PDA

View Full Version : Mavi Ladin Üretimi

Sayfalar : 1 [2]

ttuzunalp
25-03-2011, 08:21
Çok üzüldüm sayın ttuzunalp kurumasına birçok sebep yol açmış olabilir mesala yerini sevmemiş olabilir, iklime adapte olamamıştır vs... Toprak çok önemli bu ağaçlarda gerçekten, dün Ankara'da Ağaçlandırma ve Erozyon Kontrolu Genel Müdürlüğü'nün bir avm de sergisi vardı şansıma orda çalışan üst düzey bürokratlarla bu konuları zamanım az olmasına rağmen bir kez daha görüştüm ağaç yetiştirme konusu da dahil olmak üzere.

Anlıyorum ancak yolun o kadar başındayız ki ancak yaşaya yaşaya tecrübe edineceğim konuyla ilgili olarak aklımdaki tek soru acaba aynısından yeniden mi dikmeliyim yoksa tekrar dikmemelimiyim?
Gerçekten ağaç işte diyip geçilmiyor başlı başına bence bir ilim bunu iyi anladım :)

ttuzunalp
25-03-2011, 08:33
Bu arada aşılarım patlamak üzere :)

Sanırım yeni sürgünleri bu zamanlarda veriyor ben haziranda sanıyordum fotoğrafları sabırsızlıkla bekliyoruz sayın seaa :)

Emre Kuzu
25-03-2011, 17:35
Yurtdışı bir ibreli formunda rastladığım picea pungens Hoopsi büyüme hızı.

seaa
25-03-2011, 19:44
Sayın ttuzunalp aşılarım ilk sürgünlerini verecek ona göre tutup tutmadığını anlayacağım :)

ozanutku
29-03-2011, 14:36
2009-2010- ve 2011 yılı aşılı Mavi Ladinlerim

hanndan
29-03-2011, 19:38
merhabalar,
komşumuzun bahçesinde bulunan mavi ladinden topladığım kozalakların resimlerini ekledim.formda okuduğuma göre ağacın 40 yıllık olması gerekiyor diye yazılmış.bunları gölge bi yerde kurutsam hiç şansım olmazmı.

Emre Kuzu
29-03-2011, 20:03
merhabalar,
komşumuzun bahçesinde bulunan mavi ladinden topladığım kozalakların resimlerini ekledim.formda okuduğuma göre ağacın 40 yıllık olması gerekiyor diye yazılmış.bunları gölge bi yerde kurutsam hiç şansım olmazmı.

Bunlar mavi servi tohumları daha yeni topladığınıza göre soğuklama ihtiyaçları karşılanmış demektir dursunlar açılacaklar ve içlerinden tohumlar çıkacak sonra uygun toprak karışımına ekersiniz.. Ben hindistan cevizi torfu kullanıyorum tavsiye ederim.

Mavi ladin kozalağı ve tohumları resimdeki gibi olur.

hanndan
29-03-2011, 20:21
sayın kalyon,öncelikle ilginize teşekkürler.bilmedende doğru yolda olduğuma sevindim.komşumuzun bahçesinde o kadar cok varki bunlardan yarın hepsini toplamayamı gitsem acaba.

Emre Kuzu
29-03-2011, 21:35
O kozalakların içinden bayağı tohum çıkıyor. Benden ektim inşallah çıkarlar.

hanndan
29-03-2011, 21:45
inşallah yeşerirler.uzun sürüyo galiba çamgillerin yeşermesi.

Emre Kuzu
29-03-2011, 21:52
Çam tohumları aksine kısa sürede çimlenir ve genelinde çimlenme engeli yoktur çam, ladin servi ayrı ağaçgillerdendir.

ttuzunalp
30-03-2011, 09:05
2009-2010- ve 2011 yılı aşılı Mavi Ladinlerim

Ozan bey gerçekten çok güzel görünüyorlar inşallah hiç fire vermeden hepsi sağlıklı bir şekilde büyürler ...

Yaptığınız işin kutsallığı burda başlıyor...

athena -asena
18-04-2011, 21:26
Geçen ay yaptığım 4 adet mavi ladin aşılarımdan 3 tanesi ibrelerini döktü zannedersem aşılar tutmadı.

cemal.S
19-04-2011, 09:06
Geçen ay yaptığım 4 adet mavi ladin aşılarımdan 3 tanesi ibrelerini döktü zannedersem aşılar tutmadı.

Sayın Asena...!

Yaptığınız aşıların kuruması sakın sizi yıldırmasın. Yazdıklarınızı okuyunca yıllar önceki günlerimi hatırladım. Denemeye devam edin. Aşı hem beceri hemde bir sanat. İşin içine zamanla gözlem ve tecrübelerinizide katarsanız eminim başarılı olacaksınız. Üzgünüm ancak gördüğüm ve okuduğum eksiklerinizi sizinle paylaşmak isterim. Sıcaklık istediği 20-22 derece doğru ancak fazlası zarar verir. Neme gelince sadece ibrelerin değil toprağınında aynı nemde olması gereklidir. Birde yarı gölgeleme isterler diyelim.

Kolay gelsin.

seaa
19-04-2011, 12:06
Benim aşılarımında ibreleri döküldü ama hala bekliyorum tutması için. İbreleri evin içinde havasız kaldığından dolayı döküldü

ttuzunalp
19-04-2011, 13:10
merhaba arkadaşlar

Bende ist leventteki özel bir bankanın bahçesindeki yaklaşık 5 metrelik hopsiden şubat ayında çelik kalemi aldım ve hiçbir uygulama yapmadan sadece derisini soyup toprağa soktum şu an nisandayız sadece bir iki ibre döküldü onun dışında herşey normak sizce tutmuşmudur?

eğer tuttuysa acemi şansı olmalı sevgiler...

athena -asena
19-04-2011, 16:56
Sayın Asena...!

Yaptığınız aşıların kuruması sakın sizi yıldırmasın. Yazdıklarınızı okuyunca yıllar önceki günlerimi hatırladım. Denemeye devam edin. Aşı hem beceri hemde bir sanat. İşin içine zamanla gözlem ve tecrübelerinizide katarsanız eminim başarılı olacaksınız. Üzgünüm ancak gördüğüm ve okuduğum eksiklerinizi sizinle paylaşmak isterim. Sıcaklık istediği 20-22 derece doğru ancak fazlası zarar verir. Neme gelince sadece ibrelerin değil toprağınında aynı nemde olması gereklidir. Birde yarı gölgeleme isterler diyelim.

Kolay gelsin.

Cemal bey merhaba, ilginiz için teşekkürler . Aşıladığım mavi ladinler soba yanan odadaydılar sıcaklık geceleri 14 dereceye düşmüş olabilir normalde 25-30 arasıydı. Günde 4-5 kezde fısfısla ıslatıyodum toprağıda devamlı nemli gibiydi , ama yılmak yok dediğiniz gibi ilk aşıda tuttursaydık çok güzel olacaktı şimdi 1 sene daha bekliyecez aşı için.

athena -asena
19-04-2011, 16:58
Benim aşılarımında ibreleri döküldü ama hala bekliyorum tutması için. İbreleri evin içinde havasız kaldığından dolayı döküldü

Benimkilerde oda içindeydi ondanmı acaba yoksa tutmadığı içinmi.

athena -asena
19-04-2011, 17:30
Arkadaşlar 5-6 mt yüksekliğindeki mavi ladin ağacı başka bir yere nakletmek için hangi ayda sökülmelidir .

ozanutku
20-04-2011, 12:09
1- Ev ortammında hoopsii aşılaması imkansız gibi bir şeydir.Ev içinde uğraşmayın bahçe veya balkonda yapın tutturma şanşınız daha fazla olur( en ideali sera ortamı)

2- Hoopsiden alınan kalemleri toprağa gömüp çelikle üretme yönteminde başarı çok çok düşüktür.Ladin türleri özelliğinden dolayı koparılan dallar uzun süre canlılığını muhafaz eder, hatta toprağa gömmesenizde açıkta bırakın uzun süre aynı şeklide kalır.

3- 5-6 metre boylu Mavi Ladini başka bir yere dikmek için , dikkatli olmak kaydıyla bu mevsimde bile sökülüp yeri değiştirebilir(Şu anki hava şartlarından dolayı) ama en garantisi Kasım- Mart ortasına kadar olan süre , kök yapısından dolayı mavi ladinler pek sorun çıkarmaz ..

athena -asena
20-04-2011, 16:34
1- Ev ortammında hoopsii aşılaması imkansız gibi bir şeydir.Ev içinde uğraşmayın bahçe veya balkonda yapın tutturma şanşınız daha fazla olur( en ideali sera ortamı)

2- Hoopsiden alınan kalemleri toprağa gömüp çelikle üretme yönteminde başarı çok çok düşüktür.Ladin türleri özelliğinden dolayı koparılan dallar uzun süre canlılığını muhafaz eder, hatta toprağa gömmesenizde açıkta bırakın uzun süre aynı şeklide kalır.

3- 5-6 metre boylu Mavi Ladini başka bir yere dikmek için , dikkatli olmak kaydıyla bu mevsimde bile sökülüp yeri değiştirebilir(Şu anki hava şartlarından dolayı) ama en garantisi Kasım- Mart ortasına kadar olan süre , kök yapısından dolayı mavi ladinler pek sorun çıkarmaz ..

Sayın Ozan Utku , bilgiler için çok teşekkürler. Bundan sonraki mavi ladin aşılama işi sera da yapılacak demekki.

cemal.S
20-04-2011, 18:34
Arkadaşlar 5-6 mt yüksekliğindeki mavi ladin ağacı başka bir yere nakletmek için hangi ayda sökülmelidir .

Bana sorarsanız Ekim Kasım Aralık derim. Sökümün profesyonal olması gerekir bu ay kök budaması yapmadan sakın sökmeyiniz. Bitkiyi kaybedebilirsiniz. Yazık olur.

Hangi şehirde bitki önemli tabikii.

Kolay gelsin.

athena -asena
20-04-2011, 20:02
Bana sorarsanız Ekim Kasım Aralık derim. Sökümün profesyonal olması gerekir bu ay kök budaması yapmadan sakın sökmeyiniz. Bitkiyi kaybedebilirsiniz. Yazık olur.

Hangi şehirde bitki önemli tabikii.

Kolay gelsin.

Sayın Cemal S; mavi ladinin bulunduğu yer akçakoca . Bu ay Kök budaması yapmadan sökmeyin demişsiniz , sökmeden budama nasıl yapılacak peki ?

cemal.S
21-04-2011, 08:40
Sayın Cemal S; mavi ladinin bulunduğu yer akçakoca . Bu ay Kök budaması yapmadan sökmeyin demişsiniz , sökmeden budama nasıl yapılacak peki ?

Merhabalar ASENA...!

Profesyonellikten kastım sorduğunuz soruya verilecek cevaptır. Şöyle söyleyelim bu tür değerli bitkilerde söküm yapılmadan belli bir süre önce izdüşüme (Orana) göre ölçülendirilerek kök etrafı açılır ve budama yapılarak uyutulur. Sonra önceden hazırlanan yeni yerine nakledilerek yerleştirilir. Tecrübe ve zamanlama çok önemlidir. Bu aydan kastım bu aylarda yapacağınız kök budamasından sonra Ekim, Kasım, Aralıkta taşınabilirdir. Hemen şimdi zamanı değildir.

Kolay gelsin.

athena -asena
21-04-2011, 17:31
Merhabalar ASENA...!

Profesyonellikten kastım sorduğunuz soruya verilecek cevaptır. Şöyle söyleyelim bu tür değerli bitkilerde söküm yapılmadan belli bir süre önce izdüşüme (Orana) göre ölçülendirilerek kök etrafı açılır ve budama yapılarak uyutulur. Sonra önceden hazırlanan yeni yerine nakledilerek yerleştirilir. Tecrübe ve zamanlama çok önemlidir. Bu aydan kastım bu aylarda yapacağınız kök budamasından sonra Ekim, Kasım, Aralıkta taşınabilirdir. Hemen şimdi zamanı değildir.

Kolay gelsin.

Cemal bey bilgileriniz için çok çok teşekkürler.

ecagli
24-04-2011, 23:49
Merhaba arkadaslar aranıza yeni geldim. Yaklaşık 15 gün önce ektiğim tohumlardan 10 tanesi cimlendi 1-2 cm boyundalar 80 cm boyunda uzun saksının icinde pencere kenarında tutuyorum. Fıs fıs ile 1-2 günde suluyorum. Herhangi bir ilaç atmadım atmam gerekirmi nedersiniz? Topragın nemini nasıl anlayacağım toprak tamamen torfdan ibaret.
Yardımınıza ihtiyacım olacak, form bastan aşağı okudum o yandan şüpheniz olmasın.
Saygılar cevabınızı bekliyorum...

Mine Pakkaner
27-04-2011, 13:40
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?p=793126#post793126 başlığında sulama sorularınızı cevapladım. Hasta olmadıkça ilaç vermenize gerek yok. Acil sorununuz su.

Kolay gelsin.

ozgurey
27-05-2011, 10:41
Merhaba Arkadaşlar,

Sizlere bir sorum var, ama önden kısaca şöyle diyeyim, ben bir "halt" ettim, şimdi ne yapacağımı bilmiyorum :)

Geçenlerde marketten bir paket Anadolu marka mavi ladin tohumu aldım, onu evde güzelce bir saksıya diktim. Daha önceki sekoya tohumu maceramdaki gibi çok azının çimleneceğini düşündüm, o yüzden biraz sık ektim, ama şimdi karşılaştığım durum resimdeki gibi :)

http://i54.tinypic.com/2e241a9.jpg

Bu fotoğrafı bu sabah çektim, ve de hızla büyüyorlar. Acil tavsiyeye ihtiyacım, ne yapmalıyım ? Bunları ne zaman, nasıl ayırmalıyım ?

Yardımlarınızı bekliyorum.

Enver
27-05-2011, 12:41
selamlar
mavi ladinlere bakıyorum.
burada düzce orman işletme müdürlüğü fidanlığında mavi ladin satıyorlar. Ama yaklaşık 40-50 cm boyundaki fidanların renki mavi ile yeşil arası hatta daha çok yeşile kaçmış.
Başka bir yerde mavi ladin bakıyorum. Rengi masmavi.
Bu neden acaba bu konuda fikri olan varmı?

Emre Kuzu
27-05-2011, 12:50
Mavi ladinler soğuk iklim ağacıdır asıl mavilik soğukta ortaya çıkıyor sıcak yerlerde yeşile dönüyor. Bu şekilde hatırlıyorum.

Emre Kuzu
27-05-2011, 12:52
Kabın derinliği ne kadar? Şu an dokunmayacaksınız daha çok yeniler. Gerçek ibreleri çıksın ondan sonra dikkatlice ayırmak lazım.

Emre Kuzu
27-05-2011, 12:53
Birde daha fazla güneş alabilecekleri bir yere koyun biraz fazla boya gitmişler gibi.

ozgurey
27-05-2011, 14:22
Selamlar,

Cevap için çok teşekkür ederim. Kabın derinliği yaklaşık 10cm içindeki çimlendirme torfu. Bu sabah itibari ile tülün arkasından direk güneş alabilecekleri bir yere yerleştirdim. Burada konuştuğum kişiler, fidelerin yer değiştirme işlemi için sonbaharın gelmesini beklememi söylediler, ama açıkçası burada kimse bu işlerden gerçekten anlamıyor.

Ama en azından şimdi ellememem gerektiği konusunda beni uyardığınız için teşekkür ederim, yoksa bu haftasonu bir katliam yapacakmışım :)

Emre Kuzu
27-05-2011, 14:30
Direkt Güneş fazla yakıcı olursa ki cam bunu sağlar fideler kavrulabilir bunada dikkat edin. Yarı gölge bir pencereniz varsa orayada koyabilirsiniz. Ben de çam tohumu çimlendirdim hep dışardalar havalar ısınınca bu işler için en uygunu balkon oluyor kuşlardanda korumak lazım başıboş bir bağlanmış poşet işe yarıyor.

seaa
27-05-2011, 18:08
Gerçekten mavi ladin dediğimiz ancak aşıyla oluyor tohumdan çok zor mavi çıkması

Emre Kuzu
27-05-2011, 18:12
Aşı ilede olsa sıcak iklimde rengi yeşile dönecektir o maviliğin korunması için soğuk iklim gerekiyor bu bitkinin doğal olarak (colorado) bulunduğu yerdeki iklime en uygun iklim karasal iklimdir..

mikail
30-05-2011, 09:40
Özgür Bey, sekoyaların kurtulmasına sevindim. Tabii ki güneşin çok faydası var. Ama sadece güneşi mantar enfeksiyonunun temizlenmesinde kullanmak sakıncalı da. Çünkü bir taraftan fungusu (mantarı) güneşle yok edeyim derken ışık şiddetine hassas olan genç fide de zarar görebilirdi. O nedenle kimyasal mücadeleyi önermiştim.

Eğer fideleriniz kotiledon yapraklarından kurtulup 5-10 cm olmuş ve gerçek yapraklarını çıkarmış sa bir an önce ayrı saksılara şaşırtılmalarında fayda var. Çünkü zaman geçtikçe köklerinin birbiri içerisine yoğun olarak karışmalarından ve ayırma sırasında çok fazla kök zararlanması olacağından dolayı enfeksiyona açık hale gelirler. Hem de zaten köklenme kabiliyeti zaten düşük olan ibreli türlerinde ölüm oranı artar. Tavziyem bir an önce bu fideleri ayırmanız. Bu amaçla
1. Fidelerin hepsini birden toprağını dağıtmadan saksıdan çıkarınız.
2. Temiz bir makas yardımıyla diğerlerinden en uzakta bulunan fideden başlayarak, toprağını dikey doğrultuda makasla keserek yeni saksıya almanız. Bunu yaparken mümkün olduğu kadar kendine ayrıdığınız toprak parçasını dağıtmadan yeni saksıya almanız ve etrafını yeni toprakla desteklemeniz.
3. Aynı işlemi diğer fideler içinde tekrarlamanız.
4. Fideleri ayırdıktan sonra bunlara biraz daha özenle bakmanız gerekecektir. Çünkü bir miktar kök kaybına uğrayacaklardır.
5. Bu nedenle fungusit ile sulamaya devam edebiliriz. Çünkü topraktaki funguslar (mantar) kesim sonucu oluşan açık kök yaralarından fideleri enfekte edebilirler.
6. Aynı zamanda köklerin zararlanması sonucu fidelerde su alımında azalma meydana gelecektir ki, bu da fidelerin ölümüne neden olabilir. O nedenle bir kaç günlüğüne fidelerden aşırı miktarda su kaybını azaltmak ve onlara oransal nemi yüksek bir ortam sağlamak amacıyla, saksılara birer beyaz renkli 1-2 lt hava boşluğu sağlayacak naylon torba geçirmek faydalı olabilir. Doğumda bebeklerin alındıkları küvezler gibi. Ancak 3-4 gün sonra çıkarılmalıdır. Çünkü bilidiğiniz gibi yüksek nem oranı aynı zamanda fungusların gelişimini de arttırır.

İşlerinizde kolaylıklar dilerim.

Emre Kuzu
30-05-2011, 12:53
mikail bey bilgiler için teşekkürler çoğu kişinin işine yarayacaktır. Şaşırttıktan sonra nasıl bir toprak karışımı kullanmalı humus bahçe toprağı dere kumu karışımı olabilir mi?

ttuzunalp
03-06-2011, 12:30
Merhaba Arkadaşlar ;
Yaklaşık 2 ay kadar önce Sayın ozanutku nun gönderdiği mavi ladin oldenburglar o kadar mükemmel çıktı ki burada görüşlerimi paylaşmak istedim şimdi yeni sürgün verdiler görüntülerini en kısa zamanda yükleyeceğim bu kadar kaliteli bir ürün göndereceğini bilseydim balkonumda ki tüm fidanlarımı Hakan beyden alırdım tekrar teşekkürler Hakan bey Saygılarımla...

ttuzunalp
03-06-2011, 12:35
mikail bey bilgiler için teşekkürler çoğu kişinin işine yarayacaktır. Şaşırttıktan sonra nasıl bir toprak karışımı kullanmalı humus bahçe toprağı dere kumu karışımı olabilir mi?

Merhaba sayın kalyon;

Toprak karışımı ideal olarak şu şekilde özetleniyor;
%10 perlit
%10 dere kumu
%10 çam kabuğu
%35 orman toprağı (ormanın içinden alınmış)
%35humuslu torf
Yaklaşık 3 yıldır tüm forumları okuyorum bende oluşan fikir bu şekilde ancak bu fikirlerimi burada çok bilgili ve profesyonel olarak bu işi yapan arkadaşların hoşgörüsüne sığınarak belirtmek isterim.mutlaka ki profesyonel olarak bu işi yapan arkadaşlar daha iyi bilir.Bilgilerinize...
Saygılarımla...

Emre Kuzu
03-06-2011, 12:37
İlginize cevabınıza teşekkürler.

seaa
03-06-2011, 14:51
Sayın ttuzunalp oldenborglarınızın resimlerini sabırsızlıkla bekliyorum

alperenim
09-06-2011, 07:44
Bu ay mavi ladin çeliklemesini deneyeceğim. İnşallah olumlu sonuçlar elde ederim. Başarabilirsem benim için sevindirici olacaktır.

seaa
10-06-2011, 13:08
Dere kumu,mil gibi malzemelerin karışımda bir faydası yok gerçekten artık toprak karışımıma almayacağım dün yine başaramadım toprak karışımı hazırlanmasını.

Emre Kuzu
10-06-2011, 17:57
Dere kumu drenaj için ağır topraklarda gerekli. Toprağı yumuşatmak içinde humus. Humusta torf, talaş vb. oluyor.

seaa
10-06-2011, 18:27
Pomza taşını nerden bulabilirim acaba? Torf içine katıp öyle toprak karışımı yapmayı düşünüyorum.

Emre Kuzu
10-06-2011, 18:46
Benim ibrelilerde kullandığım torf toprak ve dere kumu karışımıdır. Sorun yaşamadım.
Pomza hafif. Dere kumu yerine kullanılabilir dere kumu ağır oluyor. Ankarada araştırmak lazım tarım ziraatçileri.

seaa
10-06-2011, 18:54
Ben o kadar karışım hazırladım torf toprak ve dere kumu özelliklede (mil) toprak balçıklı hale geliyor en son dün o karışımı hazırladım ve suyu inanılmaz tuttu. Gül çeliklerinin olduğu poşetteki sime benzer bir madde vardı onu da kattım karışıma.

Emre Kuzu
10-06-2011, 19:16
Karışım oranlarını uygun yaparsanız balçık olmaz. Dere kumu ful küçük taştan oluşacak. İyice karıştırın. Ve birazda balçık olsun bu sorun yapmaz. Sulamayı uygun tutun yeter.

Emre Kuzu
10-06-2011, 19:24
Size yaptığım bir şeyi anlatayım elimde torf yoktu toprak dere kumu ve küçük küçük odun parçaları vardı ölçüsüz şekilde karıştırıp çam diktim gözlemledim diğer drenajı yüksek topraktakilere nazaran gelişimi yavaştı ama memnundu. Bildiğiniz sulayınca balçık kuruyunca taş gibi oluyordu kaymak tabakanın altı nemli olduğu için sorun olmuyordu. Fazla kendinizi üzmeyin bu konuda eğer çok balçık oluyorsa torfu drenajı arttrın bizimde toprak böyle birebir değilde az katmamız gerekiyor çünkü çok killi torfu ve dere kumunu daha fazla koymamız gerekiyor.

seaa
11-06-2011, 17:13
Bugün Bauhaus taki bahçe dünyasındaki görevli bir ziraat mühendisinden öğrendiğim kadarıyla saksının dibine çakıl taşı koyduktan sonra mil ve toprak karışımını bu taşların üstüne ince bir katman olarak dökmemi ve mil toprağı kullanmamın bir sorun olmayacağını söyledi. Vermikülüt ve mil aslında drenaj için iyi olduğunu benim toprağın üst kısmına yaymamın yanlış olduğunu ayrıca söyledi.

ozanutku
13-06-2011, 08:33
12.Haziran 2011 tarihi itibari ile tohumdan üretim mavi ladinlerimiz boy yaklaşık 2 metreyi geçti, Ağustos ortası yerden sökülüp saksılara alınıp , 15 Ekim den sonra satışa çıkacaklar.

ozanutku
13-06-2011, 08:45
2011 yılı Aşılı Mavi Ladinlerim (Hoopsii-Oldenburg) 20 Şubat - 05 Mart arasında aşılama yapıldı , ve Aşılı Atlas Sedirleri ...

the_mc
13-06-2011, 12:00
dün seaa ile resimleri incelemiştik. teşekkürler ozanutku.

seaa
13-06-2011, 17:44
Büyük mavi ladinler gel beni al diyor Hakan abi :)

ozanutku
14-06-2011, 08:04
Repikaj (Sepetle yere dikim) Aşılı Mavi Ladinler Hoopsii boy 50-60 cm , Aşılı Mavi Ladin Oldenburg- Göknar- Mavi Ladin aynı karede ve 2009 yılında aşıladığım Hoopsiler küçük saksılarda,

Emre Kuzu
21-06-2011, 16:54
Picea pungens 'Spring Ghost'

ecagli
22-06-2011, 14:58
Sayın Ozanutku, Bizim apartmanın bahçesinde ki çam ağaçlarında dün gözlemlerinin sonucunda siyah renkli kabuklu bit vardı, hareket halindeydiler. Bir şey yapmam gerekir mi bir zararları olmaz sa dursunlar nedersiniz ?

ozanutku
23-06-2011, 11:51
Sayın ecağlı;

Kabuklu bitler bitki özsuyunu emerek zarar yaparlar. Bitki besin ve su alamaz. Orta vadede ağır bulaşık bitkiler ölürler. İçiniz rahat etsin diyorsanız zirai ilaç satan bir yerden teknik yardım alabilirsiniz.

ecagli
24-06-2011, 12:41
Sayın Ozanutku, Sizde bulunan ladinlerde bulunan zararlılarla ilgili ne marka ilaç ve kaç tip ilaç kullanıyorsunuz biraz bilginizden faydalanırsak ne mutlu :)

himone
24-06-2011, 21:48
sayın kalyon resimdeki ağaç harika duruyor. Bu ağacın üretimi yapılıyor mu?

ozanutku
25-06-2011, 08:33
Sayın ecağli ;

İsterseniz direk ağacın üstüne püskürterek kullanılan ilaçlardan veya , bitkiye su ile verilen bitki özsuyuna karışarak kabuklu bitlere etki yapan ilaçlardan kullanabilirsiniz.İlaç ismi veremiyorum , zirai marketlerde yardımcı olurlar..

Sayın himone

Sayın kalyonun verdiği resim picea pungens bialobok'a benziyor . Avrupada , Türkiyedeki gibi sarı bitki örtüsü fazla olmadığı için üretim yapılıyor ama ülkemizde fazla tutulan bir tür değil ondan dolayı üretimi bildiğim kadar ile çok nadir.

Emre Kuzu
25-06-2011, 13:21
Türü ben yazmadım http://forums.gardenweb.com/forums/conif/nph-ind.cgi?n=1260 bu siteden alıntı.

Emre Kuzu
25-06-2011, 13:22
Daha ne çeşitler var görseniz sap sarıdan tutun bembeyaza kadar. Verdiğim siteyi incelemenizi tavsiye ederim.

seaa
25-06-2011, 19:09
Bu ağaçlar en sonunda bana bir fidanlık kurdurcak :)

himone
25-06-2011, 20:57
bana mı öyle geliyor bilmiyorum ama ne kadar güzel gözüküyor...

himone
25-06-2011, 20:58
sayın kalyon bu gösterdiğiniz ağacı tohumdan yetiştirebilir miyiz acaba?

seaa
25-06-2011, 21:31
Himone tohumdan yetiştirilen bir tür olmayabilir resimdeki ağaç.

himone
25-06-2011, 22:41
hadi be, kötü oldu. Cidden tohumunu alıp bahçeye atmak isterdim. Birde 308 ile 313 deki resimler aynı mı? Yoksa 308 deki ağaç uçları beyaz mı?

Emre Kuzu
25-06-2011, 22:46
Bence de çok güzel tohumdan böyle bir türün oluştuğunu sanmıyorum. Melez olduğunu düşünüyorum. Bu resmi aldığım yerdekiler genelde koleksiyonculardaki bitkiler uçları beyaza daha yakın sarıya uzak. Tür ismide farklı zaten spring ghost. Türkçede ghost hayalet demek hayaletlerin rengide beyaz gri olarak benimsendiği için böyle bir isim verilmiş olabilir.

Emre Kuzu
25-06-2011, 22:53
Şunuda eklemek istiyorum bu beyazımsı renk sürekli değil adından da anlaşılacağı üzere 'bahar hayaleti' Sadece yeni sürgünlere özgü geçici bir renk sonra o büyüyen sürgünler ana rengini geri alıyorlar.

ttuzunalp
01-07-2011, 09:43

Merhaba Sayın sea,
Tatil sebebiyle fotoğrafları gecikmeli olarak yükleyebildim gecikme sebebiyle özür dilerim.
Bu arada hopsinin fotoğrafınıda yükledim yeni sürgünleri düşüyor bunun sebebi sizce ne olabilir bu arada sayın ozan utku ( hakan bey ) herşey için teşekkürler .
resimler ektedir blg.

ttuzunalp
01-07-2011, 09:47

oldenburg Hakan beye teşekkürler

hopsinin fotğrafı ektedir sizce neden yeni sürgünler düşüyor yardım rica edeceğim çanakkaleye ektiğim oldenburglarda aynı şekilde sürgünlerini düşürdü ve ne yazıkki kaybediyorum :(
yardımlarınızı rica edeceğim syg

seaa
01-07-2011, 13:08
Sayın ttzunalp öncelikle resimler için teşekkür ederim açıkçası aklım ilk olarak saksıdaki toprak karışımına gidiyor. Bizim gibi bu işle amatörce uğraşanlar bu saksıda ağaç büyütmenin zorluğunu yaşıyoruz kaldı ki bu işin üreticileri bile ağaçları saksıda tutmak istemiyorlar o yüzden ağaçlarınızı direk toprağa dikin derim ben onlarca hoopsiyi bu saksılama olayından dolayı kaybettim.

Emre Kuzu
01-07-2011, 13:17
Saksıda yetişecek en doğru ağaçlar doğasında bodur olan en fazla 1, 2 metre boy yapan ibreliler, yapraklılardır. Böyle bir ağaç ağaç 10, 20 yılda ancak 30 cm'ye ulaşabiliyor. Toprak karışımlarıda dert değil drenajı fazla olmayan dağ toprakları.

ttuzunalp
01-07-2011, 13:49
Sayın sea
rica ederim ben ibrelileri özellikle hopsi ve oldenburg ları çok seviyorum malum istanbul şartlarında bahçeli bir evimiz olmaması sebebiyle sevgimi saksıdaki fidanlarıma gösteriyorum drenaj toprak karışımı ışık durumu sulama gübreleme vs o kadar çok ilgileniyorum ki ve araştırıyorum ki inanın topraktan daha fazla ilgi alıyorlar benden dolayısıyla şimdi önerileriniz karşısında düşünüyorum acaba elimdekileri bonzaiye mi çevirsem diye sanıyorum yeni bir heyecan burda başlıyor bonsai volume 1 diyebilirim sanırsam ve forumlardaki bonsai yazışmalarını ezberlemem gerekebilir ne dersiniz doğa dostları bonsaiye heves etmelimiyim?teşekkürler.

Emre Kuzu
01-07-2011, 13:52
Başka fidanlarla başlayıp tecrübe kazandıktan sonra mavi ladine geçebilirsiniz. İlk olarak başlamak için zor bir seçim olur.

ttuzunalp
01-07-2011, 13:56
Bonsai çaşılamalarının çok ilgi,emek ve tecrübe isteyen bir konu olduğunu az çok biliyorum dolayısıyla sanırım en mantıklısı balkonumdaki ibrelileri 80 cm gelinceye kadar büyütüp sonra çanakkaledeki bahçeye dikmek :) bu arada fidancıların hepsi saksıda büyütüyorlar ben niye yapamayayım ki :)
başarbiliriz sayın sea azim etmemiz yeterli :)

Emre Kuzu
01-07-2011, 14:18
Picea pungens globosa (bodur mavi ladin) saksıda yetiştirmeye uygun.

ttuzunalp
01-07-2011, 14:46
Picea pungens globosa (bodur mavi ladin) saksıda yetiştirmeye uygun.

acaba ebay dan bir adet satın alsammı diye düşünüyorum biraz daha fiyat olarak uygun olur sanırsam :)

gerçi 60 ile 90 cm arası oldenburg alıp balkonda yetiştirmeyi düşünüyordum acaba bodurunu almam daha mı mantıklı olur bir fiyat araştırması yapmak lazım.

Emre Kuzu
01-07-2011, 14:51
Ben bu türü istanbulda bulabileceğinizi ihtimal veriyorum araştırmak gerekir. Bodur türü budur saksıda yetişecekse bu türün olması doğru olur.

seaa
01-07-2011, 15:48
Bonsai çaşılamalarının çok ilgi,emek ve tecrübe isteyen bir konu olduğunu az çok biliyorum dolayısıyla sanırım en mantıklısı balkonumdaki ibrelileri 80 cm gelinceye kadar büyütüp sonra çanakkaledeki bahçeye dikmek :) bu arada fidancıların hepsi saksıda büyütüyorlar ben niye yapamayayım ki :)
başarbiliriz sayın sea azim etmemiz yeterli :)

Sayın ttuzunalp elbette azim edelim ama ben Hakan abi den öğrendim kadarıyla ve burdaki peyzaj üzerine çalışanlardan duyduğum kadarıyla saksıda ağaç büyütmek zor ve ağaç gelişimi bakımından açıkçası pek iyi olmuyor saksıda üretim yapmak.

ttuzunalp
04-07-2011, 08:21
Sayın ttuzunalp elbette azim edelim ama ben Hakan abi den öğrendim kadarıyla ve burdaki peyzaj üzerine çalışanlardan duyduğum kadarıyla saksıda ağaç büyütmek zor ve ağaç gelişimi bakımından açıkçası pek iyi olmuyor saksıda üretim yapmak.

Kesinlikle hakan beyin görüşleri doğrudur elbetteki bir çam ağacının saksıda büyümesiyle toprakta kendini salması bir olmayacaktır ancak biz gibi yılın 12 ayı istanbulda çalışan insanlar olarak ağaç sevgimizi maalesefki bu şekilde yaşayabiliyoruz benim düşüncem hopsilerim ve oldenburgları 80 cm e ulaşınca toprağa aekicem şimdilik onların gelişmesini izleyek keyif yapıyorum tüm ağaçların toprakla buluşması dileğimle.
Saygılarımla...

Emre Kuzu
04-07-2011, 12:14
O fidancılar büyük ağaçlar üzerinden yorum yapıyorlar. Minyatür bir ağaç saksıda rahatlıkla yetişir. Türkiyede minyatür ağaç olayı gelişmiş olsa herkes beğendiği ibreliyi veya yapraklıyı saksısında 20 25 yıl yetiştirebilir. Ama maalesef bunlar ileride yaygınlaşacak şeyler. Herkes fidancıdan en büyük boyutlu ağacı en ucuza alma derdinde.

ttuzunalp
06-07-2011, 08:49
O fidancılar büyük ağaçlar üzerinden yorum yapıyorlar. Minyatür bir ağaç saksıda rahatlıkla yetişir. Türkiyede minyatür ağaç olayı gelişmiş olsa herkes beğendiği ibreliyi veya yapraklıyı saksısında 20 25 yıl yetiştirebilir. Ama maalesef bunlar ileride yaygınlaşacak şeyler. Herkes fidancıdan en büyük boyutlu ağacı en ucuza alma derdinde.

Merhaba Sayın Kalyon;

İlk yazıtları sümer tabletlerinin olduğu düşünülürse şöyle bir önerim olacak türkiyede değil minyatür ağaç yetiştirmek daha düne kadar meyve toplarken dallarıyla koparan bir kuşak vardı şu anda ağaçlar nette yazı yazan tüm bireyleri düşündüğümüzde belki 25 belki 50 yıl sonra bile bu siteden bilgi almak ve ağaç yetiştirmek adına çok kişi faydalanacaktır önerim şu; resimlerle beraber bir başlık açılsa ve gün gün ay ay normal bir ağacı minyatüre dönüştürmek için tüm aşamalar resimlerle beraber anlatılsa sanırım 10 yıl sonra bu çalışmanın eseri tüm insanlığa armağan edilmiş görselli bilgi kaynağı olacağı düşüncesindeyim tabi bu büyük emek ve bilgi birikimi gerekiyor ve ben bu sitede bu bilgi kaynağına sahip kişilerin olduğunu biliyorum emek harcayarak bilgisini paylaşacak tüm dostlara selamlar paylaşımlarınızı bekliyoruz.
Saygılarımla.

ozanutku
02-08-2011, 15:09
31.07.2011 tarihi itibari ile tohumdan üretim repikaj Mavi Ladinlerimin fotoları.)

ozanutku
22-08-2011, 10:06
Mavi ladinlerimin 21.08.2011 tarihinde sabah saat 6:00 da çekilmiş fotoğrafları ve bir arkadaşın aşılı mavi ladinleri ( Hoopsii ve globosa )

sey
23-08-2011, 09:57
tebrik ederim çok güzel görünüyorlar

ecagli
23-08-2011, 11:45
Ozan Bey şu boyda ne kadar eder hopsi ler ?

ozanutku
24-08-2011, 08:44
Sayın ecagli :

Fidanların sahibi arkadaş hoopsileri ( 80-100 cm) 200-220 TL arası satmayı düşünüyor.

mustafar
24-08-2011, 08:49
çok sağolun efenim

mirsat
24-08-2011, 08:59
Ladin kozalaklarından tohum alma zamanı nedir acaba. Birde açılmış kozalakların tohumları dökülmüşmüdür.

ttuzunalp
07-09-2011, 16:07
Merhaba Arkadaşlar;

Balkonumda bulunan hopsim direk güneş almıyor sizce gelişmesinde sorun olurmu?

Emre Kuzu
07-09-2011, 18:48
Kendi deneyimimle bildiğim, yazın sıcaklarda saksıdaki mavi ladinin direkt güneş ışığında durmaması gerektiği üzereydi, kavrulabilir. Bendeki ladinde kavrulmuştu.

seaa
07-09-2011, 19:58
Gölgede durması daha iyi şahsen

ttuzunalp
08-09-2011, 08:50
bu sene çanakkaleye ektiğim oldenburglerden birisi kurudu diğeri ise sanıyorum aşırı güneşten fenalık geçiriyordu neyse ki şimdi havalar serinleme başladı umarım kurtulurlar bu arada hopsilerin renginin acaba güneş ışığıyla ilgisi varmıdır?

seaa
08-09-2011, 18:41
Oldenburga yazık olmuş üzüldüm gerçekten bu ağaçlara bir şey olmasını hiç istemiyorum. Hoopsiler yüksek rakım agacıdır o yüzden mavi rengini salgıyla salar, sayın ttuzunalp çanakkale deniz seviyesi olduğu için rakım uygun değildir.

ttuzunalp
09-09-2011, 08:55
İnsan tecrübe edindikçe öğreniyo geçen senelerde ektiğim henüz 25 cm olan hopsilerim gayet iyi durumdalar ve hatta deniz 50 metre olmasına rağmen renklerini görmenizi isterdim sanırım hopsiler dayanıklı ama oldenburglar dayanıksız o sebeple rakımı düşük yerlerde oldenbur çok zor ben hopsiler daha 10 cm ken toprağa ektim umarım kök gelişiminde sorun olmaz bunuda tecrübe edindikçe öğreneceğim :)

liders
26-09-2011, 16:58
arkadaşlar Bitki yetiştiriciliğinde yeniyım. Sivas'ta mavi ladin yetiştirmek istiyorum. Bana adım adım neler yapmam gerek, nelere ihtiyacım var, tohum mu yoksa fide mi? gibi genel bilgiler verirseniz memnun olurum. Bulunduğum yerde farklı birşeyler yapmak istiyorum. Hem doğayı yeşertmek hemde farklılıklarda yetişebiliyoru görmek için. Bilgi birikimlerinizi değerlendirmek isterim. şimdiden teşekkürler.

ttuzunalp
27-09-2011, 09:09
arkadaşlar Bitki yetiştiriciliğinde yeniyım. Sivas'ta mavi ladin yetiştirmek istiyorum. Bana adım adım neler yapmam gerek, nelere ihtiyacım var, tohum mu yoksa fide mi? gibi genel bilgiler verirseniz memnun olurum. Bulunduğum yerde farklı birşeyler yapmak istiyorum. Hem doğayı yeşertmek hemde farklılıklarda yetişebiliyoru görmek için. Bilgi birikimlerinizi değerlendirmek isterim. şimdiden teşekkürler.

Son yıllarda gerek resmi, gerekse özel kuruluşların yeşil alan tesisine yönelik eğilimlerinin artıyor olması, dış mekan süs bitkilerine olan ilgiyi de artırıyor. Ancak talepteki bu artışa karşılık Türkiye’de halen yeterli sayıda süs bitkisi yetiştiricisinin olmaması ve üretim miktarlarının kısıtlılığı ihtiyacın ithalatla karşılanmasını zorunlu kılıyor.
Park-bahçe ve peyzaj düzenlemelerinin önemli aktörlerinden mavi ladin bitkisi de Türkiye’de ağırlıklı olarak ithal edilen bitkiler arasında yer alıyor. Kuzey Amerika’nın batısındaki Kolorado, Utah ve Arizona eyaletlerinde kendiliğinden yetişen mavi ladin, Türkiye’de doğal olarak yetişmiyor. Ancak toprak seçiciliği olmayan bu bitki, ülkemizde rahatlıkla yetiştirilebilecek ağaçlardan biri. Doğal yayılış alanları içerisinde hiçbir şekilde saf orman oluşturmayan ve 2 bin-3 bin metre, dağlık bölgelerde, akarsu kenarlarında veya göl ve bataklık çevrelerinde tekil ya da küçük gruplar halinde görülen bitki, kuru ve fakir topraklara da uyumlu. Bu nedenle mavi ladin, peyzaj çalışmalarında hem görsel güzelliğinin olması, hem de adaptasyon sorunu bulunmadığı için tercih ediliyor.

Yıllar hem ömrünü, hem de değerini artırıyor

Genellikle 30 metre, iyi yetiştirme koşullarında 50 metreye kadar ulaşabilen mavi ladinin gümüş renkli olan yaprakları, bu güzelliklerini 25-30 yaşlarına kadar koruyor. Tohum, aşı, doku kültürü yöntemleriyle üretilen mavi ladinin, tohumdan üretildiği taktirde mavilik oranı yüzde 90′lara çıkabiliyor. Ancak tohumu sertifikalı tohumlardan, orijini belli ve üretici belgeli üreticilerden temin etmek gerekiyor. Sertifikalı tohumlardan elde edilen fidanlar ekonomik anlamda üreticisine kazanç sağlıyor.

kök yapısı bakımından kuvvetli, formu güzel, yaş ve boy orantısı dengeli fidanların tercih edilmesi gerektiğini belirtiyor. Beden, “Ancak profesyoneller bile mavi ladinlerinin kalitesini 3 yıl içinde anlayamaz” uyarısında bulunuyor. Mavi ladin üretiminin geri dönüşünün dördüncü yıldan itibaren başladığını kaydeden Beden, “Yıl geçtikçe değerine değer katar. Ticari getirisi 8 yıl sonra yüksek düzeye çıkar” diyor.

1 dönümlük yatırım maliyeti bin 750 YTL

Mavi ladin fidanı yetiştirmenin maliyetini de çıkaran Abdullah Beden, bir dönüme ortalama olarak 750 adet fidan dikilebileceğini belirtiyor. 0.60 litre saksıda mavi ladinin 1 YTL olduğunu açıklayan Beden, bir dönüm için 750 YTL fidan maliyeti çıkarıyor. Yine 1 dönümün sulama maliyetinin ortalama 500 YTL, fidan dikim işçiliğinin 250 YTL, yerin dikime hazırlanmasının da 250 YTL olduğunu dile getiren Abdullah Beden, toplam yatırım maliyetinin ortalama bin 750 YTL’ye çıktığını söylüyor. Beden, fiyatların yer, su ve iklim şartlarına göre değişebileceğine de işaret ediyor. 1 dönüme en az 450, en fazla bin adet fidan dikilebiliyor.

Mavi ladin fidanının üreticisine getirisi ise 1 dönümde 75 bin YTL’yi buluyor. 5 yıllık yani ortalama 250-300 cm boylanmış bir mavi ladin fidanı, ortalama 100 YTL’den alıcı buluyor. 750 fidan da tanesi 100 YTL’den 75 bin YTL anlamına geliyor. Tabi fidanın yaşı ve boyu uzadıkça bir dönümden elde edilen gelir de 100 bin YTL’leri aşıyor.

10 soruda mavi ladin yetiştiriciliği

1) Mavi ladin nasıl bir bitkidir? Türkiye’de doğal olarak yetişir mi?

- Doğal olarak Kuzey Amerika’nın batısında yetişen bitki, Türkiye’de kendiliğinden yetişmiyor. Çamgiller familyasından olan bu bitki, 30-50 metreye kadar boy, 1.5 metreye kadar da çap yapabiliyor.

2) Bitkinin kozalak-tohumları nasıldır?

- Sarkık, ince, uzun silindirik şekildeki kozalaklar, 6-11 mm uzunlukta olur. Kırmızımsı menekşe renkli kozalaklar 5-7 ay sonunda olgunlaşır. Tohumları siyah, 3-4 mm uzunluğunda, ince, uzundur. Tohum kanadı 10-13 mm olup donuk kahverengidir.

3) Tohumdan nasıl mavi ladin yetiştirilir?

- Tohumlar bir kasaya ekilir, ılık bir yerde bulundurulur. Nisan sonu, mayıs ayı gibi çimlenmesi gerekir.

4) Çimlenen fidanlar ne zaman dikilmeli?

- Çimlenen fidanlar, köklerine zarar verilmeden küçük torba veya tenekelere alınır. 1 yaşına gelince de dikilmek istenen yere dikilebilir.

5) Mavi ladinde çelikleme yapılabilir mi?

- İğne yapraklı türlerde çelik imkansız gibidir. Çelikle de üretim mümkündür ancak bunları yetiştirmek için çok özel şartlar gerekir. Bu konuda profesyonel olarak çalışanlar gerekli toprak harcı ve sera ortamını hazırlayarak üretim yapabilirler ancak çelikle üretimde fire oranı yüksektir.

6) Bir dönüm araziye kaç adet fidan dikilebilir?

- En az 450, en fazla bin adet. İdeal olanı bir dönüme 750 adet mavi ladin fidanı dikilmesidir.

7) Bir dönüm için ne kadarlık maliyet hesaplanmalı?

- Fidan, sulama, işçilik ve yerin hazırlanması gibi kalemler için ortalama bin 750 YTL yatırım maliyeti gerekiyor.

Mavi ladin fidanı yetiştiren merkezlerden Çevre ve Orman Bakanlığı’na bağlı olarak hizmet veren Eskişehir Orman Fidanlığı. Mavi ladin fidan üretimi amacıyla yıllık 2-3 bin adet fidan dikimi yapılan merkezde, üreticiler ve diğer fidanlıkların küçük fidan talebini karşılamak amacıyla da 15 ile 20 bin adet arasında tohumdan 1+0 yaşlı fidan üretiliyor. Mavi ladinin kitlesel dikimden çok peyzaj planlamasında tek veya gruplar halinde kullanıldığını söyleyen Eskişehir İl Çevre ve Orman Müdürlüğü Ağaçlandırma ve Erozyon Kontrolü Şube Müdürü Belkıs Dinç, bu nedenle üretim planlamasının da buna göre yapıldığını belirtiyor. Mavi ladinin tür olarak iklim ve toprak şartları bakımından uyumu kolay bir bitki olduğunu kaydeden Dinç, “Bu nedenle çok sıcak Akdeniz, Ege kıyıları hariç tüm bölgelerimizde rahatlıkla yetişebilir” diyor. Bitkinin tohum ve aşı yoluyla üretildiğini açıklayan Dinç, şöyle devam ediyor: “Tür olarak kanaatkar olmasına rağmen fidan üretiminde fidanın kolayca gelişebileceği uygun toprak şartlarında yetiştirilmesi gerekir. Yani organik maddece zengin, pH’ı fazla yüksek olmayan, kireç oranı düşük, orta bünyeli toprakları tercih eder. Dikim aralığı fidanın söküleceği yaşa göre ayarlanmalı. Ama fidanın rahatça gelişebilmesi için 0,80 x 1,20 m veya 1,0 x 1,20 m gibi aralıklarla dikilmesi uygun olur. İlk yıllarda bu aralık makineli çalışmaya da olarak sağlar.” Tohumdan üretilen fidanların tümünün mavi renkli olmayacağına dikkat çeken Dinç, tohumla üretilen fidanların renklerine göre ayrılarak üretilmesi ve buna bağlı fiyatlandırılmasının hem üretici, hem de tüketiciyi memnun edeceğini belirtiyor.

ttuzunalp
27-09-2011, 09:10
Bu arada bu başlığı baştan okumanızda fayda pek çok mavi ladin üreticisi burada bulunmakta isterseniz iletişimm kurabilirsiniz...

ttuzunalp
30-09-2011, 08:47
Merhaba Arkadaşlar;

Bu sene mayıs ayında 2 adet yaklaşık 2 metre boyunda mavi ladin glavca aldım ve yol kıyısına toprağın üstüne dere kumu koyarak ektim.Merak ettiğim konu şu ;saksıları çok büyüktü ve ağaçlar gerçekten en az 10 yaşındaydı gövde çapı yaklaşık 8-10 cm civarındaydı saksıdan çıkardığımda öyle güçlü kökleri olmuştu ki bıçakla kesmek mümkün olmadı bende kürekle keserek fazlalığı aldım sonra ektim acaba bazı yerlerden okuduğum kadarıyla kalın kökünü salmamış ağaçlar daha makbüldür deniyor ben şimdi bu şekilde ektim acaba köklendirme gübresi koymamama gerek var mı? ve sizce bu ağacın gelişimi büyük aldığım için olumlu mu yoksa olumsuz mu etkilenir?
**** hangi uygulamarı yapmalıyım?
gerçi mavi ladinin 10 yaşından sonra daha hızlı büyüme evresine geçtiği söyleniyor ne dersiniz arkadaşlar sizin tecrübelerinize göre hangisi daha doğru bir fikir olur?
Saygılarımla.

ozanutku
03-10-2011, 08:08
Sayın tüzünalp ;

Mavi Ladin saçak köklü bir ağaç olduğu için ayrıca köklendirme gübresine gerek yok . sadece saksı da oluşan kıvrımlı kökleri kesmeniz yeterli. Kök yapısı itibari ile normal bakımı yapıldğı sürece kolay kolay kuruma yapmaz ,

altınkaynak07
03-10-2011, 10:58
mavi ladin tohumu bu zamanda yapılabilirmi

altınkaynak07
03-10-2011, 11:01
pardon eksik yazmışım ekimi yapılabilirmi demek istemiştim

altınkaynak07
03-10-2011, 11:04
ozan bey merhaba size özel mesaj atmıştım benim posta kutusunda problem var sanırım sorunu giderdim.

altınkaynak07
03-10-2011, 22:05
elinde ithal sağlam tohum olan varmıydı acaba.teşekkürler

ttuzunalp
13-10-2011, 08:12
Sayın Ozanutku ,

Sizin gibi önemli üreticilerimiz olduğu sürece bizlerde iyi yetiştirici belki ilerde iyi birer üretici olabiliriz ilginiz emeğiniz ve bilgilendirmeniz için teşekkür ederim.

Saygılarımla.

ttuzunalp
13-10-2011, 08:14
mavi ladin tohumu bu zamanda yapılabilirmi

Genelde şubat mart nisan gibi çimlendiriliyor tam yaz girişi böylece tohum yaz sonuna kadar ilk gelişimini gerçekleştiriyor.

caner06
18-12-2011, 12:41
Öncelikle kendimi tanıtmak istiyorum ismim Caner, 26 yaşındayım ve Ankara Batıkent'te ikamet ediyorum.
Ağaçlara ilgim nişanlımın 3-4 ay önce Beypazarı'ndan getirdiği karaçam tohumlarını ekmem ile başladı; saksıya ektiğim 5 tohumdan sadece biri çimlendi, o kadar güzel görünüyordu ki ona baktıkça hevesim giderek arttı. Birgün alt komşumuzun küçük şirin kızının ben evde yokken odama girip minik ağacımı kökünden sökmesiyle karaçam yetiştiriciliği son buldu.
Daha önce çok fazla çam ağacını doğaya kazandırma şansım oldu fakat küçücük bir tohuma, ileride çok büyük boyutlara ulaşabilecek bir ağaca dönüşme fırsatı vermek daha keyifli geldi. Bu konuyla ilgili biraz daha bilgi edinmek istedim ve bu siteyle karşılaştım çok faydalı bir site olduğunu düşünüyorum emeği geçen herkese teşekkürler.
Şimdi ise Mavi Ladin yetiştirme işine merak salmış durumdayım mevsimi olmamasına rağmen 3-4 hafta önce ektiğim mavi ladin tohumlarının durumunu sizlerle paylaşmak istedim.
Sizlerden ricam bu aşamadan sonra dikkat etmem gerekenler konusunda beni bilgilendirmenizdir.
Bu mevsimde bu ağaçları yaşatabilirmiyim sizce şansım ne kadar öğrenmek istiyorum.

Enver
28-12-2011, 14:59
tohumdan yetiştirilmiş mavi ladin fideleri ne zaman poşetlere ya da saksıya alınmalı?

bulenttas
28-01-2012, 11:34
arkadaşlar ağaç tohumları arıyorum. mavi ladin ve diğerleri bu tohumlar nasıl yediştirilir bilgisi olan yanıtlarsa sevinirim

serdar75
28-01-2012, 17:09
Arkadaşlar benim gördüğüm en güzel ağaç mavi ladinler.Tabi renkler ve zevkler tartışılmaz ama bana göre çok asil ağaçlar.Size kendi çektiğim fotoğrafları gönderiyorum bakalım beğenecekmisiniz;)

umit07
03-02-2012, 14:41
arkadaşlar aranıza yeni katıldım bende mavi ladin yetiştirmek istiyorum tohumunu nerden bulabilrim aranızda bu işi yapan arkadaşlar yardımcı olabilirler mi

sercan1969
03-02-2012, 14:56
Hevesinizi kırmak istemem ama mavi ladin için yetiştirmek için belkide en uygun olmayan bölgede yaşıyorsunuz.

syılmaz
07-02-2012, 21:25
Hevesinizi kırmak istemem ama mavi ladin için yetiştirmek için belkide en uygun olmayan bölgede yaşıyorsunuz.

Sn. Sercan1969, Antalya deyince insanların aklına deniz kum güneş geliyor ama 1000-1500 arası rakımlı yaylaları da mevcut.

alpishow
03-04-2012, 16:09
merhaba bugün sipariş verdim.mavi ladin tohumları için umutluyum inşallah. bilgilerimizi paylaşarak doğada güzel bir alan aynı zaman da bütçemize küçük bir katkı sağlayabiliriz.bu saatten sonra sizin bilgilerinize istifade edeceğim inşallah muvaffak oluruz bende kendi bilgilerimi ve gözlerimlirimi burada paylaşacağım...büyük yeşil türkiye için hepimize bol şans:)

Hakan_
19-04-2012, 16:14
Merhaba, çimlendirdiğim mavi ladinleri 200 gramlık küçük yoğurt kaplarına almak istiyorum, sizce ufak mı gelir ? 1 sene falan o kaplarda tutmayı düşünüyorum, tabi bozulmazsa..

MazI
19-04-2012, 19:14
arkadaslar daha once bir yerden okuyarak ogrendigim bir teknigi sizlerle paylasmak isterim..Tohumların Genel Cımlendırılmesı ıcın En Uygun Olanı Balık Konan Kopuklerdır Kapaklı Olan Bu Kopukler Kapakları ıle Alınır Derın Kopugun Alt Kısımları Cok ınce Olmak Kaydıylan Delınır ınce Bır Elek Yardımıylan Toprak Elenır Elenen Toprak Kalın Bır Sekılde Dosenır Tohumlar Topraga Serpılır Ve Yıne ınce Elenmıs Toprak ıle ınce Bır Sekılde Kapanır Hafıf Sulanarak Kapak Kapatılır Amac Kopuk ıcerısındekı Hava Sıcaklıgını Esıt Tutmaktır Haftada Bır Tohumlar Kapak Acılarak Kontrol Edılır Tohumlar Cıkmaya Basladıgı Anda Artık Kapak Kapanmaz Yaprakların ısık La Bulusma Vaktı Gelmıstır Bır Reaksıyon Sonucu Yapraklar Kendı Ana Rengıne Donusur Artık ıkıncı Asamaya Gecılmesı Sarttır Kopukten Daha Genıs Bır Kap Alınır Kopuk Bu Kabın ıcıne Konarak Kopugun Yarısına Gelecek Sekılde Su Doldurulur Boylece Yukarıdan Sulamadan Kaynaklanacak Kayıplar Onlenmıs Olur Fıdelerınızın Uygun Durama Geldıgını Dusunuyorsanız Bır Ozel Kalem ıle Kopukten Saksıya Gecısı Yapabılırsınız..

MazI
19-04-2012, 19:17
Merhaba, çimlendirdiğim mavi ladinleri 200 gramlık küçük yoğurt kaplarına almak istiyorum, sizce ufak mı gelir ? 1 sene falan o kaplarda tutmayı düşünüyorum, tabi bozulmazsa..

bence kucuk gelir..buyuk oranda kayıp yasayabilirsiniz...aldıgınız kap nekadar buyuk olursa fideler icin okadar iyi olur...ayrıca tavsiyem elinizdeki kapların altına olabildigince fazla delik acmanız boylece sulama yaptıgınızda koklerin çürümesini ve ölüm oranınıda daha aza indirmis olursunuz..

*değirmenci
28-04-2012, 19:39
10 tane mavi ladin tohumu siparişi vermiştim internetten ektim bakalım çıkacaklarmı umarım bu kez başarılı olurum

athena -asena
20-05-2012, 22:47
Mavi ladinlerim büyüyor.

kartal70
12-06-2012, 12:36
ben mavi ladin yetiştirmek istiyorum hobi olarak. ne yapmalıyım. tohumu nereden temin edeceğim? nasıl bi toprak kullanmalıyım? gübre veya ilaç gereklimi? bana birileri yardım ederse çok memnun kalacağım

ozanutku
13-06-2012, 09:02
Haziran 2012 aşılı mavi ladinlerim ve yeni sürgünleriyle tohumdan üretim repikaj (yere dikim) mavi ladinlerim ,

Uysal01
14-06-2012, 23:53
Sayın ozanutku,
Mavi ladinleriniz harika görünüyor.Aşilıların aşı yaşı kaçtır acaba.onların büyümeleri aşısızlarla aynımıdır.
Geçen yıl aşı denemelerimiz oldu ama başarısız olduk.

ozanutku
15-06-2012, 08:11
Sayın uysal01 aşılar bu senenin aşıları Mart ayında yapıldı, Aşılıların büyümesi biraz daha uzun zaman alıyor , aşağıdaki fotolarda geçen sene aşıladığımız mavi ladinlere ait

*değirmenci
20-06-2012, 17:51
arkadaşlar bugün 3. denememi yapıyorum ilk 2 denememde başarısız oldum. Bugün "sveryverts" marka hollandadan ithal mavi ladin tohumu siparişim geldi içinde 25 tohum çıktı ve boyutları 5-6 mm, açık kahverengi ve kabuklu
Bu siteden ve internetten öğrendiğim kadarıyla;

1)Tohumların serpileceği taban için torf+bahçe toprağı(kumlu) karıştırdım.
2)Tohumları üzerine serpiştirdim ve üzerine de 3-4 mm kalınlığında torf eledim ve sisleme yöntemiyle toprağı nemlendirdim.
3)Son olarak nem miktarını arttırmak amacıyla ektiğim geniş kasanın üstünü naylon poşetle örttüm.

İlk iki denememde başarısız olduğum için artık olmasını istiyorum çimlendirene kadar durmayacağım :) Sizce yanlış yaptığım birşey var mı?

Ali Emiroğlu
25-07-2012, 15:54
Hakan bey aşılarınız ve fidanlarınız çok güzel olmuşlar 41 kere maşallah...

Ali Emiroğlu
25-07-2012, 16:12
Bu yıl mart ayında yaptığımız hoopsii aşıları...

MazI
14-08-2012, 15:20
arkadaşlar bugün 3. denememi yapıyorum ilk 2 denememde başarısız oldum. Bugün "sveryverts" marka hollandadan ithal mavi ladin tohumu siparişim geldi içinde 25 tohum çıktı ve boyutları 5-6 mm, açık kahverengi ve kabuklu
Bu siteden ve internetten öğrendiğim kadarıyla;

1)Tohumların serpileceği taban için torf+bahçe toprağı(kumlu) karıştırdım.
2)Tohumları üzerine serpiştirdim ve üzerine de 3-4 mm kalınlığında torf eledim ve sisleme yöntemiyle toprağı nemlendirdim.
3)Son olarak nem miktarını arttırmak amacıyla ektiğim geniş kasanın üstünü naylon poşetle örttüm.

İlk iki denememde başarısız olduğum için artık olmasını istiyorum çimlendirene kadar durmayacağım :) Sizce yanlış yaptığım birşey var mı?

hocam cok sulama yaparak tohumları curutuyo olabilirsiniz...zaten torf suyu muhafaza eden bir toprak turu bence tohumların ustunu torf yerine saksı topragı ile kapatmanız daha iyi olur...

Ali Emiroğlu
26-11-2012, 23:53
3 yaşlı ve 2 yaşlı aşılı mavi ladinler.

gökhan07
19-12-2012, 10:46
3 yaşlı ve 2 yaşlı aşılı mavi ladinler.
Fidanlarınız çok sağlıklı gözüküyor. Nazar değmesin.

s.serdar
19-12-2012, 12:23
Kuzey Amerika’nın batısındaki Kolorado, Utah ve Arizona eyaletlerinde kendiliğinden yetişen mavi ladin, Türkiye’de doğal olarak yetişmiyor. Ancak toprak seçiciliği olmayan bu bitki, ülkemizde rahatlıkla yetiştirilebilecek ağaçlardan biri. Doğal yayılış alanları içerisinde hiçbir şekilde saf orman oluşturmayan ve 2 bin-3 bin metre, dağlık bölgelerde, akarsu kenarlarında veya göl ve bataklık çevrelerinde tekil ya da küçük gruplar halinde görülen bitki, kuru ve fakir topraklara da uyumlu. Bu nedenle mavi ladin, peyzaj çalışmalarında hem görsel güzelliğinin olması, hem de adaptasyon sorunu bulunmadığı için tercih ediliyor.

Hocam bilmediğimden soruyorum. Gerçekten 3.000 metrede yaşıyor mu bu ağaç ?

Coğrafya derslerinde istisnalar hariç orman üst sınırının 2.500 metre kadar olduğu öğretilmişti de.

ulubatlı03
27-01-2013, 01:40
mavi ladinde yanaştırma aşı yapıldığını biliyorum.ama aşı zamanını nasıl ayarlamam gerekiyor.yardımcı olursanız sevinirim.aşı yaptım ve tutturdum ama amoterce oldu..

fatmalsy
14-02-2013, 21:27
arkadaşlar merhaba elimde 3000 adet 40-50 cm mavi ladin bulunmaktadır.ilgilenen varsa lütfen bana mesaj atsın

sedatkso
15-02-2013, 10:01
Bu yıl mart ayında yaptığımız hoopsii aşıları...
hocam saygılar satıyorsunuz fıdancısınız galıba adresı alabılırmıyım bırde telefon saygılar

sadecegeçen
20-02-2013, 21:26
Mavi ladinlerim büyüyor.

Gerçekten mavilerini görmesem kendimi renk körü sanacağım :))) tohum siparişi vermeye korkuyorum kimisi mavi kimisi yeşil.

Uysal01
22-02-2013, 18:36
Tohumdan üretilen mavi ladinlerde renk sapması çok uluyor.Adı mavi kendisi yeşil.Mavilik oranlarında bile çok farklılıklar görülmekte.

alabula
23-02-2013, 23:21
Arkadaşlar merhaba,

Antalya'da mavi ladin yetişirmeyi deneyen var mı acaba daha önce. Tamamen sahilde değil ancak 600 rakımlı bir bölgede yetiştirebilme olanağım nedir acaba?

Fagus Sylvatica
24-02-2013, 02:18
Merhaba, mavi ladinin çok yavaş büyüyen bir ağaç olduğunu duymuştum, bu ne kadar doğru? Ona göre yetiştireceğim de.

gökhan07
03-03-2013, 22:59
Sayın alabula 600 metre rakımda mavi ladin yetiştirebilirsiniz. Problem yaşayacağınızı zannetmiyorum. İklim Akdeniz iklimide olsa 600 rakım bence uygun.

umurtuncer
18-03-2013, 12:08
Merhabalar, öncelikle forumu çok uzun yıllardır takip ediyorum ama bu benim ilk yazım. Dün akşam eve gelirken kapının önünde kesilmiş ve çöpe atılmış çok sağlıklı gözüken 2 metreden uzun bir mavi ladin gördüm o kadar üzüldüm ki ne yapabilirim diye düşündüm çelikle üretilmediğini forumda okumuştum ama şansımı denemek istedim hemen bahçe makasımı alarak aşağıya inip tepe noktalarından dallarını kestim hayır köküyle çıkarılsa kazma kürek girişip bahçeye dikeceğim ama resmen elektrikli testere ile kesilmiş. Evde ne kadar saksı varsa kestiğim dallarını ne bulduysam ona diktim acaba başarılı olabilmek için ne yapmam gerekiyor. O kadar üzüldüm ki yaşadığını ve köklendiğini görsem başka bir şey istemeyeceğim.

Tayfunyıldız
27-03-2013, 16:21
İnşallah sonuç alırsın arkadaşım

kana06
01-04-2013, 00:24
Merhabalar, öncelikle forumu çok uzun yıllardır takip ediyorum ama bu benim ilk yazım. Dün akşam eve gelirken kapının önünde kesilmiş ve çöpe atılmış çok sağlıklı gözüken 2 metreden uzun bir mavi ladin gördüm o kadar üzüldüm ki ne yapabilirim diye düşündüm çelikle üretilmediğini forumda okumuştum ama şansımı denemek istedim hemen bahçe makasımı alarak aşağıya inip tepe noktalarından dallarını kestim hayır köküyle çıkarılsa kazma kürek girişip bahçeye dikeceğim ama resmen elektrikli testere ile kesilmiş. Evde ne kadar saksı varsa kestiğim dallarını ne bulduysam ona diktim acaba başarılı olabilmek için ne yapmam gerekiyor. O kadar üzüldüm ki yaşadığını ve köklendiğini görsem başka bir şey istemeyeceğim.

Selamlar, öncelikle yazıma 'o ağacı kesip atan en kısa zamanda ettiğini bulsun !' diyerek başlıyorum, keşke ilk yazdığınız gün görseydim belki hala işe yarar : sitede bazı üyelerde köklendirme hormonu olduğunu zaman zaman yazılarda okuyorum, belki çelikleri çıkarıp alttan 3-4 cm kesip hala dokuları canlıysa köklendirme tozu( hormonu ) ile köklendirebilirsiniz, her ağaçta işe yarıyor mu bilmiyorum ama bir öneri....Başkası görse doğrayıp balkonda kuruturdu yazın mangal tutuşturmak için .....göçebelikten yerleşiğe geçeli yaklaşık 1000 yıl oldu ama hala yeşili koruma yaşatma kültürünü edinemedik maalesef......Duyarlı insanları ve çabalarını okudukça duydukça motivasyonumuz artıyor, sağlıcakla kalın.....Saygılarımla.....

Ali Emiroğlu
29-04-2013, 15:08
2013 yılı aşılı mavi ladin çalışmalarımız..

tevfikerkan
19-06-2013, 21:28
Merhaba.yaklaşık 1,5 metre boyunda 5 tane mavi ladin aldım.Bunları geçen hafta İstanbul siliriye diktim.hergün sulamaya çalışıyorum.kendilerine gelsinler diye henüz gübre vermedim.silivrinin byciler köyüne yakın bir yerdeyiz burda her taraf orman.
Bu arada saksıları zaten çok büyüktü dikerken fazla derin kazmadım.
silivri civarında mavi ladin yetiştiren var mı? önerileri nelerdir?
Teşekkürler.

berkay.
02-07-2013, 12:43
ben ladin tohumlarını okullar kapandığında ekmiştim ama hala çimlenmedi ne yapmam gerek birileri yardımcı olabilirmi

berkay.
21-07-2013, 11:24
tohumları çıkardım filizlenme yoktu ama 1 tanesi sanki biraz açılmaya başlamıştı tekrar ektim strç ile kapatıp sera etkisimi yaratayım yoksa açıktamı bırakayım acil yardım istiyorum lütfen

berkay.
21-07-2013, 14:05
cevap verin lütfen

berkay.
23-07-2013, 17:03
kimse yokmu

Uysal01
23-07-2013, 17:50
Sayın Berkay,
Okullar kapanalı bir buçuk aya yaklaşıyor,bu sürede bir tanede çimlenmemişse,acaba sorun tohumda olabilir mi,Ladin tohumları 25-30 günde çikmaları gerekir.
Eğer topraği sulamışsanız ve tohum derinde değilse çıkması lazım,derindeyse çürümüşdür.
Toprak sulanmamışsa tohum kurudur ve yüzeyi nemlendrin birkaç gün daha bekleyin.Hala çıkmazsa o zaman tohumdan olabilir.
Üzülmeyin denemelerinize devam edin.

jannysary
30-03-2014, 17:45
merhabalar, 15 mart (2014) tarihinde saksıya mavi ladin tohumu ektim. resimde görüldüğü gibi çimlendiler. (resmin tarihi 30 mart)

Fakat forumda gördüğüm kadarıyla farklı bir bitki ektiğimden şüphelendim. bilgi sahibi arkadaşlardan yardım rica ediyorum, gerçekten m. ladin mi ekmişim :))

ayrıca dar alana çok sık ekim yaptığımı fark ettim. sorun olmaması için ne yapmalıyım? şimdiden teşekkürler

gökhan07
30-03-2014, 22:29
Büyük ihtimalle mavi ladin tohumları. Çökerten hastalığına dikkat edin.

jannysary
31-03-2014, 22:35
teşekkürler, çökerten hastalığını resimden mi anladınız? yoksa her ihtimale karşı mı söylediniz? bunun için önerilen bir ilaç var mıdır?

gökhan07
31-03-2014, 23:07
Sayın jannysary, şuan bir hastalık belirtisi yok, tedbir amaçlı söyledim.
Damping off hastalığı ibrelilerde genelde ph'sı yüksek topraklarda görülür.
Tohum ekimi yapmadan önce tohumları ilaçlaya bilirdiniz.
Bunun ile ilgili mantar ilaçlarını zirai ilaç satan yerlerden temin edebilirsiniz. Mantarlar genellikle nem ve sıcaklığın bir araya gelmesiyle oluşur.

Eğer evin içerisin de ise, sulamasına ve ısıya dikkat edin (çok sıcak yerde tutmayın, kalorifer peteği gibi) ayrıca gövde kısmı odunlaşıncaya kadar güneşten koruyun.(Perde arkasından gelen güneş yeterli olacaktır) Dış mekana alacağınız zaman hemen dışarı çıkartıp bırakmayın. 1 hafta- 10 gün gündüzleri dışarı geceleri içeri alın, tabi ki havalar iyice ısındıktan sonra.
45 M türevi mantar ilaçlarından kullanabilirsiniz düşüncesindeyim.
Siz yinede zirai ilaç satan yerlere de sorun belki başka mantar ilaçları da önerebilirler.
Kolay gelsin.

jannysary
05-04-2014, 11:54
teşekkür ederim, yararlı oldu

jannysary
02-08-2014, 11:38
merhaba,
mart ayından beri büyütmeye çalıştığım ladin filizlerinde sararma başladı.(resimdeki gibi)
acaba güneşin altında fazla kaldığı için olabilir mi?
haftada 2-3 kez su veriyorum.
fikri olan var mı?

sekerci88
16-04-2015, 22:02
Cek Cumhuriyeti Prag'da yasıyorum. Bir donum ciftlik arazisi aldım.Amator sayılacak seviyede bilgim var fakat bu siteden son 1-2 hafta icerisinde cok sey ogrendım. 3 senelik surecek bir plan sonunda ciftligimi olusturmak istiyorum. Merakım sadece ibreli agaclar. Cicek kısımlarını makyaz kısımlarını esım ılgılenecek :D

Buradan edindigim bilgilere gore celik ile leylandi uretimini ve mavi servi kalem asılama yontemini denemek istiyorum. Bu hafta sonu kendimce kücük bir sera yapıyorum. İcinde Leylandi ve Mavi Ladin uretmek. Uretimlerindeki puf noktaların hepsini okuyarak ogrendim fakat aklıma takılan tek sey var.

Mavi ladin uretmek icin anac govdeyi Batı Ladını secmek gerek diye bilgi edindim. Benim arazinin yamacında cok buyuk ladin ormanları var. Onların diplerinde yetişen fidanlardan asılamayı denesem tutar mı yoksa illaki fidancıdan Batı ladini fidanı mı almamı onerirsiniz?

Rtanyel
11-06-2016, 17:57
Herkese merhaba, benim öğrenmek istediğim Mavi Ladin alaca gölgede yetişirmi ? İşin aslı, kapama Pawlonia bahçesinin altını değerlendirmek için, alaca gölgede, kolay yetişebilecek, fazla bakım istemeyecek ağaç tülerini araştırıyorum, yardımcı olanlara şimdiden teşekkür ederim...

mehmet0791
23-10-2016, 21:49
https://www.youtube.com/watch?v=GrSCw1A-bBo

mehmet0791
02-04-2017, 15:34
https://www.youtube.com/watch?v=SM38BxJJDdw

mehmet0791
30-04-2017, 17:15
https://www.youtube.com/watch?v=SM38BxJJDdw

mehmet0791
30-04-2017, 17:16
https://www.youtube.com/watch?v=76PxMrrmEAI

mehmet0791
30-04-2017, 17:17
https://www.youtube.com/watch?v=76PxMrrmEAI

mehmet0791
03-05-2017, 22:09
https://www.youtube.com/watch?v=hPBIRQdkrBA

mehmet0791
04-05-2017, 10:02
https://www.youtube.com/watch?v=SUs0VygRIME

mehmet0791
16-05-2017, 22:58
https://www.youtube.com/watch?v=xqBY9485M8I

mehmet0791
24-05-2017, 11:15
https://www.youtube.com/watch?v=-p-RQNmZjR4

w4rsoul
09-04-2018, 21:01
Merhaba arkadaslar, gecenlerde internetten aldigim mavi ladin tohumlarini direk toprak dolu kucuk viyollere attim 25 tohumdan yaklasik 15 kadar ciendi fakat parmak buyuklugune gelince boyunlarini bukmeye basladilar ve hemen hemen yarisi okdu elimde 5 kadar cim kaldi sikinti ne omabilir sizce acaba???

w4rsoul
10-04-2018, 10:25
https://i.hizliresim.com/2J091O.jpg (https://hizliresim.com/2J091O)

https://i.hizliresim.com/BLBAPG.jpg (https://hizliresim.com/BLBAPG)

Bunlarda son cimlenenler vitam vs eksiklikmivar acaba bi kac hafta sonra boyunlarini bukuyorlar

Doku_Kültürcü
10-04-2018, 11:31
https://i.hizliresim.com/2J091O.jpg (https://hizliresim.com/2J091O)

https://i.hizliresim.com/BLBAPG.jpg (https://hizliresim.com/BLBAPG)

Bunlarda son cimlenenler vitam vs eksiklikmivar acaba bi kac hafta sonra boyunlarini bukuyorlar
Sistemik bir fungisit ile ilaçlayın, mesela Hektaş firmasının Ceres
ürünü gibi.

w4rsoul
10-04-2018, 11:36
Oncelikle cevabiniz icin tesekkurler, Pomarsol fort faydasi omur
U acaba

Doku_Kültürcü
10-04-2018, 15:39
Oncelikle cevabiniz icin tesekkurler, Pomarsol fort faydasi omur
U acaba

Eğer, tohumları ekmeden önce Pomarsol içeren su içerisinde bekletmiş olsaydınız işe yarardı. Pomarsol, sistemik bir kimyasal değil, bu nedenle bitki bünyesine girmiş olan küf üzerine bir etkisi olmaz. Sistemik bir tarım ilacı kullanmanız gerekiyor.

alperdemircan
29-06-2018, 18:40
Mavi ladinler mevsimsel olarak renk tonunda normal çam yeşiline dönme durumları olduğunu duydum, bu bilgi doğru mu? Yoksa her mevsimde aynı renk tonunda mı oluyor alıntı yapabilir misiniz?

mehmet0791
30-06-2018, 20:32
https://www.youtube.com/watch?v=2EGCUhleJ7U

devrann
06-01-2019, 20:01
https://www.ogm.gov.tr/Lists/Duyurular/Attachments/899/2018%20Y%C4%B1l%C4%B1%20Fidan%20ve%20Tohum%20Sat%C 4%B1%C5%9F%20Fiyatlar%C4%B1.pdf
Ogm fiyat listesi çok ucuz gibi,yani tohum çimlendirmeyle uğraşmak yerine fide almak daha mantıklı.aşılı 1+3,2+3 yaş üstündeki fideleri 20,85'e satıyorlar.

Doku_Kültürcü
06-01-2019, 21:28
https://www.ogm.gov.tr/Lists/Duyurular/Attachments/899/2018%20Y%C4%B1l%C4%B1%20Fidan%20ve%20Tohum%20Sat%C 4%B1%C5%9F%20Fiyatlar%C4%B1.pdf
Ogm fiyat listesi çok ucuz gibi,yani tohum çimlendirmeyle uğraşmak yerine fide almak daha mantıklı.aşılı 1+3,2+3 yaş üstündeki fideleri 20,85'e satıyorlar.
Geçen sene e-posta ( halilsolak@ogm.gov.tr )gönderip havale için banka hesap numarası istedim ama yanıt vermediler.

burhan288
20-01-2019, 11:26
Geçen sene e-posta ( halilsolak@ogm.gov.tr )gönderip havale için banka hesap numarası istedim ama yanıt vermediler.

Hocam bakanlık birimlerine bu fiyatlardan veriyorlar anladığım kadarıyla, dışarıya satış olduğunu sanmıyorum

chelik26
20-01-2019, 13:20
Dışarıya satış var diye biliyorum. 3 ay önce bir teknikerden ceviz fidanı istemiştim. Tmm hallederim dedi. Kaç tane dedi, 150 kadar deyince o zaman ücretli alman lazım o kadar ben veremem dedi. sonra 150 den vazgeçtim(parasından dolayı değil vzgeçmem), sonra 20-25 tane 2 yaşında tohumdan çıkma fidan parasız tedarik etti.
Yani satıldığını biliyorum ama fiyatlar hakkında net bilgim yok.

Doku_Kültürcü
20-01-2019, 14:05
Hocam bakanlık birimlerine bu fiyatlardan veriyorlar anladığım kadarıyla, dışarıya satış olduğunu sanmıyorum

Daha önce Orman Tohumdan, havale yapıp tohum satın almıştım.

chelik26
22-01-2019, 10:45
686344

686345

Dün ilimizde bulunan tarım ilaçları satan bir yerden, çelik köklendirici olarak bu ürünü aldım. Web sitesine girdim ürünü bulamadım. bu ürünün rootgrow yabancı olanını buldum aklım karıştı. üretici firmayı aradım rootgrower bizim ürünümz dedi. dedim rootgrow un izinli yerli üretimimi yok dediler kendi ürünümüz. Şaşrıdım doğrusu.
Bu ürünü daha önce kullanan, bilgisi olan varmı acaba?

chelik26
24-01-2019, 10:21
686412

686413

Ağacın aslı..

686414

686415

Kopan dalların çeliklenip köklenmeye bırakılmış halleri

1 Hafta 10 gün önce yağan karın etkisi ile mavi servi ağacımıdan 1.5 metre kırılmış, komşu da çöpe atmış bende aldım bahçe yaptığım yere koydum, nihayet bu gün hava biraz düzelince yukarıdaki resimdeki kök geliştirici ile 10-12 ye parçaladığımı kırık dalı içine batırıp sonra resimdeki gibi toprağa gömdüm bakalım sonuç ne olacak umarım köklenirlerde 12 ağaç fidanım olur.

chelik26
27-01-2019, 12:49
Bu gün yine çelikleme yaptım. Ana ağacımız herhalde 10 yaşında falandır. En alttan başparmağım kalınlığında 2 dalı kestim. Kestiğim dalı 4 parçaya ayırdım. Güçlü olup ağaçlanmaya başlayan yan dalları ayırdım. alt taraf 10-15cm kadar dalları tüm kestim.kalan dalları iyice kısalttım. Ve yine yukarıdaki resimdeki roortgrower dan uygulayarak daire şeklinde toprağa dizip köklenecek kısımları toprak ile kapattım ve can suyu verdim. +/- 20 çelik. Bu yılı eğer köklenirlerse kasıma kadar bu yerlerinde geçirecekler. Yok köklenmezlerde ölürlerse demekki bu ağaç çelikle çoğalmıyor diyeceğim.

686522

686523

686524

686525

mesinl
26-04-2020, 18:53
Bu gün yine çelikleme yaptım. Ana ağacımız herhalde 10 yaşında falandır. En alttan başparmağım kalınlığında 2 dalı kestim. Kestiğim dalı 4 parçaya ayırdım. Güçlü olup ağaçlanmaya başlayan yan dalları ayırdım. alt taraf 10-15cm kadar dalları tüm kestim.kalan dalları iyice kısalttım. Ve yine yukarıdaki resimdeki roortgrower dan uygulayarak daire şeklinde toprağa dizip köklenecek kısımları toprak ile kapattım ve can suyu verdim. +/- 20 çelik. Bu yılı eğer köklenirlerse kasıma kadar bu yerlerinde geçirecekler. Yok köklenmezlerde ölürlerse demekki bu ağaç çelikle çoğalmıyor diyeceğim.

bir sonuç alabildiniz mi acaba?

aydin_008
25-08-2024, 17:59
picea pungens
büyüdükçe, eski hallerine baktıkça mutlu ediyor
bir önceki resimden 3 ay sonraki hali
17.09.06 da çekildi.
3787

webcam le ancak bu kadar kaliteli olabiliyor

3788

Seneler geçmiş ama söyleyeyim. Bu maalesef mavi ladin değil mavi selvidir. Ben de yetiştirdim tohumdan. Şimdiki hali nasıl, büyük ihtimal kocaman bir ağaç olmuştur.