View Full Version : Limon'un Sarmaşıkları
Evimize taşınalı bu yaz üçüncü yıl olacak. Biliyorsunuz bahçe işi sabır işi. İlk diktiklerimizde 30 ile 50 cm arasındaki sarmaşıklarımız, geçen yıl güzelleşmeye başlamışlardı ancak bu yıl seyirlerine doyum olmuyor. Demek ki bir bahçeye diktikleriniz üçüncü yılında tam adapte olup, büyüyorlar. Biliyorsunuz en sevdiğim bitkiler fazla zahmet gerektirmeyen, arsız tabir edilen, kokulu veya kokusuz çiçek açan sarmaşık türleri. Bugün alıcı gözüyle baktım da bahçeme oldukça fazla çeşit
çiçek açan-açmayan çeşitte sarmaşıklarım varmış. Sizlerle paylaşmak istedim.
Bu arada küçücük yapraklı sarmaşıklarım bu yıl inanılmaz derece büyümüşler, yaprakları avucuma sığmıyor. Büyüklükleri belli olsun diye elimi de çektim :)
Öncelikle 50 cm kadar kadarken diktiğim yaseminlerimden başlayayım, şu anda bol tomurcuktalar, açtıklarında da çekerim fotoğraflarını. Kışın yaprak dökmediği için çok seviyorum yasemini. Çiçekleri bembeyaz ve kokulu, böcek, arı hiç gelmez çiçeklerine, hanımeli gibi döküntüsü olmaz. Oturacağınız yere yakın dikeceğiniz en güzel sarmaşık türüdür.
35851
35852
Clematislere olan aşkımı sanırım biliyorsunuz.
35854
Bunlar da Hanımellerim, onlar da tomurcuktalar. Çiçek ve yaprakları çok döküntü yapar, devamlı oturduğunuz yere biraz uzakta dikmenizi tavsiye ederim. Kapı girişlerine dikerler genelde. Çok arı çeker.
35855
Acem borusu, çiçekleri çok güzeldir ancak çok arı ve karınca çeker, oturacağınız yere uzak dikmenizde fayda var.
35856
Kokulu kırmızı sarmaşık gülümü hastalık yüzünden dipten budamak zorunda kaldım.
Kokulu pembe ve beyaz sarmaşık gülüm kaldı fakat onlar da hastalık belirtileri var.
Başlarına bir şey gelirse bir daha gül alır mıyım bilmiyorum. Hastalığa çok açık bir bitki. Devamlı ilaçlanmak istiyor, havadan bile nem kapıyor :)
35857
Şimdi gelelim çiçek açmayan sarmaşık türlerine. Tek tek isimlerini bilmiyorum, fidanlıkta sorunca hepsine Orman Sarmaşığı diyorlar. Muhakkak hepsinin ayrı isimleri vardır.
Kışın yaprak dökmeyenler;
35859
35860
35861
35862
35863
Amerikan Sarmaşığınını da çok severim. Sonbaharda yaprakları kızarır, kışın yaprak döker. Yaprak şekli de güzeldir. Bu sene yaprak ebatı çok büyümüş.
35869
Ben Kivi'yi de sarmaşık olarak kullanıyordum. Kışın yaprak döker. Henüz meyvesini görmedim ama sarmaşıklarımın arasında bir de meyve verirse ne kadar güzel duracağını hayal bile edemiyorum :)
35870
Sevgili Limon,
Sarmaşıklarınıza bayıldım.Küpe arıyorum demiştim ya size,haftasonu Ağaç A.Ş.'ye gittim Tarabya tarafındaki.Çok güzel yaseminler vardı.Ancak bir bahçem olmadığı için ve balkonum da ancak diğer bitkilerime yettiği için,alamadım.Çok beğendim sarmaşıklarınızı çok,nazar değmesin.
Misler gibi koksun heryer:)
Çok teşekkür ederim. Ağaç Aş'de güzel bitkiler oluyor, güle güle büyütün :)
Sevgili Limon,
Sarmaşıkların gerçekten heyecanlandırıyor. Ben taşınalı henüz bir buçuk sene oldu, üçüncü seneyi sabırsızlıkla bekleyeceğim.
Sağolun Nurbahar, Sn. Balıkçı.
Bunların dışında bir de tohumdan yetiştidiğim tek yıllık sarmaşıklarım var, onları unutmuşum. Rengarenk çiçekler açan Sabah Sefası ve bu sene ilk kez tohumundan yetiştirmeye çalıştığım Kırmızı KOkulu Bezelye Sarmaşığı. Onlar henüz fide durumundalar. :)
Olmaz mı hiç. :) O da fide halinde.
zooteknist
28-04-2008, 20:49
Maşallah diyeyim .
İnşallah güle güle keyfini sürün.
ardabora
28-04-2008, 21:42
Kocaman bir maaşallah...Nazar değmez inşallah...
Şu Ağaç Aş'ye bir gidemedim hala,Bahçeköy yol ayrımının dibindeki seradan bahsediyorsunuz değil mi?
Penelophe
29-04-2008, 00:19
Sevgili Limon, harika görünüyorlar, maşallah, keşke orada olsam dedim içimden.:)
Gerçekten çok güzeller. Çiçek açan sarmaşıklarınızı bir de çiçeklendiklerinde fotograf çekersiniz umarım.
Limon çok güzeller! Sağlıklı pırıl pırıl bitkiler.. Güzel bahçende sağlıklı mutlu bol çiçekli günler dilerim. Sen mi bakıyorsun hepsine yardım alıyormusun?
Bizim memlekette " 41 kere çatal maşallah beter gözel olmuş " derler. Ben de dedim ;) Ellerine sağlık limonum
fatmadundar
29-04-2008, 10:13
Sevgili Limon, çiçekli sarılıcılaırınız şimdiden çok güzel. Çiçek açınca muhteşem olacakları açık. Hederalarınız da güzel. Amerikan sarmaşığının sonbahardaki renk cümbüşü herşeye değer.
Sefan olsun.
ilknur aşık
29-04-2008, 10:20
Gerçekten bahçeniz çok güzel, geçen seneden beri bahçenizi takip ediyorum. Gerçekten çok emek verildiği belli. Elinize sağlık. Darısı bizlerin başına
Koyu yeşil
29-04-2008, 11:29
Limon harika görünüyor bahçeniz gerçekten de..
Çok teşekkür ederim arkadaşlar. Ardabora, Ağaç Aş. Tarabya girişinde olan ama girişi yeni yol yapımından sonra biraz ters oldu, öyle çok sık gittiğim bir yer değildir aslında. Ama geçen sene oradan oldukça ucuz yerli Ortancalar almıştım.
Penelophe'ciğim ve tüm arkadaşlarım İstanbul'a gelince karşılıklı oturup, çayımızı içeriz inşallah :)
Feriha Hanım bahçeme iki senedir tamamen kendim bakıyorum. Taşınalı 3 sene oldu zaten. Vakti olanlara şiddetle tavsiye ederim. Yorucu da olsa sonuçta gördükleriniz için değiyor.
Benim gibi bir acemi bile bu işi bu kadar öğrendiyse herkes başarır.
"Bu arada, bu hafta sonu bahçıvanlık kursuna başlıyorum. Artık sertifikalı Bahçevan olucam ;)" böyle yazmışım ama vakitsizlikten dolayı kursa katılamadım.
Aslında bahçemin her yerine güzel bitkiler diksem daha güzel olur, ancak köpeğimiz, kedimiz, oğlum ve büyük oğlum(eşim) yüzünden ortada boş çim alan bırakmak durumundayım. Bu fotoğraflarda gördüğünüz samaşıkların çoğu da leylandilerin arkasında kaldı, yan komşum görüyor bol bol :) Leylandilerin arası aralık olunca sarmaşık çabuk kapar diye dikmiştik ama leylandiler sarmaşıklardan çabuk büyüdüler :)
Bir de evin cam önlerine sarkan çiçekler dikmek istiyorum. Önce Yapı Markete gidip, raf ayağı ve raf almam gerekiyor. Eşim, bahçe yetmedi bir de camların kenarına mı gözünü diktin dedi ama ben taktım kafaya :) Şu, internette gördüğüm çiçekli cam fotoğrafları gibi görmek istiyorum camlarımı ;)
Bir de evin cam önlerine sarkan çiçekler dikmek istiyorum.....Şu, internette gördüğüm çiçekli cam fotoğrafları gibi görmek istiyorum camlarımı ;)
Ben de o çiçeklerin sarktığı cam önlerine bayılıyorum ama raf ayağı kullanmak aklıma gelmemişti. Dar, uzun saksılar arıyordum. Hangi çiçekleri ekeceksin cam önlerine? Sakız sardunyalar mı? :p
Sn Limon ; sarmaşıkları ben de çok severim ve balkonumda 2 tane var. Hatta bir yerlerde Sn Balıkçı balkonda sarmaşık mı olurmuş diye yazmıştı da ahh bir de benim balkonu görse diye kendi kendime gülmüştüm. Ama sizin sarmaşıklarda maşallah pek güzel olmuşlar.
Sağolun M.Sema. Yasemin dikin balkondaki bir büyükçe saksıya :)
Abk sarkan petunya düşünüyorum ama ömrü kısa oluyor diye vazgeçiyorum. Dediğin gibi sakız, normal sardunya veya tohumdan yetiştirdiğim çiçeklerden aranjmanlar yapabilirim yine :)
Sebahattin Sargın
29-04-2008, 17:04
Sevgili Limon ;)
Gerçekten hepsi harikalar maşallah, bu bahçede bir de passiflora türleri olsa nasıl olurdu? Çok yakışırdı diye düşünüyorum bahçenize.
Sevgiler ;)
Sebahattin ben aslında Pasiflora tohumu da almıştım, dün baktım paketi boş. Ekmişim bir yere ama nereye emin değilim. 3 küçük saksıdan bir şeyler çıktı, ne olduklarını düşünüyordum , onlar Pasiflora olabilirler. :) Bimden almıştım tohumunu.
Başka ne ektim acaba? ;) Sizler bahsettikçe hatırlıyorum.
Ha bu arada Pembe Çiçekli Hanımeli ve Sarmaşık Ortanca da aklımda, onlar yok henüz.
Güllerimde yine bitlenme ve Pas Hastalığı belirtileri var. Eğer bu seneyi de atlamazlarsa seneye güllerden vazgeçebilirim. Bu toprağı sevmediler demek ki.
çekirdek
29-04-2008, 19:54
Sarmaşık ortanca?
Sağlık, mutluluk ve huzurla tadını çıkart bahçenin Limoncum. Maşallah harika görünüyor.
Buket Aknar
29-04-2008, 21:43
Sevgili Limon, ellerine sağlık. Uygun yere bir nazarlık asmalısın.
Bu arada sarmaşık olan Japon Fenerin yoksa. Sana bu yaz tohum gönderebilirim. Benimkiler yeşermeye başladı.Yaz mevsiminde bulunduğu yere sarılır. Kışın yoktur. İlkbaharla birlikte tohumdan yeniden yeşermeye başlar.
Bayıldım bahçenize.Ben de bugünleri görebilecek miyim acaba:)Ben geçen yılın Haziran ayında taşındığım için ancak bu yıl bahçe düzenlemeye başlayabildim.Henüz çok boş görünüyor.Umarım seneye sizinki gibi güzel olur.Yıldız çadırınız yok galiba .Bu yıl oluşan tohumlardan gönderebilirim size.
Teşekkür ederim arkadaşlar.
Çekirdek'çim sarmaşık ortancanın yaprakları birdiğimiz ortancadan biraz daha küçük, çiçekleri de onun kadar gösterişli değil. (bildiğim kadarıyla beyaz açıyor)
Bu arada M.Saygın'ın göndermiş olduğu Penguen Kabaklarını ve Süs Kabaklarını da ektim. Onlar da sarmaşık türü :) Komşumun verdiği ufak Süs Kabaklarını da ektim. Başkaaa....
Şimdilik bunları hatırlıyorum :)
Japon Fenerim yok Buket Hanım. Yıldız Çadırım da yok Lale Hanım :)
İlginize teşekkür ederim arkadaşlar.
şükran ünal
30-04-2008, 09:36
Sevgili Limon, bunları yeni farkettim. Bahçedeki herşey çok güzel görünüyor. Canı gönülden çabalarınız zaten yansımış,yeşilin rengi bile çok bambaşka. Bu güzelliklerin arasında bir bardak çay içmenin, sevdiği dostlarını ağırlamanın keyfi herhalde hiç bir şeyle kıyaslanmaz. Elleriniz dert görmesin. Bizde geçen sene bahçemize kediler girmesin diye demir parmaklıkları birde ince plastik kafes telle kaplamıştık. yükseklik 1mt. kadardı. Kedilerin kuyruğunun yedi katı yüksekliğe sıçrayabileceğini de duyup ve de gördükten sonra emeklerimizin boşa olduğunu anladık ve 2 mt. aralıklarla sarmaşık ektik. Herhalde seneye daha da boylanıp parmaklıkları kapatabileceklerdir. Kedileri sevmediğimden asla değil ama başıboş kedi çok fazla ve sebzelere gelmesinden tiksiniyorum. Bu sene daha yeni yeni gelişmeye başladılar. Ön girişte bizimde hanımelimiz ve hem önde hem yan tarafta çok güzel bir asmamız var. Her sene yaprağından mutlaka kışlık ayırıyorum.
Sağolun Şükran Hanım. İyi ki hatırlattınız, iki adet te asmam var. Birisinin üzümü çok güzel ince kabuklu, çekirdekli Çavuş Üzümü dediklerinden, birisini de geçen sene yaprakları çok güzel diye almıştım. Öyle çokça büyümediler ama...
Kedi girmesini istemiyorsanız köpek alın :) (Nasıl çözüm ama?)
Ellerinize sağlık sevgili limon çok güzel bir bahçeniz var. Bence de mutlaka bir yerlere nazarlık asın. Her ne kadar balkonda yerim dar olsada bende yasemin ve bir orman sarmaşığı türü yetiştirmeye çalışıyorum.
Ama seninkiler bir harika.
Sevgili Limon, bahçende sarmaşıklarında harika. Güle güle oturun ve büyütün. İnşallah çiçekleriniz açtığında da resimlerini bizlerle paylaşırsınız.
Sevgili Limon, internet cafeden zevkle seyrettim bahçeni. Ellerine sağlık, uğraşmış ama neticesini de çok güzel almışsın. Çamların da çok güzel duruyor. Biliyor musun benim bahçemde hiç çam yok, o kadar da çok severim. Allahtan Silivri'de mavi ladin'im var.
Passiflora istiyorsan sana Silivri'den yollayabilirim, veya arzu ettiğin başka birşey varsa (bende olanlardan) lütfen bana yaz. Bu güzel bahçede beni de hatırlatacak birşey olsun.
Güller belki de toprağı sevmediler diyorsun, sana saksıda bir gül hazırlayayım mı?
Çok teşekkür ederim arkadaşlar.Sevgili Cyücel sizin sarmaşığınız da çok güzel görünüyor.
Fevziye Hanım çiçeklenince de paylaşıcam sizlerle. Yaseminler açmak üzereler.
Güler Hanımcığım düşünmeniz bile yeterli. Güllerle başım pek dertte, hem pas, hem külleme hem de bitler için ilaçladım bakalım toparlayacaklar mı?
Siz ne isterseniz ondan hazırlayın ama kargoya vermeyin, acelesi yok sizde kalsın. Müsait bir zamanda buluştuğumuzda alırım ;)
nuran berna
01-05-2008, 20:15
Elinize ve emeğinize sağlık sevgili limon.Akşam akşam gözüm gönlüm açıldı.
Sarmaşıklarınız çok güzel olmuşlar.
Kivi ve sarmaşık ortancayı ben de - Ankara'da olmaz da yazlık için- araştırayım.
Acemborusu, sabahsefası gibi dayanıklı sarmaşıklardan bahçeden temizlemek zor oluyor diye çekinir oldum.
Sarmaşıklarınız üç yılda böyle olmuşsa sözünü ettiğiniz diğer çeşitlerle birkaç yıl sonra nasıl olur bilemiyorum. Sanıyorum cümleten kendimize hakim olmayı öğrenmemiz gerekiyor. :rolleyes:
Bahçeler de sarmaşıklara yer açmak için bir çözüm de bazı parklarda gördüğüm kuş vb hayvan biçimindeki tellere sarmaşık sardırmak olabilir.
Bu arada tek eksik morsalkım mı?:rolleyes:
Yok Morsalkımım da var 2-3 kök. Ama onları geçen yıl pek küçük almıştım, pek boy atamadılar ve açmadılar. Mor salkımın açması için de en az 3 yaşında olması gerekiyormuş diye okumuştum.
"Kendimize hakim olmayı öğrenmemiz gerekiyor" cümlenize tamamen katılıyorum. Sarmaşıklar tam gaz uzuyorlar, bu sene hadi neyse de gelecek sene sık sık budamak gerekecek. Acem Borusundaki endişenizde de haklısınız çünkü bahçenin tam ortasına yürümüş kökünü bulabiliyorsunuz. Zamanla oralardan da sürüyormuş duyduklarıma göre. :)
Yakında sarmaşıklarla mücadeleye başlayabilirim :)
Limon, sarmaşıklarını beğendiğimi tekrar söyleyeyim. Çabuk büyümeleri beni heyecanlandırıyor. Evimin iki yanında 3-7 m yükseklikte bahçe duvarları var. Taşındığımda bomboştu, beni çok rahatsız ediyordu. Bir arkadaşımın dediği gibi bu duvarları dezavantaj değil, avantaj olarak görüyorum artık. Çabalarımla yavaş yavaş doluyor.
Şu anda çok çeşitli sarmaşıklarım yok ama buldukça ilave ediyorum. Senin bahçendekilerin hepsi çok sevdiğim ve yetiştirmek istediğim türler.
Her köşesinden, duvarlarından bitkiler fışkıran bir bahçe istiyorum, "O günlere çok çok var." diyordum ama bahçen bana moral veriyor.
İnsan emeğinin karşılığını alınca ne kadar mutluluk duyuyor. O bahçede çay içmek ne keyiftir kimbilir. Eserinizin zevkini çıkararak....Bu arada Kadıköydeki Park ve Bahçeler müdürlüğüne sarkan petunyalar gelmiş. Fide 0,50 ykr. di. Petunyaları görünce siz aklıma geldiniz. Bir sandık doldurdum petunyaları, inşallah sizin gibi başarabilirim.
Sağolun Nurbahar Hanım.
Cyücel, gerçekten de ucuzmuş petunyalar. Oraya geldiyse bizim taraflara da muhakkak gelir o zaman. Bakmak gerek arada :) Bilgilendirme için teşekkür ederim.
akinal33
07-05-2008, 23:47
sayın limon kiwinizin erkek mi dişimi oldugunu öğrenip ona göre erkek veya dişi dikimi yaparsanız kiwinizden meyve alabilirsiniz
Bende iki kök kivi var. Birini dişi birini erkek diye verdiler ama şüpheliyim ben bu konuda.
Sonuçta erkek te olsa dişi de olsa çiçeklenmesi gerekmez mi? Ben daha hiç çiçeğini de görmedim.
Bu arada bir de Aşılı Böğürtlenim var. O da sarmaşık sayılır değil mi? :) Şu anda çiçekte...
Limon, kivide erkek ve dişi bitkilerin görüntüsü farklı oluyor. Elindekiler tamamen aynı ise ve aynı hızla gelişiyorlarsa ikisinin aynı cins olma ihtimali fazla.
Erkek tüylü dişi daha az yütlü olur diyenler var ama kimisi de ne alakası var kivini hepsi tüylü olur diyor. Ben tam olarak tarif edip te anlayanına raslamadım :) Baktığımda ikisi de aynı gibi ama sanki birinin yaprakları daha irice. Anlamadığım dişi de olsa erkek te olsa çiçek açması gerekir değil mi? Döllenmese meyveye dönüşmez ama çiçek açar değil mi? Ben henüz çiçeğinin nasıl olduğunu da göremedim.
Yaklaşık 11 sene önce bende dişi ve erkeğinden vardı. Pek detyalı hatırlayamıyorum çünkü çok sık gidemediğimiz bir bahçedeydi. Ama birinin gelişimi (yanılmıyorsam erkek) diğerine göre çok fazlaydı ve boyu daha uzundu. Yapraklar da farklıydı. Çiçekleri yaklaşık 4-5 cm çapında ve güzeldi. Yeteri kadar sulayamadığımız için meyve oluşumunu göremedik ve bir kaç sene sonra kuruttuk ne yazık ki. Çiçeği tek bir cins verebilir, emin değilim.
Nurbahar Hanım, Kivi başlığında detaylı açıklama yapmış bir arkadaşımız. Çiçeğinden ayırd etmek çok kolay, fotoğraflarla anlatmış. Sorun şu ki benimkiler durmadan boya gidiyor, pek çiçek açacak gibi görünmüyorlar. Mayıs ayı ortalarında açması gerekiyormuş. Neyse, belki seneye açar. :)
Sarmaşıklarımla ilgili güzel sözleriniz için çok teşekkür ederim. Moraliniz hiç bozulmasın, 3 senede bu kadar geliştiler. Yaseminleri aldığımda 50 cm kadarlardı, sarmaşıklar daha ufaklardı. Yalnız iki-üç kök kadar yan evle aramızı kapatmak için büyük almak zorunda kaldım. Geri kalanların hepsi ufacıklardı. Düzenli gübreleyip, sulayınca 3 yılda çok güzel gelişiyorlar. Clematis Sarmaşığı dikmediyseniz muhakkak 2-3 rengini edinip yanyana dikin. Çiçekleri kokusuz ama kocaman çok gösterişli.
Sarmaşıklarım açtıkça sizlerle paylaşacağımı yazmıştım. Yaseminlerim açmaya başladı, Hanımellerin kokusunu tarif edebilmem imkansız. Her bahçede olması gerekir. Hele akşam üstleri hafif esen rüzgarla kokusu hafif hafif geliyor ki üzerine milyonluk parfümleri tanımam :) Melisanın da kokusu çok güzel ama o durgun havalarda çok bayabiliyor. Hanımeli öyle değil. Açan sarmaşıklarım;
3832738328
38329
38330
38331
Sevgili Limon, fotoğraflar harika, darısı başıma...
Zar zor geçen sene sonunda bir clematis bulmuştum, her an açmak üzere. Dediğin gibi çok hızlı büyüyorlar, benimkilerde ilk yıl çok gelişme olmadı sanırım kökleri güçledi, ondan sonra çok hızlı bir şekilde büyümeye başladılar.
Hedera,clematis,hanımeli,yasemin,pasiflora diktim. Bezelye çiçeği ve gündüz sefaları henüz çok küçük. Ama daha dikmek istediğim çok çeşit var. Öncelikle sarmaşık ortanca arıyorum, bir sera belki bulabileceğini söyledi, merakla bekliyorum.
Sevgili Limon muhteşem görünüyorlar ellerine sağlık.
Sevgili limon, yaseminlerin çok güzel görünüyorlar. Ellerine sağlık kardeşim.
Sen de benim gibi yapıyorsundur herhalde, avuçlayıp avuçlayıp öpüp kokluyor musun, ne kadar güzel olduklarını onlara söylüyor musun?
Bu güzellikleri başardım, yetiştirdim diyerek, al çayını-kahveni eline geç otur balkonuna hem mis gibi kokularını içine sindir, hem de gözün gönlün açılsın. Bunu böyle yaparken oturduğun yerden kalkıp, ''dur şu dalında bir iki yaprak kuru onu da alayım diyormusun benim gibi. Ben öyle yapınca eşim '' yaaa dur be kadın bari şu çayını bir ağız dadıyla iç, hemen nasıl da gördün o iki kuru yaprağı'' der. Senin de eşin diyor mu öyle?.
Zenfree'ciğim, Güler Hanım'cığım sağolun. Aynen anlattığınız gibi keyif yaparken bir şey geliyor aklıma bir kalkıyorum kalkış o kalkış bir bakıyorum gece olmuş, tırnaklarımın içine kadar toprak dolmuş oluyor. Eldiven tak diyeceksiniz ama genelde eldivenlik işim yok diye başlıyorum kaptırıyorum gidiyor.. :)
Hepimizde aynı keyifli dert....
Her ayağa 1 kök dikmiştik. 1 metre civarındaydı ektiğimizde. 3 yılda böyle geliştiler. Fotoğrafta tüm çiçekler açmamış, şimdi yaprakları görünmüyor çiçeklerinden. Bir daha çekip yüklerim.
Yasemin, arı, böcek vs.. toplamadığı için, kokulu olduğu için ve kışın yaprak dökmediği için en sevdiğim sarmaşıklardandır. Çok ta kibardır ;)
Buket Aknar
03-06-2008, 14:19
Sevgili limon, ellerine sağlık. Çok güzel görünüyorlar, kokuları taaaa buralara geldi.
şükran ünal
04-06-2008, 14:51
Limoncuğum son resimler bir harika. Bunun yakınında yaşamak insanın ömrünü uzatır bence ellerinize sağlık. Yasemin bende iki defa denedim ama kışın dayanmadı dondu. Birde yıldız yasemini denemeyi düşünüyorum, Murat Pilevneli nin bir yazaısında bu cinsinin dayanıklı olduğunu okumuştum.
Sağol Şükran'cım. Yıldız Yasemini benimkiyse şayet, bence sizde de yetişir rahatlıkla. Bulunduğumuz yer İstanbul'a göre çok daha serin oluyor ve çok rüzgar alıyor. Yalnız bu sarmaşığı dikerken (o zamanlar pek bilgili değildim) bu türün ithalini tercih etmemem gerektiğini onun bu bölgede kışı atlatamadığını söylemişlerdi. Sanırım o türün yaprakları daha ince oluyor.
Çok çiçeklendi, hatta çiçeklerini dökmeye başladı. En güzel fotoğrafları yarışmaya saklıyorum :)
39951
hassoman
08-06-2008, 02:06
Ah ben bu sarmaşıkları nasıl görmemişim.
Hayret...
Hepsi harika... Ellerinize sağlık.
Peki neden mor salkım yok?.. Var da ben mi farketmedim? Hayır olması şart değil elbette ama bahçenize yakışırdı yani...
Benim baçemde de sarmaşık olarak taş sarmaşığı, arap yasemini, doğal yasemin, clemantis, su kabağı vs var ... (fırsatım olursa fotoğaflarını bahçemdeki diğer çiçeklerimle birlikte sizlerle paylaşmak istiyorum)...
Çarkıfelek- Saat çiçeği- (Pasiflora) iki yıl beni sevindirmişti. Kışın üst dalları kuruyordu, ben de baharda (son don olayları geçince) bir karış yukarısından buduyordum ve yeniden fışkırıyorlardı. Bu sene olmadı. Ama kestiğim yerler yeşil... Ankara havasına dayanamadı yani. Ama Ören'deki sağa sola resmen saldırıyor... İstanbul'da nasıl olur bilemiyorum...
Sevgili hassoman, Pasiflora İstanbul'da çok güzel oluyor. Dediğin gibi sağa sola kol atıp, bahçenin değişik yerlerinden de fırlıyor.
Arzu edersen bir kök sana sökebilirim.
Sevgili Limon, sarmaşıkların harika görünüyor, ellerine sağlık.
Yaseminler burada da çiçeklerini dökmeye başladılar, ama yerlerini lillyumlar ve karanfiller aldı, güzel kokularına şimdi bir de ıhlamur ağacı eşlik ediyor, tam bir koku çümbüşü içinde bahçe.
hassoman
08-06-2008, 11:55
Sevgili Güler,
He zaman olduğu gibi çok düşüncelisin...
Sendeki hangi tür bilmiyorum. Ben de olmayan ise neden olmasın?.. Bakarsın Ören'e geçerken uğrar alırım...:D
Sevgili Hassoman, Güler Hanım güzel yazılarınızla nasıl mutlu oluyorum bilemezsiniz.
Sn.Hassoman, bir kaç kök Mor Salkım da var bahçemde fakat henüz çiçek açmadılar. Çok ufaklardı aldığımda, okuduklarıma göre 3 yıldan sonra çiçek açarlarmış. Eğer doğruysa gelecek bahara açmaları gerekiyor. Passiflora dikmedim henüz ama istiyorum. Pergolanın boş kalan son ayağına da Todor ve Msaygın'dan gelen çeşitli süs kabak tohumlarını da ektim, büyümeye devam ediyorlar. Tepeden fener gibi kabakların sarkması çok güzel olacak. :)
"Hassoman'ın Bahçesi" başlığını merakla bekliyoruz :)
hassoman
08-06-2008, 13:57
"Hassoman'ın Bahçesi" başlığını merakla bekliyoruz :)
Ne yalan söyleyeyim Güler Hanım başta olmak üzere sizin ve diğer arkadaşların bahçelerini gördükten sonra cesaret gerekecek... İnsan nerede duracağını bilmeli değil mi ama...:D
Limoncuğum çok çok güzel görünüyor maşallah. İlk fırsatta çaya geleceğim haberin olsun.:)
Sevgili Limon, yaseminin harika.
Zenfree, bekliyorum gerçekten. Sağolun Nurbahar Hanım.
Sevgili Hassoman, herkesin bahçesinin ayrı kişiliği var. Dün komşum benim bahçemi "Romantik" buldu mesela :)
Şimdi bende şöyle bir durum oluştu ; yasemin bol çiçeklendiğinde tüm arkadaşlarım, ailem vs.. gelsin görsün istiyorum elimden geldiğince ağırlıyorum sevdiklerimi. Gelenler gittikten sonra Ortancalar başlıyor mesela bu sefer onların görülmesini istiyorum, göremediler diye üzülüyorum. Geçen hafta annemlerle teyzemler bendeydi vişnelerim henüz yeşildi onlar gittiler iki gün sonra kızarmaya başladılar. Ona da üzüldüm :) Kısaca benim gördüğüm her güzel şeyi sevdiklerimin de görmesini istiyorum. Ama birileri solarken diğerleri güzelleşiyor, hızlarına yetişemiyorum ;) Her seferinde şöyle bir konuşma oluyor "Ah keşke geçen hafta gelseydiniz de şu Clematisin çiçeklerini de görseydiniz" veya "Ortancalar daha yeni tomurcukta keşke açsalardı" vs.. vs.. vs.. uzayıp gidiyor. Ya da "Vallahi çimler çok güzeldi de iki günde ne olduysa hafif sararmalar oldu" ;) Hep bir açıklamam oluyor yani...
şükran ünal
09-06-2008, 09:34
Sevgili limon, bahsettiğim sendeki yakın resimden anladığım kadarı ile yıldız yasemin cinsi. İlerki yıllarda arka bahçe girişine bazı düzenlemelerden sonra inşallah ekip deneyeceğim. Üstteki mesajda sanki benim duygularıma rehber olmuşsun . Aynen bende bütün çiçeklerimin açtığında hep bana gelsinler ve o güzellikleri birlikte soluyalım ve bahçenin tadını çıkartalım istiyorum . En çok ta kartopu, inci çiçeği ve şakayık ın açtığında arzuluyorum ama havalar tam ısınmadığından Ankara da bunların açtığında bahçede oturmak hemen hemen imkansız gibi oluyorlar. Şu anda sardunyalar, güller,hanımeli ve henüz açmayan çiçeklerimden güzellkler var ve hafta sonu büyük bir grubu çaya davet edeceğim kısmet olursa . Bu hafta sonu ne yazıkki resimleri resimleri yükleyecek zaman bulamadım. Kızımın balosu vardı ve arkadaşında kaldı, eşim de iş seyahatine gideceği için kendi hazırlıkları ve evdeki tamirat tadiletle uğraşmaktan zamanı olmadı. Bende malum beceriksiz olunca kaldı. İstanbul a gelirsem sizinle, zenfreyle tanışmayı çok arzu ediyorum. İnşallah birgün kısmet olur.
İstanbul a gelirsem sizinle, zenfreyle tanışmayı çok arzu ediyorum. İnşallah birgün kısmet olur.
Bir gün gel de benimle tanış.
şükran ünal
09-06-2008, 10:53
Seninle tanıştım ve bir daha da bırakmadım ya.. İnşalah oralara da gelirim belli mi olur sevgili arkadaşım.. Eğer imkanlarım elverseydi Tire gezisine gelip sürpriz yapacaktım ,ama olmadı kedinin ciğere baktığı gibi sessiz sessiz mesajları okudum durdum..
Şükran Hanım, ben de sizinle tanışmayı çok isterim. :)
Bahçeniz çok güzel, cennet gibi. Bütün sarmaşıklarınız pırıl pırıl; hele yasemine bayıldım. Tüm sevdiklerinizle keyfini sürün :))
İstanbul a gelirsem sizinle, zenfreyle tanışmayı çok arzu ediyorum. İnşallah birgün kısmet olur.
Şükran Hanım, ben de sizinle tanışmayı çok istiyorum. Bence fazla sıcaklar başlamadan gelin lütfen. :)
Teşekkür ederim Gülşen hanım.
Eeee, herkes birbirini tanımak istiyor madem, sevgili limon bir İstanbul gurubu toplantısına öncülük etsene.
unutulmaz37
10-06-2008, 13:25
sevgili limon
bahçeni sarmaşıklarını gördüm sana çok imrendim gerçekten çok güzeller nazar değmesin :)
Merhabalar LİMON !
Bu limon adının nerelerden geldiğini biliyorum. Sizi azda olsa tanıma fırsatım olduğu için kendimi şanslı hissediyorum. Sarmaşıklarınız en az sizin kadar güler yüzlüler inanın. Fırsatım oldu bahçenizde şöyle bir dolaştım bu gün. Aslında yazılarınızın müdavimiyim. Gizli gizli okurum.
Doğrusunu isterseniz yazı başlığına bayıldım. Belliki yapılan çalışmalar el emeği göz nuru. Alın teri ve sevginin olduğu her yer sizin bahçeniz gibidir inanın. Yalovadan elimizde olan bitki türlerinden ihtiyacınız olursa lutfen haberimiz olsun. Örneğin limon selviniz varmı bahçede merak ettim. Yoksa kargo ile gönderirim seve seve. Veya sevgili Çekirdeğe bir sözüm var. İlk İstanbula geldiğimde hediyelerinizi arabamla bile bırakabilirim.
Görüşmek dileği ile saygıyla kalın.
Cemal SANSAR / YALOVA
ilknur aşık
10-06-2008, 14:27
Şimdi ben ne yazayım? Zaten herkes duygularımı, düşüncelerimi söylemiş.:rolleyes: Sn Limon elinize, emeğinize sağlık. Bahçeniz gerçekten muhteşem. Bahçenizi ifade edecek başka söz bulamıyorum. Sizi tebrik ediyorum.
Cemal Bey güzel sözleriniz için çok teşekkür ederim. Çekirdek Hanım'a benim de sözüm vardı ama fırsat bulup gidemedim bir türlü. Evde çalışmak hem avantaj hem dezavantaj oluyor bazen... Limon Servi, sebze bahçesine çıkan kapının iki kenarında var. :)
Güler Hanım, aslında yazdığınızı ben de düşünüyorum ama bu sıralar yoğun çalışmam gerekiyor, kafam pek rahat değil. İşleri yoluna koyar koymaz, Tekin Bey'in de yardımıyla güzel bir organizasyon hazırlarız sanıyorum. Çevrede gezilecek, görülecek çok yer var.
İlknur Hanım, çok sağolun. Aslında burada sadece sarmaşıklarım var :) Bahçenin bana göre en güzel fotoğraflarını Eylül ayına kadar biriktiyorum :) Ama belki yarışmaktan vazgeçip "Limon'un Bahçesi" başlıklı bir başlık ta açabilirim her an. Çünkü sizlerle paylaşmak istediğim çok şey var. Sizlere vermek istediğim pratik, ekonomik fikirler var. Aynı zamanda "Ben yaptım aman siz de yapmayın" diyeceğim hatalarım var. İlk fırsatta yeni yapmak istediğim şeyler var. Aslında günlük gibi yaptığım değişikleri de, yenilikleri de paylaşmak istiyorum. Mesela mutfak camımın önüne 3 tane demir ayak ve bir rafla hazırlamak istediğim çiçeklik var. Şemsiyenin ayağına çok güzel bir şey hazırlamak ve sizlerle paylaşmak istiyorum. Mutfak önündeki gölge alanda bir türlü çim yetiştiremeyip uyguladığım pratik ve ekonomik yöntemi paylaşmak istiyorum. Daha anlatmak istediğim çok şeyler var ;)
ilknur aşık
10-06-2008, 15:14
Biz dinlemekten sıkılmayız. Merak etmeyin. :rolleyes:
Burası benim ve benim gibi acemiler için bir okul gibi. Sizlerden öğreneceğimiz o kadar çok şey varki.
"Limon'un Bahçesi" başlıklı bir başlık ta açabilirim her an.
Çünkü sizlerle paylaşmak istediğim çok şey var. Sizlere vermek istediğim pratik, ekonomik fikirler var. Aynı zamanda "Ben yaptım aman siz de yapmayın" diyeceğim hatalarım var...
En kısa zamanda bekliyoruz. :rolleyes:
hassoman
12-06-2008, 00:47
'.....' "Ben yaptım aman siz de yapmayın" diyeceğim hatalarım var. '...'
Sevgili limon, bence ayrı bir konu başlığı olabilir bu söylediğiniz... Hepimizin bu türden hataları oldu, oluyor. Paylaşılsa herkes için yararlı olmaz mı..
Haklısınız, çok yararlı olur. Hemen açalım o halde konu başlığını.
Ne yazalım başlığa karar veremedim. "Ders Alınacak Hatalarımız" yazmayı düşündüm ama bahçe-bitki dışında da anlayan olabilir diye vazgeçtim.
Dediğinize benzer Bahçe düzenleme deneyimleri (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=6617) diye bir başlık vardı.
Siz daha farklı mı düşünüyorsunuz?
Bence başlık " Ben ettim, sen etme" olsun.;)
Sevgili Limon,
Sarmaşıklarınız çok çok güzeller. Elleriniz dert görmesin.
Sizin yaseminin benzerini begonville yapmayı planlamıştım ama aklımı çeldiniz :)
Kokular işin içine girince daha cazip geldi.
Ayrıca "Ben ettim sen etme" :) deneyimlerinizi bir an önce paylaşmaya başlarsanız benim açımdan çok faydalı olacak. En baştan başlayan bir acemi olarak, bir tarlayı bahçeye çevirebilmek çabasındayım. Her türlü bilgi benim için altın değerinde.
Sağolun Sevil Hanım. Bence bir ayağa begonvil diğerine yasemin dikin. Burada Begonvil yetişebilse, pergolanın çatısını onla kaplardım ama maalesef :)
Mutfağın çatısını Acem Borusuyla kaplamaya çalışıyorum ama daha bir kaç sene alacak gibi. Çok karınca, böcek vs.. topluyor ama çatıda olursa bize pek zararı olmaz diye düşünüyorum..
Sabah, "Bahçe Düzenleme Deneyimleri" gibi düşünmedim aslında, gerçi orada da yaptığım bir hatadan bahsetmiştim. O zaman yani başlık açmadan oradan devam edelim mi?
Öneriniz için teşekkürler,
Bizim yerimiz, bol bende sizin gibi hemen hemen bütün sarmaşıklardan edinmek istiyorum.
Tek sorunum hangisi nereye uygun düşer?
Bu konuda da yeni başlıktan yararlanacağım umud ediyorum.
Karıncalarla başınız ciddi derde girdiğinde ev yapımı ilaçlar kar etmez :)
Sevgili limon, acem boruları çok dekoratif ama sonra bayağı sorun çıkarıyorlar. Bahçenin her yerinden birkaç kök patlatabilir. Silivri'de bizim salonun ortasından çıkmıştı. Gerisini sen düşün.
Ama sevgili Ferda Ülkümen, Armutludaki evinde acemborusu ile çok mutlu.
Salonun ortasından mı :) Çimlerin arasından köklerinin çıkabileceğini söylemişlerdi, daha o kadar büyümedi bendekiler. Ben de Kefken-Kerpe'de görmüştüm yıllar önce, evlerin çatıları hep acem borusuyla kaplıydı şahane görünüyorlardı. O zamandan beridir hep aklımdadır. Kökü evin çok yakınında sayılmaz, halatlarla yönlendiriyoruz zaten sarması da 2-3 seneyi bulur gibi görünüyor.
Behçenin her yanından çıkan Amerikan Sarmaşığı fideleri. Yabani ot temizler gibi temizliyorum. Demek tohumdan yetiştirmek çok kolaymış.
40694
Ferda Ülkümen
14-06-2008, 21:03
Doğru Güler, acem borusundan fazla şikayetim yok.
Benimki eve çok yakın değil, dökülen çiçekleri toprağa düşüyor.
Birçok yerde kökten fışkırsa da gördüğümde söküyorum. Zaten o fışkırmasa, otlar fışkırıyor, yani sökme işlemini nasıl olsa yapıyorum.
Ama görüntüsü çok güzel, yoldan geçenler bile resmini çekiyor. Onun uğruna bir zeytin ağacını bile feda ettim.
Merhabalar Ferda hanım!
Nasılsınız?
Gerçekten çok güzel duruyor. Tabii işin içinde sizin gibi bir üstadın emeği olunca sanırım biraz şımarmış.
Saygıyla.
Harun Parlak
14-06-2008, 23:33
Sayın limon sökmeyin kalsınlar ben çelikden çoğaltmaya çalışıyorum güzel bonsai oluyor onlardan sonbahar rengide çok güzel oluyor.
Acer palmatum u aratmaz sanırım. Temizleyeceğiniz zaman bana haber verin ben gelir alırım:)
O kadar çok var ki Tekin Bey. Temizlemekle bitmezler :)
Ferda Hanım, nasıl güzel bir şey olmuş, şahaneymiş gerçekten. Benimkinin o kadar olması için 10 sene gerekir galiba :) Sizinkine sarmaşık değil ağaç denir :)
Ama görüntüsü çok güzel, yoldan geçenler bile resmini çekiyor. Onun uğruna bir zeytin ağacını bile feda ettim.
Gerçekten çok güzel görünüyor.
Demekki bir an önce Ferda'nın Bahçesi başlığı da gerekiyor.:rolleyes:
Arkadaşlar ben size demedim mi, daha ne güzel gizli kalmış bahçeler vardır diye. Arkadaşlar da benim gibi eteklerindekileri dökseler ya. Bizler de o güzellikleri görsek.
ciceksever70
08-08-2008, 21:18
Sevgili Limon orman sarmasigi dediginiz cesitlerin Türkce adini bilmiyorum ne yazik ki ancak Latince adi Efeu. Oldukca arsiz bir sarmasik türü. Burada yapraklarindan öksürük surubu yapiliyor. Benim bahcemde de var budamaktan canim cikiyor.
Efeu galiba Almancası. Latincesi Hedera helix
http://www.naturfoto-cz.de/efeu-foto-1581.html
Ben şimdilik budamıyorum. Binayı yavaş yavaş sarmaya başladı. Badana derdiyle uğraşmayız diyoruz, çok olur denilen kertenkeleler ise şayet eve girmezlerse sorun yok eve girerlerse de Duman(kedimiz) halleder nasıl olsa :)
ciceksever70
09-08-2008, 10:34
Haklisiniz efeu Almancasi. Düzeltme icin tesekkür ederim.
ciceksever70
09-08-2008, 10:35
Bizim bahcenin muhtelif yerlerinde olmasina ragmen hic kertenkele ile karsilasmadik. Ama arilari cok cezbettigini söyleyebilirim. Bir de rutubet yapabiliyor arkasindaki duvara.
Sevgili Limon, çatıya çıkmamasına mutlaka dikkat et. Kiremitlerin altına girdiklerinde hepsini yerinden oynatıyor. (Başına gelen biliyor)
Sağolun Güler Hanım. Bunu hiç düşünmemiştim gerçekten.
Sevgili Todor'un ve MSaygın'ın hediyesi olan Süs Kabakları geç ekmeme rağmen uzamaya devam ediyorlar. Kabak oluşumları başladı. Bazıları beyaz bazıları sarı çiçek açıyor. Çok sevimli görünüyorlar.
44823
44824
Süs Kabakları, ismi gibi bulunduğu yeri süslüyorlar. Arada göremediklerim yoksa meyve veren türler şunlar oldu;
46991
Bu kabak kavun büyüklüğünde oldukça ağır bir kabak. Rengi zamanla değişecek mi diye merakla bekliyorum.
46992
Bunları bugün farkettim. :) Daha geçen hafta hiç yoktu üzerlerinde, ancak bolca çiçek açıyordu. Yağan yağmurun da etkisiyle birden geliştiler sanıyorum. Süs Kabağı çok neşeli bir sarmaşık türü bence. Hediye de veriyor daha ne olsun :)
46993
46994
46995
Sevgili Limon, güle güle büyüt. Son hallerini de paylaşırsan sevinirim.
Benimkilerin yaprakları hastalandı (külleme gibi), bütün bitkilere de tırmandığı için erken kesmek zorunda kaldım. Altı adet kabak aldım, önceden yeşil sarı olan çizgiler soldu,şu an renkleri sadece sarı.
Benimkilerden de en üstte olan kabağın tüm yaprakları külleme oldu. Artık solacak diye ilaçlamaya gerek görmedim, sökmedim de. Aslında en çok güneşi alan da oydu. Diğerleri öğleden sonra güneşini alıyorlar ve ağaç gölgesinde kalıyorlar ama onlar şimdilik sağlıklı. Son hallerini ben de merakla bekliyorum, fotoğraflarını yükleyeceğim tabii :)
Bu kadar yoğun nem olunca, küllemenin olması çok doğal, Topaz iyi netice veriyor. Ben güllerimde kullanıyorum. Nasıl olsa kış geliyor yaprakları da dökülecek diye ihmal etmeyin. Bitkiniz kışa sağlıklı girsin.
Külleme olan bitkiye baktım üzerinde hiç meyve yokmuş, söktüm hemen. Üzerinde kabak olanların da daha fazla boya gitmesini istemediğimden budama yaptım. Şimdilik külleme olan yaprak kalmadı gibi. Gördüğünüz gibi ben büyük sözü dinlerim ;)
Bugün bahçe temizlik günüydü, ancak havanın bu kadar sıcak olacağını tahmin etmemiştim, işe de başlamış bulununca oldukça hırpalandık :) Ağaçlara saran sarmaşıklar budandı, çanakları temizlenip çapalandı, çok fazla uzayıp pergolanın iç kısmını saran yaseminleri söküp çatının üzerini sarmasını sağlayacak şekilde halatlarla bağladık. (Hepsini kendim yapamadım, yardım aldım.)
Dün, çimleri biçmeden önce tırmıkla geçtim, yabani otları topladım ve çimleri en kısa seviyede biçtim. Kısa seviyede biçmemin sebebi yarın havanın serinleyeceğini duymam ve yağmur yağabilme ihtimaliydi. Böylece çimler daha da toparlanır diye düşündüm. Çimlerde hafiften bir toparlanma var gibi sonbahar yağmurlarına güveniyorum, göreceğiz...
Bir de sorum olacak sizlere. Hanımeli çok fazla ince dallarla doldu. Sadece ana gövde kalacak şekilde tüm ince dalları dipten kessem, seneye yeni dallar sürer mi? Bu şekilde örümcek ağı gibi, çok karışık çirkin görünüyor.
gurbik67
13-09-2008, 23:43
kırmızı sarmaşık hanımeli
Sevgili Limon, tam çiçek açma döneminde tüm hanımelim külleme olmuştu ve çok hızlı ilerlemişti. Kuvvetli bir budama yapıp ilaçlamıştım. Alt kısımlardaki bütün dalları alıp sadece ana gövde dallarını bırakmıştım. Şu anda çok fazla olmasa da bu gövdelerde küçük dallar var. Belki sulamayı yeterince yapsaydım daha çok yeni dallar da vermiş olacaktı, sulamayı çok az yaptım.
Mini süs kabağının rengi kurudukça solmaya başladı. Yeşil kısmı zamanla tamamen kaybolacak.
47899
Büyümeye devam ediyor. Üstteki fotoğraflarda en altta olan kabak.
47900
Çok güzel büyümüşler, eline sağlık.
Sayın Limon sizin bahçıvanlık kursuna gitmeye ihtiyacınız yok bence ders verebilecek seviyeye çoktaan gelmişsiniz. Bir de estetik duygunuz çok gelişmiş ve eminim herhangi bir sanat dalında da başarılısınızdır ( resim, müzik olabilir mesela ) Ya da ne bileyim matematiği geometriyi çok seviyorsunuzdur. Hadi daha ileri gideyim Terazi misiniz ? :)))
Siz tabi ki farkında değilsiniz ama buraya aktardığınız tecrübelerinizden bol bol yararlanıyorum. :)) İnşallah böyle bir bahçe düzenlemeyi ben de başarırım.
Bir de şey güllerden asla vazgeçmeyin bence. Çiçeklerin kraliçesi gül olabilir...
Çok teşekkür ederim. Balığım ben :) El sanatlarını da matematiği de severim gerçekten. Ama biraz daldan dala konmayı da seviyorum, bu yüzden de tek bir konuda uzmanlaşmış değilim.
Ben de ilk başladığımda hiç bir şey bilmiyordum, hiç anlamadan baktım ki 3 yıl geçmiş, bayağı da bilgilenmişim, en azından kendi işimi görecek kadar. Paylaşarak, kimsenin gözünün korkmamasını sağlamaya çalışıyorum. Biraz da omuz verebiliyorsam ne mutlu bana :)
Güllerden vazgeçmiş değilim ama onlar benden pek memnun değil gibiler. 4-5 kök var, geçen kış sonu onları tam güneş alan yere almıştım. Bu yazı biraz toparlanmakla geçirdiler, yaz sonu son bir gayretle açtılar. Bahara daha da keyiflenirler sanıyorum.
Amerikan Sarmaşıkları kızarmaya başladılar.
48911
48912
48913
Harun Parlak
06-10-2008, 18:15
Bayılıyorum bu sarmaşıkların renk değiştirmesine Tamamı kızarınca dahada güzel olacak Sayın limon allah size kuvet versin ellerinize sağlık.
Resimlerde çok güzel çekilmiş.
Sarmaşıklarınıza bayıldım. Şu an heryerde amerikan şarmaşıkları tohumlarını vermiş. O tohumları şuanki haliyle dikersem ,canlanırmı? Yoksa kurumalarınımı beklesem? Yardımcı olursanız sevinirim.
Saygılar.
bitkiseli
06-10-2008, 20:09
sn Limon amerikan sarmaşığınız çok hoş
Sağolun.
Zeferan, hiç tohumunu toplayıp ekmedim ama kendi kendine dökülen tohumlardan bahçede onlarca çimleniyor. Demek ki kolay yetişiyor. Zaten bu tohumlar tam kurumuyor üzüm gibi yumuşak meyvenin içinde çekirdek var. Şimdi ekilse olur diye düşünüyorum ama kesin bilgi sahibi değilim.
gulshenisa
07-10-2008, 18:57
Sayın limon şu cemalister bitkisi çok güzelmiş.Tohumdan ürüyormu?ben buralarda hiç görmedim.Ayrıca bahçe içinde kutlarım.
Teşekkür ederim. Clematis başlığına uğrarsanız orada daha ayrıntılı bilgiler bulabilirsiniz. Tohumunu çimlendirmenin zor olduğu yazılıyor. Bir iki çelik denemem oldu ama dalları o kadar ince ve narin ki belki de kökleneceğine inanmadığımdan başarılı olamadım. Bu mevsim yaprakları hemen hemen tamamen döküldü. Pek sevimsiz görünüyor şu anda. Ama baharda yeniden yapraklar çıkaracak.
Ben ufak fideler olarak satın almıştım. Birini yapı marketten galiba Bauhaus'dandı, diğer ikisini de kıyıda köşede kalmış bir fidanlıktan, cılız fideler halinde almıştım. Yere dikince kısa sürede toparlayıp, çiçeklenmeye başladılar.
Süs Kabaklarımın dalları kurudu ancak kabaklar sararmadı. Sanırım bunlar kuruyamadan bozulacaklar. Çürümelerini önleyecek bir yol var mıdır?
50616
50617
50618
neconeco
23-10-2008, 16:14
Selamlar. Çok güzeller. Evet güllerle benim de aram açık, hiç sevmediler. Sanırım balkonun konumu uygun değil. Saygılarımla.
Sağolun neconeco. Güller tam güneş seviyorlarmış. Geçen bahar tam güneşe aldım ama ancak toplarladılar pek açmadılar. Gelecek Mayıs için umutluyum diyeceğim ama bugün baktım yine külleme başlamış yapraklarında. Nazlı bitkileri hiç sevmem diyorum ya naz yapıyorlar.
Terkedilmiş evlerin bahçelerinde çam ağaçlarının altında, gölgede, coştukça coşuyorlar, ben her yolu deniyorum güzelleşsinler diye ama maalesef... Fazla naz aşık usandırımış, usanmama ramak kaldı farkında değiller ;)
Süs Kabaklarımın dalları kurudu ancak kabaklar sararmadı. Sanırım bunlar kuruyamadan bozulacaklar. Çürümelerini önleyecek bir yol var mıdır?
Kurutmak için bu başlıkta (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=10104&highlight=s%FCs+kaba%F0%FD) bazı yöntemler yazılmış. İşinize yarar belki.
Süs kabaklarınıza yazık olmasın, çok güzeller.
Kabağın bitkisi tamamen kuruyunca bugün dalından koparmaya karar verdim. Koparıp asayım derken elimden düşürdüm, çatladı. Çatlayınca, içini açıp, tohum durumuna bakayım dedim. Bir kabaktan tam 104 tane tohum çıktı. Doğa ne kadar cömert. Tohumundan isteyen var mı?
51694
51695
51696
Amaaan canım, onlara da kabak mı diyorsun Limon'cuğum. Bizimkiler dev kabak oldu, hasılat süper diye karı-koca sevinçten şarkı da söylüyoruz. Dev balkabağı yarışmasında bizi kimse geçemez :)
51749
Şaka bir yana, çapları sadece 10 cm civarında.
Limon, benim için 2 adet tohum ayırabilir misin? Acil ihtiyacım yok, bahara daha çok var.
papatyam
03-11-2008, 14:05
Limon, ben isterim :) valla kendim için değil annem süs kabaklarını çok seviyor:)) Nurbahar seninkiler de çok şeker.
nurcanaybay
04-11-2008, 18:54
Sayın Limon , kabaklarınıza bayıldım.Haftalardır pazarda kabak arıyorum , bulamadım.Amacım kurutup ,kuşlara yuva yapmaktı. size önerebilirmiyim.
ardabora
04-11-2008, 20:49
Forumda ilk kez bir üyeden tohum istieyeceğim,çok heyecanladım vallahi. :p
Sevgili limon,benim için de bir kaç tane ayırabilir misiniz?
Tamam arkadaşlar, tohumlarınız kuruyor. Posta ile göndereceğim.
Tohum isteyen arkadaşların buraya yazmasına gerek yok, direkt özel mesajla adreslerinizi yazarsanız sevinirim.
Nurbahar'cığım, bana da renklilerin tohumlarından ayırır mısın?
şükran ünal
05-11-2008, 09:08
Sevgili Limon bahçedeki herşey gerçekten çok güzel ve sağlıklı görünüyorlar. ellerinize sağlık. Bu amerikan sarmaşığından bende çok arzu ediyorum, çünkü çevremde gördüklerimin renkleri çok güzel . Yanlış anlamadıysam üzerinde şu an olan üzümlerinden toplayıpta bahçeme ekeceğim yerlere atsam olabilir mi? ne dersin..
Bence olur Şükran Hanım. Çünkü bahçeye dökülen o taneler sayısız çimlenmişlerdi geçtiğimiz bahar.
Ayrıca, sarmaşığın bir dalını kesmeden toprağa yatırıp, hafifçe de gömerseniz çok kolay kökleniyor. Köklendikten sonra da kesip istediğiniz yere dikebilirsiniz.
Yaseminler (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=239366&postcount=53) açtı mı? :)
Eli kulağında. Bu sene ne kadar büyüdüklerine şaşıracaksın :)
Soracağını bilecekmiş gibi bugün fotoğrafını çekmiştim :) Yapraktan çok tomurcuk var üzerinde.
82442
neconeco
31-05-2009, 01:01
Selamlar. çok güzeller, benim yaseminlerde açtı yarın resimlerim fakat yerlı yasemin var o hala açmadı
kırmızı sarmaşıklardan bir bonsai yapmayı düşünüyorum 2 adet oldukça kalın köklü fide ektim tuttular
Karagözlü Suzan Sarmaşığı görmek istiyoruz. Varsa burada vardır. :)
Evvelki sene ve geçen sene tohumları çimlendiremeyince bu sene tekrar denemedim.
Artık bahçedeki çok yıllık sarmaşık türleri çok geliştiğinden tek yıllık türleri ekip sardıracağım yer kalmadı. Bu sene tek yıllık olarak Sarmaşık Latin ve Kokulu Bezelye Sarmaşığı tohumlarından ektim. Latinin de diğerinin de gövdeleri pek narin, ikisi de açmaya başladılar. "Bezelye Sarmaşığı" nın avantajı kokulu olması.
Ayrıca, rengarenk, çok yıllık, iri çiçekli, gösterişli, kibar vs.. vs.. Clematislerden sonra tek yıllıklarla uğraşmamaya karar verdim. :) Tek kusuru kokusuz olması, o kusuru da Hanımellerinin, Yaseminlerin, Manolyanın açan çiçeklerinin kokuları bastırıyor. Şu sıralar bahçenin en güzel kokulu olduğu zamanlar. Ağustos başı gibi de Melisa açarsa güzel kokular devam eder.
Sevgili limon,
Her akşam bir bahçeye yoğunlaşıp, diğerlerine de göz atıyorum.
Bü gün sizin bahçenizin davetsiz konuğu oldum.
Deneme yanılma yoluyla ,kendinize uyan bitkilerin renk ve isteklerini göz önüne alarak yeşil bir deniz yaratmışsınız.
Öyle bir deniz ki: Her dalgasında başka heyecan, her damlasında ayrı bir melodi var.
Diğer arkadaşlar söylenecek ne varsa, dile getirmişler.Söyleyecek bir söz bulamıyorum ve diyorum ki,
Dinamik ,romantik, pratik ve sempatik bahçenizin renkleri hiç solmasın,güzellikleri baki kalsın.
sevgiler...
Çok teşekkür ederim, ne güzel sözler bunlar.... Sevgiler...
lastmohikan
30-08-2009, 09:47
begonvilsiz olmaz olmaz bu kadar zahmet var ama nazlı kız yok olmaz.
Bir kere denedim kışı atlatamadı. Soğuğa biraz daha dayanıklıymış diye bu sene çalı türünü aldım, kışı sorunsuz atlatabilirse seneye buna göre eklemeler yapabilirim. Bir de "Ada Begonvili" varmış daha dayanıklıymış, bulabilirsem ondan da denemek istiyorum.
lastmohikan
09-09-2009, 12:25
inşallah tutar ve büyür bahçeniz daha da güzel olur inanın begonvil sizi dahada mutlu edecektir.ALLAH afiyetle keyfini sürmeyi nasip etsin.
neconeco
10-09-2009, 00:02
Selamlar. İşte size bahcede yetişen pembe acem borusu benzeri (mandavilla)
İnşallah lastmohikan, istemez miyim hiç Begonvilin güzelliğini. :)
Neconeco, çok çok güzel bu sarmaşık ama kışı dışarda geçirememesi yetiştirmeme engel. Dışarda olur deyin hemen alayım. :)
zerrinsrt
11-09-2009, 13:20
Sevgili limon, çan sarmaşığın açtı mı? Ben hiç tohum alamadım.Her gün bakıyorum.Fırçayla tozlaştırıyorum. Ama şimdiye kadar başaramadım.
neconeco
11-09-2009, 21:48
İnşallah lastmohikan, istemez miyim hiç Begonvilin güzelliğini. :)
Neconeco, çok çok güzel bu sarmaşık ama kışı dışarda geçirememesi yetiştirmeme engel. Dışarda olur deyin hemen alayım. :)
Selamlar Evet alırken siz aklıma geldiniz vede sordum iç mekan yoksa dış mekan dedilerki bak dışarıda duruyor demekki dş mekan. da ne zamana kadar dışarıda durabilir onu sormadım (mandavilla olarak yazdılar int. araştırır size bildiririm. bu gün açmak üzerelerdi.)))))) ama çokta güzellerdi ya.....))))))
neconeco
11-09-2009, 21:59
Selam. kışın korunakılı bahcelerde olabilir, miş. Fakat çok güzeller değilmi?? .))))
Korunaklı yer olduğuna göre fazla rüzgar alan bir yer olmaması lazım demektir bu. Bahçede kışın kaç derece soğuğa kadar dayanır öğrenmek lazım. Balkonda da yetişir o zaman. Güzelmiş.
Sevgili Limon balıklama daldım sayfaya sarmaşık başlığını görünce ve neconeconun eklediği resmi. Bir türlü balkonumda sarmaşık yetiştiremeden yazı bitirdim. Sarmaşık gül veya kışa dayanıklı bir sarmaşık türü bulabilirsem yetiştirmek istiyorum. Acem borusu dikeyim dedim. Çevrede çok var çiçeklerin içleri böcek doluydu. Soğudum çiçekten
Balkona Acem Borusu dikmeyin bence de. Çok karınca ve arı çekiyor çiçekleri. Kışın da yapraksız görüntüsü pek cazip değil, çok ta dökülüyor. Bence "Yasemin" dikin balkonunuza. Bir kaç ta "Clematis" çeşidi. Yasemin kışın yaprak dökmediğinden ve çiçeklerine böcek vs.. fazla uğramadığından rahatsız etmez sizi, hem de kokulu çiçekleri. Clematis yaprak dökünce çalı çırpı gibi ama çiçek iriliği, renkleri ve güzelliğiyle yetiştirmeye değer diye düşünüyorum.
Diğer Orman Sarmaşığı türlerini ise daha çok bahçede seviyorum ben, balkonda daha süslü türler bence daha hoş oluyor. :)
Neconeco, gerçekten çok güzel bitki ama kapalı bir seram yok.
Zerrin Hanım, Çan Sarmaşığı başlığına dün ekledim iki fotoğraf halen açmadı tomurcuklar, çok nazlı çıktılar. Ama bu sabah baktığımda bir tomurcuktan çiçek görünmeye başlamış ufak ufak.
Sevgili Limon,
Sarmaşık şelalenizi ikinci ziyaretim, benim de çok sevdiğim türlerdir.
Pandora sarmaşığı da yakışır o bahçeye, dertsiz arsız, her dem çiçekli ama tek kusuru kokusuz olması.
İstersen çelik te tohum da verebilirim.
Sevgiler..
Beğeneceğini umuyorum, bahçene armağanım olsun.
112955
Sevgi Durul
05-11-2009, 09:28
Bu başlığı daha önce farketmemiştim.
Sarmaşıklarınız çok çok güzeller. Ben de çok seviyorum bu turleri. Yıllar önce balkonumuza kadar tırmanan amerikan sarmaşığı bizim de vardı. Şimdi yasemin ve hanımeliye kafayı taktım. En kısa zamanda evimin bahçesine dikeceğim.
Cumhur Tonba
05-11-2009, 10:39
Sayın Limon,
Bahçeniz, çiçekleriniz çok çok güzel. Biraz gezindim. 3 senede bu hale getirmeniz tkdire şayan bir durum. Yakında ben de bir bahçe kurmaya başlayacağım bu gidişle.
Sevgili Hozat, çok seviyorum Pandora Yaseminini ama kışı dışarda geçiremeyecek diye almıyorum. Saksıda tutup kışın içeriye almam gerekiyor. Hiç istemesem de pegolanın birini camla kapatıp, kışın korunması gerekenleri içeriye alacağım sanırım. İşte o zaman çelik veya tohum isteyeceğim sizden. :)
SDurul, Yasemin muhakkak dikin, burada pervane çiçekli rahat yetişiyor diye onu diktim ama siz daha yoğun kokulu türlerini tercih edebilirsiniz.
Cumhur Bey, bu yaz 5. yazımızı geçirdik bahçemizde. Buradaki fotoğraflardan sonraki 2 yıldaki gelişmeler bile inanılmaz. Aslına bakarsanız ben de en çok bu yıl beğendim bahçemi. Her bitki, meyve ağacı için, "5 sene geçsin o zaman coşar" derlerdi. 5 sene çok uzak gelirdi ama hiç anlamadan geçmiş bile. Haklılarmış, tüm bitkiler 5 sene sonra en güzel hallerine geldiler.
Bu arada bahçem de beni çok eğitti. 5 senede o kadar çok öğretti ki bana...
Ben,
Rokanın yerde mi ağaçta mı yetiştiğini bile bilmezdim,
Solucan görünce çığlığı basıp kaçardım,
Pazardan aldığım kıvırcıkta ufacık bir böcek görsem tamamını çöpe atardım,
Yaprağı delik herhangi bir sebzeyi asla almazdım,
Mevsimlik ekilen çiçekler dışındakilerle hiç ilgilenmezdim,
Çok sabırsızdım,
Sadece insanların fotoğrafları çekilir sanırdım... Vs...
Çok değiştirdi beni bu tabiat. :)
Sayın limon,bahçenizde sağlıklı yaşam diliyorum.Ellerinize sağlık bahçeniz çok güzel olmuş.İnşallah 4 yıl sonra bende çok şeyler öğrenirim.
Teşekkür ederim. Muhakkak öğrenirsiniz. :)
Güngör Salman
01-03-2010, 18:22
Bu bahçe için bir sarmaşık tohumu ekildi. yetiştirebilirsem göndereceğim ismini bilmiyorum sanırım tek yıllık.
Güngör Hanım, çok teşekkür ederim. :)
Güngör Salman
02-03-2010, 12:12
Rica ederim, Sevgili Limon, aslında tohumunu göndereyim dedim ama çimlenirmi diye güvenemedim, kırmızı çiçekli hoş bir sarmaşık. çimlenmeye başladı bile. :)
sevgili limon bahçenizde sağlık ve mutlukla yaşayın çok güzel ellerinize emeğinize sağlık:)
Çok teşekkür ederim Hatice Hanım.
Yılmaz Yalçın
08-03-2010, 21:20
Sayın LİMON,
Bahçenizi kıskanmamak elde değil:)umarım ben de o günleri görürüm..Yaseminin her çeşidini diktim bahçeme pandora en hasssası ve aşırı dondan dolayı yaprakları döküldü sanırım kurudu..Eğer yapraklanırsa süpriz olur ve bahçeye dikin derim
Sağolun Kubat İzmirli. Kışı içerde geçirecek bitki türlerini şimdilik dikmiyorum. İlerde onlara uygun kapalı bir yer hazırlayabilirsem, Pandora ilk sırada yer alan bitkilerden olacak.
Zaman geçtikçe bitkiler daha da güzelleşiyorlar. Şöyle diyebilirim, türe de bağlı olmakla birlikte (bazıları çok geç gelişiyor) bitkileri bahçeye diktikten ortalama 4-5 yıl sonra görünüşleri daha da güzelleşmeye başlıyor, dikildikleri yeri tamamen kaplayıp, gürleşiyorlar.
Bahçeniz çok güzel sarmaşıklarda harika. Bir şey sormak istiyorum yasemin çiçeğinizin türü ne zannedersem çeşitleri var sizinkiler yıldız yasemin diye mi geçiyor? Bende yağmur iniş borularını örtmek için sarmaşık sardırmak istiyorum 5-6 metre sarması lazım çatıya kadar yaprak dökmeyen tür olsun istiyorum. Birde bu bitkilere sürüngen türleri gelir mi? Camdan balkondan tırmanır diye tedirgin olmuyor değilim. Sizin önerebileceğiniz sarmaşık türleri nelerdir?
"Pervane Çiçekli Yasemin" diye geçiyor. Yaprak dökmüyor, Mayıs aylarının sonlarından itibaren 1 ay süresince çok yoğun çiçekleniyor. Çiçeklerinin kokulu olması avantajı. Yaprak dökmeyen tür de olsa çiçeklenmeden sonra solan çiçekler yoğun dökülür, ayrıca Eylül ayında geçen yıldan kalan yaşlı yapraklarını döker.
Sürüngenler eve girmek isteseler inanın sarmaşığa hiç ihtiyaçları olmaz. Yaygın inanıştır "sarmaşık sardırılırsa kertenkele çok gelir" denilir. Kertenkele bahçede her duvar kenarında var, bizi görünce kaçacak yer arıyorlar. Eve girmeyi ise hiç tercih etmezler.
Sürüngen derken yılanı kastediyorsanız, şimdiye kadar hiç başıma gelmedi. Onların da sarmaşığı tercih edeceklerini sanmam.
Verdiğiniz bilgiler için teşekkürler. Sürüngen derken (kertenkele, yeşilbaş, kıryeşil) halk dilinde bir sürü adı var. Evet kertenkeleler bu sene benim de dikkatimi çekti bahçe duvarında çok dolaştıklarını gördüm ama bahçe içinde hiç görmedim zannedersem hazır çimden hiç hoşlanmıyorlar. Aslında acem borusu ve mor salkım da hoşuma gidiyor ama çok kökleniyor onun için eve yakın bir yerde düşünmüyorum birde yaprak döküyorlar. Amerikan sarmaşığı hakkında pek bilgim yok herhalde en ideali yasemindir.
sevgili limon
ellerine sağlık sarmaşıkların maşallah çok güzel ooh içim açıldı. baharı özledim.
Suna Hanım, ben de biraz önce kendi bahçemi baştan sona okudum, her yıl değişik renkte bitkileri görünce içim açıldı, baharı iple çekmeye başladım. :)
Suna Hanım, ben de biraz önce kendi bahçemi baştan sona okudum, her yıl değişik renkte bitkileri görünce içim açıldı, baharı iple çekmeye başladım. :)
sevgili limon
bende ara ara bahçenizi geziyorum ama bitiremiyorum bir türlü.bu gün elime kahvemi aldım keyif turu yapayım dedim sırf resimlere baktım bitmiyor. yazılanlarda da çok bilgi var . bir günü sırf sizin bahçenize ayırmak lazım.
şimdiye kadar gördüklerim çok zevkli çok güzeldi.
birde fark ettimki bahçenizi gezerken derin derin içime çekerek nefes alıyorum.
oooh nefesim açıldı mis gibi kokuları gerçekten hissettim.:p:p
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.