PDA

View Full Version : Amerikan Sarmaşığı, Hazan dalı (Parthenocissus quinquefolia)

Humeyra
02-03-2006, 08:42
Ömürlü bir sarmaşıktır. Asma yaprağına benzeyen yapraklarını kışın döker. Parlak yeşil yapraklar sonbaharda muhteşem kızıl renklere bürünür. Yazın açan minik yeşil çiçekler sonbaharda üzüme benzer mor meyvelere dönüşür. Bitkinin meyveleri kuşlar tarafından çok sevilir fakat insanlar için zehirlidir. Çocukların yememesine dikkat edilmelidir

Son derece hızlı gelişen bitki kısa zamanda çitleri, duvarları sarar.Bu özelliği ile çirkin görünümlü binaları giydirmekte çok kullanılır. Kuru ağaçları sardırmakta veya yer örtücü olarak da kullanılabilir. Dallarından çıkan minik vantuzlarıyla duvarlara kendiliğinden tutunur. Bununla beraber ilk yıllarda tutunmasına yardımcı destekler kullanılması iyi olur. Bitki zaman içinde 15 metreye ulaşır.

Önemli bir nokta; Bitki kontrol altında tutulmadığı takdirde etrafındaki ağaç ve çalılara sararak onları boğabilir. Canlı ağaçlara sardırılmamalıdır.

Drenajı düzgün, herhangi bir toprak yetişmesi için yeterlidir. Bununla beraber gübreli ve iyi sulanan topraklarda çok hızlı gelişir. Güneş ve gölge ayırt etmez.

BUDAMA

Budamaya dayanıklıdır. İstenmeyen dallar ilkbaharda kesilir.

Üretilmesi çok kolaydır. Toprağa uzatılan dallar kısa zamanda köklenir. Bunlar sökülerek istenen yerlere fidelenir. Yetişkin bitkilerin tohumları çoğu zaman düştüğü yerlerde kendiliğinden filizlenir.

http://www.humeyraozdamar.net/sayfaresim/ampelopsis.jpg

Baki Berk Kayalar
03-03-2006, 19:45
Çok azgın bir türdür. Tohumlarının kendiliğinden tutma oranı oldukça yüksektir.

Humeyra
03-03-2006, 19:50
Kesinlikle, Baharda çıkan fideleri yabani ot gibi yolmak zorunda kalıyorum. Galiba her düşen tohum çimleniyor.

Baki Berk Kayalar
03-03-2006, 19:58
Aslında bonsaisini denemek lazım ama:)

hija_de_laluna
28-08-2006, 09:30
Balkonumda Amerikan Sarmaşığı yetiştirmeye başladım. 2 ayda oldukça güzel ve hızlı bir büyüme kaydetti. Sabah güneşi alıyor, öğleden sonra gölgede kalıyor. Günde 1 kere bol su veriyorum. Yalnız, tutunacağı ipler germekte biraz tembel davrandım. O nedenle kendi etrafında sarılmayı tercih etti. Bir kaç ip gerdiğimde sanırım daha hızlı uzadığını göreceğim. Ayrıca sonbaharı bekliyorum sabırsızlıkla o muhteşem rengine doymak için.

hasan42
28-08-2006, 09:59
Aslında bonsaisini denemek lazım ama:)

Güzel fikir! Madem bu kadar kolay yetişebiliyor, denemeye değer. Hem bonzailerinin görünümü de çok hoş. Bir bakın şunlara:

antienflamatuar
14-03-2007, 21:57
Bir kaç hafta önce bir seradan saksıya dikilmiş bir amerikan sarmaşığı aldım. Kıştan çıkmamıza rağmen hala yeşilliğini koruyor. Muhtemelen kışın yapraklarını dökmemiş. Buradan yola çıkarak bu bitkinin ev içinde yetiştirilebilirliğini sorgulamak istiyorum.

Bu bitki ev ortamına adapte olabilir mi dersiniz?

zeonka
19-03-2007, 14:02
Sn Antieflamatuar sarmaşıklarla ilgili sizi aydınlatıcak bir bilgiye sahip değilim ama sarmaşığınıza bayıldım çok sağlıklı görünüyor.Normaldede yerde mi duruyor. Dallarını yukarı doğru yönlendirirseniz daha sağlıklı olur bence.Güle güle büyütün.

stellaris
18-06-2007, 18:56
Amerikan sarmaşığı diktim derin saksılarda balkonda ilk 1,5 ay cok ,güzel gelişirken şimdi yaprakları dökülmeye başladı nedenini bilmiyorum.
Bu konuda yardımcı olursanız sevinirim..

Teşekkürler

NB

stellaris
18-06-2007, 18:58
Fındık gülü denen sarmaşık bitkide yine balkonlarımda derin saksılarda dikili,aynı akibete uğradı yaprakları önce kızardı sonra kuruyarak dökülmeye başladı..

Konu ile yardımlarınızı rica ediyorum..

Teşekkürler

NB

memet
18-06-2007, 19:18
fotoğraflayabilirseniz bitkileri, arkadaşların fikir sahibi olması ve çözüm onermesi daha kolay olur.

çiçeksever
14-10-2007, 11:45
Bu sarmaşık bu sene bahçemde çıktı.Ağaca tutunması dikkatimi çektiği için sizlerle paylaşmak istedim.Sanki düz duvara tırmanan insan eli gibi.Bir de ismini merak ettim.Bu başlık altına yazdım. ama.

raddle
21-10-2007, 16:58
Merhabalar
Oturduğum apartmanın arka bahçe duvarı çok kötü göründüğü için ben de ağustos ayında seradan bir amerikan sarmaşıgı aldım ve diktim.Ama şu an yapraklarını döktü ve aldığım haline göre çok kötü durumda.Şimdi baktıkça üzülüyorum yerinden ettim ve kötüleşmesine sebep oldum diye.Ne yapmam lazım ? Yardımcı olursanız sevinirim.

Ferda Ülkümen
25-10-2007, 21:51
Sayın raddle
Bu kışın yapraklarını döken bir bitki. Duvarınızı kapatmak için herdem yeşil bir sarmaşık ta kullanabilirsiniz. mesela, Hedera heliks veya Hedera canariensis.

sadeniz2004
18-06-2008, 15:08
Amerikan sarmaşığı diktim derin saksılarda balkonda ilk 1,5 ay cok ,güzel gelişirken şimdi yaprakları dökülmeye başladı nedenini bilmiyorum.
Bu konuda yardımcı olursanız sevinirim..

Teşekkürler

NB
saksı toprağını nasıl hazırladın açıklarmısın?

uzman16
16-10-2008, 20:00
Sevgili Buket, Amerikan sarmaşığın ne durumda? Tuttu mu?
Eğer başarılı olamazsan sana tohum toplayıp göndereyim. Burada bizim yakınlarda da varmış yeni gördüm. Şu an hepsi kırmızı bordo renkliler.

Buket Aknar
16-10-2008, 20:14
Tüm yapraklar kurudu ama ben inatla sulamaya devam ediyorum. Onları alış şeklimizi hatırladıkça gülüyorum.

Buket Aknar
16-10-2008, 20:15
Tohumlar ne zaman oluşacak? Eğer olursa sevinirim.

ayax
17-10-2008, 11:14
sevgili uzman bende arsız bir sarmaşık arayışı içindeyim, çardak yapmak istiyorum bu bitki uygunmudur eğer uygunsa banada tohum yollarmısınız

Harun Parlak
17-10-2008, 11:43
Sarmaşık türlerini Tohumdan üretirseniz büyümesi zaman alır. Çelikle üretim hem kolay hemde hızlı helişir.

Buket Aknar
17-10-2008, 13:19
Sevgili Uzman16 ben aldığım çeliklerden birini suya koydum sürekli takip ediyorum. Henüz kök atmadı.

Onu da yakında yere dikeceğim bakalım ne olacak? Ne olursa olsun tohumları da deneyebilirim.

hüsnüyusuf
17-10-2008, 14:18
Sevgili Uzman16 ben aldığım çeliklerden birini suya koydum sürekli takip ediyorum. Henüz kök atmadı.

Onu da yakında yere dikeceğim bakalım ne olacak? Ne olursa olsun tohumları da deneyebilirim.

Buket Hanım, bence çelikleri suya koymaktansa direkt toprağa dikmeyi deneyin. Ben de ağustos ayında amerikan sarmaşığında bu şekilde bir deneme yaptım.Beklemiyordum ama tuttu gerçekten.Küçücük boyuyla yaprakları kıpkırmızı oldu şu anda bütün yaprakları dökülmüş durumda.Sizinkiler de tutacaktır.

limon
17-10-2008, 21:40
Elinizde olan bitkiyi çoğaltmak istiyorsanız bitkinin köklendireceğiniz dalını kesmeden toprağa yatırmak, (hatta bir kaç yerinden gömebilirsiniz) daha garanti bir yöntem. Hem çok çabuk köklendiğini göreceksiniz hem de köklenmiş dalı kesip diktiğinizde tutmama olasılığı olmayacak.

Kudret
17-10-2008, 22:28
Hazan dalı (Amerikan sarmaşığı) çelikle çok kolay köklenebilen bir bitki. Uyku dönemine girmeden çelik alarak perlitte köklendirebilirsiniz.

gulshenisa
18-10-2008, 10:11
Bu günlerde amerikan sarmaşığı çeliği dikebilir miyiz?

Kiraz
18-10-2008, 12:23
Gulshenisa, geçen sene bu zamanlarda aldığım çelik tutmuştu.

limon
18-10-2008, 15:43
Bahçede kendiliğinden yere yatan, böğürtlen dahil, hemen her sarmaşık dalı köklendiğine göre demek ki bu zaman uygundur.

gulshenisa
18-10-2008, 15:50
Sevgili limon ve nurbahar.verdiğiniz bilgiye teşekkür ederim.Muayenehanemin bahçesine duvar kenarlarına dikeceğim.İnşallah tutarlar.

MSaygin
18-10-2008, 16:17
Hazan dalı (Amerikan sarmaşığı) çelikle çok kolay köklenebilen bir bitki.

Hep Hazan Dalı diyelim, Amerikan Sarmaşığı ismini usul usul unutalım ;)
Başlığa da ekleyelim, dikkat çeksin.

Selda
05-01-2009, 02:17
Amerikan sarmaşığını bende çok seviyorum,bir resimde ben eklemek istedim.

S Güngör
18-06-2009, 01:13
bu sarmaşıktan bende de mevcut. fakat kendisinden memnun değilim. resimlerde göründüğü kadar güzel olmadı. sorunu şu; yapraklarının rengi normalinden fazla açık yeşil. ve çok fazla meyve verdi. ben istiyorum ki yaprakları dolgun dolgun koyu yeşil olsun. gübre ve su eksiği olduğunu sanmıyorum. sorunu olsa olsa sabahtan akşama güneşe bakan bir telde sarılı olmasıdır. sorun bu olabilir mi? o güzel formuna ulaşması için yarı gölge mi gereklidir?

isolet
25-07-2009, 20:50
Ben üniversitede buldum kopardım. Suda bekliyor kök oluşumu başladı toprağa ekicem yarın sonunda. Bonzaisi olduğunu öğrendim ben bunun bonzaisini yaparım inşallah. Bir tane de alıp yazlık evimize sardırıcam. İlerde dalından alırım ama önemli değil o.

lastmohikan
03-09-2009, 13:11
çok şanslıyım bahçede yabani olarak çıktı bende besliyorum dur bi gübreleyeyim aklıma gelmişken çıldırsın iyice.

ismailay
03-09-2009, 17:05
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/d/db/Parthenocissus_quinquefolia.jpg

Bu resimdekide sanırım amerikan sarmaşıgı.

tugrul bıyıklı
05-09-2009, 02:57
amerikan sarmaşığını hem tohumla hemde 2 farklı zamanda çelikle denedim ve sonuçlar şöyle özetleyebilirim.
tohumla: çok uzun sürede çimlendi ve çimlenene kadar çok zorluk verdi. çimlendikten sonrada çok nazlı büyüdü. sonra nasıl olduysa kurban gitti.
çelikle 1: uyku dönemindeyken çelikle perlite ektim yani kış aylarındayken. sonuç olarak bu da uyku dönemdinde ekildiği için çok yavaş büyüdü ve yine bir hikmettir ki soldu.
çelikle 2: bu seferkini tam vegetasyon evresindeyken yani ilk baharı atlatıp dondan kurtulduğu zaman ilk filizlerini verirken ektim. sonuç olarak çok sağlıklı yetişti. fakat yine hazin son.
( not: her biri köyümüzde bahçemize bakan yardımcının yanlış hormon vermesinden dolayı kurban gitti :( )

lastmohikan
18-09-2009, 12:54
Gerçekten üzüldüm bence teneke içinde yetiştirip sonra toprağa alıın kazazede olmasın.
ve ya biraz gelişmiş bir fide alııp bunıu gözden uzak bir yerde, hormon vermeyin yazarak büyütün.

lütfen canınızı sıkmayın bir bitki ölürse ben inatla daha fazla ekiyorum bazen işi abartıyorum sonra konuya komşuya yolluyorum.

faruk5525
01-10-2009, 17:09
bu sarmaşığın çeliklerini hangi ayda toprağa dikebiliriz

Güler
02-10-2009, 09:45
Bahçemin ön kısmındaki tellere Amerikan Sarmaşığı sardırmıştım. Hızla büyüyerek her tarafı kuşattı.
Öyle ki bahçenin dış kısmında toprağa deydiği her yerden adeta fışkırdı köklü olarak.
Sonbaharda yeşil renkleri kırmızıya daha sonra da sarıya dönerek çok güzel bir manzara meydana getiriyorlar.

İsteyen arkadaşlara köklü olarak gönderebilirim.

trida
02-10-2009, 10:19
Güler hanım,

bizim bahçenin arka duvarını doldurur mu sizce?

Aslında bu tür sarmaşıklarda biraz da tereddüt ediyorum, ev şehir içinde olmadığı için yılan gelir mi diye.

Sergüzen
21-11-2009, 20:19
Bahçemin ön kısmındaki tellere Amerikan Sarmaşığı sardırmıştım. Hızla büyüyerek her tarafı kuşattı.
Öyle ki bahçenin dış kısmında toprağa deydiği her yerden adeta fışkırdı köklü olarak.
Sonbaharda yeşil renkleri kırmızıya daha sonra da sarıya dönerek çok güzel bir manzara meydana getiriyorlar.

Güler Hanım

Ben hazan dalının çeliklerine değil de meyvelerine talibim. Eğer hala üzerinde kaldı ise bana 250-500 gr arasında meyve gönderebilirmisiniz?

Kiraz
01-12-2009, 16:44
Telefon direği entarisini giymiş:

115873

115874

yilmaz65
10-05-2010, 14:46
Dostlar merhaba. bu, forumdaki ilk mesajım....forumda günlerdir okuduğum mesajlarda amerikan sarmaşığından bahsediliyor.Bildiğim kadarıyla üzüme benzeyen meyveleri durmadan dökülüyor.amerikan sarmaşığı gibi odunsu,çabuk yayılan ve meyve sorunu olmayan başka sarmaşık var mı acaba....Birinci sorum şu ki bu sarmaşığın tohumunu nerden bulabilirim.Ayrıca tohum ekmek için geç mi kaldım acaba.

plenus
11-10-2010, 02:09

Merhaba, gerçi 2009 da göndermişsiniz bu iletiyi ama aynı mevsime denk geldiği için sormak istedim. Bu yıl varsa elinizde gönderebilir misiniz?
Teşekkürler

Yılmaz Yalçın
08-11-2010, 09:23
Arkadaşlar,
Yan komşunun Amerikan Sarmaşığı benim bahçenin demirlerini de sardı..Ancak dikkatimi çeken bir şey var komşumun Amerikan sarmaşığının yaprakları kızıl renge bürünmüyor..Komşuya sorduğumda kızaran yapraklı Amerikan dedi..Komşunun bahçesi kışın hiç güneş almıyor(güneş ışınlarının eğik gelmesinden ötürü önüne bina geliyor) Yaprakların kızarmamasının güneş görmemesi ile ilgisi olabilir mi?

Güler
08-11-2010, 09:50
Güler Hanım

Ben hazan dalının çeliklerine değil de meyvelerine talibim. Eğer hala üzerinde kaldı ise bana 250-500 gr arasında meyve gönderebilirmisiniz?

Sevgili Sergüzen, mesajınızı şimdi gördüm, özür dilerim.
Öğleden sonra bahçeye inip bakayım o siyah toplardan kalmış mı, varsa gönderirim.

sontekrar
19-12-2010, 10:50
bahçemin etrafını sardırmak istiyorum şimdi çelik alsam tutarmı tutarsa birer metre arayla diksem yaza kadar her tarafı kapatırmı teşekkürler

nariçi
19-12-2010, 19:17
Kışın yaprağını döküyor, sürgün de vermez. İlkbaharda çelik alıp dikin çok arsızdır.

plenus
14-03-2011, 10:09
merhaba,
amerikan sarmaşığı tohumu elinizde varsa gönderebilir misiniz.
kolay gelsin

Safranlı
30-03-2011, 12:31
Yalovada amerıkan sarmasıgı saksıda üretımını yapıyoruz
dıleyen arkadaşlar ulaşırlarsa kargo yoluyla yollayabılırım

tunakaya
25-08-2011, 19:51
Merhabalar,
Evime çıkan merdivenlerin başında büyük bir saksı için yer var,oraya sığabilecek en büyük saksıya amerikan sarmaşığı diksem bina ve merdivenleri sarıp saksıda yaşaması mümkün olur mu? Sadece bahçe toprağında mı yetişebiliyor? Sizin saksıda ürettiklerinizden alıp 2 veya 3 kök diksem yarı gölge bir mekanda saksıda yaşama şansları olur mu

mguncan
07-11-2011, 12:39
Babaannemden yadigar, bütün bahçe duvarlarını sarmış Amerikan Sarmaşığı son haftasında. Bayram bir hafta önce olsa, geçen hafta resimleyebilsem, çok daha etkileyici olduğunu söylüyorlar.

254570

adacık
23-03-2012, 16:22
1.5 yaşındakı kızım ve 4 yaşındaki oğlum(cocker) için müstakil bir eve taşındım. kocaman bir bahçesi var. tercih sebebim de bahçeydi açıkcası ama çok bakımsız. çok da büyük, L şeklinde bir bahçe haftasonu fotograflarını da ekleyeceğim. çok yüksek duvarlarla çevrili kireçle boyanmış, akmış tabi boyalar zamanla. bu bahçeyi canlandırmak için (çok güneş almıyor) öncelikle çok kötü görünen duvarları kamufle etmek istiyorum. mevsimi düşünerek öneriniz nedir acaba. çok para harcama şansım yok maalesef. american sarmaşığının meyveleri kızım için tehlike oluşturur gibi geldi. hanımeli için şansım var mıdır istanbul avrupa yakasında en ekonomik nereden bulabilirim. önerilerinize çok çok ihtiyacım var

doğadostu21
09-07-2013, 17:11
En kısa zamanda bir amerikan sarmaşığı ekicem çok güzel duruyorlar.

Ktez
26-01-2014, 19:38
"tugrul bıyıklı" isimli kullanıcının da dediği gibi, 1-2 ay sonunda bir tohum nihayet çimlenmeye karar verdi. Pek acayip görünüyor, inşallah büyür. (Umarım muhteşem fotoğraf makinem anlaşılır netlikte bir şeyler çekmiştir.)

mercanmavi
28-01-2014, 19:50
Benim bahçemde 1 tane amerikan sarmaşığı var.İri yapraklı güçlü sürgünler veren bir tür.Aşırı derecede tohum vermiyor. Şuan fotoğrafını arşivimde bulamadım bulunca paylaşacağım.
Bu bahar diplerinden birkaç metre uzunluğuna ulaşmış sürgünler verdiğini gördüm.Onları ayırmak zorunda kaldım. Şuan köklü halde suda bekliyorlar. İsteyen olursa memnuniyetle verebilirim. Yeşilsever ellerde çoğalsın benim güzel kızım :)

Tohumcu Nılgun
28-01-2014, 20:20
Arkadaslar, fotograflar Brùksel Botanik Parkindan.

Bu da Amerikan sarmasiginin degisik bir tùrù.

Sarmasigin adi: Parthenocissus 'tricuspidata'.

mercanmavi
29-01-2014, 05:05
Bu türünü daha önce görmemiştim ne kadar canlı ve güzel yaprakları var.

sındırgılı
29-01-2014, 06:14
Bunlarda Buyukadadaki evin disina tasan sarmasiklarimiz. Senelerdir kesilmemis olup, bilek kalinliginda dallari olusmus.. Bu gun, bahcivan budayacak, yoksa sokaktaki kaldirimi ustten isgal ediyoruz.. :))
Fakat, bunlar yaz kis yesil kalanlar..Oteki sarmasiklar su anda tum yapraklarini dokmus vaziyette..

sındırgılı
29-01-2014, 06:17
ilave;

Güler
29-01-2014, 08:40
Ben de bahçemin alt kısmındaki duvar üzerindeki tellere Amerikan Sarmaşığı sardırdım.
Bahar ayında başlıyor yapraklanmaya bütün yaz yemyeşil bir duvar oluyor adeta. Hele sonbahardaki görselliği; sarı kırmızı tonlara dönüşmesi harika.
Kışın yapraklarını döküyor.
Hızla saran ve yayılan bir tür, isteyen arkadaşlar Ücretsiz çelik talep başlığında yazarlarsa gönderebilirim.

mercanmavi
29-01-2014, 12:40
Hep Hazan Dalı diyelim, Amerikan Sarmaşığı ismini usul usul unutalım ;)
Başlığa da ekleyelim, dikkat çeksin.

evet hazan dalı kulağa daha hoş geliyor ;)

Tohumcu Nılgun
29-01-2014, 21:43
Bu türünü daha önce görmemiştim ne kadar canlı ve güzel yaprakları var.

Sn. mercanmavi, gercekten dediginiz gibi cok canli ve gùzel yapraklari var.

Rengi yesilin en muhtesem tonu. Iri, kalin ve parlak yapraklar balik pulu gibi dizilmis.

Sarmasigin tohumlarindan sonbaharda biraz topladim.
Kus ùzùmùne benzer kùcùk, siyah, salkim seklinde meyveleri var.

mercanmavi
30-01-2014, 00:39
Sn. mercanmavi, gercekten dediginiz gibi cok canli ve gùzel yapraklari var.

Rengi yesilin en muhtesem tonu. Iri, kalin ve parlak yapraklar balik pulu gibi dizilmis.

Sarmasigin tohumlarindan sonbaharda biraz topladim.
Kus ùzùmùne benzer kùcùk, siyah, salkim seklinde meyveleri var.

Nilgün Hanım tohumlar konusunda gerçekten de isminizin hakkını veriyorsunuz ;)

Amerikan sarmaşığının bir türü olduğuna göre herhalde ülkemiz topraklarında da yetişiyordur diye umuyorum. Eğer öyle değilse siz tohumlarınızdan biraz buralara da serpiştirin derim ;)

Sweydali
10-04-2014, 15:34
Deniz havasına dayanıklı mı bu sarmaşık türü? Yardımcı olursanız sevinirim

Aprowler
17-04-2014, 13:34
Selamlar;

Ankara İncek'te beton duvarda Amerikan Sarmaşığı kullanmak istiyorum
Ancak aklımda bir kaç soru var yanıtlaya bilen olursa çok sevinirim.

1. Bitkinin yukarı doğru tırmanmasından çok duvarın hemen üstüne dikip sarkarak veya beton duvara tutunarak aşağı inmesini istiyorum, iplerle yol vereceğim, bu işlem mümkün olurmu

2.İnsanlar için zehirli olduğu söylenen bitkinin meyvesi kedi köpekler için de zehirlmidir?

3. 15 metre civarında birduvar için ne kadar aralıklarla tohum veya çelik dikmek lazım

Teşekkür ederim

aksaraylı
02-05-2014, 22:42
Ben de bahçemin alt kısmındaki duvar üzerindeki tellere Amerikan Sarmaşığı sardırdım.
Bahar ayında başlıyor yapraklanmaya bütün yaz yemyeşil bir duvar oluyor adeta. Hele sonbahardaki görselliği; sarı kırmızı tonlara dönüşmesi harika.
Hızla saran ve yayılan bir tür, isteyen arkadaşlar Ücretsiz çelik talep başlığında yazarlarsa gönderebilirim.

Bahçe duvarlarını güzelleştirmek için birebir.Çelik gönderimlerinizi memnuniyetle kabul ederim.:p

aksaraylı
13-05-2014, 20:56
Güler hanım sarmaşık çeliklerini aldım ve diktim.İnşallah tutturabilirim.Çok teşekkür ederim.

hira
13-05-2014, 21:23
Topladığım tohumları çok kolay çimlendirdim ve saksı bulamadığımdan, daha küçücük bir fideyken sonbaharda bahçeye aktardım, kar altında kaldı ama hala hayatta:) şu günlerde güzel yapraklarıyla gülümsüyor bahçenin bir köşesinde.

aksaraylı
04-06-2014, 14:06
Güler hanımın göndermiş olduğu çeliklerden birkaçı yeşermeye başladı.Umarım yetiştirmede başarılı oluruz.

onaral
28-07-2014, 10:19
Renk olarak çok güzel fakat meyvesinin zehirli olması korkutuyor beni, evde 1,5 yaşşında çocuk olunca dikkat etmek gerek bu sebeple çok istesemde elemek zorunda kaldım bu bitkiyi bahçem için

ogn0637
13-08-2014, 21:23
ben bu şekil asma sarmasık türü şeylerın celıklerını patatese batırıp dikiyorum patatesle birlikte oda cımlenıyor :)

altay-
16-08-2014, 00:52

merhaba foruma yeni üye oldum, çelik talep başlığını bulamadım buradan yazıyorum manisa da oturuyorum eger elinizde varsa gönderebilirmisiniz.

beyyurdlu
25-08-2014, 11:52
Ben de ankara'dan talibim çeliklere.. Yardımcı olabileceklere teşekkür ediyorum.

hira
17-09-2014, 13:53
Bahçede kendiliğinden çimlenen küçük bir orman sarmaşığım var. Tahmini 30 cm. boylarında ve ben yerini değiştirmek istiyorum. Bitkiyi kaybedermiyim sizce? ne zaman yapmalıyım bu işlemi?

venus_absolute
28-09-2014, 13:47
Bahçede kendiliğinden çimlenen küçük bir orman sarmaşığım var. Tahmini 30 cm. boylarında ve ben yerini değiştirmek istiyorum. Bitkiyi kaybedermiyim sizce? ne zaman yapmalıyım bu işlemi?

Ocak'ta yapın bitki uyurken.

venus_absolute
28-09-2014, 14:21
2 hafta önce çelikleri toplayıp toprağa diktim. bazılarında tomurcuklar göründü. Eylül'ün sonundayız. Dışarıdaki Amerikanlar hala yeşil fakat havalar soğumaya başladı. Ben şimdi bu çelikleri içeride mı bırakayım? dışarı mı alayım? :o
cevaplar için şimdiden teşekkür ederim...

beyyurdlu
29-09-2014, 14:54
venus_absolute hocam, ne sıklıkta suluyorsunuz Amerikan çeliklerinizi? Bilinçli mi Yapraksız bıraktınız daha hızlı köklenmesi için ? 2 haftada tomurcuk cıkması super hızlı..
bilgilerimizi paylaşalım..

venus_absolute
30-09-2014, 14:43
venus_absolute hocam, ne sıklıkta suluyorsunuz Amerikan çeliklerinizi? Bilinçli mi Yapraksız bıraktınız daha hızlı köklenmesi için ? 2 haftada tomurcuk cıkması super hızlı..

Merhaba! Zevkle paylaşıyorum.

Dediğim gibi 2 hafta önce falan makasla gittim, komşunun bahçe duvarlarından sarkan Amerikanların odunsu uçlarını kestim. Herhalde 35-40 cm lik. Eve gittiğimde bütün yaprakları aldım ve çelikleri fazla uzun bulup ortadan kestim. Böylece her çelikten 2şer tane çıktı.
Sonra toprağı çok iyi suladım. (Sonra 10 gün falan sulamaya gerek duymadım). Çelikleri 3 cm kadar toprağa batırdım (bir göz mutlaka toprağın içinde kalmalı) ve gölgeye koydum.
Tomurcuklar görününce biraz daha aydınlık ortam yarattım.

Şimdi ise kararsızım...Ne yapacağımız bilmiyorum.:confused:

venus_absolute
30-09-2014, 14:48

Dediğim gibi önce çok fazla suladım. Şimdi ise hafif kuruduğunu görünce hemen su veriyorum. Sürekli nemli.

Güler
30-09-2014, 18:36
Bu bitki kadar zahmetsiz ve azgın bir bitki görmedim desem yeridir. Nereye istiyorsanız daldırın, bir iki sulama sonra yeter. Bahar geldiğinde siz de şaşıracaksınız nasıl da hızla sarmaya başladığını.
Kış aylarında yapraklarını dökse ve kurumuş gibi dursa da bahar aylarında hızla filizler verdiğini görürsünüz.
Ben sökmekle baş edemiyorum. İsteyen herkese çuval dolusu gönderebilirim.

beyyurdlu
01-10-2014, 13:04
sayın venus_absolute, teşekkür ederim paylaşımınız için.. Bende benzer şekilde komşu sarmaşığından kestiğim 10 a yakın çeliği aldığım "ithal torf+perlit" karışımına tepesinde 2-3 yaprak kalacak şekilde bıraktıp ve 3 günde bir suluyorum. Henüz solmadılar ve sanki biraz boy attılar gibi hissediyorum. Umarım filizlendiğine görürüm. Hedera köklendirme konusunda yüzüm gülmedi inşallah hazan dallarım beni mutlu ederler.
Bu bitkinin köklenmiş çeliklerine çok sayıda ihtiyacım var çünkü köyümün duvarları boyunca aşağı sallandırmak istiyorum. :)
Güler hanım sizin gönderebilirim dediğiniz köklenmiş çelikler midir, nedir acaba?

venus_absolute
02-10-2014, 12:08
sayın venus_absolute, teşekkür ederim paylaşımınız için.. Bende benzer şekilde komşu sarmaşığından kestiğim 10 a yakın çeliği aldığım "ithal torf+perlit" karışımına tepesinde 2-3 yaprak kalacak şekilde bıraktıp ve 3 günde bir suluyorum. Henüz solmadılar ve sanki biraz boy attılar gibi hissediyorum. Umarım filizlendiğine görürüm. Hedera köklendirme konusunda yüzüm gülmedi inşallah hazan dallarım beni mutlu ederler.
Bu bitkinin köklenmiş çeliklerine çok sayıda ihtiyacım var çünkü köyümün duvarları boyunca aşağı sallandırmak istiyorum. :)
Güler hanım sizin gönderebilirim dediğiniz köklenmiş çelikler midir, nedir acaba?

Merhaba! Hedera çeliklerini ben de şu anda köklendirmeye çalışıyorum. Apartman bahçemizin çok çirkin ve çırılçıplak bir duvarı var. yarısını suya koydum yarısını toprağa diktim. Sonuç olduğu zaman sizinle paylaşırım. İyi bayramlar dilerim. ;)

beyyurdlu
02-10-2014, 16:18
Teşekkür ediyorum , gözlemlerinizin ve sonuçlarınızın paylaşımını bekliyor olacağım..
Sizlere de iyi bayramlar.

İbrahim Yavuz
14-01-2015, 23:47

Her yerde bu sarmaşık türünü arıyorum ama istediğim gibi bulamadım. Ne tohum ne fide, eğer benim için saksılı bir fide gönderebilirseniz çok sevinirim. :rolleyes: ?

birgaripyolcu
31-03-2015, 20:15
sayın yılmaz amerikan sarmaşığı dediğiniz siyah tohumları olandır.ancak başka türleride var.yalnız onu tohumdan yetiştirmek zor,çelikten daha iyi tutuyor

Otbk969
12-05-2015, 09:15
Herkese merhaba,
Ben de söylemeden geçemeyeceğim.
O kadar azgın bir tür ki , geçen sene torağa yaraklı tekdal olarak diktigim, ama sonra kuruduğunu düşündüğüm tek dallı yapraksız çelikler bile bu sene sürgün vermiş.
Bence çok güzel bir tür sarmaşık.
Hele sonbaharda renklerine doyum olmuyor.
Tek handikapı kışın yapraklarını dökmesi. :-(

audron
22-06-2015, 19:40
Bu bitki kadar zahmetsiz ve azgın bir bitki görmedim desem yeridir. Nereye istiyorsanız daldırın, bir iki sulama sonra yeter. Bahar geldiğinde siz de şaşıracaksınız nasıl da hızla sarmaya başladığını.
Kış aylarında yapraklarını dökse ve kurumuş gibi dursa da bahar aylarında hızla filizler verdiğini görürsünüz.
Ben sökmekle baş edemiyorum. İsteyen herkese çuval dolusu gönderebilirim.

Merhaba Güler Hnm,

Mümkünse tohumdan istiyorum ben de.

Özel mesaj atacağım.

Teşekkürler

lilpar76
09-01-2016, 18:58
Herkese iyi akşamlar.
İnternet vasıtasıyla tanıdığım amerikan sarmaşığının ilkbahar ve yazın parlak yeşil, sonbahardaysa kızaran yapraklarına hayranım. Bir yıldan artık zamandır bildiğim her fidanlıkta arayıp ta bulamadığım sarmaşığa temmuz ayında hiç ummadığım bir yerde, mahallemize çok yakında yerleşen bir apartmanın karşısında rasladım. Çelik almağa müsait zaman olmasa da otuz santim kadarlık bir dal kırıp bahçede kölge bir yere diktim ve suyunu hiç eksik etmedim. Uç kısmından iki yaprak çıkardı ve kış girince de çıkardığı yaprakları doktü, dayanamayıp dip kısmını azca kurcalayıp baktım, saçak kök yapmış. Kasım ayında gittim iki uzun dal yine getirdim, ne de olsa hazineği buldum...☺

bağevim
14-01-2016, 17:33
buda benim bahçemin Amerikan sarmaşığı sizlerle paylaşmak istedim.
592300

kutsalangemon
31-03-2016, 18:11
Bende 8 çelik var yaklaşık 2 aydır suda bekletiyorum yaprakları falan çıktı ama hiç köklenmedi bu yüzden de toprağa ekme konusunda kararsız kaldım çünkü baya yeşillendi kök yok ve bu şekilde bitkiler ölür diye düşünüyorum neden köklenmemiş olabilir ?

Güler
31-03-2016, 18:32
Onu hemen toprakla buluşturun, ister yatay dikin isterse dikey. Dikey dikecekseniz bir iki gözü toprak altında olsun.

Akasey
13-06-2016, 11:36
Sevgili forum sakinleri, selamlar...

Bende iki fide amerikan sarmaşığını (5 parmak olanı) balkonuma kazandırdım, resimde gireceğiniz üzere, balkonum, komşuya çok yakın. Bende pen veya dolapla kapatıp balkonu öldürmek yerine, resimdeki o çiti sabitledim ve hatta soldaki o arap yasemininide sardırdım ama gördüğünüz gibi çok verimli olmadı. Yasemin'in saksısının aynısına bu akşam sarmaşıklarımı yerleştireceğim. Merak ettiğim konu ise; bu sarmaşığın sıkı sıkı sarıp çitin aralarını kapatması için birşey yapmam lazımmı (uçlarından kesip gövdeden yeni yan dallar çıkarmasını sağlamak gibi) yoksa çok azgın bir tür olduğu için kendi kendine sarar gider mi?

Sahanne
18-06-2016, 22:45
Merhaba arakadaşlar bitkileri çok severim fakat eski evimizde yetiştirmek pek mümkün değildi yeni bir eve taşındık evde eyvan dedikleri yarı balkon yarı oda şeklinde fazla güneş görmeyen değişik bir bölüm var alt tarafta fotoğraflarını da atacam burayı yeşillendirmek istiyorum ip gerip sarmasikla sardırmayı düşünüyorum amerikan sarmaşığı uyar mı acaba ve ne kadar büyük saksıya ihtiyacım olur acaba yarın çıkıp 2 büyük saksı bulamaya çalışacağım bide sağolsun forumda bi arakadaş hoya önerdi aynı saksılara hem hoya hem amerikan sarmaşığı ekmeyi düşünüyorum bana fide yolla ya bilecek ve yardımcı olacak arkadaşlara şimdiden çok tesekkur ederim
Eyvan dediğim yere ailemle iyi zamanlar geçire bileceğim kafe tarzı bir yere dönüştürmek istiyorum
Fotograflar altta

http://www.agaclar.net/forum/attachments/uyeler-tanisiyor-tartisiyor-toplaniyor/618647d1466181456-p_20160617_191740.jpg

http://www.agaclar.net/forum/attachments/uyeler-tanisiyor-tartisiyor-toplaniyor/618646d1466181456-p_20160617_191753.jpg

Sahanne
02-09-2016, 16:13
Merhaba arkadaşlar ben amerikan sarmaşığı nı bi siteden sipariş edecem ama telefondaki kışın yaprağını dökmeyen çeşidinin oldugunuda söyledi yaprağını dökmeyen olursa daha iyi olur 1.5 metre aşılı fidanı 10 liraya satıyorlar mış diğer sitelerde 1 metresini ortalama 25 liraya satıyorlar bana uygun gibi göründü bu sarmaşık lardan 5 adet alacam sizce nasıl size sormadan sipariş etmek istemedim bunları 110 litrelik saksılara 2 şer tane eke cem yardımcı olursanız çok sevinirim
Bide kapıda ödeme yokmuş havale yap diyor ne kadar güvenilirdir onuda bilmiyorum ilgilenen arkadaş olursa siteyi özelden yaza bilirim
Cevaplar için şimdiden çok teşekkür ederim.
Edit:fideler geldi yaklaşık üç ay önce ektim arkadaşımdan güvercin gübresi aldım şimdi gübreyi nasıl ve ne sıklıkta uygulamalıyım cevap veren yok ama bi cevap veren olursa şimdiden çok teşekkür ederim.

lilpar76
11-09-2017, 15:11
Geçen sene dikdiğim amerikan sarmaşığı çok hızlı büyüdü şu an üzeri küçücük meyvelerle dolu.

Gecekondu
09-11-2017, 12:25
Öncelikle tüm yeşilsever üyelere merhaba.
İşten eve gelirken apartman bahçe demirlerine sarılmış durumda olan hazan dallarından üç dört tane uç çeliği alıp üstlerinde 4-5 yaprak bırakarak kavanoza attığım hazan dalı çelikleri suyun içinde yaklaşık 2 hafta sonra köklendi. Köklenen hazan dallarını plastik su şişelerinden yaptığım saksıya diktim. Kökleri saksının dibini sarmaya başladı. İlkbahar başlangıcında apartmanın bahçesine dikmeyi planlıyorum. Apartman demirlerinin soğuk görüntüsünden daha iyi olacaktır eminim.

f.cet
19-11-2017, 21:03
Görevim nedeniyle Batma'ndayım. Evimde 6 metrekarelik teras var ancak burada hava çok sıcak olduğu için kullanamıyorum. Kiracı olduğum için terası kapatamıyorum da. Amerikan şarmaşıkla gölgeleme yapsam nasıl olur sizce?

lilpar76
26-11-2017, 13:42
Suyu ve güneşi çok seven bir bitki, uyğun koşullarda yetiştirilirse çabucak büyür. Bendekiler iki yıl önce dikildiler, şimdi neredeyse yaklaşık altı metre boyundalar.

Mesut Temiz
02-12-2017, 00:22
Merhaba arkadaşlar ben amerikan sarmaşığı nı bi siteden sipariş edecem ama telefondaki kışın yaprağını dökmeyen çeşidinin oldugunuda söyledi yaprağını dökmeyen olursa daha iyi olur 1.5 metre aşılı fidanı 10 liraya satıyorlar mış diğer sitelerde 1 metresini ortalama 25 liraya satıyorlar bana uygun gibi göründü bu sarmaşık lardan 5 adet alacam sizce nasıl size sormadan sipariş etmek istemedim bunları 110 litrelik saksılara 2 şer tane eke cem yardımcı olursanız çok sevinirim
Bide kapıda ödeme yokmuş havale yap diyor ne kadar güvenilirdir onuda bilmiyorum ilgilenen arkadaş olursa siteyi özelden yaza bilirim
Cevaplar için şimdiden çok teşekkür ederim.
Edit:fideler geldi yaklaşık üç ay önce ektim arkadaşımdan güvercin gübresi aldım şimdi gübreyi nasıl ve ne sıklıkta uygulamalıyım cevap veren yok ama bi cevap veren olursa şimdiden çok teşekkür ederim.

Amerikan Sarmaşığı (aslında Virjinya Sarmaşığı daha doğru bir isim olur, çünkü kendi memleketindeki asıl adı 'Virginia Creeper') kışın yapraklarını döken bir bitki. Dökmeyen bir çeşidi yok, ki zaten geçen kış siz de bunu görmüşsünüzdür. 110 litrelik saksılarda sorunsuzca gelişeceklerini tahmin ediyorum..

Şeref Onurgil
16-06-2018, 19:27
Sevgiler,
Ben forumun acemisiyim ve yeni alınmış yazlıkta internet sorunlaryla boğuşurken notunuzu gördüm. Gerçi çok eskitarihli ama köklü verme teklifiniz hala geşerli ise İstanbuldan kendim alabilirim ve çok makbule geçer.
İlgilenirseniz lütfen sonurgil@gmail.com adresine veya 0532 819 33 19 a whatsap mesajı atarsanız sevinirim.
Esenlikler dileklerimle (iyi bayramlar)....

acemi25
03-10-2019, 19:29

Merhaba Güler Hanım;
Ben bu sarmaşığı işe gidip gelirken önünden geçtiğim evlerin bahçesinde gördüm. Sonbaharda görüntüsü muhteşem. Tüm yaz dikkatimi çekmemişti bile. Eğer çelik gönderebilirseniz çok mutlu olurum köydeki evimizin bahçesine dikmek isterim.

Güler
03-10-2019, 20:01
Merhaba Güler Hanım;
Ben bu sarmaşığı işe gidip gelirken önünden geçtiğim evlerin bahçesinde gördüm. Sonbaharda görüntüsü muhteşem. Tüm yaz dikkatimi çekmemişti bile. Eğer çelik gönderebilirseniz çok mutlu olurum köydeki evimizin bahçesine dikmek isterim.

Çelik taleplerimizi başlık altında değil de burada (http://www.agaclar.net/forum/ucretsiz-tohum-celik-fidan-vs-paylasimi-ve-takas/) yapıyoruz.

Adres bilgilerinizi özelime gönderin.

acemi25
04-10-2019, 07:38
Çelik taleplerimizi başlık altında değil de burada (http://www.agaclar.net/forum/ucretsiz-tohum-celik-fidan-vs-paylasimi-ve-takas/) yapıyoruz.

Adres bilgilerinizi özelime gönderin.
Kusura bakmayın, oraya da bir konu açtım.
http://www.agaclar.net/forum/ucretsiz-tohum-celik-fidan-vs-paylasimi-ve-takas/43494.htm#post1575458

Size danışmak istediğim bir mevzu var. Çelikleri direkt yerlerine eksem, haftada bir de sulamaya gitsem nasıl olur ya da bahara kadar saksıda mı baksam çeliklere ne dersiniz?

Güler
04-10-2019, 09:59
Kusura bakmayın, oraya da bir konu açtım.
http://www.agaclar.net/forum/ucretsiz-tohum-celik-fidan-vs-paylasimi-ve-takas/43494.htm#post1575458

Size danışmak istediğim bir mevzu var. Çelikleri direkt yerlerine eksem, haftada bir de sulamaya gitsem nasıl olur ya da bahara kadar saksıda mı baksam çeliklere ne dersiniz?

Amerikan sarmaşığı çok azgın bir tür. Size sorun yaratmayacaktır. Yer yer dikey yer yer de yatay dikerseniz hızla büyür ve sarar, sonra da nasıl azaltırım diye düşünürsünüz.
Çelikleri hemen dikin bir iki gün bolca sulayın toprak nemli olsun sonra haftada bir de olur daha sonra daha da seyrekleştirirsiniz sulamayı.

acemi25
04-10-2019, 12:50
Amerikan sarmaşığı çok azgın bir tür. Size sorun yaratmayacaktır. Yer yer dikey yer yer de yatay dikerseniz hızla büyür ve sarar, sonra da nasıl azaltırım diye düşünürsünüz.
Çelikleri hemen dikin bir iki gün bolca sulayın toprak nemli olsun sonra haftada bir de olur daha sonra daha da seyrekleştirirsiniz sulamayı.

Çok teşekkür ederim dediğiniz gibi yapacağım :)

acemi25
21-01-2020, 13:25
Sonbahar'da yolda gördüm bir sitenin bahçesinde. Minik bir dal istedim çoğaltmak için. Gerçekten de minik bir daldı, ben onu 6-7 parçaya bölüp küçük bir saksıya öylesine sapladım nasılsa tutmaz diye :D Hepsi tuttu şansa bakın ki... Baharın gelişi ile bahçemde yerini alacak çitlere sarılmak üzere. Nasıl arsız bir şeymiş bu böyle.

avare71
01-04-2020, 08:54
Gövdesi epey kalınlaşmış, her bir tarafa dal atmış bir hazan dalımız var. Çevresindeki bitkilere dirlik vermiyor. Kesmek yerine aşı yapmak istiyorum. Mümkün müdür? Ne aşılanabilir üzerine.

tugcannn
21-04-2020, 12:22
buda benim bahçemin Amerikan sarmaşığı sizlerle paylaşmak istedim.
592300

Merhabalar büyüme hızı nasıl acaba?

Bir de istanbulda amerikan sarmaşığı yetiştiren üyemiz var mı? Kafam çok karışık 2 metrelik duvarım var üstünde de 30 cm kadar demir parmaklıklar. Bu parmaklıkları kapatmak istiyorum. ne eksem bilemedim amerikan mı hedera mı yasemin mi? İstanbulda yetişir mi emin değilim.

http://www.agaclar.net/forum/sarilicilar/43967.htm#post1586120

Burada da sorularım var destek olursanız sevinirim.

Günaydınn
27-05-2020, 19:57

Merhaba, terasın duvarını kaplamak için bu sarmaşıktan arıyorum. Uzun yıllar geçmiş ama mümkünse bana da gönderebilir misiniz acaba?

Jasmine Tea
29-05-2020, 12:59
Merhaba, terasın duvarını kaplamak için bu sarmaşıktan arıyorum. Uzun yıllar geçmiş ama mümkünse bana da gönderebilir misiniz acaba?

Aslında etrafınızda vardır bu sarmaşıktan dalından kesip dikebilirsiniz.