View Full Version : Daldan karanfil yetiştirmek
nuran berna
08-06-2008, 22:32
Karanfilin eklem yerinden koparıp iki gün suda beklettikten sonra diktim.Üç gün sonra kurudu.Acaba karanfil daldan yetişmez mi yoksa ben bir yerlerde hata mı yapıyorum?
Mine Pakkaner
08-06-2008, 23:03
Karanfil çelikten üretilir, hem de kolay köklenir. Ancak burada aldığınız çeliğin boyu önemli. Bir de suda bekletmeyiniz. Doğrudan kuma veya perlite çelikleyebilirsiniz. Forumda karanfil üretimini daha önce konuştuk. Bu başlıkları da okumanızı öneririm. Arama makinesini kullanarak o mesajlara ulaşabilirsiniz.
Merhaba, özel günlerde (anneler,sevgililer vb.) çiçekçide çalışıyorum. Atılacak olan karanfil çeliklerini kıyamayıp ev getirdim, vaktim olmadığından komşuya verdim, şimdi çok güzel turuncu karanfilimiz oldu. :)
nuran berna
09-06-2008, 10:21
Sevgili mine hanım ve sevgili sergül öncelikle teşekkür ederim.Arama yaptım demek ki gözden kaçırdım üretim konusunu.Tekrar inceleyeyim o zaman.Sevgili sergül maşallah darısı bana o zaman.
nuran berna
16-06-2008, 21:30
Benim diktiğim karanfiller tutmayacak anlaşılan.Sorun bende mi karanfillerde mi anlamadım.Bu kaçıncı oldu.Bu da sararıyor.
Sevgili Nuran Berna senin karanfil çeliklerin bana biraz uzun gibi geldi. çeliklemede çeliğin boyu önemlidir.Aldığın çelik 6-7 cm boyunda ve ökçeli olmalıdır.Ayrıca köklenene kadar fazla sulamaktanda kaçınılmalıdır.
nuran berna
17-06-2008, 13:58
Sevgili WYZX öncelikle teşekkür ederim.Bendeki çeliğin boyu 8-9 cm idi.Bunun 2 cm'i toprağın altında gerisi ise üstündeydi.6-7 cm çeliğin tamamı mı yoksa toprağın üstünde kalan kısmı mı?Ayrıca ökçeli derken tam olarak neyi kastediyorsunuz?Sevgiler
Sevgili Nuran Berna, toprağın altınsa kalan kısımla birlikte 6-7 cm olmalıdır.Senin çeliğinde fazla uzun değilmiş aslında,resimde daha uzun gibi duruyor.Ökçeli çelik ise nasıl anlatsam,aldıgın çelik dalın üstlerinden değilde onun çıktığı odunlaşmış yani daha kart olan eski dalla birleştiği yerden alınmalı.Eğer elle eski ve yeni dalın birleşme yerinden çekerek ayırırsan bir tarafında ayak gibi bir çıkıntı oluşacaktır Bu çıkıntı yani ökçe eski odunsu dala aittir. Bu şekilde toprağa daldırırsan köklenme şansı daha yüksek olacaktır.İnşallah anlatabilmişimdir.
nuran berna
17-06-2008, 20:47
Teşekkür ederim sevgili WYZX.Yazdıklarınızı kafamda şekillendirdim.Sıra uygulamada.Umarım başarılı olurum.
Bir husus daha var, sanırım torfa dikiyorsun? iyi bir sonuç alacağını sanmıyoru tarf ile geçirgen bahçe toprağı daha uygun olacaktır. Ben daha 15 gün önce karanfil çelikten yetişir deyip duruyorlar acaba doğrumu ki diyerek, tohumdan ürettiğim şu anda 12-13 cm lik karanfillerimden bir tanesini dibine yakın yerden kopardım yani yaklaşık 10 cm lik bir çelik oldu bu. Hiç önemsemeden bahçedeki bir toprağa diktim yarım çay bardağı kadarda su verdim aradan 15 gün geçti sonuç mükemmel dimdik duran bir karanfil var sanırım kökleniyor. Toprak cinsi önemli fazla nem hemen çürütüyor.
Teşekkür ederim sevgili WYZX.Yazdıklarınızı kafamda şekillendirdim.Sıra uygulamada.Umarım başarılı olurum.
Rica ederim.İnşallah başarırsın.
nuran berna
19-06-2008, 19:59
Teşekkür ederim sevgili powered evet torfa dikiyordum.Bahçe toprağını hiç düşünmedim doğrusu.Bir de onu deneyecem.İnşallah bu defa olur.Sevgiler.
sayın nuran berna;karanfilin en kolay üretim metodu genç filizlerdendir.ben istanbulda çiçekçilikle uğraşıyorum.genelde bize gelen bütün karanfillerde filizler olur.özelliklede ada karanfillerinde.bu filizleri toplayıp perlit **** torfa daldırma yöntemiyle ekersen tutmama şansı çok azdır.eğer filiz ihtiyacınız olursa gönderebilirim.
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.