View Full Version : Gülşen /cüce nar,şimşir,
Merhaba arkadaşlar; günlerdir sizin yazdıklarınızı ,yaptıklarınızı inceliyorum büyük bir azimle:D Sonunda bugün seraya gidebildim ve bonzai adaylarımı aramaya başladım.2-3 yaşında cüce nar,yaşını bilmediğim;5-6 ayrı köklü, bol salyangozlu bir Osmanlı şimşiri buldum.Ve günün hediyesi olarak,içinde kayaları ile hazır bir bonzai saksısı buldum:D:D Bir kenarda atılmış öylece duruyordu.Bir zamanlar içinde bonzai varmış.Bozulunca bir kenara koymuşlar.Daha önce hiç bonzai saksısı almadım, fiyat bilmiyorum.Bana çok ucuz geldi 5,00 ytl:p Bunun dışında işlettiğimiz kır lokantasının bahçesine ekmek üzere 2 kasa petunya,buz çiçeği vb... Arabanın bagajı, arka koltuk doldu birazda kirlendi :( Tam çıkarken, serada ölen çiçekleri atıyorlardı. Can çekişen bir taflanı almak için izin istedim Amca ''bu ölmüş ama al bakalım'' dedi.
Koyu yeşil
18-05-2008, 13:08
Gülalan, saksı gerçekten güzel çok şanslısınız. Arabayı dert etmeyin. Benim bagaj ve arka bölüm de hep toprak içinde :) Sanırım pek çok arkadaşımızınki de aynı durumdadır.;) Hayallerimden biri de kendime bir kamyonet almak (ısuzu mesela), şöyle fidanlarımı, toprağımı rahatça taşımak için:p
Ali H. ALI
18-05-2008, 13:10
Merhaba Gulalan, aramiza hos geldin. Buradan ogrenecegin bilgilerle cok guzel BONSAI'ler yapmani dilerim. Daha onceleri bitki cicek yetistirmen, bonsaide sana yardimci olacaktir.
BONSAI icin iyi agaclar sectigini goruyorum. Bonsaide agac secimi de son derece onemlidir iyi secilmis bir agacla istenilen hedefe daha cabuk ulasilabilir.
Agaclariniz icin dusundugunuz bir tarz varmidir? Agaclarinizi nasil bir tarzda bonsai yapmak istediginizi bilirseniz daha kolay ve kararli calisirsiniz. Daha bir tarz belirlememis iseniz, diger arkadaslarin goruslerini de bekleyip bir tarz belirler sonra da onerileri degerlendirirsiniz.
Kolay gelsin.
Merhaba Koyu yeşil bence de bugün çok şanslıyım :)
Hoşbuldum Ali bey; sizi izleyebildiğim kadarıyla bu işin piri olmuşsunuz.Alçakgönüllü sözleriniz bize heyecan veriyor.Şimdiye kadar bitkilerle aram hep iyi oldu.Umarım bonsaide sizler gibi başarılı sonuçlar alırım.Şimşirin 5-6 ayrı gövdesi ve toprak üstünde güzel kökleri var.fotoğraflarda yapraklardan pek görünmüyor.Grup planting olabilir belki.Nar ağacıda hafif eğri.Wind swept olur mu diye düşünüyorum.Narın dalları oldukça sert, tellemeye ne kadar izin verir bilmiyorum.Son söz sizin Ali bey:)) Bahçe makasım hazır. Sizden gelecek yanıta göre başlarım. Sonrada fotoğraflarını eklerim.Çok teşekkürler
Ali H. ALI
18-05-2008, 14:45
Gulalan, agaclar kiminse ve makas kimin elinde ise, son soz de onundur. Bizlerin yapacagi sadece oneri ve gorus olabilir.
Ben goruslerimi bildirmeden once diger arkadaslarin goruslerini de bekliyecegim. Onlarin da agaclara bakip gorus belirtmeleri hem kendileri hem de sizin icin bir alistirma bir calisma olacagini dusunuyorum. O yuzden kisa bir sure daha beklemenizi rica ediyorum.
Tamam Ali bey, arkadaşların önerilerini beklerim. Sadece çok heyecanlıyım:))
Heyecanım yüzünden, acelecilik yaptım.İstemeden sizleri kırdım. Özür dilerim:(
Sehernaz
23-05-2008, 18:22
Hoşgeldiniz Gülşen Hanım,çalışmalarınızı sabırsızlıkla bekliyorum. Ama siz sabırsız olmayın,acele etmeyin. Burdaki arkadaşlar yardımcı oluyorlar ,olacaktırlar. Yeni başlayanların çalışmalarını incelemek daha öğretici olur sanırım. Aynı veya benzer sorunlarla karşılaştığımız düşünülünce.
Fidanlarınızı çok beğendim. Umarım istediğiniz gibi güzel ve sağlıklı bonsaileriniz olur.
Saygılar.
Gülşen hanım merhaba,
Cüce narın köke yakın kısmı hoş görünüyor, boyunu yarıdan fazla kısaltmak gerekecek gibi. Biraz inceleyip çeşitli açılardan bakarak bir tarz belirleriz. Ali hoca'nın dediği gibi, acele etmeyin. Ben ne kadar ağaç öldürdüysem aceleden öldürdüm. Bonsaiye başlarken ki heyecan çok ağaç öldürür. Siz sakin ve kararlı olduktan sonra ağaçlarınız kolay kolay ölmeyecektir. Ağaçlarınızın bakımı ile günlerinizi geçirirken, güzel bir de şekil düşünürüz. Ağaçlar hazır yapraklı ve çiçekli iken, hoşunuza giden başka ağaçlar da varsa alın, Sonbahardan itibaren şekillendirmeye başlarız. Başarılar :)
Çok teşekkür ederim Sehernaz hanım; günler geçip hiç öneri gelmeyince, sizleri kırdığımı düşündüm.Gerçekten o kadar heyecanlıyım ki. İşyerimde, karşımdaki masaya koydum nar ve şimşir saksılarını, kendi etraflarında çevirip duruyorum:) Onları seyrediyorum.Hem zarar vermekten korkuyorum, hem de içinden çıkacak bonsai nasıl olacak diye hayal ediyorum.Sizin dediğiniz gibi güzel ve sağlıklı olur umarım.
Çok teşekkürler Sn.Vyssera; benimde en korktuğum ağaçları kaybetmek :(( O yüzden, en dayanıklı olanları almaya çalıştım. Beklerken, sürekli sitedeki bilgileri okuyorum.Sonbahara kadar, havai köklendirmede başarılı olursam;bir elmam olacak.Ayrıca, mor salkım ve Japon akçaağaç almak istiyorum.Umarım sizler kadar başarılı olurum :)
tourkana
24-05-2008, 18:32
gülşen ,1.mesaj 4.resimdeki şimşirden çok güzel bir orman tarzı olacağa benziyor..Saksın da bu çalışmaya çok uygun...Bunu da düşün derim.
Çok teşekkür ederim Tourkana önerin için. Şimşirde hemen hemen 6 kök var.Bir tanesi de çift dal şeklinde, toplamda 7 oluyor.Sitede Türkçe bonzai isimlerini ve stillerini zor bulmuştum, oradan öğrendim orman tarzını :)) Şİmdilik salyangozla mücadele ediyorum :(
tourkana
24-05-2008, 20:26
orman tarzında 7 ,güzel bir rakam ..Bilirsin ki tek sayı olmak zorunda :)
Evet:) Geçen pazardan beri bonsai konusunda şansım çok yaver gidiyor. Yarın sabah seraya yine bir uğrayayım. Kökü çok güzel bir limon ağacını dibinden budayıp arkaya atmışlardı. Çalışan kişi, ''patrona sormam lazım'' dedi tereddüt etti. Şansımı bir deneyeyim :))
Sitede gördüğüm mor salkım bonsailere bayıldım. Geçen hafta seradan, ilk önce bir mor salkım aldım. Fakat dal yapısı çok inceydi hepsinin :( Bu mor salkım fidanlarından bir kaç tane daha alsam, gövdelerini birbirine sarsam, hem gövde kalınlaşsa, hem de daha gür bir mor salkım olsa :p Ayrıca, küçük bir saksı buldum içine kaktüs ekilmişti (iç ölçüleri 7x11 cm derinliği 4 cm) Bonsai saksısı olabileceğini düşündüm onu da aldım. Bu hafta sonu bizim burda festival vardı. Gezerken bir tezgahta bonsailer gördüm. Gözlerime inanamadım. Satıcı Hollanda'da çalışıyormuş, tatile gelirken fuardan almış. Kendi de pek bilmiyordu ne olduğunu :p Daha önce sitede görmüştüm o ilginç ağacı ama adını hatırlayamadım. Geri dönüp; bilgisayarı açtım, sitemize girdim. Yanlış bulmadıysam adenium idi. Gece saat 1-1,5 da tekrar dışarı çıktım ve onu satın aldım :D Satıcı da şaşırdı:D
Harun Parlak
01-06-2008, 21:05
Fotoğraflarınızı göremiyoruz Sayın Gülşen hnm sanırım yüklenemedi.
Aytaç Eroğlu
02-06-2008, 10:35
Son bitki adenium değil.
Penelophe
02-06-2008, 10:43
Son bitki, Pachira Aquatica. (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=545&highlight=pachira) ;)
Ali H. ALI
02-06-2008, 12:22
Son bitki, Pice punges'in dedigi gibi Adenium degildir.
Govde yapisi benzese de, sanirim Pechira aquatica da degildir. pechira'da yaprak dizilis sekli, Uzun bir yaprak sapinin ucunda 3,5, veya 6 yaprak semsiye gibi dizilmistir. Eklenen resimde ise yapraklar dallar uzerinde sagli sollu dizilis gosteriyor. Resim cok net olmasa da bir incir(ginseng) Ficus retusa oldugunu dusunuyorum.
Penelophe
02-06-2008, 14:10
Ali bey, haklısınız, yapraklara dikkat etmemişim, şimdi dikkatli bakınca ficuslardan birine benziyor.;)
Merhaba Arkadaşlar; ben gece gece onu adeniuma benzetmişim, yanılmışım. Şimdi ficus retisa olarak araştırdım. 2006 da Halit Togay Bey'de varmış. 13 mesaj yazılmış. Biraz daha araştırmam lazım. Saksının boyutları bonsai için uygun mu?
Ficus retusa ile ilgili bulduklarım; aydınlık ve direk ışık almayan, 20-25 derece sıcaklıkta içerde olmayı seviyor. Diğer bitkilerde olduğu gibi, toprak kurudukça sulanmalı, arada nem için fısfıs uygulanmalı. Ekim ayından nisana kadar ayda bir, nisandan ekime kadar da onbeş günde bir, yeşil yapraklı bitkiler için olan sıvı gübre verilmeli. Kolay görünüyor :)
Gülşen Hanım,
Ficus Microcarpa veya ficus ginseng olarak da aratabilirsiniz. Nemi ve ılıman sıcaklığı seviyor ancak saksıda fazla su olursa kökler hemen çürüyor.
Sn.Eaglion; çok teşekkür ederim. Ficus retusadan sizde de varmış. İkimizde ki aynı cins. Sizin ficus şu anda ne durumda?
İlkbaharda aldığım şimşir, yaz boyunca büyüdü.Saksısını köklerle doldurdu. Şimşiri, aslında şimşirleri :) önce saksıdan çıkardım. Eski bir çatal yardımı ile kökleri açtım ve fazlalıkları kestim.
Kökleri ayırdım. İlk önceleri 7 kök görünüyordu (mayıs ayında) Bir tanesi ikili olmak üzere, 6 kök şimşirim oldu.
Köklerin dizilişinin; daha önce Ali hocamızın yaptığı bir çizimde olduğu gibi, üçgen olmasına dikkat ettim.
Aslında; güzel bir kayrak taşının üstüne, daha çok yakışırdı orman tarzı, elimde ki ile yetinmek zorunda kaldım. Elektirikçiden aldığım bakır teli soydum, ama o kadar sert ve kalındı ki en sağdaki ağaççığa denediğimde gövdesini yaraladı. Lehim teli çok yumuşak geldi :( Artık; sanayiden bobin teli almaktan başka çare kalmadı. Kalın bakır teli, ısıtıp soğutarak daha sonra kullanacağım.
Gülşen hanım, çalışmanızda bazı değişiklikler yapmanız onu çok daha güzel gösterecek. Bunlardan benim aklıma gelenler, Ağaçların Ana gövde, dallar ve yapraklardan oluşan görselinin taklit edilmesi gerek. Sizin bazı ağaçlarınızda sadece yapraklar görülüyor. Bunlarda, ana gövde ve dalların dip kısımları ortaya çıkarılmalı. Böylece çalı görüntüsünden ağaç görüntüsüne terfi edecek.
Ortadaki ağaçların dip kısmında dalı olmasına gerek yok. Alt kısımlardaki bir çok dalı kesmeniz gerekecek.
Eğer hata yaparsanız diye endişe etmeyin, ilk başlarda yapılan tüm bonsailerde hata olur. Hem de hepsinde. Üzerinde çalışın, yanlış olan yerleri düzeltir, sonunda güzel bir çalışma elde edersiniz. Sevgiler.
Uygulamaya geçmeden önce, internetteki orman tarzı bonsaileri inceleyip, planımızı oluşturmak gerek.
Çok teşekkürler Vyssera. Daha önce de konuşulduğu gibi; biz acemilerin en korktuğu şey budama :( Photoshop kullanımını bilmediğim için, düşündüğümü göstermek zor oluyor. Dediğiiniz gibi örnekleri inceliyorum bende :)
Şimşirle çalışmıyorum pek ama, bir şimşir ormanı da ben yapayım, bu haftasonu. Size de yardımcı olur belki.
Haftasonu güzel kayalar bulabilirsem bazı değişiklikler yapmayı düşünüyorum. Sizin şimşir ormanını merakla bekleyeceğim. Yardımlarınız için çok teşekkür ederim.
Orman tarzı yapmayı düşündüğüm şimşirleri; mini doğa tarzına çevirmeye karar verdim. Önce; Orman işletmesinin duvarından bir tane kayrak taşı aldım(izin alarak). Kayanın üstüne 2 tane delik açtırdım. Deliklerin üzerine; forumdan öğrendiğim gibi, sineklik teli koyup ağaçların köklerini bağlamak için bakır tel geçirdim. Topladığım küçük kayaları; yıkayıp kuruladıktan sonra silikonla kayrak taşına yapıştırdım. Kayrak taşının üstüne; önce drenaj için iri dere kumu, sonra da ağaçları yerleştirdim. Vysera' nın şimşir ormanını örnek alarak, dallardaki fazla yaprakları temizledim :) Yaprak öbekleri yapmaya ve üçgen form oluşturmaya çalıştım. Sevgili Vysera'nın şimşiri kadar bol yapraklı olmadığı için biraz zaman gereksinimi var sanırım. Toprak üstü için bitki ve yosunlarımda hazır. Bu hali ile sizlerin eleştiri ve önerilerinizi alıp, ona göre son rötuşları yaparım diye düşündüm. Şimşir dalları telleri pek sevmedi bu arada :) İlk fotoğraflar cep telefonuyla çekildi fazla net değil:(
Gülşen hanım, ilk çalışmanızdan bir kaç gömlek üstün bir çalışma olmuş. Soldaki büyük ağaçları dikleştirmek, daha doğal durmasını sağlayabilir. Biraz zaman, ve tecrübenizin artması ile yapacağınız değişiklikler, çalışmanızı sürekli güzelleştirecek. Elinize sağlık.
Ağaçları önerinizle düzelttim. Umarım şimdi daha iyi görünüyordur :(
Sanki bir ağaç eksik gibi. Solda yana yatık olan kalsaydı :) Neyse bundan sonra ağaçları yaşatmaya bakalım. Kırklarelinde kış soğuk geçiyordur. Ağaçlar da sarsılırsa kuruma kaçınılmaz olur.
Safranbolu'dan günaydın :) Aslında en baştaki çift gövdeli olan ama ben gösterememişim. Böylece ilk bonsai denemem başarısızlıkla sonuçlandı :( Ağaçlar çok sarsıldılar sürekli yer değiştirmekten umarım kaybetmem. Dediğiniz gibi bir de soğumuz var. Bahara sağlam çıkarlarsa ne mutlu bana.
Ali H. ALI
18-10-2008, 10:17
Gulsen hanim iyi gunler.
Orman tarziniz bir ilk olmasina ragmen hic de fena degildir. Su an agaclarinizi artik olduklari yerlerde birakip onlari yasatmiya calisin. Daha sonra yapacaginiz orman tarzi calismalarinizda yardimci olur diye bir iki onemli noktayi belirtmek istiyorum.
Saksi veya duztasinizin, enine dogru iki hayali cizgi cekip, onu uce bolerseniz ve sagdan veya soldan uc parcanin birini bos birakirsaniz ve yalniz iki parca icerisine dikim yaparsaniz, yaptiginiz orman tarzi daha bir dogal gorunecektir.
Yine saksinin boyuna dogru cekeceginiz iki hayali cizgi ile saksinizi uce ayirip, ondeki bolumu bos birakip gerideki iki bolume agaclarinizi dikiniz.
Agaclar arasi mesafeler ayni olmasin degisik araliklarla olsun.
Agaclar ayni dogrultu uzerinde dikilmesin kimisi, yanindaki agacin biraz onunde veya gerisinde olsun.
Agac govdeleri her yonden bakildigi zaman bir birlerini kesmemeli.
Agaclar ilk bakista sayilabilecek kadar azsa ve 2 agactan fazla ise sayilari tek olmali.
Agaclar ilk bakista sayilmiyacak kadar coksa tekligi ciftligi onemli degildir.
Buyuk agaclar onde kucuk agaclar geride olursa orman tarzina iyi bir derinlik kazandirilmis olur.
Agaclariniz altina yosunlar korsaniz hem goruntu olarak guzellesir hem de sularken topragin kayip gitmesini onlersiniz.
Yukardakileri mumkun oldugunca uygularsaniz (ilk an zor gibi gorunse de dusunuldugu kadar zor degildir) cok guzel orman tarzlari yapabileceksiniz.
Kolay gelsin.
Verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim Hocam. İlkbaharda yeniden düzenleme yaparken bu noktalara dikkat edeceğim. Ağaçların altına koymak için yosun ve bitki hazırlamıştım. Onları yerleştirdikten sonra; tekrar fotoğraflarım.
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.