorunu olan ağaç kendini toplayamaz.


Ağaçınız bu yüzden dolayıda kurmuş olabilir.

ukarıda belirtilen şekilde kabuk altında ki canlılık ağaçın yaşayıp yaşamaması konsunda size bir ön bilgi vereçekdir.
Eğer yeşil aksam canlı ve sulu ise ağaçınızı sıcaklığı stabil olan 20 derece gibi bir ortamda uygun sulama ile sulayın.

Önemli not:Eve geldiniz ve bonsai yapraklarını dökmüş.Ama canlı acemi bir bonsaici ilk yaptığı hata ağaçı sulamak akabinde takip eden her gün ağaçı sulamak olur.

Fakat burda ki hata şuradadır.
Normal koşulda bol yapraklı bir ağaç yaprakları beslemek ve canlılığını korumak için bol su tüketir.Özeliklede yaz aylarında **** ortam ısısında.

Fakat üzerinde yaprakları kalmamış bir ağaçın **** eskisinde az yaprağı olan bir ağaçın aşırı suya ihtiyaçı yoktur.

Çünkü dalarının ucunda yogun bir şekilde suya ihtiyaç duyacak ve canlılığını koruyaçak ve sizn ona verdiğnzi suyu tüketeçek yaprakları yoktur.
Bu yüzden yaprakları dökülmüş **** yaprakları azalmış olan ağaçların sulaması ancak yeni tomurçukların çıktığı ve gelişmeye başladığı dönemde artırılır onun dışında toprak sık sı sulanmaz..



İşde bu aşırı yapına ve ne kadar çok sularsam hemen yeşereçek diye düündüğünüz ağaçın kökleri bu fazla olan nemi tüketemez ve bir süre sonra köklerde oluşan mantarları uygun koşuları kulanması ile kök çürümesi gibi ağır bir hastalığa yakalanma olasılığı yüksektir.



Saygılar.

theatory
19-12-2008, 20:28
Arkadaşlar Merhaba;
Ne yazık kı bndede aynı problem bulunmakda cok sevdıgım bonzaımı arkadasıma 1 haftalıgına emanet etmıstım kurutmus sulamayarak bonzaimi tüm yaprakları kurumus ama hala ustundeydı ben ustundekı kuru yaprakları temızledım bıraz budadım yenı filizler verebılmesı ıcın gövdesını bır bıcakla actım yesıl degıl ama cok barız bır kokusu var taze gıbı nemlı gıbı de sankı ama emın degılım cok degıl ümit varmı neler yapabılırım ?
Sımdıden teşekur ederım

gönder
21-12-2008, 08:36
Merhaba ,
Ağacınız yer değişikliği nedeni ile yapraklarını dökmüş olabilir aynı ağaçtan bende de var carmona fukientia cinsi olan bu ağac
*iç mekan ağacı
*Aydınlık yeri seviyor
*Direk güneş ışığından hoşlanmıyor.
*Dibinin çok ıslak kalmasını da sevmiyor
*Nemden hoşlanıyor.
*Aradabir toprağının kuruması hoşuan gidiyor (çok fazla değil)
Ev içinde yer değiştirmiştim.Ama yine de tüm yapraklarını dökmüştü bedenini kontrol ettiğimde beyazımsı bir görüntü kendine özgü bir kokusu vardı bedeni böyle çam yeşili gibi değildi.Hemen saksısını sığ ve geniş olan bir saksı ile değiştirdim ve toprak ilavesi yaptım kök budaması için bu zaman zaten uygun bir dönem değil.Vede ağacım şuan MAŞALLAH gayet iyi durumda aman nazarım değmesin sana da aynısı tavsiyem olur.
İnşallah ölmemiştir.
Kolay gelsin

theatory
23-12-2008, 22:00
Cok teşekür ederim hala ümit var yanı değilmi ?Saksı degıstırmeyı beceremem snrm ama uzman bırını bulursam degıstırtmeye calısıcm ben de topragını havalandırdım yenı toprak ekledım yerını degıstırmedım aldıgımdan berı hıc ama 1 hafta susuz kalınca boyle oldu sanırım ınsallah canlanır yenıden o guzel fılızlerını verır:(

bonsaisan
23-12-2008, 22:29
Sayın theatory

Eğer ağaçınızn durmu acil ise yardımcı olmak isterim.
Zaten İzmirli bonsai dsotlarına bu konuda elimden geldiğince yardım etmek görevimiz.
Bana forumdanda ulaşa bilirsiniz.
Ağaçınızda bir gerileme **** ilerleme durmu varise haberdar edin.
Sağlığını kaybetmiş bir ağac hızlı bir şekilde solmaya doğru gider.
Gerekli bakım ve tadvi konusunda yardımcı olmaya çalışayım.
Ayrıca İzmirde yaılaçak olan bonsai Atölye çalışmalarına katılmanızı tavsiye ederim.
Saygılar.

theatory
24-12-2008, 22:05
suanda okulum dolayısı ıle ankaradayım bonzaımde ankarada bonzaımda hala bır gelısme yok ümitle topragını nemlı tutmaya calısyorum yesıl fılızlerını yenıden görmek umıdı ıle.
Atolye calısmalarınıza tatıllerımde katılmak bılgı kazanmak cok ısterım cok tesekur ederım

Aytaç Eroğlu
25-12-2008, 07:48
Sizde ankaradaki bonsaicilerle iletişime geçin bence ve bunu hemen yapın toprak değişimi o kadarda zor değil. Sadece uygun toprak yapısını oluşturmanız lazım ve bence bu da gayet basit. Yinede ilk cümlede dediğim gibi ağacınızın durumu acil ( eğer halâ yaşıyorsa ) bulunduğunuz yerdeki bonsai meraklıları ile temasa geçip gerekli işlemleri yapın

gozubuyukoglu
09-02-2009, 10:20
Merhaba,
Yaklaşık 1 hafta önce aldığım bonsai nin yaprakları dökülüyor ve durumu kötüleşiyor.cinsini bilmiyorum dolayısı ile ne yapabileceğimi araştırmak da kolay olmuyor.Türlere göre oldukça farklı tedaviler var.Bu konuda yardımlarınızı bekliyorum.

Teşekkürler,
Arda

http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=62120&d=1234170771

http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=62121&d=1234170771

http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=62122&d=1234170771

vyssera
09-02-2009, 11:07
Ağacınız sadece biraz sarsılmış görünüyor. Normalde yaprağını döken bir ağaç, kışı içerde geçirmiş olmalı. Balkonda direk güneş almayan bir yerde tutun, toprağı tamamen kurumadan sulayın. Ağacınız bir Çin karaağacı olsa gerek. Forumda bakımı hakkında bilgilere bakabilirsiniz.

Ali H. ALI
09-02-2009, 11:20
Gozubuyukoglu iyi gunler, aramiza hos geldiniz.
Agaciniz eklediginiz fotograflarda iyi secilmese de Zelkova ve ya Cin karaagacina benziyor.

Iki cinsin de bakimi hemen hemen aynidir. Genelde dis mekan bitkileridirler. Uygun ortam yaratilirsa ic mekenda da belki bakilabilir.

Iki cins de, normal dogal sartlarda yapragini dokuyor. Yalniz sizin agaciniz ic mekanda yasiyorsa yar degisikliginden etkilenip yapraklarini dokmus olabilir.
Agacinizi kalorifer ve ya sicaklik veren baska bir seyin yakininda tutmayiniz.

Agacinizin saksisi altinda, su toplamak icin altlik varsa o altlikta su birikmesine izin vermeyiniz.

Sulamasina ozen gosterin.

Agacinizi dis mekanda yetistirme imkaniniz yoksa, onu bol isik alan bir yerde tutunuz.

agacinizin seklini korumak icin uzayan surgunleri surekli budamalisiniz.
Bunu yapmazsaniz, bir iki mevsim sonra agaciniz bonsai olmaktan cikacaktir.

Hazir bonsai almaktansa. Fidancilardan alacaginiz bonsaiye uygun fidanlarla istediginiz tarzda bonsailer yapmak cok daha keyiflidir.

Size kolayliklar dilerim.

gozubuyukoglu
09-02-2009, 13:26
Öncelikle cevaplarınız için çok teşekkür ederim, yalnız "uzayan surgunleri" kısmını anlayamadım dallarından mı ? yoksa kök lerinden mi bahsediyorsunuz.Ağacımı iş yerinde tutuyorum ve doğal ışık görmüyor.Yer değişikliğinden etkilenmiş olması muhtemel.Sulama konusunda da yeni yeni bilgi ediniyorum.Benim için bir ilk sanırım sorunların kaynağı da bu.Bazı forumlarda vitaminlerden bahsediliyor gerekli midir?. Ayrıca birkaç arkadaşım saksının küçük olduğunu belirttiler.Bonsai lerin oldukça küçük saksılarda büyüdüğünü biliyorum ama nerdeyse kökleri dışarda duruyor yarın daha kaliteli birkaç fotoğrafını çekip koyacağım.Tekrar teşekkürler.

Arda

gozubuyukoglu
09-02-2009, 16:04
Tekrar merhaba,
Ağacın dallarında kurumalar yer yer sarı ve kahverengi yapraklar, bazı yapraklarda delik ve ısırık benzeri izler var .Gövdede mantarımsı beyaz çevreleyen izler ve yarıklar var , biraz araştırdım ve bunun karaağaç ölüm hastalığı olabileceğine karar verdim.Bu konularda önceden de belirttiğim üzere bir bilgim yok fakat oldukça endişeliyim.Eğer bonsai lerdede bu tip hastalıklar olabiliyorsa ki benzerlerinde var nasıl bir önlem tedavi yapabilirim , problemin var olup olmadığını nasıl anlayabilirim.Teşekkürler,

Arda

Ali H. ALI
10-02-2009, 11:32
Sayin gozubuyukoglu, iyi gunler sorularina cevap vermek icin, Kaliteli fotograflarini bekliyoruz.(daha once ekledigin fotograflar yakin bir tarihte cekilmisse agacin pek de sagliksiz gorunmuyor. niye bu kadar endiselisiniz?)

nezir
11-02-2009, 18:08
Merhaba ben foruma yeni katıldım nedenlerinden biride sizdeki gibi bir bonzainin bakılmak üzere bana teslim edilmesiydi.Sizdekine benzer bir durum bendede oldu forumdan öğrendiğim kadarıyla un biti sarmıştı tarif edildiği gibi deterjanlı suya daldırdım şimdi yaprak açıyor ama hala kücük yumuşak yassı böçekler dal diplerinde var temizliyorum şimdilik iyi sizdede böcek olmuş olabilir.Butürden yeni bonsai temin ettinizmi?

bonsaisan
11-02-2009, 18:55
Nezir hanım unsu **** pamuksu bitler bir pamuk topağı içinde gelişen ve ağaçın özsuyunu emen zararlılardır.


Bu zararlılar pamukdan oluşan bu koza içinde gelişir ve dalar üzeridne gezinerek öz suyu emerler.

BUrada önemli nokta sağlık açısında zayıflamış ağaçlarda görülmeleye başlarlar.

Tedavisi ise pamuk gibi olan kozanın içine girebileçek türde ilaçlar kulanılmasıdır.

Lakin aşırı nem ve özelikle akşam saatleridne sulana bonsailerde görülede bilirler burada nem gelişimleri için öenmli bir faktördür ve ağaçın güneş görmeyen gölge yerleidne kabuk altlarında bulunurlar.

Tedavisi için unsu pamuksu bitler için satılan bir üürn kulanmanız gerekir özelikle yazlık yağ ile hazırlanan bir unsu bit ilaç etkili olaçakdır.

SAygılar.

aycicegi
11-03-2011, 10:04
Geçen bahar bonzaime, bir başka bitkimden sıçrayan beyaz bitlerden dolayı ilaçlama yapmak zorunda kalmıştım. Önce detarjanlı suyu denedim işe yaramayınca ilaçlama yaptım. İlaçlamadan sonra bitlerden kurtuldum ama bonzaim kurumuştu, büyükçe ve bol yapraklı bir bonzai olmasına rağmen üstünde bir yaprak kalmamıştı. Gövdesi kupkuru bir dala benzemişti. Kısacası hiç canlılık ibaresi yoktu.

Herkes onu atmamı söyledi. Tanıdık bir seracıya ne yapabileceğimi sordum. Bana üşenmeden hergün su püskürtmemi söyledi. Kurtulursa ancak bu şekilde kurtulacağını söyledi.

Salondaydı açık balkona aldım, toprağının %50'sini değiştirdim çünkü ilaçlı toprağın gitmesi gerekiyordu ve bütün yaz, 3 - 4 ay boyunca her sabah ona su püskürttüm, tabii abartmadan dallarına ve gövdesine hafifçe su püskürtüp bıraktım. Uğraşlarım meyvesini sonbaharda verdi ve bir tane yaprak çıkardı. Şimdi görseniz inanamazsınız üstü yaprak dolu. Resmen kocaman bir ağaç oldu. Bugünlerde nasıl budasam diye düşünüyorum:)

Kısacası bonzaisi ilaçlamadan dolayı kuruyanlara bu yöntemi gönül rahatlığı ile tavsiye ederim.

bonsaisan
11-03-2011, 22:22
Sayın aycicegi

Öncelikle geçmiş olsun.
Lakin aslında önce bizim size bonsai ilaçlamasının nasıl yapılaçağını tavsiye etmemiz daha mantıklı olaçak gibi.

Öncelikle ağaçınızın görselini üyelerimiz ile farklı bir konu başlığında paylaşınız.

Bonsai diğer bitkilere oranla daha sağlıklıdırlar çünkü sürekli kontrol atındadırlar.

Hastalıkların **** zararlıların bazıları ağaçınızda çok büüyk sorunlar oluşturmaya bilir.
Mesela yaprak bitleri yaprakların üzerinde görüntü olarak bulunurlar ağaçın özsuyunu emerler mekanik müdehaleler ile yapralardan onları temizliye bilirsiniz.

Eğer zararlılar çok sorun teşkil ediyorlar ise zirai ilaç kullanmadan önce forumdaki mühendislerimize danışa bilirsiniz.

Bonsailer diğer salon ve bahçe de yetişen türlerden farklı olarak ilaçın miktarı verilen değerin biraz altında olmalı ve bu tür ilaçları kullanır iken sadece önce bir yerinde deneyin.

DOğru ilaçı doğru oranda kulandığınıza emin olduğunuz gibi ilaç uygulamasını günü erken saatlerinde serin bir zamanda yapın.
Ve ilaçlamayı takip eden süreçde ağaçınızı güneş ışığında uzak tutun.

İlaç uygulaması sırasında ilaçın toprağa temas etmesini önlemek için toprağı bir torba ile örtün.

YUkarıda yazdığım bilgiler genel ilaçlama kuralları içinde yer alır.
Bir diğer konu ağaçınıız kurtarmak için sürekli olarak duışma yapmanız yeşil aksamı korumuş.
AMa unutulmamalıdır ki bu ıslatma işlemi sırasında kökler sürekli nemli kalırsa bazı türler bu uygulamadan daha kötü sonuçlar çıkmasına sebeb olur.

Her türün kendine özgü ve su oranı konusunda tercihleri farklı ola bilir.

Siizn adınıza sevindiğimi belirtir ağaçınızı görebileçğimzi umudu ile açaçağını konu başlığını bekliyoruz.

BU sayede budaması konusunda fikir vereçekler bonsai dostlarının olaçağına eminim.

Saygılar diliyorum.

aycicegi
14-03-2011, 12:53
Sevgili Bonsaisan,

Bonsai'min cinsi bin yıldız ağacı. Fotoğrafını en kısa zamanda yükleyeceğim. İlaçlamada benim yaptığım yanlış, uygulayacağım iki doz ilacı 2 hafta ara ile yapacağıma 1 hafta ara ile yapmamdı.

Yorumunuz için teşekkürler ama bir konuda size katılmıyorum. Bonsaim zaten kupkuru bir dala dönmüştü o yüzden çok sulama sonucu daha kötü bir sonuç alamazdım. ilaçlama yüzünden bitkisini kurutan kişilere kendimin bizzat denediği ve bir ziraat mühendisi seracı tanıdığımdan öğrendiğim bu yöntemi kesinlikle tavsiye ediyorum.

Saygılar dileğiyle,

memet
14-03-2011, 13:14
Gübrede ve ilaçlarda kullanılması tavsiye edilen oranların tarlalar seralar gibi büyük alanlar için önerildiğini, Bizim bir saksıdaki ağacımız içi n bu önerilerin yarısını kullanmamız gerektiğini unutmayın.

bonsaisan
14-03-2011, 20:14
Sayın aycicegi
Serissa bonsainiz normal şartlarda bol suyu seven bir tür değildir.Özelikle çok sulandığında yapraklarının kahve sarı rengin tonlara geçmesi aşırı sulanmayı gösterir.Ya da başka problemi
Yorumunuz için teşekkürler ama bir konuda size katılmıyorum. Bonsaim zaten kupkuru bir dala dönmüştü o yüzden çok sulama sonucu daha kötü bir sonuç alamazdım. ilaçlama yüzünden bitkisini kurutan kişilere kendimin bizzat denediği ve bir ziraat mühendisi seracı tanıdığımdan öğrendiğim bu yöntemi kesinlikle tavsiye ediyorum.

Size tavsiye edilen yöntem aşırı doz ilaç sonucu yanan bitkilerin ıslatılma yöntemi ile uygulanan ilaçın bir şekilde seyretilmesi etkisinin azaltılması adına yapıldığını düşünüyorum.

Ama eğer kullandığını ilaç sistemik etkili bir ilaç olsaydı değil ıslatmanız ağaçı su dolu bir kaba dahi koysanız işe yaramama olasılığı fazla.
Ama burada öenmli olan ağaçınızın sağlığına kavuşması ya da yaşaması.

Çalışmalarınız da başarılar diliyorum
SAygılar.

meyveli yoğurt
21-03-2011, 18:49
merhaba arkadaşlar.. siteye yeni üye oldum bonsai'm ölmesin diye.. bitki yetiştirme konusunda tecrübeli değilim hele ki bonsai hakkında hiç değilim.. sevgili sevgilimin hediyesi olan bu ağaca gözüm gibi bakmaya çalışıyorum ama bişeyler eksik.. türü ficus gingseng olabilir.. (internette ağacımı gördüğüm yerde böyle yazıyordu).. bi kaç yaprağı yaralanmaya başladı önce, az önce de hafif bi üflemeyle 8-9tane yaprağı döküldü.. lütfen bana yardımcı olun,bonsai'miz ölmesin..

memet
21-03-2011, 19:40
Bir fotoğrafını çekerseniz ne sorunu olduğunu anlaması daha kolay olur.
Çoğunlukla yer değiştirmekden. Ortam farklılığından ve aşırı sulamadan yaprak döker.
Hangi ortamda, soba ya da kalorifer var mı ortamda.

meyveli yoğurt
21-03-2011, 22:08
benim odam çok ışık almıyor,gündüz başka bi odaya koyuyorum akşam odama getiriyorum fark eder mi?? 2günde bir aynı ölçekte suluyorum.. ama fazla sulamış olabilirim.. bi de fısfısla su sıkıyorum yapraklarına.. ev kaloriferli (kömürlü)

memet
21-03-2011, 22:15
Kışın bukadar çok sulama zarar vermiş sanırım. Kökleri dikkatinizi çekeceği gibi, su biriktiren yapıda. Susuz bile kalsa direnir. Kış boyunca toprak kurudukça sulamak yeterli. Yaz gelmeden yapraklarına su püskürtmeyin. Sanırım bu zarar verdi bitkiye. Kök çürümesi olmadıysa, bir kaç gün su vermeyi kesin toprak kuruyana kadar bekleyin. Sık yer değiştirmek de zarar verir.
Bir süre toparlanma olmazsa, toprağını çıkarıp kök çürümesi varmı bakmanız gerekebilir. Bu durumda çürüyen kökleri makasla almalısınız.

Butc
15-04-2011, 08:00
Herkese Merhaba,
Yeni üyenizim ve bu bonsai yetiştiriciliğine yeni başlıyorum.
İlk olarak aldığım bonsai fotoları aşağıda fakat anlamsızca kurumaya başladı. Her gün bir kaç tane yaprağı kuruyor. Gövde canlı. Aldığımda toprağını bonsai toprağıyla değiştirdim, biraz da dallarını budadım görüldüğü gibi.
Ne yapabilirim konusunda tecrübeli yardımlarınızı bekliyorum.

kalambaklı
15-04-2011, 09:19
Sayın Butc, ağacınızda büyük ihtimalle kök çürümesi var,nedeni büyük ihtimalle fazla sulama veya fazla suyun tabakta kalmasından kaynaklanır. Ağacınızı saksısından çıkarıp çürümüş kökler varmı diye bakın varsa çürümüş kökleri temizleyerek şu andaki saksısının bir numara bulamazsanız biraz daha büyük olabilir bir saksıya %40 3 veya 4 mm dere çakılı (kumu), % 30 torf % 30 ise bahçe toprağı kullabilirsiniz.
Ağacınızı 45 gün gibi gübrelemeyin ve direk güneş ışığında bırakmayın.
Kolay gelsin.

Butc
19-04-2011, 16:29
Köklerine baktım ama herhangi bir sorun göremedim. Bahsettiğinizi yaptım. İnsallah kurtulur. Her geçen gün biraz daha kuruyor. Köklerinden biraz budasam çözüm olur mu?
İlginiz için teşekkürler.

bonsaisan
19-04-2011, 19:47
Sayın Butc

Dostlar gerekenleri söylemiş.
Umarım toparlar.
Saygılar

iozbakis
24-05-2011, 15:19
benim çoban püskülüm muhtesem ilerlerken nazar mı degdi bilmiyorum :) bir hafta gibi bakamadım su problemii de olabilir tamamına yakını kurumuş en altta ki yeşil dala kadar budadım ve kökde de mini mini kanatlı hayvancıklar var benim problemim bu hayvancıklardan mıdır yoksa su problemi midir keske resmini koysam sizim için daha iyi olur fakat ne yapayım şimdi

memet
24-05-2011, 15:45
Kurumasına susuz kalması neden olmuştur. Böceklerin ne olduğunu bilmeden nasıl zarar vereceğini söylemesi zor. Onlar için bir ilaçlama yapmanız yararlı olur.

iozbakis
25-05-2011, 07:39
peki tellemede fazla sıkma veya kullandıgımız telin türüne göre kuruma olabilir mi çünkü tellemeden sonra 2 hafta sonra kuruma oldu

memet
25-05-2011, 12:57
Mevsimsiz telleme de ağaca zarar verebilir. Genellikle ağaçların büyüme döneminde telleme yapmayız.
Kullanılan tel de önemli bakır ya da alüminyum dışında tel uygun değil. Gelişme döneminde sıkı tel sarma dallara şekil vermek isterken zedeleme de bitkiyi öldürebilir.
Tellemeyi kışın yapmalısınız.

Butc
08-06-2011, 16:26
Merhaba,
Tavsiyeleriniz yerine getirerek yeşillenmesini sağladım, fakat sanırım yanlış giden birşeyler var galiba ve dökmeye yeşermemeye başladı.
Ne yapabilirim, neden yemyeşil olmuyor bonsaim?
Yardımlarınız bekliyorum.
(Resimlerde 1-2-3 yeşillenme sırasında, 4 yeşillenmişken,5 ve 6 ise şimdi yavaş yavaş dökülüp çok az yeşil dalı varken ki halleridir.)

memet
08-06-2011, 16:40
Güneş almayan bir yerde mi duruyor. Nasıl ne kadar ve ne sıklıkla suluyorsunuz. Umarım göründüğü gibi sadece kumdan oluşmuyor toprağı.

Gübre konusunda neler yapıyorsunuz.

Butc
10-06-2011, 07:24
Şöyle ki güneş almayan bir yerde, ama aydınlık. Kumdan değil toprağı da, yukarıda yazıldığı şekilde karışım yaparak ayarladım.Üzerinde az bir şekilde kum var. Gübre konusunda Çiçek Coşturan'ın bonsai besinini 1 aydır sadece 4 gün önce verdim. Sulamayı ise 2 günde 1 yapıyorum havalar sıcak olduğundan, toprağı kuruyunca.
Bu arada klimanın düşman olduğunu öğrendim fakat 2 gündür kapalı, asla açmıyorum klimayı fakat hala yapraklarını döküyor.

Butc
10-06-2011, 07:39
İşte fotoğrafları;

memet
10-06-2011, 07:52
Herşeyden önce dışarıda durmalı. Klima da oldukça zarar vermiştir. Bu yaprakların ince uzun cansız görünümü yeterli ışık alamasından.
Bu hazır besinler biraz büyülü reçete gibi geliyor bana. Etiketin üzerinde içeriğindeki elementleri dikaktle okumak gerek.
On gün arayla düzenli olarak vermelisiniz besini.
Bir de suyun kirecinden kaynaklanan sorununuz var. Saksının kenarlarında kireç birikimiş. Bunun için zaçıkıbrıs gerekli.
Dışarı çıkarmalısınız. Doğrudan güneşe değil şu an, sorunu düzelmeli önce.
Sulamayı periyodik yapmayın. Toprak kurursa günde iki kere bile sulanması gerekebilir.


Aman yarabbi. Kumda deniz kabuğu mu gördüm. Kesinlikle ölümcül,deniz kumuysa. Hemen değiştirmelisiniz.

Butc
11-06-2011, 13:31
Evet deniz kumu toprağı ancak iyice yıkanmıştır, yine mi ölümcül? Bu saçı kıbrısı nereden bulabilirim? hemen dışarıya çıkaracağım ve toprağını değiştireyim. Toprak için tavsiyeniz var mı?

memet
11-06-2011, 14:22
Başka hiç çare yoksa, deniz kumunu günlerce suda tutup, tekrar tekrar yıkayıp kullanın diyeceğim ama dere kumu bulmak daha kolay.
Zaçı kıbrıs gübre satan yerlerde bazen baharatçılarda da bulunur. Saçıkıbrıs da deniyor ikisi aynı şey.
Bir saksı için malzeme söylemesi kolay değil ama, torf dere kumu ve bahçe toprağını karıştırıp bunu kullanın. Bu işi yaparken köklerin zarar verme riski çok olacak. bir kaşıkla azar azar alın toprağı ağacı çekip almayın saksıdan.
Bu mevsimde toprak değiştirme riski var onu atlatırsa, zaçıkıbrısı daha sonra kullanın.

Butc
13-06-2011, 15:48
Çok teşekkürler,
Şimdiden yavaş yavaş yeşermeler oluşmuş üzerinde.
Umarın dahada yeşerir.

SARSILMA
16-06-2011, 13:37
Ankara bonsai....

Acil yardım lazım....
bonsaim öldü sanırsam... Yaprak kalmadı.. Dışarı çıkarttım. Şimdi ne olacak bilmiyorum.....
Gövde çürük kök çürük gibi geldi...

memet
16-06-2011, 16:16
Görmeden nasıl yardım edebiliriz. Ne olduğunu neden öldüğünü de bimiyoruz

srdrklkn
19-09-2011, 09:25
arkadaşlar benimde yeni başlayan bi sorunum var yapraklarda sararma başlangıcı ve sol tarafta alt tarafta gövde çürümesi sanırım...

çok sulamadan oldu sanırım... ayrıca bu aşamada kurtarabileceğim bi yöntem var mı?
lütfen yardım...

justice
01-11-2011, 19:37
benim bonsaim resimlerdeki gibi sağlıklıyken birden kurumaya başladı nedeni ne olabilir acaba.listede nerede yer aldığınıda bilmiyorum..bonsai sıvı gübresi aldım ama nasıl etki edecek bilmiyorum toprağınıda değiştim bu arada..

bonsaisan
01-11-2011, 19:54
Kurumanın iki sebebi olabilir.
1.sebep kış geldi yapraklar dökülmeye gelişim yavaşlamaya başlıyor.
Türü ulmus yani Çin karaağaçı olan bu tür de iç mekanda kışın yarı uyuklayan ama dış mekanda yaprak döken bir türdür.

2.sebep çok sulama sonucu kökler ile ilgili problem başlamış olabilir.

Her iki sebep de araştırılmalıdır.

Ağacınıza yaptığını sulama yer mekan ışık hava gibi ayrıntıları yazar iseniz forum içinde ki dostlar size yardım edecektir.

Saygılar.

CaglaBonsai
12-11-2011, 14:34
Merhaba benim bonsaim de hediye geldi. Önce çok güzeldi ama sonra hızlı bir şekilde yapraklarını dökmeye başladı, şimdiyse kuruyor gibi gözüküyor. Bazı dalları çok kuru ama hala yeni minik yapraklar çıkaran dalları da var. Ne yapmam nasıl bakmam gerektiğini bilmiyorum. Lütfen yardımcı olun... :(

Blanc
28-01-2012, 18:53
Bu gördüğünüz benim süslü pakizem biricik bonsaim. Kendisi; çok mutlu, çiçekleri bol harika bir bonsaiydi. Fakat fazla uzayan dalları yüzünden papaz gibi görünmeye başlayınca bende ucundan biraz budadım ve güçlensin diye bonsai besini verdim (sıvı olanlardan). :o İlk başlarda herşey normaldi fakat sonra çiçeklerinı dökmeye başladı, ardından evimden taşındığım için bonsaiminde yeri değişti. Yeni yerine alışamadı...

Yeni evimde çok güneş alan bir camın önüne koydum ve topragını nemsiz hiç bırakmadım. (çünkü suyu çok seviyordu) Fakat bir süre sonra yapraklar grileşti kurudu, yapraklarını dökmedi ama hepsi gri renge döndü. :(

Burada yazanlardan okuduğum kadarı ile herşeyi yanlış yaptım. Eskiden hafif Güneş alan yerini değiştirdim, budadım, çok Güneş alan bir yere koydum, ve koyduğum yerde muhtemelen soğuktan üşüttü :( 2 buçuk yıldır beraber olduğum sevgili bonsaimin gözümün önünde ölüp gitmesi beni çok üzüyor.:( Onu kurtarmak için ne yapabilirim?
Eğer bilgi ve deneyimlerinizi paylaşırsanız çok sevinirim.

Teşekkürler.

stylee
29-01-2012, 19:34
sayın blanc;

ağacınız birçok olumsuz duruma maruz kalmış;aşırı sulama;fazla besin verilmesi köklerini olumsız etkilemiş olabilir;ayrıca kapalı balkon gibi bir yeriniz varsa oraya almanızda fayda var;birde bence toprağını bozmadan uygun toprak ile daha büyük bir saksıya köklerine dokunmadan almanız iyi olacaktır;köklerde çürüme oluşmuş diye düşünüyorum;çünkü normalde 2 senede bir toprak değişimi tavsiye edilir;zaten ufak bir saksıda durması da görüntü olarak ne kadar güzel gözüksede ağaç sağlığı bakımından bir o kadar zordur.

izak00
17-05-2012, 16:26
merhaba,
hep hayal ettiğim bonsai ağacımı eşim hediye etti .
ama ben bakmayı beceremiyorum diye panik durumdayım.

bonsaim bana geldiğinde ilk resimdeki gibi canlı ve bol yapraklıydı.
ilk gun biraz suladım.
ikinci gun geldığımde yaprakları kurumaya baslamıstı. foto 2 ve 3
sulamayı beceremedım az oldu herhalde dıye sonraki iki gun de suladım durum duzelmedi.
bugun ofise geldiğimde yaprakları sararmıstı.
şu anda yaprakları cok hassas, sureklı dokuluyor.

agacımın cınsı ve bakımı konusunda yardımcı olurmusunuz?
internette farklı seyler yazıyor, cıcekcıler farklı seyler soyluyor.
ne sıklıkla nasıl sulamam daha dogru.
agacım hastamı?

teşekkürler

bonsaisan
17-05-2012, 16:41
Sayın izak00
Ağaçınızın türü: Ulmus parvifolia.Bizdeki bilinen ismi Çİn Karaağaçı.

Aslında bakımı çok kolay bir türdür.
Sorunu şu sulama düzensizliği.
Bir diğer konu mekan.
Aldığınız yerde nekadar süredir kaldığı hangi koşularda oldu önemlidir.
Serada ise içmeknada havadar ve nem oranı olan bir yer iyidir.
Aldığınız yerde eğer açık alanda yarı gölgede ise ozaman ağaçınızn durması gereken yeri bu şekilde ayarlamalısınız.

BU türün özelikleri kışları sert geçen yerlerde iç mekanda lakin serin bir yerde durması iyidir.
Kışları ılıman geçen yerlerde ise dışarıda durabilir.
Sadece gece donlarında koruyunuz.

Şİmdi yapmanız gerkenler.
Ağaçın üzerinde ki sarı yaprakları uzaklaştırın.
Yeşil yapraklar da uzaklaştırıla bilir.
Ağaçınızı evin dışında yarı gölge bir mekana alınız sert rüzgar esmeyen kuytu ama hava akımı olan bir yere.
Ağaçınızın toprağı kurumaya yakın iken sulama yapınız.
Asla toprak sürekli yapışkan balçık kıvamında kalmamalıdır.
YUkarıda ki durumda toprak sürekli nemli olur ise kök çürüklüğü başlar.
Asla ilk yapraklar yeniden çıkıncaya kadar gübre vermeyiniz.


Durm şudur ki aslında ağaçın bir sorunu yok
Sadece bir geçiş dönemi yaşıyor.
Bu yüzden sulama düzensizlği ve yer değişikliği gibi durumdan kaynaklı sararan yapraklar ile size sinyal vereçektir.

Saygılar.

izak00
18-05-2012, 09:51
merhaba,
yorumlarınız için teşekkür ederim.
bonzaime ofiste bakmayı planlıyordum ama dünkü durumdan sonra eve götürdüm.
akşam sararan yaprakları temizledim. zaten hafif dokununca cogu sarı yaprak dokuluyordu.
bundan sonra herhangi bir budama vs işlemi yapmam gerekiyormu?
gerekirse budamayı ne şekilde ne zaman yapmamı önerirsiniz?

dun aksam toprak kurumak uzereydı, saksı altındaki deliklerden parmaklarımı soktuğumda az nemli olduğunu farkettim.
duşta yağmur şeklinde biraz suladım, fazla ıslanmadan suyun altından çektim.
sabah baktığımda yapraklarında yeni sararmalar yoktu.
pencerenin onune sureklı gunes almayan aydınlık bır yere koydum.
bu haftasonunu atlatırız diye dusunuyorum :)
bu arada dun yaprakları temizlerken kucuk seffafa yakın beyaz bir orumcek gordum agacımda, yakalamaya calısırken elımden kacırdım. cok aradım ama bulamadım. orumcekten nasıl kurtulabılırım, zararları nelerdir?
bundan sonraki aşamalarda her gece az su ile sulamam yeterlimidir?
sulamanın incelikleri nelerdir, her yerde farklı bırsey goruyorum.
gübrelemeden bahsetmiştiniz. gubreleme nasıl yapılacak? vitamin kullanmamın faydası varmıdır?

teşekkürler

Sayın izak00
Ağaçınızın türü: Ulmus parvifolia.Bizdeki bilinen ismi Çİn Karaağaçı.

Aslında bakımı çok kolay bir türdür.
Sorunu şu sulama düzensizliği.
Bir diğer konu mekan.
Aldığınız yerde nekadar süredir kaldığı hangi koşularda oldu önemlidir.
Serada ise içmeknada havadar ve nem oranı olan bir yer iyidir.
Aldığınız yerde eğer açık alanda yarı gölgede ise ozaman ağaçınızn durması gereken yeri bu şekilde ayarlamalısınız.

BU türün özelikleri kışları sert geçen yerlerde iç mekanda lakin serin bir yerde durması iyidir.
Kışları ılıman geçen yerlerde ise dışarıda durabilir.
Sadece gece donlarında koruyunuz.

Şİmdi yapmanız gerkenler.
Ağaçın üzerinde ki sarı yaprakları uzaklaştırın.
Yeşil yapraklar da uzaklaştırıla bilir.
Ağaçınızı evin dışında yarı gölge bir mekana alınız sert rüzgar esmeyen kuytu ama hava akımı olan bir yere.
Ağaçınızın toprağı kurumaya yakın iken sulama yapınız.
Asla toprak sürekli yapışkan balçık kıvamında kalmamalıdır.
YUkarıda ki durumda toprak sürekli nemli olur ise kök çürüklüğü başlar.
Asla ilk yapraklar yeniden çıkıncaya kadar gübre vermeyiniz.


Durm şudur ki aslında ağaçın bir sorunu yok
Sadece bir geçiş dönemi yaşıyor.
Bu yüzden sulama düzensizlği ve yer değişikliği gibi durumdan kaynaklı sararan yapraklar ile size sinyal vereçektir.

Saygılar.

Sakaki
18-05-2012, 10:07
Sn izak00

Marketlerde bonsai satarken iç mekan bonsaisi diye satarlar ama bu doğru değildir, aslında satanların da bundan haberleri olduğunu sanmam, çünkü onlar da öyle bilgilendiriliyordur.
Öncelikle iç mekan bonsaisi diye birşey yoktur. Bonsai her ağaçtan yapılabilir, sizin bonsainiz de bir ağacın minyatürü sonuçta ve hiçbir ağaç iç mekan ağacı olamaz!

Bonsaiden önce bitki/ağaç bazında ele alırsak konuyu; her bitki suya, güneşe, hava sirkülasyonuna, gübreye ve diğer bazı takviyelere ihtiyaç duyar.
Tavsiyem bitkinizi mümkünse dış ortama ve çok güneş almayan bir yere koyun. Sadece kışın don, dolu gibi, aşırı soğuk gibi durumlarda içeri alın.
Suyu gece değil sabah verin.
Her sulama arasında toprağın kurumasına izin verin.
Toprağın drenajının iyi olmasına dikkat edin.
Mevsimi geldiğinde diğer budama ve kök budama işlemlerini yapıp saksı değiştirerek bitkinizi rahatlatın.
Beslenme konusu biraz uzun ama forumda gerek gübre gerek iz elementler gerekse diğer bakım konularında bilgiler mevcut. Onları okursanız faydalı olur.

Saygılarımla

gruen
23-08-2012, 11:59
İyi Günler,

Geçen sene aralık ayında hediye olarak aldığım bonsaim kurudu. İlk geldiğinde güzel yeşil yaprakları vardı ama günden güne yaprakları döküldü ve kurudu. Belki başlarda fazla su vermişimdir diye iyice kurumasını bekledim, sonradan ise biraz ilgisiz bıraktım :( Son 1 aydır gene sulamaya başladım. Toprağı kuruduğunda biraz suluyorum. Dün ise cam kenarına koydum bonsaiyi. Odam biraz karanlık ve bonsai de bu karanlık ortamda bulunuyordu. Bugün saksısından çıkarttım, toprağına baktım, toprağı güzel görünüyordu, alt kısmında kum vardı. Böcek ya da başka zararlılara da rastlamadım. Fakat köklerinin fazla uzamış olduğunu, hatta toprağın yüzüne çıktığını gördüm. O uzayan köklerden 2 tanesini kestim.

Toprağın alt kısmı nemliydi, üst kısmı ise çok kuruydu, o yüzden bugün tekrar suladım. Yukarıda okuduğum bir mesajda yazdığı üzere üstüne spreyle su sıktım.

Şimdiye kadar yaptıklarım bunlar. Bir kaç tane de foto yolluyorum, umarım bonsaimin kurtulma şansı vardır.

Hem bu kuruma sorunuyla ilgili, hem bonsai bakımı ile ilgili hem de ağacımın cinsi ile ilgili önerileriniz için şimdiden teşekkür ediyorum.

http://www.stud.uni-karlsruhe.de/~uqbmx/bonsai/IMG_2344.JPG
http://www.stud.uni-karlsruhe.de/~uqbmx/bonsai/IMG_2346.JPG
http://www.stud.uni-karlsruhe.de/~uqbmx/bonsai/IMG_2347.JPG
http://www.stud.uni-karlsruhe.de/~uqbmx/bonsai/IMG_2348.JPG (http://www.stud.uni-karlsruhe.de/~uqbmx/bonsai/IMG_2349.JPG)
http://www.stud.uni-karlsruhe.de/~uqbmx/bonsai/IMG_2349.JPG
http://www.stud.uni-karlsruhe.de/~uqbmx/bonsai/IMG_2350.JPG (http://www.stud.uni-karlsruhe.de/~uqbmx/bonsai/IMG_2349.JPG)
http://www.stud.uni-karlsruhe.de/~uqbmx/bonsai/IMG_2351.JPG (http://www.stud.uni-karlsruhe.de/~uqbmx/bonsai/IMG_2349.JPG)

mtm_m
01-10-2012, 09:39
Merhaba,
Çin Karaağacı olduğunu düşündüğüm bir bonsai'm var, ismi "Hayat". Erkek arkadasımın doğum gunu hediyesiydi.
Bütün gün aksama kadar is yerinde oldugumdan, bonsaiye ofiste bakmaya karar vermistim. Yaklasık 2.5 aydır mutlu mesut yaşıyorduk.
önceki masam cok fazla aydınlık olmayan bir yerde idi. Ortam da cok fazla serindi. Ama orada sağlıklıydı. Sadece topragında bir kez beyaz bir kurtcuk buldum onu da attım hemen...
Sonra terfi aldım, yerim masam değişti. Daha aydınlık bir odaya geldim. Bitkim için sevindim hatta cünkü çok aydınlık oldu ortam. doğrudan gün ısıgı da almıyor. Hafta sonları ise gelmedğim için topragını guzelce suluyordum ve sorun olmuyordu. Fakat bu haftasonu ofise gelir gelmez yaprakların kupkuru oldugunu gördüm. Hemen iki uc tane dalın ucunu kucucuk budayarak içlerinin canlı olup olmadıgına baktım. Hala canlılık emareleri var. Ama bunu nasıl halledeceğim? İstanbul'da gidebileceğim bir yer var mı?Teşekkürler.
Öğleden sonra resimlerini de yollayacağım. :(

canemret
02-10-2012, 08:39
Merhaba,
İş yerimizde bulunan bir arkadaşım bonsaisini katletmiş.Sulama sıfır ve ağaç tamamen kurumuş.Bu şirin bonsaiyi canlandırmak istiyorum ve yardımlarınızı bekliyorum.Bu işi başarmalıyım.N eönerirsiniz.Sadece sprey ile mi nemlendiriyim.Tamamen kuruduğu için ilkbahar yağmurlarıyla birlikte canlanır ümidimm var.Eskiler ilkbaharda kuru dal eksen yeşerir derler.Gövde de tamamen kuru.

memet
02-10-2012, 08:59
Kurumuş olan bonsainin tekrar yeşermesi gibi bir durum olacağını sanmıyorum. Gövdesi kurumuşsa yapacak bir şey yok.

memet
02-10-2012, 09:07
Merhaba,
Çin Karaağacı olduğunu düşündüğüm bir bonsai'm var, ismi "Hayat". Erkek arkadasımın doğum gunu hediyesiydi.
Bütün gün aksama kadar is yerinde oldugumdan, bonsaiye ofiste bakmaya karar vermistim. Yaklasık 2.5 aydır mutlu mesut yaşıyorduk.
önceki masam cok fazla aydınlık olmayan bir yerde idi. Ortam da cok fazla serindi. Ama orada sağlıklıydı. Sadece topragında bir kez beyaz bir kurtcuk buldum onu da attım hemen...
Sonra terfi aldım, yerim masam değişti. Daha aydınlık bir odaya geldim. Bitkim için sevindim hatta cünkü çok aydınlık oldu ortam. doğrudan gün ısıgı da almıyor. Hafta sonları ise gelmedğim için topragını guzelce suluyordum ve sorun olmuyordu. Fakat bu haftasonu ofise gelir gelmez yaprakların kupkuru oldugunu gördüm. Hemen iki uc tane dalın ucunu kucucuk budayarak içlerinin canlı olup olmadıgına baktım. Hala canlılık emareleri var. Ama bunu nasıl halledeceğim? İstanbul'da gidebileceğim bir yer var mı?Teşekkürler.
Öğleden sonra resimlerini de yollayacağım. :(


Yer değişikliği ağacı etkilemiştir. Canlanması için daha çok su vermeniz de sorun yaratabilir. Yaprakları kalmadığı için su ihtiyacı da azalacak. Azar azar ama sık aralıklarla sulayın.
Gövdeyi nemlendirmek de yarar sağlar.

mtm_m
02-10-2012, 13:30
Yer değişikliği ağacı etkilemiştir. Canlanması için daha çok su vermeniz de sorun yaratabilir. Yaprakları kalmadığı için su ihtiyacı da azalacak. Azar azar ama sık aralıklarla sulayın.
Gövdeyi nemlendirmek de yarar sağlar.

Çiçekçiye götürdüm resmen saksıdan topragıyla birlikte söktü hortumlu suyun altına soktu simdi iki üc yaprak yeserdi üstünde cocuklar gibi mutluyum ^_^
Ama işte söyle bir sorunum var simdi: Toprakta minicik minicik böcekler gordum azıcık eseledim baktım. Köklerini yiyen minik parazitler olabildiğini okumuştum forumunuzda. Şimdi eve götürüp - pek mevsimi değil ama - topragını değiştirip balkonda muhafaza edeceğim yeni masam cok mutlu etmedi sanırım onu. Gövdede kuruma yok, püskürtmeli bir aparatla suluyorum simdilik ve topragını hep ıslak bırakıyorum.
İlginiz için çok teşekkür ederim ;)

memet
02-10-2012, 13:37
Toprak değiştirmek için biraz sabretmeniz iyi olur. Önceki sıkıntısını atlatıp toparlansın. Böcekler için uygun bir ilaçlama daha iyi olur.

mtm_m
02-10-2012, 14:03
Toprak değiştirmek için biraz sabretmeniz iyi olur. Önceki sıkıntısını atlatıp toparlansın. Böcekler için uygun bir ilaçlama daha iyi olur.

peki buna uygun bir ilacı nereden bulacağım? siz izmirdesiniz sanırım fakat istanbulda Etiler'de bir çiçekçiye sordum adamın dünyadan haberi yok. İnternetten filan alabileceğim bir yer var mı? Kurumuş yaprakları düşüyor ama yeni filizler hızla çıkmaya başladı :)

memet
02-10-2012, 14:23
Bu tür ilaçları çiçekçilerden değil zirai ürün satıcılarından aramak gerekir.
İstanbul'da çok öneride bulunamama ama eminönüdeki çiçekçilerin orada zirai ürün satanlar olaibilir.

Forumda ev yapımı ilaç tarifleri var oraya da bakmanızı tavsiye ederim.

canemret
02-10-2012, 15:27
Hay Allah..Gerçekten çok üzüldüm şimdi..Ama ben yine de atmayacağım.Belki bir şans güler yüzüne.
Teşekkür ederim..

aycicegi
09-10-2012, 08:42
Hay Allah..Gerçekten çok üzüldüm şimdi..Ama ben yine de atmayacağım.Belki bir şans güler yüzüne.
Teşekkür ederim..

Aman sakın atmayın, ben öyle yaparak tamamen kurumuş bonsaimi kurtardım. Önceki yazılarımı okumanızı öneririm.Hergün üşenmeden az az spreyle su sıkın. Çok su sıkıp çüretmeden. İyi şanslar.

FreedomCasper
09-01-2013, 18:47
Ustalarım benimde 1.5-2 ay kadar önce türünü bilmediğim bir bonsaiyi satın aldım. Üzerindeki bilgilere göre bitki doğrudan güneş ışığı almamalı ve 3 gün kadar arayla sulanmalı, toprağın kurumasına izin verilmeliydi. bu düzene uyarak bonsaimi odanın köşesine yerleştirdim (sulamayı bir sprey ile 3-4 yemek kaşığı su ile yapıyordum) fakat 1 ay kadar sonra bazı yapraklarını soldurmaya başladı. Yerini sevmediğini düşünerek biraz daha fazla güneş alan bir konuma yerleştirdim fakat hiçbir ilerleme göstermediği gibi iyice gerilemeye başladı. sulamada bir hata yaptığımı düşünerek sulama sıklığını 1 gün-2 gün arayla yapmaya başladım ama hiçbir ilerleme göstermedi.Şuan hangi yaprağını asılsam zorlanmadan elimde kalıyor :(

Sizce bu bitkiyi kurtarmak için ne yapabilirim?

FreedomCasper
16-01-2013, 22:12
Arkadaslar bitki kurudu kuruyacak lutfen

Sakaki
16-01-2013, 22:23
Arkadaslar bitki kurudu kuruyacak lutfen

Sn FreedomCasper,

Elinizdeki bir ficus ağacı (bir Tiger Bark'a benziyor).
Ficuslar tropik bitkilerdir, subtropik iklimlerde de yaşayabilmektedir.
Ancak yeterli ışığa/güneşe, neme, ve diğer türlerden biraz daha farklı olarak toprağının hafif nemli kalmasına ihtiyaç duyarlar. Aynı şekilde ılıman bir iklim ve hava akışına da ihtiyaç duyarlar.
Eğer bu ihtiyaçlarını karşılayamadıysanız sebep bunlardan birisidir.

Fotoğraftan anladığım kadarıyla bitkinin önceki bulunduğu konum pek ışık alan, havadar bir yere benzemiyor.

Bunun yanı sıra sulama suyunuzun içeriği, kireç oranı ve pH değerleri de göz önünde bulundurulmalı.

Ferit Aydın
16-01-2013, 23:43
Sayın FreedomCasper,

Taner bey'in söylediklerine ek olarak bir kaç şey eklemek istiyorum.

Ağacınızın en büyük sorunu sulama eksikliğinden kaynaklanıyor gibi görünüyor.

Hazır alınan bonsailerde, özelliklede küçük saksılı çok az toprak kalması ve sertleşmesi sonucu spreyle yaptığınız sulama yetersiz kalıcaktır.

Ficus bir çok hava koşullarına ve ışık olumsuzluklarına karşı dayanıklı türlerdir.

Size tavsiyem rengi açılmaya başlamış bütün yaprakları hatta kalan sağlam yapraklar dahil hepsini alın/budayın.

Sonrasında su dolu bir kabın içerisine daldırıp bir kaç dakika sonra çıkartın ve pencere kenarında bir yere konumlandırın.

2-3 günde bir aynı şekilde sulamaya devam edin, ortalama 1-2 hafta sonra yeniden yapraklanmaya başlayacaktır.

Kolay gelsin

nevernerve
09-03-2013, 16:46
İç mekanda bonsaimin ustunde beyaz nokta seklinde bi hastalık olduğundan dolayı daha çok güneş alsın ve hava alsın diye dış mekana aldım 1-2 hafta sonra da bu hale geldi. Bilmiyorum geri dönüşü var mı bu saatten sora ne yapabilirim

377374

377375

377376

huyhu
11-03-2013, 00:16
Merhaba arkadaslar. Bonsaim yazın sonlarında sararmaya basladı ne yaptımsa durduramadım. Sonunda kurudu kaldı. Acaba bonsaim ölmüş müdür? Lütfen yardım edin 1 hafta sulama yapamamıştım zamanında acaba tüm bu olanlar onun sonucu mu? kahroluyorum. Iyileşir diye hiç budama ve gübreleme yapmadım. Yardımlarınızı bekliyorum.

DenizBil
11-03-2013, 17:21
377371 bu bonsai yaklaşık olarak 3 aydır bende yaprakları sürekli dökülüyor türünüde bilmiyorum hediye geldi bana türünü ve yapraklarının dökülmemesi için ne yapmam gerektiğini öğrenebilir miyim lütfen? bu arada ağaç 6 yıllık ve aşısı yapılmış diye biliyorum

DenizBil
11-03-2013, 17:27
bir önceki mesajda sorunları belirtmiştim sulama konusunda da yardımcı olursanız sevinirim.

377377

Sakaki
11-03-2013, 17:29
İç mekanda bonsaimin ustunde beyaz nokta seklinde bi hastalık olduğundan dolayı daha çok güneş alsın ve hava alsın diye dış mekana aldım 1-2 hafta sonra da bu hale geldi. Bilmiyorum geri dönüşü var mı bu saatten sora ne yapabilirim

377374

377375

377376

Merhaba sn nevernerve

Bu tür strese giren bitkileri direk güneş ışığı altına koymak yerine uygun bakım ile gölgede tutmak daha iyi olur.
Ancak gördüğüm kadarıyla sanki bitkiniz için çok geç gibi geliyor bana.
Gövde üzerinde tırnağınızla kabuğundan (kambiyum doku) 1-2 mm kaldırın, eğer altta canlılık belirtisi anlamına gelecek yeşil bir renk görüyorsanız hala bir umut var demektir. Ama kahverengimsi bir renk görüyorsanız artık çok geç anlamına gelir.

Saygılarımla

NOT: Kurallar gereği fotoğrafları foruma yüklemeniz gerekiyor. Ben bu defalık sizin yerinize yükledim. Bir dahaki sefere siz yüklerseniz sevinirim :)

Sakaki
11-03-2013, 17:39
bir önceki mesajda sorunları belirtmiştim sulama konusunda da yardımcı olursanız sevinirim.

377377

Sn DenizBil

Ağacınız sanırım bir ligustrum. Forumda ligustrum ile ilgili arama yaparsanız bu tür ve bakımı hakkında bolca bilgi bulacaksınız.

Ağacınızdaki sıkıntının birçok sebebi olabilir, baktığınız koşulları bilmeden tahminde bulunmak yanlış olur.

Suyu toprağı kurumaya yüz tuttuğunda (az nemli kaldığında) vermeniz yerinde olacaktır. "2 veya 3 güne bir gibi" bir tavsiye yanlış olur çünkü bu toprak karışımına ve bitkinizin bulunduğu koşullara göre değişken bir durumdur.

Ligustrum güçlü bir bitkidir, eğer ciddi bir hastalık veya köklerde sorun yoksa, bir müddet direkt güneş ışığı almayan bir yerde tutmanız ve sulamayı dikkatli yapmanız (aşırı yapmamanız) iyi olur.

DenizBil
11-03-2013, 17:54
Sn Sakaki
ilk önce vermiş olduğunuz bilgiler için teşekkürlerimi iletirim. Bonsai iç mekanda güneş ışığını az da olsa gören bir yerde sulamayı ise 2 güne bir püskürtme ile yapıyorum. toprak kurumuş gibi gözüküyor 2 gün sonra, acaba yapmış olduğum sulama yöntemimi yanlış bana geldiğinde yaprakları çok fazlaydı ama gün geçtikçe dökülüyor benim yapmış olduğum bir hatadan dolayı böyle olduğunu sanıyorum sulama yapmaktan başka bir müdahalede bulunmadım mevsimsel olarak dökülme olasılığı varmıdır bu türlerin ?

Sakaki
11-03-2013, 18:15
Bonsai iç mekanda güneş ışığını az da olsa gören bir yerde sulamayı ise 2 güne bir püskürtme ile yapıyorum. toprak kurumuş gibi gözüküyor 2 gün sonra, acaba yapmış olduğum sulama yöntemimi yanlış bana geldiğinde yaprakları çok fazlaydı ama gün geçtikçe dökülüyor benim yapmış olduğum bir hatadan dolayı böyle olduğunu sanıyorum sulama yapmaktan başka bir müdahalede bulunmadım mevsimsel olarak dökülme olasılığı varmıdır bu türlerin ?

Şu an yaprak dökülme değil tam tersine yeni sürgünlerin patlama dönemi.
Toprağınız bana torftan oluşuyor gibi geldi (eğer yanlış görmüyorsam). Özellikle torftan oluşan topraklar çok aşırı kuruduğunda su emme kabiliyeti oldukça azalıyor ve hatta taş gibi sertleşebiliyor.

Püskürtme usulü ile sulama çok uygun değil bence, çünkü spreylediğiniz su toprak yüzeyini nemlendirir ancak suyun diplerdeki köklere ulaşmasına yetmeyebilir, dolayısıyla köklerde kuruma oluşmuş da olabilir.

Suyu verdiğinizde alttaki delikten su çıkışı oluyor mu? Eğer torfunuz bahsettiğim gibi özelliklerini yitirmişse, acilen su dolu bir kovaya saksınızı daldırarak bir süre suyu iyice emmesini bekleyin ve sonra çıkartıp ışık alan ama direkt güneş ışığı almayan bir yerde kendini toparlamasını bekleyin (tabii ki bunları sorun sulamadaysa diye söylüyorum. Olabilecek başka muhtemel sorunları buradan kestirebilmek zor).

Kolay gelsin. :)

DenizBil
11-03-2013, 18:29
Şu an yaprak dökülme değil tam tersine yeni sürgünlerin patlama dönemi.
Toprağınız bana torftan oluşuyor gibi geldi (eğer yanlış görmüyorsam). Özellikle torftan oluşan topraklar çok aşırı kuruduğunda su emme kabiliyeti oldukça azalıyor ve hatta taş gibi sertleşebiliyor.

Püskürtme usulü ile sulama çok uygun değil bence, çünkü spreylediğiniz su toprak yüzeyini nemlendirir ancak suyun diplerdeki köklere ulaşmasına yetmeyebilir, dolayısıyla köklerde kuruma oluşmuş da olabilir.

Suyu verdiğinizde alttaki delikten su çıkışı oluyor mu? Eğer torfunuz bahsettiğim gibi özelliklerini yitirmişse, acilen su dolu bir kovaya saksınızı daldırarak bir süre suyu iyice emmesini bekleyin ve sonra çıkartıp ışık alan ama direkt güneş ışığı almayan bir yerde kendini toparlamasını bekleyin (tabii ki bunları sorun sulamadaysa diye söylüyorum. Olabilecek başka muhtemel sorunları buradan kestirebilmek zor).

Kolay gelsin. :)

toprağın torftan mı oluştuğu hakkında bir bilgim yok öğrenip eğer bununla ilgili bir sorunsa yazmış olduğunuz önerileri dikkate alarak uygulamaya geçicem tekrardan teşekkürler

uAilke
18-03-2013, 15:26
İyi günler,

Benim Bonsaimin (Podocarpus Bonsai - Taş Porsuğu sanırım) de yaprakları sararmaya ve kurumaya başladı, ilk önce içerde pek güneş görmüyor diye düşündüm balkona çıkardım ama pek değişen bir şey olmadı. 2 3 günde bir suluyorum, bu konuda da fazla bilgim yok açıkçası. Bir kaç bitki vitamini kullandım. Bu aralar toprağını değiştirmeyi düşünüyorum, topraği gözüme çok kötü görünüyor onla ilgili olabilir mi acaba? Bilgilendirirseniz sevinirim

tourkana
19-03-2013, 09:00
Toprağını değiştirin , eski yıl yapraklarını sapların hemen üzerinden keserek alın. Yani Sürgünlerde uçlarda 3-4 yaprak bırakın.

Sabah güneşi alan bir yere koyun. 15-20 gün sonra yeni sürgünleri çıkarınca haber verin kuruyan yerleri budamanıza yardımcı olalım. Kolay gelsin.

bonsaii
01-05-2013, 18:26
Bonsai'yi alalı bir ay oldu, arkadaşım hediye olarak gönderdi. Zamanla yaprakları dökülmeye başladı ama arada yeni filizlenmeler oluyor. İlk aldığımda saksının altında delikler yoktu, daha sonra internetten bakınca delikli bir saksının olması gerektiği yazıyordu, daha sonra aldığım saksının uygun olup olmadığından da emin değilim. Saksıyı 1 hafta önce değiştirdim. Yaprak kuruması saksı değiştirmeden de vardı değiştirdikten sonrada oldu. Zaten türünün ne olduğunu da bulamadım.

Yardımcı olur musunuz? Neden kurumuş olabilir ve ne yapmalıyım? İlk fotoğraftaki yaklaşık bir ay önceki hali, daha sonrakiler şimdiki durumu.

Sakaki
01-05-2013, 21:10
Sn bonsaii,

Bonsaide bu tür kurumaların birkaç sebebi var, ancak fotoğrafa bakarak doğru teşhisi koymak her zaman mümkün değil maalesef.

Olası sebepler arasında köklerin uzun süre ıslak kalmasına bağlı veya başka nedene dayalı kök çürümesini, aşırı susuzluktan kök ölümünü, hastalık ve zararlıları, çok yetersiz ışık alımını sayabiliriz.

İlk önce şunu bilmekte fayda var: Bonsaisi yapılan ağaçların hemen hemen hepsi aslında dış mekan bitkileridir; yani hepsinin ışığa, rüzgara, türüne bağlı olarak soğuğa/sıcağa ihtiyacı vardır. Aynı zamanda yine neredeyse tamamı süzek toprak ister ve tabii ki doğru zamanda ve oranda gübre/besin ister, yine doğru zaman ve miktarda su ister.

Bunların tamamına vakıf olmadan da bu ölümleri tecrübe etmek maalesef kaçınılmaz oluyor, her bonsaicinin başına mutlaka gelmiştir benzer örnekler.

Yapmanız gereken en olumlu adım öncelikle sahip olduğunuz ağacın türünü ve bu türün ihtiyaçlarını öğrenmek olacaktır, ağacınızı tanımadan ona nasıl bakacağınızı bilemezsiniz... bundan sonrası giderek kolaylaşır; uygun toprak karışımını, doğru gübre oranlarını ve doğru gübreleme zamanlarını/aralıklarını, budama ve şekil verme tekniklerini, vs. öğrenmek... ki tüm bu bilgiler forumda mevcuttur.

Sizin ağacınızdaki duruma gelince; eğer bir hastalık veya zararlı (böcek vs.) tespit etmediyseniz büyük ihtimal problem köklerinde. Her ne kadar mecbur kalmış olsanız da saksı değişimi içinse zamanlamanız yanlış olmuş. Ağacın durumu daha da kötüye gidebilir ilerleyen günlerde.

İyileşmesi dileğimle... :)

bonsaii
01-05-2013, 23:01
teşekkürler cevapladığınız için
daha önceden yanlış suluyordum aşırı su veriyordum galiba sebebi buysa ilerleyen zamanda düzelebilir mi peki.bir de ışığın yeterli olduğunu düşünüyorum hem güneş yakmıyor hem de gün boyunca ışık alan bir konumda.herhangi bir böcek ve hastalık benzeri bir durumda görünürde yoktur sulama tekniğini düzelttim düzelme imkanı var mı:(

Sakaki
02-05-2013, 09:21
teşekkürler cevapladığınız için
daha önceden yanlış suluyordum aşırı su veriyordum galiba sebebi buysa ilerleyen zamanda düzelebilir mi peki.bir de ışığın yeterli olduğunu düşünüyorum hem güneş yakmıyor hem de gün boyunca ışık alan bir konumda.herhangi bir böcek ve hastalık benzeri bir durumda görünürde yoktur sulama tekniğini düzelttim düzelme imkanı var mı:(

Eğer böcek/zararlı yoksa, ışık da yeterince alıyorsa ve susuz bırakmadıysanız, geriye bir tek dediğiniz gibi yanlış sulama ve/veya yanlış toprak karışımı konusu kalıyor soruna neden olabilecek.

Toprağınızın da suyu uzun süre tutan cinsten olmaması, iyi drenaj özelliğine sahip olması lazım.

Düzelip düzelmeyeceğine dediğim gibi fotoğraftan karar vermek imkansız gibi; bu, kalan sağlam kök miktarına da bağlı bir durum.

Bir müddet (2-3 hafta) toprağı hafif nemli kalacak ve direkt güneş ışığı görmeyecek şekilde bakıma almanız iyi olur, aşırı sıcak ve soğuk ortamda kök gelişimi duracağından oda sıcaklığı koşullarını sağlayabilirseniz çok harika olur.

Lorolith
18-05-2013, 14:13
Merhaba arkadaşlar ben 1 hafta önce internetten bonsai aldım da zelkova türünde 2-3 günde bir suluyordum yapraklar sararmaya başladı . resimleri aşağıda saksı küçük geliyor gibi geldi bana taşıyor çünkü suladığımda ne yapmalıyım ? ölmesin ..

Sakaki
18-05-2013, 22:36
Merhaba arkadaşlar ben 1 hafta önce internetten bonsai aldım da zelkova türünde 2-3 günde bir suluyordum yapraklar sararmaya başladı . resimleri aşağıda saksı küçük geliyor gibi geldi bana taşıyor çünkü suladığımda ne yapmalıyım ? ölmesin ..

Merhaba sn Lorolith,

Forum kuralları gereği fotoğraflarınızı doğrudan foruma yüklemeniz gerekiyor. http://www.agaclar.net/forum/sik-sorulan-sorular-forum-kullanma-kilavuzu/6256.htm başlığındaki talimatlar size yardımcı olacaktır.

Nasıl yükleyeceğinizi anladıktan sonra, mesajınızın sağ alt köşesindeki "Düzelt" seçeneğine tıklayarak, Gelişmiş Editör'de fotoğraflarınızı mesajınıza ekleyebilirsiniz.

yiit77
05-09-2013, 08:29
merhabalar

yaklaşık 6 aydır sorunsuz ve sağlıklı bir şekilde baktığım bonsaim, evlenerek yaşadığım evi değiştirmemden sonra yeni yerini sevmemiş olacak ki, solmaya başladı

bonsainin son hali aşağıdaki gibidir

en ufak bir yardım bile çok makbule geçecektir.

şimdiden teşekkürler

memet
05-09-2013, 11:23
Kurumuş.

Ferit Aydın
05-09-2013, 15:15
merhabalar

yaklaşık 6 aydır sorunsuz ve sağlıklı bir şekilde baktığım bonsaim, evlenerek yaşadığım evi değiştirmemden sonra yeni yerini sevmemiş olacak ki, solmaya başladı

bonsainin son hali aşağıdaki gibidir

en ufak bir yardım bile çok makbule geçecektir.

şimdiden teşekkürler

Sayın yitt77,

Ardıcınızda şu an için yapılacak çok bir şey yok gibi görünüyor.
Fakat son bir şans için ; gövde ve dallarını keskin bir bıçak ya da falçata ile kabuğunu çok az kaldırın, açılan yerdeki doku hala yeşil ise gövde canlı demektir.

Eğer yeşil ise tüm yapraklarını budayıp ağacınızı serin ve yarı gölge bir yerde saksısını su dolu bir kabın içerisine oturtun, bir kaç gün içerisinde filiz patlatırsa çıkarıp korumaya alın.

Dediğim gibi son bir şans belki kurtulabilir.

yiit77
05-09-2013, 16:33
gözlerim doldu valla ferit bey

bunun dışında iki bonsaim daha var, maşallah onlarda hiçbir problem yok ama bu çok üzdü beni

akşam ilk işim dediklerinizi yapmak

umarım son bir şans olur

peki nedeni ne olabilir bunun?

önceki yeri ile neredeyse aynı özelliklerde bir başka balkonda yaşamaya başladı sadece

tek değişiklik bu

Ferit Aydın
05-09-2013, 16:47
Eylül sonlarında olsaydı çok problem yaşamazdınız aslında, bu mevsimde yer değişikliği stres yapabiliyor ardıçlarda.

Taşıma esnasında susuz kalmış olabilir.

memet
05-09-2013, 17:25
Daha önce de dediğim gibi ağacınız kurumuş. İbreliler kuruduktan bir süre sonra da yaprakları yeşil kalır. Bu ağacın ölmesi epey olmuş.

Büyük olasılıkla da kökleri çürüdüğü için. Söktüğünüzde kökleri inceleyin.

Yer değişikliği bir ölüme neden olmaz. öyle bir şey olsa, birkaç ayda bir kaç kere yer değitirdiğim yüze ağacımın hiç biri kalmazdı. Üstelik yer değişkliği dışında birde iklim değişkliği de yaşadılar.

theatory
10-09-2013, 09:37
Merhaba Arkadaşlar;
Ben bonzai ile tanışalı uzun yıllar oldu ama bugüne kadar hiç bir bonzaim yaşayamadı forumlardan okudum bakmak için her şeyi yaptım fakat hep kurudular ve bir daha da yeşeremediler çok kısa sürede kaybettim. 10 gün önce yeni bir bonzaim oldu çin karaağacı aydınlık ama güneş almayan evin içinde bir yere yerleştirdim onu 3 günde bir suladım (toprağı kurudukça) toprağı ıslanıp aşağıdan suyu akana kadar iyice süzüldükten sonrada yerine bıraktım. Daha öncekileri daldırma yöntemi ile suluyordum.
Ama sonuç aynı bonzaim gene kurumaya başladı yapraklarının dökülmesi yakındır onun için ne yapabilirim ? Neden bu bonzailer beni sevmiyor =(
Resimlerde ilk bana geldiği günkü hali ve dün geceki hali mevcut
Yardımlarınız için teşekkür ederim.

semracan
10-09-2013, 09:44
Selamlar bir tane kara ağaç da bende var bendeki de bir ara kurudu ağustos ayı içerisinde kuruması normalmiş onu öğrendim ben de onu biraz tıraş ettim biraz acemice oldu ve mutfakta pencere önüne aldım ve sonuç coştuuuuuuu şimdi ve her gün az az sulayın:)benim bilğim bu kadar umarım yardımım olur...

theatory
10-09-2013, 09:50
Yeşil sürgünler vermişti ama sonra biranda kurumaya başladı evin iç inimi sevmedi diye dışarı koymak istedim orası da aşırı rüzgarlı çok yüksekteyiz şimdi mutfağa aldım bu da elimde ölsün istemiyorum bonzai katiline çıkmış durumda ismim tüm bitkilerim yaşıyor çekirdekten bile çıkarıp büyütüyorum ama bu bonzailerin hepsi ölüyor.

theatory
10-09-2013, 10:02
hiç budamadım daha eve geleli 10 gün olmamıştır 2-3 günde bir suladım başka bir müdahalede bulunmadım.

Harun Parlak
10-09-2013, 10:11
Dış mekana geçir orada yaşayacaktır
. Ağacınız iç mekana uygun değil, sonbaharda normal olarak yaprak dökecek.

theatory
10-09-2013, 10:21
aldığım yere götürücem olmazsa belki bir çare bulurlar her seferinde hüsran oluyor çünkü.

theatory
10-09-2013, 10:22
Dış mekan olarak 9.katdayız çok rüzgarlı zarar görmezmi kuytu hiç bir yer yok ?

Harun Parlak
10-09-2013, 10:24
İçerideki kadar zarar görmez.

theatory
10-09-2013, 10:29
Bu olayı 4 ya da 5.kez yaşıyorumda artık fobi oldu bende her defasında budadım özel vitaminler ilaçlar aldım ne durumdaysa araştırıp tedavisi için uğraştım her defasında öldüler.

theatory
10-09-2013, 10:31
balkona koyuyorum o zaman rüzgardan bir şey olmaz kesin değil mi ?

Sakaki
10-09-2013, 10:36
balkona koyuyorum o zaman rüzgardan bir şey olmaz kesin değil mi ?

Rüzgar da ağacın ihtiyacı olan bir şey zaten, korkmayın :)
Tekin beyin dediği gibi az da olsa zarar görse bile, dışarıda içeridekine göre çok daha az zarar görecektir.
Eğer rüzgar bitkinizi uçuracak veya çok zarar verecek derecede ise ona göre bir önlem alın tabii ki ama kesinlikle dış ortamda bakın.

NOT: Gerek ağacınız ve ona özel bakım, gerekse bonsai konularında mümkün olduğunca fazla okuyarak bilgi sahibi olun. Kullanmanız gereken toprak karışımı, sulama rejimi, doğru gübreleme ve gübreleme zamanı, budama teknikleri vs... çok önemli.

theatory
10-09-2013, 10:50
Çok teşekkür ederim bilgilendirmeler iniz için sürekli okuyorum bire bir denilenleri yapıyorum ama bonzailer sevemedi beni bir türlü bakalım bu seferki ne olacak

theatory
10-09-2013, 10:53
başka hiç bir bitkim ölmüyor çekirdekten çıkartıp ağaca dönüştürdüğüm bir çok fidanım var bir gücüm bonzailere yetmedi =(

Özgür Tosun
10-09-2013, 11:45
Merhabalar; İzmirin şebeke suyu bitkiler için biraz sorunlu malesef. Sulamayı şebeke suyu olmayan su ile doldurduğunuz bir kapta, (suyun ph' ı 5,5-7 aralığında olursa daha iyi olur) daldırma yöntemiyle yapmanızı öneririm. Böylelikle ozmotik basıncı normal seyrine döndürebilirsiniz. Bitkinizin problemi daha çok; fazla gübreden veya yanlış gübreden kaynaklı, kök yanması ve kök çürümesiymiş gibi görünüyor. Dış mekanda rüzgar almayan, doğrudan güneş almayan bir yer de çözüm olabilir ancak, şu an ağacın sadece gövdesi canlı ve gövdedeki su da çekildiği zaman ağaç ölecek, rüzgar, güneş, düşük nispi nem v.b. unsurlar da bu süreci hızlandıracak. 5 ya da 10 litrelik pet su şişelerinin altını keserek ve üst kapağını açarak ağacınız için ideal bir mini sera ortamı oluşturabilirsiniz. Bu sera, ağacınız fotosentez için gerekli yeni kök ve yaprak sistemini oluşturuncaya kadar geçecek sürede gövdenin nem dengesini koruyacaktır. % 70-85 aralığında nemli bir ortamda (sera ortamında) ağacınız kendisini sağaltmak için zaman kazanacaktır.
Umarım sorununuzun çözümüne yardımcı olur.

theatory
10-09-2013, 12:58
Ben daha yeni aldım sanırım aldığım yerde verdikleri bu hale getirdi ve bana geldikten çok kısa bir süre sonra tamamen hastalandı yazdıklarınızı deneyicem inşallah işe yarar =(
Çok teşekkür ederim.

tozpembe
12-09-2013, 08:11
Merhaba
Yaklaşık 2 senedir bonsai merakının içindeyim fakat ilk defa bir bonsaim için bukadar üzülüyorum. 1 ay önce fukien tea türü bir bonsai hediye geldi. İlk 1 hafta herşey harikaydı. Üzerinde sürekli beyaz çiçekler açıyordu. Sonra bazı yapraklarında siyah noktalar farkettim ve toprağını incelemeye karar verdim. Bir içeri bir dışarı çıkan, tırtıla benzeyen kahverengi bir böcekle küçük bir salyangoz farkettim. En sevmediğim şey böcekler olduğu için de onlarla yaşayamayacağımı ve toptan çözüm olarak toprağından kurtulmam gerektiğini düşünerek bu mevsimde mecburen toprağını değiştirdim. Tüm kökleri topraktan arındırdım ve yıkadım:( sonra aynı saksısına ektim. Fakat durum vahim :confused:
Sorun nedir ve nasıl çözüm bulabilirim? Toprak değiştirmem hatamıydı? Sulamasını toprak kurudukça yapıyorum (bunun için toprağa birde çubuk yerleştirdim). Haftada bir sıvı besinle suluyorum. Bir defa da oksijenli suyla suladım. Güneşe çıkarıyorum, akşamları evin içine alıyorum. Yurtdışından gelme bir özel karışımlı bonsai toprağı kullanıyorum. Sonuç bu :(

440831

badrobot
12-09-2013, 10:24
Sn.tozpembe.
Şu anki durumda ne yapmanız gerektiği konusunda herhangi bir yorumum olmayacak ama önceki durumla ilgili şunu söylemeliyim. Toprak altı zararlılarla mücadele toprak üstü olanlardan daha zordur. Size o durumdayken mesajınızı okuyabilseydim efedor350 sulama suyuna uygulamayı önerirdim. Ağacınız sadece toprak altı zararlılarla değil ayrıca bünyesine ilacı alarak yapraklarına yerleşmeye çalışabilecek zararlılarlada mücadele edebilecek hale gelmiş olurdu.

Sakaki
12-09-2013, 11:19
Merhaba
Yaklaşık 2 senedir bonsai merakının içindeyim fakat ilk defa bir bonsaim için bukadar üzülüyorum. 1 ay önce fukien tea türü bir bonsai hediye geldi. İlk 1 hafta herşey harikaydı. Üzerinde sürekli beyaz çiçekler açıyordu. Sonra bazı yapraklarında siyah noktalar farkettim ve toprağını incelemeye karar verdim. Bir içeri bir dışarı çıkan, tırtıla benzeyen kahverengi bir böcekle küçük bir salyangoz farkettim. En sevmediğim şey böcekler olduğu için de onlarla yaşayamayacağımı ve toptan çözüm olarak toprağından kurtulmam gerektiğini düşünerek bu mevsimde mecburen toprağını değiştirdim. Tüm kökleri topraktan arındırdım ve yıkadım:( sonra aynı saksısına ektim. Fakat durum vahim :confused:
Sorun nedir ve nasıl çözüm bulabilirim? Toprak değiştirmem hatamıydı? Sulamasını toprak kurudukça yapıyorum (bunun için toprağa birde çubuk yerleştirdim). Haftada bir sıvı besinle suluyorum. Bir defa da oksijenli suyla suladım. Güneşe çıkarıyorum, akşamları evin içine alıyorum. Yurtdışından gelme bir özel karışımlı bonsai toprağı kullanıyorum. Sonuç bu :(

440831

Merhaba sn tozpembe,

Bu genelde marketten bonsai alanların çok sık karşılaştığı bir durum, zaten sizden önceki mesajlarda yazılanlara bakarsanız bunu daha iyi göreceksiniz ve sorunu da anlayacaksınız.

Tekrar uzun uzun yazmak yerine kısa ve öz konuşmak gerekirse: Bu tür sorunların, yani kök çürümesi, mantar, kuruma, zararlı/hastalık gibi sorunların ana nedeni genelde hazır alınan bu tür bonsailerin toprağının uygunsuz oluşu, yanlış sulama, besin eksikliği ve gübreleme hataları ve ayrıca bitkinin bulunduğu ortamın yanlış oluşu diyebiliriz.

Bir bitkiyi bonsai yapmaya çalışmadan önce bitkinin toprak, sulama, gübreleme, ısı, ışık, vs. konulardaki gereksinimlerini iyi bilmek gerekiyor, yani bitkiyi anlamak gerekiyor. Bitkinizin ihtiyaçlarını anladıktan ve buna uygun şekilde baktıktan sonra bonsai konuları inanın daha basit kalır.

Tüm bu konulardaki bilgileri de zaten forumumuzda bulabilirsiniz. Takıldığınız veya bulamadığınız bir konu olduğunda çekinmeden sorunuz :)

mtm_m
17-09-2013, 22:55
Merhaba,

Çok sevdiğim, gözünün içine baktığım bonsaim bahar ayında toprak ve saksı değişiminden sonra mahvoldu :( Nerde yanlış yapıyorum? Bugun sonbahara girdiğimiz için cesaret alıp tekrar topragını havalandırayım dedim. Bir de baktım kökü kücücük kalmıs kök parçacıkları var hep topragın içinde.

Şimdi fotolarını da koyarak gostereceğim, ama önerilerinizi istiyorum.
1. Nereden nasıl toprak alayım?
2. Dibine taş koyayım mı? Bi japon usta dibine taş koyarsan su daha rahat akar demişti.
3. Daha dar ve daha sıkı bir saksı mı edineyim?
4. Gübresini nereden alabilirim?
5. Ek besin kullanmalı mıyım, varsa nereden satın alabilirim?

Her seyi yaparım yeter ki o yaşasın, 1.5 yıldan fazla beraberiz, sadece yer değişikliğinde küsmüştü böyle... :(

Resimlerde ilk dört tanesi su anki hasta hali. Sonuncusu da ilk zamanları. Kökler kücüldüğünden o ilk saksıya dönsem mi? Yardım ederseniz çok sevinirim.

Sevgiler.

442322

442323

442324

442325

442326

Prayer
08-10-2013, 11:34
Geçmiş olsun, inşallah en kısa sürede iyileşir.

Sakaki
21-10-2013, 14:42
Merhaba,

Çok sevdiğim, gözünün içine baktığım bonsaim bahar ayında toprak ve saksı değişiminden sonra mahvoldu :( Nerde yanlış yapıyorum? Bugun sonbahara girdiğimiz için cesaret alıp tekrar topragını havalandırayım dedim. Bir de baktım kökü kücücük kalmıs kök parçacıkları var hep topragın içinde.

Şimdi fotolarını da koyarak gostereceğim, ama önerilerinizi istiyorum.
1. Nereden nasıl toprak alayım?
2. Dibine taş koyayım mı? Bi japon usta dibine taş koyarsan su daha rahat akar demişti.
3. Daha dar ve daha sıkı bir saksı mı edineyim?
4. Gübresini nereden alabilirim?
5. Ek besin kullanmalı mıyım, varsa nereden satın alabilirim?

Her seyi yaparım yeter ki o yaşasın, 1.5 yıldan fazla beraberiz, sadece yer değişikliğinde küsmüştü böyle... :(

Resimlerde ilk dört tanesi su anki hasta hali. Sonuncusu da ilk zamanları. Kökler kücüldüğünden o ilk saksıya dönsem mi? Yardım ederseniz çok sevinirim.

Sevgiler.

442322

442323

442324

442325

442326


Görünen o ki kök çürümesi sorunu ile karşı karşıyasınız!
Bu aşamada gübre, ek besin, vs. düşünmek yerine uygun toprak karışımı, sulama gibi konuları göz önünde bulundurmanız gerek.

Kök çürümesi sulama hataları, yanlış toprak karışımları, uygunsuz konum gibi faktörlerden kaynaklanmakta genelde. Eğer toprağınız geçirgen değil ve suyu uzun süre tutuyorsa, aşırı sulama yapıyorsanız, bitkiniz yeterince güneş/ısı alamıyorsa, vs. karşılaşacağınız görüntü de böyle olacaktır.

Dolayısıyla (eğer bitkiniz ölmediyse) derhal uygun bir toprak karışımına (geçirgen ve tercihen organik olmayan özellikte), tercihen daha geniş bir saksıya aktarın (köklerin daha rahat gelişmesi için) ve ılık, fazla güneş ışığı almayan bir yere yerleştirin. Toprağı kurumaya yüz tuttuğunda sulayın.

Bol şans!

-kaan-
10-12-2013, 10:59
Merhabalar ,

Patronum dün bana bir bonsai ağaç hediye etti, fakat cinsini ve türünü bilmiyor.
Aldığımda yaprakları vardı, tabii hareket ettirince dökülme yaşanıyordu ve solmuştu yaprakları, hafif bır oyuk açtım ve gövdesi hala yeşil. Nasıl geri canlandırabilirim bonsaimi?
Tekrar yeşermesi için ne yapmam gerekli, bakım olarak, budama olarak, bir de cinsini söyleyebilirseniz çok sevinirim.

459695

Ferit Aydın
10-12-2013, 11:22
Sn. Kaan,

Ağacınızın türü Carmona ( Fukien Tea ) , ağacınızın ışık alabileceği ve hava sirkülasyonu olan bir yerde bulunması gerekiyor.

Sanırım ofis masanızın üzerinde duruyor orada ki klimalı ortam havayı kururttuğu için ağacınız stresten yapraklarını dökmüş.

Lakin orada kalmaya devam ederse ağacınız yaşamayacaktır.

Sulamasınıda toprağı kurumaya yakın yapın, hafif nemi sever ancak sürekli ıslak kalmasıda kök çürümesine neden olacaktır.

Kolaylıklar diliyorum.

tozluraf
02-01-2014, 09:03
Merhabalar,

Ben de heves ederek bir bonsai satın aldım.(Zeytin) Forumdan çok faydalı bilgiler öğrendim, herkese çok teşekkür ederim. Ancak bizim ağacımızla ilgili bir problemimiz var. Aldığımızdan beri yaklaşık 3 haftadır çok fazla yaprak döktü, tahminimce yarısından fazlası dökülmüştür yaprakların. Bunun yanında bazı dalların uçlarında yeni yapraklar açtı, ancak onlar da kuruyacak gibi cansız zayıf geliyor bana. ( Belki de normaldir ben bilmediğim için bana öyle geliyordur. ) Ağacın ilk halinin ve şimdiki halinin fotoğraflarını yükledim. Yorumlarınızı ve önerilerinizi bekliyorum. İyi günler..

( Ağacın ilk halini 1, son halini 2 olarak numaraladım.)

Sakaki
02-01-2014, 09:45
Merhabalar,

Ben de heves ederek bir bonsai satın aldım.(Zeytin) Forumdan çok faydalı bilgiler öğrendim, herkese çok teşekkür ederim. Ancak bizim ağacımızla ilgili bir problemimiz var. Aldığımızdan beri yaklaşık 3 haftadır çok fazla yaprak döktü, tahminimce yarısından fazlası dökülmüştür yaprakların. Bunun yanında bazı dalların uçlarında yeni yapraklar açtı, ancak onlar da kuruyacak gibi cansız zayıf geliyor bana. ( Belki de normaldir ben bilmediğim için bana öyle geliyordur. ) Ağacın ilk halinin ve şimdiki halinin fotoğraflarını yükledim. Yorumlarınızı ve önerilerinizi bekliyorum. İyi günler..

( Ağacın ilk halini 1, son halini 2 olarak numaraladım.)

Sn Tozluraf,

Zeytin çok güçlü bir ağaçtır, kolay kolay ölmez. Eğer iç ortamda bakıyorsanız yetersiz ışık aldığı için verdiği bir tepki olabilir veya köklerde bir sorun olabilir.

Fotoğraflara bakarak bir "zararlının" etkisi olduğunu söylemek zor, ancak ikinci fotoğrafta sanki pamuklu bite benzer bir beyazlık var.
Güneş alan bir yere koymanızı öneririm ve bahara kadar gübre vs. vermeyin, toprağının da uzun süre ıslak/nemli kalmamasına özen gösterin. Kendine gelecektir. :)

tozluraf
02-01-2014, 10:00
Sn Tozluraf,

Zeytin çok güçlü bir ağaçtır, kolay kolay ölmez. Eğer iç ortamda bakıyorsanız yetersiz ışık aldığı için verdiği bir tepki olabilir veya köklerde bir sorun olabilir.

Fotoğraflara bakarak bir "zararlının" etkisi olduğunu söylemek zor, ancak ikinci fotoğrafta sanki pamuklu bite benzer bir beyazlık var.
Güneş alan bir yere koymanızı öneririm ve bahara kadar gübre vs. vermeyin, toprağının da uzun süre ıslak/nemli kalmamasına özen gösterin. Kendine gelecektir. :)

Yanıtınız için çok teşekkür ederim. Bahsettiğiniz beyazlık satın aldığımda da vardı. Yeni yapraklarda yok. Bunu gidermek için ilaç vs. kullanmak gerekir mi? Ayrıca saksıyı değiştirmem gerekir mi? Gördüğüm kadarıyla genelde seramik yassı saksılar kullanılıyor.

Sakaki
02-01-2014, 10:11
Yanıtınız için çok teşekkür ederim. Bahsettiğiniz beyazlık satın aldığımda da vardı. Yeni yapraklarda yok. Bunu gidermek için ilaç vs. kullanmak gerekir mi? Ayrıca saksıyı değiştirmem gerekir mi? Gördüğüm kadarıyla genelde seramik yassı saksılar kullanılıyor.

Elinizle dokunduğunuzda yapışkanımsı, küfe benzer bir şey ise pamuklu bittir, baş edilmesi zor bir zararlı da değildir. Forumda bununla (gerekli mücadele yöntemi ve ilaçlar) ilgili bilgiler bulabilirsiniz.

Saksıyı şu anda değiştirmeyin, sağlıksız bir ağaç üzerinde bu tür herhangi bir işlem yapmak sağlığını daha da bozabilir. Ayrıca, seramik sığ bonsai saksılarına, bonsaimiz sergileme aşamasına geldiği zaman geçiriyoruz. O zamana kadar dilerseniz ağacınızı kök terbiyesi için alıştırma saksıları dediğimiz yayvan ama bonsai saksılarına nispeten yine daha derin olan saksılara aktarabilirsiniz, ancak bu işlem için öncelikle ağacın sağlığına kavuşmasını, sonrasında ise uygun mevsimi (ilkbahar başı) beklemeniz gerek.

tozluraf
02-01-2014, 10:13
Elinizle dokunduğunuzda yapışkanımsı, küfe benzer bir şey ise pamuklu bittir, baş edilmesi zor bir zararlı da değildir. Forumda bununla (gerekli mücadele yöntemi ve ilaçlar) ilgili bilgiler bulabilirsiniz.

Saksıyı şu anda değiştirmeyin, sağlıksız bir ağaç üzerinde bu tür herhangi bir işlem yapmak sağlığını daha da bozabilir. Ayrıca, seramik sığ bonsai saksılarına, bonsaimiz sergileme aşamasına geldiği zaman geçiriyoruz. O zamana kadar dilerseniz ağacınızı kök terbiyesi için alıştırma saksıları dediğimiz yayvan ama bonsai saksılarına nispeten yine daha derin olan saksılara aktarabilirsiniz, ancak bu işlem için öncelikle ağacın sağlığına kavuşmasını, sonrasında ise uygun mevsimi (ilkbahar başı) beklemeniz gerek.

Anladım, ilginiz için çok teşekkür ederim.

misall
08-01-2014, 14:27
Merhaba. hediye olarak gelen bonzaimin beyaz çiçekleri vardı ve çok güzeldi. bekletilmiş suya daldırıp çıkararak suluyordum. Önce yapraklarında siyah noktalar belirdi ve yapış yapış oldu. hatta bu yapışkanlık saksı altındaki tabağında da belirmeye başlamıştı. 2 ayda gün gün yaprakları sararıp döküldü kurudu. Hiç budama da yapmadım.Sanırım bir hastalılk bulaştı ve hala dallarda var. Bir aydır daldırma yöntemi ile sulama yapmak yerine, küçük bir fıs fısla dibine gövdesine dallarına gün aşırı sulama yapıyorum. dibinden gövdesine doğru yapraklar belirdi ama dalları nasıl tekrar canlandıracağım? Fotoğrafta dallarda görülen beyazlıklar nedir, ne yapmam gerekir? Teşekkürler.

misall
15-01-2014, 09:24
Bir hafta bekledim ama bir şey yazan olmamış. bit olduğunu anlayıp evde sabun, sirke vs ile ilaç yaptım. sıktım. bitler ölmüş gibi görünüyor. mevcut yapraklar daha canlı gibi.üst dallarda bir değişiklik göremedim. bir arkadaş izmaritle yapılan bir ilaçtan bahsetti, olabildiğince suyla seyrelterek onu da denedim. bitler şimdilik ortada görünmüyorlar ama dalları nasıl canlandırabilirim, benim asıl derdim bu. bilen biri cevap verse de şu garibi hayata döndürsek ??

Sakaki
15-01-2014, 10:48
Merhaba sn misall

Bit var mı yok mu fotoğrafa bakarak söylemesi zor ama bence bitkinizde ters giden başka şeyler olmuş, muhtemelen kökleri çürütmüşsünüz ve bitkiniz yukarıdan başlayarak aşağı doğru kuruma yapmış. Dip kısmında hafif bir canlılık var gibi ama o toprak ve saksıda kaldığı sürece muhtemelen o kısım da ölecek.

Bitkinizi en kısa zamanda biraz daha büyük saksıya, uygun geçirgenlikte ve fazla nem tutucu olmayan bir toprak karışımı kullanarak ekin. Saksı değişimi esnasında kökleri gözünüzle ve elinizle bir kontrol edin.

NOT: Yapraksız halde olduğundan ne tür olduğunu anlayamadım ama eğer yaprak döken bir tür ise kuruma yapmamış ve sadece doğal olarak yaprak dökmüş de olabilir. Bunu anlamak için üstteki dallardan bir kaçını hafif sıyırarak veya bir tanesini kırarak altta yeşil doku olup olmadığını kontrol edin.

Kolay gelsin.

bonsaist
23-01-2014, 12:00
Merhaba arkadaşlar,

Bonsaim uzun zamandan beri yaprakları döküyordu, birşey olmaz diye bekledim, şu an ise üzerinde tek bir yaprak yok. Hafta da bir sulama yapıyordum, daha önceden toprağını değiştirdim, saksının altına çakıl koydum drenaj yapsın diye. Önce sarardı sonra döküldü, kurumaya yüz tuttu bonsai.

466428

cumhur_911
23-01-2014, 12:04
merhaba arkadaşlar ismim cumhur , acemi bir bonsai sever olarak bir kaç sorum olacak
1: bonsai de kök çürümesinin belirtileri nelerdir ?
2:bonsainin uyku döneminde olduğunun belirtisi belirtisi nelerdir ?
3: hangi durumlarda ağaçlar dallarını kurutarak kısaltırlar? (dead back)
4:ağaçta mantar oluşumunun belirtileri ?
şimdiden çok teşekkür ederim :)

cumhur_911
23-01-2014, 12:52
Direk ışık almayan ama aydınlık bi odada , 4 günde 1 toprağını sulayarak , gün içerisinde de fısfıs ile yapraklarını nemlendirerek aylardır sorunsuz baktığım ağacımı 15 -20 günde bir sıvı gübre ile besliyordum.
Kışa girerken tüm yapraklarını sarartarak döktü , ben uykuya gireceğini düşünüyordum . bir süre sonra resmen coştu ve tüm ağaç yeniden yeşerdi . harika görünüyordu 
3 günlüğüne şehir dışına çıkmıştım döndüğümde ağacımı tüm yapraklarını üzerinde kurutmuş , dalların uçlarından geriye doğru kurumalar başlamış şekilde buldum. Odamda köpeğim olduğu için arkadaşlar ufo sobayı açık bırakmışlar , çok yakınında olmasa da ağacı etkilemiştir diye düşündüm, güzelce suladım ve fısfısla nemlendirerek bi süre devam ettim. Baktım ki 10- 15 geçmesine rağmen sonuç yok . bi köklerine bakayım dedim , daha önce bonzai seminerine gittiğimde, arkadaşlar toprağının değişme ve köklerinin budanması gerektiğinden bahsetmişlerdi . bende bahçıvan bi arkadaşla gerekli toprak karışımını forumdan okuduğum kadarıyla hazırladım ve bahçıvan kökleri budadı ve kökte çürüme yok dedi. Fakat sizlerin forumda bahsettiğinden biraz farklı budadı  kök yumağını dışından hızlıca küçülttü. saçakları tek tek tamamen açmadan hızlı bir budama oldu.
Yaklaşık 10 gün sonra dallardaki kuruma hızının arttığını fark ettim .bende dalları canlı kısımlarına kadar kısaltmaya başladım . bilmiyorum doğru mu yapıyorum :S
Daha önce kestiğim bir dalın gövdeyle birleştiği yerde kararma başladı ilk olarak. Daha sonra üst dallardan birisi hızla karardı. Resimlerde görünüyorlar. Yardımlarınız için şimdiden çok teşekkürler  saygılar

cumhur_911
23-01-2014, 12:55
bu şeffaf kurtçuğu da az önce toprağını biraz eşelediğimde buldum . torfu direk doğadan alarak kullandık belki o arada geldi bilemiyorum

Sakaki
23-01-2014, 13:16
Merhaba arkadaşlar,

Bonsaim uzun zamandan beri yaprakları döküyordu, birşey olmaz diye bekledim, şu an ise üzerinde tek bir yaprak yok. Hafta da bir sulama yapıyordum, daha önceden toprağını değiştirdim, saksının altına çakıl koydum drenaj yapsın diye. Önce sarardı sonra döküldü, kurumaya yüz tuttu bonsai

466428


Sn bonsaist,

Bunun bir çok nedeni olabilir: Hatalı sulama, yanlış toprak karışımı, enfeksiyon veya mantar, kök çürümesi, susuz kalma, strese girme, hatalı ortam, yanlış ısı/ışık koşulları, zararlılar... saymakla bitmez. Ve teşhisi de bu fotoğraftan yapmak neredeyse imkansız.

Yapacağınız en doğru şey Ficus bitkinizin ihtiyaçlarını, bakım koşullarını, besin, toprak, su, ortam (ısı ve ışık) gerekliliklerini iyice öğrenip, buradan yola çıkarak hatayı nerde yaptığınızı düşünmek olacaktır. Tüm bu konularda gerekli bilgileri bonsai bölümü altındaki başlıklarda bulabilirsiniz.

Not: Bitkinizin gövdesinde tırnağınızla minik bir çentik atarak kabuk dokunun altında yeşil canlı doku olup olmadığını da bir kontrol edin. Eğer yeşil dokuya rastlayamıyorsanız bitkiniz ölmüş de olabilir.

Sakaki
23-01-2014, 13:30
merhaba arkadaşlar ismim cumhur , acemi bir bonsai sever olarak bir kaç sorum olacak
1: bonsai de kök çürümesinin belirtileri nelerdir ?
2:bonsainin uyku döneminde olduğunun belirtisi belirtisi nelerdir ?
3: hangi durumlarda ağaçlar dallarını kurutarak kısaltırlar? (dead back)
4:ağaçta mantar oluşumunun belirtileri ?
şimdiden çok teşekkür ederim :)

Merhaba,

Bu konular hakkında uzun ve detaylı bilgiler bonsai başlığı altındaki konularda mevcut, o yüzden kısa kısa cevaplar vermeye çalışacağım:

1) Yukarıdan başlayarak aşağı doğru yaprak sararması ve dökülmesi, toprakta kötü bir koku, dal ve gövde kabuk dokusunda büzüşmeler ve kırışıklıklar, kabuk dokuyu hafif kaldırdığınızda kambiyum dokunun yeşil renkte olmaması, saksı değişiminde gözle açıkça göreceğiniz çürümüş dokular, vs.

2) Öncelikle her ağacınızın yaprak döken bir tür mü yoksa yaprak dökmeyen bir tür mü olduğunu tespit ediniz. Eğer yaprak döken bir tür ise, sonbahar sonlarına doğru uykuya girip bahar başında uyanacaktır (dış ortam şartlarını baz aldığınızda). Elbette en bariz belirtisi yapraklarını dökmesidir :)

3) Bunun çok sebebi olabilir: kök çürümesi, kök kuruması, stres, türe göre aşırı soğuk havalar, yanlış zamanda yapılan hatalı budamalar, hastalık, vs.

4) Bu da mantarın türüne göre değişiklik gösteren bir durum. Her mantar rahatsızlığın belirtisi aynı değildir. Külleme hastalığında yapraklarda isminden anlaşılacağı gibi beyaz lekeler görülürken, siyah leke hastalığında yapraklarda önce sarı benekler ardından siyaha dönen ve büyüyen lekeler görülür, vs. (daha birçok farklı mantar hastalığı mevcut).

Başarılar

Sakaki
23-01-2014, 13:33
Direk ışık almayan ama aydınlık bi odada , 4 günde 1 toprağını sulayarak , gün içerisinde de fısfıs ile yapraklarını nemlendirerek aylardır sorunsuz baktığım ağacımı 15 -20 günde bir sıvı gübre ile besliyordum.
Kışa girerken tüm yapraklarını sarartarak döktü , ben uykuya gireceğini düşünüyordum . bir süre sonra resmen coştu ve tüm ağaç yeniden yeşerdi . harika görünüyordu 
3 günlüğüne şehir dışına çıkmıştım döndüğümde ağacımı tüm yapraklarını üzerinde kurutmuş , dalların uçlarından geriye doğru kurumalar başlamış şekilde buldum. Odamda köpeğim olduğu için arkadaşlar ufo sobayı açık bırakmışlar , çok yakınında olmasa da ağacı etkilemiştir diye düşündüm, güzelce suladım ve fısfısla nemlendirerek bi süre devam ettim. Baktım ki 10- 15 geçmesine rağmen sonuç yok . bi köklerine bakayım dedim , daha önce bonzai seminerine gittiğimde, arkadaşlar toprağının değişme ve köklerinin budanması gerektiğinden bahsetmişlerdi . bende bahçıvan bi arkadaşla gerekli toprak karışımını forumdan okuduğum kadarıyla hazırladım ve bahçıvan kökleri budadı ve kökte çürüme yok dedi. Fakat sizlerin forumda bahsettiğinden biraz farklı budadı  kök yumağını dışından hızlıca küçülttü. saçakları tek tek tamamen açmadan hızlı bir budama oldu.
Yaklaşık 10 gün sonra dallardaki kuruma hızının arttığını fark ettim .bende dalları canlı kısımlarına kadar kısaltmaya başladım . bilmiyorum doğru mu yapıyorum :S
Daha önce kestiğim bir dalın gövdeyle birleştiği yerde kararma başladı ilk olarak. Daha sonra üst dallardan birisi hızla karardı. Resimlerde görünüyorlar. Yardımlarınız için şimdiden çok teşekkürler  saygılar


İşlemleri hangi tarihlerde yaptığınızı bilmiyorum ama her işlem için uyulması gereken bir tarih vardır. Kök budaması kışa girerken veya kış ortasında değil, ilkbahar başında yapılır.

bonsaist
23-01-2014, 13:41
Eve gittigimde ilk isim govdeye bi centık atıp kuruyup kurumadıgına bakmak olacak tesekkur ederım bırde yesıl yapraklı bıtkıler ıcın sıvı gubre versem olurmu acaba gubre vermıslıgım yoktur bonsaiye

Sakaki
23-01-2014, 14:32
Eve gittigimde ilk isim govdeye bi centık atıp kuruyup kurumadıgına bakmak olacak tesekkur ederım bırde yesıl yapraklı bıtkıler ıcın sıvı gubre versem olurmu acaba gubre vermıslıgım yoktur bonsaiye

Rica ederim.
Bitkilerimize gübreyi/besini uyku döneminde değil, ilkbaharda başlayıp sonbahar ortalarına doğru sona eren büyüme/gelişme döneminde vermemiz gerekir (tropik bitkiler hariç) Sizinki tropik bir tür olmasına karşın, sağlığı yerinde olmadığı için ASLA gübre vermeyiniz.

Ben de sizden birşey rica edeceğim; mesajlarımızda Türkçe harfleri kullanmaya ve noktalamaya özen göstersek olur mu? Bu şekilde diğer üyelerde bilgilerden daha iyi faydalanır.

Kolay gelsin.

seccomann01
23-01-2014, 14:36
Okuduğum Tüm sayfalarda genelde aynı sorun sulama yanlışlığı, erken saksı değişimi, yer sıkıntısı (fazla güneş, soğuk vs vs.) halbuki formda onlarla ilgili çok makale ve yazı var okuyunuz size gereken bilgileri yazılar verecektir, yönlendirecektir.
Gelelim asıl gözlemlediğim sıkıntıya Bonsaisi olan kişiler hemen gelişsin, hemen büyüsün yemyeşil olsun, kökleri güçlü olsun, şekil vereyim keseyim budama yapayım ASIL STRESE girenler YETİŞTİRİCİLER
Bonsai sanatı rahatlama, zaman ve bolca emek gerektiren bir hobidir. Tüm bonsai severlere sesleniyorum önce stresten çıkınız ağaç için daha çok okuyunuz ve uygulayınız. Yardımcı olabileceğini düşünüyorum. Önce kendinizi dinleyin daha sonra Ağacınızı herşey yoluna girecektir.

cumhur_911
23-01-2014, 14:54
İşlemleri hangi tarihlerde yaptığınızı bilmiyorum ama her işlem için uyulması gereken bir tarih vardır. Kök budaması kışa girerken veya kış ortasında değil, ilkbahar başında yapılır.

Cevaplar için teşekkür ederim hocam. Peki ağacım için şuanda ne yapmamı önerirsiniz ?

Sakaki
23-01-2014, 15:47
Cevaplar için teşekkür ederim hocam. Peki ağacım için şuanda ne yapmamı önerirsiniz ?

Önce "hoca" kısmını kaldıralım, henüz kalfa bile sayılmayız :)

Benim fotoğrafta gördüğüm toprak görüntüsü hiç hoşuma gitmedi açıkcası, çok sorunlu görünüyor. Acilen saksısından çıkartıp, toprağını temizleyip, güzel bir toprak karışımı hazırlayarak yeni (mümkünse daha geniş) bir saksıya, kökleri yıkadıktan sonra aktarın. Bunu yaparken kökleri de bir kontrol edin, tamamen ölmüş mü yoksa canlı kökler var mı anlamak için! Ölü kökler hafif dokunuşlarla kolayca koparlar.

Ağacın görüntüsü de şu an pek hoş değil ama ölmüş de sayılmaz. Yeni saksı ve toprak karışımı ile kökler biraz rahat edebilir (eğer tamamen ölmemişse).

Toprak karışımı olarak: 1 ölçü torf, 1 ölçü ince dere kumu, 1 ölçü bahçe toprağı ve 1 ölçü ince pomza işinizi görecektir.

cumhur_911
23-01-2014, 15:50
ok :) peki 2 sorum var. bi arkadaşım mantar olabileceğini söylemişti , onunla ilgili ev yapımı (oksijenli suyu seyrelterek hazırlanan) karışım kullanayım mı ?
birde kuru dalları kesmeye devam edeyim mi ?

Sakaki
23-01-2014, 16:00
Aslında teşhis kesin mantar demek doğru olmayabilir. Yerinizde olsam İstanbul'da Harun Parlak ve tourkana arkadaşlarımızın düzenli olarak yaptığı bonsai atölye çalışmalarından birine ağacınızla birlikte en kısa zamanda katılmanız en doğru karar olur. Hem yakınen inceleyerek daha doğru bir teşhis sağlarlar hem de diğer konularda da bilgilenirsiniz.

bonsaist
23-01-2014, 18:52
Valla dediğimi yaptık üst kısımlar kurumuştu oraları budadım orta kısmına centik attım beyaz süt akıverdi canlı sanırım ne yapmalı buna bilemedim artık tek kol kaldı bonsaim :-(

cumhur_911
25-01-2014, 12:40
http://img.tapatalk.com/d/14/01/26/u2asyged.jpghttp://img.tapatalk.com/d/14/01/26/abudenab.jpgAğacın kök kısmı böyle görünüyor fakat toprağın 4 gündür sulanmamasına rağmen hala nemli oluşu dikkatimi çekti.
Kökte çürüme var mı sizce ?


iPhone 'den Tapatalk aracılığı ile gönderildi

seccomann01
27-01-2014, 15:32
Özenle baktığım bonsaim (Zanthoxylum) 2 gün evde yalnız kalmıştır.

Toprağında herhangi bir kuruma söz konusu olmayıp kendide canlıdır fakat şöyle tomurcukların da kararma meydana geldi.

Tomurcuklar kuru olmayıp sadece kararmıştır.

Sizce bu neyin belirtisi ya da göstergesidir.

Sakaki
27-01-2014, 16:20
Eğer baktığınız ortam soğuksa olabilir.

seccomann01
27-01-2014, 16:31
Eğer baktığınız ortam soğuksa olabilir.


ben evdeyken 22 - 24 arası derece ama gittiğimde 19 derecelere düşürüyorum klimayı (klima uzakta direk olarak vurmuyor)

Sağlıklı büyüyor bu durumda iken başka saksıya alsam ne önerirsiniz ?

Sizce yaptığım saksı uygun mu?

http://www.agaclar.net/forum/attachments/bonsai-malzemeleri-ve-aletler/465482d1390140228-20140119_092900.jpg

seccomann01
30-01-2014, 14:02
Lütfen yardımcı olun anlamadım gitti :((((

Birkaç sürgünde ve yaprak altında siyah noktalar belirdi ortam sıcaklığını kontrol altına aldım acaba saksısını mı değiştirmem lazım?

Köklerinde herhangi bir şey var olup olmadığına bakmalı mıyım?

Sakaki
30-01-2014, 15:43
Bir yaprağını yakından fotoğraflama şansınız var mı?

seccomann01
30-01-2014, 17:58
Bir yaprağını yakından fotoğraflama şansınız var mı?

Akşam fotolar burada

seccomann01
30-01-2014, 19:52
Bir yaprağını yakından fotoğraflama şansınız var mı?

Kırmızı ile gösterdiklerim yeni filizlenen dallar, beyaz ile gösterdiklerim ise malumunuz bir hastalık ya da başka bir etkenden kaynaklanan bir sıkıntı yorumlarınızı önerilerinizi bekliyorum.

onurözbey
31-01-2014, 17:35
Merhaba. 1 haftadan bu yana yaprak dökerek bu hale geldi. Normal midir? Kurtarma imkanım var mıdır?
Değerli bilgilerinizi paylaşırsanız çok memnun olurum.

Akhilleus
31-01-2014, 21:38
Bonsainizin türünü yazarsanız ustalar daha net yardımcı olurlar. Benim tavsiyem gövdede ufak bi kesikle kabuk altına bak yeşilse kurumamıştır başka bi sorun olabilir. Ama kahverengi ise kurumuş demektir. Yinede türünü yazarak ustaların yorumlarını beklersen daha iyi olur...

seccomann01
31-01-2014, 21:44
http://www.agaclar.net/forum/bakim-ve-tedaviler/9510.htm

Burada da benzer sikinti yasayanlar var yardimci olabilir.

onurözbey
01-02-2014, 14:22
Teşekkür ederim ama türünü bilmiyorum. :( Toprak değiştirmek faydalı olur mu acaba? İstanbulda toprak satan biryer blup almayı düşünüyorum bugün. Veya budamak?

seccomann01
01-02-2014, 17:34
bonsai bölümünden bir araştırma yap forumda türünü öğrenmek için bir yerimiz mevcuttur.http://www.agaclar.net/forum/yeni-baslayanlar-icin-yardim/849.htm
Buradan edindiğin bilgiler doğrultusunda bonsain için gereken çalışmaları **** tedavileri yapabilirsin çünkü yanlış işlem yapıp kurtulma şansı olan ağacını kurtaramaya bilirsin.

Charlaux
02-02-2014, 14:03
Teşekkür ederim ama türünü bilmiyorum. :( Toprak değiştirmek faydalı olur mu acaba? İstanbulda toprak satan biryer blup almayı düşünüyorum bugün. Veya budamak?

Merhaba,
Şu anda kaygılanıp soru sorunca hem siz hem de bitkiniz bundan zarar görecektir.Önce ağacın kabuğunu bir bıçak yardımıyla sıyırın içi yeşilse hala yaşıyordur demektir,sonra saksısından çıkarıp köklerine bakın acaba kökler canlı mı,sonra şu anda kullandığınız toprağı bitkinizin konumunu ne kadar güneş aldığını ve yukarıdaki bilgileri de fotoğraflı bir şekilde paylaşırsanız ancak bu şekilde üstatlardan yerinde bir yorum alabilirsiniz;çünkü şu an sizinkisi telefondan doktora doktor beni ameliyat etsenize demeniz gibi birşeyler,doktorlar gibi üstatlarda agacın net durumunu bilmeliler ki sizi yönlendirebilsinler.
Sevgiler

habiş
02-02-2014, 14:18
Merhaba görünüşe göre ağacınız çok sulanmış görünüyor nacizane tavsiyem aşırı su vermeyin.. nedeni şöyle :

bende önceden çok ilgiliydim ama bonsai ağacım yoktu 1,5 ay önce eşimin bana hediye aldığı fukıa tea ile başladı bonsai ile tanışıkığım. Bana getiren kişi hergün fısfıs ile sulamam gerektiğini söyledi bende onun dediği gibi yaptım hergün değilde iki güne bir fısfıs ile suladım ama günden güne yaprakları hızla döküldü burada Sn Sakaki suyu çok vermemem gerektiğini ve saksı değişimini önerdi.
bende suyu kestim şimdi çok kuru olduğunda veriyorum suyunu. durum şu : yeni yeni filizler vermeye başladı yapraklanıyor İnşallah kurtarırım biraz az sulamanın birazda az güneşli yerinin ve de baharın geliyor olmasıyla iyileşiyor galiba
Saygılarımla..

habiş
02-02-2014, 14:25
birde Sayın Sakaki ye söz vermiştim bana faydası oldu sizede olur inşallah.. buradan ona teşekkür ediyorum bonsai ağacım filiz vermeye başladı
konuşmalar şöyle :



Sayın Sakaki iki hafta önce hediye gelen fukıa tea bonzaim hızla yaprak döküyor yapraklarin kimisi kara leke olup kimide sararıp dökülüyor fıs fıs sprey ile iki güne bir su sıkıyorum sulamasını nasıl yapmalıyım belli bir ölçüsü olmalımı hiç besin vermedim ne tür bir besin vermeliyim nereden almalıyım yardımcı olursanız çok sevinirim
ilk bonsaim

Saygılarımla.

Sevgili habiş merhaba,


Marketten alınan bitkilerdeki sorunların %90'ının kaynağı toprağı ve saksısıdır. O küçücük saksı içerisinde 2-3 ay boyunca geçirdiği nakliye süresince bitkinin kurumaması için çok ama çok aşırı nem tutucu toprak malzemesi kullanılır ki bu genelde yosun ağırlıklı bir karışımdır. Siz azıcık su verseniz bile hatta sık sık sulamasanız bile nem uzun süre köklerde kalır ve bu da mantar, kök çürümesi, enfeksiyon gibi rahatsızlıkları beraberinde getirir.

Yapılacak en doğru işlem market bonsaisi aldıktan sonra en kısa sürede toprağını ve saksısını değiştirmektir. Aşırı nem tutucu olmayan, geçirgen ama kök için ihtiyacı olan kadar nemi tutan bir toprak karışımı ile daha genişçe bir saksıya aktarmaktır.

Sizin bitkinizdeki sorunun kaynağı da aynı. Ya mantar ya da kök çürümesi var. Bir ilaç kullanarak sorunu çözebilirsiniz ama bu geçici bir çözüm olur çünkü o saksıda ve toprakta kaldığı sürece sorun yeniden nüksedecektir.

Tam da saksı değişim mevsimindeyiz aslında. Köklerdeki yosunları iyice temizleyip, kurumuş ya da çürümüş kökleri temizleyip, güzel bir toprakla yeni saksısına alınız. Hastalıklı tüm yaprakları ve kurumuş dallarını da temizleyiniz ve 2-3 hafta hiç gübre, besin vs. vermeyiniz. Ilıman ve ışık alan bir yere koyunuz (ama direkt güneşten uzak tutunuz). Bitkinizin kök sistemi ölmemişse 2-3 haftaya canlanacaktır.

Kolay gelsin :)[/QUOTE]

Çok teşekkür ederim çok haklısınız bu bilgileri ilgili yerde paylaşıcam dediklerinizi yapacağım ama sulama miktarını ayarlayamıyorum fısfıs ile suluyordum ama artık aynı ölçüde sulamayı düşünüyorum teşekkürler...[/QUOTE]

Sulama olayı dediklerimi yaptığınızda daha basit hale gelecektir.
Şöyle ki: güzel, yani iyi geçirgen ama yeterince nem tutucu bir toprakla geniş bir saksıya ekim yaptıktan sonra, toprağı kurumaya yakın sulamanız uygun ve yeterli olur.

Toprak olarak: 1 ölçü torf, 1 ölçü ince dere kumu, 1 ölçü bahçe toprağı, 1 ölçü pomza (küçük taneli) karıştırdığınızda güzel bir toprak elde edersiniz.

Kolay gelsin :)[/QUOTE]

hrkonak
03-02-2014, 17:13
Merhabalar bonsaim sanki canlılığını biraz kaybetti işin açıkcası daha ilk bitkim ve cinsini mesela bilmiyorum iç ortam bitkisimi acaba resmini atıyorum yardımcı olabilirseniz sevinirim saygılar
http://imagizer.imageshack.us/v2/150x100q90/827/nouv.jpg (https://imageshack.com/i/mznouvj)

seccomann01
03-02-2014, 17:27
Merhabalar bonsaim sanki canlılığını biraz kaybetti işin açıkcası daha ilk bitkim ve cinsini mesela bilmiyorum iç ortam bitkisimi acaba resmini atıyorum yardımcı olabilirseniz sevinirim saygılar
http://imagizer.imageshack.us/v2/150x100q90/827/nouv.jpg (https://imageshack.com/i/mznouvj)

Bu durum sulama, toprak vs vs herşeyden olabilir sonuçta bir canlı forumda bakım ile ilgili bölümler bulunmakta öncelikle buradan http://www.agaclar.net/forum/yeni-baslayanlar-icin-yardim/849.htm ağacının türünü öğren daha sonra onunla ilgili işlemlere başlayabilirsin

seccomann01
04-02-2014, 09:28
Kırmızı ile gösterdiklerim yeni filizlenen dallar, beyaz ile gösterdiklerim ise malumunuz bir hastalık ya da başka bir etkenden kaynaklanan bir sıkıntı yorumlarınızı önerilerinizi bekliyorum.

Başıma gelen bu durumu şu şekilde çözdüğümü umuyorum şu anda kendini toparladı.

- Biraz soğukta kalmış cam önünden aldım
- Tabanına koyduğum yosunları ağaç dibinden aldım
- Telleri kestim
- Su verimini ayarı ayarına ayarladım
- Ölmüş **** zarar görmüş dalları budadım


Biraz daha toparladıktan sonra saksı ve toprağını değiştirmeyi planlıyorum

İlgilenen fikir veren arkadaşlarıma teşekkür ederim.

Turgut124
15-02-2014, 12:08
selamın aleyküm arkadaşlar Aksaraydan bir bonsai satın aldım.Eve geldiğinde farkettim kökleri sanki biraz açıkta kalmış. Ayrıca ağacımın diğer çay ağacımdan farklı olduğunu farkettim. Dalları siyah bir maddeyle kaplı sanki biraz da yosun var gibi. Kökünde de beyazlık var sildim ama biraz daha var. Yardımlarınızı bekliyorum...

Turgut124
15-02-2014, 17:43
Teşekür ediyorum en kısa zamanda cevap alacağımı umut ediyorum..

Sakaki
17-02-2014, 08:30
Sn Turgut124,

Aslında cevabınız bu başlıkta birçok kez verilmiş ama anlaşlılan okumamışsınız :)
Ağacınız kalitesiz toprak, kalitesiz su ve kötü beslenme sonucu bu hale gelmiş gibi görünüyor, eğer baktığınız ortam da yeterince ışık ve hava akımı almayan bir ortamsa bu da tuzu biberi olur.

Köklerde gördüğünüz beyaz lekeler ise kireç lekeleri.

Ağacınızın toprağını acilen değişmeniz gerekiyor. Eğer mümkünse köklerin biraz daha rahat edeceği daha büyük bir saksıya uygun toprak karışımıyla aktarınız ve birkaç hafta gübre vermeyiniz. Tercihen yağmur suyuyla, yoksa kireç oranı düşük bir suyla sulamaya özen gösteriniz.

Kolay gelsin

Turgut124
17-02-2014, 14:35
Sn Sakaki
Formu inceledim ama yine de bu sanata yeni başladığım için emin olamadım. İlgilendiğiniz için teşekür ediyorum sağolun :)

Nijamitsu
23-03-2014, 13:37
Merhaba,

Gayet sağlıklı olan bonsaim son 6 gündür günden güne kuruyarak bu hale geldi. Yaklaşık 4 aydir bende ve son derece canlıydı. Ne olduysa son 6 gündür adeta eridi. Susuzluk degil bunun sebebi gayet düzenli suluyorum ki sulamada hata olsa 4 aydır canlı yaşayamazdı herhalde. Bir fikri olan var mı?
Not: bu güne kadar hiç kök budamasi, toprak değişimi veya gübreleme yapmadım.

Şimdiden teşekkürler

badrobot
23-03-2014, 13:42
sn.Nijamitsu.
Bu fotoğrafla bir şey söylemek zor. Ağacın ve hatta toprağnın detaylı fotoğraflarını çekerseniz daha net görmemizi sağlarsınız.

Nijamitsu
23-03-2014, 14:09
sn.Nijamitsu.
Bu fotoğrafla bir şey söylemek zor. Ağacın ve hatta toprağnın detaylı fotoğraflarını çekerseniz daha net görmemizi sağlarsınız.

Birden fazla resim atmama izin vermiyor boyutla mi ilgili bilmiyor. Bu da toprağın resmi:

Sakaki
23-03-2014, 23:09
Merhaba,

Gayet sağlıklı olan bonsaim son 6 gündür günden güne kuruyarak bu hale geldi. Yaklaşık 4 aydir bende ve son derece canlıydı. Ne olduysa son 6 gündür adeta eridi. Susuzluk degil bunun sebebi gayet düzenli suluyorum ki sulamada hata olsa 4 aydır canlı yaşayamazdı herhalde. Bir fikri olan var mı?
Not: bu güne kadar hiç kök budamasi, toprak değişimi veya gübreleme yapmadım.

Şimdiden teşekkürler

Sn Nijamitsu,

Aslında olan biten şeyler 6 günde olmamıştır emin olun, süregelen ama görünmeyen sorun son bir haftadır kendini belli eder hale gelmiştir.

Muhtemelen kök sisteminde çürüme var.
Fotoğraftan anladığım kadarıyla ya marketten aldığınızdan beri aynı toprakta duruyor ya da sadece su tutucu özellikte bir toprak türü (örneğin yosun, torf, vs) kullanmışsınız, doğru muyum? Eğer marketten aldığınız toprağı bu kadar süre kullanmaya devam etmişseniz, sorun da gayet normal.

Bu konu (doğru toprak karışımı) hakkında forumumuzda epey bilgi mevcut, bunları iyice gözden geçirmenizi öneririm. Takıldığınız yerde yine çekinmeden sorunuz lütfen.

nicholai hel
24-03-2014, 10:22
Sn. Nijamitsu,

Ağacınız Carmona (Fukien Tea). Marketten almışsınız ve o günden bu yana sulama dışında hiçbir işlem yapmamışsınız.

Sn. Sakaki'nin de belirttiği gibi, bu durum 6 günde oluşan bir durum değil. Ağacınızda kök çürümesi problemi var. O kalitesiz toprakta bu kadar süreyi sağlıklı geçirmiş olması bile sevinilmesi gereken bir durum, demek ki sulamalarınızda çok da aşırıya kaçmamışsınız, aksi halde daha kısa sürede ağacı kaybederdiniz. Fakat yine de şu an toprağın fazla su tutması ve köklere hava aldırmamasından kaynaklı kök çürümesi var ağacınızda. Bu durumu önlemeniz oldukça zordu o toprak içerisinde. Herşeyi mükemmel götürseniz bile er ya da geç, belki bir yıl sonra yine bu duruma gelirdiniz.

Şimdi yapılması gereken şey acil şekilde ağacı havadar, ama direk güneş ışınları almayan bir yere konumlandırarak toprağının kurumasını beklemek, bu sırada da uygun toprak karışımı hazırlamak.

Bu tür, hızla toprağın drene olduğu, oldukça geçirgen, fakat belirli bir oranda nemini koruyan toprakları seviyor.
Benim bu türde kullandığım toprak karışımı şu şekilde;

30% kaliteli torf - 30% ince lav taşı kırığı (3 mm) - 20% dere çakılı - 10% dere kumu - 10% organik kompost

Bu karışım 40% organik ve 60% inorganik bir karışım imkanı veriyor. Oldukça sağlıklı bir kök ortamı oluşturuyor.

Bu karışımı kolay erişilebilirlik açısından baside indirgeyecek olursam şöyle bir karışım tavsiye edebilirim; 20% torf - 20% steril bahçe toprağı - 40% dere çakılı - 20% dere kumu.

Bu karışımı hazırlayıp ağacınızın toprağı da kuruduğunda ağacı mevcut saksısından çıkarıp köklerden eski toprağını mümkün olduğu kadar arındırıp, ölü kökleri temizleyip, tercihen biraz daha genişçe bir saksıya bu yeni toprak karışımınızla aktarmanız gerekli.

Bu konularda biraz hassas bir ağaç, fakat köklerine çok büyük zarar vermediğiniz ve nakil sonrası doğru bir bakım uyguladığınız takdirde kısa sürede kendini toparlayıp yeni yapraklar çıkaracaktır.

Kolay gelsin.
İyi çalışmalar diliyorum.

Nijamitsu
25-03-2014, 09:09
Cevaplar ve ilgi icin teşekkürler.

Öncelikle Nicholai Hel tüm tespitleriniz A'dan Z'ye isabetli. Bitkimin bu hale gelmesini asla istemezdim ve bu sonuç bir ihmalin degil bu konuyla ilgili acemiliğimin ürünü. Önerdiğiniz adımları uygulamaya başladım(toprak kurutma işlemi ile) ancak belirttiğiniz karışım bileşenlerini heryerde bulmak zor. Şu an İzmitteyim ve umarım burada bu spesifik ürünleri temin edeceğim bir yer bulurum.

Teşekkürler.

badrobot
25-03-2014, 09:24
Benim toprak formulüm buna yakın değerler olsada az farklılıklar gösteriyor.
1 Ölçü Volkanik tüf (3-5mm)
1 Ölçü Çakıl-Mozaik taşı (3-5mm)
1 Ölçü Toz Volkanik tüf
1 Ölçü Torf (Kaliteli ve fabrikasyon)
1 Ölçü Dere kumu
Sevgili nicholai hel'in reçetesi arasında farklılıklar olsada özünde aynı mantığa sahip; Organik maddelerin az olmasının yanında İnorganik maddelerin çok olduğu, su tutuculuğun az olup, geçirgenliğinin çok olduğu, köklerin yeterince hava (Oksijen) alabildiği ve kimyasal gübreyi rutubetle birlikte tutuculuğu sağlanmış bir toprak.

pinholaroid
26-03-2014, 13:06
Arkadaşlar merhaba, umarım doğru başlık altına yazıyorumdur.
Aralık ayında erkek arkadaşım fotograftaki bonsai'yi bana hediye etti. Ancak 2 gün sonra yaprakları kurudu ve kapandı fakat hiç dökülmedi. Aldığı çiçekçi su dolu bir kabın içine sokup bir süre öyle bekletmesini sonra süzdürüp 15 dakika sonra tekrar yağmurlama yaparak sulamasını ve bunu haftada bir tekrarlanmasını söylemiş. Bu şekilde devam ettim sulamaya yerini değiştirdim kapalı balkona koydum ancak fayda etmedi. Sonra yapraklarını tamamen temizledim, sulamayı sıklaştırdıysamda nafile :(
Sizin dediğiniz gibi gövdesinden bir parça aldım tamamen kuruydu.
Sanırım artık yapacak bir şey yok.
Son halinin resmi yok ancak ilk halinden bu bonsainin türünü öğrenmek istiyorum sizden mümkünse eğer.

badrobot
26-03-2014, 14:12
Sn.pinholaroid.
Üzülerek söylorum çiçekçinin sizi yanlış yönlendirmiş olması ve sizin aynı hataya devam etmeniz ağacın ölümüne neden olmuş. Çok sulamanın, ağacınızı susuz bırakmanızdan daha fazla zarar verebileceğini hatırlatmak isterim.
Çiçekçinin size söylediği "daldırma sulama" ağaçlar için en çok zarar veren sulamalardan birisi. Birde sizin sulamayı sıklaştırmanız işi dahada zora sokmuş.
Bence bu sulama hatası bitkinizin çiçekçide kaldığı dönemden başlayıp sizinle devam etmiş gibi görünüyor.

pinholaroid
26-03-2014, 16:05
Sn. badrobot verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim.
Maalesef bu ağacımı kurtaramadım ama tekrar bir bonsai satın alıp yetiştirmeyi çok istiyorum. Fakat sulama konusunda gerek internetten araştırdım gerekse Çanakkale'de bulunan çiçekçilerden bilgi aldım ancak hepsi farklı yöntemler söylüyor en doğrusu nedir inanın bende bir türlü anlayamadım.
Peki ölen bu ağacımın cinsi nedir bilginiz var mı?

tt_tez
12-04-2014, 23:55
bi kaç ay önce aldığım çin kuş eriğim önceleri gayet sağlıklıyken şimdi belli bölgesindeki dalları tamamen kurudu fakat bikaç dalda yeşillenme devam ediyor ilk sorum bu kuruyan dalları dipten budasam sıkıntı olurmu hem belki daha güzel bir görüntü elde ederim hemde belki tekrar filizler çıkar diye düşündüm, diğer bir sorum diğer yeşil kısımdaki dallar çok uzamaya başladı nasıl bi müdahelede bulunsam bilemiyorum önerilere açığım

ve son sorum da bonsaimde bu gün farkettiğim beyaz ipek böceği gibi iki oluşum gözlemledim elimle almaya çalıştığımda bildiğiniz örümcek ağı gibi bi yapı gözlemledim. ev yapımı ilaçlardan arap sabunuyla hazırlananı uygulamayı düşünüyorum

482831

482832

482833

tt_tez
12-04-2014, 23:58
son olarak havalar da ısınmaya başladığından saksı,toprak değiştirmeyi planlıyorum fakat nasıl bir toprak karışımı kullanacağım hakkında bu türe göre bi bilgi pek bulamadım o konuda da bilginiz varsa sevinirim

Sakaki
13-04-2014, 23:39
Merhaba sn tt_tez

Size acilen toprağını değiştirin derdim ancak bu işlem için biraz geç kalmış olmakla birlikte Ankara'da halen bir şansınız var.
Toprağını değişmemeniz durumunda zaten sorunlar artarak devam edecektir.

Bahsettiğiniz beyazımsı şeyler büyük ihtimalle pamuklu bittir ve arap sabunu kullanarak sorunu çözebilirsiniz.

Yeni kullanacağınız toprağın geçirgen özellikte olmasına dikkat edin, kurumuş dalları temizleyin ve birkaç hafta yarı gölge bir yerde bakın.

tt_tez
20-04-2014, 22:05
Arap sabunu kullandım tekrarlamadı pamuklu bit henüz, oluşursa tekrar kullanmaktan çekinmem =) yalnız toprak karışımını nerelerden temin edeceğim Ankara'da? Ankara'da bir yüzyüze konuşup danışabileceğim bir bonsai dostu yok mudur? =)

Sakaki
20-04-2014, 23:23
Arap sabunu kullandım tekrarlamadı pamuklu bit henüz, oluşursa tekrar kullanmaktan çekinmem =) yalnız toprak karışımını nerelerden temin edeceğim Ankara'da? Ankara'da bir yüzyüze konuşup danışabileceğim bir bonsai dostu yok mudur? =)


Sn tt_tez

Bonsai toprağı olarak hazır bir toprağı Ankara'da satan bir yer (varsa da) ben bilmiyorum, ancak zaten buna gerek de yok.

Forumumuzun bonsai bölümünde toprak karışımları ve nasıl hazırlayacağınızla ilgili bir çok konu ve makale mevcut, onları okursanız sorununuz çözülecektir.

Başarılar diliyorum.

tt_tez
20-04-2014, 23:34
Teşekkürler sn. Sakaki birkaç gün içinde değiştiririm saksı ve toprağı. Yazım hatalarında da daha dikkatli davranırım. =)

Sakaki
21-04-2014, 00:03
Teşekkürler sn. Sakaki birkaç gün içinde değiştiririm saksı ve toprağı. Yazım hatalarında da daha dikkatli davranırım. =)

Örneğin işinize yarayacak başlıklardan iki tanesi:

http://www.agaclar.net/forum/bonsai-ile-ilgili-makaleler/29657.htm

http://www.agaclar.net/forum/yeni-baslayanlar-icin-yardim/373.htm

tt_tez
21-04-2014, 00:18
http://www.agaclar.net/forum/bakim-ve-tedaviler/5126.htm#post1273289

Okudum ve buradan devam ediyorum toprak arayışıma :)

rheme
24-04-2014, 17:17
Herkese merhabalar :) bnde yeni üyenizim. Cinsini bilmediğim bir bonSaim var ama yaprakları dökülmüş.bnde yaşatır im umuduyla aldım ama Yardımınıza ihtiyacım var.gövdesini baktım kurumamis görünüyor. Napabilirim onu canlandirabilmek için yardım eder misiniz?

Baharrk
24-05-2014, 11:04
Arkadaşlar merhaba,

Dün bir arkadaşımın kafe sinden 2 tane bonsai aldım. Kendi bakamadığı için bana verdi. Bunlar ilk bonsailerim ve bakımı hakkında bir bilgim yok. Yaprak şekilleri ikisinin de aynı. araştırdm sanırım ikisi de gürgen bonsai çeşidi. Gördüğüm kadarıyla ikisinde de böcek veya herhangi bir izi yok. Tahminim kafede sürekli yerleri değiştiği için travma geçirdiler. Ne yapmalıyım, hayata döndürebilir miyim? tamamen kurumalarını nasıl engellerim? Bana yardımcı olursanız çok sevinirim.
Öncelikle ikisini ayırt edebilmek için numara vereyim isterim. Tamamen yapraksız kalan 1 NUMARA, diğeri 2 NUMARA olsun.

1) bütün yaprakları kurumuştu ben temizledim hepsini. Burada forumdan aldığım bilgiye dayanarak bir bıçakla gövdesine çizik atıp baktım , hala yeşil ve nemli.

2) yapraklarının bir kısmı kurumuş, kuruyan ince dal uçları vardı ben hepsini kesmeden parmağımla kopararak temizledim. Duran yapraklar sağlıklı görünüyor, filizler var.

Fotoğrafları yüklüyorum. Hatırlatayım; tamamen yapraksız olan 1 numara, diğeri 2 numara.
Şimdi bu aşamada bana kurumanın nasıl önüne geçebileceğim ve bakımlarını nasıl yapacağımı anlatırsanız çok sevinirim.

glarienn
24-05-2014, 14:45
Fidanlıktan 4 hafta önce aldığım ve 3 hafta önce de saksısını büyüttüğüm akçaağacımın birçok yaprağın uç kısımlarında kurumalar oluşmaya başlladı son 2-3 gündür .Yeni yapraklada (sürgün de deniyor sanırım) veriyor bir yandan ,
Havalar çok sıcak değil ama öğlen den akşama kadar güneş alıyor.Bazı akşamalar püskürtme ile yapraklarıda suluyorum, Daha az güneş alan bi yeremi almalıyım sulamamı az geliyor :S ne önerirsiniz.

meetoo
24-05-2014, 19:37
Sn glarienn akşam sulama yerine sabah erken vakit sulama yapmanız daha iyi olur ... gece ıslak kalmaması daha iyi ... periyodik sulama ve spreyleme yerine ihtiyaç duydukça toprağı doyuracak kadar sulama yapsanız iyi olur diye düşünüyorum ... birde bitkinizin ışık ve güneş isteğini araştırıp ona göre bir yer seçseniz bu kurumaya çözüm olur diye düşünüyorum ... iyi çalışmalar dilerim

glarienn
24-05-2014, 21:15
Değerli paylaşımlarınız için teşekkür ederim.Dikkate alacağım.

badrobot
25-05-2014, 11:34
Fidanlıktan 4 hafta önce aldığım ve 3 hafta önce de saksısını büyüttüğüm akçaağacımın birçok yaprağın uç kısımlarında kurumalar oluşmaya başlladı son 2-3 gündür .Yeni yapraklada (sürgün de deniyor sanırım) veriyor bir yandan ,
Havalar çok sıcak değil ama öğlen den akşama kadar güneş alıyor.Bazı akşamalar püskürtme ile yapraklarıda suluyorum, Daha az güneş alan bi yeremi almalıyım sulamamı az geliyor :S ne önerirsiniz.

Herkes kendine göre çok değerli bilgi ve deneyimlerini size aktarmış. Benimde çorbada tuzum olsun misali kendi görüşümü belirtmek istedim.

Sizin ağacınız Japon Akçaağacı (Acer Palmatum), eğer yapraklarına su değidirirseniz kesinlikle resimdeki gibi yaprak uçalarında başlayarak ve daha sonrasında tüm yaprakta kuruma oluyor. Ağacın sağlığına bir olumsuzluk yaratmıyor ama kurumuş yapraklar kötü bir görünüme neden oluyor.

Çözüm; Toprak sulaması yapın, o zaman kısa zamanda herşey yoluna girecektir.

Adem Keskin
27-05-2014, 22:22
Sayın glarienn
Ağacınızı fazla güneş almayan bir yere alırsanız daha iyi olur, güneşten etkilendiğinden ilerleyen zamanlarda sıcaklık daha çok arttığında tüm yaprakları kaybedebilirsiniz. Serin ve gölgeli bir yerde durmasında fayda var . İyi çalışmalar...

pawpaw
01-06-2014, 21:00
Merhaba arkadaşlar, benim elimde fazla sulanmış bir Bonsai var.Yapraklarını dökmüş.Saksının kenarı sarı bir tabaka ile kaplanmış.Ben bu işlerden pek anlamam ama bu mantar olabilir mi?Yaprağın dökülmesi kök çürümesine işaret olabilir mi?Arkadaşım sulama işini çok abartmış, ağacı kurtarmamız lazım.Acil yardım istiyorum anlayanlardan

meetoo
01-06-2014, 21:37
sn pawpaw
çok sulamadan dolayı kireç birikmiş muhtemelen .. eğer bonsainiz iç mekan bonsai ise bence fazla beklemeden güzel bir toprak karışımı hazırlayıp ona dikin (karışım için güzel tarifleri forumda bulabilirsiniz ).. böylece hem mantar vs endişesinden kurtulursunuz hem de iyi drenajdan dolayı kök çürümesi filan olmaz ... başarılar dilerim

pawpaw
01-06-2014, 21:53
Teşekkür ederim.Toprak karışımlarını inceledim forumda ancak perliti nereden edinebilirim bilmiyorum.Bunun yerine deniz kabuğu kırıkları olabilir mi?Bahçe kumu, torf ve hava almasını sağlayan bir şey daha bulmalıyım.

badrobot
01-06-2014, 21:54
Sn.pawpaw.
Öncelikle şunu sormak isterim; ağacın türü nedir? Eğer su isteği yüksek bir ağaçsa bir ara sulamayı keserek ve toprağını kontrol altında tutarak zaman içinde tekrar ağacın sağlığına kavuşmasını sağlayablirsiniz. Şayet su isteği az olan bir ağaçsa bu işi biraz daha zora sokacaktır.
Her iki durumdada sakın saksı ve toprak değişimi yapmayın, gübre vermeyin, su vermeyin, direkt güneş altına koymayın, bolca dua edin. Ağacı gözlemeye devam ederek toprağını kontrol edin.

pawpaw
01-06-2014, 21:59
Türünü biliyorum malesef...Küçük yapraklı, yaprak rengi ama yaprak kenarları beyaza yakın sarı.Biraz komik oldu tarif kusura bakmayın.Benim evimdeki Bonsaim canavar gibi arkadaşımınkini o halde görünce dayanamadım.Bir bilene sorayım dedim getirdim.Becerebilirsem bir foto yükleyeyim

pawpaw
01-06-2014, 22:00
Hızlı yazınca baya bir yanlış yazmışım ama anlarsınız.Hemen cevap veren olunca kaçırmak istemedim

meetoo
01-06-2014, 22:02
Sn pawpaw
perlit bulmanız şart değil ...
ama sayın badrobot hocam saksı ve toprak değişmeyin demiş kendisi benden çok daha deneyimli ve bilgilidir... yazdıklarını mutlaka dikkate alnız ...

badrobot
01-06-2014, 22:02
Sn.pawpaw.
Biz buradayız ve fotoları bekliyoruz.

pawpaw
01-06-2014, 22:09
Teşekkür ederim ben de şu an fotoğraf nasıl yüklenir ona bakıyorum.Kusura bakmayın acemiyim ilk fotoğraf yüklemem olacak başarırsam

pawpaw
01-06-2014, 22:21
Türünü tespit etmek herhalde sizin için de zor olur

meetoo
01-06-2014, 22:26
ficus ginseng (banyan ) kendisi sucul bir bitkidir muhtemelen bol su alması sorun olabilir ama su kaybetmesi daha zararlıdır esintili yerleri sever ...direkt güneş istemez akşam ve sabah saatleri güneş alması sorun olmaz ..

pawpaw
01-06-2014, 22:28
Teşekkür ederim.Fotoğrafı fark etmişsinizdir.Niye bu kadar kel?Benim yapabilecek birşeyim var mı sizce?

meetoo
01-06-2014, 22:36
şu başlığa bakmanızı tavsiye ederim http://www.agaclar.net/forum/bonsai-agac-turleri/8531.htm

özellikel son posta bakın içinizi ferahlatacak mesaj orada :D

badrobot
01-06-2014, 22:38
Bu bitkiyi sevmiyorum. Yanlış anlamayın, bitkiniz için biraz sert ifade kullandım. Bu uzak doğunun yeni kazıklarından birisi. Bu bitkinin altı Ficus Ginseng, üstü Ficus Retusa. Aşıyla alt bölüm tamamen uyumsuz iki tür. Bu nedenle sık sık sorun yaşanıyor.
meetoo'nun söyledikleri doğru. Direkt güneş ışığını hiç sevmeyen su ve gübre arsızı bir bitki. Bir süre su olayına dikkat edin. İşaret parmağınızı toprağa 1-2cm kadar batırıp topraktaki nemi kontrol ederek sulama yapın.
Tekrar sağlığına kavuşunca uzayan dalları kestiğinizde atmayıp, toprağa dikin. Tutuyor ve çok hızlı gelişiyor. Elinizde Ficus Retusa fideleriniz olacak.

pawpaw
01-06-2014, 22:41
Her ikinize de çok teşekkür ederim.Benim elim uğurludur.Neye elimi atsam tutar.umarım iyileşir hemen.

biberlik
13-07-2014, 13:12
Merhaba,

Bakım koşullarına riayet etmeye özen göstersem de bonsai'mde beyaz lekeler oluştu, sanıyorum bir hastalık, tedavi edici bir uygulama biliyorsanız paylaşabilir misiniz?

Teşekkürler.


Edit:
Daha net fotoğraf ekleyerek daha net izah etmeye çalıştım.


509153

Adem Keskin
13-07-2014, 13:42
Sayın biberlik öncelikle hoş geldiniz, bitkinizin gövdesinde oluşan pamuklu bit , yapraklarda küllenme gibi geldi görebildiğim kadarıyla. Forumda aratırsanız gerekli tedavi yöntemlerini bulabilirsiniz. İyi çalışmalar.

biberlik
14-07-2014, 14:43
Teşekkürler

tt_tez
26-07-2014, 08:18
Herkese merhabalar. uzun süredir gayet sağlıklı olarak gördüğüm çin karabiber bonsaim bi kaç gün içinde bi değişiklik yapmadığım halde kurumaya başladı halbuki yeni yapraklar da açıyordu sulamasına da çok dikkat ediyorum aşırı sulama zaten yapmıyorum 3 günde 1 e denk geliyo toprağın kuruması zaten kurumaya yakın suluyorum fotoğrafları atıyorum yardımcı olabilirseniz sevinirim bir de kuruması geçerse sizce artık gübre vermeli miyim ?510915

510916

510917

tt_tez
31-07-2014, 14:25
bonsaim daha kötü durumda yardımcı olabilecek kimse yok mu ?

Sakaki
31-07-2014, 14:33
bonsaim daha kötü durumda yardımcı olabilecek kimse yok mu ?

Toprağınıza ve bitkinizin nebarisine baktığımda tipik kök çürümesi gibi görünüyor durum, ama fotoğrafa göre %100 kesin konuşmak da zor tabii ki.
Kökler (en azından büyük kısmı) çürümüşse çok da fazla yapacak bir şey yok şu mevsimde; sulamasına çok dikkat edin, toprak kurumaya yüz tutmadıkça sulamayın, bir süre direkt güneş ışığı almayan serin bir yerde muhafaza edin.

NOT: Kök çürümesi birden ortaya çıkan bir durum değildir, kökler zaman içinde yavaş yavaş çürür ve bitkiyi beslemeye yetmeyecek derecede az kök kaldığında bitki bu şekilde yavaşça ölmeye başlar. Yapılacak en güzel şey bitkiyi satın alır almaz toprağını değişmek olacaktır.

Umarım bitkiniz ölmez!

tt_tez
31-07-2014, 14:44
Toprağını değiştireli iki ay olmuştur belki biraz daha fazla. Kök çürümesi aşırı sulamadan kaynaklanıyor diye biliyorum, fakat fazla sulama yapmadığımı düşünüyorum. Umarım dediğiniz gibi kurtarabilirim.

toprak değişimde kulandığım toprağın özellikleri ( şu an hatırlamasam da ) iyi diye düşünüyorum çnünkü bu başlıkta daha önceden fotoğraflarını da attığım bonsaimde kullandığım toprakla aynı toprak onda böyle bir sorunla karşılaşmadım o yüzden diyorum ama tabi farklı tür olduğu için belki daha geçirgen bir toprak gerekliydi. peki şimdi tekrar toprak değişimi yapsam bu mevsimde sıkıntı olur mu ?

Sakaki
01-08-2014, 11:36
Toprağını değiştireli iki ay olmuştur belki biraz daha fazla. Kök çürümesi aşırı sulamadan kaynaklanıyor diye biliyorum, fakat fazla sulama yapmadığımı düşünüyorum. Umarım dediğiniz gibi kurtarabilirim.

toprak değişimde kulandığım toprağın özellikleri ( şu an hatırlamasam da ) iyi diye düşünüyorum çnünkü bu başlıkta daha önceden fotoğraflarını da attığım bonsaimde kullandığım toprakla aynı toprak onda böyle bir sorunla karşılaşmadım o yüzden diyorum ama tabi farklı tür olduğu için belki daha geçirgen bir toprak gerekliydi. peki şimdi tekrar toprak değişimi yapsam bu mevsimde sıkıntı olur mu ?

Sn tt_tez

Zaten sorunu fotoğraftan tespit etmek ve teşhis koymak çok zor olduğu için, marketten alınan hazır bonsailerde en sık karşılaşılan sorun olan kök çürümesi olabileceğinden yola çıkarak size yardımcı olmaya çalıştım. Bunun haricinde elbette mantar, hastalık ve zararlılar, besin eksikliği, hatalı bakım ve yetiştirme koşulları, vs. gibi başka sorunlar da olabilir bitkinizde ki bunları bir resme bakarak söylemek takdir edersiniz ki çoğu zaman imkansız...

Bunu anlamak için yapacağınız en iyi şey, bitkinizi yakınlarınızda bulabileceğiniz ve bu konulara vakıf, kalifiye birisine (örn. ziraat mühendisi, vs.) göstermeniz olacaktır.

Ayrıca bitkinizin türüne özgü bakım ve yetiştirme koşullarını, besin ve su ihtiyacını ve rejimini, vs. iyi araştırıp öğrenmeniz ileride bu tür sorunlarla karşılaşmamanızı sağlayacaktır.

Ayrıca, yaşadığınız bölgeye uygun ve bonsai yapmaya elverişli fidanlar edinerek bonsaiye devam etmeniz, hazır bir bonsaiye oranla hevesinizi daha canlı tutacaktır.

Başarılar dilerim.

Tylerdurden
23-08-2014, 11:13
karabiber ağacında yaşanan bu durum aşırı sulama ve kök çürümesinden kanaklanıyor ise saksısıyla beraber hazır alınmış bitkiyi saksısından çıkarıp havalandırdıktan sonra farklı bir saksıya yeni bir toprak karışımı ile bu mevsimde tekrardan dikersek bitkiyi kurtarabilme şansımız var mıdır?

badrobot
23-08-2014, 13:58
bu mevsimde kökleri açığa çıkarıp, hava aldırırsanız ağacınız ozaman ölür. şu an çok dengeli sulayın ve dua edin. aralık ayı itibariyle toprak ve saksı değişimi yapabilirsiniz.

Tylerdurden
23-08-2014, 14:13
çok teşekkür ettim badrobot

Snmgrl
25-08-2014, 22:24
Merhaba
Ben de kardesime bir bonzai hediye ettim ancak 2 hafta oldu sadece 2 kere sulamis. Ikinci sulamayi yagmurlama seklinde beraber yaptik ve kurumaya basladigi icin 2 gun sonra ucuncu kez suladik.

Resimlerini gonderiyorum. Acaba kurumaya baslamis mi? Bir de ne siklikta budamak lazim, budarken nelere dikkat etmeliyim? Ayrica koklerinde curume vs var mi diye kontrol etmek gerekir mi?

bana yardimci olabilir misiniz?

Snmgrl
25-08-2014, 22:26
Bansaimizin son fotografi

nareni
26-09-2014, 12:49
Merhaba, benimde türünü bilmediğim bonsaim bulunmaktadır. Yaprakları dökülmeye ve dalları koyu kahverengi olmaya başladı. Kök çürümesi mi var acaba? Yardımcı olmanızı rica ederim. Teşekkürler,

Sakaki
26-09-2014, 13:15
Merhaba, benimde türünü bilmediğim bonsaim bulunmaktadır. Yaprakları dökülmeye ve dalları koyu kahverengi olmaya başladı. Kök çürümesi mi var acaba? Yardımcı olmanızı rica ederim. Teşekkürler,

Merhaba sn nareni

Ayrıntılı birkaç fotoğraf koyarsanız daha iyi anlaşılır, ancak bahsettiğiniz duruma göre kurumaya başlamış gibi görünüyor. Nedeni kök çürümesi olabileceği gibi susuz kalması da olabilir veya türüne göre aşırı sıcak ve güneşe maruz kalmış da olabilir...

Yaprak döken ağaçlar bu mevsimde yaprak dökmeye başladıklarından korkulacak bir durum da olmayabilir ama "dallar koyu kahverengi olmaya başladı" dediğiniz için, bu dallardan herhangi birinin dış kabuğunu/yüzeyini tırnağınızla hafif zedelediğinizde/çentik attığınızda alt kısımda yeşil renkli canlı doku olup olmadığını kontrol edin derim. Eğer yeşil renkli canlı dokuyu görüyorsanız henüz ölmemiş demektir.

nareni
26-09-2014, 13:40
Sayın Sakaki,

Açıkçası nasıl resim yükleyeceğimi bilemediğim için ekleyemedim. Beni yönlendirirseniz resimleri yükleyeyim. Teşekkürler,

Sakaki
26-09-2014, 15:46
Sayın Sakaki,

Açıkçası nasıl resim yükleyeceğimi bilemediğim için ekleyemedim. Beni yönlendirirseniz resimleri yükleyeyim. Teşekkürler,

Gerekli bilgileri http://www.agaclar.net/forum/sik-sorulan-sorular-forum-kullanma-kilavuzu/6256.htm başlığında bulabilirsiniz.

nareni
30-09-2014, 17:36
519401

seccomann01
30-09-2014, 18:35
Fazla sulamista olabilirsiniz ya da simdi sonbahardayiz yaprak döküyo olabilir ama tam emin değilim

Sakaki
30-09-2014, 20:17
Sn nareni

Bitkiniz bir ficus cinsi ve tropik bir tür olduğundan kışın yaprak dökme diye bir durum söz konusu değil, çünkü yaprak döken bir tür değil. Aşırı sulamadan ziyade bana yeterince güneş ışığı alamamış gibi geldi. Yukarıda da bahsettiğim gibi, tropik bir tür olduğundan her daim güneş ışığı ve ısı, ayrıca nem ister. Bu gereklilikleri sağlayamadığınızda da bu şekilde yaprak sararma ve dökülmeleri kaçınılmaz olur.

nareni
01-10-2014, 21:17
Sn nareni

Bitkiniz bir ficus cinsi ve tropik bir tür olduğundan kışın yaprak dökme diye bir durum söz konusu değil, çünkü yaprak döken bir tür değil. Aşırı sulamadan ziyade bana yeterince güneş ışığı alamamış gibi geldi. Yukarıda da bahsettiğim gibi, tropik bir tür olduğundan her daim güneş ışığı ve ısı, ayrıca nem ister. Bu gereklilikleri sağlayamadığınızda da bu şekilde yaprak sararma ve dökülmeleri kaçınılmaz olur.

Sayın Sakaki,

Cevabınız için teşekkür ederim. Yerini değiştirip güneş alan bir yere yerleştireceğim.

Size sormak istediğm bir konu da, dallar koyu kahverengi olmaya başladı. Koyu kahverengi olan dalları budamamız uygun olur mu? Direkt güneş ışığı olan yere aldığımız zaman düzelme meydana gelir mi? Tekrar teşekkür ederim. Saygılarımla,

Sakaki
06-10-2014, 19:44
Sayın Sakaki,

Cevabınız için teşekkür ederim. Yerini değiştirip güneş alan bir yere yerleştireceğim.

Size sormak istediğm bir konu da, dallar koyu kahverengi olmaya başladı. Koyu kahverengi olan dalları budamamız uygun olur mu? Direkt güneş ışığı olan yere aldığımız zaman düzelme meydana gelir mi? Tekrar teşekkür ederim. Saygılarımla,

Fotoğrafa bakarak hangi dallarda sorun olup olmadığını söylemek çok zor, kahverengileşme kurumaya bağlı da olabilir dal/gövde odunsulaşmaya başladığı için de, ancak ben bu fotoğrafta yapraksız yani kurumuş bir dal göremedim. Dolayısıyla şu dalı budayın veya budamayın diyemem.

Bitkinizin sağlığı çok iyi olmadığından, hemen direkt güneş ışığı altına koymaktansa bir süre yeterince aydınlık ama doğrudan güneş ışığı almayan ve nemli bir yerde baktıktan sonra durumu ileride tekrar değerlendirmeniz daha iyi olur.

Son olarak, benim gördüğüm kadarıyla, bitkiniz uygun bakım koşullarına kavuştuğunda kısa sürede düzelecek gibi, çok fazla endişe etmeyin :)

Saygılarımla

haqn
13-11-2014, 13:01
Merhaba arkadaşlar,

Yaklaşık 10 aydır baktığım bonsaı ağacım yaprakları soldu ve dökülmeye başladı. Ağacı yaz boyunca balkonda 3-4 saat güneş alacak şekilde tuttum ve havalar soğumaya başlayınca yaklaşık 1 ay önce içeri aldım. Yaprakları sararıp solmaya başladı, bende yer değişikliğiyle alakalı olduğunu düşündüm ama yapraklarını henüz dökmedi, ağacımda bir sorun var mı? Varsa nasıl toparlayabilirim? Yoksa bu durum olağan birşey midir?

badrobot
13-11-2014, 14:27
Sonuçta bir Erik bu, dışarıda yaşaması gerekmiyormu? İç mekanda ısı, ışık, hava akımı gibi nedenlerden ötürü bile ağacın sağlığı bozulabilir. Belki sadece üstü kapalı bir balkon bile kırağadan ve sert donlardan ağacınızı korur, ama iç mekan?

haqn
13-11-2014, 14:45
Sonuçta bir Erik bu, dışarıda yaşaması gerekmiyormu? İç mekanda ısı, ışık, hava akımı gibi nedenlerden ötürü bile ağacın sağlığı bozulabilir. Belki sadece üstü kapalı bir balkon bile kırağadan ve sert donlardan ağacınızı korur, ama iç mekan?

Ağacı aldığımda iç mekan türü olduğu yazıyordu, altı ay boyunca bir sorun gözlemlemeden iç mekanda kaldı, hatta saksı değişimi yaptım bu süreçte. Ağacın ölüp ölmediğini veya kuruyup kurumadığını nasıl anlarım? tekrar balkona alabilirim ama bu çözüm olur mu?

badrobot
13-11-2014, 16:25
Sn.haqn.
Araştırdım ve ağacınızın tropik bir tür olduğunu ve sert iklim koşullarından korunması gerektiğini öğrendim. Dolayısıyla ağacınızı iç mekanda bakmanız yerinde olur.
Erik (Plum) yazısını görünce bende diğer erikler gibi düşündüm. Yani YANILMIŞIM.
Yapraklarını dökmesi doğal bir durum olabilir. Bende Orkide Ağacı (Bauhinia variegata) var, kış dönemde iç mekana alınmak zorunda olduğum ağaç yaprağını dökmekte.
Sizin ağacınızı tanımıyorum, doğrusu sizi daha önceki gibi yanıltmak istemem.

haqn
13-11-2014, 20:39
Sn.haqn.
Araştırdım ve ağacınızın tropik bir tür olduğunu ve sert iklim koşullarından korunması gerektiğini öğrendim. Dolayısıyla ağacınızı iç mekanda bakmanız yerinde olur.
Erik (Plum) yazısını görünce bende diğer erikler gibi düşündüm. Yani YANILMIŞIM.
Yapraklarını dökmesi doğal bir durum olabilir. Bende Orkide Ağacı (Bauhinia variegata) var, kış dönemde iç mekana alınmak zorunda olduğum ağaç yaprağını dökmekte.
Sizin ağacınızı tanımıyorum, doğrusu sizi daha önceki gibi yanıltmak istemem.

Sn. badrobot,

Öncelikle ilgilendiğin için teşekkür ederim. Düzenli bir şekilde ihtiyaç duydukça ağacım sulamaya devam edeceğim, yalnız ağacın ölüp ölmediğini veya kuruyup kurumadığını nasıl anlarım? Bunun için kolay bir yol var mıdır? Bahara kadar beklemem mi gerekiyor?

badrobot
13-11-2014, 20:48
Sn.haqn.
Ağacınızın kuruyup kurumadığını anlamak içiin size en pratik yolu anlatacağım.
Ağacınızı rahatça inceleyebileceğiniz bir masanın üstüne koyun, bir büyüteç ve birde iğne alın elinize.
Öncelikle büyüteçle ağacı inceleyin. Dalların uclarında yeşilmi hakim anlamaya çalışın.
Sonra ikinci aşama; İğneyi sterlize edin. Önce en uçtaki dalcıklara iğnenin ucuyla mini bir çizik atın ve çiziği büyüteçle inceleyin. Eğer kahverengimsiyse aynı işlemi biraz daha aşağıdan tekrarlayın, eğer hep olumsuz cevap alıyorsanız işleme devam etmelisiniz, taaki yeşil doku bulana dek.
Umarım daha ilk mini çizikte yeşil dokuyla karşılaşırsımız.

tchartel
26-01-2015, 11:25
Arkadaşlar Merhaba;

Gövde kalınlığı 10cm boyu 80-90 cm fotoğraflarda da göreceğiniz gibi güzel bir bonsaie sahibim 6 senedir.

Daha önce hiç karşılaşmadığım bir problem yaşamaktayım, yapraklar dökülüyor, ince dallar kurumus, yapraklarında siyah lekelerde var, aynı zamanda alt kısımlardan yeni filizde verdi. 6 senedir ne yapıyorsam aynı şeyleri yapıyordum ve yeride hep aynı hiç değişmedi taki yapraklarını dökmeye kurumaya başladığında yerini değiştirdim. Kötü hava şartlarında bulunduğu ortam çok soğuktu kış bahçesinde gündüzleri güneş alan bir yerdi ama akşamları soğuk oluyordu bende kış bahçesini ısıtmak için tüplü bir ısıtıcı kullandım o ısıtıcının zarar verdiğini düşünüyorum.bu ağacı kaybetmek istemiyorum ağacı tekrar güler yüzlü görmek beni çok mutlu edecektir. yardımcı olabilirseniz sevinirim.

Teşekürler


534578

534579

534580

Sakaki
26-01-2015, 12:21
Arkadaşlar Merhaba;

Gövde kalınlığı 10cm boyu 80-90 cm fotoğraflarda da göreceğiniz gibi güzel bir bonsaie sahibim 6 senedir.

Daha önce hiç karşılaşmadığım bir problem yaşamaktayım, yapraklar dökülüyor, ince dallar kurumus, yapraklarında siyah lekelerde var, aynı zamanda alt kısımlardan yeni filizde verdi. 6 senedir ne yapıyorsam aynı şeyleri yapıyordum ve yeride hep aynı hiç değişmedi taki yapraklarını dökmeye kurumaya başladığında yerini değiştirdim. Kötü hava şartlarında bulunduğu ortam çok soğuktu kış bahçesinde gündüzleri güneş alan bir yerdi ama akşamları soğuk oluyordu bende kış bahçesini ısıtmak için tüplü bir ısıtıcı kullandım o ısıtıcının zarar verdiğini düşünüyorum.bu ağacı kaybetmek istemiyorum ağacı tekrar güler yüzlü görmek beni çok mutlu edecektir. yardımcı olabilirseniz sevinirim.

Teşekürler


534578

534579

534580

Ağacınızı don vurmuşa benziyor maalesef :(
İnce dal ve yaprakların kuruması normal (don sebebiyle) ama ana gövde canlıdır büyük ihtimalle ve havalar düzelince tekrar filizlenir.
Ağacınızın toprağını en son ne zaman değiştiniz acaba?

tchartel
26-01-2015, 15:12
Ağacınızı don vurmuşa benziyor maalesef :(
İnce dal ve yaprakların kuruması normal (don sebebiyle) ama ana gövde canlıdır büyük ihtimalle ve havalar düzelince tekrar filizlenir.
Ağacınızın toprağını en son ne zaman değiştiniz acaba?
Sn. Sakaki

yanlış hatırlamıyorsam 2,5-3 sene oldu. toprağı değiştirmek ağacımızın eski haline gelme sürecini hızlandırırmı?

teşekürler...

Sakaki
26-01-2015, 18:21
Sn. Sakaki

yanlış hatırlamıyorsam 2,5-3 sene oldu. toprağı değiştirmek ağacımızın eski haline gelme sürecini hızlandırırmı?

teşekürler...

Toprak değiştirmeyi eski sağlıklı haline gelmesini hızlandırmak maksadıyla dememiştim aslına bakacak olursanız. Fotoğrafta toprağınızı değiştirmeyeli çok uzun süre olduğu anlaşıldığı için sormuştum. Eğer ağacınız tekrar sürgünler vermeye başlarsa (yani yaşıyorsa) değiştirmenizde fayda var. Yaşıyorsa diyorum çünkü kökleri de dondan zarar görmüş olabilir ve bu durumda eski haline kavuşması çok zor, büyük ölçüde geri kuruma yapabilir.

Bahçede ekili bir ağaç dondan etkilense bile baharda (türüne bağlı olarak) tekrar canlanacaktır ama küçük bir bonsai saksısındaki ağaç için, hele de bu sizinki gibi tropik bir tür ise, durum bu kadar kolay değil; toprak ve kökler de kolayca donacağından hasar daha büyük olacaktır.

ugomor
01-09-2015, 14:40
Üstadlar işyerindeki müdürümüzün bonsaisi bakımsızlıktan dolayı bu hale geldi. Kenara atmışlar. Kurtarabilme şansımız var mıdır? Sanki hastalandı diye sokağa atılan bir kedi yavrusu bulmuş gibi hissettim bir an. Nerdeyse tüm yapraklar sararmış, arada bazılarında yeşil kırıntılar var. toprak kupkuruydu biraz suladım. Yardım ve tavsiyelerinizi beklerim.

badrobot
01-09-2015, 15:43
Ağaç ölmüş, üzgünüm.

Tribes
08-09-2015, 14:07
Sayin forum üyeleri maalesef gözüm gibi baktığım bonsaim 2 yıl sonunda yere düştü ve saksı kırıldı ama dağılmadı tamamen fotoğrafta görülen saksı ya kırılmış saksı oturtup toprak ekledim ama eski canlılığını bir türlü yakalayamadim. Bir aydır evde olmadigimdan ofise birakmistim ama suan durumu kötü kurumak üzere. Toprak ve saksisini degistirmek istiyorum yapmam gerekenler konusunda yardımlarınızı bekliyorum. Şuan zaman problemim dolayisi ile formu detaylı okuyamadım daha önce cevap yazılmış olabilir tekrar ettirdiğim için kusura bakmayın. Teşekkürler.

Sakaki
08-09-2015, 14:20
Sayin forum üyeleri maalesef gözüm gibi baktığım bonsaim 2 yıl sonunda yere düştü ve saksı kırıldı ama dağılmadı tamamen fotoğrafta görülen saksı ya kırılmış saksı oturtup toprak ekledim ama eski canlılığını bir türlü yakalayamadim. Bir aydır evde olmadigimdan ofise birakmistim ama suan durumu kötü kurumak üzere. Toprak ve saksisini degistirmek istiyorum yapmam gerekenler konusunda yardımlarınızı bekliyorum. Şuan zaman problemim dolayisi ile formu detaylı okuyamadım daha önce cevap yazılmış olabilir tekrar ettirdiğim için kusura bakmayın. Teşekkürler.

Yere düşmesi ve saksısının kırılması elbette bitkiye hasar verici bir durum ama şu anki halinin tam olarak bundan kaynaklandığını sanmıyorum.
Sanki uzun süre susuz bırakılmış gibi geldi bana ama aşırı sulamadan ötürü kök çürümesi de olabilir. Bunu anlamak için yakından bakmak gerekir.
Siz yokken 1 ay su verilmiş mi, verilmişse nasıl vermişler biliyor musunuz?

Ayrıca ardıçlar iç mekan bitkisi değildir, düzenli su rejiminin yanı sıra, yeterli ışık, nem, hava akımına da ihtiyaç duyar. Bu koşulları sağlayarak ve dikkatli sulayarak bir müddet daha bekleyin. Umarım bitkinizi kaybetmemişsinizdir!

Tribes
08-09-2015, 14:35
Yere düşmesi ve saksısının kırılması elbette bitkiye hasar verici bir durum ama şu anki halinin tam olarak bundan kaynaklandığını sanmıyorum.
Sanki uzun süre susuz bırakılmış gibi geldi bana ama aşırı sulamadan ötürü kök çürümesi de olabilir. Bunu anlamak için yakından bakmak gerekir.
Siz yokken 1 ay su verilmiş mi, verilmişse nasıl vermişler biliyor musunuz?

Ayrıca ardıçlar iç mekan bitkisi değildir, düzenli su rejiminin yanı sıra, yeterli ışık, nem, hava akımına da ihtiyaç duyar. Bu koşulları sağlayarak ve dikkatli sulayarak bir müddet daha bekleyin. Umarım bitkinizi kaybetmemişsinizdir!
Su verilmiş ama ne kadar ara ile ve özenle bilemiyorum. Havasız bir yere bırakılmış. Toprağını degistirmek istiyorum çiçekçilerden hangi toprağı almalıyım acaba.

Sakaki
08-09-2015, 15:24
Su verilmiş ama ne kadar ara ile ve özenle bilemiyorum. Havasız bir yere bırakılmış. Toprağını degistirmek istiyorum çiçekçilerden hangi toprağı almalıyım acaba.

Şu anda toprağını değiştirmek iyi bir fikir değil. Çözümden ziyade sorunu büyütür (eğer bitki henüz ölmemişse). Öncelikle sağlığına kavuşturmanız gerekir.
Önceki mesajımda da değindiğim koşulları sağlamanın yanı sıra, bitkinizi doğrudan güneş ışığı almayan ama aydınlık ve havadar bir yere yerleştirin ve toprağın hafif nemli kalmasına özen gösterin. Kurumuş aksamları da temizleyin.

Çoğu dal ölmüş olsa bile ana gövde henüz kurumamışsa (gövdeye tırnağınızla atacağınız minik bir çentikle canlı doku olup olmadığını da kontrol edebilirsiniz), özenli bir bakım ile ardıcınız geriden patlama yapabilir.

iguana*
22-09-2015, 08:24
Merhaba, 3-4 yıldır bkatığım Bonsaimin yaprakları 1 haftadır aşağıdaki şekilde. Kurumuş gibi görünmüyor ama bir türlü yukarı doğru kalkmıyor. Ne yapmam lazım,ne olur yardımcı olur. Ölecek diye çok korkuyorum :(

iguana*
28-09-2015, 08:39
Merhaba, konu hakkında yardımcı olabilir misiniz? Ölmemesi için ne yapmam lazım :(

iguana*
17-12-2015, 12:11
Merhaba,

Fotolarını paylaştığım Bonsai'me yaklaşık 3 yıldır bakıyorum. Son zamanlarda yaprakları aşağı doğru indi ve sonra döküldü. Gövdesi de buruşmuş gibi oldu. Direk güneş ışığı değil ama, güneş alan bir yere koydum. Nerede yanlış yaptığım konusunda yardımcı olabilir misiniz? :( İnşallah ölmemiştir :( Kaç günde bir sulamalıyım, gübre takviyesi yapmalı mıyım?

mineltn
06-02-2016, 01:46
Merhabalar. Benim dr bir sorum olacakti. Siteye tam hakim olamadigim için buraya yazıyorum. Evimizde bir adet marketten alınmış bonsai var. Ilk alindiginda yosunu yemyesildi. Sağlıkli gözüküyordu. Şimdi ise simsiyah oldu. Ve suyun içine koyuldugu zaman da simsiyah su çıkıyor. Yapraklari hiç çıkmadı. Fotoğraf atmayi öğrenirsem atarım. Yardımcı olursanız sevinirim agacim için

BetyMe
31-10-2016, 13:18
Herkese merhaba...
Aranıza yeni katıldım... 2016 yazında Güney Kore'deydim... Babamın doğum gününde ona bir bonsai hediye olarak gönderdim... Hemen görüntülü aradı ve ne kadar mutlu olduğunu anlattı... 2 hafta sonra döndüm... 3 hafta sonra babamı kaybettim... Aniden... Hiç bir hastalığı yoktu... Annem babamın bonsai ye çok bağlandığını anlattı... Babama hediye ettiğim bonsai yi annem çok uğraşmasına rağmen yaşatamadı... Babamdan bir kaç ay sonra oda kurudu... sonra yeni bir tane aldım.... Bitkilerin ruhuna inanıyorum... Fark etmez dedim... Onu da yardımcım kuruttu... Yine yurt dışındaydım. Azmettim... Babam için bunu yapmak istiyorum. bu gün yeni bir tane daha aldım... Bu çiçeği yaşatmam için yardımlarınızı, önerileriniz bekliyorum...

Şimdiden teşekkür ederim....

hamseey
31-10-2016, 14:36
İşini yaptığım bir devlet kurumunda cam kenarında kurumuş kalmış bir bonsai gördüm ama ölmüş olabileceğini düşündüğüm için kimseye sormadım. Ama aklıma da takılmadı değil belki de bir destek bir tedavi istiyordur? Tekrar yeşerip yeşeremeyeceğini anlayabileceğimiz pratik bir yolu var mıdır?

hedomaniac
28-11-2016, 09:29
Herkese merhaba.
Geçtiğimiz hafta perşembe günü arkadaşım da bana ligustrum cinsi bir bonsai hediye etti.
Geldiğinde suya ihtiyacı yok gibiydi o yüzden sulamadım fakat araya haftasonu girince ve de ben cahillik edip onu güneş görmeyen bir kalorifer peteğinin üstündeki pencereye koyunca onu berbat bir halde buldum.
Saksısında toprağı kenarlarından çekilmiş ve yaprakları da dökülmüş ve kurumuş haldeydi.
Ne yapmam gerekiyor onu kurtarmak için?
ardım ederseniz çok sevinirim. Teşekkürler şimdiden, iyi günler.

Güler
28-11-2016, 09:54
Sayın hedomaniac, agaclar.net'e hoş geldiniz.

Özel mesajlarınıza bakın lütfen

http://www.agaclar.net/forum/agaclar-netten-duyurular/11.htm

sagol
15-01-2017, 07:27
Tırnak veya bıçakla gövdeye çentik atıp hala yeşil mi diye bakıyoruz. Canlıysa hala şansı verdir.

Kolay gelsin...

İşini yaptığım bir devlet kurumunda cam kenarında kurumuş kalmış bir bonsai gördüm ama ölmüş olabileceğini düşündüğüm için kimseye sormadım. Ama aklıma da takılmadı değil belki de bir destek bir tedavi istiyordur? Tekrar yeşerip yeşeremeyeceğini anlayabileceğimiz pratik bir yolu var mıdır?