View Full Version : Gazania (Koyun Gözü Çiçeği)
Gazania’lar 20-25cm boyundadır. Farklı renk seçenekleri bahçelerde oldukça etkili bir görünüme sahiptir. Bordür bitkisi olarak ve bahçe bitkisi olarak faydalanılan çeşidin, kısa ve güçlü saplar üzerinde geniş çiçekleri mevcuttur. Bol güneşli yerlere ekilir, bahçe kenarlarında, bordür ve geniş kaplarda toplu ekimi yapılabilir. Sıcak ve kuru iklimler için oldukça ideal olup, ılıman iklimlerde kışı geçirebileceği için yer örtücü olarak da kullanılabilir.
http://www.istanbultohumculuk.com.tr/CicekTohumlariDetay.asp?ID=102&kID=74
Bu çiçeği büyük boy askılı saksıda aldım. Kışın çok soğuklarda korursam çok yıllık olduğunu söylediler. Çiçek çapı 10 cm kadar, gösterişli çiçeklerine görür görmez vuruldum :) Büyük boy saksıya geçirdim, aynı saksıda açık sarı ve turuncu rengi var. Serin havalarda çiçekleri kapanıyor. Sanıyorum çiçeklerini ömrü bir gün ama o kadar çok tomurcuğu var ki hiç çiçeksiz kalmıyor. Tüm yaz açar dediler ama beraberce takip edeceğiz :)
36037
Fotoğraflarını Galeriye de yükledim;
http://www.agaclar.net/galeri/showimage.php?i=16828
http://www.agaclar.net/galeri/showimage.php?i=16829&c=
Buket Aknar
30-04-2008, 19:22
Bu çiçeği çok beğeniyorum. Konu ile ilgili başka bir başlık vardı. Oraya birçok fotoğraf ekledim. Şu anda geçen yıldan yetiştirmeye başladıklarım çiçeklenmeye başladı. Oldukça kalıcı ve etkileyici çiçekleri var.
öğretmen
30-04-2008, 19:51
Benimkiler de turuncu açtılar..Bu yıl dikmiştim..
Ferda Ülkümen
30-04-2008, 20:20
Kışın korumana gerek yok Limon, pek zarar görmüyorlar.
Benimkiler mart ayında yazdan daha güzel açmışlardı;
ardabora
30-04-2008, 21:05
Ben de bu (http://www.soquelnursery.com/images/gazania_talent_050915.JPG) ve bu (http://wholesale.thompson-morgan.com/pix/m/wholesale/5/5075.jpg) resimleri internette görünce,hem çiçeklerine hem de yapraklarının rengine bayılıp gidip tohumunu aldım.
Pakette 25 tohum vardı,acemiliğim yüzünden korktum sadece 5 tanesini ektim.Hepsi çıktı ama büyümeleri yavaş ilerliyor.Bizim sitenin duvarlarındaki acem halılarının altına gazania ekmiş bahçıvan bu sene,hepsi de sarı sarı,fecci güzeller. Gidip gelip, "yok bunlar eski fide,bir kaç seneliktir, seninkiler de böyle olucak,üzülme "diyorum kendime...;)
benim fidecikler...
Ferda Ülkümen
30-04-2008, 21:21
Hiç üzülmeyin, hızlı büyüyüp bol çiçek açıyorlar.
Buket Aknar
30-04-2008, 21:24
Yarına bahçemdekilerin yeni fotoğraflarını eklemeye çalışacağım.
Ne kadar guzel bir cicek bu.. Bende bulacagim en yakin zamanda:)
Ferda Hanım kışın korumaya gerek olmadığına çok sevindim. Kışın saksıları kaldıracağım yerim yok, ancak sarıp sarmalayabiliyorum. Sağolun ilginize...
Beğenmenize sevindim arkadaşlar, bu mevsimde fidanlıklarda hep aynı çiçekler olurdu, bu bahar sanki çeşitler artmış gibi.
Ardabora fidelerinizin kıymetii bilin, oldukça pahalıya satıyorlar büyüklerini :)
Bu sene ben de bolca tohum toplamaya çalışayım.
ardabora
01-05-2008, 20:40
Tohumları kocaman,o yüzden ekerken ve genç fideleri sularken zorlanmadım.
Mesela geçenlerde lobelya tohumu buldum,hem ekerken fenalık geldi hem de tohumlar toprağı delerken sulamam eziyet oldu,zavallıcıkların canına kıydım. Bu nedenle seneye kocaman kocaman tohumları olan çiçekler ekiceğim,hem de tek yıllık çiçeklerle uğraşmayacağım.
Benim tohumların paketinde "sunshine hybrids (http://www.b-and-t-world-seeds.com/images/69169.jpg)" yazıyor.Merak ediyorum acaba yaprakları gri mi? Bazı gazaniların yaprakları gri bazılarınınki yeşil...Sevgili Buket ve Limon,sizinilerin yaprakları ne renk acaba?
Ferda Ülkümen
01-05-2008, 20:50
Gazanya kökten ayırma yoluyla da çoğalıyor.
Bütün yaz büyüyen gazanyaları, sonbaharda bölerek çoğaltıyorum.
sn ardabora
Gazanya yapraklarının üst yüzü tüysüz, yeşil, alt yüzü tüylü olduğundan gri görünümlü.
ardabora
02-05-2008, 01:29
Bu gazania (http://www.soquelnursery.com/images/gazania_talent_050915.JPG) resmine dikkatlice bakınca anlayabildim nihayet..:D "yaprakları gri olan da varmış" diye sevinmekteydim.Şapşallık ödülünü alır mıyım acaba?:(:dilli: Peki diğer tohumları ekmek için geç mi kaldım ki?
Ben de "yok bunlar eski fide,bir kaç seneliktir, seninkiler de böyle olucak,üzülme "diyorum kendime...;)
benim fidecikler...
Benim fideciklerim de sizinkiyle aynı. Havalar ısındıkça daha hızlı gelişim gösterirler diye umuyorum.
bu da izmirde bahçemizde çekmiştim 2 ay önce. oraya ne zaman gitsem hep çiçekleri vardır..
ardabora
06-05-2008, 00:36
Haftasonu evde değildim.Dün akşam eve gelince koştur koştur gazanialarıma baktım...Hiçbir hareket yok,sanki oldukları yerde kaldılar.:( Hava da yağmurlu kaç gündür,güneş alamadıkları için mi bir türlü büyümüyorlar bilmiyorum.
Ben gazania çiçeğini hazır çiçekli aldım bahçeye ektim ama kışın soğuktan nasıl koyuyacağımı bilmiyorum.
Komşumun bahçesindeki gazanayalar kışın donmuyor veya tekrar sürüyor. Bir kez ekti ve her yıl tekrar açıyorlar. Korumak için hiç bir şey de yapmıyor.
Arkadaşlar mevsimlik fideleri gelmiş fidanlıklara tanesi 500 Ykr. Çeşit çeşit renkleri var.
Bu arada çiçeğin dezavantajını da yazayım; çiçeklerini sabah açıp akşam üstü kapıyor. Serince havalarda da kapalı çiçekleri. Güneşi bol gören yere dikerseniz daha güzel açılıyorlar.
ardabora
14-05-2008, 17:56
Sevgli limon,hangi fidanlıkta gördünüz fideleri? Kesin bana yakın bir yerdedir..Benim fideler hala aynı durumdalar,büyüdüklerini farketmiyorum maalesef...
Zekeriyaköy-Kilyos yolu üzerinde Zekeriyaköy'den gelirken sağda yeni açılan bir fidanlık adını unuttum. İsmi Enver. Yeşilvadiyle-Istrancayı geçtikten sonra o sırada. Sıra sıra değişik mevsimlikler getirmiş çok çeşit var bir uğrayın derim. Hemen hemen tüm mevsimlikler 500 Ykr.
Buket Aknar
16-05-2008, 21:05
İşte bugün sonunda bahçemdeki gazanyaların fotoğraflarını çekebildim.
Çok güzeller Buket Hanım. Ben de sarı-kırmızı olandan eşim ve oğlum için alıp ekeyim :) Bu sene ödülü hak ettiler ;)
tam olarak bu çiçek mi bilmiyorum fakat görüntüsü buna çok benziyordu. Acaba bu çiçeğin kokusu nasıl? çünkü ilk defa bir çiçeğin çok kötü koktugunu buna benzeyen bir çiçekte görmüştüm.
ardabora
05-06-2008, 19:53
Benim gazanialar bir türlü büyümüyorlar...Bu resimdekiler (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=230945&postcount=6) ancak resimdeki hale gelebildiler...Ne yapsam,daha geniş bir saksıya mı diksem yoksa direkt bahçeye mi geçirsem? İmdat...:(
Buket Aknar
05-06-2008, 21:03
Sevgili Ardabora, güneş görüyorlar mı? Gazannia'ların güneşi sevdiğini bizat tecrübe ettim de!
ardabora
05-06-2008, 23:49
Sürekli günün her vakti güneş alan bir yerdeler...Sorun nedir,ne isterler bilmem.Bol muhabbet de ediyorum ama karşılık vermiyorlar ilgime. :))
Gazanyalarımdan biri tomurcuklanmış. Kısa zamanda açmasını bekliyorum.:p
ardabora
20-06-2008, 17:34
Benimkiler de tomurcuklanmaya başladılar,acayip sevindim tomurcukları gördüğümde...Çiçek açsınlar hemen resim ekleyeceğim...Dilerim hepsi değişik renktedir...
ardabora
24-06-2008, 23:10
Nihayet ikisi çiçek açtı,biri sarı diğeri turuncu ama turuncu olan akşamları kendini toparlayamıyor,sanırım bir anormallik var ama nedir anlamadım...
Gözünüz aydın ardabora. Çiçeklerin ömrü gözlemlerime göre bir gün. Sabah açıp akşam üstü kapıyor.
ardabora
06-07-2008, 22:21
Teşekkür ederim sevgili limon...
Akşamüstü çiçeğini kapayamayan gazaniam bir türlü bu kapanma işini beceremeden vaktini doldurdu...:p
Bu arada 3 tanesi daha açtı,hepsi ayrı renk ama içlerinde henüz pembe tonlarda açan yok,dilerim kalanlardan en azından biri pembedir...
Arkadaslar ben calıstıgım yerde yaklasık 10000 gazanyaya bakıyorum ve bu gazanyaların gecen cıceklerı ve ıcındekı kuruları temızlemekten bıktım budasam nasıl olur **** hangı ayda budamalıyım sımdıden paylasımlarınız ıcın tesekkurler
ardabora
25-07-2008, 13:51
Nihayet biri de pembe açtı...Gündüz gazania çiçeklerini göremiyorum,akşam eve geldiğimde kapanmış oluyor...:(
Bu çiçeği çok sevdim,sadece haftasonu görebilsem de kısmetse seneye daha ço ekicem...
Ben de sevdim ama sn.chacha'nın yazdığı gibi solan çiçekleri toplamak kısmı zor. Çiçeklerin ömrü bir gün, çok solan oluyor toplamayınca az açıyor ve soluk çiçeklerin görüntüsü kötü duruyor. Neyse ki bende bir saksı var sadece. Tüm bahçede olsalardı kendi hallerine bırakırdım herhalde.
ardabora
16-09-2008, 15:00
Benim gazanialarım hala açmaya devam ediyor...Solan çiçekleri koparmaya yetişemediğim için düşen tohumlardan minik fideler çıktı.
İstesem bu kolay yetiştiremezdim sanırım."Bu fideler büyümüyor" diye strese girmiştim yaz başında. Minik fideleri topraktan alıp saksıya ekmeyi düşünüyorum.
Acaba ev içinde kış boyunca onlara bakabiir miyim,içeride de solacaklar mı kışın?
Ardabora, bu çok güzel olmuşlar. Bu kadar kolay çimleniyorsa ben de hemen deneyeyim. Ben de kışın ne olur bilmiyorum ama bir kısmını içerde, bir kısmını dışarıda deneyebilirim.
Buket Aknar
16-09-2008, 21:05
Çok güzel görünüyorlar. Ellerinize sağlık.
ardabora
16-09-2008, 21:39
Teşekkürler arkadaşlar.
Sevgili nurbahar,
bahar başında ektiğim gazanialar bir türlü büyümek bilmemişti,onları beklerken çatladım resmen ama bu çiçeklerden dökülen tohumların bu kadar kolay çimlenmesi beni çok şaşırttı.Yaklaşık 10-12 minik fide var ilk resimdekilerin diplerinde..
Alt resimdekileri fide olarak satın almıştım,zaten renk olarak farklılar..
hüsnüyusuf
17-09-2008, 09:56
Benim gazanialarım hala açmaya devam ediyor...Solan çiçekleri koparmaya yetişemediğim için düşen tohumlardan minik fideler çıktı.
İstesem bu kolay yetiştiremezdim sanırım."Bu fideler büyümüyor" diye strese girmiştim yaz başında. Minik fideleri topraktan alıp saksıya ekmeyi düşünüyorum.
Acaba ev içinde kış boyunca onlara bakabiir miyim,içeride de solacaklar mı kışın?
Sevgili ardabora, her zamanki gibi gazanyalarınız da bir harika.Renkleri çok güzelmiş. Gazanyalar kışın dışarıda olsalar da baharda tekrar çıkıyorlar. Üstelik sürgün vererek kendi kendine çoğalıyor.Zahmetsiz bir çiçek sayılabilir.
ardabora
17-09-2008, 14:33
Erişkin fideler dışarıda duracak zaten. Benim korkum ,bu yeni çıkan minişler dışarda üşürler mi,sarıp sarmalak mı lazımdır? :)
Buket Aknar
17-09-2008, 15:35
Edindiğim tecrübeye göre hiçbirine bir şey olmaz. Gazannia oldukça dayanıklı bir bitki. Yalnızca kışın; solgun ve renkleri biraz değişik oluyorlar, ardından yeniden yeşerip çiçekleniyorlar.
Epeydir buraya uğrayan olmamış ama ben yine de yazmak istedim. Gazanyalar kendi kendilerine çoğalıyorlar. Benimkiler de kışı terasta geçirdiler. Yazın yine oldukça sağlıklıydılar. Hala açmaya devam ediyorlar. Ama bu aralar güneşe hasret kaldıklarından kapalı haldeler. Ben bu hallerini de çok seviyorum.
Sevgili Ardabora.
Göndermiş oldugun tohumları aldım.cok tesekkur ederım.Baharda ekecegım ve resımlerını koyacagım buraya.
bu da benim gazanyalarim yeni cimlendiler
ardabora
27-04-2009, 18:58
Benim üst mesajardaki gazanialarım tüm kış boyunca yeşil yapraklarını kordular,bir bozulma olmadı,şimdi tomurcuktalar. Bol bol çiçek bekliyorum kısmetse...
ardabora
21-05-2009, 02:13
Gazanialarım açmaya başladı, çamların altına öbek şeklinde dikili durumdalar. Düşen tohumlardan minik fideler çıktı, ele avuca geldiklerinde başka yere almayı düşünüyorum.
ardabora
09-06-2009, 18:49
Gazanialarım açmaya devam ediyor.Taşların dışında yeşeren minik fideleri alıp başka yerlere diktim.
Sevgili Ardabora,
Benimde çok çeşit gazanyam var ama senin sarı beyaz olan harika .Bu rengi ilk defa görüyorum,keyifle büyüt inşallah.
Çocukluğumda bizim yörede papatya ya koyun gözü diye yanlış isimlendirme yapılıyormuş.
ardabora
09-06-2009, 22:39
"Koyun gözü" yanlış değil,bizzat kendisi:))
Bu gazanya ne güzel bir çiçekmiş. Şimdiye kadar hiç dikkatimi çekmemişti.
Bizim pazara bir çiçekçimiz gelir. Her hafta bana mutlaka birşeyler gösterir. Bu hafta da bunları getirmiş. Yerim yok diye almayacaktım sonra dayanamayıp geri döndüm ve aldım. Akşamüzeri tomurcuklar kapanıyordu renkleri sürpriz oldu. Beyazı ve sarısı çok güzel ama pembesini pek sevmedim soluk geldi rengi biraz.
8699786998
Yazdıklarınızı okuyunca iyi ki almışım dedim. Kışın kapalı balkonda tutup gelecek yıla da kalmasını sağlarım belki.
ardabora
15-06-2009, 21:35
Benim gazanyalar tüm kış bahçedeydi ve yaprakları bile solmadı,çürümedi,birşey olmuyor yani.
Toplu halde dikilince daha güzel duruyorlar. Artık ben solan çiçekleri koparmıyorum bile,düşen tohumlardan yeni fideler çıkıyor.
Koyu yeşil
16-06-2009, 10:41
Ardabora gerçekten elinizde değişik renkler var. Ucları beyaz olan sarıya ve yukarıdaki sarımsı beyaza bayıldım. Dediğiniz gibi gazanyaları bir kere ekip sonra yıllarca keyfini sürmek mümkün.
ardabora
16-06-2009, 23:55
Sevgili koyu yeşil,
Söylediğiniz renklere ben de bayılıyorum ve gidip gelip yanlarında minik fide var mı diye bakıyorum. Son mesajımdaki beğendiğiniz krem rengi olanın dibinden 2-3 yeni minik fide aldım,bahçenin başka bir köşesine diktim,dilerim bol bol çiçeklenirler.
Ben gazaniaların çiçeklerini sadece haftasonu görebiliyorum,sabah 7-7.30 arası işe giderken çiçekler kapalı oluyor,akşam da 6 gibi dönüyorum, yine kapalı...
Haftasonu sabah kalktığımda çayı koyuyorum,mutfak kapısını sonuna kadar açıp temiz havayı ciğerlerime çekiyorum, terliklerimi giyip, şıpıdık şıpıdık gazailarıma koşuyorum.:p Aynı şeyi bu sene kısmetse kedi tırnakalarım için de yapacağım ama hala açmadılar.
Genelde resimdeki kedi gazaniların dibinde keyif sürüyor oluyor,kimin olduğunu bilmiyorum ama bizim yanaşma kedimiz oldu.Önce onunla selamlaşıp gazanialarımla hasret gideriyorum.;)
Benim beyaz renkli sandığım gazanyam meğer açık sarılı beyazmış. Bu, güneşi sadece saat 10'a kadar görüyor ama çiçekleri akşam üzerine kadar açık kalıyor.
87606
Güneşte duranlardan sarı renklilerse daha güneşi görmeden bu saatte açmaya başlamışlar bile.
87607
Pembenin eskisi solmuş, yeni açınca rengini daha iyi anlayacağım. Nasıl olup da ben bunları bu yıla kadar görmemişim. Çok gözalıcı çiçekler.
Geçen sene ayırdığım köklerden biri. Çiçekleri çok iri, bu sene daha bol çiçekliler. Tek istekleri güneş.
89565
Uzun zaman önce boş saksıya gazanya tohumlarını ekmiştim sonra çıkmayınca koydum bir kenara bugün farkettim çimlenmeye başlamış başta hatırlayamadım ne olduğunu ama fotoğrafları görünce anladım :) çabuk büyürler inşallah
Gazanyalarımdan aldığım ve apartman görevlisine verdiğim tohumlar filizlenmişler:) Olmaz bunlar yetişmez diye inatlaşmıştı benimle:) Tabi benim balkonumda saksıya ektiklerim de:) Güneşi görebilsek hızla büyüyecekler ama mayıs geldi biz hala kapalı havayla boğuşuyoruz.
Arkadaşlar ben bir gazania hayranı olarak çiçeklerinize bayıldım rica etsem çiçeğin su isteğinden ve besin verip vermediğinizden bahsedermisiniz?
marjinalmenekse
19-08-2011, 15:37
gazanyaların tohumları da karagöz çiçeklerinin tohumları gibimi oluyor aceba ...
basakalk
09-10-2011, 13:25
bu sene mevsımlık cıcekler ararken karsılasıp almısdım , kısa zamanda o kadar guzel cıcekler vermeye basladılarkı gıdıp tekrar aldım , önümüzdekı senede tohumlarından kendım yetıstırmeyı denıcem , tohumlar cok hafıf ve tuylu , bunlarında ustunu toprakla örtmedenmı yetıstrımek gerekıyor ? bu sene edınmıs oldugum bılgılerle , guneslı alanları cok sevıyor ve sulamasını duzenlı olması gerekıyor . bunlarda benım gazanyalarım
Yaz boyunca renk renk çiçekleriyle bahçemizi şenlendiren gazanyaları çok seviyorum.Bol su ve güneş, başka özel bir bakım istemiyorlar, iki yılda bir yeni sürgünlerden kırıp, yeniden ekerek tazeliyorum.Onlarda beni hiç üzmüyorlar.Gazanyalar bahçemizin vazgeçilmezleri arasında.
251552
251553
YeniGine
02-06-2012, 01:40
Gazanya süpeeer bir bitki; benceee her yerlere gazanya dikmeli.
Gazanya ile bu yıl tanıştım.Sık olmasa da belli aralıklarla çiçek açması güzel.
YeniGine
18-07-2012, 00:37
Yani gazanyaları budamak falan da gerekmiyor anladığım kadarı ile?? Öylece bırak; seneye aynı güzellikleri ile devam mı?
YeniGine
22-10-2012, 00:35
Gazanyalarım yaprakları gayet güzel yemyeşil fakat çiçek açmıyorlar; nedeni ne olabilir?
Bulunduğu yer gölge mi?
Doğrudan ve bütün gün tam güneş gören bir yerdeyse...açma desenizde açar.
Bir benim şansım tutmadı gazanya konusunda. O kadar sevdiğim bir çiçek. İki defa tohum ektim. Arkadaşlardan fide gönderen oldu yok .. Çoğalmasın razıyım hani o ektiklerim diktiğim yerinde kalsaydı. Olmadı, olmadı......
YeniGine
22-10-2012, 23:43
Bulunduğu yer gölge mi?
Doğrudan ve bütün gün tam güneş gören bir yerdeyse...açma desenizde açar.
Sayın Tura; gazanyalarım dışarıda öğleden sonra 13.00'ten 16.00'ya kadar güneş görüyor. :( Ama çiçekleri yok. (Tek tük açtılar o kadar.)
Cymbelina
04-03-2013, 19:40
Meraklılarına duyurulur;)
Yazı balkonda geçiren gazanyalarımı kışın eve pencere önüne aldım, sulamaya devam ettim, ne olur ne olmaz kuruyup ölürler diye. Arada sararan yaprak görünce korktum, eyvah gidiyor diye:) Allah'tan birşey olmadı, çok şükür. Sararan yaprak oldukça koparıp atıyorum. Şu an iyi durumdalar çok şükür. Üstelik bir tane de tomurcuk yapmış:))) Bu beni çok mutlu etti, ne ara yaptın onu yaramaz diyesi geliyor insanın;) Maaşallah benim savaşçılarıma:) Ama bir süre daha içeride kalmaları gerek sanırım.
Yazın kuruyan çiçeklerinden tohum almıştım, yani sanırım aldığım şeyler tohumdu:confused:;) Bakalım tohumdan ekersem çıkacaklar mı? Denemeyi düşünüyorum.
gülsümkaya
29-04-2013, 18:42
güzellerim
YeniGine
30-04-2013, 00:26
Sevgili gülsümkaya gerçekten güzeller, ellerinize sağlık.
Sn. Cymbelina, ne yaptınız tohumları ya da tohum sansığınız şeyleri :) Vakti gelmedi mi, ekin de görelim merak ettim.
@ hira ben de yolda belediyenin ektiği kurumuş gazanyaları toplayıp iyice kurutuyorum. 10 gün kadar önce tohum olabilecek birkaç kırıntıyı ektim torfa ancak daha çıkan bir şey yok. Geçenlerde yine forumda galiba tesadüfen tohumlarını gördüm tüysü uzantılarıyla, önümüzdeki günlerde onu deneyecem bakalım.
güzellerim
Sayın gülsümkaya, 2. fotoğraftaki bende de var ismini biliyor musunuz?
Geçen yaz tecrübe ettiğim kadarıyla, bol güneş ve suyu çok seviyor gazanyalar.. Gerçi tüm gün güneş altında dursam, neredeyse hiç su içmeyen ben bile su içerdim herhalde:D birazda sıvı gübre verince güzel çiçekleniyorlar. Fakat anlamadığım şu ki; neden yıllardır 4. sayfaya geçememiş bu güzeller?
İki gün önce tekrar çiçeklerinden aldığım tohumları torfa ektim. Bakalım bu kez ne olacak... İki ay kadar önce Bayındır dan geçerken kasası (içinde 40 tane fide) 10 tl olan gazanyalar için bir arkadaştan rica ettim geçerken alıver diye, aradı 30 tl olmuş dedi. Kalsın o zaman dedim :D
10 Liraya 40 adet süper bir fiyatmış:) Tanesi 1 lira burada.. Geçen yaz 6 fidem vardı, bir tanesi oronbaşmıdır nedir ona kurban verdim, diğeri kışın öldü. Dört tanem kaldı hangi renkler bilmiyorum. Geçen yaz tohum almamıştım gazanyalarımdan fakat bu yaz alacağım..
Bu gazanyaları çok seviyorum.
498862
498863
lenavita
08-06-2014, 16:48
çok şükür benimde gazanyam oldu parktan 1 kök aldım sonuçta niyetim iyi ddd
ahmet emre
08-06-2014, 18:27
bizim yazlıktada bu bitkiden var. bu kadar fazla renk seçeneği olduğunu bilmiyordum.dayanıklı bir bitki gerçekten. suyu seviyor.kendi kendine çoğalıyor.üretim sorunu yok :)
Laleci_03
09-06-2014, 12:25
Gazanyalarım... :rolleyes:
lenavita
07-02-2015, 13:11
selam arkadaşlar bende aldıg ım çeli gi üçe böldüm
B e t ü l
05-06-2015, 12:33
Bulutlu ve yağmurlu havadan hoşlanmadık...
Eyvahlar olsun! Gazanyalarımı böcekler sardı.. Kırmızı renkli ve çook yavaş hareket eden böcekleri ellerimle ayıklamaya çalıştım, özellikle yaprakların alt kısımlarında toplanmışlar.. Böceklerin çok olduğu yaprakları koparıp balkondan aşağı attım.. Kırmızı örümcek değil sanırım, çünkü bildiğim kadarıyla kırmızı örümcekler hızlı hareket ediyor.. O zaman bu böcekler ne olabilir?
lenavita
26-07-2015, 13:20
selam arkadaşlar buda benim gazanyam
Ben bu sene gazanyalardan hiç bişey anlamadım. Hasta gibiler
gencaslann
14-03-2016, 22:52
Merhaba. İnternette okuduğum kadarıyla gazanyalar 1 gün çiçek açıp kapanıyorlar. Ben de seradan aldığım gazanyaları içeri koydum toparlansınlar diye. İlk gün açıp akşama doğru kapattılar fakat ertesi gün açılmadılar. Acaba kurudular mı yoksa beklemeli miyim ?
Bir de kurudukları zaman sadece çiçeği mi yoksa dalın tamamını mı budamalıyız ? Teşekkürler
http://uploads.tapatalk-cdn.com/20160314/1a1e9e0f5fdc9d7a0ba36ebb629399b4.jpg
http://uploads.tapatalk-cdn.com/20160314/2630d2c89bc597a0241f26067046a004.jpg
http://uploads.tapatalk-cdn.com/20160314/193fa0ef730568de9bb2c53517477f62.jpg
Sent from my iPhone using Tapatalk
YeniGine
14-03-2016, 23:41
Sayın gencaslann gazanya güneşi çok seviyor, sabah açar - akşam üzeri kapanırlar. Çiçeği geçtikten sonra ister çiçeği - ister sapıyla birlikte koparın. Ama ben alışkanlık hep sapıyla birlikte koparıyorum.
Rastgelsin inşallah!..
gencaslann
23-03-2016, 01:38
Evet solanları saplarıyla beraber koparınca bir toparlandı :) ancak hala dışarıya alışamadı. Çıkardığımda güneşte 3-4 saat durduktan sonra dallarını aşağıya indiriyor. Ben de içeri aldım yine canlandı. Sanırım benimkisi salon bitkisi olmak istiyor :))
http://uploads.tapatalk-cdn.com/20160323/1d68a12bd191d410a079780ab7dda004.jpg
sweetnurse83
29-04-2016, 11:20
Merhabalar bunlarda benim gazanyalarım aslında çok güzeller http://uploads.tapatalk-cdn.com/20160429/c9d9fdcb68273b4326ec7ec2788fa368.jpg
http://uploads.tapatalk-cdn.com/20160429/de68bbbdfb3681e350533a77aa24fec6.jpg
Yalnız son günlerde hasta gibiler ve yapraklarının altında bu böcekleri gördüm bunlar nedir acaba ve ne yapmam lazım çiçeklerimi kurtarmak için yardımcı olursanız sevinirim
http://uploads.tapatalk-cdn.com/20160429/cc8fe43e75079d25e3ffab24a9f5a859.jpg
Batı Rüzgarı
24-08-2016, 21:30
ne kadar güzel bir çiçekmiş :)
allahını seven üzerime toprak tohum atsın :))
şaka bir yana ben bunun tohumunu bulsam eksem çiçek açmasa bile seneye hazır hale getirebilirmiyiz?okuduğum kadarıyla kışa dayanıklıymış.ankara kışına ve ayazına saksıda dayanırmı?
edadilek
09-05-2018, 21:35
ne kadar güzel bir çiçekmiş :)
allahını seven üzerime toprak tohum atsın :))
şaka bir yana ben bunun tohumunu bulsam eksem çiçek açmasa bile seneye hazır hale getirebilirmiyiz?okuduğum kadarıyla kışa dayanıklıymış.ankara kışına ve ayazına saksıda dayanırmı?
Eğer üzerine dondan koruyucu bir tabaka örterseniz soğuklardan sonra hızla canlanıyorlar bir kaç kökten onlarcası çoğalabiliyor direkt güneş alacakları düzenli sulanacakları ortamlarda çoşuyorlar .
Batı Rüzgarı
16-07-2018, 04:59
gazanyalarımı bu sene tohumdan yetiştirdim şuan çiçekliler çok sık olmasada...
gazanyanın sevdiğim yanı çiçeği 1 gün felan değil. akşamları kapanıyorlar ve ertesi gün tekrar açıyor. havanın durumuna göre kapalı da kalabilir. çiçekleri 5-7 gün civarında gidiyor gayet yeterli...
sevmediğim yanı ise yaprakların aşırı kırılgan olmaları. en ufak bir darbede gidiyorlar.
galeri sineği ve yaprak bitine de müsait bir yapısı var. eğer yaprak bitlerini erkenden farketmezseniz işiniz baya zor. çünkü yapraklar kırılgan. arap sabunu vs ise tam etkili olmuyor. ben gerçi yöntemini buldum. basınçlı hortumun fıskiye moduyla yaprakları temizliyorum. özellikle havaların serin olduğu mayıs haziran gibi dikkat etmek gerekiyor. yoksa baya sarabilir yaprak araları dalları felan çok var...yaz sıcakları başlayınca yaprak bitleri pes ediyor.galeri sinekleri de azalıyor.
kamilbasarir
01-05-2020, 12:55
Bahçemdeki gazanya çiçeklerinin dallarını böcekler mi koparıyor çok merak ediyorum.Hergün üç-dört dal tam çiçeğin alt tarafından kopartılmış şekilde buluyorum.Sebebi ne olabilir ? bilen arkadaş var mı acaba?
Batı Rüzgarı
07-05-2020, 22:04
Bahçemdeki gazanya çiçeklerinin dallarını böcekler mi koparıyor çok merak ediyorum.Hergün üç-dört dal tam çiçeğin alt tarafından kopartılmış şekilde buluyorum.Sebebi ne olabilir ? bilen arkadaş var mı acaba?
kuşlar yapıyor olabilir. onun dışında bazı arı türleri de yaprak koparabiliyor. ama her gün her gün oluyor sa muhtemelen sorumlusu kuşlardır.
Yakşiık 20 gün önce tohumdan ektiğim gazanyalarım büyümeye devam ediyor. Havalar bir an önce ısınsa da balkona alsam diye bekliyorum.
https://www.hizliresim.com/kvgbvd2
Benim gazanyamın yaprakları aldığımda çok taze ve güzeldi şuan böyleler. Neden olabilir ? Düzelir mi ne yapmalıyım?
Bu da ilk haliydi: https://www.hizliresim.com/fgtec2y
Sevkibey
13-05-2021, 16:32
https://www.hizliresim.com/kvgbvd2
Benim gazanyamın yaprakları aldığımda çok taze ve güzeldi şuan böyleler. Neden olabilir ? Düzelir mi ne yapmalıyım?
Bu da ilk haliydi: https://www.hizliresim.com/fgtec2y
Yapraklardaki sorunu net olarak algılayamadım. Çiçeği yakından çekmişsiniz, o da normal geçme sürecinde sanki. O geçince koparırsınız, yeni tomurcuklar vermiş zaten.
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.