Bağlan

View Full Version : Ananas




Kemal Kutlu
29-06-2008, 20:38
ANANAS


Kökeni Orta Amerika ve Karaipler'e uzanan ananasın adı, Orta Amerika yerlileri tarafından, parfüm anlamına gelen nanaödan türetilmiş. Ananas, parfümlerin parfümü anlamına geliyor. Kendine has güzel bir kokusu olan bu sulu meyve aynı zamanda, konukseverliğin de simgesiymiş. Christophe Colomb,te gemileri Guadalup kıyılarına yanaştırdığında, yerliler tarafından bu meyveyle karşılanmış. Notlarına Guadalup yerlilerinin, adını bilmediği bu meyvenin suyundan şarap yaptıklarını da yazmış.

41960

Geçmişten bugüne, tropik bölgelerde yetişen bu meyvenin pek çok iyileştirici özelliğinden faydalanılmış. Sert kabuğu nedeniyle rahatlıkla ithal edilebilmesi de, 15. yüzyıldan sonra Avrupa'dan Uzakdoğu'ya uzanan bir yolculuk yapmasını sağlamış. Ananas, özellikle Polinezya mutfağında bolca kullanılıyor.

Antiseptik (mikrop öldürücü) ve iltihap kurutucu özelliği olduğu bilinen meyvenin içerdiği bromelin adı verilen madde de kas ağrılarını gideriyor. Yapılan araştırmalar özellikle atletizm sporlarıyla uğraşanların kaslarında meydana gelen ağrılarda ve iltihaplanmalarda ananasın iyileştirici bir etki yarattığını ortaya koymuş.

Ananas aynı zamanda selülite karşı da etkili bir meyve. Hazmı kolaylaştırıyor ve yine içerdiği bromelin sayesinde etten alınan proteinlerin vücutta kullanılabilir hale gelmesini sağlıyor. Beslenme uzmanları, patates, ekmek, et gibi yiyecekleri sindirmekte güçlük çekenlerin, bu yiyecekleri pişirirken yemeklerine bir bardak taze ananas suyu eklemelerini tavsiye ediyorlar. Ananas aynı zamanda mide yanmasına karşı da etkili. İdrar söktürücü, bağırsak yumuşatıcı, kan temizleyici özellikleri de unutulmamalı. 100 gram ananasın besin değerleri şöyle: 100 mg bromelin, 0.4 g yağ, 0.4 g protein, 50-52 kalori. Aynı zamanda kalsiyum, demir, magnezyum, fosfor ve potasyum, A, B, C ve E vitaminlerinden yana da zengin.

Ananas satın aldıktan sonra, ortam ısısında olgunlaşıncaya kadar bekletebilirsiniz. Ancak olgun bir ananası fazla bekletmeden tüketmek gerekiyor. Olgunlaşıp olgunlaşmadığını anlamak için meyveye parmağınızı hafifçe bastırın. Hafifçe içe gömülüyorsa ve özgün kokusu algılanabiliyorsa olgunlaşmış demektir. Meyvenin kabuklarının çabuk soyulması da bir başka göstergedir. Ananas etli yemeklerle uyum sağlıyor. Yemeklerin jelatinlenmesini önleyici etkisi var. Salata ve yoğurtla karıştırılarak tüketilebilir. Çiğ ya da ızgara olarak yenebilir. Dünyanın çeşitli bölgelerinde beyaz etle ve baharatlarla karıştırılarak yapılan ananas yemeklerine rastlamak mümkün.

YETİŞTİRİLMESİ:

Güneşli veya yarım güneş gören -4 dercenin altına düşmeyen bahçelerde, 17 litrelik saksılarda ev içlerinde güneş gören pencere önlerinde yetiştirilir, saksıda bitki sıkışması olmaması için, 20 cm boyuna gelmiş yavrularının başka saksılara kökten ayrılması gereklidir.




kuzen38
29-06-2008, 21:02
Tropiksera ananasların yapragına, özellikle birkinin ortadaki boşluk kısmına su gelmemeli deniyor. Gelirse cürüme oluşuyormuş, peki anans tarlarına yagmur yagınca ne oluyor? baska bir deyişle saksıda büyütmeye çalışan arkadaslar saksıyı bahcelerine aldı ve üzerine yagmur yagdı, o aman ne olacak?

Kemal Kutlu
29-06-2008, 22:28
Yagmur çürütmez Gökhan abi Önemli Olan Don vurmamasıdır o resimler Dısarı ortamda çekildi.Ve cok güzel Kemerde 3 anac ananas Verdik birisine Ve meyve Tuttu En kısa zamanda Atıcam resimleri

Kemal Kutlu
23-08-2008, 19:58
Kemer'de Bir Müşteriye 3 adet 3 yaşında Fidan Satmıstım ve Meyve Tutmuşlar.Meyveler Bu senenin Belkide Sahibi Afiyetle Yedi :)

YeşilSeven
11-06-2009, 10:29
Meyvenin üst kısmındaki taze sürgünden çoğaltmayı bir türlü başaramadım ancak meyvelerin içinden çıkan tohumları yaklaşık 2 ay kilitli poşet içinde nemli olarak beklettikten çimlendirebildim. Biraz tekerleğin icadı gibi oldu ancak bunlar da benim ananascıklarım :)

tolgahann
11-06-2009, 10:39
Sevgili YeşilSeven hayırlı olsun.Güle güle büyütün.Bende hep ananasın içindki tohumlardan ananas üretip üretemeyeceğimizi düşünüyordum.Bu çok iyi bir yanıt oldu.Ne yaptıysam ananasın sap kısmından üretemedim.Hep çürüdü.Umarım meyve verdiğini görürsünüz.:):):)

YeşilSeven
11-06-2009, 11:15
Sayın tolgahan umarım görürüz, şu anda bahçede 42 tür meyve var bakalım bu yaz sonuna kada kaç çeşit daha fide ekleyebileceğiz görücez?

Ali İnan
25-06-2009, 17:13
Ben yaklaşık 6 ay boyunca meyvedeki filizden üretmeye çalıştım. Ama hepsinin ortasına ben almadan önce su kaçmiş ki hepsi çürüdü. Büyük bir şans eseri, yeni açılan Yalova Kipa' da çok taze, filizi çok sağlıklı ve yeşil, meyvesi olgunlaşmış, yani anlayacağınız mühteşem ve süper bir ananas buldum, anında satın aldım. Filizini hemen toprağa ektim. Bir haftada köklendi ve şimdi de çok sağlıklı. Devamlı büyüyor. En yakın zamanda resimlerini aktarıcam.
NOT: Geçen sene bir tane tutturmuştum. Ama azcıkta olsa soğuğu ve cereyanı hiç sevmediğini anladığımda çok geçtı.

isolet
25-09-2009, 18:25
Benim ananasım da büyüyor. Ortası kök olmayınca çürüyor ıslanırsa. Benim ki ilk ektiğimde çürüdü ama ben o yaprakları dipten keserek diğer yaprakların çürümesini engelledim. Başarılı oldum. O kestiklerim alttan tekrar büyüyor şuan.

Lun@tiC
12-11-2009, 08:55
marketten aldığımız ananaslarda tohum mu var içinde ?

obay
12-11-2009, 17:01
üstünü keserek köklendirildiğini okumuştum. şimdi de tohum olduğunu öğrendim.
nerede bulunuyor ananasın tohumları.
(yiyip attığımız onca ananası düşündükçe içim sızlıyor. :( )

Mutlu Kutlu
13-11-2009, 09:59
Ben anasın içerisinde tohum olacağını düşünmüyorum, sonuçta tohum oluşabilmesi için erkek ve dişi organların gelişip tozlamanın gerçekleşmesi gerekirdi. Oysa ananas çiçek açmaz, tepede meyve geliştirir.

Tohum olarak satılan tohumlarda ananas değil, ananasa benzeyen fakat çiçek açan bir türden elde edilen tohumlar olmalı.

YeşilSeven
13-11-2009, 16:54
Mutlu abi meyvenin üstündeki gözler içeriye doğru boşluk oluşturuyor, dikkatli incelenirse tohum oluşumu için gerekli olan çiçek yapısına benzer (dişicik borusu ve polen oluşturan yapılar gibi organeller) yapı rahatlıkla görünüyor. Benim satın aldığım ananasların 10 tanesinden sadece 2 tane meyvede 60 kadar tohum çıktı diyebilirim. Üstelik bu tohumlar 30-60 gün gibi sürede çimlendiler. Profesyonel şekilde ilgilenmediğimiz için fidecikleri yaşatamadık malesef. Bu arada tohumlar susam tanesi büyüklüğünde.

Mutlu Kutlu
13-11-2009, 17:35
Ben hiç dikkat etmemiştim doğrusu. Onca bitki türü içerisinde tepesinde çiçek, polen felan bakmışım demekki.

Sayenizde birşey daha öğrenmiş oldum. Teşekkür ederim.Mutlu abi meyvenin üstündeki gözler içeriye doğru boşluk oluşturuyor, dikkatli incelenirse tohum oluşumu için gerekli olan çiçek yapısına benzer (dişicik borusu ve polen oluşturan yapılar gibi organeller) yapı rahatlıkla görünüyor. Benim satın aldığım ananasların 10 tanesinden sadece 2 tane meyvede 60 kadar tohum çıktı diyebilirim. Üstelik bu tohumlar 30-60 gün gibi sürede çimlendiler. Profesyonel şekilde ilgilenmediğimiz için fidecikleri yaşatamadık malesef. Bu arada tohumlar susam tanesi büyüklüğünde.

amatör hobici
26-11-2009, 18:03
Bugün bende BİM mağazasından üretmek üzere ananas almak istedim, fakat tepesindeki yaprakların ortasını oymuşlar. Her halde tekrar üretilmesini önlemek için. meyvenin üst kısmından 3 Cm. kadar aşağıdan kesip meyvesi oyulup yaprakları ile beraber 3 Cm kadar suya oturtulunca çimleniyormuş Sizinle paylaşmak istedim.Selamlar

Not:Acaba bu şekilde çimlenirmi

ercan48
10-12-2009, 16:24
Kemer'de Bir Müşteriye 3 adet 3 yaşında Fidan Satmıstım ve Meyve Tutmuşlar.Meyveler Bu senenin Belkide Sahibi Afiyetle Yedi :)
fethiye den selamlar.ananas hakkında fazla bilgim yok.ancak buranın iklimine uygun zannediyorum,bende böyle şeylerle uğraşmaktan çok keyif alıyorum.fidan için 3 yaşında demişsiniz.bu meyveyi ben enginar türüne benzetiğim için hemen bir yılda gelişip meyve verir sanıyordum.bir açıklama yazarsanız sevinirim,ayrıca fidanı nerden ve kaça temin edebilirim.iletişim kurarsak antalyada yeğenlerim var.onlarla görüşürüm veya ben gelirim.küçük bahçemde ananas olmasını çok isterim.saygılar

Mutlu Kutlu
11-12-2009, 00:57
Sn. ercan48,

Aşağıdaki satış ilanı linkinden sipariş verebilir, iletişim kurabilirizsiniz. Antalya'ya geldiğinizde seramızada bekleriz, bir çok çeşitimizi yakından görüp yeni fikirler edinebilirsiniz.

http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=16683

Saygılarfethiye den selamlar.ananas hakkında fazla bilgim yok.ancak buranın iklimine uygun zannediyorum,bende böyle şeylerle uğraşmaktan çok keyif alıyorum.fidan için 3 yaşında demişsiniz.bu meyveyi ben enginar türüne benzetiğim için hemen bir yılda gelişip meyve verir sanıyordum.bir açıklama yazarsanız sevinirim,ayrıca fidanı nerden ve kaça temin edebilirim.iletişim kurarsak antalyada yeğenlerim var.onlarla görüşürüm veya ben gelirim.küçük bahçemde ananas olmasını çok isterim.saygılar

ercan48
11-12-2009, 08:13
Sn. ercan48,

Aşağıdaki satış ilanı linkinden sipariş verebilir, iletişim kurabilirizsiniz. Antalya'ya geldiğinizde seramızada bekleriz, bir çok çeşitimizi yakından görüp yeni fikirler edinebilirsiniz.

http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=16683

Saygılar
mutlu bey ilginize teşekkür ederim.en kısa zamanda görüşmek dileğiyle saygılar.

MagicLife
24-03-2010, 00:42
En kısa zamanda temin etmeyi planlıyorum. Umarım satışlar hala devam ediyordur.

simal
28-04-2010, 00:13
internetten tohum getirtip ektim ama henüz çimlenmedi. meyvedende denemek istiyorum inşeallah başarılı olurum

ifteri
04-10-2010, 11:06
Sayın Yeşilseven ve Ali İnan Beyler
Her ikinizde yöntemlerinizi biraz daha ayrıntılı anlatabilirmisiniz acaba?
3 adet tohum buldum önceki gün ve Yalova Kipaya bende uğrayabilirim:)
Ananası seviyorum birde yetiştirebilirsem değmeyin keyfime.

the_mc
23-10-2010, 16:18
perlitte deneyin birde. fazla sudan dolayı çürüme olamz sanırım köklerde.

the_mc
13-11-2010, 12:24
iki defa denedim sonuç sıfır :D

simal
19-02-2011, 17:15
20 kasımda 2 adet ananas aldım ve suda köklendirdim köklenme 1 ay kadar sürdü sonra toprağa ektim yeni yapraklar verdi ve bir tanesinin yanındada yeni bir ananas çıktı sırasıyla resimledim.

simal
19-02-2011, 17:39
193363

simal
19-02-2011, 17:43
1. resim en sonda olacaktı.

simal
22-03-2011, 17:44
198017

annasların son durumu

Samsunlu55
22-03-2011, 18:06
Kökten çıkan kuvvetli gelişmiş, gayet sağlıklı görünüyor.

ayax
18-04-2011, 12:47
arkadaslar ben ne yaptıysam olmadı. ananasları suya koyduğumda çürümeye duruyor ve kokmaya başlıyor nasıl köklendirmeliyim?

mavikartal5
01-05-2011, 22:40
eşimle birlikte ananas yetiştirmeye karar verdik. sapına yakın kısmından kestik, kabuklarını soyarak içini bir güzel yedik. kavuna benziyor. yapraklarını biraz azaltarak sapını su bardağına koydum. bekliyoruz.
ama, kabuklarından bir krem yapılıyormuş? bilen var mıdır?
saygılar

gtatas
06-05-2011, 15:59
arkadaslar ben ne yaptıysam olmadı. ananasları suya koyduğumda çürümeye duruyor ve kokmaya başlıyor nasıl köklendirmeliyim?

Olgun ve taze meyva bularak köklendireceksiniz.Durmak yok devam.

mavikartal5
06-05-2011, 22:01
yaprakları kurumaya başladı ama kök kısmı halen sağlam ve sert...

mavikartal5
21-05-2011, 17:24
neye niyet, neye kısmet!
bugün tansas mağazasına gittim alış-veriş için. bir de ne göreyip manav, bir kasa ananas üstünü çöpe atıyor. hopppppp dedim, "kampanya var, bunları kimse almıyor çöpe atıyorum" dedi. iyi, o zaman 5 tane ananas üstünü aldım eve getirdim. merak bu ya, diğerini eşeledim sanırım köklenmek üzere. bugün aldıklarımdan bir tanesini de doğrudan toprağa ektim. bekleyip göreceğiz ne olacağını.
saygılar

esmer01
01-07-2011, 02:06
arkadaslar ben manavdan 4 adet ananas aldım ikisinin yapraklarının altında kök vardı diger ikisindede yoktu 4 dunude bır hafta suda bekletım ondan sonrada topra aldım bunu yapalı 2 ay oldu 1 tanesınin ortası çürüdü bende çektim ama cektiğimde kök atını gördüm onunda tekrar ektim suan oda ortasından gobek verdi anlıcanız dördüde salam suan

esmer01
01-07-2011, 02:24
unut madan dıbine guvercın gubresı sualndırp doktum bu onu dahada iştaha getiriyo

Maliyeci-38
13-08-2011, 17:15
Herkese selamlar buradan edindiğim bilgilerle bir gün aldığım ananası çimlendirmeye çalıştım oda arkadaşlarım olmaz diye söylenseler bile denedim ve tuttu:p şimdi memleketime getirdim ve balkonda güneş alan yere koydum çok şükür her geçen gün daha da büyüyor fotoğrafını çektim ama buraya yüklerken hata oluştu diyor *** en kısa sürede yüklemeye çalışacağım.file:///D:/samet%20T%C3%BCrktekin/fotolar%C4%B1m/Yeti%C5%9Ftirdiklerim/SAM_0974.JPG

crazytutor
23-11-2011, 12:05
Arkadaşlar benim küçük bir ananas fidanım var. Denizli sarayköyde oturuyorum. Dışarıda akşam soğukları 4 5 derece civarlarında. bende onu korumak için içeriye aldım ancak yapraklarının ucunda hafif hafif çürüme var sizce nedendir? Ben ev alçı kaplı olduğu için diye düşünüyorum.

münevver
26-01-2012, 08:06
Ananası kesmeden yetiştirme yöntemi varmış.

Önce ananası ve sapı sıkıca tutup sapını ve gövdeyi buruyor(ters yönde döndürüyor) Sonra sapı çekip kopartıyor, yapraklarını kopartıyor ve ortaya köklü bir fide çıkmış oluyor.Gerçekten pratik.

How to grow a Pineapple inside! - YouTube (http://www.youtube.com/watch?v=Y1klxRnjZOI)

tevmen
17-10-2012, 23:45
Sayın münevver, gönderdiğiniz video için çok teşekkürler. Bir koşu marketten bir ananas bulup aldım. Yapraklı kısmı dibinden tutup burarak meyveden söktüm. Dipteki üç dört sıra yaprağı ayıkladım. Alttan gerçekten köke benzeyen ufak tefek uzantılar çıktı. Saksıya diktim, biraz suladım. İlişikteki resimde gariban ananasın başından geçenler var. Meyveyi yedik ama tatsızdı. Kosta Rika'dan gelmiş. Heralde ham toplayıp yolda olgunlaşır diye umuyorlar kimbilir.

münevver
19-10-2012, 09:39
Sayın tevmen,
İnşallah köklenip büyüdüğünü de görürsünüz.

Ben de denemiştim.Ama sularken hep o yapraklar arasına su kaçırdığımdan hep çürüyüverdi.
O yüzden sularken dikkat edin, yapraklar arasına su girince göbekten çürüyüveriyor.

tevmen
20-10-2012, 21:44
Ben de denemiştim.Ama sularken hep o yapraklar arasına su kaçırdığımdan hep çürüyüverdi.
O yüzden sularken dikkat edin, yapraklar arasına su girince göbekten çürüyüveriyor.

Teşekkürler, dediğiniz gibi yapmaya çalışıyorum sadece dibinden suluyorum. Yine de dört gün içinde yapraklar kahverengileşip çürümeye başladılar. Önceki mesajlara bakıp yapraklar çürüse de kök vereceğini umuyorum.

qwerty16
05-02-2013, 09:32
ananas çok güzel ancak ne yaptıysam çimlendiremedim....

feyziuslu
05-02-2013, 11:39
Benim de pazardan alıp suda köklendirdiğim ananasım iki yaşına bastı ama ne meyve ne de yavru fide vermedi.Köklendirince torfa diktim,bitki coşturan ile gübreledim.Ayrıca evde salonda duruyor.Acaba doğrudan güneş için balkona çıkarıp,toprağınıda değiştirmelimiyim?

münevver
06-02-2013, 08:21
Sn. Feyziuslu
Sizi tebrik ediyorum.Ben defalarca denedim. Ama halen tutturamadım.
suda kaç günde kökleniyor? Bir de öyle deneyeyim.

kazanlik
06-02-2013, 16:07
Sn. feyziuslu,
uzun yapraklariyla degisik bir ananas herhalde, size guvenmesem ananas olduguna inanmazdim (-;

feyziuslu
07-02-2013, 11:03
Sayın Münevver;Bu siteyi o zaman henüz bilmiyordum,internetten ananas bitkisinin nasıl köklendirildiğini araştırdım,pazardan ortası yeşil ve zedelenmemiş bir ananas satın aldım.Orta kısmını çıkarıp dört sıra yaprağı temizledim.Yalnızca temizlenen kısım suda olacak şekilde küçük bir kavanoza koydum.Kavanozu da kalorifer peteğine yakın bir yere yerleştirdim.Onikinci günde idi galiba,kılcal kökler belirmeye başladı.O anlara ait fotoğrafları bulamadım, ama saksıya diktikten sonraki büyüme evrelerine ait bazı fotoğrafları ekledim.(Yukarıdaki ''iki yaşına bastı'' ifadesini ''iki yaşını doldurdu'' şeklinde düzeltiyorum.Birinci fotoğrafın solundaki bitki clivia'dır.)

feyziuslu
07-02-2013, 11:10
Sayın Kazanlık,ananasın böyle uzun yapraklı olmasının sebebi,daima salonda kalması,dış ortamdan ve doğrudan Güneş ışınlarından mahrum olması ve bitkinin beslenmesi ile ilgili bir yanlışlık olabilir.Ananas meyve vermez ise, bitkiyi naylon örtü altına alıp,dip kısmına Golden elma koyarak çiçek açmaya ve meyve vermeye zorlanabildiğini okumuştum.İnşallah seneye dış ortama çıkarıp elma-örtü yöntemini deneyeceğim.

münevver
07-02-2013, 13:14
Elinize sağlık.
Hemen bende deneyeceğim.

Yeterince sıcak görürse çiçeklenir bence. Baharda dışarı alın, yavaşca alışssın sıcağa.
Bakarsınız yazın sürpriz yapar:D

agozce
07-02-2013, 23:07
Ananas güneş seviyor. Hiç olumsuz etkilenmez merak etmeyin.

turkankaragoz
12-03-2013, 00:55
Aranıza yeni katılan üyelerden biri olarak site sayesinde çok şey öğrendim. Ananas nasıl yetiştirilir çok arastırdım. Üzerindeki sürgünden üretme maceramda başarısız olunca tohumlarına sardım. Nette bir videoda toplanan tohumlar keserken temizlediğimiz meyve artıklarında kısa sürede köklendiriliyordu. Hafta sonu bende denedim. Bu sefer olur inşallah. Sonuçları sizlerle paylaşırım.

dalya35
18-01-2014, 09:52
Ben de, sapından yetiştirmeye çalışacağım bakalım başarılı olacak mıyım.

uzer
18-01-2014, 17:51
Ananaslar bu şekilde sulanınca kökleniyor mu gerçekten ay inanmıyorum.

Lonicera
26-01-2016, 13:00
Kendimi şanslı hissediyorum. Tamı tamına 6 adet içi dolu tohum elde ettim koca ananastan:)) Bu kaçıncı deneme hatırlamıyorum, sanırım son kez deneyeceğim. Tohumdan yetiştirme hastalığı olunca mecbur denemeden duramıyor insan.

Erdem 01
18-03-2016, 15:16
Bir slayttan kopyaladım.
Sürgün: Ananas bitkisinde farklı sürgün formları bulunmaktadır. Bu sürgünler vejetatif çoğaltım materyali olarak kullanılmaktadır.
1. Taç (Crown) denilen meyvenin tepe kısmında oluşan kısa gövdeli ve yapraklı sürgünler bulunmaktadır. Yaygın kullanımı bulunmamaktadır. Çünkü bu sürgünler dikimden 24 ay sonra meyve oluşturmaktadır.
2. Bazı sürgünler (slip) meyvenin alt kısmında, çiçek sapı üzerinde grup halinde oluşmaktadır. Vejetatif çoğaltım da yaygın kullanılmaktadır. Bu sürgünler dikimden 14-16 ay içerisinde meyve oluşturmaktadır.
3. Yan sürgünler (side) ise gövdenin üst kısımlarından çıkmaktadır. Bu sürgünlerde dikimden sonra 18-20 ay içerisinde meyve oluşturmaktadır.
4. Kök sürgünleri (ratoon) ise gövdenin toprak kısmına yakın yerden çıkan sürgünlerdir. Çoğaltımda kullanıldığı zaman dikimden sonra 12-14 ay içerisinde meyve oluşturmaktadır.

Erdem 01
18-03-2016, 15:29
Slaytdan alıntı.
Ekolojik istekleri:
Ananas tropik veya tropik iklime yakın 300 Kuzey ve 250 Güney arasındaki düşük yükseltilerde yetiştirilebilen bir bitkidir. Tropik iklim bitkisi olmasına rağmen sıcak subtropik iklim koşullarına da adapte olabilmektedir. Büyüme için ideal sıcaklık 28 – 30 0C’dir. Meyve bağlama döneminde en iyi kalite 22-24 0C’de elde edilmektedir. 20-21 0C’ye kadar olan düşük sıcaklık ile 32-33 0C’nin üstündeki sıcaklık değerleri iyi üretim değerleri sağlamaktadır. Hava sıcaklığı 20 0C’nin altına düştüğünde minerallerin emilimi zayıflar, metabolitlerin taşınımı durur. Hava sıcaklığı 15 0C’ye düştüğünde ise bitki büyümesi ciddi şekilde gerilemektedir. Sonuçta ananas yetiştiriciliğinde gündüz 28-30 0C arası, gece 20 0C istenen ideal sıcaklık değerleridir. Tropik bölgelerden subtropik iklim veya subtropik iklime benzer tropik bölgelerde meyve iriliğinde azalma, asitlikte yükselme ve kuru madde de azalma meydana gelebilmektedir.Soğuk ve sıcak arasındaki sıcaklık farkının belirgin olduğu subtropikal bölgelerde, düşük sıcaklık döneminde oluşan çiçek salkımında az çiçek oluşur, ancak sıcaklıkla birlikte olgunlaşan meyve lezzetli ve kokuludur. Aksine sıcaklık bakımından daha uygun koşullarda oluşan çiçekler, düşük sıcaklık değerlerinde bir anda olgunlaşıp meyveye ulaştığında çok fazla standart kalitenin dışında çok sayıda meyve oluşturacak.

Erdem 01
18-03-2016, 15:33
Slaytdan alıntı.
Ananas dona toleranslı değildir. Bitki 0oC’nin altına düşünce ölür. Bu değere çok yakın sıcaklıklarda 1-2 saat kaldığında yapraklarda zararlanmalar başlar. 8oC’de kara kalp denilen iç kısmın koyulaşması olan fizyolojik bozukluk başlar. Ananas bitkisi ışık istemektedir. Aşırı gölgeleme koşullarında meyve ağırlığı azalır, yapraklar dik ve yeşil olarak büyümeye başlar. Bununla birlikte, aşırı ışık koşullarında bir çoğunda "güneş yanığı" zararı, meyvede düşük asitlik, soluk renklilik ve kırılgan yapı gözlenmektedir. Deniz seviyesinden yükseklik Ananas yetiştiriciliğinde meyve kalitesi üzerinde önemli bir faktördür. Rakım yükseldikçe meyvede asitlik artmakta. Hawai’de 600 m yükseklikte yetiştirilmektedir. Konserve sanayisi için 1371-1738 m yükseklik de en uygun aroma oluşmaktadır. İdeal olarak yağış değeri yarısı ilkbahar yarısı da sonbaharda olmak üzere yaklaşık 1143 mm dir. Ananas kuraklığa toleranslı olmasına rağmen çeşide, yere ve hava nemine bağlı olarak yıllık 650-3800 mm arasında değişen yağış oranlarının altında meyve üretecek.

Erdem 01
18-03-2016, 15:35
Slaytdan alıntı.
Toprak: Ananas yetiştiriciliği için en iyi toprak drenajı iyi, organik madde içeriği yüksek, kumlu-tınlı ve toprak derinliği en az 60 cm olan bölgelerdir. Toprak pH’nın 4.5-6.5 arasında olması idealdir ancak pH 7.0 ve biraz daha yüksek olabilen (kanarya adaları) yerlerde de yetiştirilebilmektedir.

Erdem 01
18-03-2016, 15:39
Bazı önemli çeşitler:
Ananas çeşitleri 4 ana grup içerisinde toplanmaktadır;
1. Smooth Cayenne 2. Red Spanish 3. Queen 4. Abacaxi (yerel grup)
5. Perolera (yerel grup)

1. Smooth Cayenne Grubu; Dünyada en fazla ticari öneme sahip çeşit grubudur. Hem taze meyve hem de konserve sanayisinde önemli yeri bulunmaktadır.
2. Red Spanish Grubu; Dünyada en fazla ticari öneme sahip ikinci çeşit grubudur. Bu çeşit grubu içerisinde yer alan önemli çeşitler; 1. Singapore
2. Cabezona 3. Selangor green
3. Queen Grubu; Dünyada en fazla ticari öneme sahip üçüncü çeşit grubudur. Bu çeşit grubu içerisinde yeralan önemli çeşitler;
1. Natal Queen 2. Ripley Queen

Erdem 01
18-03-2016, 15:44
Çoğaltım:
Tohumla üretim çok kullanılan bir yöntem değildir. Ancak ıslah çalışmalarında kullanılır. Ananas vejetatif yöntemlerle kolayca çoğaltılabilmektedir. Genellikle kök sürgünleri (ratoon), taç (crown) ile meyve alt kısmından çıkan yan sürgünler (slip) ve gövdeden çıkan sürgünler (suckers) çoğaltımda kullanılmaktadır. Bu vejetatif materyallerin ağırlık, büyüme oranı, hasat tarihi ve diğer faktörler bakımından birbirinden farklı olmalarından dolayı ayrı tutulmaları önemlidir. Örneğin; taç sürgünleri 24 ay içinde, meyve alt kısmındaki çiçek sapından çıkan sürgünler 14-16 ay, yan gövde sürgünleri 18-20 ay ve kök sürgünleri 12-14 ay içerisinde meyve üretmektedir. Meyve alt kısmında çiçek sapının üstünden çıkan sürgünler en iyi dikim materyalleridir. Daha sonra yan gövde sürgünleri ve taç kısmı sürgünleri gelmektedir. Yan gövde sürgünleri kısa sürede meyve oluşturmakta ancak çiçek sapı üzerinden çıkan sürgünler iri ve birörnek meyve meydana getirmektedir. Taç sürgünlerinden oluşan bitkilerde çiçeklenme çiçek sapı üzerinde oluşan bitkilere göre 70 gün, gövde parçasından oluşan bitkilere göre 350 gün geç çiçeklenmekte. Dikim sırasında farklı boyutlarda bitki oluşumunu ve rekabeti önlemek amacıyla kullanılacak dikim materyalleri büyük, orta ve küçük olarak sınıflandırılır. Kök sürgünleri 400-500 g, yan sürgünler 350-450 g aralığında olabilir. Çoğaltım amacıyla alınan sürgünlerde alt yapraklar kök oluşumunun kolaylaştırılması için kopartılır. Sürgünler alındıktan sonra direk toprağa dikmeden önce çürüme ve kök oluşumunun gecikmesini önlemek amacıyla gölge bir yerde 8- 10 gün kurutulur. Daha sonra köklendirme (perlit, kum vs.) ortamına dikim yapılır. Sıcaklık 23 0C ve aydınlık bir ortam olması uygundur. Yaklaşık 1 ay içerinde köklenme gerçekleşir. Önemli üretici ülkelerde tek bir yaprak parçası ile doku kültürü yoluyla köklendirme kullanılabilmektedir.

Erdem 01
18-03-2016, 15:46
Dikim:
Dikim zamanı bölgeden bölgeye farklılık gösterebilir. En iyi ekim zamanı ilkbahar veya sonbahardır. Fideler, kullanılan dikim materyaline göre 5 - 10 cm derinliğe, ahır gübresi verilerek dikilir. Toprak siyah polietilen ile örtülerek yabancı ot kontrolü ve sağlıklı bir ürün sağlanabilir. Toprak derinliğinin 60-70 cm olması yeterlidir. Ananas kök sistemi 40-50 cm geçmemektedir. Yüksek yağış alan bölgelerde dikim sıklığı hektar başına yaklaşık 40.000-44.000 bitki dikilebilir. Serin hava ile düşük yağış alan bölgelerde hektar başına 63.000-64.000 yüksek sıklıkta dikim önerilir. Bir ananasın ekonomik ömrü yaklaşık 4 yıldır. Sonra bu tarla sökülmeli ve yeniden sürülerek hazırlık yapılmalıdır.

Erdem 01
18-03-2016, 22:38
Suda köklendirme

Erdem 01
18-03-2016, 22:40
Sulama: Ananas gelişme ve büyüme döneminde oldukça fazla su isteyen bir bitkidir. Yetiştirildiği bölgelerde Ağustos ayı başından itibaren verilen uyandırma suyu ve kış mevsimi yağışlarının başlangıcına kadar olan dönemde düzenli ve yeterli miktarlarda su ister. Kış mevsiminde ise gerekli su genellikle yağışlardan sağlanır. Özellikle hasat döneminde yağışlar yetersiz ise mutlaka sulama yapılmalıdır. Susuz kalan bitkilerde verim ve kalite düşer. Ananas yetiştiriciliğinde damla sulama sistemi kurulmalıdır.

Gübreleme:
Ananas yüksek oranda azot ve potasyum isteyen yüzlek köklü bir bitkidir. Azot meyve iriliği ve toplam verim için önemli olan bir elementtir. Birçok yetiştiricilik yapılan bölgelerde üre uygulamalarının verimi artırdığı görülmüştür. Mikro elementlerden magnezyum meyve ağırlığında önemlidir. Demirli şelatların kullanımı da irilik ve verimde artış sağlamaktadır.

Erdem 01
20-03-2016, 17:27
Ananas köklendirme denemesi. Markette kesilmiş atılmak üzere ananasın taç kısımlarını topladım. Alırken üsteki uç kısım yapraklarını sağlam içi çürümemiş olanları seçin. Bazıları nemden, taşıma sırasında zarardan sanıyorum çürümüş. Ananas meyveli yeri koparın. Kalan sapın ucunu kesin. Meyveli parça kalmasın. Yaprakları ucundan başlayıp koparın. Uç kısımdakiler küçük yapraklı. Aşağı doğru çekerek değil kendinize doğru yırtarak koparın. Küçük yapraklı olanların altında kökler çıkıyor zarar görmesin. Hepsinde çıkmadı. Yaprakları alttan sırayla en üstteki olanı koparın. Diğer yaprağın altında olanı koparmaya çalışmayın. Sırayla sapı çevirerek yapınca kolay oluyor. 8-10 gün kurutun yazmışlar fakat ben beklemedim hepsini bir plastik kovaya doldurup biraz su ekledim. Bakalım ne olacak.

Bayram18
30-05-2016, 19:31
SN. Erdem 01 ananaslarınız köklendimi sonuçlar nedir?

Erdem 01
05-08-2016, 14:39
Köklendirme başarılı olmadı. Bazı hatalar yaptım. Havanın soğuk zamanında denedim. Suda köklendirmeye çalıştım. Suyu sürekli değiştirmedim üstüne ekleme yaptım. Bir süre sonra koku ve çürüme yaptı. Çok umutluydum. Çoğunun üzerinde kök vardı. Yaz aylarında deneseydim belki olacaktı. Sadece bir tanesi yaprak gelişme gösterdi toprağa aldım sonradan durdu gövde kök çürümesi olmuş. Nemli kum, perlit gibi malzemeye yaz aylarında diksem olacaktı. Yeni deneme için bir daha markete gidip toplamaya üşendim. Karfur gibi büyük marketlerde içini satarken yaprak gövdesinin onlarcasını çöpe atıyorlar.

idris şenol
06-08-2016, 18:12
Köklendirme başarılı olmadı. Bazı hatalar yaptım. Havanın soğuk zamanında denedim. Suda köklendirmeye çalıştım. Suyu sürekli değiştirmedim üstüne ekleme yaptım. Bir süre sonra koku ve çürüme yaptı. Çok umutluydum. Çoğunun üzerinde kök vardı. Yaz aylarında deneseydim belki olacaktı. Sadece bir tanesi yaprak gelişme gösterdi toprağa aldım sonradan durdu gövde kök çürümesi olmuş. Nemli kum, perlit gibi malzemeye yaz aylarında diksem olacaktı. Yeni deneme için bir daha markete gidip toplamaya üşendim. Karfur gibi büyük marketlerde içini satarken yaprak gövdesinin onlarcasını çöpe atıyorlar.
olsun denediniz ya:)

Erdem 01
09-08-2016, 15:13
Köklendiğinde gövdeyi uzatacak uç kısımdaki yapraklar dondurucularda donunca köklenme olsa da başarılı olunmayacağını öğrendim. Suyun içinde ilk haftalarda uç yaprakların hepsi dipleri çürüyüp döküldü. Alırken uç yaprakları hafifçe çekip sağlam mı diye kontrol etmek gerekiyor. Denemeyle tecrübe kazandık.

mehmet0791
25-09-2016, 16:47
https://www.youtube.com/watch?v=2mOdQA0Kl8M

mclog
27-09-2016, 14:38
Köklendiğinde gövdeyi uzatacak uç kısımdaki yapraklar dondurucularda donunca köklenme olsa da başarılı olunmayacağını öğrendim. Suyun içinde ilk haftalarda uç yaprakların hepsi dipleri çürüyüp döküldü. Alırken uç yaprakları hafifçe çekip sağlam mı diye kontrol etmek gerekiyor. Denemeyle tecrübe kazandık.



Üzerindeki yapraklar köklenme sonrası gelişmiyor. Yaprakların merkesinden yeni yapraklar yeşeriyor. Eski yapraklar zamabla kuruyup dökülebiliyor ya da hiç gelişim göstermiyor. Benim deneyimim bu yönde.

wolwerin
02-10-2016, 15:08
ananslar tohumdan üretim

wolwerin
02-10-2016, 15:14
ananas tohumdan ektiklerim hızla büyüyor bakalım kışın nasıl olacaklar

ilkayde
13-10-2016, 05:39
Bazı marketlerde ananası kesip veriyorlar. Taç kısımlarını attıklarından onlardan en taze olanlarından seçin, Ham olanlar daha çabuk kökleniyor. Taç yaprakların alt kısmını hiç meyve parçası kalmayıncaya kadar temizleyin. Kalırsa çürümeyi hızlandırır. Yaklaşık 1 hafta suya koymadan dışarda bekletin. Bir çay bardağına sadece alt kısmı suda kalacak şekilde koyun. Su çok fazla olursa hızla çürür. Suyu her gün değiştirin. Değiştirme işlemini bir gün bile atlamayın. Suyu değiştirirken bitkinin dip kısmını da çeşmeden akan suya tutun. Bardağı yeniden doldurmadan önce güzelce yıkayın. Bardak güneş alan bir pencere önünde durmalıdır. Eğer bu dediklerimi dikkatli bir şekilde yaparsanız yaklaşık 20 gün sonra köklendiğini göreceksiniz. Kolay gelsin.

enuma elish
07-01-2017, 06:28
Koklenmesi icin karanlik gerekmemesine ya da gerektiginin soylenmemesine cok sasirdim..
Ben olsam siyah bir seyle sarardim bardagi.. demek ki gerekmiyormus.. degisik :)

Denemesi kolay olmasina ragmen az denenmis.. ananas bulmaya cikiyorum :F
Iyice maymuna bagladim.. hepsinden bende de olsun istegi :/

Liken
08-01-2017, 19:38
Koklenmesi icin karanlik gerekmemesine ya da gerektiginin soylenmemesine cok sasirdim..
Ben olsam siyah bir seyle sarardim bardagi.. demek ki gerekmiyormus.. degisik :)

Denemesi kolay olmasina ragmen az denenmis.. ananas bulmaya cikiyorum :F
Iyice maymuna bagladim.. hepsinden bende de olsun istegi :/

Tropik meyve yetiştirmeye merak saldıysanız ilanlarıma bakabilirsiniz.Belki ilginizi çeken tohumlar olabilir ;

trust_me_ - GittiGidiyor (http://www.gittigidiyor.com/arama/?satici=trust_me_)

enuma elish
09-01-2017, 03:11
Tropik meyve yetiştirmeye merak saldıysanız ilanlarıma bakabilirsiniz.Belki ilginizi çeken tohumlar olabilir ;


Sagolun dikkatiniz ve ilginiz icin..
Sayfanizi inceledim, bazilarinin adini bile duymadigim meyveleriniz var.. harika :)
Evet merak saldim ancak henuz bir girisimde bulunmadim..
'In vivo' kosulda tohumdan domates biber bile cikaramayan ben, tropik meyve tohumuna asla bulasamam sanirim :)
Ve sadece merak salmakla da olmuyor ne yazik ki, uygun alan da gerekli :/ simdilik mental uretim yapiyorum :J
Umarim mesajiniz ilgilenenlere ulasir..
Iyi gunler dilerim..

siflera12
25-11-2018, 09:40
Ananasım [emoji531]https://uploads.tapatalk-cdn.com/20181125/4af019315e9606403ac201b68cb5e01c.jpg

GM 5 Plus d cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

siflera12
17-02-2019, 05:49
Üstte gördüğünüz ananasım sanırım öldü [emoji57] bu yüzden bende bir tane daha ananas alıp tekrar diktim bakalım olacakmı [emoji3]

GM 5 Plus d cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Floroplus
05-11-2019, 02:39
Üstte gördüğünüz ananasım sanırım öldü [emoji57] bu yüzden bende bir tane daha ananas alıp tekrar diktim bakalım olacakmı [emoji3]

GM 5 Plus d cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi olur dene bak valla oda gozel olu www.youtube.com/watch?v=8a9ClQFfj78

siflera12
05-11-2019, 07:19
olur dene bak valla oda gozel olu www.youtube.com/watch?v=8a9ClQFfj78

Yeni ananasımda köklendi ama ben burada anlatılan gibi yapmıyorum [emoji12]