Bağlan

View Full Version : Cherimoya (Annona cherimola)

Kemal Kutlu
17-06-2008, 20:14
CHERİMOYA:

Anavatanı güney Amerika olan ve çabuk yetişerek 5-6 m. yüksekliğe erişen bir ağacın meyvesidir. Yaprakları büyük ve oval şekilde, uçları sivri, üzerleri parlak ve koyu yeşil, altları ise mat ve açık yeşildir. Çiçekleri açık yeşil renkte, büyük ve geniş yapraklıdır. Bu çiçeklerden oluşan meyvelerina ağırlığı 50-250gr. olmaktadır. dondurmalara ve soğuk şerbetlere koku vermek için kullanılır. Her türlü topraklarda yetişebilen ağacı, en çok yaş toprakları sever ve bu gibi topraklarda 9 X 9 m. aralıkla dikildiği takdirde bir sene sonra çiçek açmağa başlayarak bütün sene meyve verir.
Tat olarak az mangoya benzemekle beraber, aşırı tatlı bir meyve.

41959

YETİŞTİRİLMESİ:

-4 derece soğuğa dayanıklı bir ağaç, 9 metre boy atabilir, istenilen boyda taçlandırma yapılarak bodur bırakılabilir.yarım güneş ve tam güneş gören güney kesimlere dikilir. 50 litrelik saksılarda yetiştirilebilir. Kış aylarında yaprak döker.

kuzen38
18-06-2008, 03:36
Tropiksera siz bu işin üstadı oldunuz Mutlu beyi geçtiniz 2 kardes vala :)

muhikan
18-06-2008, 08:34
konuyu açtığınız için teşekkürler Tropiksera,

anona ağaçları (Cherimoya, soursop, sugar apple and custard apple) hakkında biraz araştırma yapmıştım. ağacın genel olarak geçirgen (kumlu) toprak ve yağmur sevdiği, rüzgardan isse hoşlanmayan, tohumdan çimlendirme yapıldığı takdirde verim düşüşü olacağı ancak iyi bir ağaçtan aşılama yapılabileceği söyleniyordu.

tohumdan çimlendirme konusunda ilginç bir durum var, tohumları 92 derece sıcaklıkta 10-15 dk bekletilmesi belirtilmiş.

tabi yazılı bilgi bir yere kadar. anladığım kadarıyla sizin tecrübeleriniz var bu konuda. bunları da paylaşırsanız sevinirim.

Kemal Kutlu
22-06-2008, 22:25
Şimdi 92 derecedeki sıcaklık'da 10-15 dk bekletilmesi cok mantıksız.Aşırı ısıdan Tohum zarar görecegine %100 eminim sabit 12-14 derece sıcaklıkda tohumların filizlenmesi %60 dır buda cok iyi oran.

bilginize...

muhikan
22-06-2008, 22:33
bana da ilk başta çok mantıksız gelmişti ama sonra filizlenme için optimum sıcaklık sağlamak amacıyla yapıldığını düşündüm. sizin ağaçlarınız var mı? nasıl ürettiniz? tohumdansa verimi alabiliyor musunuz?

Kemal Kutlu
25-06-2008, 21:00
biz 20 tane tohumdan 16 tane cıkardık su anda yasları 3 yasında ve meyve vericekler.
Ayva agacı cherimoya'nın gövdesine cok benziyorlar bu sene 2-3 tane yoz ayva'ya cherimoya aşılıcam.

m ü g e
30-07-2008, 22:14
Sn. TropikSera Rollinia yetiştirdiğiniz türler arasında var mı? Forumda "rollinia fruit" ile ilgili arama yaptım ama bilgiye ulaşamadım. Türkçe sitelerde şu bilgiyi buldum: "Çerimoya tüm dünya da 2200 çeşidi olan bir meyvedir. Temelde Annona ve Rollinia olmak üzere iki ayrı çeşidi bulunmaktadır. Bununla birlikte Asimina, Duguetia, Fusaea ve Porcelia da bu meyvenin en çok bilinen türlerindendir." (kaynak:http://www.verita.com.tr/cerimoya.asp) Burada genel olarak Cherimoya bilgisi mevcut. Rollinia için ayrı bir açıklama yapılmıyor.

Kemal Kutlu
31-07-2008, 10:57
Anlıyorum Sayın müge Bizim Türlerimiz Cherimoya (Annona cherimola ) türüdür.Sadece Bu Tür Tercih ediliyor.Resimlerinide Atıyorum Saglıcakla..

m ü g e
31-07-2008, 12:57
Rollinia fruit tropik meyveler arasında en lezzetli olanlardan biri diye okumuştum, onun için size sormak istedim. Teşekkürler.

muhikan
12-08-2008, 15:22
tropiksera tohumların çimlenmesi için ne kadar süre gerekiyor acaba? ben tohumları ekeli 3 hafta kadar oldu hala hareket yok, açıp bakmak da istemiyorum.

Kemal Kutlu
12-08-2008, 20:19
2-3 ay sürebilir. Bilginize..

hexus
16-08-2008, 14:45
konuyu açtığınız için teşekkürler Tropiksera,

anona ağaçları (Cherimoya, soursop, sugar apple and custard apple) hakkında biraz araştırma yapmıştım. ağacın genel olarak geçirgen (kumlu) toprak ve yağmur sevdiği, rüzgardan isse hoşlanmayan, tohumdan çimlendirme yapıldığı takdirde verim düşüşü olacağı ancak iyi bir ağaçtan aşılama yapılabileceği söyleniyordu.

tohumdan çimlendirme konusunda ilginç bir durum var, tohumları 92 derece sıcaklıkta 10-15 dk bekletilmesi belirtilmiş.

tabi yazılı bilgi bir yere kadar. anladığım kadarıyla sizin tecrübeleriniz var bu konuda. bunları da paylaşırsanız sevinirim.

92 C Derece banada biraz mantıksız geldi , tahminimce 92 F olabilir. O da 33 C dereceye tekabül etmektedir.

muhikan
16-08-2008, 19:08
46 sayfalık Annano başlığıyla hazırlanmış bir belge. ingilizce olduğu için tam olarak içeriğini anlayamadım ama 92 C yazan sayfanın resmini ekliyorum. hem tam metni hem de alıntı yaptığım site;
http://www.icuc-iwmi.org/files/Publications/Annona_Manual.pdf

muhikan
24-08-2008, 16:00
tohumlardan biri kendisini gösterdi..

Cohn
14-09-2008, 11:37
Sn Tropiksera,
ben yeni uye oldum. Ben tropik ve subtropik meyvelerle cok ilgileniyorum - ben ve esim yeni Tayland'dan donduk ve orada 5 sene kaldik.

Cok arastridim ve ben de Cherimoya sectim en uygun turkiyenin iklim icin. Custard apple, soursop filan tabii daha cok zor olur.

Tohum **** fidan almak istiyorum ve DAtcada ekecegim bahcede.

Tohum en iyi yer den almak nereden acaba. Birde kucuk fidan yurt disindan getirtmek mumkun mu - yoksa yasak mi acaba?

Tohumdan ektiniz cherimoya meyve verdi mi bu sene - varsa, meyvesi guzel mi - cunku tabii tohumdan yetistirdiniz icin belki iyi bir sey cikmayacak.

cok tessekurler

Cohn

Kemal Kutlu
14-09-2008, 19:50
Merhaba sayın Cohn,
şu an elimde saksıda 3-4 yaşlarında, bu sene çiçek açtı ama meyve tutumu olmadı.Benim tahminim sıcaklardan dolayısıyla olabileceğini sanıyorum,lakin Antalya şehir merkezinde BATEM'e ait oldukça yaşlı bir ağaçları mevcut her sene yüksek derece meyve verimi elde ediyorlar.

Sağlıcakla kalın saygılarımla.

hexus
15-09-2008, 17:24
Merhaba sayın Cohn,
şu an elimde saksıda 3-4 yaşlarında, bu sene çiçek açtı ama meyve tutumu olmadı.Benim tahminim sıcaklardan dolayısıyla olabileceğini sanıyorum,lakin Antalya şehir merkezinde BATEM'e ait oldukça yaşlı bir ağaçları mevcut her sene yüksek derece meyve verimi elde ediyorlar.

Sağlıcakla kalın saygılarımla.

Annona Cherimola ( Cherimoya ) veya Custard Apple da denmektedir. 18 - 26 C derece yaz sıcaklığı , 5-18 C kış sıcaklığı ve ayrıca 0-12 C derece arasında toplam 100 saat soğuklama isteği vardır. Cherimoya serin yaz gecelerini sevdiğinden dolayı kıyı bölgelerinden daha ziyade biraz daha içsel bölgelerde yetiştirilmesi daha makuldür. Antalyadan daha ziyade Burdur , Isparta daha elverişlidir.

hexus
15-09-2008, 17:32
46 sayfalık Annano başlığıyla hazırlanmış bir belge. ingilizce olduğu için tam olarak içeriğini anlayamadım ama 92 C yazan sayfanın resmini ekliyorum. hem tam metni hem de alıntı yaptığım site;
http://www.icuc-iwmi.org/files/Publications/Annona_Manual.pdf

Evet şimdi anladım F değil C imiş. Bu uygulamanın ismi İngilizcede ''Hot Water Treatment'' olarak nitelendiriliyor. Bazı tropik meyve tohumlarına uygulanıyor. Örnek olarak Liçi tohumunda 48 C sabit sıcaklıkta 28 dakika bekletildikten sonra ekimi çimlenme şansını arttıracaktır.

sinaninci1
15-09-2008, 23:42
Anladıgım kadarıylan, ekmeden önce 48'len 72 saat arası suda bekletin, veya 92 C 'sıcaklıktaki suda 10--15 dakika kaynatın diyor.

hexus
15-09-2008, 23:47
Anladıgım kadarıylan, ekmeden önce 48'len 72 saat arası suda bekletin, veya 92 C 'sıcaklıktaki suda 10--15 dakika kaynatın diyor.

Kaynatırsanız Embriyo zarar göreceğinden dolayı çimlenme yeteneğini kaybedecektir. 92 C derece sıcaklık sabit tutulmalıdır. Termometre ile kontrol edilmelidir.
Aslında tropik bitkilerin çimlendirilmesi için en iyi yöntem '' Bottom Heat'' yöntemidir. Yani alttan ısıtmalı toprak kullanılmalı. Cherimoya 21 C derece sabit sıcaklıkda 25-30 gün içersinde çimlenebilmektedir. Çimlendikten sonraki şartlar ise normal şartlar olmalıdır.

muhikan
16-09-2008, 07:52
Resimlerimdeki Cherimoya birgün suda bekletilmesinin ardından bir ay sonra çimlendi. Gerçi şaşırtmadan sonra köke yakın kısmından boğum vererek öldü o ayrı konu:) Çekirdeği oldukça ilginç. Sanki içerisinde labirent varmış gibi. Normal çekirdekler gibi ortadan ayrılmadan içinden yapraklar kendini sıyırmaya çalıştı. Yaprakları bırakmadığı için kibarca ben ayırmak zorunda kaldım. 92 derece abartı gelebilir ama çekirdeğin yapısının embriyoyu koruyabileceğini düşünüyorum.

Cohn
16-09-2008, 13:07
Merhaba tropiksera
cok tessekurler - keske antalya mekerzindeki agacin resmini gorebilsem :-)
acaba siz o agacdan kesip fidan mi yetistirdin yoksa meyvesinden mi yetistirdiniz?
pardon bazen turkcem yetirli degil - Batem bir kisi mu acaba **** bir kurum vs.?

siz **** baska biri bu forumda custard apple, sugar apple vs. basarli ektiniz mu turkiyede?

hepinize kolay gelsin

tessekurler

John

Kemal Kutlu
18-09-2008, 20:31
Anlıyorum sevgili Cohn, bizim sadece ürettiğimiz annano cinsidir.Batem (BATI AKDENİZ TARIMSAL ARAŞTIRMA ENSTİTÜSÜ MÜDÜRLÜĞÜ) oranın ağacını bu sene keşfettim, yakında ordan alacağım tohumları taze taze :) ağacın resimleri yakında konuya eklerim.

Saygılar..

YeşilSeven
22-04-2009, 10:09
6 çeşit annona tohumlarım geldi ancak istanbulda havalar yine soğudu :( neyse mayısta havalar iyice ısınınca denemeye başlayacağım. Yüksek sıcaklıkta tohumları uyandırmak hakkaten insana tuhaf geliyor ancak bazı tropikaller için çimlendirmede şans arttırıcı olduğu kesin. Örneğin baobap tohumlarını çimlendirmek için kaynar suda 10 saniye bekletip diktiğinizde 10 günde topraktan çıkıyor ve % 100 başarı oranıyla.

Annona Cherimola CHERIMOYA
Annona Glabra POND APPLE
Annona Muricata SOURSOP - GUANABANA
Annona Purpurea SANCOYA
Annona Reticulata CORAZON - BULLOCK - HEART - RED CUSTARD APPLE - TRUE CUSTARD APPLE
Annona Squamosa ANON - SUGAR APPLE

YeşilSeven
11-06-2009, 10:16
Bahçedeki cherimoya fidanım mart başında seradan gelmişti ancak biraz soğuktan etkilenince yapraklarını dökmüştü. Şimdi yeniden yeşillendi cherimoya dalları :)

tolgahann
11-06-2009, 10:44
Yaprakları kiraz ağacına benziyor.:)

YeşilSeven
11-06-2009, 11:16
Yaprakları kiraz ağacına benziyor.:)

Yaprakları normalde cevize çok benziyor, yalnız bu yapraklar yeni çıktığı için daha tam büyümediklerinden küçük ve üzerleri elma yaprağı gibi küllü görünüyorlar.

istcallst
19-06-2010, 12:00
bunlar da benim anona squamosalar.

Atalya
27-02-2011, 07:41
Eşim avrupadan 4 meyve getirdi. Öncelikle tadı nefis çok tatlı kavun ve armut arası bir tat bence.Zevkle yenilecek bir meyve olduğu için fide yetiştirebilirsem ,meyvesini üretmek isterdim.Taze tohumları hemen yarın ekeceğim umarım başarılı bir çimlendirmeyle başlarım.

elifsirin
02-05-2011, 15:53
Merhaba

çerinoyayı ben ilk defa Mısır da yedim ve çok hoşuma gitti.Çekirdeklerini getirdim ve 1 adet ektim denemek için 3 aydır daha yeni çıkmaya başlamış :D

elimde tohum var isteyen olursa verebilirim

Atalya
17-05-2011, 19:35
Benim tohumlar çıktı. Şaşırttım.

kazanlik
26-07-2011, 08:27
iki ay nemli toprak ve 21C sabit oda isisinda tohumdan ciktilar. ilk tohum sasirtma yapinca kurudu . daha dikkatli davranmak gerekiyor.

redbullah
03-08-2011, 16:00
Koçtaş'ta satılan şeffaf ayakkabı kutusunun içerisine,iki parmak toprağa, 4-5 adet tohumunu ekmiştim.Bir ay içerisinde iki tanesi çıktı.Az daha büyüsünler bahçeye ekeceğim.Niyetim şaşırtma yapmadan kökünün etrafından toprağıyla kaldırıp dikmek.Bakalım olacakmı?
Saygılar..

kazanlik
16-08-2011, 15:09
saksiya aldiklarimin durumu kotuye gidiyor, bundan sonra dogrudan kendi saksilarina ekecegim, **** iyice kok yapip kalinlasana kadar saksisini degistirmeyecegim,

kazanlik
23-08-2011, 12:14
dogrudan saksiya ektigim bir tohum cimlendi, umarim bunu yasatabilirim,
ikinci tohum da cimlendi (-;

kazanlik
07-09-2011, 10:12
Dogrudan kucuk saksisina ektigim 4 tohumdan biri 6-7cm olmus bile, bayram donusu guzel moral buldum, ,
Bu tohumu dogrudan yerine ekmistim. daha onceleri husran oldugu icin bu sefer degisiklik yapip saksi topragi yerine sadece çam kabuklari icine ektim. gayet saglikli gorunuyor,
daha once sasirttigim fidanlar 4-5 cm idi ve yapraklari kurumusdu. bugun baktim, yeni yaprak veriyor, sanirim 3 adet fidanim olacak,Tohumlarin cimlenmesi sicak ve rutubetli ortama ragmen 4 ayi gecebiliyor, sabirli olmak gerekiyor, baska bir tohumda uzun sure sonra liçi saksisindan cikti. saksiyi bos sandim ve lici ekmistim,

mslm
17-10-2011, 18:12
[müslüm]Merhaba sayın elifsirrin ben bu sitede daha yeniyim verdiğiniz bilgiler uzun zaman önceki bilgilerdir . Ancak yine de elinizde varsa

çerinoya tohumu bana da gönderebilir misin. Selam ve saygılar. [/QUOTE]

maysan80
17-10-2011, 21:43
sn.elifsirin ben tropik meyve hastasıyım. hem yemesine hem yetiştirmesine hastayım. insan kendi elinden yetişitirip yerse tadı daha da başka oluyor.
lafın kısası hala elinizde çerimoya tohumu varsa yollamanız mümkün mü?
saygılarımla..

maysan80
17-10-2011, 21:45
şaşırtma vs gibi işlemleri şubat mart ayında yapsanız daha iyi olmaz mı?

Ali İnan
28-10-2011, 17:48
Ben de cherimoya tohumu arıyorum. Elinde fazla cherimoya tohumu olan varsa, papaya, pitaya, passion fruit, physalis peruviana, guava, demirhindi tohumlarıyla takas yapabilirim.
**Yanıtlarınızı lütfen 'özel'ime gönderin.

cagatayc78
11-11-2011, 13:13
çerimoya için şunu söyleyebilrim tohumdan yetiştirmek için bir 5 litrelik küçük ama derin yuvarlak saksının altına önce taş sonra toprak koyun o toprağa tohumlarını gömün ve sulayın ardından saksının üstünü 1 kaç delik açmak şartı ile naylonla örtün saksı tabağına çok az su koyun ve kalorifer üstüne koyun.ama her iki günde bir saksı tabağına bakın su içinde varmı yokmu diye.yoksa az su ilave edin saksı tabağı muhakak nemli kalsın arada naylonu kaldırıp saksıyı (3 günde bir) sulayın bakın ne oluyor. (miracle orkide yetiştirme gibi) 2,5 haftada tohumlar hemen rekor hızda çimleniyor. çimlendikten sonra tohumları ayrı saksılara nakledin bu arada derine kök yaptıkları için muhakkak ileride büyüyünce ya toprağa veya büyük saksıya dikmek herhalde gerekecek herhalde. meyve için en az 2 bitki gerekiyor ve arılardan meyve için medet beklenmemesi tavsiye ediliyor. Annona türlerinde buna pawpawda dahil tozlaşma ancak böcekler ve sineklerle sağlanıyor, yine bitkiler dişi erkek çiçekleri bir arada taşısalarda kendilerine verimli değiller. -4 dereceye dayanması bir avantaj gibi akdenizde aynen kendileri gibi pek bir sinek seven incir ağaçlarının ve yine sinekleri,böcekleri çekmekte üstüne olmayan dut ağaçlarının yakınına dikilirse sorun çözülür gibi geliyor.işte buda benim çerimoyalar 4 tohumun 4üde bu yöntemle çimlendi ama bir tanesi sabırsızlığımdan ne yazıkki öldü tohum kılıfını erkenden sökeyimde yaprakları nasılmış dedim demez olaydım bitkinin tepesini uçurdum ama diğer üçü çimlendi büyüro tohum kılıflarından kurtulunca ayrı saksılara dikeceğim.

kazanlik
12-11-2011, 08:46
sn. Cagatay, bitkiler odunlasmadan ayri saksiya almayin derim, bendeki cherimoya ne öldü ne yasiyor, toparlanamadi yani,

cagatayc78
26-11-2011, 22:59
sayın kazanlık sormayın biraz geç gördüm mesajınızı, ben çıktıktan (tohum kılıfı düştükten) hemen sonra ayrı ufak saksılara aldım 3ü de şu an için inanılmaz derece gayet iyi durumda şu andeanseeds'e ne kadar teşekkür etsem az. çerimoya tohumu alacakların bu kişi ile temes kurmalarını tavsiye ederim.
15 SEEDS SEMI Chirimoya Annona cherimola Cherimoya | eBay (http://www.ebay.com/itm/15-SEEDS-SEMI-Chirimoya-Annona-cherimola-Cherimoya-/200679961100?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item2eb975320c)
güneş gören bir pencerede 20-25 derece ısıda ben saksıları tutuyorum birde spreyle (ılık su ile) hafifçe yaprakları ve toprağına 2 günde bir su sıkıyorum artık onları kaloriferin üstündne aldım tepelerindeki naylonlarıda çıkardım.sizde isterseniz bunu bir deneyin biraz bitkiyi toparlattırıyor.

cagatayc78
26-11-2011, 23:22
resimleride bunlar.
ilk resim en büyüğü.
diğer resim en küçükleri

benimde sayın kazanlık şu anki en büyük bozgunum her halde limequat olsa gerek, 10 tohumdan nasıl olupta biri bile çimlenmez:( ah şu turunçgiller ah,ah:( suyu çok verisin çürür mantar olur az verirsin ölür; birde white sapote 6 tohum geldi 3ünü tıbbi bitkilere verdim 3ünü tek saksıya ektim 3 haftadır tık yok bekliyoruz bakalım turunçgillerle akraba ya,uğraş dur.:( calomondin ve kumkuattaki başarıların bir zerresini bile bu inadım inat turunçgiller karşısında elde edemedim.

longan ve cüce arap kahvesininde halen çimlenmesini beklediklerimden inşallah çimlenirler.

cagatayc78
05-12-2011, 09:38
bu bolivyalının tohumu nasıl bir tohumsa saksıya toplu 4 değil 5 tohum gömmüşüm birini kendi hatamla öldürmüşüm 3ü fidan olmayolunda ileriliyor birde baktım,tohumları diktiğim ilk saksıda en büyüğün yanında bir şey filizleniyor anlaşılan 5.tohumda geliyor maaşallah 5te 5 anlaşılan fidemde inşallah 4e çıkıyor. bakalım ne olacak.neymiş bu bitki.

toprak5552
21-12-2011, 18:32
Tropik seradan bir adet temin ettim fidanından.Bakalım meyve verebilecekmi?

Garuda
21-04-2012, 16:13
Bircok tropikal meyve yedim ama bu meyvenin hakkini vermek lazim, tadiyla kokusuyla agizda biraktigi hos aromasi ile bana gore en iyi ilk 5 icinde ki tropik meyvedir.
Bir onceki yasadigim evin bahcesinde 5-6 metrelik bir agaci vardi ilk kez bu sekilde tanistim kendisi ile :) hergun kuslarin akinina ugrayan bir meyvedir..

kazanlik
21-04-2012, 21:32
daha once filizlendikten sonra sasirttigim fideler kurudugu icin elimde kalanlara ozen gosterdim, kucuk saksinin tabanini kesip buyuk saksiya yelestirdim, (-;
diger saksidada bir adet lichi cikti, kardes kardes buyuyorlar, (-;

ağaçperver
09-07-2012, 08:10
sanırım ektiğim custard apple tohumları yeşerdi... birkaç saksıya 5-6 tohum ekmiştim, bu haftasonu 2si yeşerdi.

saksıda doğal koyun ve sığır gübresiyle karışık bildiğiniz toprak var. Bence en iyi yöntem permaculture. Tabiaatta nasıl oluyorsa öyle yapacaksın, vereceksin toprağa, suyunu unutmayacaksın, gerisini Yaradana bırakacaksın.

Nasipse gelir Bağdat'tan Yemen'den, nasip değilse ne gelir elden :)

arifyusuf
09-07-2013, 09:00
merhaba arkadaşlar bişi sorucaktım cherimoya nezaman çiçek açıyor biliyormusunuz acaba ve ilk dişi acıyor diyolar sonrada erkek nasıl tozlama oluyr bilgi ihtiyacım var
saygılar..

bluemercan
07-04-2014, 21:29
Arkadaşlar Kuşadası'ndaki bahçemde 3-4 yaşında fidem var Mutlu Kutlu dan almıştım. Gecen kış öncesi ekmiştim gecen kış normal naylonla örtmüştüm dibe kadar kurumuş ve dipten 4 dal vermişti ben 2 sini kestim şu an 2 ana dal büyüyor. Bu kışı da sera naylonuyla örterek gecirttim yaklaşık 1.70 boya geldi agacın dalları ustten az bişey kurumuş sadece. Şimdi yeni filizler çıkartıyor. Ne zaman meyve alabilirim ? Yarı güneş yerde ekili oglenden itibaren güneş görüyor öğleden sonra güneşi zarar verir mi meyve zamanında ? Tek ağaç kendini tozlar mı acaba ?

bluemercan
06-05-2014, 22:08
Bahçemdeki Cherimoya yeni yaprak açıyor :) (Kuşadası)

http://s7.directupload.net/images/140506/xpc822cz.jpg (http://www.directupload.net)

In God We Trust
06-05-2014, 23:26
Ben de İstanbulda bahçeme 1 adet dikmek istiyorum ancak yaşar mı çekincem var

gizsu
29-09-2015, 11:02
Tohumları dikime hazırlamaya başlıyorum:) aşı şartmı meyve için ben bulabilirim belki ama tohumdan yetiştirip aşı çeliği bulamayan ne yapıyor acaba?

In God We Trust
27-04-2016, 15:30
Tohumları ve yapraklarının zehirli olduğunu biliyorum dikkat etmek lazım

In God We Trust
17-11-2016, 14:46
Benim cherimoyalar dev gibi oldu fotoğraflarını paylaşırdım ama nazar değer diye korkuyorum

enuma elish
25-12-2016, 17:50
Pek rabet gormemis sanirim..
Calismalar yarida mi kesildi acaba?
Eskilerden pek ses kalmamis..
Meyve alan oldu mu ki :?

egzotikolik
21-06-2017, 15:18
çerimoya dan meyve alan var mı arkadaşlar??

Jezebel
10-10-2018, 12:28
Burada sessizlik hakim olmuş.
Mebzul miktarda tohum elde ettim.
Çimlendirmeyi deneyeceğim.
Meyvesi gerçekten çok çok lezzetli.
Dayanıklılık bigisi.
USDA Zone 9b: to -3.8 °C
USDA Zone 10a: to -1.1 °C
USDA Zone 10b: to 1.7 °C
USDA Zone 11: above 4.5 °C

İzmir'den (Zone 9b) daha sıcak iklim istiyormuş.

Feijoa
16-10-2018, 06:46
-6 lara kadar yetişkin ağaçlarının dayandığını yetiştirici bir dostumdan öğrendim....eğer evin bahçesinde falan yetiştirmeyi düşünen varsa sahil kesimlerde marmarada bile olur....yalnız evde **** serada büyütüp 1.5 -2 m. Boylandıktan sonra dışarı dikmeli...ve sert kışlar olduğu yıllar için önlem olarak gövdesi aliminyum folyolu yalıtım malzemesiyle sarılmalı....açıkta bu şekilde olursa sahil yörelerinde özellikle denizden 8-10 km içerilere kadar yetişir diye düşünüyorum...kendim de kısa zamanda deneyeceğim inşAllâh....

Jezebel
16-10-2018, 10:38
12 Tohumu çimlenmeye aldım.
Bildiğim en güzel yöntemi kullanıyorum.
Sonuç bildireceğim.:)

chelik26
12-12-2018, 14:04
Tadı daha çok, çok fazla olgunlaşmış armut a benziyor ancak daha farlı bir aroması var. 2 tane çekirdeğini alıp getirmek hiç aklıma gelmedi. Kafama tük...yim

https://i.hizliresim.com/mMPEY4.jpg (https://hizliresim.com/mMPEY4)
https://i.hizliresim.com/16yN85.jpg (https://hizliresim.com/16yN85)
https://i.hizliresim.com/V9VEoj.jpg (https://hizliresim.com/V9VEoj)

siflera12
12-02-2019, 09:53
Tadı daha çok, çok fazla olgunlaşmış armut a benziyor ancak daha farlı bir aroması var. 2 tane çekirdeğini alıp getirmek hiç aklıma gelmedi. Kafama tük...yim

https://i.hizliresim.com/mMPEY4.jpg (https://hizliresim.com/mMPEY4)
https://i.hizliresim.com/16yN85.jpg (https://hizliresim.com/16yN85)
https://i.hizliresim.com/V9VEoj.jpg (https://hizliresim.com/V9VEoj)Tadı çok güzelmiydi yani 10 puan üzerinden kaç verirsiniz mesela ve bizlere tavsiye edermisiniz ? [emoji848]

GM 5 Plus d cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

siflera12
12-02-2019, 09:54
Sonuç bildireceğim.:)Tohumlarını nereden aldınız ?

celalamca
12-02-2019, 13:04
Tadı çok güzelmiydi yani 10 puan üzerinden kaç verirsiniz mesela ve bizlere tavsiye edermisiniz ? [emoji848]

Çerimoya Dünyanın en lezzetli meyvelerinden biridir. Hatta ilk 3 de yer alır.

siflera12
12-02-2019, 13:06
Çerimoya Dünyanın en lezzetli meyvelerinden biridir. Hatta ilk 3 de yer alır.Tadını daha çok merak ediyorum şuan [emoji3]

AkisSoftware
12-02-2019, 13:36
Sonuç bildireceğim.:)

Sonuç olumlu mu acaba?

Bende tohum edinip çimlendirmek istiyorum. Neden mi? Tadı çok övülüyor

Feijoa
12-02-2019, 15:23
Şu an elimde 1 adet fidan var 66 litrelik saksıda...iyi de gelişiyor...şimdi bir adet de dış ortamda dikmek için sipariş verdim...Kışları sıfır altına inen havalar için özel taşımalı sera yapacağım...2 metreyi buldurabilirsem daha farklı şeyler düşünüyorum...bakalım hayırlısı...

Jezebel
12-02-2019, 18:09
Sonuç olumlu mu acaba?

Bende tohum edinip çimlendirmek istiyorum. Neden mi? Tadı çok övülüyor

Hala tık yok.
Tohumları soya filizi makinasına koydum.
Hem ısıtan hem nemli tutan bir cihaz.
Bakalım bir fark olacak mı?
Ayrıca kurutulup bekleyen 30 civarında tohum daha var.

AkisSoftware
13-02-2019, 14:23
Hala tık yok.
Tohumları soya filizi makinasına koydum.
Hem ısıtan hem nemli tutan bir cihaz.
Bakalım bir fark olacak mı?
Ayrıca kurutulup bekleyen 30 civarında tohum daha var.

Sonuçları bekliyor olacağız. Haberdar edersiniz :)

Jezebel
13-02-2019, 17:12
Tohumlarını nereden aldınız ?

Meyvesini yedikten sonra ayırdım.
Kesinlikle taze tohumlar.
Aklıma başka bir şey daha geldi, tohumları aşındırmak, törpüleyerek veya çizerek.
Yarın.;)

siflera12
13-02-2019, 17:14
Meyvesini yedikten sonra ayırdım.
Kesinlikle taze tohumlar.
Aklıma başka bir şey daha geldi, tohumları aşındırmak, törpüleyerek veya çizerek.
Yarın.;)Sonuçları bekliyorum umarım başarılı olursunuz [emoji3]

chelik26
28-05-2019, 18:09
Tadı çok güzelmiydi yani 10 puan üzerinden kaç verirsiniz mesela ve bizlere tavsiye edermisiniz ? [emoji848]

Kesinlikle tavsiye ederim, 10 üzerinden 8-9 veririm.

celalamca
29-05-2019, 15:23
Benim 10 üzerinden 10 verdiğim meyve..
Ejder meyvesi nasıl sonradan Türkiyede ünlü olduysa bu meyvede birgün çok ünlü olacak.

Işık durukan
03-08-2019, 10:40
Ben de Cherimoya çekirdeği diktim. Başlangıçta denemek için dört tane diktim. Dördü de iki hafta içinde çıktı. Çekirdekleri kızım İspanya’dan getirmişti. İnternette anlatıldığı gibi serçe parmağımın dayanabileceği kadar sıcak su da 15-20 dakika bekletip diktim. Toprağının kurumasına izin vermeden suladım. Şimdilik hepsi iyi ama daha bir ay oldu bakalım sonu ne olacak 😊

istcallst
30-10-2019, 13:35
bunlar da benim anona squamosalar.

Ve 9 yıldan sonra ilk çiçekler ve ilk hasat. Elde tozlaşma yaptım ve 2 meyve tuttu. Anona hep saksıdaydı, son 3 yıldır toprakta.
Sanırım meyve cherimoya. Meyveler çok hafif sararmaya başladılar, şimdi oda sıcaklığında bekletiyorum (avokado gibi), bir kaç gün içinde tadına bakacağız. Birisi 150 gr, diğeri 190 gr.

istcallst
01-11-2019, 06:50
Biz ailece 10 üzerinden 7 puan veriyoruz. Çok güzel, ama aşırı tatlı, çok az armuda benzeyen bir tada sahip. Başka meyveye benzetemedik, koku yok. Bazı kaynaklara göre tadı pawpaw meyvesine benziyor (yemediğimiz için birşey soyleyemeyiz)
Aynı aileden, Afrikada yediğimiz soursop-annona muricata meyvesine 10 üzerinden 10 veriyorum, hafif bir mayhoş tada sahip. O da maalesef sadece tropikal bölgelerde yetişir, serada bile olmuyor.

celalamca
07-11-2019, 10:17
tebrikler, demek ki bahçede oluyormuş.Türkiye şartlarında ancak serada oluyor diye biliyordum.Bu meyve bana göre ejder meyvesini de muzu da 10 a katlar lezzetde.
şu anda Türkiyede bilinmediğinden kimse farkında değil.

celalamca
11-11-2019, 12:07
Lezizz - En besleyici yiyecek hangisi? Bilim insanları bu sorunun cevabını buldu - Mutfak Tüyoları (http://www.hurriyet.com.tr/lezizz/galeri-en-besleyici-yiyecek-hangisi-bilim-insanlari-bu-sorunun-cevabini-buldu-36921710)

Çerimoya nın ne kadar değerli bir meyve olduğu ortaya çıktı.

Mattürk
02-05-2020, 09:52
Merhabalar , geçen yıldan beri takip ettiğim bir konu , ben de meyvelerimi İspanya’dan almıştım sırf tadını merak ettiğim için. Sonrasında merak ettiğim için araştırmaya başladığım da bu konuyu görüp iki çekirdeği direk toprak ile buluşturdum ve 10 gün sonra filizim çıktı 7-8 ay oldu iki adet fide var elim de çok küçükler birinin sürekli yaprağı sararıp dökülüyor ziraatçi bi arkadaşım besine ihtiyacı var dedi elimde olan yaprak sararmasına karşı olan besinden döktükten sonra canlandı. Ama şimdi yine yaprağı sarardı . Ben odam da büyütüyorum çok sineklenme olduğu için dibine taş döktüm . Doğru mu yaptım acaba fotoğraflarını ekledim şimdi bilgilerinizden yararlanmak istiyorum

istcallst
02-05-2020, 13:14
görünüşe göre perlit içine dikmişsiniz. Normal torf, kompost bahçe torak karışımı daha iyi olabilir

Mattürk
03-05-2020, 11:03
Altında toprak var sadece üstünü kapladım sineklerden dolayı şimdi 8 ay oldu galiba ekeli böyle durması iyi
Yoksa üstündekileri alayım mı hava dilan almaz mı acaba diye düşündüm

Jezebel
03-05-2020, 19:50
Altında toprak var sadece üstünü kapladım sineklerden dolayı şimdi 8 ay oldu galiba ekeli böyle durması iyi
Yoksa üstündekileri alayım mı hava dilan almaz mı acaba diye düşündüm

Tam güneş isteyen tropik bir bitkiyi odanızda mutlu edemezsiniz.
8-10 saat güneş almasını sağlamalısınız, cam arkasından değil üstelik direkt güneş ışınları.
Haftalık gübrelemelisiniz.
4-6 metre olacak bir bitki, azıcık gübre ona yetmez.
Tarım malzemesi satan dükkanlrda granül gübre oluyor, sorun bulursunuz.

Mattürk
07-05-2020, 09:29
Teşekkürler Verdiğini bildiler için

istcallst
29-05-2020, 20:15
Çerimoya çiçekleri ve polen toplama
a resimde dişi çiçeği var
b resimde kurumuş çiçeği var, tozlaşma yapılmadı
c resimde yeni tozlaşma yaptığım çiçeği ve tırnakla kestiğim bir parçayı gösteriyor (bir daha dokunmamak için işaret olsun diye yapılıyor)
d resimde erkek çiçeklerden topladığım polenler

erkek çiçeği çekemedim

İlk önce çiçekler dişi olarak açıyorlar ve 36 saat içinde erkek oluyorlar. Polenler erkek çiçeklerden toplanıyor ve bir kaç gün buzdolabında kapalı kapta taze kalabiliyorlar, yalnız kaba bir paket silika koymak gerekir, nem olmaması için (bazen satın aldığımız ürünlerin kutularında oluyor).

Tozlaşma en uygun zamanı sabah erken saatlerde veya akşam üstü.
Ağacın büyüklüğne gore en fazla 25 meyve tavsiye ediliyor, çok sayıda meyve olursa boyları küçük olur.
Tozlaşma yapmak için ince bir fırça kulanabilirsiniz.
İngilizce ve ispanyolca youtubda video olarak izleyebilirsiniz, cherimoya hand pollination arama yapın.

Tozlaşma başarılı olursa dört ay sonra hasat olur.

Kaya3297
29-06-2020, 19:17
İyi günler ben ıspartada çiftçilik yapan genç bir girişimciyim
Tropik meyve yetiştiriciliği hakkında araştırmalarım sonucu ilgimi en çok çeken tropik meyveler arasında cherimoya meyvesi oldu benim bulunduğum bölgede toprak yapısı nemli ve cok güçlü bir yapıya sabit yazları 34 kışları -5 -6 dereceye düşüyor bu bitki bu bölgede yetiştirilebilirmi bu konu hakkında detaylı bilgi verebilirmisiniz şimdiden teşekkür ederim

istcallst
29-06-2020, 19:47
İyi günler ben ıspartada çiftçilik yapan genç bir girişimciyim
Tropik meyve yetiştiriciliği hakkında araştırmalarım sonucu ilgimi en çok çeken tropik meyveler arasında cherimoya meyvesi oldu benim bulunduğum bölgede toprak yapısı nemli ve cok güçlü bir yapıya sabit yazları 34 kışları -5 -6 dereceye düşüyor bu bitki bu bölgede yetiştirilebilirmi bu konu hakkında detaylı bilgi verebilirmisiniz şimdiden teşekkür ederim

Merhaba,
burada ingilizce detaylı bilgi alabilirsiniz;
https://www.hort.purdue.edu/newcrop/morton/cherimoya.html#:~:text=The%20cherimoya%20can%20tol erate%20light,injure%20or%20kill%20mature%20trees.
En fazla -3 dereceye kadar dayanabilir, sanırım Isparta uygun değıl. Eğer ilginizi çekiyorsa kaymak ağacı daha dayanıklı.

Jezebel
30-06-2020, 04:56
İmkanlarımız elveriyorsa uygun boyutlu bir serada yetişmesine engel bir durum yok.
Ticari boyutta rantabl olup olmayacağını bilemem.
Antalya’daki muz seralarını gördükten sonra bunun Anona için de yapılabileceğini düşündüm.
Belli aylarda ısıtmayı planlayabilir .
Enerji yönünden arazi elveriyorsa güneş enerji panelleri ısıtmakta kullanılabilir.
Cesaret edip büyük düşünmek gerekir.
Hepsi sahip olduğumuz toprağın ve maddi imkanların genişliği ile ilgili.