PDA

View Full Version : Arap Fulü, Ful (Clerodendrum Fragrans)

navypety
20-05-2008, 22:30
Arkadaşlar amatör olarak arap fulü yetiştiriyorum..ilgilenen arkadaşlarla sohbet edebilirim.saygılarımla

omar
10-06-2008, 16:08
Her ne kadar Ful olarak bilsemde C.Fragrans'ı ayrı bir başlık ile izlemek daha isabetli olacak sanırım.
Farklı isimler ile anılan (Arap fulü, Afrika Fulü, Ful) C.Fragrans, Arap yasemininden (Jasmiminum Sambac) biraz daha limoni kokusu, uzun ve genelde düz gövdesi, karşılıklı yapılanmış iri kalp şeklinde yaprakları ve gövde bitiminde oluşan çoklu çiçek kümesi ile farklı bir yapı sergiliyor.
Önemli bir özelliği; ovuşturulduğunda insanların yüzünü buruşturan yaprağının kokusu...
Bahçenizde **** saksınızda tek bir dal, kısa bir sürede çoğalarak bitki kümesine dönüşebilir.

ilknur aşık
13-06-2008, 12:02
Sn omar
Bu bitkinin bakımı ile ilgili bilginiz var ise bizimle paylaşırmısınız?
Geçen hafta bir aile dostumuz ful diye bu çiçeği bana hediye göndermiş. Ben de ne olduğunu hiç bilemediğimden ne yapacağımı bilemedim. Güneşimi sever, gölgeyi mi? Çok mu sulanmak ister azmı? Hiç bir fikrim yok.

Todor
13-06-2008, 15:05
Latincesi: Clerodendrum philippinum
Sinonimleri: Clerodendrum fragrans pleniflorum, Clerodendrum chinense, Volkameria fragrans

Anavatan: Çin, Japonya
Boy: 3 m kadar boylanabilir.
Işık: Güneş/ yarı gölge
Sulama: düzenli sulama
Çiçek rengi: Pembe/ beyaz

Özellikle gün batımında yoğun kokulu, kelebekler ve arı kuşları için cezbedici.
Toprakaltı organları ile ürer. Yayılıcı olabilir.

Diyor yabancı kaynaklar.

darkfriairs
14-06-2008, 17:51
Nasıl bir bitki bu?

omar
16-06-2008, 10:33
Sn.İlknur aşık,
Ben direkt güneş ışığı almayan yerde ve sabah akşam toprağı devamlı nemli kalacak şekilde suluyorum. Ayrıca 15 günde bir defa da sıvı gübre veriyorum. Şimdilik keyifle boy atıyorlar; yaprakları 20-25 cm. boyuda 1 metreye ulaştı. Önemli bir nokta da yaprak bitiminde şekerimsi bir salgı, karıncaları böcekleri çekiyor. Sabırsızlıkla çiçeklenmesini bekliyorum.

smiy
07-07-2008, 22:07
Arkadaşlar bende bu çiçekten edinmek istiyorum nasıl elde edebilirim acaba bir fikri olan var mı? Burada bulamadım.

Günüm
07-07-2008, 22:32
Sevgili Smiy gibi ben de bu çiçeği epeyidir bulmaya çalışıyorum.
Tedarik edebileceğimiz bir sera var mı acaba?

Passion
28-07-2008, 13:33
Bu çiçekle ilgili daha önce Ful başlığı adı altında yazıyordum. Ben de bu çiçeğin adını Ful diye biliyordum. Sonra öğrendim ki Arap Fulü imiş. Bende en az 5-6 senedir yetiştiriyorum bu çiçeği. Geçen sene çok güzel çiçekler açmıştı. Hem sabah hem de güneş batmasına yakın güneş alan bir yerde idi. Yani çok yakmayan güneşleri alıyordu. Susuzluğa dayanamayan bir bitki. Sıcak memlekette iseniz suyuna dikkat etmelisiniz.

Bu sene de yine sabah güneşini alan , kalan bütün gün gölgede olan bir yerde dışarıda duruyor. Kışın eve alıyorum pencere kenarına. Kışında tomurcuklandı fakat havaların soğukluğundan tomurcuklar kurudu döküldü. Belki kaloriferli evlerde kışında açabilir. Yaz başında bir ara yaprakları çok sarardı. 4 senedir aynı saksıda olduğundan , Sn. Omar'ın tavsiyesine uyarak toprağını zenginleştirmeye çalıştım. Biraz toprak takviyesi yaptım. Geçen sene yaptığım gibi dibine domates , kabak artıklarını koydum. Çiviler ve demir parçaları koydum toprağına. Bazen limon tuzlu su veriyorum. Anladığım kadarıyla yasemin, ful türleri asitli toprağı seviyor.

Kökleri saksıyı bayağı sardı. Boyu bu sene arkadaşlara vermek için çok budadığım için şu anda olması gerekenden daha kısa. Keşke burada kışın donmasa bahçeye ekerdim ama dona dayanıksız. Yeni saksıya filizlerinden 2 tane fideledim. Yeniden yetiştirmem lazım.

Benim arap fulü şu anda da tomurcuklanmaya başladı. Burada fotoğraflarını sizinle paylaşmaya çalışacağım.

Çelikten kolayca üretilebilen bir bitki.

omar
28-07-2008, 13:47
Sn. Smiy ve Günüm,
Malesef Arap Ful'ü sera ve çiçek satan herhangi bir yerde bulunamıyor, ben de yıllarca aramıştım. Ful istediğimde arap yasemini gösteriyorlardı, dayanamayıp almıştım.
Bir şans eseri Antalya'da otel bahçesinde buldum ve 3-4 kök minik fide aldım;)

omar
28-07-2008, 13:54
İlerideki günlerde yeni sürgünlerini sizler ile paylaşabilirim.

smiy
28-07-2008, 15:28
İlerideki günlerde yeni sürgünlerini sizler ile paylaşabilirim.

Sn. Omar öyle bir iyilik yaparsanız size minnettar kalırım.
İlginiz için teşekkürler..

Passion
28-07-2008, 15:33
Sn. Omar,

Sürgünü sağlam bir şekilde nasıl gönderebiliyorsunuz? Bunu daha önce yaptıysanız, yöntemini anlatır mısınız. Fideyi küçük bardaklara dikip sonra onu nasıl paketlemek gerekir ki kargoda giderken bir şey olmasın. **** fide kökünü ıslak birşeye sarıp gönderirsek hasarsız ulaşır mı ? Ben bunu daha önce yapmadığımdan, tecrübeli olanlardan bilgi alabilirsem iyi olur.

Passion
28-07-2008, 15:35
Arkadaşlar bu konu hakkında yazışıyoruz. Sizi de buraya aldım.

Günüm
28-07-2008, 16:01
Sn. Smiy ve Günüm,
Malesef Arap Ful'ü sera ve çiçek satan herhangi bir yerde bulunamıyor, ben de yıllarca aramıştım. Ful istediğimde arap yasemini gösteriyorlardı, dayanamayıp almıştım.
Bir şans eseri Antalya'da otel bahçesinde buldum ve 3-4 kök minik fide aldım;)

Sevgili Omar,
Otel bahçeleri benim de çiçek kaynaklarım olduğundan sizi anlayabiliyorum..:p
Gerçekten paylaşırsanız çok mutlu edersiniz..
Güle güle büyütün..

omar
28-07-2008, 16:10
Sn. Passion,

Ben yakın / uzak yerden sürgün veya genç fide aldığım zaman şu yolu takip ediyorum;
Sürgünde:
1) Alt tarafını 2-3 cm kadar çapraz kesiyorum,
2) Kağıt peçete veya mendil ile 3-4 tur sarıp iyice ıslatıyorum,
3) Islak kısmın fazla suyumu sıkıp streç film-buzdolabı poşeti **** sigara paketi jelatini ile(bulunduğum ortama göre) iyice sarıp bağlıyorum.
Bu benim klasik taşıma şeklim.

Köklü genç fidede: tek fark sulu bırakıyorum.

kargo ile gönderim için de bitkinin boyuna göre 0,5 Lt- 1Lt- 1,5Lt- 2,5Lt Pet Şişe (tercihen daha sağlam olduğundan gazlı içecekler) ortasından ikiye ayırıp içersine yukarıda bahsettiğim şekilde hazırlanmış bitkiyi koyup tekrar pet şişeyi birleştirip koli bandı ile de sıkıca bantladığınızda gönderilmeye hazırdır.

Topraklı göndermenizi önermem; taşıma sırasında mutlaka dağılacaktır.

Arzu ederseniz pet şişenin etrafınıda kalın mukavva ile de sarabilirsiniz..

Passion
28-07-2008, 19:35
Bunu anlattığınız çok iyi oldu Sn. Omar . Çok teşekkür ederim verdiğiniz detaylı bilgi için .

Passion
28-07-2008, 20:46
Ben de bu bitkiyle ilgili yabancı kaynaktan aldığım birkaç şeyi aktarayım:

Anavatanı :Güney Çin, Kuzey Vietnam

Yetiştiği doğal ortamı : Köy ve kasabalardaki bahçe ve yol kenarlarında başlıca görülen , çayır , çiftlik ve ekildiği her yerde hızla yayılan yabani bir bitkidir. Sadece toprağın ve havanın nemli ve bereketli olduğu yerlerde gelişir ; fakat gölgeyi tolere edebilir. Yoğun çalılık oluşturup diğer türleri bastırabilir. En iyi yüksek yağışların olduğu tropikal ve astropikal iklimlerde yetişir.Çayırlarda , akarsular boyunca ve orman kenarlarında yoğun, sık örtüler oluşturur.

http://www.hear.org/Pier/species/clerodendrum_chinense.htm

beyaz orkide
01-08-2008, 20:05
Dogrusu 1 celige hayır demem.

Passion
25-08-2008, 17:56
Arap fulüm şu sıralar çiçeklerini ve güzel kokusunu lütfediyor bize...

45762
45763

Arzu Kasapoğlu
25-08-2008, 18:48
Çok güzel büyütmüşsün, eline sağlık Passion. Kışın çiçeği içeri alıyor musun?

Oğuzhan
25-08-2008, 19:48
Çok güzel görünüyor.Maşallah.

Günüm
25-08-2008, 20:36
Tavşan çok güzel bakıyor Filiz'ciğim.
Sanki benim yerime bakar gibi.:)

smiy
25-08-2008, 20:44
Sevgili Filiz çiçeklerin harika görünüyor. Bizler içinde koksunu bol bol içine çek.
Sevgiler.

Passion
25-08-2008, 21:16
Güzel sözleriniz için hepinize çok teşekkür ederim arkadaşlar.

Kışın içeri alıyorum Arzu Hanım, soğuğa karşı dayanıksız. Ama kışın da havasını bulsa çiçek açmaya hazır. Pencere kenarında duruyor. Tomurcuklanmaya çalışıyor ama tam toparlayamıyor. Bu sene kalorifer yanacak evde, belki kışın da açabilir bakalım.

Dün bir tavşanın , bir çiçeklerin fotoğrafını çekmekle uğraşırken ikisini bir arada yakalayınca çekmeden edemedim Günüm'cüm. Tavşan da sanki anlamış gibi dikkatle gözlerini dikmiş arap fulüne :)))

Saksı tam kapının girişinde duruyor eve girip çıktıkça kokluyorum , bundan sonra sizler için de kokusunu içime çekeceğim Sevgili Smiy.

Arzu Kasapoğlu
26-08-2008, 00:20
Teşekkür ederim Passion.

beyaz orkide
26-08-2008, 08:37
Super bir cicek bu...

omar
26-08-2008, 09:31
Harika Filiz hanım,
Ne güzel boylanmış ve çiçek açmış!
Benim Fullerim sadece boy atıp, yaprak büyütüyor.... :(
Belki gelişme dönemini yaşıyordur. Size güzel kokulu günler dilerim.

Günüm
26-08-2008, 09:46
Ben hala nereden bulabiliriz diye bir kere daha sormak istiyorum sevgili arkadaşlar..

Passion
26-08-2008, 11:18
Ben bu bahar çelik almak için bayağı budadım benimkini. Şu anda çelik alınabilecek bir vaziyete gelemedi daha. Zaten alsak da tutturamayız sanırım. Kendime de çelikten yeniden çoğaltmak istiyorum çünkü bunun kökleri çok sardı saksısını. Çelik alınacak durumda olduğunda ben buradan haber veririm ve isteyen arkadaşlara gönderebilirim o zaman.

Sn Omar , siz bu sene yeni dikmiştiniz sanırım. Bu sene fullleriniz dediğiniz gibi gelişme döneminde. Ama seneye sizinki de mutlaka açar diye düşünüyorum. Benim bu sene çelik verdiğim bir arkadaşın fulü benim fulden önce çiçek açmış gerçi. Sizinki de sürpriz yapabilir kim bilir...

Arzu Kasapoğlu
26-08-2008, 15:55
Benimki henüz çok küçük arkadaşlar. Çiçeğim çelik almaya uygun olduğu zaman bende verebilirim.

Arap fulu çiçek açtığı zaman, ortamı harika bir kokuya boğuyor. Herkeste olmasını isterim.

Balıkcı
26-08-2008, 16:16
Maşallah, maşallah!

Belki bir gün, bir çelik ya da fide bana da düşer, kimbilir, ümit işte. :)

Passion
26-08-2008, 17:29
Neden olmasın Sn. Balıkçı, çelik alabilelim bir , elbette size de düşer :))) .

Arzu Kasapoğlu
26-08-2008, 17:53
Size mutlaka düşer sevgili Balıkçı. Sizden bir sürü tohum ve gül çeliği almıştım.

Biraz da biz verelim :)

Nariel
05-09-2008, 17:17
Merhaba,
Parkta bulduğum bir Arap Fulünden çelik aldım bugün, alttaki kocaman yapraklarını kopardım. Şimdi suda bekliyor. Hemen toprağa almalı mıyım? (Bu arada dal ve yaprağın ezilmiş halinin kokusu inanılmaz derecede kötü, hala kendime gelemedim.)

46510

omar
05-09-2008, 18:01
Sn. Nariel,
Bu şekilde tutması zor gibi...
İmkanınız var ise; bitkinin toprak ile buluştuğu yerden 3-5 cm altından keserek veya kopartarak alın. Bu kısım açık renkli ve genelde 1-2 adet kök vardır, hemen dikebilirsiniz.
Kendini çabuk toparlıyor. Aydınlık - yarı gölgede süratle boy atar.
Bol şanslar.

Nariel
05-09-2008, 19:09
Sayın omar teşekkür ederim. Apartman sakinlerinin sahiplendiği bir park bölümünden aldığım için dediğiniz gibi yapmam pek mümkün değil. Umarım bu tutar..

Passion
05-09-2008, 19:41
Merhaba,
(Bu arada dal ve yaprağın ezilmiş halinin kokusu inanılmaz derecede kötü, hala kendime gelemedim.)

46510

Ben bu kötü koku olayını hala anlamış değilim. Daha önce de bahsedilmişti yaprağı ezilince kötü kokuyor diye. Acaba bu benim arap fulünün değişik bir türü mü? Çünkü ben o kötü kokuyu şimdiye kadar hiç duymadım :confused:

Nariel
05-09-2008, 20:13
Sayın Passion, belki kimine kötü geliyordur, kimini ise etkilemiyordur. Koparırken dalı hırpalamak zorunda kaldım, elimi ve bitkiyi kokladığımda, kokladığıma pişman oldum. Çeliğin büyük yapraklarını koparırken de çok kötü koktu, hatta acaba dikmesem mi diye düşünüyorum :(

Passion
05-09-2008, 20:29
Bence bu farklı bir tür Sevgili Nariel. İmkansız bu kadar kötü kokması. Ben ki çok iyi koku almakla övünürüm:cool:.

Arzu Kasapoğlu
05-09-2008, 20:40
Benimkinin yaprakları da çok kötü kokuyor.

Nariel
05-09-2008, 20:41
Bu farklı bir tür mü? Parktaki Arap fulü:

46520
46521

Passion
05-09-2008, 21:02
Yaprakları ve çiçeği benziyor.Boyları henüz daha yeni mi ekildiler acaba çok kısa görünüyor. Benim ki şu anda yaklaşık 1.5 metre hatta budamasaydım daha da uzayacaktı.

Walla benim de kafam karıştı bu koku meselesinden.

Arzu Kasapoğlu
05-09-2008, 21:55
Bendeki resimdekinin aynısı.

Nariel
05-09-2008, 23:08
İsterseniz hemen bir yaprak kırıp dibini koklayın ;) Yeni mi ekildi bilmiyorum ama ben daha yeni farkettim. Arzu Hanım için Solanum Rantonetti bitkisi tohum yapmış mı diye bakmaya gitmiştim, o esnada farkettim bu fulü. (Solanum tohum yapmamış.)
Neyseki fulün yanında ıtır da bulup almıştım, onun limoni kokusu rahatlattı ;)
Gidip gelip Arap fulünü tekrar koklasam mı diye düşünüyorum da, cesaret edemiyorum. (Bu arada söyleyeyim, kokarağacın kokusuna bayılmıştım salatalığa benziyor deyip ;), yani ful bana kötü gelmiş olabilir. )

lerdemir
05-09-2008, 23:14
Bu başlığın ilk sayfasındaki fotoğraflardan gördüğüm kadarıyla ben bu bitkiyi ağaç formunda görmüştüm 1992'de Mersin'in Anamur ilçesinin bitişiğindeki Bozyazı ilçesinin Tekmen köyünde.

Günboyu Akdeniz güneşinin altında kalan, yazlar her tarafı öbek öbek çiçek tomarları ile kaplı idi; üstelik de makiden biraz daha yüksekçe idi, 1.80 boyundaki birisinin burnu hizasında bir sürü çiçeğini kökladığını hatırlıyorum.

Uzaklarından bile geçerçen - özellikle de geceleri- kafanızı çevirtir, kokusunun kaynağını buldurmak için bağırır durur... Öyle baskındır kokusu.

Ama dalları ve yaprakları kırılınca sevimsiz bir koku oluyor.

Benzerlik şurada; ORTANCA yaprağının da kokusunu sevmeyen kişi, bu bitkinin özsuyunun kokusunu da sevmiyor!

Arzu Kasapoğlu
05-09-2008, 23:19
Yapraklarının kokusu çok kötü olmasına rağmen, çiçeğinin kokusu çok güzel.

Çok tezat bir durum.

( Solanum tohumlarını unutmadığın için çok teşekkür ederim Nariel)

Nariel
05-09-2008, 23:48
Sayın lerdemir, zaten bitkiyi ilk gördüğümde ortancaya benzetmiştim, yakından bakınca aklıma bu sitede öğrenmiş olduğum Arap fulü geldi. (Bu arada Bozyazı Anamur'un ilçesi değil, Anamur ile beraber Mersin'in ilçesidir ;) )
Birçok güzel özelliği olan bitkilerin, genellikle savunma mekanizması olarak bulunurduğu hoş olmayan özellikleri de oluyor. Gül ve dikeni gibi. Ya da görünümü çok güzel ve leziz olan bitkilerin zehirli olması gibi. Bu tezatın sebeplerinden biri bu olabilir..
Yarın toprağa dikeyim ben bunu, umarım ilerde güzel kokulu çiçekleri ile kendini affettirir.

Oğuzhan
08-09-2008, 10:08
O kadar kötü kokmuyor.Çiçeğe ayıp etmeyelim. :) Küser sonra. Her güzelin bir kusuru vardır.

Balıkcı
08-09-2008, 11:58
Ben yaprağını, dalını değil, çiçeğini koklarım (inşallah):p, benim için sorun olmaz. :D

Passion,

Çok teşekkür ederim, inşallah herşey gönlünce olur.

Arzu Kasapoğlu,

Biz karşılıksız vermek istiyoruz, kadir bilenlerden Allah razı olsun. Çok teşekkürler.

Passion
08-09-2008, 13:50
Evet Oğuzhan, senin çiçeğin annesi de benim çiçek :). Ben o kadar yaprağını kopardım ezdim, kötü bir koku alamadım, anladığım kadarıyla sen de alamamışsın. Cemo'ya da bugün otobüsle gönderdim . Bakalım o nasıl yorumlayacak kokusunu merak ediyorum.

omar
08-09-2008, 15:15
İzmir seyahatim sırasında tesadüfen bulduğum bir başka ful çeşidi.

Ama maalesef büyütemedim, kurudu.

Birde bunun kokusunu duysaydınız...:(

Diğer fulden farkı; yapraklarının daha küçük ve koyu yeşil olması, genç yaprak sapları ile sürgün uçlarında mor tüylerin bulunması.

Çiçek şekli, rengi ve kokusu için herhangi bir fikrim yok; açtıramadım.

Passion
08-09-2008, 16:15
Sn. Omar,

Sanırım bu çiçek Clerodendrum bungei , yani bu durumda Clerodendrum fragrans' la isimlerine bakaraka aynı cinsin farklı türü diyebiliriz .

46791

Aynı çiçekten bu sayfada da var .
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=479&page=41
bakınız 1207 numaralı mesajdaki 1. resim.

Bu çiçekten bizim bahçemizde vardı. Kokulu bir çiçekti. Sonra ben onu çok beğenmedim o dönem , ya da yerini değiştirmek için sökmeye çalıstım. Toprağa sıkıca sarılmış kökleri olduğunu ve zor söktüğümü hatırlıyorum. Şu anda bahçede yok o çiçekten. Soğuğa da dayanıklı bir bitki. Arap fulüne göre gövdesi daha odunumsu. Kokusu ve çiçeği öyle ben de iz bırakacak türden olsaydı sökmezdim. Şu anda bile pişmanlık duymuyorum söktüğüm için.

Passion
08-09-2008, 16:17
Bu resimde yaprakları yeşil çıkmış fakat ben bahçedekini hatırlıyorum yaprakları sizin resimdeki gibi morumsuydu. Aynen benim eklediğim resimdeki gibi de çiçek açıyordu.

omar
08-09-2008, 17:33
Sn. Passion,

Teşekkürler size, beni bilgilendirdiğiniz için.

Rahatladığımı söylemem gerek; çok üzülmüştüm.

Yazınızdan çıkardığım sonuçla çok fazla bir kaybım olmamış.
Belki bir bitkinin yok olmasına duyduğum hüzün dışında.

Nariel
08-09-2008, 17:45
Çeliğimi ıtırlarla beraber diktim, bakalım tutturabilecek miyim?

46793

Passion
08-09-2008, 22:38
Sevgili Nariel,

Tutana kadar gölge bir yere koyun ve suyunu ihmal etmeyin. Sıcaklarda tutması biraz zor oluyor.

omar
07-11-2008, 08:55
Yıllar süren bekleyişimin sonu;

Buldum, büyüttüm ve nihayet Fulüm çiçeğe döndü...

Sanırım birkaç gün sonra açıp beni mutlu edecek.

Yazın:
52121

Ve bugün;

52122
52129

navypety
01-02-2009, 22:20
çelik değil...saksıyla vereceğim..ayırdım senin saksını..selamlar

çuha
03-03-2009, 21:38
bugün bir kaçtane full çeliği geldi tutar mı bilmiyorum mevsimi mi bilgisi olanlar yazsın lütfen

Passion
04-03-2009, 14:03
Ben geçenlerde bu senenin yeni filizlenen dallarından bir çelik alıp suda beklettim. Çeliğin dibinde beyazlıklar oluşunca da diktim. Şu anda tutmuş gibi görünüyor. Sanırım şu anda tam zamanı...

kaktüs
11-04-2009, 12:09
Bu başlığın ilk sayfasındaki fotoğraflardan gördüğüm kadarıyla ben bu bitkiyi ağaç formunda görmüştüm 1992'de Mersin'in Anamur ilçesinin bitişiğindeki Bozyazı ilçesinin Tekmen köyünde.

Günboyu Akdeniz güneşinin altında kalan, yazlar her tarafı öbek öbek çiçek tomarları ile kaplı idi; üstelik de makiden biraz daha yüksekçe idi, 1.80 boyundaki birisinin burnu hizasında bir sürü çiçeğini kökladığını hatırlıyorum.

Uzaklarından bile geçerçen - özellikle de geceleri- kafanızı çevirtir, kokusunun kaynağını buldurmak için bağırır durur... Öyle baskındır kokusu.

Ama dalları ve yaprakları kırılınca sevimsiz bir koku oluyor.

Benzerlik şurada; ORTANCA yaprağının da kokusunu sevmeyen kişi, bu bitkinin özsuyunun kokusunu da sevmiyor!

Ortancanın yapraklarının kokusunu hiç farketmemişim :D

lerdemir
11-04-2009, 13:32
Avuç içinde birazcık sıkıştırıp ezince bana göre berbat bi koku çıkıyor ortancalarda! :)

habibe
22-04-2009, 09:21
Sevgili passion 2008 Safranbolu toplantısında verdiğin çelik yaprak verdi. :)

Passion
22-04-2009, 09:30
Çok güzel yapraklanmış Habibe Hanım. Çok sevindim :). Umarım bu sene çiçeklerini de görürsünüz.

habibe
22-04-2009, 10:19
Sağol filiz senin gibi narin hasas ve güzel oldular bak. Tekrar çok teşekkür ederim. Çiçeklendiğinde eklerim yine.

Passion
22-04-2009, 20:25
Ben teşekkür derim :)..

Günüm
23-04-2009, 08:07
Filizim bana verdiğin çelikler önce yaprak verdi sonra bütün yaprakları öldü. Kendisi de sanırım. Beni en çok üzen çiçek oldu. Artık seralardan soruyorum bulabilir miyiz diye. Ben sana güzel resimler gösteremeyeceğim.:(

Passion
23-04-2009, 16:57
Gövde kısmı çürümedi veya kurumadıysa hala ümit var demektir Günüm'cüm. Benimki de şu anda yapraksız. Çünkü ben de bu bahar bölme yaptım . İki kökü ayrı saksılara ayırdım. Henüz yaprak sökemedi. Sadece bir dalda sökme var.Bölmeden önce çok güzel yapraklanmıştı oysa.

Dibine de kestiğim dallardan birkaç çelik soktum. Bakalım nolacak ? Çelikler yaprak sökerse sana bu sefer tutmuş çelik verebilirim. Sen de seninkileri atma sakın. Soğuk bir yerde olmasın. Aydınlık ve sıcak bir yerde dursun. Çok direk güneş te vurmasın. Takip edelim bakalım ne olacak?

Günüm
23-04-2009, 18:50
Bir umut elimi sürmedim çeliklere Filizim. Ama ikisinin gövdesi kahverengiye döndü. Biri ise yeşil olarak hala direniyor. Neyi beğenmediler anlamadım.
Takip edelim o zaman kızlarımızı. İyi haberler inşallah.

Passion
23-04-2009, 21:42
Suyu fazla, sıcaklıkta az gelmiş olabilir. Onlara dikkat en azından kalan çeliği belki kurtarabiliriz..

Günüm
24-04-2009, 14:27
İnşallah kurtarabilirim. Gözüm gibi bakıyorum. Biryerlerden sürgün verse bayram edeceğim.

omar
12-05-2009, 10:17
Yıllardır arayıp bulamadığım, sonra birden karşılaşdığım bir dostum bana güzel yüzünü gösterdi !

Yazın da tomurcuklanmıştı, ama açmamıştı...
77918

10-15 gün önce yeniden hareketlendi;
77919

Ve dün bana çok özlediğim kokusunu sundu;
77920

habibe
14-05-2009, 10:46
Darısı bizlerin başına. Diğer ful kadar zarif bir çiçek. Gülegüle büyütün.

lerdemir
14-05-2009, 11:22
Onlardan bir tomarı birden açsın, civardan geçenler bakınıp bakınıp kokunun kaynağını aramazlarsa ne olayım!

Mis!

Hayırlı uğurlu olsun!

Passion
14-05-2009, 12:50
Sn. Omar gözünüz aydın. Umarım bu yaz boyunca bol bol çiçek açar ve mis gibi kokusu evinizi /bahçenizi doldurur...

omar
14-05-2009, 12:58
Onlardan bir tomarı birden açsın, civardan geçenler bakınıp bakınıp kokunun kaynağını aramazlarsa ne olayım!

Mis!

Hayırlı uğurlu olsun!

:D Evet bilirim o duyguyu...

Teşekkürler, sn. lerdemir, habibe, passion.

BalıkcıSerdar
23-06-2009, 11:00
Sn. Omar;

Sizin namınıza sevindim, güle güle büyütün fulünüzü.

Eğer ileride çelik vermek isterseniz beni hatırlayın lütfen:)

Selamlar, saygılar.

Nariel
24-06-2009, 16:39
Adana'da görüntülediğim Arap fulleri. Belki saatindendir, hemen hemen hiç kokuları yoktu. Burnumu dayadığımda hayal meyal limoni bir koku aldım.

lerdemir
24-06-2009, 17:03
Bu mevsimde akşam 20:00'den sonra, hele ki rüzgar hafif hafif hülyalı eserken saat 22:00 sıralarında bir miktar yakınlarından geçebilmenizi dilerim Sn.Nariel.

Nariel
24-06-2009, 21:06
Sayın lerdemir;

Sanırım ben koku alma özürlüyüm :( Bir saat kadar önce (21:10 civarı) burnumu yine dayadım ama yok:( İçinde karanlıkta börtü böcek ne varsa burnuma çekecek kadar derin derin kokladıktan sonra bile alamadım..

Sadece limoni, çok hafif bir koku geliyor; yani çiçeğin bir kokusu var ama buram buram değil.

Hafif esinti olduğu halde 10-15 metre yakınlarda da hiç koku alamadım.

lerdemir
25-06-2009, 08:43
Fotoğraftki bitki henüz çok küçük, acaba onun bir etkisi olabilir mi diye düşündüm birden...

Neyse, kokmuyorsa siz fazla zorlamayın; alın bir gardenya karşınıza, keyfinize bakın. Mis gibi, buram buram :)

omar
25-06-2009, 15:45
Bu sabah fotoğrafını çekmek için odaya girince limoni hoş bir koku karşıladı beni.
Artık onuda balkona alma zamanı geldi, nazlı nazlı salınırken baş döndürücü kokusunu sunması için.

89372

lerdemir
25-06-2009, 16:35
Oh mis; hayırlı uğurlu olsun Sn.omar.

ayferaksit
26-06-2009, 18:46
martta ekildi ama çok yavaş gelişiyor:(

ayferaksit
26-06-2009, 18:48
tomurcuklar beklemede;)

ayferaksit
26-06-2009, 18:50
Evde salatalık kabukları fule gidiyor. Salatalık seviyor , kabak seviyor:D
Üşeniyorum kabukları küçültmeye :p

Nariel
27-06-2009, 19:31
Benim geçen yazdan beri başına gelmedik kalmayan ve bir türlü büyütemediğim arap fulüm. Acaba saksısını mı büyütmem lazım?

Nariel
10-08-2009, 11:46
Bir ay kadar önce parktaki arap fullerinin yakınlarında çıkmış olan minik filizleri söktüm. Kökleri çıkmadı ama köke yakın olan beyaz yerlerden koptu. Saksıya diktim, hepsi de tuttu ve yaprak çıkarıyorlar. İnat ettim, ben bunun çiçeğinin güzel kokusunu bir şekilde almalıyım. Yani şartlanıp güzel hissetmeliyim:p

turchese
17-08-2009, 14:10
Selamlar.

Bu konuyu okuyunca anladım, benim de arap fulüm varmış. Bu yaz fethiye, kelebekler vadisinde görmüştüm bu çiçeği. Çok hoşuma gitti, orada çalışan bir görevli de 3 kök söküp verdi. Bir kökü (derin bir köktü) pet şişeye diktim, tüm yapraklarını kestim. Şimdi yavaş yavaş yaprak veriyor. Diğer iki kökü de köydeki bahçeye ektim. Bu hafta baktım iyi durumdalar.

Ama merak ettiğim. Kışın bahçede dayanır mı? Çok ayaz olur bizim oralarda. saksıya ekip,kışın içeri mi alsam?

omar
17-08-2009, 15:40
Selamlar.

Bu konuyu okuyunca anladım, benim de arap fulüm varmış. Bu yaz fethiye, kelebekler vadisinde görmüştüm bu çiçeği. Çok hoşuma gitti, orada çalışan bir görevli de 3 kök söküp verdi. Bir kökü (derin bir köktü) pet şişeye diktim, tüm yapraklarını kestim. Şimdi yavaş yavaş yaprak veriyor. Diğer iki kökü de köydeki bahçeye ektim. Bu hafta baktım iyi durumdalar.

Ama merak ettiğim. Kışın bahçede dayanır mı? Çok ayaz olur bizim oralarda. saksıya ekip,kışın içeri mi alsam?

İstanbul'da kışı dışarıda geçirebileceğini sanmıyorum.

lerdemir
18-08-2009, 16:51
Geçen hafta hayretler içinde bu arap fulü ağacının İstanbul'da yıllar boyu sağlıkla yaşayabildiğini gördüm.

Mahallede yürüyorum, bir esinti ile birlikte tanıdık, nefis bir koku geldi burnuma. Kokuyu takip ettim; mahalledeki bir apartmanın arka bahçesinde yaklaşık 2 insan boyunda kocaman bir arap fulü ağacı (çalısı desem daha doğru olur) gördüm. rüzgarlı da bir bölge idi orası.

İstanbul'da, üst Göztepe'de.

Demek ki yaşıyor...

Bilginize...

BenBen1967
21-08-2009, 20:21
Bizim sitenin bahçesinde 2 tane var ama arkaları duvarala kapalı aşırı rüzgar, güneş. kışın kar etkilemedi batı yönüne dikilmiş. Özenilmediği için mi acaba dışarda yaşıyorlar da evde nazlanıyor bunlar.

Nariel
25-09-2009, 19:56
Arap fulüm çiçek açmaya hazırlanıyor:)

Saksısı çok küçük ve o küçücük saksıyı birkaç kök hanımeliyle paylaşıyor. Dolayısıyla toprağı çok çabuk kuruyor ve arap fulü gündüz hep solgun, hatta ölgün oluyor. Sulayınca canlanıyor. Toprağı çok az olduğundan da saksısı sürekli devrilip duruyor rüzgardan.

İşte bu koşullar altında yine de çiçek vermeye çalışıyor garibim.. Bakalım bunun kokusunu alabilecek miyim?

Nesrin Sarı
25-09-2009, 22:39
Maşallah nariel güzel bitki. fakat fazla sulanmış sanıyorum yaprakları sararmış.

habibe
02-10-2009, 10:55
Sevgili filizin Safranbolu toplantısında verdiği çelik gelişti. Çiçek açtı.
Bu güzelliği paylaştığın için tekrar teşekkür ederim filiz.

omar
02-10-2009, 12:24
Sn.Habibe,

Siz de iyi bakmışsınız. Güzel gelişmiş ve çiçek açmış. İyi günlerde koklamanızı dilerim.

habibe
02-10-2009, 13:56
Sağolun arkadaşlar..
Aslında sadece bir kere kokladım.
Neden derseniz, diğer ful koklanınca kararıyor ya,
Benimkisi "Sütten ağzı yanan yoğurdu üfleyerek yer" misali oldu :)

habibe
07-10-2009, 11:14
Arap Ful tamamen açtı...
Kokusu çok keskin olmamakla birlikte, koku olarak selluka kokusuna çok yakın.
(Arap fulu neden çalılar bölümünde?. Çalıya benzer bir hali yok )

Oğuzhan
07-10-2009, 20:16
Pek şirin çıkmış resimler.Büyüyünce çalı gibi olur.:)

triple
15-10-2009, 11:52
bir donem bende yetistrmistim sonra ev degisikligi sebebiyle bbirakmak zorunda kaldim keske simdi tekrar olsa

Passion
23-10-2009, 14:49
Habibe hanım çok güzel olmuş fulünüz. Çelik verdiklerim arasında başarıya ulaşan birkaç kişiden birisiniz. Tebrik ederim. Ben aslında arap fulünü diğer fulden(arap yasemini) daha çok beğeniyorum. Çiçekleri ve kokusu çok daha fazla uzun kalıyor ...

Ben bu yazı arap fulsüz geçirdim.. Baharda saksı değiştirip kök ayırmıştım. Soğuklar uzun sürüp, bir türlü havalar ısınamayınca; benim arap fulü yapraklanır gibi olup, sonra da öldü..

Neyseki daha önceden arap fulü verdiğim bir arkadaşın saksısının dibinde bir filiz büyüyor.. Daha çok küçük ama canlanınca onu alıp yetiştirmeyi umuyorum..

omar
23-10-2009, 15:45
Arap fulü edinmek isteyip, bulamayan arkadaşlar için...

Mutlu bey Arap fulü satışına başlamış.

http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=16683

Şansa bakın ben yaklaşık 15 yıl kadar aramıştım....:(

omar
09-03-2010, 15:15
:(

Fulüm kurudu... Sanırım sulama peryodu fazla geldi. Aramaya sil baştan.

Yılmaz Yalçın
09-03-2010, 19:02
Sayın Omar,
Üzüldüm gerçekten..Benimki de sanırım kurudu o aşırı dondan sonra yapraklarını dökmüştü ben de budadım belki kendine gelir tekrar diye ama şimdilik bir hareket yok umarım geç canlanıyordur da ben yanılırım:(

barisapa47
21-04-2010, 16:24
Cahilliğimi mazur görün arkadaşlar. Ben bunu sarmaşık diye almıştım. Resimlere bakınca öyle olmadığı anlaşılıyor.

Yılmaz Yalçın
21-04-2010, 16:51
Barış Bey,
Sizinki pervane çiçekli yasemin ve sarmaşık...Ama daha küçük sizinki çiçeklenmesi temmuz gibi bitecek ve ozaman uzamaya başlayıp sarılacak yer arayacak:)Benimkini linkte demirlere sarılırken görebilirsiniz..Gelecek yıl daha iyi uzadığını görürsünüz.
http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=112619&d=1257101414

Yılmaz Yalçın
21-04-2010, 16:54
http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=112618&d=1257101414
http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=93617&d=1247942503

Yılmaz Yalçın
21-04-2010, 16:58
Arap yasemini de bunlar 2 türü var 1-Fulyasemin(Arap yasemini) 2-Grand Duke(Arap yasemini) her iki tür de bahçemde var ve fotoğraf linklerini ekliyorum.
http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=85811&d=1244739411
http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=82472&d=1243681167

köknar
21-04-2010, 17:14
İlk fotoğraftaki türden bende de var. 1 metre kadar uzadıktansonra ucunu çimdikledim. Alttan sürgün verir umarım. Mis gibi kokuyor çok güzel bir çiçek.

Yılmaz Yalçın
21-04-2010, 17:25
Sevgili Köknar,
Dibine bir avuç keçi gübresi koyarsanız coşuyor:)

Nariel
15-05-2010, 15:38
Merhaba ;) Benim arap fullerim küçük yoğurt kovasında olmalarına rağmen geliştiler ve şu an çiçekleniyorlar. Ve hayret ki bu sefer kokularını buram buram alıyorum. Ya burnum geçen sene koku almıyordu ya da insanın kendi yetiştirdiği çiçek bir başka kokuyor :p Yine de çok sevemedim kokusunu ama buram buram, sevecenlik çağrıştıran bir kokusu var. Limoni, acımtrak, yoğun aromalı. Tomurcukları sanki inci taneleri gibi..

lerdemir
21-05-2010, 20:35
Bir tane yaprağını elinizde biraz buruştursanız? O yaprak kokusun nasıl peki?

Nariel
01-06-2010, 20:18
Elimde ezdim küçük bir parçayı, onun kokusu da çirkin gelmedi:D Yok yok, burnumda bir haller var..

Nariel
20-06-2010, 19:31
Daha içlerde kalan çiçekler (pek koklayamıyoruz diye sanırım) tazeliklerini uzun süredir koruyorlar. Bahçem olursa bir köşesine mutlaka dikmek istediğim bir bitki bu.

Mutlu Kutlu
08-07-2010, 21:58
Sn. Canan Caferoğlu,

Sizin ful'unuz güneş alan her ortamda çok güzel gelişir, üzerindeki 2 yan daldaki tomurcuklarda yakın zamanda açacaktır.

Kışın don görmeyen bir yere almanız gerekebilir, Ankara soğuklarına dayanabileceğini sanmam.Selamlar, ful çiçeğimi salonda yetişir mi? Salonum çok güneş alıyor, balkonum ise tam güneyde ve çok fazla güneş alıyor

Jezebel
01-06-2011, 09:48
Çelikten üretim Arap ful'üm

219215

Bu yıl açar mı bilmiyorum.

ykolko
14-06-2011, 12:00
Formlarda incelediğim kadarı ile, arap fulü'nün yaprak ve bitki formu olarak bir kaç ayrı çeşidi var kimisi küçük,parlak yapraklı,kimi büyük mat yapraklı,kimi sarıcı,gibi bir çok çeşiti var,ama bu bitkiye neden, hem arap yasemini, hemde arap fulü diyorlar, bu konuda bilgisi olan varmı?

yener.T
10-08-2011, 16:58
Bunlarda benim balkonda yetiştirdiğim Arap ful'un çiçekleri

Manolya_
25-11-2011, 00:03
Yaşasınnnnnn, benimde bir FUL'üm oldu.Çok mutluyum cookkk. Sizlerle paylaşmak istedim.
Sayın MUTLU KUTLU Beye sipariş vermiştim. Siparişim ile ilgisi hassasiyeti için kendisine sonsuz teşekkür ediyorum.
Titizlikle paketlemiş ve kargoya vermişti.
Yarın resimlerinide paylaşacağım sizlerle. Bundan sonra iyi bakmak ve yaza çiçeğini görmek kalıyor bana.
Şimdiden dualar ediyorum İstanbulu ve yeni evini benimsemesi için.

yagmurkacagi
23-03-2012, 07:27
annem bu çiçekten bahsettiğinde yana yakıla aradım ama hala bulamadım :'(

yagmurkacagi
23-03-2012, 07:29
Mutlu Bey satışlara hala devam ediyor mu?

limon
23-03-2012, 08:55
Evet ediyor. Şurada... (http://www.agaclar.net/forum/fide-fidan-celik-saksili-bitki-kesme-cicek-kaktus-sukulent-satis/26003.htm)

nevsune
19-05-2012, 09:37
Kaç zamandır canımcığımın başının etini yedim durdum arap fulü diye. Sonunda yavruma kavuştum. Teşekkürler canım. Sayende güle güle büyüteceğim, makinem geldiğinde de adam gibi görüntüleyeceğim inşallah:)

omar
19-05-2012, 15:28
Kaç zamandır canımcığımın başının etini yedim durdum arap fulü diye. Sonunda yavruma kavuştum. Teşekkürler canım. Sayende güle güle büyüteceğim, makinem geldiğinde de adam gibi görüntüleyeceğim inşallah:)

Hafif rüzgarlı Ankara akşamlarında sizin için müthiş bir ziyafet olacak, inanın bana.

nevsune
19-05-2012, 15:49
Amaç oydu zaten sn omar. Baharda Pembe yaseminin kokusuna alışınca, yazı boş geçirmeyelim dedim:)

Gerçi bu yaz çiçeğe zaman kalmaz sanırım, sabırla bekleyeceğim artık.

Jezebel
24-06-2012, 23:13
Geçen yılki btkim

http://www.agaclar.net/forum/814392-post117.htm

Bu sene açacak;)

311870

.

Jezebel
05-07-2012, 20:21
Clerodendrum fragrans

nihayet açti, güzel, kendisi de kokusu da;)

315864

315865

315866

.

Öznur
05-07-2012, 20:54
10 günde mi açtı yani:)

Jezebel
05-07-2012, 21:09
Daha dün sabah böyleydi;)

315905

.

Mutlu Kutlu
05-07-2012, 22:11
2010 yılında serada çektiğim bir fotoğraf.

Geçen hafta babamın evine gitmiştim, oturma odasındagüneş görmeyen aydınlık bir yerde saksıda yemyeşil boylu ve dolgun bir çiçek gördüm. Uff bu ne böyle diye aklımdan geçirdim, yanına giderken bunun adı ne ki dedim. Babam ''arap kızı'' dedi, yakından bakınca tanıdım. Geçen sene benim verdiğim arap ful, neden arap kızı diyorsun bunun ismi arap ful dedim.

Ben arap ful dan anlamam ''arap kızı'' daha çok yakışıyor dedi:)

Eğer küçük saksıda değilde bahçede veya büyük saksıda beslerseniz resimdeki gibi kocaman çiçek oluşturuyor, yaprakları da ayçiçeği gibi iri büyük oluyor.

Bahçeye diktiğinizde dikkat edin, kökleri ayrık otu gibi çok uzaklara giderek yayılmacılık yapıyor. Sonra bahçeden temizleyemezsiniz.

Jezebel
05-07-2012, 22:24
Haklısınız, geçen sene bir adet cılız bitkiydi, bu sene dipten gelen sürgünlerle 5 kök oldu. Büyükçe bir saksıda.
Bu uyarıdan sonra serbest bırakmam artık.

Tura
05-07-2012, 22:25
Bahçemde olsun da varsın temizleyeyemeyim başıma bela olsun. :)

Jezebel
05-07-2012, 22:28
Olmaması için bir sebep yok aslında.
İklim müsade ederse tabi ki ;)

Tura
05-07-2012, 22:31
Saksıda var, bir içeri bir dışarı taşıyıp duruyorum.

Geçim bozocu bunlar.

Mutlu Kutlu
05-07-2012, 22:36
Donlardan pek etkilenmiyor, malum kışın toprak yüzeyindeki dallar kuruyor.

Baharda toprak altındaki köklerinden yeniden çıkıyor. Bahçede kökler atlamasın diye set konulabilir etrafına.

-10 ları gördü ölmedi, daha fazla don olan yerlerde denemk lazım ne yapacak diye.

Tura
05-07-2012, 22:41
Aslında bu sene dışarıda denemek istiyorum. Bakalım buraya dayanabilecek mi. Biraz da koruma altına alırım.

Bir de kışı kazasız geçirirse... :p
Saksımdakine kıyama, yeni bir tane almalıyım.

Mutlu bey sitenizi bir ziyaret edeyim.

Öznur
06-07-2012, 10:00
Mutlu Bey, gönderdiğiniz arap fulunun dibinde minik birkaç yavrusu var ama ben çok sevindim:) Istediği kadar kök yayabilir. Merak ettiğim bu taze 10 cm kadar boylu fidanlar bu sene çiçek acar mi?

Mutlu Kutlu
06-07-2012, 10:28
Size gönderdiğim ful 1-2 ay içerisinde mutlaka çiçek açar,yavrularda güzel beslenirse onlarda çiçek açar. Ama genelde 1-2 tane lider gövde çıkıyor yukarı doğru, bu lider dallar ilk çiçeklerini kocaman açıyorlar. Çiçekler geçince alt yaprak arası sürgünler çiçekleniyor.

Kısaca epeyce bir çiçek üretiyor yaz boyu, tabi ki bulunduğu yer ve beslenmesi etkili oluyor güzellik ve çiçek üretiminde. Mutlu Bey, gönderdiğiniz arap fulunun dibinde minik birkaç yavrusu var ama ben çok sevindim:) Istediği kadar kök yayabilir. Merak ettiğim bu taze 10 cm kadar boylu fidanlar bu sene çiçek acar mi?

Mutlu Kutlu
15-07-2012, 11:19
Sn. yeşim26,

Arap ful tam güneş gören yerleri seviyor, ama kökleri suyu toplayabilecek şekilde gelişmiş olmalı. Kullandığınız saksı toprağı sanırım gevşek bir yapıya sahip, killi bahçe toprağından saksının eksik kalan yerini doldurun alt gevşek toprağa baskı yapsın. Saksının kendisi direk güneş görüyorsa ısıyı toplar ve bu ısı bitkinin kılcal köklerini yakar saksının güneş gören taraflarına karton mukavvalarla perdelemek lazım. Kısaca saksı direk güneş görmeyecek, bitki tam gelişince alt saksıyı gölgeliyor zamanla.

Son olarak bitki gölgede daha memnun diyerek gölgeye alıştırmayın,çiçek açtığında çiçek topu küçük olur. Bir şekilde güneşe alıştırmak zorundasınız.http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=318274&stc=1&d=1342309144

pria
15-07-2012, 11:42
Çok sevdik bu arap fulünü..Saksıyı kartonla sardık..en sıcak ve en güneşli yerinde balkonumuzun..
Ufacık ama 8. çiçeğini veriyor..Dahada verecek..Her yeni sürgünün tepesinde tomurcuk oluşuyor..
Mis gibi..
Oldum olası bayılırım bu güzel kokulu bitkilere..
Eşim, fulün kokusunu benim nergislerin kokusuna benzetiyor..

Sağolasın Mutlu Bey..

Mutlu Kutlu
15-07-2012, 13:42
Bir bitkiyle ilgili problem varsa mutlaka bir yerde püf noktalarını görmeden geçmişizdir, geri dönüp bakmak lazım.

Koyu renk saksılar güneş altında sıcaklığı emer, bazan 100-150 dereceye kadar yükselir bu ısı. Isının en yüksek olduğu anlarda bitki kendini salar susamış gibi, halbuki toprağının ısısı kaynama sıcaklığına yaklaşmıştır.

Kağıt sıcak ve soğuk için yalıntkandır, özellikle açık renk kartonlar güneşi geri yansıtır. Eve gelen kolilerden, çöp konteynerinin yanından geçerken gördüğümüz kalın koliler işimizi görür.

Arap ful çiçeğinin kokusu konusunda çok haklısınız sn. pria, çiçeği çok hoş kokulu olmasına rağmen yaprakları ezildiğinde kokusu bana göre kötü:)

Sizde sağolun sn. pria, teşekkür ederim.Çok sevdik bu arap fulünü..Saksıyı kartonla sardık..en sıcak ve en güneşli yerinde balkonumuzun..
Ufacık ama 8. çiçeğini veriyor..Dahada verecek..Her yeni sürgünün tepesinde tomurcuk oluşuyor..
Mis gibi..
Oldum olası bayılırım bu güzel kokulu bitkilere..
Eşim, fulün kokusunu benim nergislerin kokusuna benzetiyor..

Sağolasın Mutlu Bey..

yeşim26
16-07-2012, 22:48
Teşekkür ederim Mutlu Bey, hemen uygulayacağım kartonla kaplamayı.

yeşim26
20-07-2012, 10:55
grand duke mü. arap fulu mü anlayamadım:confused:

Mutlu Kutlu
20-07-2012, 11:12
Grand duke değil, arap ful bu resimdeki.grand duke mü. arap fulu mü anlayamadım:confused:

Sevgi Durul
20-07-2012, 12:11
Bu da, benim yeni diktiğim Arap Fulüm. Bu sene açar mı?

319620

nevsune
20-07-2012, 14:04
Sevgili SDurul, benimki de yaklaşık 2 ay kadar önce bana geldiğinde sizinki kadarmış sanırım. Şimdi bu durumda, bir yandan dipten de sürgünler veriyor.
319700

Çok hızlı gelişiyorlar ama siz de, ben de çiçek görmek için sanki gelecek yazı beklemeliyiz gibi geliyor bana:)

Mutlu Kutlu
20-07-2012, 14:07
Arap ful ne kadar küçük olursa olsun aynı sene çiçek açar, iyi bakarsanız büyük açar.Bu da, benim yeni diktiğim Arap Fulüm. Bu sene açar mı?

319620

nevsune
20-07-2012, 14:31
Mutlu bey, bu müjdenize bu yıl benimki çiçek açarsa, Ankara'dan isteyin birşeyler. Borcum olsun:)

Lunlun
31-07-2012, 14:59
Merhabalar,
Bizim güzellik de tomurcuk büründü, pencereden uzaklaştırınca kokusu da gelmeye başladı. Çok teşekkür ederim Mutlu Bey.

Yaprakları gösteren fotoğrafta göstermeye çalıştım ama yaprak ve sapın birleşim yerlerinde damlacıklar oluşuyor. Dosya büyüklüğünü ayarlarken görüntü kalitesi etkilendi. Bu damlacıklar neden olabilir acaba? Yukarıda bu soru sorulmuşsa tekrar ettiğim için özür dilerim. Mesajları okumaya çalıştım ama göremedim böyle bir soruyu.

Güzel günler dilerim.

Mutlu Kutlu
14-08-2012, 22:50
Saksısı küçükse büyütün, 15-20 lt saksılarda daha büyük çiçekler açıyor,sizinkide mutlaka açacak kış gelmeden önce.Sevgili SDurul, benimki de yaklaşık 2 ay kadar önce bana geldiğinde sizinki kadarmış sanırım. Şimdi bu durumda, bir yandan dipten de sürgünler veriyor.
319700

Çok hızlı gelişiyorlar ama siz de, ben de çiçek görmek için sanki gelecek yazı beklemeliyiz gibi geliyor bana:)

Mutlu Kutlu
14-08-2012, 22:57
Merhaba,

Sizin mesajınızda yazılalı epeyce bir zaman olmuş, daha yeni farkettim.

Bu damlacıklar normalde yaprak bitleri çıkarması lazım, ama ilginç olan hiç bit yokken bitki kendisi çıkarıyor bu sıvıyı.

Bu yasemin bir diğer ismi ''karınca yasemini'' bu salgıladığı sıvı için karıncalar dallarında gezer durur yemek için. Bitki çiçeklerinde tozlaşmayı sağlamak için karıncaları kullanıyor, çekmek içinde bu sıvıyı salgılıyor. Tadına bakarsanız tatlıdır, fazla yemeyin ne olur ne olmaz.

Bende teşekkür ederim,Merhabalar,
Bizim güzellik de tomurcuk büründü, pencereden uzaklaştırınca kokusu da gelmeye başladı. Çok teşekkür ederim Mutlu Bey.

Yaprakları gösteren fotoğrafta göstermeye çalıştım ama yaprak ve sapın birleşim yerlerinde damlacıklar oluşuyor. Dosya büyüklüğünü ayarlarken görüntü kalitesi etkilendi. Bu damlacıklar neden olabilir acaba? Yukarıda bu soru sorulmuşsa tekrar ettiğim için özür dilerim. Mesajları okumaya çalıştım ama göremedim böyle bir soruyu.

Güzel günler dilerim.

Sevgi Durul
21-08-2012, 21:15

319620

Bir ayda iki sürgün verdi. Sıra açmasında.:)

326513

nevsune
06-10-2012, 13:24
Hiç ihtimal vermemiştim ama 19 Mayıs'ta elime küçücük bir yavru (http://www.agaclar.net/forum/968787-post124.htm) olarak gelen arap fulum tomurcukta.

336612

Saksısı küçükse büyütün, 15-20 lt saksılarda daha büyük çiçekler açıyor,sizinkide mutlaka açacak kış gelmeden önce.

Sn Mutlu Kutlu, önünüzde saygıyla eğilirim:)

Sevgi Durul
09-10-2012, 19:45
Sevgili nevsune, çok sevindim, gözünüz aydın. Açtığında da görmek isteriz.:)

319620

Benimki de bana geleli yaklaşık üç ay olmuş. Henüz tomurcuk yok ama neşesi güzel. Enzimin etkisiyle mi bilemiyorum yaprakları devleşti.:)

337804

Tura
10-10-2012, 09:02
Ben de bulunanlar da açmadı. Geçen seneden 1 saksım vardı açmadı.
Bu sene Mutlu Bey'den gelenler de açmadı.
Ama yaprakları... yorğan gibi maşallah.

Mutlu Kutlu
10-10-2012, 19:32
Teşekkür ederim Nevsune hanım, siz güzel bakmışsınız tomurcuklanmış. Bu tamamen sizin başarınız.

Merhaba Sn. Tura,

Yapraklar kocamansa mutlaka çiçek açması gerek. Aşağıda fotoğraflarda çiçek açmasını tarihlerle görüntüledim, görülen arap ful saksıdan toprağa kaçıp saksı dışarısında hayatını sürdüren bir kaçak. Şimdilerde ilk ana tomurcuk altı yaprakların arasından büyüyen sürgün uçlarında da tomurcuklar oluşmaya başladı,

Arap fulun istediği bol güneş büyükçe bir saksı ve gübre.

Sn. Sdurul,

Sizin arap ful da açacak gibi sanırım. Ben de bulunanlar da açmadı. Geçen seneden 1 saksım vardı açmadı.
Bu sene Mutlu Bey'den gelenler de açmadı.
Ama yaprakları... yorğan gibi maşallah.

ERKEN48
11-10-2012, 12:14
Mutlu beyden bu yıl aldığım arap fulunü toprağa diktim. Henüz çiçek falan yok ama nerden çıktılar nasıl çıktılar anlamadım daha şimdiden dört ful daha çıktı. Yabancı ot olsa bu kadar çabuk çoğalmaz. Anlaşılan bunlarlada mücadele etmek gerekecek.Çünkü bu hızla çoğalırsalar seneye bahçede yer kalmaz.

Mutlu Kutlu
11-10-2012, 12:51
Bahçeye başı boş vaziyette dikerseniz, bahçenin birçok yerinden çıkar. Köklerin ilerlemesiyle bahçeye yayılır. Yayılmasını istemiyorsanız toprak içerisine 20-30 cm derinliğinde dikey beton vb. malzemelerle sınırlamak gerek.Mutlu beyden bu yıl aldığım arap fulunü toprağa diktim. Henüz çiçek falan yok ama nerden çıktılar nasıl çıktılar anlamadım daha şimdiden dört ful daha çıktı. Yabancı ot olsa bu kadar çabuk çoğalmaz. Anlaşılan bunlarlada mücadele etmek gerekecek.Çünkü bu hızla çoğalırsalar seneye bahçede yer kalmaz.

nevsune
22-10-2012, 17:12
Rengiyle olsun, şekliyle olsun muhteşem görünümlü bir çiçek. Grip olduğum için, kokusunu tam alamadım. Sabunla karışık kavun kokusu aldım desem. Yok demeyeyim, gribim geçince yazayım onu da:)

nevsune
19-03-2013, 11:56
İlk tomurcuk göründü.

melek yüzlü
19-03-2013, 20:13
Merhaba Arkadaşlar,
Bu çiçekten bana ücret karşılığı verebilecek olan var mı? Çok aradım bulamadım.

bari
19-03-2013, 20:21
Merhaba Arkadaşlar,
Bu çiçekten bana ücret karşılığı verebilecek olan var mı? Çok aradım bulamadım.

Ben Mutlu Kutludan almıştım..

melek yüzlü
19-03-2013, 21:04
Aceba hala satıyor mu? Bir bilginiz var mı? Ankara'nın havasında olur mu? Bakımı zor mu? Bir de kargoyla gelirken çiçekte sıkıntı oluyor mu?

feriha
19-03-2013, 21:09
http://www.agaclar.net/forum/fide-fidan-celik-saksili-bitki-kesme-cicek-kaktus-sukulent-satis/26003.htm

Mutlu Beyin satış sayfası linki yukarıda..

Ankarada gayet güzel oluyor, kışın kapalı balkonda donmaktan koruyorum.

Bakımı kolay, kargo ile gelirken hiçbir sorun olmuyor.. Aynı yerden defalarca büyük bitki aldım hiçbir sorun olmadı..

melek yüzlü
19-03-2013, 21:18
İlginize çok teşekkür ederim hemen bakıyorum.

melek yüzlü
19-03-2013, 21:59
Sayın Feriha,
10 tl ile 15 tl'lik fullar arasında bir fark var mı aceba?

feriha
19-03-2013, 22:04
Sn. melek yüzlü,

En doğrusu Mutlu Beye mesaj yazarak sormanız.

Kısa zamanda cevap verecektir.

Büyüklüklerinin farklı olduğunu düşünüyorum. Bir yaşında ya da iki yaşında gibi..

melek yüzlü
19-03-2013, 22:24
Msj atmıştım. Beyaz katmerli olnından istedim. 10tl ve 15 tl'lik olanından var dedi. Arasındaki farkı sordum cvp yazmadı daha. Belki yatmıştır. 10 tl'lik olanı küçükse büyümesinde bir sıkıntı oluyor mu? Bir de saksıda mı gönderiyolar. Bakımı hakkında kısaca bilgi de verirsen sevinirim.

feriha
19-03-2013, 22:36
Bilemedim acaba beyaz katmerli dediğiniz Full, Jasminum sambac, Grand Duke (katmerli. minik gül şeklinde) mi acaba?

Katmerli minik gül şeklinde olan ful ise ben olsam büyük olanı isterim. Arap fulüne göre daha yavaş büyüdüğünü düşünüyorum.

Arap fulü daha hızlı büyür.

Kafanız karıştı mı bu iki bitkiyi ayıramadığım dönemi hatırladım şimdi.. :)

melek yüzlü
19-03-2013, 23:06
Evet, tam da dediğiniz gibi minik gül şeklinde olan. Bakımı daha zorsa öbüründen alayım. Aslında benim istediğim kokusunun güzel olması. Hangisi daha güzel kokarsa ve Ank. şartlarına daha çok dayabilirse ondan alayım. Hepsinin gçrüntüsü güzel.

ERKEN48
08-06-2013, 16:21
Mutlu Bey'den aldığım arap fulu ilk çiçeklerini vermeye başladı.iki adedi açtı.Dört tane daha tomurcuk var.Teşekkürler Mutlu Bey.

Öznur
04-09-2013, 21:54
Geçen yıl aldığım ama o zaman açmayan fulumün sonunda çiçeğini gördüm:)
Ama kokusu yok sayılır.

Mutlu Kutlu
04-09-2013, 23:05
Bazı burunlar kokusunu yok denecek oranda algılayabiliyorlar, 3-5 kişiye daha koklatırsanız en az 3 kişi çok hoş değişik bir kokusu var diyecektir.

Ağır koku ve parfümlerden hoşlananlar, böylesi hafif ama hoş kokuları algılayamayabiliyorlar. Örneğin akşam sefası melisa ve ful sambac grand duke jasmin ağır kokulu çiçeklerdendir.Geçen yıl aldığım ama o zaman açmayan fulumün sonunda çiçeğini gördüm:)
Ama kokusu yok sayılır.

ERKEN48
05-09-2013, 08:48
Tüm yaz çiçeklenmesi devam etti.Şu an üzeri tomurcuk dolu ve özellikle akşamları yakından koklamaya gerek olmadan kokusunu alabiliyorsunuz.Birde saksıdan ziyade yerde olursa daha iyi gelişip daha büyük çiçek veriyor gibi.****** yayılmasını önleyebilirseniz.

erdem271
10-09-2013, 13:13
merhaba ,

ful cicegim 2 ayri dali da 1.5 metreyi geçti . Arap yaseminim 2 ayri dali da 4 metreyi geçti . beyaz hanimelim de 2-3 metre oldu hepsinin de 2.senesi doldu , hiç çiçek açmadi . gübresini suyunu veriyorum , cam balkonda batiya bakan cephede duruyor balkon cami acik hava aliyor , gunes de aliyor . sorun ne olabilir, yapraklari koyu yeşil hepsinin de ,ama hanimeli sik sik yaprak dokuyor
çiçek açmasi için hormon vs. kullanmalimiyim , yârdim rica ediyorum

figen1
11-08-2015, 09:58
Benimde arap fulum vardı, malesef çok hassastı, saksı değiştirince öldü.

zelish
05-04-2016, 17:18
Müteahhite verilmiş eski bir villanın darmadağın olmuş bahçesinden söküp kurtardığım bitkinin adını Sn. SDurul dan az evvel öğrenmiş bulunmaktayım. :)

Ayrıca böyle nadide bir çiçeğe tesadüfen sahip olduğum için ise çok mutluyum.

1 saat sabah güneşi alan kuytu bir duvar kenarına ektim. (2 ay sonra aksam güneşinden de 2 saat kadar faydalanabilecek gibi) Henüz bir hareketlilik yok. Umarım en kısa zamanda kendini toparlar.
Bakımı hususunda önerilerinizi dikkate alacağım. Belki bende bu sene çiçeğini görürüm. ;)

Resimlerini buraya taşıyamadım, az sonra paylaşacağım.

http://www.agaclar.net/forum/bu-bitkinin-adi-nedir/17088-4.htm

lusoari
11-08-2016, 21:29
Anavatanı Çin olan bu clerodendrum türü tam bir Akdeniz bahçe bitkisi ama saksılarda da çok iyi yetişip çiçek açabiliyor. Bahçede yetiştirilenleri kışın en fazla -10 dereceye dayanabiliyor, soğuklardan toprak üst kısmı tamamen donsa bile havaların ısınmasıyla tekrar ortaya çıkıyor.
Sıcak ve kuru memleketlerde yarı gölge yerlerden, ılıman memleketlerde ise tam güneşten hoşlanan clerodendrum chinense bitkisi suyuda seven bir bitki olduğu için toprağının üst kısmı biraz kuruyunca tekrar bol su ile sulanmalıdır.
Üretimi ise hem kökten ayırarak hem de çelik ile kolaylıkla çoğaltılabilir.

Bu güzel clerodendrum türünü, bu baharda bir arkadaşımın babası Rusya'dan getirmişti. İlk geldiğinde 50 cm boyunda iri yaprakları olan minik bir saksıda tek köklü bir bitkiydi. Onu görünce beğendin mi derseniz cevabım kesin hayır olurdu daha doğrusu beğenmemek değilde bende hiç heyecan duygusu oluşmamıştı diyelim. :D Aradan bir kaç ay geçti ve temmuz ayında bu kocaman yaprakları olan bitki tomurcuklandı ve hiç zorlanmadan çiçek açtı. Çiçekleri güzel ve küçük katmerli güllere benzettim ama çiçeklerinin en güzel tarafı hafif ve hoş bir kokuya sahip olmasıydı ortalama 10 gün üzerinde hiç bozulmadan duran çiçek sapını solmaya başlayınca kesen arkadaşım, bitkisi dallanınca kesip bugün bana getirdi, bakalım çelikten üretimide denildiği kolaymı bunu hep birlikte göreceğiz. :D

Görseller net.ten alıntıdır.

Mücevher Çalısı
11-08-2016, 21:36
Daha önce sayfası açılmış olan Arap Fulü'ne çok benziyor...

http://www.agaclar.net/forum/calilar/9156-6.htm

...

Aynı bitkiymiş...

Bakınız (http://www.agaclar.net/forum/248237-post4.htm)

lusoari
11-08-2016, 21:51
Teşekkür ederim Sevgili Mücevher Çalısı isim yanlışlığı yüzünden başlığı bulamamışım ama bu bitkinin Arap fulü ile alakası yok o başka bir bitki ve yasemin türü.
Sevgili Möderatör arkadaşlarımız bu başlığı umarım düzeltir ve birleştirirler.

Mücevher Çalısı
11-08-2016, 21:53
Farklı isimler ile anılan (Arap fulü, Afrika Fulü, Ful) C.Fragrans, Arap yasemininden (Jasmiminum Sambac) biraz daha limoni kokusu, uzun ve genelde düz gövdesi, karşılıklı yapılanmış iri kalp şeklinde yaprakları ve gövde bitiminde oluşan çoklu çiçek kümesi ile farklı bir yapı sergiliyor.

http://www.agaclar.net/forum/246816-post2.htm

Nil Paksu
25-04-2021, 10:55
Merhaba uzun zamandır bu çiçekten arıyorum. Yardımcı olursanız sevinirim.

cennetkizi17
30-05-2021, 12:46
Bende arıyorum ama bulamadım.