View Full Version : Aynisefa (Calendula officinalis)
ardabora
28-05-2008, 23:55
Eminim çoğunuzun bahçesinde vardır bu çiçek...Geçen sene bahçemde sadece iki kök varken,bu sene deli gibi her yerden çıktılar.Büyümeye çalışan taflanların arasını doludursun diye aralarına diktim,konu komşuya bile dağıttım. Açıkçası bu kadar çok üremesi hoşuma gitmedi,her yerden fışkırıyor.
Geçenlerde Tekirdağ'a giderken bahçeden arındırmaya çalıştığım bu çiçekten anneme de götürdüm.Annem buna MERGÜZ diyor :p ,aslına bakılırsa bir çok ismi var: Aynisefa,Altuncuk, Kandil çiçeği, Ölü çiçeği...Birkaç yerde de nergis çiçeği diye geçiyor,sanırım Bulgaristan göçmenleri Mergüz diyor buna...
Anneannem " bu çiçekten her evde olması lazım" dermiş,annem bunu bana söyleyince "nette araştırayım,acaba nedeni nedir?" diye düşündüm ve bu çiçeğin bir çok yararı olduğunu öğrendim...Çiçeğe bakış açım değişti resmen...
aynısefa (http://images.google.com.tr/images?um=1&hl=tr&sa=X&oi=spell&resnum=0&ct=result&cd=1&q=ayn%C4%B1safa&spell=1)
aynısefa (http://www.google.com.tr/search?um=1&hl=tr&resnum=0&q=ayn%C4%B1safa&ie=UTF-8&sa=N&tab=iw)
Bu resim de benim bahçemden,yanındaki sarı çiçekler ezan çiçeği...
bu çiçeğin bir çok yararı olduğunu öğrendim...Çiçeğe bakış açım değişti resmen...
Neymiş acaba yararları? Ne tohumu olduğunu bilmediğim 3-5 tohumdan çıkan bitkinin bu çiçek olduğunu sanıyorum. Adını bilmiyordum sayenizde öğrendim.
nuran berna
29-05-2008, 19:48
Bizim oralarda bu çiçeğe karagöz derler.Çok arsız bir çiçek.Bir tohum dökmeye görsün bir haftada çıkıyor.Aynısefanın bu çiçek olduğunu ben de böylelikle öğrenmiş oldum.Ayrıca kremi lekelere özelliklede doğum sonrası oluşan lekelere karşı birebir diye biliyorum.
Bu çiçek bana hiç yabancı gelmiyor ama...:D
berduray
10-06-2008, 23:39
Portakal nergisi olarak da bilinir.
Merhaba, bizde de karagöz çiçeği derler, kokusundan dolayı sevmiyordum ama çiçeğe haksızlık etmişim :)
Bu nebat benim bildiğim en iyi, kesik ve cildin yara izlerinden haffifleteck bir merhem yapılabilen, ender tasfip etiğim phytopharmakalardan...
Yapraklarının yakından bir görüntüsü var mı? Çiçek olarak tanıdık ama ben bunun "marul" gibi yapraklı olanlarını biliyorum.
ardabora
28-04-2009, 17:28
Kış boyunca sürekli çiçek açtı,o kadar hızla yayılıyor ki yan komşumun bahçesi bile nasibini aldı bu çiçekten.Az önce resmini çektim.
Hah tamam işte bahsettiğim çiçek bu... Nereden bulduysam yazlığa ben de bundan götürmüştüm. Her yer bu çiçekten oldu :) Hatta hızını alamamış bu sene kumsalda bile gördüm.. Tohumların gücü işte... Kumda, sadece kum bir alanda, papatyalarla birlikte pek güzel salınıyordu, yaşama azmine hayran kalmamak mümkün değil.
Bu şimdi şifalı mı aynı zamanda. İnsan kimi zaman burnunun dibindekileri göremiyor desenize... Ben gene de emin olmak için bendekilerin fotoğraflarını ekleyeyim bir ara.
didem ipek
21-05-2009, 11:16
Bir yerde calendula officinalis'in (aynısafa, portakal nergisi) karagöz ile karıştırılmaması gerektiğini okumuştum. Özellikle şifalı bitki olarak kullanımı açısından önemli bir bilgi olabilir. Okuduğum kaynağı bulabilirsem sizi bilgilendireceğim.
Gerçekten bu bitkinin her evde olması gerektiği konusunda birçok şifalı bitki uzmanı hemfikir. Kendi adıma; vücudumda oluşan lekelerden bu bitki sayesinde kurtulduğumu söyleyebilirim. Lekeler bebeğime süt verirken oluştuğu için ilaç kullanamamıştım. Doktor teşhis koyduktan sonra ilgili tedavi uygulanırken yardımcı tedavi olarak ta kullanabilirsiniz. Başa bela olabilen ayak ve tırnak mantarında çok başarılı sonuçlar alındığına tanık oldum. Bilgi alabileceğiniz örnek bir site http://www.bitkisel-tedavi.com/aynisafa.htm.
İstanbul Teknik Üniversitesi kampüsünde yabani olarak minik çiçeklileri yetişiyor. Şu an yoklar sanırım, rastlarsam fotoğraflayacağım.
Ben bu çiçeği yaseminlerimin üzerindeki toprağı kapatmak için kullandım. Sarı ve turuncu renkleri var. Sürekli tomurcuk veriyor. Görüntüsü de çok güzel.
begonvil 14
22-05-2009, 11:12
Ben de bu çiçekten buldum. Bu kadar faydalı olduğunu şimdi öğrendim. Hemen bahçeye dikmek lazım o halde..
didem ipek
22-05-2009, 16:13
Kaktüs,
Maalesef ben de Karagöz'ü bilmiyorum. İnternette bir örnek var ama arkadaşların onu aynısafa ile karıştırması mümkün değil. Belki bu karışıklık birden fazla çiçeğe karagöz denmesinden kaynaklanıyordur. Bazı yörelerde aynısafaya karagöz deniyor olabilir tabii ki... Benim okuduğum kaynaktaki yazar da başka bir bitkiye değiniyordur. Çeviri farkları vb. buralarda etkili oluyor...Sadece bu bilgiyi hatırlayınca tehlikeli olabileceğini düşünerek paylaşmak istedim. Şifa için kullanılacaksa lütfen kullandığınız bitkinin "calendula officinalis" olduğundan emin olun.
k_donmez
08-02-2010, 17:21
Ankara'da da kış başlangıcından bu yana çiçekliydi, ancak son soğuklara dayanamadığını gördüm. Çoğu dondular. Her şeye rağmen baharda herkesten önce yeşerir ve çiçeklenirler. Bu bitkiden elde edilen kremler, cilt lekelerine, topuk çatlağı ve nasır gibi sorunlara iyi geliyor diye duydum.
Aynısefa çiçeğini yıllık olarak biliyorum ama geçen baharda ektiklerimin gövdesi hala çok sağlam, kış ortasında bir kaç çiçek bile açmıştı. Geçen gün uzayan dalları budadım, kökleri bıraktım, çok yıllık olma ihtimali var mı?
Bu çiçeğin ilkbaharda açmışını görmüştüm, tek yıllıksa, tohumlar sonbaharda mı ekilmiştir?
k_donmez
09-02-2010, 08:53
Sayın Kiraz bitki tek yıllık olabilir ama aynı yere düşen tohumları nedeniyle yığın biçiminde o kadar gür çıkıyor ki, yeni bir kök mü oluştu, eski bitki yan sürgün mü verdi ayırmak zor. Benim gördüğüm; baharın geldiğini en çabuk bunlar farkeder ve ilk çiçekleri verirler. Güzel renkleriyle de bulunduğu yeri doldurur.
Sn. K_donmez, benimkilerin eski gövde olduğuna eminim, oldukça da kalınlar. İlkbaharda açtıklarına göre tohumları sonbaharda serpmek gerekiyor. Geçen sene solan çiçekleri kestiğim için yere tohum dökülmemiş olabilir.
bloodflower
05-06-2010, 03:05
GG'den yaptığım tohum alışverişinde hediye olarak gelen ve şu anda 23 günlük olan Aynısefalarım:
Bu bitkinin ayrıca böcek ve haşere uzaklaştırıcı bir yönü de varmış. Bu özelliği de çok işe yarayabilir diye düşünüyorum. Özellikle balkon bahçeciliği yapanlar için.
Kaynak : http://www.zengardentr.com/SIFALI-AYNI-SAFA-CICEGI-TOHUMU-Calendula-Officinalis,PR-1572.html
http://www.forumdas.net/sifali-bitkiler/aynisefa-bitkisinin-faydalari-28139/
"Sabahları saat 7′den sonra da çiçekleri kapalı kalmayı sürdürdüklerinde, o gün yağmur yağacağına işarettir."
Artık yanımıza şemsiye almamız gerekip gerekmediğini kolayca anlayabileceğiz:D
Sevgi Durul
24-05-2012, 21:19
Ben de turuncu ve sarısı var. Sarısı bu sefer katmerli açmış.:)
300139
çiçeksever
29-05-2012, 14:57
Benim bahçede en çok yolduğum çiçeklerin başında geliyor.Bıraksan bahçeyi istila edecek.Bir bundan çekiyorum bir de sabah sefasından.
Sevgi Durul
29-06-2012, 12:20
Bu da ektiğim karışık tohumlardan, renginin değişik olması sevindirici.:)
313445
ipektuğçe
26-09-2012, 19:22
Balkondan bir güzellik:)
Nazlı N92
02-05-2013, 08:05
arkadaşlar merhaba
uznluk 2000 metre , genişlik ise 70 cm bu ölçülerdeki bir orta refuja kaç adet aynısefa çiçeği dikebiliriz?
Yardımlarınızı bekliyorum. Şimdiden teşekür ederim.
ebrulim77
02-05-2013, 14:11
bende nisan ayı başlarında tohumundan toplamıştım,ama ekmedim geç kaldım diye.eksem aceba yazın çiçeklenirmi? dayanıklımıdır sıcaklara..teşekkürler...:confused:
sındırgılı
02-05-2013, 15:55
Sabah toprak ile bulusturun, 1 haftadan bile kisa surede cimlenirler.
arkadaşlar merhaba
uznluk 2000 metre , genişlik ise 70 cm bu ölçülerdeki bir orta refuja kaç adet aynısefa çiçeği dikebiliriz?
Yardımlarınızı bekliyorum. Şimdiden teşekür ederim.
Elinizde ne kadar tohum var. Siz elinizdeki tohumu tam orta kısmında olmak üzere dikin. Bir yıl sonra çiçeklerden dökülen tohumlardan hemen hemen her yeri kaplamış olur. Genellikle ilk yıl çıkan çiçeklerin çoğu kışın ölmez. İkinci yıl daha büyük çiçekleriniz olur.
ebrulim77
03-05-2013, 08:36
Sabah toprak ile bulusturun, 1 haftadan bile kisa surede cimlenirler.
teşekkür ederim.o halde akşam eve gidince hemen ekeyim.inşallah çiçeklenirler...
Nazlı N92
07-05-2013, 07:56
Elinizde ne kadar tohum var. Siz elinizdeki tohumu tam orta kısmında olmak üzere dikin. Bir yıl sonra çiçeklerden dökülen tohumlardan hemen hemen her yeri kaplamış olur. Genellikle ilk yıl çıkan çiçeklerin çoğu kışın ölmez. İkinci yıl daha büyük çiçekleriniz olur.
sn.Muda Teşekkür ederim verdiğiniz bilgiler için.
onur eyyüpoğlu
28-05-2013, 19:08
aynısefa'nin çiçeklerini toplayın, sonra birkaç gün bekleyip kurutun. Taç yaprakları arasından ekilmeye hazır tohumlar dökülecektir. Saksıya dikin ve can suyunu verin. Bir müddet sonra filizlenecektir...
ebrulim77
29-05-2013, 09:14
ben ekmiştim bu ayın başında baktım 5cm kadar olmuşlar bile..hadi bakalım inşallah çiçeklerini de görürüm...
cörekotu
15-07-2013, 10:22
Ayni sefa dedikleri buymus demek, bu siteye bayiliyorum, emegi gecen herkese cok tesekkürler.
orkide3425
11-02-2014, 14:19
Arkadaşlar merhaba şuan elimde 200 paket ayni sefa tohumu var. Şimdi bahçeye diksem bi sorun olur mu ? Bir de aynı sefa tohumu elinde olan var mı fazla miktarda lazım bana bulma konusunda çok sıkıntı çekiyorum :( Yardımlarınızı bekliyorum
Benim çocukluğumda da buna koyun gözü denirdi . Ben tohum takasta edindiğim tohumların bir kısmını ektim . 3 şubat pazartesi ektim , şu an filizlenmiş durumdalar :)
orkide3425
12-02-2014, 11:25
Sayın olcim tohumları bahçeye mi diktiniz? Yoksa içerde mi?
Aynı safayı şaşırtmak gerekiyormu sevgili arkadaşlar? yoksa tohumları doğrudan yerlerine serp gitsin mi dersiniz?
Aynı sefa çok dayanıklı bir bitki. İstedğiniz gibi dikebilirsiniz. Kalıcı yerlerine tohumları ekip büyüyen fidelerden farklı yerlere şaşırtabilirsiniz. Kışa dayanıklı. En azından yarısı yaşar. Onlar çok daha büyük ve daha fazla çiçek açar. Bir kere ektikten sonra kendi kendine dökülen tohumlardan çoğalırlar.
Çok teşekkür ederim Sn. Muda, Saksıda yetiştirmek istiyorum zaten.
Bu yıl paket paket tohum aldık, hiçbiri çimlenmedi de en önce aynısefa çimlendi, yaprak yaprak oldu, uyumlu bir bahçe arkadaşı.
Kedi tırnağı saksısına ektiğim aynı sefa tohumlarını unutup toprağı eşeledim, filizlenmeye başlayan tohumları aynı şekide toprakla örterek azıcık su verdim. dilerim sorun olmaz. Aynı sefam olmasını çok istiyorum.
Nisan sonlarında ektiğim iki adet aynı sefa tohumları kocaman oldu, tomurcukları ve bol bitleri var çok şükür :o
Bitler Allah'ın emri, hemde çiçeklerin en güzel zamanlarında! :o Tam tomurcuktayken ya da küçük yeni yapraklarda olmazsa olmazlarımız arasındalar.
sındırgılı
12-06-2015, 18:05
Benim aynı sefalar,
Fikret abinin aynı sefaları
564245
564246
Normal olanlar.
564248
564249
564250
564252
564253
Benim aynısefalarımda sarı açtı.. Hiç haz etmedim, turuncu bekliyordum:mad:
nurdangul
23-09-2016, 00:21
Aynısafa Çayının Faydaları
119
EmailShare
SUMOME
Hemen her toprak cinsinde büyüyebilen aynısafa çiçeği yılın her ayı bulunabilir. Dünyanın çeşitli bölgelerinde doğal olarak yetişmekle birlikte en sık Avrupa, Batı Asya ve Amerika Birleşik Devletleri’nde görülmektedir. Papatya, kasımpatı ve yakubotu ile aynı aileden olan bitkinin dalları 30-60 santim arası boylanabilir. İlkbahar aylarında çiçek açan aynısafanın kurutulmuş taçyaprakları çeşitli kültürlerde ilaç yapımında kullanılmaktadır. Aynısafa çiçeği yaprakları genellikle ağız yoluyla alınmaz, daha çok çiçek yaprakları ile hazırlanan kremler kesik, yanık tedavisinde harici olarak kullanılır.
Latincesi Calendula officinalis olan ve kadife çiçeği olarak da bilinen aynısafa ürünlerini merhem, öz, yağ ve çay formunda bulabilirsiniz. Hangi forma olursa olsun aynısafa ürünleri ışık ve nemden korunarak muhafaza edilmeli ve raf süresi 3 yılı aşan ürünler kullanılmamalıdır.
Anti bakteriyeldir
Kulak enfeksiyonlarında kullanılır
Kolajen üretimini arttırır
Boğaz ağrısına iyi gelir
Vücudu toksinlerden temizler
Ağız içi iltihaplanmalara iyi gelir
Mide kanserine karşı koruma sağlar
Mide ülserine iyi gelir
Yüksek miktarda antioksidan içerir
Krampları açar
Sindirimi kolaylaştırır
Sakinleştirici etkisi vardır
nurdangul
23-09-2016, 00:24
vücudu toksinlerden temizlemesi ve antioksidan olması bile yeter.antioksidanlara bir sürü paralar veriliyor oysa bir çok kişinin bahçesinde bolca var.hafta sonu benimkilerin fotolarını çekip paylaşıcam.
lenavita
23-02-2017, 17:32
Benimde turuncu dan var artik inşallah çoğaltabilir im adanada maalesef çiçek yetiştirmek hayli zor bakalım .benim toprağım garip bir toprak anladimki toprağına gore çiçek ekmeliyim
lenavita
27-11-2017, 09:35
Çok ilginç Adana'd agezerken bir tarlada yabani türüne rastladım tohum aldım baharda ekcem. Daha ufak açıyor
Gecekondu
20-05-2019, 10:35
Muda'nın fotoğrafı üzerinden bir soru sormak istiyorum. Aynı safanın tohumu resim üzerindeki yerde mi? tohum toplayıp ekmek istiyorum.
Aceminaz
21-05-2019, 18:20
Muda'nın fotoğrafı üzerinden bir soru sormak istiyorum. Aynı safanın tohumu resim üzerindeki yerde mi? tohum toplayıp ekmek istiyorum.
Evet tohumlar orada ama kurumuş olması lazım. Bende bugün bahçedekiler kurumuştu topladım. Saksıda büyütmeyi deniycem.
Gecekondu
22-05-2019, 08:39
Dün ben de kurumuş olanlarından topladım. Evde viyolde çimlendirip bahçenin farklı kısmına dikmeyi düşünüyorum.
İstilacı çiçek
27-04-2023, 10:35
Binada yöneticiyim ve deneme yanılma ile bahçede bir düzen sağladım, bahçe katına cahil bir kadın taşındı, laf söz dinlemiyor, benimde hatrı sayılır bir kaç yıldır bahçede emeğim var. Dolayısı ile her şey iç içe girdi
Diyeceğim o ki bu bitki istilacıdır, sakın bulaşmayın, mesela akşam sefası da istilacıdır, tembel bakımsız otçu tiplerin hülasa bakımsız bahçelerine çok uygun
Onun dışında, eğer, atıyorum; kekik, gül falan diktiyseniz hepsini yok eder öldürür bu istilacı türler
...Yani yabani otlar gibi hızla çoğalıyor her yeri sarıyorlar :mad:
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.