View Full Version : Poğaça
Sercanoral
19-07-2007, 14:28
MALZEMELER:
1- 600 ML SU
2- 50 GR YAŞ MAYA
3- 1 KG UN
4- 30 GR TUZ
5-80 GR ŞEKER
6- 2 ADET YUMURTA
7- 350 GR YAĞ
YAPILIŞI:
İlk önce 1 kg un ortası boş kalcak şekilde daire şekli verilir. Sonra ortasına 50 gr yaş maya ufalanır. Daha sonra içine 30 gr tuz, 80 gr şeker, 2 adet yumurta ve 350 gr yağ ihtiva edilir. Sonra içine 250-300 ml su katılır ve homojenize bir şekilde karıştırılır. Sonra kalan su hamur kıvama gelinceye kadar katılır. Hamurumuz hazır.
16389
Hazır olan hamurumuz tezgah üzerinde eşit parçalar halinde kesilir ve avuç içinde yuvarlanıp top haline getirilir.
16390
Sonra merdane yardımı ile ortaları çukurlaştırılır. Daha sonra hamurun çukurlu kısmına istenilen malzeme konur(zeytin, peynir, kıyma, patates ve kaşar).
16391
Sonra hamurumuzu ikiye katlarız ve istenilen şekli veririz.Daha sonra üzerine fırça yardımı ile ince bir tabaka halinde yumurta sarısı süreriz(amaç poğaçanın daha iyi bir şekilde kızarması). Sonra üzerine isteğe bağlı üzerine susam veya çörek otu atılır.
16392
Sonra tepsi ılık bir ortama konur ve hamurun mayalanması beklenir. Mayaya gelen hamur direk fırına atılır. AFİYET OLSUN.
16393
Penelophe
19-07-2007, 14:33
Sercan çok güzel görünüyorlar.
Okuldan mı bu tarif, fotoğraflar sana mı ait?
Ekmek yapımını, temel malzemesi buğday diye yazıyoruz ama çok fazla çeşitlenmeye gitmesek diyorum :)
Sercanoral
19-07-2007, 14:57
Sevgili penelophe bunlar okuldan değil bizim dükkandan tarifler. Resimlerde bana ait. Biz okulda daha çok araştırma ve kontrol işleri ile yapıyoruz...
Sercanoral
19-07-2007, 14:59
Sevgili malina hanım merak etmeyin Selahattin hocama danışarak başlık açtım:)
Hakan KINACI
19-07-2007, 15:01
Sercan 17,
Bunlar illaki gramı gramına mı? olmalı göz kararı yapılsa olmaz mı? hepsi çok güzel görünüyor teşekkürler,
Saygılar,
Sercanoral
19-07-2007, 15:04
Sevgili hakan bey elbet tam olarak gramı gramına denk gelemez. Çok aşırıya kaçmayacak şekilde miktar farklılıkları olabilir...
Sebahattin Sargın
19-07-2007, 19:00
Sercan kardeşim çok güzel bir çalışma olmuş tebrik ederim. Okuldan her çıkışta doğru sercanların pastahaneye giderdik, çok güzel şeyler yaparlardı. Ama benim favorim alman pastası ve kaşarlı poğaça idi ;)
Sercanoral
19-07-2007, 19:48
Sevgili kardeşim sebo o günler unutulurmu? :)
HAni kıyır kıyır olan karaköy poğaçasının tarifi yok mu?
Sercanoral
23-07-2007, 11:04
Sevgili kaju o pağçanın tağrifini daha sonra yazarım...
Billur Korkmaz
24-07-2007, 14:36
Kıyır kıyır ağızda eriyen Karaköy Poğaçası olması için su yerine yoğurt, sıvıyağ yerine margarin, yaşmaya yerine kabartma tozu ve tabi ki yumurta ve tuzunu koyup yoğururken bir adet limonun suyunu da boca ediyorum ki; o kıyırtıyı yakalayayım.. :D
Sanki karaköy poğaçası daha yağlı gibi. Milföy hamuruyla börek arası bir görüntüsü ve tadı var.
Tam tarifini ölçüleri ile yazamaz mısınız?
Billur Hanım sizin verdiğiniz tarif tam Karaköy Poğaçacı kıvamında olmuyor. Kaju'nun dediği tarifi ben de senelerdir arıyorum ama hep benim zaten yaptığım poğaça tarifleri çıkıyor önüme. HAni yerken hışır hışır olan Kaju'nun dediği gibi milföy hamuru gibi ama onun gibi içi kof değil. Sanırım bu poğaçayı da açıp yaplayıp katlayıp bekletip, tekrar açıp yağlayıp bekletip (kaç kez yapılıyorsa..)
yapıyorlar. Ama içeriği nedir onu ben de çok merak ediyorum. Bir yerde pastahanelerde kullanılan her ürünün özel olduğunu okumuştum. "Pasta yağı, unu vs.. poğaça yağı ve unudan farklıymış. Onun için evde aynı tadı yakalayabilmek imkansızmış." Diye okumuştum .
Bu konuda ben de bir şey eklemek istiyorum. Eğer hamuru yaparken, hepsini beyaz undan değil de, diyelim ki 1/3 tam buğday unundan yaparsanız, inanın hem çok lezzetli, hem de daha sağlıklı oluyor. Ben de sıvıyağ ve yoğurtla yapıyorum, bir kaşık kadar sirke koyuyorum o da gevreklik veriyor.
Bir de tarifte mahlep göremedim. Bence poğaçanın o müthiş kokusunu veren, 1 tatlı kaşığı mahleptir.
Billur Korkmaz
26-07-2007, 16:00
KENDİ USÜLÜM POĞAÇA TARİFİ:
1 paket (250 gr) margarin
1,5 subardağı yoğurt
3 yumurta ( birtanesinin sarısı ayrılıcak, üstüne sürmek için)
1 paket kabartma tozu,
1 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı şeker
1 adet limonsuyu ya da 1 tatlı kaşığı mahlep
Un
Bir miktar peynir ve maydanoz
Margarin oda ısısında bir müddet yumuşadıktan sonra yoğurma kabına alınır. Yoğurt, yumurta, kabartmatozu, tuz, şeker ve limonsuyu ya da mahlep ilave edilip önce bir harmanlanır sonra içersine alabildiğine un konur ve kulak memesi yumuşaklığında oluncaya kadar iyice yoğrulur. Hamur kabının üstü kapatılır ve 1saat kadar dinlenmeye bırakılır.. Dinlenmiş hamurdan alınan yumurta büyüklüğündeki hamurlar merdane ile açılır ve içine peynir+maydanoz karışımı konup kapatılır. Fırına sürmeden önce 1 yumurtanın sarısı fırçayla sürülür ve üstüne susam+çörekotu karışımı serpilir..
Gelelim yoruma: Sevgili limon bu tarif tam bir Karaköy poğaçası gibi olmuyor sadece kıyır kıyır oluyor ama milföyvari til til dökülmüyor yerken.. Google da araştırma yaptım çok farklı Karaköy poğaçası tarifi ile karşılaştım ve insanlar genellikle bu poğaçadaki özelliği nasıl yakalayacaklarını soruyorlar.. Sanırım dediğiniz gibi unu ve katmer katmer defalarca açılması ile ilgili.
Sevgiyle Kalın efendim..:)
Billur Korkmaz
26-07-2007, 16:11
Sevgili Nevsune Hanım, son dönemlerde sağlık açısından hamurişine fazla
eğilmesek te ara sıra poğaça yaptığımda ben de sıvıyağ (mısırözü) kullanır
oldum ancak margarinle bir başka lezzette oluyor.:)
Susamlı çubuk ve kandil simidimde kullanırım mahlebi, mis gibi bir koku ve kıyırtı versin diye..
Saygılar..
Ellerinize sağlık Billur Hanım, bu tariften yapılmış bir poğaça yemek(az da olsa:p) iyi olurdu.
Ben artık alıştım sıvıyağa, hatta onu bile az koymaya gayret ediyorum. Benim sağlık işi sizinkinden 15 yıl daha ileride de:D
Bir şey farkettim; hamur işlerinde olsun, tencere yemeklerinde olsun, yağı az kullansanız da lezzet konusunda eksiği hissettirmeyecek üçkağıtlar var. Örneğin yemekte yağdan kıstığım miktar kadar domatese ilave yaparsam, lezzette fazla bir düşme olmuyor. Hamur işlerinde yine fazla yağ yerine, örneğin süt/yoğurt/1 yumurta ilavesi ve iç malzeme zenginliği eksiği kapatabiliyor.
Gıyır gıyır karaköy poğaçasını bilmiyorum ama bir ara size sabık kayınvaldemin öğrettiği harika bir katmer tarifim var, insanın ağzında dağılıyor, onu anlatırım.
Mayalı hamurdan yapılan katmeri rahmetli anneannem müthiş yapardı. Hamuru açınca içine yağ sürüp açıp katlayıp tekrar açıp yağsız pişirirdi. Ekmek niyetine yerdik. Ben de yaparım arada.
Yalnız bir gün komşum vermişti. Oldukça yağlı, anneanneminkine göre daha ince çok güzel bir katmerdi. Ayaküstü anlatmıştı ama unuttum gitti.
Billur Hanım verdiğiniz tarifle ben de yapıyorum poğaça. Ama ben 1 yumurta koyuyordum 3 yumurtayı deniycem. Etiler'de küçük bir pastahane var, Deniz Pastahanesi. Orada kurupasta yerine bu poğaçaları küçücük yapıyorlar, İçine de ne isterseniz kıyma, zeytin, peynir, sosis vb... koyuyorlar. Çok güzel oluyor. Biz de deneyebiliriz evde. Büyük kavanozlarda 2 gün taze kalabilir. :)
Acıktım sanırım ben ;)
Kayınvaldeminkinin özelliği, mayasız, normal bildiğimiz hamurdan yapılması ve katmer olmasını sağlayan işlemin defalarca açılmak suretiyle değil, bir kerede hallolması(ilk yaptığım hamurişiydi, ben bile yapabildiysem herkes yapabilir).
Bu gözleme ile katmer arası bir şey oluyor.
Billur Korkmaz
23-08-2007, 21:21
Geçen gün davetli olduğum bir arkadaşımda kıyır kıyır bir poğaça yedim de tarifi nedir dediğim de bire bir benim ölçülerim ve malzemem, ancaaaakk bir püf noktası verdi bana arkadaşım: hamuru daha cıvık tutuyor, kulak memesinden daha yumuşacık, yarın deneyeceğim kısmetse.. Bakalım bu kez Karaköy Poğaçasının nefasetini yakalayabilecek miyim?
Billur Korkmaz
23-08-2007, 21:23
Sabık kayınvalidenizin katmer tarifini verirseniz ziyadesiyle memnun olacağım Sevgili Nevsune Hanımcığım, zira epey uzun bir süre hamur işine ara verdim fenalık geçiriyorum tansiyonum falan minimumda.. :D
Hayırdır Billur Hanımcığım geçmiş olsun.
Yarın sabah versem olur mu? Şu anda bir arkadaşımın evindeyim, ona çiçekleri gösteriyordum.
Billur Korkmaz
23-08-2007, 22:13
Hamur yemedim rejim yaptım aklımca zaafiyete girdim de, acil poğaça, katmer yapmalıyım ki kendime geleyim..
Kolay gelsin size, daha sonra verirsiniz tabi ki.. :)
Sercanoral
24-08-2007, 18:59
Sevgili arkadaşlar istediğiniz bi tarif varmı? Elimden gelen yardımı yapmaya hazırım...
Arzu Kasapoğlu
24-08-2007, 19:57
Sevgili Billur,şimdi verdiğin poğaça tarifini denicem.Salı günüde turşundan yapıcam.Bildiğin ve kendi yaptığın yaş pasta tarifi var mı?
Billur Korkmaz
24-08-2007, 22:02
Sevgili Arzucuğum, bugüne dek yaptığım tüm pastalar pratik kolay ve vakit almayan türden oldu. Çabucak olması açısından hiç kendim hamur yoğurupta pasta hazırlamadım, marketlerde satılan şu ortadan ikiye bölünmüş hazır pişmiş pasta hamurunu süsledim hep.. Bir paket krem şantiyi soğuk sütle karıştırıp çırptım hamura sürdüm, arasına meyveleri (özellikle muz, çilek, kivi ya da karışık meyve), sonra tekrar üzerine diğer hamuru kapatıp bu kez krem şantiyi sürdükten sonra pasta enjektörüyle üstüne süsler yaptım, tabi meyvelerden de koydum..
Tavsiye ederim, tam çalışan kadına uygun..
Vakit nakittir.. :D
Arzu Kasapoğlu
24-08-2007, 22:07
Teşekkür ederim Billur,bende onlardan yapıyorum.Bazen de evde kendim yapmaya çalışıyorum ama pişirirken bazen problem yaşıyorum.En iyisi hazırını almaya devam etmek.:rolleyes:
Sevgili arkadaşlar istediğiniz bi tarif varmı? Elimden gelen yardımı yapmaya hazırım...
Evet, karaköy poğçası tarifi. Karaköy poğçası mayasız yapılıyor ama tarifi bilmiyorum.
Billur Korkmaz
27-08-2007, 13:41
Google'a girdiğinizde bir sürü Karaköy poğaçası tarifi bulabilirsiniz ancak bu konuyla ilgili forumlarda pastanelerden başka kimseciklerin bunu başaramadığını tartışıyorlar..
Aslında Çınarcık poğaçası da diyebiliriz :) Yalova veya Çınarcık'ta iskeledeki el arabalarında sıcacık satılan, iki tane alıp hemen yakındaki çay bahçesinde çayınızla birlikte yediğiniz poğaçaların da Karaköy poğaçasından hiç bir farkı yok. Hatta daha lezzetli :)
Sercanoral
29-08-2007, 10:37
Sevgili Kaju mesajınızı yeni gördüm. Yarın dersaneye gitmeden önce bir işim çıkmazsa istediğiniz tarifi yazacağım...
Sercanoral
29-08-2007, 10:38
Şuan yazamıyorum çünkü tarifi babamdan alacağım:)
Billur Korkmaz
29-08-2007, 14:20
Bence de limon..:)
Sercanoral
01-09-2007, 13:49
Sevgili Kaju senden özür dilerim. Çünkü tarif çok zor ve ben yazı ile anlatamam:(
Benden de bir pohaça tarfi...
1 çay bardağı ılık süt
2 çay bardağı ılık su
1 paket maya
1 tatlı kaşığı şeker
½tatlı kaşığı tuz
1 çay bardağı sıvı yağ
½ paket margarin
1 yumurtanın beyazı (sarısı üstüne sürülecek. İçine biraz sıvı yağ ve tuz ilave edilecek)
alabildiğince un
içine;
peynirli, patatesli, suçuklu, sosisli, zeytinli harç yapabilirsiniz.
Yapılışı:
Malzemeleri karıştırıp yoğurun. Hamuru ılık bir ortamda mayalandırın. Cevizden biraz büyük parçalar koparın. İçene iç malzemesini koyun ve yuvarlayıp yağlanmış tepsiye dizin. Yumurta sarısını da sürün. Tepside de 15 dk. mayandırın. 180 derecede kızarana dek pişirin
Afiyet olsun.
Not: kurabiyelerinizin üstü daha kızarık olsun isterseniz yaş mayayı su ile akışkan kıvama getirip sürün.
Muhteşem görünüyorlar.
Ellerinize sağlık.
Teşekürler Limon. Keşke hep beraber olsak da yesek içsek...
kenan özer
28-03-2008, 19:53
ya bu resim konurmu özlem buraya ya ellerine sağlık
Arkadaşlar denenmiş bir o kadar da lezzetli pohaça tarifleri...
Malzemeler;
1 su bardağı sıvı yağ
yarım paket margarin
1 su bardağı yoğurt
kabartma tozu
alabildiğince un
1 tatlı kaşığı tuz
2 yumurtanın akı (1 tanesinin sarısı üzerine sürülecek)
Yapılışı;
hepsini karıştırıp yumuşak hamur elde edin. İçine peynir maydanoz **** sevdiğiniz herhagi bir iç malzemesi hazırlayıp koyun. Tepsiye dizip yurta sarısı sürüp kızarana dek pişirin.
Üzerine sürdüğümüz yumurta sarısı kokmasın isterseniz içine az tuz, sıvıyağ veya bir miktar yoğurt katabilirsiniz. Tüm tuzlu pohaçalarınızda pastahaneden alınmış, üzeri kızarmış gibi görünmesi içinde yumurta sarısına 1 çay kaşığı mayayı inceltip karıştırıp sürebilirsiniz.
Süha Şendoğan
13-02-2009, 09:51
Poğaça bahsi açılınca hemen şunu eklemek mecburiyeti hissettim.
Arkadaşlar Yalova'da bir fırın var özel olarak mısır unlu peynirli poğaça yapıyor.İddia ediyorum bukadar lezzetli poğaça yiyen olmamıştır.
Gezdiğim her şehirde poğaça tatmak imkanım oldu ama buradakiler hakikaten çok lezzetli.
Hatta pazar günkü toplantıda isteyenler olursa alıp getirmek isterim.
AY ÇÖREĞİ
Malzemeler;
1 paket margarin
2 yemek kaşığı maya
1 su bardağı ılık su
2 yumurta (birinin sarısı üzerine)
1 tatlı kaşığı tuz
1 yemek kaşığı şeker
alabildiğince un
Yapılışı;
tüm malzemeleri karıştırıp yumuşak bir hamur elde edin. Hamuru ılık ortamda kabarıncaya kadar mayalandırın. Cevizden büyük parçalar koparıp sağa ve sola doğru hamuru açın. İçine peynir maydanoz **** istediğin iç malzemesini koyup rulo yapın ve ay gibi kıvırın. Üzerine yumurta sarısı sürüp yağlanmış tepsiye dizin. Yine tepsidede ılık ortamda 15 dk. tepsi mayasına bırakın ve pişirin.
AFİYET OLSUN
Tarifini eklerseniz sevinirim.
papatyam
13-02-2009, 10:38
Net ten bir tarif buldum ama denemeden yorum yapmak zor :)
http://arsiv.sabah.com.tr/2007/04/01/gny/yaz1279-200-114-20070401-200.html
Adalet Yağcı
13-02-2009, 11:07
Karaköy poğaçasını çok merak ettim şimdi, yiyenler neye benzediğini biliyorlar, tam tarifi kim yazacak, merakla bekliyorum.
KaRaMeLa
23-03-2009, 05:22
Arkadaslar bir pogaca tarifi de benden olsun. Surekli yaptigim bir tarif. Bu tarif mayasiz hamurla yapiliyor ve orta boy firin tepsisi ile bir tepsi cikiyor. Yani fazla olmadan acilen biseyler yapmaniz gereken durumlarda deneyebilirsiniz. Ben dakika tutuyorum yogurup tepsiye dizip firina atmam tam 10 dakika.
Malzemeler :
Bir cay bardagi zeytinyagi ( ben misir ozu kullaniyorum)
Bir cay bardagi yogurt
Bir cay bardagi eritilmis margarin veya tereyagi
Bir yumurta ( sarisi uzerine)
Bir paket kabartma tozu
Bir fiske tuz
Alabildigince un
Ic malzeme olarak dilediginiz harci kullanabilirsiniz. ( ben genelde zeytinli yapiyorum )
Hamurdan ceviz buyuklugunde parcalar koparip icerisini harci koyun ve yuvarlayip tepsiye dizin. Uzerine yumurta sarisi ve arzuya gore susam veya corek otu kullanabilirsiniz.
not: Bir deneme sonunda sonucu cok hos oldu. O da: birgun bu tarifi patatesli yapiyordum ve normal ceviz buyuklugundeki parcalari elimle biraz acip harcini koyup kapatiyordum ama bununla zaman cok kaybedecegim diye vazgecip kalan hamurdan yine ceviz buyulugunde parcalar aldim bir kasik kadar patatesli harcida hamurla birlestirim biraz yogurdum. Yani patatesli harcla hamuru bir guzel yogurup yuvarlayip dizdim. Onlarda guzel oldu. Hatta daha guzel oldu :)
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.