View Full Version : Kirli Hanım Çiçeği (Zinnia elegance)
eceyıldız
23-07-2015, 18:56
Zinnaların yapraklarında oluşan ve külleme denilen hastalıkla başa çıkamıyorum ne arap sabunlu karışımlar ne kimyasal ilaçlar işe yaramıyor lütfen yardım...
Zinnalara bu illet bulaştımı kurutana kadar bırakmıyor... Aynı hastalık dahlialarda da oluyor ama ona zenk yani yapışkanlı bit ilacı sıktım kurtuldu zinnalarda işe yaramadı...
Bu illet karanfil dahlia ve en çok zinnalarda oluyor lütfen bana kimyasal **** evsel ne olursa bir ilaç önerin...
eceyıldız
23-07-2015, 18:57
Zinya tohumu ekmek istiyorum.gecmi kaldim? Ozellikle kirmizi ve beyaz tohumdan bulmamda yardimci olacak arkadaslar varmi? Tesekkurler!
Ben temmuz başında ektim oldu ve şimdi çiçekliler...
Mücevher Çalısı
23-07-2015, 20:06
Zinnaların yapraklarında oluşan ve külleme denilen hastalıkla başa çıkamıyorum ne arap sabunlu karışımlar ne kimyasal ilaçlar işe yaramıyor lütfen yardım...
Zinnalara bu illet bulaştımı kurutana kadar bırakmıyor...
Zinyaların en büyük derdi küllenme sanırım, benim çarem nemdem uzak tutmak -gece sulamamak ve saksı altlığında su birikmesine izin vermemek-. Asla gölgede bırakmamak, tam gün güneşli ortamda tutmak...
Bamyada olduğu gibi zinnia'ların da hazin sonu külleme ne yazık ki.
En güzel tarafı ise çok kolay olmaları bir kez bahçeye adım atmayı görsünler her yıl sizi sevindirirler, dökülen tohumlarından kendiliğinden çıkarlar, size kalan onları seyreltmek farklı köşelere şaşırtmak oluyor.
eceyıldız
24-07-2015, 08:29
Şimdikiler hep güneşin altında henüz bişey yok ama sürekli sulamak gerekiyor yarı gölge bir yere almayı düşünüyordum o zaman almayım kalsınlar...
Mücevher Çalısı
24-07-2015, 09:16
Şimdikiler hep güneşin altında henüz bişey yok ama sürekli sulamak gerekiyor yarı gölge bir yere almayı düşünüyordum o zaman almayım kalsınlar...
Suyu çok seviyorlar, günde 2-3 kez suluyorum ama dediğim gibi akşamdan sonra sulamıyorum. Yapraklarına da su değdirmemeye çalışıyorum...
Bu saydıklarımı uyguluyorum ama tabii sonbahar gelince ömürleri bitiyor, küllenip kuruyup gidiyorlar...
aydemiraydın
24-07-2015, 09:27
Bamyada olduğu gibi zinnia'ların da hazin sonu külleme ne yazık ki.
En güzel tarafı ise çok kolay olmaları bir kez bahçeye adım atmayı görsünler her yıl sizi sevindirirler, dökülen tohumlarından kendiliğinden çıkarlar, size kalan onları seyreltmek farklı köşelere şaşırtmak oluyor.
külleme ilacını eksik etmeyeceksiniz. ben bu sayade ilk donlara kadar yaşatabiliyorum. çok su istiyor ve toprağıda çapalamak gerekiyor.
eceyıldız
24-07-2015, 09:42
Külleme için ne tür bir ilaç kullanıyorsunuz Sayın Aydemiraydın.
aydemiraydın
24-07-2015, 12:29
Külleme için ne tür bir ilaç kullanıyorsunuz Sayın Aydemiraydın.
kobuz , conrad isimli külleme ilaçlarını kullanıyorum. serin havalarda ise sulu kükürt kullanıyorum.
eceyıldız
24-07-2015, 15:03
Teşekkür ederim Sayın Aydemiraydın...
Rehisevdam
22-10-2015, 01:10
Merhabalar:) Bu yaz başında yazlıktaki komsum benim bahcemede ekmişti kirli hanım çiçeğinden.. pek umutlu değildim ama yanılmısım ..cok sevdim her sabah çiçeklerimin güzelliğine bakmaya doyamadım ..
581997
581996
ergurcan1956
07-11-2015, 12:48
584262
eceyıldız
03-12-2015, 15:56
Sonbaharda kendiliğinden filizlenen zinnalarım bu soğukta bile çok güzel açıyor.
Yazın ise küflü mantara yakalanıp kurudular anlamadım bişey valla...
aydemiraydın
03-12-2015, 19:51
Sonbaharda kendiliğinden filizlenen zinnalarım bu soğukta bile çok güzel açıyor.
Yazın ise küflü mantara yakalanıp kurudular anlamadım bişey valla...
yazın sıcaktan dolayı çok sulanıyor ve hastalıklara yakalanıyor. bu soğukta yediveren çilekler coştu. oysa yazın hep hastaydılar.
eceyıldız
05-12-2015, 11:15
Evet doğru kaktüslerim bile açtı.
Mücevher Çalısı
07-05-2016, 10:15
Tohum paylaşım etkinliği yoluyla Sevgili SDurul'dan edindiğim "Zinnia elegans 'Peppermint Stick'" Nisan ayında çiçeklenmeye başladı:p.
610317
Ekim Tarihi; 20.02.2016 (http://www.agaclar.net/forum/1442205-post8.htm) :rolleyes: İlk Çiçek; 21.04.2016 (http://www.agaclar.net/forum/1455751-post129.htm). Bu demek oluyor ki tohum toprakla buluştuktan sonra 2 ay sonra (bu kültivarı için) çiçeklerini görebiliyoruz;)...
Paylaşım için Sevgili SDurul'a tekrar teşekkür ederim;)
Batı Rüzgarı
19-06-2016, 21:37
çiçekler birer savaşcı olsaydı en ön safa zinyaları koyardım.adeta varını yoğunu çiçek açmak için harcayan su canavarı arsız zamansız bir çiçek...yetiştirmesi bakması çok kolay.tek yapmanız gereken susuz bırakmamak ve yapraklarına su değdirmemek.ha değerse de ölmüyor yaprakları kuruyor ve kötü bir görünüme sebep oluyor hepsibu.
ancak saksı çiçeği olarak pek tercih edilesi değil.özellikle ev koşullarında pencerenin kenarında duran saksıdan çiçeğini göremeyecek kadar uzayabildi bu sene...yani daha çok otsu ve bahçe çiçeği...
edit:sonradan aklıma geldi.zinya uzayda yetişen ilk çiçek ünvanını taşır...
eceyıldız
20-06-2016, 12:52
Benim zinnalarda malesef külleme başlamış yine bu akşam ilaçlayacağım inşallah geçer.
Orhan Özbilgiç
11-08-2016, 20:07
Bahçemde Zinnia'dan asla vazgeçmem. Haziran ortalarından, neredeyse kasım ortasına kadar çiçekleri ile renklendiriyor. Bu yıl, yaklaşık 10 metre kare alana 4 tür Zinnia'yı karışık ektim. Son derece hoş olduğunu düşünüyorum.
Akşam üzeri fotoğrafladım.
624716
624717
624718
Mücevher Çalısı
11-08-2016, 21:16
Bahçemde Zinnia'dan asla vazgeçmem. Haziran ortalarından, neredeyse kasım ortasına kadar çiçekleri ile renklendiriyor. Bu yıl, yaklaşık 10 metre kare alana 4 tür Zinnia'yı karışık ektim. Son derece hoş olduğunu düşünüyorum.
Akşam üzeri fotoğrafladım.
624716
624717
624718
Ah bir de havadan nem kapmasalar. O nemi kaptıktan sonra da çok çirkinleşiyorlar...
Bakmayın bunları yazdığıma emin olun sizden çok severim Zinya'yı, onlar da beni. Balkonumu kendilerinden yoksun bırakmıyorlar, en az 3-5 saksımdalar, artık ekmiyorum (kendi tohumlarımı ekmiyorum, etkinlikten istediklerimi saygımdan kendim ekiyorum), kendiliklerinden çıkıyorlar...
aydemiraydın
12-08-2016, 07:53
güllerin ve kirli hanımların hastalıklarında çare olarak sulu kükürt ve acetampiridi karıştırıp ilaçlamayı buldum. hem ucuz hem çok yönlü ilaçlar.
Orhan Özbilgiç
12-08-2016, 07:58
Ah bir de havadan nem kapmasalar. O nemi kaptıktan sonra da çok çirkinleşiyorlar...
Bakmayın bunları yazdığıma emin olun sizden çok severim Zinya'yı, onlar da beni. Balkonumu kendilerinden yoksun bırakmıyorlar, en az 3-5 saksımdalar, artık ekmiyorum (kendi tohumlarımı ekmiyorum, etkinlikten istediklerimi saygımdan kendim ekiyorum), kendiliklerinden çıkıyorlar...
Allah Allah!
Buralarda,aşırı nemden, bir çok bitkimiz ya çiçeklenmede sorun yaşıyor, ya yapraklarda sorun oluyor, ya meyve tutmuyor, **** çürüyor. Bu yüzden Antracol Wp ve benzeri fungisitler vazgeçilmezlerimiz arasındadır.
Ama ne ilginçtir ki, zinnialar da hiç sorun yaşamıyoruz.:eek: Bir kez olsun bile, hiçbir tarım ilacı kullanmadığım, neredeyse tek bitki! Sadece sonbahar yağmurları ile yıkılıyorlar. Ama yinede, yıkıldıkları yerden baş kaldırıp çiçeklenmeyi sürdürüyorlar.
ofsetrek
12-08-2016, 08:56
Kirli hanım benim de vazgeçemediğim çiçeklerden biridir.
:rolleyes:
Mücevher Çalısı
12-08-2016, 13:42
güllerin ve kirli hanımların hastalıklarında çare olarak sulu kükürt ve acetampiridi karıştırıp ilaçlamayı buldum. hem ucuz hem çok yönlü ilaçlar.
Bitkilerimi ilaç kullanmadan yetiştirmeye çalışıyorum, ev içerisinde balkonda o işler zor biraz (bana çok zor:)). Bu sebeple hastalıklara zaafı olanları istisnalar dışında bir daha yetiştirmiyorum. Şimdilik benim çözümüm bu yönde...
Allah Allah!
Buralarda,aşırı nemden, bir çok bitkimiz ya çiçeklenmede sorun yaşıyor, ya yapraklarda sorun oluyor, ya meyve tutmuyor, **** çürüyor. Bu yüzden Antracol Wp ve benzeri fungisitler vazgeçilmezlerimiz arasındadır.
Ama ne ilginçtir ki, zinnialar da hiç sorun yaşamıyoruz.:eek: Bir kez olsun bile, hiçbir tarım ilacı kullanmadığım, neredeyse tek bitki! Sadece sonbahar yağmurları ile yıkılıyorlar. Ama yinede, yıkıldıkları yerden baş kaldırıp çiçeklenmeyi sürdürüyorlar.
Alternaria zinniae, Golovinomyces cichoracearum (Erysiphe cichoracearum), Cercospora zinniae bu güzelliğin bozulmasına sebep olan mantari etkenlermiş.
Fungus on Zinnias | Home Guides | SF Gate (http://homeguides.sfgate.com/fungus-zinnias-73792.html)
"Erysiphe cichoracearum, basıra ya da külleme hastalığı da denir..." Vikipedi (https://tr.wikipedia.org/wiki/Erysiphe_cichoracearum)
Külleme Hastalığı (http://www.bioglobal.com.tr/genel-bilgiler/kulleme-hastaligi): "Hastalığın mevsim içinde yayılması ve bulaşmaların olması için % 60-70 nem ve 27°C kadar varan sıcaklık çok uygundur. Külleme yağmurlu havalardan çok çiğli ve puslu günlerde daha çok yayılır."
Sadece Mantari sorunları yok, neredeyse tüm bitki bitlerini üzerinde görebiliyorum lakin ben en çok "Küllemeden" şikayetçiyim...
aydemiraydın
12-08-2016, 14:56
Külleme Hastalığı: "Hastalığın mevsim içinde yayılması ve bulaşmaların olması için % 60-70 nem ve 27°C kadar varan sıcaklık çok uygundur.
deniyor. yetiştirme sürecinde belli günlerde bu ortam oluyor ve mücadele yapılmazsa yayılıyor ve bitki ölümleri geliyor. ara ara ilaçlama yapılırsa bu sorun ortadan kalkıyor.
Batı Rüzgarı
16-08-2016, 18:20
merhaba
kırmızı olanın tohumu yine kırmızı mı olur yoksa başka renge mi bürünür.?
10 tane kökleri açık bir şekilde 5 saatlik yoldan getirip ektim. 2 tanesi tuttu ve açtı. gerçekten çok güzellermiş onca zahmete değdi.
Zinnialarınız ne durumda sevgili zinnia severler?
Merhaba 60 adet zinnia aldım Profusion Double türünden. 4 çeşit renk.
Acaba fideler gelince dikimi yapınca tepeden ne zaman koparmaya yapayım yana dallanmaları için ? 20-25 cm boya gelince diyenler varda. Aydınlatırsanız sevinirim.
Pumpking
16-04-2020, 17:42
Merhaba, aslında kopartmanıza gerek olmadığını düşünüyorum.Çok sık değilse zaten kendisi kuvvetli oluyor yandan dallar veriyor.Ben hiç karışmıyorum ,sadece sulama yapıyorum, gerekirse de gübre.
Pumpking
16-04-2020, 17:44
merhaba
kırmızı olanın tohumu yine kırmızı mı olur yoksa başka renge mi bürünür.?
Tozlaşmada başka renklerle tozlaşmışsa renginde değişme olabilir . Ama büyük ihtimalle kendisiyle tozlaşıyor yine kırmızı olur.
Pumpking
16-04-2020, 17:46
Sevgili zinnia severler bitkilerinizi paylaşır mısınız en azından geliştirelim burayı.
manolya100
13-05-2022, 10:03
A101den aldığım tohumlardan 8 tanesi 5 cm boya geldi. Paketin yarısını salonda çimlendirmiştim onlar öldü. Balkonda kumkatımın dibine ektiklerim yaşadı. Şimdi başka bir saksıya aldım. Bol güneş gören bir yerde market toprağıyla bakmayı düşünüyorum ama bahçeye mi eksem diye tereddütteyim. Bahçem var ama balkon daha uygun benim için. Yetişir mi sizce?
tropikalist
13-05-2022, 11:30
Bende de tohumlar var ancak çimlendirmedim... şimdi eksem çiçek açar mı sizce
manolya100
13-05-2022, 21:58
Ben de ilk defa yetiştiriyorum. Güneşten kavrulmayacağı aydınlık bir yerde üzerini streçle kaplayarak olur diye düşünüyorum.
İlk defa yetiştirdim. Baya zahmetsiz çiçekmiş
Zinnia tohumdan ektim ama bazısı sık çıktı. Ekerken aralarında ne kadar mesafe bırakıyorsunuz?
Doku_Kültürcü
12-05-2024, 02:12
Zinnia tohumdan ektim ama bazısı sık çıktı. Ekerken aralarında ne kadar mesafe bırakıyorsunuz?
Fideler büyüyünce (10-15cm) esas yerlerine şaşırtırsınız.
Birer karış mesafe bırakabilirsiniz, ama çok ta takmayın, biraz küçük açarlar ama rengarenk olur ortalık.
Bafiros55
03-07-2024, 18:34
Merhabalar sayın forum üyeleri. Forumu bir süredir takip ediyordum ve yeni üye oldum.
Zinnia çiçeklerimi tohumdan üretip büyüyeceği yerlere diktim hersey güzel ilerliyor fakat 1 kök çiçek kurudu ve şimdi 1 tanesi daha buruşmuş kuruyacak muhtemelen. Çok emek verdim diğer ciceklerime de yayılırsa üzülürüm. Susuz bırakmıyorum(3-4 günde bir) Klorlu su olmasın diye çeşme suyu değil sondaj suyu kullanıyorum. Bunun neden olabileceğini bilen arkadaslar varsa yardımcı olursa sevinirim.
Fotoğraf atacaktım ama beceremedim :)
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.