View Full Version : Domates Hastalık ve Zararlıları
danışman_32
25-05-2011, 21:02
sn limon 78 msjımda belirttiğim gibi yaprakların yakından fotosunu cekmenizi rica etmiştim tutayla ilgili ilaçlama we kültürel mücadele yöntemlerini arzu ederseniz sizdende bir istek geliirse forumda yayınlayacağım
danışman_32
25-05-2011, 21:12
sn adavci Meyve ağaçları,sebzeler ve çiçeklerde leonardit kullanımı dekara ağaç sayısına we fide sayısına göre belirlenir ltf adetlerini yazınız
Aydın Demirkaya
26-05-2011, 23:48
merhaba arkadaşlar,
Aşağıda resmini koyduğum böcek türünü bilen varmı? Boyu yaklaşık 1 -1.5 cm kadar. Sebze bahçem ve cıvarında sıklıkla görüyorum. Zararları nelerdir.
Paylaşımlarınız için teşekkürler.
danışman_32
27-05-2011, 15:43
sayın aydın demirkaya öncelikle bahçenizde ne tür sebzeler yetiştiriyorsunuz öğrenmem gerekir gözlemlediğim kadarıyla normal faunada yer alan (yetişme ortamında) gördüğüm bir böceğe benziyor bu böcek normal şartlarda mevcut olan zarar yapmayan bir türde olabilir fakat yetiştirdiğiniz bitkilere göre zarar yapma olasılığı olabilir yetiştirdiğiniz bitkilerin adını paylaşırsanız yardımcı olabilirim
sn adavci Meyve ağaçları,sebzeler ve çiçeklerde leonardit kullanımı dekara ağaç sayısına we fide sayısına göre belirlenir ltf adetlerini yazınız
Sayın danışman_32,
12 adet meyve ağacı,sebze ve çiçekler içinde yaklaşık 150 metre karelik bir alanım var.Teşekkürler.
Aydın Demirkaya
27-05-2011, 20:04
sayın aydın demirkaya öncelikle bahçenizde ne tür sebzeler yetiştiriyorsunuz öğrenmem gerekir gözlemlediğim kadarıyla normal faunada yer alan (yetişme ortamında) gördüğüm bir böceğe benziyor bu böcek normal şartlarda mevcut olan zarar yapmayan bir türde olabilir fakat yetiştirdiğiniz bitkilere göre zarar yapma olasılığı olabilir yetiştirdiğiniz bitkilerin adını paylaşırsanız yardımcı olabilirim
Sayın Danışman,
Bahçem 35 m2 büyüklüğünde. Kavun, karpuz, hıyar, domates, biber, altın çilek, pepino yetiştirmeye çalışıyorum. Ancak bu böcekler bu sebzeleri dikmeden önce vardı...
danışman_32
28-05-2011, 19:41
sayın aydın demirkaya verdiğiniz bilgi doğrultusunda (Ancak bu böcekler bu sebzeleri dikmeden önce vardı...) bu böceklerin ağız anten ve vucüt yapısına bakarak normal faunada yani doğal ortamda bulunan Uğur Böceği (Coccinellidae) familyasının alt familyalarından bir böcek türü olduğunu düşünüyorum yararlı bir böcek olduğuna kanaat getirebilirim şayet bu böcekler Coccinellidae familyasının alt familyalarından birisi olan Epilachninaenin Cinsleri olan Epilachna ,Henosepilachna ,Subcoccinella böcek cinslerinden birisi değil Epilachninae alt familyasının cinsleri hariç hepsi yararlı böcekler Larvaları ve erginleri yaprak bitlerini ve koşnilleri büyük sayıda yediklerinden biyolojik mücadelede kullanılabiliyorlar. Birkaç türü larva iken yaprak biti, ergin iken öncelikle mantar yemekteler.
NOT SİZİN GÖRDÜĞÜNÜZ BÖCEKLER TAMAMEN ZARARSIZ BÖCEKLERDİR
danışman_32
28-05-2011, 19:56
sayın adavci size leonardit katı grubun kullanım dozlarını veriyorum
ağaçlarda ağaç başına 5-8 kg
tarla bitkilerinde 40-75 kg /dönüme
sebzelerde 50-200 kg / dönüme
fidan dikiminde 0.5 - 1 kg / fidan
Aydın Demirkaya
28-05-2011, 20:45
sayın Danışman,
Verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim. İçimi rahatlattınız.
sayın adavci size leonardit katı grubun kullanım dozlarını veriyorum
ağaçlarda ağaç başına 5-8 kg
tarla bitkilerinde 40-75 kg /dönüme
sebzelerde 50-200 kg / dönüme
fidan dikiminde 0.5 - 1 kg / fidan
Teşekkür ederim.
Merhabalar, 2 sene önce yine aynı hastalıktan tüm domateslerimiz kurumuştu. Ve yine aynı belirtiler. Daha önce ziraatçi ile de görüştük, söyledikleri tüm ilaçlar uygulandı. Sonunda ilaç aldığı yer -abi onun çaresi yok. demişler babama. :(
Konu içinde baktım biraz, aynı hastalıktan göremedim.
Leke şeklinde dallardan gövdeye doğru ilerleyen siyah lekeler var. Sonra sonuç kurumaya gidiyor :( Bu konuda bir yardımınız olursa çok sevinirim. Fotoğraflarını ekliyorum.
Ve cevap bekliyorum, şimdiden teşekkür ederim :(
http://oi56.tinypic.com/2z52dth.jpg http://i54.tinypic.com/10h3ggz.jpg http://i54.tinypic.com/2d8q4a8.jpg
http://i54.tinypic.com/29aqtxv.jpg
http://i56.tinypic.com/1zq983c.jpg
Üst resimdeki belirtiler alt yapraklarda bol bol var sanırım. Thrips zararı olması lazım. Alt yaprakları temizlerseniz sorun kalmayacağını düşünüyorum.
Yaprakların altından bir resim koyabilir misiniz.
Alt resimde görülenler ise yaprak bitinin kanatlı erginleri.
izzet bey,
arkadaşın resimlerini gönderdiği, yaprak bitinin kanatlı erginleri diye tanımladığınız problem aynı şekilde benim balkondaki dometeslerde de var.. nasıl bir ilaç **** ne önerirsiniz.
teşekkürler.
danışman_32
03-06-2011, 16:57
SN y-eliff bitkilerinizdeki sorun şudur: bitkilerinize dokunurken(dallarına/ yapraklarına) velakin başka bir nedenle başka bir cisimle temas ederse bitkinizin yaprak ve gövdesinde sizin gözle göremeyebileceğiniz kesilme sonucu / kırılma sonucu yaralar oluşur sulama ve nemle birlikte uygun ortam sağlandığı takdirde bu yaralardan ise bu funguslar(mantarlar) giriş yapar
BİTKİLERİNİZE NE OLDU?: evet bu soruya gelince resimlerinizi çok dikkatlice inceledim gövdede bazı yara dokuları var yapraklarınızda herhangibi sorun yok trips zararlısı ilk önce yapraklarda zarar yapar yapraklar daha gevrek ve yumuşak olduğu için yapraklarda beslenmeyi tercih eder çünkü trips emerek zarar yapan bir zararlıdır bitkinizin gövdesi sert bir dokuda ve yapıda olduğu için burada beslenmek yerine yaprakta beslenmeyi tercih eder sizin bitkilerinizdeki meydana gelen durum ise resimleri çok iyi gözlemledim gövde kısımlarında kesilmiş / temas edilmiş (elle / başka bir şekilde ) bir yaralanma var bu yara alan dokudan mantarların girmesi sonucu sizinde belirttiğiniz gibi dallardan gövdeye doğru siyah kahverengi lekeler görülür bu ilk dönemlerde bitkilerinizin ana ve yan dallarında sert ve koyu kahverengi siyah tonunda küçük lekeler şeklinde görülür ve zamanla leke sizin bitkilerinizdeki gibi tüm gövdeyi çevreler (yayılır) daha sonra üst aksamlar kurumaya başlar bitki kuruyarak ölür
SİZİN BİTKİLERİNİZDEKİ HASTALIĞIN ADI NEDİR? : Botrytis cinerea (Kurşuni küf) tür.
ÇARESİ VARMI ? EVET
ÇÖZÜM NEDİR? : EVET eğer kesin çözüm istiyorsanız size mükemmel bir tavsiyem var mantar hastalıkları yayılıcı bir etmendir peki ne yapmak gerekir ilk önce bitkiyi dezenfekte etmek gerekir yani oradaki mantarı zararlıyı direkt yok etmek bunun için huwa-san TR adında mükemmel bir dezenfektan var(kendimde kullanıyorum) 100l lt suya 200 cc karıştırın bunu özellikle bu izlerin lekelerin görüldüğü bölgelere yapraktan uygulayın bu şekilde yaptığınız şekilde o bölgede leke yapan ve yayılan mantarı yakmış olursun daha sonra 1-2 gün sonra 100 lit suya 250 gr Captan WP %50 ETKİN maddeli ticari adıda captandır suyla karıştırın ve bunuda yaprağa uygulayın bu şekildede huwa-san TR ile yaktığınız mantarın üstünü Captan Wp %50 etkili CAPTAN isimli mantar ilacı ile kaplamış olursunuz
SİZİN BİTKİLERİNİZLE AYNI RAHATSIZLIĞI YAŞAYAN DOMATES BİTKİLERİNİN FOTOSUNU GÖRMENİZ AÇISINDAN ARŞİVİMDEN ÇIKARIP YAYINLIYORUM
simurg221147
05-06-2011, 22:47
Sayın Danışman32,
Öncelikle selam ve sevgilerimi sunuyorum. Yararlı bilgilerinizden dolayı da teşekkür ediyorum. Bahçemde tohumlarından kendim fide olarak yetiştirdiğim 5 pembe domates, 9 Gaziantep Soft Dağı köylerinden getirilmiş domates, 10 21/20 çeşidi domates, 3 cherry domates bulunmakta. Sağlıkları gayet iyi. Bol miktarda çicek ve domates var.
Yaptığım araştırmalara göre domateste koltuk alımı sadece sırık domateste yapılmaktadır. Ancak benim gibi amatör domates yetiştiricisi arkadaşım tüm cinslerde koltuk alımı yapmaktadırlar.
Bu konuda bilgi verirseniz mutlu olurum.
simurg221147
05-06-2011, 22:51
Sayın İzzeterisen,
Domatesle ilgili çalışmalarınız için birinci sayfada vermiş olduğunuz linkler çalışmalarınıza ulaşmayı engelliyor. Bu konuda yeni bir çalışma yapma fedakarlığını gösterir misiniz, lütfen?
Yaklaşık 6 yıldır amatör olarak bahçemizde domates, salatalık biber vb sebzeler yetiştirmeye çalışıyoruz. İlk defa bu yıl aşağıdaki hastalık ve/veya hastalıklarla karşılaştık.
Bu sene çimleri yeniledik çimler tam oturmadığından sulama suyunu tam olarak çekemeyip bir kısmını direk alt bahçeye veriyor. bu nedenle de sebze bahçesinin bir kısmında su toplanıyor bu su da sanırım nem yapıyor. Ayrıca Sapancada hala gece ve gündüz sıcaklık farkları hala yüksek bu nedenle de nem oluşuyor.
Kahverengi yerleri elleyince kırılıp elimde kaldı.
Ayrıca biberlerin bir kısmında şekil bozukluğu oluştu.
Elimde bulunan Power Sulpurh 80 WG ve Antracol WP 70'i karıştırarak kullandım. İyimi yaptım kötümü bilmiyorum.
Bu konuda sizlerin yardımını ve desteğini bekliyorum ne yapmalıyım nasıl yapmalıyım lütfen beni bilgilendirin.
221150
221151
221152
221153
221154
danışman_32
07-06-2011, 15:10
Sayın Danışman32,
Öncelikle selam ve sevgilerimi sunuyorum. Yararlı bilgilerinizden dolayı da teşekkür ediyorum. Bahçemde tohumlarından kendim fide olarak yetiştirdiğim 5 pembe domates, 9 Gaziantep Soft Dağı köylerinden getirilmiş domates, 10 21/20 çeşidi domates, 3 cherry domates bulunmakta. Sağlıkları gayet iyi. Bol miktarda çicek ve domates var.
Yaptığım araştırmalara göre domateste koltuk alımı sadece sırık domateste yapılmaktadır. Ancak benim gibi amatör domates yetiştiricisi arkadaşım tüm cinslerde koltuk alımı yapmaktadırlar.
Bu konuda bilgi verirseniz mutlu olurum.
sayın simurg221147 öncelikle size şu yararlı bilgiyi vererek sizi bilgilendirmeye başlayacağım domatesin bazı türleri hariç genelde hepsinde koltuk alımı yapılabilmektedir benim size tavsiyem sahip olduğunuz pembe domatesler dahil koltuk alımı yapmanız pembe domatesler 2 li olarak gider 2 bitki böylece daha çok meyve verir bundaki koltuklarıda filizleride almanız verimi ve kaliteyi arttırır
KOLTUK ALIMININ AVANTAJLARI NEDİR?
öncelikle koltuk (filiz alımı ) domates bitkileri için bitkiyi çok ferahlatan ve büyümeyi dengeleyen ve kalite ve sağlıklı bitki üretmek için gerekli bir kültürel işlemdir koltuk alımı sayesinde bitkinin topraktan aldığı besinler ve gıdalar direkt olarak koltuk alımı yaptığımız takdirde bitkiye gidecektir biz ziraai tarımsal danışmanlar koltukları bitkilerdeki filizleri bir tabirle otlakçı (fırsatçı) olarak tanımlarız çünkü sizin verdiğiniz gübre ilaç su bitki gelişim düzenleyicileri bu koltukları (filizleri) almadığınız takdirde bu filizler 2. bir bitki gibi kullanacak bitkinin zayıf ve kalitesiz olmasına neden olacaktır bu almadığınız filizler 2. bir bitki gibi bu besinleri ve gıdalar alarak üremek isteyecektir ve ilerki dönemlerde döl vermek suretiyle bitkinizi meyve açısındanda fakirleştirecektir
KOLTUK ALMANIN DEZAVANTAJLARI NELERDİR?
koltuk alımı yaparken bitkide koltuğu kırmak suretiyle yara dokusu meydana geldiği için bu yaralı yüzeylere mantari hastalıklar yerleşerek bitkiyi hastalandırabilir bu nedenle koltuk alımı yapıldıktan sonra kesinlikle küçük çaplı üreticlerden tutunda büyük çaplı üreticilere hatta hobi amaçlı yetiştirme yapan arkadaşlara koltuk alımı yapıldıktan sonra hemen bitkinin üst aksamına yaprak ve gövdeye mantar ilacı uygulamasını öneriyorum
NETİCEDE:
gönül rahatlıyla bitkilerinizi sırık / oturak ayrımı yapmadan koltuk alımı yapabilirsiniz kaliteli ve sağlıklı bitki ve meyveler isteniyorsa özellikle domates bitkisinde koltuk alımını öneriyorum
danışman_32
07-06-2011, 15:56
SAYIN TTURT DOMATES BİTKİLERİNİZDE 2 HASTALIK ETMENİ BİBERDE İSE 1 ZARARLI ETMENİ BİTKİLERİNİZ RAHATSIZLANDIRMIŞ
DOMATESTEKİ 1- HASTALIK ETMENİ
SİZİN BİTKİLERİNİZDEKİ HASTALIĞIN ADI NEDİR? : Botrytis cinerea (Kurşuni küf) tür.
ÇARESİ VARMI ? EVET
ÇÖZÜM NEDİR? : EVET eğer kesin çözüm istiyorsanız size mükemmel bir tavsiyem var mantar hastalıkları yayılıcı bir etmendir peki ne yapmak gerekir ilk önce bitkiyi dezenfekte etmek gerekir yani oradaki mantarı zararlıyı direkt yok etmek bunun için huwa-san TR adında mükemmel bir dezenfektan var(kendimde kullanıyorum) 100l lt suya 200 cc karıştırın bunu özellikle bu izlerin lekelerin görüldüğü bölgelere yapraktan uygulayın bu şekilde yaptığınız şekilde o bölgede leke yapan ve yayılan mantarı yakmış olursun daha sonra 1-2 gün sonra 100 lit suya 250 gr Captan WP %50 ETKİN maddeli ticari adıda captandır suyla karıştırın ve bunuda yaprağa uygulayın bu şekildede huwa-san TR ile yaktığınız mantarın üstünü Captan Wp %50 etkili CAPTAN isimli mantar ilacı ile kaplamış olursunuz
SİZİN BİTKİLERİNİZLE AYNI RAHATSIZLIĞI YAŞAYAN DOMATES BİTKİLERİNİN FOTOSUNU GÖRMENİZ AÇISINDAN SİZİNDE BİTKİNİZİN FOTOSUNU KOYARAK YAYINLIYORUM
NOT: BİTKİLERİNİZDEKİ BU RAHATSIZLIK YAPRAKLARADA İLERLEMİŞ HEMEN YUKARIDA TAVSİYE ETTİĞİM İLAÇLI MÜCADELEYİ UYGULAYIN
danışman_32
07-06-2011, 16:16
SAYIN TTURT DOMATES BİTKİNİZDE 2- HASTALIK ETMENİ
bitkinizde çekmiş olduğunuz fotodaki yer alan bitki kökünü çıkardığınız bitkide köklerde ortada kısımda bitkinin kökleri arasında bir boşluk var bitkinin içindeki iletim demetleri tıkandığı için üst kısımlardan kök atmaya başlamış bu bitkinizi bir bıçak yardımıyla kök bölgesinin en aşağı kısmından yapraklara doğru boyuna doğru kesmiş olsaydınız bitkinizin kökünün iç kısmında siyah bir lekenin olduğunu ve bir bölgeyi tıkadığını görürsünüz
SİZİN BİTKİLERİNİZDEKİ HASTALIĞIN ADI NEDİR? : Sebzelerde kök çürüklüğü çökerten
ÇARESİ VARMI ? evet var fakat kökleri tıkanmış bitkiler susuz kalmış gibi kendini bırakır bu bitkiler için artık çok geçtir söküp kökleri toprakta kalmayacak şekilde temizlemek gerekiyor
diğer fideler için aynı toprakta yetişmiyorsa yanyana korkacak bir durum yok söktüğünüz bitkinin yerine yine aynı bitkiyi dikmeyin farklı bir bitki dikin örnek kavun gibi
ÇÖZÜM NEDİR? : size mükemmel bir tavsiyem var mantar hastalıkları yayılıcı bir etmendir peki ne yapmak gerekir ilk önce bitkiyi dezenfekte etmek gerekir yani oradaki mantarı zararlıyı direkt yok etmek bunun için huwa-san TR adında mükemmel bir dezenfektan var(kendimde kullanıyorum) 100l lt suya 200 cc karıştırın ve bu boynunu büken bitkilere ve diğer bitkilerin köklerine dökün daha sonra 1-2 gün sonra %80 fosetyl al içeren bir ilaçla aliette olabilir 100 lt suya 1 kutu aliette dökerek yine aynı şekilde bitkinizin toprağına dökün böylece huwa-san uygulayarak topraktaki zararlı mantarları öldürmüş olursunuz daha sonra %80 fosetly al içeren aliette ilacını dökerekte bu ölmüş mantarların ürememesi için üstlerini kaplamış olursunuz
SİZLE AYNI SORUNU YAŞAYAN BİTKİNİN VE SİZİN BİTKİNİZİN FOTOĞRAFLARINI YAYINLIYORUM
danışman_32
07-06-2011, 16:24
SAYIN TTURT BİBERLERİNİZDEKİ ZARARLI
genelde biberde bu tarz üst yapraklarda kıvrılmış gibi bir bükülme ve şekil bozukluğu olduğunda trips zararlısının olduğu anlaşılır
ÇARESİ VARMI ? evet ilaçlı mücadelesi var
ÇÖZÜM NEDİR? : 100 lt suya deltametrin etkili decis ilacından 20 cc karıştırarak bitkilerinizin yapraklarına püskürterek uygulayın
NOT: ilaçların dozajları m2 ve bitki sayısına göre değişebilmektedir
kullandığınız ilaçlar kötü ilaçlar değil fakat power sulphur ü size tavsiye etmem birde size önerim ilaç atarken yayıcı yapıştıcı kullanmanız
Sayın Danışman 32,
Verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim.
simurg221147
07-06-2011, 22:10
Sevgili Dostum Danışman 32
Verdiğiniz bilgiler için teşekkür ediyorum. Toz kükürt mantar hastalıkları için çare olabilir mi? Saygılarımla.
danışman_32
10-06-2011, 14:40
sayın danışman 32,
verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim.
daha iyi sağlıklı ve kaliteli bitkiler yetiştirmeniz dileğiyle
danışman_32
10-06-2011, 14:49
Sevgili Dostum Danışman 32
Verdiğiniz bilgiler için teşekkür ediyorum. Toz kükürt mantar hastalıkları için çare olabilir mi? Saygılarımla.
SAYIN simurg221147 evet toz kükürt sulandırılarak ki bende üreticilerimize genelde %80 mikronize kükürt tavsiye ederim fakat takdir ederseniz insan hastalandığında sadece 1 ilaçla şifa bulmuyorsa bitkiler içinde bu geçerli sadece kükürt tek başına sürekli mantar hastalığı için gerekli çözüm değil peki ne yapmak gerekiyor dönüşümlü olarak başka mantar ilacları vermek genelde örneğin domateste bitkinin baş belası mildiyö mantarıdır sadece 1 ilaçla bu hastalık geçmez dönüşümlü olarak örneğin sulandırılmış kükürt uygulamasını yaptıysanız arkasından 5-6 gün sonra %50 captan maddesi içerikli velakin %80 maneb etken maddesi etkili mantar ilaçları atarsınız farklı 2-3 etken maddeli mantar ilaçlarını dönüşümlü olarak 4-5 defa yapraktan bitkilere uyguladığınız takdirde hangi mantar hastalığı olursa olsun bitkideki zararlı faaliyeti son bulacaktır fakat bu mantarlar bitkide aşırı derecede ilerlemiş ise bir dezenfektan maddesi temin edip bitkiyi bu dezenfektan maddesi ile mantar ile bulaşık bölgeye uygulayarak arksaından yukarıda belirttiğim şekilde fraklı etekn maddesi içerikli ilaçlar ile bitkinizi kurtarabilirsiniz
Aydın Demirkaya
14-06-2011, 20:58
Selam Arkadaşlar,
Bu resimlerdeki görülen böcek hakkında fikri olan varsa lütfen yardımcı olabilir mi? Ayrıca domatesin alt tarafındaki bu lekelerin anlamı ne olabilir...
Birol Ketenci
14-06-2011, 21:30
Sanırım kokar böcek (Stink bugs)
danışman_32
16-06-2011, 20:14
Selam Arkadaşlar,
Bu resimlerdeki görülen böcek hakkında fikri olan varsa lütfen yardımcı olabilir mi? Ayrıca domatesin alt tarafındaki bu lekelerin anlamı ne olabilir...
sayın aydın demirkaya resimde görülen böcek kokar böcek (Stink bugs)
tur fakat çekmiş olduğunuz fotodan anladığım kadarıyla domatesinizin meyvesinde strese bağlı bir faktör sebebiyle ( ani sıcaklık değişimi , gece gündüz sıcaklığı arasındaki fark , aşırı sıcak, bitki suyunu geciktirme, ani vakitsiz su verme) gibi faktörler sebebiyle lekelenme damgalanma meydana gelmiş bunu size önerim deniz yosunu,çinko sülfat,bor,magnezyum karışımı hazırlayıp yapraktan bitkinize verdiğiniz ve 2 uygulamada bu karışımın içine humik fulvik asit karışımı bir ürün eklerseniz ve bu karışımıda bitkileriniz kök bölgesine dökerseniz bir daha bu lekelenmeleri görmeyeceksinizdir
marnalı61
17-06-2011, 07:43
sn danışman amatör seramda 36 kök domatesimde mildiyö hastalığı başladı. hangi ilacı ne ölçüde tavsiye edrsiniz.organik ilaçlarla kurtarabilirmiyim.teşekkürler
danışman_32
17-06-2011, 18:26
sn marnalı61 normal olarak ilaçlama önerim 100 litre suya 300 gr captan %50 etken maddesi içerikli ticari ismi captanda olabilir bitkilerinize uygulayınız şayet organik bir ilaç olarak size tavsiyem bio-kitin isimli ilaç bio-nemle aynı firmanın ilacıdır. 200 litre suya 500 ml karıştırıp yapraklardan uygulayınız
marnalı61
29-06-2011, 15:51
sn danışman
üzerinde meyve olan domatese ilaçlama yapılırmı. ve mildiyö için ilaçlama sıklıkları ne olamalıdır. teşekkürler
Sayın danışman 32,
Aşağıya yazacağım ilaç organik bir ilaçmıdır ve tek başına domates ve bağlarda koruma sağlarmı ( ballık koruması için tavsiye edildi).
AGREE 50 WG ( Etken maddesi bacillus thuringiensis miş.)
xenkebikec
29-06-2011, 21:03
Merhabalar,
Bahçemizdeki domateslerde aşağıdaki fotoğraflarda gördüğünüz bozulmalar ve böceklenmeler oluştu.
Şu anda yaygın değil sadece bir kaç domateste var yaklaşık 100 kök kadar domates var bahçede.
Üç farklı sorun var,
1-Bitlenme
2-Lekelenme
3-Buruşma
Bunlar için ne ya da neler yapmak gerekmetedir. İlaç uygulaması olarak sadece organik ilaçları uygulamayı düşünüyorum. Ya da evde yapabileceğim arap sabunu sirke vb. malzemelerle oluşturulan karışımları kullanmayı düşünüyorum.
Yarın için NeemAzel uygulamayı planlıyorum.
Yardımcı olursanız sevinirim.
1- http://i56.tinypic.com/210c49f.jpg
http://i55.tinypic.com/rkod46.jpg
2-http://i52.tinypic.com/2uh1pfl.jpg
http://i53.tinypic.com/2h540si.jpg
3-http://i53.tinypic.com/208zfus.jpg
SN y-eliff bitkilerinizdeki sorun şudur: bitkilerinize dokunurken(dallarına/ yapraklarına) velakin başka bir nedenle başka bir cisimle temas ederse bitkinizin yaprak ve gövdesinde sizin gözle göremeyebileceğiniz kesilme sonucu / kırılma sonucu yaralar oluşur sulama ve nemle birlikte uygun ortam sağlandığı takdirde bu yaralardan ise bu funguslar(mantarlar) giriş yapar
BİTKİLERİNİZE NE OLDU?: evet bu soruya gelince resimlerinizi çok dikkatlice inceledim gövdede bazı yara dokuları var yapraklarınızda herhangibi sorun yok trips zararlısı ilk önce yapraklarda zarar yapar yapraklar daha gevrek ve yumuşak olduğu için yapraklarda beslenmeyi tercih eder çünkü trips emerek zarar yapan bir zararlıdır bitkinizin gövdesi sert bir dokuda ve yapıda olduğu için burada beslenmek yerine yaprakta beslenmeyi tercih eder sizin bitkilerinizdeki meydana gelen durum ise resimleri çok iyi gözlemledim gövde kısımlarında kesilmiş / temas edilmiş (elle / başka bir şekilde ) bir yaralanma var bu yara alan dokudan mantarların girmesi sonucu sizinde belirttiğiniz gibi dallardan gövdeye doğru siyah kahverengi lekeler görülür bu ilk dönemlerde bitkilerinizin ana ve yan dallarında sert ve koyu kahverengi siyah tonunda küçük lekeler şeklinde görülür ve zamanla leke sizin bitkilerinizdeki gibi tüm gövdeyi çevreler (yayılır) daha sonra üst aksamlar kurumaya başlar bitki kuruyarak ölür
ÇARESİ VARMI ? EVET
SİZİN BİTKİLERİNİZLE AYNI RAHATSIZLIĞI YAŞAYAN DOMATES BİTKİLERİNİN FOTOSUNU GÖRMENİZ AÇISINDAN ARŞİVİMDEN ÇIKARIP YAYINLIYORUM
teşekkürler bilgiler için. domateslerimizin hepsi kurumadı bu iyi haber :) hastalıklı olanları kökledik. arada hasta olanlar var hala.. yerlerine yenileri dikildi. :) ama dediğiniz ilaç ve teşhisi yarın babama ileteceğim. ;) peki bişi daha sorsam :( kestane kabağı ve sakız kabağı diktik. kestane kabağı çok büyüdü, uzadı dalları, birsürü çiçek ve ardından ceviz büyüklüğünde sebzesi oldu. sonra hepsiii de döküldü. :( nedendir? sakız kabağı da hep çiçek var ama sebzesi yok. bu yıl pek şansızız. tekrar teşekkürler...
danışman_32
04-07-2011, 15:41
sn danışman
üzerinde meyve olan domatese ilaçlama yapılırmı. ve mildiyö için ilaçlama sıklıkları ne olamalıdır. teşekkürler
sn marnalı61 üzerinde meyve olan domatese çok etkili (ağır etken madde içeren ziraai ilaçlar) kesinlikle atılmaz çünkü kalıntı bırakır fakat tarım bakanlığı tarafından özellikle domates için ruhsatlandırılan bütün ilaçları üzerinde meyve olan domatese atabilirsiniz size tavsiyem genelde ilacın atıldığı andan itibaren hasada (toplanabileceği gün) 1 gün ile 3 gün arası ilaçları alıp kullanmanız böylece gönül rahatlıyla endişe etmeden bu meyveleri tüketebilirsiniz
2. sorunuz ise mildiyö için ilaçlama sıklıkları nedir?
sezon boyunca saksıda / açıkta yetiştiricilik yapıyorsanız mildiyö ve alterneria solani erken yaprak yanıklığı özellikle domates bitkisinde her dönem erken dönemden fide evresinden hasata kadar görülebilen hastalıklardır size bu 2 hastalık için ilaçlama sıklığı her 7 güne bir 1 haftadır eğer çok şiddetli bu 2 hastalık seyir ederse ilaçlama gününü 5 güne düşürebilirsiniz size diğer bir önerim tek tek ilaçlar alıp bu hastalıklar için uygulamak yerine 2 hastalık için iyi gelen ziraii ilaç almanız (cebinizi yakmaması için) örneğin % 70 pronieb içeren antracol hem mildiyö hastalığının tedavisinde hemde erken yaprak yanıklığı tedavisinde kullanılır bu 2 rahatsızlık için çok mecbur kaldığınızda sadece o hastalığa iyi gelecek 1-2 ilaç alabilirsiniz
danışman_32
04-07-2011, 16:04
Sayın danışman 32,
Aşağıya yazacağım ilaç organik bir ilaçmıdır ve tek başına domates ve bağlarda koruma sağlarmı ( ballık koruması için tavsiye edildi).
AGREE 50 WG ( Etken maddesi bacillus thuringiensis miş.)
sn hosseda bu ilaç aynı etken madde başlığı altında bir çok firma bu ilacı üretir ilacın Kullanim yeri (% 50):Bağda Salkım güvesidir yani bu demektirki bağlarda kullanılıyor sizin belirttiğiniz bacillus thuringiensis bir bakteri türüdür fakat bazı yeni danışmanlık hizmeti verdiğim üreticilerim bu tür ilaçları daha önce alarak farklı ürünlerde kullandıklarını bana belirttiler ve bu tür ilaçlar atılmış ürünlerin yenmesi sonucu rahatsızlanan ve hastalanan insanların olduğunu belirttiler yakın zamanda haberleri takip ettiyseniz avrupayı kasıp kavuran 40 üzerinde insanın canına mal olan ehec bakterisinin ortaya çıkmasında bu şekilde kullanılan ilaçların kullanımı sonucu neden olduğu konusunda ciddi şüpheler var size tavsiyem evinizde / bahçenizde profesyonel değilseniz bu tür biyolojik silahları kullanmayın ne kendinizi nede başkasının sağlığını tehlikeye atın bağda / domateste arzu ederseniz size daha iyi sağlıklıklı güvenilir ve tarım bakanlığınca ruhsatlandırılmış ilaçlama programları önerebilirim bu bakteri ilacının ( ballık koruması için tavsiye edildi). diyede bir son cümle yazmışsınız sanırım balık koruması ben bu konuda size bir bilgi veremem konum dışı ben ziraat danışmanıyım fakat size bu öneriyi veren bir veterinerse bu ürünü kullanabilirsiniz
danışman_32
04-07-2011, 16:20
Merhabalar,
Bahçemizdeki domateslerde aşağıdaki fotoğraflarda gördüğünüz bozulmalar ve böceklenmeler oluştu.
Şu anda yaygın değil sadece bir kaç domateste var yaklaşık 100 kök kadar domates var bahçede.
Üç farklı sorun var,
1-Bitlenme
2-Lekelenme
3-Buruşma
Bunlar için ne ya da neler yapmak gerekmetedir. İlaç uygulaması olarak sadece organik ilaçları uygulamayı düşünüyorum. Ya da evde yapabileceğim arap sabunu sirke vb. malzemelerle oluşturulan karışımları kullanmayı düşünüyorum.
Yarın için NeemAzel uygulamayı planlıyorum.
Yardımcı olursanız sevinirim.
1- http://i56.tinypic.com/210c49f.jpg
http://i55.tinypic.com/rkod46.jpg
2-http://i52.tinypic.com/2uh1pfl.jpg
http://i53.tinypic.com/2h540si.jpg
3-http://i53.tinypic.com/208zfus.jpg
sayın xenkebikec çekmiş olduğunuz fotoğrafları dikkatlice inceledim belirttiğiniz gibi 3 sorun var fakat bu gördüğümüz böcekler genelde domatesin düzenli insektisit ilaçlaması yapılmadığında görülen yaprak pireleridir ilk kademede zararları domates bitkisini büyüme uçlarında kıvırcıklanma kıvrılma yaparlar daha sonra yapraklarda beslenmek suretiyle yapraklarda sarı leke yaparlar evet sizin düşüncenize katılıyorum kesinlikle neemazalı alıp kullanın fakat size ona yardımcı olacak 2 ilaç bio-kitin adında bir ilaç (böcek ilacı) bu 2 ilacı alıp kullandığınız takdirde bu canlılar yok olacaktır
not : bio-kitin ilacı şu an çok iyi etki yaptığı için çok zor bulunuyor bu konuda size yardımcı olabilirim
danışman_32
04-07-2011, 16:34
DUYURU !!!! SAYIN ARKADAŞLAR UZUN SÜRE DANIŞMANLIK HİZMETİ VERİP ARAZİDE BULUNDUĞUMDAN FORUMA HER ZAMAN GİREMİYORUM SİZE DAHA İYİ YARDIMCI OLMAK VE SORUNLARINIZA ÇÖZÜM OLMAK İÇİN MAİL ADRESİMİ VE İRTİBAT NOMU FORUMA BIRAKIYORUM HİÇBİR FİRMANIN BÜNYESİ ALTINDA DEĞİLİM HİÇBİR ÜRÜNÜ ALIP SATMIYORUM HİÇ BİR KİMSENİN ŞAHSIN / ÜRÜNÜN KENDİMİN REKLAMINI YAPMIYORUM ÜCRETSİZ OLARAK DANIŞMANLIK HİZMETİNİ ZİRAAT MESLEĞİNİ ÇOK SEVDİĞİM İÇİN FORUMDAKİ ARKADAŞLARA ÜCRETSİZ DANIŞMANLIK HİZMETİ VERECEĞİM 24 SAAT ARAYABİLİR VEDE MAİL ADRESİMDEN BANA ULAŞABİLİRSİNİZ
Ziraat Mühendisi / Danışman
Fatih Solak
Mail Adresim danisman_32@hotmail.com
irtibat nom : 05445281420
...sizin belirttiğiniz bacillus thuringiensis bir bakteri türüdür fakat bazı yeni danışmanlık hizmeti verdiğim üreticilerim bu tür ilaçları daha önce alarak farklı ürünlerde kullandıklarını bana belirttiler ve bu tür ilaçlar atılmış ürünlerin yenmesi sonucu rahatsızlanan ve hastalanan insanların olduğunu belirttiler yakın zamanda haberleri takip ettiyseniz avrupayı kasıp kavuran 40 üzerinde insanın canına mal olan ehec bakterisinin ortaya çıkmasında bu şekilde kullanılan ilaçların kullanımı sonucu neden olduğu konusunda ciddi şüpheler var size tavsiyem evinizde / bahçenizde profesyonel değilseniz bu tür biyolojik silahları kullanmayın ne kendinizi nede başkasının sağlığını tehlikeye atın bağda / domateste arzu ederseniz size daha iyi sağlıklıklı güvenilir ve tarım bakanlığınca ruhsatlandırılmış ilaçlama programları önerebilirim bu bakteri ilacının ( ballık koruması için tavsiye edildi). diyede bir son cümle yazmışsınız sanırım balık koruması ben bu konuda size bir bilgi veremem konum dışı ben ziraat danışmanıyım fakat size bu öneriyi veren bir veterinerse bu ürünü kullanabilirsiniz
Sayın danışman_32, BT çok uzun yıllardır yurtdışında organik kontrol amaçlı kullanılmaktadır.
Acaba EHEC bakterisinin çıkmasına neden olduğu şüphesine hangi kaynakta rastladınız?
Kimyasal ilaç kullanılan üreticilerin organik ilaçları da eski alışkanlıkları doğrultusunda kullanması sonucu trajikomik olaylara şahit olmuşluğum vardır. Bu nedenle rahatsızlanan ve hastalanan insanların BT yüzünden ('bu tür ilaçlar' diye tabir ettiğiniz nedir bilemiyorum) hastalandığını söylemenin yanıltıcı/yanlış bilgi vermek olduğunu düşünüyorum.
danışman_32
04-07-2011, 16:53
teşekkürler bilgiler için. domateslerimizin hepsi kurumadı bu iyi haber :) hastalıklı olanları kökledik. arada hasta olanlar var hala.. yerlerine yenileri dikildi. :) ama dediğiniz ilaç ve teşhisi yarın babama ileteceğim. ;) peki bişi daha sorsam :( kestane kabağı ve sakız kabağı diktik. kestane kabağı çok büyüdü, uzadı dalları, birsürü çiçek ve ardından ceviz büyüklüğünde sebzesi oldu. sonra hepsiii de döküldü. :( nedendir? sakız kabağı da hep çiçek var ama sebzesi yok. bu yıl pek şansızız. tekrar teşekkürler...
sayın elif anladığım kadarıyla kabaklarınız aşırı sıcaktan ani su vermekten **** susuzluktan sterese giriyor vede çiçek açıyor fakat meyve tutmuyor yani meyve bağlamıyor şimdi şu altın niteliğinde tavsiyelerimi not alın
kabaklar için sulama
sulamayı 3-4 günde bir yapın
sulamada humik fulvik asit karışımı bir köklendirici verin (damlamanız varsa)
yoksa sulamada humik fulvik asit karışımını yapraklara atabilirsiniz
kabakta gübreleme
1 tank
500 m2 için 2 kg 18.18.18 dengeli gübresi
1.5 kg map gübresi
1.5 magnezyum nitrat gübresi
50 gr bor
2 tank
1.5 kg kalsiyum nitrat
100 gr deniz yosunu
KABAĞIN MEYVE BAĞLAMASI İÇİN
1 UYGULAMA
100 lt suya
60 gr deniz yosunu
200 gr çinko sülfat
50 gr bor
30 cc yayıcı yapıştıcı
karıştırıp kabağın yapraklarına atınız
2. UYGULAMA
100 litre suya
20.20.20 dengeli gübre 500 gr
izlement combi gübre 100 gr
30 cc yayıcı yapışıtırıcı
hsivakci
20-07-2011, 13:59
Selam Arkadaşlar,
sayın aydın demirkaya,
Bu kokar böcek zararlisini gecen sene ben de yasamistim.
Anlayamadigim bir sekilde domates uzerinde siyah noktalar olusuyordu. Sanirim cok genis alana yayilmayacaktir ama eger domateslerde dolasmaya devam ederlerse siyah lekeleri siz de goreceksiniz.
Sanirim domatese dokunup bir miktar domatese girerek sivi cekiyor bu bocek. O yuzden bu lekeler olusuyor.
Bir de bir ayrinti. Bu domates fasulyelerin oldugu yerde oluyor sanirim. Etrafta fasulye biktileri var mi ? Benim gecen sene domates ve fasulyeler yanyanalardi 2 bitkiyi de kullanarak yasiyorlar sanirim.
benkimya
24-07-2011, 19:57
Arkadaşlar aranıza yeni katıldım, çok güzel bir siteymiş. Yardımcı olacak herkese şimdiden Teşekkür ederim.
İki çeşit domates ektim; 1. çeşit paket tohum olarak aldığım H-2274 tipi domates boyları yaklaşık 1- 1.5 mt kadar oldu ancak malesef meyve oluşumu yok denecek kadar az. 2,5 kg yoğurt kaplrına ektiğklerimden 1-2 şer adet domates aldım(hala büyüyorlar yeşiller daha ) ancak bahçede ekili olanlardan sadece 2 adet alabildim (bahçede 6-7 kök var).
2. çeşit domates zincir marketten geçen sene aldığım Cherry Domates, geçen sene çekirdekleri sakladım bu sene ektim 12 kök cherry domatesim var saksılarda.
Uzattım ama soruna geleyim, her iki domates yapraklarında da resimlerde göreceğiz şekilde hastalık var, yapraklar delik delik oldu. Ayrıca boyu 2 cm olan Yeşil renkli kurtlar temizledim bir hafta önce Cherry domateslerden. Yaprakların üzerinde beyaz minicik uçuşan bişeyler de var resimlerde az çok belli oluyor. Bu sorun için ne yapabilirim, bu sene olmasa bile önümüzdeki sene için önceden önlem almak istiyorum.
Ayrıca; Seneye ekmek için tohumları saklamak istiyorum domatesler iyice olgunlaşıp artık kuruyana kadar beklemem mi gerekir çekirdekleri saklamak için yoksa geçen sene yaptığım gibi normal olgunlaşınca yemeden önce çekirdekleri saklamam yeterli olur mu???
Yardımcı olanlara çok teşekür ederim
http://a1107.hizliresim.com/11/7/24/9737.jpg
http://b1107.hizliresim.com/11/7/24/9743.jpg
http://a1107.hizliresim.com/11/7/24/9756.jpg
günebakan
24-07-2011, 20:30
Domateslerinizin hastalığını bilemiyeceğim ama tohum için olgunlaştığında yemeden önce öekirdeklerini alıp kurutmanı yeterli bence:)
danışman_32
29-07-2011, 13:47
Arkadaşlar aranıza yeni katıldım, çok güzel bir siteymiş. Yardımcı olacak herkese şimdiden Teşekkür ederim.
İki çeşit domates ektim; 1. çeşit paket tohum olarak aldığım H-2274 tipi domates boyları yaklaşık 1- 1.5 mt kadar oldu ancak malesef meyve oluşumu yok denecek kadar az. 2,5 kg yoğurt kaplrına ektiğklerimden 1-2 şer adet domates aldım(hala büyüyorlar yeşiller daha ) ancak bahçede ekili olanlardan sadece 2 adet alabildim (bahçede 6-7 kök var).
2. çeşit domates zincir marketten geçen sene aldığım Cherry Domates, geçen sene çekirdekleri sakladım bu sene ektim 12 kök cherry domatesim var saksılarda.
Uzattım ama soruna geleyim, her iki domates yapraklarında da resimlerde göreceğiz şekilde hastalık var, yapraklar delik delik oldu. Ayrıca boyu 2 cm olan Yeşil renkli kurtlar temizledim bir hafta önce Cherry domateslerden. Yaprakların üzerinde beyaz minicik uçuşan bişeyler de var resimlerde az çok belli oluyor. Bu sorun için ne yapabilirim, bu sene olmasa bile önümüzdeki sene için önceden önlem almak istiyorum.
Ayrıca; Seneye ekmek için tohumları saklamak istiyorum domatesler iyice olgunlaşıp artık kuruyana kadar beklemem mi gerekir çekirdekleri saklamak için yoksa geçen sene yaptığım gibi normal olgunlaşınca yemeden önce çekirdekleri saklamam yeterli olur mu???
Yardımcı olanlara çok teşekür ederim
http://a1107.hizliresim.com/11/7/24/9737.jpg
http://b1107.hizliresim.com/11/7/24/9743.jpg
http://a1107.hizliresim.com/11/7/24/9756.jpg
sayın benkimya foruma koyduğunuz fotoları dikkatlice inceledim sizin fotosunu çekmiş olduğunuz bitkinin yapraklarında ve meyvesinde zarar yapan [Heliothis armigera, Heliothis viriplaca (=Heliothis dipsacea) yani sebze yeşilkurdudur ilk önce kelebek halinde bitki çevresinde görülür daha sonra bu kelebekler çiftleşerek yapraklara yumurta bırakır bu yumurtaların olgunlaşması sonucu larvalar çıkar larvalar ilk önce yapraklarda beslenirler larvalar yeşil renkte olup tırtıl görünümdedir yaprakları delmek suretiyle yaprakta beslenirler dha sonraki dönemde bitkinin meyvesini delerek burada zarara neden olurlar
size ilaçlama tavsiyem
Deltamethrin, 25 g/l içeren ticari ismi decis olan bu ilacı yapraklara uygulamınız
danışman_32
29-07-2011, 13:51
sn benkimya bir diğer sorununuz İki çeşit domates ektim; 1. çeşit paket tohum olarak aldığım H-2274 tipi domates boyları yaklaşık 1- 1.5 mt kadar oldu ancak malesef meyve oluşumu yok denecek kadar az bu bitkinin genetik özelliğinden meydana gelir yani ne yaparsınız yapın **** hangi ürünü kullanırsanız kullanın bu sorunu çözemezsiniz yapmanız gereken bilenen ve sertifikası olan daha iyi meyve veren ve daha kaliteli meyve tutumu olan tohumlar ve fidanlar kullanmanız
Sayın danışman 32 acaba benim domateslerim de neden kanserleşme ve kuruma oldu.İlginize şimdiden teşekkür ederim.Foto yükleyemedim ama örtü altı sebze hastalıkları konusunun içinde fotolu sorum olacak.
danışman_32
31-07-2011, 15:04
Sayın danışman 32 acaba benim domateslerim de neden kanserleşme ve kuruma oldu.İlginize şimdiden teşekkür ederim.Foto yükleyemedim ama örtü altı sebze hastalıkları konusunun içinde fotolu sorum olacak.
sayın gtatas kanserleşme ve kuruma (ölme) rahatsızlığının başlıca nedeni daha önce orada yetişen bitki artıklarından çoğunluklada tohumdan gelen bir rahatsızlıkdır fidede çiçek devresinde alt yapraklardan itibaren solma şeklinde daha sonra kurumaya başlar bitki ölür
çoğunlukla siz şayet fideleri hazır alıyorsanız bu rahatsızlık tohumdan geliyorsa fark edemezsiniz bu durumda farklı bir fide **** farklı bir domates tohumu kullanmak gerekiyor
fakat size diğer bir önerim daha önce şimdi yetiştirdiğiniz bitkilerin yetişme ortamı aynıysa bu yetiştirme ortamını değiştirmeniz
kanser hastalığının kesinlikle ilaçlı mücadelesi yoktur
sayın gtatas kanserleşme ve kuruma (ölme) rahatsızlığının başlıca nedeni daha önce orada yetişen bitki artıklarından çoğunluklada tohumdan gelen bir rahatsızlıkdır fidede çiçek devresinde alt yapraklardan itibaren solma şeklinde daha sonra kurumaya başlar bitki ölür
çoğunlukla siz şayet fideleri hazır alıyorsanız bu rahatsızlık tohumdan geliyorsa fark edemezsiniz bu durumda farklı bir fide **** farklı bir domates tohumu kullanmak gerekiyor
fakat size diğer bir önerim daha önce şimdi yetiştirdiğiniz bitkilerin yetişme ortamı aynıysa bu yetiştirme ortamını değiştirmeniz
kanser hastalığının kesinlikle ilaçlı mücadelesi yoktur
Çok teşekkürler.
Sayın Danışman 32,
Bahçedeki domates meyvelerimiz henüz yeşil ve altlarındaki yuvarlak kısımlarda siyahlanma var. Sebebi nedir, ne yapabiliriz, teşekkürler
Halil Önen
03-08-2011, 09:29
Sayın Danışman 32,
Bahçedeki domates meyvelerimiz henüz yeşil ve altlarındaki yuvarlak kısımlarda siyahlanma var. Sebebi nedir, ne yapabiliriz, teşekkürler
Sn. EYLÜL siz benimde bilgilerinden yararlandığım dostum Sn. Danışman 32' ye sormuşsunuz ama ben de kendimi sınamak için yazıyorum :p
Çiçek burnu çürüklüğü diğer adı ile kalsiyum eksikliği bunu yapar.
26% kalsiyum içeren _1 lt. 8 tl. gibi_ sıvı gübre kullanılır.
Bu hastalık hemen hemen her domates çeşidinde ilk domateslerin bir iki tanesinde görülür. Sonra kaybolur.
Sanırım domates dikimden sonra ilk meyveye yattığında topraktan fazla miktarda kalsiyum kaldırıyor ve yetersiz kaldığında bu altta çürüklüğü yapıyor;
diye biliyorum.
Biz de bu sorunu çözmeye çalışıyoruz. Bu durumda Sn. Danışmanın vereceği bilgileri önemli olacaktır.
Saygılar.
Ziya Soner
03-08-2011, 14:38
Selam.,
Saygı duyduğum ,ziraat mühendisleri(bitki koruma mezunu) yanında ,ne kadar haddimdir bilemiyorum ve onlardan özür dileyerek,Dometeste sürekli yaşanan bu illetin tek ilacı ,yaptığımız tatbikatlar ve tecrübelerim neticesinde sonuç aldığımız ,içeriğinde MANGANESE VE METALİK BAKIR İÇEREN ,TAMAMEN KİMYASAL OLMAMASINDAN DOLAYI KANSEROJEN OLMAYAN .,TRİ -MİLTOX ADLI TARIM İLACI OLAN FUNGUSİT(MANTAR İLACI) NI TAVSİYE EDERİM.Resimler mildiyo yu gösteriyor.
Bu ilacı periyodik olarak 7 gündebir sırt pompasıyla 10 litre suya 20 -25 gram karıştırarak tatbik ederseniz netice alacağınızı kuvvetle tahmin ediyorum.Ancak düzelme oldu diye tatbikatı kesmemeniz gerekiyor.
Tatbikat esnasında pulverizasyonu tam olarak tatbik etmeniz,domates ve yapraklarını sırsıklam ıslatmanız gerekiyor.Bu tatbikattaki amaç bu ilacı koruyucu olarak meyvayı jel gibi sarmasını ve mantar ve fungusite mahal verecek deliklerin kapanmasını sağlamaktır.
Decis,i katıyen tavsiye etmiyoruz(tatbikatlarımızda gördük) çok kuvvetli bir zehir,dozajlamasını ayarlamak çok güç,burada hata yapılırsa bitkiden vaz geçmeyi göze almak gerekir.
Saygılarımla
danışman_32
05-08-2011, 14:01
Sayın Danışman 32,
sayın eylül yapraklarınızda herhangibi bir sorun varsa bu mildiyö rahatsızlığı sonucu olabilir size önerim yapraklarda kuruma olan bölgelere dokunmak suretiyle eğer yumuşak bir kendini bırakma şeklinde bir durum söz konusu ise bu meyvelerde mildiyö hastalığının belirtileridir fakat meyveleriniz aşağıda koyduğum fotolardaki bu büyüklüklerdeyse havaların aşırı sıcak gitmesinden dolayı kalsiyum alınımı bitkilerde tam anlamıyla yetersiz kaldığında bu sorun ortaya çıkar
sizin bitkilerinizdeki sorun nedir?
çiçek burnu çürüklüğü kalsiyum eksikliği
sebebi?
şu anda son 2 aydan itibaren türkiye hava sıcaklıkları 30 lu dereceleri buldu bu sebeple bitki terleme yapıyor ve terleme yaparken kalsiyumuda kullanıyor topraktan kalsiyumu eksilttiği için meyve bağlama döneminde uğranılan kalsiyum noksanlığı nedeniyle çiçek burnu çürüklüğü meydana geliyor kalsiyum çürüklüğü
çözümü nedir?
size tavsiyem herhangibi ec fertelizer olan kalsiyum nitrat gübresini temin ederek bu tür meyveleri olan bitkilerinize hem kök bölgesine sulandırırarak dökmek hemde yapraklarına püskürtmek suretiyle bitkinize kalsiyum tedavisi uygulamınız
çiçek burnu çürüklüğü kalsiyum eksikliği olan meyveleri danışmanlığını yaptığım ve bu sorunu giderdiğim üreticimizden fotoğraflayıp size ve değerli forum takipçilerimize servis ediyorum iyi günler...
sersangil
12-08-2011, 07:52
selamlar. yaklaşık 1 haftadır önce domateslerimde başlayan daha sonra patlıcanlara bulaşan bir zararlım var. bu böcek geldikten sonra bahçemde müthiş bir karınca istilası da başgösterdi. bu zararlıyı bahçemden nasıl uzaklaştırabilirim acaba?
Teşekkürler.
http://img683.imageshack.us/img683/8476/image0185.th.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/683/image0185.jpg/) Uploaded with ImageShack.us (http://imageshack.us)
danışman_32
13-08-2011, 12:57
[QUOTE=sersangil;846414]selamlar. yaklaşık 1 haftadır önce domateslerimde başlayan daha sonra patlıcanlara bulaşan bir zararlım var. bu böcek geldikten sonra bahçemde müthiş bir karınca istilası da başgösterdi. bu zararlıyı bahçemden nasıl uzaklaştırabilirim acaba?
Teşekkürler.
sayın sersangil domateslerde gördüğünüz zararlı yaprak bitidir bir bitkide beslenmelerini bitirdikten sonra diğer yakında olan farklı yeşil aksamlı bitkiye geçerler bu yaprak bitlerinin görüldüğü yerlerde aşırı karınca artışı görülür bu böceklere ise karınca bodyguardlık yapar yani karıncalar yaprak bitlerini diğer böceklere ve zararlılara karşı savunur korur çünkü karınca ve yaprak bitleri ortak yaşam sürdürürler karınca bu böcekleri koruyarak yaprak bitlerinin salgıladığı sıvıları yemek olarak kullanırlar yaprak bitleri ise karıncalar kendilerini koruduğu müddetçe bu salgıyı salgılamaya devam ederler
size tavsiyem asıl sorun olan yaprak bitlerine karşı deltametrin içeren herhangibi bir ilaç temin ederek decis olabilir yaprak bitkilerinin görüldüğü yeşil aksama yapraklara püskürtmeniz
aşığıda koyacağım fotolarda yaprak biti detaylı olarak görülmektedir
macuroğlu
14-08-2011, 01:02
domates bahçemi Tuta absoluta adlı domates güvesi denen böcekler sardı değişik ilaçlar denememe rağmen fayda göremedim bu konu hakında bilgi sahibi olan varsa yardımını bekliyorum acil
Halil Önen
14-08-2011, 20:54
domates bahçemi Tuta absoluta adlı domates güvesi denen böcekler sardı değişik ilaçlar denememe rağmen fayda göremedim bu konu hakında bilgi sahibi olan varsa yardımını bekliyorum acil
Domatesleriniz ne kadar _ kaç dönüm_ bilmiyorum.
Bir sırt tulumbası _15 lt_ su için veriyorum.
1_50 cc pekmezi bir su bardağında ılık su ile seyreltin.
2_İçine 20 cc delfin WG koyun ve karıştırın.
3_Bunu 15 lt. _ su_sırt tulumbasına karıştırın. Ve yıkama şeklinde atın. (yaptığınız ilacın hepsini kullanın)
4_ bunu 5 günde bir 3 defa tekrarlayın.
danışman_32
14-08-2011, 21:07
sayın macuroğlu
tuta absoluta domates güvesi için larvaya ve ergine yönelik ilaçlama programı veriyorum
bio-kitin larva
cascade - ergin
sumipleo - larva
avaount- larva
proclaim - larva
steward-larva
decis - ergin
altacor - larva
Destorey- plus (mcrs)-ergin
neemAzal - ergin
voliam targo - ergin
sersangil
16-08-2011, 11:13
teşekkürler danışman bey.
macuroğlu
16-08-2011, 14:02
çok teşekür ederim danışman bey dediklerinizi deniyeceğim 1 dönümden biraz fazla domates bahçesi
Selam son 3 sezondur domateslerimde alttan çürümeler oluyor. Özellikle bu sene %50 si çürüdü.
Domatesler kızardıkdan sonra veya yeşilken önce altları, hafif harita gibi leke oluyor. Gelişdiğinde simsiyah çürüme oluyor.
ekte resimler mevcut.
Biraz araştırdım, kimi yerde kalsiyum eksikliği, kimide Domates mildiyösü hastalığı yazıyor. Domates mildiyösü hastalığı; resimlerinden sanki farklı.
-Yardım edebilirmisiniz hangi ilaç kullanmalıyım ve nezaman kullanmalıyım
-Olmaması için başka neler yapabilirim.
danışman_32
23-09-2011, 22:25
Selam son 3 sezondur domateslerimde alttan çürümeler oluyor. Özellikle bu sene %50 si çürüdü.
Domatesler kızardıkdan sonra veya yeşilken önce altları, hafif harita gibi leke oluyor. Gelişdiğinde simsiyah çürüme oluyor.
ekte resimler mevcut.
Biraz araştırdım, kimi yerde kalsiyum eksikliği, kimide Domates mildiyösü hastalığı yazıyor. Domates mildiyösü hastalığı; resimlerinden sanki farklı.
-Yardım edebilirmisiniz hangi ilaç kullanmalıyım ve nezaman kullanmalıyım
-Olmaması için başka neler yapabilirim.
sayın hakan domateslerinizin altında meydana gelen çürüme alterneria solani erken yaprak yanıklığı hastalığının yapraktan meyveye geçmesi sonucu oluşur domates bitkinizin yapraklarına baktığınızda halka halka içine geçmiş şekilde siyah kahverengi şeklinde lekeler kurumalar lekenmeler görceksinizi alterneria solaniye erken yaprak yanıklığına en iyi çare olabilecek ilaçlar bakır içeren ilaçlardır
sefer5563
18-12-2011, 15:42
danışman bey domates bedininde ki çatlağın nedeni ne ve nasıl önleyebiliriz?
sefer 321.jpg - 2448 x 3264 | Your Free Image Upload Service | Ressim@Net (http://www.ressim.net/i/5324596_sefer-321.jpg.html)
xenkebikec
04-04-2012, 21:12
Arkadaşlar bir sorum olacak.
Domates tohum ekiminde ya da şaşırtma sırasında bakteriyel solgunluk hastalığına karşı üzüm sirkesi kullanan oldu mu? Uygulama yaptıysanız sonuçlarını ve uygulama şeklinizi yazarsanız sevinirim.
danışman_32
10-05-2012, 20:12
[QUOTE=sefer5563;889175]danışman bey domates bedininde ki çatlağın nedeni ne ve nasıl önleyebiliriz?
sayın sefer öncelikle meyvesimi gövdesimi tahminimse sizin yardımcı olmamı istediğiniz konu domatesin meyvesinde sorun buna etk eden faktörler ani sıcaklık değişimi farklı sıcaklıkta verilen sulama suyu soğuk su **** sıcak su çeşitli stres faktörleri fakat bunun en önemli nedeni kalsiyum eksiliğidir bitkide kalsiyum meyvenin kabuğunun sağlam ve esnek olmasını sağlar kalsiyumca eksik bitkinin meyvesinde yukarda verdiğim faktörlerden ani sıcaklık değişimi farklı sıcaklıkta verilen sulama suyu soğuk su **** sıcak su maruz kalırsa kabuk gevşekleşir ve kırılgan olur meyvenin kabuğu çatlar
tiryakki
12-05-2012, 13:02
resimlerdeki fidelerde görülen benekler, lekeler neyin göstergesi olabilir?
------------------------------------------------------------------
http://i.imgur.com/BSFdxl.jpg
------------------------------------------
http://i.imgur.com/V26IVl.jpg
http://i.imgur.com/axPKVl.jpg
http://i.imgur.com/7XPL0l.jpg
http://i.imgur.com/l2j5Il.jpg
CATBALCA
13-06-2012, 14:18
Merhabalar. Yaklaşık 1.5 ay önce balkona ekdiğim kiraz domateslerimden bir tanesinde fotolarda gözüken problem var .Domatesleri alman malı torf ve solucan gübresi karışımına ekdim (gübre kullanmıyorum ).Bir gün ara ile güneş battıkdan sonra sulama yapıyorum. Domatesler saat 13.00 dan akşam güneş batana kadar güneş alıyorlar .Diğer fidelerim gayet sağlam iken bu fidenin durumu nedir bir türlü bulamadım .
Forumda organik sıvı gübre arıyorum ama açılan başlıkları okudukça vazgeçiyorum .Bana tavsiye edebileceğiniz bir sıvı gübre varmı ?
Yaklaşık 2 ay kadar önce fidancıdan aldığım 4 cherry domates fidesi var. Önceleri tamamı saksıdaydı, saksılar da sanırım oldukça küçüktü çünkü pek bir gelişim gösteremediler. Ancak daha sonra bahçe toprağına indirdiğimizde hızlı bir gelişim gösterdiler ve birsürü çiçek açtılar, canlandılar.
Son zamanlarda başları bazı domates zararlılarıyla dertte gibi görünüyor. Her bir fidede yaklaşık 4-5 salkım domates var, bazılarının içlerinin oyulduğunu ancak yakından bakınca görebildim. Dün de yarısı domatesin içinde, diğer yarısı da domatesin dışında pek keyifli zaman geçiren yeşilimsi bir kurt görünce artık yardım isteme vaktinin geldiğini düşündüm.
Bunun yanında bazı yapraklarda delikler, küçük siyah böcekler, beyaz lekeler mevcut.
Neler yapabilirim?
Not: Vakit bulabilirsem fotoğraflarını eklemeye çalışacağım.
Emre İlhan
20-06-2012, 09:12
Arkadaşlar, "Balkon Bahçeciliği" kısmında sevgili, Cemil B. domateslerinde ki yaşadığı problemi fotoğraflamış.
Burada daha net bilgilendirileceğimizi düşünerek, mesajın linkini buraya veriyorum:)
http://www.agaclar.net/forum/balkon-bahceciligi/2737-34.htm#post986421
mehmetdemirezen
21-06-2012, 12:29
Merhabalar foruma yeni üye oldum. herkese saygı ve selamları ileteyim öncelikle. Bu yıl ilk defa bahçede domates yetiştiriciliğine başladım. Babamdan öğrendiğim bilgilerle ancak boğaz doldurma işlemini yaptığımı ancak koltuk alma ve filiz alma işlemlerini yapmadığımı forumdan öğrendim. Aşağıdaki resimler bazı sorunlarımı göstermeye çalıştım . Yardımcı olan herkese çok teşekkür ederim.
Bir domatesim aniden dallarını sarkıttı ve solmaya başladı. gövdesinde tümör şeklinde yumrular var bu yumruların bazıları siyah lekeli .
Fidelerimde genellikle çiçeklenme sorunu yaşamadım. Her birinde yaklaşık 40-50 çiçek oldu ancak alt taraftaki çiçeklerin çoğunun kökü sararıp döküldü bazıları meyve oldu.
Bazı yapraklarda kısmi kurumalar ve siyahlanmalar oldu.
Bazı meyvelerin alt taraflarında siyah lekeler var.
Fide fidanları mantar problemenine karşın suda eriyen kükürt ile spreyledim.
Ertesi gün durumu kontrol ettikten sonra akşam üzeri -doğal bahçeden gelen siparişlerimle yanında gelen- toz formunda ki iz elementleri+NPK ' yı 2 litre suda 2 tutam (sanırım 10-15 gr) eriterek bahçede fide ve fidanlara yapraktan uygulamıştım.
Bu gün fotograflarda görüleceği üzere domates fidelerinde uygulama alanlarında siyah lekeler oluştu. Diğer fide ve fidanlara baktığımda belirgin bir etki göremedim.
Bu konuda deneyimsiz biri olarak oldukça tatsız bir tecrübe edinmiş oldum.
310947
310948
Sizce bu sorun nedir, bir hastalık mı , yoksa fazla doz ile mi ilintili. Daha önceki gün kükürt uygulaması ile tepkimeye girmiş olabilir mi?
Çözüm yolu var mıdır, geçer mi, yoksa yolunda başında bu bitkilerden umut kesmeli miyim? Doz aşımı bitki ve ürüne zehir etkisi yapar mı?
Kendime not:
Bundan sonra prospektüsü olmayan, açıktan aldığım maddeleri önce tek bir bitkide uygulamadan, gözlemlemeden kesinlikle genel uygulamaya geçmeyeceğim. :(
310957
aşırı sulamamakla birlikte, fideler gün boyu güneş altında.Haftada bir yapraktan enzim arada bir değişimli kükürt ve arap sabunu+zeytinyağı kullandım. Sorun nedir emin olamadım. Bunun üzerine bir fideyi söktüm
310958
Bu konuda fikrilerinizi paylaşırsanız memnun olurum. Gerçi mesajın başında ki sorun (ki en son durum) bu sorunu geri de bırakıyor. Zaten bu sorun yüzünden mantara olabilir diye kükürt, element eksliği olabilir diye iz elementi+npk uygulayıp ilk fotograflardaki talihsiz sonuçla karşılaştım.
Değerli fikir ve çözüm önerilirinizi bekliyorum.
Arkadaşlar merhaba.
Benim ankarada hobi bahçem var. domateslerim gayet güzel gelişti, şu an çok sayıda çiçek açtılar. yalnız son 1 haftadır falan yaprakları içe doğru kıvrılıyor ve yaprak altlarındaki damarlar mor bir renk almaya başladı. özellikle önce yaprakların bir tarafı(sağ ya da sol anlamında) morardı. bugün bazı yapraklardaki morarmanın, damarlardan yaprak geneline doğru yayıldığını gördüm. bu arada çiçekler de meyveye dönmüyor. son olarak bahçede ekili mısırların yaprakları ve bazılarının gövdelerinde de morluklar var.
internetten biraz araştırdım, fosfor ve/veya bor eksikliği olabileceğini düşünüyorum ancak kesin bilemiyorum tabii ki.
resimler çok net olmadı ama acelemden akşam akşam çektim. isterseniz gündüz de çekebilirim.
yardım edebilirseniz çok sevinirim. şimdiden teşekkürler.
islam_joker
29-06-2012, 16:41
domates ve biber bodur kalma sebebi nedir yani 35 cm civarlarındalar daha da büyümüyorlar
Halil Önen
30-06-2012, 01:44
domates ve biber bodur kalma sebebi nedir yani 35 cm civarlarındalar daha da büyümüyorlar
Sn. islam_joker,
domates, biber, patlıcan, bamya, börülce karpuz, kavun, salatalık v.b sebzeler çapalamayı severler.
En az iki 3 ve dört defa çapalayıp kökleri havalandırmak bu sebzelerin gelişmesi boy atmasını ve meyveye yatmasını sağlar.
''İki çapa bir su demektir'' sözü çapalamanın önemini anlatan deyimdir...
Toprakta besin az olsa bile bu sebzeler bodur kalmaz.
Kolay gelsin...
Halil Önen
30-06-2012, 01:55
Arkadaşlar merhaba.
Benim ankarada hobi bahçem var. domateslerim gayet güzel gelişti, şu an çok sayıda çiçek açtılar. yalnız son 1 haftadır falan yaprakları içe doğru kıvrılıyor ve yaprak altlarındaki damarlar mor bir renk almaya başladı. özellikle önce yaprakların bir tarafı(sağ ya da sol anlamında) morardı. bugün bazı yapraklardaki morarmanın, damarlardan yaprak geneline doğru yayıldığını gördüm. bu arada çiçekler de meyveye dönmüyor. son olarak bahçede ekili mısırların yaprakları ve bazılarının gövdelerinde de morluklar var.
internetten biraz araştırdım, fosfor ve/veya bor eksikliği olabileceğini düşünüyorum ancak kesin bilemiyorum tabii ki.
resimler çok net olmadı ama acelemden akşam akşam çektim. isterseniz gündüz de çekebilirim.
yardım edebilirseniz çok sevinirim. şimdiden teşekkürler.
Sn stozar,
hoş geldiniz.
Domateslerde görülen fosfor veya bor eksikliği değil...
Külleme başlamış ve mısır bunu tetikler...
Külleme az güneş gören ortamda daha hızlı gelişir. Yani balkanlık _ kapalı_ ortamı sever.
Külleme ilacı kullanmanız gerekiyor. Yeni başlıyor ve çok hızlı _ iki üç gün gibi_ tüm bitkilerine yayılabilir.
Halil Önen
30-06-2012, 02:43
Fide fidanları mantar problemenine karşın suda eriyen kükürt ile spreyledim.
Ertesi gün durumu kontrol ettikten sonra akşam üzeri -doğal bahçeden gelen siparişlerimle yanında gelen- toz formunda ki iz elementleri+NPK ' yı 2 litre suda 2 tutam (sanırım 10-15 gr) eriterek bahçede fide ve fidanlara yapraktan uygulamıştım.
Bu gün fotograflarda görüleceği üzere domates fidelerinde uygulama alanlarında siyah lekeler oluştu. Diğer fide ve fidanlara baktığımda belirgin bir etki göremedim.
Bu konuda deneyimsiz biri olarak oldukça tatsız bir tecrübe edinmiş oldum.
310947
310948
Sizce bu sorun nedir, bir hastalık mı , yoksa fazla doz ile mi ilintili. Daha önceki gün kükürt uygulaması ile tepkimeye girmiş olabilir mi?
Çözüm yolu var mıdır, geçer mi, yoksa yolunda başında bu bitkilerden umut kesmeli miyim? Doz aşımı bitki ve ürüne zehir etkisi yapar mı?
Kendime not:
Bundan sonra prospektüsü olmayan, açıktan aldığım maddeleri önce tek bir bitkide uygulamadan, gözlemlemeden kesinlikle genel uygulamaya geçmeyeceğim. :(
310957
aşırı sulamamakla birlikte, fideler gün boyu güneş altında.Haftada bir yapraktan enzim arada bir değişimli kükürt ve arap sabunu+zeytinyağı kullandım. Sorun nedir emin olamadım. Bunun üzerine bir fideyi söktüm
310958
Bu konuda fikrilerinizi paylaşırsanız memnun olurum. Gerçi mesajın başında ki sorun (ki en son durum) bu sorunu geri de bırakıyor. Zaten bu sorun yüzünden mantara olabilir diye kükürt, element eksliği olabilir diye iz elementi+npk uygulayıp ilk fotograflardaki talihsiz sonuçla karşılaştım.
Değerli fikir ve çözüm önerilirinizi bekliyorum.
Sn Entropi,
size de külleme başlamış...
Toz kükürt kullanmaya devam etmelisiniz. Bolca... Kükürtü yapraklar ıslak iken atmamanız gerekiyor. Yakma yapabilir...
Kükürtün bunu dışında zararı olmaz.
Enzimi domatesler yapraktan uygulamasınız iyi olur. Çünkü enzim içindeki kullandığınız materyaller değişkendir ve yaprakları yakabilir. En güzeli enzimi topraktan vermek...
Arap sabunu_ zeytin yağı akar hastalıkları için kullanılır. Sizin kullanmanız gerekmiyor.
Söktünüz fidenin kökünde herhangi bir kök hastalı _ nematod gibi_ yok.
Hastalanmış yaprakları _ sararmış kurumuş_ koparıp uzaklaştırmak ve ilaçlama yapmak etkili çözümdür....
Kolay gelsin...
Halil Önen
30-06-2012, 03:01
Merhabalar foruma yeni üye oldum. herkese saygı ve selamları ileteyim öncelikle. Bu yıl ilk defa bahçede domates yetiştiriciliğine başladım. Babamdan öğrendiğim bilgilerle ancak boğaz doldurma işlemini yaptığımı ancak koltuk alma ve filiz alma işlemlerini yapmadığımı forumdan öğrendim. Aşağıdaki resimler bazı sorunlarımı göstermeye çalıştım . Yardımcı olan herkese çok teşekkür ederim.
Bir domatesim aniden dallarını sarkıttı ve solmaya başladı. gövdesinde tümör şeklinde yumrular var bu yumruların bazıları siyah lekeli .
Fidelerimde genellikle çiçeklenme sorunu yaşamadım. Her birinde yaklaşık 40-50 çiçek oldu ancak alt taraftaki çiçeklerin çoğunun kökü sararıp döküldü bazıları meyve oldu.
Sn. mehmet bey, sondan başlarsak....
'meyvelerin alt tarfında siyah lekeler_ ki kahverengidir biraz_ kalsiyum eksikliğinden. Kalsiyum sıvı gübresi_ ki ucuzudur_ kullanmak gerekiyor...
Yapraklardaki yanık şeklindeki kurumanın sebebi, sulama sırasında yapraklara su değiyor ve güneş yakıyor.Uzaktan sulama yaparken suyu sıcrakmamak gerekiyor...
Çiçeklenme sorunu ise ' çiçek tripsi' bu şekilde bıçakla kesilmiş gibi yapar ve çiçeleri döker, 5_7 salkımdan bir iki tane domates tutar. Nimisk ya da spizonat kullanmak gerekiyor...
Sırık domateste koltuk alma yapılmazsa, domates yukarı gitmek ister ama yan dallar da geliştiğinden çökme yapar.
Kolay gelsin...
danışman_32
01-07-2012, 14:12
sn mehmetdemirezen gözlemlediğim kadarıyla bitkinizin gövdesinde ve köke yakın bölgelerinde kabarcıklar şeklinde yapılanmalar var bu bitkilerinizin strese girdiğini gösterir bitkileriniz kök bögesinden vede olumsuz hava koşullarından strese girmiş kök atmaya çalışıyor bu size bariz olarakta çiçeklerin sapların renk değiştirme ve daha sonra kuruma koparak dökülme şeklinde size haber verir dikkat ederseniz işaretlediğiz bölgenin rengi sarı bu bir stres rengidir bunun önüne geçmek için bitkilerinizi sulama aralığını değiştiriniz 2-3 güne bir sulama yapınız ayrıca verebiliyorsanız bor,kalsiyum içerikli izlement gübresi vede iz element gübresi veriniz bunu köklendirici ile verirseniz bitkiniz rahatlar bitkinizde diğer bir eksiklik ise magnezyum eksikliği yapraklar sararıyor size tavsiyem magnezyum nitrat içeren bir gübre almanız bu dediğim gübreleri hem alttan hem üstten uygulayın çünkü bu gübreler EC FERTELİZER hem yaprak gübresi hemde toprak gübresidir
Sn stozar,
hoş geldiniz.
Domateslerde görülen fosfor veya bor eksikliği değil...
Külleme başlamış ve mısır bunu tetikler...
Külleme az güneş gören ortamda daha hızlı gelişir. Yani balkanlık _ kapalı_ ortamı sever.
Külleme ilacı kullanmanız gerekiyor. Yeni başlıyor ve çok hızlı _ iki üç gün gibi_ tüm bitkilerine yayılabilir.
Sn. ÖNEN, cevabınız için teşekkürler.
burada bir ziraat mühendisine de danıştım, bir mantar ilacı ile birlikte yaprak gübresi aldım ve uyguladım.
bunun üzerine küllemeye karşı kükürt de kullanabilir miyim? kükürdün genel olarak zararı olmayacağını yazmışsınız, benim mantar ilacı ve gübre kullanmamın üzerine zararı olur mu?
Halil Önen
02-07-2012, 23:59
Sn. ÖNEN, cevabınız için teşekkürler.
burada bir ziraat mühendisine de danıştım, bir mantar ilacı ile birlikte yaprak gübresi aldım ve uyguladım.
bunun üzerine küllemeye karşı kükürt de kullanabilir miyim? kükürdün genel olarak zararı olmayacağını yazmışsınız, benim mantar ilacı ve gübre kullanmamın üzerine zararı olur mu?
Kükürt kullanabilirsiniz küllemeye karşı ve diğer ilaçları kullandıktan _ hemen_ sonra da olabilir. Bir zararı olmaz.
Kükürtü _ bir az yanmış odun külü karıştırırsanız iyi olur_ sabah erken ve akşam üzeri ve yapraklar ıslak olmamalı...
Kolay gelsin
Cemil B.
03-07-2012, 15:33
Sarı Limon Domatesteki sıkıntılı durum,
ne yapabilirim,
http://www.agaclar.net/forum/attachments/balkon-bahceciligi/310008d1340008875-16062012459.jpg
http://www.agaclar.net/forum/attachments/balkon-bahceciligi/310009d1340008875-16062012460.jpg
http://www.agaclar.net/forum/attachments/balkon-bahceciligi/310010d1340008875-16062012461.jpg
birtanesini söktüm attım, şimdi digerinde basladı sıkıntı, söküp attıgımın içi boşalmış çürümeye başlamıştı,çiçekleri kurumus ve üzerinde ufak bir meyvesi vardı,
bunda ne yapıp kurtarabilirim?
xenkebikec
04-07-2012, 21:55
Herkese merhaba, domateslerimizde görülen hastalık için sizlerin yardımına ihtiyacım var.
Araştırdığım kadarı ile kurşuni küf hastalığı ama emin değilim. Fotoğrafları ekliyorum hem teşhisinde hemde mücadele yöntemleri konusunda yardımcı olursanız sevinirim.
Yaklaşık 150 kök domates içinde 10 tanesinde görüldü.
Mücadelede zirai ilaç - zehir kullanmadığım için doğal yöntemleri tercih ediyorum.
Şimdiden teşekkürler.
xenkebikec
05-07-2012, 10:29
Organik tarımda kullanılabilir bakır içerikli ürünler yukarıdaki hastalığa iyi gelir mi ya da koruyucu etki yapar mı?
Mesela Labicuper ürünü kullanım için uygun mudur ne tavsiye edersiniz?
ahmetzaimler
19-07-2012, 21:18
Domateslerimin et orta tabakasında beyaz birleşme eğilimli odunsu bir tabaka beliriyor. Besleyici damarlar kalınlaşıp odunlaşıyor ve domatesler erkenden sararmaya başlıyor. Foto koyamadım fakat kesitlerde tüm dış et bölümünün ortasında mevcut. Aynı hastalığı marketlerde satılan bazı domateslerde de görüyorum . Teşhis ve çözüm arıyorum.
eslekehl
24-07-2012, 09:58
bunlarla nasıl başa çıkabilirim, neyden ötürü böyle oluyor bilgilendirirseniz sevinirim
Halil Önen
24-07-2012, 10:08
bunlarla nasıl başa çıkabilirim, neyden ötürü böyle oluyor bilgilendirirseniz sevinirim
Toprak yetersiz besin eksikliği var. Sulamaya dikkat...
Ömrünü tamamlayan yapraklar koparılıp atılmalı...
denizakvaryumu
24-07-2012, 10:32
Kırmızı örümcek hertarafı sarmış...
Yaprakların altına büyüteçle bakın göreceksiniz, zaten örümcek ağı gibi ağlar fotoğraftan da görülüyor...
eslekehl
24-07-2012, 16:15
kırmızı örümcek için kükürt deniyor fakat besin eksikliğinin neyden kaynaklandığını nasıl bilebilirim. Sulandırılmış kuş gübresi yeterli olur mu ? Ne önerebilirsiniz ?
kusura bakmayın soru bonbardımanına tuttum sizleri fakat çok acemiyim ilginiz ve anlayışınız için şimdiden teşekkür ederim
xenkebikec
29-07-2012, 16:20
Yukarıda mesajlarımda belirtiiğim hastalıklarla mücadelede Mastercop isimli organik tarımda kullanılabilin bakır içerikli ürünü kullanıyorum.
Hastalığı teşhisi konusunda bir fikir gelmedi, bende araştırmalarımda birden fazla mantar hastalığının belirtilerini gördüm.
Haftada 1 kez yapraktan uyguluyorum. Hastalığı ilerlemiş olan domatesleri kökünden sökerek uzaklaştırdım, diğerlerinde de iki hafta sonra etkisini gösterdi. Mastercop dan memnun olduğumu söyleyebilirim.
s.arslan
31-07-2012, 23:26
arkadaşlar bana yardım edebilecek varmı domateslerimde resimdeki hastalık var ama ne olduğunu bilmiyorum aradım taradım ama yazılanlardanda anlayamadım bana bunun çözümü için bi öneri sunarmısınız geçen senede olmuştu ve nerdeyse tüm domatesler çöpe gitti suyumuz fazla klorlu bu yüzden olabilirmi?
http://b1208.hizliresim.com/10/1/bb0r1.jpg (http://bit.ly/c25MCx)
Mustafa Abdal
31-07-2012, 23:43
arkadaşlar bana yardım edebilecek varmı domateslerimde resimdeki hastalık var ama ne olduğunu bilmiyorum aradım taradım ama yazılanlardanda anlayamadım bana bunun çözümü için bi öneri sunarmısınız geçen senede olmuştu ve nerdeyse tüm domatesler çöpe gitti suyumuz fazla klorlu bu yüzden olabilirmi?
http://b1208.hizliresim.com/10/1/bb0r1.jpg (http://bit.ly/c25MCx)
Kalsiyum eksikliğinden olduğu söyleniyor. Mevcutlara birşey yapamazsınız ama sulama suyuna katacağınız şeker gübre tabir edilen kalsiyum esaslı bir gübre takviyesi ile çiçekten tutacak yeni domatesleri kurtarabilirsiniz. kolay gelsin.
s.arslan
31-07-2012, 23:56
meraklı_amatör cevabınız için teşekkür ederim önerebileceğiniz bir gübre markası varmı?
denizakvaryumu
01-08-2012, 07:53
Kalsiyum eksikliğinden olduğu söyleniyor. Mevcutlara birşey yapamazsınız ama sulama suyuna katacağınız şeker gübre tabir edilen kalsiyum esaslı bir gübre takviyesi ile çiçekten tutacak yeni domatesleri kurtarabilirsiniz. kolay gelsin.
Şeker gübresinde kalsiyum yoktur...
denizakvaryumu
01-08-2012, 07:59
meraklı_amatör cevabınız için teşekkür ederim önerebileceğiniz bir gübre markası varmı?
PDF2FlashPageFlip Book (http://www.tagemziraat.com.tr/katalogswt/index.html)
Bir göz atın...
s.arslan
01-08-2012, 13:50
PDF2FlashPageFlip Book (http://www.tagemziraat.com.tr/katalogswt/index.html)
Bir göz atın...
teşekkür ederim sizin önerebileceğiniz bir yöntem varmı?
denizakvaryumu
01-08-2012, 14:09
teşekkür ederim sizin önerebileceğiniz bir yöntem varmı?
Ben verdiğim linkteki sistemik kalsiyumu kullanıyorum.
s.arslan
01-08-2012, 14:29
Ben verdiğim linkteki sistemik kalsiyumu kullanıyorum.
teşekkür ederim
Arkadaşlar domateslerim büyüyor ama belirli yerlerinden beyazlayarak çürüyor. birkaç resim eklesem yardımcı olabilirmisiniz. Saygılar.
Saksi domateslerimin uzerinde buldugum 1 cm capinda ve bej renkli olan bu orumcek zararli midir? Govdesi dolgun acikrenkli ve iyi zipliyor, sanirim yapraklarin altina yumurtluyor. Gecen yil da likapa uzerinde barindigini gormustum.
danışman_32
21-08-2012, 13:03
mustafa1ol adlı forum sakinimizin sorusu değerli paylaşımların için öncelikle çok teşekkür ederim.
domates ile ilgili birkaç sorum olacak:
1. 1-2 gün susuz bırakıp yandırma yapmaktan bahsetmişsin; daha iyi kök atsın diye:bunu fide dikiminden sonra hemen yapsak mahsuru olur mu? köklerin gelişme devresinin en hızlı olduğu dönemde. ayrıca ben antalya altınovadayım. yandırmadan sonra aşırı ısınmış toprağa serin su vermenin taze/yeni köklere
zararı olur mu?ne olur?
2. toprak yapısı, iklim, dönemsel sıcaklık gibi etkenler bunu etkiler ama domatesi ilk çiçeğe kadar genel anlamda kaç günde bir ve kaç litre su ile sulamak gerekli? (4l/h lik damlama var)
ayrıca çiçek açtıktan sonra su ihtiyacı artıyor sanırım sulamaları nasıl ayarlamak gerekli?
teşekkür ederim.
danışman_32
21-08-2012, 13:21
sayın mustafa1ol sorularınızı ivedikle hemen yanıtlayayım kesinlikle ve kesinlikle yandırma dediğimiz işlem fide dikimden hemen sonra yapmamamız gerekiyor nedeni köklerin taze olması vede fidelerin yeni ortama şaşırtmadan sonra adapte olması bu 2 faktörden dolayı yandırmayı ilk başlarda önermemekteyim yandırma işlemini bitkiyi şaşırtma işleminden sonra humik-fulvik asit içeren köklendiriciyle 3-4 gün 1000 m2 humik-fulvik asit 2 lt olacak şekilde araziye uygulamak daha sonra dikimden ve 1 maçalar (döller) yeni yeni görülmeye başladığında yandırmayı tavsiye ediyorum yani bu süreç dikimden 15-30 gün arasında bir gündür 15-30 günlük bir süre zarfından sonra ansızın sulamayı kesiyoruz 6-7 gün yandırma yapıyoruz su vermiyoruz bitkiye bitki suyu arayacak siz 6-7 günden sonra köklendirici destekli verdiğinizde bitkiniz bu suyu almak için çaba sarf edecektir köklerin attığını göreceksiniz 2 sorunuza gelince özellikle domates bitkisine 2-3 günde bir damlamanın damlattığı yere bir kap koy bu kaba 1.25 lt gelecek şekilde sulama yap hava sıcaksa 1.50 litre şekilde ayarla hava bunaltıcı ve bitki boyu uzamışsa sırık sera domatesinde makro ve mikro besin elementlerin daha iyi taşınabilmesi bitkide dolaşabilmesi için suya ihtiyaç vardır 2 lt gelecek şekilde sulama yapmanı öneriyorum
danışman_32
21-08-2012, 13:28
serkanm54 adlı forum sakinimizin sorusu
iyi günler. aşağıdaki linkte görüldüğü üzere domateslerimde sıkıntı var. lekelerin bazıları resimde görüldüğü gibi meyvenin arka kısmında bazıları iste yan kısmında ve biraz oyuntu şeklindedir. Ve bir kısmında meyvenin baştan aşağı düz bir şekilde inen kahverengi çizgi var. Kusura bakmayın resim yükleyemedim. Acaba bunun sebebi nedir.
not: 1800 m2 lik alanda 3200 fide açıkta domates yetiştiriciliği yapıyorum.15 günden beri hasat yapıyorum. Acaba hasat boyunca bana verebileceğiniz bir gübleleme programı varmı. Domateste en alt dölde boyutlar gayet güzeldi. Ancak yukarı çıkıldıkça küçülmeye başladı. Boyultları büyültmek için bir çözüm varmı.
danışman_32
21-08-2012, 13:36
sayın serkanm54 A TANKI (1000 m2 için)
18-18-18 2 kg
potasyum nitrat 3 kg
magnezyum nitrat 2 kg
izlement 200 gr
bor 200 gr
B TANKI
köklendirici 2 litre 1000 m2 ye
deniz yosunu 200 gr 1000 m2 ye
aminoasit 200 gr 1000 m2 ye
leonardit türü organik bir gübre sıvı tercih 2 litre
C TANKI
kalsiyum nitrat 2.5 kg
bahsettiğiniz şekil bozukluğu ise kalsiyum ve bor eksikliğinden kaynaklanan şekil bozukluklarıdır bunun nedeni aşırı sıcak **** ani sıcaklık düşüşleri ve yükselişleri sonucu bitki terleme yapar bünyesindeki kalsiyum ve boru bu esnada kullanır ve bir kısmını dışarı atar buda şekil bozukluğuna neden olur kalsiyum ve bor içeren bir ec fertelizer gübreyi hem yapraktan hem topraktan 2-3 defa uyguladığınızda bu sıkıntıyı gidereceksiniz
"Nemadot" zararlısını duymuştum ama bu seneye kadar görmemiştim. Bu sene domateslerin yarısına yakını kurumaya başlayınca, sökülen köklerde kök urlarını gördüm.
330688
Geçen sene domateslerin zamanı geçince köklerini taprakta bırakmıştım, adaların içinde yer buldukça kışlık sebzeleri ektiğim için iyice kazıp havalandırmamıştım. Bunlar nemadotun zarar vermesine zemin hazırlayan şartlarmış. Önlem olarak ektiğim kadife çiçekleri çok fire verince yarar da sağlayamadı.
Domatesin yarısı da, bir haftalık tatilde çok sıcaklarda çiçeklerini dökünce, tadımlık yiyebildik.
danışman_32
01-11-2012, 21:45
"Nemadot" zararlısını duymuştum ama bu seneye kadar görmemiştim. Bu sene domateslerin yarısına yakını kurumaya başlayınca, sökülen köklerde kök urlarını gördüm.
330688
Geçen sene domateslerin zamanı geçince köklerini taprakta bırakmıştım, adaların içinde yer buldukça kışlık sebzeleri ektiğim için iyice kazıp havalandırmamıştım. Bunlar nemadotun zarar vermesine zemin hazırlayan şartlarmış. Önlem olarak ektiğim kadife çiçekleri çok fire verince yarar da sağlayamadı.
Domatesin yarısı da, bir haftalık tatilde çok sıcaklarda çiçeklerini dökünce, tadımlık yiyebildik.
maalesef kök ur nematodu başlı başına bitki beslemede en başta başlarken 1-0 geriye düşmeye neden olan bir hastalık buna en büyük etken bir önceki bitki artıklarının köklerinin yeterince topraktan ayrıştırılamaması ve bunun sonucunda bitkilerin ilerki dönemlerde gelişimlerinin durarak ölmesi gibi sonuçlar ortaya çıkıyor SAĞLIKLI VE GÜÇLÜ BİTKİLER YETİŞTİRMENİZ DİLEĞİYLE
danışman_32
01-11-2012, 21:56
Herkese merhaba, domateslerimizde görülen hastalık için sizlerin yardımına ihtiyacım var.
Araştırdığım kadarı ile kurşuni küf hastalığı ama emin değilim. Fotoğrafları ekliyorum hem teşhisinde hemde mücadele yöntemleri konusunda yardımcı olursanız sevinirim.
Yaklaşık 150 kök domates içinde 10 tanesinde görüldü.
Mücadelede zirai ilaç - zehir kullanmadığım için doğal yöntemleri tercih ediyorum.
Şimdiden teşekkürler.
sn xenkebikec bu hastalık botrytis cinerea domates domates kurşuni küf hastalığı olarak bilinir %50 captan etken maddesi içeren bir ziraai ilaçla başlayarak bitkilerinizin toprak üstü aksamını ıslatacak şekilde ilaçlama yapmanızı öneriyorum
danışman_32
01-11-2012, 22:03
sn islam_joker bir bitki eğer boy atmıyor **** meyve vermiyorsa bu bitkinin **** bitkilerin bir stres faktörüne uğradığını görür bunlar aşırı sıcak aşırı soğuk aşırı su **** az su hatta sulama suyunun sıcak olması soğuk olması gibi faktörler bile büyüme üzerinde etkisi vardır (köklerden alımda eğer su sıcaksa kökler su alımında yanabilir gibi ) bu gibi faktörler dışında topraktan kaynaklanan faktörlerde olabileceği gibi fide tohumdan hastalıklı gelmiş olabilir bu gibi durumlarda ilerki evrelerde fusarium gibi hastalıklar baş gösterir ve ciddi anlamda yetiştiricilikte sıkıntılar yaratabilir
danışman_32
03-11-2012, 17:20
erken yaprak yanıklığı Alternaria solani domates bitkisi yaprağında kademeli şekilde zararı
Ziraai tarım ilaçla mücadelesi etken maddeleri
Tebuconazole WP 25 %
Pronieb WP 70 %
Maneb WP 80 %
Mancozeb WP 80 %
Folpet WP 50 %
heyyamola
29-01-2013, 21:25
Sadece meyveyi etkileyen bu zararlanma nedir?
365638
Manifesto
29-01-2013, 22:23
Sadece meyveyi etkileyen bu zararlanma nedir?
Gece-gündüz sıcaklık farkının yüksek olmasından kaynaklanan ''Kedi yüzü'', arazı.
elsequito
01-02-2013, 20:54
Daha öncede ufak çaplı lambalarla denemeler yapmıştım. geçen sefer sanıyorum ki beyaz sinek ile(kendisini yakaladım çünkü) yaprak kıvırcıklığı hastalığı bulaşmıştı domateslerime.
taşındığım için evi hatta toprak dahil her şeyi değiştirdim havalandırmayı iyileştirdim fideleri yeniden ektim büyüttüm ancak yine hastalık kapmış gibi görünüyorlar.
resimlerini paylaşıyorum sizce durum kötüleşir mi ? hastalık belirtisi var mı ?
http://b1302.hizliresim.com/16/1/jn8ts.jpg (http://bit.ly/c25MCx)
http://b1302.hizliresim.com/16/1/jn92b.jpg (http://bit.ly/c25MCx)
http://b1302.hizliresim.com/16/1/jn95w.jpg (http://bit.ly/c25MCx)
http://e1302.hizliresim.com/16/1/jn9fb.jpg (http://bit.ly/c25MCx)
resimler biraz belirsiz olmuş daha çok alt yapraklarda kıvrılmalar var.
Manifesto
01-02-2013, 21:22
Tütün mozaik virüsünden şüpheleniyorsunuz ama değil.
İklimsel sebeplerden yaprak ayaları yeterince gelişemiyor.
Fosforlu gübreyi biraz arttırın,çiçek ve çiçek sapları zayıf.
birnefestoprak
13-02-2013, 21:16
Eger yaprak ustlerinde mor-siyah karisimi lekeler olusursa, tutun mozaik virusunden suphelenebilirsiniz ki bu durumda bitkiyi kurtarma sansiniz yok ancak bu virus genelde nemli ve sicak guney iklimlerinde yasayan bir zararli tarafindan yayilir.
Bana da bitki stres altinda gibi geldi. Kararinda ama duzenli sulayin. Bir de yaprak altlarini kontrol edin. Eger damarlar boyunca gelismis bir eflatun rengi gorurseniz, yuzde fosfor orani yuksek olan (%1-2 yeterli) ve suda cozunebilecek bir gubreyi puskurtme yoluyla yapraklarin alt kismina yedirin. Yapraklara alttan verdiginiz zaman gozeneklerin gubreyi almasi daha kolay olacaktir. Bir de ayni yolla potasyum vermenizde yarar var. Mineral eksikligi de soz konusu olabilir. Solucan gubresine erisim imkaniniz varsa, su icinde cozup cozeltiyi puskurtebilirsiniz.
Duzeltme: Yukarda tutun mozaik virusu demisim ama aslinda "curly top virus" demek istemistim. Turkce'de hangi hastaliga denk geliyor bilemiyorum. Bir de buna neden olan zararli Turkiye'de yasama alani buluyor mu onu da bilemiyorum.
Merhabalar
Antalya'da yaşıyorum, terasa bir sera kurdum, mümkün olduğunca doğal, domates yetiştirmeye çalışıyorum. Nem ve Isı ölçen bir sistemim var. Kış boyunca fidelerimi yetiştirmek için 14 dereceye ayarlı soba çalıştı. Düzenli hava silklasyonu sağlayan fan çalışıyor.
Uzun bir dönem kireç oranı yüksek çeşme suyu ile sulama yaptım. Şimdi kuyu suyu taşıyorum. Özellikle Agaclar.net den öğrendiğim kadarıyla başta demir ve fosfor olmak üzere besin eksikliği olduğunu düşünüyorum. PH'ı düşürmek için çam iğnelerinden malç yaptım, kükürt kullandım, koyun gübresi kullanıyorum. Ancak bunların dışında hiçbir besin takviyesi yapmıyorum.
Resimlerden de görelbileceği gibi domatesleri saksıda büyütmeye çalışıyorum. Yaklaşık 20 gündür yaşlı yapraklardan başlamak suretiyle dalları sararıp ölüyor. Acaba problem sadece besin eksikliği mi bunu merak ediyorum. Resimlerden gördüğünüz kadarıyla bilgilendirirseniz çok sevinirim.
Problemin daha net anlaşılması için diğer resimleri de ekledim..
ferba266
02-04-2013, 14:36
sayın ozgrgn,
domates bitkilerinizde gördüğüm kadarı ile sorun teşkil eden iki önemli etken var:
calsiyum eksikliğinden kaynaklı sararma hatta beyazlaşma
kırmızı örümcek zararı(az miktarda)
seranızda bulaşık alan çok ise tavsiye edebileceğim
-kalsiyum içerikli sıvı bir gübre takviyesi
-kırmızı örümcek için 240g/l Spiromesiten önerebilirim.
saygılarımla.
Cevabınız için teşekkür ederim.
Az miktarda kırmızı örümcek zararı gözüktüğü için ev yapımı ilaçlar deneyeceğim. Tülbent ile toz kükürt vermeyi düşünüyorum. Ayrıca Zeytinyağı, arab sabunu ve karbonatın bir çözüm olabileceği yönünde açıklamalar okudum. Sera küçük olduğu için umarım etkili olur.
Kalsiyum için de organik hatta mümkünse doğal çözümler bulmaya çalışağım. Etkilerini paylaşırım..
amatörce saksıda domates yetiştirmeye başladım. amatörcede olsa titizlikle ilerleme çabasındayım. bu yüzden de araştırmalar yapıyorum. hastalıklarınıda araştırdım. bu siteden çok faydalandım önlemlerimi aldım.. herkese teşekkürlerimi iletirim.
arkadaşlar, araştırırken bir siteye denk geldim. domates yetiştirmeyle ilgili makalede var ama benim dikkatimi sayfanın sağında resimlerle gösterdikleri domates hastalıkları. nesi eksikse nasıl bir durumla karşı karşıya kalırız resim olarak göstermiş. ilacıda yazıyo. tabi biraz reklam olmuş ama görsel olarak rahatsızlığı sunması çok mutlu etti beni.
sizinlede paylaşmak istedim.. umarım faydası olur
herkese geçmiş olsun dileklerimi sunuyorum, bol hasatlar..
DOMATES YETİŞTİRİCİLİĞİ Besin Noksanlıkları, Hastalık, Zararlıları, Bitki besleme, Yıllık Bakımı (http://www.getakimya.com/DomatesYetis.aspx)
danışman_32
13-04-2013, 14:58
Toz Klordioksit CLO2 bu sorunu çözmekte çok başarılı, tamamen kurtulmayı sağlıyor.
Fethiye bölgesinde Clavibacter michiganensis sorunu olan domates seralarında 10ppm dozla (1 paket toz klordioksiti 200 litre suya karıştırarak) sorunlu dalları yararak sisleme uygulamasıyla sorun tamamen çözüldü.
Aynı başarı mildiyö için de elde edildi.
Uygulama hakkındaki detaylar ve uygulama neticesi fotoğrafları için benimle iletişim kurabilirsiniz.
Saygın ÖZEN 05323153371
sayın saygın öncelikle ürünün ticari ismini zikredersiniz **** ürüne ulaşılabilecek web bağlantısı linki foruma koyarsanız forum kullanıcılarımız ürünü inceleyerek bilgi sahibi olabilirler
danışman_32
13-04-2013, 15:02
Merhabalar
Antalya'da yaşıyorum, terasa bir sera kurdum, mümkün olduğunca doğal, domates yetiştirmeye çalışıyorum. Nem ve Isı ölçen bir sistemim var. Kış boyunca fidelerimi yetiştirmek için 14 dereceye ayarlı soba çalıştı. Düzenli hava silklasyonu sağlayan fan çalışıyor.
Uzun bir dönem kireç oranı yüksek çeşme suyu ile sulama yaptım. Şimdi kuyu suyu taşıyorum. Özellikle Agaclar.net den öğrendiğim kadarıyla başta demir ve fosfor olmak üzere besin eksikliği olduğunu düşünüyorum. PH'ı düşürmek için çam iğnelerinden malç yaptım, kükürt kullandım, koyun gübresi kullanıyorum. Ancak bunların dışında hiçbir besin takviyesi yapmıyorum.
Resimlerden de görelbileceği gibi domatesleri saksıda büyütmeye çalışıyorum. Yaklaşık 20 gündür yaşlı yapraklardan başlamak suretiyle dalları sararıp ölüyor. Acaba problem sadece besin eksikliği mi bunu merak ediyorum. Resimlerden gördüğünüz kadarıyla bilgilendirirseniz çok sevinirim.
sayın ozgrgn bu zararlıya karşı bayerin oberon **** agrimec ürününü tavsiye diyorum özellikle agrimec en etkili ilaçtır
danışman_32
13-04-2013, 15:10
sayın elsequito inceledeğim kadarıyla bitkilerinizde azot-fosfor eksikliği var ve birde can alıcı tespitim yeterince aydınlatma yapamıyorsunuz kanaatimce çünkü yeterli şekilde bitkilerinizi güneş görmeyen bir yerde muhafaza ederseniz fosforu ve azotu ortamdan alır fakat güneş ışığından yararlamadığı için bitkide bodurlaşma kıvrılma vede büyümeme sabitlenme çakılma (yerinde sayma ) diye tabir ettiğim durum meydana gelir bitkinize azotlu ve fosforlu ve azotlu NP içerikli gübreleri hemde köklerden kalanınıda özellikle yapraklardan uygulamanız ve bitkinizi güneşlendirmeniz bu olumsuz durumu engelleyecektir
1,5 aydır camekanlı ve güneş gören yerde yetişen domates fidelerim bahçeye ekildikten sonra resimlerdeki gibi oldu . Sanırım güneş'ten etkilendiler . Uçlara dogru beyazladılar ve bazı yapraklar kurudular . Tekrar toparlanma şansları var mıdır ?
Saygılarımla
Merhaba,
Fidelerimin yapraklari lekeleniyor. Bunlari kaybettim sanirim. Yeni fidelerimi nasil koruyabilir ya da tedavi edebilirim. Organik bir ilac ismi onerebilir misiniz?
http://k1304.hizliresim.com/18/u/mgtpt.jpg
http://n1304.hizliresim.com/18/u/mgtsj.jpg
http://n1304.hizliresim.com/18/u/mgtt5.jpg[/QUOTE]
danışman_32
14-05-2013, 14:23
sayın forum sakinleri bölgelerimizde görülen yağışlı havalar nedeniyle bitkilerimiz olumsuz derecede etkilenmektedirler sizlere mantari (fungal) hastalıklara karşı ilaçlama yapmanızı öneriyorum
venompd26
20-05-2013, 14:56
benim domates fidelerimin üst yapraklarında resimde görüldüğü gibi sararmalar var, forumda araştırmalarıma göre demir eksikliği gibi ama yinede emin olmak için sormak istedim tam olarak ne olduğunu. yardımcı olabilirseniz sevinirim.
Selamlar ,
Kimyasal dışında mücadele yöntemi nedir ?
Saygılarımla
birnefestoprak
26-05-2013, 17:30
Dediginiz gibi mineral eksikligi gibi gozukuyor. Sivi balik gubresi minerallerce zengindir; suda cozup yapraklara puskurterek yedirebilirsiniz.
benim domates fidelerimin üst yapraklarında resimde görüldüğü gibi sararmalar var, forumda araştırmalarıma göre demir eksikliği gibi ama yinede emin olmak için sormak istedim tam olarak ne olduğunu. yardımcı olabilirseniz sevinirim.
Allegro13
26-05-2013, 23:11
Domates fidelerini ektik,
Toprağı : torf, gübre ve orman toprağı olarak yaptık.
Gelişimi güzel ama köklerinde kararma problemi oluştu...
Hatta bazen köklerin toprak üstüne doğru çıktığını görüyorum...
Neden olabilir ??
Benim aklıma kattığım gübrenin yanmamış olabileceği geliyor...
Ne yapabilirim ?
http://s2.postimg.org/7pewgbdwp/domates_1.jpg
http://s2.postimg.org/4xvmppfe1/domates_2.jpg
http://s2.postimg.org/4juaq3vah/domates_3.jpg
http://s2.postimg.org/6ebqll7op/domates_4.jpg
venompd26
27-05-2013, 09:14
Dediginiz gibi mineral eksikligi gibi gozukuyor. Sivi balik gubresi minerallerce zengindir; suda cozup yapraklara puskurterek yedirebilirsiniz.
çok teşekkür ederim, en kısa zamanda deneyeceğim.
MeyveliTepe
27-05-2013, 09:54
Domates fidelerini ektik,
Neden olabilir ??
Ne yapabilirim ?
Ben belirgin bir problem görmüyorum. En azından dip taraftaki sürgünleri alıp saksıya toprak ilavesi yapabilirsiniz.
Allegro13
27-05-2013, 12:57
Özellikle şu fotoğraf için bahsediyorum...
Bir problem yok mu ?
Ben mi evhamlı davranıyorum yoksa ?
http://s2.postimg.org/6ebqll7op/domates_4.jpg
MeyveliTepe
27-05-2013, 13:12
Resimden belli olmuyor. Gövdenin toprakla birleştiği yerde incelme mi var?
Selahattin Yılmaz
27-05-2013, 13:28
Özellikle şu fotoğraf için bahsediyorum...
Bir problem yok mu ?
Ben mi evhamlı davranıyorum yoksa ?
Domatesde hiç bir sorun yok, yalnızca yerleri biraz dar ve koltuk budamasına ihtiyaç var (ekte resimde işaretledim), ayrıca toprak üstü kısımlarda kök boğazında köklenme belirtisi görürseniz oraya toprak koyunuz zira boğaz doldurma zamanı geldiğinden bitki daha fazla köklü yüzey istemektedir buda kök boğazına toprak eklemekle gerçekleşir. Bitki sağlıklı olunca kök boğazına yakın kısmı kararır veya morarır.
410520
410521
Allegro13
27-05-2013, 15:05
İlginize teşekkür ederim,
Biraz toprak katıp, fazlalıkları budayacağım.
antihistaminik
27-05-2013, 17:48
3 gün oncesine kadar turp gibi olan baxter domates bir anda bu hale geldi:
http://www.agaclar.net/forum/attachments/balkon-bahceciligi/410635d1369668084-img_0857a.jpg
kökünü parmagimla biraz açınca şunu gördüm:
http://www.agaclar.net/forum/attachments/balkon-bahceciligi/410636d1369668188-img_0855a.jpg
hafif incelme ve ince bir catlak var. asiri sulama asla yapmadim.
kök bogazi curuklugu mudur bu?
bir cozumu var midir yoksa sokup atayim mi.. sinir oldum.. ??
saksıdaki domateslerden 2 tanesini başka saksıya aldım
saksıda kalan domateslerinde arasını açmak için sağa doğru taşıdım.
acaba köklerine mi zarar verdim de böyle oldu anlamadım.
yardımcı olur musunuz
aksamsefasi
28-05-2013, 14:22
merhaba arkadaşlar,
ben ilk defa balkonumda domates denemesi hayıyorum,iki gün öncesine kadar herşey çok güzeldi. fideler büyüdü çiçek açtılar ama iki gün önce aşağıdaki resimdeki gibi açan çiçekler saplarından sararım kurumaya başladı.problem nedir acaba?
ayrıca bugün fidenin üzerinde ufacık beyaz sinekler gördüm bu bitkiye zarar veriyor olabilirmi?
yardımlarınız için şimdiden teşekkürler.
coskun_Celik_
31-05-2013, 09:35
Merhabalar. Bodur dometes saksılarımdan bi tanesi meyve vermesine rağmen yeni çiçek vermeyip oluşan çiçekleri atıyor! Diğer saksımdaki domateslerimde aynı dönemde ekildi ama onun gelişimi daha fazla bunun sebebi nedir bilgi verirseniz sevinirim. Bide yapraklarda beyaz leke oluşmaya başladı. Vereceğiniz cevaplar için Şimdiden teşekkür ederim.
saksıdaki domateslerden 2 tanesini başka saksıya aldım
saksıda kalan domateslerinde arasını açmak için sağa doğru taşıdım.
acaba köklerine mi zarar verdim de böyle oldu anlamadım.
yardımcı olur musunuz
Yer değiştirdikten sonra bitkilerde yaprak solması hatta kuruması normal. Yeni gelen sürgünlere ve yapraklara bakın. Kök toprağa tutunduktan sonra bitki kendine gelecektir.
3 gün oncesine kadar turp gibi olan baxter domates bir anda bu hale geldi:
http://www.agaclar.net/forum/attachments/balkon-bahceciligi/410635d1369668084-img_0857a.jpg
kökünü parmagimla biraz açınca şunu gördüm:
http://www.agaclar.net/forum/attachments/balkon-bahceciligi/410636d1369668188-img_0855a.jpg
hafif incelme ve ince bir catlak var. asiri sulama asla yapmadim.
kök bogazi curuklugu mudur bu?
bir cozumu var midir yoksa sokup atayim mi.. sinir oldum.. ??
Fusarium'a benziyor. Bitkiyi söküp atın. Yerine de sebze türü ekmeyin. Mümkünse toprağı da saksıyı da kullanmayın.
Merhabalar. Bodur dometes saksılarımdan bi tanesi meyve vermesine rağmen yeni çiçek vermeyip oluşan çiçekleri atıyor! Diğer saksımdaki domateslerimde aynı dönemde ekildi ama onun gelişimi daha fazla bunun sebebi nedir bilgi verirseniz sevinirim. Bide yapraklarda beyaz leke oluşmaya başladı. Vereceğiniz cevaplar için Şimdiden teşekkür ederim.
1. fotoğraftaki yükleyebileceği kapasiteye ulaşmış zaten daha fazlasını besleyemez o yüzden oluşan çiçeklerin dökülmesi normaldir.
2. fotoğraftaki bitki biraz daha fazla gelişmiş o yüzden daha fazla meyve besleyebilir.
Sorun oluşturacak bir durum yok. Beyaz lekeler için bir şey diyemeyeceğim seçemedim, yakın çekim görmek lazım.
merhaba arkadaşlar,
ben ilk defa balkonumda domates denemesi hayıyorum,iki gün öncesine kadar herşey çok güzeldi. fideler büyüdü çiçek açtılar ama iki gün önce aşağıdaki resimdeki gibi açan çiçekler saplarından sararım kurumaya başladı.problem nedir acaba?
ayrıca bugün fidenin üzerinde ufacık beyaz sinekler gördüm bu bitkiye zarar veriyor olabilirmi?
Bitkinin dalları kahverengileşmeye başlamış sanki. Bitkide sorun var ama tam seçemedim. Mildiyö olabilir, bitkinin şu andaki durumunu gösteren fotoğraf ekleyebilir misiniz?
domatesler kendine gelmiş. bilgi için teşekkürler kardeş :)
aksamsefasi
01-06-2013, 18:16
Bitkinin dalları kahverengileşmeye başlamış sanki. Bitkide sorun var ama tam seçemedim. Mildiyö olabilir, bitkinin şu andaki durumunu gösteren fotoğraf ekleyebilir misiniz?
son durum bu,halen çiçekler saplarından sararmaya devam ediyorlar
Yapraklarda da kahverengileşme var mı? Bir mantar ilacı uygulayın derim. Yeterince güneş ışığı alıyorlar değil mi?
aksamsefasi
01-06-2013, 22:42
Yapraklarda da kahverengileşme var mı? Bir mantar ilacı uygulayın derim. Yeterince güneş ışığı alıyorlar değil mi?
yapraklarda kahverengilik yok. kahverengi mantar belirtisimidir? çok güzel sabah güneşi alıyorlar,öğlene kadar.
Evet arkadaslar, klasik amator sorusu, yapraklarim neden sarariyor acaba? Internetten genis bir arastirma yaptim ama neredeyse tum nedenler yaprak sararmasiyla sonuclaniyor. Azot eksikligi, asiri sulama, az sulama, yagmur-gunes iliskisi....
Birkac bilgi vereyim belki yardimci olabilirsiniz. Domatesleri ektigim yerlere mart ayi gibi gubrelemistim(At gubresi). Domatesleri yerlerine 10 gun once diktim. 3 gune kadar hava sicakligi 5-15 arasinda degisti, cok yagisliydi. 3 gundur hava gunesli ve sicaklik 18-20 derece. Simdiden 3 domates fidesini kaybettim, herhalde bu gidisle baya telef olacak. Organik uretim yaptigim icin ilac kullanmiyorum.
Ilginiz simdiden tesekkur ederim.
Merhaba arkadaşlar oturak bodur domateslerimin neyi var böyle? Forumda yer alan ev yapımı ilaçları denedim fakat genede çare olmadı neler yapılabilir yapraklarının çoğunu budadım, bu hallerine rağmen yeni sürgünler vermek için uğraşıyorlar.
supermayk
05-06-2013, 08:06
Merhaba arkadaşlar,
Resimlerini gördüğünüz hastalığın ne olduğunu anlayamadım. Neredeyse tüm domateslerimde var. Sadece yapraklarda solgunluk var nasıl başa çıkabilirim diye düşünürken gövdeye baktığımda durumun daha ciddi olduğunu farkettim. Gövde bu durumdayken bile yapraklar çok kötü durumda görünmüyor. Fakat gövdeyi kırıp baktığımda içinin kahverengi bir hal aldığını ve çürümüş olduğunu gördüm. Bu konuda bana yardımcı olabilir misiniz. cep telefonuyla çektiğim için çok net görünmüyor olabilir.
Evet arkadaslar, klasik amator sorusu, yapraklarim neden sarariyor acaba? Internetten genis bir arastirma yaptim ama neredeyse tum nedenler yaprak sararmasiyla sonuclaniyor. Azot eksikligi, asiri sulama, az sulama, yagmur-gunes iliskisi....
Birkac bilgi vereyim belki yardimci olabilirsiniz. Domatesleri ektigim yerlere mart ayi gibi gubrelemistim(At gubresi). Domatesleri yerlerine 10 gun once diktim. 3 gune kadar hava sicakligi 5-15 arasinda degisti, cok yagisliydi. 3 gundur hava gunesli ve sicaklik 18-20 derece. Simdiden 3 domates fidesini kaybettim, herhalde bu gidisle baya telef olacak. Organik uretim yaptigim icin ilac kullanmiyorum.
Hava sıcaklığı düşük olursa bitki sararabilir. Azot eksikliği gibi geldi, bitki hava serin diye pek çalışmıyor. Hava ısınmaya başlayınca düzelir diye düşünüyorum. Organik gübre verebilirseniz yapraktan iyi olur.
Arkadaşlar yardım edecek kimse yok mu?
Hava sıcaklığı düşük olursa bitki sararabilir. Azot eksikliği gibi geldi, bitki hava serin diye pek çalışmıyor. Hava ısınmaya başlayınca düzelir diye düşünüyorum. Organik gübre verebilirseniz yapraktan iyi olur.
Isin ilginci gubrelemedigim yerdeki domateslerim yemyesil, bunlar sarardi kaldi :o. Evvelsiki gun diplerden sivi organik gubre verdim, degisiklik yok gibi. Bir de isgirgan otunu deniyeyim bu aksam, azot eksikse, alsinlar azotlarini:D. Cevabiniz icin tesekkurler.
Selamlar,
resimdede görüleceği gibi yaprakları ve çiçekleri böcekler sardı
bunlarla nasıl mücadele ederiz.
çok teşekkürler
Yoğun bit saldırısı sonrası doğal çözüm bulmaya çalıştım ve tüm yaprak ve gövdelere arap sabunu uyguladım . Bugün itibarıyla durum resimlerdeki gibi .
Bu seneyi de kaybettik maalesef .
Saygılarımla
danışman_32
08-06-2013, 20:19
[QUOTE=Allegro13;1161162]Domates fidelerini ektik,
Neden olabilir ??
Ne yapabilirim ?
evet gübrenin içinde mevcut olan fungal bir etmen kökte rahatsızlığa neden olmuş bunu köklere herhangibi bir fungal mantar ilacını dökerek çözebilirsiniz
danışman_32
08-06-2013, 20:22
Merhaba arkadaşlar oturak bodur domateslerimin neyi var böyle? Forumda yer alan ev yapımı ilaçları denedim fakat genede çare olmadı neler yapılabilir yapraklarının çoğunu budadım, bu hallerine rağmen yeni sürgünler vermek için uğraşıyorlar.
sayın ÖZGÜRİX bitkinize kırmızı örümcek gelmiş bunu agrimec ilacıyla cözebilirsiniz ayrıca yaprak galeri sineğide mevcut yaprağı çizmiş bunuda yaprak galeri sineği ilacı alıp yapraklarınıza uygulayın
danışman_32
08-06-2013, 20:23
Selamlar,
resimdede görüleceği gibi yaprakları ve çiçekleri böcekler sardı
bunlarla nasıl mücadele ederiz.
çok teşekkürler
sayın Matrix2 bitkilerinizde beyaz sinek dediğimiz zararlı mevcut decis adlı ilacı temin edip bitkinizin yapraklarına uygulayınız
danışman_32
08-06-2013, 20:25
demir eksikliği sonucu bitkileriniz kloroz evresine girmiş (sararma)
danışman_32
08-06-2013, 20:28
Fusarium'a benziyor. Bitkiyi söküp atın. Yerine de sebze türü ekmeyin. Mümkünse toprağı da saksıyı da kullanmayın.
bitki herhangibi bir yerinden darbe alırsa kopma kırılmada dahil o bölgede kurşuni küf meydana gelir en sondaki kahverengilik kurşuni küfü işaret ediyor fusarium kök bölgesinin üst tarafında sivilce halince köklenme çabası vardır bu bitkilerde köklenme çabası yok
danışman_32
08-06-2013, 20:32
[QUOTE=coskun_Celik_;1163671]Merhabalar. Bodur dometes saksılarımdan bi tanesi meyve vermesine rağmen yeni çiçek vermeyip oluşan çiçekleri atıyor! Diğer saksımdaki domateslerimde aynı dönemde ekildi ama onun gelişimi daha fazla bunun sebebi nedir bilgi verirseniz sevinirim. Bide yapraklarda beyaz leke oluşmaya başladı. Vereceğiniz cevaplar için Şimdiden teşekkür ederim.
çiçek verip çiçeğini atan bitkiniz tahminimce bitkideki bir zararlı yüzünden strese girmiş bitkinize bulabilirseniz eser miktarda kükürt bularak sulandırıp üstüne püskürtün hem mevcut yapraklarda bulunan zararlıyı öldürür hemde bitkinizi ferahlatarak stres faktörünü kırar
danışman_32
08-06-2013, 22:15
KENDİ HAZIRLADIĞIM VE DOMATES BİTKİSİNDE ÖNEMLİ BİR HASTALIK OLAN FUSARİUM HAKKINDA BİLGİLENDİRMEM MUHAKKAK İZLEYİNİZ FORUMDAKİ KÜÇÜK BÜYÜK YETİŞTİRİCİLİK YAPACAK SAKİNLERİMİZE BU BİLGİNİN ÇOK FAYDALI OLACAĞINI DÜŞÜNÜYORUM LİNKE TIKLAYIN VİDEO OYNATMAYI TIKLAYIN LİNK AŞAĞIDADIR
https://www.facebook.com/photo.php?v=463837427040049&set=vb.168681693222292&type=2&theater
aksamsefasi
10-06-2013, 19:56
merhaba arkadaşlar,
@danışman_32 bey anladığım kadarıyla domates konusunda uzmansınız,bana da yardımcı olabilir misiniz lütfen? resim çekildikten sonra kurumayan çiçeklerden 3-4 adet meyve oluşmaya başladı.
not:resimleri birkaç mesaj yukarıda
merkezvv
13-06-2013, 19:13
Umarım yeridir.
aşağıda resimleri görünen domateslerim bozulmaya başladı yapraklarında zayıflık leke katlanma herşey var bi kökleri sağlam galiba bu belirtiler başladığında safacol 70 wp attım birde bit vardı onun içinde indektisit sanınırım ondan kullandım bu konu ile ilgili tecrubeli arkadaşların yorum ve yardımlarını bekliyorum.
danışman_32
14-06-2013, 14:20
@danışman_32 bey anladığım kadarıyla domates konusunda uzmansınız,bana da yardımcı olabilir misiniz lütfen? resim çekildikten sonra kurumayan çiçeklerden 3-4 adet meyve oluşmaya başladı.
not:resimleri birkaç mesaj yukarıda
evet sayın akşam sefası fotolarınızı inceledim genelde çiçek saplarında meydana gelen kuruyarak atmanın en büyük nedeni kalsiyum eksikliğidir bunu tetikleyen en büyük nedenlerinden biri bitkilerinizin çok fazla güneş ışığında kalması ve bu aşırı güneş ışığına maruz kalan bitki terleme yaparak bünyesindeki kalsiyumu atar bu sizin verdiğiniz suylada alakalıdır çok fazla su verirseniz bitki kökleri şişer bitki su almayla meşgül olduğu için diğer faaliyetlerini yapamaz strese girer mevcut kalsiyumu toprağa bırakır çok az su verdiğinizde ise bitki bu sefer su istediği için suyu aramaya başlar bünyesindeki suyu kullanır terlemeyle kalsiyumu dışarı atar size önerim bitkinizin şeklininde düzgün olması için kalsiyum ve bor içerikli bir gübre alarak hem bitkinizin yapraklarına püskürtmeniz hemde bu sıvıyı bitkinizin kök bölgesine dökmeniz bitkinizdeki beyaz sinekler içinde decis adlı ilacı alarak yapraklara püskürtün bitkinizi mümkünse fazla güneş almayan serim bir yerde mufaza edin
danışman_32
14-06-2013, 15:10
Umarım yeridir.
aşağıda resimleri görünen domateslerim bozulmaya başladı yapraklarında zayıflık leke katlanma herşey var bi kökleri sağlam galiba bu belirtiler başladığında safacol 70 wp attım birde bit vardı onun içinde indektisit sanınırım ondan kullandım bu konu ile ilgili tecrubeli arkadaşların yorum ve yardımlarını bekliyorum.
sayın merkezvv evet bitkinizde kırmızı örümcek mevcut ama dikkatli bir ziraai uzman gözüyle bitkinizin yapraklarında kıvrılma var kıvrılma var bitkilerde özellikle domatesteki yaprakların kıvrılması magnezyum eksikliği sonucudur magnezyum eksikliği yaşlı yaprakalardan ilerki dönemlere doğru genç yapraklar gelişmeye devam ettikçe alt yapraklardan üstteki yapraklara doğru yerçekiminin aksine yöne doğru yani üste doğru kıvrılır bu yapraklar çok gevrektir herhangibi bir müdahalede gevrek olduğu için kırılır ilerki dönemde bu kıvrılan yapraklar sararak kuruyup dökülür size tavsiyem bitki bünyesine çabuk taşındığı için nitrat formu olan magnezyum nitrat içeren bir gübre temin ederek bitkinizin hem yaprak bölgesine hemde kök bölgesine bu karışımı uygulayın yaprakalarda mevcut olan kırmızı örümcek içinse agrimec adlı ilacı size tavsiye ediyorum köklerde sorun yok demeyin kök hastalıkalrı sinsidir ben çekmiş olduğunuz fotonun birisinde kök bölgesine yakın bir yerde kahverengi bir bölge gördüm size tavsiyem kök bölgesini bir bıçak yardımıyla gövdeye doğru kesmeniz kök bölgesinde bir kahverengi bölge olup olmadığını kontrol edin solgunluk hastalığı kontrolünü yapın
aksamsefasi
14-06-2013, 15:32
evet sayın akşam sefası fotolarınızı inceledim genelde çiçek saplarında meydana gelen kuruyarak atmanın en büyük nedeni kalsiyum eksikliğidir bunu tetikleyen en büyük nedenlerinden biri bitkilerinizin çok fazla güneş ışığında kalması ve bu aşırı güneş ışığına maruz kalan bitki terleme yaparak bünyesindeki kalsiyumu atar bu sizin verdiğiniz suylada alakalıdır çok fazla su verirseniz bitki kökleri şişer bitki su almayla meşgül olduğu için diğer faaliyetlerini yapamaz strese girer mevcut kalsiyumu toprağa bırakır çok az su verdiğinizde ise bitki bu sefer su istediği için suyu aramaya başlar bünyesindeki suyu kullanır terlemeyle kalsiyumu dışarı atar size önerim bitkinizin şeklininde düzgün olması için kalsiyum ve bor içerikli bir gübre alarak hem bitkinizin yapraklarına püskürtmeniz hemde bu sıvıyı bitkinizin kök bölgesine dökmeniz bitkinizdeki beyaz sinekler içinde decis adlı ilacı alarak yapraklara püskürtün bitkinizi mümkünse fazla güneş almayan serim bir yerde mufaza edin
ilginize teşekkür ederim,sadece öğlene kadar güneş alıyor.bu bile fazla geliyor olabilir mi ki?
danışman_32
15-06-2013, 17:27
sn aksamsefasi genelde öğlene kadar olan sıcaklıklar yakıcı olur seralarda kapalı alanlarda hali hazırda bitkinin güneşten etkilenmemisi için sera örtüsünün üstüne kireç atılarak gölgeleme yapılır açıkta yapılan üretimlerde ise bitkinin üstüne sıcaktan ve fazla güneş ışığından muhafaza için siyah tül çekilir sizde fazla güneş görmeyen bir yerde bitkinizi muhafaza ederseniz bitkiniz sıkıntı yaşamaz odanızda bile muhafaza etseniz domates bir miktar ışıkla bile büyüyebilir
aksamsefasi
15-06-2013, 21:11
sayın danışman_32; bilgiler için teşekkür ederim, ama merak ettiğim konu güneş görmezse domatesler kızarır mı? bir de izmir de uçsuz bucaksız domates tarlaları var ve hepsi de güneş altında,onlar nasıl çözüyorlar acaba?
Sayın danışman_32, yaklaşık 2 haftadır domateslerimde üst kısımlarındaki yapraklarda kıvrılma ve boy uzamama sorunu oldu. Ayrıca bazı yapraklarda lekelenmeler oluştu. Parmağımı gövdeye sürttüğümde parmağımda sarımsı bir renk oluşuyor. Konudaki hastalık resimlerine baktım ancak benim sorunuma göre bir resim göremedim. Şimdiden teşekkürler.
rapıdde dosyalar silinmiş gorunuyor lınklerı yenıleyebilirmisiniz
Resimlerde görüldüğü gibi yapraklarda kırmızı zararlı böcekler ve siyah kanatlı böcekler var.Bugün arapsabunu uyguladım.Faydası olurmu bilmem ama tavsiyeniz ne olur. Evde garaj üstünde saksılara toplam 25 köke yakın 3 farklı tohum ektim. 1 kök salatalık ekmiştim. yeşil yaprak biti ve siyah bir böcek ismini bilmiyorum. kuruttu. domateslerde kuruyacak diye korkuyorum. Yardımlarınızı bekliyorum.Şimdiden teşekkürler
danışman_32
20-06-2013, 23:00
sayın danışman_32; bilgiler için teşekkür ederim, ama merak ettiğim konu güneş görmezse domatesler kızarır mı? bir de izmir de uçsuz bucaksız domates tarlaları var ve hepsi de güneş altında,onlar nasıl çözüyorlar acaba?
sayın akşam sefası evet domastesleriniz bir miktar ışık görsede kızarabilir uçsuz bucaksız tarlalarda ise güneşten yanmaması için deniz yosunu aminoasit değişik bitkinin güneşten zarar görmemesi için ürünler var bunları hem üreticilerimize tavsiye etmekteyim hemde kullandırmaktayım
danışman_32
20-06-2013, 23:16
Sayın danışman_32, yaklaşık 2 haftadır domateslerimde üst kısımlarındaki yapraklarda kıvrılma ve boy uzamama sorunu oldu. Ayrıca bazı yapraklarda lekelenmeler oluştu. Parmağımı gövdeye sürttüğümde parmağımda sarımsı bir renk oluşuyor. Konudaki hastalık resimlerine baktım ancak benim sorunuma göre bir resim göremedim. Şimdiden teşekkürler.
sayın scaly fotolarınızı inceledim bahçe toprağı kullanmışsınız yapraklarda ve bitkide görülen lekelenmeler tamamen toprak nedenli ayrıca plastik şaşalda yetiştirmişsizniz bitkinizi ve topraktaki fungusların mantarların suda ekleyince güneş ışığı çabucak ısıtıp topraktaki mevcut mantarlar için çok iyi bir oratm oluşturur bitkinizin köklerinde bahçe toprağında mevcut olan mantarlar sporlanma yoluyla bitki köklerine yapışarak burda kendi beslenmesini sağlayacak olan yemek borusunu bitkinizin kökünü delerek hem burdan beslenir hemde bu bitkiyi hastalandırır bitki hasta olduğunu ya köklerdeki çürümeyle (hastalanan bitkinizi kökten gövdeye doğru dikine keserek kontrol edin iletim demetinin yanlarında kahverengi bir çürüklük olur ) **** yapraklarda bu tür lekeler oluşur türkiye koşullarında topraklar birçok nedenden dolayı bakteri mevcut bu nedenle dikkat ederseniz fide üreticileri sizin siyah bahçe toprağı çiçek toprağı dediğiniz bizim ise torf dediğimiz bir toprak çeşidi kullanmaktalar ve bunun sonucunda fidelerde herhangibi nir hastalık gözlenmemekte size tavsiyem öncelikle bitkinizi temin edebilirseniz torf alıp bitkinizin toprağını döküp torf ekleyip bitkinizi bu ortama almanız diğer bir tavsiyem ise plastik şaşal tarzı bir üretim saksısı kullanmayın
danışman_32
20-06-2013, 23:24
Resimlerde görüldüğü gibi yapraklarda kırmızı zararlı böcekler ve siyah kanatlı böcekler var.Bugün arapsabunu uyguladım.Faydası olurmu bilmem ama tavsiyeniz ne olur. Evde garaj üstünde saksılara toplam 25 köke yakın 3 farklı tohum ektim. 1 kök salatalık ekmiştim. yeşil yaprak biti ve siyah bir böcek ismini bilmiyorum. kuruttu. domateslerde kuruyacak diye korkuyorum. Yardımlarınızı bekliyorum.Şimdiden teşekkürler
sayın AUSSMAN yaprak biti hıyar bitkisini çok sevmeket nerede olursa olsun bu bitkiyi bulmakta ve burda yaşamını devam ettirmekte hıyar bitkisinin yapraklarından emgeç (emerek) özsuyunu emerek yapraklarını ilk önce sarartmakta daha sonra kurutmakta bu bitkiyle işi bitince başka bir yaşama ortamı aramakta bunuda domateste bulmaktadır (aktar tarzı ) arapsabunu badem yağı süt pekmez aspirin gibi maddeler bitkiye fayda etmeyeceği gibi bitkiyi sterese sokup ölümüne neden olur size tavsiyem DECİS adlı bir ilaç bu canlılara öldürücü etki yapan nokta atışı bir ilaçtır
gökselkuru
21-06-2013, 15:32
sn. danışman öncelikle forumda verdiğiniz faydalı bilgiler için teşekkür ederim. 3000 m2 lik seramda keops beef domates yetiştiriciliği yapıyorum. domateslerim de 1 ay önce mildiyö ortaya çıktı. ilk önce cuprol kullanıdım, bir hafta sonra acrobat, bir hafta sonra ridomil gold kullanımı yaptım. bu hafta içerisinde de quardis kullanacağım. Lakin mildyö çok tehlikeli seradan çıkacak gibi görünmüyor. Piyasada bu hastalık için bildiğiniz daha ilaçlar varmıdır. konu hakkında bilgilendirir misiniz.
danışman_32
21-06-2013, 20:05
sn. danışman öncelikle forumda verdiğiniz faydalı bilgiler için teşekkür ederim. 3000 m2 lik seramda keops beef domates yetiştiriciliği yapıyorum. domateslerim de 1 ay önce mildiyö ortaya çıktı. ilk önce cuprol kullanıdım, bir hafta sonra acrobat, bir hafta sonra ridomil gold kullanımı yaptım. bu hafta içerisinde de quardis kullanacağım. Lakin mildyö çok tehlikeli seradan çıkacak gibi görünmüyor. Piyasada bu hastalık için bildiğiniz daha ilaçlar varmıdır. konu hakkında bilgilendirir misiniz.
sn gökselkuru bitkilerinizde fungal bir etmen olan mildiyö var fakat size üretim alanınızın geniş olması nedeniyle çok pratik ve üreticilerime denettiğim ve olumlu sonuç aldığım bir çözüm sunacağım ilk önce mevcut mantarı dezenfekte edicez yani dezenfektan kullanıcaz bunu size huwa-san adlı bir mantarada ruhsat almış bir dezenfektan var bunu ilk önce yapraklara uygulayın daha sonra kökten damlamanız varsa damlamadan bu dezenfektanı uygulayın niye hem yapraktan uygulayın diyorum size mantarı hem yapraklarda temizleyin hemde kökten verin ki buradaki fungal etmenleri yaksın daha sonra size tavsiyem bu huwasan uygulamasını yaptıktan 4-5 gün sonra Aliette ilacını hem yapraktan hemde damlamadan uygulamanız sorunun büyük ölçüde önüne geçeceksiniz
danışman_32
21-06-2013, 20:07
sn gökselkuru bitkilerinizde fungal bir etmen olan mildiyö var fakat size üretim alanınızın geniş olması nedeniyle çok pratik ve üreticilerime denettiğim ve olumlu sonuç aldığım bir çözüm sunacağım ilk önce mevcut mantarı dezenfekte edicez yani dezenfektan kullanıcaz bunu size huwa-san adlı bir mantarada ruhsat almış bir dezenfektan var bunu ilk önce yapraklara uygulayın daha sonra kökten damlamanız varsa damlamadan bu dezenfektanı uygulayın niye hem yapraktan uygulayın diyorum size mantarı hem yapraklarda temizleyin hemde kökten verin ki buradaki fungal etmenleri yaksın daha sonra size tavsiyem bu huwasan uygulamasını yaptıktan 4-5 gün sonra Aliette ilacını hem yapraktan hemde damlamadan uygulamanız sorunun büyük ölçüde önüne geçeceksiniz
gökselkuru
24-06-2013, 09:05
sn danışman dediğiniz şekilde mildiyö uygulamasını yapacağım hayırlısıyla bu hastalığı durduracağız. sn danışman 14 yıldır bu işin içerisindeyim ve domates yetişitiriciliği olarak gördüğüm en iyi ziraatcisiniz. Bende bir kimyager olarak size iz elementli gübreler ve daha düşük maliyette nasıl yapabileceğiniz konusunda size elimden gediği kadar yardımcı olabilirim.
Domateslerimin 5. çiçeklerinde aşırıcı derecede kayıplar oluşmaya başladı. iz elenet eksikliğinden olabilir diyede düşünüyorum. uygulamayı yaptım 6. çiçekler biraz daha iyi bir de sizin görmenizi isterim. Saygılarımla.
merkezvv
25-06-2013, 21:37
sayın merkezvv evet bitkinizde kırmızı örümcek mevcut ama dikkatli bir ziraai uzman gözüyle bitkinizin yapraklarında kıvrılma var kıvrılma var bitkilerde özellikle domatesteki yaprakların kıvrılması magnezyum eksikliği sonucudur magnezyum eksikliği yaşlı yaprakalardan ilerki dönemlere doğru genç yapraklar gelişmeye devam ettikçe alt yapraklardan üstteki yapraklara doğru yerçekiminin aksine yöne doğru yani üste doğru kıvrılır bu yapraklar çok gevrektir herhangibi bir müdahalede gevrek olduğu için kırılır ilerki dönemde bu kıvrılan yapraklar sararak kuruyup dökülür size tavsiyem bitki bünyesine çabuk taşındığı için nitrat formu olan magnezyum nitrat içeren bir gübre temin ederek bitkinizin hem yaprak bölgesine hemde kök bölgesine bu karışımı uygulayın yaprakalarda mevcut olan kırmızı örümcek içinse agrimec adlı ilacı size tavsiye ediyorum köklerde sorun yok demeyin kök hastalıkalrı sinsidir ben çekmiş olduğunuz fotonun birisinde kök bölgesine yakın bir yerde kahverengi bir bölge gördüm size tavsiyem kök bölgesini bir bıçak yardımıyla gövdeye doğru kesmeniz kök bölgesinde bir kahverengi bölge olup olmadığını kontrol edin solgunluk hastalığı kontrolünü yapın
ilginiz için teşekkürler sizin yazınızdan sonra tarim koperatifine gidip magnezyum lu bir gubre almaya gittin hazır gitmişken birde oradakilere sorayım dedin gençten bir arkadaş telefondaki resimleri hocam bi bakarmısınız deyim yanımdaki adama gosterdin adam yakınlastırdı yakınlastırdı kalsıyum dedi kalsıyum eksikliği var bunlarda haydaaaa sormus bulunduk itiraz da edemedik 20 tl karşılığı bir bucuk litrelik kal eurocal diye bir sıvı gubre verdiler ben uyguladım ama bir gelişme yok benim domateslerin bozuldu bir turlu çaresini bulamadım baska biride bor eksikliği diyor bunların hepsini birden verebileceğim bir gubre var mı
antihistaminik
26-06-2013, 02:21
sn. danışman_32 ve halil bey
buradaki yardımlarınız takdire şayan, oncelikle tesekkur etmek lazim herkes adına..
benim de bazı dertlerim var yardımcı olursanız sevinecegim..
terasta domates biber yetistiriyorum.bu gecen hafta cektigim resim..
http://www.agaclar.net/forum/attachments/balkon-bahceciligi/419697d1371823135-img_0892-small.jpg
domateslerle ilgili 4 derdimi ve bunlar icin uygulamayi dusunduklerimi okuyup dogruluklari hk. yorum yaparsaniz cok mutlu olacagim..
bahce topragi, kendi yaptigim kompost, az koyun gubre, torf karışımında yetistirmeye çalıştığım domateslerde koltuk alma islemini dikkatle yaptim, düzenli hatta sık enzim ve humik asit uygulaması yapiyorum (kökten-yapraktan)ve cok da aşırı sulama yapmamakla beraber yağmurla vs bir güzel coştular neredeyse boyuma geldiler. eşit olmamakla birlikte çiceklenmeler de meyvelenmeler de vardı..
ancak...
-- bir süredir çoğunda çiçeklenme ve yeni meyve tutma neredeyse durdu. suyu iyice azalttim yine de ciceklerin çoğu kuruyup düşüyor ve yeni cicek acmıyor.. kafamı karıştıran bir sey de. mesela bir kökte 3-4 adet ceviz buyuklugunde ya da daha büyük meyve var ise ama yeterince cicek yok ise sulama nasil olmali? besin olarak ne eklememi önerirsiniz ?
-- sulamayı azaltınca (buna bağlı mı emin degilim) onceleri altlarda olusan yaprak kıvrılmaları üstlerde de olmaya başladı. magnezyum eksikligi olabilir mi? topraga değen yaprakları budadım bunun etkisi olabilir mi.(bir yerde okumustum, onun yalancisiyim:)
-- en sinir sorunlarimdan biri,geçen sene de ruhumu karartan tuta absoluta oldugunu düşündüğüm illet .. dün bir domateste delik gormustum bugun yine ceviz buyuklugunde bir domateste delik icinden bana bakan koca bir tırtıl mıdır nedir o yaratiktan gördüm.. hemen meyveyi koparıp attım.
neemAzal ya da delfin wg uygulamayı dusunuyorum.. neemAzal daha geniş spektrumlu diye algılayarak onu tercih etmeyi düşünüyorum. feromon 20-25 saksı icin mantıklı gelmiyor.. ne dersiniz?
-- son ve sinir derdim.. blossom end rot. özellikle pembelerde oluyor sanırım.. 4-5 tane atmak zorunda kaldım.. kalsiyum nitrat düsünürüm.. dogru mudur??
okurken yorulmamışsınızdır umarım..
kısaca cevaplarsaniz minnettar olacağım..
şimdiden tesekkürler.
Tohumdan yetiştirdiğim domatesler sarardı,üst tepe noktası kıvrıldı ,hastalık mıdır,yoksa demir eksikliği midir? Sökmem mi gerekir yoksa ilaç yapıp kurtarabilir miyim?Yardımlarınız için teşekkürler,
421069
421070
[421071
Anneme de balkon sebzeciliğini bulaştırdım. Yeri çok geniş ve güneşli domatesler salatalıklar coştu derken ilk meyvelerin ucu çürümeye başlayınca çok morali bozuldu. Ben forumdan baktığım kadarıyla kalsiyum eksikiğine benzettim ve ev yapımı limon suyunda bekletilmiş yumurta kabuğundan kalsiyum ilacı yapıp yapraktan püskürttüm ama faydası olur mu emin olamadım, kalsiyum eksikiğine daha etkili ne yapılabilir?
Yasadigim yerde, yazlar yagisli ve yeterince sicak olmadigi icin, her turlu domates hastaliklari ve zararli bocekleriyle ugrasmak zorunda kaliyorum. Bugun diger bir bocek(ya da bit) ile tanisma firsatim oldu. Siteden arastirdigimda en yakin olarak "aphis gossypii"'e benzedigini farkettim ama bu sabah cektigim fotograflari buraya koyuyorum, belki ne oldugunu, cozum yollarini paylasirsiniz. Simdiden tesekkurler.
http://img4.hostingpics.net/pics/361345DSC04801.jpg (http://www.hostingpics.net/viewer.php?id=361345DSC04801.jpg)
http://img4.hostingpics.net/pics/560999DSC04803.jpg (http://www.hostingpics.net/viewer.php?id=560999DSC04803.jpg)
antihistaminik
27-06-2013, 17:46
uzmanlar bizi terketti galiba ...
uzmanlar bizi terketti galiba ...
Yabanci forumdan aldim cevabi, yaprak bitiymis. Burada arapsabunu bulunmuyor ama siyah sabun diye satilan urunler var, onlari tavsiye ettiler. Herhalde onumuzdeki gunler cetin gececek:D.
MeyveliTepe
27-06-2013, 20:05
Yaprak bitlerine karşı en pratik yol azadirachtin içerikli organik bir ilaç kullanmak. Böyle bir ilaç satın almak istmezseniz çeşitli ev yapımı ilaçlar da kullanılabilir.
Öyle görünüyor Sayın antihistaminik. ben de bu sabah ekli fotodaki arkadaştan buldum biber fidelerimin üzerinde.. Ortamdan uzaklaştırdıktan sonra yapraklarda delik olmadığından tırtıl olmayacağını düşündüm, sonra yaprak altlarındaki yeşil yaprak bitlerini görünce aklıma acaba bu faydalı bir böcek larvası mıydı diye takıldı (uğur böceği gibi).. Pek net değil ama belki anlayan çıkar.
danışman_32
27-06-2013, 20:50
sn danışman dediğiniz şekilde mildiyö uygulamasını yapacağım hayırlısıyla bu hastalığı durduracağız. sn danışman 14 yıldır bu işin içerisindeyim ve domates yetişitiriciliği olarak gördüğüm en iyi ziraatcisiniz. Bende bir kimyager olarak size iz elementli gübreler ve daha düşük maliyette nasıl yapabileceğiniz konusunda size elimden gediği kadar yardımcı olabilirim.
Domateslerimin 5. çiçeklerinde aşırıcı derecede kayıplar oluşmaya başladı. iz elenet eksikliğinden olabilir diyede düşünüyorum. uygulamayı yaptım 6. çiçekler biraz daha iyi bir de sizin görmenizi isterim. Saygılarımla.
sn gökselkuru öncelikle emeğe saygı gösteren bir ziraat danışmanı olarak maşallah diyerek başlayacağım evet gördüğüm kadarıyla bitkinizde herhangibi ağır bir derecede problem yok resimlerinizde serada üretim yaptığınızı anladım bir fotografta sera perdeleriyle alakalı olan bir mevyede çizik gördüm bu hem gece-gündüz farkından doğan ısı farkından kaynaklanan bir stres sonucu oluşan çiziktir hemde kalsiyum ve bor eksikliğine işaret eder peki ne yapmamız gerekiyor öncelikle geceleri seranın havalandırma perdelerinin saat en geç yaz için 19:00 kapatmamamız elimizin boşluğu kalacak şekilde gündüzleri ise saat en geç 08:00 kadar açıp havalandırmak 2 tavsiyem ise kalsiyum bor içeren bir ec fertelizer gübre temin edip genelde bu ürünler kalbor şeklinde satılır hem üstten yapraklara hemde damlamadan uygulamanız kalsiyum bitkide stres koşullarına iyi geldiği gibi bitkinin meyvesine borla birlikte şekil ve mevye duvarının oluşumunda bitkiyi yeşil tutmakta ilerki dönemlerde meyvenin çatlamamasını engeller bitkinizde 2 sorduğunuz soruya gelince evet bitkiniz kalsiyum bor eksikliği hastalıklar nedeniyle çiçek off lamış (off çiçeği çeşitli nedenlerden dolayı azalmış) bunu size yine güzel bir tavsiyem var MAP gübresiyle birlikte şu anda 5-6 çiçekteyse dekara 4 kg olacak şekilde çinko sülfat ile birlikte dekara 900 gr şeklinde damlamadan vermeniz MAP ve Çinko sülfat özellikle bu 2 li karışım çiçeklendirme amaçlı kullanabilecek en iyi ürünlerdir size 3 tavsiyem bitkinizin daha iyi nemli ortamda bulunması için seranızın yürüdüğünüz kullanmadığınız sıra arasına bo alana 10-15 cm tabana su geçecek şekilde su vermeniz (araya) ama daha önemlisi size buraya boş su vermemeniz açısından tavsiyem 33 nitrat amonyum nitratı bu yürüdüğünüz aralara serpme şeklinde atıp daha sonra buraya su vermeniz bu uygulamayla bitkiniz bu arayada kök atacak hemde sadece amonyum nitrat verdiğiniz içinde bitkide meyvede irileşme olacaktır sizin gibi değerli kimyacalırla fikir alışverinde bulunmaktan büyük mutluluk duyarım
ziraai danışman Fatih SOLAK
danışman_32
27-06-2013, 20:55
Yasadigim yerde, yazlar yagisli ve yeterince sicak olmadigi icin, her turlu domates hastaliklari ve zararli bocekleriyle ugrasmak zorunda kaliyorum. Bugun diger bir bocek(ya da bit) ile tanisma firsatim oldu. Siteden arastirdigimda en yakin olarak "aphis gossypii"'e benzedigini farkettim ama bu sabah cektigim fotograflari buraya koyuyorum, belki ne oldugunu, cozum yollarini paylasirsiniz. Simdiden tesekkurler.
http://img4.hostingpics.net/pics/361345DSC04801.jpg (http://www.hostingpics.net/viewer.php?id=361345DSC04801.jpg)
http://img4.hostingpics.net/pics/560999DSC04803.jpg (http://www.hostingpics.net/viewer.php?id=560999DSC04803.jpg)
sn zebra danışmanlığını yaptığım üreticilerede uygulattığımız ve netice aldığımız decis adlı ilacı temin edip bitkinizin yapraklarına püskürtünüz
danışman_32
27-06-2013, 21:08
Öyle görünüyor Sayın antihistaminik. ben de bu sabah ekli fotodaki arkadaştan buldum biber fidelerimin üzerinde.. Ortamdan uzaklaştırdıktan sonra yapraklarda delik olmadığından tırtıl olmayacağını düşündüm, sonra yaprak altlarındaki yeşil yaprak bitlerini görünce aklıma acaba bu faydalı bir böcek larvası mıydı diye takıldı (uğur böceği gibi).. Pek net değil ama belki anlayan çıkar.
sn özlem sizin gözle gördüğünüz larvalar tahminimce toplu halde yanaşık düzende turuncu renkte ise bu patates böceği diye tabir ettiğimiz bir zararlı görünüş olarak evet uğur böceğine benziyor fakat uğur böceğinde büyük uğur böceği kırmızı renkte patates böceği ise sarı kavun renginde ve vücudunun dikine doğru beyaz çizgiler bulunmaktadır özellikle patlıcanı çok sever patlıcan yapraklarını çok sever yakında biber varsa patlıcan bitkisinde beslenmesi bitince işine yarayışlı olan biber bitkisine geçer yumurtalarını ve erginini kendi arşivimdeki fotolardan buraya koyarak sizi ve forum sakinlerimizi bilgilendirmek görüşündeyim
danışman_32
27-06-2013, 21:16
ilginiz için teşekkürler sizin yazınızdan sonra tarim koperatifine gidip magnezyum lu bir gubre almaya gittin hazır gitmişken birde oradakilere sorayım dedin gençten bir arkadaş telefondaki resimleri hocam bi bakarmısınız deyim yanımdaki adama gosterdin adam yakınlastırdı yakınlastırdı kalsıyum dedi kalsıyum eksikliği var bunlarda haydaaaa sormus bulunduk itiraz da edemedik 20 tl karşılığı bir bucuk litrelik kal eurocal diye bir sıvı gubre verdiler ben uyguladım ama bir gelişme yok benim domateslerin bozuldu bir turlu çaresini bulamadım baska biride bor eksikliği diyor bunların hepsini birden verebileceğim bir gubre var mı
sn merkezvv size tavsiyem 20-20-20 gübresiyle birlikte magnezyum nitratı karıştırıp hem yapraklardan hemde hemde kök bölgesine vermeniz bitkinizin sulama suyunu arttırın 20-20-20 ve magnezyum nitrat sorununuz büyük ölçüde çözecektir
sn zebra danışmanlığını yaptığım üreticilerede uygulattığımız ve netice aldığımız decis adlı ilacı temin edip bitkinizin yapraklarına püskürtünüz
Ilginiz icin tesekkur ederim ama organik uretim yapmaya calistigim icin, verdiginiz urunu ne yazik ki kullanamam.
Yaprak bitlerine karşı en pratik yol azadirachtin içerikli organik bir ilaç kullanmak. Böyle bir ilaç satın almak istmezseniz çeşitli ev yapımı ilaçlar da kullanılabilir.
Bunu iceren urun bulamadim internetten ama yapi marketine gidip, tek tek icerik incelemesi yapayim bari.
Bir sorum olacakti, acaba bordo bulamaci dedigimiz urunun organik yapimi mumkun mu? Yasadigim ulkede, organik uretim icin uyumlu bordo bulamaci satiliyor, acaba onu kullansam, tum dertlere care olur mu?
danışman_32
27-06-2013, 22:04
sn. danışman_32 ve halil bey
buradaki yardımlarınız takdire şayan, oncelikle tesekkur etmek lazim herkes adına..
benim de bazı dertlerim var yardımcı olursanız sevinecegim..
terasta domates biber yetistiriyorum.bu gecen hafta cektigim resim..
http://www.agaclar.net/forum/attachments/balkon-bahceciligi/419697d1371823135-img_0892-small.jpg
domateslerle ilgili 4 derdimi ve bunlar icin uygulamayi dusunduklerimi okuyup dogruluklari hk. yorum yaparsaniz cok mutlu olacagim..
bahce topragi, kendi yaptigim kompost, az koyun gubre, torf karışımında yetistirmeye çalıştığım domateslerde koltuk alma islemini dikkatle yaptim, düzenli hatta sık enzim ve humik asit uygulaması yapiyorum (kökten-yapraktan)ve cok da aşırı sulama yapmamakla beraber yağmurla vs bir güzel coştular neredeyse boyuma geldiler. eşit olmamakla birlikte çiceklenmeler de meyvelenmeler de vardı..
ancak...
-- bir süredir çoğunda çiçeklenme ve yeni meyve tutma neredeyse durdu. suyu iyice azalttim yine de ciceklerin çoğu kuruyup düşüyor ve yeni cicek acmıyor.. kafamı karıştıran bir sey de. mesela bir kökte 3-4 adet ceviz buyuklugunde ya da daha büyük meyve var ise ama yeterince cicek yok ise sulama nasil olmali? besin olarak ne eklememi önerirsiniz ?
-- sulamayı azaltınca (buna bağlı mı emin degilim) onceleri altlarda olusan yaprak kıvrılmaları üstlerde de olmaya başladı. magnezyum eksikligi olabilir mi? topraga değen yaprakları budadım bunun etkisi olabilir mi.(bir yerde okumustum, onun yalancisiyim:)
-- en sinir sorunlarimdan biri,geçen sene de ruhumu karartan tuta absoluta oldugunu düşündüğüm illet .. dün bir domateste delik gormustum bugun yine ceviz buyuklugunde bir domateste delik icinden bana bakan koca bir tırtıl mıdır nedir o yaratiktan gördüm.. hemen meyveyi koparıp attım.
neemAzal ya da delfin wg uygulamayı dusunuyorum.. neemAzal daha geniş spektrumlu diye algılayarak onu tercih etmeyi düşünüyorum. feromon 20-25 saksı icin mantıklı gelmiyor.. ne dersiniz?
-- son ve sinir derdim.. blossom end rot. özellikle pembelerde oluyor sanırım.. 4-5 tane atmak zorunda kaldım.. kalsiyum nitrat düsünürüm.. dogru mudur??
okurken yorulmamışsınızdır umarım..
kısaca cevaplarsaniz minnettar olacağım..
şimdiden tesekkürler.
sn antihistaminik sorularınız ve cevaplar
1 sorunuz -- bir süredir çoğunda çiçeklenme ve yeni meyve tutma neredeyse durdu. suyu iyice azalttim yine de ciceklerin çoğu kuruyup düşüyor ve yeni cicek acmıyor.. kafamı karıştıran bir sey de. mesela bir kökte 3-4 adet ceviz buyuklugunde ya da daha büyük meyve var ise ama yeterince cicek yok ise sulama nasil olmali? besin olarak ne eklememi önerirsiniz ?
1 Cevap : çiçeklenme ve meyve tutma durduysa bitkide bir stres oluştu demektir buda kalsiyum eksikliğinden ve sulamadaki hatadan düzensiz sulama az sulama gibi nedenlerden meydana gelir bakın antihistaminik insan küçükken bir çay bardağı su ile doyar ama insan yetişkin olunca 1 litre su içer yani bitki büyüdükçe su azaltılmaz aksine verdiğiniz gübreler yer çekiminin tam tersi istikamete gideceği için üste doğru daha fazla suya ihtiyaç duyulur bu iletim için gereklidir bunun için suyu fazlalaştırmanız gerekir bitkiniz terleme yoluyla sıcağında etkisiyle bünyesindeki kalsiyumu bünyesinden atar buda bitkinizde çiçeklerin kuruması çiçek açmamasına neden olur çözümü size tavsiyem kalsiyum ve bor içeren kalbor şeklindeki bir ec fertelizer gübreyi bitkinizin hem yapraklarına püskürtmeniz hemde kök bölgesine dökmeniz bu sizin anlattığınız durumları durdurur fakat çiçeklenmesini istiyorsanız size MAP ve çinko sülfat içeren bir gübre temin etmenizi öneririm bunuda aynı şekilde hem yaprağa hemde toprağa uygulamınız fakat kalsiyumu map ve çinkoyla karıştırmayın kalsiyum borla karışabilir
2 sorunuz-- sulamayı azaltınca (buna bağlı mı emin degilim) onceleri altlarda olusan yaprak kıvrılmaları üstlerde de olmaya başladı. magnezyum eksikligi olabilir mi? topraga değen yaprakları budadım bunun etkisi olabilir mi.(bir yerde okumustum, onun yalancisiyim:)
2 Cevap : yapraktaki kıvrılmalar aşırı sıcak ve magnezyum eksikliğinden yapraklar yer çekiminin ters istikametine doğru üste doğru kıvrılır buda özellikle suyu arttırıp magnezyum nitrat içeren bir gübreyi hem yaprağa hemde toprağa uygulamaktan geçer budamanın hiç bir faydası olmaz aksine budamada bitkiye yara açarsınız bu yarayı bir mantar ilacı uygulamazsanız burada fungal etmen oluşur budama yapmayın
3 sorunuz en sinir sorunlarimdan biri,geçen sene de ruhumu karartan tuta absoluta oldugunu düşündüğüm illet .. dün bir domateste delik gormustum bugun yine ceviz buyuklugunde bir domateste delik icinden bana bakan koca bir tırtıl mıdır nedir o yaratiktan gördüm.. hemen meyveyi koparıp attım.
3 CEVAP : evet öncelikle bu canlı tuta domates güvesimi yeşil kurtmu bunu ayırt etmek lazım domates güvesinin larvası yaprak yüzeyinde zarımsı bir leke şeklinde bir yapı oluşturur üst tarafında ve burada bu zarımsı yapıda kaldırdığınızda pisliği olur bu pisliği diğer yapraklarada döker ayrıca larvasının olduğu yere yakın bir yerde kesinlikle yetişkinide dolaşır bu zararlıyı larvasını etkisiz hale yapraktayken getirebilirsiniz böylece dişi erkek çiftleşme düzenini bozarsınız burada canlı üreyemez ama zarar yapmaması için üreticilerimize uygulattığım çok iyi geri dönüşler aldığım Voliam Targo İlacı temin edip kullanmanız zaten tuta hemen meyveye girmez yeşil kurt ise direk meyvede beslenmeye başlar mevyede çok sayıda delik açar bunun çözümü ise decis adlı ilacı alıp kullanmanız bu dediklerimi mümkünse bitkinizin yapraklarını ve mevyesini bir foto çekip siteye koymanız
4 sorunuz : -- son ve sinir derdim.. blossom end rot. özellikle pembelerde oluyor sanırım.. 4-5 tane atmak zorunda kaldım.. kalsiyum nitrat düsünürüm.. dogru mudur??
4 Cevabım : 1 sorununuzdaki cevabımdakiyle aynı kalsiyum ve bor içeren bir gübre temin edip hem yapraktan hemde topraktan uygulamanız
danışman_32
27-06-2013, 22:08
Tohumdan yetiştirdiğim domatesler sarardı,üst tepe noktası kıvrıldı ,hastalık mıdır,yoksa demir eksikliği midir? Sökmem mi gerekir yoksa ilaç yapıp kurtarabilir miyim?Yardımlarınız için teşekkürler,
421069
421070
[421071
sn mertusa bitkiniz demir eksikliğinden doalyı kloroz sararma evresine girmiş herhangibi bir demir içeren gübre temin edip bitkinizim kök bölgesine uygulayın verdiğiniz suyu arttırın
ziraai danışan Fatih SOLAK
danışman_32
27-06-2013, 22:11
Ilginiz icin tesekkur ederim ama organik uretim yapmaya calistigim icin, verdiginiz urunu ne yazik ki kullanamam.
Bunu iceren urun bulamadim internetten ama yapi marketine gidip, tek tek icerik incelemesi yapayim bari.
Bir sorum olacakti, acaba bordo bulamaci dedigimiz urunun organik yapimi mumkun mu? Yasadigim ulkede, organik uretim icin uyumlu bordo bulamaci satiliyor, acaba onu kullansam, tum dertlere care olur mu?
ısparta bölgesinde serada özel uygulanan organik bir uygulama olan bio- kitin (kekik suyu ) çözeltisini öneriyorum temin etmeniz daha kolay olacaktır
danışman_32
27-06-2013, 22:15
Anneme de balkon sebzeciliğini bulaştırdım. Yeri çok geniş ve güneşli domatesler salatalıklar coştu derken ilk meyvelerin ucu çürümeye başlayınca çok morali bozuldu. Ben forumdan baktığım kadarıyla kalsiyum eksikiğine benzettim ve ev yapımı limon suyunda bekletilmiş yumurta kabuğundan kalsiyum ilacı yapıp yapraktan püskürttüm ama faydası olur mu emin olamadım, kalsiyum eksikiğine daha etkili ne yapılabilir?
sn özlem bitkinizde kalsiyum eksikliği çiçek burnu çürüklüğü mevcut kalsiyum ve bor içeren kalbor şeklinde herhangibi bir gübreyi temin edip hem yapraklara püskürtmeniz hemde bitkinizin toprağına bu karışımı dökmeniz olacaktır
antihistaminik
27-06-2013, 22:45
sn danışman_32 rüzgar gibi esmişsiniz.. :) kendim ve herkes adına teşekkür ederim..
tariflerinizden bendekinin tuta degil de yeşil kurt olduğunu düsünür oldum.. tekrar yakalarsam fotoğraflayacağım..yesil kurt ise şu link (http://www.agaclar.net/forum/515324-post4.htm) te bahsi geçen organik tarıma uygun olduğu söylenen Delfin Wg kullansam olmaz mı?
bir de şu sorumu tekrarlamak isterim izninizle; bir kökte 3-4 adet ceviz buyuklugunde ya da daha büyük meyve var ise ama yeterince cicek yok ise sulama nasil olmali? daha doğrusu bitkide 1-2 adet bile olsa meyvelenme başlayınca bol sulamaya geçilmeli mi?
ve sanıyorum burada birçok kişinin ortak sorusu olacaktır.. bu bahsettiginiz gübre ve ilaçları nerelerden temin edebiliriz ?
tekrar tesekkürler..
MeyveliTepe
28-06-2013, 00:55
Fransada "Neemazal T/S" bulunuyordur herhalde. Bu isimle ararsanız muhtemelen bulursunuz.
Safranlı
28-06-2013, 08:45
dınışmanımızdan çok faydalandık gerçekten
elinize sağlık
sn özlem bitkinizde kalsiyum eksikliği çiçek burnu çürüklüğü mevcut kalsiyum ve bor içeren kalbor şeklinde herhangibi bir gübreyi temin edip hem yapraklara püskürtmeniz hemde bitkinizin toprağına bu karışımı dökmeniz olacaktır
Bu sabah benim kalp şekilli domateslerde de burun çürümesi başladığını farkettim.. Hemen deneyeceğim, teşekkür ederim.
antihistaminik
28-06-2013, 17:26
danışman Fatih bey gerçekten her eve lazım, bu konuyu canlı tutuyor, keşke birileri daha destek olsa, mesela Halil bey :)
bu arada organik tarıma uygunlugundan Delfin WG yi araştırdım. istanbulda bayileri yok. en yakın yalova, izmit, adapazarı..
yalova'yı aradım 500gr lık 35 tl. kargoyla 40 küsura gelecek.. Tuta'ya da ruhsatlı olduğunu söylediler...Fatih beyden gelecek cevaba göre alacağım ..
ekleme: benim yapraklarda dallarda hiç tuta etkisi görmüyorum.. yesil kurt olsa gerek..
Safranlı
28-06-2013, 17:31
valla benim bildiğim bu tutayı tutmak pek kolay olmuyor
danışman_32
28-06-2013, 19:09
danışman Fatih bey gerçekten her eve lazım, bu konuyu canlı tutuyor, keşke birileri daha destek olsa, mesela Halil bey :)
bu arada organik tarıma uygunlugundan Delfin WG yi araştırdım. istanbulda bayileri yok. en yakın yalova, izmit, adapazarı..
yalova'yı aradım 500gr lık 35 tl. kargoyla 40 küsura gelecek.. Tuta'ya da ruhsatlı olduğunu söylediler...Fatih beyden gelecek cevaba göre alacağım ..
ekleme: benim yapraklarda dallarda hiç tuta etkisi görmüyorum.. yesil kurt olsa gerek..
sn antihistaminik organik tarım yapmasaydınız size tavsiyem benim 2 yılda geliştirdiğim ve danışmanlık yaptığım üreticilerimize uygulattığım ve iyi netice aldığımız ve ilk defa bu sitede açıkladığım Nitrik asit olurdu evet nitrik asit yanlış okumadınız konsantrasyonunu iyi ayarladığınızda yeşilkurtun celladı olan nitrik asit yeşil kurt vücudu yumuşak olduğu için nitrik asitte aşındırıcı ve tahriş edici olduğu için bu canlıya uygulandığında en kökten neticeyi alarak bu canlının yok olmasını sağlıyor dediğim gibi konsantrasyonunu iyi ayarladığınızda yani su ile belirli oranlarda karışımını yaptığınızda ve dikkatli kullandığınızda hem yeşilkurtu hem yumurtalarını yakıp yok etmekte bitkime bir zararı olurmu derseniz konsantrasyonu iyi ayarlamazsanız olur fakat iyi ayarlarsanız olmaz hatta nitrik asitte azot olduğu için bitkinize azot aşısı bile yapmış olursunuz fakat nitrik asit ingorganik yani organik değil bu nedenle organik uygulama yapacaksınız ben Delfin WG temin etmek istediğinizi belirtince internette Agrikem Ege (http://www.agrikemege.com/agrikem/agridelfinwg.html) sitesinden inceleme fırsatım oldu bu ilaç içinde(Bacillus Thuringiensis, 32000 IU/mg bulundurmakta
domatestede Domates Yeşilkurt (Heliothis armigera) 100 g/100 lt su şeklinde ruhsatlandırılmış organik bir tarım yapacaksınız bu ilacı temin edip uygulayın
danışman_32
28-06-2013, 19:19
sn danışman_32 rüzgar gibi esmişsiniz.. :) kendim ve herkes adına teşekkür ederim..
tariflerinizden bendekinin tuta degil de yeşil kurt olduğunu düsünür oldum.. tekrar yakalarsam fotoğraflayacağım..yesil kurt ise şu link (http://www.agaclar.net/forum/515324-post4.htm) te bahsi geçen organik tarıma uygun olduğu söylenen Delfin Wg kullansam olmaz mı?
bir de şu sorumu tekrarlamak isterim izninizle; bir kökte 3-4 adet ceviz buyuklugunde ya da daha büyük meyve var ise ama yeterince cicek yok ise sulama nasil olmali? daha doğrusu bitkide 1-2 adet bile olsa meyvelenme başlayınca bol sulamaya geçilmeli mi?
ve sanıyorum burada birçok kişinin ortak sorusu olacaktır.. bu bahsettiginiz gübre ve ilaçları nerelerden temin edebiliriz ?
tekrar tesekkürler..
sn antihistaminik bitkide örnek maçada tamamen çiçek varsa saksı başına 1 litre veriliyorsa çiçeklerde 1-2 tane meyve görünmeye başladımı 1.25 tamamen çiçekler meyve bağladımı 1.50 meyveler büyüyünce kızarmaya başladımı 1.75 lt şeklinde verilir çünkü bitki büyümesiyle birlikte yukarıdaki yazdığımı gibi özellikle bitkinin amacı mevyedir bitki topraktaki ve yapraktan ne verirseniz verin iyi kötü meyveye bitki besin elementlerini yollamaya başlar bu yollarkende suya ihtiyaç duyar bitki fide döneminde genelde çok fazla su istemez fakat en çok su ihtiyacı olan dönem gelişme dönemidir buda çiçeklerin meyve bağlama ve meyve dönemine denk gelir
antihistaminik
29-06-2013, 04:40
Fatih bey çok teşekkür ederim..
fındıkçı74
29-06-2013, 13:22
Selamlar arkadaşlar bu sene seraya ekmiş olduğum sırık domateslerinden ikisi meyve vermedi yaklaşık olarak boyu 3 metreye yaklaştı ama meyve bağlamıyor diğer domatesler çok yoğun şekilde meyve yüklü olmasına rağmen bunun kısır olmasına anlam veremedim domatesi söküp atayımmı sorun nedir acaba .
Safranlı
29-06-2013, 13:53
Selamlar arkadaşlar bu sene seraya ekmiş olduğum sırık domateslerinden ikisi meyve vermedi yaklaşık olarak boyu 3 metreye yaklaştı ama meyve bağlamıyor diğer domatesler çok yoğun şekilde meyve yüklü olmasına rağmen bunun kısır olmasına anlam veremedim domatesi söküp atayımmı sorun nedir acaba .
söküp atmayınız..
sabredin biraz
muhtemelen küçük meyveli çeşittir
onlar biraz geç verebilir
üzerinde hiç çiçektemi yok...
Arkadaslar bahçede zararlı olup olmadığını bilmediğim bir böcek türüyle karşılaştım birkaçına topladım ve biber de gördüğüm yaprak bitini yanına bıraktım afiyetle yedi :) merak ettiğim acaba bu böcek domatesler zarar verirmi.?
MeyveliTepe
29-06-2013, 14:36
Arkadaslar bahçede zararlı olup olmadığını bilmediğim bir böcek türüyle karşılaştım birkaçına topladım ve biber de gördüğüm yaprak bitini yanına bıraktım afiyetle yedi :) merak ettiğim acaba bu böcek domatesler zarar verirmi.?
Bunlar uğur böceği larvaları. Faydalılar.
MeyveliTepe
29-06-2013, 14:38
Gölgede kalıyor ve çok da sulanıyorsa olabilir.
cok teşekkür ederim meyvelitepe artık buldugumda atmıycam bu canlıları madem faydalıymıs :)
Fotograftaki yumurtalar şaşırtılmak üzere bekleyen domates fidesinin gövdesine yapılmış, pek iyi bir mahlukata benzemiyor ama temizlemeden önce sormak istedim (geçen hafta peygamber devesinini kovaladıktan sonra emin olmadan bir şey yapmak istemiyorum). Acaba bunlar yararlı bir ymurta olabilir mi?
Serhat Ünver
29-06-2013, 16:56
Balkonda yetiştirdiğim çeri domates meyvelerinin büyümesini sağlamak için neler yapabilirim şimdiden çok teşekkürler
fındıkçı74
30-06-2013, 10:42
söküp atmayınız..
sabredin biraz
muhtemelen küçük meyveli çeşittir
onlar biraz geç verebilir
üzerinde hiç çiçektemi yok...
sn Safranlı devamlı çiçek açmasına rağmen meyve yok hemen yanıbaşındakiler çok güzel verimli aynı toprak aynı besin aynı güneş ama bu domates diğerlerinden farklı galiba.
fındıkçı74
30-06-2013, 10:44
Gölgede kalıyor ve çok da sulanıyorsa olabilir.
sn Meyvelitepe sulama gün aşırı gölge yarı gölge ikindi vakti gölgede ama hemen aynı sıradakilerde bu sorun yok.
MeyveliTepe
30-06-2013, 13:03
Bahsettiğiniz aynı sırada ve normal olanlarla sorunlu olduğunu düşündükleriniz aynı çeşit midir?
danışman_32
30-06-2013, 21:19
sn fındıkcı74 bahsettiğiniz durum bitkinin genetik durumuyla alakaladır bitki 2.5 - 3 metre boya gider gelişme gayet iyi gözükür fakat üstünde çiçek olmasına rağmen bu çiçekler tutmaz vede meyve bağlamaz bu durum 1000 fidede 1-2 tane görülen durumdur daha en başta tohumdan başlar o yüzden yapılacak bişiy yoktur bu tarz bitkiler dekoratif amaçlı kullanılır
danışman_32
30-06-2013, 21:30
Balkonda yetiştirdiğim çeri domates meyvelerinin büyümesini sağlamak için neler yapabilirim şimdiden çok teşekkürler
sn Serhat Ünver bitkilerinizin meyvesini büyütmek için aktivatör (CROPSET) BGD (herhangibi bir marka olabilir ) amonyum nitrat 50 gr saksı başına potasyum nitrat 50 gr karışımı yapıp 2 lt suyla ilk kademede bitkinizin saksı toprağına
2 lt suya aşağıdakileri karıştırıp toprağa veriyoruz.
aktivatör (CROPSET) 5 cc BGD (bitki gelişim düzenliyici) 5 cc (herhangibi bir marka olabilir ) amonyum nitrat 50 gr potasyum nitrat
2 lt suya daha sonra yapraklara aşağıdakileri karıştırıp püskürtüyoruz
Cropset 5 cc BGD (bitki gelişim düzenleyici) 5cc
1 hafta sonra yapraktan 2 lt suya karışım yaparak aşağıdakileri püskürtüyoruz
amonyum nitrat 30 gr potasyum nitrat 20
danışman_32
30-06-2013, 21:37
Fotograftaki yumurtalar şaşırtılmak üzere bekleyen domates fidesinin gövdesine yapılmış, pek iyi bir mahlukata benzemiyor ama temizlemeden önce sormak istedim (geçen hafta peygamber devesinini kovaladıktan sonra emin olmadan bir şey yapmak istemiyorum). Acaba bunlar yararlı bir ymurta olabilir mi?
sn özlem özellikle fide aşamasındaki bitkileri genelde zararlılar daha çok ziyaret eder ve neslini devam ettirmek için bitkinin gövdesine yaprağına mevyesine hatta çiçeğine bile yumurta bırakırlar takdir edersiniz ki daha sonra bu yumurtalar açıldıktıktan sonra larvalar yaprakları veya bitki gövdesine girmek suretiyle beslenmeye başlarlar tavsiyem bitkide bu yumurtaları görür görmez kültürel önlemi almanız yani elle bu yumurtaları bitkiden uzaklaştırmanızdır
danışman_32
30-06-2013, 21:45
sn nesli uğur böceği yararlı böceklerdir. Larvaları ve erginleri yaprak bitlerini ve koşnilleri büyük sayıda yediklerinden biyolojik mücadelede kullanılır. Birkaç türü larva iken yaprak biti, ergin iken öncelikle mantar yerler.
kendi arşivimden bu canlının saldırdığı zararlılarıda fotoğrafını ekliyorum
sn nesli uğur böceği yararlı böceklerdir. Larvaları ve erginleri yaprak bitlerini ve koşnilleri büyük sayıda yediklerinden biyolojik mücadelede kullanılır. Birkaç türü larva iken yaprak biti, ergin iken öncelikle mantar yerler.
kendi arşivimden bu canlının saldırdığı zararlılarıda fotoğrafını ekliyorum
Son zamanlarda yaprak bitleriyle ugrastigim icin, ugurbocegi larvalari ile baya bir ilgiliyim. Eger Turkiye'de bunun uretimi ve larva satimi varsa, almadan once kokeni sorunuz lutfen. Yasadigim ulkede iki cins ugurbocegi satiliyor. Ilki bildigimiz kirmizi olan, digeri asya ugurbocegi denen, sari, iki benekli olan. Sari olan daha vahsi oldugu icin, kirmizi olanlarini da yedigi soyleniyor. Dilberim guzel kirmizi boceklerinin hayatini cehenneme cevirmeyelim!
mavisedir
01-07-2013, 19:33
Domateslerdeki bu yaralar neden kaynaklaniyor?
isimsiz19
02-07-2013, 10:16
Domateslerimiz hastalanmaya başladı şuanda 4-5 kökte sorun var ama önceleri sadece 1 taensinde vardı arttı. Yardımcı olabilir misiniz?
fındıkçı74
02-07-2013, 21:28
Bahsettiğiniz aynı sırada ve normal olanlarla sorunlu olduğunu düşündükleriniz aynı çeşit midir?
Evet aynı çeşit sayın meyvelitepe.
merhaba,
domateslerimde yaprak biti oluştuğu için Neemazal sipariş etmiştim.geldi ancak nasıl uygulayacağıma dair bir sorum var.uygun şekilde hazırladıktan sonra rastgele yapraklara püskürtecek miyim?yoksa bu zararlılar genelde yaprak altında olduğundan tek tek oralara sıkmak mı gerekiyor?
danışman_32
02-07-2013, 22:46
Domateslerdeki bu yaralar neden kaynaklaniyor?
sn mavisedir göndermiş olduğunuz fotolardaki durum gece ve gündüz sıcaklıklarının farklı olması durumuyla meydana gelen meyvedeki şekil bozukluğuyla alakalı bir durumdur kalsiyum bor içeren kalbor şeklindeki bir gübre temin ederek hem yapraklara hemde köklere uygulayın
danışman_32
02-07-2013, 22:48
Domateslerimiz hastalanmaya başladı şuanda 4-5 kökte sorun var ama önceleri sadece 1 taensinde vardı arttı. Yardımcı olabilir misiniz?
sn isimsiz19 gönderrmiş olduğunuz fotolarda damlamalar kök bölgesine çok yakın bu nedenle kök bölgesinin çok ıslanması nedeniyle bitkilerinizde mantar türemiş temin edebilirseniz captan % 50 isimli ilacı hem yapraklara püskürtün hemde damlamayla kök bölgesine uygulayın
danışman_32
02-07-2013, 22:51
merhaba,
domateslerimde yaprak biti oluştuğu için Neemazal sipariş etmiştim.geldi ancak nasıl uygulayacağıma dair bir sorum var.uygun şekilde hazırladıktan sonra rastgele yapraklara püskürtecek miyim?yoksa bu zararlılar genelde yaprak altında olduğundan tek tek oralara sıkmak mı gerekiyor?
sn yagmur evet yapraklara püskürteceksiniz yaprakların altına gelecek şekilde püskürtebilirseniz etkili olur
eylülbelde
02-07-2013, 23:01
Merhaba. Şu anda fotoğraf eklemem mümkün olamıyor, sanırım yarın ekleyebilirim. Şunu soracaktım;çok küçük, tırtıl gibi canlılar tadını çok seviyor olacak ki; aynı saksı içerisindeki domates ve biberlerin yapraklarında küçük delikler oluşturmaktalar. Her ne kadar arada yapraklardan toplasam da bu arkadaşları, renkleri hemen hemen yapraklarla bir olduğundan görmekte epey zorlanıyorum.
Yapraklara arap sabunu, zeytinyağı, su karışımı püskürtsem bir işe yarar mı ya da başka ne yapabilirim?
isimsiz19
02-07-2013, 23:36
sn isimsiz19 gönderrmiş olduğunuz fotolarda damlamalar kök bölgesine çok yakın bu nedenle kök bölgesinin çok ıslanması nedeniyle bitkilerinizde mantar türemiş temin edebilirseniz captan % 50 isimli ilacı hem yapraklara püskürtün hemde damlamayla kök bölgesine uygulayın
çok teşekkür ederim
Merhabalar,
Sanırım benim domateslerimde tuta absoluta mevcut :( Bu akşam neem azal ile ilaçlamayı düşünüyorum ama hangi dozda kullanmam gerektiğini bilemiyorum...
danışman_32
03-07-2013, 23:30
Merhabalar,
Sanırım benim domateslerimde tuta absoluta mevcut :( Bu akşam neem azal ile ilaçlamayı düşünüyorum ama hangi dozda kullanmam gerektiğini bilemiyorum...
2 litre suya 10-20 gr(cc) gelecek şekilde neem azal karıştırıp bu karışımı bitkilerinizin yapraklarına ve gövdesine püskürtünüz
danışman_32
03-07-2013, 23:32
Merhaba. Şu anda fotoğraf eklemem mümkün olamıyor, sanırım yarın ekleyebilirim. Şunu soracaktım;çok küçük, tırtıl gibi canlılar tadını çok seviyor olacak ki; aynı saksı içerisindeki domates ve biberlerin yapraklarında küçük delikler oluşturmaktalar. Her ne kadar arada yapraklardan toplasam da bu arkadaşları, renkleri hemen hemen yapraklarla bir olduğundan görmekte epey zorlanıyorum.
Yapraklara arap sabunu, zeytinyağı, su karışımı püskürtsem bir işe yarar mı ya da başka ne yapabilirim?
sn eylülbelde organik bir ilaçlama yapacaksınız 2 litre suya 10-20 gr(cc) gelecek şekilde neem azal karıştırıp bu karışımı bitkilerinizin yapraklarına ve gövdesine püskürtünüz
Ben kendime göre Çiçek burnu çürüklüğü var diyorum . Sizcede doğruysa nasıl bir çözüm izlenmeli ? Neler vermeli
Fotoğrafıda bu:
http://j1307.hizliresim.com/1c/4/pw6yc.jpg
Arka tarafları yeşilimsi kırmızımsı bazıları
Düzeltme : Kalsiyum uygun mudur ?
antihistaminik
04-07-2013, 18:27
sn danışman_32;
tavsiyeniz üzerine kalsiyum eksikligi için resimlerini gördüğünüz ürünü aldım..
fakat 'kullanım sekli'nde yapraktan ve topraktan dekar uzerinden verilmis.
sebze icin
1.yapraktan uygulamada 10 lt suya ne kadar koymaliyim?
2.topraktan sulamada 10 lt suya ne kadar koymaliyim?
3.fosforla beraber vermemem gerektigini soylemistiniz .. araya kaç gün koymak gerekir?
yardımcı olursanız çok sevinirim...
423436
423435
423434
Domateslerimin yapraklari ice dogru kivrilmaya basladi. Susuzluk sozkonusu degil.
Kontrol ederken yaprak altlarinda acik yesil renkli bitlere de rastladim. Kimi sabit duruyor kimi de oldukca hizli yuruyordu.
Simdilik alt yapraklar ust yapraklar ayird etmeksizin yaprak basina en fazla 2-3 adet gordum. Yaprak kivrilmalarina bunlar mi sebep oluyordur.
Neemazalim var.
Sitede yaprak basina 10-20 adet bit varsa ilacli mucadele yapiir diye okudum.
Onerilerinize ihtiyacim var...
MeyveliTepe
05-07-2013, 10:36
Çok hızlı ürerler. Vakit geçirmeden temizlemeye bakın. Bitki sayısı çok değil ise elle de temizlik yapabilirsiniz.
bitki sayisi 8 ancak yaprak sayisi cok ve herbirine ulasma sansim yok. neemazal uygun mudur bunlara sn. meyvelitepe?
http://l1307.hizliresim.com/1c/5/px6qd.jpg
http://s1307.hizliresim.com/1c/5/px6ss.jpg
kivrilan yapraklar:
http://s1307.hizliresim.com/1c/5/px6u3.jpg
MeyveliTepe
05-07-2013, 11:11
Evet, uygundur.
Iyi gunler,
Babamin domateslerinde delikler olusturarak, icine isleyen beyaz sinek dedigi hastalik baslamis(gecen yil da olmustu, neredeyse tum domatesleri mundar olmustu). Ziraat mudurlugu, kalsiyum eksikligi yuzunden olacagini soylemis. Acaba bu dogru bir teshis midir?
Not: Elimde ne yazik ki fotograf yok.
Biraz once uyguladim neemazali. Yesil seylerin biraz daha irilerini gordum. biri uctu! Acaba bunlar bit degil de sinek miydi. Sinekse de neemazal dogru ilac miydi?
MeyveliTepe
05-07-2013, 19:45
Resim net olmadığı için bit gibi göründü. Daha net bir resim alabilirseniz bakalım. Bitlerin erkek olanı kanatlıdır ve uçabilir.
Maalesef resim alamiyorum. Eklediklerim 30'a yakin resim icinde en iyileriydi.
Belki de ayni renkte 2 ayri cins yaratik var bende. ya da biri digerinin ergeni. Renklerii domatesin govdesiyle ayni renk. Iri olanlar rahatsiz edilince yuruyor ya da ucuyor. Daha minikler yapragin altinda damarin biri uzerinde sabit.
Ama dediginiz gibi erkekleri ucuyorsa kesin bittirler. Cunku yaprak altinda gorduklerim resmen yapragin damarina yapismis durumdalar.
Umarim bu badireyi de salimen atlatiriz. Ilginize tesekkurler...
danışman_32
05-07-2013, 21:31
sn danışman_32;
tavsiyeniz üzerine kalsiyum eksikligi için resimlerini gördüğünüz ürünü aldım..
fakat 'kullanım sekli'nde yapraktan ve topraktan dekar uzerinden verilmis.
sebze icin
1.yapraktan uygulamada 10 lt suya ne kadar koymaliyim?
2.topraktan sulamada 10 lt suya ne kadar koymaliyim?
3.fosforla beraber vermemem gerektigini soylemistiniz .. araya kaç gün koymak gerekir?
yardımcı olursanız çok sevinirim...
423436
423435
423434
sn antihistaminik kalsiyum bor karbor gübresini yapraktan uygulama için bitki saksıda ise 2 litre suya 30 gr (cc) karşım yaparak yapraklara püskürtünüz 2 litre suya yine aynı şekilde 50 gr (cc) karışım yaparak bitkinizin kök bölgesine dökün
fosfor uygulamasını ise gübreler bitki bünyesine 3-4 günde alınır siz kalsiyum bor içeren gübrenin uygulamasını yaptıktan sonra 5 gün sayıp 5. gün fosfor uygulaması yapın
danışman_32
05-07-2013, 21:34
Maalesef resim alamiyorum. Eklediklerim 30'a yakin resim icinde en iyileriydi.
Belki de ayni renkte 2 ayri cins yaratik var bende. ya da biri digerinin ergeni. Renklerii domatesin govdesiyle ayni renk. Iri olanlar rahatsiz edilince yuruyor ya da ucuyor. Daha minikler yapragin altinda damarin biri uzerinde sabit.
Ama dediginiz gibi erkekleri ucuyorsa kesin bittirler. Cunku yaprak altinda gorduklerim resmen yapragin damarina yapismis durumdalar.
Umarim bu badireyi de salimen atlatiriz. Ilginize tesekkurler...
sn nkutsay decis adlı ilacı temin edebilirseniz bitkinize uygulayın zararlı (yaprak biti)
Cok tesekkur ederim sn.danisman32. Belirtmeyi unutmusum. Organik tarim uygulamaya calisiyorum. Organik bir ilac da kullandim. Umarim faydasi olur.
danışman_32
05-07-2013, 21:53
Iyi gunler,
Babamin domateslerinde delikler olusturarak, icine isleyen beyaz sinek dedigi hastalik baslamis(gecen yil da olmustu, neredeyse tum domatesleri mundar olmustu). Ziraat mudurlugu, kalsiyum eksikligi yuzunden olacagini soylemis. Acaba bu dogru bir teshis midir?
Not: Elimde ne yazik ki fotograf yok.
sn zebra bahsetmiş olduğunuz canlı eğer meyvede ağırlıklı görülüyorsa yeşil kurt **** pamuk yaprak kurdu olabilir fakat yeşil kurt daha çok meyve ağırlıklı beslendiği ve meyvede çok sayıda delik bıraktığı için bahsetmiş olduğunuz zararlı yeşilkurttur yeşil kurt bu meyvede delikler açınca burada fungal mantar etmenler oluşur bu mantarlar zamanla bu açılan deliklerde çürüme yapar çürüyen bölgelere beyaz sinek adını verdiğimiz zararlı emgeç yapmaya beslenmeye gelir çözümü decis ;hpynose ; proclaim , gibi ilaçları temin edip bitkilerinize uygulayın
danışman_32
05-07-2013, 22:03
Ben kendime göre Çiçek burnu çürüklüğü var diyorum . Sizcede doğruysa nasıl bir çözüm izlenmeli ? Neler vermeli
Fotoğrafıda bu:
http://j1307.hizliresim.com/1c/4/pw6yc.jpg
Arka tarafları yeşilimsi kırmızımsı bazıları
Düzeltme : Kalsiyum uygun mudur ?
sn buqra sn antihistaminik de önermiş olduğum ürünü (aşağıda resimde ) temin ederek hem yapraktan püskürterek hemde topraktan dökerek uygulayın
Serhat Ünver
06-07-2013, 09:52
sn Serhat Ünver bitkilerinizin meyvesini büyütmek için aktivatör (CROPSET) BGD (herhangibi bir marka olabilir ) amonyum nitrat 50 gr saksı başına potasyum nitrat 50 gr karışımı yapıp 2 lt suyla ilk kademede bitkinizin saksı toprağına
2 lt suya aşağıdakileri karıştırıp toprağa veriyoruz.
aktivatör (CROPSET) 5 cc BGD (bitki gelişim düzenliyici) 5 cc (herhangibi bir marka olabilir ) amonyum nitrat 50 gr potasyum nitrat
2 lt suya daha sonra yapraklara aşağıdakileri karıştırıp püskürtüyoruz
Cropset 5 cc BGD (bitki gelişim düzenleyici) 5cc
1 hafta sonra yapraktan 2 lt suya karışım yaparak aşağıdakileri püskürtüyoruz
amonyum nitrat 30 gr potasyum nitrat 20
Çok teşekkür ederim
mavisedir
06-07-2013, 10:40
Sn Danışman
Domateslerimi sularken topraklarından sinek havalandığını gördüm.
Bunun bi zararı olur mu?
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.