View Full Version : Aronia melanocarpa, chokeberry
Lonicera
17-07-2014, 12:46
Nihayet meyve tutumu oldu ve olgunlaşma başladı.
Lathspell
25-08-2014, 10:05
Nihayet meyve tutumu oldu ve olgunlaşma başladı.
Sayın Lonicera sizdeki aronialardan tatma imkanınız oldu mu? Lezzetinin pek tutulmadığını forumda okuduğum için soruyorum, bazı meyveler sıcaklığa göre lezzet farkı gösterebiliyorlar malum.
Lonicera
25-08-2014, 11:15
Meyve olum zamanı sonbahar sonu yanlış hatırlamıyorsam. Ama geçen gün bir tanesinin tadına bakmıştım. Bahsedildiği kadar kötü bir tadı yok. Hatta hoşuma bile gitmişti. Zaten başka meyvelerin suyu ile karıştırılarak tüketilmesi öneriliyor hep. Ama ben tek başına tüketeceğim, benim damak tadıma çok aykırı olmayan bir lezette.
Lathspell
25-08-2014, 17:08
İzmir'de geniş spektrumlu örneğin 4-5 dekar yetiştiriciliği için engel görüyor musunuz peki? Ve bu tarz yetiştiricilik için tohumdan yetiştirme daha mı mantıklı geliyor?
Lonicera
25-08-2014, 18:16
İzmir ikliminin yetiştiricilik konusunda pek çok bitkiye uygun olmadığını düşünüyorum. Hatta düşüncenin ötesinde bizzat test etme imkanım oldu. Aronia bitkisininde pek çok bitkide olduğu gibi serin iklimde çok daha verimli olacağına eminim. Zaten anavatan olarak oldukça soğuk yerden geliyor.
Bu bitkinin de benzer pek çok bitki gibi tohumdan açılım gösterme eğiliminde olduğunu okumuştum. Aslına uygun, hastalıklardan ari ve birkaç farklı çeşitle(tohumdan ziyade )fidan olarak küçük bir deneme sahası oluşturmak en iyisi olabilir.
Aslında bu bitki ile benim ilişkim hobi ve meraktan öteye gitmiyor. Daha profosyonel bir yetiştiricilik düşünüyorsanız işiniz biraz zor. Ülkemizde hiç tanınmayan ve yetiştirilmeyen bu bitkinin en büyük sorunu da doğal olarak pazarlama olacaktır.
Lathspell
25-08-2014, 23:17
Aslında berry türünde özellikle çok faydalı olduğu anlatılanlardan belki böyle bir kaç örnekli bir bahçe oluşturulabilir. Bahsettiğiniz pazar sorununu da birkaç sene içerisinde medyadaki "sağlıklı yaşam" programlarının çözebileceğini düşünüyorum. Goji'yi baya uzun süre sömürdüler, yeni kahraman Aronia olmaz mı dersiniz? Siz kursanız bu bahçeyi hangi türleri düşünürdünüz?
Lonicera
26-08-2014, 04:45
Söz konusu sömürme olursa inanın Aronia' nın da akıbeti goji, yaban mersini, altın çilek vb.lerinden farklı olmaz. Nice kahramanlar yaratıp üç gün sonra icabına bakmayı iyi biliriz.
Lezzet ve irilik olarak Nero ve Viking cinsi diğer türlerine göre daha ön planda görünüyor. Yanlış hatırlamıyorsam bir dönem bazı arkadaşlar (özellikle Sn ensar) bahsettiğiniz şekilde Aronia bahçesi kurmuşlardı. Daha sonra foruma uğramadılar, sonuç ne oldu kimse bilmiyor. Keşke burada olsalardı da daha elle tutulur bilgilere sahip olsaydık.
Lathspell
26-08-2014, 09:49
İnsan doğası işte sayın Lonicera... Forumun içindeki bazı konularda bahsettiğiniz durum söz konusu maalesef. Fiziken yazı yazamayacak duruma gelinmediyse(ölüm sakatlık vs.), başarılı olup, "arkadaşlar çok güzel bir bahçe oldu, yardımlarınız için teşekkürler ancak zamanım olmadığından artık foruma gelemeyeceğim" diyebilmek lazım en azından. Ha başarılı olamamanın verdiği bir içe kapanma bahsi de söz konusu olabilir. İki halde de yapılabilecek şeyler sadece bireyin algı ve deneyimleriyle sınırlı. Bana çok bariz görünen bir yol adamın aklına bile gelmeyebiliyor, ya da tam tersi.
Sırf buranın kahvesindeki dost sohbetleri bile sahiden çok özel ama herkesin güdüsü farklı işte..
Nereden nereye.. Bahsettiğiniz türler İzmir'imizde yetiştirmek için uygun mudur sizce? Ben olabilirse sadece Aronia türleri değil başka berry türleriyle de ilgili araştırma yapıyorum ancak sürmenaj durumundayım resmen. Bilgiler birbirlerine karışıyor zaman zaman...
Lonicera
26-08-2014, 11:16
Aronia' nın İzmir ikliminde tam randıman vereceğini sanmıyorum. Belki çok yüksek kesimlerinde denenebilir. Berry bahçesi oluşturmak güzel bir fikir ama yer olarak pek de müsait bir iklimde değiliz. Örneğin böğürtlen ve ahududular bizim iklimde pek de iyi sonuç vermiyorlar. Ama yüksek rakımlı serin bölgelerde resmen show yapıyorlar. İzmir için Amelanchier türlerini önerebilirim. En azından sıcak hava ve kireçli topraklara daha fazla tahammüllüler.
aydemiraydın
03-06-2015, 13:09
Aronia , artık meşhur oldu. her tv. kanalında pazarlaması yapılıyor. patladı gitti yani.
Lonicera
03-06-2015, 13:49
Hey gidi günler hey. Bilmem kaç yıl önce tohumunun, ardından fidanının peşine düşmüştük pek çok arkadaşımızla. Ne maceralar yaşamadık ki... Ne o heves kaldı artık ne de o beraber yola çıktığımız arkadaşlar.
Şimdi TV' lerde reklamlarda. Ama görünen o ki pek de bizim ülkemiz vatandaşının damak tadına uyacak bir lezzette değil. Bizde önce damak tadı sonra sağlık geliyor. Ben önce bir hevesle alınıp sonra bir kenara atılacağını düşünüyorum. İnşallah ben yanılırım da bütün evlere girer bu bitki. Çünkü araştırma sonuçlarına hakikaten hak ediyor bunca övgüyü.
aydemiraydın
03-06-2015, 15:37
Hey gidi günler hey. Bilmem kaç yıl önce tohumunun, ardından fidanının peşine düşmüştük pek çok arkadaşımızla. Ne maceralar yaşamadık ki... Ne o heves kaldı artık ne de o beraber yola çıktığımız arkadaşlar.
Şimdi TV' lerde reklamlarda. Ama görünen o ki pek de bizim ülkemiz vatandaşının damak tadına uyacak bir lezzette değil. Bizde önce damak tadı sonra sağlık geliyor. Ben önce bir hevesle alınıp sonra bir kenara atılacağını düşünüyorum. İnşallah ben yanılırım da bütün evlere girer bu bitki. Çünkü araştırma sonuçlarına hakikaten hak ediyor bunca övgüyü.
bu sadece meyvelere has bi olay değil. ben kuluçka net sitesinin yöneticisiyim. eskiden ne heveslerle yola çıkmıştık. şimdi ortada kimseler kalmadı.
reklamları görüp merak edenler bikaç tane alır. satış patlaması olur. gerisi gelmez.
aydemiraydın
03-06-2015, 15:47
556868
bu bitkiyi yıllar evvel peyzajcı vermişti . ismini bilmiyorum. aronia benzeri meyveler yapıyor kuşlar tarafından tüketiliyor. ben ismini bilmediğim için tadına bile bakmadım. aronia nın yabanisimir ? artık bilmiyorum.
Lonicera
05-06-2015, 12:27
Az da olsa meyve verecek gibi...
aydemiraydın
23-06-2015, 17:23
red aronia fidanı edindik. bakalım gelişimi nasıl olacak?
red aronia fidanı edindik. bakalım gelişimi nasıl olacak?
nereden aldınız acaba fidanı? Çanakkaleden bir arkadaşa lazım aroia fidanlar, siyah veya kırmızı
athena -asena
26-06-2015, 23:09
Bahçeden aronia meyveleri.
aydemiraydın
20-07-2015, 09:32
red aronia fidesi almıştım. fakat ben bunu bişeye benzetemedim. sizdeki aronialara benzemiyor. sanki bana yabancı ot gibi geldi. boşuna büyütmeye çalışmayalım. çok hızlı gelişti fakat bize farklı bişeymi göndermişler.
567046
aydemiraydın
21-07-2015, 08:24
nereden aldınız acaba fidanı? Çanakkaleden bir arkadaşa lazım aroia fidanlar, siyah veya kırmızı
botanik market ten almıştım. geldiğinde 5 santim kadardı. 1.5 ay çok iyi bakım yaptım. hızlı büyüdü fakar red aronia değilmiş. adını bilmediğim bi yabancı ot çıktı.
yani ordu nun yabani otunu bursa ya ithal ettik.
aydemiraydın
21-07-2015, 08:31
daha net resimlerini ekliyeyim.
567282
567283
567284
567285
Berkay ÜREDİ
23-07-2015, 10:54
daha net resimlerini ekliyeyim.
567282
567283
567284
567285
yarpuza çok benziyor
aydemiraydın
24-07-2015, 13:31
yarpuza çok benziyor
haklısınız. galiba. bende söküp attım zaten. emek ve paramız ziyan oldu. ismini hatırlamadığım bi firmadan aldığım tohumlarında hiç biri çıkmadı. bu sene iyi gidiyoruz :))
Lonicera
08-08-2015, 18:17
Aronia bu yıl çok az meyve verdi. İşin ilginç yanı aşıladığım aronia erkenci olmuş. Diğer aronia fidanının meyveleri hem daha küçük hem olgunlaşması Ekim ayını bulacak gibi. Aşılı olan rengini almaya başlamış.
aydemiraydın
24-08-2015, 09:20
meyvesi alıca benziyor.
Lonicera
24-08-2015, 12:18
Çok küçük ama. Tadı da berbat, gerçi ben alıştım rahatsız etmiyor artık.
aydemiraydın
25-08-2015, 17:11
Çok küçük ama. Tadı da berbat, gerçi ben alıştım rahatsız etmiyor artık.
şifalı olan her meyvenin tadı kötü. alışacaz artık.
ngunduz71
26-08-2015, 13:30
yeni sezon:
aydemiraydın
26-08-2015, 14:05
harika görünüyor.
aydemiraydın
26-08-2015, 14:12
aronia , alıca aşılanıyormu . sanki yabancı sitelerde melezlerini gördüm.
Lonicera
26-08-2015, 14:18
Evet alıca aşılanabilir. Bende 4 adet var, elma, armut ve ayva üzerine aşılılar. Biri kendi başına devam ediyor yoluna.
Lonicera
21-03-2016, 18:32
Ankara armudu üzerine aşılamış olduğum aronia' nın gelişimi gayet iyi gidiyor. Bu yıl da meyve bekliyorum. Aklımdayken hemen bir bilgilendirme yapmak istiyorum. Bendeki Ankara armudu ateş yanıklığına yenik düşmüştü. Ağacı sökmeye kıyamadım ve topraktan yaklaşık 1 metre üstten kesip attım. Ama üst aksamı hala aşı üstündeki armut yani Ankara armudu. Fakat yeni çıkan filizlerde de ateş yanıklığı oluştu.
Ben de yanlış hatırlamıyorsam 3 sene önce üstüne aronia aşıladım. Gayet güzel kaynadı ve geçen yıl ilk meyvesini verdi. Gelişimi de gayet güzel. Ateş yanıklığı aronianın da bazı yapraklarında hafif belirtilerini gösteriyor ama aronia oldukça dirençli bir bitki. Şimdilik oldukça sıhhatli gidiyor bakalım. Araştırmadım ama gözlemlerime göre aronia ateş yanıklığına dayanıklı diyebilirim.
Lonicera
05-05-2016, 13:43
Armut üzerindeki aronia bu yıl çok daha fazla çiçeklendi.
Lonicera
23-08-2016, 18:50
Nihayet meyveleri yavaş yavaş renk değiştirmeye başladı. Aşı olduğu için diğerlerine göre meyveleri daha irice.
arkadaşlar , konya da 1000 fidanlık bir aronıa plantasyonu oluşturdum . aynı plantasyon içerisinde 500 adet te ayrıca goji fidanı mevcut . fidanlarım bu sene meyve vermedi lakin önümüzde ki sene için az da olsa meyve dönüş olacaktır kanaatindeyim . kendi çapımda büyük bir yatırıma girdim bakalım . plantasyonda ki gelişmeleri çok sık olmasa da burda paylaşmaya çalışacağım . dularınızı eksik etmeyin . saygılarımla .
Erdogan Er
27-04-2017, 11:20
arkadaşlar , konya da 1000 fidanlık bir aronıa plantasyonu oluşturdum . aynı plantasyon içerisinde 500 adet te ayrıca goji fidanı mevcut . fidanlarım bu sene meyve vermedi lakin önümüzde ki sene için az da olsa meyve dönüş olacaktır kanaatindeyim . kendi çapımda büyük bir yatırıma girdim bakalım . plantasyonda ki gelişmeleri çok sık olmasa da burda paylaşmaya çalışacağım . dularınızı eksik etmeyin . saygılarımla .
Merhaba aronia,
Merak ettim aronia'larınız ne durumda acaba? Nisan ayı itibari ile mutlaka durumları belli olmuştum. Umarım her şey planladığınız gibi gidiyordur.
Esen kalın,
egzotikolik
02-05-2017, 11:39
bende aronia melenocarpa var nisan ayının ortasında çiçeklendi 1 metre üzerinde boyu var ve dibinden yeni sürgünler veriyor.bu sene hatrı sayılır bir meyve bekliyorum.yalnız şunuda belirtmeliyim ki kuşlar bu meyveye bayılıyor.eğer meyveyi kuşlardan önce yemeyi başarırsanız şanslısınız demektir:))saksıda yetiştiren biri olarak söylüyorum bunu.
aydemiraydın
15-07-2017, 17:26
benim aronyalarda meyveler oldu yemeye başladım tadlarıda amelencher spicataya benziyor. bu ayda aronyanın olgunlaşması erken değilmi?
Lonicera
15-07-2017, 18:58
benim aronyalarda meyveler oldu yemeye başladım tadlarıda amelencher spicataya benziyor. bu ayda aronyanın olgunlaşması erken değilmi?
Bizim buralarda tam zamanı. Hepsi aynı zamanda olgunlaşan meyvelerden olmadığı için Ağustos ayının sonlarına kadar iyi kötü üzerinde meyvesi oluyor. İçinin rengi koyu kırmızı olmalı. Hatta birazını dalında bırakın ve hafif buruşmasına izin verin. Ondan sonra tadın ve lezzete bakın.
Tadını beğenen bir kaç kişiden biriyiz sizinle. İlk zamanlar tadı biraz kötü gelse de, zamanla alışıp sevmeye başladık.
aydemiraydın
16-07-2017, 12:26
Bizim buralarda tam zamanı. Hepsi aynı zamanda olgunlaşan meyvelerden olmadığı için Ağustos ayının sonlarına kadar iyi kötü üzerinde meyvesi oluyor. İçinin rengi koyu kırmızı olmalı. Hatta birazını dalında bırakın ve hafif buruşmasına izin verin. Ondan sonra tadın ve lezzete bakın.
Tadını beğenen bir kaç kişiden biriyiz sizinle. İlk zamanlar tadı biraz kötü gelse de, zamanla alışıp sevmeye başladık.
un ve şekeri hayatımdan tamamene yakın çıkarınca kuzeyli bitkilerin tadı hoş gelmeye başladı.
Aronia yı yıkadıktan sonra saklama paketleriyle derin dondurucuya atıp kışın buzlu buzlu yemeyi deneyin; bu şekilde daha yenilebilir oluyor. Bu yöntemle frenk üzümü, kızılcık, vişne hatta karadutu denedim harika oluyor.
siflera12
22-08-2017, 11:33
Bu meyvenin satıldığı biryer varmı ? Fidanınî nerden bulabilirim ?
GT-S7390 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
aydemiraydın
22-08-2017, 12:42
Bu meyvenin satıldığı biryer varmı ? Fidanınî nerden bulabilirim ?
meyvesinin satıldığını görmedim fakat fidanı internet üzerinden her fidancıda var.
biraz sabredin Bursa fuarında çok ilginç meyve fidanlarını uygun fiyatlara alabilirsiniz.
siflera12
22-08-2017, 13:55
meyvesinin satıldığını görmedim fakat fidanı internet üzerinden her fidancıda var.
biraz sabredin Bursa fuarında çok ilginç meyve fidanlarını uygun fiyatlara alabilirsiniz.
Teşekkür ederim
herkese merhaba
herkesin ceviz yetiştirdiği bir bölgede farklı bir şey yapmak adına aronia ve yaban mersini arasında tercih yapmam gerekiyor. piyasada yaban mersini kısmen biliniyor fakat aronia meyvesi hiç bilinmiyor. pazar konusunda bir gelişme varmı acaba, bilen varmı? net teki sorgulamada faydaları muazzam çıkıyor. acaba kasıtlı olarakmı pazar oluşumuna müsade edilmiyor?
herkese merhaba
herkesin ceviz yetiştirdiği bir bölgede farklı bir şey yapmak adına aronia ve yaban mersini arasında tercih yapmam gerekiyor. piyasada yaban mersini kısmen biliniyor fakat aronia meyvesi hiç bilinmiyor. pazar konusunda bir gelişme varmı acaba, bilen varmı? net teki sorgulamada faydaları muazzam çıkıyor. acaba kasıtlı olarakmı pazar oluşumuna müsade edilmiyor?
Aronianın lezzeti fazla güzel değil, meyve suyu vs kullanım alanı da olmaz çünkü sulu meyve değil. Pazar bulma bence faydalı bitki olmayla fazla ilgili değil bence mesela Yalancı iğde (Hippophae rhamnoides) http://www.agaclar.net/forum/uzumsu-meyveler/8593.htm çok faydalı mucize bir bitki olmasına rağmen pazar payı hiç yok sayılır. Aronia yerine Amelançhier (http://www.agaclar.net/forum/uzumsu-meyveler/27051.htm ) deneyebilirsiniz daha lezzetli olduğundan ama onun da pazarı olacağını zannetmiyorum. Yaban mersini ve frenk üzümü kullanım alanının olması ve tanınması sebebiyle pazar yapabilecek meyveler bence..
mahon 67 alıntı yaparak teşekkür etmek istedim ancak başaramadım. mesaj tekrarı oldu. uyarın için teşekkür ederim. dikkate alacağım
carizma_009
14-10-2017, 19:21
Amelenchier meyvesi genelde aroniaya benzer ama onun öyle bir çeşiti var ki tadına doyamazsınız.
Gözümüz aydın...Yalovada aronyalar yetiştirilmeye başlanmış...İnşallah meyvelerini yemeğe kısmet olur....
thunderon
28-12-2017, 12:07
Merhaba,
Yalova tarım müdürlüğünün mağazasında fidanlarını satıyorlar. 3
Merhaba aronia,
Merak ettim aronia'larınız ne durumda acaba? Nisan ayı itibari ile mutlaka durumları belli olmuştum. Umarım her şey planladığınız gibi gidiyordur.
Esen kalın,
merhaba , evet fidanlarımız gelişmekte , bu sene yaklaşık 100 kg kadar ilk meyvelerimizi aldık . sanıldığı gibi itici bir tadı olamamakla beraber hafif kekremsi bir tadı olduğu gerçektir . lakin meyvelerin toplanma zamanı ile de alakalı biraz daha bekleyip hafif buruştuktan sonra (fidanlarda sonradan farkettiğimiz meyveler ) tadı daha güzelleşiyor . şu an bulgaristandan arkadaşlar ile beraber meyve suyu , soğuk sıkım meyve suyu ve çay satışınıda gerçekleştiriyoruz . bence tarla vasfını yitirmiş küçük alanlarda dikili tarıma geçmek için ideal bir yatırımm aracı .
sulamasını aksatmadıktan sonra gelişiminde sorun olmayacak aşağı yukarı akdeniz iklimi hariç ülkemizin tüm bölgelerinde yetiştirilebilecek katma değeri yüksek bitkilerden birtanesi .
ngunduz71
04-11-2018, 18:56
kırmızı aronia
aydemiraydın
05-11-2018, 11:30
kırmızı aronia
ngunduz bey hasadı hangi tarihte yaptınız?
ngunduz71
06-11-2018, 06:37
3 gün önce yaptım.
aydemiraydın
06-11-2018, 06:59
3 gün önce yaptım.
kırmızı aronia , siyah aronia dan bu kadar geççimi? ben kırmızı diye almıştım rengi kırmızıdan grimsi bi renge dönüştü siyahlardan biraz daha geççiydi.
Lonicera
18-02-2019, 16:25
Sabah Fox tv haberde aronia meyvesinin tanıtımı vardı. Neredeyse her derde deva olarak sunulup mutlaka tüketilmesi gerekli süper meyve diye cila da atıldı.
Bu tanıtımlar biraz daha devam eder kanımca. Sonra aktarlarda kilosu 250 liraya kurusunu , 150 liraya da lüx manavlarda tazesini görür müyüz? Kesin görürüz...:mad:
Bence en güzel tüketimi suyunu sıkıp portakal suyu ile karıştırıp içince oluyor. Direkt meyvenin kendini yediğinizde ağzınızda hafif acımsı bir ilaç tabletini yiyormuş hissi uyandırıyor.:dilli::dilli:
AkisSoftware
18-02-2019, 16:52
Aynen öyle... bitki hep vardi. Ara ara boyle yapiyorlar.
Bu bitkiden ne gordum ne taddim. Ama guzel olacagini dusunuyorum
Lonicera
18-02-2019, 17:22
Yıl 2008. Sn malina bir mesaj yayınlamış... Başlığın 10 nolu (http://www.agaclar.net/forum/262797-post10.htm) mesajı. Bu mesajı okuduktan sonra düştük bu bitkinin peşine...
Alıntı:
Sayın baylar,
size yazmak için bir şifre gerekiyor, yani, işimiz zor olsun ! Bu mu istiyorsunuz ?
Aronia melanocarpa isimli makalenizin ilk cümle okudum ve hemen şiddetli bir hata buldum.
Aronia melanocarpa çalısı Kuzey Amerika'dan çıkmaktadır (Vermont / Hampshire).
Ben iki sene evvel bu konuda tüm internet kaynakları okudum (o zaman 750 tane, çoğu English, bazen Almanca).
Rusya eskiden 6.000 hektar Aronia melanocarpa yetiştirdi - şimdi bıraktı. Kapitalist şartlar altında ilaç satmak gerekiyor. İlaç ile iyi para kazanıyorlar üstelik sigortalar ödüyorlar. Aronia yaygın olduğu zaman meyva suyu vatandaş ödeyecek ve maalesef kimse hastalanmıyacak !
Polonya'da senelik hasat 15.000 ton.
Doğu Almanya bazı küçük yerler vardır - orası çok iyi ürünler !
Dünyada bu ürünleri çok aranıyor: Aronia melanocarpa, yaban mersin, mürver, siyah frenk üzümü (dünya daki hasat 160.000 ton; New Zealand'a 8.000 ton çıkıyor.
Türk millet ise, kahvede otururuyor !
Ben Sağlık Bakanı, Ziraat Bakanı ve Kürşar Tüzmen'i yazdım - pişman oldum!
Aslında Türkiye'de bu işe girecektik fakat arkadaşlarımda para yok ve benim kendi işim vardır.
Ben bugün Almanya'dan saf Aronia suyu siparış verdim. Nezamen biri uçarsa bana getirilir.
Bu iş Türkiye'de olsun artık. Bilelim ki bu meyva suyu yaygın olduğu zaman bir çok hastane kapanacaktır, başta bypas ameliyatı gerekmiyecek.
Saygılarımla,
Dr. med. S. Böhm
Bilimsel Danışman
malina
S. Boehm eposta ile göndermiş...
"size yazmak için bir şifre gerekiyor, yani, işimiz zor olsun ! Bu mu istiyorsunuz ?" Sanırım forumda yazmak için üye olmak gerektiğinden şikayetçi
Onun adına ben ekledim, bu da özürümüz olsun
AkisSoftware
18-02-2019, 18:39
Cok cok degerli bir konuya parmak basmis. Bu mesajdan sonra ben bu bitkiyi yetistirmeye basliyorum. Hemen fidan temin edip cogaltacagim yarindan itibaren... Allah guc kuvvet ve imkan versin insallah
Direk meyve suluk, çok yetiştirmek lazım onun içinde. Meyvesi yenmiyor, çok az tadı var.
Ama mevye suyu olarak avrupada çok yaygın..
AkisSoftware
02-03-2019, 07:02
Aronia viking ile aynı bitki mi bu? Bende Aronia Viking tohumu var. Aronia Melanocarpa tohumu bulamadım :S
siflera12
02-03-2019, 07:06
Aronia viking ile aynı bitki mi bu? Bende Aronia Viking tohumu var. Aronia Melanocarpa tohumu bulamadım :SAronia Viking Aronya melanocarpanın bir çeşidi bildiğim kadarıyla [emoji846]
GM 5 Plus d cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
AkisSoftware
02-03-2019, 07:13
Özel mesaj kutun yine dolmuş :) Ne çabuk dolduruyorsun 1 mesaj atıyorum 2.cisi gitmiyor :))
siflera12
02-03-2019, 07:14
Özel mesaj kutun yine dolmuş :) Ne çabuk dolduruyorsun 1 mesaj atıyorum 2.cisi gitmiyor :))Bende bilmiyorum hemen doluyor , temizliyorum şimdi birazdan yazarsın [emoji4] temizledim [emoji846]
GM 5 Plus d cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
AkisSoftware
24-03-2019, 17:46
Bu bitkinin tohumundan siparis verdim. Insallah cimlendirebilirim.
Aronya fidanı almak isteyen arkadaşlar olur ise
1 yaş tüplü 10 tl
2 yaş tüplü 25 tl
+Kargo
Fidanlarımız çelikleme yolu ile üretilmiştir . Amerikan king türüdür. Yüzeyi parlak olan türdür. Rus çeşitleri gibi yüzeyi tüylü değildir. Ayrıca 9. Ayın sonuna doğru meyvesini isteyen arkadaşlarada yardımcı oluruz.
Sağlığa faydası büyük bu meyvenin ülkemizde tanınması ve de yaygınlaşması için benim yapabildiklerim bunlar.
Saygılarımla.
aydemiraydın
31-08-2019, 15:30
aronianın reçeli bi harika. aronia meyvelerini reçel yaparak değerlendirebilirsiniz.
Arkadaşlar deneme amaçlı tuncelide ektim meyvesi üstünde vardı yalnız kuşların bayılarakk yediğini bilmedigimden tadamadim bu kışı atlatırsa seneye inşallah merak ettiğim meyvesini tadacağım.
aydemiraydın
05-09-2019, 09:27
Arkadaşlar deneme amaçlı tuncelide ektim meyvesi üstünde vardı yalnız kuşların bayılarakk yediğini bilmedigimden tadamadim bu kışı atlatırsa seneye inşallah merak ettiğim meyvesini tadacağım.
hasad yaklaşınca kuş filesiyle örtün.
Yarı olgunlaşmış ağaç kesimleri, Temmuz / Ağustos aylarında bir çerçevede çeliklemeyle çoğaltabilirsiniz.
Tunceli de çok rahat yetişir . zone 3 e dayanıklı aronia.
Umarım yetişir aydemir bey.deneme amaçlı farklı meyve türleri ekmeyi düşünüyorum.ileride ticari anlamda da bir şey yapmayı istiyorum.yüksek rakımın meyvedeki pozitif etkilerini okumuştum.ülkemizde akademik anlamda çok fazla araştırma olmadıgından tecrübe etmiş arkadaşların fikirlerinden yararlanmak isterim.
aydemiraydın
05-09-2019, 16:20
Umarım yetişir aydemir bey.deneme amaçlı farklı meyve türleri ekmeyi düşünüyorum.ileride ticari anlamda da bir şey yapmayı istiyorum.yüksek rakımın meyvedeki pozitif etkilerini okumuştum.ülkemizde akademik anlamda çok fazla araştırma olmadıgından tecrübe etmiş arkadaşların fikirlerinden yararlanmak isterim.
Yabancı kaynakları araştırın. çok detaylı bilgiler var.
AkisSoftware
05-09-2019, 16:59
Ben bu sene alıp diktim lakin çok ufak. İnşallah seneye biraz büyür de meyvesini alabiliriz.
aydemiraydın
06-09-2019, 12:22
Ben bu sene alıp diktim lakin çok ufak. İnşallah seneye biraz büyür de meyvesini alabiliriz.
seneye tek tük meyve verir. 3. yıldan itibaren meyveye yatar. 5 yaşından sonra tam verime geçer.
drfettah
13-10-2019, 11:50
herkese selam geçtiğimiz martta diktiğim aronya bitkim hiç büyümedi birkaç yaprak verdi ve sustu baktım kurumamış ama tepesinde örümce ağı gibi bişeyler görmüştüm. fotosunu paylaştım yardımcı olursanız sevirinim. nero diye almıştım fidandeposundan
AkisSoftware
25-02-2020, 16:12
Bu fidanın siyah ve kırmızı çeşidinden EN UYGUN nereden temin edebilirim? 20 Adet olarak almayı planlıyorum. Uygun fiyatlı denk gelenler ya da satın alan arkadaşlar varsa site ismi verirlerse memnun olurum
Zeytin Cicegi
06-05-2020, 01:07
Merhaba bahcemde bir adet aronya var bir seneyi saksida gecirdikten sonra mart ayinda toprakla bulusturdum. Cok tanidigim bir agac degil ve mayis ayi itibariyle de henuz uyanmadi. Ankara sartlarinda bu normal midir? Uzerinde tomurcuklari mevcut. Yardimci olabilecek varsa sevinirim.
aydemiraydın
06-05-2020, 13:54
Merhaba bahcemde bir adet aronya var bir seneyi saksida gecirdikten sonra mart ayinda toprakla bulusturdum. Cok tanidigim bir agac degil ve mayis ayi itibariyle de henuz uyanmadi. Ankara sartlarinda bu normal midir? Uzerinde tomurcuklari mevcut. Yardimci olabilecek varsa sevinirim.
aronia ağaç değil, çok bakım istemeyen bi çalı bitkisi. Bursa da yani bizim burada çiçek açtı.
AkisSoftware
06-05-2020, 16:32
Benim bahçemde de 2 tane var. Yapraklarının çıkmış olması gerekiyor. Ama çiçek için bir kaç hafta beklemeniz normal çünkü havalar bu sene serin geçti tam ısınmadı.
topraksu
24-10-2020, 19:17
Ticari anlamda aronia yetiştiriciliği yapmak istiyorum.Samsun’da 7 dekar tarlam var. Nisan-Mayıs teslim olarak 2250 adet fidan siparişini verdim. Tarlanın etrafına tel çekip damlama sistemini kurduktan sonra dikim yapacağım. Yaptığım araştırmalarda çok farklı bilgilierle karşılaştım. Dekara 200-250 adet dikilmesi gerekir diyen de var, 700 adet diyen de. Yabancı otla mücadele için malçlama naylonu kullan diyen var, kesinlikle kullanılmaz yılda 3-4 kez toprak işleme yapılması gerekir diyen de. Kafam biraz karıştı ama dikime kadar netleştiririm artık, daha 6-7 ay var.
mister73
22-12-2020, 11:32
Ticari anlamda aronia yetiştiriciliği yapmak istiyorum.Samsun’da 7 dekar tarlam var. Nisan-Mayıs teslim olarak 2250 adet fidan siparişini verdim. Tarlanın etrafına tel çekip damlama sistemini kurduktan sonra dikim yapacağım. Yaptığım araştırmalarda çok farklı bilgilierle karşılaştım. Dekara 200-250 adet dikilmesi gerekir diyen de var, 700 adet diyen de. Yabancı otla mücadele için malçlama naylonu kullan diyen var, kesinlikle kullanılmaz yılda 3-4 kez toprak işleme yapılması gerekir diyen de. Kafam biraz karıştı ama dikime kadar netleştiririm artık, daha 6-7 ay var.
https://forms.gle/5RjtbJsYdAuf4sUs9
Sayın topraksu, yukarıda verdiğim link Antalya İl Tarım ve Orman Müdürlüğü'nce düzenlenen ücretsiz online eğitimlerden birine ait. Belki kafa karışıklığınızı gidermede faydalı olabilir.
vatansever41
26-12-2020, 16:22
Merhaba. Ben 4 dönümde aronya yetiştirmek istiyorum.Aronya bahçesi oluşturmadan önce tarlaya nasıl toprak hazırlığı yapmalıyım. Mesela patlatma gerekli mi?
topraksu
04-01-2021, 07:30
Sayın topraksu, yukarıda verdiğim link Antalya İl Tarım ve Orman Müdürlüğü'nce düzenlenen ücretsiz online eğitimlerden birine ait. Belki kafa karışıklığınızı gidermede faydalı olabilir.
Çok teşekkür ederim.
Kayıt formunu doldurdum.
topraksu
02-04-2021, 21:11
Siparişini ekim ayında verdiğim aronia fidanlarını bu yıl dikim yapamacağım için satıyorum.
1000 adet viking
250 adet nero
Doku kültürüyle üretilmiştir.
Satış fiyatının kesin olmamakla birlikte 12 lira olacağı söylendi.
Fidanlar Mayıs sonunda Bursadan teslim alınacaktır.
Adet fiyatı 10 lira (12 liradan farklı bir fiyat belirlenmesi halinde 2 lira düşük fiyattan verilecektir)
Toplu olarak satıyorum, parça satış yoktur.
AkisSoftware
03-04-2021, 14:11
Siparişini ekim ayında verdiğim aronia fidanlarını bu yıl dikim yapamacağım için satıyorum.
1000 adet viking
250 adet nero
Doku kültürüyle üretilmiştir.
Satış fiyatının kesin olmamakla birlikte 12 lira olacağı söylendi. (Nisan 10-15 gibi fiyatın netleşeceğini söyledi aldığım fidancı)
Fidanlar nisan 15 inden sonra teslim edilecek.
Adet fiyatı 10 lira (12 liradan farklı bir fiyat belirlenmesi halinde 2 lira düşük fiyattan verilecektir)
Merhaba. Hem size destek olmak hem de bu fidanı çok sevdiğim için bir miktar alım yapacagim. Özelden mesaj yazdım size
AkisSoftware
03-04-2021, 15:49
Merhaba. Ben bu eğitimi kaçırmışım. Yeni bir link veya pdf şeklinde bir dokuman var mı?
topraksu
03-04-2021, 18:15
Merhaba. Ben bu eğitimi kaçırmışım. Yeni bir link veya pdf şeklinde bir dokuman var mı?
https://drive.google.com/file/d/1q77weMIJToyKh8H1LFgJBFFC0SmLYL6h/view
Antalya tarım online YouTube sayfasında videolu anlatımı da var.
mister73
03-04-2021, 20:14
Merhaba, pdf dosyasına ilave olarak bu linkte kaçırdığınız eğitim videosunu offline olarak izleyebilirsiniz. Kolay gelsin...
aydemiraydın
23-08-2021, 11:08
Aronia hasadı tam zamanı. iri ve sulu aronia meyvesi için bol bol sulayın.
fatmanur yılmaz
22-12-2021, 18:06
Aronia ne zaman ve nasıl budanır bilen var mı benim bu yıl aşırı derecede dalları aşağı yattı
aydemiraydın
23-12-2021, 09:06
Aronia ne zaman ve nasıl budanır bilen var mı benim bu yıl aşırı derecede dalları aşağı yattı
köklerden filizlenen sürgünleri - Mart'tan Eylül'e kadar her ay en az bir kez yere mümkün olduğunca yakın kesin. Budama, çalının yayılmasını kontrol eder.
çiçek açtıktan sonra çalıyı yerden 50 cm. yüksekte kesin. Çiçeklenme genellikle Mayıs veya Haziran aylarında gerçekleşir. Bitkide geri dönüşü önlemek için her bir sapı veya dalı bir yaprak düğümünün hemen üzerinde budayın.
Meyve üretimini iyileştirmek için siyah chokeberry çalısını 8 ila 10 yaşındayken budayın. Bitki çiçeklerinden sonra dallarını ve gövdelerini yerden 100 cm. yüksekten kesin. Prosedürü her dört veya beş yılda bir tekrarlayın.
amatordomates
14-03-2022, 14:07
Merhabalar. Yaklaşık 3 yıldır lavanta yetiştiriciliği yapıyordum. Bu sezon aronyayı denemek istiyorum. Tekirdağ'da yaşıyorum ve bahçelerim de orada. İlk olarak Kırklareli'de aronya yetiştiriciliği yapan bir arkadaşımdan 6 yaşında aronya fidesi aldım ve deyim yerindeyse bitkiyi parçacıklara ayırdım. 10 adet aronya fidesinden 160-170 arası köklü dal çıktı. Yaklaşık 2000 adet de kalem çelik çıktı. Lavanta çelikler gibi bu dalları da diktim yerlerine. İnşallah menfi bir sonuç alırım.
Aronya konusunda tecrübeli arkadaşlara bir kaç sorum olacak;
1-) Aronya üreticileri neden doku kültürü ile çoğaltma yapmaya çalışıyorlar? Çelikten üretim çok mu zor. Çelikten üretim için nelere dikkat etmem gerekiyor?
2-) Aronya meyvesinden çıkan çekirdekleri çimlendirip bitkiyi büyütmeyi denersem, tohumdan çıkacak olan bitkide meyve problemi olur mu?
3-) Tohumdan üretilen aronya fidesine aşı yapmam gerekir mi? Gerekirse aşılamayı nasıl yapmalıyım?
AkisSoftware
14-03-2022, 15:33
Bildiğim kadarıyla yazayım.
Çelikten üretimi zor. Yani bir üzüm gibi çimlenmiyor diye biliyorum. Ayrıca doku kültürüyle çoğaltmak sadece çoğaltmak için değil hastalıklardan ari ve kolay çoğaldığı için olmalı diye düşünüyorum.
Çekirdeklerden denedim aslında çimlendiremedim. Sanırım soğuk katlama için fazla beklemek gerekiyor.
Tohumdan çimlendirebilirseniz sanırım aşı yapmaya gerek kalmaz.
Tabii ki bu cevapları profesyonel olarak değil, kendi düşüncelerime göre veriyorum.
amatordomates
05-04-2022, 15:10
Cevabınız için teşekkürler. Çeliklediğim kalemlerin hemen hepsi yapraklarını göstermeye başladı. Köklerinin gelişmesini bekleyip saksılara alacağım. Toprakta yaşam mücadelesi verip yaprağını açan ve fide haline gelmeyi başaran bir bitki, fanusta yetişen bir bitkiden daha güçlü ve hastalıklara daha dayanıklı olacağını düşünüyorum. Balkonda yetişen çocuk ile sokakta yetişen çocuk arasındaki dayanıklılık farkı gibi bence.
Tohumları ıslak bir peçeteye sarılı halde yaklaşık 1 ay hava almayan kapalı bir kutuda beklettim. Daha 2 gün önce toprağa aldım ama yaklaşık 200 tohumdan sadece 2-3 tanesi patlamış. Galiba tohum denemesi hüsranla sonuçlanacak.
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.