PDA

View Full Version : Domates Hastalık ve Zararlıları




Sayfalar : [1] 2 3 4 5 6

izzeterisen
08-05-2008, 17:27
Domateste görülen hastalık ve zararlıları ile ilgili olarak, çiftçi eğitimi amacıyla, çalışırken hazırladığım gösterileri, ilgilenenlere faydalı olabilmek amacıyla burada vermek istedim.
Yararlı olabilirse çok sevinirim.

Domateste Mantar Hastalıkları :
http://rapidshare.com/files/399038496/Domates_mantar_hastalae_klari.ppt.html

Domateste Bakteriyel Hastalıklar :
http://rapidshare.com/files/399035349/domates_bakteriyel_hastaliklari.ppt.html

Domateste virüs Hastalıkları :
http://rapidshare.com/files/399041199/domates_virus_hastaliklari.ppt.html



Domateste Zararlılar :
http://rapidshare.com/files/399044597/domates_zararlilari.ppt.html

Domateste Fizyolojik Hastalıklar :
http://rapidshare.com/files/399045979/domateste__fizyolojik_hastaliklar.ppt.html




MSaygin
08-05-2008, 21:24
Çok teşekkürler, çok detaylı bir çalışma olmuş, umarım ihtiyacımız olmaz :)

denizakvaryumu
09-05-2008, 08:11
Çok yararlı bir çalışma olmuş teşekkürler.

denizakvaryumu
09-05-2008, 08:13
Bu konu da domatesde dikkat edilmesi konulardan teşekkürler.
Özellikle balkoncuların göz atmasında fayda var.

Evaca
12-05-2008, 23:46
Çok yararlı bilgiler paylaşmışsınız, teşekkür ederim.

Karşılaşırsak sorunumuzun ne olduğunu bileceğiz sayenizde..

lizard
21-05-2008, 13:27
Merhaba;
Tohumdan yetiştirdiğim domateslerimin birinde beyaz çizgi halinde lekeye rastladım. Bunun benzeri etraftaki yabani otlarda da çokça görülüyor.

Ayrıca diğer domates fidelerimde de sarı sarı lekeler gördüm. Bunlar gözardı edilebilecek türden birşeyler mi?

Toprak olarak coco peat kullandım. Besin olarak 15-15-15 ufak toparlak gübre ve çok çok az azot gübresi verdim. Ayrıca leonardit uyguladım.

izzeterisen
21-05-2008, 14:25
Merhaba;
Tohumdan yetiştirdiğim domateslerimin birinde beyaz çizgi halinde lekeye rastladım. Bunun benzeri etraftaki yabani otlarda da çokça görülüyor.

Ayrıca diğer domates fidelerimde de sarı sarı lekeler gördüm. Bunlar gözardı edilebilecek türden birşeyler mi?

Toprak olarak coco peat kullandım. Besin olarak 15-15-15 ufak toparlak gübre ve çok çok az azot gübresi verdim. Ayrıca leonardit uyguladım.

Merhaba.
Bunlar sebzelerde zararlı olan Yaprak galeri sineklerinin (Liriomyza trifolii,Liriomyza huidobrensis,Phytomyza horticola) yaprakta beslenirken açtığı galeriler, hastalık değil. birkaç tane ise hiçbir şey yapmanıza gerek yok. Başka bir hastalık veya zararlı olduğu taktirde zehirli bir ilaç kullanmayın, doğada doğal düşmanları bulunmaktadır. Yani doğaya, dengeye bırakın her şeyi. Yine de sorun olursa görmek yararlı olur.
Açıkta yetiştiricilikte bu zararlı hiç bir zaman sorun olmaz, yani bitkiye bir zarar vermez, verir şöyle : zehirli ilaç kullanıp foğal düşmanlarını öldürdüğünüz zaman. Bahçemde salkım domatesler var, bu gün onlara yaprak galeri sinepği durumunu incelemek amacıyla baktım, normalde zararlı gözüyle bakmıyorum bu zararlıya. parazitlenme ile üst yapraklarda hiç sorun kalmamış.
Size bunu fotoğraflayıp göstermek istiyorum, ama yarın.
Galerilerin içerisinde sarı larvayı dikkatli bakarsanız görebilirsiniz. eğer az sayıda domatesiniz varsa geniş galerilerdeki larvaları bir toplu iğne ucu ile öldürebilirsiniz, eğer galeriler dar ve kısa ise sakın öldürmeyin, parazitler zararlı larvasını parazitlemiştir ve zararlı larvası artık beslenemiyordur. Burada pupa dönemine girecek ondan sonra da ergini çıkacak doğal düşmanın besinini böylece yok etmiş olursunuz.

http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=8767 bu linkteki zararlılarla ilgili gösteride bu zararlı hakkında bol bol bilgi vardır.

izzeterisen
21-05-2008, 21:45
Liriomyza trifolii Burgess., L.bryoniae Kalt., L.huidobrensis Blanchard, Phytomyza horticola Geure.
(Diptera :Agromyzidae)

1.TANIMI VE YAŞAYIŞI :
Yaprak Galeri sinekleri yumurta, larva (3 dönem) , pupa ve ergin dönemlerini geçirirler.
Erginler küçük, grimtrak-siyah renkte, sıkı (dolgun) vücutlu, 1.3-2.3 mm. uzunluğundadır. Dişiler erkeklerden biraz daha iricedir.

38144

Ergini

38146

Erginlerin yaprakta beslenme delikleri

38145

Yaprak içinde larva

38147

Pupası

Erginler ışıkta hareketlidir. Erginler en fazla sabah erken saatlerde hareketlidir. Erginler çıktıktan sonra 1-2 gün içinde çiftleşirler, çiftleşme daha çok gündüz olur. Döllenmeyen dişiler yumurta bırakmaz.
Yumurta 0.2-0.3 mm. boyda, beyaz ve hafif şeffaftır, yaprağın epidermisi arasına bırakılır.
İlk dönem larva renksiz, açılma süresi soluk portakal sarısı rengine dönüşür. Gelişmesini tamamlamış larva 3 mm.boydadır. Larva gelişmesini tamamlayınca yaprağın zarını deler ve dışarı çıkarak kendini toprağa bırakır.
Pupa oval,karın tarafından hafifçe yassılaşmıştır. 1.3x 2.3 mm. boyda soluk sarı portakal renginden daha koyu altın sarısı rengine kadar dönüşen bir renge sahiptir.Kendini toprağa bırakan larvalar toprakta tünel açarak yaklaşık 5 cm derinlikte pupa olur. Bazen larvalar yaprakta kalır, genellikle yaprağın alt yüzünde pupa olur.Pupa döneminde düşük sıcaklık ve az ışıklanma koşullarında diyapoza girer.
Yaprak galeri sineği sera koşullarında bütün mevsim görülebilir. Kışlama yoktur.Kışın seralarda, yazın yabancı otlar ve sebzeler üzerinde görülürler.
Son yıllarda pamuk üzerinde de yoğun olarak görülmeye başlanmıştır.
Erginler 25-30 gün arasında yaşarlar.Dişilerin ömrü erkeklerden daha uzundur. Erginler yumurtalarını yaprağın iki epidermisi arasına bırakır. Bir dişi,ömrü boyunca 30° C sıcaklıkta yaklaşık 400 yumurta bırakmaktadır.Dişinin bıraktığı yumurta sayısına, ışık (karanlıkta yumurta bırakmaz) , konukçu bitki ve niteliği (azot fazlalığında daha çok yumurta bırakır) , dişinin büyüklüğü ( büyük bireyler daha fazla yumurta bırakır), zararlı populasyon yoğunluğu (yoğunluğun düşük olması halinde daha fazla yumurta bırakır) , orantılı nem (en uygun orantılı nem % 80-90’dır.9 etkili olur.
Ergin erkek : dişi oranı L.trifolii’de 7:14-1:1 , L.bryoniae’de 1:1 dir. Erkekler dişiden daha kısadır.
Yumurtalar sıcaklığa bağlı olarak 2-5 günde açılırlar.Yumurtadan çıkan larva yaprak epidermisinde ,yaprak sapında açtığı galeriler içinde beslenir.Yılan kavi galeriler oluşturarak beslenen larva gelişmesini 30° C sıcaklıkta 4 günde,24° C sıcaklıkta 4-7 günde,20° c sıcaklıkta 7 günde tamamlar. 30° C sıcaklığın üstünde ergin öncesi dönemlerde ölüm oranı artar.
Gelişmesini tamamlayan olgun larva galeriden çıkarak pupa olmak üzere genellikle kendini toprağa bırakır. Yüksek orantılı nem ve kuraklık pupayı olumsuz yönde etkiler. Pupa süresi 20-30° C sıcaklık lar arasında 7-14 günde tamamlanır. Düşük sıcaklıklarda bu süre uzar.
Ergin aktivitesi yıl boyunca devam eder.Sera koşullarında çok sayıda döl (yaklaşık 10 döl) vermektedir.Bir dölün gelişme süresi 20° c sıcaklık ta 26 gündür.
TÜRLERİ :
Liriomyza bryoniae :
Erginleri sarı renkte, kanatları siyahtır, thoraksın son halkasında üst ve yanlarda sarı lekeler bulunur. Dişiler 2-2.3 mm, erkekler 1.5 mm. boyundadır. Dişilerin abdomeninde siyah leke bulunur.
Yumurtası 0.12-0.27 mm boyunda, süt beyazı renkte ve oval şekildedir.
Yumurtadan çıkan larva 0.5 mm boyunda, şeffaftır. İkinci larva döneminden itibaren kirli beyaz renkte olup, 1 mm boya erişir ve bağırsaklarındaki maddeler görülmeye başlar. Üçüncü dönemde boyu 2 mm, rengi kirli beyaz olup, başında sarı nokta bulunur, bağırsak yeşilimsi siyah renkte bariz olarak görülür.
Pupası 0.9 X 2 mm boyutunda, sarıdan kahverengiye hata siyaha kadar değişen renklerde olabilir.
Liriomya trifolii :
Görünüşü L.bryoniae’e çok benzemektedir. Larvaları genellikle son dönemde sarı-kırmızımsı kahverengi toprak rengindedir. Pupaları sarımsı kahverengidir. Erginleri grimsi siyah renkte başı sarı ve gözleri kırmızıdır. Thoraksın üzerinde sarı bir nokta bulunur. Erginin karın kısmı ve bacakları soluk sarı renktedir.
Liriomya huidobrensis :
L.bryoniae’e benzer. Erginler biraz daha koyu renkli yine thoraksta parlak sarı renkte nokta bulunur. Larvaları diğerlerine göre biraz daha beyazdır. Pupaları sarımsı kahverengiden kırmızımsı kahverengiye kadar değişir.
Phytomyza horticola :
Erginleri siyah ve diğerlerine göre daha büyüktür. Marulda beslenirler.
2.ZARAR ŞEKLİ,EKONOMİK ÖNEMİ :
Ergin ve larva tarafından zarar meydana getirilir. Erginler (dişiler) beslenme ve larva bırakmak için ovipozitörleri ile yapraklarda küçük yaralar açarlar. Bu yaraların üzerinde erkek ve dişi sinekler beslenir. Delikler yaprak yüzeyinde sarı noktalar halinde görülür.Yuvarlak delikler beslenme delikleri olup, oval deliklere dişiler yumurtalarını koyarlar. Bu beslenme yaraları (delikleri **** küçük oyuklar) geniş oranda hücre bozulmasına neden olur.

38171
Domates yapraklarındaki zararı

Liriomyza huidobrensis, yumurtalarını yaprağın üst yüzündeki doku içine bırakır.
Larva, zararını beslenme yoluyla yapraklarda galeriler açarak yapar. Yaprak zarının altında beslenerek ilerler ve galeriler oluşturur.
L.bryoniae galerileri genellikle yaprağın üst yüzeyinde bulunur ve yaprak üzerinde galeriler oluşturur.
L.trifolii ise yumurtanın etrafında dolanarak beslenmesinden dolayı, galerilerin duvarları birbirine değer ve yuvarlak bir nokta oluşturur.
L.huidobrensis’in galeriler de daha çok yaprakların üst yüzeyinde başlar ve daha sonra yaprağın alt yüzüne doğru ilerler ve galeriler daha çok ana ve yan damarlar boyunca ilerler.
Bitkinin fotosentez yeteneği büyük ölçüde azalır.Bu galeriler yaprakta geniş alanlar kaplayabilirler. Daha sonra zarar görmüş bölgeler sararıp kurur ve ileri aşamada yaprakların dökülmesine, tomurcuk ve çiçek gözlerinin düşmesine neden olurlar. Göze hoş görünmeme sebebiyle süs bitkilerinde yaprağın üzerinde bulunan galeriler ve erginlerin açtığı beslenme delikleri, ürünün pazarlama değerini düşürerek ekonomik kayba neden olur. Genç bitki ve fidelerde gelişmeyi geciktirerek dolaylı olarak ürün ve değer kaybı meydana getirirler.
Yaprak galeri sineği (L.trifolii) sebzelerde de önemli ekonomik kayba sebep olmaktadır.Hıyar gibi bitkilerin fide döneminde daha fazla zarar gördüğü bildirilmektedir.
Zararlı sebze ve süs bitkileri üretimi yapılan her yörede,özellikle Akdeniz,Ege ve Marmara Bölgelerinde yaygındır.
3.KONUKÇULARI :
122 farklı bitki,konukçusu olarak verilmektedir.Ülkemizde en fazla domates, patlıcan, biber,fasulye,marul,bezelye gibi sebzeler ve kasımpatı, gerbera ve karanfil gibi süs bitkileri en önemli konukçuları arasındadır. Ayrıca, soğan, kabak, pırasa, hıyar, ıspanak,bakla ve yonca konukçuları arasında yer alır.
4.DOĞAL DÜŞMANLARI :
Ülkemizde belirlenen aşağıdaki doğal düşmanları, zararlının populasyonunu doğal olarak baskı altına alınmasında çok önemli rol alırlar.
Diglyphus isaea Walker (Hym. : Eulophidae)
Chrysonotomyia chlorogaster (Erdös) (Hym. : Eulophidae)
Chrysonotomyia formosa (Westw.) (Hym. : Eulophidae)
Hemiptarsenus zilahisebessi (Erdös) (Hym. : Eulophidae)
Hemiptarsenus varicornis (Girault) (Hym. : Eulophidae)
Parazitoidler, % 18 oranında etkili olmaktadır.
Tarım ve Köyişleri Bakanlığınca yürütülen “Örtüaltında Sebze Yetiştiriciliğinde Entegre Mücadele Araştırma,Uygulama ve Eğitim Projesi” kapsamında Ortaca İlçesinde domates seralarında yürüttüğümüz çalışmalarda genellikle % 40-60 arasında olmak üzere % 100’lere varan oranda Yaprak galeri sineği larvalarında parazitlenme tespit edilmiştir. Toplu tuzaklama yapılan alanlarda zararlı yoğunluğu çok düşük, parazitlenme düşük oranlarda olmakta, toplu tuzaklama yapılmayan alanlarda ekonomik zarar eşiğine yaklaşan oranlarda zararlı yoğunlukları , belirtilen oranlarda da parazitlenmeler tespit edilmiştir.
Toplu tuzaklama yapılsın veya yapılmasın yaprak başına düşen Yaprak galeri sineği larvası yoğunluğu hiçbir zaman parazitlenme nedeniyle ekonomik zarar eşiğine ulaşmamıştır. 6 yıl boyunca yapılan çalışmalarda yaklaşık 80 dekar kadar domates serasının hiçbirinde hiçbir zaman ilaçlı mücadele yapılmamıştır.
5. MÜCADELESİ :
a. Kültürel Önlemler :
--Fideliğe ve seralara erginlerin girmesini önlemek için, seralardaki ve fideliklerdeki giriş-çıkış ve havalandırma açıklıkları mutlaka tül (462 mikrometrelik) ile kapatılmalıdır.
--Sera ve fide yastıklarının çevresi yabancı otlardan temizlenmelidir.
--Havalandırma açıklıkları 462 mikrometrelik tel ile kaplanmalıdır.
--Bulaşık bitki artıkları imha edilmelidir ve bulaşık fideler seraya dikilmemelidir.
--Toprak 10cm derinliğinde sürülerek topraktaki pupalar yok edilmelidir.
--Malçlama yapılarak toprağın nemli kalması ve pupaların nemden çürümesi sağlanmalıdır.
b. Biyoteknolojik Mücadele :
Seraya fide dikimiyle birlikte ilk ergin uçuşunu belirlemek üzere dekara 1 adet tuzak asılır.
İlk ergin uçuşu belirlendikten sonra toplu tuzaklama yapılır.Bu amaçla sarı yapışkan tuzaklar sera içerisinde 10m’ye bir tuzak gelecek şekilde 3m aralıklarla almaşık olarak yerleştirilir.
Tuzaklar bitkilerin 10-15cm üzerine gelecek şekilde asılmalıdır.Tuzakların üzeri kirlendikçe (tuzağın yapışkanı kuruyunca veya sarı rengini kaybedince) tuzakların yerine yenisi asılmalıdır.
c-Biyolojik Mücadele :
Parazitoidlerin korunması ve etkinliğinin artırılması için gerekli önlemler alınmalıdır. Özellikle üretim dönemi başında zararlıya karşı kimyasal ilaç kullanılmamalı, diğer zararlılara karşı kullanılan ilaçlarda da parazitoidlere yan etkisi en az olan ilaçlar kullanılmalıdır.
Parazitoid salım için serada bulunan bitkilerde yaprak galeri sineği yoğunluğu saptanır. (Örnekleme yöntemi) Yaprak başına düşen yaprak galeri sineği sayısı belirlenir. Parazitoid erginleri aşağıda belirlenen oranlarda sebze çeşidine göre bitkilere homojen olarak dağıtılır.
c. Kimyasal mücadele
c.1. İlaçlama Zamanın Tespiti
Serada Yaprak galeri sinekleri erginlerinin çıkışlarını belirlemek amacıyla dekara 1 adet olmak üzere sarı-yapışkan tuzak bitki boyunun 10-15 cm üzerine asılmalıdır.
Erginler yakalanmaya başladığı zaman serada örnekleme yapılır.Serada 1 da’lık alanda tesadüfen 25-30 bitki seçilir. (Kenar sıraları ve orta sıraları örnekleyecek şekilde) Her bitkinin üst ve orta kısmından birer yaprak koparılarak örnekleme yapılır.
Yaprak üzerinde bulunan larvalar (canlı,ölü,hastalıklı ve parazitli olanlar tespit edilerek) sayılır. Yaprak başına küçük yapraklı bitkilerde 4 canlı larva, büyük yapraklı bitkilerde 10 adet canlı larva olması halinde ilaçlamaya başlanır. İlacın etki mekanizmasına bağlı olarak bu eşik daha düşük tutulabilir
İlaçlamalarda doğal düşmanları koruyucu ilaçlar seçilmelidir.

lizard
21-05-2008, 21:46
Çok teşekkürler İzzet Bey. Aslına bakarsanız ben de hiçbir ilaç kullanmadım şimdiye kadar. Hem dediğinize katılıyorum doğada dengeye bırakmak gerekli herşeyi. Hem de evimde sıkıntısını bahçedeki bitkilerle atan bir kedim var. Ayrıca maddi amaçla yetiştiricilik yapmadığım için verim düşüklüğü, fide kaybı gibi durumlar benim için sorun olmamakta.

Zaten bahçemde en fazla 10 fidelik yer olmasına rağmen ne olur ne olmaz diye 50 adet tohum ekmiştim. İlla ki bir kısmı börtü böceğe yem olmalı, bir şekilde ekosisteme girmeli ;)

Hem ilk fotoğraftaki hem de alttaki fotoğraftaki durum aynı sorundan mı kaynaklanmakta? Bu fotoğraflar farklı fidelerden çekildi çünkü.

izzeterisen
21-05-2008, 21:50
Çok teşekkürler İzzet Bey. Aslına bakarsanız ben de hiçbir ilaç kullanmadım şimdiye kadar. Hem dediğinize katılıyorum doğada dengeye bırakmak gerekli herşeyi. Hem de evimde sıkıntısını bahçedeki bitkilerle atan bir kedim var. Ayrıca maddi amaçla yetiştiricilik yapmadığım için verim düşüklüğü, fide kaybı gibi durumlar benim için sorun olmamakta.

Zaten bahçemde en fazla 10 fidelik yer olmasına rağmen ne olur ne olmaz diye 50 adet tohum ekmiştim. İlla ki bir kısmı börtü böceğe yem olmalı, bir şekilde ekosisteme girmeli ;)

Hem ilk fotoğraftaki hem de alttaki fotoğraftaki durum aynı sorundan mı kaynaklanmakta? Bu fotoğraflar farklı fidelerden çekildi çünkü.

Üstteki resimdeki yaprak galeri sineği larvası büyümüş, yaprakta beslenmiş, belki de yaprak zarını yırtarak çıkmış,alt resimdekinde ise sanırım yumurtadan yeni çıkmış.
Genellikle alt yapraklardaki galeriler geniş ve uzun olur, eğer üst yaparaklardaki galeriler alttakilere göre inceliyorsa yaprak galeri sineklerinin larvalarında parazitlenme vardır. parazitlenen zararlı larvası zarar yapmaz, hareketsiz olur, doğal düşman bu larvanın bedenine yapışık olarak onda beslenir. ince galerilerin açıklaması budur. Bu görüntü var ise kesinlikle ilaca başvurmaya gerke yoktur.
Bir de ; bizi domates zararlıları ile ilgili yetiştiren uzmanlar derdi ki : "domatesin yaprak alanının % 20'si zararlılardan arta kalsa normal üretim için yeter"

lizard
21-05-2008, 22:01
Dediğiniz gibi sanırım ilk fotoğraftaki larva galerinin sol altından bir delik açmış bile :)
"domatesin yaprak alanının % 20'si zaarlılardan arta kalsa normal üretim için yeter"
Bu laf çok hoşuma gitti. Ben de okuduğum yabancı kaynaklarda hep şunu gördüm;
Tohum ekerken basit bir hesaplama ile %10 çimlenmeyecek, %10 zayıf yetişecek, %10 zararlılar tarafından ölecek şekilde hesaplayıp tohum ekmek gerekli.
Bu aralar domates ve biber fidelerimin üstünde yukarıda yazdığınız doğal düşmanlara benzer sinekçikler görüyordum. Açıkçası öldürmeye de içim razı olmamıştı. Vardır bir bildikleri diyerek rahat bıraktım :) iyi de yapmışım.
Fidelerim daha ufak sayılırlar acaba zarar görmüş yapraklarını kesip alsam mı yoksa olduğu gibi bıraksam mı? Farkındayım çok soru oldu bu son :)

izzeterisen
21-05-2008, 22:37
Dediğiniz gibi sanırım ilk fotoğraftaki larva galerinin sol altından bir delik açmış bile :)

Bu laf çok hoşuma gitti. Ben de okuduğum yabancı kaynaklarda hep şunu gördüm;
Tohum ekerken basit bir hesaplama ile %10 çimlenmeyecek, %10 zayıf yetişecek, %10 zararlılar tarafından ölecek şekilde hesaplayıp tohum ekmek gerekli.
Bu aralar domates ve biber fidelerimin üstünde yukarıda yazdığınız doğal düşmanlara benzer sinekçikler görüyordum. Açıkçası öldürmeye de içim razı olmamıştı. Vardır bir bildikleri diyerek rahat bıraktım :) iyi de yapmışım.
Fidelerim daha ufak sayılırlar acaba zarar görmüş yapraklarını kesip alsam mı yoksa olduğu gibi bıraksam mı? Farkındayım çok soru oldu bu son :)

Sorunuz çok olmadı. Biz bunları öğreninceye kadar az mı İzmir'e gidip geldik.
Sizin domatesleriniz resimdeki gibiyse zarar görmesi nedeniyle atılacak yaprak yok.yaprak koparıp bitkiyi sıkıntıya sokmayın, sırık sanırım, sadece filizleri 4-5 cm.olunca kırın. Yetiştiriciliğinizin devamında üst yapraklarda da galeriler görürseniz ve fotoğraflarsanız bu işin sonunu sizin anlayacağınız şekilde bitiririz ve siz bu zararlıyı kavrarsınız. Tabii diğer zararlı ve hastalıklarda resim eklerseniz yardımcı olmayı isterim, isterler arkadaşlar.

lizard
21-05-2008, 23:07
Tohumlar sırık değil Anadolu Tohumculuk'tan aldığım Rio Grande İtalyan oturak domates.
O zaman şimdilik herşeyi kendi haline bırakıyorum ve olacakları izlemeye devam ediyorum :)
Geçenlerde de biber fidelerimin üstünde ufak bir böcekçik gördüm. Uçabilen bir türdü kendisi :) 2 gündür kovdum yine gelmiş. Ve aynı fidemde 3 yaprağın altında yaprak biti benzeri yaratıklar yakaladım. Şimdi aklıma takıldı acaba bu böcek o bitlerle ilintili mi yoksa bir tesadüf mü?

Böcek ve bit benzerlerini şuradan görebilirsiniz;
http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=238366&postcount=12

izzeterisen
22-05-2008, 09:34
Tohumlar sırık değil Anadolu Tohumculuk'tan aldığım Rio Grande İtalyan oturak domates.
O zaman şimdilik herşeyi kendi haline bırakıyorum ve olacakları izlemeye devam ediyorum :)
Geçenlerde de biber fidelerimin üstünde ufak bir böcekçik gördüm. Uçabilen bir türdü kendisi :) 2 gündür kovdum yine gelmiş. Ve aynı fidemde 3 yaprağın altında yaprak biti benzeri yaratıklar yakaladım. Şimdi aklıma takıldı acaba bu böcek o bitlerle ilintili mi yoksa bir tesadüf mü?

Böcek ve bit benzerlerini şuradan görebilirsiniz;
http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=238366&postcount=12

Yapraklarda görünenler yaprak bitidir. Eğer çok fazla olursa, bir de ballanma yaparsa http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=8826 bu linkte verdiğim ilaç listesine bakabilirsiniz. Ama en ucuzu Acetamiprid etkili maddesi olan bir ilaçla ilaçlamak, bu ilaç aynı zamanda beyaz sineğe de etkilidir.
biberde bulunan diğer kırmızı böceği tanıyamıyorum. Yaralı olduğunu sanmam, ama zararlı olduğunu da bilmiorum. Aslında resim net olsa iyi olurdu. İzleyin bakalım belki ne zararlı ne de yararlıdır. Bir de diğer arkadaşların da tanımalarını bekleyelim.

izzeterisen
22-05-2008, 11:13
Sn. lizard,
benim bahçemdeki domateslerdeki yaprak galeri sineğinin durumu ekteki fotoğraflardaki gibidir. Parazitlenme olduğu için galeriler kısa ve dar, içerisinde de koyu renkli (hareketsiz, bozulmuş, kararmış, zarar yapmayan) parazitli yaprak galeri sineği larvalarını görmeniz mümkün.
Böyle bir görünüm olursa sakın ilaçlama yapmayın, zaten doğada bu canlı hep var, pek çok bitkide. Ve doğal ortamda doğal düşmanlar zararı engelliyorlar.

38185

38186

38187

mesut5
22-05-2008, 19:12
İzzet hocam sanırım radisparelere virüs yerleimiş....!

izzeterisen
22-05-2008, 19:43
İzzet hocam sanırım radisparelere virüs yerleimiş....!

Benim bilgisayarımda sorun yok, o belgeler aynen duruyor,çaresi nedir biliyorsanız, yeniden bir şeyler yapabilirim.
Şimdi virüs taraması yaptım o belgelerde bir şey çıkmadı . virüs proğramının adı Symantec

lizard
22-05-2008, 22:25
Bende de güncel Avast var ve herhangi bir virus gorunmedi.

bascavus
27-05-2008, 11:37
Domates fidesi ekmiştim.çürüdü.Bizim bir tanıdığımız çürüyen bütün yerleri kes dedi.sonra çıkar dedi.bende kesdim acaba büyür mü?

ar_da
28-05-2008, 09:45
Benim sorum geçen yılki domateslerim olgunlaşıp kızardıktan sonra alt kısımlarında çürüme oluyordu bu neden kaynaklanıyor. Bu yılda başıma gelirse neler yapmalıyım sebebi nedir?

mesut5
02-06-2008, 16:44
sevgili hocam ben sanırım radispareleri açamıyorum.1.linkin dışında diğerlerini açamadım aynı yoldan gidiyorum.(link+free+artı şifre+dowland).Bu konuda bilgim yetersizmidir acaba...!Ayrıca İzzet Bey bahçe domateslerimde yaprak büzüşmeleri (Yaprak altında herhangi bir zararlı yok) ve komple kurumalar (Halk arasında kök marazı hastalığı) mevcut.Yardımcı olursanız sevinirim.Şimdiden teşekkürler.

izzeterisen
02-06-2008, 16:50
Merhaba
Ben şimdi fizyolojik hastalıkları almayı denedim. Aldım.
Sorun nedir bilmem ki
Başka hiç alamıyoruz diyen olmadı.
Haaa! Ayrıca. Ben hoca değilim lütfen
iyi günler

Todor
02-06-2008, 17:28
Rapidden peş peşe iki dosya indiremezsiniz. Arada bir müddet beklemek gerekir. BU müddet indirilen dosyanın boyutu ile doğru orantılıdır. SAnırım şimdi denerseniz indirebilirsiniz.

mesut5
02-06-2008, 21:13
Teşekkür ederim,sevgili yöneticim.

mesut5
04-06-2008, 14:33
Sevgili hemşerim İzzet Bey..!Öncelikle özür dilerim,ben < hoca> ibaresini sizin anladığınız şekilde değilde.bilgi sahibi olduğunuz ve bizleri bu bilgilerle aydınlattığınız için kullanmıştım,esasında buda yanlış tabi ama ağız alışkanlığı işte..!Radisparelere gelince bende bilgi eksikliğinden kaynaklanan bir konu,yöneticimizin verdiği bilgiler dorultusunda konuyu aştım.Virüs konusuna gelincede sanırım benim bilgisayarda yerleşmiş temizledim.Kelime içinde tekrar tekrar özür dilerim iyi niyetli olduğumu anlamanızı umarım,meslekten kalma ağız alışkanlığı atması biraz zaman alacak,teşekkür ederim yukarıda radisparelerde mevcut bilgiler için,gerçektende çok faydalanılacak bir çalışma olmuş,ellerinize sağlık..!

denizakvaryumu
14-06-2008, 12:52
40662

40663

40664

Arkadaşlar domatesteki bu lekeler yaprak galeri sineği değil...Tanımlayamadım, yardımcı olursanız sevinirim.

izzeterisen
14-06-2008, 14:27
Arkadaşlar domatesteki bu lekeler yaprak galeri sineği değil...Tanımlayamadım, yardımcı olursanız sevinirim.

Yaprak galeri sinekleri (ygs) her emgi yaptığı noktaya yumurta birakmazlar. Normalde yumurta birakılan yerde çıkan larvalar yaprakta beslenerek gakeriler oluştururlar.
Burada yumurta bırakmamışlar.Bu noktalarn ygs'nin emgi yaptığı noktalardır, sonradan genişleyerek kuruma yapmıştır.
Ve bu noktalar yeni değildir, yapraklar taze iken oluşmuştur, sonradan genişleme olunca siz farketmişsinizdir. Eğer ygs sorunu var ise taze yaprakları iyice bir kontrol edin.
Kolay gelsin

izzeterisen
14-06-2008, 14:38
S. denizakvaryumu,
eğer bitkilerinizde hastalık zararlı olursa bunlar yaprakların daha çok altında olduklarından yapraklarınızı üst yüzeyinin resmini çekmekle birlikte özelikle altını çekmeniz gerekir.

denizakvaryumu
15-06-2008, 18:11
Sn.izzeterisen çok teşekkürler.

Açıklamanız beni rahatlattı, bu sene topraksız tarım yöntemini deniyorum ve oldukça iyi bir verim olacak gibi (çiçeklerin sayısı iyi :)

şimdilik tek sorun ygs delikleri, umarım verime çok etkisi olmaz...Aman bugünlerde nöbetçi domates doktoruna ihtiyacımız var, iyi ki varsınız. Sağolun var olun.

izzeterisen
15-06-2008, 22:28
Yaprak galeri sineği sorun olarak görünsede sorun olmaz, galeri sayılarında artış olursa bir fotoğraf eklerseniz, yardımcı olmaya çalışırım.

denizakvaryumu
15-06-2008, 23:16
Teşekkürler.

Oyaman
16-06-2008, 20:35
İzzet Bey , domates ile ilgili çok güzel bir çalışma paylaşımınız için çok teşekkür
ederim .Selamlar .

teknis67
19-06-2008, 13:11
iyi günler.resimde görülen hastalık nedir acaba?ve çözüm?domateste aynı belirtilerde olan birkaç hastalık var.gövde siyahlaşıyor yapraklar da siyah lekenlenme ve kuruma meyvede siyah çürüme gibi belirtiler bunlar.kökler sağlam.

izzeterisen
19-06-2008, 13:13
iyi günler.resimde görülen hastalık nedir acaba?ve çözüm?domateste aynı belirtilerde olan birkaç hastalık var.gövde siyahlaşıyor yapraklar da siyah lekenlenme ve kuruma meyvede siyah çürüme gibi belirtiler bunlar.kökler sağlam.

Gövde lekeleri çizikler şeklinde mi?
sormamdan kasıt şudur .
Resminiz net değil,çift virüslü çizgi hastalığı olabilir diye düşündüm. Meyve görünüşü mildiyöyü andırıyor ama bir şey söylemek mümkün değil şimdi.

doplhin_ege
20-06-2008, 16:56
resim yetersiz ******* kökleri ve gövdenin boyuna kesitinide görelim şüphelendigimi söyleyeyim bakteriyel yanıklık olabilir ama akıntı var mı acaba??

izzeterisen
20-06-2008, 22:37
resim yetersiz ******* kökleri ve gövdenin boyuna kesitinide görelim şüphelendigimi söyleyeyim bakteriyel yanıklık olabilir ama akıntı var mı acaba??

Bu sıcaklıkta bakteri çıkacağını hiç sanmam. Zonguldak'ın iklimi nasıldır şimdi.

doplhin_ege
23-06-2008, 12:05
Bu sıcaklıkta bakteri çıkacağını hiç sanmam. Zonguldak'ın iklimi nasıldır şimdi.

Sıcaklık 19-22 C ve orantılı nem % 80 ve üzerinde olduğunda salgın yapar. Zonguldaktada görülebilir.

talkativeman
23-06-2008, 15:15
teknis 67 domatesi getirirsen bana o na göre cözüm bulabiliriz bende zonguldaktayım

izzeterisen
23-06-2008, 18:34
Sıcaklık 19-22 C ve orantılı nem % 80 ve üzerinde olduğunda salgın yapar. Zonguldaktada görülebilir.

O zaman mildiyö olma ihtimali de çok yüksek.
Eğer mildiyö ise zaten bitki çoktan ölmüştür.

botanik57
23-06-2008, 18:38
Herkese selam ben siteye yeni üye oldum
Evimin bolkonunda domates yetiştirmeye çalışıyorum.İlk başlarda iyi bir şekilde
gelişiyorlardı son günlerde dometesin yapraklarında renk değişimi ve buruşma oluyor.Bunları sebebi ne olabilir,ne yapmam gerek.

doplhin_ege
24-06-2008, 19:27
Herkese selam ben siteye yeni üye oldum
Evimin bolkonunda domates yetiştirmeye çalışıyorum.İlk başlarda iyi bir şekilde
gelişiyorlardı son günlerde dometesin yapraklarında renk değişimi ve buruşma oluyor.Bunları sebebi ne olabilir,ne yapmam gerek.

fotoğraf teşhis için kötü... toprağını değiştir demir eksikliği gibi geldi...sadece şüphe ama

Emine Aktaş
29-06-2008, 16:49
fotoğraf teşhis için kötü... toprağını değiştir demir eksikliği gibi geldi...sadece şüphe ama

Bana da demir eksikliği ve diğer besin elementi eksiklikleri var gibi geldi.Kök gelişiminin kuvvetlenmesi ve besin alımının kolay olabilmesi için,yeni geliştirilen B5A sıvı organik gübre verilmesi isabetli olur.Ayrıca zaman zaman saksıya toprak ilave etmek iyi olur.

izzeterisen
29-06-2008, 22:23
Sanırım toprağınız çok süzek, suyu ve besini tutmuyor, belki çok az besliyorsunuz,bitki susuz kalıyor. bir de bulunduğu yer çok mu sıcak.
Demir noksanlığına benzer belirtiler olmakla birlikte azot noksanlığına daha çok benziyor.
Bulunduğu ortam hakkında biraz bilgi verir misiniz?

erasmus
30-06-2008, 14:33
Herkese selam ben siteye yeni üye oldum
Evimin bolkonunda domates yetiştirmeye çalışıyorum.İlk başlarda iyi bir şekilde
gelişiyorlardı son günlerde dometesin yapraklarında renk değişimi ve buruşma oluyor.Bunları sebebi ne olabilir,ne yapmam gerek.

Öncelikle geçmiş olsun...Resimden anladığım kadarıyla probleminizin alt yapraklarda olduğunu varsayarak; azot noksanlığı ihtimalini ben de yüksek buluyorum. Demir noksanlığı ise eğer toprakta çok az miktarlarda değilse öncelikle genç yapraklarda belirti verir. Bir de sanki resim yanıltmıyorsa yapraklarda özellikle damarlarda morumsu ya da menekşeye doğru bir renk dönüşümü var gibi geldi. Eğer bu renge bir dönüş varsa, bu da bitkide antosiyan denen bir maddenin biriktiğini gösterir. Bu madde ise genellikle mozaik virüslerinde ve fosfor noksanlığında yaşlı yapraklarda ortaya çıkar. Virüse karşı yapılabilecek pek bir şey yok ama kompoze bir gübre (NPK) ile besin maddesine bağlı problemlerinizi çözeceğiniz kanaatindeyim...

ERKAN1974
05-07-2008, 17:41
Bu domateslerin nesi var. Yardımcı olursanız sevinirim.
Renkleri açılıyor. Soluyor . Ve yok olup gidiyorlar.
Zararlı olsa 1 saksıdakinin diğeri sağlam duruyor.
Gübreleme ve Su derseniz. Aynı saksının diğerlerinde bir şey yok.
Tek diyebileceğim. En alt resimde görüleceği üzere Saplarının bir tarafında siyahlaşma var. En alt resimde görülüyor siyahlaşma.
En üst resimde de görüceğiniz gibi bir saksıda birinin rengi açık birinin rengi koyu.

izzeterisen
05-07-2008, 20:06
alttaki resmin solundaki resimdeki domatesin sorunu lekeli solgunluk ( bronz leke virüsü =tomato spotted wilt virus)) gibi görünüyor. Belki sorunlu olanların tamamı öyle.
http://www.hos.ufl.edu/vegetarian/03/April/Mayfield_Fig1.jpg
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=8767&highlight=domates+hastal%FDk+zararl%FDlar%FD
http://rapidshare.de/files/39355603/domateste_virus_hastaliklari.ppt.html
isterseniz bir inceleyin
Genellikle zayıf düşmüş, özellikle köklerinde sorun olan domateslerde daha çok ortaya çıkıyor.
Hastalığın ileri dönemlerini buraya eklerseniz çok memnun olurum.
tedavisi yoktur.

erdem7038
14-07-2008, 12:28
İyi günler benim bahçemdeki domates köklerinin saçaklarında eflatun renkte çiçekleri olan otlar çıkıyor.Bu domateslerin alt yapraklarıda sararıyor. Bahçemde her yerde bu otlardan çıkmış :Bu konuda bana yardımcı olursanız çok sevinirim

erasmus
14-07-2008, 14:28
İyi günler benim bahçemdeki domates köklerinin saçaklarında eflatun renkte çiçekleri olan otlar çıkıyor.Bu domateslerin alt yapraklarıda sararıyor. Bahçemde her yerde bu otlardan çıkmış :Bu konuda bana yardımcı olursanız çok sevinirim

Merhaba. domateslerinize zarar verdiğini düşündüğünüz otların bir resmini koyarsanız daha iyi yardımcı olabilirdim. Bu otların en tehlikeli olanı orobanche adıyla bilinenidir(google orobanche yazıp görsellerde artırsanız resimlerine ulaşabilirsiniz). Eğer eşgali uyuyorsa adınıza üzüldüm:) çünkü etkili bir kimyasal mücadelesi olmayan bu otla mücadele çok güç. ayrıca konukçu bitkinin içine kök saldığından mekanik mücadele de iyi sonuç vermez. Tek çaresi bu bitkinin saldırabileceği türleri bahçeye ekmemek.

malbman
14-07-2008, 14:45
Komşunun çeri domatesleri bu hale gelip dökülmüşler. Bir de bitkinin üstünde üç tane siyah benekli böcek vardı.Forumda buna benzer görüntüler olduğunu hatırlıyorum ama bir türlü bulamadığım için burada sormak istedim. Bu hastalık neden oluyordu ve hastalığa karşı neler yapılabiliyordu, bir arkadaş yardımcı olabilir mi?

malbman
14-07-2008, 14:46
Bunlar da siyah noktalı böcekler. Acaba bunlar zararlı mıdır? Pardon beyaz noktalıymış.

izzeterisen
14-07-2008, 17:18
Bunlar da siyah noktalı böcekler. Acaba bunlar zararlı mıdır? Pardon beyaz noktalıymış.
Evet bu böcekler zararlı, Pis kokulu yeşil böcek (=Nezera viridula)
Meyveler üzerinde emgi yaparlar, emdikleri yerler süngerimsi bir yapı kazanır, bakıldığında buralar hemen anlaşılır. Kaliteyi bitirir.

malbman
14-07-2008, 17:26
Sevgili izzeterişen ilginize teşekkür ederim. Cevabınızdan domateslerin ilk mesajımdaki fotoğraflarda göründükleri hale gelerek dökülmelerine de bu böceklerin neden olduğu sonucunu çıkardım. Yanılıyor muyum?
Saygılarımla

izzeterisen
14-07-2008, 17:26
Komşunun çeri domatesleri bu hale gelip dökülmüşler. Bir de bitkinin üstünde üç tane siyah benekli böcek vardı.Forumda buna benzer görüntüler olduğunu hatırlıyorum ama bir türlü bulamadığım için burada sormak istedim. Bu hastalık neden oluyordu ve hastalığa karşı neler yapılabiliyordu, bir arkadaş yardımcı olabilir mi?

bunlar çiçek burnu çürüklüğü (blossom end rot) sitede bunula ilgili geniş bilgi var.

izzeterisen
14-07-2008, 17:28
Sevgili izzeterişen ilginize teşekkür ederim. Cevabınızdan domateslerin ilk mesajımdaki fotoğraflarda göründükleri hale gelerek dökülmelerine de bu böceklerin neden olduğu sonucunu çıkardım. Yanılıyor muyum?
Saygılarımla
çiçek dökümünün olduğu zamandaki iklim şartları, bakım ,beslenme, büyüme durumunu bilmek gerek. Sadece bu böceklere hemen olayı baplamak çok zor.
Anlatırsanız çiçek dökümü zamanındaki bitkinin ve çevresinin durumunu ben de tahminlerimi yazarım.

erdem7038
14-07-2008, 17:43
Merhaba Erasmus
orobanche tahminin doğru :Önerilerin için teşekkür ederim.Bir de nasıl çoğalıyorlar söküp attığimızda devam ediyormu.Saldırmadığı sebze yok ki bahçe işini bırakacağız herhalde.Başka önerilerin varsa öğrenmek isterim........Şimdiden teşekkürler

izzeterisen
14-07-2008, 18:14
Merhaba Erasmus
orobanche tahminin doğru :Önerilerin için teşekkür ederim.Bir de nasıl çoğalıyorlar söküp attığimızda devam ediyormu.Saldırmadığı sebze yok ki bahçe işini bırakacağız herhalde.Başka önerilerin varsa öğrenmek isterim........Şimdiden teşekkürler
karışmak gibi olmasın ama tohum verdirmeden söküp atın

erasmus
14-07-2008, 22:01
Merhaba Erasmus
orobanche tahminin doğru :Önerilerin için teşekkür ederim.Bir de nasıl çoğalıyorlar söküp attığimızda devam ediyormu.Saldırmadığı sebze yok ki bahçe işini bırakacağız herhalde.Başka önerilerin varsa öğrenmek isterim........Şimdiden teşekkürler

Geçmiş olsun öncelikle. Probleminiz gerçekten ciddiymiş:( bu ot tam parazit bir bitki olup mercimek domates bakla patates tütün gibi çok geniş ve önemli sayılacak türlerde önemli zararlara yol açar. Tohumla çoğalır. Bir tek bitki muazzam sayılabilecek sayıda(yüzbinlerce diyelim) tohum üretir. Girdiği yerde uzun yıllar konukçu bulamasa bile tohumlarının canlı kalabildiği(10-15 yıl) görülmüştür. Özellikle tohumlar sulama sularına karışarak çok kolayca yayılabilir.Bir bahçede ilk göründüğünde yapılacak tek şey bitki tohum bağlamadan tüm bitkilerin sebzelerle birlikte sökülüp yakılmasıdır. Ancak tarifinize göre sanırım sizin bahçenize tamamen yayılmış. Yapacağınız ilk şey en az 7-10 yıl bu bitkinin konukculuk yapamadığı bitkilere yönelmek olabilir. Kimyasal mücadelede çok etkili bir preparat benim bildiğim kadarıyla yok...Ayçiçeğinde kullanılan imazapic etkili maddeli oroban diye bir ilaç var. Fayda sağladığını duydum (ama olayı tamamen çözüp çözmediği konusunda tam fikrim yok) ve orobancha karşı ruhsatlı bir ilaç olduğu için denemeye değer..

malbman
15-07-2008, 14:44
çiçek dökümünün olduğu zamandaki iklim şartları, bakım ,beslenme, büyüme durumunu bilmek gerek. Sadece bu böceklere hemen olayı baplamak çok zor.
Anlatırsanız çiçek dökümü zamanındaki bitkinin ve çevresinin durumunu ben de tahminlerimi yazarım.

Sayın erişen yaklaşık 40 derece sıcaklıkta, bir çam ağacının dibinde dikili olan bu domates, iki üç günde bir sulanıyor ve komşum arasıra da çiçek coşturan denilen bitki besini takviye ediyormuş.Toplayabildiğim veri bu kadar. Umarım fikir verir. İlginize çok teşekkür ederim bu arada.
Saygılarımla

izzeterisen
15-07-2008, 16:02
Sevgili izzeterişen ilginize teşekkür ederim. Cevabınızdan domateslerin ilk mesajımdaki fotoğraflarda göründükleri hale gelerek dökülmelerine de bu böceklerin neden olduğu sonucunu çıkardım. Yanılıyor muyum?
Saygılarımla

çiçek burnu çürüklüğünün zararı ile pis kokulu yeşil böcek zararı biribirine hiç benzemez, yanılıyorsunuz,
Gözlemlerinizi arttırın.

halilk
27-07-2008, 21:26
üstatlar yardım :(
bahçede diktiğim domates fideleri sayılı miktarda yeşil durumda ve çoğu iri , yakında kızarmaya başlayacak fakat şimdiden delikler var , içini parçaldığımda tırtıl olduğunu gördüm şimdi ilaçsam faydası olurmu ?hangi ilacı kulllanmam gerekiyor .bu durumun olmaması için ne zaman ilçlama yapmam gerekiyor.
saygılar

Lilium
28-07-2008, 00:09
üstatlar yardım :(
bahçede diktiğim domates fideleri sayılı miktarda yeşil durumda ve çoğu iri , yakında kızarmaya başlayacak fakat şimdiden delikler var , içini parçaldığımda tırtıl olduğunu gördüm şimdi ilaçsam faydası olurmu ?hangi ilacı kulllanmam gerekiyor .bu durumun olmaması için ne zaman ilçlama yapmam gerekiyor.
saygılar


İlaçlamakta geç kalmışsınız, bundan sonrada ilaçlama derim, sağlamını tüket kurtlusunu imha et.
Bundan sonra atacağın ilaç meyvede ilaç kalıntısı bırakabilir buda insan sağlığına zararlıdır.
bu durumun olmaması için daha erken devrede çiçekten sonra meyveye yattığı dönemde ilaçlamaya başlanır.

Emine Aktaş
28-07-2008, 10:19
üstatlar yardım :(
bahçede diktiğim domates fideleri sayılı miktarda yeşil durumda ve çoğu iri , yakında kızarmaya başlayacak fakat şimdiden delikler var , içini parçaldığımda tırtıl olduğunu gördüm şimdi ilaçsam faydası olurmu ?hangi ilacı kulllanmam gerekiyor .bu durumun olmaması için ne zaman ilçlama yapmam gerekiyor.
saygılar

Kalıntı riski olmayan ev yapmı ilaçları kullanın. Ayrıca bitki gövdesine yapışkan tuzaklar koyarak, zararları aza indirgeyebilirsiniz. Domates gövdesi, hassas olacağndan, yanlarına dikilen sırıklara tuzakların koyulması daha isabetli olur.

polatuz
02-08-2008, 15:58
Topraksız tarım denemesi için yapı marketten aldığım cherry domates fidesinin yaprakları sağlıksız bir görünüm aldı. Bitkinin alt dalları kurudu. Bitkide gelişme de görülmüyor. Yaprakların resminde görülen bu benekler ne olabilir.
Teşekkürler.

izzeterisen
02-08-2008, 18:43
Sanki bir böcek tarafından yoğun emgi olmuş, sonradan bu zararlı yok edilmiş gibi. Yaprakların arkasında gezinen tüy gibi kanatlatı olan ince uzun bir varlık farkettiniz mi ?
Thrips sp. zararı olabilir diye düşünüyorum.

polatuz
02-08-2008, 18:57
Sanki bir böcek tarafından yoğun emgi olmuş, sonradan bu zararlı yok edilmiş gibi. Yaprakların arkasında gezinen tüy gibi kanatlatı olan ince uzun bir varlık farkettiniz mi ?
Thrips sp. zararı olabilir diye düşünüyorum.

Sayın İzzet Erişen,
Sizin yüklediğiniz dosyaları incelediğimde benim de en yakın ihtimal olarak gördüğüm Thrips oldu. İki hafta kadar önde Neemazal uygulamıştım. Ama görünüm sanki bu uygulamadan sonra yoğunlaştı gibi geldi. Şimdi bir neemazal uygulaması daha yapacağım. Umarım teşhisiniz doğrudur ve bu organik ilaç çözüm olur.
Teşekkür ederim.

Selahattin Yılmaz
02-08-2008, 19:03
Daha çok kırmızı örümcek etkisine benziyor...

izzeterisen
02-08-2008, 20:34
NEEMAZAL®–T/S Organik Böcek İlacı
Doğal böcek ilacı
NEEMAZAL®–T/S, Trifolio–M GMBH tarafindan geliştirilmiş doğal bir böcek ilacıdır. NEEMAZAL®–T/S; tırtıllar, beyaz sinekler, yaprak zararlıları, yaprak bitleri gibi 200'den fazla bitki zararlısına karşı değişik mahsüllerde mükemmel etkiler göstermektedir. Dünyanın değişik yerlerinde yapılan biyo–etkinlik çalışmaları sayesinde kontrol altına alınabilen böcek sayısı giderek artmaktadır.
Etkileme Şekli
NEEMAZAL®–T/S ilacının böcek öldürme etkisi, esas olarak, ilacın uzaklaştırıcı, beslenme ve büyüme engelleyici etkisinden (IGR) kaynaklanmaktadır. Etkilenen zararlıların beslenmeleri ve kabuk değiştirmeleri durur. Aynı zamanda üreme kabiliyetlerinde azalmaya ve kısırlığa neden olur. Etkilenen böcekler yaşam evrelerini tamamlayamaz ve metamorfozdan önce ölürler. İlacın böcekleri uzaklaştıran etkisi sayesinde de mahsullerdeki ani böcek kolonileşmelerinden ve buna bağlı zararlarından korur.
NEEMAZAL®–T/S'nin özel bir etki şekli vardır. Böceğin beslenmesini ve bitkiye zarar verme işlemini durdurur. Fakat ani etki göstermesi beklenmemelidir. Fakat ani etki göstermesi beklenmemelidir. İlaçlamayı takip eden birkaç saat içinde böcekler etkisiz hale gelir ve birkaç gün sonra böcek yoğunluğu daha fazla büyüyemez ve yok olur.
İlacın özellikleri
NEEMAZAL®–T/S azadirachtin içerir. Patentli bir işlemden geçirilen yüksek kalitede azadirachtin içeriği güvenilir etkiyi garanti eder. Ayrıca benzer ürünlerle karşılaştırıldığında Oil–free(yağsız) olması mahsüllerdeki fito-zehirliligi önler.
NEEMAZAL®–T/S suyla karıştırılabilir ve püskürtülebilir niteligi ise yapraklara daha büyük oranda ulaşılabilinmesini sağlar. NEEMAZAL®–T/S, IPM programlarıyla, çeşitli mahsüllerde yeterliliğini, kârlı, güvenilir ve tam uyumlu olduğunu kanıtlamıştır. Trifolio–M GmbH'nin patentli üretimi, kendine has üretim işlemi ve sıkı kalite kontrolleri sayesinde NEEMAZAL®–T/S'nin kesinlikle aflatoksin içermeyip organik tarımda kullanılabileceği garanti edilmiştir.
Etkileme şekli
NeemAzal®–T/S, tropikal Neem ağacının (Azadirachta indica A. Juss) tohum çekirdeklerinden arındırılarak elde edilmiş NeemAzal içerir. Etkin madde, yapraklara sızar ve bütünüyle bitkide dağılır; zararlı böcekler bitkiye saldırdıkları sırada beslenme yoluyla etkin maddeyi alırlar (emerek yahut ısırarak).
NeemAzal®–T/S'nin kendine has bir etkime şekli vardir. Böceklerin beslenmesini ve dolayısıyla bitkiye zarar verme işlemini durdurur. Bu etkime şeklinden dolayı anında etki göstermesi beklenmemelidir. NeemAzal®–T/S uygulamasını takip eden birkaç saat içinde zararlı böcekler etkisiz hale gelir, artık beslenmeyi keserler. Birkaç gün içinde böcek nüfusu daha fazla büyüyemez ve bozulurlar.
İlaçlama sonrası larvalar beslenmeyi kestiğinden kabuk değiştiremez ve bunu ölüm takip eder; ergin böcekler ise beslenmeyi keser, kısırlaşır ve en nihayetinde de ölür.
NeemAzal®–T/S'nin bu yavaş “insektistatik” etkime şeklinden dolayı, elverişli koşullarda, uygulamayı takip eden 7 ila 10 gün içinde son bir değerlendirme ilaçlaması yapılmalıdır. Ölü böcek sayısı bir değerlendirme kriteri olarak sayılamaz. Değerlendirme için şu kriterlere dikkat edilmesi gerekir: yaprak yoğunluğunun kaybolması, yapraklardaki zarar yoğunluğu, reçine oluşumu, mahsüllerin kırılması, zararlı böcek nüfusunun gelişimi, faydalılar üzerindeki olumlu etkiler.
NeemAzal®–T/S uygulamasındaki başarı zararlı böcek istilasındaki ilerlemeye ve ilaçlamanın uygun zamanda yapılmasına bağlıdır.
NeemAzal®–T/S birçok faydalıya (faydalı böceklere ve memeli hayvanlara) karşı zararsızdır. Bu faydalılar geriye kalan zararlı böcek nüfusunun kontrol altına alınmasında önemli bir rol oynarlar. NeemAzal®–T/S, entegre mücadelede faydalı canlılarla birlikte kullanılabilir.
Fito-zehirlilik bilgileri
NeemAzal®–T/S, açıkhava ve sera koşullarında pek çok bitki üzerinde denenmiştir ve genellikle ılık mevsimde iyi bir bitki uyumluluğu sergilemiştir. NeemAzal®–T/S'nin uyumluluğu esas olarak bitkinin türüne ve cinsine bağlıdır.
Her ne kadar pekçok bitki ile uyumlu olsa da NeemAzal®–T/S'nin bazı hassas süs bitkileri ve armut türlerinde yan etkiler sergileyebilir.
Eğer NeemAzal®–T/S'yi etiketi üzerinde belirtilen bitkiler dışında kullanmak isterseniz ve bir yan etkinin olup olmayacağını görmek için ilaçlamaya geçmeden önce NeemAzal®–T/S'yi bitkinin küçük bir alanı üzerinde deneyin.
Bitki uyuşmazlıkları ve gözlemlediğiniz yan etkiler hakkında lütfen bizimle irtibat kurun !
Tavsiye edilen Bitkiler ve Dozları
NeemAzal®–T/S, Türkiye'de şu an için sadece aşağıdaki listede sıralanmış olan bitkiler ve zararlılar için ruhsatlandırılmıştır ve tavsiye almıştır. Bu liste yeni ruhsat başvurularıyla beraber her yıl büyümektedir. Yeni ruhsatlardan haberdar olmak için lütfen web sayfalarımıza sık sık uğrayın!
NeemAzal®–T/S ruhsat Tarih ve No: 20.06.2000 / 3792
Bitki Adı Zararlı Adı Kullanma dozu Bekleme süresi:
İlaçlama–Hasat (gün)
Domates Şeftali yaprakbiti
(Myzus persicae) 500 ml / 100L su 3
Kızılçam Çamkese tırtılı
(Thaumotopoea pityocampa) 200 ml / 100L su 0
Gül Gül yaprakbiti
(Macrosiphum rosae) 500 ml / 100L su 0
Fındık Fındık koşnilleri
(Parthenolecanium spp.) 300 ml / 100L su 3
Zeytin Zeytin sineği
(Bactrocera oleae) 500 ml / 100L su 3
Kiraz Kiraz sineği
(Rhagoletis cerasi) 500 ml / 100L su 3
Çilek Kırmızıörümcek
(Tetranychus cinnabarinus) 300 ml / 100L su 3
Elma Elma yeşil yaprakbiti
(Aphis pomi ) 300 ml / 100L su 3
Şeftali Doğu Meyve Güvesi
(Cydia molesta) 300 ml / 100L su 3
Tütün Şeftali yaprakbiti
(Myzus persicae) 300 ml / da 3
Patates Patates böceği
(Leptinotarsa decemlineata) 250 ml / da 3
Pamuk Kırmızıörümcekler
(Tetranychus urticae ve
Tetranychus cinnabarinus) 200 ml / da 3
Hıyar Kırmızıörümcekler
(Tetranychus urticae ve
Tetranychus cinnabarinus) 500 ml / 100L su 3


Neemazal ile ilgili bilgileri firmanın sitesinden aldım.
Yaprak biti ilaçları genellikle thrips için de etkilidir diye biliyorum.
Thrips bazan alt yapraklarda kurumaya neden olabiliyor domateste.
İlacın etkili olduğu zararlılar incelendiğinde kırmızı örümceğe de etkili olduğu anlaşılıyor. Üst yapraklarda da aynı belirtileri görüyorsanız sanırım ilaçlamayı tekrar etmeniz gerekecek. Ancak yine de yeni resim... detaylı. bir de gözlemleriniz çok önemli . resim olmazsa lütfen zararlının nasıl bir şey olduğunu , nasıl hareket ettiğini inceleyin ve yazın.

polatuz
02-08-2008, 21:44
Forumda çok ele alındığı için bu ilacın herkes tarafından bilindiğini varsayarak sadece ismini verdim. Ama agaclar.net forumunun ne kadar derin ve fazla bilgi içeren bir forum olduğunu hesaba katmamıştım. Elbette ki her üye bu forumdaki her tartışmadan haberdar olamaz.
Konu ile ilgili olarak buraya;
Hastalık ve Zararlılar > Düzenleniyor > NEEMAZAL®–T/S Organik Böcek İlacı (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=1621)
ve buraya;
Ortak Siparişler>NeemAzal Organik İnsektisit (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=8934)
bakabilirsiniz.

karada
05-08-2008, 10:55
Selam
Ben salçalık dometes ekimi yapıyorum. Şu anda çiçekte ve domates vermeye başladı. Ama dalları buruşuyor ve komle kuruyor acaba mantar hastalığımı ve ya kırmızı böcek mi? Yardımcı olurmusunuz?

izzeterisen
05-08-2008, 12:06
Selam
Ben salçalık dometes ekimi yapıyorum. Şu anda çiçekte ve domates vermeye başladı. Ama dalları buruşuyor ve komle kuruyor acaba mantar hastalığımı ve ya kırmızı böcek mi? Yardımcı olurmusunuz?

Anlatımınız bakteri veya mantar hastalığı düşündürüyor, ancak en azından bir resmini görmeden bir şey söylemek çok zor. Resim ekleyebilir misiniz ? Veya gördüğünüz kurumaların nasıl olduğunu ; örneğin alt dal, üst dal, yaprağın bir yanı, gövdede iletim demetleri şöyle renk, kökleri şöyle gibi .
Dönem olarak çıkabilecek hastalık ,domates bakteriyel solgunluk ve kanseridir. İsterseniz bu hastalığı internetten bir bakın.
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=8767 Burada bulunan gösterileri çeker de bir bakarsanız emin olabilirisniz belki.
Cevabınızı bekliyorum.

gravel
10-08-2008, 07:29
Merhabalar,
Balkonumdaki domatesimi minik minik böcekler sardı. Koza gibi sarmışlar üst kısmını.
Bu böceğin ne olduğu ve nasıl müdehale etmem gerektiği konusunda yardımcı olursanız memnun olurum.

izzeterisen
11-08-2008, 13:08
Zararlı kırmızı örümcek.

http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=8826
bu linkte tüm ilaçlar yazılı. İlaçlama yapmanız gerekli.

polatuz
15-08-2008, 23:10
Daha çok kırmızı örümcek etkisine benziyor...

Sayın Selahattin Yılmaz,
Teşhisiniz doğruymuş. Tıpkı Sn. Gravel'in gönderdiği resimlerde olduğu gibi yapraklar örümcek ağıyla kaplandı ve bitkiyi atmak zorunda kaldım. Bu arada neemazal'ın da kırmızı örümceğe karşı etkili olamadığını öğrenmiş oldum.

polatuz
15-08-2008, 23:22
Ablamın yazlığındaki domateslerinde çok bol ürün oluyormuş. Domatesler gayet iyi gelişip büyüyormuş. Ama kızarmak yerine morarıp çürüyorlarmış. Tıpkı buzdolabında bekleye bekleye bozulan domatesler gibi. Bu bir mantar hastalığı olabilir mi? Yoksa bitkinin besin eksikliğinden mi kaynaklanıyordur. Domatesler açık arazide ve İstanbul Şile'de.
Yardım için şimdiden teşekkürler.

gravel
16-08-2008, 07:08
Zararlı kırmızı örümcek.

http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=8826
bu linkte tüm ilaçlar yazılı. İlaçlama yapmanız gerekli.

Teşhis için teşekkürler. arap sabunlu sarımsaklı karışımı uyguladım ve kırmızı örümcek sorunu tamamen çözüldü
Ağır hasar almış yaprakları kestim. Az yaprak ve domatesler kaldı geriye ama sanırım yoluna bu şekilde devam edicek. Küsmüşe bezemiyor.

Lonicera
12-09-2008, 13:53
Selahattin hocam
Domateslerimde son 15 gün içinde yarılmalar oluştu.Hem saksıda bulunan hem de bahçede yetiştirdiğim tüm domatesler,yeşil-sarı-kırmızı ayrımı yapmaksızın tamamıyla yarıldılar.Bunun sebebi sadece düzensiz sulama mı,yoksa başka nedenleri de olabilir mi?Aşağıda fotoğraflarını da ekliyorum.

limon
12-09-2008, 19:25
Bu konuyu geçen hafta Tekin Bey'le konuşmuştuk, sorunuz tam da üzerine gelince cevaplamak istedim. Domatesteki çatlamalar sizin de yazdığınız gibi düzensiz sulamadan kaynaklanıyormuş. Yaz dönemi boyunca sulama düzenine çok dikkat etmek ve sulama gününü bir gün bile ertelememek gerekiyormuş. Ancak, sonbaharın gelmesiyle yağmurlar başlayınca bu durumu önlemenin bir yolu yok sanıyorum.

Lonicera
12-09-2008, 19:53
O zaman yapacak bir şey yok Sn limon.Geçen sene bu tip bir durumla hiç karşılaşmamıştım.Sanırım seneye sadece cherry domates türlerini deneyeceğim.

Harun Parlak
12-09-2008, 21:03
Meyve çatlaması (fruit cracking) Domates meyvelerinin sap etrafında sap kısmında dışa dğoru ışınsal yıldızvari sap etrafında ay gibi halkalar şeklinde çatlamalar.
Bu çatlaklar meyvenin hızlı büyümesi ve bitkinin su alımındaki dengesizlikle ve çeşidin genetik yapısı ile ilgilidir.
Meyvenin olgunluğa ulaştığı bu devrede ortam kuru iken yüksek sıcaklık ve yüksek nem meydana geldiğinde çatlama olabilir.Bazı çeşitler su ve sıcaklık dengesizliğnie karşı hasas olurlar.
Çatlamaya karşı dayanıklı çeşitlerin seçilmesine dikkat edilmelidir.

fmt79
12-09-2008, 23:02
Bazen gece gündüz sıcaklık farkının fazla olduğu durumlarda da meyve çatlamaları meydana gelebilir...

Lonicera
13-09-2008, 07:40
Benimkilerde çatlama değil neredeyse yarılma sözkonusu.:(Eklediğim ilk resimdeki yarılma sonucu domatesin neredeyse çekirdeklerini görebilmek mümkün.Geçmiş yıllarda da hafif çatlamalar olabiliyordu tek tük.Ama bu sene sağlam bir tek domates yetiştiremedim.Tamamen kızaranlardan bir kaç tanesini koparıp tadına baktım,neredeyse limon gibi ekşiydi.Sanırım bu da çatlamanın etkisiyle oluştu.Mesajıma ilgi gösterip yanıtlayan herkese teşekkürler.

Harun Parlak
13-09-2008, 08:34
Bu çatlaklardan sarofit mantarlar girerek meyvede çürükler meydana gelebilir.Hastalık giren domateslerin tadı ****** bozulacaktır.
Açıkda kalan yaralargibi düşünebilirsiniz mikrop kapmaz ise yara kavuşur. Ama mikrop girer ise yara hergeçen gün açılabilir.

izzeterisen
13-09-2008, 09:51
Domates, ilk meyvelerin ceviz iriliğini aldığı dönemden itibaren sürekli olarak kök bölgesinde tav seviyesinin altına düşmeyen bir şekilde toprak nemi ister. Bunu karşılamanız gerekirdi.
Ayrıca bitkilerinizin iyi beslenmediği anlaşılıyor.
İyi beslemenin ve düzenli sulamanın olmadığı bir devreden sonra bu şekilde sulamalar haliyle çatlamalara neden olacaktır. Böyle b,ir durumla karşılaşmamanı tek çaresi dediğim gibi baştan düzenli sulama ve beslemedir.
Artık seneye, iyi günler

gummi
12-01-2009, 09:22
Selam arkadaşlar ,

Domateslerimde siyah övez benzeri sinekcikler uçuşuyor . Küçükken 1 mm boyundayken övez gibilerdi , çöp sineği gibilerdi , bir sürü vardı öldürdükçe yenisi geliyordu ama 1-2 hafta sonra büyüdüklerinde Yaklaşık 2-3 mm kadar büyüdüklerinde sinek gibi olmadığını sanki böcek gibi olduklarını gördüm . Büyüyünce domatesin saplarına vs. yapışıp bekliyorlar .

Bu yaz bir organik ekim yapılan tarlaya gitmiştim oradaki tüm bitkilerde vardı bu sinek , tarla sahibi kurtulamadım bunlardan insanın burnuna ağzına bile giriyorlar demişti . İlaç da kullanamıyormuş organik olduğu için .

Bu zararlı nedir ? Forumdaki zararlılara baktım hiçbirine benzemiyor . Hangi ilacı almalıyım ?

Teşekkürler

Erdem

gummi
12-01-2009, 09:25
linkler çalışmıyor , tekrar koyabilirmisiniz dosyaları ?

izzeterisen
12-01-2009, 09:56
Selam arkadaşlar ,

Domateslerimde siyah övez benzeri sinekcikler uçuşuyor . Küçükken 1 mm boyundayken övez gibilerdi , çöp sineği gibilerdi , bir sürü vardı öldürdükçe yenisi geliyordu ama 1-2 hafta sonra büyüdüklerinde Yaklaşık 2-3 mm kadar büyüdüklerinde sinek gibi olmadığını sanki böcek gibi olduklarını gördüm . Büyüyünce domatesin saplarına vs. yapışıp bekliyorlar .
Bu yaz bir organik ekim yapılan tarlaya gitmiştim oradaki tüm bitkilerde vardı bu sinek , tarla sahibi kurtulamadım bunlardan insanın burnuna ağzına bile giriyorlar demişti . İlaç da kullanamıyormuş organik olduğu için .
Bu zararlı nedir ? Forumdaki zararlılara baktım hiçbirine benzemiyor . Hangi ilacı almalıyım ?


Bu böceği hiç olmasın biraz rengiyle de tarif etseydiniz belki şu olabilir diyebilirdik. Bu durumda sade ce insanın ağzına burnuna kaçtığını biliyoruz. Değil mi?

Tekrar yüklemeye başladım gösterileri, herhalde yarına kadar biter.

gummi
12-01-2009, 14:55
"Domateslerimde siyah övez benzeri sinekcikler uçuşuyor . Küçükken 1 mm boyundayken övez gibilerdi , çöp sineği gibilerdi , ama 1-2 hafta sonra büyüdüklerinde Yaklaşık 2-3 mm kadar büyüdüklerinde sinek gibi olmadığını sanki böcek gibi olduklarını gördüm , Büyüyünce domatesin saplarına vs. yapışıp bekliyorlar"

İlginize teşekkür ederim ama yukarıdaki tarife uyan çok fazla böcek türü olmasa gerek ?

izzeterisen
12-01-2009, 15:42
Bir fotoğrafını çekemez misiniz?

gummi
13-01-2009, 08:42
Açık konuşmak gerekirse bu böcekler heryeri sardıktan ve domateslerim bitkin duruma düştükten sonra toprağı ile beraber hepsini attım , yeni toprak ve tohumlar ektim . Aynı şeyin tekrar başıma gelmesinden endişe ediyorum , bu nedenle resim koyamıyorum . Tohumlar fideye dönüşmeden bir ilaçlama yapayım da sonradan başım ağrımasın diye düşündüm . Ama sanırım bu gidişle resim de koyacağım 1-2 haftaya kadar

yahya07
18-01-2009, 23:07
sanırım domatesler havanın sıcak olduğu saatlerde sulanmış.yazın sulamalar ikindi vakti güneş batımına daha yakın saatlerde yapılmalıdır.

izzeterisen
19-01-2009, 15:08
Açık konuşmak gerekirse bu böcekler heryeri sardıktan ve domateslerim bitkin duruma düştükten sonra toprağı ile beraber hepsini attım , yeni toprak ve tohumlar ektim . Aynı şeyin tekrar başıma gelmesinden endişe ediyorum , bu nedenle resim koyamıyorum . Tohumlar fideye dönüşmeden bir ilaçlama yapayım da sonradan başım ağrımasın diye düşündüm . Ama sanırım bu gidişle resim de koyacağım 1-2 haftaya kadar

Bu şekilde davranmaktansa neyin ne olduğunu öğrenmek daha güzeldir.

Antaios
08-02-2009, 16:22
Domateste görülen hastalık ve zararlıları ile ilgili olarak, çiftçi eğitimi amacıyla, çalışırken hazırladığım gösterileri, ilgilenenlere faydalı olabilmek amacıyla burada vermek istedim.
Yararlı olabilirse çok sevinirim.

Domateste Mantar Hastalıkları :
http://rapidshare.de/files/41329053/Domates_mantar_hastal_klari.ppt.html

Domateste Bakteriyel Hastalıklar :
http://rapidshare.de/files/41329252/domates_bakteriyel_hastaliklari.ppt.html

Domateste virüs Hastalıkları :
http://rapidshare.de/files/41329376/domates_virus_hastaliklari.ppt.html

Domateste Fizyolojik Hastalıklar :
http://rapidshare.de/files/41329292/domateste__fizyolojik_hastaliklar.ppt.html

Domateste Zararlılar :
http://rapidshare.de/files/41329149/domates_zararlilari.ppt.html

Domataste Kök Ur Nematodları :
http://rapidshare.de/files/41329397/kok_ur_nematodlari.ppt.html

Linklerin tamamını kontrol ettim, çalışıyor.


Linkler Bozuk.. :(

izzeterisen
08-02-2009, 18:43
Bir ay içerisinde download edilmeyen şeyler siliniyormuş. Eğer bir ihtiyacınız var ise ne olduğunu söyleyin yeniden yükleyeyim.

Antaios
09-02-2009, 16:17
He yok hocam şimdilik hemen öyle spesifik bi bilgiye ihtiyacım yok da olursa gene rahatsız ederim :)

gummi
30-03-2009, 09:52
Arkadaşlar , ofis ortamında yapay ışıkla domates yetiştirme denemeleri yapıyorum , detay bilgi için domateserdem.blogspot.com

Ancak çok dikkat etmeme rağmen domateslerin yaprakları küçük ve buruşuk , suyu az diye düşünüp bol su verdim , ışık az deyip 24 saat ışık yaktık bu buruşukluk gitmedi . Bunun sebebi nedir ? Ekteki resimlerde de göreblirsiniz . bu arada bu bitkileri dikeli tam 1 ay oldu . Acaba bir hastalık mı var ? Yoksa eksik bir mineral vs. mi var ? genel bir sağlık durumu hakkında yorum yapabilirmisiniz ? 20 ye yakın fidanım var , emeklerimin boşa gitmesini istemiyorum .

Teşekkürler

Erdem

gummi
30-03-2009, 15:59
Farkettim de , bazı yapraklarda hafif solgunluk var, renk açılmaları var . Elimde Captain H var , acaba bundan sıksam bir faydası olur mu?

gummi
31-03-2009, 08:35
Arkadaşlar binlerce üyemiz var , yok mu bu kadar insan arasından yorum yapabilecek ? Benim domatesleri kurtarma çabam da yazıcoğlunun helikopterine dönecek

izzeterisen
31-03-2009, 08:58
Merhaba.
Fotoğraflardan anlaşıldığına göre domatesleriniz, az ışıklı bir ortamda yetişmiş, yapay ışığın etkisi sanırım çok az olmuş. Ayrıca toprağını fazla ıslak tutmuşsunuz. İnce uzun büyümelerinin sebebi bunlar. Bitkinin isteğinden daha soğuk bir ortamda kalmış olabileceğini de düşünüyorum. Yaprak damar aralarında olan sararmalar, iz element noksanlığını, özellikle demir noksanlığını gösteriyor. Demir noksanlığı soğuk, ıslak topraklarda çok ortaya çıkar.
Ne yapılabilir ? Bitkilerinizi güneşe alıştırarak çıkarın, Toprağını biraz da olsa kabartın, bitkinin kökleri havalansın, suyun ölçüsünü kaçırmayın, toprak tav seviyesine yaklaşsın ki suyu öyle verin, ama dibini kurutmayın. Diktiğiniz saksıların altında su birikmesin. Karışımınız iyiyse renk kendi kedine hemen düzelecektir. Captan ilacı rengine tesir etmez.
Şimdilik bu kadar, tahminlerimi size yazdım, kolay gelsin.

leventguclu
25-04-2009, 16:51
merhaba arkadaslar domateslerımın yakalandıgı hastalık nedır acaba..ekte resımlerını koyuyorum yardımlarınızı rıca ederım.tedavı seklı nasıldır acaba..neler yapmam gereklıdır..

izzeterisen
25-04-2009, 18:00
Tahminlerimi yazıyorum:
Domatesinizin alt yapraklarındaki durum hastalığa benzemiyor. Ben durumu aşırı toprak nemine bağlıyorum. Bu dönem domatesin çok su istediği bir dönem değildir. Bozuk yaprakları kopararak bitkiden uzaklaştırmanızı öneririm. Çünkü bu gibi yapraklar üzerinde hastalıklar oluşur.
Ama hastalıklar ve zararlılar konusunda resim çekerken yaprakların özellikle alt yüzeylerini de çekerseniz anlamak çok daha kolay olur.

gulnursengel
04-06-2009, 09:52
Merhabalar Arkadaşlar,

Bu sene kendim tohumdan fidelediğim, ve bahçeye ektiğim Pembe domates fidelerinin bazılarında yaprak kıvrılmaları dikkatimi çekti. Bir arkadaşım bunun mantar hastalığı olduğunu ve hemen kimyasal ilaç yapmamı söyledi. Bende mümkün olduğunca organik üretim yapmak istediğimden ev yapımı doğal bir ilaç ile bu problemi engelleme konusunda neler yapabilirim size sormak istiyorum.
Yardımlarınız için şimdiden teşekkürler,

Gülnur

izzeterisen
04-06-2009, 10:29
Bir resim ekleyebilir misiniz?

silbastan
04-06-2009, 12:12
http://agaclar.net/forum/showpost.php?p=433652&postcount=217

http://agaclar.net/forum/showpost.php?p=433654&postcount=218

Merhabalar, ben "Domates yetisdirme" bölümüne sorunumu iletmisdim,
malbman arkadasimiz mildiyö olabilir demisdi.. bende bunun üzerine verdigi
link i inceledim ama nasil bi ilaclama yapacagimi bi türlü bulamadim
babam in önerisine uyarak hastalikli yapraklari kopardim... sizce dogrumu yaptim
yoksa ilaclama mi yapmam gerek? evde yapabilecegim herhangi bi ilac varmi?

bu ara viyanada hava cok soguk..aceba sorunun kaynagi soguk havami?

bu mildiyö nasil olusur? herhangi bi zararlidan mi yoksa büyüklerimizin dedigi gibi
soguk vurmasi mi?

bu konuyu aydinltirsaniz cok sevinirim

meraklı
04-06-2009, 14:33
Sn İzzetterisen resimde gördüğünüz domateste bir hastalık var mı?

3 gündür gördüklerime soruyorum, bilen yok. Yapraklar gördüğünüz gibi kıvrılıyor ve diğer domateslere geçecek gibi geldi. Ben onlara gözüm gibi bakarken olacak şey mi, üzüldüm.

meraklı
04-06-2009, 14:45
Daha yakından çektiğim diğer resim de bu, şimdiden teşekkürler.

meraklı
04-06-2009, 14:49
Bir de sağlıklı olduğunu düşündüğüm pembe domates fidemin resmini ekleyeyim. Sağlıklı olanda kıvrılma hiç yok.

ugurtelefon
04-06-2009, 15:19
Physiological Leaf Roll
Fizyolojik Yaprak Kıvrılması
Nedeni:
Nemli sezonlar süresince ya da şaşırtılarak oluşturulan fideler tarlada tesis edilirse, alt yaprakların şiddetli bir şekilde yukarı doğru kıvrılması görülebilir. İlk önce küçük yaprakcıklar kıvrılmış görülmekte, fakat hemen yaprak kenarları birbirine değer ve rulo gibi bir görünüm alabilir. Bu şekilde gelişen yapraklar sert ve virus hastalıklarının neden olduğu belirtilere benzerdir. Belirtiler bazı çeşitlerde oldukça barizdir. Etkilene bitkilerde meyveler normal olarak oluşur, herhangi bir kayıba neden olmayabilir.

Mücadelesi:
Herhangi bir şey tavsiye edilmiyor.


KAYNAK (http://www.bitkisagligi.net/Domates_Physiological_Leaf_Roll.htm)

meraklı
04-06-2009, 16:00
Sn. Uğurtelefon hızlı cevabınız için teşekkür ederim.

kkardes
11-06-2009, 15:28
Teşhis için teşekkürler. arap sabunlu sarımsaklı karışımı uyguladım ve kırmızı örümcek sorunu tamamen çözüldü
Ağır hasar almış yaprakları kestim. Az yaprak ve domatesler kaldı geriye ama sanırım yoluna bu şekilde devam edicek. Küsmüşe bezemiyor.

arap sabunlu sarımsaklı karısımın nasıl hazırlandıgını soylersen memnun olurum.
saygılar

kadiray27
12-06-2009, 10:13
Merhaba Arkadaşlar Doamteslerimin birinde şöyle bir sorunum var. ilk önce yaprakları sararıp soldu ve kurumaya başladı araştırmalarıma göre demir **** azot eksikliğinden kaynaklandiğini düşünüp suyunu azaltıp güneşli bir yere koydum. Ama hala kurumu devam ediyor bir inceleyip birşeyler önerirseniz sevinirim.

kadiray27
12-06-2009, 10:15
İkinci olarakta ildi domatesimde özellikle çiçekleri kuruyor.

Selahattin Yılmaz
12-06-2009, 10:19
Merhaba Arkadaşlar Doamteslerimin birinde şöyle bir sorunum var. ilk önce yaprakları sararıp soldu ve kurumaya başladı araştırmalarıma göre demir **** azot eksikliğinden kaynaklandiğini düşünüp suyunu azaltıp güneşli bir yere koydum. Ama hala kurumu devam ediyor bir inceleyip birşeyler önerirseniz sevinirim.

Domates karalekesine benziyor mantari bir hastalık bakırlı ilacınız varsa tavsiye edilen dozda kullanlamısınız.

Çiçek sorununuz ise büyük ihtimal saksınızın aşırı ı9sınmasından kaynaklanıyordur saksınızın aşırı sınmasını engelleyecek tedbirleri almaslınız (stroforla sarmak, jelatinle sarmak, toprak yüzeyini örtmek gibi).

kadiray27
12-06-2009, 10:31
Selahattin hocam maşallah

Kavun sorunusu sormadan cevabı vermişsiniz. Hocam hiçbir ilacım yok bu konuda önerinizi alabilirmiyim. hem kimyasal olarak hemde organik olarak.

2.soru içinde saksıların hepsi gölgede ama domatesler tepeden güneş alıyor. En fazla güneşi 1-2 saat görüyor hocam.

izzeterisen
12-06-2009, 11:05
Sn İzzetterisen resimde gördüğünüz domateste bir hastalık var mı?

3 gündür gördüklerime soruyorum, bilen yok. Yapraklar gördüğünüz gibi kıvrılıyor ve diğer domateslere geçecek gibi geldi. Ben onlara gözüm gibi bakarken olacak şey mi, üzüldüm.

Gerekli cevap verilmiş ama ben yine de söyliyeyim. şiddetli ışığın buna neden olduğu biliniyor. Merak edecek bir şey yok. Domateslerinizin dayanıksız yetiştirilmesi, ardından gelen sıcak havalar buna neden olmuştur sanıyorum.

ugurtelefon
12-06-2009, 11:59
Valla domates kadar sorunlu bitki varmı acaba??
Dün akşam farkettim,ilk diktiğim 3 sırık domates fidesinin birini kaybetmiştim.
Şimdi diğer 2 taneside aynı sorunlar var.Bitkinin dıştan görünüşü sanki 1 hafta susuz kalmış gibi.Yapraklar buruşuk,dallar aşağıya doğru eğilmiş vaziyette.Bitki üzerinde 20'er kadar domates var,ilk çıkanlar kızarmaya başlamıştı.
Geride kalan 5 yeni fide eskilerinin boyunu geçti.Daha canlı ve diri duruyorlar.
Patlıcan olmaz demişlerdi,2 çeşit patlıcan bile terasta gayet güzel oldu.Biberler ona keza,hergün 1/2kg biber topluyorum.Salatalıklar ekim tarihinden itibaren 25 günlük oldu,çiçek verdiler.
Ama ne hikmetse domateslerde bir türlü dikiş tutmadı.
Gelecek sezon domates ekmeyi hiç düşünmüyorum.:o

izzeterisen
12-06-2009, 12:29
Köklerini açarak kontrol edin, ya köklerde ya kök boğazında ya da gövde içinde değişik bir şeyler gözlerseniz sebebi bulunabilir. anlattığınız durum solgunluk hastalığını düşündürüyor.

ugurtelefon
12-06-2009, 13:33
Bu domates olayı bende takıntı oldu,öğle saati eve gittim,sırf bu iş için.Gündüz gözüyle birşeyler görebilirmiyim diye.
İnceledim,herhangi birşey bulamadım.Bende rahatsız 2 fideyi söktüm attım.Üzerlerindeki 20 kadar domateside hanıma verdim,turşu kursun diye:p
Bu kaybettiğim toplam 3 fide bir yerden,diğer 5 fide ise başka bir satıcıdan alınmıştı.Belkide tohumdan **** cinsinden kaynaklanan bir durumdur.
Ben her ihtimale karşı fideleri söktüm,kalan 5 taneninde yerini değiştirdim.Aralarını açtım,daha fazla hava almalarını sağladım.
Bakıcaz,zaman içinde belli olucak nasılsa.

gravel
12-06-2009, 14:18
Geçen sene yaz sonuna doğru tohumunu öylesine bir saksıya iliştirdiğim bir red robin domatesim var.Yaz sonunda bu domates filizlendi ama mevsimin sonbahara dönmesiyle ben de onu kendi haline bıraktım. Kışı geçireceğni sanmıyordum ama söküp atmadım da. İşte domates beni şaşırtarak tüm kışı ağır aksak, kör topal, ölmeden balkonda rüzgarda ayazda geçirdi ve baharla beraber filizlenip boylanmaya başladı. İnce uzun saksıda balkon demirine asılıydı. Çiçeklenip ilk domatesi tutunca çok sevindim ancak ardından alt yapraklardan başlayan bir sararma ve kuruma başladı. Gübreleme ortamı nemlendirme falan fayda etmedi. Oturak tipi bir domates olmasına rağmen acaba saksısı mı ufak geldi diyip büyük bir saksıya aldım. Kuruma durmadı malesef. Alttan kuruma ilerledikçe yukarıdan yeni filizlerle yeni yaprak yeni tomurcuk vermeye devam etti ve boyu saksısıyla beraber 1,5m'ye ulaştı. Çiçekler domatese dönmeden kuruma oraya ulaştıysa tomurcuklar da kuruyor. Yok kuruma ulaşmadan domatese durduysa, domates gelişip büyümeye devam ediyor. Bu arada aşağıdan yeniden yaprak filizlemeye başladı geçen hafta ama üstte kuruma devam ediyor. Birkaç fotoğrafla durumu göstermeye çalışayım. Yardımcı olabilirseniz çok mutlu olurum.

http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=78628&d=1242377447
http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=78631&d=1242377447
http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=78638&d=1242377574
http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=86012&d=1244806502
http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=86013&d=1244806502

enek
16-06-2009, 23:29
Fidelerim Gayet güzel boylanırken... Son birkaç günde fotoğraftaki gibi bir problem yaşadım. 3 adet fidem bu şekilde öldü. Açıklamak gerekirse, fidenin toprakla birleştiği yerde gövde inceliyor ve 2-3 gün içinde fideyi tamamen kaybediyorum...
Sorun nedir? Fidelerimi nasıl kurtarabilirim... Yardımcı olabilirseniz çok sevinirim....
Saygılar....

MeyveliTepe
16-06-2009, 23:33
İnceldiği yerde bir kemirilme gibi bir şey yok ise, boğaz doldurmadığınız, fazla suladığınız, dolayısıyla fideye yeterince kök yaptırmadıığınız için olabilir. Nitekim, resmini koyduğunuz fidenin yaprakları iyi görünmesine rağmen kök hemen hemen yok.

Ben sizin yerinize olsaydım, resimde fidenin gövdesinin yeşile döndüğü yere kadar boğaz doldurup gerekmedikçe sulamazdım.

simavi
17-06-2009, 08:46
domatesteki meyve yarılmaları büyük ihtimal gece gündüz sıcaklık farkından kaynaklanıyor.Yukarıda arkadaşların yazdıkları da yarılmalara etkendir.

N.Hel
17-06-2009, 17:29
Domateste görülen hastalık ve zararlıları ile ilgili olarak, çiftçi eğitimi amacıyla, çalışırken hazırladığım gösterileri, ilgilenenlere faydalı olabilmek amacıyla burada vermek istedim.
Yararlı olabilirse çok sevinirim.



Sn. izzeterisen,

Dosyalar silinmiş. Tekrar yüklemeniz mümkün mü?

izzeterisen
17-06-2009, 18:13
Sn. izzeterisen,

Dosyalar silinmiş. Tekrar yüklemeniz mümkün mü?

Akşam yükleyeyim de önce sorununuzu bilmek isterdim.

izzeterisen
17-06-2009, 18:15
Fidelerim Gayet güzel boylanırken... Son birkaç günde fotoğraftaki gibi bir problem yaşadım. 3 adet fidem bu şekilde öldü. Açıklamak gerekirse, fidenin toprakla birleştiği yerde gövde inceliyor ve 2-3 gün içinde fideyi tamamen kaybediyorum...
Sorun nedir? Fidelerimi nasıl kurtarabilirim... Yardımcı olabilirseniz çok sevinirim....
Saygılar....

Fidelerinizi aşırı sulama nedeniyle çökerten hastalığına kaptırmışsınız. Bu şekilde olan fideler şaşırtılmaz, büyütülmez. Bu tür fidelerinizi imha edin.

N.Hel
17-06-2009, 20:22
Akşam yükleyeyim de önce sorununuzu bilmek isterdim.

Sorunu Domates, bamya, kavun yapraklarında buruşma (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=446936&postcount=1) başlığında izah etmeye çalıştım. Ona da yanıt vermişsiniz teşekkür ederim. İlave bilgileri de girdim.

Selamlar

enek
17-06-2009, 21:32
Teşekkürler İzzet bey;
Fakat bir sorum olacak, Aynı anda aynı viyol grubuna ektiğim ama gayet sağlıklı büyüyen fidelerde bir problem olurmu? Yaklaşık 40 fideden bu şekilde 3-4 adet hastalandı onları da söküp attım. Suyu kestim. Boğazlarını doldurdum..Diğerleri de ileriki günlerde bu çökerten hastalığına yakalanırlar mı?
Saygılar....

Oğuz Alper
17-06-2009, 21:37
Sn.enek;
Çökerten hastalığına yakalanan fidelerinizi söküp atmanız çözüm olmaz . Toprağınızda hastalık mevcut olduğu için dezenfektasyon yapmanız gerekir.Aksi taktirde yerine diktiğiniz veya dikili olanlara bulaşma olasılığı çok yüksektir.Sevgiler

Balıkcı
18-06-2009, 10:18
Domates yaprak ve dallarında siyah, minik sinekler var, çok küçük oldukları için net fotoğraf alabileceğimi sanmıyorum.
Ne yapmalıyım?
Teşekkürler.

simavi
18-06-2009, 14:45
Izzet bey dosyaları göremiyorum.silinmiş olabilir.lütfen bir daha yükleyebilirmisiniz?

MeyveliTepe
18-06-2009, 15:30
Bir gözlem. Bizim sebze adalarında domateslerin arasında bolca fesleğen var. Oturup iyice gözledim. Fesleğenlerin üzerinde ve 1-2 karışa kadar yanlarında o minik sinekler üçmuyor, menzile giren domates yapraklarına konmuyorlar. Bariz bir şekilde izledim.

ay-ışığı
18-06-2009, 15:49
Domateslerde havalar kurak gecince toprak sıcaklığından ve verimszliğinden domateslere mantar hastalığı vurur mantar hastalığı vurmaması icin mantar ve bit ilacı vurmak gerekir iki yıl önce gendi capımda domates ektim ğaliba iyi beceremedim matar hatalığı vurdu domates bahcem yarı yarıya ğiti gecensene yerdegişikliği yaptı tarıma gitim durumu anlatım bana mantar ve bit böcek ilaclarını verdiler ve kulanma şeklini ögrettiler aynı tarifi uyguladım çok güzel domates elde ettim

ay-ışığı
18-06-2009, 15:58
Bu senede daha faklı bir yere gecen senedenki domateslerin çok iyilerinden tohumluk ayırmıştım bu sene onları fideledim çok daha verimli ollacağını şimdiden hissediyorum kaliteli domates almak icin çok güzel hizmet vermek ve verimine çok dikkat etmek grekir diye düşünüyorum.

nimbus
18-06-2009, 16:14
Domateslerde havalar kurak gecince toprak sıcaklığından ve verimszliğinden domateslere mantar hastalığı vurur mantar hastalığı vurmaması icin mantar ve bit ilacı vurmak gerekir iki yıl önce gendi capımda domates ektim ğaliba iyi beceremedim matar hatalığı vurdu domates bahcem yarı yarıya ğiti gecensene yerdegişikliği yaptı tarıma gitim durumu anlatım bana mantar ve bit böcek ilaclarını verdiler ve kulanma şeklini ögrettiler aynı tarifi uyguladım çok güzel domates elde ettim

sn.ayışığı,

size verdikleri ilaçlar kimyasal ilaçlar mıydı ?

Birol Ketenci
18-06-2009, 20:41
Bir gözlem. Bizim sebze adalarında domateslerin arasında bolca fesleğen var. Oturup iyice gözledim. Fesleğenlerin üzerinde ve 1-2 karışa kadar yanlarında o minik sinekler üçmuyor, menzile giren domates yapraklarına konmuyorlar. Bariz bir şekilde izledim.

Bu tespitiniz aklımı karıştırdı. Fesleğenleri yaprak bitine karşı savunma amaçlı dikmiştik ancak eğer etkili mesafesi bir, iki karış ise sırık domateslerimizde pek işe yarayamayacaklar.

MeyveliTepe
18-06-2009, 21:36
Bir-iki karış, etrafındaki alan. Üst tarafında sanırım fazla bir hacim söz konusu. Burada elbette fesleğenin ne kadar büyümüş olduğu da önemli bir parametre. İlginç olan, etrafta uçuşan yüzlerce küçük sinek fesleğenin alanına asla girmeyip yön değiştiriyorlar.

Her yastığa üçer fesleğen dikmiştim. Sanırım fesleğenin gücünden daha çok yararlanabilmek için domateslerin etrafına, hatta domates dallarının gölgesinde sağlı sollu daha fazla dikmek gerekecek.

nimbus
19-06-2009, 09:53
Bir-iki karış, etrafındaki alan. Üst tarafında sanırım fazla bir hacim söz konusu. Burada elbette fesleğenin ne kadar büyümüş olduğu da önemli bir parametre. İlginç olan, etrafta uçuşan yüzlerce küçük sinek fesleğenin alanına asla girmeyip yön değiştiriyorlar.

Her yastığa üçer fesleğen dikmiştim. Sanırım fesleğenin gücünden daha çok yararlanabilmek için domateslerin etrafına, hatta domates dallarının gölgesinde sağlı sollu daha fazla dikmek gerekecek.

sevgili MeyveliTepe,

ben de aynen dediğiniz gibi neredeyse gölgesinde kalacak şekilde fesleğenleri pembelerin altına konuşlandırdım. sizin tavsiyenizle denedi, sonuçlar çapalama için köye gidildikçe iletilecek.

aynı yöntem - birbirine yardımcı bitkiler yöntemi - acaba fasulyeler için de işe yarar mı? fidelerin hemen tamamına yakınını siyah yaratıklar sarmış. gittiğimde çoğunu elle temizlemeye çalıştım. sis şeklinde püskürtme yapamadım ama yine de arap sabunu ve su uygulamaya çalıştım.

MeyveliTepe
19-06-2009, 10:17
Fesleğen her tür sebze ile uyumlu. Uçan sinekleri yaklaştırmamak gibi bir özelliği var. Fasulyelerdeki siyah bitlere etkisini tam olarak bilmiyorum. bitlerin hoşlanmayacağı muhakkak olmakla birlikte engelleyebilir mi denemek lazım. Fasulyede değil ama baklalardaki siyah bitleri neemazal ile savuşturmuştum (birden fazla kez uygulama gerekli). Fesleğenlerin siyah bitlere olan etkisini deneyebilirseniz sizden öğreniriz.

Balıkcı
19-06-2009, 10:23
Desenize fesleğen tarlasında domates yetiştireceğiz.:p
Bunu daha önce okumuştum ama unutmuşum.
Teşekkürler.

nimbus
19-06-2009, 10:28
Fesleğen her tür sebze ile uyumlu. Uçan sinekleri yaklaştırmamak gibi bir özelliği var. Fasulyelerdeki siyah bitlere etkisini tam olarak bilmiyorum. bitlerin hoşlanmayacağı muhakkak olmakla birlikte engelleyebilir mi denemek lazım. Fasulyede değil ama baklalardaki siyah bitleri neemazal ile savuşturmuştum (birden fazla kez uygulama gerekli). Fesleğenlerin siyah bitlere olan etkisini deneyebilirseniz sizden öğreniriz.

keşke daha fazla fesleğene el koyabilseydim. köyde bahçeye pembe domates fidelerini dikerken çaktırmadan İstanbul'a getirmek için köyden aldıkları fesleğenleri ektim domateslerin diplerine. ben ektikten sonra da çıkartamadılar :rolleyes: bir dahaki gidişimde hazırlıklı olarak hem fesleğen götürmeli hem de sis halinde püskürtme yapan zımbırtılardan.

MeyveliTepe
19-06-2009, 10:31
Desenize fesleğen tarlasında domates yetiştireceğiz.:p
Bunu daha önce okumuştum ama unutmuşum.
Teşekkürler.

:) sebze bahçesinde toprağın altı kadife çiçeklerine, üstü de fesleğenlere emanet. Üstelik de çok keyifli oluyor.

denizakvaryumu
19-06-2009, 11:29
Fesleğenlerin türü nedir?

MeyveliTepe
19-06-2009, 12:41
Açıkçası bilmiyorum. Fide olarak tanesi 20 kuruşa almıştım. Küçük yapraklı, büyüdüğünde top gibi olanlardan. Kokuları çok keskin, yakınından geçerken bile alınıyor.

izzeterisen
19-06-2009, 13:37
Tüm sunuları yeniden yükledim. İsteyen arkadaşlara duyurulur.
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=8767

fizikçi
19-06-2009, 15:34
Herkese Merhaba,

Şubat ayından beri tohumdan sebzeler yetiştirme gayreti içindeyim. Acı tatlı epey deneyimim oldu :p Site içeriklerini incelemeden sorular sormamaya gayret ediyorum. Fakat malum bilgiler ve yazışmalar çok geniş ola ki atlamış olabilirim. Resimlerini eklediğim domateslerimin meyvelerinin uç kısımlarında kahverengi lekeler oluştu. Meyvenin dış kabuğunda meydana gelen lekeler tırnakladığımda çıkıyor. Etli bölüme işlemiş bir oluşum tespit etmedim.

Sorunumun ne olduğunu öğrenebilirsem çok mutlu olacağım. Yeni çıkan miniklerde de aynı durum söz konusu.

Işığımız eksilmesin...

ialp32
19-06-2009, 21:15
:) sebze bahçesinde toprağın altı kadife çiçeklerine, üstü de fesleğenlere emanet. Üstelik de çok keyifli oluyor.

Fesleğen aldım hemen bugün pazardan 6 tane,ve domateslerin aralarına diktim 1 tanesinide fasulye ye yakın diktik ,kadifenin faydasıda var mı hemen bahçenin diğer köşesinden söküp domateslerin arasına dikelim. Gerçi bu önerinizin benzerini forumun başka bir yerinde okumuştum galiba ama orda kadife,aynısefa ve civanperçemi yazıyordu ama ben o iki bitkiyi ne tanıyorum:(ne de tohumlarını bulabildim bulsam hemen konuşlandıracam domateslerin yanına:o

Acarextt03
20-06-2009, 11:54
Daha önce bahsi geçen domatese yapışan ve uçamadan öldürebilen siyeh böcek fotoğrafı bende var.. Hemde bahçemde bolca var... Artı olarak nft sistemimde beyaz uçuşan hele hele akşam saatlerinde direkt insanın yüzüne saldıran gıcık sinekler var.. Ayrıca nft de domates yapraklarımız beyaz lekeler, bahçalerdekinde ise hafif sarıya kaçan renklerde alt yapraklarda bolca leke var... SİZDEN RİCAM NASIL MÜCADELE EDEBİLECEĞİM...
TEŞEKKÜRLER...

izzeterisen
20-06-2009, 12:14
Daha önce bahsi geçen domatese yapışan ve uçamadan öldürebilen siyeh böcek fotoğrafı bende var.. Hemde bahçemde bolca var... Artı olarak nft sistemimde beyaz uçuşan hele hele akşam saatlerinde direkt insanın yüzüne saldıran gıcık sinekler var.. Ayrıca nft de domates yapraklarımız beyaz lekeler, bahçalerdekinde ise hafif sarıya kaçan renklerde alt yapraklarda bolca leke var... SİZDEN RİCAM NASIL MÜCADELE EDEBİLECEĞİM...
TEŞEKKÜRLER...

Üst resimdeki belirtiler alt yapraklarda bol bol var sanırım. Thrips zararı olması lazım. Alt yaprakları temizlerseniz sorun kalmayacağını düşünüyorum.
Yaprakların altından bir resim koyabilir misiniz.
Alt resimde görülenler ise yaprak bitinin kanatlı erginleri.

izzeterisen
20-06-2009, 12:18
Herkese Merhaba,

Şubat ayından beri tohumdan sebzeler yetiştirme gayreti içindeyim. Acı tatlı epey deneyimim oldu :p Site içeriklerini incelemeden sorular sormamaya gayret ediyorum. Fakat malum bilgiler ve yazışmalar çok geniş ola ki atlamış olabilirim. Resimlerini eklediğim domateslerimin meyvelerinin uç kısımlarında kahverengi lekeler oluştu. Meyvenin dış kabuğunda meydana gelen lekeler tırnakladığımda çıkıyor. Etli bölüme işlemiş bir oluşum tespit etmedim.

Sorunumun ne olduğunu öğrenebilirsem çok mutlu olacağım. Yeni çıkan miniklerde de aynı durum söz konusu.

Işığımız eksilmesin...

Çiçek burnu çürüklüğüne benzettim ama başka arkadaşlar ne der bilmem?

N.Hel
20-06-2009, 13:09
Tüm sunuları yeniden yükledim. İsteyen arkadaşlara duyurulur.
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=8767


Sn izzeterisen,

Dosyaları indirdim. Teşekkür ederim.

Hepsini dikkatlice kontrol ettim ama sebzelerimdeki sorunu dosyalardaki hiç bir hastalığa benzetmedim. Domates, bamya, kavun yapraklarında buruşma (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=16177)başlığındaki resimlere ve girdiğim bilgilere tekrar bakabilirseniz çok memnun olurum

simavi
20-06-2009, 13:55
Ben izzet beyin dosyalarını bir türlü açamadım.

izzeterisen
20-06-2009, 21:39
Şimdi acaba bir sorun mu var diye kök ur nematodları sunusunu indirdim baktım, hiç bir sorun yok. Açan proğramın adı powerpoint.

fizikçi
20-06-2009, 22:51
Çiçek burnu çürüklüğüne benzettim ama başka arkadaşlar ne der bilmem?

Cevabınız için teşekkür ederim. Evet benziyor ama bu durum biraz daha farklı. Çünkü çiçek burnu çürüğünde siyahlaşma ve meyvenin etli bölümünde deformasyon oluyor. Fakat benimkilerde sorun sadece kabuklarındaki kahverengi lekeler. Besin eksikliği olduğunu düşünüyorum fakat bu bitkiler alemi gerçekten bir muamma imiş.:p

Bu arada tüm çiftçilerin ellerinden hürmetle öpmek istiyorum. Meğer ne zor işmiş ziraatçılık.:(

izzeterisen
21-06-2009, 02:03
O lekeli meyeleri koparmadan birkaç tanesini bekletir misiniz. O zaman ne olduğu iyice anlaşılır.

fizikçi
21-06-2009, 09:22
O lekeli meyeleri koparmadan birkaç tanesini bekletir misiniz. O zaman ne olduğu iyice anlaşılır.


Ben de merak ettiğim için inanın bekletiyorum. Tecrübemi de mutlaka paylaşacağım. Teşekkür ederim...

enek
27-06-2009, 23:38
Yaklaşık 10 gün önce hasta fidemin fotosunu çekip bu başlığa gönderdiğimde. Fidelerimde "çökerten" hastalığı olduğu ve sırayla diğerlerine de bulaşabileceği ve bu fideleri toprağa şaşırtmamam gerektiği söylenmişti.
Ben sayın meyveli tepe'nin söylediği gibi fidelerin diplerini doldurup su vermeyi kestim. (sadece gece yaprakları buruştuğunda su veriyorum)O gün bugündür hastalanan başka fidem olmadı. İyi durumdalar gayet güzel gelişiyorlar.
Bu bilgiler ışığında, fidelerimin aslında fazla sulamadan bu şekilde hasta olduğu ve aslında "çökerten" hastalığına yakalanmadıkları söylenebilir mi?
Fidelerimi toprağa şaşırtayımmı? Ne dersiniz...

Saygılar....

akopliman
28-06-2009, 08:59
Merhabalar, balkonumda yetiştirmeye çalıştığım domateslerin toprağa yakın olan yapraklarında sorun var. İnanın buna benzer sorunları ve cevaplarını iyice araştırdım. Benzer bazı konular site içinde var fakat ne yapabileceğimi bilemiyorum. Ayrıca çiçekleride dökülüyor. Yardımcı olursanız sevinirim. Saygılar.

akopliman
28-06-2009, 09:03
Çiçek dökümü ve genel görünüm.

izzeterisen
28-06-2009, 23:13
Çiçek dökümü ve genel görünüm.

Sn akolpliman, bitkilerinizde görebildiğim şunlar :
1-Bitkileriniz çok zayıf, iyi beslenmemişler.
2-Yapraklarda karaleke (alternaris) hastalığı ve Thrips sp. zararı var.
3- Ayrıca yapraklarınızda kahveregilik görüyorum. sebebi anlaşılmıyor. Kahverengilik artarsa bildirseniz sebebini söyleyebiliriz.
5- çiçek dökme nedeni iyi beslenmemesi ve sıcaklar nedeniyle meyve bağlamamasıdır sanıyorum.
Bu bölümün ilk sayfasındaki zararlılar ile hastalıklar gösterilerini çeker izlerseniz hastalık ve zararlılar hakkında oldukça bilgi sahibi olursunuz.

izzeterisen
28-06-2009, 23:16
Yaklaşık 10 gün önce hasta fidemin fotosunu çekip bu başlığa gönderdiğimde. Fidelerimde "çökerten" hastalığı olduğu ve sırayla diğerlerine de bulaşabileceği ve bu fideleri toprağa şaşırtmamam gerektiği söylenmişti.
Ben sayın meyveli tepe'nin söylediği gibi fidelerin diplerini doldurup su vermeyi kestim. (sadece gece yaprakları buruştuğunda su veriyorum)O gün bugündür hastalanan başka fidem olmadı. İyi durumdalar gayet güzel gelişiyorlar.
Bu bilgiler ışığında, fidelerimin aslında fazla sulamadan bu şekilde hasta olduğu ve aslında "çökerten" hastalığına yakalanmadıkları söylenebilir mi?
Fidelerimi toprağa şaşırtayımmı? Ne dersiniz...

Saygılar....

Kökboğazından bitki kök atmış kendini kurtarmıştır. bitkilerinizi 40-50 cm boylanınca da görmek isteriz

izzeterisen
28-06-2009, 23:17
Burada bana kimse yardımcı olmayacak mı?
Sn.envor lafım size.

MeyveliTepe
29-06-2009, 00:32
Yaklaşık 10 gün önce hasta fidemin fotosunu çekip bu başlığa gönderdiğimde. Fidelerimde "çökerten" hastalığı olduğu ve sırayla diğerlerine de bulaşabileceği ve bu fideleri toprağa şaşırtmamam gerektiği söylenmişti.
Ben sayın meyveli tepe'nin söylediği gibi fidelerin diplerini doldurup su vermeyi kestim. (sadece gece yaprakları buruştuğunda su veriyorum)O gün bugündür hastalanan başka fidem olmadı. İyi durumdalar gayet güzel gelişiyorlar.
Bu bilgiler ışığında, fidelerimin aslında fazla sulamadan bu şekilde hasta olduğu ve aslında "çökerten" hastalığına yakalanmadıkları söylenebilir mi?
Fidelerimi toprağa şaşırtayımmı? Ne dersiniz...

Saygılar....

Sn.Enek,
Su verdiğinizde de direk köke değil, ilk başta 10 santim, bitki büyüdükçe daha açığından daire şeklinde su verin. Yeni oluşan kılcal kökler neme doğru gitmek için kendilerini geliştirsinler.

akopliman
29-06-2009, 23:57
Sayın izzeterisen, kulandığım toprak %40 torf, %60 ise daha önce herhangi bir ekim yapılmamış, üzerinde doğal çalılar olan bir tepeden alınmıştır.Gübre olarak iyi yanmış keçi gübresini, şerbet şeklinde her fideye bir defada, yaklaşık 200ml olacak şekilde iyice sulandırarak verdim. Sadece toplam 2 sefer bir hafta ara ile. Sulamayı ise her iki günde bir, toprak orta nemli olacak kadar akşam serinde yapıyorum.

Karaleke için alt yaprakları hemen imha ettim. Gövdelerinde sorun yok gibi. Devam ederse yukarıdaki sunularda tavsiye ettiğniz ilaçlardan kulanacağım. İyi beslemek için başka ne yapmalıyım?Verdiğiniz bilgi ve tavsiyeler için teşekkür ederim. Saygılar.

izzeterisen
30-06-2009, 21:08
Şerbete biraz % 33 Amonyum nitrat gübresi eklerseniz daha iyi olacak gibi görünüyor. Yapraklardaki kahverengilik dikkat çekici. İyi gözlemleyin durumu artış olursa pas akarı olabilr dikkat edin.
Hiç 15.15.15. kompoze gübresi ekledinizmi karışımına?

ganikara
06-07-2009, 01:07
merhabalar bir konuda yardımınıza ihtiyacım var.
bahçemdeki bazı domates ocaklarında köklrin güçlü olmasına rağmen mahsül yok.bu konuda yardımcı olursanız çok memnun olurum.saygılar

tolgahann
06-07-2009, 01:16
Bu sorunun birçok nedeni olabilir.Ancak benim aklıma ilk gelen koltuk alma (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=16087&highlight=koltuk+alma) işleminin yapılmamış olması geldi. Domateslerinize koltuk alma (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=16087&highlight=koltuk+alma) işlemi yaptınız mı? Koltuk alınmayan domatesler de verimin düşük olduğunu okumuştum.

Yılmaz Yalçın
08-07-2009, 11:14
Uzman arkadaşlara bir sorum olacak;
Bahçemde sırık domates var 50 adet.
Ancak çok fazla uzadılar 2 metre oldular ve koltuk alma işlemini yaptığım halde(gerek alt dalalrda gerekse üst dallarda)tek tük domates çiçeği çıkıyor onlarda bir süre sonra sanki özellikle kesilmiş gibi dökülüyorlar.
Çözüm ne olabilir?

izzeterisen
08-07-2009, 11:17
Bir bitki çok aşırı azotla besleniyorsa çok fazla yaprak, dal yapar. Domatesi böyle yetiştirmiş iseniz, bir de güneş az ise salkım zayıf gelişir. çiçeklar anormal olur. Üstüne bir de sıcaklar geldi. İçinde bulunduğumuz günler domatesin normal döllenmesi için uygun sıcaklıklar değil. Çiçek dökümünün belki şimdiki asıl sebebi sıcaklardır. Durumunuzu bu açıdan yazarsanız sanırım sorun ortaya çıkar.

Yılmaz Yalçın
08-07-2009, 17:26
Sayın İzzeterisen,
Öncelikle ilginiz için minettarım...bahçem 25 metrekare ve güney cephesinde güneşi iyi görüyor,3 Ay önce torf ve keçi gübresi karıştırmıştım toprağa sonra da domatesleri nisan gibi diktim fide olarak düzenli olarak suladım ve geçen ayda organik gübre attım..fotoğrafını da ekiliyorum.pek çiçek yok gövdesinde birkaç çiçek var her domatesin..bol çiçeklenmesi ve çiçeklerin dökülmemesi için ne yapmalıyım?
2.sorum da çiçekler dökülürse yenisi çıkar mı?

izzeterisen
08-07-2009, 22:11
Domatesleriniz çok azman gelişmiş. meyve almak istiyorsanız hormon vermeniz gerekir. Sıcakta buna mecbursunuz. 2,4 CPA etkili maddeli hormondan 7 gr/litre içeriği olanlardan (Meta-Polen, Masspatone, Fruitomat, Kemitron, Polytomat, Polar Pol-tomat, Güpaş Meytut, Meyvetut, Arıtomatone, Masstomatones, Tonitom) , 3-4 ml/1 litre su dozunda, 14,53 gr/litre içeriği olanlardan (Tomatöz,Metomat 14,53, Tomatüz 14,53, Padomin, Meytut, Aktomatik, ) 1,5 ml/1 litre su dozunda olacak şekilde hormonlu suyu hazırlayarak tam açmış çiçeğe bir uygulama olarak püskürtmelisiniz. Bu sıcakta başka türlü meyve elde edemezsiniz.

Yılmaz Yalçın
08-07-2009, 22:16
Sayın İzzet Bey,
B

Yılmaz Yalçın
08-07-2009, 22:18
Ben İstanbul'da yaşıyorum bu arada,Profilde yazdıgım gibi İzmir değil:)Gerçi havalar sıcak ama hormon vermekte istemiyorum:(tüh ozaman domatesi unutucaz:(

izzeterisen
08-07-2009, 22:21
İzmir yazıncae öyle yazdım izmir de bizim gibi sıcaktır. benim domateslerimde de hiç meyve yok . Aslında horman vermek kötü değil. En az normailn 10 kat fazlası hormon verilen domatesleri pazardan sadece rengine aldanarak alıyoruz. Bu durumda sadece normal dozlarda hormonun bence sakıncası yok.

Yılmaz Yalçın
08-07-2009, 22:43
Peki hiç hormon vermesem beklesem hiç domates alamaz mıyım sonbaharda mesela?

izzeterisen
09-07-2009, 12:19
Aslında İstanbulda sürekli meyve vermesi lazım domateslerinizin yaz sonuna kadar. İstanbul yazın ne kadar sıcak ki? Veya 33 derecenin üzerinde ne kadar sıcaklık yaşıyorsunuz?. Domateslerinizi 25-30 derece sıcaklıklarda tutabiliyorsanız sorun olmaması gerekir. Burada 15 ağustostan sonra yavaş yavaş domatesler meyve bağlamaya başlar. Sizde daha erken olması gerekir.

Yılmaz Yalçın
10-07-2009, 10:01
Evet haklısınız ozaman sırık domateslerimin çiçeklerinin açtıktan sonra kırılıp düşmesinin başka nedeni ne olabilir ki?domateslerimin boyu 1,90 cm. oldu epey gelişti herkes şaşırıyor bu domates değil ağaç diyorlar:)

izzeterisen
11-07-2009, 10:41
Domatesleriniz çok azman gelişmiş.

Potasyum ağırlıklı gübreleme yapın, bitkilerinizi daha çok güneş alan bir yere taşıyın. Gelişmeleri paylaşalım.

gorkicagi
11-07-2009, 11:33
merhabalar;
terasımda iki tür domates yetiştiriyorum. bir tanesi pembe domates, bir diğeri de karınca25'ten tohumunu aldığım sarı ampül şeklinde cherry domates. her ikisinde de som günlerde hızla yayılan bir hastalık var. forumda konuyla ilgili tüm açıklamalara baktım ama net bilgi bulamadım. önce mantardan şüphelendim. fakat bazılarının toprağı farklı, kullandığım gübreler farklı, yerleri farklı olduğu halde hastalık belirtileri aynı. problem sadece yapraklarda. önce kuruyup sararıyor, sonra iyice kahverengi hal alıyor. ilgiç tarafı ise kurumaya yüz tutmuş dallara dokunduğum anda hemen dallar gövdeden düşüyor. bir ilgiç taraf ise resimlerde de göreceğiniz gibi meyveler çok sağlıklı durumda. hatta bu hafta bir kaç tanesini toplayıp yedik. sayın izzetirsen özellikle yardımlarınızı bekliyorum.

gorkicagi
11-07-2009, 11:34
bahçemde domates harici bir çok bitki var ama onlarda benzer problem yok

izzeterisen
11-07-2009, 12:15
Aynı bitkide bitkinin biryana bakan dalları sağlam, öbür yana bakan dalları yeşil mi)
Veya aynı dalda bir yandaki yaprak hasta, öbür yana bakan yaprak sağlam mı?
Veyaı yaprağın bir tarafı soluk veya kuru, öbür yanı yeşil mi?
Bu belirtileri inceler yazar mısınız?
Resimler çok iyi ama bu konuda kesin bir şey anlayamadım.
Eğer tahmin ettiğim şey ise, (domates bakteriyel solgunluk ve kanser hastalığı) bitkilerinizi toprağıyla atın, bu bitkilerden tohum almayın, saksılarınızı dezenfekte edin.
Ayrıca ilk mesajınızdaki 5. resimdeki bitkinin pas akarı olma ihtimali çok yüsek.
Cevabınızı bekliyorum.

gorkicagi
11-07-2009, 12:55
sayın izzetirsen ilginize teşekkür ederim. bitkilerde sorun genelde önce alt dallarda başlıyor. sararıyor ve sonra dalın tümü kuruyor. yani yaprağın biri kuru biri yeşil kalmıyor. alttan başlayan problem yukarı dallara doğru çıkıyor, sırayla hepsi kuruyor. kullandığım toprak; %60 hazır torf, %20 kum, %20 ekoflora organik gübre. fakat daha sonra sadece cherry domateslere üstten kırmızı toprak ile takviye yaptım. bahçemdeki tüm saksıların toprağı aynı. patlıcan,biber, salatalık, çilek, v.s hiçbirinde benzer sorun yok.

izzeterisen
11-07-2009, 15:02
sayın izzetirsen ilginize teşekkür ederim. bitkilerde sorun genelde önce alt dallarda başlıyor. sararıyor ve sonra dalın tümü kuruyor. yani yaprağın biri kuru biri yeşil kalmıyor. alttan başlayan problem yukarı dallara doğru çıkıyor, sırayla hepsi kuruyor. kullandığım toprak; %60 hazır torf, %20 kum, %20 ekoflora organik gübre. fakat daha sonra sadece cherry domateslere üstten kırmızı toprak ile takviye yaptım. bahçemdeki tüm saksıların toprağı aynı. patlıcan,biber, salatalık, çilek, v.s hiçbirinde benzer sorun yok.
10 gün ara ile kükrt 80 WP etkili maddesi olan bir ilaç uygulamanızı öneririm. Bir de
Bitkilerinizi aşırı sıcaktan, susuz bırakmaktan uzak tutun, bitkilerinizi sürekli canlı tutun. Dediklerinize göre başka bir öneride bulunamıyorum. bir şey olursa biz buradayız.
Bildirdiğiniz karışım topraksız tarım uyguluyormuş gibi. Toprağa yer verin karışımlarınızda.

rapido34
16-07-2009, 09:21
benim pembe domkateslerin çiçekleri el değdiğinde hemen düşüyor hani bu çiçeğin sapının dibinde( yarım santim falan sap tarafında) ufak bir bombe varya(umarım betimlemem doğru olmuştur) işte oradan kırılıp düşüyor bir sorun mu var yoksa normal mi
direkt güneş alıyor dibi her daim nemli ondan olabilir mi sulamayı 2 günde bire düşürmeyi planlıyorum belki sudandır. teşekkur ederim her akşam **** 2 günde bir mutlaka suluyorum

domatesleri terasımda saksıda yetiştiriyorum

MeyveliTepe
16-07-2009, 09:24
Sulamayı azaltmanız iyi olur. 3-4 günde bir, hatta bitkinin toprağına ve kök büyüklüğüne bağlı olarak haftada bir bile olabilir.

rapido34
16-07-2009, 14:49
saolasın mavi tepe hem sulamayı azaltacağım hemde saksıdaki köklerin yanmasını engelleyerek deneme yapacağım

Yılmaz Yalçın
16-07-2009, 18:24
Sayın Meyvelitepe,
Benim de Rapido34 arkadaşımız gibi sırık domateslerimin çiçekleri hafif bombe yerden dokununca dökülüyor.Bahçem güneye bakan bol güneş alan bir yerde.Sırık domateslerimin boyu yaklaşık 1,80 cm oldu epey uzadı çiçeklerinin düşmemesi ve domates oluşumu için ne yapmalıyım?

Halil Önen
16-07-2009, 18:41
saolasın mavi tepe


En son bildiğim beyaz tepeydi.

Zira MeyveliTepe sitesine baktığımda ve TOpRAK tv de izlediğim kadarıyla,

zeytilerinde ve tüm meyve ve sebzelerinde kaolin kili kullanmış ve tepe

tamamen kar yağmış gibi bembeyaz olmuştu.

Onu izleyen bir arkadaşım da zeytinlerine kaolin kili uygulamıştı. Birazdan gidip bakacağım. Vallahi ben de çok merak ediyorum.

Sonuçlarını görelim sonra uygularsın dedim.

Ben o adama güveniyorum, dedi.

Saygılar

MeyveliTepe
16-07-2009, 21:03
:) diyecek bir şey bulamadım.

MeyveliTepe
16-07-2009, 21:04
Sayın Meyvelitepe,
Benim de Rapido34 arkadaşımız gibi sırık domateslerimin çiçekleri hafif bombe yerden dokununca dökülüyor.Bahçem güneye bakan bol güneş alan bir yerde.Sırık domateslerimin boyu yaklaşık 1,80 cm oldu epey uzadı çiçeklerinin düşmemesi ve domates oluşumu için ne yapmalıyım?

Domatesleriniz bahçeye mi dikili saksıya mı?

Yılmaz Yalçın
16-07-2009, 22:27
Bahçeye dikili Sayın Meyvelitepe.

MeyveliTepe
17-07-2009, 09:28
Bahçeye dikili Sayın Meyvelitepe.

Bu durumda bakılması gereken bir kaç şey var.

1. Sürgünler: Bitki sürekli büyüme eğiliminde ise çiçek atma söz konusu olabilir. Topraktaki azotun fazla olması, koltuk ve sürgünleri almamış olmanız bitkiyi çiçeklenip meyve tutmak yerine bir çok dal budak salmaya ve sürekli büyütmeye teşvik edip buna sebep olabilir.

2. Sulama dengesizliği, kök küçüklüğü: Bu da bitkinin meyve bağlamama sebebi olabilir. Domates fidesini ilk dikimden sonra bir süre kökünü geliştirip büyütmek için çaba harcanmalıdır. Bunun da bir kaç yöntemi var. Toprak çok sıkı olmayıp humuslu, hafif asitik, biraz gevşek, kılcal köklerin kolayca yayılabileceği özellikte olmalı. Fide dikiminden sonra bitki büyüdükçe kök boğazı kademe kademe doldurulup yükseltilmelidir. (uygun durumda 30-40 santime kadar kök boğazı toprak seviyesi yükseltilebilir). Bu sayede toprak altında kalan bölümde de köklenme olur. Bir diğer önemli şey, sulamadır. Domateste fazla su verilmez. Verildiğinde de kök boğazından değil, daima sadece kılcal köklerin gitmiş olabileceği mesafeden verilir. Bitki büyüdükçe de bu mesafe arttırılır. Kılcal kökler neme doğru ilerleyeceklerdir. Böylece köklerin geniş bir bölgeye yayılması da sağlanmış olur. Toprak altındaki büyük ve sağlıklı kök, toprak üstünde de işlerin iyi gitmesinin bir gereksinimidir.

3. Sıcaklık: Bu aylarda ısının çok fazla artması bitkiyi strese sokar ve çiçek atmasına sebep olabilir. Bitkinin yeterince güçlü olmaması sıcaklığın etkisini arttırır. Bu etkiyi azaltmak için ben domateslere de kaloin kili uyguluyorum. İşe yaradığını da gördüm. Bitkinin beyaz kil tabakasıyla kaplanan gövde ve yaprakları güneş ışınlarını geri yansıtıyor, bitkinin aşırı ısınmasını önleyip, fotosentezin sürekliliğini sağlıyor. Söz gelimi, aşırı sıcaklarda bitki güneşe karşı olan yapraklarını bükerek güneşe bakan yüzeyi kendi kendine azaltmaya çalışıyordu. Kaolin uygulamasından sonra buna gerek görmemeye başladı. Bu tür bir uygulama yapma imkanınız yok ise, öğleden sonranın çok sert ışıklarından koruyabilecek başka bir önlem düşünebilirsiniz. Yalnız, sabah öğleye kadar ve saat 16:00'dan sonra mutlaka güneş alsın.

4. Hastalıklar ve zararlılar: Bunlar da probleme sebep olurlar. Yüzlerce türü var. Fakat başka belirtilerden böyle bir durum olup olmadığı anlaşılır.

Buna göre sizinkilerin durumunu yorumlayıp, uygun tedbiri alabilirsiniz.

Yılmaz Yalçın
19-07-2009, 13:43
Sayın Meyvelitepe,
Öncelikle msjıma cevap için çok teşk. ederim.
1-Sürgünler:Şimdi fotğraflarını ekledim domateslerimin,eğer domateslere uygulamam gereken budama,sürgün alma işlemlerim varsa çizgi ile nerden nasıl budamam gerektiğini de gösterirseniz çok sevinirim çünkü ben koltuk alma işlemini sürekli yaptım ama sürgün alma işlemini bilmiyorum şimdi yapabilir miyim?
çünkü 2 metre boyuna geldi domateslerim(fotodaki domateslerin arkasındaki ahşap çit 2 metre onu da geçtiler)sürekli büyüyorlar fotoğrafta nerden sürgünleri kesmem gerektiğini gösterirseniz sevinirim.
2-Toprağım humuslı ve torflu olduğu için kolay kökler güzel gelişiyor.2 hafta öncesine kadar sık suluyordum ama şimdi seyrek suluyorum buna rağmen eni çıkan çiçekler de dökülüyor yani çözüm olmadı az sulamak.
3-Bahçem sadece 13.00-16.00 arası güneş alıyor çünkü bahçem apartmanlarla çevrili oyüzden o saatler dışnda güneş görmüyor.Bu saatler arasında söylediğiniz gibi yaprakları büzüşüyor aşırı sıcaklardan kendini bitki korumaya çalışıyor.
4-Herhangi bir hastalık yok.Yapraklar oldukça sağlıklı.

Sonuç:Fotoğraflardan görebildiğiniz eksiklikleri ve budama yapacağım alanları belirtirseniz sevinirim.

izzeterisen
20-07-2009, 12:00
koltuk alma:
Sırık domateslerin tek gövde halinde büyütülmeleri gerekir. Yaprağın gövdeye bağlandığı yerden (koltuk) çıkan sürgünler 4-5 cm. olunca boşuna enerji harcamasını önlemek amacıyla temizlenir. Koltuklar küçükken, sabahları gevrekken alınmalıdır. Havaların serin gittiği aylarda haftada bir, nisan-mayıs aylarında ise iki defa alınmalıdır. Zayıf büyüyen bitkilerde geç alınmalıdır. Böylece yaprak yüzeyi arttırılıp meyve kalitesi ve miktarı artırılabilir. Budamanın sabah yapılması daha doğru olur. Çünkü bitki bünyesi serttir. sürgünlerin kırılması kolay olur. Koltuk alma baş ve işaret parmaklarının hareketi ile yapılır. Koltuk almada geç kalınmamalıdır. Bitki enerjisini koltukların gelişmesi için harcar. Uzun ve kalın halde bulunan koltukların kopartılması halinde kabuk sıyrılabilir, gövde üzerinde büyük yaralar açılır. Bu sürgünler keskin bir bıçakla kesilmelidir. Büyük yaraların kapanması geç olur. Koltukların daha küçük iken alınmaları halinde koltuk gözleri gelişmesinin tamamlamadığından yeni koltuk gelişmesi beklenmelidir. Eğer serada koltuk(filiz) alma ile bulaşabilecek hastalık varsa, bu gibi hastalıklı bitkilerde en son koltuk alma yapılmalıdır.

Yaprak alma :
Domates 1,2 m. boylandığında fotosentez ve transpirasyon için en yüksek oranda yaprak alanına ulaşır. bitki boyu 1,2m'yi aştığı zaman alttaki yapraklar düzenli bir şekilde alınabilir. Yaprak alınmada ilk önce hasadı tamamlanmış veya hasada gelmiş meyveli ilk salkıma kadarki yapraklar alınır. Yaşlı ve hastalıklı özelliğini kaybetmiş, yere değen ,birbirine gölge yapan, bitkinin havalanmasına engel olan yaprakları alınır. Ayrıca çok kuvvetli büyüyen bitkilerde her bitkiden 1-2 yaprak alınır. Yaprak mahmuz bırakılmadan, yaprak sapının gövdeye birleştiği yerden alınır. Yaprak sapı gövdeye doğru yatırılır ve sonra geriye doğru kanırtılarak gövdeden koparılır.

Domateslerinizde zararlı sorunu var. Zararlı sorunu olan yaprakları (altta) temizlemeniz iyi olur diye düşünüyorum.

ayrca bitkileriniz çok sık. Aynı durumda bitki sayısını en azından yarıya düşürürseniz her şeyin daha iyiye gittiğini göreceksiniz.

MeyveliTepe
20-07-2009, 12:15
Daha sonra daha detaylı yazarım. Fakat ilk izlenimim, bitkilerinizin güneşlenme süresi kısa gibi. Bu yüzden kuvvetli gövde yapmamışlar ama çok uzamışlar. Güneşin çok sert olduğu zamanda güneş alması da bitkileri strese sokup kendilerini korumaya almalarına sebep oluyor gibi. Gördüğüm kadarıyla koltukları almışsınız. Yanlız ilk resimde, tepede bir çatallanma gördüm gibi. Yine ilk resimde, açmış çiçeğin ucundan da filiz yürüyor gibi. Almazsanız o çiçekleri de büyük ihtimal atacaktır. Alt yapraklarda bir şey yaprakları biraz delmiş. Sn.İzzeterisen'in dediği gibi biraz temizlik yapabilirsiniz ama problemin sebebi bence de o değil.

Yılmaz Yalçın
20-07-2009, 12:21
Sayın Meyvelitepe,Sayın İzzetarslan,
Çok teşekkür ederim..Anladığım kadarıyla artık tepeden yeni gelen her filizi çiçekliler hariç kesmem gerekiyor daha fazla boy atmasın diye..

süleyman bey
20-07-2009, 16:41
Değerli Ardaşlarım,
19 lt. su bidonunda yetiştirdiğim sırık domates bitkimde, gördüğüm hastalığın ne olduğu hakkında beni bilgilendirirmisiniz.İlk olarak domatesin altında sanki nokta şeklinde eziklikler oluyor.Domates büyüdükçe bu eziklikler resimdeki gibi genişliyor.Bu domatesin yanındaki domatesde böyleydi.Onu koparmıştım.Ama maalesef yanıdakide aynı şekilde hastalandı.
Bu domates bitkisinin üzerinde daha bir sürü domates var ve gelişmeye devam ediyor.
Bol ve sağlıklı ürünler dillerim.

MeyveliTepe
20-07-2009, 16:53
Süleyman bey, sanırım kalsiyum eksikliğinden oluyor. Çiçek burnu çürüklüğü denilen hastalık.

süleyman bey
20-07-2009, 17:27
Sayın Meyvelitepe,
Bu kalsiyum eksikliği için saksının kenarlarına bir tatlı kaşığı kireç serpip sulasam olurmu.

MeyveliTepe
20-07-2009, 18:48
Süleyman bey, kireç kalsiyum sağlar ama toprağın PH'ını da etkiler. Bir de zaman geçmiş midir, yani şimdiden sonra bir faydası olur mu bilmiyorum. Bu konuda Sn.izzeterisen daha net bilgi verebilir.

izzeterisen
20-07-2009, 20:18
Sayın Meyvelitepe,Sayın İzzetarslan,
Çok teşekkür ederim..Anladığım kadarıyla artık tepeden yeni gelen her filizi çiçekliler hariç kesmem gerekiyor daha fazla boy atmasın diye..

Tepe filizi bırakacaksınız, onu keserseniz olmaz. Yaprak koltukarından çıkan filizleri yazıdaki zamanlarda keseceksiniz.

Yılmaz Yalçın
20-07-2009, 22:22
Tek anmamadığım koltuk ile filiz arasında ne gibi fark vardır?

rapido34
21-07-2009, 09:56
evvett domateslerime bu sabah itibariyle beyaz sineklerde hucum etti vatana millete hayırlı olsun. çözüm önerilerinizi bekliyorum:)

MeyveliTepe
21-07-2009, 10:16
Tek anmamadığım koltuk ile filiz arasında ne gibi fark vardır?

Neticede hepsi filizdir. Yaprak ile gövdenin birleşim yerinden çıkana koltuk ismi verilir. Bazen kökün dibinden de çıkar. Hatta, çiçek salkımının ucundan, bir yaprak dalının orta yerinden çıktığı da olur. Genel prensip, en tepede bitkinin normal gövdesinin uzamasını sağlayan tek uç dışında gövdenin çatallanmasına sebep olacak başka filiz bırakmamaktır.

ServetAydoğan
21-07-2009, 16:10
Değerli Ardaşlarım,
19 lt. su bidonunda yetiştirdiğim sırık domates bitkimde, gördüğüm hastalığın ne olduğu hakkında beni bilgilendirirmisiniz.İlk olarak domatesin altında sanki nokta şeklinde eziklikler oluyor.Domates büyüdükçe bu eziklikler resimdeki gibi genişliyor.Bu domatesin yanındaki domatesde böyleydi.Onu koparmıştım.Ama maalesef yanıdakide aynı şekilde hastalandı.
Bu domates bitkisinin üzerinde daha bir sürü domates var ve gelişmeye devam ediyor.
Bol ve sağlıklı ürünler dillerim.

Bu seneki balkon bahçeciliğimde edindiğim bir tecrübe;

Bitkiyi su stresine sokmak çiçek burnu çürüklüğüne sebep oluyor. Yetersiz suyun bitkinin topraktaki kalsiyumu alamamasına sebebiyet vermesiyle de alakalı olabileceğini düşünüyorum. Domates yetiştiriciliğinde sulama düzeni çok önemli galiba, meyve bağlayana kadar az sulama, meyve bağladıktan sonra çok değil ama yeterli sulama yapmak gerekiyor.

rapido34
21-07-2009, 16:57
beyaz sinek konusunda bilgi verebilecek lerin mesajlarını bekliyorum 2 saat daha mesaim var sonrası yarın akşama kalacak domates katili olmayın:)

MeyveliTepe
21-07-2009, 17:01
Yakınlarda yeterince fesleğen varsa domateslerin altına yerleştirin. Beyaz sinekler fesleğen kokusunu sevmezler.

süleyman bey
21-07-2009, 17:01
[QUOTE=ServetAydoğan;466172]Bu seneki balkon bahçeciliğimde edindiğim bir tecrübe;

Bitkiyi su stresine sokmak çiçek burnu çürüklüğüne sebep oluyor. Yetersiz suyun bitkinin topraktaki kalsiyumu alamamasına sebebiyet vermesiyle de alakalı olabileceğini düşünüyorum. Domates yetiştiriciliğinde sulama düzeni çok önemli galiba, meyve bağlayana kadar az sulama, meyve bağladıktan sonra çok değil ama yeterli sulama yapmak gerekiyor.[/QUOTE

İki günde bir saksı başına 1,5 litre su veriyorum.Bazen aksattığımda oluyor.
O zaman bitkinin susuz kaldığını gözlemliyorum.Bundan sonra daha dikkatli sulama yapmam gerekiyor.

izzeterisen
22-07-2009, 09:18
Kalsiyum Noksanlığı

Bitkilerde Kalsiyum Noksanlığının belirtileri :
Bitkilerde kalsiyum noksanlığına bağlı belirtiler kalsiyum içerikleri yüksek olan çoğu mineral topraklarda nadiren görülür. Ancak başta asit tepkimeli topraklar olmak üzere çeşitli nedenlerle yeterli düzeyde kalsiyum alımının gerçekleşemediği topraklarda kalsiyum noksanlığı belirtileri bitkilerde yaygın ve belirgin şekilde günümüzde ortaya çıkmaktadır. Bitkilerde kalsiyum noksanlığının tipik belirtisi meristematik dokulardaki gelişme gerilemesidir. Noksanlık belirtileri önce büyüme noktalarında ve genç yapraklarda görülür. büyüme yerleri çoğunlukla öldüğünden bitkide yeni sürgünler oluşmaz. Genç yapraklarda sararma ve şekil bozulmaları olur. noksanlığın ileri aşamalarında ise yaprak kenarlarında siyah ve kahverengi nekrozlar oluşur. noksanlıktan zarar gören dokular, hücre duvarları eridiğinden yumuşak bir yapı kazanır.
Kalsiyum noksanlığı asit tepkimeli topraklarda yetişen çay bitkisinde çok sık ve yaygın şekilde görülür. Çay bitkisi kalsiyum noksanlığında bodur gelişme gösterir ve 3-3,5 ay içerisinde yapraklarda noksanlık belirtileri ortaya çıkar. Yapraklarda kalsiyum noksanlığının görünen ilk işareti orta damar boyunca yaprağın kıvrılmasıdır. Aynı zamanda yaprak ayası kayık şeklini alır. Yapraklar kalınlaşır ve gevşek bir yapı gösterir. Kalsiyum noksanlığının en belirgin işareti genç yaprakların alt kısımlarında fazla sayıda yarı şeffaf lekelerin oluşmasıdır. Bu lekeler giderek büyüyüp belirginleşir ve nekrotik alanları oluşturur. En sonunda bu alanlar kuruyarak yaşamını yitirir.

Kalsiyumun bitkilere yarayışlı şekli Ca2+ 'dır. Bitki dokularında Ca2+ iyonları ksilem iletim borularında su ile birlikte yukarı doğru taşınır. Ksilem suyunda Ca2+ iyonları konsantrasyonu düşük ise meyvelere ulaşan Ca2+ iyonları miktarı yetersiz kalır ve meyvelerde noksanlık belirtileri görülür. Toprakta su yetersizliği , NH4-N beslenmesi ve yüksek tuz konsantrasyonu ksilem suyundaki Ca2+ iyonları miktarını azaltır. Bunu bir sonucu olarak meyvelerde kalsiyum noksanlığı belirtileri ortaya çıkar.
Toprak çözeltisinden Ca2+'un alınması kök uçlarında gerçekleşmektedir. Bu nedenle yeni köklerin oluşumunu engelleyen düşük sıcaklık, yetersiz havalanma vb. etmenler Ca2+ alımını engelleyerek noksanlığa neden olur. Flöem dokularında bulunan Ca2+ immobildir. Bu nedenle daha önce absorbe edilmiş olan kalsiyumun meyve olumu döneminde flöeme taşınarak meyveye ulaşması güçtür. Meyve olumu evresinde topraktan yeterli miktarda Ca absorbe edilerek ksilem yoluyla meyveye ulaşamadığı durumda meyvelerde Ca noksanlığı belirtileri görülür.
Yeterli düzeyde kalsiyum bulunmaması durumunda meyveler zamanından önce olgunlaşır. Dokuları gevşek olan bu meyveler depo edilmek için uygun değildir. Kalsiyum noksanlığı olan topraklarda nodül oluşturan bakteri miktarı azdır. Bu nedenle baklagil bitkileriyle gerçekleştirilen azot fiksasyonu olumsuz şekilde etkilenir. toprakta aşırı su, düşük pH, aşırı amonyumlu gübre uygulaması kalsiyum noksanlığına neden olur. Yüksek potasyum ve fosfor beslenmesi kalsiyum noksanlığına neden olur. kurak yöre toprakları tekstürleri ne olursa olsun kalsiyumca varsıldırlar.

Domateste Kalsiyum Noksanlığının belirtileri :
Yaprakta: Önce genç yapraklar deforme olur, genç yaprak kenarlarında kloroz, esmer lekeler ve kurumalar, nekrotik lekeler görülür. Yaprak kenarları düzenli olmayan bir tarzda kıvrılır. Yapraklar küçük ve dardır. Yaprak kenarları önce sarı-yeşil, sarı, sonra kahverengine döner. Sonuçta yaprak ölür. Yaşlı yapraklarda damar aralarında kloroz gelişir ve dağınık nekrotik lekeler görülür. Bu yapraklar en sonunda ölür. Kalsiyum noksanlığı belirtileri yukarıdan aşağıya doğru seyreder. Bitkinin orta yerindeki yapraklarda, yapraklar kurumadan önce, yaprak kenarlarından başlayıp ortasına doğru yayılan sarımsı kızıl renkte lokal renk değişmeleri görülür. Önceleri yeşil rengini koruyan fakat çoğunlukla cılız kalan yaprak sapları, daha sonra canlılıklarını yitirmekte ve yapraklar dallara yapışık gibi bükülürler.

Çiçek ve meyvede; Meyveler küçük kalır. Meyvelerde çiçek burnu çürüklüğü, dairevi meyve ucundan yukarıya doğru ilerleyen kahverengi çürümeler görülür. (çiçek burnu çürüklüğü = blossom end rot ) Vaktinden önce kızaran meyveler yumuşak bir hal alıp dökülür. Çiçek oluşumu azalır. Salkım ucundaki çiçek salkımları ölür. Meyvede % 0,08'den daha az Ca içeren meyveler çiçek burnu çürüklüğüne yakalanır. Fazla amonyumlu azotla beslenme durumunda yapraklarda Ca içeriği azalır, yapraklarda Ca içeriği azaldıkça çiçek burnu çürüklüğü oranı artar.


Kök, gövde ve sürgünde; Önce yaprak kenarları gibi kök uçlarında da yani genç dokular zarar görür. Kökler zayıf gelişir ve kahverengileşir. Bitki boyu kısalır. Vegetasyon noktası, sürgün ucu kurumaya başlar ve ölür. Kalsiyum noksanlığı belirtileri yukarıdan aşağıya doğru seyreder.
Amonyumlu gübrelerin kullanımı, toprakta su yetersizliği, yüksek tuz konstrasyonu ksilem suyundaki Ca+2 iyonları miktarını azaltır. Topraktan kalsiyum en iyi pH: 6,5-9 arasında bitkiler tarafından alınır.

Domatesin kalsiyumla beslenmesi :
Yapılacak toprak analizleri sonrasında kalsiyum noksanlığı tespit edilmişse toprağa gübre uygulaması yapılır. Noksanlık, 400-600 gr/100 lt.su dozunda Kalsiyum Nitrat eriyiğinin 1-2 uygulaması ile giderilir. Meyve ucu çürüklüklerinin önlenmesi veya azaltılması için haftada 2 defa 250gr/100 lt.su dozunda Kalsiyum nitrat püskürtülür.

Bazı kimyasal gübrelerin kalsiyum içerikleri (%)

Gübreler Ca ( % )
Kalsiyum nitrat 19,4
Kireçli amonyum nitrat 8,2
Kalsiyum siyanamid 38,5
Jips 22,3
Ham fosfat 33,1
Normal süperfosfat 19,6
Tripl süperfosfat 14,3

Domateste Kalsiyum Fazlalığının Belirtileri :
Tipik demir (Fe) klorozu görülür. Kalsiyum suyun absorbsiyonunu azaltır, transpirasyonu teşvik eder. Yüksek kalsiyum konsantrasyonu Potasyum ve Magnezyum elementleri arasındaki ilişkiyi etkileyerek potasyum veya magnezyum eksikliğine yol açar, bu durumda ilk etkilenecek olan element magnezyumdur. Yüksek kalsiyum bunun yanında mangan, demir, fosfor, bor, çinko noksanlığına neden olur.

Kaynaklar :

B.KACAR,A.VAHAP KATKAT ,1998.Bitki Besleme.Uludağ Üniversitesi Güçlendirme Vakfı Yayın No: 127

H.Çınar AYBAK,Domates Yetiştiriciliğinde besin Maddeleri,Hasad Dergisi Sayı:219, Agustos 2003

B.ÇOKUYSAL,EÜZF Toprak Bölümü.Örtüaltı Sebze Yetiştiriciliğinde Entegre Mücadele Eğitim Semineri Proğramı. 29.01.2001-02.02.2001 Örtüaltı Sebze Yetiştiriciliğinde Besin Elementleri Noksanlıkları.

Ü.ERTEKİN, Seracılık ve Örtüaltı "Biber,domates,hıyar,patlıcan" Yetiştiriciliği, Antalya 2002


http://images.google.com.tr/images?hl=tr&q=domateste+kalsiyum+noksanl%C4%B1%C4%9F%C4%B1&btnG=G%C3%B6rsellerde+Ara&gbv=2&aq=f&oq=

kadiray27
01-08-2009, 09:39
Merhaba Arkadaşlar
Ben balkonda organik domates yetiştirmeye çalışıyorum. Ama bazı sorunlarım var Tumling lerimde yapraklar öncelikle ufak noktalar seklinde sararıyor sonra kahverengiye dönüşüyor. İldilerimde ise alt yaprakalarda sararma sürgünlerde kuruma var. Birde resmini çektiğim saksılarımın hepsinin üstünde dolaşan sinek var. İnceleyip yorum yapabilirseniz sevinirim.

kadiray27
01-08-2009, 09:41
İldilerin resminide ekledim. Öncelikle tumlinglerimdeki sorun 1 kökte vardı diğerlerinde soun yoktu onu uzaklaştırdım. Bir parti domatesleri topladım. 2.Parti çiçekler açmaya başladı ve sorunlarda o zaman başladı.

maki01
02-08-2009, 21:47
Aynı böcek benim balkona da dadandı. Sanki kanatlı karınca gibi.
Yeni yeni çiçek veren domateslerimin bir dalındaki çiçekler bıçakla keşilmiş gibi düşüyor. Üzerinde herhangi bir zararlıya rastlamadım. Çok güzel gelişiyordu. Hangi zararlı sadece çiçeği keser böyle?

Halil Önen
04-08-2009, 23:57
[QUOTE=maki01;473265]Yeni yeni çiçek veren domateslerimin bir dalındaki çiçekler bıçakla keşilmiş gibi düşüyor. QUOTE]

Domateste çiçek tripsisi...

maki01
05-08-2009, 00:15
Roa Natura geliyor Halil Bey, sorunum çözüldü demektir:)
İlginiz için teşekkürler :)

Halil Önen
05-08-2009, 01:47
Sn. maki1,

tripsi için Roa tartışılır.

Hani belge, bulgu, deneme var mı, diye...

Öyle, 'bir kaşık iç hertürlü hastalıktan kurtul' diyen doktora, hadi bir tane kurtulmuş hasta göster denmez mi?

Saygılar

Halil Önen
06-08-2009, 10:29
Sn. Maki01, günaydın.

Bakıyorum sabah sabah ev yapımı ilaçlarda dolaşıyorsunuz.

Sanırım tripsi ile başınız dertte...

Çiçek tripsiye karşı spnosad 48g/l sc20 ml, kullanamalısınız.

Yoksa çiçklerin hepsini kaybedersiniz, domates alamazsınız. En son uclarından küçük domateslerle yetinirsiniz.

İsterseniz ROA elinize geçtiğinde denersiniz. Sonuclarını da paylaşırız.

Saygılar

maki01
06-08-2009, 10:39
Sanırım tripsi değil bu Halil Bey. Bayağı büyük bir böcek. Yarım santimi geçen boylarda da gördüm. Tripsi bu kadar büyük olur mu?

Halil Önen
06-08-2009, 11:05
Sn.Maki01,

domateste sadece çiçeklerin diplerini kesen bir böçek ya da sinek tanımıyorum.

O resimde ergin tripsi sineğine benzemiyor, belki ben bilmiyorum.

Ancak, domteste çiçek dokülmesini bu şekilde tripsi yapar.

Eğer başka bir böçek ve ya sinek ise, ben bu durumlarda hafif kükürt kullanıyorum. Diplerinide atıyorum.

Kükürtü sinekler, arılar, böçekler, hatta yılan ve çiyanlar sevmezler.

Saygılar

Halil Önen
06-08-2009, 11:24
Karıncalar için tam bir katliam yapmak isterseniz.

Eczadeden, küçük bir poşet içinde satılan, ucuz, köpeklerde kene için kullanılan tozdan alınız. (ismini unuttum) Hepsini yarım litre suda eritiniz.

Bu bir fısfıs kabı olmalı.

Bitkilerin diplerine ve karıncaların olduğu yerlere fısfıslayınız. ( bu köpeğinizin kene görülen ya da görünmeyen yerlerine de olabilir.)

Bunu kapta bir yıl boyunca hazır bekletiyorum ve karınca görüldüğü yerlerde azcı azcık kullanıyorum.

Karıncanın adının atom olması hiç farketmiyor.

Saygılar

maki01
06-08-2009, 12:08
Mutlu Bey, bir tür yaban arısı olduğunu söylüyor. Şaşırdım kaldım gerçekten.

kadiray27
07-08-2009, 15:22
Sayın Halil Bey benim sorumada bir bakma şansınız varmı acaba?

izzeterisen
07-08-2009, 16:05
İldilerin resminide ekledim. Öncelikle tumlinglerimdeki sorun 1 kökte vardı diğerlerinde soun yoktu onu uzaklaştırdım. Bir parti domatesleri topladım. 2.Parti çiçekler açmaya başladı ve sorunlarda o zaman başladı.

Resmini verdiğiniz böceği bir domates zararlısı olarak bilmiyorum. Yani böyle bir zararlı hiç tanımadım. Ortamda yaşayan bir böcek olsa gerek. Brlki de bir parazit veya parazitoid erginidir.
domatesin altında görünen tümi sarı yaprakları koparmalısınız. Domatesleriniz alta çok gölge yapıyor galiba. Bu şekilde yetiştirme yapmamanız gerekir. Bitkileri daha seyrek, yaprakları güneş alacak şekilde yetiştirmeniz gerekiyor. Sararmaların nedeni güneşsizliktir.
Domatesin yapraklarında görülen lekeler karaleke (erken yaprak yanıklığı) dir. ( http://www.kayserihobibahceleri.com/katalog/hastal%C4%B1klar_dosyalar/image029.jpg )
İlk resimdeki saramış yapraklara bir şey söylemek zor. çinki net olarak bir şey anlaşılmıyor.
En alt resimde ise sanki bitki mildiyö hastalığı atlatmış, hastalıklı yapraklar kurumuş gibi bir görünüm var. Bu tür yaprakları bitkiniz üzerinde barındırmayın.
Sanıyorum hepsinin nedeni nemli bir ortamda bitki yetiştiriyor olmanız. Herhalde şimdi bir sorun kalmamıştır.

Halil Önen
07-08-2009, 17:02
[QUOTE=izzeterisen;476294]
Sanıyorum hepsinin nedeni nemli bir ortamda bitki yetiştiriyor olmanız. QUOTE]

Evet, Sn. izzeterisen'ın bu uyarısı çok önemli.

Özellikle külleme hastalığı böyle ortamları çok seviyor ve hiç affetmiyor.

Bu günlerde Ağustosun ikisinden beri geceleri çiğ yağması, bu hastalığın domteslerde, tekrar hortlamasına sebeb oldu.

Aslında kırmızı örümceğin ve küllemenin zamanını geçmesi gerekiyor ama özellikle külleme, bu yılın yağışlı gitmesi ve atmosferin bir tabakasında nem oranının yüksek olmasından geceleri yağmur gibi çiğe sebeb oluyor.

Bu ortam lokal olarak, küllemenin dönem dönem ortaya çıkmasına sebeb oluyor.

İki ağustostan bu yana sadece bu sebebten,birçok domates tarlası kaybedildi.

Saygılar

MeyveliTepe
07-08-2009, 21:24
Kaolin kili küllemeye karşı da bir önlem olabilir mi acaba? Bahçedeki domates ve biberlere de uyguluyorum. Bu hastalıkla karşılaşmadım. Fakat zaten olmayacak mıydı yoksa önledi mi ayırd edemiyorum. Etrafta bu mantarın yayılma eğilimi gösterdiği bir bölgede bulaşık olmayan bitkilere koruyucu olarak uygulananıp etkisi denenebilir. Sonucun başarılı olması durumu eminim çok önemli olacaktır.

Kaolin kili bir bariyer film oluşturduğu için bu ve benzeri mantari hastalıkları önlemede etkili olma olasılığı yüksek görünüyor.

denizakvaryumu
07-08-2009, 21:42
Peki kaolin kili çiğ ile ıslandığı zaman nemi daha uzun süre muhafaza etmez mi?

MeyveliTepe
07-08-2009, 22:38
New England Vegetable Management Guide (http://www.nevegetable.org/index.php/pestmanagement/biorational?start=3) (New England Sebze Yetiştiriciliği Klavuzu)

Tablo 15: Biorational Disease Control Materials (Aktif içerikleri itibarıyla Hastalık Kontrol Malzemeleri)

Oldukça uzun bir tablo. Yukarıda verdiğim linkten bakılabilir. Bir satırını aşağıya kopyaladım. Buna göre Kaolin kilinin "powdery mildew" (bizdeki karşılığı sanırım külleme) için tüm bitkilerde OMRI listesine girmiş olarak koruyucu olduğu belirtilmiş.


İçerik: Kaolin (Surrond WP),

Hastalık: Powdery mildew, sunburn and heat stress.

Bitki: All crops

Diğer: OMRI listed.

Kaolinin domateste ne gibi etkileri var diye bakayım derken bu siteyi keşfettim. Henüz her yerini okumadım. Oldukça faydalı olduğunu düşünüyorum.

Bu arada kaolin kilinin domateste trips'lere dolayısıyla tripslerin vektör olduğu hastalıklara karşı, ayrıca önemli oranda verim ve meyve fizyolojisine katkılarını anlatan bir sürü araştırma buldum.

Kaolinin bitki yüzeyinde daha fazla nem tuttuğuna dair henüz bir fikrim yok. Kaolin parçacıkları suda çözünmediğine göre bu konuda direk bir etken olmayabilir.

Halil Önen
07-08-2009, 22:51
Kaolin kili bir bariyer film oluşturduğu için bu ve benzeri mantari hastalıkları önlemede etkili olma olasılığı yüksek görünüyor.

Evet bu olabilir. Ama kuru ortamlarda denemek gerekiyor. Ben de deneyebilirim.

Belki martari hastalıklara koruyucu olabilir.

Ançak, geceleri iri damlalar halinde olan ve bazen yapraktan aşağıya akan su damlaları kaolin kilinin bariyer film etkisini silebilir.

Saygılar

Halil Önen
07-08-2009, 23:00
[QUOTE=MeyveliTepe;faydalı olduğunu düşünüyorum.

Bu arada kaolin kilinin domateste trips'lere dolayısıyla tripslerin vektör olduğu hastalıklara karşı, ayrıca önemli oranda verim ve meyve fizyolojisine katkılarını anlatan bir sürü araştırma buldum..[/QUOTE]

Kaolin Kilinin çiçekleneme döneminde kullanıldığını bilmiyorum, belki kaçırdım, eğer öyleyese çiçek tripsinde kullanılabilir.

Ergin tripsi yumurtalarını böyle bir ortama bırakmaz herhalde.

Sn. Meyveli tepe bu konudaki araştırmalarınızı bekliyorum.

Saygılar

MeyveliTepe
07-08-2009, 23:02
Çok sert yağmur olmadıkça bir kez atılıp kurumuş film bariyeri yıkanmıyor ya da hemen yıkanmıyor. Yazdığım gibi, benim domatesler beyaz ama hastalık da olmadığı için ölçemiyorum.

MeyveliTepe
07-08-2009, 23:06
Kaolin Kilinin çiçekleneme döneminde kullanıldığını bilmiyorum, belki kaçırdım, eğer öyleyese çiçek tripsinde kullanılabilir.

Ergin tripsi yumurtalarını böyle bir ortama bırakmaz herhalde.

Sn. Meyveli tepe bu konudaki araştırmalarınızı bekliyorum.

Saygılar

Trips'leri önleme konusunda çok araştırma ve bunlara ait makale var. Uygun zamanda bir-iki tanesinin özetini yapmaya çalışırım.

Bu arada kaolin ile ilgili genel bir bilgi. Kaolin ile yapılan film kaplaması zararlılara hedef şaşırtıyormuş. Yani, bitkiyi ve meyveyi zararlının bulamaması gibi bir etkisi oluyormuş ki, bunun mekaniğini henüz tam olarak tesbit edememişler.

izzeterisen
08-08-2009, 11:46
Thripsin bitkiyi bulmaması, var ise yoğunluğunun azaltılması için bence en iyi yol yapışkan tuzaklar kullanmaktır. Sadece thrips değil diğer hareketli zararlıları da kontrol altına alır.

srycelik
11-08-2009, 14:08
arkadaşlar arap sabunlu ilacı kaçgunde bır yapıcaz bıren bırı varmı domatesımde kırmızı örümcek varda teşşekkürler

izzeterisen
11-08-2009, 15:25
Ev yapımı ilaçlar bölümüne bakar mısınız
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=3062

kadiray27
11-08-2009, 16:14
Allah razı olsun izzettin hocam. Ben gidip bir fasıl onları buduyayım :D

SAGNOPE
12-08-2009, 09:35
Sevgili arkadaşlarım,
Geçen sene yetiştirmiş olduğum domateslerin tohumlarını saklıyarak bu sene de domates yetiştirmeyi başardım, ancak, yeni yeni kızarmaya başlayan domateslerin yapraklarında sararmalar ,kurumalar olmaya başladı .
Resimlerinine bakarak bana fikir verirseniz çok sevinirim, bunlar hastalıkmıdır? yoksa doğal bir olaymı? saygılarımla...

izzeterisen
12-08-2009, 10:28
Sn.SAGNOPE,
Göründüğü kadarıyla domateslerinizde külleme ve erken yaprak yanıklığı (karaleke) hastalığı olabilir. Hastalıklı kısımları temizlerseniz sizin ikliminizde bir sorun kalmaz. Meyveleri çatlatmadan suyu ve gıdayı biraz artırırsanız en azından sık ve az şekilde iyi olacağını düşünüyorum. Ayrıca domateste sırık yetiştiricilikte budama yapmayı ihmal etmemek gerekir.

maki01
16-08-2009, 22:09
Nerede okudum bulamıyorum. Domateslerimin gövdesinde çatlaklar oluşuyor. Gerginlikten yarılmış gibi. Aşırı su gibi bir şey kalmış aklımda ama emin olamadım.
Yardım lütfen...

maki01
17-08-2009, 13:45
Bugün fotograf çekebildim. Umarım bu da zararlı değildir.

98461

izzeterisen
17-08-2009, 19:58
domates bakteriyel solgunluk ve kanser hastalığı domatesinizin gövdesinde yarılmaya neden olmuş olabilir. (Clavibacter michiganensis subsp. michiganensis (E.F.Smith) Jensen) Yapraklarda, meyvede başka farklı belirti var ise fotoğraflarsanız memnun olurum.

maki01
18-08-2009, 09:56
Yine inceledim, hastalık ve zararlı yok gibi...

98548

98549

Lonicera
18-08-2009, 17:29
Sn maki01, benim büyük saksılarda olan domates fidelerimin bir kısmında sizinkiler gibi gövde çatlamaları oluştu. Ancak domatesin ürün vermesinde herhangi bir soruna yol açmadı. Tahminimce bu olay düzensiz sulama ile ilgili bir sonuç. Belli periyodlarda verilen suyun bir gün önce veya bir gün sonra verilmesi bile bitkide sorun oluşturuyor. Hele hele bizimkiler gibi kap içerisinde yetiştiriliyorsa.

maki01
18-08-2009, 20:46
Teşekkürler sevgili Lonicera, sanırım o nedenle böyle bir şey gelişti. Düzensiz sulamaktan çok, çiçek versin diye susuz bırakıp yapraklar buruşunca suluyorum. O da bir tür düzensiz sulama tabii :)

izzeterisen
18-08-2009, 21:08
Yine inceledim, hastalık ve zararlı yok gibi...

98548

98549
Domatesinizdeki gelişmeleri takip edelim ve öyle karar verelim. Uygun olan budur. Sizin normal yetiştirmeye devam etmeniz uygun olur.

ggirgin
22-08-2009, 10:16
Sayın arkadaşlar
Bahçemde 4 senedir domates yetiştiriyorum. Yetiştirdiğim yerli domateslerde ilk defa bu sene resimlerde görülen çürümeler oluştu. Domates yetiştiricisi bir arkadaşa sorduğumda kalsiyum eksikliği dedi ve domateslere vermem için kalsiyum olduğunu söylediği koyu renkli bir sıvı verdi. Ambalajın üstünden dozunu öğrebip uyguladım. Fakat hala bazı domateslerde çürüklük devam ediyor. Yardımcı olabilirseniz sevinirim

Saygılarımla
Ali Girgin

izzeterisen
22-08-2009, 11:31
Kalsiyumlu preparatları meyve nohut gibiyken meyvelere püskürtmen lazım. büyümüş meyveye etkisiolmaz.

ggirgin
28-08-2009, 22:43
cevabınıza teşekkür ederim.Ben kalsiyumu damlama ile vermiştim. Söylediğinizi uygulayacağım.

ayax
29-08-2009, 11:07
merhaba arkadaşlar benim domateslerimdeki hastalığın ne olduğunu ve çözümününde yardımcı olurmusunuz. saygılar...

sercan1969
29-08-2009, 11:27
Kalsiyum eksikjliğinden dolayı çiçek burnu kararır.Sizinki ileri aşaması.İkincil olarak diğer fungal ve ve bakteriyel patojenlerde olaya dahil olur.Ama asıl etken kalsiyum noksanlığı.

ayax
30-08-2009, 12:49
calsiyum eksikliğini nasıl tamamlamak gerekiyor. calsiyum ilacımı var yoksa suyumda calsiyum eksikliğimi var

limon
30-08-2009, 13:27
Bitkiyi dikmeden toprak hazırlığında toz kireç karıştırılması Kalsiyum eksikliği sorununu çözüyormuş diye okumuştum.

ulubatlı
03-09-2009, 20:45
clavibacter michiganense. var bakteriyeln kanser fidelerinizi 25 derecede 3 gün bekletin. cevabını göreceksiniz

izzeterisen
03-09-2009, 22:07
Bunu ne amaçla yazdınız. açıklar mısınız?