View Full Version : Gölge yapan (ve hızlı büyüyen) ağaçlar
Selahattin Yılmaz
15-06-2008, 21:20
Hızlı büyüyen ve gölge yapacak ağaçlar:
Tilia platyhyllos (Büyük yapraklı ıhlamur), Morrus sp.(dut), Fraxinus americana (Amerikan dışbudağı)...
Söğüt. Hem kolay bulursunuz, hem gölgesi makbuldur.
Buket Aknar
15-06-2008, 21:58
Ben geçen yıl evimin duvar boyuna dikmek için çit görevi yapabilecek ağaç arıyordum. Bana Miaform'u önerdiler. Miaform'u aldım bir yılda inanılmaz büyüyüp, uzadılar.
Selahattin Yılmaz
15-06-2008, 22:14
Miaform (miyaform) nedir sevgili Buket Aknar ilk defa duyuyorum?
Merhaba,
Ben çabuk büyüyen ve gölge yapan ayrıca erozyan açısından da tutucu özelliği olan bir ağaç olan PAULOWNIA ağacını okumuştum. http://www.paulowniaci.com/
bu adresten de bilgi edinebilirsiniz sanırım.
berduray
16-06-2008, 22:07
Tohumunu güçlükle elde etmeme rağmen çimlendiremedim maalesef, alternatif arıyorum, söğüt hariç.
Buket Aknar
17-06-2008, 20:53
Miaform (miyaform) nedir sevgili Buket Aknar ilk defa duyuyorum?
Selahattin Bey, mesajınızı ancak şimdi görebildiğim için fotoğraf ekleyemiyorum ama yarına mutlaka fotoğrafını eklemeye çalışacağım. Miaform'a gelince bu ismi onları satın aldığım seradan öğrendim. Ben bu ağacı duvar boyuna çit yapmak için kullandım. Sadece ağaç olarak kullanıp budayarak şekillendirenler de var.
Bu arada ayni zamanda pitosphoro denilen çit bitkisini de bahçeme dikmiştim, onlar henüz bel hizasında olmasına rağmen miaformlar yaklaşık 2,5 metre hatta daha da fazla diyebilirim. ( geçen hafta boylarından budandılar.)
Pitosphoro ile pittosphorum aynı bitki mi yoksa farklılar mı?
Buket Aknar
17-06-2008, 21:22
Ben dayanamadım, gece olduğuna bakmadan miaform denen ağaçları görüntülemeye çalıştım. Umarım faydası olur.
Sn Todor; Pitosphoro ile pittosphorum'un aynı bitki olup olmadığını araştırmaya çalışacağım.
Buket Aknar
17-06-2008, 21:31
Sn Todor; Benim bahsettiğim çiçek buradaki ile ayni (http://www.diemmeexport.com/catalogo/online_photo_catalog_vbscript.asp?action=displayim age&item=images/Greens/Pittosphorum-Tobira.jpg&Filename=Pittosphorum-Tobira.jpg). Bu durumda Pitosphoro ile pittosphorum'un ama tobira cinsi ile ayni olduğunu farkettim.
ankaradanselam
04-07-2008, 12:49
bu ağaç ankarada yetişir mi?
Alonesmaug
28-04-2009, 17:05
Söğüt çok hoş gölge yapıyor. bizim eski bahçede vardı.
Her dem yeşil (Pittosporum)
Bütün sene yeşil kalan bitkiler bahçenin olmazsa olmazıdır. Hele çiçek açıp güzel kokular yayarsa… İşte böyle bitkilerden biri de şimdilerde çiçeklenen ve başka bahçelerde görüp de kıskanmaktan vazgeçemeyeceğim Pittosporum tobira’lardır.
Bu bitkinin anavatanı çiçekli çalı ya da ağaçlarla dolu olan Çin ve Japonya’dır. Ülkemizde kışların fazla karlı geçmediği bölgelerden Akdeniz’den en kurak bölgelerimize kadar her yerde yetişebilir. Aslında pittosporumlar için sorun olan şey soğuk değil, kardır. Dal yapısı kırılgan olduğu için kara dayanamıyor. Buna karşılık tam güneşliden gölgeli her yere ve deniz suyunun getirdiği tuza, yağışsız yaz sıcaklarına rahatlıkla dayanabilir. Az gelişen kökleriyle saksılarda, yükseltilmiş toprak alanlarda da gelişebilir. Bir tek demir eksikliği yani chlorosis hastalığı (sararma) sorun çıkartabilir.
Toprağınız aşırı killi ya da kireçliyse pittosporumları düşünerek dikin. Gelişemiyor, acı yeşil yaprakları tuhaf sarı - yeşile dönüşüyorsa ya toprağa toz kükürt serpin ya da toz haline getirilmiş demiri eritip öylece bitkiyi sulayın.
Pittosporumlar fidanlıklarda iki şekilde karşınıza çıkabilir. Birincisi 6 - 7 metre kadar boylanan ağaç formu alabilen ve şu anda portakal gibi kokan beyaz çiçekleriyle bizi büyüleyen tipidir. Ayrıca yaprağı gri - beyaz alacalısı da vardır. Aşılı olabilir. Bitkide sonradan oluşan düz yeşil dalları büyüdükçe kesin.
İkinci tür pittosporum da yer örtücü şekliyle(Pittosporum tobira nana) 1.5 metre kadar gelişebilen borudur. Yükselen türleri gibi olmasa da, nadiren çiçek açabilir.
Pittosporumların iki cinsinden de dilediğiniz boyda çit yapabilirsiniz. Boylananları 1.5 metrede bir, bodur olanları 1 metrede bir dikin. Yaz sonuna doğru ya da çiçeklerin açması bittikten sonra budayın. Çit hızlı gelişebildiğinden fidanların mümkün olduğunca küçüklerini seçin. 50 santimetrelik pittosporum 3 senede 2 metreye kadar yükselebilir. Budanmazsa sahil çamına benzer, şemsiye şekline dönüşür.
Kaynak : Murat Pilevneli.
ediponan
22-07-2009, 13:22
Arkadaşlar çok güneş alan bir bahçem var 4 tane gölge yapacak ağaç dikmek istiyorum ancak hiçbir bilgim yok.Bilgisi olan arkadaşların tavsiyelerine ve tecrübelerini paylaşırlar ise sevinirim.
Saygılar.
Mine Pakkaner
22-07-2009, 14:10
Bu seçimi yababilmeniz için başka bilgilere de ihtiyaç var, örneğin suyunuz var mı, toprak yapınız ne? Ağaç yaprak dökse olur mu, üst katların manzarasını kapasa olur mu, bahçe ne bahçesi, gölge varsa çim yetişmez biliyorsunuz değil mi?
ediponan
22-07-2009, 14:46
Sayın Mine Hanım
Bahçemin suyu var,toprak yapısını anlamadığım için bir bilgim yok izmirin urla ilçesinde yaşıyorum,Ağaç'ın yaprak dökmesi problem değil, komple çim ekili müstakil bir ev üst katın manzarası kapanması problem değil.
Saygılar
Douglas Fir
22-07-2009, 16:41
Öncelikle gölgesi koyu ağaçların orta ve uzun vadede çimlik alanlarınıza güneşi kesmek suretiyle zarar vereceğini belirtmek isterim. Sararma ve kelleşme sorunu yaşayabilirsiniz. Ama ısrarlıysaniz şu noktalara dikkat edin derim: Ağaçlarınız dikerken bahçenizin cephesine ve güneşin her saat bahçenizdeki konumuna dikkat ederek yer tespiti yapın. Gölge yapan ağaçlar çok büyürler, ağacın 10-15 sene sonra geleceği boyu iyi araştırın. Yapılara çok yakın dikmeyin. Ayrıca derin kök yapan ağaçları tercih etmelisiniz. Aksi takdirde yüzeysel (saçak) kök yapan ağaçlar çimlerinize zarar verebilir.
Koyu gölge veren ağaçlardan ihlamur iyi bir seçenek olabilir. Dişbudak fena bir seçim olmaz. Akasya olabilir. Sıcak iklime uygun gülibrişim de iyi olabilir. Muz ağacı geniş yapraklarıyla işinize yarayabilir.
ediponan
22-07-2009, 17:05
Teşekkür ederim.Sanırım ıhlamur güzelde kokar?
fatih2009
26-07-2009, 17:34
Sayın Ediponan, ben de Urla'da, otoban cıkıslarının oldugu yerde bahcemi adam etmeye calısıyorum.Tavsiyem toprak yapınızı ogrenin, hatta tahlil yaptırın.Ben pek cok agac denedim ama toprak killi ve fazla kirecli, fazla nem tutan toprak cinsi ve mevki fazla ruzgarlı oldugu icin cogunda bir gelisme kaydedemedim.Size basarılar dilerim, yılmadan devam.
Size dut tavsiye ederim ama olgunlaşan dutların yere düşeceğini de hesaba katmalısınız. Toprak ve iklim konusunda çok seçici değildir. Su da istemez . Harika yapraklarıyla iyi bir gölge ağacıdır.
Douglas Fir
29-07-2009, 18:10
Dut iyi bir gölge ağacı olur. Meyve dökme döneminde altında oturmayın ama... Bir de arılara dikkat!!
ediponan
05-08-2009, 09:01
Arkadaşlar bir tanıdığım bana Armut ağacı dik dedi, hem büyük oluyormuş gölge yaparmış hemde şık güzel çiçekler açar vede meyvesini yersin dedi. sizce doğrumudur acaba?
selim_50
05-08-2009, 09:44
Arkadaşlar bir tanıdığım bana Armut ağacı dik dedi, hem büyük oluyormuş gölge yaparmış hemde şık güzel çiçekler açar vede meyvesini yersin dedi. sizce doğrumudur acaba?
merhaba sayın ediponan;
tanıdığınız doğru söylemiş, gerçekten armut çiçeği en güzel çiçeklerden biridir,ağacın gelişimi biraz ağır olur ama sulama ve gerekli bakımı yaparsanız 2. veya 3. senesinde meyve alabilirsiniz. (fidan dikerken bursa armudu fidanı dikin meyvesinin tadı çok güzeldir, erkenci olsun dersen akça veya santa maria armudu)iklim uygun ise doğru bir seçim.
kolay gelsin
Ben geçen yıl evimin duvar boyuna dikmek için çit görevi yapabilecek ağaç arıyordum. Bana Miaform'u önerdiler. Miaform'u aldım bir yılda inanılmaz büyüyüp, uzadılar.
istanbulda miaformu temin edebileceğimiz bir yer var mı acaba? fidanlıkları tek tek gezmeli miyiz?
Samsunlu55
12-09-2009, 01:12
Gölge yapmasını ve hızlı gelişmesini istiyorsanız pavlonya ekmelisiniz hem kışın güneşinizi engellemez hem çiçek açar hem hızlı büyür hem gölge yapar hem vs. Faydası saymakla bitmez:D
Nazlı N92
21-11-2012, 10:20
merhaba arkadaşlar ben nazlı. ağaçlar.net sayfasının yeni üyesi sayılırım :)
şanlıurfa da peyzaj ve süs bitkileri teknikeri olarak çalışmaktayım.
bizim burası çok sıcak ve serinletmek amaçlı bazı çalışmalarda bulunuyoruz.
şu an ki çalışmamız istasyonun yanında bulunan 2-3 metrelik kaldırımımıza (hemen yanın da 7,5 metre toprak alan ve 3-4 metre aralıklarla ağaçlar dikilmiş (bazı yerlerde aşırı bir boşluk var) ve alanın uzunluğu 450 metre) insanların dinlenebilecekleri oturabilecekleri bir alan oluşturmak.
Bunun için yeşillendirmek, iyi gölge yapabilecek ağaçlar ve oturma bankları yerleştirecek şekilde bir çalışma yapıyoruz. bu gereksiz bilgiyi sizinle paylaşmamın amacı :)
acaba bildiğiniz çok güzel gölge yapabilecek ve etrafında ki yapılara zarar vermeden hızlı büyüyebilecek bir tür varmıdır varsa nedir? paylaşabilir misiniz??
şimdiden teşekkür ederim saygılar...
mimaraydın
21-11-2012, 16:28
nazlı hanım hızlı büyümek değil belki de hazır satın almak önemlidir. ama ben yine de paulownia türünü araştırın derim. antalya için olmamıştı. sıcağı fazla geldi ama belki urfada olur. saygılar.
Nazlı N92
22-11-2012, 08:00
teşekkür ederim öneriniz için bende paulowniayı düşündüm fakat siz değerli ağaç net. üyelerinin de fikrini almak istedim.hazır dediğiniz kaç yaşındaki bir fidan olabilir? daha önce burda 4 tane dikilmiş iki tanesi o kadar güzel gelişmiş ki anlatamam,ama diğer ikisi için aynısını söyleyemeyeceğim çok cılız kaldılar gelişemediler bir türlü
Katalpa-Akasya-Dut-Lale ağaçlarıda ağaçlarıda gölgesi yoğun ağaçlardır.İlgilenildiğinde form ve görünümleri şehiriçi ağaçlandırmalarda hoş görünmektedir.
Merhaba arkadaşlar,
Istanbul Avrupa yakasında ki evimin bahçesine yeni bir ağaç dikeceğim
Aradığım kriterler
- Aracıma mümkün oldukça çok gölge yapan bir ağaç olmalı şemsiye gibi olsa şekli mükemmel olur.
- Ağaç çok kalın olmamalı yetişkin malta eriği ağacı veya iğde ağacı kalınlıklarında olsa yeterli. Bir kavak gibi kocaman olmamalı çok kalınlaşmaması lazım çünkü yer de sınırlı)
- Hızlı büyüyen bir ağaç tercihim
- Reçine dökmemeli
- Meyve verip vermemesi önemli değil
Siz tecrübeli arkadaşların yorumları çok önemli.
Bu beklentilerde Istanbul ikliminde hangi ağaçları dikmemi tavsiye edersiniz?
Saygılarımla
Aradığınız ölçülere en yakın salkım söğüt gibi görünüyor. Ancak hızlı büyüyen ağaç belirli bir büyüklükte kalmaz. Hala büyümeye devam eder. Ağaç yerine çardak gibi bir şey yapıp sarmaşık türlerinden ekebilirsiniz.
Fagus Sylvatica
21-05-2013, 01:34
Belki çınar ya da kayın olabilir. Evet çok büyüyorlar ama bu biraz zaman alır..
ben 13 yaşındayım ve kaç senedir ağaca ev yapmak istiyorum ama babamın aldığı tarlada hiçuzun ağaç yok. hepsi meyve ağacı hemde küçük. bende hızlı büyüyen bir ağaca yapmak istiyorum .hem hızlı büyüsün hemde geniş gövdeli olsun.bana yardım edebilir misiniz? teşekkür ederim
Sevgili mb00.
Hızlı büyüyen ağaçlar genellikle tropik iklim ve bol su ister. Bu bakımdan üzerine kısa sürede ev yapılabilecek Burdur ortamına uygun bir ağaç ismi aklıma gelmiyor. Tek aklıma gelen ama bol su isteyen okaliptüs ağacı. O da belki ancak Bucak ve Çeltikçi civarında yetişebilir.
Bol su isteyen ve hızlı büyüyen türlerin dal ve gövdelerinin dayanıklılığı ve sertliğinin kısa sürede ağaç ev yapımına pek uygun olmadığını söyleyebilirim. Dolayısı ile hızlı büyüyenin, ağaç ev yapımı için yavaş büyüyene göre daha baskın olduğunu sanmıyorum. Dolayısı ile ne tür ağaç tercih edersen et 8-10 yıl kadar sabır etmen gerekecek. Bu süre içinde ilgi alanın daha çok daha farklı alanlara kayacağı kaçınılmaz bir gerçektir. ;)
İllada diyorsan ve bahçenizde kayısı ağacı varsa babana söyle, budamasına, sulamasına ve gübrelemesine gerekenden fazla özen ve önem gösterebilirse, 6-7 sene sonunda üzerine ağaç ev kapılabilecek çok büyük olmayan ama sağlam bir ağacın olabilir.
nikifor12
17-09-2013, 21:10
Bende bir yardım alabilir miyim ? :) Tekirdağ da babamın bahçesi bulunmakta.Bahçeye yeterince çam ektik. :D Ben biraz daha renkli, çiçekli ,kokulu ,hoş görünümlü bir şeyler dikmek istiyorum. Yardım edebilecek var mı ? Toprak pek fazla kaliteli değil :( Yinede çözüm bulurum ben ona yardım ederseniz çok mutlu olurum
Bu arada kabuklu vede meyve ağaçlarımız da var :) bunların harici sadece görünüş için ağaç istiyorum mesela sarı salkımı gördüm internette :) gerçekten hoş ama yetişir mi hiç bir fikrim yok yine yardımcı olursanız çok mutlu olurum
Proje ödevim varda yardımınız gerek:
1) Bir ağaçtan alınan yaprak örneğinde ki ağır metal oranını nerede ölçtürebiliriz ?
(üniversite **** hastane adı)
2) Hızlı büyüyebilecek ağaç (hatay bölgesinde :eek: )
3) Kısa zamanda kesin üretim alınabilecek uzun yaşamlı bitki ( Domates gibi)
Şimdiden yardımlarınız için teşekkür ediyorum :)
capsaicin
25-01-2015, 12:36
Bu konunun cevabı = Çınar. :) Hızlı büyür, oldukça boylanıp çok geniş tepe yapabilir. Hızlı büyüyüp kısa ömürlü olan çoğu ağacın aksine ömrü de uzundur.
Arkadaşlar merhaba öncelikle Ben sizden bir tavsiye isteyeceğim. Öncelikle bizim bir köyümüz var oraya ağaç ekmek istiyorum. Böyle gölgesinde oturmalık hızlı büyüyen yaprak döken bide dökmeyen bir ağaç önerisi istiyorum Suyumuz var orada. Şimdiden teşekkürler. Köyümüz Adanada bu arada.
Kerem Örenç
02-02-2017, 22:21
Kavak 30-40 metre. söğüt 25-30 metre, pavlonya 12-15 metre(bu ağaç yılda 7-8metrebüyür), meşe 15-25 metre, servi 30-40 metre, ceviz 25-40 metre, gürgen 20-25 metre, kayın 20-30 metre, mango 18-20 metre, kestane 20-35 metre, dut 15-20 metre, akasya 10-30 metre, Çınar 30-40 metre,
ıhlamur 25-30 metre, incir 5-10 metre, armut 15-20 metre ve de en önemlisi sekoyA 80-140 metre arası(bu baya zaman alır) Bu ağaçlar çok güzel gölge yapar.
hakan_ahmet
23-08-2018, 01:39
Selam dostlar.Konuyu okudum ancak çok derdime çare olmadı.14:00 dan 19.:30 kadar güneş alan ve sıcaktan eve giremediğimiz bir evimiz var..hangi ağacı ekersem gölge olur en hızlı hangisi büyür?Katalpa diyenler var,paulownia diyenler var,çınar ıhlamur diyenlerde var.Denenmiş kesin bilginiz var ise yardım bekliyorum.Ev Sakarya Karasu da.. Hangi ağaç ve yılda ne kadar büyür..yeni başladım ağaç işine çok keyifli..keşke bi mekan olsa da yüzyüze bir şeyler paylaşabilsek..Yeri varsa büyük ağaçda almak isterim.Birde kumlu toorak nasıl değiştirilir veya verimli hale gelebilir.Bildiğiniz çelikler veya aşı kursu var mı? Tutun şu fakirin elinden☺️.yakın olan varsa yüzyüze de görüşmek isterim kırar dizimi can kulağı ile dinlerim..şimdiden teşekkürler..
hakan_ahmet
23-08-2018, 01:59
Mesela 30 cm ceviz ve 4 adet yeni çıkan çınar ağacım yılda ne kadar büyürler yeterli bakımı verirsem..teşekkürler..
hakan_ahmet
23-08-2018, 02:16
Mesela resimdeki çamları tavsiye ettiler gölge olsun diye uygun bir cinsidir.
its_just_a_ride
23-08-2018, 23:55
Birçok kez yazılmış ancak pavlonya bu konuda rakipsiz gibi.
hejanurcan
15-05-2020, 06:07
baku de bir evimiz var burasi cok ruzgarli bir yer onerebileceginiz cabuk buyuyen kocaman olan agac varmi?:)
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.