Bağlan

View Full Version : malbman/ 11 saksılı sistemde durgun su kültürü

malbman
22-05-2008, 09:13
Sevgili arkadaşlar; internette bulduğum bir sistemi denemeye karar verdim ve ortaya şöyle bir şey çıktı.

Tesisatçıların, ölçüsünü "32' lik" diye tabir ettiği plastik su boruları, dirsekler ve te leri (sadece bu iş için) satın aldığım bir plastik kaynak makinesi ile birleştirerek yaptım.

Şu ana kadar yaptığım harcama (su motoru, zamanlama saati, 4 metre 32' lik plastik boru, dirsekler ve te lerin yanında kaynak makinesi de dahil ama onu saymayın siz. Ne de olsa demirbaş olacak, zira yazlıkta bunun gibi iki tane daha sistem kurmayı ve bunları yine plastik borulardan yapacağım bir çardak ya da seraya yerleştirmeyi düşünüyorum) 143,5 YTL.

Tabii besin tankı ve hortum da bunlara eklenecek ama ikisinin toplamının 30-35 YTL yi geçeceğini sanmıyorum.

Aslında yapım aşamalarını tek tek fotoğraflamak istiyordum ama fotoğraf makinem çalındı ve telefonun kamerasıyla da açıkçası çok net resimler alamıyorum.

Bugün iki-üç metre hortum alıp sistemin sızdırmazlığını kontrol edeceğim. Malum tesisatçılığı dün bu sistemi kurarken öğrendim. Umarım bir aksilik olmaz. Sistemin nasıl işlediğini daha sonra ayrıntılı olarak anlatacağım.

O zamana kadar merak edip incelemek isteyenler;
http://www.hydroponicsonline.com/11plan01.htm linkine göz atabilir. Şimdilik bu kadar. Görüşmek ve değerli yorumlarınızı okumak üzere...

VISKHY
22-05-2008, 09:39
Sevgili Malbman eğer verdiğin linkteki modeli uygulayacaksan 32 lik yerine 1 inch boru kullanman gerekli sanırım.Ayrıca oradaki saksı modellerini de kola şişelerini keserek yapabilirsin ama 32 lik boru ağızları sana geniş gelebilir.

malbman
22-05-2008, 09:49
Sevgili Whisky, zaten tesisatçı literatüründe 32' lik diye geçen borular 1 inch borularmış. Tesisatçıya sormuştum. Saksıları da zaten kola şişelerinden yaptım ama yazlıkta unuttuğum için fotoğraflayamamıştım. 2 litrelik kola şişeleri te ağızlarına birebir uyuyor. Belki bir parça silikonla yapıştırmak gerekebilir ama gerekip gerekmeyeceğini bitkiyi koyunca göreceğim. bilgilendirmeleriniz için teşekkür ederim. Bu arada, siz de İzmirli' ymişsiniz.

VISKHY
22-05-2008, 09:58
Evet İzmir Göztepeliyim ama işyerim ve ikametgahım URLA.

denizakvaryumu
22-05-2008, 22:32
Başarılı bir çalışma olmuş, tebrikler.

malbman
23-05-2008, 03:01
Teşekkürler sevgili denizakvaryumu ama başarılı demek için bu kadar acele etme istersen. Önce şu domatesleri bir yetiştireyim de. Çünkü benim gibi bir aceminin bu düzeneği kullanarak garip yaratıklar elde etmeyeceğinden emin olamayız:D:D:D:D

eczadolabi
23-05-2008, 07:13
Çok emek verilmiş gibi gözüküyor Malbman. Tebrikler.
Umarım sistem çalışır, bizde deneriz.
Yalnız kafama takılan bir konu var.
Borulara gerekli eğimleri verdin mi? (Yoksa dümdüz mü olmalı)
Su tüm bitkilere ulaşabilecek mi?
Birde suyun bitki şişesine, köklere ulaşması için sistemin içinin tamamının su ile dolması gerekir gibi geliyor bana.
O zamanda su taşabilir.
Çalışır durumunu merakla bekliyorum.
NOT: Siteye video yüklenebiliyor mu?

malbman
23-05-2008, 08:23
Sevgili eczadolabı, iyi dileklerin için teşekkür ederim. Kafana takılan konuya gelince, istersen sırayla gideyim: öncelikle; borulara eğim vermedim zira internette bu sistemle ilgili, üç aşağı beş yukarı, elli kadar değişik makale, site vb. de yaptığım araştırmada borulara eğim verilmesinden söz etmiyor. Tam tersi çeşitli fotoğraflardan ve sistemin yukarıda linkini verdiğim sitesinde de gördüğüm kadarıyla sistem dümdüz olmalı gibi görünüyor. İkinci olarak; aynı sistemin değişik versiyonlarında yetiştirilen domatesleri gördüğüm kadarıyla, tüm bitkilere su ulaşıyor. Bunun denemesini, sisteme su vererek dün bizzat kendim de yaptım. Senin de belirttiğin gibi suyun bitki şişesine, köklere ulaşması için sistemin içinin tamamının su ile dolması gerekiyor ama su taşmıyor zira #1 nolu mesajdaki 3.jpg resminde net olarak görülen su tahliye borusu sayesinde taşan su alttaki besin eriyiği tankına geri dönüyor. Sanırım bir kaç gün içinde çalışır duruma getirebileceğim. O zaman detaylı olarak fotoğraflayıp siteye yüklerim. İşe yarayacağını umuyorum. Son olarak: bildiğim kadarıyla siteye video yüklenme çalışması var ama şu anda yüklenemiyor.
Saygılarımla

Özhan
12-06-2008, 23:30
Gelişmeleri merak içersinde bekliyorum. Bu arada 20 gün kadar geçmiş son mesajınızın üzerinden. Domatesler kızardı afiyetle yedik demeyin sonra :D
Başarılar

malbman
13-06-2008, 08:12
Sevgili Özhan henüz sistemi kurmadım.Bu hafta sonu yazlığa taşınınca kuracağım ve dakika dakika resimleyip, sizleri gelişmelerden haberdar edeceğim.

ozturk.kerim
13-06-2008, 10:29
sn malbman sisteminizi gördüm çok güzel olmuş
yalnız dikkat etmeniz gereken şey su pompanızın debisi olacaktır eger fazla gelirse araya bir vana koyarak suyun tazyikini kısabilir siniz sisteminizdeki by pass sayesinde geri dönüşüm kolaylıkla tanka akacaktır iyi çalışmalar

malbman
13-06-2008, 12:04
Sevgili ozturk, sistem besin tankından iki metre kadar yukarıda olacağı için, debi çok yüksek değil.Sistemi test ettiğimde bunu da kontrol etmiştim. İlginize teşekkür ederim.

Özhan
13-06-2008, 23:09
Bu sistem çok hoşuma gitti. Lise yıllarındaki kimya derslerimizin manometre (birleşik kaplar) konusunu hatırlattı. Aynı mantık ve çok ergonomik yapısı var. Nasıl iştahlanıyorum anlatamam. Zor tutuyorum kendimi. Ama balkonda yer kalmıcak. Birde görsel olarakta çok görüntü kirliliği yaramıcağa benziyor.

malbman
14-06-2008, 13:51
Henüz kuramadım sistemi sevgili Özhan ama çeşitli sitelerdeki fotoğraflarından gördüğüm kadarıyla, rahatsız edici bir görüntüsü yok.Hele domatesler de büyüyünce.

Özhan
14-06-2008, 20:45
Aklıma takılan 2 lt. lik kola şişesinin domates kökleri için yeterlı olup olmayacağı. Birde köklerin büyüdükçe boruları tıkayabileceği durumu.

malbman
15-06-2008, 13:01
Sevgili Özhan, bu sistemi öğrendiğim sitede(adresini ilk mesajımda vermiştim) köklerin boruları tıkamasını önlemek için, iki litrelik kola şişesi saksılara koyacağımız 500 cc llik bardakların dibinin kesinlikle delinmemesi gerekiyor.Yalnızca yanları delinip köklerin yanlara doğru yayılması sağlanıyormuş.Sanırım kola şişeleri kökler için yeterli geliyor.Zira sitede aynı sistemle yetiştirilmiş domatesler görmüştüm ve son derece sağlıklıydılar.

malbman
07-07-2008, 10:43
Nihayet oldu. Karar verdikten bir buçuk ay sonra domateslerimi 11' li sisteme yerleştirebildim. Sürekli çıkan aksilikler nedeniyle biraz daha oyalansam sanırım seneye kalacaktı. Sistemi ilk kurduğmda kola şişelerinden oluşan saksıları yerleştirdim ve deneme amaçlı olarak sisteme su bastım. Bir de ne göreyim, kola şişelerinin girdiği yerlerden şakı şakır su akıyor. Ve dertler böylece başladı. O hafta sonu kullandığım hiç bir malzeme derdime çare olmadı ve hafta sonumu bu şekilde geçirdim. Birinci ve ikinci fotoğrafta saksılar takıldı. Üçüncü fotoğrafta bir yandan sistemin her saksısından sular akarken, diğer yandan da bana yardım eden kuzenim oturmuş akıntıyı nasıl giderebiliriz diye Zihni Sinir proceleri üretiyor. (Sanki sistemin kendisi yeterince zihni sinir procesi değilmiş gibi:D). Dördüncü fotoğrafta sular hala akıyor. Beşinci fotoğrafta kulaklarından dumanlar fışkıran tombalak arkadaş ise ben oluyorum. Sinirlerim allak bullak olmuş, kan ter içinde kalmışım ve kuzenin Zihni Sinir procelerine daha fazla dayanamayıp sakinleşmek için üst kata kaçmışım.

malbman
07-07-2008, 10:44
Fotoğraf yükleyemiyorum foruma. Sürekli hata mesajı veriyor. Sanırım fotoğraflar biraz bekleyecek.

memet
07-07-2008, 11:05
Nasıl bir hata mesajı veriyor. boyutlar olabilir sorun, isimleri değiştirmek gerekir belki de. JPG formatında mı?

malbman
07-07-2008, 11:14
Evet memet, JPG formatında ve hepsi de 70 kb altında. Güvenlik izi kayıp diye bir mesaj alıyorum. Nedenin anayamadım. Admine mesaj yolladım ama hala bir çözüm yok.

malbman
07-07-2008, 11:16
"Upload of file failed. " Şimdi de bu mesajı verdi.

malbman
07-07-2008, 11:20
Nihayet yükleyebildim. Devamı azzzzzz sonraaaaaaaa.:p:p (Şov tivi gibi oldum).

malbman
07-07-2008, 11:30
Tüm saksıları ve besin tankını gri renge boyadım. Bu sistemi bulduğum sitede ve bir kaç benzerinde gri rengin yosunlanmaya karşı nötr renk olduğunu okumuştum. Umarım doğrudur;) Domateslerimini sabah güneşindeki hali. Umarım bir aya kadar boylanıp çiçek vermeye başlarlar. Yoksa bütün site tefe koyacak beni. O kadar anlattım ki insanlara, her kes büyük bir beklenti içine girdi. Hata mı ettim acaba?:eek:

malbman
07-07-2008, 11:35
Bunlar da , uğruna sevgili Tourkana' nın nazik davetine gitmeyip bir çok güzelliği kaçırmayı göze aldığım dünkü gelişmelerin fotoğrafları.Her şey olup bitti demişken zaman saati maraza çıkardı bu defa da. Son derece kaliteli :cool: bir Çin malı saatti halbuki ama bozulmuş. Doğruca Çeşme' ye inip, Çeşme' de satıldığı için gerçek fiyatının iki katı olan bir başka Çin malı zaman saati aldım. O satıcıya bunun hesabı sorulacak elbette ama her şeyin zamanı var. Baktı ki, zaman saati diye kıvranan bir ördek gelmiş dükkana, "yolmadan bırakır mıyım ben seni" dermiş gibime geldi ama yanılmış da olabilirim:D Zaman saatini yerine takarken de söyleniyorum kendi kendime: "Bir aksilik daha olursa hepsine bir tekme atıp dağıtacağım bunları." Veeeee nihayet sistem çalıştı ve su basmaya başladı. Yaşasın diyorum içimden ama az sonra sevinmek için çok acele ettiğimi anlyorum.

malbman
07-07-2008, 12:13
Kola şişelerini kısa kesmişim ve tüm saksılar tahliye borusuyla aynı hizada kalmış. Dolayısıyla besin eriyiği su tahliye borusunun yüksekliği kadar yükseldiği için bütün besin eriyiği bu defa saksıların üstünden akmaya başladı :mad::mad: Ağlamak istiyoruuuummmm. Yeter ama ya.

malbman
07-07-2008, 12:20
No panik. Derhal yedekteki (allahtan ki yedek kola şişesi toplamıştım. Yoksa gidip on bir şişe iki litrelik kola içmem gerekecekti :D) kola şişelerini devreye sokmak üzere evin arkasındaki depoya doğru uçarak gittim. O da ne? Kola şişelerim ortada yok. Kayınpederim şişelerin durduğu torbayı olduğu gibi çöpe atmış. Ama bu kadar aksilik bir kişinin başına gelir mi yaa? Deli dana gibi, bir müddet ortada dolandıktan sonra, aklıma tahliye borusunu kesip, seviyesini kola şişelerinden aşağıya düşürmek geldi. Nasıl olsa boru kaynak makinem var. Ama bir adet dirsek gerekli. Doğruca Çiftlikköy' deki nalbura gittim. Dirseği alıp geldim ve boruyu keserek boyunu kısalttım yeniden kaynattım. Maalesef bu aşamaları fotoğraflamayı akıl bile edemedim sinirimden. Asıl eğlenceli kısmı orasıydı halbuki.

malbman
07-07-2008, 12:25
25 ve 26 nolu fotoğraflar, artan fideler. Onları da toprağa diktim, bakalım hangi yöntem daha çabuk ulaşacak bitiş çizgisine. Dün akşamden beri sistem sorunsuz çalışıyor (tahtaya vurayım da nazar değmesin). Motor her iki saatte bir onbeş dakika besin eriyiği basıyor sisteme. Sevgili envor ya da kudret bey, bu periyot uygun mudur? Sonra sevgili eczadolabının başına gelenler benim de başına gelmesin. Zaten yeterince acı çektim topraksız tarım uğruna:eek::eek:Bitkiler altı saat boyunca sürekli güneş görüyor. Sanırım yeterli gelir. Değerli yorum ve önerilerinizi bekliyorum.
Saygılarımla

cihan_as
07-07-2008, 17:37
Sayın malbman, amatörce çalışmanız fotoğraflarla ayrıntılı şekilde açıklamanız ve hocalarımızın katkılarıyla topraksız tarım çalışmaları belli bir noktaya geldi. Sonuçları çok merak ediyorum paylaşımlarınız için çok teşekkürler.

eczadolabi
07-07-2008, 19:20
Hocam buharlaşmaya dikkat!!!
Tank küçük mü ne?
Hergün eriyik hazırlama zahmeti ufukta sanki...

Cevaplayan: Çok su veripte bütün bitkileri heba eden boğa. Ugh...

Özhan
07-07-2008, 20:20
Çok güzel bir paylaşım olmuş.Ayrıca anlatım dilinizde konuyu takip ederken oldukça eğlenceli oluyor. Merakla kalan sonuçların takipcisiyim. Bakalım nasıl olacak. Başarılar.

malbman
07-07-2008, 21:36
Sayın malbman, amatörce çalışmanız fotoğraflarla ayrıntılı şekilde açıklamanız ve hocalarımızın katkılarıyla topraksız tarım çalışmaları belli bir noktaya geldi. Sonuçları çok merak ediyorum paylaşımlarınız için çok teşekkürler.

Sevgili Cihan takdirleriniz için sonsuz teşekkürler ama asıl takdiri hak edenler (sizin de belirttiğiniz gibi) bizi (topraksız tarımcılardan söz ediyorum) her an, her aşamada yüreklendiren; en başta sevgili Kudret Tezel, değerli tecrübelerini bizimle (len bunnar amatör, bunnardan bi nane olmaz, sorduğu soruya bak; domat kızarmadı diye soruyo herif) demeden tüm profesyonel tecrübesini bizimle paylaşan sevgili envor ve bu işi gerçekten ciddiye alan siz ve diğer arkadaşlardır. Ben de bu sırada bu teşviklerle gaza gelmiş bir kardeşinizim. Yani çok özel olmak gerekmiyor, ARKANIZDA BU KADAR DESTEK OLDUKTAN SONRA. Sonsuz teşekkürler destek olanlara. Son bir söz daha: bu siteye ilk girdiğim günlerde hemen hemen her topikte okuduğum ve slogan olduğuna inandığım bir düsturu, ben de kendime rehber aldım: Bilgi paylaştıkça büyür. :D:D

malbman
07-07-2008, 21:40
Hocam buharlaşmaya dikkat!!!
Tank küçük mü ne?
Hergün eriyik hazırlama zahmeti ufukta sanki...

Cevaplayan: Çok su veripte bütün bitkileri heba eden boğa. Ugh...

Sevgili heba eden boğa; buharlaşma dert olmayacak gibi görünüyor. Zira 24 saatte 1.8 litre gibi bir ortalama tutturdum. Yani iki litre olsa, beş günde bir kez on litrelik besin hazırlamam gerekecek ki, bu da son derece ekonomik bir yetiştiricilik olacağını düşündürtüyor bana. Sanırım sen beni, suyu bol bulup perlitleri yosun tutturan kartal bakışlı şahin yavrusu ile karıştırdın:cool::D:D

malbman
07-07-2008, 21:50
Çok güzel bir paylaşım olmuş.Ayrıca anlatım dilinizde konuyu takip ederken oldukça eğlenceli oluyor. Merakla kalan sonuçların takipcisiyim. Bakalım nasıl olacak. Başarılar.

Sevgili Özhan, üslubum sanırım mesleğimle ilgili. Malum, insan çevirmenlik yapınca her türlü metin geçiyor elinden ve ister istemez bir takım edinimler de bunun yanında (ücretsiz) geliyor. Sözünü ettiğiniz anlatım dili o olsa gerek. Ama ne yalan söyleyeyim bunu duymak gerçekten çok hoşuma gitti. Kalan sonuçlara gelince; biraz beklemeniz gerekecek sanırım, zira benim fideler daha on beş cm falan boyundalar. Umarım kış başında falan ilk salkımın fotoğrafını buraya yüklemiş olurum:p:p. Moral dolu yorumunuz için ayrıca teşekkürler.

Özhan
08-07-2008, 22:15
Rica ederim :)

envor
10-07-2008, 22:24
Sevgili malbman,Güzel bir sisteme benziyor,İlgiyle takip ediyorum...:)
Sevgilerimle...;)

malbman
11-07-2008, 13:27
Arkadaşlar kurduğum sistem sorunsuz çalışıyor ya, ben de kendime sorun yaratayım bari dedim ve (aslında körün istedigi bir goz,allah vermis iki göz kabilinden) bir gelismeyi sorayım istedim. Sorun şu ki, sisteme günde bir litre bile besin takviyesi yapmiyorum. en fazla 750-800 cl yetiyor.Sistem yaklasik 6 saat surekli olarak gunes altinda.Dolayisiyla buharlasmanin bundan fazla olmasi gerekir diye dusunuyorum. Acaba bu durum (besin tankini griye boyadigim icin)normal midir yoksa benim bilmedigim bir takim dis mihraklar sistemi ele gecirdi de benim mi haberim yok?:D:p:D:p Bu arada: domateslerim son derece sagliklilar. Ve de Kudret hocma bir sorum var: hocam besin tankinn dibinde beyaz bir tortu olustu. Bu eriyigin icindeki bir takim elementlerin tortul hale gelmesi (dolayisiyla besin eriyiginin ve domatlarin o elementten yoksun kalmasi) midir,degilse nedir?

eczadolabi
11-07-2008, 17:59
Ne domatesler var be ....
Benimkileri sana yollayayım da staj görsünler Malbman.
Ne kalender domatesler var görsünler benim su arsızları..

Kudret Tezel
11-07-2008, 19:35
Sayım malbman, Bitki bir taraftan besin eriyiğini kullanıyor , bir taraftanda PH ı yükselten salgı salgılıyor. Dolayısıyla taze eriyikte PH mesela 6 , 6,2 ,6,3 gibiyken birsüre sonra PH yükselir, yani 6,8 7,0 7,5 gibi olabilir işte o anda asitten baza dönen eriyikte çökmeler olabilir. Hani yeni eriyik hazırlarken bazı arkadaşlar bulanıklıktan bahsediyoruz ya. onun gibi . İşte burada daha profösyonelçe bir çalışma olarak PH ölçmek geliyor. Bu sene tamamen amatörce bir çalışma yaptık. Zira PH metre ve EC metremiz yoktu , ama bu sene deneyipte topraksız tarımı hobi edinen arkadaşlarımız bu aletleri edinirlerse çok iyi olu. Daha bilinçli bir çalışma imkanı doğar. Benim pratık bir ec metre çalışmam var ama henüz hayata geciremedim .sorun benden kaynaklı .teknik olumsuzluk yok ,inşallah yapacağız. Şu anda bu çöküntünün önüne geçmek için 10 litrelik bir tanka damla damla ve kontrollü olarak çökelti çözülünceye kadar %40 lık sülfirik asit veya nitrik asit, veya fosforik asit damlatmak çökme sorununuzu çözer . bu nun için 10 litrelik bir tanka en çok 10 damla damlatmak yeterli olacaktır, deneme şansı olan arkadaşlar deneye bilirler ancak asitlerin çok yakıçı ve tehlikeli olduğunu unutmayalım.Sizelere daha iyi bir tavsiyem çökümtü yapan eriyikleri tazelemektir.Zira seyreltik asit bulmak zor olabilir .Sizin hazırlamanızıda tavsiye etmem.

sabri zeki
11-07-2008, 20:50
Sayın kudret bey akülerin asiti kullanılırmı bu çökmeyi gidermek için forumda öyle bir yazı okuduğumu sanıyorum sevgiler.

malbman
11-07-2008, 20:50
Sevgili telef eden boga, ugh... Sen onlari gonder bana da susuzluk man..gi yapayim, senin kiymetini anlasinlar:D:D

Kudret Tezel
11-07-2008, 22:52
Sayın Sabri Zeki , Evet hatırladığınız doğru. Arabalardaki kurşunlu akümülatör lerde kullanılan asit sülfirik asittir. eğer akümükatörler le uğraşan bir oto elektrikçisi varsa oradan temin edebilirsiniz. Yanlız uyarıyorum aldığınız akü gözleri seviyesi düştüğünde doldurulan saf su olmasın.

malbman
14-07-2008, 12:05
Domateslerim 11 saksılı sistemde 7 günlük oldular amcaları. Nasıl büyümüşler mi? Sevgili eczadolabı maalesef bir haftada 5 litre bile besin takviyesi yapmamışım:D:D Ama bunda bir gariplik olması gerekmiyor mu arkadaşlar? Günde yaklaşık altı saat gören on bir kök bitki nasıl olur da yarım litre bile besin tüketmez anlamıyorum. Dün gübre değişimi yaptım. Bir haftalık besini ne kadar ağaç varsa aralarında paylaştırdım. Daha sonra temiz su ile doldurduğum tanka yarım su bardağı oksijenli su karıştırdım ve zaman saatini devreden çıkararak yaklaşık iki saat boyunca sürekli olarak bitkilere bu karışımı verdim. İki saatin sonunda da tankı yeni besin eriyiği ile yeniden doldurup zamanlayıcıyı devreye soktum. Şimdilik gayet iyi durumdalar (sanırım), zira şikayetçi olduklarını gösterir bir belirti görmedim. Bir de sizler bakıp gözlemlerinizi ve yorumlarınızı aktarabilirseniz çok sevinirim.

malbman
14-07-2008, 12:14
Bu da (ilk dört fotoğraf) canavar komşu Hüsmen' in " ya aga bunnarı çok sık dikmişik, eccük seyreltek," diyerek kökleyip bir kenara attığı zavallı domates ve üzerindeki salkım halinde meyveleri. Ben de hemen kaptım zavallıyı ve 11 li sistemdeki nazlı kızın yerine yerleştirdim. Nazlı kızımı da son fotoğrafta, topraklı tarım alanındaki yeni yerinde görüyorsunuz. Bu kadar ihtimama rağmen bu hale geldiği için yapacak bir şey olmadığına karar verdim ve kendisini toprağa verdim. Bu kadar zaman ell bebek gül bebek büyüdükten sonra artık kendi başının çaresine bakmak zorunda kalacak. Bi dakka, bi dakka; hemen "yuh senin canavar Hüsmen' den ne farkın var" demeyin. Nazlıyı gözleyeceğiz herhalde. En ufak bir ters durumda kendisi için daha önceden 5 kilogramlık yoğurt kabına hazırladığım topraksız tarım düzeneğindeki yerini alacak kendisi. Yalnızca bu yeni duruma adapte olup olamayacağını test etmek istiyorum. :confused:

egome
14-07-2008, 13:52
Sevgili malbman gelişmeleri takip ediyoruz başarılar. Yeni dikim yaptığından bitkiler ortama adepte olmaya çalışıyor, kök salıyor. Bu durumda çok az besin tüketmelri normal. Bende ilk zamanlar çok az su takviyesi yapıyordum. Şuan senin bitkilerinde bebek gibi, az bir besin onlara yetiyor. Fakat kısa bir zaman sonra bebeklerin bir canavar olacak. Bitki başına günde 2-3 lt. su tüketecek.:eek: Benim bitkinin rekoru günde 3lt. di. :eek:

Bir önerim; domatesler büyümeye başladıkca destek sistemine ihtiyaç duyacaklar. bu durumu düşündünmü bilmiyorum. Yukarıdan ip sarkıtma imkanın varsa ipe sardırabilirsin.

malbman
14-07-2008, 14:24
Sevgili egome, Yeni dikim yaptığından bitkiler ortama adepte olmaya çalışıyor, kök salıyor. Bu durumda çok az besin tüketmelri normal. bu hiç aklıma gelmemişti ve ben de gerçekten telaşlanmaya başlamıştım ters giden ama benim farketmediğim bir şeyler mi var acaba diye. Çok teşekkür ederim. Ama şimdi de Bitki başına günde 2-3 lt. su tüketecek.gözümü bu korkuttu. Benim besin tankı zaten toplamda 25 litre kapasitede. Sanırım 50 litrelik falan bir şey bulmam ve besin eriyiği için de Kudret hocama yeniden müracaat etmem gerekecek. Aman tanrım günde 3 litre ha.

malbman
14-07-2008, 14:25
Bu arada, destek sistemim hazır. Yukarıya gereceğim üç sıra plastik kaplı galvaniz telden saksıların her birine birer tane askı ipi sarkıtacağım.

egome
14-07-2008, 14:51
Benim besin tankı zaten toplamda 25 litre kapasitede. Sanırım 50 litrelik falan bir şey bulmam ve besin eriyiği için de Kudret hocama yeniden müracaat etmem gerekecek. Aman tanrım günde 3 litre ha.

Bence şimdilik 25lt. tankın dursun derim. Bitkinin su tüketimi, cinsine ve ortamın durumuna göre değişebilir. Ben değişik 2 cins domates yetiştirmiştim. Biri (İştahlı olan) sırık domates, büyükce dallı birşeydi. Öteki normal bir domatesti oda günde en fazla 1,5 lt. su tüketmiştir. O yüzden tankı değiştirmene bence şimdilik gerek yok derim.

Ama 11 bitki tanktaki besini kullandıkça EC değerini düşüreceğinden sık aralıklarla tanktaki suyu değiştirmen gerekecektir. Bu da bayağı zahmetli olacaktır. Ama olumlu sunuçları alınca bütün emeğine değecektir ve topraksız yetişen sebzenin daha lezzetli olduğunu göreceksin.

malbman
14-07-2008, 15:25
Ben değişik 2 cins domates yetiştirmiştim. Biri (İştahlı olan) sırık domates, büyükce dallı birşeydi. Sevgili egome desene ben iyice battım. Benim on bir domates de sırık, yani iştahlı olanlardan. Ama işin iyi tarafından bakacak olursak, sık sık besin eriyiği değiştirerek besin israfı yapmayacağım. Zira nasıl olsa, senin hesabınla günde 3 litre su içecek olan bu canavarlar eriyiği bir günde temizleyecektir:p:p:p Kudret hocam sen bana şimdiden besin hazırlamaya başla istersen. Ancak yetiştirirsin çünkü:D:D:D

eczadolabi
15-07-2008, 13:07
hahayt
Canıma değsin...
:)

malbman
15-07-2008, 14:10
Şu sistemin 3 saksılı olanı falan yok muydu acaba? Bu arada; iyi dileklerin için teşekkürler sevgili telef eden boğa:p:p:p Ugh...

eczadolabi
16-07-2008, 07:12
Bir bakıyormuşuz Malbman elinde kova, bir musluğa koşuyor bir domateslere...
Şaka bir yana, umarım sistem işlerde, bize de bir kilo domat yollarsın. Tadı nasılmış bizde öğreniriz.

elektronik.
16-07-2008, 22:58
Sayın Malbman, ,Envor Bey bitki başına en az 7kilo perlit olması gerekir demişti.11 saksılı sisteminizde bitki kökleri saksılara sığacakmı.Çalışmalarınızı merakla takip ediyorun.Kolay gelsin.

malbman
21-07-2008, 13:38
Sevgili elektronik, şimdilik köklerle ilgili bir sorun yok. Ama ileride ne olur onu bilemem. Yalnız bu sistemi öğrendiğim site ve benzer sitelerde kökle ilgili bir sorundan hiç söz edilmiyordu. Köklerle ilgili olarak hatırladığım tek uyarı, kola şişelerinin içine koyulan 400 cc plastik bardakların diplerine delik açılmamasıydı. Zira bu deliklerden uzayan kökler boruları tıkayabiliyormuş.

malbman
21-07-2008, 13:43
Şimdi de ikinci haftasına giren domateslerimi sergileme zamanı: Tam on dört gündür 11 saksılı sistemdeler ve son derece hızlı bir şekilde gelişiyorlar. Hatta üç tanesi tomurcuk bile verdi. sanırım bir kaç güne kadar çiçeklerini de resimleyebileceğim. Buyurun efendim; izleyip yorumlarsanız sevinirim. Zira benim görmeyip sizin göreceğiniz, ya da benim aksaklık olduğunu bilmediğim için üstünde durmadığım aksaklıklar konusunda uyarırsanız çok işe yarayacaktır.

malbman
21-07-2008, 13:44
Devam... Geçen hafta yüklediğim fotoğraflara göz atarsanız, bir haftalık gelişme çok açık bir şekilde görülüyor. Bir de topraklı tarımdaki domatesleri yükleyeyim, aradaki gelişim farkı iyice belirginleşecek.

malbman
21-07-2008, 13:51
Bunlar da sevgili Tuba' nın İngiltere' ye giderken emanet ettiği pembe domateslerin 11' li saksıdaki tomurcukları. Üç fidenin ikisini 11'li sisteme, bir tanesini de toprağa koymuştum. Topraktakinin gelişimi çok yavaş. Topraktaki bitkileri fotoğraflamayı unutmuşum. Farkı göstermek için onları da en kısa zamanda yüklemeye çalışacağım. Tuba merak etme onlara gözüm gibi bakıyorum. Sanırım ilk iki ya da üç domatesi tohumluk olarak ayıracağım ki seneye pembe domates tohumu aramayalım.

malbman
21-07-2008, 13:56
Bunlar da 30 Nisan günü viyole ektiğim sırık domates tohumlarımın tomurcukları. Nihayet bu günü gördüm ya, gerisi önemli değil artık. Rahmetli anneannemin deyimiyle, "buldumcuk" oldum iyi mi? :D:DOn dakikada bir gidip bakıyorum büyümüşler mi acaba diye.Biri bana dur desin. Aslında senelerce toprakta (son derece bilgisizce) domates biber yetiştirdiğim için bu duruma alışık olmam gerekir ama ilk topraksız tarım denemem olduğu için gerçekten çok heyecanlanıyorum. Çünkü tohumları ektiğim günden bu yana herkese "şöyle güzel domatesler toplayacağız, böyle lezzetli domatesler yiyeceğiz" diye habire gaz verdim durdum. Bu nedenle en ufak bir aksilik yıkım olur sanırım benim için.:(:(

sahmehmet
21-07-2008, 17:58
hararetle sizi takip edyoruz.güzel haberlerinizin devamı dileğiyle...

elektronik.
22-07-2008, 00:23
Sayın Malbman, Domatesleriniz gayet iyi görünüyor. sistem direk güneş ışığı alıyormu.Bizim katı kültüründeki domatesler güneş altında pişiyorlar.Gündüz sönüp akşam diriliyorlar.

malbman
22-07-2008, 14:37
Sevgili elektronik, sistem yerini özel olarak seçtiğim için her gün altı saat yirmi dakika direk güneş altında ama solma gibi bir şey bu güne kadar gözlemlemedim. Güneşin altında dahi son derece diri duruyorlar.

malbman
25-07-2008, 15:50
Diyordum ki, bütün dallardaki yaprakları dipdiri duran domatesimin bir dalındaki yapraklar soldu. Resmen bayıldılar. Resmini domates başlığına yükledim.

malbman
25-07-2008, 15:55
Bunlar da 11' li sistemdeki tomurcuklar. Küçük kalan iki tanesi dışında, tüm domateslerim tomurcuklandı. Ben de oturup fotoğraflarını çektim. Hani görmemişin domatesleri tomurcuklanmış o da tutmuş fotoğraflarını çekmiş hesabı:D:D:p:p

Özhan
25-07-2008, 16:26
Daha dün neydiler bugün ne olmuşlar :D Şaşılacak şey doğrusu...

malbman
25-07-2008, 16:31
Topraktaki zavallılar daha altıncı yapraklarını yeni çıkarıyorlar. Gerçekten çok şaşırtıcı.:eek:

elektronik.
25-07-2008, 22:00
Sayın Malbman,dileğimiz hepsinin meyveye dönüşmesi.Benimkiler de yavaş yavaş kızarma aşamasına geldi. Benim en çok merak ettiğim bu domateslerin tadı.Bakalım bize de kısmet olacakmı.

malbman
30-07-2008, 12:18
Gece boyunca süren şiddetli fırtına, pembemi kırmış. Hemen saksıya aldım ama durumu umutsuz görünüyor. Tam altı tane de çiçek açmıştı. Çok üzgünüm.

elektronik.
31-07-2008, 16:41
Geçmiş olsun Sayın malbman, inşallah kurtarırsın pembelerini.

malbman
11-08-2008, 14:54
Pembem kırıldığı yerden yeniden köklendi ve sistemdeki yerini aldı. Kendisini toplaması biraz zaman alacak sanırım ama üstünde şimdiden tomurcuklar belirdi bile.

Kudret Tezel
13-08-2008, 20:30
Gözünüz aydın sayın malbman, pembenize geçmiş olsun.

malbman
15-08-2008, 07:48
Çok teşekkür ederim Kudret hocam. Epey bir zaman kaybettirdi bana bu kaza.

envor
22-08-2008, 19:43
11'linin kökleri ne alemde sayın malbman, Zira ben en çok onları merek ediyorum, O kadar dar alanda nasıl olacak diye.
Yeni fotoları bekliyorum(ruz)

malbman
24-08-2008, 10:33
Sevgili envor, gördüğüm kadarıyla köklerde bir sorun yok. Sağlıklı bir beyaz renkteler ve bitkiler de epey sağlıklı. Yeni fotoları yarın eklemeye çalışacağım.

elektronik.
24-08-2008, 11:39
Sayın Malbman, Sizin sistemde bitki besini üstten değil alt yanlardan alıyor. Benimkinde ise üstten verdiğimiz besin aşağıya doğru süzülüyor.Acaba sizin sistemde olduğu gibi bitkinin besini alttan alması dahamı doğru.

malbman
24-08-2008, 14:36
Sayın elektronik benim sistemde besin saksıların altında bir havuz oluşturuyor ve bitkinin kökleri 15 dakika boyunca bu havuzun içinde kalıyor. Besini bu şekilde alttan almasının doğru olup olmadığını bilmiyorum ama en azından saksıların içinde su birikmediği için yosunlanma olmuyor. Hiç değilse bu açıdan yararlı olduğunu öğrenmiş oldum.

malbman
25-08-2008, 08:11
Sevgili envor, 11' linin son fotoları aşağıda. Sanırım oldukça sağlılklılar ama yine de sizin profesyonel gözlemlerinizi ve yorumlarınızı duymak isterim. Sevgiler, selamlar.

malbman
25-08-2008, 08:13
Bunları unutmuşum

kala
25-08-2008, 08:25
Çok başarılı ellerinize sağlık malbman. Ben asıl tadlarını merak ediyorum.

envor
25-08-2008, 21:15
Sevgili malbman; Biraz fazlamı almışsın yaprakları!:eek:
Amerikan tıraşı gibi olmuş:D:p;)

malbman
25-08-2008, 21:59
Bizde alabrus derler ona:D:D:D:D

jibuti
27-08-2008, 18:09
sayın malbman sizin kadar heycanlıyım yeni üyeyim fakat bütün gelişmlerinizi dikkatle inceledim çokda saygı duydum bende sıfır noktasından başlıyorum topraksız tarıma ve artık yanlız değilim bu güzel bence.Yeni resimleri ve gelişmeleri bekliyorum kolay gelsin

malbman
28-08-2008, 15:47
Sevgili jibuti, saygı bizden. Artık pek fazla bir gelişme olamayacak sanırım. Zira bir kaç gün sonra yazlıktan taşınıyorum ve bu sistemi olduğu gibi İzmir' e taşıma imkanım olmayacak. Sizin anlayacağınız sistemi tamamen söküp, domatesleri de yeşil yeşil turşu yapacağım. Turşunun fotolarını eklerim:D:D

envor
28-08-2008, 19:42
İzmir' e taşıma imkanım olmayacak. sistemi tamamen söküp, domatesleri de yeşil yeşil turşu yapacağım.

Ya abi olurmu ya ! O domateslerin duyguları ne olacak peki !:mad::mad:
:D:D:D:D:D

malbman
28-08-2008, 20:40
Bak işin o kısmını hiç düşünmemiştim envor. Turşu olunca duygu falan kalmaz de mi onlarda?:D:D:D

envor
28-08-2008, 21:33
Sirke duyguları alırmı diyorsun yani ! :D:D:D:D:D

eylems
28-08-2008, 21:36
Sayın Malbman, annem köyden olgunlaşmamış ve erginleşmiş domates göndermişti bende onları kapalı balkonda tepsiye yeleştirdim. Üç dört günde kızardılar. Denemenizi tavsiye ederim. Bu uygulamayı köyde bahçe hasatı yapılınca herkes yapar.

Kudret Tezel
28-08-2008, 21:41
Yokcanım ,turşununda duygusu vardır, nekadar çok sirke koyarsan okadarçok duygulanır.:D:D:D:D

malbman
30-08-2008, 14:57
Sevgili eylems o yöntemi iyi bilirim, hatta domates alırken özellikle çakır adı verilen henüz tam olgunlaşmamış olanları seçerim ki uzun süre dayansın. Ama bu domatesleri bir kaç tanesini sizin yöntemle kızartıp geri kalanını özellikle turşu yapmak istiyorum. Bakalım olgunlaşınca ve turşu halinde lezzetleri nasıl olacak. Sevgili envor ve Kudret Tezel hocam, ben Giritliyim. Bizde turşuya limon ve tuzdan başka bir şey konmaz. Bakalım domatların duyguları limondan nasıl etkilenecek:p:D:p:D

malbman
08-09-2008, 14:59
Sevgili arkadaşlar, 30 Nisan tarihinde başladığım topraksız tarım ve devamı olan 11' li sistem uygulamasının sonuçları aşağıdaki fotoğraflarda:cool:. Geç başladığım için ancak bu kadar oldu ama bir o kadarını da yedim ve inanır mısınız, tatları çocukluğumda yediğim domatesleri andırıyordu. Forumda bir arkadaşın sözünü ettiği plastik şeylerle hiç mi hiç ilgisi yoktu:mad:. Bu çalışmayı yapabilmeme imkan sağlayan, başta besin eriyikleri ile ilgili çok şey öğrendiğim ve besin eriyiklerini temin ettiğim sevgili Kudret Tezel' e, bilgi ve tecrübelerini hiç bir kıskançlık göstermeden paylaşan sevgili envor' a ve diğer tüm arkadaşlara sonsuz teşekkürler:rolleyes:. Sayenizde dört ay önce hayal bile edemeyeceğim bir tecrübe yaşadım ve büyük keyif aldım. Veda mesajı gibi oldu ama öyle değil. Bu işi bırakmaya hiç mi hiç niyetim yok. Zaten fotoğraflardan da anlamışsınızdır. Domates tabağının yanındaki beyaz bardakta çimlendirdiğim iki adet kırmızı fesleğeni görüyorsunuz. Sanırım bir kaç güne kadar da Red Robin' lerim elime ulaşır. Onların gelişimini de aşama aşama sizlerle paylaşacağım. Ayrıca apartman yöneticisini kandırabilirsem, yönetim katının balkonuna envor' un (izni olursa tabii) hobi serasındaki NFT sistemini kurup marul deneyeceğim. Kısacası benden kurtuluş yok:D:D.

Kudret Tezel
08-09-2008, 20:32
Sevgili malbman,ellerinize sağlık . 30 nisandan bu yana gösterdiğiniz gayret ve azmin neticesini aldınız umarım. yaptığınız deneyleri ve edindiğiniz bilgileri diğer arkadaşlarla paylaştığınızdan dolayı gerçektem teşekkür ederiz.Bu yola daha kalabalık bir grup olarak çıkmıştık ama nedense birçok arkadaşımız edindiği bilgileri ,yaptıkları deneyleri ,gözlemleri Bizlerle paylaşmaktan vazgeçtiler herhalde,sesleri solukları çıkmıyor.Oysa ta başında
(( BİLGİ PAYLAŞILDIKÇA BÜYÜR )) sıloganıyla başlamıştık.
Belkide yanılıyorum,arkadaşlar okulun açılıp sınıfın toplanmasınımı bekliyorlar acaba.
Tahtada detaylarıyla anlatmak için, ne dersiniz.Eğer öyle ise sınıfı biran önce toplıyalım
okullar açıldı.

elektronik.
08-09-2008, 21:40
Sayın Malbman, çalışmalarınızın devamını sabırsızlıkla bekleyeceğim. Samimiyetiniz ve içtenliğinizle foruma neşe kattınız. Bilgilerinizi bizlerle paylaştığınız için de ayrıca teşekkür ediyorum.
Selamlar.

malbman
09-09-2008, 15:18
Sevgili Kudret hocam, sanırım bütün sınıfa yaz rehaveti çökmüştü. Karatahta o yüzden boş kaldı gibime geliyor. Artık yavaş yavaş toplanır, geçen yıldan daha tecrübeli bir şekilde derslerimize devam ederiz.
Sevgili elektronik, içten sözleriniz için teşekkür ederim. Ama ben kendi bilgilerimi değil buradan öğrendiklerimi ve naçizane denemelerimden çıkardığım sonuçları paylaşıyorum. Zira Kudret hocanın da dediği gibi, "Bilgi Paylaştıkça Büyüyor".
Sevgi ve saygılarımla

Kudret Tezel
09-09-2008, 21:34
Sevgili malbman , haklısınız bir yaz rehaveti kendini hissettiriyor ,birde malum mübarek ramazan,tabiiki arkadaşlar haklılar. Bu sene güzel bir deneyim oldu ve bazı başarısızlıklar olsa bile en azından sebebi biliniyor ,seneye daha bilinçli sistemler le daha güzel çalışmalar yapılacağından eminim. Bu sene dahada gelişmiş sistemler deneyeceğiz,çok zevkli olacak inşallah.Herkese selamlar,sevgiler.

kahyanur
21-09-2008, 13:42
değerli malbman;
çalışmalarınızı adım, adım resimleyerek bizlere de izleme fırsatı verdiğiniz için çok teşekkür ederim..bu sayfaları yeni okuduğum ve topraksız ortamda sebze yetiştiriciliği konusunda bilgi edinmeye çalıştığım ve işin henüz en başında olduğum için bana ne kadar çok şey öğrettiğini ifade etme ihtiyacındayım..
bu arada sn kudret tezel bey'e bir sorum olacak..acaba kendileri bu çalışmanın bir öz eleştirisini yapabilirler mi? ne eksikti? **** ne fazlaydı? yaratılan bu sistem ve ortamın sn envor bey'in seralarındaki sistem ve ortamdan ne gibi eksiklik **** fazlalıkları vardı?? sonuçta her fideden 10-13 kg ürün alınamamış görünüyor..tabii ki en başta bu mümkün değil..ama amaç maximum verim almak ise ki öyle olmalı herhalde..nasıl düzeltmeler yapılabilir bu konuda??
saygı ve sevgilerimle..

Kudret Tezel
21-09-2008, 22:43
Sayın kahyanur.güzel bir noktaya değindiniz . Neden sayın envorun serasındaki verimi alamadık .neden ortalama bir kökten 10-15 kg ürün alacakken neden bir kaç kg da kaldık?
Şimdi sayın arkadaşlarım, bu eleştiriyi sizlerden yani bu sene balkonunda domates yetiştiren arkadaşlarımdan duymak istiyorum. Sayın envor arkadaşımızın sisteminden ne eksikti, ne fazlaydı. Sayın kahyanur arkadaşımız güzel bir soru sormuş,teşekkür ederim,şimdi hep beraber bu sorunun cevabını verelim.

jibuti
21-09-2008, 23:29
Sayın Kahyanur haklı ve doğru bir soru sizin gibi yeni başlıyorum cevaplamaya çalışayım kendi adıma zaten yanlışlık olursa ustalarımız doğrusunu gösterirler ;
Kullanılan fide farkı olabilir
Ec ve ph ayarlaması olabilir ki bu candamarı
Fidelerin bulunduğu kapların fazla ısınması olabilir
Fidelerin çok sıcak veya azgüneş alma durumu olabilir
Fidelerin ilk gelişirken ayrı, çiçeklendiklerinde ayrı,meyve tuttuklarında ayrı sulama aralıkları ve ec ayarlarına dikkat edilmemiş olması yani çok sık sulama, az sulama **** düşük veya yüksek ec
İşin kısası çok organize bir iş topraksız tarım ve çocuk hassasiyeti gerektiriyor.

Çocuklarımıza da bakarken çok yoruluyoruz,uykusuz kalıyoruz, sinirleniyoruz ama bir gülücükle hepsi tatlı bir yorgunluğa dönüşüyor.Sizce de öyle değil mi?

nariçi
25-11-2008, 10:36
Bardakların içine gövdenin tutulması için ne koydunuz?. Bardak altındaki kola petlerinde birşey yok herhalde! fidan dikilen bardakların büyüklüğü kola şişelerinin büyüklüğüne denk gelmiş gibi. Bardaklara göre kola petleri daha büyük zannederim ama o görüntüleri tam anlamadım.

Baştan itibaren okudum elinize sağlık ilk deneme ancak böyle başarılı olabilir. Sayın Envor'un genel tecrübe birikimi var pratiği ondan öğreneceğiz. Besi eriyiğini de Sayın Kutret Beyden.

Sizlerden tabi jibuti'den de deneme leri!;)

malbman
25-11-2008, 11:08
Sayın nariçi; bitkilerin bardak içinde tutunmasını sağlamak için Arıöz organik adlı bir firmadan aldığımı yetiştirme ortamını kullandım. Ortamın bulunduğu 400 cc' lik bardakların ağızları da kola şişelerinin kesik kısımları ile tam olarak örtüşüyor. Daha sonra fotoğraflayarak ayrıntılı olarak gösteririm.

nariçi
25-11-2008, 11:16
Teşekkürler, perlit koysak olur herhalde. 400 cclik bardak bulamazsak, bardak dışına da perlitle destek yapsak veya hiç bardak kullanmadan yapamayız mı?

malbman
25-11-2008, 11:21
Benim yaptığım sistemde bardağı başka bir şeyle destekleme şansınız pek yok. Hele perlit hiç olmaz. Ama yetiştirme ortamı olarak perlit mükemmel olur. Yalnız üst kısımları çok çabuk yosunlanabiliyor. Buna dikkat etmenizi öneririm. Yosunlanma bitkinin besini emmesini engeller.

agozce
25-11-2008, 19:57
Sayın Nariçi, Bardak bulamassanız StarBacks ın büyük boy kahve bardakları çöpe atılıyor. Bilgilerinize.

(Teşekkürler, perlit koysak olur herhalde. 400 cclik bardak bulamazsak, bardak dışına da perlitle destek yapsak veya hiç bardak kullanmadan yapamayız mı?)

nariçi
26-11-2008, 20:43
'StarBacks' sorsan kimse anlamaz ki burada, yarın praktikere gidince araştırırım. teşekkürler.

nariçi
17-01-2009, 12:28
Amatörler içinde en başarılısı sizsiniz, bu ara arkadaşlara deneyim paylaşımı yapıyorsunuz ki, sizinkilere uğramamışsınız.:D

malbman
17-01-2009, 23:11
Çok yakında yeni ürünlerle karşınızda olacağım sevgili nariçi. Övgüleriniz için de ayrıca teşekkür ederim.

eczadolabi
21-01-2009, 07:57
Malbman birtanedir.
Bana biber fidesi göndereceği için sölemiyorum bunları yanlış anlaşılmasın.
Tamamen duygusal :)

malbman
23-01-2009, 19:48
Malbman birtanedir.
Bana biber fidesi göndereceği için sölemiyorum bunları yanlış anlaşılmasın.
Tamamen duygusal :)

Sevgili dostum, nasıl olmuşsa bu mesajın gözümden kaçmış. Övgü için teşekkürler, tamamen duygusal da olsa...:D:D

Hiç merak etme sana çeşit çeşit biber fidesi göndereceğim kardeşim. Hepsi de zehir gibi. Yedikçe cilalarsın beni:p:p

malbman
27-04-2009, 17:52
Yeni tur yeni şans. Biliyorum geçen yıldan bir farkı olmayacak ama en azından bulundukları ortam farklı olacak. Bakalım belki de her şey farklı olur:p:p

Envai çeşit domates. Chocolate cherry, Black Krım ve apartmanın bahçesine dikilecek olan pembeler. Hangi birini nereye dikeceksem:p

75069

Bunlar da Golden peardrop, Golden sunrise ve Tomato feuerwerk

75070

Bu da dikenli domates. Sapları dikenlerle dolu. Yalnızca adının dikenli olduğunu zannedip avuçlayınca, gerçekten dikenli olduğunu acı bir şekilde öğrendim :D

75068

Bir hevesle hepsini bardak saksılarına yerleştirip sistemi çalıştırmak için inmiştim, ama...

75071

75072

sistem yine su kaçırıyordu. Şakır şakır akan suların fotoğraflarını silmişim yanlışlıkla. Hemen sistemi boşaltıp kuruması için güneşe koydum. O kururken ben de marulları saksılarına yerleştirdim.

Daha sonra su kaçıran yerleri iyice sıvadım ve yarına kadar kurumasını beklemek üzere paydos ettim. Umarım yarın bir sorun çıkmaz da, domateslerimi artık sisteme yerleştirebilirim.

süleyman bey
28-04-2009, 16:59
Sevgili Malbman,
Bu projeyi dizi seyreder gibi takip ediyorum.Bu bizim gibi amatörce çalışmak isteyen arkadaşlar için bir devrim olacak.Bütün kalbimizle yanındayız.
Sevgilerimle,

malbman
28-04-2009, 17:04
Teşekkür ederim Süleyman bey. Çalışmalarım en azından ilgi bile uynadırıyorsa, ne mutlu bana.

Siz de vakit kaybetmeden bir ucundan başlayın bence. Ve burada paylaşmayı da unutmayın tabii.

Sevgiler

malbman
30-04-2009, 19:05
Üç günlük uğraşının sonucunda, sistemdeki akıntıyı durdurabildim ve nihayet domateslerimi yerlerine yerleştirebildim. Bu sene altı değişik çeşit domates yetiştirmeye çalışacağım. Bakalım ne olacak.

Yarın da askılarını yapacağım. Umarım başka bir engel çıkmaz.

envor
02-05-2009, 21:13
nihayet domateslerimi yerlerine yerleştirebildim.

Hani nerede domatesler:D:D:D

malbman
04-05-2009, 14:39
Birader mesajını yeni gördüm, gülmekten de öldüm. Hakkaten ya, domat diye koyduğum şeyler biraz sefil duruyormuş:p:p Ama siz onları bir hafta sonra görün. Canavar gibi olacaklar canavar

malbman
27-05-2009, 14:29
11'li sistemin son hali. Son derece bakımsız kaldılar zavallılar. Daha iplerini bağlayacağım askıyı bile yapmadım. Bu yıl bir yılgınlık var ya neyse.

malbman
27-05-2009, 14:32
Sanırım sevgili envor yanlışlıkla çeri domates fidesi yollamış bana.

81845

Bunlar da salkımlarımız.

81844

81846

81847

malbman
27-05-2009, 14:34
Bu chocolate cherry,

81848

Bu da dikenli domat. En çok bu ikisini merak ediyorum. Bir meyveye dönseler...

81849

Sarıcan
27-05-2009, 14:44
Bu ne güzel yılgınlık böyle Sevgili Malbman. Hava atmadığınızdan eminsiniz dimi? Biz aylarca uğraşalım siz onbeş günde kırmızı domates yapın. Hemde çeşit çeşit. Envor' dan aşağı kalır yanınız yok. Ben 15 Haziranda havlu atacağım herhalde. Artık sizin domateslere bakarak avuturuz kendimizi.

malbman
27-05-2009, 14:51
Valla hava falan atmıyorum. Gerçekten de bu yıl, geçen yıl gösterdiğim özenin yarısını bile gösteremedim domatlarıma.

Envor' dan aşağı kalır yanınız yok.

demişsiniz. Eee ne de olsa onun çırağıyım. Sağolsun, başardığım işlerde emeği çoktur kardeşimin. Her türlü desteği hiç bir zaman esirgemez. (Reklamlar bitti:D:D)

Neden havlu atıyorsunuz ve de neden 15 Haziran'da? Havlu atmak yerine bence biraz rahat bırakın herifleri. Kendi hallerine kaldıkları zaman çok daha verimli oluyorlar:p:p Ya da sistem değiştirin. Bir şekilde bir çözümü bulunur. Üstelik 15 Haziran'dan sonra neyle uğraşacaksınız? Sıkılırsınız.;)

Sarıcan
27-05-2009, 15:15
Şimdi Envor' da orada kasım kasım kasılır. Usta dediniz diye.:D:D:D Ben hava atmakta Envor' dan aşağı kalır yanınız yok demiştim.:D:D:D Şaka tabii ki. Her ikinizden de bu forum çok şeyler öğrendi. Hala da devam ediyoruz.

Çocuğun okulunun tatilini bekliyoruz. Altınoluk' a geçmemiz gerekecek. Balkonu yanımda götüremediğim için üzülüyorum ama yapacak bir şey yok. Dalgıç motoru çalışır vaziyette bırakıp gitmeyide gözüm yemiyor. Bir kısa devre veya susuz kalıp motor yanması vb. Henüz tam karar veremedim.

Sezon ikiye bölünüyor. Belki Altınoluk' ta teras falan ortam daha müsait ama bu seferde orda bırakıp buraya gelirken problem olacak. Mesafe bir iki saatlik olsa hiç problem olmayacak ama 7 saatlik yol. Bakalım ne yapacağız. Ya çilekleri borudan söküp havuza koyup gideceğim. Gelene kadar ne olur bilemiyorum. Domatesleri yeniden tohumdan başlarım geldiğimde.

Çilek ağacında istediğim performası yakalayamadım zaten. Gerçi domatestede katı ortamdakiler daha iyi oldu. Belki seneye perlitli bir sistem düşünüyorum. Bir avuç perlitte 3 kök domates fidesi meyve vermeye başladı. Şaşırıp kaldım, diğerlerinin üzerine titriyorum, onlardan bir ses yok. Yoğurt kabındaki ters domateste bile 3 tane domates var, olacak çiçeklerde cabası.

malbman
27-05-2009, 15:19
Bence siz şimdiden bir kaç tane domat tohumunu torfa koyun. Altınoluk'a giderken eliniz boş gitmemiş olur, orada devam edersiniz. Gelirken de bırakıp gelirsiniz artık ama en azından bütün yaz ara vermemiş olursunuz. Eğer tohumunuz yoksa bir kaç değişik çeşit tohum gönderebilirim.

Sarıcan
27-05-2009, 15:34
Çok teşekkürler. Tohumdan başlarsam zamanlama olarak yetişebilir miyim bilemiyorum. Giderken yanımda besin kiti, EC metre ve pH kitini götüreceğim. Bulabilirsem Çanakkale' nin pembe domatesinden bulmaya çalışacağım. Geçen sene pazara getirmiş satıyorlardı ama o zaman agaclar.net' le tanışmamıştık.

Ama önümüzdeki sezonda evde denemek için bodur domates sülalesinden elinde değişik tohumlardan fazla varsa memnun olurum.

malbman
27-05-2009, 15:58
Sevgili Sarıcan, bodur domat olarak yalnızca RR var elimde. Sözünü ettiğim diğerleri hep sırık cinsi. Benim sistemde oturak domat olmayacağını düşünerek (bu kanıya nereden vardıysam) yalnızca sırık tohumları getirtmiştim.

Bence tohumları hemen ekerseniz Altınolu'!a giderken elinizde küçük de olsa fideleriniz olur ama siz bilirsiniz yine de. Ben yarın postaya veririm.

Elimdeki tohumlar bu (http://www.kingsseeds.co.nz/shop/Whats+New+in+2008/Tomato+Black+Cherry.html), bu (http://www.amazon.com/Hirts-Seed-Tomato-Feuerwerk-Seeds/dp/B000WZK4IQ), bu (http://www.dobies.co.uk/Shop/Vegetable+Seeds/Tomato+Golden+Peardrop+Seeds+439377.htm)cinslere ait.

malbman
01-06-2009, 11:31
malbman ormanında son durum:p

Yakında amazon ormanlarına benzeyecek balkon:p İçine bir kaç tane de maymun mu salsak ne:D:D

malbman
01-06-2009, 11:37
Devam edelim...

82868

82872

Bu Tomato Limony

82869

82870

Bu da Feuerwerk. Görüntüsü çok güzel bu domatın ama tadı nasıl acaba. Neyse, sanırım yakında onu da öğreneceğim.

82871

malbman
01-06-2009, 11:43
Bu Black Cherry. Yakında domatlarını da görürüz.

82873

82874

Bu da dikenli domat. Çiçeği diğer domat çiçeklerinden çok farklı. Dikenleri de felaket. Ama ilginç bir şey var ki, hiç koltuk filizi çıkarmıyor. Sanırım dikenleri yüzünden koltuk alamayacağımız biliyor :p:p

82875

Bu da envor domatlarının ilk hasadı:D

82877

Sarıcan
01-06-2009, 11:56
Envor' a yazdıklarımın benzerinden sizede yazacaktım ama baktım baktım eleştirecek, dalga geçecek bir şey bulamadım. Sistem şıkır şıkır çalışıyor. Taşkanları da önlemişsiniz, sizin bir tulum çizmeye de ihtiyacınız yok. Olsa olsa bir nazar boncuğu göndermek lazım.

Ama Envor' la aranızda gizli bir anlaşma var herhalde, bizi kıskandırmak üzerine. Her taraf yıkılıyor, RR' ler öyle çeriler böyle. Ne yapacağız bilmiyorum sizinle. Ama bahçedekiler ne alemde bilemiyoruz tabii ki.

Sarıcan
01-06-2009, 11:59
Bu resimler için Van Gogh' tan yardım almadın değil mi? Tablo sergisini ne zaman açıyorsun?

malbman
01-06-2009, 12:03
Teşekkürler sayın Sarıcan. Evet envor'la anlaştık. Bir gün o fotoğraf ekliyor, bir gün ben. Böylece sizi hiç boş bırakmamış, sürekli fesatlanma modunda tutmuş oluyoruz:D:D

Bahçedekiler daha küçük ama oradaki Feuerwerk ve Red Robin meyve tuttu.

Feuerwerk bu oluyorlar

Acarextt03
01-06-2009, 14:18
Hey ne oluyor sn malbman.. Bu domatların hali ne böyle.. bizimkiler 2 haftadır yanlızca 5 cm uzadılar... Ayıp oluyor..

Kudret Tezel
01-06-2009, 14:19
Sevgili malbman bu tohumları dışarıdanmı getirtiyorsun ,buradanmı buluyorsun.Çeşit çeşit domateslerin var negüzel. Bizim domatesler daha çiçek yapacam meyva tutacam diye debelenirken sen hasadı yapmış tadına bakmışsın bile.Bu ne iş. Bende gönderdiğin red robin lerin resmini yollıyayında birazcık avunayım bari.

malbman
01-06-2009, 17:18
Kudret hocam tohumları İngiltere ve Amerika'dan getirtiyorum. Sayın Sarıcan'a göndermiştim bir miktar. İsterseniz üçer beşer tane size de yollayabilirim.

Bu arada Red Robinleriniz ile tüm Robincileri yaya bıraktığınızı söylemeden geçemeyeceğim. Maşallah o ne çok meyve öyle. Sayamadım.

Kudret Tezel
01-06-2009, 18:04
Sevgili malbman daha önce hiç RR yetiştirmedim. Eminönünde ve bazı çiçekçilerde saksılarda görüyordum. Ama doğru söyküyorum, hiç bu kadar meyvelisini görmedim.
Hakikaten çok fazla meyvesi var. Hayat tecrübelerle dolu, inşallah seneye saksıda tetiştireceğim. Bu parkurda sağındaki solundaki pembe ablalarının yanında kayboldular.

malbman
01-06-2009, 18:10
Hey ne oluyor sn malbman.. Bu domatların hali ne böyle.. bizimkiler 2 haftadır yanlızca 5 cm uzadılar... Ayıp oluyor..

Sevgili Acarextt03, nazar etme ne olur, çalış senin de olur:D:D Şaka bir yana, iki haftada yalnızca 5 cm. uzamaları normal değil kardeşim. Bir arıza var da farkında mı değilsin acaba? İyice bir kontrol et istersen herşeyi.

Sarıcan
01-06-2009, 21:50
Kudret Bey,

Maşallah tohum ambarı olmuş sizin Red Robinler, adam başı birer domates hakkımız vardır herhalde. MDA ağının en güçlü sponsoru sensin bu sene anlaşılan. Bizimkilerden tohumluk çıkar mı bilmem? Sevgili Malbman' a çok yük olduk bu sene.

malbman
02-06-2009, 06:42
Yük olmak ne demek sayın Sarıcan? Paylaşacağız ki çoğalsın. Olduktan sonra her tohumu son tanesine kadar seve seve paylaşırım.

Acarextt03
02-06-2009, 12:08
sevgili acarextt03, nazar etme ne olur, çalış senin de olur:d:d şaka bir yana, iki haftada yalnızca 5 cm. Uzamaları normal değil kardeşim. Bir arıza var da farkında mı değilsin acaba? Iyice bir kontrol et istersen herşeyi.

Anlayamadığım bir durgunluk var. Köklerine bakıyorum büyüme var.
Fakat üst kesimlerde farkedemiyorum... Belkide güneş eksiğim var..
Duruma göre devam edeceğim...

Süha Şendoğan
02-06-2009, 13:22
Sevgili Malbman,
Domateslerin veya Ege adıyla Domatların çok güzel olmuş seni ve topraksız tarım hareketini başlatan sevgili Kudret Tezel'i canı gönülden kutluyorum.
Busene Yalova'da balkonumuz çok az güneş gördüğünden domates yetiştiremiyorum ama sizin fotolarınızla yetiniyorum, darısı diğer yetiştiricilerin başına..

malbman
02-06-2009, 13:41
Sevgili turco, cesaret verici sözleriniz için teşekkür ederim. Bu yıl domatessiz kaldığınıza üzüldüm. Ama söz, ilk kasa domates Yalova'ya gönderilecek:p

Sizin de dediğiniz gibi, topraksız tarım hareketini başlatarak bizleri her aşamada yüreklendiren, ufkumuzu açan Kudret hocama ve savgili envor'a sonsuz teşekkürler.

Kudret Tezel
02-06-2009, 14:56
Sağolun sevgili arkadaşlarım. Ne yaptık ki. Start düdüğünü çalmak birşey değil önemli olan sizingibi azimli başarıyı göğüslemeyi seven, tabiat, bitki aşığı insanları bir araya toplıyabilmek. Başarı hepimizin, varolun. Hep birlikte başarılarınızın devamı dileğiyle.

nariçi
02-06-2009, 20:11
Güzel ve iyi çalışmışsınız. Benim çeriler pencere önünde 2.60 a ulaştı ama güneş alamadıklarından henüz çiçeklenemediler. İki fideyi ancak büyütebildim. Besin suyu da Kudret bey ve envor'un ortak kullanıyorum.

malbman
02-06-2009, 20:54
Sevgili nariçi, şükür kavuşturana. Epeydir görünmüyordunuz, merak ettik sizi.

Çeriler 2.60 oldu ve hala çiçek açmadıysa bence tepesini kesin ki bundan sonra boya değil de çiçeğe, meyveye çalışsın.

indomie
02-06-2009, 22:23
Sayın malbman, domateslerinizin maşallahı var, üzerleri çiçek dolu.

Acaba ben de domatesleri bahçeden söküp balkona mı alsam :confused:

Eşref Zeytinci
08-06-2009, 22:44
Tabiat, kısır toğum yetişticiliğiyle karşılaştığında mutlaka ama mutlaka, kısa ya da uzun bir intahara yatıyor... Söz konusu girişim ile müzakere veya barış, asla gerçekleşmiyor. Bu minval üzerine sormaktayım; saksılardaki toğumların doğurganlığı mevcut mu?

malbman
09-06-2009, 04:11
Sayın Eşref Zeytinci, en ön sırdaki dört bitkiyi sevgili envor göndermişti sağolsun. Onların hibrit tohum olup olmadığını bilmiyorum. Ama geri kalanların hepsi doğurgan tohumlar. Yani meyvesinden elde edeceğiniz tohumları gönül rahatlığyla seneye kullanabilirsiniz.

Süha Şendoğan
10-06-2009, 14:14
Sevgili Malbman,
Bir kasa domates çok fazla olur sen en iyisi buseneki mahsul RR'lardan alacağın tohumlardan banada birkaç tane ayır bu aylarda ancak benim balkon faaliyete geçti deneme amaçlı ektiğim çerilerden birkaçı anca filizlendi.

malbman
12-06-2009, 13:05
Sevgili turco, adresini özelden gönder. Hala tohum var elimde, hemen göndereyim.

malbman
19-06-2009, 10:43
Yakında apartmandan kovulacağım sanırım. Çünkü yönetim katının balkonu sayemde resmen bir orman oldu. Bakalım isyanlar ne zaman başlayacak. Neyse, herbirine birer salkım domat veririm razı olurlar:p:p

Genel görünüm

88010 88011

Bunlar da envor çerileri.

88012

88013 88014

malbman
19-06-2009, 10:45
envor çerilerine devam.

88020

Bu kırmızıları, fotoğrafları çektikten sonra hasat ettim. Bir kaç tanesi şu anda midemde duruyor:D:D

88021

malbman
19-06-2009, 10:48
Bunlar da Black Cherrylerim.

88027

88028

88029

88030

Bu da Black Cherry'lerin ilk salkımı. Bu salkımı olduğu gibi tohumluk ayıracağım. Gelecek yıl Red Robin ve Black Cherry tohumları benden:p:p

88026

malbman
19-06-2009, 10:55
Bu Black krim. Bir sürü çiçekten yalnızca bir tanesi meyveye döndü. Sabırla ötekileri de bekliyorum.

88034

Dikenli domatım da bin tane çiçek açtı ama bir tane bile meyve tutmadı. Acaba yanında bir tane daha mı aynısından olması gerekiyor. Zira çiçekleri bildiğimiz domat çiçeği gibi değil. Bu nedenle kendini döllemiyor olabilir. Bilen arkadaşlar varsa fikir verebilirler mi acaba?

88035

Bunlar da Tomato Lemony.

88036 88037

indomie
19-06-2009, 13:07
Maşallahları var, adeta "ye beni, ye beni" diyorlar.

Dev Balkabağı Yarışması bölümünde sayın malbman'a topraksızdaki domateslerimin resimlerini ay başında yayınlayacağımı yazmıştım.

Bu resimleri gördükten sonra I-Ihhh yayınlayamayacağım, vazgeçtim. :(

malbman
19-06-2009, 13:40
Haydaaaaa. Oldu mu şimdi sevgili indomie? Biz merakla fotoğrafl bekliyoruz, senin söylediğine bak. Ben de silerim o zaman benim fotoları:p:p

Şaka bir yana, bir an önce yükle fotoğrafları abi de meraktan çatlatma.

celalsungur
19-06-2009, 13:49
envor çerilerine devam.
Bu kırmızıları, fotoğrafları çektikten sonra hasat ettim. Bir kaç tanesi şu anda midemde duruyor

Ot yolmaya gelelim mi?;)

malbman
19-06-2009, 14:12
Ne zaman isterseniz sayın Sungur. Kapımız her zaman açıktır. Şeref verirsiniz.:o

Kudret Tezel
19-06-2009, 15:57
Sevgili malbman ellerine sağlık, maşallah podyumda gibiler. Ne o öyle elini kolunu açmış yangelmiş yatmış poz vermeler. benimkiler görmesin kıskanırlar valla.. Zavalılarım yardım kuyruğunda gibiler sıkış sıkış,altalta üstüste. Kimin eli kimin cebinde bellideğil. Bakalım nasıl ayıracağız.

malbman
19-06-2009, 15:59
Çaktırma Kudret hocam. Benimkilerin podyumda gibi görünmeleri bakımsızlıktan. Zavallılar Afrika'daki açlardan biraz daha hallice yaşıyorlar o kadar. E tabi böyle olunca da ölüm korkusu sarıp dört bir yanlarını, yükleniyorlar poz vermelere:p:p

Kudret Tezel
19-06-2009, 16:05
Desene benimkiler yemleri fazlageldiğinden azıyorlar.:D:D

celalsungur
19-06-2009, 19:37
Ne zaman isterseniz sayın Sungur. Kapımız her zaman açıktır. Şeref verirsiniz.:oÇok teşekkür ederim, bir yerlere yardıma giderseniz çeteye beni de katın.;)

Süha Şendoğan
24-06-2009, 16:52
Sevgili Malbman,
Notunu yeni aldım tatilden dolayı geç cevap verdim tohumlar için şimdiden teşekkürler 4 gözle beklemekteyim.

bitkikolik
27-06-2009, 09:48
Sevgili turco, adresini özelden gönder. Hala tohum var elimde, hemen göndereyim.

bu çözeltileri falan nereden alıyorsunuz.Benimde terasımda domateslerim var bir türlü büyümüyolar.onları nerden temin edebilirim:(

malbman
02-07-2009, 13:38
10 gündür evde yoktum ve korktuğum başıma gelmiş. Bir kaç gün daha gelmesem sanırım orman değil kıraç bir çalılığım olacaktı. EC 4,7 olmuş. Ph'yi hiç sormayın. Bir geldim ki bütün yapraklar yanmış, kavrulmuş. Bir güzel temizleyip iki saat de çeşme suyu verince biraz toparlanır gibi oldular. Ama yazık, salkımların neredeyse tamamı yanmış. Sadece bunlar kaldı. Tabii yenileri çıkmazsa.
Buyurun arkadaşlar, ihmalkarlığımın sonuçlarını seyreyleyin:p

Gnel görünüm
90446

90447

Bunlar da envor çerilerinin yakın görünüşü. Yarın hasat edilecek.

90448

90449

90450

malbman
02-07-2009, 13:54
Bunlar da diğerleri. Dikenli domatlarım en sonunda iki tane meyve tutmuş. Bu kadar olumsuzluğun arasında iyi bir haber:p

İşte minik dikenlilerim

90453

90454

Bunlar da Chocolate Cherry'ler. Olgunlaşınca alacağı rengi çok merak ediyorum.
90455

90456

malbman
02-07-2009, 14:00
Bu Golden Sunrise
90457

Black Krim

90458

Feuerwerk

90459

Ve Limony

90460

Golden Peardrop cinsi domatımın salkımları yanmış maalesef.

jibuti
02-07-2009, 17:00
Sevgili malbman ellerinize sağlık çok harika görünüyorlar, bazılarında istemeden de olsa bazı problemler olmuş e onuda artık nazarlık olarak kabul edin.Daha kötüsü de olabilirdi.

malbman
02-07-2009, 23:24
Sağolasın sevgili jibuti kardeşim. Problemler hiç sorun değil, hatta her biri bedeli ödenemeyecek deneyimler bunlar. En basitinden şunu söyleyeyim: geçen yıl ilk heves yaptığımda yaprak galeri sineklerini ve yapraklara bıraktıkları larvaları, her sabah tek tek elimle temizliyordum. Şimdi elimi bile sürmüyorum. Biliyorum ki dört tane sineğin vereceği zarara zarar denmez. Ama kırmızı örümcek denilen mel^un, gördüğün yerde indir.:D:D

erosm
02-07-2009, 23:38
Bu kötü deneyiminiz beni de düşündürdü. Neyse ki; kalan sağlar çok iyi görünüyor. :)

EC işini otomatik yapacak bir sistem yapmalıyız. Aklımda bir şeyler var ama bir EC ölçeri dağıtmak gerekiyor. Ölçümü günde 1 kez yapacak. Bu ölçüme göre ya su tankından su, ya da besin tankından besin basacak. Zor gibi görünse de yapılabilir. Bu işi yapan sistemler var ama biz balkon için fazla uğraştırmayan, basit ve ucuz bir sistem kurabiliriz.

Kudret Tezel
02-07-2009, 23:55
Bu konuda çalışmalarım tamam gibi ama montaj için biraz zamana ihtiyacım var. seneye EC yi tamamen otamatik ayarlıyacağız.

jibuti
06-07-2009, 14:39
Kırmızı örümcek hakkında yazdıklarınız doğru hemen indirmek gerek :)

jibuti
06-07-2009, 14:43
Sevgili Kudret hocam siz hepimizden fazla çalışıp kafa yoruyorsunuz ellerinize emeğinize sağlık şimdiden.Sizin Ec metreyi ilk kullanmak bana nasip olmuştu ve bütün yaptıklarım o basit ama harika iş gören ec metre sayesinde oldu.Amatörlükse amatörlük ama prensipli ve planlı yaparsak işlerimizi basit gibi görünen ec metre bile size harika şeyler öğretip yol gösterir.Bunu da Kudret hocamdan öğrendim teşeküürler hocam.

malbman
06-07-2009, 19:17
Envor domatlarının büyük kısmını hasat ettim. Hala daha bir bu kadarı dallarında kızarmayı bekliyor.

malbman
06-07-2009, 19:21
Bunlar da 11'li sistemde yer kalmadığı için bahçeye diktiğim Tomato Limony'ler. 11'li sistemdeki kardeşleri daha şimdiden bunların iki katından büyük. Gelişmeye de devam ediyorlar.

Kudret Tezel
06-07-2009, 20:26
Ellerinine sağlık sevgili malbman , afiyet olsun.

akya
07-07-2009, 14:42
cherryler maç izlerken çerez niyetine... afiyet olsun sayın malbman.

malbman
07-07-2009, 17:34
Sevgili Kudret hocam ve sevgili akya, iyi dilekleriniz için çok teşekkür ederim.

suzan7
07-07-2009, 20:01
Değerli malban,
Başından beri sizi sessizce izliyorum.Ben de çok heveslendimö ama sizin gibi becerikli degilim sistemi kurma konusunda.Acaba bu sistem dışında daha kolay bir yol var mı

malbman
09-07-2009, 15:25
Sayın suzan7, sistem kurmak için çok becerikli olmak gerekmiyor aslında. Bir kaç alet edevat ve biraz da cesaret yeterli. Ama daha basit sistemlerle de topraksız tarım yapabilirsiniz. Ancak seçeceğiniz sisteme kullanacağınız alanı göz önüne alarak karar vermelisiniz. Örneğin benim sistemin durduğu kadar bir alanınız varsa, forumda bolca örneği bulunan ama en başarılısını burada (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=7407&page=16) sevgili envor'un yaptığı uygulamanın küçük çapta olanını; ya da benim marul için kulandığım buradaki (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=12287)düzeneği kullanabilirsiniz.

Kolay gelsin.

Acarextt03
11-07-2009, 11:23
Sn malbman.. Gelecek yıl bizlere tohum ayırmazsan üzülürüz...
çok güzel olmuşlar... Afiyet olsun... Inşaallah bizlerde gelecek senelerde sizlere yetişiriz... Hoşçakalın...

malbman
11-07-2009, 12:15
Tohum çok sevgili Acarextt03. Hele bir zamanı gelsin, bol bol paylaşırız, merak etme.

malbman
20-07-2009, 08:30
Son durum hakkında bilgilendirmeler:p

Önce envor güzelleri

93848

93849

Bu da Golden Sunrise'ın olgunlaşmış hali
93850

Ve Chocolate Cherry. En çok merak ettiğim iki cinsten biriydi.
93852

Bu da Black Krim diye bildiğim domat ama geliştikçe Black Krima'a benzememeye başladı gibi sanki. Çok küçük geldi gözüme zira. Daha önce yetiştirmiş arkadaşlar bir fikir verebilir mii?

93851

malbman
20-07-2009, 08:33
Bunlar da fanatik Galatasaraylı Feuerwerklerim:D:D

93856

93857

Ve de en çok merak etitğim ikinci cins; tabii ki dikenli domat. Harika görünüyorlar. Acaba tadları nasıl?

93858

93859

malbman
20-07-2009, 08:41
Bunlar da gelecek yılın müstakbel Chocolate Cherry' leri. Bütün salkımıtohumluk olarak ayrırdım. Bu domattan iki yüz tane tohum çıktı. O küçücük gövdenin neresinde saklamış onca tohumu merak ettim. Tadı muhteşem. Kendinden tuzlu bir tadı var. Kabuğu diğer çerilere nazaran ince. Ama yine de kalın denilebilir. Ancak son derece lezzetli bir domat.

93861

93860

Bunlar da Lemony tohumları. Çok etli bir domates. Kayısı gibi bir şey. Hafiften de şekerimsi bir lezzette. Ben pek hoslanmasam da, farklı lezzetleri sevenler için ideal. Yalnız, kabuğu çok kalın. Ama sadece rengi için birle yetiştirmeye değer. Remen altın sarısı bir rengi var ve dalında harika görünüyor.

93862

93863

Diğerlerinin tohum alma operasyonları azzzz sonraaaaa:p:p

jibuti
20-07-2009, 09:36
Oh oh bereketli olsun sevgili malbman.Ellerinize sağlık.Tadlarını tek tek anlatırsınız sanırım (özellikle dikenli domat).

Acarextt03
21-07-2009, 12:44
Oh oh bereketli olsun sevgili malbman.Ellerinize sağlık.Tadlarını tek tek anlatırsınız sanırım (özellikle dikenli domat).

komik ve can alıcı bir anlatım bekliyorum...

taskinov
01-11-2009, 21:59
ne kadar güzel görünüyorlar. elinize sağlık

luankrasniqi
13-10-2013, 01:03
abi merhaba tebrikler çok güzel bir sistem yapmışsın, bu su tankına internette satılan besin vitaminleri var hydro sistemler için onlar eklenebilirmi litre hesabı yapılarak? veg ve flowering donemler için olanlar..npk değerleri iyi kontrol edilerek..? ve şişelerin içerisine genleştirilmiş kil koyulabilir mi? genelde hydroda tercih ediliyor da. ? ne kadar sürede bir su pompalıyor köklere abi?

Bylg..
27-02-2017, 16:23
Bu sistemden kurmaya çalışıyoruz. Kola şiselerini silikon ile mi tutturabiliriz? Kapaksız kolay olur mu?

malbman
27-02-2017, 16:58
Sayın Bylg kapaksız olmaz sanırım. Ben nasıl tutturduğumu çok net hatırlamıyorum. Sanırım silikon benzeri bir malzeme kullanmıştım. Ama kapakları mutlaka kullanın.

Bylg..
27-02-2017, 17:47
Kapakların zeminini kesmemiz lazım o zaman suyu alması için. İyi ki sormuşum kapaksız yapacaktık çok teşekkür ederim.