Bağlan

View Full Version : Ispanak Yemekleri




malina
02-11-2006, 09:25
ISPANAK


Ispanak piştiği zaman koyu nefti bir renk alır. Oysa canlı yeşil rengi çok güzeldir... Bunun için yemeği biraz farklı biçimde pişirmek gerekiyor.

1 kg kuzu ıspanağı (küçük, sapları kalın olmayan cinsi)
Ya da daha büyük yapraklı ıspanağın kalın sapları ayıklanmış hali...
(kök ve saplarla yeşil mercimekle başka bir yemek yapabilirsiniz)
1-2 havuç
1 büyük kuru soğan
1 çay bardağı kadar pirinç
sıvı yağ ve tuz

Soğanları ve havucu küçük parçalar halinde doğrayın.
Tenceredeki yağa önce havuçları koyun biraz pişirin sonra soğanları ekleyin. 2-3 dakika kavurun. 1 su bardağı su ekleyin ve pirinçleri de içine koyun. Kapağı kapatıp pirinçler pişinceye kadar bekleyin.

Onların pişerken siz ıspanağınızı yıkayın...

Bu malzemeler pişince içine ıspanağınızı ekleyin (büyük yapraklıysa kesmeniz gerekir) İyice karıştırın ve kaynamaya başladıkdan 2-3 dakika sonra kapatın...

Yemyeşil bir ıspanak :))




bahcıvan
02-11-2006, 12:19
Mmmm üzerinede yoğurt :) Yenmezmi şimdi bu ıspanak :)

Mine Pakkaner
15-04-2011, 15:17
İzmir fongosu kayınvalidemin harika yaptığı bir yemek, her ıspanak mevsimi anne fongos yapsana deriz.

Ispanakları bütün halde (yaprak, sap, kök) ayıklayın ve doğramadan yıkayın. Bir tencerede suyu tuz atıp kaynatın. Ispanakları bütün olarak suya atın, bir dakika kadar öldürüp kevgirle alın zeytinyağı sürülmüş tepsiye yayın. Üzerine tuz karabiber ekleyin.

Patatesleri haşlayın çatalla ezin, içine tuz karabiber, tulum peyniri kırığı ve bir yumurta ekleyin. Daha yumuşak olsun isteyenler az biraz süt de katabilir.

Tepsiye yayılı ıspanağı gözünüzle porsiyonlara bölün (örneğin, dikdörtgen fırın tepsisinde 4x4 gibi), her porsiyonun ortasına patatesli karışımı kaşıkla koyup üstüne yayılması için bastırın. Son olarak tepsiye biraz daha zeytinyağı gezdirip patateslere kırmızı biber serpin ve fırına verin.

Nergis
16-04-2011, 01:08
Annemden öğrendiğim, ıspanaklı bir tarif;

Doğranmış ıspanak yapraklarını hafif tuzlu suda haşlayıp püre haline getirin.Sirke ve tuzlu su kaynatın ve yumurtaları yavaşça suya atıp (birer birer), akları pişince kevgirle alıp soğuk suya atın.
Bir tavada tereyağında ekmek dilimlerini kızartın.(Yumurta boyutunda yuvarlak kesilirse daha estetik olur.)

Servis tabağının ortasına ıspanak püresini yerleştirin, sırasıyla üzerine kızarmış ekmek ve yumurtayı yerleştirin.En üstede domates,biber salçası veya pulbiber (arzuya göre) gezdirilir.

Vaktim olduğunda bu tarifi yapıyorum, kısıtlı zamanlarda bildiğimiz yumurtalı ıspanak..:))

Sevgi Durul
16-04-2011, 01:14
Ispanakla, sızbal yapanınız var mı?

Nergis
16-04-2011, 01:22
Ispanakla, sızbal yapanınız var mı?

sızbal ?? hiç duymadım, biliyorsanız paylaşırmısınız?