PDA

View Full Version : Ağaç Üzerinde Orkide

Phin
13-05-2008, 18:14
merhaba,

Şanşsız orkidelerimi bir gün sağlıklı bir şekilde yetiştirmeyi başarırsam onları bir ağaç kütüğünde olacakları bir düzenleme yapmak istiyorum.

Bunun için internette bir düzenleme ararken genelde ağaç gövdesinde yaşayan orkidelerin resimlerini buldum.
Sizlerle de paylaşmak istedim...:)

Phin
13-05-2008, 18:16
http://ablackorchid.com/Indexpage6.htm
bu sitede birkaç tane örnek var.

Phin
13-05-2008, 18:20
Bir de şöyle 2 örnek var:

Phin
13-05-2008, 18:24
Şöyle bir düzenlemeyi evde yapabilir miyiz?

Phin
13-05-2008, 18:38
Bir de bunu bulabildim...

nkoksal
13-05-2008, 19:05
Bauhausda havada yaşayan, yani altında hiç toprak olmayan, kökleri açıkta orkideler satılıyordu, belki onlarla böyle bir uygulama yapabilirsiniz.

Phin
23-05-2008, 14:54
Bauhausda havada yaşayan, yani altında hiç toprak olmayan, kökleri açıkta orkideler satılıyordu, belki onlarla böyle bir uygulama yapabilirsiniz.

Teşekkürler Bauhaus a daha sık gitmem gerekiyor demek ki. :)
Ama önce istediğim gibi bir düzenleme bulsam iyi olacak :)

praecox
23-05-2008, 21:01
Orkideler konusunda bu forumda yazılanların birazını okudu iseniz şayet göreceksiniz ki bu bitki sınıfının büyük bir kısmı epiphit (epifit) türlerdir. Yani ana sınıf olarak kabaca paphipedilium, cymbidium ve salepgilleri bir yana bırakırsak hepsinin doğal yaşam alanları ağaç üzerleridir. Önceki mesajda, yapımarketlerde havada asılan substratsız açık köklü, bahsi geçen orkideler Vanda ve/veya ascocentrum çaprazı kısaca toplam "vanda" diye adlandırdğımız sınıftır.
Yukarıda sayılı ana 3 tür harici diğer tüm türleri ağaça bağlamak sureti ile bakmak mümkün ancak bu iş için ortam neminin sağlanması için kapalı bir camekan gereklidir normal oda şartlarında bakımı zordur.
Epiphit ağaçalar üzerinde orkide yetiştirmek için diğer dikkat gerektiren konu da bağlanacağı ağacın cinsidir. Bunun için ıslak nemli şartlarda çabuk çürümeyen ağaçlar kullanmak gerektir en sık kullanılanı mantar meşesi asma kütükleridir. Diğer epiphitlerle örneğin bromeliadlarla, nepentheslerle güzel dekoratif düzenekler yapılabilir. Ancak ortam nemi bu tür düzeneklerde çok önemli. Bu da uzun vadede terraryum gibi bir camekan kurmak demek olur.

Bu bilgiler ışığında başlığın da esasen ağaç üzerinde orkideler olarak değiştirmem daha uygun olacak kanısındayım

Cansunarya
24-05-2008, 11:43
Erkan Hocam,
Ölmek üzereyken aldığım küçük bir phal im var, daha yeni mantar tedavisi yaptım. Şu anda kökleri açıkta ve yeni bir saksıya geçmeyi düşünüyordum. Ağaçta orkide yetiştirmek benimde uzun süredir istediğim birşey. Terraryumum var ona suni ortamda sağlayabilirim. Sizin görüşünüzü almak isterim. Acaba orkide kendini biraz toparlasamı acaba. Eklediğim fotoğrafta bir armut köküne öylesine koydum, çok güzel görünüyor bence. Asma kökü bulabilirim, **** eğer olursa, bir çam gövdesine. Yorumunuzu alabilirmiyim.
Saygılar

ephesos
24-05-2008, 12:53
Hocamın tavsiyesinden önce , tecrübelerime dayanarak birkaç fikir vermek isterim .
Ağacın göbeğine güzel oturmuş , ağaçkabuklarını fındık büyüklüğünde kırın phalinizi içini çamkabuklarını doldurduğunuz fileye ekin , filenin dışını spagnumla kaplayıp oyuğa filenin altından bağlayın zamanla kökleri dışarıçıkacak ve daha güzel görünecektir.

praecox
25-05-2008, 13:11
Saksıda değil de epiphit doğal şekli ile üretimlerde sayın ephesosu dinlemek gerekir. Bu konuda benden daha meraklı. :)
Ancak bu tarz uygulamanın olağan prosedürü ağacın oyuk kısmına veya yüzeyine misina ile (hani balık avlamak için nylon teller var ya) belli bir alana sphagnum yosunu sarmak gerekir canlı veya kurutulmuş olabilir ancak torf uygulamalarından şimdil,ik kaçının.sonra yine bir miktar sphagnum ile bitkinin dibinden tekrar misinaya sarmak gerekir. Bu uygulama yazın her sabah kışın gün aşırı fısfılsmak gerektirebilir.
Kökler diğer resimlerde görülebileceği gibi ağaca sarılırcasına kısmen yapışarak gelişip harcın dışına çıkacaklarıdr. Bu orkidelerin en doğal halleridir.

ephesos
25-05-2008, 17:25
Bu derdi başıma siz açtınız sayın hocam .

praecox
25-05-2008, 21:24
Ekte eski kitaplarımdan bir kaç resim ve bağlama teknikleri var ilgilenen olursa detaylandırabilirim.
38587
Soldan sağa tel sepet içinde iki dal ayrımı bir kovuğa konmuş bir Phal. 2. Platycerium dala tekrar bir yekpare kabuk içinde. 3. de telden bir boru misali dalın çepeçevresine sarılmış bir Zygokaktus.
38588
Altı delik bir hindistan cevizi saksı şeklinde kesilip içine bir Phal konmuş. 2. siz kadın çorabı ile sarmalanmış bir guzmania tillandsia v.d. bir bromeliad. 3. deliksiz bir toprak saksı etrafına sarmalanmış Davalia eğrelti otu (fern) deliksiz saksı içine su doldurulunca bu bir tür su deposu vazifesi görür. saksı sırsız olmalı bu şekilde içindeki su emilip dışa nem şeklinde yansıtılır. Bitki de ihtiyacı kadar nemi sorunsuzca almış olur Bu uygulamayı Platycerium'lara da yapmak çok mantıklı. Burda en sıklıkla kullanılan kabuklar mantar meşesi kabuğudur vede saksı harçları Saf sphagnum yosunu olmalıdır.
Burda bayanların giydiği eski nylon çoraplarda çok rağbet olabilir... :)

Cansunarya
25-05-2008, 22:41
:), Resimlere bakınca iyice heyecanlandım, gördüğüm kadarıyla kaktüs türlerim içinde bu tekniği uygulayabilirim sanırım. Hocam, tekniği detaylandırabilirseniz gerçekten sevinirim. Bu arada sayın Efesos, sizin bu tecrübe örneklerini fotoğraflarla görmek mümkün olur mu acaba, çok merak ettim çalışmalarınızı..Teşekkürler

Phin
26-05-2008, 17:36
Harika örnekler çok teşekkürler, mesaj eklendikçe ben de çok heyecanlanıyorum...

karaselvi
07-06-2008, 00:56
http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=38587&d=1211743229
sondaki kaktüs değilmi.

praecox
07-06-2008, 06:34
Soldan sağa tel sepet içinde iki dal ayrımı bir kovuğa konmuş bir Phal. 2. Platycerium dala tekrar bir yekpare kabuk içinde. 3. de telden bir boru misali dalın çepeçevresine sarılmış bir Zygokaktus.

Yazmışım. :)

karaselvi
07-06-2008, 11:13
Yazmışım. :)

Hangi kaktüsler bu şekilde yaşayabilkir.

praecox
07-06-2008, 11:24
Yazmışım... Zygokaktusler. :D
Bunu gerçi artık kaktüsler başlığında sormak gerekli. Burda anlatılmak istenen bu şekilde kovuklarda sadece orkideler değil Zygokaktüsler gibi torf veya kompost ağırlıklı asidik topraklarda yetişen bitkileri değişik türdekilerle süslemek, bu şekilde bakmak mümkün.
Spatyphillium örneğin şu an birden aklıma gelen.

Ent
08-01-2009, 17:36
Bu konuyu tekrar ısıtmış olacağım. Bu tarz bir çalışma yapmayı düşünüyorum.

http://2.bp.blogspot.com/_y8Q8lCmygBw/R_qb_xpy9jI/AAAAAAAAAJk/d0T-QDcRK5I/s400/DSCN4244.jpg

Sn. praecox hocam siz meşe kütüğünden bahsetmişsiniz, peki hazır olarak satılan ve akvaryumlarda kullanılan mango kökü kütükler de kullanılabilir mi bu iş için? Dekoratif, suya dayanıklı, sert, yarıklı ama pürüzsüz bir ahşap. Elimde hazır bir parça da var deneyebileceğim. Bu uygun olur mu?

Alternatifi ise doğadan (zarar vermeden) bu tip kesilmiş/kırılmış bir parça bulmak ve dezenfekte etmek herhalde. Bilmiyorum, kerestecilerden filan meşe kabuğu satın alma imkanı olur mu? Ayrıca temin edilen kütüğün belli işlemlerden (kurutma, kaynatma, ısıtma vs.) geçirilmesi gerekir mi, zaman içinde çürüme sorunu olur mu, gerektiğinde bitkiyi kütükten ayırma işlemi kolay olur mu gibi sorular geliyor aklıma.

Bitkiyi camekan içine koyma imkanım yok şu aşamada. Çoğunlukla nemli olan, kapalı bir balkonda asılı ya da tel raf üstünde tutmayı düşündüm. Sulama için saksılarda olduğu gibi kütüğü suyun içine daldırabilirim haftada 1, daha sık olarak da fıs fıs yapabilirim. Sphagnum kullanmayı düşündüğümden püskürttüğüm su zaten emilip birkaç gün nem sağlayacaktır diye umuyorum.

Son olarak da; ne tip bir orkide olduğunu söylemedim çünkü kararsızım. Sıradan bir phal ile de deneyebilirim, ya da biraz cesaret edip cattleya ya da eğer arkadaşım sözünü tutup getirebilirse bir rhynchostylis üzerinde de deneyebilirim.

Yorumlar için şimdiden teşekkürler.

praecox
08-01-2009, 18:12
Bu konuyu tekrar ısıtmış olacağım.

Isıtın, ısıtın :D Bu konu da çok enteresan ve orkidelerin doğada gelişim şekilerine en yakın olanıdır.

Sn. praecox hocam siz meşe kütüğünden bahsetmişsiniz,
Evet bahsetmiştim ama Quercus suber yani Mantar meşesini kastetmiştim. :)
Bildiğiniz gibi çevremizde yetişen diğer meşelerden çok farklı bir kabuğu var.
Ülkemizde bulmak veya satın almak çok zor imkanınız varsa yurtdışından getirtebilirsiniz. 15 X 30 cm bir parça 50TL gibi bir fiyata mal olabileceğini de hesaplayın... maalesef... :(

peki hazır olarak satılan ve akvaryumlarda kullanılan mango kökü kütükler de kullanılabilir mi bu iş için? Dekoratif, suya dayanıklı, sert, yarıklı ama pürüzsüz bir ahşap. Elimde hazır bir parça da var deneyebileceğim. Bu uygun olur mu?

Tabii mantar meşesinin kabuğunu seçilmesinin sebebi çok kolay çürümeyen bir kabuk oluşudur.
Mango da bu bağlamda uygundur. Köklerin tutunabilme konusunda ise, eminim siz de umuyorum ki bu deneyimi yapmışsınızdır, yani düz plastik bir saksıdan saksı harcı değişimi esnasında düz plastiğe dahi nasıl adapte olup yapıştıklarını, görmüşsünüzdür.

Alternatifi ise doğadan (zarar vermeden) bu tip kesilmiş/kırılmış bir parça bulmak ve dezenfekte etmek herhalde. Bilmiyorum, kerestecilerden filan meşe kabuğu satın alma imkanı olur mu? Ayrıca temin edilen kütüğün belli işlemlerden (kurutma, kaynatma, ısıtma vs.) geçirilmesi gerekir mi, zaman içinde çürüme sorunu olur mu, gerektiğinde bitkiyi kütükten ayırma işlemi kolay olur mu gibi sorular geliyor aklıma.

Bir diğer kitaplarda veya internet kaynaklarında geçen kabuk türü asma kütüğüdür. Şahsen ne akvaryumda ne de orkide bağlama konusunda bu kütükle deneyimim olmadı. Diğer tüm kabukların bu nemli şartlarda çürümesinden dolayıdır ki en geç her 2 senede saksı harcını değiştirmeliyiz.
Kısacası uygun olmaz.

Bitkiyi camekan içine koyma imkanım yok şu aşamada. Çoğunlukla nemli olan, kapalı bir balkonda asılı ya da tel raf üstünde tutmayı düşündüm. Sulama için saksılarda olduğu gibi kütüğü suyun içine daldırabilirim haftada 1, daha sık olarak da fıs fıs yapabilirim. Sphagnum kullanmayı düşündüğümden püskürttüğüm su zaten emilip birkaç gün nem sağlayacaktır diye umuyorum.
Bu tarz ephiphit bir çalışma düşünüyor iseniz bunu da unutmayın ki sphagnum bile olsa özelikle yazın sıcak günlerinde her gün sabahın erken saatlerinde su püskürtülmesi gerekir. Aynen substratsız yetişen Vanda'lar misali. Ve Yazın 3-4 günde bir kışın ise bu kütüğü suya daldırmanız da gerekecektir.

Son olarak da; ne tip bir orkide olduğunu söylemedim çünkü kararsızım. Sıradan bir phal ile de deneyebilirim, ya da biraz cesaret edip cattleya ya da eğer arkadaşım sözünü tutup getirebilirse bir rhynchostylis üzerinde de deneyebilirim.

En kolayından Dendrobium veya Epidendrum denemenizi tavsiye edeceğim. Cattleya daha çok yatay eğimli bir kütüğe gereksinim duyacaktır. Ancak elinizde minik Cattleya veya diğer Cattleya dendrobium gibi çaprazlardan elde edilmiş hybridler varsa uygun olurlar.
Esasen terestrikler hariç (Ludisia, Cymbidium, Papioph. Orchis Oprhys gibi salepgiller) tüm ephiphitler için bu tarz bir çalışma yapmak mümkün. Tek zorluğu ev şartlarında gündelik püskürtme ve sulama olacaktır. Diğer yönden pencerenin iç pervazından aşağıya peşi sıra bu kabuğa bağlı orkideleri de asmak yerden tasaruf da demek olur.

Başarılı çalışmalarınızı hevesle takip etmek ümidi ile.

Ent
08-01-2009, 22:04
Evet bahsetmiştim ama Quercus suber yani Mantar meşesini kastetmiştim. :)
Bildiğiniz gibi çevremizde yetişen diğer meşelerden çok farklı bir kabuğu var.
Ülkemizde bulmak veya satın almak çok zor imkanınız varsa yurtdışından getirtebilirsiniz. 15 X 30 cm bir parça 50TL gibi bir fiyata mal olabileceğini de hesaplayın... maalesef... :(

Evet hocam rastladım satışına internette ama posta ile beraber biraz gereksiz fiyatlara ulaşıyor. Özellikle deneysel çalışmalar aşamasında.
(dip not: Benzer şekilde tik ya da sedir ağacından, asılarak kullanılan saksılara da rastlayamadım yurtiçi sitelerde. Yurtdışından getirtmek ise yine posta masrafı yüzünden maliyeti artırıyor.)

Mango da bu bağlamda uygundur. Köklerin tutunabilme konusunda ise, eminim siz de umuyorum ki bu deneyimi yapmışsınızdır, yani düz plastik bir saksıdan saksı harcı değişimi esnasında düz plastiğe dahi nasıl adapte olup yapıştıklarını, görmüşsünüzdür.

Evet bazı kaynaklardan resimli açıklamalar okudum. Misina ya da benzeri iplerle kütüğe tutturulanlarda bir süre sonra kökler vasıtasıyla tutunma olacağından misinaya gerek kalmayacağı söyleniyor. Kök sarılımı için sadece orkidenin konulduğu tarafa değil, arkaya doğru dönecek şekilde sphagnum sarılması tavsiye edilmiş. Kökler bu yolu takip ederek kütüğe daha hızlı ve kolay sarılıyormuş.
Mango kütüğün uygun olmasına sevindim. Gördüğüm kadarıyla akvaryumculardan sürekli temin edilebilen uygun fiyatlı bir materyal. Arkadaşımın akvaryumunda bendeki parçanın diğer yarısı var ve yıllardır çürümeden suyun içinde durduğunu söyledi.

Bir diğer kitaplarda veya internet kaynaklarında geçen kabuk türü asma kütüğüdür.
Sanırım Sn. ephesos'un Vanda resmindeki de asma kütüğü.

Bu tarz ephiphit bir çalışma düşünüyor iseniz bunu da unutmayın ki sphagnum bile olsa özelikle yazın sıcak günlerinde her gün sabahın erken saatlerinde su püskürtülmesi gerekir. Aynen substratsız yetişen Vanda'lar misali. Ve Yazın 3-4 günde bir kışın ise bu kütüğü suya daldırmanız da gerekecektir....

Tek zorluğu ev şartlarında gündelik püskürtme ve sulama olacaktır.

Evet hocam en zor kısmı bu sanırım. Neyse ki (!) benim tatillerim 1 haftadan uzun olmaz pek. Ayrıca halihazırda elimde bulunan basit bir buhar makinesi ve zaman ayarlı priz desteği ile bu iş kotarılabilir diye umut ediyorum. Bir de okuduğum kadarıyla kökler kütüğü sarana kadar daha çok nem gerekiyor, ancak yeterince gelişim olduktan sonra bitkinin toleransı da artıyormuş; siz daha iyi bilirsiniz.

En kolayından Dendrobium veya Epidendrum denemenizi tavsiye edeceğim.

Rhynchostylis, bildiğiniz gibi Vanda benzeri bir orkide olduğundan en ideali asılı olarak kökleri havada ya da ikinci tercih olarak çabuk kuruyan gevşek ve havadar bir harçta sık sulanarak yetiştirilmesi. Yani madem bu orkidede sık sulama ve nemlendirme eforum olacak, kütük üzerine koyup bu eforu orada gösterirsem bir taşla iki kuş vurmuş olur muyum düşüncesiyle onun üzerinde duruyorum. Epidendrum yok elimde maalesef. Dendrobium ise bir tane var ama bir rizomda iki daldan açmaya yüz tutmuş tomurcuklarla dolu. Kendileri rahatsız edilmeye gelemezler yani şu an. ;)

Diğer yönden pencerenin iç pervazından aşağıya peşi sıra bu kabuğa bağlı orkideleri de asmak yerden tasaruf da demek olur.

Bu potansiyeli ben de farkettim. Gerçi kapalı balkona bir dizi raf koymuştum zaten, kat kat yerleştirebilme olanağı yaratabilmek için ama tavana asmak imkanları daha da artırıyor. :D

Başarılı çalışmalarınızı hevesle takip etmek ümidi ile.

Sağolun Sn. praecox, fikri hayata geçirip en kısa zamanda gelişmeleri paylaşmak isterim ben de.

Ent
31-01-2009, 23:44
Böyle bir deneme yaptım şimdilik. Bitki çok küçük olduğundan içinde bulunduğu harçla beraber biraz sphagnumun üstüne yerleştirdim. Naylon çorapla etraflıca sardım. Aslında köklerin ağaca daha hızlı tutunması için harcı temizlese miydim diye de düşündüm ama böyle olunca kuruma süresi daha uzun olabilecek gibi görünüyor. Harç da zaten gevşek ve çok ıslak kalmayan bir harç. 2-3 günde bir kütüğe ve harca etraflıca su püskürterek suluyorum.

Bu daha önce bahsettiğim Rhynchostylis cinsi bir orkide ve Vanda'ya nazaran kökler daha az hassas görünüyor. Belki bir tane de tamamen substratsız olarak Vanda ile deneme yaparım.

eylems
31-01-2009, 23:59
Ben de internetten alıntıladığım 5 örnek göstermek istiyorum.

61001
61002
61004
61005

Sophronitis cernnua türü siparişim geldiğinde ise aşağıdaki gibi deneme yapmayı düşünüyorum.

61003

Oğuzhan
01-02-2009, 00:32
Tablo gibi çok güzeller...

Ent
14-02-2009, 14:45
Bir deneme de Dendrobium ile... Çiçekleri geçen orkidemde bugün uygulama fırsatı buldum. Uzaktan bakınca palmiyeleri andırdı bana.

n-k-h
14-02-2009, 15:46
Bravo çok güzel bir uygulama:)

orhankemal
19-02-2009, 23:47
Evde sulama için bir öneri... Bonsai bölümüne de fotoğrafını koymuştum. Maliyeti 15-20 TL ve etrafı ıslatmadan 9-72 dakikada bir, 2-3 gün boyunca pulvarizasyon yapabiliyor.
http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=62256&d=1234225432
http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=62257&d=1234225432

orhankemal
19-02-2009, 23:54
Orkideler için bonsaiden de iyi sonuç verebilir diye düşünüyorum.

phal
21-04-2009, 00:00
Ben de ağaç üzerinde orkide heveslilerindenim ama henüz uygulama fırsatım olmadı.Geçen hafta Almanya'da bir botanik bahçesine gittim ve gördüğüm ağaç üzerinde orkide ve guzmanya örneklerine hayran kaldım.Ben de bu iş hakkında hiç okumamama rağmen mango köküne spagnum yosunu ile sarma hayalleri kuruyordum:) Orada dikkatimi çeken ilk şey bu uygulamaların hep kapalı sıcak ve oldukça nemli mekanlarda yapılmasıydı,öyle ki içeride terden yapış yapış oluyorsunuz.Phal.ler küçük kapalı camekanlar içinde kütüklere asılı iken en beğendiğim örnek normal sera ortamında cinsini bilmediğim canlı bir ağaç üzerinde bolca çiçeklenmiş bir cattleya idi,bitki kütüğe kökleriyle tutunmuş ve en ufak bir harç ya da yosun yok,tabi ki ağaç gövdesi ıslaktı;işte bu da işin en zor kısmı.Sürekli nemli tutulacak.Bunca paylaşımdan sonra iki sorum olacak;
1.Avrupa'nın her yerinde tüm bahçelerde dağda bayırda ağaçlar ve toprak üzerinde bolca yetişen yosun spagnum mudur?Ki ithal orkidelerde gördüklerimin aynısı gibi geldi bana.Değilse İstanbul'da nerede bulunur,satılır?
2.Soğuk buhar makineleri nereden temin ediliyor?
Hepinize saygılar...

praecox
21-04-2009, 08:48
...
1.Avrupa'nın her yerinde tüm bahçelerde dağda bayırda ağaçlar ve toprak üzerinde bolca yetişen yosun spagnum mudur?Ki ithal orkidelerde gördüklerimin aynısı gibi geldi bana.Değilse İstanbul'da nerede bulunur,satılır?

Sphagnum artık avrupanın da her yerinde bulunmaz oldu. yüksek yaylaların çanak bölgelerine dolan yağmur suyu ile beslenen bataklıklarda veya kuzey avrupada kurutulmamış bataklıklarda yetişmekte.
Doğadan toplanması yasaktır!
Almanyada ciddi cezalar uygulanmaktadır.
Bu bağlamda İstanbulda belli bir yerde var ise de o bölge koruma altında olup girilmesi bir şeyler toplanması yasaktır!
Teminini yurt dışından bunu özel olarak yetiştiren ve satanlardan temin edilebilmekte. bir miktar canlı yosunu kendiniz de evde yetiştirmeniz en uygunudur.

2.Soğuk buhar makineleri nereden temin ediliyor?

Yapı marketlerde çok ucuza oda nemlendiricisi olarak da satılmakta, ancak son yıllarda bu ultrasonique nemlendiricilerin insana zararları tartışılırken ben bitkilerimin de bu makine çalıştığında strese girdiklerini gördüm ve bir ay kadar öncsinden tüm ultrason nemlendiricilierimi durdurdum.

oppss!
23-04-2009, 09:27
Arkadaşlar size bir sorum olacaktı...
Her sene budanan kivi dallarının yaklaşık kuruduktan sonra 4-5 yıl gibi kapalı alanda çürümeden durduğunu gözlemledim. Kivi odunu suya ve neme çok dayanıklı gerçekten... Orta boy bir paludaryumda böyle bir uygulama yapılabilir mi?

İyi günler...

Ent
19-07-2009, 22:56
Bir deneme de Dendrobium ile... Çiçekleri geçen orkidemde bugün uygulama fırsatı buldum. Uzaktan bakınca palmiyeleri andırdı bana.

İlk etapta köklerde biraz bozulma yaşamıştım ama ısrarcı davranıp adaptasyon becerisine güvendim. Şu anki hali gayet tatmin edici. Çiçeklenme ve yeni dal bir arada. Sadece köklerin ağacı sarmasında eksiklik var sanki ama zamanla o da daha iyi olabilir.

berduray
19-07-2009, 23:06
Emeklerinize sağlık, harika görünüyor.

praecox
19-07-2009, 23:36
Sayın Ent,

çok başarılı bir çalışma olmuş. Kökler adaptasyon veya asimilasyon yetenekleri ile sizi inandırmamış gibi görünseler de çiçekler bunun tersinin bir ıspatı.

Bizlere sulama ve gübrelem hakkında da deneyimlerinizi paylaşırsanız sevinirdik.

Ent
20-07-2009, 13:17
Siz de çok iyi biliyorsunuz, koşulları detaylı anlatınca sanki zor bir bitkiymiş gibi geliyor kulağa oysa iş uygulamaya gelince korkulacak, zor gelecek herhangi birşey yok. Ben de çok matah bir yöntem uygulamıyorum ama maruz bıraktığım koşullar güzel sonuç vermiş madem, onları etraflıca anlatayım. Yine de her evin, her yönün, her pencerenin, her sıcaklığın vs. farklı formüller getirebileceğini not ederek.

Gönderdiğim resimleri şu anki evimde çektim ancak bu çiçek dalının ve yeni rizomun oluşması eski evimde meydana geldi. Ordaki koşulları anlatayım.

Aşağı yukarı doğuya bakan ama önünde binalar olduğu için direkt güneş almayan, ancak öğlene kadar yeterince ışık alan kapalı bir balkonda bakıyordum. Cam kenarında bir rafta duruyordu. Bu balkon odadan çaldığı bir miktar ısıya rağmen kışın geceleri epey serin olabiliyordu. 11-12 derece belki. Gündüzleri de arada bir çalışan, hava üflemeli küçücük bir ısıtıcı desteğine rağmen evin içine göre yine daha serindi. Ama herhalde kış öncesinde de aynı yerde olduğunda havalar yavaş yavaş soğurken bitki de oraya uyum sağladı.

Kışın ortalama 3 günde bir (sphagnumun kurumasına göre) sabahleyin tüm kütüğü ve kökleri tamamen ıslatacak şekilde su spreyliyordum. Haftada bir de dengeli besinli su ile yapraklara ve köklere yine sprey. Baharda sphagnumun ve köklerin kuruma hızı rahatsız etti ve altına bir miktar sphagnum serdiğim plastik bir kabın içine oturttum. Spreylenen su dipteki sphagnumca da biraz emiliyor ve ortam daha nemli kalıyordu. Yine de yaza doğru nerdeyse her sabah spreylemeye başladım. Bir iki kez kütüğü su dolu kaba soktuğum da oldu ama o kadar az sayıda ki, sonuca etkisi belki hiç olmayabilir. Bu arada besin ise haftada 1 olarak aynı şekilde kaldı. Yalnız rizom çıkmaya başlayınca arada dengeli besinin yerine azot ağırlıklı besini de kullanır oldum. Ancak çiçek oluşumu da eşzamanlı meydana geldiğinden dengeli besin yine de en iyi çözüm gibi.

Yazın tatil olayı biraz dert yalnız. 2-3 günden fazla susuz kalması problem olacağından komşu/arkadaş desteği almak gerekiyor. Forumda okuduğum bir başlık vardı sulama sistemi kurmakla ilgili. Oradan esinlenerek hayatı biraz kolaylaştırmak için bir düzenek yapma düşüncem var ancak henüz el atamadım.

Ent
20-07-2009, 13:22
Bu arada çok teşekkür ederim beğeniniz için Sn. berduray, Sn. praecox.

ataman
21-11-2009, 17:28
Uzun zamandır bir deneme yapmayı istiyordum ama ancak birkaç gün önce zaman ayırabildim. Önümüzdeki günlerde birkaç deneme daha yapmayı planlıyorum.

Adalet Yağcı
21-11-2009, 18:18
Çok beğendim, güzel bir uygulama olmuş, ben de denemek isterim.
Kütüğün içini biraz oyup içini yosunla doldurmak nasıl olurdu?

ataman
21-11-2009, 20:38
Çok beğendim, güzel bir uygulama olmuş, ben de denemek isterim.
Kütüğün içini biraz oyup içini yosunla doldurmak nasıl olurdu?

Sayın Adalet Hanım,

Bitkinin kökleriyle ağaç kabuğu arasında kalacak şekilde ve bazı köklerin üzerini örtecek şekilde yosun kullandım. Bitkiyi bağladığım malzeme ağaç kütüğü değil, kalınlığı yaklaşık 2-5 cm arasında değişen mantar meşesi kabuğu, bu nedenle içini ayrıca oymak gibi bir seçeneğim yoktu. Bitkiyi ve yosunları kabuğa ince misina ile tutturdum. Bir müddet sonra biktinin kökleriyle kabuğa kendiliğinden tutunmasını bekliyorum. İnce bir tabaka yosun dışında nem tutabilecek bir harç olmadığı için normalden daha sık sulanması gerekiyor.

Oğuzhan
23-11-2009, 12:25
Güzel bir çalışma.Gelişmeleri bekliyoruz.

Adalet Yağcı
23-11-2009, 20:06
Sayın Ataman, bundan sonraki gelişmeleri paylaşırsanız seviniriz.
Benim phallerim oldukça büyük bu uygulama için, ya minik bir phall bulmam ve ya bir keiki beklemem gerekecek.
Eğer yerini severse bitkinizin görünümü muhteşem olacak.

Samsunlu55
23-11-2009, 23:03
Bazı bitkiler diğer bazı bitkileri sadece konak olarak kullanırlar ve onlara zarar vermeden konum ve destek sağlamak için üzerlerinde büyür ve gelişirler. Toprakta kök yapmazlar. Böyle hayatını devam ettiren bitkilere "epifit" adı verilir. Çok gelişmiş köklere sahip değildirler, kökler sadece bulundukları ortamda tutunmalarını sağlar. Bu bitkiler köklerinde klorofil taşıyan hava kökleri vardır ve bu hava kökleri asimilasyona yardım eder.

Epifitik bitkiler, enerji için fotosentezi kullanır ve havadan veya konaklarının yüzeyinde nemi elde ederler.

Bazı liken türleri, salepgiller (Orchidaceae) familyasının bazı üyeleri bu tip bitkilere örnek olarak verilebilir.

İncirde epifit bir ağaçtır, başka bitkiler üzerinde yaşıyabilir...

emred
02-02-2011, 20:09
ben orkide arıyorm bana orkide satmak isteyen olursa ucuza bana özelden mesaj atsın

mtolgakeser
05-06-2011, 18:18
Buda benim uygulamam...üzerinde yaklaşık 5 çeşit orkide mevcut...

fkopar
24-10-2011, 15:05
Sphagnum yosunu yerine çam ağaçlarının diplerindeki yeşil yosunlardan kullansak işe yarar mı acaba? böyle bir şey denemeyi düşünüyorum ben.

emily14
25-10-2011, 20:38
ben de paylaşmak isterim, bu konu basligini yeni gordum,
daha once baska bir konu altina eklemistim, umarim buraya eklemeyi becerebilirim

beceremedim ordan silip tekrar deneyecegim

fkopar
26-10-2011, 10:39
ben de paylaşmak isterim, bu konu basligini yeni gordum,
daha once baska bir konu altina eklemistim, umarim buraya eklemeyi becerebilirim

beceremedim ordan silip tekrar deneyecegim

normal yosun ile mi denediniz hocam?

emily14
13-01-2012, 22:32
normal yosun ile mi denediniz hocam?

Selamlar,

Kusura bakmayın siteyi ve yazışmaları kullanmayı daha yeni yeni öğrenebildim.
Benin denemelerimin tamamı direk ağaç kovukları ve kütükler üzerine. Bunların hepsi kendi yaptığım bir ahşap kutu içinde. Dibi taşlarla dolu ve kütükler taşların üstünde. Taşlar hizasında sürekli su bulunduruyorum. Ayrıca köklere hemen her gün su fıs fıslıyorum. Yazın hem kök hem yapraklara. Kışın sadece köklere ama daha seyrek. Bu arada kütüklerin üzerinde yosunlar büyüyor :)

Bu mesajda http://www.agaclar.net/forum/892182-post2065.htm
ve o kadar bakmama rağmen nereye koyduğumu bulamadığım bir kaç fotoğrafım var :)

Ama aradan oldukça zaman geçti. Şimdi benimkiler uykuda. Havalar biraz ısınıca kıprdanmaya başlarlar. O zaman yeni fotolarını ekleyeceğim.

Manolya_
18-01-2012, 01:05
Buda benim uygulamam...üzerinde yaklaşık 5 çeşit orkide mevcut...
Merhaba,

Sitemize hoş geldiniz sayın mtolgakeser,
Forumdaki yazınızı yeni farkettim malum ''agaçlar net'' dipsiz bir derya ve bilgi bankası olan oldukça da farklı konular içeren bir platform.
Her mesajı anında görebilmek zor bir durum.
Ağaç gövdesine uyguladıgınız orkide, çok değişik ve güzel bir görsellik.
Sizi kutlarım. Muhteşem görünüyor. Ellerinize sağlık.
Rica etsem uygulama ve bakımı konusunda detayları bizlerle paylaşırmısınız:confused:
Şimdiden teşekkür eder, bitki/çiçeklerinizin devamını bekleriz.
Saygılarla...
Asu

canannuman
28-02-2012, 11:04
Çok şık çok güzel bir sunum olmuş ayrıcada. Bitkilerin kendi habitatlarına uygun halde sunumunu çok beğeniyorum. Plastik saksılardan kat ve kat şık ve doğayla özdeşler.
Acaba canlı bir ağacta orkide yaşatılabilinirmi?

mevlana
06-07-2012, 14:14
Butun orkide severlere selamlar,
Yaklasik bir aydir forumdaki orkide hakkindaki butun yazilari okuyorum ve kisitli bilgimle agcta orkide yetismei denedim.4 gundur her sabah spreyle suluyorum.Yanlis birsey yapmak istemiyorum.Orkidemin resimlerini paylasmaya calisacagim.Bu ilk denemem olacak umarim basarili olurum.Degerli onerileriniz icin simdiden tesekkur ederim.

angaje
05-08-2012, 03:11
Sizler yokmusunuz :D Beni acayip heveslendirdiniz Bu başlık altında okuduklarımdan ve gördüklerimden sonra bu tatil günümde Ormana koştum desem yalan olmaz. İlk işim Meşe ağacı veya kuru Üzüm kütüğü bulmaktı ikisinide buldum. Kaya üzerindeki Standart yosunlarda denk geldi, Cinsini bilmediğim bir ağaç'da sarkmış yapraksız sarmaşıklar vardı onuda alayım dekor amaçlı dedim hıım bide 6,7 adet delikli kaya parçası ;)
Evime geldim mevcut olan bir plastik kovamız vardı Üzüm kütüğünü içine koydum pek şık durmadı, bende elimdeki Meşe dalını kullandım. Etrafını kaya parçaları ile sıkıştırmadan Meşe dalının dibine yapraksız sarmaşık dalınıda koydum işlem tamamdı Meşe dalında Y şeklinde bi çatal vardı sarmaşık olan dalı Meşeye sararak Y şeklindeki çatalın etrafında biraz gevşek şekilde kuş yuvası biciminde sarma işlemini gerçekleştirdim, geri kalan sarmaşık dalını yukarıya doğru sararak çıktım. Meşe dalının sonunda sarmaşıgı misina ile sabitledim ve az uzun kalan uçlarını özgür bıraktım. Elimdeki yosunlardan az bi parça o yuvanın dip kısmına koydum üstüne Orkidemin saksısındaki Ağaç kabuklarından, bir çay bardağı kadar yerleştirdim Orkidemin köklerinden zayıf olanları temizledim ve o kuş yuvası şeklindeki yere nazikçe kökllerine yön vererek yerleştirdim. Elimdeki yosunlar ile etrafını kapladım ve misina ile yosunların üzerinden sararak işlemi kendimce hata ve eksikleriyle tamamladım. Mutluluk veren bir oh be çektim:D
Elimde kalan kaya yosunlarını atmamak için Meşe dalını kovaya sabitlemekte kullandığım kaya parçalarının üzerine yer yer yerleştirdim vee Çiçek sulama tabancam ile Orkidemi,yosunları ve Meşe dalını bir güzel nemlendirdim
Malzeme olarak çok Amatörce bi çalışma olsa'da sizlerin buradaki paylaşımlarınızın hevesinden çıkan sonuç bu. Herbirinize Teşekkür ederim.

Türkan
05-08-2012, 10:02
ya hepsi cok guzelde ben birsey anlamadim.orkideler topraksiz yasaya bilirmi.su vermiyormusunuz?

nrkrkmz
05-08-2012, 12:23
Evet topraksız ortamda yaşarlar.
Orkidelerin bir kısmı epifit bitkidir.(Başka bir bitkiye tutunmuş, fakat asalak olmadan yaşayan)
Onun için epifit orkideler ağaç kabuğu, hindistan cevizi kabuğu gibi harçlar içine torf ilave edilmeden ekilir.

nrkrkmz
05-08-2012, 12:33
323466

Geçtiğimiz yaz ağaç kabuğuna monte edilmiş Cattleyalardan bir tanesi.
Bu senede açmak üzere yeni zarf vermiş ve çiçeklenmeye hazır.

praecox
05-08-2012, 20:07
ya hepsi cok guzelde ben birsey anlamadim.orkideler topraksiz yasaya bilirmi.su vermiyormusunuz?

Türkan hanım,

bunu yazabiliyorsanız orkideler hakkında hiç bir şey okumamışsınız demektir.
İlgi konunuz Okideler ise bu öncelikli konular hakkında bilgi edinin. sora yazın ...

SAGEN
06-08-2012, 07:40
Sizler yokmusunuz :D Beni acayip heveslendirdiniz Bu başlık altında okuduklarımdan ve gördüklerimden sonra bu tatil günümde Ormana koştum desem yalan olmaz. İlk işim Meşe ağacı veya kuru Üzüm kütüğü bulmaktı ikisinide buldum. Kaya üzerindeki Standart yosunlarda denk geldi, Cinsini bilmediğim bir ağaç'da sarkmış yapraksız sarmaşıklar vardı onuda alayım dekor amaçlı dedim hıım bide 6,7 adet delikli kaya parçası ;)
Evime geldim mevcut olan bir plastik kovamız vardı Üzüm kütüğünü içine koydum pek şık durmadı, bende elimdeki Meşe dalını kullandım. Etrafını kaya parçaları ile sıkıştırmadan Meşe dalının dibine yapraksız sarmaşık dalınıda koydum işlem tamamdı Meşe dalında Y şeklinde bi çatal vardı sarmaşık olan dalı Meşeye sararak Y şeklindeki çatalın etrafında biraz gevşek şekilde kuş yuvası biciminde sarma işlemini gerçekleştirdim, geri kalan sarmaşık dalını yukarıya doğru sararak çıktım. Meşe dalının sonunda sarmaşıgı misina ile sabitledim ve az uzun kalan uçlarını özgür bıraktım. Elimdeki yosunlardan az bi parça o yuvanın dip kısmına koydum üstüne Orkidemin saksısındaki Ağaç kabuklarından, bir çay bardağı kadar yerleştirdim Orkidemin köklerinden zayıf olanları temizledim ve o kuş yuvası şeklindeki yere nazikçe kökllerine yön vererek yerleştirdim. Elimdeki yosunlar ile etrafını kapladım ve misina ile yosunların üzerinden sararak işlemi kendimce hata ve eksikleriyle tamamladım. Mutluluk veren bir oh be çektim:D
Elimde kalan kaya yosunlarını atmamak için Meşe dalını kovaya sabitlemekte kullandığım kaya parçalarının üzerine yer yer yerleştirdim vee Çiçek sulama tabancam ile Orkidemi,yosunları ve Meşe dalını bir güzel nemlendirdim
Malzeme olarak çok Amatörce bi çalışma olsa'da sizlerin buradaki paylaşımlarınızın hevesinden çıkan sonuç bu. Herbirinize Teşekkür ederim.

Başlangıç olarak iyi bir çalışma olmuş ellerinize emeğinize sağlık.

SAGEN
06-08-2012, 07:42
Çok şık çok güzel bir sunum olmuş ayrıcada. Bitkilerin kendi habitatlarına uygun halde sunumunu çok beğeniyorum. Plastik saksılardan kat ve kat şık ve doğayla özdeşler.
Acaba canlı bir ağacta orkide yaşatılabilinirmi?

Sayın CANANNUMAN;

Orkideler doğal ortamlarında zaten canlı ağaçlar üzerinde yaşayan epifit bitkilerdir.

Saygılarımla.

angaje
06-08-2012, 18:53
Başlangıç olarak iyi bir çalışma olmuş ellerinize emeğinize sağlık.

Teşekkürler SAGEN

fzthalil
06-08-2012, 21:51
Sayın CANANNUMAN;

Orkideler doğal ortamlarında zaten canlı ağaçlar üzerinde yaşayan epifit bitkilerdir.

Saygılarımla.

Sayın Sagen,
Teresterik olanları da vardır. örneğin cymbidium:)

SAGEN
07-08-2012, 10:32
Sayın Sagen,
Teresterik olanları da vardır. örneğin cymbidium:)

Sayın FZTHALİL;
Dediğinize katılıyorum. Benimki sadece genel manada bir açıklamaydı. Yinede bilgi için teşekkür ederim.:p

Saygılarımla.

kdr1965
07-08-2012, 17:21
Sayın praecox bilgileriniz paylaştığınız için teşekkürler.Sizin sayenizde Mersin yaylalarında orkide aramaya başlayacağım yakında)))).Sizden ricam şu Sphagnum yosununu evde çoğaltmamız mümkünmü daha önce balık tutmaya giden arkadaşlar bir kaç bataklıktan bahsetmişti emekli olunca zamanım bol belki kültüre alır forumdaki tüm arkadaşlara ve özellikle orkide severlere katkım olur.

Türkan
07-08-2012, 17:32
cok merak ettim sulama nasil yapiliyo

tarumok
07-08-2012, 18:30
cok merak ettim sulama nasil yapiliyo

Forumu okursanız merakınızı gidereceğinizden şüpheniz olmasın.

praecox
07-08-2012, 21:08
Forumu okursanız merakınızı gidereceğinizden şüpheniz olmasın.

Çoğrafya derslerinde monsoun yağmurlarını duymuşmuydunuz? Ya da amazon ormanlarının yağmur ormanı kavramı size bir fikir verir mi?

gündelik yağmur yağışaları sonarsı güneş sıcaklık...
bu epiphitlerin yaşam şartları bunlar. bir de asıl terrestik olan sınıfın saleplerin olduğunu.... salpelerin yunancadan adını orchis orchi idea dan türetme olduğunu içtiğiniz salebin türkiyeye has 150 endemik ve hatta genelinde 500 türün can çekişerek yaşamını sürdürdüğünü de sanırım okumamışsızınz...
sanrım asıl sorın ağaçtaki epiphit türler...

tarumok
07-08-2012, 21:43
Çoğrafya derslerinde monsoun yağmurlarını duymuşmuydunuz? Ya da amazon ormanlarının yağmur ormanı kavramı size bir fikir verir mi?

gündelik yağmur yağışaları sonarsı güneş sıcaklık...
bu epiphitlerin yaşam şartları bunlar. bir de asıl terrestik olan sınıfın saleplerin olduğunu.... salpelerin yunancadan adını orchis orchi idea dan türetme olduğunu içtiğiniz salebin türkiyeye has 150 endemik ve hatta genelinde 500 türün can çekişerek yaşamını sürdürdüğünü de sanırım okumamışsızınz...
sanrım asıl sorın ağaçtaki epiphit türler...

Hocam,cevap banamıydı?Ben biliyorum bunları.Ama okuyanlar bilgilensinler.

angaje
12-08-2012, 13:54
Benim ağaç üzerine Orkide uygulamamdan sonra, uygulamayı görenlerden büyük bir ilgi ve düzenleme konusunda siparişler alır oldum :D Bu haftada bir abime yine Meşe ağacı üzerine, daha deneyimli biri olarak bana göre bu defa daha şık uygulama gerçekleştirdim..

Phin
02-11-2012, 12:41
Cennet gibiydi. Herhalde bir saatten uzun kalmışımdır orada. Zaten fotoğraf makinası ancak ısındı. Fotoğraf çekmeye pek uygun bir ortam değildi, daha çok fikir vermesini umarak bunları çektim.

Phin
02-11-2012, 12:44
Orkidelerin çoğu ağaç gövdelere tutturulmuştu. Sıcaklık 24 C civarında ve zaman zaman su püskürtülüyordu. ayrıca küçük havuzlar da vardı.

Phin
02-11-2012, 12:46
devamı

Phin
02-11-2012, 12:49
son bölüm

SAGEN
08-11-2012, 07:05
son bölüm

Sayın PHİN;
Benimde forumda aşağıda linkini verdiğim bölümde (Terrariumda Orkide Çalışması başlığında) ağaç üzerinde orkidelerle ilgili çalışmalarım var. İncelerseniz orada görmüş olduğunuz ve dikkatinizi çeken kısımlarla ilgili bilgi mahiyetinde faydalanmak isterim.

http://www.agaclar.net/forum/orkide/28889.htm

SAGEN
08-11-2012, 07:11
Cennet gibiydi. Herhalde bir saatten uzun kalmışımdır orada. Zaten fotoğraf makinası ancak ısındı. Fotoğraf çekmeye pek uygun bir ortam değildi, daha çok fikir vermesini umarak bunları çektim.

Görseller gerçekten çok güzel. Bir şey dikkatimi çekti. Kökler hepsinde yeşil mi? Bu kadar canlı mı?
Birde ikinci bir husus sıcaklığın 24 C° olduğunu yazmıştınız (olması gerekende bu zaten :D). Gece sıcaklığı konusunda (13 C° 14 C° olması gerekir) bilgi edinebildinizmi? Zira gece gündüz yaklaşık 10 C° gibi farklılıklar gerekiyor çiçek sapı ve çiçeklenme için.

SAGEN
08-11-2012, 07:22
Benim ağaç üzerine Orkide uygulamamdan sonra, uygulamayı görenlerden büyük bir ilgi ve düzenleme konusunda siparişler alır oldum :D Bu haftada bir abime yine Meşe ağacı üzerine, daha deneyimli biri olarak bana göre bu defa daha şık uygulama gerçekleştirdim..

Sayın ANGAJE;

Benimde bu konuda çalışmalarım var uzun zamandır. Başkalarınıda bu yolda görmek beni sevindiriyor. Nacizane fikrimi söylemek isterim.
Resimlerden tam belli olmamakla beraber, orkidenizi sardığınız yosunu bir parça azaltmanızı ve yapraklara olan temasınızı kesmenizi öneririm. Zira gelecek zaman içerisinde yaprakların sürekli ıslak kalması sebebi ile yapraklarınızda kararmalar ve çürümeler başlaması kaçınılmaz olacaktır.
Birde nem sorunu var tabi orkideler için kaçınılmaz ve olmazsa olmazlardan olan. Sadece gün içerisinde bir kaç sefer pulvarize ederek (kaç sefer yaptığınızı bilemiyorum) gelişmesi ve beslenmesi için yeterli nemi sağlayamayacağınızı düşünüyorum.
Çalışmamla ilgili fikir olması açısından linki altta veriyorum.

SAYGILARIMLA.

SAGEN
08-11-2012, 07:37
Arkadaşlar bu konuda benimde çalışmalarım var biraz farklılıklarla. Meraklı olanların aşağıda verdiğim linki incelemelerini öneririm.

Phin
14-01-2013, 14:52
Sayın PHİN;
Benimde forumda aşağıda linkini verdiğim bölümde (Terrariumda Orkide Çalışması başlığında) ağaç üzerinde orkidelerle ilgili çalışmalarım var. İncelerseniz orada görmüş olduğunuz ve dikkatinizi çeken kısımlarla ilgili bilgi mahiyetinde faydalanmak isterim.

Çok üzgünüm mesajınızı yeni gördüm, nedense forum bana ne yaparsam yapayım bu bölümdeki yeni mesajları haber vermiyor. Ben maalesef orkide konusunda çok başarısızım, değil dalda, saksıda bile yaşatmayı başaramıyorum. :)
şöyle iki link buldum ama pek teknik bilgi içermiyorlar:

Orchideenhaus (http://www.botanischergarten.ch/web/boga/garten/schauhaeuserundvitrinen/orchideenhaus.html)

http://www.botanischergarten.ch/doc/Orchideenhaus.pdf

saydemir
21-01-2013, 15:28
Meşe kabuğu üzerine monte edilmiş tillandsia ve orkide. Kökleri sphagnum yosununa sarılı. Günlük fısfıslama ve 2-3 günde bir suda bekleterek suluyorum. Kapalı balkonda tutuyorum. 1 aydır bu şekilde. Tillandsia ionanthanın üzerinde 2 yavru var, bulbosa yeni yapraklar çıkarıyor. Orkide de yeni bir yaprak geliştiriyor.

Orkun Kırcı
21-01-2013, 16:00
Neden meşe kabuğu diğerlerine göre daha mı uygun?

praecox
21-01-2013, 16:04
Neden meşe kabuğu diğerlerine göre daha mı uygun?

Sayın saydemir'in kastetiği mantar meşesinin kabuğu.

Çürümesi en yavaş olan organik materyallerimizden biri olduğu için... Uygun

Uygun olmıyan şeyler
1.- Fiyatı
2.- Elde edilmesi bulunabilirliği.

SAGEN
21-01-2013, 22:16
Meşe kabuğu üzerine monte edilmiş tillandsia ve orkide. Kökleri sphagnum yosununa sarılı. Günlük fısfıslama ve 2-3 günde bir suda bekleterek suluyorum. Kapalı balkonda tutuyorum. 1 aydır bu şekilde. Tillandsia ionanthanın üzerinde 2 yavru var, bulbosa yeni yapraklar çıkarıyor. Orkide de yeni bir yaprak geliştiriyor.

Sayın SAYDEMİR;

Güzel bir aranjman olmuş. Sizmi yaptınız, yoksa bu şekilde hazır mı aldınız? Tillandsia ionantha ve bulbosa'yı nereden temin ettiğinizi öğrenebilirmiyim. Benimdee almayı düşündüğüm türler içerisindeler. Özellikle bulbosa... Birde fiyatları nedir acaba.

SAYGILARIMLA.

tarumok
21-01-2013, 22:30

Benim gönderdiğim kabuk değil mi bu?ortak siparişteki.Çok güzel olmuş.Bir de çiçek görürseniz çok daha hoş olur:)

praecox
21-01-2013, 23:08
Benim gönderdiğim kabuk değil mi bu?ortak siparişteki.Çok güzel olmuş.Bir de çiçek görürseniz çok daha hoş olur:)

Anlaşılan Quercus suber ticaretine de girmişsiniz.

tarumok
21-01-2013, 23:12
:)Hocam,ilk ortak siparişte vardı sayın saydemir.O zaman bunu sanırım ben göndermiştim.Yanılıyor da olabilirim.Merak etmeyin ticatere girme gibi bir niyetim yok.Olamaz da.

saydemir
22-01-2013, 16:16
Evet tarumok ilk orkide siparişinde almıştım, sizin gönderdiğiniz kabuk. Uzun zamandır kullanmayı düşünüyordum ama yeni fırsatım oldu. Bildiğiniz şişe mantarının hammaddesi. Çok hafif bir kabuk. Çürüyecek gibi görünmüyor çünkü suyu emmiyor. Fakat Türkiye de bulabilmek çok zor bende siparişle almıştım o yüzden. Kullanmak şartmıdır hep resimlerde gördüğüm bir malzeme merak edip aldım ama ****** şart değil.
İonantha 1-2 senedir bende bulbosa 3-4 ay oldu alalı. İonantha bir çiçek açtı ve şimdi yavru verdi 2 tane. Tillandsiaları etoburları aldığım yurtdışı sitelerinden alıyorum. Sagen özelden gönderebilirim aldığım site adresini isterseniz. Fiyatları çok fahiş değil ama kargo masrafı tabi biraz tuzlu olabiliyor.

Phin
23-01-2013, 09:40
Evet tarumok ilk orkide siparişinde almıştım, sizin gönderdiğiniz kabuk. Uzun zamandır kullanmayı düşünüyordum ama yeni fırsatım oldu. Bildiğiniz şişe mantarının hammaddesi. Çok hafif bir kabuk. Çürüyecek gibi görünmüyor çünkü suyu emmiyor. Fakat Türkiye de bulabilmek çok zor bende siparişle almıştım o yüzden. Kullanmak şartmıdır hep resimlerde gördüğüm bir malzeme merak edip aldım ama ****** şart değil.
İonantha 1-2 senedir bende bulbosa 3-4 ay oldu alalı. İonantha bir çiçek açtı ve şimdi yavru verdi 2 tane. Tillandsiaları etoburları aldığım yurtdışı sitelerinden alıyorum. Sagen özelden gönderebilirim aldığım site adresini isterseniz. Fiyatları çok fahiş değil ama kargo masrafı tabi biraz tuzlu olabiliyor.

adresi ben de alabilir miyim lütfen. daha önce ebayden almayı denedim ama ülkemize canlı bitki göndermek için özel sertifika gibi bir şey çıkarma maliyeti de eklediler, vazgeçtim.

Oyqu
21-07-2017, 15:05
İyi günler arkadaşlar, uzun süredir bu siteyi takip ederek bitkilerime bakıyorum ama yeni üye oldum. Sizlere sorum, orkidelerimi dekoratif olması için sepetlere yerleştirdim. Sizce bir zararı olur mu? Onları çok seviyorum

Aysekaratas
11-10-2017, 00:04
2008 yapmaya calışılan çalışmalardan acaba sonuc alinabildi mi merak ettim dogrusu 😊

majoufitzgeraz
17-11-2019, 08:46
merhaba,

Şanşsız orkidelerimi bir gün sağlıklı bir şekilde yetiştirmeyi başarırsam onları bir ağaç kütüğünde olacakları bir düzenleme yapmak istiyorum.

Bunun için internette bir düzenleme ararken genelde ağaç gövdesinde yaşayan orkidelerin resimlerini buldum.
Sizlerle de paylaşmak istedim...:)

bir alana sphagnum crossword solver (https://crosswordsolver.onl/) sip calculator (https://sipcalculator.org.in/) epfo (https://pfseva.in/epfo/) yosunu sarmak gerekir canlı veya kurutulmuş olabilir ancak torf uygulamalarından şimdil,ik kaçının.sonra yine bir miktar sphagnum ile bitkinin dibinden tekrar misinaya sarmak gerekir. Bu uygulama yazın her sabah kışın gün aşırı fısfılsmak gerektirebilir.
Kökler diğer resimlerde görülebileceği gibi ağaca sarılırcasına kısmen yapışarak gelişip harcın dışına çıkacaklarıdr. Bu orkidelerin en doğal halleridir.

nanemolla
27-01-2020, 17:38
702747
Evet sn üyeler.konuyu biraz hareketlendireyim istedim.Yine merakıma ve hevesime yenilip doğrumu yanlışmı yaptığımdan emin olamadığım bir deneye giriştim.
Şekilde görüldüğü gibi pehal. orkidelerimden gözden çıkarabildiğim iki büyük iki minyatür orkidemi yapay yosunlarla sıkı sıkıya sarılmış plastik boruya konumlandırdım.
Fileli bir malzemeyle içine biraz yosun ve çam kabuğu,ponza yerleştirdim.Bazı kökleri boruya sararak hafifçe bağladım.bol aydınlık yere yerleştirdim arada fısfıslıyorum biriktirdiğim yağmur suyuyla.Bu arada yapay yosunları sık sık fısfısla ıslatıyorum belki ortam nemine faydası olur diye.çok çabuk kuruyor .Bakalım gidişatı bende merakla bekliyorum.
Saksının dip kısmına toprak yerleştirip sukulentler diktim.Çok heyecanlıyım doğrusu çok merak ediyorum bakalım orkidelerim nasıl tepki verecekler.
Bu arada balkonda değil tül arkasında yaşıyorlar.resim daha net olsun diye iki dakika balkona çıkarıp sonra içeriye aldım.

nanemolla
10-02-2020, 22:24
Gelişmeleri burdan yazayım dedim.yukarda resimdeki düzenekte bulunan orkidelerim sık suladığımı düşünmeme rağmen taze yapraklarda hafif bi yumuşama oldu.Spagnum yosununa ihtiyacım olduğunu düşündüm.Ben yosunu temin edene kadar köklerdende sanırım ortama alışamayıp(ya da az neme)kurumalar oldu.Ama bir haftanın sonunda kök kurumalarına rağmen yapraktaki yumuşamalar düzelmeye başladı.Ve yeni kök gelişimleri başladı bazılarında.dünde yosunu temin edip ara ara yerleştirdim sadece.Enteresan kısmı aradaki minyatür orkidelerin daha dayanıklı çıkması oldu.Şimdi farklı ya da daha dekoratif duracak bir düzenek temin etmeye çalışıyorum.Bu defa kütük **** kalın ağaç dalı deneyeceğim inşallah.Önerilere açığım.Daha iyi bilenler yapmışsam yanlışlarımı söyleyebilirler bende düzeltmeye çalışırım.Şimdilik durum bu.Gelişmeleri buradan paylaşmaya devam edeceğim inşallah.

WindWild
11-02-2020, 07:14
703045
Maldivlerde çoğu ağaçta vardı. Oralarda nem çok olduğundan yaşayabiliyorlar sanırım.

nanemolla
11-02-2020, 20:30
703052

703053
Bunları bugün odun pazarından 10 tl ye aldım.Becerebilirsem yanlarını falan biraz yontmayı düşünüyorum.Birazda kurumalarını bekleyeceğim.Aslında en çok kafamı kurcalayan orkideleri konumlandırdıktan ve başka bitkilerlede süsledikten sonra bu aranjmanı evin neresinde yer bulacağım:(

nanemolla
20-02-2020, 21:24
703268
Kütük parçasının bir tanesini böyle aranjman yaptım.iki minyatür orkide bir sukulent.yağmur suyuyla gün içinde sprey şişesiyle suluyorum .Bakalım nasıl tepki verecekler.Orkideleri alıralmaz kökler güçlensin diye çiçek dallarını kesmiştim .

nanemolla
11-03-2020, 15:06
703930

703931
Plastik üzerine yaptığım orkide düzeneğini bozup orijinal kalın ağaç dalı bulup ona aktardım resimde görüldüğü üzere.sabit durabilmesi için alt tarafına beton döktüm becerebildiğim kadar.Zaten yeni kökler çıkarmaya başlamışlardı.Ağaca kökleri sarıldığı zaman bağcıklarıda kesip çıkaracağım.Yapraklar hala tam olarak kendine gelmedi kökler az olduğu için.Bakalım görelim beklemedeyim.:D

nanemolla
28-03-2020, 19:29
Bu iş gözümde zorlaşmaya başladı.yapraklar birininki dışında gayet sağlıklı ve hepsi kaç yerinden kök çıkarmaya başladı maşallah yukarıdaki resimdekiler.Yalnız gelip gidip spreyle sulama işini günde ikiye düşürdüm.Artık yorucu olmaya başladı.Aslında en çok yorucu olan kısmı spreyle her sulamada parkeye damlayan suları silmek ve damlama bitene kadar başında beklemek.Ve nasıldır bilmem sürekli yosun ve ağaç dalından küçücük parçaların dökülmesi .minik minik sürekli etrafı pis gibi.Ve ayrıca hepsi parke ve ahşap masa üzerinde durduğundan sürekli dikkat ve elde bir bezle geziyorum.Yani şöyle özgürce köklerinin dallara sarıldığını ve sağlıkla ışıldayıp çiçeklendiklerini görmenin bu kadar zahmetli olacağını bilsem yaparmıydım.. Evet yapardım(✷‿✷) inşallah biran önce görürüm.

nanemolla
31-03-2020, 21:37
Yine başka bir soru işaretiyle karşı karşıya kaldım.ben bu orkideleri kütük ve ağaç dalına yerleştirdim,hadi sulama ve nem ihtiyacınıda karşıladım diyelim besini nasıl vereceğim?
Şimdilik 300 ml lik suladığım sprey şişesine iki damla damlatıp onunla köklere verdim.ayda bir yapayım diyorum.Kalıntıları kalmasın diye diğer sulamalarda aşağı çok damlayacak şekilde suluyorum ama bu sorunumu çözermi yoksa yetersizmi kalır.Biraz araştırdım ama pek bişey bulamadım.İyisimi daha detaylı araştırayım.Yapraktan besleme işinide bir araştırayım.Bakalım gelişmeleri nasıl etkilenecek orkidelerimin bu ağaç ya da kütüklerin üzerinde.şimdilik gayet iyiyiz.Zaten kötüye gitme durumunda bu sevdadan vazgeçip saksıya döneriz canları sağ ve sağlıklı olsun yeterki.

nanemolla
01-05-2020, 11:41
707060

707061

Ağaç kütüğündeki orkidelerimin son durumlarını paylaşayım dedim.Hepsi ya yeni yaprak ya çiçek dalı oluşturdu.inşallah memnuniyetleri böyle devam eder.Bu arada eklemeler çıkartmalar yaptım dekoratiflik açısından.Bir tane büyük uyum sağlayamayan olmuştu onu çıkartıp saksıya aldım ve oda yeni yaprak veriyor şu an kurtardım inşallah.

nanemolla
01-05-2020, 11:46
Devamı..707062

707063

707064

707065

nanemolla
01-05-2020, 11:54
707068

Tam sığdıramadım ama bu da genel görüntümüz.Aslında bu resimdekinden çok daha şık ve dekoratif duruyor.misina iplikler de normalde görünmüyor çok yakına gelince farkediliyor.

nanemolla
21-06-2020, 09:00
710645

710646

Ağaç kütüğünde çiçek açan ilk orkidem:cool: darısı diğerlerine.gerçi onlarda boş durmuyor çok şükür bolca kök veriyorlar ve yaprak çalışmasındalar;)

nanemolla
03-07-2020, 11:09
711117
Buda son halimiz.bütün tomurcukları açtı.

tropikalist
04-05-2022, 16:57
sayın nanemolla ağaç üzerinde orkideleriniz hala duruyor mu yoksa başarısız olmuş mu sayılır bizi bilgilendirebilir misiniz lütfen :D