View Full Version : Bitkilerinizi kuşlardan, kedilerden koruma yöntemleri
Merhaba,
Balkonuma bir güvercin dadandı. Orkidenin yapraklarını didikleyip tüm yaprakları paramparça etti. Domates ve biber fideleri ile diğer bazı bitkilerimi yoldu. Birkaç saksıyı düşürüp kırdı. Sürekli olarak saksıların topraklarını bolkona saçıyor.
Ne yaptıysak bu güvercini kaçırmayı başaramıyoruz. Bu konuda tecrübesi olan, tavsiyede bulunabilecek kimse var mıdır? Önerileriniz için şimdiden teşekkürler.
Penelophe
25-05-2008, 15:47
Toprakları eşelememsi için toprakların üzerine iri taşlar koyabilirsiniz.;)
Sorun şu ki güvercinler bir yeri yuva olarak benimsediyse onları bundan vazgeçirmek neredeyse imkansız. Orada yumurtlayıp yavrularını yetiştiriyorlar. Yavrular da orayı benimseyip kalıyorlar. İnsanı deli edecek kadar zarar verebiliyorlar. Bu hayvanları, balkonumun onların yuvası olduğu fikrinden bir şekilde vaz geçirmek zorundayım.
Ağır koku olursa gelmez aktardan alacağınız kafirun kokusu onları kaçıracaktır
Yakında Hicthcock'un "Kuşlar" filminin Ankara versiyonu bizim evde gerçekleşecek.
İnanılmaz bir kuş saldırısıyla karşı karşıyayım bu yıl. Önceleri sadece güvercinler yuva yapmaya çalışırlardı, bu yıl bir de ortaya kargalar ve adını bilmediğim kuşlar çıktılar.
Çileklerimi biçmişler, ortada sadece bir tane ulaşamadıkları çilek kalmış. Gojiberry'mi, mohawk biberimi öldürdükleri yetmedi, sardunyalarımı, petunyalarımı, papatyalarımı kopartıp atıyorlar. Tomurcukları hatta çiçekleri bitirdiler, yapraklara geldi sıra.
Tam bir kabus. Hiçbir şeyden korkuları yok. Ne yapacağımı şaşırmış durumdayım.
Son olarak kafur kokusu deneyeyim bari, nasıl yapılacak bir bilgi verirseniz. Bir de, onları kaçırmak için yapacağımız kafur kokusu bize nasıl bir etki yapacak ki:p
Evet aynı sorun bendede var. Saksağan ve kargalar birde güvercin ******. Bende deneyeceğimde bu kafirunun kokusu bizide balkona kaçırtmasın Nevsune hanımın dediği gibi... :D
Benim teyzemin evinin panjuruna da güvercinler yuva yapıştı.Teyzem bir süre beslemişti hatta onları.Ama sonra evlerine tadilat yaptırırlarken yuvayıda yıktılar.
Ferda Ülkümen
27-05-2008, 14:04
Sevgili nevsune
Yıllar önce okullarda bit salgını varken, öğrencilerin yakalarının altına kafur tabletleri iliştirildiğini hatırlıyorum. Fazla rahatsız edecek bir koku olmamalı.
Kuşlara nasıl bir etki yapar bilemem (Acaba keneyi de kaçırırmı?)
Bizim üst kattaki komşu balkona kocaman fırıldaklar koymuş, bana bile hiç kuş gelmiyor.
Geçen sene Bauhaus ta kuş kaçıran malzemeler vardı, bu sene de satıyorlarmı acaba?
Selluka başlığına yüklemişim;
http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=107396&postcount=1662
Ferda'cığım rüzgargülleri işe yarıyorsa iyi. Geçen gittiğimde Bauhausta vardı. Astığım balonlar, cd.ler, naylon poşetler (balkon, düğün salonuna dönmüştü bir ara) işe yaramayınca onların da işe yarayacağını pek düşünmemiştim açıkcası.
Gerçekten birşeyden korktukları falan yok. Sonuçta bu bir savaşa döndü artık, bir de kafurlu rüzgargülünü deneyelim bakalım:)
Benim de balkona bi çift güvervin geliyor gün aşırı uğruyorlar, önce biri geliyor. Bi kaç dakika bekliyor...Sonra eşi geliyor birlikte buluşup mutlu mutlu uçup gidiyorlar...Ben de onlarla mutlu oluyorum....Hiç eşeleme filan yapmıyorlar, ilginçtir çiçeklerimle ilgilenmiyorlar bile... Birbirlerine kavuştular mı gözleri dünyayı görmüyor :)
Şimdi balkonun mimari planını çıkartıyorlar. Yavrumuz olduğunda hangi saksının içine yuva yaparsak daha uygun olur diye yer araştırıyorlar. Hem bakıyorlar ki sizden ses seda da çıkmıyor. "Oooh ev sahibimiz de pek iyi" diyerek mutlu mesut birbirleriyle ilgileniyorlar.
Yakında onlar yavru sahibi olurken, sizin mutluluğunuzdan pek eser kalmayacak:)
:p Saksıya yuva mı yapılırmış? :( Yok daha neler...
denizakvaryumu
29-05-2008, 16:00
Nevsune Hn.
Balkona şu bildiğimiz balıkçı ağını germekten başka şansınız kalmıyor.
Salaş balıkçı meyhanelerinde, duvarlara tavana vs. asarlar. İşte ondan.Rüzgardan da etkilenmiyor.
Komşular bu sefer de "balkon eskiden düğün salonu gibiydi şimdi balıkçı meyhanesi gibi olmuş" diyecekler o ayrı konu...:D
Ama karga-saksağan-güvercine en iyi çözüm bu ağlar.
Hem ucuz hem pratik.(Tabi balkonu camla veya telle kaplatmayı düşünmüyorsanız)
Tabi bu ağ Ankara'da nereden bulunacak , onu bilmiyorum.
Not:Bauhausda balıkçı ağı değil de ahududu-üzüm vs.yi korumak için ağ-örtü satılıyor, isterseniz bir bakın.
O siyah kuşlar karga değil, sığırcıkmış galiba (arkadaşımın yalancısıyım ben de). Üzerlerinde altın tozu gibi parıltılı sarı noktalar var. Buna da sevindim, hiç değilse kargaların zekalarıyla, oyunculuğuyla uğraşmayacağım bari.
Bugün rüzgargülleri aldım. Bakalım onları bir deneyeyim de, sonra da balıkçı meyhanesini yapmaya gelecek sıra bu gidişle:)
Arkadaşlar bende aynı dertten muzdaribim! Zorla çimlendirip gözüne baktığım minik fidelerimi daha ilk yapraklarında kopardılar.. Oğlumun eski giysisini askıya giydirip şapka taktım korkuluk yaptım fayda yok.. Rüzgar gülleri dönüyor gene geliyorlar.. Ben terastaykende pike yapmaya çalışıyorlar. Uzaklaştırmak için acayip hareketler yapar oldum. En son çöpşişleri bolca saksılara soktum. Bazen çöpşişte tüy görüyorum çok üzülüyorum. Saksıda yer yoksa bitkinin üstüne oturduklarını kırılan dallardan anlıyorum. Geçen yıl heryere siyah poşet bağlamıştım çok çabuk alışıyorlar fayda etmedi. Kafur bulmamız lazım birde onu deneyelim derim. Balıkçı meyhanesi aklıma yattı ama terasta olmaz.
Merhaba,
Balkonuma bir güvercin dadandı. Orkidenin yapraklarını didikleyip tüm yaprakları paramparça etti. Domates ve biber fideleri ile diğer bazı bitkilerimi yoldu. Birkaç saksıyı düşürüp kırdı. Sürekli olarak saksıların topraklarını bolkona saçıyor.
Ne yaptıysak bu güvercini kaçırmayı başaramıyoruz. Bu konuda tecrübesi olan, tavsiyede bulunabilecek kimse var mıdır? Önerileriniz için şimdiden teşekkürler.
Hah bende bu konuda bir tek kendimi muzdarip bilirdim.... :D
Bendekiler özeliklede saksıdan dışarı çıkan orkidenin havai köklerine bayılıyorlardı sanırım bunları solucan v.s. zannediyorlar. Saksıları köklerden didikleyerek yerlere seriyorlardı. Poşet, cd, rüzgar gülü denendi. Arada kendinizi gösterip el çırpmanız ayaklarınızı tepmeniz yine de kaçınılmaz oluyor. kafur denen şey Camphr mı acaba? Türkçesini bilmiyordum... :( öğrendik :)
hassoman
29-05-2008, 22:54
Bir blogda rastladım (caglarbilir.blogcu.com)… Güvercinlerden muztarip balkonculara iki harika teklif var.
Ya o, ya o…
İkisi de birbirinden harika:D
İşte onlardan biri:
değişik çare
Hocam
Güzel bir güvercin yahnisi tarifi biliyorum
Lazımsa atarım :D
alpernatif –
Not: Değişik tarif isteyenlere yardımcı olunur;)
diğeri bundan da harika: (İşte bu öneriyi çok tuttum...Kurtulamıyorsan dört dörtlük hizmet vereceksin...:D)
yönetim uyuma, vatandaşa sahip çık
1.takla atmak için özel kalkış pisti.
2.aksamayan bagaj ve yer hizmetleri
3.inişte kazaları önleyen otamatik ikaz sistemi
4.barınma koşullarının iyileşmesi, yumurta bırakma olukları
5.uçuşa elverişli olmayan günlerde sosyal faliyet, eğlence tertibi
6.İki esas bir zeytinyağlıdan oluşan standart menü, açık büfe meşrubat
7.Paçalı olan arkadaşlara kuru temizleme ünitesi
........ vatandaş mağdur, bu hizmetleri sunmayacaksan buradan ayrılabilirler bak. benden söylemesi.
sarkuteri -
Seçim sizin...:p
Penelophe
30-05-2008, 00:02
:D Hassoman, süpermiş ya, paçalılar için kuru temizleme ünitesine çok güldüm::D
Ey kuşlar, beni yedi düvele eğlence yaptınız. Düğün salonu, balıkçı meyhanesi ve yahni tariflerinden sonra bu da böyle bir yorum:
"Balkona o firıldakları takarsan bütün kuşlar yeni bir lunapark açıldı diye senin balkona üşüşecekler."
Bu arada, dünden beri gelen giden yok. Bakalım daha sonra alışacaklar mı?
Balkonumdaki güvercin yumurtasını yanlış yere yazmışım.Şimdi balkonumda bir güvercin yumurta yapmış.Ben de yumurtanın sahibi olan güvercini beslemeye başladım.Hatta artık o balkona çıkmıyorum.Sadece çiçeklrimi sulayıp,güvercinin yemini ,suyunu verip hemen içeri giriyorum.Şimdi yavruları olacak.Umarım en kısa zamanda yavrular büyür ve uçup giderler.Yoksa çiçeklerimin keyfini süremeyeceğim.
Valla Elacım herkez fena muzdarip güvercinlerden...Ama yumurtalara da kıyılmaz ki...Var ya hiç bilmiyordum bukadar alçaklara yuva yaptıklarını acaip şaşırdım! Sehpa altına...Hani devekuşu kafasını kuma gömer de görünmez oldum sanırmış ya, o hesap :) Ya da güvenlerini kazanmışız artık...Kanatlanıp uçmaları baya bi vakit alır ama Kymassın onlara dimi? Benim de kumrularım gidip geliyor hala...Aman haaaaa
Valla Elacım herkez fena muzdarip güvercinlerden...Ama yumurtalara da kıyılmaz ki...Var ya hiç bilmiyordum bukadar alçaklara yuva yaptıklarını acaip şaşırdım! Sehpa altına...Hani devekuşu kafasını kuma gömer de görünmez oldum sanırmış ya, o hesap :) Ya da güvenlerini kazanmışız artık...Kanatlanıp uçmaları baya bi vakit alır ama Kymassın onlara dimi? Benim de kumrularım gidip geliyor hala...Aman haaaaa
Kıyarmıyım hiç.Yuva yıkanın yuvası olmaz derler.Onları beslemeyi düşünüyorum.
Google'da pigeon repellent diye arayınca gördüm ki bu iş dünyada büyük bir sektör haline gelmiş. İşte Japonya'da pirinç tarlalarını korumak için uygulanan ve ABD'de yapılan denemelerde işe yaradığı görülmüş bir yöntem:
Balkona birkaç balon asıyorsunuz ve üzerine pervane böceği kanadı şeklinde kırmızı ve siyah şekiller çiziyorsunuz. Sebebi bilinmiyormuş ama bu yöntem işe yarıyormuş.
Kaynak: (http://gardening.yardener.com/YardenersPlantProblemSolver/DealingWithPestAnimals/Pigeons/TryPigeonRepellents)
denizakvaryumu
30-05-2008, 11:03
Nevsune Hn.
siz balkondaki balonların üzerine şekiller çizmiş miydiniz? :)
hassoman
30-05-2008, 11:34
Siz devasa binaların cam ve balkonlarının kuşlardan nasıl korunduğunu biliyor muydunuz? Eğitilmiş çaylaklarla... Evet, şu Karaddenizlilerin kuş avlamak için kullandıkları çaylaklardan söz ediyorum... Günün belirli saatlerinde salınan çaylaklar bina çevresine kuş-muş yaklaştırmıyor... İşte size bir çözüm önerisi daha... Bir çaylak besleyin efendim... Çaylaklardan zarar gelmez...;)
Hiç boşuna rüzgargülü falan almayın (diyenler dediydi de dinlemediydim). Benimkiler onları kendi evlerine süsleme yaptığımı düşündüler galiba. Karı, koca hiç istiflerini bile bozmadan, girip çıkıyorlar balkondan içeri.
Bundan sonra ya "kaderimdir, çekerim" olacak (pek de bana uygun değil ama), ya da her türlü "zihni sinir procesine" açığım:p
Bu sabah çiçeklerimi sulamak için balkona çıktım.Güvercin benden ilk defa kaçmadı.Ben de çiçeklerimi rahatça suladım.Yavaşça başımı eğdim,sehpanın altına baktım.2. yumurtasınıda yapmış.Bakalım kaç yumurta yapacak.
cihan_as
31-05-2008, 08:55
2 yumurta yaparlar bundan sonra rahatsız edilmedigi sürece yumurtanın üzerinden kalkmazlar 19 gün sonra yavrular dünyaya gelecektir.
2 yumurta yaparlar bundan sonra rahatsız edilmedigi sürece yumurtanın üzerinden kalmazlar 19 gün sonra yavrular dünyaya gelecektir.
Aman ne güzel.Teşekkür ederim.
Ufak bir rüşvetle pencere önündeki saksıya yuva yapmaya karar verir gibiler. Arada yine balkonları yoklamaya da devam ediyorlar. Bakalım son kararları ne olacak.
39796
Özel hayat teşhircisi gibi hissettim kendimi ama çok güzel bir sahneydi. Fotoğraflarını çekmeden edemedim.
39795
Amanıııın... İnanmıyorum....Çok sevimliler yaaaaaaa....:eek:
denizakvaryumu
06-06-2008, 14:32
Nevsune Hn.bu arada pencereden evin önündeki bahçe gözüme çarptı...Oldukça bakir :)
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=8636&highlight=gerilla
linkteki anlayışla yol kenarına frenk üzümü, bektaşi üzümü vs. ekilebilir hani diyorum.
Üstelik tam güneş :)
Orası bahçe değil, Belediyeye ait ne yapılacağıni bilemediğim bir boş alan. Az ilerisinde bir çocuk parkı ve semt pazarı var. Bizim sitenin bahçesine ise birşey ekemiyoruz ne yazıkki. Zaten yeterince süs ağacı ve çim var.
Bu arada fikir hoşuma gitti, çeliklerimden tutan olursa bir böğürtlen ekeyim oraya. Hem belki kuşlar böğürtlen yemeye gidip sabahın 5 inde beni uyandırmaktan vazgeçerler.
Yücel Özlem
06-06-2008, 18:47
Tanıdıklarınız arasında, kedi sahibi yok mu? ;)
İyi de evde benim kendi kuşum da var. Onu ne yapacağız:)
Nevsune Hn.
Balkona şu bildiğimiz balıkçı ağını germekten başka şansınız kalmıyor.
Bu iş, ciddi bir biçimde sektör oluşturmuş:)
Bir arkadaşımın balkonunu misinadan yapılmış bir ağla kapatılmış buldum. Sitelerinden bir görevli bu işi meslek haline getirip kuşlardan şikayetçilerin balkonlarına bunları yapıyormuş. Demek böyle bir şey satılıyor. Belki hırdavatçılarda bulunuyordur. Gözüne çarpan, haber verirse ne iyi olur.
Aynı siteden birisi, Avrupa'dan getirttiği sanırım metalden yapılmış (arkadaşımın söylediğine göre oldukça ağırmış) normal boyutlu bir kargayı (heykel mi denmeli acaba) balkon demirine sabitlemiş. Güvercinler bu kargadan korkup, balkona gelmiyorlarmış. Belki böyle bir şey teraslar için bir çözüm olabilir.
Acemiwebci
12-06-2008, 17:10
İnanmayacaksınız ama bizim güvercin çiftimiz mutfağın içindeki buzdolabının tepesine talipler.:(
Olayı şöyle anlatayım:
İstanbul'da 7 katlı apartmanın en üst katında güneydoğu kanadında oturuyoruz. 6 senedir her zaman tüm pencere ve balkon kapılarını havalar iyi oldukça açık bırakırız ki ev sürekli hem güneş alır hem de böylece püfür püfür havalanır:D dı !
4 gün önce yine eşim mutfağın kapısını açık bırakmıştı. Su almak için salondan mutfağa geçtiğim anda bir kapının solunda (buzdolabı mutfağa girişte sol taraftadır) bir hareket hisstim. Tam o anda 2 güvercini bizim buzdolabının tepesinde öpüşürlerken gördüm. Ama sadece birkaç sn. Çünkü benden korkup hızla açık kapıdan dışarıya tüydüler.:eek:
Acayip şaşırmış hatta şok vaziyette eşime durumu anlattığımda pek inanmadı. Ertesi gün tekrar aynı durum. 3.gün eşime denk geldi ve inanmaya başladı.
Şimdi mutfak kapısını kapalı tutuyoruz (mutfakta açılır pencere yok bu yüzden artık mutfak pek havalanmıyor).
Aslında güvercinler tanıdık. 4 yıldır karşı apartmanın yangın merdiveni boşluğunda 5.kattaki kolonun üstünde hep öpüşüp, koklaşıyorlardı. Arasıra aynı katın penceresinin pervazında birbirlerine sokulup dertleşirler, bazen de birlikte uçup giderlerdi.:rolleyes:
Ama bunlar artık bizim mutfağı gözlerine kestirdiler. İnanasım gelmiyor. Bir kuş ne olursa olsun insanların evinin içine girip kendine yuva yapmaya çalışacak. Bu kadar mı bize güveniyorlar ya da artık onlara dogada yer kalmadı !
Veya bize öyle alıştılar ki artık onlarla aynı evi hatta yatak odasını paylaşmak zorunda kalacağız.:o
denizakvaryumu
12-06-2008, 21:02
Aynı siteden birisi, Avrupa'dan getirttiği sanırım metalden yapılmış (arkadaşımın söylediğine göre oldukça ağırmış) normal boyutlu bir kargayı (heykel mi denmeli acaba) balkon demirine sabitlemiş. Güvercinler bu kargadan korkup, balkona gelmiyorlarmış. Belki böyle bir şey teraslar için bir çözüm olabilir.
http://www.euroflora.com.tr/urundet.asp?UrunID=1723
http://www.euroflora.com.tr/urundet.asp?UrunID=1724
İstediğiniz ürün linkte, ister karga ister baykuş...Ben de İstanbul'a gittiğimde görmüştüm.
Gerçeğinden ayırt edilemeyecek karga ve baykuşlar var, gerçek boyut ve gerçek tüyler.
cihan_as
05-07-2008, 23:05
Bu sabah çiçeklerimi sulamak için balkona çıktım.Güvercin benden ilk defa kaçmadı.Ben de çiçeklerimi rahatça suladım.Yavaşça başımı eğdim,sehpanın altına baktım.2. yumurtasınıda yapmış.Bakalım kaç yumurta yapacak.
Merhaba ela, güvercinlerin yumurtalarından yavrular çıktımı?
Aradan uzun zaman geçmiş, çıktıysa bu günlerde üçmaya hazırlanırlar.
Uçup gitmeden foto da eklersin dimi :rolleyes:
Merhaba ela, güvercinlerin yumurtalarından yavrular çıktımı?
Aradan uzun zaman geçmiş, çıktıysa bu günlerde üçmaya hazırlanırlar.
Çıktılar,sormayın 1 hafta oldu.3 gün çok çirkindiler.Bugün baktım çok şeker olmuşlar.Biri küçük biri büyük balkonda azıcık gezip hemen yuvalarına dönüyorlar.Çok şirinler:)
Güvercinlerin hayatını ilk defa bu kadar yakın tanık oldum.Anne güvercin yumurtaların üstünde yatarken erkek güvercin ona sürekli çerçöp ve yiyecek taşıdı.Ben onlara buğday ve su veriyordum.Dışardan da değişik yiyecekler buluyorlar.İlk defa dün erkek ve dişi güvercin yavrularını yalnız bıraktılar.3 saat gelmediler.Çok akıllı hayvanlar.Yavrular balkonun kenarında duruyor ve kendilerini aşağı kesinlikle atmıyor.Kıpırdamadan dışarıya bakıyorlar.:)
omereser
06-07-2008, 15:04
Geçen gün balkona düşmüş yaralı bir güvercin bulduk. sol tarafı yaralıydı ve uçamıyordu. Galiba araba çarpmış. Akşam üstü boş bir araziye bıraktık. Doğal denge içinde bir kedinin onu yutacağını düşünüyorduk. Ertesi sabah komşular bizim güvercine su ve ekmek kırıntısı vermekle meşguldü. Sonu ne oldu bilmiyorum. İşte ona ait iki fotoğraf.
Yazıııııık kara kara düşünüyoor bunlar...? Yol mu gözlüyorlar yoksa dünyanın içler acısı haline mi yanıyorlar şimdiden :(
İçim parçalandı valla böyle görünce...
Annem yaa nekadar da masumlar. Hem yaralı kuş hemde yavrular hayata tutunmaya çalışıyorlar.
Güvercinlerin ve kumruların tek eşli olduğunu, eşi öldüğü zaman bir daha kendisi ölene kadar çiftleşmediğini biliyor muydunuz?
snowman77
06-07-2008, 20:37
Biz ailecek 3 senedir balkonumuza gelen kumruları ki davete gerek yok yuvalarını yapıp, yumurtlayıp, yavrularını büyüttükten sonra yolcu ediyoruz.Geçen sene 3 belki de 4 sefer yavru büyütüp gönderdik.Her seferinde iki yavru şu an bir tane yavruya ev sahipliği yapıyoruz;).
Tek eşli olduklarını bilmiyordum ama doğrudur, onları gözlemledikçe insan hayran kalıyor...Bizim de geçen sene konuklarımız vardı çatı katımızda yavrulamışlardı, çıkıp çıkıp bakıyorduk hatta kat çıkacaktık yavruların uçmasını bekledik, biz çatıyı söküp koca daire yaptık ama onlar yuva yaptıkları yeri unutmadı... etrafında dönüp durdular uzun süre, hep iki kardeş ayrılamdılar hiç...Cam kenarlarına gelip içeri bakıyorlardı...Çok hoştu...:rolleyes:
zooteknist
08-07-2008, 10:15
Güvercin yavrularının gelişimi çok hızlıdır. Ebeveyn kuşlar kuş sütü diyebileceğimiz bir madde ile yani kursaklarındaki besinler ve kursak sıvısı ile yavrularını direk ağızdan ağıza beslerler.
zooteknist
08-07-2008, 10:16
Ayrıca güvercinler eşlerine olduğu kadar yuvalarına da çok sadıktırlar. Uzak mesafelerden bırakılan kuşlar yuvalarına geri dönebilirler.
öğretmen
08-08-2008, 03:08
Eşim yıllardır güvercin besler.
1-Güvercin tek eşli değildir. Tek eşli olan kumrudur.
2-Güvercin de kumru da 2 yumurta yapar.19-20 günde yumurtadan yavru çıkar.Güvercin yumurtanın üstünde nöbetleşe yatarlar ( yaklaşık 12 şer saat) ve yavrularını birlikte beslerler. Pek insanlara benzemiyorlar değil mi? Hani 4,5 ay olarak bölüşsek :D
3-Şunu unutmayın bizler nasıl soyumuzu sürdürmek istiyorsak onlar da öyle ve yuva yıkanın yuvası olmaz. Yavrularını uçurduklarında giderler (umarım..gerçi sizin balkon 5 yıldızlı otel gibi ama..)
4-Geçen hafta annesi ölmüş bir çift yavru geldi bize.Eşim ve çocuklarla birlikte elimizle ağzına ıslatılmış buğday koyduk,su verdik,besledik.Bugün yukarıya yanlarına çıktım.Yavrular canlanmış,koşturuyorlardı.İlk işleri beni görünce cik cik öterek yanıma gelmek oldu..Hem besledim,hem sevdim,hem ağladı.Ekmek yediği eli biliyorlardı...
http://kuscuramazan.azbuz.com/index.jsp Burası da eşimin yaptığı sitesi..
Selamlar saygılar..
Orkun Kırcı
14-09-2008, 12:02
Bence rüzgargülü falan uğraşmayın kafaya taktıysa gelir. Toprakları eşelememesi içinde kuşçudan alacağınız karışık minerali(sadece 1ytl) bi kase içinde bi kenara koymanız işe yarar bence hatta birazda tuz ekleyiniz.Çünkü minerali görünce saksıyı eşelemekten vazgeçecektir.
binnazyagci
10-01-2009, 17:12
Merhaba herkese;
Benim balkonuma güvercin dadandı. Hem de bir değil birçok.
Ne yapacağımı bilemiyorum Çİçeklerimi içeri taşıdım. Bir öneriniz var mı acaba?
Not: Umarım yanlış bir başlıkda açmamışımdır konumu.
Hiç bir şey yapamayacaksınız, bir kere alıştılarsa hiç şansınız kalmıyor:)
Bir ara bu konuyu bu başlıkta (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=8962) epeyce bir yazıştık. İsterseniz orayı bir okuyun, belki size uygun gelen bir yöntem bulursunuz.
binnazyagci
12-01-2009, 09:35
Teşekkür ederim.
Anlaşılan bende bununla yaşamayı öğreneceğim **** balkonuma ağ gereceğim :)
Balkona gerilecek ağın (beyaz olanı) Ankara'da nerede satıldığı konusunda bilgisi olan var mı?
benimde geçen sene çiçekte olan biber fidemi önce ikiye ayırdı.sonra kaptığı gibi kaçtı kumrunun biri.çok yaramazlar fakat aynı zamanda bi o kadar da masum bakıyolar insana;).
Kuşlara engel olmak için misina kullanın.
ben de geçen sene aynı detten muzdariptim. çok çektim her gün temizledim balkonu. bir de ortalığa yumurtlayıverdi. 2-3 ay da onu büyütmeye çalıştım. en sonunda beyaz balık ağı aldım. balkonu onunla kapattım. süper oldu herkese tavsiye ediyorum. o kadar rahat ettim ki anlatamam. kırmızı kurdeleler felan da bağladım. görmez de takılırsa diye. süper oldu gerçekten. varlığı yokluğu bir ağın. beyaz alırsanız ama. benden görüp siyah yapanlarınki çok çirkin oldu.
İşte ben de o ağdan alacağım da nerede satıldığını bilmediğim için Ankara'da bilenler var mı diye sordum. Bizim site görevlisi biraz önce bana bir adres verdi. Yarın gidip arayacağım.
Bu yaz benim de yavrularım olmuştu. Şimdi onlar mı yoksa anne-babaları mı bilmiyorum ama ayrılmak bilmiyorlar balkondan. Üzülüyorum onlara ama geçen yaz balkonu bit basmıştı. Canım çıktı onları temizleyeceğim diye. Artık gübreleri! ile başedemez oldum, yine bitleneceğiz korkuyorum. Bu yüzden artık çaresine bakmak zorundayım.
Harun Parlak
19-01-2009, 16:33
Ankara da balık ağı bulmakda zorlanırsanız. Nalburlarda satılan fileler vardır. Değişik fiyat ve kalitelerde en uygun onunla çözersiniz.
evet tekin bey'in bahsettiği fileler hem büyük hem de ekonomik.oda izalasyonu için babam geçenlerde almış (oda telemesin diye harç-köpük-file).epeyde artmış(bana kaldı):D.
Metrakaresi sadece 1 ytl.tabi kalitesine göre durum değişir;)
Yarın hırdavatçıların olduğu Rüzgarlı sokağa gidip artık ne bulursam alacağım.
Bauhaus'ta öyle file gibi bir şey bulmuştum, eni falan da tam balkona uygundu. Yalnız beyazı yoktu ellerindeki siyahtı. Ben de siyah istemediğim için almamıştım. Yalnız o biraz kalıncaydı ve yanılmıyorsam metresi 14 lira falan civarındaydı.
isteyene bulamayana yani Eskişehir'den kargolayabilirim. ama mutlaka vardır balık malzemeleri satan yerlerde. çok illet bir şey güvercin yani uçan fare apartmanlar toplaşıp kuş savar alıyorlarmış yurt dışında bir arkadaşım anlatmıştı. benim evim 6. katta pek bi seviyorlar maşallah. yavru yüzünden benim yaz sezonu erken bitmişti her şeyi toplamıştım. bu sene coşacağım. mutlaka beyaz alın arkadaşlar kocaman bir tavsiye :))
TuruncuHis
19-01-2009, 19:06
Ben arka balkonumda çok çektim güvercinlerden. Zarar vermek aklımın ucundan geçmedi ama pisliği çekilecek gibi değil.
Şimdi de ön balkonda ortası çukurlaşmış ne kadar çiçek varsa anlıyorum ki keyif yapılmış orada:)
Haydi balkonun kirlenmesini geçtim, dışkıları da çiçeklere zararlı.
Ödemiş'te cumbalı ev çoktu eskiden ve her cumbaya iki tane boş margarin kutusu çakılırdı. Biri su biri yem için. Ailem aynı geleneği balkonda sürdürüyor. Kabı devirmesinler diye içine taş koyuyorlar, yem alıyorlar (tahıl), susuz bırakmıyorlar. Fakat ne balkon kirleniyor ne çiçekler zarar görüyor. Bunu ben yapsam, zavallılar ağaç bulamadığı için iyice bir yerleşecekler. O değil, birkaç haftadır martı geliyor karşı çatıya. Birkaç metre uçsa bende olacak. Onu ne yaparım sonra?
İnsanoğlu bozdu doğal yaşam alanlarını, şimdi de bozduğumuzdan şikayet ediyoruz...
Harun Parlak
20-01-2009, 19:22
Balık ağı gözleri Küçükse sorun olmazda. Büyük gözlü olursa Kuşlar Güvercinler takılıp orda kalabilir. Buda ölmelerine sebep olur. En iyizi gene sizler File kullanın. File kullanırsanız Büyük sinekler ve arılarda giremez.
Tekin bey, balık ağından yapılmış halini ben bir arkadaşımın balkonunda görmüştüm. Onlara da dadanan bir güvercin ailesi varmış ve her yıl gelip orada yavru yapıyorlarmış. Ağ gerildiğinde çok sinirlenmişler:( Günlerce bir baştan, diğer başa kadar deneyip durmuşlar girmek için. Sonunda da bir zarar görmeden gitmişler.
Aslında ciddi olarak çok üzülüyorum, ya takılırlar da bir şey olursa diye. Birbirimize bayağı bir alıştık. Kolay mı, bu sonbahar 2 yavru büyüttük hep birlikte;) Hele yağmurlu günlerde ıslak ıslak gelip sığındıklarında görseniz, nasıl zavallı bir halleri var. Bu kadar kirletmeseler ortalığı, arkadaş arkadaş geçinip gideceğiz birlikte ama pislikleri dayanılır gibi değil. Yukarda da yazdığım gibi bit oluşuyor ki o dayanılır gibi değil. Kendi sağlığımızı tehlikeye atacağız bu sefer.
Neyse lafı çok uzattım. Sonunda balık ağını buldum ve aldım. Bir iki güne kadar gereceğiz bakalım.
Kuşları hepimiz çokseviyoruz. Ancak güvercinlerinlerin balkonlara ,buldukları her alana yuva yapmaları korkunç. Aynı şekilde benimde balkonumun birine yuva yaptılar,yumurtladılar.Kendi kullanım alanım olan balkonumu uzun bir süre kullanamadım.Yavrular büyüyüp ayrıldıkları zaman da rahat bir nefes aldım. Bu durumdan alt kattaki komşum bile rahatsız oldu.
Çocukluğumda , en üst katta oturduğumuz bir daireden, alt kata yani oturduğumuz eve bit indiği için uzun süre akrabalarda gecelemek zorunda kalmıştık.Böyle bir olay olur korkusuyla, bende artık havalar düzeldiği zaman , balkonlarda kuşlara karşı önlem olarak ,balkonları sık sık yıkayıp onların yuva yapmalarını önlemeye çalışıyorum. Bu sebepten burada yazılanları ilgi ile okudum. Oldukçada faydalandım.:D
binnazyagci
22-01-2009, 15:14
Tekin bey, balık ağından yapılmış halini ben bir arkadaşımın balkonunda görmüştüm. Onlara da dadanan bir güvercin ailesi varmış ve her yıl gelip orada yavru yapıyorlarmış. Ağ gerildiğinde çok sinirlenmişler:( Günlerce bir baştan, diğer başa kadar deneyip durmuşlar girmek için. Sonunda da bir zarar görmeden gitmişler.
Aslında ciddi olarak çok üzülüyorum, ya takılırlar da bir şey olursa diye. Birbirimize bayağı bir alıştık. Kolay mı, bu sonbahar 2 yavru büyüttük hep birlikte;) Hele yağmurlu günlerde ıslak ıslak gelip sığındıklarında görseniz, nasıl zavallı bir halleri var. Bu kadar kirletmeseler ortalığı, arkadaş arkadaş geçinip gideceğiz birlikte ama pislikleri dayanılır gibi değil. Yukarda da yazdığım gibi bit oluşuyor ki o dayanılır gibi değil. Kendi sağlığımızı tehlikeye atacağız bu sefer.
Neyse lafı çok uzattım. Sonunda balık ağını buldum ve aldım. Bir iki güne kadar gereceğiz bakalım.
Nevsune Hanım ağı nereden aldınız ?
Balkonunuza gerince fotografını çekip ekleyebilirmisiniz acaba ? Benim evim en üst katta o biraz fazla yüksek yüzden nasıl yapacağıma tam olarak karar veremedim.
Binnaz hanım, Ankara'dasınız sanırım. Yıba çarşısını biliyorsunuzdur. Çarşının hemen önünde av malzemeleri satan bir dükkandan aldım. Metresi 4 lira, eni 3 metre. Benim balkonum gömme ve küçük. Eni bana tam geldi, boy için 1,5 metre yetti. Yani 5 lira gibi bir para verdim.
Germe işini site görevlimiz yapacak, sanırım hafta sonu halleder. Bitince fotoğraflarım sizin için.
Zaten cam balkon gibi her tarafı kapatmaya gerek yok bence. Belli bir yüksekliğe kadar gerseniz yeter gibi geliyor bana. Hani çocuklar düşmesin diye balkonların demirlerinden yukarı doğru tel gererler ya öyle düşünün. Güvercinlerin belli uçuş aralıkları var. Üstten pike yapıp dalışa geçeceklerini pek sanmıyorum:)
Neyse, bitince fotoğraflayayım da siz öyle karar verin.
Ben güvercinlerin yuva yapmasına razıyım ama yavruları kargalardan korumak çok zor. Kargalar yavruları götürünce çok üzülüyorum. :(
Bizim terasa kedi dadandı geçen yıl çarkıfelek ekili kasaların içlerinde eşindi günlerce, sonra ben de kasalara çivi çakıp bakır tel gerdim, hangi akla hürmet ediyorsak 220V elektrik bağlamak içindi, yapacağımdan değildi ama burnumdan soluyordum. Sonra elektrik bağlamadan üstünde tellerle beraber terasa koydum bir daha da gelip eşinmedi telleri görüp. Beni asıl sinirlendiren mutfağa girip tepside kalan yemekleri gece yemesi bir de siyah kumaş pantolonumun üstüne yatma cüreti gösterip her tarafını bembeyaz kıla bulamasıydı. Hala daha da giriyor eve cam kapı açıkken. Canını yakmak istemiyorum ama bir gün yakalayıp şöyle 40-50 km ötede bir köye ilçeye bırakacağım kediyi.
tolgahann
22-01-2009, 20:43
Sn.Ela sizin minikler uçup gitti mi? Yoksa hala balkondalar mı?
anatolija
22-03-2009, 15:21
Ankara'da ikamet ediyorum.Bu sabah kalktığımda karşı apartmandaki bir komşumuzun balkonunda ağlara takılmış bir güvercinin çırpındığını farkettim.
Ev sahibinin evde olmaması nedeniyle,müdahale edilemedi.Netice de ben 155 i , onlarda İtfaiye'yi aradı,ama tahminlerinizinçok üzerinde bir gayret ve candanlıkla oluyor bütün bunlar bu arada ...
Ekip geldi,45 dakikalık bir müdahale sonunda adamı kurtardık,ayağının derisi yüzülmüş,ayak kırılmış,bir parmak kopmuş...
Oksijenli su ile kanı temizledim, antibiyotik krem sürdüm, yarında kırık-çıkıkçıya :-) gideriz ,
Bu olaydan sonra ben bu ağ işine şiddetle karşıyım ..
KUŞLARI UZAKLAŞTIRMAK İÇİN BİR TAKTİK
Balkonunuzun uygun bir duvarına büyükçe bir baykuş resmi koyun. Resimde özellikle kuşun gözleri çok belirgin olmalı. Baykuş kameraya bakarken çekilmiş bir fotoğraf en iyisidir. Balkona konmaya kalkışan herhangi bir kuş kendisine dikilmiş bir çift baykuş gözünden çok ürkeceği için balkona konmaktan vazgeçip uzaklaşacaktır.
Birol Ketenci
25-03-2009, 14:08
Güvercinler diğer kuşlar gibi ağaçlara yuva yapamıyorlar. Belki ufak bir kısım zorunluluktan sık dallı agaçlara yapmaya çabalıyorlar ama hüsranla bitiyor maceraları. Eskiden tavan aralarını kullanırlardı yuvalanmak için ama eski evler bitip yeni binalarda tavan aralarına girme şansı kalmayınca onlarda girebilecekleri yerlere uyum sağlamaya başladılar. Nesillerini devam ettirebilmek için insanoğluna yaklaşma tehlikesini bile göze alabiliyorlar.
Evde kedisi olanlar bilirler, bu sevimli hayvanlar fırsat bulduklarında saksı karıştırmayı severler. Kedilerden başka bazı kuşlar da toprak karıştırabiliyorlar. Bunlara engel olabilecek basit bir çözüm önerim var:
69521
Bu plastik kafes Koçtaş'ta metre hesabı satılıyor. Gayet de ucuz. Ayrıca başka renkleri de var. Makasla her saksıya uygun olarak kolayca kesilebiliyor.
69520
69523
69522
Kafes, çiçeklerin büyümesine engel olmuyor. Aşağıda frezya ve çiğdemlerin saksılarından görüntüler var.
69524
http://img24.imageshack.us/img24/1453/p1020192medium.jpg
http://img4.imageshack.us/img4/9728/p1020191medium.jpg
http://img90.imageshack.us/img90/6081/attachmentbjq.jpg
Buket Aknar
29-03-2009, 11:19
Sn smily; bu öneriniz çok kullanışlı. Ben kedilerimden çok çekiyorum. Özellikle soğanlı çiçeklerime çok zarar veriyorlar. Geçen yıl sparaxisler ve anemonlarla öyle uğraştılar ki, sonunda anemonlarım yokoldu gitti. Bu yıl ise lalelere takmış durumdalar. Bahçe toprağı kullandığımda biraz olsun rahatladım ama hafif torf kullandığımda kedilerim, soğanları talan ediyorlar. Bu yıl artık geçti seneye bu önerinizi deneyeceğim. Teşekkürler.
berduray
30-03-2009, 00:30
Henüz görmeyenler için; Güler Hanım'ın pratik bahçe önerileri mesajlarına bakmalısınız, eski cdlerden kuşsavar yapmışlar, ben çok tuttum.
şurada (http://agaclar.net/forum/showthread.php?t=14356&highlight=pratik+bah%E7e&page=2)
Bu cd lerden benim terasımda onlarca asılı güvercinler asla dikkate almıyor.
Haberiniz olsun.:(
Geçtiğimiz yaz birçok ağaça, çamaşır iplerine, asılcak heryere denedik bizim
ülkenin güvercinleri çok akıllı kesinlikle fayda etmedi.
Hatta evden işe yaramayan cd aramakla vakit kaybetmeyelim diye bir kutu
yeni cd alıp bağladık sonuç yok arkadaşlar..
Biraz önce Adalet Hanım ın bahcesi sayfasında Kazım Bey in bir önerisi vardı ..Bahcelerimizi ve saksılarımızı mesken edinen kedilerden sıkıntısı olan bizler icin:D
Kedilerin gezindiği yerlere sirke döküverin, sorundan kolaylıkla kurtulursunuz yazmıs ..
Ben kendisine özelden de sordum ama, forum kuralları geregi gerekli baslık altında sorumu genelde sormam gerekiyormus
Bitkilerin dibine dökülen sirke, acaba bitkilere zarar verir mi ?
Kazım Beye özelden sordum. Cevap gelirse buraya eklerim.
Bu konuda fikri olan varmı
anatolija çok kötü bir tecrübe yaşamış gerçekten. ben de böyle bir şey olacağını düşünüp her yere kurdela bağladım ve bir hafta süreyle işe giderken kapıcımıza anahtar bıraktım. ama bir iki geliyor, sonra vazgeçiyorlar... yine de en iyi çözüm balık ağı ya da koştaşta satılan hafif sert ağ. ne kadar gergin yaparsanız o kadar az sorun yaşarsınız. bizim bütün apartmanı sardı bu ağ işi ve şu ana kadar bir problem yaşamadık. inşallah da yaşamayız. aslında en güzeli kalabalık apartmanların kuş savar alarak bu işi kökten çözmesi yurtdışında artık her apartman taktırıyormuş.
Ankara Posta caddesi No:21 Özaylar el aletleri firmasında bitkileri, asmaları kuşlardan korumak için esnek yeşil ithal file satılıyor.
En yaklasık 1,5 - 2 Mt.
Fiyat : 4 TL/Mt
Aynı zamanda felco ve bahco dahıl birçok markanın Ankara temsilcisi.
Personelden Murat hem bilgili, hem ilgili.
İndırımde ısrar etmekte fayda var.
berduray
09-04-2009, 10:01
Burada metresi 9 tl, her konuda kazıklanıyoruz demek.
Ah bu güvercinler ah...
Çimlendirdiğim pembe domatesimi mahvettiler. Güvercinler yüzünden balkona koymadım ama kuşlar sağolsun çekinmemişler oturma odasına girip pembemi yere düşürmüşler.Boyu 3-4 cm olmuştu.
Umarım ölmez ,tekrar bardağına yerleştirdim.(Esirgenen göze çöp batarmış):)
Diğer çiçekler dururken pembemi seçmişler:(
Güvercinlerle bu yaz başından beri savaştayım, önceleri balkondaki barbekünün içine girdiler, önünü kapattım, sonra sandalyelerimin üzerindeki minderlere kuruldular, üzerine masa koruyucu muşamba kapattım, hazırda bulunsun diye büyük bir saksıya toprak hazırlamıştım, onun içine girdiler, üzerine poşet geçirdim, poşetin üzerine oturdular, süpürge koydum, süpürgeye bayıldılar, hal böyle olunca saksıyı komple kaldırdım, artık üzerine oturacak hiçbirşey bulamadıkları için de köşedeki giderin üzerine dal taşımaya başladılar, henüz bir kaç dal varken hemen onları da kaldırdım. Üzüldüm tabi :( ama sadece gelip de yumurtlayıp, yavrularına bakmıyorlar ki, balkondaki ne kadar biberiyem varsa yediler, çiçeklerimin dallarını kırdılar, balkonu temizlemekten oturmaya sıra gelmiyor. Tel gersem takılacaklar diye korkuyorum. Rüzgar gülü, cdler, poşetler hiçbir işe yaramadı. Napsam bilemiyorum :(
Sn. Iriel 79.mesajdaki tavsiyemi bir denemenizi öneririm.
ugurtelefon
13-04-2009, 11:18
Benimde terasımda odun kömür vs. indirip çıkarmak için yaptırdığım bir calaskar var.İşin kötüsü mahallede 3 tane güvercin besleyen komşular var.Bizim burada kuşbaz derler.Hayvanlar uçup uçup benim oraya konuyorlar(mış).Yeni farkettim.
Bende bu yıl teras düzenlemesine başladım,teras bahçeciliği..Bakalım ne yapıcaz,ne dertler açıcak.:)
Her türlü engellemeye karşılık terasta saksıların altında gelişen olaya bu duruma geldikten sonra yapacak bir şey kalmadı. Artık bitkilerim ve güvercin ailesi birlikte yaşamak zorundalar..
73535
Ailenize yeni fertler katılmış anlaşılan. Bizim de başımıza gelmişti belli bir süreden sonra alışıyorsunuz birbirinize. Ancak balkona/terasa her giriş çıkışınızda, yavrularının üzerinde bekleyen anne size ters ters bakıyor. Size kolay gelsin diyorum.
önce ağın içinden makrome ipi geçirip kablo tutucuyla balkona çakıp aşağıya sallandırdım. kuşların ayağına dolanmasın diye tam balkon demirine denk gelen yerden ağı kestim, çünkü konmalarını engelleyemiyorsunuz. daha sonra balkon demirine naylon örtüp delikler açtım bu deliklerden geçirdiğim kurdela ile ağı demire ve naylona tutturdum. böylece kuşlar için güvenliği sağlamış oldum ama bunu hazırlarken bile gelip kenara oturanlar oldu :) ağı öylece naylonsuz bırakmak da çözüm ama o zaman kuşların sağlığı kafanıza takılıyor, ağ çiçeklerinize dolanıyor aşağıya çiçek sallandıramıyorsunuz. keserek yaparsanız asılan saksılarınızı da kullanabiliyorsunuz onlar ağın dışında kalıyor. umarım işinize yarar. kolaylıklar diliyorum.
Süha Şendoğan
12-05-2009, 15:45
Hassoman'ın teklifi çok güzel ve netice kesin.
Ama Çaylağı nereden bulacağız mesele o ?
umarım işinize yarar. kolaylıklar diliyorum.
Benimkilere işe yaramıyor. Fena halde takıntı yapmış durumdalar ve nereden bir açık buluyorlarsa yine balkonda yakalıyorum. Üstelik çıkartırken ağlara takılıyorlar. Bitkilerime çarpıp zarar veriyorlar, deviriyorlar, kendi canları yanıyor. Neye üzüleceğime şaşırdım.
Diğer ağsız balkona da sığırcık dadandı. Herşeyin tepesini kopartıp atıyor. Yese içim yanmayacak, kopartıp bırakıyor.
Ben resmen çaresizlik yaşıyorum. Ne yapacağımı bilemiyorum artık.
Ağ olmayan balkon camlı ama hava alsın diye açık tutuyorum.
Aaah ah, başına gelmeyen bilemez:)
Bir modülünü sineklik yaptırsanız.
Ama balkon demirlerine asılı çileklerim, demirlerin dışındaki mermere konulmuş ve pencere dışındaki duvarlara asılı saksılarım var. Zaten küçücük bir balkon, onlara başka yer yok. Düzenleme, bitkilerin güneş görmeleri için böyle olmak durumunda.
Yani anlayacağınız çok çaresizim çok:)
merhaba arkadaşlar, benim yöntemim hani çeşitli rüzgar gülleri var ya; onları denedim işe yarıyor. isterseniz siz de deneyin. kuşlar ondan pek hoşlanmıyor... hepimize kolay gelsin
ugurtelefon
13-05-2009, 08:56
@Nevsune Hanım
Elektronik,modern çözüm denemek isterseniz,
Buraya (http://www.kovucu.com/?p=p_22&sName=kuş-kovucular) bir göz atın.illaki bu marka olmayabilir farklı marka ve boydaki cihazlar işinizi mutlaka görecektir.Öyleki haşere kovucu ürünleri birçok gıda deposu kullanıyor.Artık haşeratlara ilaçlı çözüm uygulayan firme yok denecek kadar az.
Teşekkür ederim. Bir araştırayım, küçük boyutlu ve uygun fiyatlı olanını bulursam iyi olur.
Şimdi bunu okuyunca aklıma geldi. Kuşları kaçıran bu tür ultrasonic ses dalgaları çıkartan bir müzik konusu yazılmıştı forumda. İnternetten indiriliyordu sanırım. Bilen veya anımsayan var mı acaba?
BalıkcıSerdar
13-05-2009, 11:32
Aleminyum folyodan şeritler keserek denediniz mi?
" http://www.otas.com.tr/Kus_Kovucu_Serit.htm " buradaki gibi.
Konunun baş sayfasından bu yana yaptığımı anlattığım hiç birşey beni kesin çözüme ulaştıramadı. Ankara kuşları bir garip oldular. Aslında hem kızıyorum hem üzülüyorum. Özellikle güvercinlere yuva yapacak alan yok, zorunlu balkonlara dadanıyorlar. Dünkü kavga sırasında elimde telefon vardı, poposuna vuruverdim valla:) Umarım küsüp bir daha gelmezler.
O şeritin satıldığı bir yer var mı buralarda, biliyor musunuz? Yoksa normal folyodan mı denemeli?
BalıkcıSerdar
13-05-2009, 11:50
Bence önce normal folyodan bir deneyin.
Güvercinler çok beter, bir kaç hafta önce bizim balkon kapısını açık bulunca içeri girip, buzdolabının üzerine iki üç dal parçası taşıyıp yuva yapmaya kalkmış güvercinin biri, neyseki hanım erken farketmişte kapıyı kapatmış. Yoksa Feriha hanım gibi elleyemeyip, mutfakta güvercin büyütecektik:p
ugurtelefon
13-05-2009, 13:45
Arkadaşlar bu işin kesin çözümü değişik marka ve firmaların ürettiği eletronik cihazlar.Ultrasonic ses yayıp kuşları rahatsız ediyor.Bu kaçınılmaz.
Benim bildiğim bir çok firma haşere ile mücadelede bu sistemleri kullanıyor.
Biraz araştırırsanız bir çok marka ile karşılaşırsınız.Ben biraz araştırdım,bir çok cihaz inceledim.isim ve marka vermek hoş olmaz. 150TL gibi fiyatlara bile var.
Ben biraz daha araştırayım,belki bunların micro tipleri vardır,şöyle 20-30mkare alan için pilli çalışanı falan.
Bu arada bil-fiil '89 yılından beri elektronikçiyim,Mektepli.:) umarım bi çözüm buluruz.
ugurtelefon
13-05-2009, 14:06
Bir sayfa buldum birçok ürün var.
Fiyatlarını bilmiyorum.
İçlerinde sizlere en mantıklısı hangisi geliyorsa sorup fiyatını öğrenin.
o bahsedilen şeritlerden,ultrasonik kovuculardan falan hepsinden var.,
Birde dikkatimi çeken kuşkonmaz dedikleri hertarafı diken diken gibi görünen ama aslında şişirilmiş plastikten bir ürün var.Hemde konan kuşlara hiç bir zarar vermiyormuş,sadece kondukları zaman rahatsız edip bir daha konmalarını önlüyormuş.
Burada (http://www.ilaclama.net/kuskov.htm)
ayrıca Turkeyforum'dan Tulug isimli bir arkadaşımızın deneyip test ettiği kendi icadı olan bir cihazında video linkini vereyim.
Video Burada (http://www.youtube.com/watch?v=_X5WN0Y2xo0)
Turkeyforum'daki ilgili sayfa linki, (http://www.turkeyforum.com/satforum/showthread.php?t=502109)
okuyabilmek için üye olmak zorunda değilsiniz.
Baştan sona okursanız arkadaşımızın sorununu çözdüğünü göreceksiniz.
Ön balkondaki güvercinlerden kurtuldum. Ağı 10 cm kadar dışarı alınca sorun çözümlendi. 5. katta oturan ve yükseklik korkusu olan biri için tam bir azap olsa da, biraz gecekondu işine benzese de artık balkon demirlerine ve mermere konamadıkları için hiç uğramıyorlar. Aslında yapan kişiye da böyle anlatmıştım ama anlatamamıştım:)
Sıra geldi küçük balkona dadanan ve herşeyin tepesini kopartan sığırcıklardan korunmaya. Bugünkü hasar raporu: salatalık fidelerinden biri köküyle sökülmüş, oxalisimin olup olacağı tek bir yaprağı ile zar zor büyütmeye çalışıp ahir ömrümde ilk kez attırabildiğim çileğin kolu kopartılmış:( Bir iki saksıyı çiçek tülü ile kapladım.
79380
Şimdi aşağıda görülen türden biraz daha genişçe gözlü bir ağa ihtiyacım var.
79381
Nerede satılır biliyor musunuz?
Birkac tane CD yi birbirine baglayip tavana asin. CD ler hareket edip dondukce isigi degisik sekillerde yansittiklari icin kuslari urkutuyorlar. tabii bu yontem icin hafif ruzgara ihtiyac var. biz son iki yildir bu yontemi kullaniyoruz bahcemizde simdilik basarili gorunuyor.
Benim Bauhouse'dan alıp da balkona gerdiğim ağ tıpkı sizin resimde gösterdiğiniz gibi Nevsune hanım,
Ağ gerdikten sonra şimdi son derece rahatım..
2*5 metre olanları 6-7 liraydı yanlış hatırlamıyorsam. Sizin balkon küçükçe olduğuna göre bir tane alsanız yeter de artar bile..
Birkac tane CD yi birbirine baglayip tavana asin. CD ler hareket edip dondukce isigi degisik sekillerde yansittiklari icin kuslari urkutuyorlar. tabii bu yontem icin hafif ruzgara ihtiyac var. biz son iki yildir bu yontemi kullaniyoruz bahcemizde simdilik basarili gorunuyor.
Bizim burdakiler bunu yutmuyor, geçen sene üzümlerin dalını bile bırakmadılar :)
ben de geçen sene hem CD, hem pırıltılı folyo gibi bir şey, hem de rüzgarla pervanesi dönen bir şeyden kullanmıştım, hiç biri işe yaramamıştı..
Son çare boydan boya ağ gerdirdim, kurtuldum...
Ankara'nın kuşlarına hiçbir şey kar etmez. Folyo, rüzgar gülü, cd onlara fener alayı gibi geliyor. Benim bir arkadaşımın dediği gibi "aa burada şenlik var, hadi içeri girelim" yapıyorlar.
Ben de çareyi her tarafa ağ germekte buldum. Durum icabı çeşit çeşit, renk renk ağlanmış durumdayım. Pencere önlerindeki saksılarda bile ağ var. Ev hapishane görüntüsüne büründü ama başka hiç bir kurtuluş yok. Sitede oturanlar benimle epey bir eğleniyorlar. Habire yeni bir ağ düzenlemesi yapıyorum. Bütün bitkilerim zarar gördükten sonra yapacak tek şey bu kalmıştı.
elifim96
24-06-2009, 11:41
merhaba. ben henüz yeni üyeyim.bir süredir balkonumda sarmaşık yetiştiriyorum. son günlerde bir güvercin dadandı. ben balkondayken kaşı balkonda bekliyor ve beni gözetliyor. ben içeri girince hemen sarmaşığımın yapraklarını koparıyor. diğer balkonlarda da çiçekler var ama bu kuş sürekli benimkileri koparıyor. sarmaşığın üstünü file ile kapattım. olmadı. filenin arasından yaprak koparttı. cd denedim. olmadı.rüzgar gülü hiç etki etmedi. bu kuş beni katil edecek. ne yapabilirimmmmmm???????:( :( :( :( :( :( :(
maviperi
25-06-2009, 12:10
Selam.
Bu güvercinlerle benimde başım dertte.Ne yapacağımı şaşırdım artık.Yapmadığım ,denemediğim şey kalmadı.Hatta izmarit dediler ,kül tablası koydum saksılarımın yanına ama bendeki güvercinler bağımlı çıktı sanırım:) sabah tabla boşalmış heryer izmarit olmuştu ve maalesef fesleğenim dümdüz:(kuş gelip fesleğenimin üzerine yatıyor yaaa var mı böyle bişey...
Bauhause da kuş kovucu olarak jel formunda bir pomat satılıyor. Sanırım 29.00 TL civarında bir fiyatı vardı. Balkon kenarlarına vb. yerlere sürüyormuşsunuz kuş kokusundan hoşlanmadığı için gelmiyormuş. Ben terasda çok geniş bir alan olduğu için alıp denemedim ama balkonlarda işe yarayabilir alıp denemekte yarar var. Biz kuş sorunu için ultrasonik ses çıkaran aletlerden bir tane aldık güneş enerjisi ile çalışıyor. Şimdilik işe yarıyor gibi görünüyor.
birgaripyolcu
01-04-2010, 00:43
CD'lerin ışıltı ve birbirlerine çarpışlarının onları kaçırttığını duymuştum.CD'leri belli aralıklarla ipe diziyorlar.Selamlar
Ben, incir ağacı ve asmada kullandım. Bir hafta sonra alışıyorlar ve faaliyet yeniden başlıyor.
Bu sevimlilerle başa çıkmak çok zor.
metintekin143
01-04-2010, 08:16
değerli arkadaşlar, kuşlardan muzdarip iseniz eski bir teyip bandını gözden çkıyorsunuz bandın içindeki şeridi gergin şekilde agaçlara bağlıyorsunuz. aynı uygulama balkonda da geçerli yapılan işlem sonucu bant hem ışıltı hemde garip ses çıkartıyor. kuşlardan ve zararlarından muhafaza oluyorsunuz.
Zafer ALV
06-04-2010, 00:03
Bizde de kuş problemi var,poşet bağladık görüntü kirliliğinden çıkarttık,cd bağladık baya bir süre idare etti ama şimdi alıştılar mı ne 1-2 dir yine balkondalar :( toprakları dökmeseler her sabah kahvaltılarını bile veririm ,
son çare kızlarımızın oyuncak kuşunu boğazından asılmış olarak balkona yerleştireyim diyorum... yine bir çözüm olmazsa gelenlerden birini yakalayıp işgence yapıp serbest bırakırız o da ötekilere anlatır belki...:D
en iyi çözüm halen rüzgar gülü gibi geliyor bana. bende yıllardır işe yarıyor. Fenerbahce amblemli rüzgar gülleri kullanmanız şartıyla :D
Neoneuro
09-05-2010, 10:47
Ankara'da güvercinler ve saksağanlar teras bitkilerinin baş düşmanı. Her yeri eşeleyip dağıttıkları yetmediği gibi sebze fidelerini, aylardır açmasını beklediğim lalerimi parçalayıp attılar. Geçen sene rüzgar gülü, korkuluk, CD aklıma ne geldiyse denedim. Sanırım bu noktada teknolojiden yardım almakta fayda var. Henüz satın almadım ve araştırma aşamasındayım ancak ultrasonik ses yayıcılarla bu sorunu çözeceğimi düşünüyorum. Rüzgar güllerine karşı pahalı çözümler olsalarda okuduklarım oldukça tatmin edici. Özellikle güneş enerjisi ile çalışan modelleri tercih edeceğim pil kullanmamak için. Alıp test etme şansım olursa sonuçları burada sizlerle paylaşırım.
serçeler ve güvercinler bizim balkondaki zeytin ağacının zeytinlerini yiyorlar geçen sene kurtaramadık yediler tüm zeytinleri :)
ama bu sene kesinlikle kuşlara yar etmicem o zeytinleri, ne yapabilirim acaba
melikesarı
04-06-2010, 14:53
Arkadaşlar forumun hepsini okudum ama çare yok anlaşılan. Bizim lojmanın havalandırmasına girmişler yıllardıra burada yaşıyorlarmış geçen gün eşim hepsini dışarı çıkardı yavrularınıda taşıdı. Havalandırmamız (kullanamadığımız havlandırmamız) kurtuldu. Pencerenin önüne yuva yapan güvercinlerden alt kat komuşumun evine bitler saldrıdı. Banada gelecekler diye çok korktum.Su şişleri koyduk yine başedemedik telle kapattık.
Bir yıldır buradayız bakomuma ne çamaşır serebiliyorum ne çıkıp oturabiliyorum. Çiçeklerimde şuanda bi sroun yok herhalde heryer yemyeşil oluğu için benim çiçekler cazip gelmiyor aman gelmesinde.. Ama ben onların tüylerinden ve pisliklerinde bıktım.
Ağ germe işi bence iyi bir fikir ama benim için yetersiz çünkü çatıda yaşıyorlar ben son kattayım onların tüyleri falan yapışıp kalır daha da kötü olur. Forumu takipdeyim umarım ekonomik bi çözüm bulunurda kurtuluruz.
Kedi Tırnağı
04-06-2010, 16:39
Yazılanları gülerek okudum:D Umarım benim balkona da dadanmazlar. Neyseki Çekmeköy biraz daha yeşil bir bölge. Tüneyecekleri uygun yerler şehir merkezine göre daha fazladır diye ümit ediyorum.
Aslında birçok kişi de yazmış. Zavallı kuşlar iyice betonlaşan kentlerde yaşama mücadelesi veriyorlar. Biz onların doğal yaşam alanlarında işgalci konumundayız aslında. İstanbul' da bazı semtlerde görmüştüm. Birçok yerde de uygulanabilir. Ahşap vs. kuş yuvaları yapıp, evimize yakın uygun yerlere konulursa balkonumuzdan daha cazip gelebilir bu yuvalar. Tele, ıvır zıvıra vereceğimiz parayla rahatça yapılabilir bu yuvalardan. Site benzeri yerlerde genelde bahçe ve ağaçlar da olduğu için yuvaların asılacağı yeri bulmak da zor olmaz. İstanbul' da bir caddede bile ağaçların üzerine asılmış bu yuvalardan var.
Herkese kolay gelsin.
burakoz27
05-06-2010, 00:33
Arkadaşlar size bir öneri; babam yıllarca güvercin besledi oradan biliyorum. Kuşları ürkütmek için kırtasiyerde baykuş, özellikle büyük kartal resminde olan uçurtmalar var onlardan alın ve rüzgarda hareketlenecek şekilde balkona asın bakın (Yalnız kartal resmi kuşlara dönük olacak) mahalleye girebiliyorlar mı
Ayrıca kuşların etkilenmesi için balkona asacagınız şeyin rengi siyah, koyuya yakın olması gerekiyor kuşların göz yapılarıyla alakalı koyu hareketli şeylerden ürküyorlar inşallah yardımcı olur.
hbayraktar
06-06-2010, 21:49
Kediler için araştırırken, kuşlar için şöyle bir şey gördüm denemediğim için yararlığı konusunda bir yorum yapamıyorum. Açıklamasına göre vibrasyonla çıkardığı ses kuşlar için ürkütücü oluyor.
http://www.tandmworldwide.com/seeds1/product/kww2438/1.html
Güvercine karsı balkona cd baglamak bir çözüm.
Rüzgarda döndükçe flaşör etkisi yapıyor kuşlara.
ben bir yıl boyunca onlar sayesinde kurtuldum.
Sonra alışırlar mı bilmiyorum.
Ben her mevsim değil kuşların talepkar olduğu ilk baharda takıyorum cd leri.
Yinede bazıları mangal yürek çıkıyor.
Ama çaresizlikten geliyorlar bu hayvanlar. Unutmamalı.
Sonuçta güvercinler ve özellikle kumrular taze çimlenmis tohumlarla beslenmeyi seviyorlar.
Kumrular sert gıdaları sanırım yiyemiyorlar. Çimlenmiş tohumlar ve yeşil yapraklar favorileri.
Ayrıca Acem Halısı denen şu sulu kaktüscükler yazın en önemli su kaynakları.
İşgal edilmiş doğa parçacıkları olan şehirlerde bizlerin kucuk bahçeciklerine gelmekten başka çareleri yok gariplerin.
Katlanacağız. Derdimiz bir çift güvercin beslemek olsun besleriz
Ben genelde çaresiz kalınca şu metoda başvuruyorum. Bu arada "iki terasım var" bir terasa birkaç tane limon kasasına darı ekiyorum. Bazanda buğday. Kuşlar onu tahrip ettikçe yeniliyorum:=)
Böylece ön terasa pek gelmiyorlar geldiklerinde de söylebir salınıp gidiyorlar.
Ayrıca ön terasa özellikle baharda tohum ekme zamanı cd asıyorum. İyice azıttıklarında.
Bahardan yaz ortasına kadar evde kedim olmasına rağmen. Özellikle günün ilk ışıklarında terasım kuşların mekanı.
Ağ konusuna gelince... Kötü kazalara ve bir kuşun ölümüne neden olabilir gibi geliyor bu ağlar. o yüzden pek tutmadım bu fikri.
Asıl mesele sevgili kedimin saksılara çiş yapma sorununu nasıl çözebilirim.
Hala bir çare bulamadım. Toprağa kürdanlar saplamak, saksıların etrafına karabiber dökmek, saksıları grafon kagıtlarıyla sarmak hiç biri işe yaramıyor benim çılgın kedime. Her yıl birkaç kurban veriyorum bu nedenle.
hbayraktar
14-06-2010, 16:28
Sn. fikirci,
Ben bahçede kürdandan başka çözüm üretemedim kediler için, saksılarınız için, yapı marketlerde satılan tel plakalarla yapılan bir kaç uygulamadan memnun kalanları okudum forumda, bir araştırın isterseniz.
Buyrun gezerken bunu buldum hemde turkce yukardaki seceneklerden istedigini secip bakabilirsnz
http://www.osman.com.tr/Kus_Kontrolu.htm
Bu çok iyi bir yöntem: dikenli teller.... sadece fiziksel olarak kuşları uzaklaştırıyor:
Kus Kovucu Tel ile Garantili Kesin Etki.Akgen Elektronik-Istanbul (http://www.proultrason.com/kuskondurmaz.html)
ben balkonumdaki saksılardan kumruları uzak tutmak için rüzgar gülü koymuştum. hem hoş duruyor hem de kuşlar gelmiyordu. işe yaradı yani...
Kuşlar çok akıllı, kısa bir süre sonra rüzgar gülü, balon, cd, naylon poşet gibi uzaklaştırmak için kullanılan materyallerin kendilerine bir şey yapmayacağını anlıyorlar..
Umarım sizin kuşlarda işe yarar.. Kolay gelsin.
sitenin kedileri ikinci kata balkonun yanındaki erik ağacından tırmanıp geliyorlar,balkondaki salıncağa acayip tüy bırakıyorlar.bir aydır naftalin taneleri astım uğramıyorlar.
Merhaba aynı sorun eski evimizde bizdede vardı. Ki bir kaç kuş degil sürü halinde yaşayıp kullanılmayan evlerin balkonlarinda yavrularını yetiştiriyorlardı.
Bitkilere zararları olmamakla birlikte aşırı derecede balkonlari ve pencere mermerlerini pislettiklerinden dışkı bıraktıklarından cdler aklımıza geldi. Sayemizde sitede balkona cd akımı bile oluştu :)
Alışıyorlarmı evet alışıyorlar ama büyük ölçüde faydası oluyor diyer insanlar rüzgar gülüde kullanıyorlardı denemekte fayda var kullanılmayan cdleri misina ile balkon iplerine demirlerine vs asın sallandıkça güneşide yansıtıyorlar neden olduğu bilinmez güvercinler azami sayıda ugrar oluyorlar :)
YeniGine
24-06-2012, 00:41
Kuşları hepimiz çokseviyoruz. Ancak güvercinlerinlerin balkonlara ,buldukları her alana yuva yapmaları korkunç. Aynı şekilde benimde balkonumun birine yuva yaptılar,yumurtladılar.Kendi kullanım alanım olan balkonumu uzun bir süre kullanamadım.Yavrular büyüyüp ayrıldıkları zaman da rahat bir nefes aldım. Bu durumdan alt kattaki komşum bile rahatsız oldu.
Çocukluğumda , en üst katta oturduğumuz bir daireden, alt kata yani oturduğumuz eve bit indiği için uzun süre akrabalarda gecelemek zorunda kalmıştık.Böyle bir olay olur korkusuyla, bende artık havalar düzeldiği zaman , balkonlarda kuşlara karşı önlem olarak ,balkonları sık sık yıkayıp onların yuva yapmalarını önlemeye çalışıyorum. Bu sebepten burada yazılanları ilgi ile okudum. Oldukçada faydalandım.:D
İnsan oğlu hiç belli olmuyor işte. "Kuşları hepimiz çok seviyoruz. Ancak güvercinlerin balkonlara, bulundukları her alana yuva yapmaları korkunç." !!!!!!!!
Ve şöyle sayfayı az buçuk okudum herkes aynı dertten muzdarip. :( Çok yazık.
Ben de benim balkonuma kumrular nasıl gelir, nasıl ürerler, nasıl çoğalır, kargalar nasıl yavruları yemez diye dertlenip duruyor, çabalıyorum.
Tel ağ, misina ağ bir arkadaş yazmış... Yazık ayağı takılmış ve kanamış. :(( Çok üzücü.
Bu sayfada yazılanlar hiç hoşuma gitmedi, çok üzdü beni. Çiçeği tekrar alabiliriz, yetiştirebiliriz vs. vs. Bırakın kumru ve güvercinler üresinler, çoğalsınlar.
güldeste-
24-06-2012, 01:26
İnsan oğlu hiç belli olmuyor işte. "Kuşları hepimiz çok seviyoruz. Ancak güvercinlerin balkonlara, bulundukları her alana yuva yapmaları korkunç." !!!!!!!!
Ben de benim balkonuma kumrular nasıl gelir, nasıl ürerler, nasıl çoğalır, kargalar nasıl yavruları yemez diye dertlenip duruyor, çabalıyorum.
Tel ağ, misina ağ bir arkadaş yazmış... Yazık ayağı takılmış ve kanamış. :(( Çok üzücü.
Bu sayfada yazılanlar hiç hoşuma gitmedi, çok üzdü beni. Çiçeği tekrar alabiliriz, yetiştirebiliriz vs. vs. Bırakın kumru ve güvercinler üresinler, çoğalsınlar.
Aslında çoğu fikirlerinize katılıyorum ama geçen kış hava boşluğunda kuşlar yuva yapmıştı, yavruları olduğu için müdahale edemedik ama bu sene izin vermedim üst katın banyo penceresinden bir şeylerle girişi engelledim... kısa bir süre önce de binanın hava boşluğunun hepten tıkalı olduğunu hatta hava boşluğunun hiç açılmadığını bile düşündük ama durum öyle değildi ! Maalesef hava boşluğundan büyükçe bir torba dolusu dal parçaları, kuş tüyleri, toz, toprak attık :(
YeniGine
24-06-2012, 01:36
Tabi ki güldeste o tür sakıncalar için birşeyler yapacaksınız. Yapmak zorundasınız. Ama benim üzüldüğüm konu, yok penceremin önüne geldi, yok balkonuma geldi, balkonuma gelmemesini nasıl engellerim, yok balkondaki çiçeğime oturdu nasıl engellerim... Bırakın pencerenizin önüne gelsin, bırakın balkonunuza gelsin, bırakın saksınıza otursun... Kişiler balkonuna oturdu, pencereye oturdu, saksıya oturdu onları sorun ediyorlar. Hem çok hoşlar, hem de korkunç diyorlar... Onu demek istedim.
güldeste-
24-06-2012, 01:45
Onu bunu bilmem de bizim evimiz ve bahçemiz kedi, köpek, karga, çekirge,kirpi, devasa sümüklü böcek cenneti :)
YeniGine
24-06-2012, 01:50
Onu bunu bilmem de bizim evimiz ve bahçemiz kedi, köpek, karga, çekirge,kirpi, devasa sümüklü böcek cenneti :)
Gerçekten süper. Bırakalım olsunlar. Ama işte ben aman gelsinler, olsunlar diye dertlentikçe, çabaladıkça diğer kişilerin gelmisenler diye alternatifler sunmasına hem çok üzüldüm, hem de yadırgadım.
güldeste-
24-06-2012, 01:50
Bunlar bizim başımızın tatlı belaları :))
güldeste-
24-06-2012, 01:54
Arada elbiselerini öreriz de :))
güldeste-
24-06-2012, 01:59
Karga yavrusu yuvasından düşmüş yaseminin arkasına gizlenmiş biz farkında değiliz, bu arada annesi bütün bir gün boyunca evin önünden gak gak öttü durdu... neyse bulduk iki gün kedilerden koruduktan sonra annesi aldı götürdü :))
YeniGine
24-06-2012, 02:00
Yaaa bak gördün müüü birileri de onlardan nasıl kurtulurum diye sayfa açmış. Ve sayfayı da onaylamaya, şikayetçi olanlar da çokmuş desteklemişler.
güldeste-
24-06-2012, 02:03
Gördüğünüz kirpi sokağımızın maskotu:) gezinip duruyor uzun zamandır....
YeniGine
24-06-2012, 02:05
Çok daaa güzel, şirin mi şirin.
YeniGine
24-06-2012, 02:12
Güldeste teşekkür ediyorum. İnşallah başarırız korkunç değil, çok güzel olduklarını.
Bırakalım demeyeceğim; çaba sarfedelim kii çoğalsınlar, üresinler, yok olmasınlar.
Güzin Çakar
24-06-2012, 12:06
Bunlar bizim başımızın tatlı belaları :))
Kuş yavrunuz, güzel bir saksağanmış. Uçabiliyormuydu? Kuş yavrularını anneleri nasıl taşıyor çok merak ediyorum.
güldeste-
24-06-2012, 21:06
Kuş yavrunuz, güzel bir saksağanmış. Uçabiliyormuydu? Kuş yavrularını anneleri nasıl taşıyor çok merak ediyorum.
Kuşu anneleri nasıl taşıyor ? :) güzel soru... Anne zaten sürekli yavrusunu kolladığı ve çevrede olduğu için teras üzerine koyduğumuz uçamayan yavru bir ara cesaret edip kendini aşağı otların arasına bırakıverdi... anne gaklayarak çevresinde geziniyor, biz yaklaştığımızda bile adeta yavrusuna direktif verir gibi bağrışıyor yavru da haliyle saklanarak kendini koruyordu. :)Eminim hiçbir şey yavruya zarar veremezdi artık :) Bu arada karga değil, saksağan olduğunu da öğrenmiş oldum sayenizde teşekkürler.
güldeste-
24-06-2012, 21:16
Bu arada bahçemizi kuşlardan korumak içi bildiğim bir yöntemi ben de söyleyeyim... ağaç dallarına belli yerlere bağladığımız poşet parçaları hareket ettikçe kuşlardan korumuş oluruz veya her bahçede bağlı da olsa bir köpek, kuşları korkutabiliyor.
Şu anda muazzam olgunlaşmış kiraz yiyorlar.Kurusıkı tüfek gürültüsüne de alıştılar (Sanırım bağışıklık kazandılar) ne kadar sıkarsan sık kaçmıyorlar bile.Ben file çekeçeğim.
Balkondaki çiçeklerimizin diplerini kargalar eşeliyordu, kumrular da yapraklarını yiyordu...
Çare; Her saksıya büyüklüğüne göre, sayısını ayarlayarak bambu çöp şiş çubukları diktik. Sorunun 0,95 oranında çözüldüğünü gördük. Ama bazı kumrular saksının kenarına o kadar yumuşak iniş yapıyorlar ki bizi çok şaşırttı.
Sonuç; saksıdaki toprakların kurcalanmasını engellemek, küçük çiçeklerinizin gagalanarak koparılmasına kısmen dur demek için " her markette satılan bir paket bambu çöp şiş çubuğu" sizi soluklandırır...
Deneyin ve görün:-)))
Yazdığınız mesajı okuyanlar da ortalığı kuş katilleri sarmış sanacak. Sayfayı az buçuk okumak ve tanımadığınız insanları yargılamak yerine sayfaları şöyle adamakıllı bir okusaydınız, neden o ağları yaptığımızı öğrenirdiniz.
Balkonlar biz insanoğullarının da yaşam alanıdır. Koşullar ne gerektiriyorsa o yapılır.
O balkonda kaç güvercin doğdu, siz biliyor musunuz? Ve biliyor musunuz her doğan yavru büyüdüğü zaman orayı kendi yuvası yapmaya çalışır. Daha bilmediğiniz çok şey var. İsterseniz bu yazıyı az buçuk değil de yaşananları anlamaya çalışarak okuyun.
Kuşlar 2 metrekarelik balkona yavru yapar, siz çıktığınız anda rahatsız olurlar. Ne yapayım balkonumu kullanmayayım mı? Bir gün eve geldiğinizde minicik cesetlerle karşılaşırsınız. Bir gün kargaların o minicik yavruların karnını deştiğini görürsünüz, yetişememin üzüntüsünü, çaresizliğini yaşarsınız. Balkonunuzu bit basar, nasıl temizleyeceğinizi şaşırırsınız. Öyle çaresiz kalırsınız ki balkonu korumaya almak zorunda kalırsınız. Biliyor musunuz ben bu yüzden çamaşırlarımı evde kurutuyorum. Hapishane gibi ağların içinde yaşamak zorunda kalıyorum. Buna çok mu bayıldığımı sanıyorsunuz.
"Çiçekler yeniden alınırmış". O sizin düşünceniz. Ben bitkilerime de canlı gözüyle bakıyorum, onlara da değer veriyorum. İnsanların yaşamaya hakkı olduğu kadar, kuşların yaşamaya hakkı olduğu kadar, gözüm gibi baktığım o canlı bitkilerimin de yaşamaya hakkı var.
Sizden ricam: az buçuk okumak yerine, haksız yargılama yapmak yerine, zaman bulun da kuşlar için neler yaptığımızı buralardan (http://www.agaclar.net/forum/kuslar/20550.htm) da okuyuverin bir zahmet.
YeniGine
28-06-2012, 00:04
Yazdığınız mesajı okuyanlar da ortalığı kuş katilleri sarmış sanacak. Sayfayı az buçuk okumak ve tanımadığınız insanları yargılamak yerine sayfaları şöyle adamakıllı bir okusaydınız, neden o ağları yaptığımızı öğrenirdiniz.
Balkonlar biz insanoğullarının da yaşam alanıdır. Koşullar ne gerektiriyorsa o yapılır.
O balkonda kaç güvercin doğdu, siz biliyor musunuz? Ve biliyor musunuz her doğan yavru büyüdüğü zaman orayı kendi yuvası yapmaya çalışır. Daha bilmediğiniz çok şey var. İsterseniz bu yazıyı az buçuk değil de yaşananları anlamaya çalışarak okuyun.
Kuşlar 2 metrekarelik balkona yavru yapar, siz çıktığınız anda rahatsız olurlar. Ne yapayım balkonumu kullanmayayım mı? Bir gün eve geldiğinizde minicik cesetlerle karşılaşırsınız. Bir gün kargaların o minicik yavruların karnını deştiğini görürsünüz, yetişememin üzüntüsünü, çaresizliğini yaşarsınız. Balkonunuzu bit basar, nasıl temizleyeceğinizi şaşırırsınız. Öyle çaresiz kalırsınız ki balkonu korumaya almak zorunda kalırsınız. Biliyor musunuz ben bu yüzden çamaşırlarımı evde kurutuyorum. Hapishane gibi ağların içinde yaşamak zorunda kalıyorum. Buna çok mu bayıldığımı sanıyorsunuz.
"Çiçekler yeniden alınırmış". O sizin düşünceniz. Ben bitkilerime de canlı gözüyle bakıyorum, onlara da değer veriyorum. İnsanların yaşamaya hakkı olduğu kadar, kuşların yaşamaya hakkı olduğu kadar, gözüm gibi baktığım o canlı bitkilerimin de yaşamaya hakkı var.
Sizden ricam: az buçuk okumak yerine, haksız yargılama yapmak yerine, zaman bulun da kuşlar için neler yaptığımızı buralardan (http://www.agaclar.net/forum/kuslar/20550.htm) da okuyuverin bir zahmet.
İyi ki sanaldayız; bu ne şiddet, bu ne celal böyle. Hiç gereği yoktu bu şekilde bir yazının.
İyi ki sanaldayız; bu ne şiddet, bu ne celal böyle. Hiç gereği yoktu bu şekilde bir yazının.
Sabah sabah beni güldürdünüz:) Gereği olmadığını düşündüğünüz bir yazıda neden beğen butonuna basıyorsunuz:rolleyes:
Şiddet-celal olarak değil, haksız bir yargılamaya tepki diye düşünün yazımı. Yüzyüze olsak da farklı şeyler söylemezdim, yani sanalda olmanın bana herhangi bir getirisi yok:)
Sayfalarca yazılan yazıların içinden cımbızlanarak çıkartılan "Tel ağ, misina ağ bir arkadaş yazmış... Yazık ayağı takılmış ve kanamış. ( Çok üzücü" cümlesi de beni üzdü. Ben o ağı kuşlara zarar olsun, tuzak olsun diye değil, onların bana ve bitkilerime, bir anlamda da kendi yavrularına verecekleri zararları önlemek için kullandım. Kuşun ağa takılması istenmeyen ama elde olmayan bir kazaydı, tüm kazalar gibi. Bu ayrımı yapmak çok önemli.
Sizin de yazdığınız gibi, sanal dünya işte. Böyle az buçuklarla ahkam kesilebilen bir yer olabiliyor bazen. Asıl üzücü olan da bu:(
Ben bu tartışmayı kendi adıma burada kapatıyorum. Balkonumu ağla kapatarak istemediğim olayları yaşamaktan kurtuldum. Herkes doğru bildiğini yapmakta özgür, kimsenin yaptığını yargılama hakkına sahip değilim. Konu benim için bu kadar basit;)
yabançileği43
16-04-2021, 20:57
Benim büyük bir güvercin sorunum var. 30 kadar kavun fidemi yolmuşlar. GÜVERCİNLER!
İlk sorum; Çenekleri (çimlenince ilk çıkardıkları o iki yaprak) koparılmış fideler yaşar mı? İkincisi güvercinler balkondan nasıl uzaklaştırılır? Neden sanki başka ot yokmuş gibi filizlerimi yoluyorlar? Elektronik sistemlerle bunu engelleyebilir miyim? Çok güzel büyüyorlardı. Nazar deydi herhalde.
ali ekber
17-04-2021, 11:16
Filizlenen tohumlar kuşlardan korunmak üzere marketlerde meyve, sebze satılıpta, boşalınca atılan siyah plastik kasalarda koruma altına alınabilir. Plastik kasayı ters çevirip yeni filizlenen tohumların üzerine kapatılabilir.
Merhaba,
Evimde fazla yer tutan çiçeklerim var, balkona almak istiyorum ama kuşlar dadanıyor hemen. Ondan sonra da hayır gelmiyor o çiçeklerden. Kuşlarla nasıl mücadele edebilirim? Ev bizim değil, balkonu kalıcı veya geçici olarak kapatamıyoruz. Elektronik cihazlar vb ürünler varmış. Kullanıp memnun kalan var mı?
Mahmut Tebir
26-06-2021, 15:12
Yırtıcı kuş maketleri satılıyor. O maketlere gelmiyor diyorlar. Kartal , baykuş gibi maket bulup koyabilirsiniz. Ben denemedim. Eğer alıp denerseniz buradan paylaşın ki herkes için bir kaynak olur.
Bu arada bahçemizi kuşlardan korumak içi bildiğim bir yöntemi ben de söyleyeyim... ağaç dallarına belli yerlere bağladığımız poşet parçaları hareket ettikçe kuşlardan korumuş oluruz veya her bahçede bağlı da olsa bir köpek, kuşları korkutabiliyor.
Balkonumda denedim, işe yaramadı... Hem çiçelklerim içerde, hem de balkonum berbat. Arada temizleyip kuşlara buyrun siz kullanın demek zorunda kalıyorum. Tatilden sonra birkaç yöntem daha deneyeceğim. Elektrikli cihazlar vs.
aydemiraydın
03-07-2021, 12:48
ardıç katranın kokusuna gelmiyorlar. alüminyum folyayı buruşturup pet şişeye sarın. şişeye birazda su koyup asın. faydasını göreceksiniz.
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.