View Full Version : Episcia Cupreata (Episkiya)
Penelophe
29-05-2008, 16:16
Bilinen Adları
İngilizce Adı: Episcia, Flame Violet
Latince Adı: Episcia Cupreata
Familya Adı: Gesneriaceae
39024
39023
HAKKINDA
Gesnergiller’dendir. Anayuedu tropikal Amerika olan Episcia cinsi gövdeleri sürüngen ve yayılıcı otsu bitkilerin, 30 dolayında türü vardır. Bu bitkinin tüylü, kenar ve sapları mor, üzeri açık yeşil yapraklarında, gümüşi ya da beyaz renkli, gösterişli damarları bulunur. Yaz mevsiminde aan çiçekleri ortak bir sapın üzerinde tek ya da bileşik durumda, beyaz ya da erguvani renklerde olur. 60-80 cm kadar boylanabilen bitki, özellikle ayası düz yaprak güzeli bitkilerle yan yana konulduğunda çok hoş bir zıtlık yaratır. Ya da sarkan sepet saksılara konularak sergilenir.
İSTEKLERİ
1. Episkiya, zengin karışımlı toprağı sever.
2. Suyu makul düzeyde seven bitkinin saksı toprağının nemli kalmasına dikkat edilmelidir.
3. Gölge ve yarı gölge yerleri yeğleyen episkiyalar, üzerine doğrudan gelen güneş ışığı karşısında kesinlikle bırakılmamalıdır.
4. Ilık ortamları seven bitki, kışın en düşük 16 santigrat dereceye kadar dayanabilir.
5. Bitkiye mayıs-eylül ayları arasında on beş günde bir standart sıvı gübre verilir.
6. Bitkinin kökleri saksısını doldurmuşsa ilkbaharda uygun toprak eklenerek saksısı bir numara büyüğüyle değiştirilir.
Kaynak (http://www.gulumcicekcilik.com/kutuphane/hepsi.php)
papatyam
29-05-2008, 16:40
Bende de var ama sadece iki minik yaprak şimdilik iyiler değişik ve hoş bir yapısı var:)
Penelophe
29-05-2008, 17:09
Papatyam, yukarıdaki fotoğraf benim çiçeğime ait. Fatma Dündar İzmir toplantılarından birinde hediye etmişti, ilk gördüğüm zaman küçücüktü ama hızlı gelişen bir çiçek.;) Benim ki daha hiç açmadı ama değişik renkleri var bu bitkinin çiçeğinin.;) Bil bakalım senin ki hangi renk? ;)
39028
papatyam
30-05-2008, 08:21
Sol alt köşedeki :)
Bu çiçeği daha önce hiç görmedim, çok güzelmiş.Galiba bugün Practicer'e gidip bu çiçeği soracağım.:)
Benim episciam epey büyüdü, çok çabuk uzuyor dalları, arkadaşlarıma epey dağıttım.
Merhaba cemo, bir saksıda 5 - 6 kök bence fazla. Benimkisi bir saksıda bir kök, sadece dalları fazla uzayınca diğer taraflar kel görününce bir iki dalı kenarından sıkıştırdım, şimdi çok güzeller. Önceden çok güneş alan bir yerdeydi, yapraklarının rengi açılmıştı ve küçük küçüktü. Sonra doğrudan ışık alan bir yere aldım, çok fazla güneş görmüyor, sadece ışık alıyor ve bu ışık öğlene kadar güneşle beraber içeride. Havadar bir yerde duruyor. Benimkinin toprağı normal torf toprağı. Sadece toprağı azalınca biraz üzerine ek yaptım o kadar. Sizinkisi de uygun ışığı alınca düzelecektir. Yapraklarının olduğu kısmın biraz altından kopartıp suya koyarsanız kolaylıkla köklendirebilirsiniz.
Işık uygun olunca yaprakları büyüdü. Yoksa küçük küçük yaprakları vardı. Komşum bana verdiği zaman epey bir zaman suda bekletmiştim, çok köklenince hemen saksıya aldım. Toprağını fazla kurutmayın, nemli topraktan hoşlanıyor.
papatyam
30-05-2008, 09:51
Fevziye Hanım, maşallah ne kadar güzel büyümüş bana gönderdiğiniz iki yaprak verdi diğerlerini döktü şimdilik iyi.
Merhaba papatyam, ben size episcia göndermişmiydim? İnanın hatırlamıyorum. Acaba yerini mi sevmedi ki yapraklarını döktü. Çünkü çok çabuk büyüyorlar. Ben ilk ektiğimte evde saksım yoktu, peynir kabının içine ekmiştim. Bana veren komşum artık bunu değiştirsen iyi olacak demişti de ondan sonra değiştirmiştim. Ama peynir kabındayken doğru dürüst yaprakları gelişmiyordu, renkleri çok solgundu. Şimdi gördüğünüz gibi sağlıklı, çok yoğun bir şekilde çiçek açmasa bile ara ara değişik yerlerinden açıyor, bu da bir güzellik katıyor.
Annemin evinin olmazsa olmaz çiçeğidir.:)
Annem, bu çiçeği hep yuvarlak,büyük ve çok derin olmayan saksılara dikerdi.
Yani ufak bir çamaşır leğeninin az yüksekçesi.
Çapı belki 45cm.
Sonra, çıkan sürgünleri toprağa deydirir ve onların da köklenmesi ve yapraklanmasını sağlardı.
O yuvarlak saksı, yapraklarla tam dolduktan sonra aşağıya sarkmasına izin verirdi.
Ve dalların hepsi birden çiçeklendiğinde görüntü muhteşem olurdu.:)
papatyam
30-05-2008, 12:32
Fevziye Hanım göndermiştiniz hatta bu ne çiçeği çok güzel diye sormuştum size:)
akşam eve gittiğimde saksısını değiştireyim ufak bir saksıya dikmiştim önce kök salsın diye düşündüm birde öyle bakayım gelişimi nasıl olacak.
(Bu arada yelkenin maşallahı var yaprak üzerine yaprak veriyor:)
papatyam
31-05-2008, 10:36
Benim iki yaprakcık ta gitmiş :(
Bende bu çiçeği çok seviyorum ama ne yazıkki alabileceğim hiçbir yerde göremiyorum.
Sizlerin resimlerine baktıkça şöyle bir iç geçiriyorum.
Fevziye hanım maşallah çok güzel gelişmiş çiçeğiniz maşallah diyeyim.
Sevgili Cemo'nunkilerede rahata kavuştuktan sonra kendilerine gelirler işallah.
Sevgili arkadaşlarım..
Bir kök bende de olsa,aşağılara sarksa,çiçekler açsa,bana gönderen arkadaşımın adını versem ona,baktıkça içim coşsa..;)
Bana bir kök vermek isteyen olur mu acaba?.;)
Arkadaşlar merhaba, iki gündür siteye giremiyordum, (çünkü burada değildim). Şimdi baktım episcia isteyen arkadaşlarım varmış. İsteyen arkadaşlarım özele yazarlarsa gönderebilirim. Sevgiler.
zeonka,gardenya,papatyam sizlere gönderebilirim.Adereslerinizi özelime yazarmısınız
İlk 3 kazandı:))
sevgilerrr
Şimdi okuldan geldim..Oturdum sitemin başına..Ve yaşasııın diye bağırdım..Hemen adresimi gönderiyorum..
Bir yandan da oldu en sonunda oldu şarkısını mırıldanıyorum.
Çok teşekkür ederim sevgili cemo..
Arkadaşlar merhaba, iki gündür siteye giremiyordum, (çünkü burada değildim). Şimdi baktım episcia isteyen arkadaşlarım varmış. İsteyen arkadaşlarım özele yazarlarsa gönderebilirim. Sevgiler.
Hoşgeldiniz Fevziye hanım..
Şimdi gördüm sizin de episcia gönderebileceğinizi..Bir kök de sizden alsam yüzsüz damgası yiyerek kınanmak suretiyle siteden atılır mıyım?:p
İstiyorum ki tutsun,tutsun,tutsun..
Penelophe
02-06-2008, 19:34
Çok hızlı büyüyor bu çiçek.;)
39380
Ne güzel kız o öyle sevgili Penelophe..
Maaşallah..
Ben sevgili Fevziye hanımdan rica ettim diğer arkadaşlarada sevgili Cemo gönderiyo diye.
Gerçekten çok naziksiniz birkez daha teşekkür ediyorum.
Merhaba arkadaşlar, Sevgili Zeonka ve ekin97 episcialarınızı bugün yurtiçi kargoyla gönderdim. Aslında üç arkadaşım istiyor diye hatırladığım için kendi çiçeğimden üç kişilik ayırdım ve işyerime getirdim. Bugün siteye doğru dürüst giremediğim için sadece Zeonka'ya ve Ekin97'ye göndereceğimi hatırladım. Üçüncü kişiye ayırdığım ise buradaki sınıf öğretmeni arkadaşımıza kısmet oldu.
Biraz önce episcia bölümüne girip gönderdiklerimi yazayım dediğim zaman 2-3 arkadaşımızın daha istediğini gördüm.
Sevgili papatyam ve Gardenya eğer diğer arkadaşlarımızdan size episcia gelmediyse bana adreslerinizi bildirir misiniz.
Geldi Fevziye Hanım..Çok teşekkür ederim.
Sevgili Cemo bana çelikleri öyle bir korunaklı göndermiş ki açmadan önce 10 dakika nasıl paketlendiğini seyrettim..İyice aklıma yazdım ki birgün benden de çelik isteyen arkadaşlar olursa sağ salim yerlerine ulaştırayım..Bu yöntemle herşeyin çeliği heryere sağlıklı ve dipdiri gider..:)
Sevgili penelophe
çiçeğin tomurcuklanmış mı?sanırım açacak.Çiçekli hali çok güzel oluyor.Güle güle büyüsün.
Sevgli gardenya ya göndereceğim ben de bugün inşllahh.Kargoya geç vereyim ki büzüşmesin şimdiden dedim.5 gibi yollarım gardenya.
sevglier hepinize.
Sevgili Cemo..
Kızlarım size el sallıyor..Güneşleniyorlar..Akşam 7.30 da görüyorlar güneşi..Umarım severler..
Çok teşekkür ederim..;)
Penelophe
04-06-2008, 19:06
Ehe, açtı.:)
39618
merhaba bende ne zamandır bu çiçeği arıyordum. elinde olanvarsa verebilirmi lütfen
Artık benimde episkiyam var:D
Fevziye hanım sağolsun beni bu güzel çiçekle buluşturdu;)
Binlerce teşekkürler...
Sevgili Gardenya sizinkide hayırlı uğurlu olsun güle güle büyütün. Siz köklendirmeden mi diktiniz episkiyanızı. Ben Fevziye hanımın söyledikleri doğrultusunda köklenmeleri için suya koydum.
Eyvah! Suya mı koyacaktım?:(
Doğrudan daldırdım toprağa..Çıkarıp suya koysam mı?Yoksa çok mu geç?
İklimsiz
05-06-2008, 21:39
Toprakta da köklenir sevgili Gardenya, endişelenmeyin.
İklimsiz
05-06-2008, 21:52
Bu benim toprakta köklenen episciam, yakında açacak:p
Hatta toprakta köklenmenin suya nazaran daha avantajlı olduğunu düşünüyorum.
Bence köklenene kadar güneş almayan serin bir yere koyun derim.
Maşallah çok sağlıklı görünüyor sevgili İklimsiz siz dikeli nekadar oldu acaba.
İklimsiz
05-06-2008, 21:59
Yaklaşık 4 aydır benimle. Sevgili Arzu Kasapoğlu hediye etmişti, kendisine bir kere daha teşekkürler bu vesileyle :)
Arzu Kasapoğlu
05-06-2008, 23:17
Güle güle büyüt Güler'ciğim.
Bu çiçeği direk toprağa dikmek çabuk köklenmesini ve büyümesini sağlıyor.
sayın fevziye hanım episciam geldi. çok teşekkür ederim .
Arzu Kasapoğlu
13-06-2008, 17:32
Hakan 73'e gönderdiğim episcia, kargonun adresi bulamaması ve hakan73'ün telefonunun
bilinmemesi nedeniyle Bursa Aras kargoda beklemektedir.
Çiçeği kargoya çarşamba verdim ve bugün Bursaya ulaştı. Eğer Bursa'da oturup almak isteyen olursa kargoyu isteyenin adresine yönlendireceğim.
İklimsiz
15-06-2008, 04:52
Sonunda açtı:cool:
Canım arkadaşım Arzu Kasapoğlu'na ithafen;)
Arzu Kasapoğlu
15-06-2008, 08:30
Maşallah Güler'ciğim, gözün aydın diyeyim. Sabah sabah çok mutlu oldum.
Çok teşekkür ederim.
Canım Cemonun gönderdiği episcia tuttu..Ancak önce yapraklar çürümeye başladı..Bu hızla giderse hepsi çürüyecekti..Sonra birşey farkettim..Bu yaprakların toprak ile olan temasını engellersem çürümenin önüne geçebilirdim..
Ben de onların yanına ucunu kırdığım kürdanları saplayıp bütün yaprakları havaya kaldırdım.Sadece dal kaldı toprakta..Ve evreka..İşe yaradı.
Eminim siz biliyorsunuzdur.:p
Ama ben yeni kıta bulmuş kadar sevindim..Hep beraber bilmemiş gibi yaparak şaşırırsanız çok sevinirim..:p
Ahh gardenya, yapraklarına su deymesın demeyi unutmuşum:(neyseki tecrübeli arkadaşım kendi bulmuş çözümü:))Ben alttan veriyorm suyunu.Birde çok sulamıyorum.Geçte olsa anlattım:))
El yordamı ile buldum çözümü ama şimdi öğrendiğim de çok önemli.Demek ki kızım üzerine su gelsin istemiyor.Ben her ihtimale karşı yaprakları hala havada tutuyorum.Ama suyunu alttan veririm artık.Tekrar teşekkür ederim sevgili cemo..
fevziye hanım gönderdiği episcia tuttu.çok sevindim
Fevziye hanımın bana gönderdiği episcia da ttutu ama daha bir büyüme belirtisi yok.
Fevziye hanımın bana gönderdiği episcia da ttutu ama daha bir büyüme belirtisi yok.
Biraz daha bekleyin zeonka..Büyüdüğünü göreceksiniz..
Teşekkür ederim Gardenya gözüm hergün üzerinde zaten ;)
Birde bu çiçeğin türkçe adı yokmu acaba her defasında episcia demek zor oluyor.
Bu da benim episkiyam :) Türkçe'ye de Episkiya olarak çevrilmiş. Botanikçiler pek yaratıcı değil anlaşılan :)
Episcia'nın yanındaki kim sevgili nese?
episcia'nın yanındaki aynı onun gibi çiçek açıyor kırmızı ama episcia gibi sarkmıyor.devamlı yavru veriyor çok fazla büyümüyor episcia'nın bir türü onun için ikisi bir yere ektim çiçek açınca resmini gösteririm .
İşte buda benimki kapalı balkonda tüm gün aydınlık sabah 1-2 saat güneş gören yerde duruyor.
http://img398.imageshack.us/img398/3990/18180391eq4.jpg (http://imageshack.us)
http://img359.imageshack.us/img359/5403/75795875hc4.jpg (http://imageshack.us)
hakan_73
09-11-2008, 14:32
tekrar deniyorum,
hakan_73
09-11-2008, 14:36
Akşam çektiğim için karanlık çıkmış. yanındaki arkadaşları kağıt çiçeği.
Tıpkı çilek gibi kol atıyor,bu çiçek.
Arzu Kasapoğlu
09-11-2008, 14:46
Çok güzel büyümüş Hakan Bey.
Ellerinize sağlık :)
episcia ların yaprakları iki türlü mü?
sayfaya resim yükleyemadim.Neden acaba.
hakan_73
09-11-2008, 15:12
fazla net çıkmamış ,fakat üç tane yeni kol verdi. büyük saksıya diktim. çünkü baharda kolları yanına dikmeyi planlıyorum.
size tekrar çok teşekkür ederim.
Bu forumun en güzel tarafı bence bu ,
insanların hiç bir amaç çıkar gözetmeksizin ,ellerinde bulunan güzellikleri hiç tanımadıkları kişilerle paylaşmak istemeleri.
Sizlerden çok şey öğrendim , herkese çok teşekkür ederim.
Sn. hakan 73 episcianın dibine neden çakıl taşı koydunuz ? Çiçeğin yaprakları toprağa değmesin diye mi?
hakan_73
09-11-2008, 17:15
Çiçeğin , yapraklarına su değdiği zaman bozulma oluyor.Midye kabukları falanda koyulabileceğini okumuştum. bende midye kabuğu bulamadığım için böyle çözdüm olayı.
:)
Merhaba arkadaşlar, episcialarınız ne durumda, büyüdüler mi? Çiçeklendiler mi?
Fevziye hanım bana gönderdiğiniz episciamı neyazıkki bu kış kaybettim ne yaptıysamda kurtaramadım malesef. Gerçekten çok üzgünüm. Acaba birdaha edinme şansım olurmu bilmiyorum.Eğer bana minik bir çelik göndermek isteyen olursa çok sevinirim.
Sevgili Arzu kasapoğlunun geçen sene gönderdiği fideyi yaşatamadım maalesef.
Bahar gelmişken tekrar denemek isterim, fide gönderebilecek arkadaşım varmı acaba?
Sevgili arkadaşım güle güle büyüt çiçeyinide görürsün inşallah.
Sevgiler.
Ben de sevgili Cemo'nun gönderdiği ve kocaman büyüttüğüm çiçeğimi B5A kullanımım sonucu hızla kaybettim.
O forumdan bana gelen ilk çelikti. Yeri özeldi.:(
Bol bol çiçeklensin inşallah sevgili Jezebel.
Ben de yeniliklere açık bir insanım ama bitkiler söz konusu olunca nineden kalma yöntemleri tercih ediyorum .
Büyütmeyi başarırsam sizi de görürüm sevgili Günüm ;)
Sevgili sevim4 de göndermişti bana kocaman bir kız. O da gözümün içine baka baka öldü.
Siz büyütün ben uzaktan severim. Beceremiyorum episcia bakmayı.
Canım üzülme günümcüğüm
Ben yaratır yollarım sana. Benimde öldü o güzeller, komşumda var alır büyütür yollarım sana.
Canım arkadaşım teşekkür ederim.
B5A dolapta duruyor. Bir daha kullanmam artık.
Canım arkadaşım sen hiç üzülme ben yine yollarım sana günümcüm.
Sevgiler.
Sevimcim, sonbaharda köklü bir dal varsa isterim
Canım arkadaşım sen hiç üzülme ben yine yollarım sana günümcüm.
Sevgiler.
Ne güzel yüreğin var canım arkadaşım.
Teşekkür ederim.
Sevgili günüm, rica ederim nedemek.
Gül Batur
21-08-2010, 14:49
Ben bu episkiyamı çok seviyorum. İlk defa bu kadar güzel oldu.
kırlangıç48
23-08-2010, 13:55
41 kere maaşallah, sanırım yerini çok sevmiş, ev sahibi de iyi bakmış, yememiş yedirmiş, içmemiş içirmiş sanırım :)
fatmadundar
24-08-2010, 13:06
Muhteşem.. Bu ne güzellik böyle, nazar değmesin.
Benimki artık böyle güzel olmuyor:( Eski fotoğraflara bakarak avunuyorum.
http://http://www.agaclar.net/galeri/showimage.php?i=13651&catid=member&imageuser=18812
Çok güzel bir çiçekmiş bu. İlk defa görüyorum. Bunun tohumu falan bulunuyor mu? Ya da Ankara'da nerde bulabilirim bilen arkadaşlardan yardım bekliyorum. Teşekkürler
Sahip olanlar da güle güle büyütsünler :)
Gül Batur
25-08-2010, 11:14
Teşekkür ederim Fatma hanım.
Çiceğinizin yerini değiştirin derim size tebdili mekanda keramet vardır
benimki yer değişiminden sonra güzelleşti.
Muhteşem.. Bu ne güzellik böyle, nazar değmesin.
Benimki artık böyle güzel olmuyor:( Eski fotoğraflara bakarak avunuyorum.
http://http://www.agaclar.net/galeri/showimage.php?i=13651&catid=member&imageuser=18812
Fatmacım, seninkisi çok güzeldi neredeyse kucaklayıp eve getirecektim ne oldu ki ona öyle
Ben bu episkiyamı çok seviyorum. İlk defa bu kadar güzel oldu.
nasıl bu kadar gürbüz olmasını sagladınız gül hanım bende var ama çok küçük bakımını nasıl yapıyorsunuz suyunu kaç günde ne kadar veriyorsunuz.allah nazardan saklasın.darısı bizim episkiyalarımızın başına
Gül Batur
04-09-2010, 12:40
Çok güzel bir çiçekmiş bu. İlk defa görüyorum. Bunun tohumu falan bulunuyor mu? Ya da Ankara'da nerde bulabilirim bilen arkadaşlardan yardım bekliyorum. Teşekkürler
Sahip olanlar da güle güle büyütsünler :)
Sn.a1919;
Episkiya aynı çilek gibi kol atıyor, yanına bir küçük saksı koyup kolu toprağın içine gömüyorum, bir süre sonra köklenmenin oluştuğundan emin olunca kolu anadan ayırıyorum. Ankara'lı arkadaşlarda var ise sizin için aynı işlemi yapabilirler...
Umarım en kısa zamanda edinirsiniz....
Gül Batur
04-09-2010, 12:47
nasıl bu kadar gürbüz olmasını sagladınız gül hanım bende var ama çok küçük bakımını nasıl yapıyorsunuz suyunu kaç günde ne kadar veriyorsunuz.allah nazardan saklasın.darısı bizim episkiyalarımızın başına
Sn.Züboli,
Episkiya'yı edindiğimde benimki de sizinki gibi minicikti. 3-4 yıl gibi uzun bir zamanda bu hale geldi. Forumda dikkatinizi çekti mi bilmem, benim orkidelere de çok ilgim var. Orkidelerime besin takviyesi yaptığımda kalan besinleri hep Episkiya'ya da verdim. Her çiçekte olduğu gibi önce yerini sevmesi lazım. Direkt güneş ışığı almayan, bol ışıklı bir pencere önünde duruyor. Suyu seven bir bitki. Toprağı iyice kurumadan sulama yapıyorum, toprak hem nemli olursa keyfi yerine geliyor.
gül hanım peki besin takviyesini nerden alıyorsunuz.
Gül Hanım maşallah çok güzel ,Japon küpesine benziyor ama bu çiçeğin yaprağı da çok güzel ,Sağlıkla büyütün .
Sn.Züboli,
Episkiya'yı edindiğimde benimki de sizinki gibi minicikti. 3-4 yıl gibi uzun bir zamanda bu hale geldi.... Suyu seven bir bitki. Toprağı iyice kurumadan sulama yapıyorum, toprak hem nemli olursa keyfi yerine geliyor.
Benim bitkim daha 1 yaşında , umutsuzluğa kapılmıştım , demek sabır lazım ve orkidelerinin artık suları ona gidecek .
İpuçları için teşekkürler .
merhaba acil yardım istiyorum.episcia çiçegim kırıldı suya koydum ama sizce çillenirmi.ne yapmam lazım başka
merhabalar ıstanbul anadolu yakasında bu cıcekden satıs yapan bı yer varmı acaba
tesekkurler
İYİ GÜNLER
Elinizdeki kırık dalı 20 dereceden fazla bir odanın pençeresinin önünde bir bardak su içine koyun çillendiğini göreçeksiniz
Buda benim episkiyam ,henüz çok yeniler bir hafta olmadı.
Arkadaşım çıkan filizini saksıya ekmiş verdi.
Bakalım nasıl gelişecek merakla bekliyorum.
Bu çiçeği çok sevdim umarım böyle devam eder.
Yeni çiçeğini açtı ve bir sarkacı daha oldu.
merhaba arkadaşlar episciam artık büyümeye başladı çok mutluyum.dalları uzamaya çiçek vermeye başladı.bu çiçek cam kenarını suyu ve ilgiyi çok seviyo.birde ben bu çiçegime aspirini ıslatıp verdim belkide oda iyi gelmiş olabilir.şimdi resimlerini paylaşıyorum sizinle.
İremsıla
06-06-2011, 14:16
Sevgili züboli,maşallah episkiyanız coşmuş.ellerinize sağlık keyfini sürün.
siteyi karıştırdıkça çok farklı çiçekler görüyorum episkiya çiçeğinide ilkkez görüyorum. Çok güzel bir çiçekmiş yetiştirenlerin ellerine sağlık
Benim güzelim çiçek açtı :p
Benim episyam çok güzel canlanmıştı ama durakladı .Neden acaba merak ediyorum.
Ömer Durmaz
07-07-2011, 23:23
Bir süre önce bende edinmiştim fakat ortamı yakalayamadım Güneş ve suyu çok seven bitki türü
Ah ah çoçukluğumu hatırladım
eskiden bu çiçekten annemde vardı, çok güzeldir kendisi, sarkan saksılarda daha bi çoşar güzelleşir.
Gül Batur
07-07-2012, 11:00
Episcia çiceklenmeye başladı.
selcen57
13-07-2012, 13:11
Maşallah, annem her seferinde bu çiçeği yaşatmayı başardı.Evet çok narin bir yapısı var, ama onun yanında insanı baştan çıkaran bir güzelliği de var. tam 22 yıl önce bir tanıdık vasıtası ile tanıştığımız episkiya'yı yaşatmaya devam ediyoruz. Bundan sonra çoğaltarak dostlara hediye olarak dağıtmayı düşünüyorum.
bende birkaç yıl önce biryerde gördüp küçük nir çelik almıştım ama malesef tuturamadım. yıllardır bu çiçeği aradım adınıda bilmiyorum. tesadüfen sayfasını görünce çok sevindim en azından şimdi adını biliyorum belki birgün yine bir yerde karşıma çıkar
Episcia çiceklenmeye başladı.
sayın Gül Batur sizin episcia nın fotografını gördüm ve vuruldum bana nereden temin ettiğinizi yazabilirmisiniz sevgiyle kalın
Benimde aradığım çiçeklerin en başında episcia geliyor. Ama maalesef satışı olan bir yer bulamadım. Bu güzelliği paylaşmak isteyen arkadaşlarımız olursa her zaman hazırım.
Selamlar...
Bir tanıdığımızdan gelen küçük dal yerini sevince çok güzel bir şekilde büyüdü. Çok ilginç bir bitki. Çok az çiçek açtı. Yeni çiçek açacak. Yaprak yapısı benim çok dikkatimi çektiği için fotoğraflarını paylaşmak istedim.
478005
478006
478012
478013
478014
Ben suda köklendirdim haziran ayında
Arkadaslar araniza yeni katildim,herkese merhaba diyorum.Aranizda olmaktan coook mutluyum.Yillar once bu bitkiden yetistiriyordum fakat bir zaman sonra maalesef kurudu.
Çok üzgünüm Episkia mı kaybettim çok seviyordum oysaki ev taşıdım ilgilenemedim öldü :(
episkiyaniz çok güzel maşallah
episkiya fideleriniz çok güzeller tohumlarını nereden aldınız
bende siteye yeni üye oldum.bütün sitelere baktım bu site cok seviyeli ve güze insanların olduğu bir yere benziyordu insallah yanılmamışımdır.herkese iyi aksamlar
Benimde aradığım çiçeklerin en başında episcia geliyor. Ama maalesef satışı olan bir yer bulamadım. Bu güzelliği paylaşmak isteyen arkadaşlarımız olursa her zaman hazırım.
Selamlar
Episcia eşimin arkadaşından gelip çevreyi kirletmemesi, yapraklarının tozlanmaması, görüntüsünün de iki saksı değişimi ile çok güzelleşmesi sonucu tam korumaya alınan çiçek oldu. Şimdilik eşim çiçeğe bakım dışında dokundurmuyor. Bir tane kopan dalı köklendirip kendime alabildim.
Yapraklarına mümkün olduğu kadar su dökmemek gerekiyor.
558227
558228
Episkiyayı yapraktan da yetiştirebiliyorsunuz. Ben iki şekilde deneme yaptım. Biraz uzun bir yol. Ancak çok rahat bir şekilde olacağını düşünüyorum.
Episkiyadan kesmiş olduğum yaprakların bir kısmını bardak içinde suya bıraktım. Bir kısmını ise direk cocopeat perlit karışımının olduğu toprağa diktim. Hemen hepsi sorunsuz olarak köklendiler.
559598
559600
559601
559602
559603
Bunlar da cocopeat perlit karışımında köklenenler.
559605
559606
559607
559608
Suda köklendirdiklerimden en iyi gelişeni yeni bitkiler oluşturunca normal toprağa alındılar.
559609
Sudakilerden en iyi gelişeninin toprağa alınmış haldeki resimleri. Diğerlerinde bu şekilde oluşum sudaki gibi haldeler.
559610
559611
559612
559613
Yapraktan köklendirmek biraz fazla zaman alıyor. Ana bitki yanına başka bir saksı koyup kolları diktiğiniz zaman çok daha kısa bir zamanda yeni bitkiniz oluyor.
Birkaç Episcia'yı soğuk hava ve Tecrübe eksikliğine kurban verdikten sonra işte mavi çiçekli Episcia sonunda açtı :)
564521
Mavi çiçek hayranlığım sonu gelecek gibi değil :)
Adı "Episcia Blue Heaven, Flame Violet" olmakla beraber kendisi biraz eflatun gibi:)
Zaten açıklamada alev moru demişler:)
Profilden:
564522
Saygılar.
Kimin kardeşi de açmış😊
Ölür korkusuyla yedek almıştım. Yedeklemek iyi oluyor, alır almaz tüm bitkilerimizden yedek yapın. Gün gelir lazım olur😊
565122
Saygılar
Merhaba bayanlar bende bu çiçeği çok sevdim heryerde arıyorum bulamıyorum bana kargoyla bir dal yollayacak biri varmı şimdiden saolun
Jezebel, nereden aldığınızı yazar mısınız?
Jezebel, nereden aldığınızı yazar mısınız?
Bir yıl önce Bulgaristandan almıştım.
Çok da hassas narin, birini neredeyse kaybetmek üzereyim.
Sıcak Episcia için çok istenmeyen bir şey.
572719
Sn. Muda'nın yapraktan köklendirmeyi deneyeceğim.
Umarım sphagnum içinde daha başarılı olur.
Tam bir sera ortamı mı sağlasam?
Sudakilerden en iyi gelişeninin toprağa alınmış haldeki resimleri. Diğerlerinde bu şekilde oluşum sudaki gibi haldeler.
559610
559611
559612
559613
Önce suda köklendirip daha sonra toprak diktiklerimden yukarıda resmi olan en güzel hale gelen oldu.
573111
Bir tanesi de tek bir bitki oluşturabildi. Diğerleri kurudu.
573113
Cocopeat perlit karışımında köklenenlere hiç dokunmadım. Onları karışım suyu azaldığı anda suladım. Hepsi aynı yerde mutfakta kısmi güneş alan aydınlık yerde köklendirmeye çalıştım. Onlardaki son durum aşağıdaki gibi.
573114
573115
573116
573117
573118
Hani hepimizin çocukluk anısında aklında kalan bir çiçek olur ya işte benim için hatıraların en güzelidir episcia. Canımdan da öte sevdiğim bir can var hayatta, her episcia ya baktığımda aklıma sabahları yapılan kahvaltılar, çaya karanfil katılmış mis kokuları, kızartılmış ekmeği, en önemlisi ise en değerli varlığım anneannemi hatırlatır bana. Öyle çok özledim ki onu her an yanıda olsa doyamıyorum sanki, her telefonda konuştuğumda özlemden sesim titrer.
Sarı ve pembe açan episcialarım vardı bir zamanlar ama benim kalbimde bir tek kırmızı çiçekli episcia var, eğer bir gün bir yerde karşılaşırsam çok pahalı bile olsa saksısı ile satın alacağım ANA hatırasıdır benim için. Benim gül kokulu anneannem birbirimize çok bağlı olduğumuz halde kader bizi dünyanın ayrı ülkelerine sürdü ama pamuk ellerinle dokunuşunu, bal rengi gözlerinle bana bakışını ve kıpkırmızı episcianı unutamam.
Eee nerden nereye geldim, içim doldu birden bire gurbetlik zor şey ama neyse kısa keseyim. Bu bitkiyi anneannem çok severdi seneler önce anneannem buraya gelirken taa İstanbul'dan taşıdı getirdi zaman içinde büyüdü kocaman oldu ama sonrasını ne siz sorun ne ben söyliyeyim (koskoca saksısı ile çalındı) o seneside en soğuk kış aylarından biride olunca anneannemde kaybetti dev bitkiyi. Hani olduda bir yerlerde görüp duyarsanız bana özelden haber vermenizi rica ediyorum .
O zamanlardan kalma bir anıyıda sizlerle paylaşayım.
Herhalde üçüncü yılında. Yerini sevince muhteşem bir gelişme gösterdi. Biraz da eşimin bana çok dokundurtmaması da etkili oldu sanırım. Kaç tane çiçek olabilir üzerinde.
615320
615321
Yenisi açtı :)
622482
Hoşmuş.
aaozkan76
29-08-2016, 19:37
Episcialarınız çok güzeller muda. Bende episcia yok sizdeki bu tür benim arkadaşımdan bana hediye gelmişti ve ben iş yeri değişikliğinde onu kaybettim.Bu yüzden bu tür den edinmek istiyorum.Sizinle takas yapabilirmiyiz?
Cicek askı
21-10-2016, 16:06
episkiya veya kohleri (japo küpesi)
çiçeği yatışı yapan
Birkaç Episcia'yı soğuk hava ve Tecrübe eksikliğine kurban verdikten sonra işte mavi çiçekli Episcia sonunda açtı :)
564521
Mavi çiçek hayranlığım sonu gelecek gibi değil :)
Merhaba Sn.Jezebel,
Episcia'nız hâlen hayatta mı?
iyi günler...
Dağıttım ben o bitkileri.
Çok ilgiye ihtiyaçları var, yetişemedim.
Vazgeçtim.
Tek bir tanenecik sinningiam var, o da çok sabırlı çıktı;)
uskudarcicek
21-05-2022, 12:12
Yıl 2022 ve hala bu başlık altındayız. :) Çiçekle ilgilinenler varsa bana mesaj atabilir.
https://www.letgo.com/tr-tr/i/episcia-cupreata-episkiya-flame-violet_45b0fc4d-a0ee-4614-b722-83b42e2675aa
https://img.letgo.com/images/ab/aa/59/aa/abaa59aa0e82f71516df8a37f012dcc0.jpg?impolicy=img_ 900
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.