View Full Version : Afrika zambağı (Agapanthus Africanus)
İklimsiz
19-05-2008, 00:33
Agapanthus Africanus
80-100 cm boy yapabilen yaz- kış yeşil bir bitkidir. Haziranda açmaya başlayan çiçekleri Ağustos sonuna kadar göz alıcıdır. Çiçekleri yaprakların ortasından çıkar uzun sap üzerinde yer alır. Güneşli **** yarı güneşli yerlerde yetişirler.Kaya bahçelerinde kullanıldığı gibi kesme çiçek olarakda kullanılır.
Agaphantus hem yerde,hem de saksı içinde yetiştirilebilen çok gösterişli ve dayanıklı bir çiçektir.Yüksekliği 1 metreye varan bitki yaz boyunca beyaz,mavi ve mor renklerde bol çiçek açar.
Seradan saksı içinde alabilirsiniz.Güneşi çok sever.Soğan olarak dikilecekse derinlik 10 cm. olmalı ve 50 cm. aralık verilmelidir.Yaz aylarında bolca sulanır.
Saksıda olanlar için;kökleri saksıyı doldurmadıkça değiştirilmemelidir.Kışa dayanıklıdır.
Tohumdan yetiştirmek mümkündür.
yıldırım
19-05-2008, 13:30
geçen seneden kalan tohumlarımı hangi ay dikebilirim.
Sonbaharda ekerseniz aynı sene filizlenir, ancak en erken üç sene sonunda çiçekleniyor. Kendi deneyimimden bilgi veriyorum.
ilksenozturk
29-06-2011, 11:14
seralarda pek de satılmayan ama çok şık bir bitki.
olanlar da epey pahalı.
bulabilsem bahçemde yer vermeyi çok isterim.
Bugün seminer dönüşü Florya' da bir sitenin bahçesinde gördüm. Ne tesadüf...;)
bettyycim
29-06-2011, 13:00
Arkadaşlar Sayın Mutlu Kutlu arkadaşımız da var hem beyazı hem de mor renk olanı, ben de kışın almıştım çiçek sapını uzattı yakındır açması ;)
Aerika Zambağım çiçek sapı çıkarıyor. Yakında açar.İki adet getirmiştim mavi ve beyaz biri çürüdü bu hangisi çok merak ediyorum. Açınca Fotoğrafını paylaşmaktan mutlu olurum.
çiçeksever
02-05-2012, 15:38
Asyalale sitesinde ürünlerin içinde gözüküyor.Fakat ben daha hiç bir yerde rastlamadım.
kelebek çalısı
07-05-2012, 23:32
Çok sevdiğim bir bitkidir. Benim bahçedekilerin açma zamanı gelmedi henüz, ama Sn. gultar ne kadar şanslı ki bu keyfi erken yaşayacak. Harika :)
kelebek çalısı
07-05-2012, 23:37
İki adet getirmiştim mavi ve beyaz biri çürüdü bu hangisi çok merak ediyorum.
Sn. gultar,
çürümemiştir bitkiniz, sadece yaprakları çürümüştür. Köküne birşeycikler olmaz. Kışın böyle olmaları normal, bazıları da yapraklı kalabiliyor. Tekrar yaprak çıkaracaktır.
kelebek çalısı
08-05-2012, 22:00
Sn. gultar sayesinde bugün yakından incelemeye aldığım agapanthuslardan iki tanesinde çiçek oluşumu başlamış. Dikkatli incelemesem görmeyecektim, çok sevindim :)
Sevgili kelebek çalısı, siz daha şanslıymışsınız görüldüğü gibi iki çiçeğiniz de birlikte açacaklar. Tebrikler.
Bendeki iki taneden biri gerçekten çürümüş ki çıkmadı. Saksıda ayrıca iki tane var henüz onlarda bir hareket yok.Sanırım daha küçükler.
olanlar da epey pahalı.
Keşke bu mesajı daha önce görseydim. unutmazsam size sürpriz yaparım.
Bahçemde 2 tane vardı.. Çiçek açmadığı için birini söküp attım..
Diğeri uzun zamandır öylece duruyor..
Üzerine köpeğimiz yattığı için böyle ;)
kelebek çalısı
12-05-2012, 13:43
Sevgili kelebek çalısı, siz daha şanslıymışsınız görüldüğü gibi iki çiçeğiniz de birlikte açacaklar. Tebrikler.
Bendeki iki taneden biri gerçekten çürümüş ki çıkmadı. Saksıda ayrıca iki tane var henüz onlarda bir hareket yok.Sanırım daha küçükler.
Sizin agapanthus biraz önde gidiyor benim bahçedekilerden. İlk önce sizin çiçeğinizi göreceğiz umarım :)
kelebek çalısı
03-06-2012, 00:55
Açmaya başladı...;)
10 gündür açıyor. tek tek ...çok güzeller. Diğerleri beyaz açacak.
Forum Bornovadaki zambaklar..
Daha önce hep önünden geçiyormuşum meğer..
O kadar çoklar ki.. ;)
307442
307444
Çiçek açmışını bulamadım..
307443
kelebek çalısı
11-06-2012, 17:56
Çiçek açmışını bulamadım derken, üzerindeki bu kelebek dururken ben çiçek açmışına koşacağımı sanmıyorum :D
Harika yakalamışsınız Sn. selis. Tebrikler.
Kelebek Çalısı çiçekler açılmaya başlamış.. ;)
309247
Tabelayı görmeseydim şu başlığı (http://www.agaclar.net/forum/soganli-ve-yumrulu-bitkiler/18202.htm) farketmeyecektim..
309246
Onların içinde olmalıydım.. :p
309248
kelebek çalısı
15-06-2012, 17:33
Sn. selis,
Sizi bu vesileyle çiçeklerin arasında görmek ne kadar güzel ;)
Soğanlı ve yumrulu bitkiler başlığı altındaki alt başlığı ben de farketmemişim, link için teşekkürler.
2500 adet Agapanthus büyük bir rakam. Agapanthus tarlası olurmuş herhalde hepsi bir alanda dikili olsaydı :D
Sevgiler.
ilksenozturk
18-06-2012, 07:38
benim afrika zambağım tomurcuk veriyor :) görünce çığlık attım sevinçten, insanlar deli sanacak yemin ediyorum :)
aynı çığlığı sitenin bahçesindekileri çim biçme makinesiyle biçtiklerini gördüğümde de atmıştım, kör şeytan diyor git sök, kendi bahçene getir. en azından kıymeti bilinsin.
teşekkürler kamil bey, çok teşekkürler.
Beyazlar da açmaya başladı.
Agapanthuslar açmaya başladılar.Önce beyazı açtı.
Geçmeden resim paylaşmak istedim.
423837
Hülya hanım beyazı da çok güzel.
Orhan Özbilgiç
09-07-2013, 22:13
Sevgili Güler Hanım'ın, soğanını iki yıl önce armağan ettiği Agapanthus nerdeyse bir aydır çiçekli! Ne müthiş bir çiçekmiş bu böyle. Sağolasın Güler Hanım.
424731
424732
Açtığında en az 15 gün çiçekli kalan harika bir bitki, yalnız kökleri o kadar derinde ki, isteyen arkadaşıma çıkartmakta başarılı olamadım :( Tohumlarından ise üretemediğini söyledi, kısmet başka bir sefere ;)
bu güzellikte bir çiçeğin kokmasınıda isterdim
Evet koksa çok güzel olurdu sevgili Jojoba, ama görüntüsü de yeterince doyuruyor ;)
manolya45
16-11-2013, 00:39
afrika zambağı tohumlarını bir siteden almıştım ama çıkmadılar keşke çıkmış olsalardı en az 15 kök afrika zambağım olurdu kısmet...bizden fotolara bakarız artık yetiştiren arkadaşları tebrik ediyorum
cengizildas
16-12-2013, 22:16
olanlar da epey pahalı.
Keşke bu mesajı daha önce görseydim. unutmazsam size sürpriz yaparım.
sn. kgursan, bu çiçekten sizde var mı acaba? eğer varsa sizden aldığım lisiler ile kombine edeceğim.
turkanatalay
26-12-2013, 19:33
Ben bu gün agapanthus adeta agapanthus tarlasına rastladım.Hem de yıllardır çiçeğini göremiyordum ama ne oldukları konusunda araştırma ypıyordum.Derken bu nihayet çiçeğini görünce anladım.Yeri de ilginç ünlü bir alışveriş merkezinin önünde.Tabi ki ilimizde.
Sayın Hocam, bu mesajı görünce Denizli'de yaşadığınızın farkına vardım. Soğanları almam çok zor olmayacak o zaman sizden. Ben neden dikkat etmedim acaba şimdiye kadar?
hocam100
26-12-2013, 21:32
Fark edemezsiniz artık çünkü bu agapantuslar geçen kıştan zarar gördü ve hoş görünmediği için kaldırıldı.Çamlık forumdaydı.
münevver48
27-12-2013, 07:35
acaba bu güzel çiçeğin kokusuda varmı?i
KAPTANzst
27-12-2013, 07:59
Sayın münevver48 koku yok
Sadece görsellik.
KAPTANzst
27-12-2013, 08:05
Bahçemde yazdan kalma
turkanatalay
27-12-2013, 13:42
Fark edemezsiniz artık çünkü bu agapantuslar geçen kıştan zarar gördü ve hoş görünmediği için kaldırıldı.Çamlık forumdaydı.
Geç kaldım desenize, tohum alabilir miyim acaba diyordum ben de. :p
kelebek çalısı
15-06-2014, 23:20
Agapanthus çiçeklendi. Bir hafta, on gün kadar oldu.
Aralarından iki kök ise bu sezon çiçek vermedi.
502307
kelebek çalısı
04-07-2014, 23:14
Agapanthus çiçekleri soldu ve böylece ben de ilk kez çiçekli oldukları süre konusunda bir farkındalığa ulaştım. Daha önce çiçek açtıklarında kaç gün dayandıklarına dikkat etmemiştim.
Böylece, bahçemdeki Agapanthus için yaklaşık 1 ay boyunca çiçeklendi diyebilirim.
Beklerseniz belki tohum da bağlayabilir!
kelebek çalısı
09-07-2014, 19:01
Beklerseniz belki tohum da bağlayabilir!
Evet siyah tohumlar yapıyor. Çiçek saplarını salladığımda aynı su kabağı çekirdeklerinin çıkardığı gibi müzikal bir tınısı olduğu için hoşuma gitmişti. :)
Bu tohumlar Afrika zambağı tohumları mıdır?
Tohumlar uzun bir sap üzerinde tıpkı afrika zambağının çiçek formundaydı. Onları toplayıp kurutmaya başladım. Çoğunun içindekiler poşetin diplerine inmiş, fotoğrafta görünmüyor.
Sayın Imay, bence ta kendisi:)
Sayın dinozor madem ki "ta kendisi" çimlendirmede de yardımcı olursunuz. :)
Ne zaman, nasıl, hangi tür toprağa ekilmeli?
Tohumla ilk kez soğanlı bitki yetiştirme deneyimim olacak bu. Mutluyum.
Sayın Imay, keşke yardımcı olabilseydim:( Yıllar önce tohumlarını çimlendirmeyi denemiştim fakat başarılı olamadım. Sonra bitkinin kendisini aldım. Her yıl yeterince çoğaldığı için de bir daha tohumlarını çimlendirmeyi denemedim.
Teşekkür ederim Sayın dinozor. Peki bir fikri olan var mı acaba?
kelebek çalısı
01-09-2014, 21:07
Teşekkür ederim Sayın dinozor. Peki bir fikri olan var mı acaba?
En güzeli ayırma yolu ile çoğaltmak. Kişisel fikrim. Hobi olarak tohumdan denemek olabilir ama kesin sonuca ulaşmak isterseniz ayırma yolu kesin çözüm.
Ben bu tohumları otelin bahçesinden aldım. Sürgünlerini çıkarıp ayıramazdım... Tohumları alırken bile ne olduğunu bilmeden topladım. Duruşu Afrika zambağını anımsatınca geçerken bir avuç doldurdum. Yani bitkisi yok bende. O nedenle tohumu deneyeyim diyorum.
kelebek çalısı
01-09-2014, 21:58
Ben bu tohumları otelin bahçesinden aldım. Sürgünlerini çıkarıp ayıramazdım... Tohumları alırken bile ne olduğunu bilmeden topladım. Duruşu Afrika zambağını anımsatınca geçerken bir avuç doldurdum. Yani bitkisi yok bende. O nedenle tohumu deneyeyim diyorum.
Deneyin. Biz de öğrenelim. ..
Tohumdan yetiştirmeye başlayalı 5 sene filan oldu sanırım, sonunda. çiçeğiyle buluşuyorum :)
akçabardak
22-06-2016, 22:34
Bu gün semt pazarımıza gittimizde çiçek bölümüne uğramadan edemedim.
Ne zamandır çok istediğim bu zambağı bu gün pazarda karşıma çıktı.
Tesadüfen her iki renkten de birer tane kalmış, beni beklemişler :D
Kokusu yok ama güzelliği yeter;)
619482
Mor rengimiz.
619483
Bu konuda sitede araştırma yaparken iki ayrı başlığa rastladım.
Diğer başlıkta az da olsa çok önemli bilgiler mevcut, iki başlık birleştirilse daha faydalı olmaz mı? yine de yetkililer daha iyi bilir. Teşekkürler.
http://www.agaclar.net/forum/soganli-ve-yumrulu-bitkiler/18202.htm
çiçeksever
23-06-2016, 14:56
İzmit'te bir sitede 100 e yakın görünce çok şaşırdım. Buralarda pek satışta görmedim.
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.