PDA

View Full Version : Karıncalarla mücadele

destructionBJK
23-05-2008, 12:19
Merhabalar,

Bahçemdeki erik ağaçlarımın üstünde karıncalar yuva yapmış durumdalar ve ağaçların durumu gerçekten çok kötü. Siyah pirinç büyüklüğünde noktalar halinde bütün erik ağaçlarının gövdesi tamamı ile yuva dolu ve her tarafında da karınca var. Ağaçlarımı bu durumdan nasıl kurtarabilirim?
Yardımınıza ve fikirlerinize çok ihtiyacım var.

Mine Pakkaner
23-05-2008, 15:08
Çok acil kaplama şeklinde ilaçlama yapmanız gerekli ilaç solüsyonunun içine varsa yayıcı yapıştırıcı koymanızı da öneririrm, yoksa bir kesme şeker atın. Yakın plan bir fotoğraf yüklememiz mümkün mü?

destructionBJK
24-05-2008, 08:00
bu hafta sonu bahçeye gidicem ve ağaçların fotoğraflarını çekip en geç p.tesi günü yüklerim. Ancak kullanacağım ilaç ne tür bir ilaç olacak. İlaç hakkındada bilgi verirseniz çok sevinirim..

özlem11
24-05-2008, 10:52
Arkadaşlar denemedim ama duyduğum bir şeyi sizlerle paylaşmak isterim; bu bebek pudraları varya onu karıncaların olduğu yere döktüğünüzde kendiliğinde gidiyorlarmış...
Hani evde falan oluyor ya bu şekilde zararsızca uzaklaştırılabilir...

ciceksever70
04-07-2008, 14:04
Avusturyada Palm kätzien diye satilan bir sögüt cinsi agacim var. Son günlerde yapraklarinda dantel gibi delikler acildigini ve cogunun yenmis oldugunu farkettim. Agac büyük bir saksida duruyor saksida da cok sayida karinca var acaba sebebi onlar olabilir mi? Önlem olarak ne yapabilirim? Aci biberli suyla sulasam agaca zarar veriri miyim?

erasmus
06-07-2008, 09:32
Avusturyada Palm kätzien diye satilan bir sögüt cinsi agacim var. Son günlerde yapraklarinda dantel gibi delikler acildigini ve cogunun yenmis oldugunu farkettim. Agac büyük bir saksida duruyor saksida da cok sayida karinca var acaba sebebi onlar olabilir mi? Önlem olarak ne yapabilirim? Aci biberli suyla sulasam agaca zarar veriri miyim?

Merhaba.. Öncelikle geçmiş olsun. Şikayetlerinize yakın plan çekilmiş bir fotoğraf ekleyebilirseniz konuyla ilgilenen arkadaşlar daha iyi yardımcı olabilir. Bence ağacınızın yaprakları için karıncalardan şüphelenmeyin:) Dünyanın bazı bölgelerinde bulunmasına karşın türkiyede direk olarak yaprakları yiyen bir karınca türü benim bildiğim kadarıyla yok. Sizin probleminizin yapraksever bir tırtıl olma ihtimali çok daha yüksek görünüyor. ağacınızın yapraklarını yakından inceleyebilirseniz kendisiyle(ya da başka tür bir böcekle) karşılaşma şansınız oldukça yüksek. Bu durumda ister ev yapımı ister uygun bir insektisitle ilaçlama yapmanız problemi çözecektir.

ciceksever70
06-07-2008, 21:27
ilginize tesekkür ederim ben de faydasi olacagini düsündügüm icin tirtil, yaprak biti gibi böceklerde genel olarak kullanilan bir sprey kullandim.Daha önce güllerimde faydasini görmüstüm ancak iki gün gecmesine ragmen bir gelisme göremedigim gibi agacimin yapraklari hizla kemirilmeye basladi. Gelismeleri yazarim.

ciceksever70
07-07-2008, 21:39
Bugün agacimdan birkac yaprak örnegi alip yakinimizdaki bir agac okuluna götürdüm. Tam oradaki görevli suclunun tirtil oldugunu söylüyordu ki tirtilin kendisini de gördük bir yapragin üstünde. Kullandigim spreyin faydali olacagini ancak birkac kez yukardan asagiya ve topraga bütün agaci islatacak sekilde kullanmam gerektigini söyledi.

mava
10-07-2008, 23:39
Başlık karıncalarla mücadele olduğu için duyduğum bir şeyi paylaşmak istedim.

Karıncaların akın ettiği yere biraz ezilmiş haşhaş tohumu koyacakmışız. Karıncaların tamamı üşüşüp bu tohumları yiyormuş. Sonra da ortadan kayboluyorlarmış. (Sanırım kafayı bulunca özgür karınca olup dünyaya açılıyorlar:p)

Kendim henüz denemedim. Denediğimde sonucunu da yazarım.

Güler
11-07-2008, 13:34
Meyva ağaçlarına üşüşmüş karıncaları gördüğümde hemen işncelemeye alıyorum. Dikkatlice bakarsanız yapraklarda veya dallarda bitler olduğunu farkedeceksiniz. Karıncalar da o bitleri yemeğe geliyorlar. Hemen böcek ilacını deneyin. Ama meyve ağaçlarında ilaçlamayı meyve toplamadan bir ay evvel kesin. Ben öyle yapıyorum.

Emine Aktaş
13-07-2008, 18:21
Meyva ağaçlarına üşüşmüş karıncaları gördüğümde hemen işncelemeye alıyorum. Dikkatlice bakarsanız yapraklarda veya dallarda bitler olduğunu farkedeceksiniz. Karıncalar da o bitleri yemeğe geliyorlar. Hemen böcek ilacını deneyin. Ama meyve ağaçlarında ilaçlamayı meyve toplamadan bir ay evvel kesin. Ben öyle yapıyorum.

Güler Hanım;İyi bir gözlemcisiniz,öncelikle tebrik ederim.Evet karıcalar, bitlerin bulunduğu yere gelirler.Ama bitleri yemek için değil, onların bıraktığı tatlımsı artıkları yemek için gelirler.Ama artık NEEMAZAL organik böcek ilacı ile sağlıklı bir çözüm sağlanır.İlaç kalıntısı riski olmadığı için ağaç meyveli iken de rahatlıklla kullanılabilir.

ciceksever70
20-07-2008, 20:11
Bana önerildigi gibi kurtlara karsi olan spreyi agacimda uyguladim ancak agacin yapraklari hizla kurumaya basladi. Budama yapmali miyim? Resim eklemeye calisacagim.

Emine Aktaş
20-07-2008, 22:05
Sn. ciceksever70; Maalesef ilacın dozunu iyi ayarlayamamışsınız. http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?p=258033 sayfasındaki konuyu incelemenizi tavsiye ederim. Geçmiş olsun.

ciceksever70
21-07-2008, 12:03
Tesekkür ederim önerdiginiz bölümü inceledim ancak bu sekilde bol bol ilaclama yapmami bana agac okulundan önerdiler ben de onlara güvenerek hareket ettim. Ne yazik ki uzun zamandir severek büyüttügüm agacimi kaybettim sanirim. Yine de kuruyan dallari kesmeyi deneyecegim. Nasil olsa kaybedecek bir sey kalmamis. Sonucu paylasirim. Cok üzgünüm, hepinize tesekkür ederim.

Organik
22-07-2008, 17:20
Karıncaların akın ettiği yere biraz ezilmiş haşhaş tohumu koyacakmışız. Karıncaların tamamı üşüşüp bu tohumları yiyormuş. Sonra da ortadan kayboluyorlarmış. (Sanırım kafayı bulunca özgür karınca olup dünyaya açılıyorlar:p)

Çok güzel:D

Karıncalarla mücadelede bıvalvın diye doğal bir ilaç varmış, dogalorganik.com sitesinde bahsediyor.

Zaten doğal yollarla mücadeleden (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=9513) yana olmak lazım, aksi takdirde diğer bir zarar önlenemez boyuta ulaşıyor. Ev yapımı ilaçları (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=3062) denemek lazım.

Ayrıca bu konuda uzmanların çalışmaları yetersiz olmasaydı, karıncaları başka hedeflere yönlendirecek takdiklerde bulunabilirdi. Bitkilere zarar vermeyen karınca türleri çoğaltılabilir, gerek ülkemizden gerek yabancı ülkelerden bu türler bulunarak üretimi yapılıp bitkisel üretimin yapıldığı yerlere konulur. Bunlar diğer karıncaların ve zararlıların yaşam alanını daraltacak ve dengeyi sağlayacaktır. Bu yöntemler araştırılmalı ve bilinenler uygulanmalıdır.

ciceksever70
06-08-2008, 19:58
Agacimin son hali... Hizla yeni yapraklar veriyor. Umarim kurtulmustur.

Güler
06-08-2008, 21:29
Görünen köy, klavuz istemez derler. Ağacınız da kurtulmayı başarmış, ne güzel. Zevkini çıkartın.

Adalet Yağcı
09-08-2008, 08:00
Bu Karınca milleti için tam bir reçete yokmudur?

Hızla çoğalıyorlar :mad: :mad:

Bütün bahçemi istila ettiler, yuvalarını bulmakmı gerekiyor, toprağı ilaçlamakmı gerekiyor bilemedim.

Lütfen bu işten tam anlayanlar bir cevap yazsın, öyle pudrayla **** diğer ev yapımı ilaçlarla başa çıkılacak gibi değil.

Her yerdeler, nane ,maydanoz,çiçeklerim, sebzelerim, ağaçlarım istila edilmiş durumdalar.

Bir çaresi olmalı :(

Süha Şendoğan
09-08-2008, 14:06
Çileklerde bulunan karıncalara ne yaptımsa kökü kurumadı.Limon ve Neem Azal bir miktar azalttı ama maalesef halen devam ediyor.

Lonicera
13-08-2008, 19:02
Ben bu yıl saksı ve bahçemdeki fidanlara farklı bir yöntem denedim ve büyük ölçüde başarılı oldum diyebilirim.Bunun için önce geçen yıl tüm bahçeyi iyice gözlemledim.Karıncaların en fazla hangi bitkilerle sıkı fıkı olduğunu,(daha doğrusu yeşil bitlerin karıncaları azmettirip kullandıkları:) fidanları) tesbit ettim.Aktardan karınca tozu olarak (öldüren değil,uzaklaştırıcı)
isimlendirilen tozdan aldım.Sonra koli bandını terslemesine yani yapışkan yüzeyi dışarı bakacak şekilde fidan gövdesine bir kaç kez dolayıp yapıştırdım.Geçen sene fidanların diplerine bu tozdan kullanmıştım ama rüzgar ve sulama ile hemen yok olup boşa gittiler.Sonra yapışkan kısma küçük bir fırça ile bu tozdan dairesel olarak tüm yüzeye sürdüm.Gördüğüm odur ki karıncalar topraktan gövdeye çıkıyor,tozlu bandaj kısmına geldiğinde geri dönüyorlar.Bu şekilde yaklaşık 1.5 ay kadar dayandı bantlar.Sonra dilenirse yenilenebilir.Ama buna gerek olmadı hiç,zaten bitlerin ömürleri fazla uzun değil.Bu durum herhalde karıncaların bir araya gelip yepyeni bir strateji geliştirmelerine kadar sürecektir diye düşünüyorum.;)

hosseda
13-08-2008, 20:29
Merhabalar,
Geçen yazdan beri evimizin mutfağı balkondan gelen karınca hücumuna uğradı. En üst kattayız ama onlara vız geliyor yükseklik. Ekmek kutusunda dahi açıkta bir parça ekmek bırakmamamıza rağmen başedemedik. Bu yaz başı dayanamadım ve bir zirai ilaç bayisine gittim. El kadar bir parlak poşette toz verdi. Fiatı da gayet ehven bir ilaç ; 4 ytl. Bu ilacı balkonda duvar kenarlarına az az döktüm. Ertesi gün bir tane karınca görünmedi. Bir kaç ay geçti bizimkiler tekrar peydahlandılar ama tekrar tozu döktüm gene hepsi gittiler bizim balkondan. Bayer firmasının bir ilacı baş harfleri yırtılmış ama son beş harfi GUVON. Şimdi üzerini okudum arılar,balıklar ve su canlıları için toksiktir notu var. Bizlere yoktur inşallah bir zararı, ama karıncalara kesin çözüm.
Hoşçakalın.

nejdet68
19-08-2008, 20:49
Sayın Lonicera. Meyve ağaçlarına dadanan karıncaları uzak tutmak ve neticesindede yaprak bitlerinin ölmesini sağlamak için yaptığınız bantlama ve karınca uzaklaştırıcı toz, bana denemeye değer geldi. enterasan. Bendede en fazla erik ,elma , şeftali vs. ağaçlarına çok geliyor.Ancak merak ettiğim birşey var oda şu. Tamam biz karıncaları engelledik diyelim ama yaprak bitlerini karıncalar beslemiyorki. Onlar yaprak özsularını yiyerek yaşıyorlar.Karıncalar gelmeyince bitler neden ölsünlerki? İyi akşamlar.sağlıklı günler diliyorum.

Lonicera
19-08-2008, 21:13
Sn nejdet68
Yaprak bitlerini karıncalar beslemiyor tabii ki.Tam tersi bitler karıncalara besin sağlıyor.Ne var ki bu ortak yaşamda karıncaların rolü,bitleri ağaçlara taşımak.Onların bu kıyağına :pkarşılık bitlerde karıncalara besin sağlıyor.İşte bu sebeple karıncaların bir şekilde bitkilerinize tırmanıp bitleri taşımasına engel olmak gerekiyor.

Lonicera
02-04-2009, 17:43
Baharın gelmesiyle beraber karıncalar da uyandılar. Geçen sene kullandığım yöntem oldukça etkili oldu. Bu yıl da tekrarlayacağım nasipse. Biraz uğraştırıcı oluyor ama etkili bir yöntem. Yok ben uğraşamam arkadaş derseniz bir kaç yöntem daha var.

1- Karıncaları bahçede gözleyip yuvalarını keşfedin. Yuvadan itibaren tüm çevresine bebek pudrası dökünüz.

2- Aynı şekilde pudra yerine toz tarçın da kullanabilirsiniz.

3- Sıvı amonyak uçucu olmasına rağmen karıncaların nefret ettiği bir madde( aman burnunuza fazla yaklaştırıp koklamayın)

4- Boraks, sabun tozu ve toz şeker. Bir şişe kapağı içine her birinden birer çay kaşığı koyup sulandırın veya kuru halde yuva kenarına dökün. Bir hafta içinde tamamının yok olduğunu göreceksiniz.

Yukarıdaki 4 maddelik mücadele önerisi şahsen denediğim yöntemler olmayıp, net kaynaklarından derlemedir.

MeyveliTepe
03-04-2009, 23:16
Sn.Lonicera,
Bant yöntemi ingiliz organik bahçeciliğinde çok kullanılan etkili bir yöntem. Karıncaların sürgünlere tırmanmasını engellemek yaprak bitlerini kontrol etmekte çok önemli. Bu yıl biz de yoğun bir şekilde uygulayacağız. Aynı şekilde ağaç, fidan gövdelerine bakır folyodan birer bilezik takarsanız sümüklüböcek ve salyangozları da durdurursunuz.

Lonicera
04-04-2009, 06:42
Sn MeyveliTepe, benim bahçem küçük ve buna rağmen oldukça uğraştırıcı. Allah size kolaylık versin artık;).

Bakır folyoyu nerden temin ediyorsunuz? Bildiğimiz alüminyum folyo gibi kolay ulaşılmaz herhalde.

MetinT
26-05-2009, 19:16
arkadaşlar yaprak bitleriyle başım dertte ve bahçemde milyonlarca karınca var. bir zararları yok diye ellemiyordum ama bitleri besliyorlar. ağaç bitlerinin saldırdığı küçük bir ağacıma karıncaların çıkamaması için ağacın çevresine daire şeklinde kanal açıp içine su koysam karıncaları engelleyebilir miyim dersiniz? bitlerle uğur böcekleri sayesinde mücadele ediyorum ama bitler ağacı iyice istila ettiler.

MetinT
26-05-2009, 19:19
Ben bu yıl saksı ve bahçemdeki fidanlara farklı bir yöntem denedim ve büyük ölçüde başarılı oldum diyebilirim.Bunun için önce geçen yıl tüm bahçeyi iyice gözlemledim.Karıncaların en fazla hangi bitkilerle sıkı fıkı olduğunu,(daha doğrusu yeşil bitlerin karıncaları azmettirip kullandıkları:) fidanları) tesbit ettim.Aktardan karınca tozu olarak (öldüren değil,uzaklaştırıcı)
isimlendirilen tozdan aldım.Sonra koli bandını terslemesine yani yapışkan yüzeyi dışarı bakacak şekilde fidan gövdesine bir kaç kez dolayıp yapıştırdım.Geçen sene fidanların diplerine bu tozdan kullanmıştım ama rüzgar ve sulama ile hemen yok olup boşa gittiler.Sonra yapışkan kısma küçük bir fırça ile bu tozdan dairesel olarak tüm yüzeye sürdüm.Gördüğüm odur ki karıncalar topraktan gövdeye çıkıyor,tozlu bandaj kısmına geldiğinde geri dönüyorlar.Bu şekilde yaklaşık 1.5 ay kadar dayandı bantlar.Sonra dilenirse yenilenebilir.Ama buna gerek olmadı hiç,zaten bitlerin ömürleri fazla uzun değil.Bu durum herhalde karıncaların bir araya gelip yepyeni bir strateji geliştirmelerine kadar sürecektir diye düşünüyorum.;)

koyduğunuz toz nedir tam olarak?

Lonicera
26-05-2009, 20:14
Genelde zirai ilaç satan yerlerde veya özellikle aktarlarda çok rahatlıkla ulaşabileceğiniz bir toz ''Karınca Tozu''. Sanırım elma ağacınız için önce boydan boya ilaçlama yapmak zorundasınız. Maalesef başka çıkar yolunuz yok gibi. Benim söylediğim yöntemi mahlukatlar çıkmadan önce koruyucu amaçlı yaparsanız etkili olacaktır. Yoksa tüm ağacı sardıktan sonra zehir tek çare oluyor. Tüm ağacı ilaçladıktan sonra hemen uygularsanız, karıncaları uzak tutabilirsiniz. Bant uygulayamayacaksanız, yapışkan bir madde de olabilir. Örneğin sıvı melas, biraz su katılıp inceltilmiş ağda, aşı macunu, koyu zift vb. Önce tozu bu yapışkanlığı zor gidecek olan maddenin içine bir kaç kaşık koyup iyice karıştırın. İyice macun kıvamına geldikten sonra 4-5 cm eninde bir bilezik gibi ağacın toprak seviyesinin biraz üstünden, bir ispatula yardımı ile sürün. Haftada bir ( özellikle yağmur yağdıktan hemen sonra) kontrol edin. Eriyip yok olmuşlarsa tazeleyin.

Bu uygulamayı yaptıktan sonra hala ağacınızda mevcut bulunan karıncaların, aşağıya inmek için bu ilaçlı bilezik etrafında toplaştıklarını göreceksiniz. Fakat bir türlü inemeyecekler. Artık onlara nasıl davranacağınız size kalmış. Kolay gelsin.

MetinT
06-06-2009, 15:22
karınca tozu sordum. karınca pire ve hamam böceği tozu denen beyaz bir toz verdiler. 1.5 lira civarı. küçük bir kutuda. markası F-tox. ambalajından bayağı dandik bir ilaç aldığımı zannediyorum. Öldürücü bu toz anladığım kadarıyla. uygulanabilir mi tam emin değilim. ama deniyeceğim. yardımınız için teşekkür ederim. ağaç btlerinin çoğunu temizledim. çok az varlar pek zararı yok. fakat bu sefer de pamuklu bit çıktı sahneye :) bakalım şimdi ne yapacağız. bana elma yedirmemeye kararlı bu böcekler :)

celalsungur
06-06-2009, 21:20
karınca tozu sordum. karınca pire ve hamam böceği tozu denen beyaz bir toz verdiler. 1.5 lira civarı. küçük bir kutuda. markası F-tox.
Karınca için yıllardır Malathion kullanırım. Bu sene 1 kiloluk kutusunu 3.5 tl.ye aldım.

didem erdinç
09-07-2009, 15:28
herkeze merhaba.arkadaşlar benimde başım karıncalarla belada!çeşitli ilaçlar kullandım ama işe yaramıyor ve işin kötüsü evimin içindeki saksıdalar.aldığım mandalina ağacının toprağıyla geldiler.üremeyi engelleyecek bir çözüm yolu olması lazım.yoksa evimi saracak ve bu çözüm yolunun ağacıma zarar vermemesi lazım.bana bu konuda yardımcı olursanız çok sevineceğim.şimdiden teşekkürler

didem erdinç
09-07-2009, 15:31
Karınca için yıllardır Malathion kullanırım. Bu sene 1 kiloluk kutusunu 3.5 tl.ye aldım.

iyi günler celal bey.bu önerdiğiniz malathion adlı ilaç saksı içinde ki karıncalar için kullanılabilir mi?ve ağacıma zarar verir mi?

MeyveliTepe
09-07-2009, 15:39
Uygun yerlere, söz gelimi geçiş, çıkış noktalarına bolca karabiber serpmeyi deneyebilirsiniz.

eser42
09-07-2009, 15:56
malathion karıncalar için mükemmel bir tarım ilacı fakat kapalı ortamlarda insanlar için zehirlidir. bahçede kullanmanızı tavsiye ederim.

ev içersinde bebe pudrası kullanmayı deneyin. karıncaları öldürmenin yolları ev yapımı ilaçlar başlığında yeterince yazılmıştır.

celalsungur
09-07-2009, 16:32
iyi günler celal bey.bu önerdiğiniz malathion adlı ilaç saksı içinde ki karıncalar için kullanılabilir mi?ve ağacıma zarar verir mi?

Ağaçları korumak için diplerine attım, herhangi bir olumsuz sonuçla karşılaşmadım.
Crysamed diye bir kene spreyi satılıyor Tansaş'ta, ev içinde çok etkili onu da deneyebilir siniz.

Adalet Yağcı
09-07-2009, 16:47
Bahçemde öyle çok karınca yuvası var ki, ne yapacağımı şaşırdım.
Bitkilerime zarar vermekten korktuğum için zehir denemedim, Malathion u denemek isterim.

MeyveliTepe
09-07-2009, 16:58
Bahçemde öyle çok karınca yuvası var ki, ne yapacağımı şaşırdım.
Bitkilerime zarar vermekten korktuğum için zehir denemedim, Malathion u denemek isterim.

Malahiton bir zehirdir. Kullanan arkadaşların öncelikle bu ürünün bir zehir olduğunu bilmesi ve ona göre kullanması yerinde olur.

Merak edenler bazı sağlık etkilerini buradan (http://www.chem-tox.com/malathion/research/)inceleyebilirler.

Genel olarak zehirlerin uzun vadeli etkileriyle ilgili bir Türkçe yazıdakileri (http://meyvelitepe.typepad.com/meyvelitepe/2009/07/miras.html) de akılda bulundurmakta fayda var.

didem erdinç
09-07-2009, 20:45
Ağaçları korumak için diplerine attım, herhangi bir olumsuz sonuçla karşılaşmadım.
Crysamed diye bir kene spreyi satılıyor Tansaş'ta, ev içinde çok etkili onu da deneyebilir siniz.

celal bey ilğiniz için teşekkürler

didem erdinç
09-07-2009, 20:52
malathion karıncalar için mükemmel bir tarım ilacı fakat kapalı ortamlarda insanlar için zehirlidir. bahçede kullanmanızı tavsiye ederim.

ev içersinde bebe pudrası kullanmayı deneyin. karıncaları öldürmenin yolları ev yapımı ilaçlar başlığında yeterince yazılmıştır.

ilğiniz için çok teşekkürler.çiçek yetiştiriciliğinde çok yeniyim.ev yapımı ilaçları okudum ama saksı içindeki çiçekler için zararlı olup olmadığına karar veremedim.o yüzden emin olmak istedim.bebe pudrasını hemen döktüm etkisi inşallah olumlu olur.etrafada rahat çıkıyorlar onlar içinde hemen yarın karabiberle,acı biber dökeceğim.

didem erdinç
09-07-2009, 20:55
Uygun yerlere, söz gelimi geçiş, çıkış noktalarına bolca karabiber serpmeyi deneyebilirsiniz.

ilginiz için çok teşekkür ederim.toprağa karabiber atarsam sorun olur mu?etrafına yarın hemen bolca karabiber atacağım.

didem erdinç
09-07-2009, 21:22
mine hanım paylaştığınız bilğiler için çok teşekkürler.benim merak ettiğim karıncaların toprak içinde üremelerini engelleyecek bir bilgi.dışarı çıkanları yok ediyorum ama hızla saksı içinde ürüyorlar.mandalina ağacımın toprağını değiştirsem bu sorundan kesin olarak kurtulur muyum?şu anda üzerinde meyvesi var ve üzerinde meyve varken toprağının değişmeyeceğini söyleyenler de var,toprağını tümden değiştir hiç bir zarar vermezsin diyenler de.kafam karıştı açıkçası.ne yapabilirim?

didem erdinç
10-07-2009, 11:18
arkadaşlar bebek pudrası hiç bir işe yaramıyor.tam tersi karıncalar sevdiler bile :(

mandalinci
13-03-2011, 09:12
Merhabalar,

İzmir'de ki evimin bahçesi yaklaşık 500 m2. Evi geçen sene aldık, bahçede eskiden dikilmiş dayanıklı bir çim var. Kışın yeşerip yazın sararıyor (her zaman başında olamadığımız için) bol bol sulanınca kendini topluyor. Neyse asıl konu çimler değil, çimlerin arasına yuva yapmış milyonlarca karınca. Öyle ki çimde sabit durursanız, bacaklarınıza tırmanıveriyorlar.

Eşim, geçen yaz, şimdi adını hatırlayamadığımız karınca ilacı diye satılan pembe bir toz serpti, karıncalar ölür gibi oldular, tekrar ortaya çıktılar. Bahçe demirlerinde çıldırmış bir şekilde büyüyen sarmaşıkları kesmiştik, farkettik ki karıncalar sokağı da aşıp bizim bahçeye giriyorlar, bir kısmı sürekli bahçede.

İşin kötüsü, bir köpeğimiz var ve ilaçlamalarda onu korumak çok zor oluyor. Ama yaza kadar Ankara'da olacağı için, Mart-Haziran arası zehirli ilaç atabiliriz.

Sizlerin yazdığı önerileri okudum; asit borikli karışım, sirke bu kadar büyük alanda başarılı olur mu? tereddüt ettim.
1-Acaba, çimleri söküp bahçeyi yenilesek mi?
2-Yenileme işlemi sırasında uygun bir ilacı da tohumla atsak mı?
3-En etkili ilaç ne olabilir?
Yardımlarınız için şimdiden çok teşekkür ederim.

Hepinize iyi günler, iyi çalışmalar dilerim.

mavikartal5
13-03-2011, 21:21
sayın mandalinci
en iyisi siz evi terkedin karıncalara bari daha rahat yaşarlar:D:D:D

geçenlerde bir yerde okumuştum bahçenize nane ve sarımsak ekin, bunların aromatik kokularından dolayı karıncalar uzaklaşıyorlarmış,
saygılar

nurguldk
14-03-2011, 09:33
merhaba,
Bizim bahçede nane ve sarımsak var ona reğmen dolu karınca oluyor.

Geçenlerde bir hocamla konuşmam sırasında karıncalardan bahsederken, bahçede karınca(özellikle kırmızı karınca), arı ve yabani kuşlar varsa kenelerden korkmamam gerektiğini söyledi. Galiba doğanın dengesini bozmak daha kötü sonuçlar doğurabiliyor.

Bence ilaçlamak yerine karınca populasyonunu dengede tutacak biyolojik bir çözüm bulmak en doğrusu. Böcek ve karınca ile beslenen türleri araştırıp, bahçenize çekmek dengeyi sağlayacaktır.

Sevgilerimle...

mandalinci
16-03-2011, 07:25
Sayın Mavikartal'ın önerisi kesin çözüm sağlar ama aksi gibi ben evi yeni aldım ve orda yaşamak istiyorum. Ama gene de bu yaz nane ve sarımsak yetiştirmeyi deneyeceğim. En azından bahçede oturmayı düşündüğüm yerlere dikeyim bari.

Sn nurgukdk ise olması gerekeni söylemiş ama, bu iş biraz zaman alacak galiba. Ama gerçekten manzarayı görmenizi isterim, milyonlarca karıncanın katıldığı festivalin içinde kalmış gibiyiz.

İlginize teşekkür ederim, başka önerilere de açığım.

Sagılarımla,

mavikartal5
26-03-2011, 19:47
geçenlerde televizyonda duydum: domatesin yeşil yaprakları da karıncaları kaçırtıyormuş. yaprakları ve ince dalllarını karınca yuvalarının yakınlarına koyun. kokularından dolayı karıncalar kaçacaklar"mış".
saygılar

mandalinci
28-03-2011, 11:16
geçenlerde televizyonda duydum: domatesin yeşil yaprakları da karıncaları kaçırtıyormuş. yaprakları ve ince dalllarını karınca yuvalarının yakınlarına koyun. kokularından dolayı karıncalar kaçacaklar"mış".
saygılar

Sn mavikartal5,

Domates kabuğunun karıncaları kaçırdığını ilk defa duydum. Yazın İzmir'e gidince ilk işim bunu denemek olsun, sonra da diğer önerileri değerlendireyim, teşekkürler.

İyi günler, haşeresiz ürünler dilerim.

maybach
29-03-2011, 08:40
imkanınız varsa diplerex kullanın ölüsü yok sadece kayboluyorlar

mandalinci
29-03-2011, 11:53
imkanınız varsa diplerex kullanın ölüsü yok sadece kayboluyorlar

Sn. maybach,
Deneyeceğim, ilginize teşekkür ederim,
İyi günler dilerim

ligustrum
29-03-2011, 13:18
Civcivler sanırım karımcaları yiyor. Bilginize.

mandalinci
30-03-2011, 06:29
Civcivler sanırım karımcaları yiyor. Bilginize.

Sayın ligustrum,

Teşekkürler, deneyeceğim, kediler de onları yemez inşallah.

İyi günler diliyorum.

ligustrum
01-04-2011, 22:25
Sayın mandalinci; Piliç deniyelim o zaman.
Bir-iki hafta sonra semiren piliçler, doğal bahçe pilici olarak çok kıymet kazanacaktır.
Bahardan sonra ortaya çıkan keneleri de toplarlar.
Bu özelliğinden dolayı gelecekte bir iş dalını oluşturacağı kanısındayım.
Sayın mandalinci; konunun özüne dönersek;
Bahçenizdeki karıncalar neden varlar? Çünkü; çiminiz yazın tohuma kalkıyor, hayvancıklarda onları yuvalarına taşıyorlar, gıda olunca popülasyon da artıyor. Hatta sokaktan bile bahçeye geliyorlar.
Yapılması gereken; Çime tohum bağlatmamak.
Bunu da sağlamak için, çiminizi düzenli biçtirmenizdir.
Bu sene karınca olmayacak inşallah.
Sağlıcakla kalın.

mandalinci
02-04-2011, 06:04
Sayın mandalinci; Piliç deniyelim o zaman.
Bir-iki hafta sonra semiren piliçler, doğal bahçe pilici olarak çok kıymet kazanacaktır.
Bahardan sonra ortaya çıkan keneleri de toplarlar.
Bu özelliğinden dolayı gelecekte bir iş dalını oluşturacağı kanısındayım.
Sayın mandalinci; konunun özüne dönersek;
Bahçenizdeki karıncalar neden varlar? Çünkü; çiminiz yazın tohuma kalkıyor, hayvancıklarda onları yuvalarına taşıyorlar, gıda olunca popülasyon da artıyor. Hatta sokaktan bile bahçeye geliyorlar.
Yapılması gereken; Çime tohum bağlatmamak.
Bunu da sağlamak için, çiminizi düzenli biçtirmenizdir.
Bu sene karınca olmayacak inşallah.
Sağlıcakla kalın.

Sn. ligustrum,
Eşim ve ben konuya hiç bu gözle bakmamıştık. Söyledikleriniz çok mantıklı. Eşim 1 hafta önce İzmir'deydi ve çimleri biçtiğini söyledi.
Şimdi yapılacak iş düzenli olarak çimleri biçmek demek ki. Harika bir haber, teşekkür ederim.
İyi günler diliyorum.

ligustrum
02-04-2011, 11:30
Sayın Mandalinci; Siz hakika bir haber dediniz.
Çimimizi düzenli biçiyoruz, sorun bitiyor!
Karıncalar da bu duruma sizden çok sevindiler.
Ne güzel siz mutlu, karınca mutlu hatta çim de mutlu.

Doğru yolu bulmak bu kadar basit miş meğer.
Doğa ile beraber, barışık olmak, doğal olmak.

mandalinci
02-04-2011, 11:37
Sayın Mandalinci; Siz hakika bir haber dediniz.
Çimimizi düzenli biçiyoruz, sorun bitiyor!
Karıncalar da bu duruma sizden çok sevindiler.
Ne güzel siz mutlu, karınca mutlu hatta çim de mutlu.

Doğru yolu bulmak bu kadar basit miş meğer.
Doğa ile beraber, barışık olmak, doğal olmak.

Bazen çözüm, en basit olandır.

Mine Pakkaner
05-04-2011, 15:44
Sn. Mandalinci, bahçenizdeki çim çeşidi söylediğinize göre yazlık bir çim, sıcak iklim çimi. Kışın sararıp yazın yeşermesi bunu gösteriyor, ki zaten bölgemizde yazlık evlerde ve sahil kesimlerinde tercih edilecek olan ve yaygın çim çeşitleri bunlardır. Bu çimler ise bu mevsimde daha yeni yeşeriyorlar tohum bağlamaları imkansız. Zaten sıcak iklim çimlerinin bir ikisi hariç tohum da bağlamazlar, tohum verimleri de çok düşüktür. Sıcak iklim çimleri tohum bağlatılacak süreye kadar biçilmemişse arazide zayıflar ve zamanla kaybolurlar. Kısaca çim tohumları yüzünden karıncalar bahçenizde olamaz.

Anlaşıldığı kadarıyla söküp yuvaları bozsanız da dışarıdan gelmeye devam edecekler gibi görünüyorlar. Duvarları aşıp geliyorlar demişsiniz.

Ev ilaçları ile bu kadar ciddi bir sorunu nasıl çözersiniz bilmiyorum. Profeyonel bir zirai ilaçlama şirketi ile görüşmenizde fayda olabilir.

ligustrum
05-04-2011, 16:27
Sayın Mandalinci; Karıncalar adına üzüldüm.
oysa onlar " bizim kimseye zararımız yok, faydamızı söklemek bize düşmez" diyorlar.

Birşey daha dediler." Bu sene daha az görüneceğiz, emin olun.
Seneye istesenizde görünmeyiz. Yeter ki siz çiminize tohum bağlatmayın"
Daha ne desinler?

mandalinci
05-04-2011, 17:09
Sn. Mandalinci, bahçenizdeki çim çeşidi söylediğinize göre yazlık bir çim, sıcak iklim çimi. Kışın sararıp yazın yeşermesi bunu gösteriyor, ki zaten bölgemizde yazlık evlerde ve sahil kesimlerinde tercih edilecek olan ve yaygın çim çeşitleri bunlardır. Bu çimler ise bu mevsimde daha yeni yeşeriyorlar tohum bağlamaları imkansız. Zaten sıcak iklim çimlerinin bir ikisi hariç tohum da bağlamazlar, tohum verimleri de çok düşüktür. Sıcak iklim çimleri tohum bağlatılacak süreye kadar biçilmemişse arazide zayıflar ve zamanla kaybolurlar. Kısaca çim tohumları yüzünden karıncalar bahçenizde olamaz.

Anlaşıldığı kadarıyla söküp yuvaları bozsanız da dışarıdan gelmeye devam edecekler gibi görünüyorlar. Duvarları aşıp geliyorlar demişsiniz.

Ev ilaçları ile bu kadar ciddi bir sorunu nasıl çözersiniz bilmiyorum. Profeyonel bir zirai ilaçlama şirketi ile görüşmenizde fayda olabilir.

Sn.Mine Pakkaner;

Yardımlarınız ve ilginiz için çok teşekkür ederim. Yazın sürekli bahçenin başında durabilirsem, durumu iyileştirmek adına önerilerinizi uygulayacağım.

Tekrar teşekkür ederim, iyi çalışmalar dilerim

mandalinci
05-04-2011, 17:18
Sayın Mandalinci; Karıncalar adına üzüldüm.
oysa onlar " bizim kimseye zararımız yok, faydamızı söklemek bize düşmez" diyorlar.

Birşey daha dediler." Bu sene daha az görüneceğiz, emin olun.
Seneye istesenizde görünmeyiz. Yeter ki siz çiminize tohum bağlatmayın"
Daha ne desinler?

Sn. ligustrum,

İlginiz için çok teşekkür ederim, ama Mine Pakkaner'in yazdıklarını okuyunca düşündüm ki, bizim bahçede gerçekten çim değil, ot var. Yazın sürekli kaldığımızda bir profesyoneli getirip fikrini almak lazım diye düşünüyorum.

Tekrar teşekkür ederim, iyi günler diliyorum.

Ecrin Kerim
11-05-2011, 12:19
Öncelikle cani olduğumu düşünebilirsiniz, görüşlere de saygılıyım. Daha önce çiçeklerle ilgilenmeyi hiç sevmeyen ben, birbuçuk hafta kadar önce bu siteye üye oldum ve onbeş saksı çiçeğim oldu bu süre içinde. Dün de pazardan küpe çiçeği aldım 2 adet ve yakınımdaki marketten de toprak alıp bir güzel diktim. Sabah nasıllar diye bakmaya gittiğimde ne görüyüm, karıncalar cirit oynuyo. Hemen çiçekleri çıkarıp saksıdan, topraklarıda poşete koyup 200 derecede yarım saat fırında durdurdum ve soğuyunca yine diktim. Bakalım nasıl olacaklar......

nurcanaybay
11-05-2011, 13:44
Başlığı görünce hayret ettim ,söyleyecek söz bulamıyorum.
Bu başlığın amacı ne ,ne anlatmak istediniz allah bilir .

kabuscuk
11-05-2011, 13:54
Nasıl bir acımasızlık bu. Allah tüm canlıları insanın gazabından korusun.

memet
11-05-2011, 14:40
Yemekte yediğiniz kuzu etini ısırken de acımasız olduğunuzu ve gazaba uğrayacağınızı düşünüyor musunuz merak ettim.

Toprak fırınlama konusunda forumda bilgiler vardı keşke onları okusaydınız. Karıncaları kaçırmak için de pratik bilgiler vardı.
200 derece ve yarım saat topraktaki bütün yararlı organizmaları da öldürdü.

Mete Tiren
11-05-2011, 14:47
Karıncaları saksıdan uzaklaştırmayı denemeniz daha iyi olabildi... (Şahsi fikrimdir)

Kedi Tırnağı
11-05-2011, 15:05
Bu kadar şehvetli bir dille, karıncaları nasıl öldürdüğünüzü anlatan bir başlığa sitede nasıl izin verilmiş ben de bunu anlamadım açıkçası.

CEBECİ
11-05-2011, 15:31
karıncalardan kurtulmaya çalışmanızı anladım ama başlıktaki ifade tarzı karşısında şaşkına döndüm.

nesecik
11-05-2011, 16:13
toprağı fırınlama konusu forumda daha önce bir kaç defa açıklanmıştı. Sağlıklı bitki gelişimi için, bahçe toprağı 10-15 dakika 200 derecede fırınlanılabiliyordu. Ancak karıncaları da toprakla beraber fırınlamak yerine basit çözümlerle kurtulabilirsiniz. Doğanın dengesini bozmamak ve canlılara merhamet etmek lazım. Bu biraz tartışılır bir konu tabii, mesela ben de danaburnu böceklerini yakalayıp eziyorum, yapmak istemiyorum ama fidelerimi yiyorlar.:rolleyes:

zafers
15-06-2011, 17:08
Karincalar bahce topragini, cim tohumlariyla birlikte tasiyorlar..bahcenin kosesinde serptigim cim tohumlarini buldum tabi butun topragida tasimislar ve heryerde yuvalari var..bir tanidigim yuvalarin etrafina bulasik sungeriyle sivi bulasik deterjani yaymayi tavsiye etti (tabi yuvanin icine degil) kendisi bu yolla karincalardan kurtulmus ama ben dun denedim cok fayda etmis gibi degil kendilerine baska yer buluyorlar..denemekte fayda var.

Bahar
15-06-2011, 19:13
Aman allahım bu nasıl iştir resmen canilik.
Kusura bakmayın ama bunu yapmanız hem doğaya aykırı hem insanlığa yakışmaz.
rüyalarınıza girer inşallah.
Benim tepkim de böyle. Göz göre, göre hayvanları yakmak onları suda boğmak büyük günah ve vijdansızlıktır.
Ayrıca bunu marifetmiş gibi anlatmanız bizler gibi doğa dostlarına saygısızlıktır

Sizin aklınız başınızdamı?

kovboy20
10-03-2012, 20:26
Arkadaşlar benimde karınca ve kıskaçlarla işim zorda, kayısı meyvelerimi yiyor.Bana çok zarar veriyor.Fare yapışkanı çare oluyor ama çok pahalı, ucuz bir yapışkan bulabilir miyim.Birde geç kuruması lazım.Bu bantta olabilir.Bant ta yapışıp çıkamazlar.Pudra denedim işe yaramadı.Gövdeden çıkamayacak bir yöntem bulmalıyım. Bilgisi olanlara şimdiden teşekkür ederim.

kovboy20
10-03-2012, 20:29
Birde şu aklıma geldi gres yağı kurumaz.Bunu gövdeye sürse yine çıkar mı acaba.Katran deneyen oldu mu? O da yapışkandır.

harezeer
04-05-2012, 03:22
Karıncaları çileklerimin çiçeklerinden uzak tutamıyorum.Saksıların dibine pudra serptim,kahve telvesi koydum,kırmızı pul biber koydum.Ama bu koyduğum karışım küf yaptı,garip bir şey oldu.Saksının dibinde nerdeyse yeni bi canlı türü oluşacak ama karıncalar hala cirit atıyor.Bim'e karınca tebeşiri diye bi şey gelecekmiş.Birde onu deneyeceğim.Bir de haş haş tohumunu.Bakalım işe yarayacak mı ?

ibrahimulgur
11-07-2012, 14:53
Arkadaşlar bir aralar ağaçlara kireç sürülüyordu bunun nedeni nedir ? Gövdeye kireç sürsek karıncalardan korunmuş olur muyuz ?

macuroğlu
11-07-2012, 15:22
arkadaşlar benim evimin bahçesi evim bağ evim ve arı kovanlarım karınça içinede napsam kurtulamadım =(

Kryon
18-08-2012, 18:44
Maalesef ki, bana gelen bitki fidelerinden birinde bir karınca kolonisi yaşıyor, dün bizimkiler fideyi yerleştirmek için saksısını çıkarttıklarında o güzelim hanımelinin içinden zilyon tane karınca fırlamış. O şekilde bırakmışlar bana sormak için. Sabah ise tek saksıdaki karıncalar tüm saksılara yayılmış cirit atıyorlarmış, çok fena... Ev 5. kat olduğu için karıncaları kaçırabilme şansım yok, kaçacakları yer ya evin içi, ya komşunun evi olacak. Mecburen zirai ilaç kullanmak durumunda kaldık. Megaban 4 isimli ilaç önerildi, litre başı bir çay kaşığı kullanarak bitkiler bununla sulandı, yapraklarına ise sprey yapıldı. Şu an ortalarda görülmedikleri haberini aldıysamda, öldürmek zorunda kaldığımız için vicdan azabı çekiyorum :( Keşke balkon değilde bahçem olsaydı da öldürmek yerine sadece kaçırma işlemi ile yetinseydim :( Bu arada umarım megaban isimli ilacın bitkilerede bir zararı olmaz...

IMP
01-06-2013, 16:52
Bende bu başlığa "karıncalanan böceklenen toprakları çöpe atmak yerine nasıl değerlendirebilirim" sorusunun cevabını ararken geldim. Ancak fırınlama caniliğini görmeseydim iyiydi. Her canlının insan kadar yaşama hakkı vardır, gerekmedikçe öldürmem, Allah tan korkarım.

Mevzuya gelirsek ben karıncalarla, bitkilerin toprağını değiştirerek kurtuluyorum. Ancak bu toprakları atmak yerine terasa yayıp iyice bir güneşlendirsek, kurutup karıncalardan arındırdıktan sonra fırınlasak. İçindeki çiyan vs zararlıların yumurtalarını vs artıklarını yok edip kullanabilir miyiz acaba?

limon_sever
08-06-2014, 13:21
Su baskınlarına daha fazla dayanamayan karıncalar yuvalarını yükseltmişler. Bozmakta istemedim, o kadar uğraşmışlar.

500614

Bu sene karınca olimpiyatları bizim bahçede olacak gibi...

vazolan
09-08-2016, 10:25
karınca olayı ile başetmek çok basit bahçeye birkaç tane tavuk alın hatta civciv alın ama bir aylık felan olsun . çok yemde vermeyin bırakın bütün karıncları afiyetle toplarlar

eylemcemal
29-09-2016, 14:01
Kıbrıs'tan herkese selamlar 2 seneyi geçirmiş 1.5 boyunda mango ağacım var, sorun şu ki taze yaprak açmaya geldimi karıncalar ve diyer böcekler ama özellikle karıncalar taze yaprakları yiyor, ağacımı çok seviyorum fikirlernize açığım lütfen yardımcı olurmusunuz, ağacımı kaybetmek istemiyorum, teşekkürler

Amanita
29-09-2016, 22:47
karincalar yaprak yemez. tirtil vs gibi bir zararliyla basiniz dertte saniyorum.

aladag08
10-10-2016, 13:18
karıncaların yaprak yemediğini de yeni öğreniyorum teşekkürler.

YeniGine
29-04-2017, 00:11
645996

Kerem Örenç
06-06-2017, 14:00
Bizim evde fransız balkona bahçe yaptım bu sene.Hep karınca sarmış.Turp(boyu 1 metre tohuma kaçtı 2 tane) dikili saksıya karınca yuva yapmış.En sonda dayanamayıp karınca ilacı sıktım.Çoğu öldü yani kimyasal yolla mücadele ettim ilk kez.Ve karınca ilacının bitkilere zararı olurmu?

Turgay78
28-06-2018, 01:35
Sn.Lonicera,
Bant yöntemi ingiliz organik bahçeciliğinde çok kullanılan etkili bir yöntem. Karıncaların sürgünlere tırmanmasını engellemek yaprak bitlerini kontrol etmekte çok önemli. Bu yıl biz de yoğun bir şekilde uygulayacağız. Aynı şekilde ağaç, fidan gövdelerine bakır folyodan birer bilezik takarsanız sümüklüböcek ve salyangozları da durdurursunuz.

merhabalar,

1,5 mt civarındaki non perial ve texas cinsi bademlerimin en üst yapraklarına yapışmış minik minik sümüklü böcekler görmüştüm.Engelleyebilmek adına bahsettiğiniz "bakır folyolu bilezik" i nasıl yapabilirim,tarif edebilir misiniz?
tesekkurler,iyi calismalar dilerim