Bağlan

View Full Version : Baş aşağı sebze yetiştirmek...

üzüm
08-05-2008, 01:59
Baş aşağı domates yetiştirmekle ilgili bilgilere internetde dolaşırken rastladım.
Genelde küçük boy domates yetiştiriyorlar. Üst kısmında biber, fesleğen veya çiçek yetiştirenler var.
Kimisi çok memnun, kimisi beğenmemiş, kimisi ise gelenleri şaşırtmak için evinin girişine yakın asmış..
Sıcak havalarda sulamasına dikkat edilmesi gerektiğini söylüyorlar. Havalar soğuduğunda evin içine alıp taze domates yeme keyfini sürdüklerini anlatıyorlar. Yerim dar diyenlere bir çözüm...
Saksısını kendileri yapanlar olduğu gibi, bu iş için yapılmış özel saksılar da var.

http://www.curbly.com/DIY-Maven/posts/1620-How-To-Make-An-Upside-Down-Tomato-Planter Saksı Yapımı
http://www.hammacher.com/publish/67403.asp Hazır saksı
http://www.cleanairgardening.com/totuupdotofl.html Hazır saksı
http://forums.gardenweb.com/forums/load/lab/msg0721120323776.html Baş aşağı domates yetiştirmekle ilgili forum (ing)

denizakvaryumu
08-05-2008, 07:32
Sanırım bu domatesler topraksız yani hidroponik olarak yetiştiriliyor.

malbman
08-05-2008, 08:08
Çok enterasan bir yetiştirme tarzı. Aslında denemek lazım. İyi de bu saksıları sulayınca drene olan su nereye akacak? Altta bir saksı altlığı olmadığına göre.Bu şekliyle evin içinde biraz zor gibi.

üzüm
08-05-2008, 09:53
Topraklı yetiştiriyorlar, besin takviyesi yapılıyor.
Evin içinde yetiştirilmez herhalde, sadece dışarıda yetişmiş olanı soğuktan korumak için içeri alıp, ürün devamlılığı sağlanıyor. O dönemde de akıtacak kadar su istemez diye düşünüyorum...

denizakvaryumu
08-05-2008, 10:09
http://upsidedowntomatoplant.com/

linkte de anlatılmış, plastik kovada yetiştirmişler.

Miracle-Gro denilen besin bence burda asıl önemli olan.

http://www.bloomingsensations.com/tomato_comparison.php

linkte deneme yapılmış.

üzüm
08-05-2008, 10:37
Yetiştiren kişi o markayı kullanmış. Dolaştığım yerlerde özellikle Miracle-Gro denmiyor. Saksıda domates yetiştirenlerin kullandıkları besinlerin bu iş içın yeterli olacağını düşünüyorum. (Miracle-Gro başka yerlerde de karşıma çıktı, herhalde yaygın kullanımı var. İçeriğini incelemek lazım.)

Oğuzhan
08-05-2008, 18:01
Bizim gibi yeri dar olanlar için güzel bir seçim.Çilekte de denebilir.

Süha Şendoğan
09-05-2008, 14:23
Gerçekten çok ilginç denemeğe değer bilhassa benim gibi sadece balkondan yararlananlar için..

üzüm
09-05-2008, 21:22
Sırf meraktan denemek için domates fidesi ayırmıştım ama dün geceki soğuk bahçedeki 2 domatesimi vurunca ayırdıklarımı onların yerine diktim. Elime domates fidesi geçerse deneyeceğim.

İklimsiz
09-05-2008, 22:20
Kesinlikle deneyeceğim, gelişmeleri buradan paylaşırız :)

İklimsiz
09-05-2008, 22:58
Yeni boşalmış bir yoğurt kabını yıkayıp, kağıt peçeteyle kamufle ettim;) Alttan da, biraz genişce delik açtım ki, domates büyüdüğünde (şayet büyürse) sıkışmasın.

Kabın yarısına kadar toprak doldurdum. Bu uygulamanın avantajlarından biri de bu olsa gerek. Kökler gövdeye zıt yönde, yani yukarı uzayacağı için, kök uçları göründüğünde toprak ilave ederim diye düşündüm;)

İklimsiz
09-05-2008, 23:04
Elimde hazır bulunan bir domates fidesini (umarım pembe domates değildir, yoksa bu saksı domatesleri taşımaz) kabın altındaki deliğe, yukarı kaldırarak diktim, iyice sıkıştırdım. Can suyunu da verip yerine yerleştirdim:D

Gecenin bu saatinde, bu imkanlarla ancak bu kadar oldu. Bu uygulamadan oldukça keyif alıp, kahkahalarımı tutamadım. Çünkü yarın yoldan gelip geçenler, çamaşır ipine asılmış saksıvari bir şeydeki, başaşağı bitkiye garip garip bakacaklar:D

İklimsiz
09-05-2008, 23:24
Düşündüm de, bu fide pembe domates de olsa, salkım, siyah, mor domates de olsa, hıı bu sistem çöker. Çünkü başaşağı bile olsa bayağı bir boy yapar;)

En mantıklısı, mini süs domates fidesiyle değiştirmek:p

Balkon bitki laboratuarına döndü. Topraksız tarım domates denemesi, kabak-salatalık aşısı, adına "sabak" dedim:D Şimdi de başaşağı domates...

BenBen1967
10-05-2008, 11:01
Ne istersiniz garip domateslerden . ;) Bırakın yukarı doğru uzasın . Bende bir deneyeyim bakalım nasıl bir şey . ;)

Kudret Tezel
10-05-2008, 21:07
Saksının altındaki deliği biraz büyük delip içine de ayrıca bir naylon delip geçirmeli,bitki büyüdükçe naylan genişler bitkiyi sıkmaz ama toprağım akmasına mani olur.
Saksının altına delinen küçük drenaj deliklerinden akanfazla su ki buda birmiktar besin içerir oda yapraktan gübreleme yapar diye düşünüyorum.Denemekte fayda var,bende birsaksıda deneyeceğim.

üzüm
11-05-2008, 01:32
http://www.seedsofknowledge.com/tomato2.html adresinde:
Delik çapı:5-7,5cm. Kök sistemi gelişinceye kadar aşağıya düşmesini önlemek için gazete kağıdı veya kahve filtresini öneriyor.

http://www.minifarmhomestead.com/gardening/tomato.htm adresinde:
Delik çapı:"5 cm'den büyük. Birkaç hafta normal durumda sık sulayarak bekletiyor; boyu 30 cm. olunca baş aşağı asıyor.

Domates fidesi elimde kalmadığı için henüz deneyemedim. Herhalde 10 güne kadar oturak domatesim dikilecek hale gelirde bende denerim.

denizakvaryumu
11-05-2008, 11:18
Yerçekiminden dolayı kökler yukarıya doğru büyüyemez.

Yanılıyor muyum?

İklimsiz
11-05-2008, 11:21
Aynı çelişkiye ben de düştüm denizakvaryumu. Kökler gövdeye zıt yönde büyüme gösterir dediler.

Süha Şendoğan
11-05-2008, 11:58
Düşündüm de, bu fide pembe domates de olsa, salkım, siyah, mor domates de olsa, hıı bu sistem çöker. Çünkü başaşağı bile olsa bayağı bir boy yapar;)

En mantıklısı, mini süs domates fidesiyle değiştirmek:p

Balkon bitki laboratuarına döndü. Topraksız tarım domates denemesi, kabak-salatalık aşısı, adına "sabak" dedim:D Şimdi de başaşağı domates...

Güler hanım
Allah size kolaylık versin bu işin sonu yok biliyorsunuz..;)
(Ama bu işi yoğurt kabında yapmak çok mantıklı bende denemek isterim.)

berduray
11-05-2008, 12:59
Ben de deneyeceğim,Sayın İklimsiz'e de teşekkürler, fotoğraflayıp paylaştığı için.

mahon67
11-05-2008, 15:13
Elimde hazır bulunan bir domates fidesini (umarım pembe domates değildir, yoksa bu saksı domatesleri taşımaz) kabın altındaki deliğe, yukarı kaldırarak diktim, iyice sıkıştırdım. Can suyunu da verip yerine yerleştirdim:D

Gecenin bu saatinde, bu imkanlarla ancak bu kadar oldu. Bu uygulamadan oldukça keyif alıp, kahkahalarımı tutamadım. Çünkü yarın yoldan gelip geçenler, çamaşır ipine asılmış saksıvari bir şeydeki, başaşağı bitkiye garip garip bakacaklar:D

Ben de denemeyi planlıyorum ancak; aynen sizinki gibi domatesi delikten çıkardıktan sonra dik olarak iyice fidenin gelişmesini bekleyip daha sonra baş aşağı çevireceğim. Böylece hem kök gelişimi tamamlanmış olacak hem de toprak sertleşeceğinden toprağın delikten akıp gitmesi engellenecek diye düşünüyorum.

eylems
11-05-2008, 22:00
Yerçekiminden dolayı kökler yukarıya doğru büyüyemez.

Yanılıyor muyum?

Bir fizikçi olarak yerçekimi içeren yazıyı okuyunca içimden yazmak geldi :D
Sayın denizakvaryumu; affınıza sığınarak,kendi halinde bir fizikçi olarak bir iki kelime söylemek isterim.Domates için köklerin amacı toprağı sarmalayıp içindeki besini vücuda taşımak değilmidir?Köklerin toprak derinliğine gitmesi **** yayılmasında yerçekiminin direkt etkisi yoktur.Kökler yerçekiminin etkisi ile büyüyemez mantığı ile bakarsanız başaşağı bakan domates fidesinin yerçekimi ile yukarı kıvrılma yerine toprağa doğru yani yerçekimi yönünde büyümesi beklenirdi.Ben burada mantık hatası görüyorum.Bence yanılıyorsunuz.
Yalnız;yerçekiminin makro boyutta köklere değilde kovanın genel kütlesine uygulandığı göz önüne alınırsa sanırım domates büyüdükçe yani kütlesi arttıkça kovanın bağlı olduğu iplerdeki gerilme artacaktır.İş sağlam bir iple bağlamakla çözülebilir.Saygılarımla.

Todor
11-05-2008, 23:33
Sizin gazınıza geldim, yaptım bende. Bütün köye madara edeceksiniz beni.

10 Lt.lik pet şişenin dibi kestim. Ağız kısmından Macero II fidesini soktum, torf ve gübre ile doldurup suladım. Şişenin ağız kısmına bir adet buzağı yuları geçirip, çardağın tahtasına astım. Daha sonra şişeyide boyarım herhalde. :)

Macero II domates:

http://www.reimerseeds.com/images/products/Tomato/Macero_Tomato_Seeds.jpg

10 Lt.lik pet şişede baş aşağı domates fidesi:

36865

İklimsiz
12-05-2008, 10:47
Süs biberi de deneyeceğim:p

denizakvaryumu
12-05-2008, 10:52
En iyi salatalık olur gibime geliyor.

eczadolabi
12-05-2008, 11:17
Bende Pazar gecesi diktim domatesi.
Bu akşam sağlıklı görünüyor olursa bende resim ekleyeceğim.

Garip nereye geldiğini şaşırmıştır herhalde. :)

limon
12-05-2008, 12:15
Çuvalda patateslin yanına bunu da deneyeceğim. Ben de salatalığı deneyeyim. Yerdeki salatalık bitkilerim durmadan hastanıyordu belki ağaçta asılı olan sağlıklı olur :) Artık nerde yukarıya asılı domates, salatalık, biber görsem kapıyı çalabilirim. Nasıl olsa bizdendir... ;)

Tuba
12-05-2008, 13:12
Forumcak başaşşağı olucaz galiba:D Ben se Sn.Todor'un sistemini kurabilirim de nereye asmalı onu bilmiyorum. Pekii işte isze soru, biz kulcuklar çilek meyvesine toprak değmesin diye toprağı malçlıyoruz ya başaşşağı yetiştirsek meyveler kendi kendine toprağa değmese nasıl olur?

fevziye
12-05-2008, 15:16
Siz denersiniz de hiç ben kusur kalır mıyım? Eve gidince ilk işim başaşağı domates dikmek olacak. :D Allah hepimize akıl fikir versin.

berduray
12-05-2008, 15:21
Benim işlem tamam ... (varol sakıpağa:))

Elimde tohumdan çimlendirdiğim minicik bir cherry domatesim vardı,fidenin ilk şoku atlatmasını bekliyorum.

Todor
15-05-2008, 00:18
Benim domates yukarıya dönmeye çalışıyor. Hiçte baş aşağı büyümeye istekli değil gibi.

Kadir Çetintaş
15-05-2008, 01:34
Selamlar,

Herkeze kolay gelsin, İlginç bir konu, kabul ederseniz katılmak isterim.

Ama konunun cahiliyim biraz, mesela bir domates fidesi kaç günde meyveye durur? Bilmiyorum?

Önereceğim şeyde şu; Fideyi çiçeklenecek zamanına kadar normal gelişimini sürdürecek şekilde kendi haline bıraksanız da, ilk çiçekler görülmeye başladığında bu başaşşağı 'cezasını' uygulasanız. ;)

Acaba fidenin hem büyüme esnasında güneşten daha fazla faydalanmasını sağlamış ve dolayısı ile sağlam bir gövde-kök yapısı oluşturmasını sağlamış olmaz mısınız? Böylelikle hemde etraftan bakanlara karşı daha az bir süre 'garip' bir durum oluşmuş olmaz mı? :eek:

Bol mahsüller dileklerimle. Kolay gelsin. :)

eczadolabi
15-05-2008, 09:34
Kendisi ile çok konuştum.
Telkinlerde bulundum.
Geçicek, biraz sabır dedim.
Ama o yine bildiğini okuyor...

Tuba
15-05-2008, 09:39
Belki de fideyi desteklemek gerekir bükülmesin diye.

İklimsiz
15-05-2008, 10:36
Aynı sorun benim domateste de var arkadaşlar :)

üzüm
16-05-2008, 01:26
Fidelerimin olmasını beklediğimden hala başlayamadım.
Sayın eczadolabi'nın fotoğraflarından sonra endişelenmeye başladım. Bitki çok yukarı gitmiş. Domates verdiğinde, ağırlığından dolayı ana dalı kırma ihtimali olabilir gibi. (Bir miktar yukarı gitmesi normal galiba; domatesler büyümeye başlayınca dalları aşağıya çektiğini bir günlükte okudum)
Havaların serin gitmesi; bitkinin maksimum ışık-ısı alabildiği yere yönelmesi neden olabilir mi?
Ben oturak domates ile deneyeceğim. Eğer eczadolabi'ninki kadar yukarı gitmeye kalkarsa hafif bir agırlık (bez parçası) bağlamayı düşündüm.

eczadolabi
16-05-2008, 04:50
Bizimki biraz utangaç galiba.
duvara doğru dönüyor.

Saksının tabanından yere doğru bir ip sarkıtıp
ucuna bir taş bağlayacağım
ona sardırabilirmiyiz diye deneme yapacağım yarın

Oğuzhan
17-05-2008, 18:36
Ne yapsın gariban başı dönmüştür.Başaşağı durmak kolay değil.:D

envor
17-05-2008, 20:32
:pİşte budur,Güzel sitemin Güzel İnsanları:D:D,,,,Hepinize Başarılar:eek:...Tebrikler...;)

limon
17-05-2008, 20:37
Kendisi ile çok konuştum.
Telkinlerde bulundum.
Geçicek, biraz sabır dedim.
Ama o yine bildiğini okuyor...

Çok güldüm süpersiniz :) İpin ucuna taş bağlamak kısmı da ayrı bir alem ;)
Benim salatalık fidesi ne yapacak bakalım? ;)

envor
18-05-2008, 11:05
Sayın eczadolabı;Bir pisikoloğa götürün isterseniz:D,İsterseniz bir otobüse bindirin ben burada karşılarım,Bizim buranın Ruh ve Sinir hastanesi Türkiyede ünlenmiştir:p,Hem ikimize grup indirimi bile yaparlar...:D:o

eylems
18-05-2008, 11:35
Sayın arkadaşlar,****** bitki güneşten fazla istifade edebilmek için kıvrılacak bence bu normal birşey.Balkon bahçeciliğine uygun bir yöntem ve fikrimce konu orada açılsa idi daha iyi olurdu.Birde bitkinizden fazla birşey beklemeyin bence kendi haline bırakın zira bitkinin dünyası tepe taklak olmuş durumda:D

seyma30
18-05-2008, 12:47
Vatana millete hayirli olsun.Benim domateste ters kivrilmaya basladiiii:)))

İklimsiz
25-05-2008, 00:30
Benimki de aynı böyleydi, kıyamadım çıkardım tekrar düz diktim:)

limon
25-05-2008, 20:23
Ben de dün salatalık diktim. Ama henüz asmadım kendisini. Biraz büyüyüp serpilsin, bir salatalık versin öyle çevireyim diyorum. Onun ağırlığıyla düz durur diye düşünüyorum. Göreceğiz...

eczadolabi
27-05-2008, 07:36
Sizde durumlar nasıl?

Özhan
27-05-2008, 12:48
Yok bence kendi dönmemiş aşağı doğru. Resme dikkatli bakarsanız Cemo hanım görüceksiniz ipi :)
(Resmen komedi çok eğleniyorum bu baş aşağı domates hikayesini okurken)

Gülşen
27-05-2008, 14:09
Bende; yabancı sitedeki fotoğrafları görünce heveslenmiştim. Ama bizim domatesler asi ruhlu çıktı, başlarını eğmiyorlar :D:D Hey özgürlük deyip düz ekmeye karar verdim.

Gülşen
27-05-2008, 15:08
Cemo; onlar da düz ekiyor bence. Domates iyice büyüdükten sonra ters çeviriyorlar. Zavallı domates, o kadar gövdeyi kaldırmaya gücü yetmiyordur. O fotoğraflarda; küçük, yeni ekilmiş olan yok ki ;)

eczadolabi
28-05-2008, 09:48
Acaba ters dururken tozlanma problemi olur mu?

Todor
28-05-2008, 10:38
Tozlanmanın problem olacağını sanmıyorum.

çilek_2
12-06-2008, 13:31
Domateslerin durumunu merakla takip ediyorum. Gelişmeleri yazarsanız sevinirim.

eczadolabi
12-06-2008, 13:37
Domates büyümüyor.
Daha sonradan dikilenler çiçek açtı.
Bunda hiç hareket yok.

çilek_2
12-06-2008, 13:53
Teşekkür ederim.

Todor
12-06-2008, 14:15
Çiçek açıyorlar.

üzüm
12-06-2008, 14:39
Sayın Todor, gelişimi topraktaki domateslere göre nasıl? Ürün almada umutlu musunuz?
Ben yeni diktim, bir şey söylemem için erken. (yazılanlardan sonra umudum kırılmıştı, sizinkilerin çiçek açması beni tekrar heveslendirdi.)

Todor
12-06-2008, 15:20
Topraktakilerle aynı gidiyor. Ürün almada umutluyum, hatta seneye bütün domatesleri böyle dikebilirim. Çünkü kol altını alma derdi yok, yanına sırık dikme derdi yok. Yükseğe diktiğim için sulamak biraz problem oluyor, onunda çözümü kolay.

Makinanın piller şarj olsun, resim çekip eklerim.

malbman
12-06-2008, 16:09
19 Mayıs' ta bir arkadaşımın yazlığında yaptığım başaşağı domates denemem, aldığım istihbarata göre gayet iyi durumdaymış.Bu hafta sonu gidebilirsem fotoğraflarını çekeceğim.Gidemezsem de arkadaşımdan rica edeceğim.Bakalım ne alemde bizim minik.

üzüm
12-06-2008, 16:25
Teşekkürler. Bende resimleri merakla bekliyorum.

Todor
12-06-2008, 17:48
40461

40462

40464

40463

40465

Salatalıklar beyaz kornişon. Küçük tür diye onu diktim. İpe sardıra sardıra gidiyoruz şimdilik. Son resimde okla göstermiş olduğum kornişon artık yok. Resim çekerken yutuverdim.

Todor
12-06-2008, 20:18
Leonardit (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=1653) vermiştim, sizinkilerden hızlı büyümesinin sebebi o olabilir. :)

seyma30
12-06-2008, 20:33
syn Todor benimkilerde böyle ciceklendiiiiiResim cekicem internete yüklemeyi ögrenemedim dahaa

tutkuts
13-06-2008, 11:10
gülmekten kırıldım..kendimi toparlayınca bende deneyeceğim....:p

malbman
13-06-2008, 12:17
Sevgili Todor harika görünüyor hepsi de.Maşallah.Bol domates ve kornişon yemeler size.

üzüm
13-06-2008, 13:59
Sayın Todor, afiyet olsun; darısı domatesin başına.

limon
14-06-2008, 16:18
Bu da benim henüz başaşağı çevrilmemiş ama yakında çevrilecek olan Salatalık fidem. Şişe fikrini Todor'dan aldım :)
40682

Todor
14-06-2008, 22:58
Konu farklı sebzelerde içermeye başlayınca, başlığı " Baş aşağı domates yetiştirmek" yerine "Baş aşağı sebze yetiştirmek olarak değiştirdim.

kürşad
17-06-2008, 13:13
Birkaç husus da ben ekleyeyim, okuluna gidiyoruz, öğrendiklerimizi paylaşalım.

Bitki gelişiminde tropizma denilen bir faaliyet var. Bu da bitkinin ihtiyaç duyduğu kaynaklara yönelimi (ulaşma çabası) diyelim kısaca. Nedir bu kaynaklar:
1- Geotropizma: Bitkinin yeryüzüne dik bir açıyla büyümesi isteği.
Bu da Pozitif ve Negatif diye ikiye ayrılıyor.
a-Pozitif geotropizma: bitki köklerinin yerin merkezine doğru hareketi (uzaması)
b-Negatif geotropizma: bitki gövdesinin yere dik vaziyette yukarıya uzaması. (ör:yamaçlardaki dik duran bitkiler)
2- Fototropizma: Bitkinin ışığa doğru yönelmesi. (ör:cam önüne konulan bitkide cama yapışan yapraklar)
3- Hidrotropizm: Bitki köklerinin suya yönelimi.
4- Kemotropizma: Bitki köklerinin besine yönelimi.

Bir de yaprakların üst kısmında katikula denilen bir tabaka var ve onun hemen altında da klorofil tabakası (yaprağa yeşil rengini veren ve fotosentezi sağlayan madde), altındaki daha açık ve mat renkli olan yerlerde de stoma denilen ve bitkinin aldığı suyun büyük bir kısmını dışarıya verdiği gözenekler ve alt epidermis denilen doku var.
Yani yaprağın sağlıklı bir şeklide büyümesi ya da maksimum gelişme için yaprağın üst kısmı ışığa bakacak, ki fotosentez yapabilsin.

Bunun yanında sırık domates salatalık gibi yukarı uzamaya meyilli bitkileri aşağıya giderken yukarı yönelmek sürekli yoracaktır ve besinleri bitki bu yönde kullanacaktır, bitki en azından meyve tutmaya başlayıncaya kadar yukarıya doğru tutmak akıllıca mı olur onu da görüşünüze bırakıyorum.

Kovalarımızı 35-40 oC nin üstündeki sıcaklıklardan da koruyalım, köklerin besin alımını sağlayan enzimleri ve topraktaki mikroorganizmaları da öldürmüş oluruz, bu kadar yüksek sıcaklığa çıkan kökler de muhtemelen ölecektir. Saydam olan pet şişeler yosun da yapacaktır, toprak da ısınacaktır.

ozgurturk
18-06-2008, 17:30
Bende başaşağı domates denememin resimlerini paylaşmak isterim...
cherry domates altta ve yanda üsttede salatalık...

malbman
18-06-2008, 18:37
Sevgili ozgurturk senin domateslerden bir tanesi başaşağı değil yanyukarı olmuş:D:D:D

eczadolabi
18-06-2008, 19:28
Malbman;
Süper adamsın :)

Ozgurturk;
Umarım başaşağı döndürmeyi başarabilirsin

ozgurturk
18-06-2008, 20:11
çok komik!!!!

kürşad
18-06-2008, 21:44
Baktım ki biz eksik kalmışız hemen bir operasyonla olaya gireyim dedim.
Domates kobayımız micro tom domatesler. Tohumları bolca serpmişim şimdi fide dikecek saksı kova koşturuyorum.
Neden yaptığıma gelince baş aşağı ve normal yoldan büyüyecek olan domateslerin gelişmesindeki farkı görmek.
Ketçap şişelerimiz hemen devreye giriyorlar. Buat ile kovanın dibini ketçap şişesine göre kesiyoruz.
41032

Toprağı poşete koyup akmasını engellemeyi düşündüm ve şekildeki gibi poşeti kestim makasla. (mavi çizgi)
41033

Ketçap şişesinden fideyi geçirip daha sonra da poşetten geçirdim ve poşetin içine toprak doldurdum.
41034

Fideyi baş aşağı kovadaki delikten de geçirdim. ve kovaya toprak doldurdum.
Burada su drenajı yapmak için ketçap şişesinin kovaya değdiği yere fideyi geçirmeden ilk başta silikon ile izolasyon yapılabilir. Daha sonra kovanın yanına bir delik açılıp oraya da bir hortum sokulur. Ketçap şişesinden daha aşağıda toprak olacağı için verdiğiniz fazla su aşağı çökecek ve hortumla dışarıya atılacaktır.
41035

Aynı fideden bir tane de yukarıya bakacak şekilde diktim.
41036

Biraz daha ayarı kaçırıp ****** purple - mor acı süs biberlerinden de aynı denemeyi yaptım, hanım görünce baya bi dalga geçti ama sonucu merakla bekliyorum. Bu arada sınıf ve bölüm birincisi olmuşum bahçe ziraati bölümünde. Onur belgesi almaya da hak kazanmışım. Darısı hepinizin başına.

egome
18-06-2008, 22:12
Yakaladım sizi:mad: bizim topraksız tarım ekibi ekibi demek burdaydınız baş aşagı:D Başarılar.

kürşad
18-06-2008, 22:28
Topraksız tarımı Okul müdürüyle konuştum okulun seraya kuracağız, besin çözeltisi çilek için dedim, o da domatesle birbirine yakındır kullanılabilir dedi. Sanırım fosfor ve potasyum için biraz daha birşeyler ilave edebiliriz.
Bir de maruldan sözetti, ben de pvc borunun 75 mm olduğunu ve domates köklerinin boruyu tıkayabileceğini söyledim, neyse zamanı geldiğinde deneyip öğreniriz.
ph metre ec metre hepsi okulda vardır. O konuda da şanslıyız.

malbman
19-06-2008, 02:31
çok komik!!!!

Sayın ozgurturk; sanırım sizi istemeden de olsa kırdım. Amacım yalnızca yüzlerde küçük bir gülümseme yaratmaktı, takaza etmek değil. Ama sanırım mizah anlayışınızı fazla zorlamışım. Bu nedenle özür diler, bir daha burada paylaştığınız hiç bir şeye mizahi yönden yaklaşmayacağımı taahhüt ederim.
Saygılarımla

malbman
19-06-2008, 02:33
Sevgili kürşad sınıf-bölüm birinciliği ve onur belgesi için tebrikler.Ama yalnızca buradaki çalışmalarınla bile haketmiştin bence bunları. (Besin eriyiği derslerinden söz etmiyorum tabii:p:p:p). Başarılarının ve paylaşımlarının devamını dilerim. Ayrıca başaşağı ve başyukarı domateslerin çok iyi görünüyor.

eczadolabi
19-06-2008, 08:25
çok komik!!!!

Sevgili Ozgurturk,
Başaşağı sebze yetiştirme konusu başlı başına komik ve ütopik bi başlık zaten.
(Sayın Todor unkiler ütopya olmaktan çıktı gerçi ama...)
Bu başlıkda stres atıyoruz.
Bence bitkiyi yana dikmekte çok akıllıca. Ters dikmek ne kadar akıllıcaysa...
Umarım seninkiler büyür ve Todor a rakip olursun. Bizim olamayacağımız kesinleşti.
Gerçekten kızmamış olman dileğiyle.

ozturk.kerim
19-06-2008, 08:53
sn kürşad
bende baş aşağı domates denemesi için fidemi plastik kovanın ortasını delerek diktim. fakat orta kısmına herhangi birşey koymadan direk fideyi dikmiştim. yanlış oldu sanıyorum.
bu şekilde suladığımda sular aşağıya akmıştı. neden diye düşğnüyordum ki sizin resimlerinizi gördüm. şimdi düzeltmem gerekecek galiba bu şekilde yetişmez sanırım. yanılıyormuyum. bukonuda yardımcı olursanız sevinirim.

Todor
19-06-2008, 17:53
Belki deliğin ağzına kağıt peçete, kahve filtresi gibi fazla suyun süzülmesini sağlayacak ama toprağın dökülmesini engelleyecek bir meteryal yerleştirebilirsiniz.

Fakat toprak delikten aşağı dökülmüyorsa, sulama suyunu azaltıp, sulama periyodunu sıklaştırmanızda bir çözüm.

Todor
19-06-2008, 18:33
Durumlar budur.

41092

41093

kürşad
19-06-2008, 22:34
Kovaya doldurduğum malzeme elediğim toprak-orman toprağı-gübre karışımının elek üstünde kalan kısmı, dolayısıyla ince taneli olmadığı için akma derdim yok.
poşet deneyin derim.

agula01
21-06-2008, 12:04
guzel calısmalar olmus. paylasımlar ıcın herkese tesekkurler bı sorum olacak bıtkıler neden hep yukarı hareket edıyorlar acaba.. bıtkı bu yonu belırlerken yercekımı mı daha baskın gelıyo yoksa ısıgın yonu mu...eger ısıgın yonuyse karanlık bır odada 1m yukseklıkte saksıda bıtkı olsa zemınde de ısık kaynagı bıtkı asagı dogru mu buyur...

kürşad
23-06-2008, 07:37
guzel calısmalar olmus. paylasımlar ıcın herkese tesekkurler bı sorum olacak bıtkıler neden hep yukarı hareket edıyorlar acaba.. bıtkı bu yonu belırlerken yercekımı mı daha baskın gelıyo yoksa ısıgın yonu mu...eger ısıgın yonuyse karanlık bır odada 1m yukseklıkte saksıda bıtkı olsa zemınde de ısık kaynagı bıtkı asagı dogru mu buyur...

http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=249481&postcount=80
Önceki mesajları okuyalım öncelikle lütfen.
Bu arada aramıza hoşgeldiniz.

limon
28-06-2008, 13:37
Salatalığı bugün çam ağacına astım. Haydi hayırlısı :)
41858

Altta solda görünen burada salatalığın devamı gibi duruyor ama o Sabah Sefası. Yanıltmasın sizi.

Todor
07-07-2008, 21:29
Sanırım şişeler aşırı güneş gördüklerinden dolayı, baş aşağı dikili olanlarda büyüme durdu. Aynı harca dikili saksıda olanlar gayet güzel yürüyor.

malina
07-07-2008, 23:28
Sanırım şişeler aşırı güneş gördüklerinden dolayı, baş aşağı dikili olanlarda büyüme durdu. Aynı harca dikili saksıda olanlar gayet güzel yürüyor.

Aşağı sarkan gövdeler, yukarı doğru döndüğüne göre, kökler de aşağıya doğru dönmüş olmalı. Yani düğüm oldular :)

Bu yüzden büyümüyordur...

Ferda Ülkümen
07-07-2008, 23:31
Benimki büyüyor ama çiçek açmadı.

limon
08-07-2008, 10:59
İki adet salatalık vardı, hiç büyümediler ama bir tane daha vermiş. Yerde dikili olsaydı bu kadar zamanda tohumluk olmuşlardı. Bu durumun baş aşağı olmasıyla ilgisi olduğunu sanmıyorum, saksıda yetiştiğinden gelişmesinin yavaş olduğunu sanıyorum. Yalnız benim için bir dezavantaj ta sulama oldu. Bitki yere değmesin diye yükseğe astım, şimdi de sularken zor uzanıyorum. Bahçesi olmayanlar güzel bir yöntem ama bana zor geldi. Her an boş bulduğum bir yere dikebilirim. :)

ozturk.kerim
08-07-2008, 11:26
arkadaşlar benim domates başaşğıya gitmiyor yukarı tırmanıyor. çok yavaş gelişiyor.çiçek açmadı daha oysa;
bahçeme diktiklerim haftaya kızaracaklar aralarında uçurum kadar fark oldu bekliycem görücem sonucu.

ozturk.kerim
09-07-2008, 14:12
arkadaşlar bir sorum olacaktı
baş aşağı yetiştirmeye çalıştığım domates fidem kırıldı.
daha önce böyle bir durumla karşılaşanınız oldumu
yoksa birisi fideme komplo mu kurdu anlayamadım.

çilek_2
09-07-2008, 15:30
Yazdıklarınızı merakla takip ediyorum.
Okuduklarımdan anladığım şu baş aşağı domates yetiştirmek imkanı yok gibi.
Acaba internetteki resim sadece fotoğraf çekmek için saksıda yetişen domates ters çevrilerek çekilmiş olabilir mi?

Todor
09-07-2008, 15:45
Şu an bendekilerde meyve var. Ama uğraşmaya değecek kadar değil. Köklerin aşırı ısınmasına bağlıyorum. Kök bölümüne güneş vurması engellense resimdekiler gibi olur.

Resimlerin sahte veya hileli olduklarını sanmıyorum o yüzden.

çilek_2
09-07-2008, 15:55
Resimlerde üst kısımdada bitkiler vardı. Domatesle uyumlu kök sorunu yaratmayacak bir bitki dikilerse ısınma sorunu aşılabilir.

çilek_2
09-07-2008, 16:00
Şimdi resimlerden birine baktım üzerinde maydanoz yetiştirilmiş. Kökler arasında uyum olabilir mi?

malbman
09-07-2008, 16:01
Ben de başaşağı domatesimin üstüne nane çelikleri dikmiştim ama nanelerde hala bir canlanma yok. O yüzden etkisi olup olmadığını ölçemiyorum. Naneler canlanırsa sanırım çilek'in dediği gibi kökleri bir parça da olsa ısınmadan koruyabilir.

çilek_2
09-07-2008, 16:08
Domates ağacı yazan fotoğrafdaki saksı kova kadar büyük görünüyor.
Sizlerin uyguladıklarınız biraz küçük gelmiş olabilir mi?

Todor
09-07-2008, 16:45
Ben 10 lt.lik pet şişeye yapmıştım. Yeterli geleceğini düşünüyorum.

çilek_2
09-07-2008, 18:57
Genellikle pet şişeler kulanıldı. Bu şişelerin dışı beyaz veya açık renkli birşeyler ile kaplanırsa kısmen ısınmadan korunabilir.

çilek_2
09-07-2008, 19:00
Sn limon sizinki bir çam ağacına asılmıştı. Bu ağacın altında yeteri kadar güneş görmediği için gelişme yavaş olabilir.

cemo
09-07-2008, 19:18
Ben 10 lt lik kovaya dikmiştim ve renkliydi.Ama direkt ışık aldığından kök etkilenmiş olabilir.

siboş
09-07-2008, 19:41
Ah şu insanoğlu ne zeki;).Domatesler bile şaşmış nasıl yetişsen diye, anladığım kadarıyla genelde bütün bitkilerde uygulanabilir bir yöntem peki bu yöntemin uygulanamadığı bitkilerde var mı?

çilek_2
09-07-2008, 19:43
Kök toprağın içinde kaldığına göre ışıktan etkilenmiş olamaz. Fakat toprak aşırı ısınmış olabilir. Isıyı azaltmak için ya üst kısımda bitki yetiştirilmeli **** toprağın su kaybını önlemek için üstü birşeyler ile kapatılmalı.
Tabi gelişme yavaşlığı suya bağlıda olabilir.

kuzen38
09-07-2008, 19:54
Bu hadiseyi denemeyecektim ama deney biz insanların en cok eglendigi konulardan birisi. Bu ene gec kalmış olsam da artık seneye diyorum.

sahmehmet
10-07-2008, 12:56
resmen ayaklarından asmışsınız bitkileri.beyinlerine kan yürümüş pardon su yürümüş.
bitki ilk gördüğünde içinden neler geçmiştir acaba.-ana bune yaw dünya ters dönmüş,**** ben yanlış yeremi geldim acaba :D sonra alışmıştır ve -dünya tersine dönse vazgeçmeeeem.gökteki güneş sönse vazgeçmeeem.gibisinden müslüm şarkıları mırıldanıyordur :D ama siz yinede dikkatli olun.bir gece dallarını saksılara dayayıp köklerini çıkarmaya çalışabilirler.belkide komando gibi ipten aşşağıya sarkarak bu durumdan kurtulabilirler.:D

genede bu tarz hoşuma gitmedi,sanki bitkiler rahatsız olmuşlar gibi geldi bana.size çalışmalarınızda başarılar ben denemek taraftarı değilim.

Ferda Ülkümen
23-07-2008, 19:55
Başaşağı domatesim nihayet çiçeklenebildi;

mahon67
24-07-2008, 19:20
Bunlar da benimkiler...

A.Şahin
24-07-2008, 22:07
İlk resim bana sanki bir bonsaiymiş gibi geldi:p

KozanDağı
15-09-2008, 21:29
Benim balkonumda da saksıda bir limon ağacım var ben de onu mu ters çevirsem :-d

kalafat
13-03-2009, 15:34
Arkadaşlar domates yetiştiriciliğinde topraktan kaynaklanan zararlı, hastalık, güneşten kavrulma gibi sorunlar dan kurtulmak ve dar alanlarda az su kullanarak bu işi yapmak amacıyla yurt dışında ters domates yetiştirildiğini duydum.

http://www.minifarmhomestead.com/gardening/tomato.htm

Acaba bu konuyu denemiş arkadaşlarımız varmı, yaşadıkları avantaj-dezavantaj ları bizimle paylaşırlarmı?

Selamlar,
66780

66781

66782

limon
13-03-2009, 17:19
Bunla ilgili geçen yıl oldukça uğraş verdik ama sanırım pek başarılı olduğumuz söylenemez.

(http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=8760&highlight=ters+sebze)

kaktüs
26-03-2009, 13:07
Bu sene üstüne bitkiler ekerek deneyen olur belki :)

aykutince
26-03-2009, 13:33
Ben şu anda biberler ile bir deneme yapıyorum. İyi görünüyor:p

zm_sayhan
29-05-2009, 11:51
Daha yeni fotoğraf yükleme fırsatım oldu.. Şu anda gayet sağlıklı görünüyo.
Umarım Domateslerini de yerim. :p

82273

82274

Sarıcan
29-05-2009, 15:14
Deneme olsun diye yapmıştım ama en sevdiğim fidelerimden biri oldu. Ufacık bir yoğurt kabında sırık domatesi başaşağı asarsan fide doğası gereği bir yerlere sarılmak istiyor. Yine yukarı iple bağlamak zorunda kaldım.

Üç tane güzel domatesi var, 4 salkım dolusuda çiçek var ama bu ara çok suladım herhalde salkımlardan bazıları meyve tutmayacakmış gibi. Yinede çok iyi bir performans bence. Aylardır uğraştığım durgun suda bu kadar güzel domates alamadım.

ugurtelefon
29-05-2009, 15:56
heheheheh
Sarıcan,sizinki epeyce enteresan olmuş.
Fide başı dönmesin diye yukarı doğru büyümüş.

Hobbylerim gereği(Avcılık,Moto-cross,Amatör Balıkçılık) dağlarda çok dolaşıyorum,çok enteresan görünen ağaçlar gördüm.
Aynı sizin fotoğraftaki gibi.Kayaların arasından çııp gelmiş fideler,yere 45dereceden fazla eğimi olan fideler,.. Hepside yukarı doğru meyil göstermişler.Herhalde doğanın kuralı bu olsa gerek.

cigdemozkan
29-05-2009, 18:52
ben de bir tane denemek için ektim ama çok rüzgar olduğu için başaşağı asamadım şimdilik bu şekilde büyütüyorum

acaba sonra ters cevirdiğimde(astığımda) sorun olur mu?

Sarıcan
29-05-2009, 19:42
heheheheh
Sarıcan,sizinki epeyce enteresan olmuş.
Fide başı dönmesin diye yukarı doğru büyümüş.

Hobbylerim gereği(Avcılık,Moto-cross,Amatör Balıkçılık) dağlarda çok dolaşıyorum,çok enteresan görünen ağaçlar gördüm.
Aynı sizin fotoğraftaki gibi.Kayaların arasından çııp gelmiş fideler,yere 45dereceden fazla eğimi olan fideler,.. Hepside yukarı doğru meyil göstermişler.Herhalde doğanın kuralı bu olsa gerek.

Bizimki bile bile lades Sn. ugurtelefon, sırık domates nasıl uzayacaktı ki. Kesin bodur bir fide olmalı. Mesela Red Robin bunun için çok uygun. O zaman henüz red Robinle tanışmıyorduk.

Barçman
15-10-2009, 10:08
Bu harika yöntemi bayağı deneyen olmuş
Bende bu sene mutlaka denemeyi düşünüyorum
Fotolarımı çekip bu konuya eklerim
Bu ters domates yetiştirme çok ilgimi çekiyor doğrusu

ieski
15-10-2009, 21:56
Bu sene bende denemeliyim kesin

kürşad
16-10-2009, 07:39
Arkadaşlar dikkatinizi çektiyse bazı çeşit domatesler "benimki dahil" sürekli bir yukarı gidiş peşinde, öncelikle hidroponik e uygun çeşitler gibi bunda da baş aşağı gidebilen ve gidemeyen çeşitleri bir ayıralım. Bundan başka yetiştiği ortamı: sulama, ışık, sıcaklık gibi değerleri de bir değerlendirelim. Sanırım az yukarıdaki fotoğraflar uygun bir çeşit.

turhanhoca
16-10-2009, 08:00
inanamayanlar olacaktır belki
ama baş aşağı kabak gördüm
evet bildiğiniz kocaman bal kabağı
sekilenmiş bir arazide adam bahçesine ekmiş
yoldan geçiyorum baktım istinat duvarından aşağı koca koca kabaklar sallanıyor. Düşse adamın kafasını parçalar. ama bayağı yetişmiş :)

Sarıcan
16-10-2009, 08:52
Doğası gereği bütün canlılar ve bitkiler güneşe doğru büyümek zorunda. Ancak gövde çapı yaprak veya meyvelerinin ağırlığını taşıyamayan bitkiler bu ağırlıktan dolayı aşağı sarmak veya toprağa yaslanmak veya düşmemek için herhangi bir desteğe sarılmak zorundadır.

Kabak, kavun, karpuz veya fasulye ve sırık domates buna en güzel örnektir. Yerlerde sürünen kavun karpuz da dahi bitkinin büyüme noktasındaki sürgünlerin yönü yine yukarı doğrudur.

Başaşağı yetiştirmek için bu özellikleri dikkate alarak seçim yapmak lazım. Geçen sene bir deneyim yaşamama rağmen bu sene yine pembe domates tohumundan yetiştirdiğim fideyi başaşağı astım ama o yine bildiğini yaptı ve yukarı doğru büyümek için bütün şartları zorluyor. Yakında da çiçek açacak gibi.

Pencere önlerini veya balkon ve teraslarda köşeleri değerlendirmek için güzel bir çözüm. Olaya biraz da estetik katılabilirse çok daha iyi olur.

lastmohikan
16-10-2009, 09:13
kerpçiç ev yapıp damına ekelim baş aşşağı domates kaplansın.:)

rusty
16-10-2009, 14:17
Amerikalılar bu işin ticaretine başlamışlar bile.

https://www.gardeners.com/on/demandware.store/Sites-Gardeners-Site/default/Page-Popup?cid=RevoHow

enderbellur
29-10-2009, 21:37
en başta düşünce saçma gibi gelse de çok hoş bir görüntüsü var:)

Sarıcan
29-10-2009, 22:03
Geçen sene balkondaki en güzel performansı göstermişti. Bu senede pembe domatesi başaşağı astım. Çiçeğe durdu. Çok güzel görünüyor. Bakalım meyve alabilecek miyim?

Douglas Fir
30-10-2009, 10:43
Sanırım burada bitki seçimi de önemli. Bu sisteme oturak cinsi domatesler daha uygun bence. Boyuna değilde enine büyüyen domateslerden daha iyi verim alınabilir. Sırık cinsleri daha zor terbiye edilebilir. Sayın Sarıcan, sizin domatesin cinsi nedir? Büyüme eğiliminden bana sırık gibi geldi. Bol hasatlar

Sarıcan
30-10-2009, 10:48
Geçen senede yaptım aynı hatayı ama ben fideyi başaşağı asmak için yapmamıştım. Fazla kalınca atmaya kıyamıyorum. Pembe domates. Geçen senede en büyük domatesi baiaşağı astığım fide vermişti. Bu senede ilk önce bu çiçeğe durdu.

Douglas Fir
30-10-2009, 18:59
İyi yapmışsınız. Bol bol pembe domates alırsınız inşallah. Bol hasatlar

ctex
19-11-2009, 09:46
Formüller ile ilgili sıkıntı yaşıyorum. Yardım edebilecek kim varsa esirgemesin : )

lokosit
24-11-2009, 00:27
ilk defa görüyorum:)
derhal denemek lazım

bynpol
27-11-2009, 22:16
ben karşıkayakadaki seralardan birinde bu yaz gördüm.İlk defa gördüğüm için dakikalarca bakıp incelemiştim.Hatta almaya bile kalktım.25 tl istediler.Çok pahalı geldi vazgeçtim.Ama bildiğimiz chery domatesti.Ve hiç yukarı filan bükülmemişti.1.5 metre civarındaydı ve hani şu kasımpatı dikilen torbalar varya onlara dikilmişti.Çok güzel görünüyordu.Bunun bir püf noktası olmalı arkadaşlar.O zaman sormuştum ama bilirsiniz seracılar pek anlatmazlar böyle noktaları onlardan satın alınsın diye.Ama bulucam ben bunu çok merak ediyorum.Benden önce püf noktasını bulan olursa lütfen bana da anlatın yoksa çatlıycam:))bu adamlar yaptığına göre bizde yaparız bunu dimi :)

Sarıcan
28-11-2009, 08:44
Hiç bir inceliği yok. Sırık cinsi domates yerine oturak cinsi domates fidesi kullanırsanız olur.

Mesela Red Robin domates çok iyi olur. Sizin minik çeri dediğinizde odur büyük bir ihtimalle.

bynpol
28-11-2009, 11:11
olabilir domatesin cinsinden emin değilim ama en kısa zamanda deneyip fotograflayacagım belki de beceririm o zaman hemen anlatırım :))

siniroluyorum
18-12-2009, 16:39
Arkadaşlar cherryyi aşağı doğru iple bağlayıp yukarı doğru gitmesini engellesek nasıl olur?Bir süre sonra uzunluğundan yukarı gidemez en azından meyve verene kadar...

limoncu
18-12-2009, 16:51
Hayatımda ilk defa duydum, burada da resimlerini gördüm. Müthiş bir deneyim hakikaten. Deneyen herkese paylaştıkları için teşekkür ederim. Ben de bahara doğru deneyeceğim.

oppss!
12-02-2010, 19:26
Ağaclar.net ekibinin yapmadığı çılgınlık kalmadı, bi ters domates vardı aman unutmayın:D
Şaka maka deneyeceğim bende:)

Yildirmaz
26-03-2010, 18:21
Sayfaya dün üye oldum, çok da iyi yapmışım :-)
Bilgilerini paylaşan bütün arkadaşlara gönül dolusu teşekkürler. Ben de en kısa zamanda deneme yapacağım.

sertug guray
29-03-2010, 00:34
Arkadaşlar acaba domatesten başka hangi sebzeler böyle yetişir acaba.

omeryild
29-03-2010, 13:12
gerçekten yeri müsait olmayan yetiştiriciler için ideal bende deniycem umarım verim alabilirim. :)

eda123
29-03-2010, 14:35
geçen senede yaptım aynı hatayı ama ben fideyi başaşağı asmak için yapmamıştım. Fazla kalınca atmaya kıyamıyorum. Pembe domates. Geçen senede en büyük domatesi baiaşağı astığım fide vermişti. Bu senede ilk önce bu çiçeğe durdu.

kovanın içine ne ile doldurdunuz

Hatice Tarhan
02-04-2010, 23:10
Gecenin 12 si olmasına rağmen bugün pazardan aldığım domates fidesini ters şekilde boya kovasına tarif edildiği gibi ektim . Üzerindeki kısma da elimde kalan cin biberlerden ektim . inşallah verim alırım. Görüntüsü çok hoş domatesler çiçek açarsa resimleri paylaşacağım .

Sarıcan
03-04-2010, 09:14
Sn. eda123,

Ben topraksız tarım sıvı besini ile beslediğim için perlit doldurmuştum ama siz eğer normal düşünüyorsanız, saksılarınızda ne kullanıyorsanız onu doldurabilirsiniz. Tekrar Redrobin yaptım ve şu an çiçek açmış durumda fakat şu an resmi yok. En kısa zamanda çekip koymaya çalışırım.

Dogasever
25-04-2010, 11:43
Dünkü tarihli Daily Telegraph gazetesinde, baş aşağı yetişen domateslerin daha lezzetli olduğu çünkü yerçekimi etkisiyle besinlerin meyveye ve bitkinin her yerine daha iyi ulaştığı, köklerin güneşten daha iyi ısındıkları ve daha verimli oldukları, daha fazla domates verdikleri hakkında bir haber okudum. Gerçekten de domateslerin yukardan bir çengele asılmış ve yukardan aşağıya resimleri de vardı. Bu konuda bilgisi olan var mı? Gerçekten de domates baş aşağı asılınca daha iyi mi büyür? Daha lezzetli mi olur? yorumlarınızı bekliyorum. Kovası yaklaşık 25 TL den satılıyor ve bir super market sadece İngilterede 8000 adet satmış durumda.

Dogasever
25-04-2010, 11:53
Domates hamuda kalkınca daha iyi büyüyüyormuş! Neden?

Korkut
26-04-2010, 22:19
Bazı arkadaşların fideleri inat etsede genel olarak güzel bir çalışma olmuş. Emeğinize sağlık. Umarım kısa zamanda bende böyle bir deneme yaparım.

budak-botanik
25-05-2010, 11:52
Baş aşağı yetiştirilebilecek bir bitki de pepinodur. Bu yıl denemesini yapıyorum. Önümüzdeki günlerde resmini eklerim.

dünyam1
28-07-2010, 22:14
bu ne çılgınlık süper güzeller bende domatesle denemek istiyorum ama temmuz ayındayız geç kalmış olurmuyum?:mad:

fsuzen
28-07-2010, 22:58
Resime dikkatli bakıldığında bitkinin yukarı yöneldiğini ama domateslerin ağırlığı ile aşağı çekildiği anlaşılıyor.Benim denemem sırasında böyle oldu.Domatesler oluştukca aşağı doğru çekildi.
Resim eklemeye çalışacağım.:)

fsuzen
29-07-2010, 12:39
İlk dikildiği zaman yukarı büyüyor.Daha sonra domateslerin ağırlığı ile aşağı sarkıyor.

doctorb
04-02-2011, 08:38
Sn. muallimayhan burası heyecanların ve deneyimlerin paylaşıldığı güzel, saygılı bir paylaşım ortamı. Herkes bildiklerini, daha çok bilenlere saygıda kusur etmeden daha az bilenlere aktarmaya ve heyecanlarını paylaşmaya çalışıyor. Zaten insanlar da ne kadar çok öğrenseler, ne kadar az şey bildiklerini farketmeye başlıyorlar. Sizin de bu seviyeli iletişim içerisinde yer aldığınızı görmek sanırım tüm arkadaşlarımızı mutlu edecektir.

zencefil1708
04-02-2011, 09:13
Sn.muallimayhan,
herkes sizin kadar bilgili olamayabilir, bence cahil ve aptal sözleriyle insanları rencide etmeye hakkınız yok.Düzgün bir şekilde açıklarsanız muallim rumuzunuza daha bir yakışır davranış olur bence..Lütfen birbizimize hakaret etmeyelim..

leone1907
03-06-2011, 11:02
bu taktiği kullanıp çiçek saksısı yapıp satışa çıkartmışlar :)

zekkayseri
24-05-2012, 14:28
İşte buda benim baş aşağı yetiştirmeye çalışacağım domates fidelerim. pet şişenin
iç tarafını sıcaktan etkilenmesin diye alimünyum folyo ile kapladım.
üst tarafta gördüğünüz bitki ise domates ile kardeş bitkilerden biri olan aynısefa.
Başarılı olursak dönem dönem resim eklemeye çalışacağım.

Asilem
06-02-2013, 21:40
Çok güldüm bilhassa ilk sayfalarda yazılanlara :) bu sene deneyecek olanlara katılabilirim bende :)

Archer
17-03-2013, 20:20
Çok güldüm bilhassa ilk sayfalarda yazılanlara :) bu sene deneyecek olanlara katılabilirim bende :)

Ben de bu konuda tüm hazırlıklarımı yaptım. Bu iş için en iyi saksı su kapları. Bugün 2 tane su kabını bu iş için hazırladım . ayrıca domates tohumlarını da ektim. Fideler çıkınca dikim yapacağım. İşe başlayınca resimlerini paylaşırım. saygılar

Archer
10-05-2013, 17:51
Ters ( Baş aşağı ) domates ve biber denemesi. Önce pet şişenin içerisini toprakla doldurdum. Sonra pet şişenin ağzından biber ve domates fidesini diktim. Can suyunu vererek beklemeye aldım. 30 cm kadar olunca ters çevirip pet şişenin altını açacağım ve yerine asacağım. Bakalım bu denemeyi ilk kez yapıyorum sonuç ne olacak.

http://i46.tinypic.com/2iiy5g.jpg
http://i49.tinypic.com/21obwhh.jpg

[CENTER]http://i46.tinypic.com/350rxhg.jpg
http://i47.tinypic.com/2luiyp.jpg
http://i47.tinypic.com/20igo78.jpg
http://i48.tinypic.com/21bq0kh.jpg[/CENTER

Archer
10-05-2013, 18:11
Domates ve biber yakında hazır hale gelecek.Hızla büyüyorlar. Biraz daha büyüsünler yerine asılacaklar

http://i44.tinypic.com/xva6v.jpg

http://i43.tinypic.com/2zp1ea8.jpg

fozada
11-05-2013, 17:21
başaşağı bitki yetiştirmenin pratikteki faydası nedir? yani verim mi artıyor, hızlı mı gelişiyor, yoksa öylesine mi?

Archer
14-05-2013, 18:30
Bugün Hummalı bir çalışmayla ters domates ve Biberimizi özenle hazırladığımız yerlerine taşıdık. gelinliklerini giydirdik ve süsledik.Sıra sizlerle paylaşmaya ve sonucu görmeye geldi. Bakalım dostlar bu çalışmayı beğeneceklermi ?

http://i40.tinypic.com/2w71nic.jpg

Gelinliklerini dikiyoruz

http://i44.tinypic.com/315ewao.jpg

Yerlerini hazırlıyoruz

http://i42.tinypic.com/4rdeno.jpg

yerine yerleştiriyoruz
http://i42.tinypic.com/2mxmjrc.jpg
http://i43.tinypic.com/2a0iyck.jpg

Archer
14-05-2013, 18:31
Biberi de yerine yerleştiriyoruz
http://i40.tinypic.com/dd2khc.jpg

gelinliğini giydiriyoruz ki güzel dursun.
http://i39.tinypic.com/5u36hl.jpg
http://i42.tinypic.com/a0cp04.jpg
http://i43.tinypic.com/2vuem1z.jpg
http://i41.tinypic.com/2i1p06a.jpg

Şimdilik bu kadar. Sonucu hep beraber bekleyelim bakalım. İnşallah matkap aşısı gibi hüsrana uğramayız.

Archer
14-05-2013, 18:34
başaşağı bitki yetiştirmenin pratikteki faydası nedir? yani verim mi artıyor, hızlı mı gelişiyor, yoksa öylesine mi?

Ben bu konuyu burada gördüm ve denemeye karar verdim. Bir adet biber ve bir adet küçük salkım domatesle işe koyulduk bakalım deneyip göreceğiz. Öylesine mi yoksa başka bir şey mi.

efor
18-06-2013, 07:23
Aslında bu uygulamanın bence doğru yolu bitkiler çiçekten sebzeye dönmeye başlayana kadar normal yetiştirmektir. domatesler görünmeye başladıktan sonra bitki baş aşağı çevrilirse hem gövdenin artık yeterince kalınlaşmış olmasından hem de domateslerin ağırlıklarından gövde de yukarıya doğru yönelme şeklindeki şekil bozuklukları daha az olacak sadece yaprakların güneşe yönlenme eğilimleri nedeniyle yaprak sapları yukarıya kıvrılacaktır. bitki toprağının direk güneşe maruz kalmaması ya da iki ürün yetiştirilmek isteniyorsa yeterince derin olan kaba dikilen domatesin üst bölgesine baş aşağı sarkıtıldıktan sonra kardeş bitkiler esasına göre maydanoz,tere,fesleğen v.s dikmek çok yerinde olur.

nevin77
24-06-2014, 00:20
Çok hoş bu ya hep hayal etmiştim ama bu gece burada gördüğüm resimler kışkırttı beni de yarın ilk iş denemek istiyorum

toruga
02-07-2014, 12:08
yarın bende denemelere başlıyorum hadi hayırlısı

guppy
12-07-2014, 10:10
Değişik bir uygulama. Okudukça ufkumuz açılıyor.

s.serdar
12-07-2014, 13:41
Ben geçen sene denedim. Hiç başarılı olamadım. :(

MasterHiram
08-08-2014, 18:15
Merhaba,
Önceki yaz kuruttuğum biber çekirdeklerini, 2014 mart ayında çimlendirip 2014 mayıs ayında fide aldıktan sonra, aşağıda görülen biçimde yetiştirdim.
Fotoğraflarda görüldüğü gibi, bir çok çiçek açmasına rağmen; şimdiye kadar sadece bir tane biber verdi.
Bu normal midir?

aaligul
07-05-2015, 09:24
karpuz, kavun ve kabaklara sırık fikrini forumda bir yerde okumustum. nasıl yapabilirim diye araştırırken burada buldum kendimi... bu kadar da olmaz, bitkilere resmen çin işkencesi dedim kendi kendime... ama okudukça ben de mi bir çin işkencesi yapsam diye düşünmeden edemedim:))) harikasınız...

evandevan5
04-08-2016, 09:54
ben de yaptım bir tane şişe ye badem ektim ve iple sıkı sıkı bağlayıp astım. bakalım badem alabilercek miyim.

BayEğrelti
11-12-2017, 12:28
Bir fizikçi olarak yerçekimi içeren yazıyı okuyunca içimden yazmak geldi :D
Sayın denizakvaryumu; affınıza sığınarak,kendi halinde bir fizikçi olarak bir iki kelime söylemek isterim.Domates için köklerin amacı toprağı sarmalayıp içindeki besini vücuda taşımak değilmidir?Köklerin toprak derinliğine gitmesi **** yayılmasında yerçekiminin direkt etkisi yoktur.Kökler yerçekiminin etkisi ile büyüyemez mantığı ile bakarsanız başaşağı bakan domates fidesinin yerçekimi ile yukarı kıvrılma yerine toprağa doğru yani yerçekimi yönünde büyümesi beklenirdi.Ben burada mantık hatası görüyorum.Bence yanılıyorsunuz.
Yalnız;yerçekiminin makro boyutta köklere değilde kovanın genel kütlesine uygulandığı göz önüne alınırsa sanırım domates büyüdükçe yani kütlesi arttıkça kovanın bağlı olduğu iplerdeki gerilme artacaktır.İş sağlam bir iple bağlamakla çözülebilir.Saygılarımla.

Sayın eylems;

Burada bir mantık hatası değil, aksine tam olarak mantıklı bir soru örneği var. ;) Sayın denizakvaryumu'nun bahsetmek istediği şey bitkinin uyartının yönüne göre yaptığı yönelim olan tropizma hareketlerinden, geotropizma (Gravitropizma) hareketidir, yani bitkinin yerçekimine karşı tepkisidir. Genellikle bitki kökleri geotropizma (yerçekimi yönünde hareket), gövde ise negatif geotropizma gösterir. Yani bitkilerin geneli yerçekimi yönü tersinde kök salamaz, gövde de yerçekimi yönünde uzayamaz, bu durumda bitkinin yerçekimi etkisinin tersi yönünde nasıl kök salacağını merak etmiş Sayın denizakvaryumu. Benim de epey merak ettiğim bir konu haline geldi, en kısa zamanda deneyip sizleri de bilgilendireceğim. Esen kalın. (: