Bağlan

View Full Version : Ispıt (galdirik, kaldırık) Yemekleri




Oğuzhan
21-03-2008, 12:53
Şimdi tam zamanı :)
32749

ISPIT

Malzemeler :

1 kg. ıspıt
4-5 kaşık tepeleme tereyağı
3-4 adet yumurta
2 baş irice soğan
50 gr kıyma
1 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı karabiber.

1) Ispıtlar yıkanır ve yaprakları kesilerek ayıklanır. Sonra 2 cm. uzunluğunda doğranır.

2) Bir tencereye ıspıtların üzerini örtecek kadar su konulur ve ıspıtlar yumulayıncaya kadar haşlanır. Haşlanan ıspıtlar ılıyınca avuç içinde hafifçe sıkılarak suyu çıkarılır.

3) Ayrı bir tencerede de teryayağı eritilir. Yemeklik doğranmış soğanlar pembeleşinceye kadar kavrulur. Sonra kıyma ilave edilerek soğanlarla birlikte kavrulur.

4) Kavrulan soğan ve kıymaya ıspıtlar ilave edilierek bir kaç dakika daha kavrulur ve sonra içine yumurtalar kırılıp yeterince tuz ve karabiber ilave edilerek karıştırılır. Yumurtalar pişince yemek ateşten indirilir. Sıcak olarak servis yapılır.




Oğuzhan
21-03-2008, 12:55
Yoğurtlu sarımsaklı da güzel oluyor:)

abk
21-03-2008, 15:19
1 kg. ıspıt

Hımm, güzel gibi duruyor da, önce ispit bulmak gerekli.:p

Oğuzhan
21-03-2008, 16:55
Sevgili abk,
İsterseniz Burdaki köy pazarına bakarım.

İklimsiz
21-03-2008, 18:33
Ispıt bizde galdirik(kaldırık) olarak biliniyor ve bu şekilde pişirildiğini bilmiyordum:p

Sağolasın Oğuzhan bir yemek çeşidi daha öğrendim. Ama benim oğlanlar yemez ki bunu:(

Harun Parlak
21-03-2008, 18:37
Marmara bölgesinde de çiçekli mancar olarak adlandırılıyor.

İklimsiz
21-03-2008, 18:40
Burada, sapları haşlanıp, mısırunu ve yumurta karışımıyla kızartılıyor. Ayrıca saplarından turşu da yapılıyor. Pek hoş bir tadı olduğu söylenemez. Kadınlar köy pazarında satıyorlar.

Harun Parlak
21-03-2008, 18:42
İnce prasayla karışık turşusunun kızartmasını ben çok severim güzel olur kışın.

tijeen
21-03-2008, 20:01
Oguzhan bey bu otu görürdüm ama ne olduğunu bilmezdim :)
tarifide kıymalı ıspanak kavurması gibi deyilmi

abk
22-03-2008, 10:49
Sevgili abk,
İsterseniz Burdaki köy pazarına bakarım.

Teşekkürler Oğuzhan, şehirler arası tohum,çelik gönderip almaya alıştım, hatta bunu çok doğal kabul etmeye başladım. Ama Karabük'ten Tekirdağ'a 1 kg. ispit istemek garip geliyor. :p Belki gelecek sezonda isterim. Önce kendimi bu duruma alıştırayım. :p

Balıkcı
22-03-2008, 16:12
Ispıt bizde galdirik(kaldırık) olarak biliniyor ve bu şekilde pişirildiğini bilmiyordum:p

Sağolasın Oğuzhan bir yemek çeşidi daha öğrendim. Ama benim oğlanlar yemez ki bunu:(

Ispıt, galdirik, mancar.. ne oluyor size.:p

Doğrudan Hodan desenize şuna. Ne yoruyorsunuz kendinizi?:p

Hodan, makilerin altında, gölgede, hümüslü, nemli toprakta yetişir, baharda topraktan fışkırır, çiçekleri iyice açmadan (O zaman kartlaşıyor.) yapraklarıyla toplanır, bitmesin diye kökünden sökülmez, yıkanır paklanır, hafif haşlanır, sonra az yağla biraz kavrulur, içine yumurta kırılır, afiyetle yenir.

Ama bu kadar, haşlayıp kavurup, canını çıkardıktan sonra vitamini filan kalır mı bilmem, herhalde yine de bir şeyler kalıyordur, en azından barsakları rahatlatır.:p

Yarasın.

Bizim bahçede var ama daha yemek yapacak kadar çoğalmadı.:dilli:

limon
22-03-2008, 17:35
Sn.Balıkçı aslında ben de sizin yazdığınızı düşündüm. Haşlayıp, sıkıp, kavurmak? Direk kavrulsa kötü mü oluyor tadı? Pişmiyor mu?

Oğuzhan
24-03-2008, 08:47
Haşlamadan yapınca biraz sert oluyor.Damak zevkinize bağlı neden olmasın.Direkte kavrulabilir.

rumma
28-04-2010, 23:17
Sütlü harika oluyor..

http://www.rumma.org/yemekler/hodan-kaldirik-kavurmasi.html

Ilgaz Toydemir
22-10-2012, 22:58
bitkiyi tam olarak tanıtıcı bir resim olmadıktan sonra ne kıymeti kalıyor anlamıyorum tarif vermenin... zaten çoğu haşla soğanla kavur üstüne yumurta kır şeklinde tarifler