Bağlan

View Full Version : Muz (Musa california gold)

Baki Berk Kayalar
25-02-2006, 18:43
MUZ MEYVASI' NIN TARİHÇESİ. YETİŞTİRİCİLİĞİ ve BOTANİK ÖZELLİKLERİ

*Anavatanı Malezya, Endonezya ve Güneydoğu Asya ormanları.

*Asurlular ve eski Mısırlılar muz bitkisini tanıyorlardı.

*Muz M.Ö. 6. yüzyıldan beri Hindistan' da yetiştirilmektedir.

*M.Ö. 2. yüzyılda Çin'de de muz tarımı başladı.

*Muz bitkisi sömürgeleştirme döneminde önce deniz yoluyla Afrika' ya oradan da İspanyol ve Portekizliler tarafından Kanarya Adaları üzerinden Amerika kıtasına ulaştı.

*Araplar bu bitkiye "MUSA" adını verdiler.

*Daha sonraki yıllarda bitkiler türlerine göre isimlendirilirken MUSA SAPIENTIUM adı verildi.

*Muzgillere MUSACEAE adı verilir.

*Yabancı dillerdeki BANANA Arapça "parmak" anlamına gelen BANAN' dan türetilmiş.

*Ayrıca Zaire' nin Atlantik kıyısındaki liman kentlerinden birinin adı da BANANA.

*Tropik ve subtropik bölgelerde 9-10 ay içersinde 4-5 metre boy atar.

*10 metreye kadar büyüyen türleri de vardır.

*Muz meyvasının 40 türü ve 250' den fazla çeşidi vardır.

*Meyvesinin boyu 5 santimden yarım metreye kadar olan çeşitleri mevcut.

*Her muz bitkisinin üzerinde 10-20 arası meyve bulunan 10-15 muz hevengi bulunur.
*Bir muz bitkisi 100-200 adet ve 30-40 kilogram meyve verir.

*Bilinen meyvelik muzun haricinde "Kırmızı Muz", "Elma Muzu" ve "Pişirmelik Muz" gibi çeşitleri vardır.

*Meyvelik muza BANANOS, pişirilen muza PLATANOS adı veriliyor.

*Nisan ayında eski kökler sökülür, fideler dikilir.

*Mayıs ayında 3 günde bir sulamaya başlanır.

*Meyvenin doğumu Ağustos' da başlar. Ekim' de meyve olgunlaşır. Meyveler oluşurken geceleri çatırtılar duyulur.

*Meyve oluşurken güneş ışığına ulaşabilmek için yukarı doğru bükülür.

*Kışa girerken, dikimden 12 hafta sonra meyve donmasın diye kese giydirilir.

*Hasat Eylül-Ekim aylarında başlar, Ocak Şubat aylarında yoğunlaşır. Mart ayında hasat biter.

*Hevengi kesilen gövde bir daha meyva vermez.

*Bahçede yapılacak çok iş vardır, çiftçi 12 ay bahçeden çıkamaz.

*Eğer tam olgunlaşana kadar dalında tutulursa kabuğu çatlar ve zararlıların akınına uğrar.

*Boyu ve kalınlığına göre sınıflandırma sırasında % 40 oranında fire oluşur.

*Toplandıktan sonra 15 dakika su içinde tutularak sütünün (latex) akması beklenir, yoksa kabuğu kirlenir.

*Taşıma ve depolama sırasında sıcaklık (13,5 derece) ve nem oranı önemlidir.

*Günümüzde sadece muz taşımacılığı için geliştirilmiş özel gemiler mevcuttur.

*Orta Amerika ülkelerinden Avrupa limanlarına ulaşması 12-15 gün sürer.

*Muz tam olgunlaşmadan toplanır ve Güney Amerika ülkelerinden Avrupa' ya gelirken yolda, ya da Avrupa' ya geldikten sonra depolarda "etilen" gazı verilerek olgunlaştırılır.

*Piyasaya verilmeden önce depolarda 4-10 gün arası olgunlaşması beklenir.

*Bir muz meyvası toplandıktan sonra ortalama 6.500 kilometre yol gelir ve yaklaşık 1 ay sonra tüketilir.

*Yıl boyunca ortalama 26-27 derece sıcaklık ister. Sıfır derecenin altında toprak üstündeki bölümleri ölür.

*Eksi 4 derecenin altında toprak altındaki bölümleri de ölür.

*Yazın 35 derecenin üzerindeki sıcaklıklarda gelişemez.

*Nem oranı % 60' m altına düşmemelidir.

*Bu bitki çok fazla su tükettiği için Mayıs - Kasım aylarında bolca sulanmalıdır.

*Topraktan çok fazla besin çektiği için yılda 3 kere gübrelenmesi gerekir. Muzun içersinde diğer meyvaların aksine çok az miktarda meyve asidi bulunur.

*Kabuğu ne kadar sarıysa içersindeki şeker miktarı o oranda fazladır.

*Kabuğundaki kahverengi noktalar tam olgunlaşmış meyvanın habercisidir.

*Orta ve Güney Amerika ülkelerinde Monokültür olarak yetiştirildiği için hastalık ve zararlılara çok açık bir meyvadır.

*Bu sebeple çok fazla miktarda ilaçlama yapılır.

*Muz bahçelerine işçilerin çıkması beklenmeden sürekli olarak küçük uçaklarla ilaçlama yapılıp her yıl hektar başına 40 kilogram ilaçlama yapılır ki bu Avrupa'daki başka meyvelerin ortalama ilaçlama miktarının 10 katıdır.

*Meyvaların paketlendiği mavi naylon torbaların iç yüzeyi de, meyveyi zararlılardan koruyan bir ilaçla kaplıdır.

*İlaçlama kalıntısı en çok meyvanın uçlarında toplandığı için baş ve son kısmının yenmemesi önerilir.

*15-20 yıl yoğun tarımı yapıldıktan sonra toprak bütün verimliliğini kaybeder.

*Türkiye' ye ilk defa 1870 yılında süs bitkisi olarak getirildi.

*1930 lardan sonra ekonomik amaçlı tarımına başlandı.

*1950 lerde Türkiye' deki üretim ve tüketim hızla arttı.

*150 kilometrelik Alanya-Gazipaşa-Anamur sahili muz dikimi için ideal. Bu sahil şeridinde 1 milyondan fazla muz bitkisi yetiştiriliyor.

*Türkiye' de yetiştirilenler Güney Çin kökenli LADY FINGER türü muzlar.

*Bu tür Tayland ve Kolombiya'da da yetişiyor.

*Türkiye' ye ithal edilen muzlar genellikle CAVENDISH türüdür.

*Türkiye' deki üretim 1984' den sonra muz ithalatı artınca darbe yedi.

MUZ' UN TİCARİ ÖNEMİ

*Dünyada ticaret payı en yüksek olan meyva.

*Yıllık tüketimi 90 milyon tona yakın.

*Dünyada toplam tüketilen muz adedi 700 milyar adet.

*Sadece Almanya' da 1 milyon tondan fazla tüketilir.

*En çok yetiştirildiği ülkeler; Guatemala, El Salvador, Nikaragua, Honduras, Costa Rica, Kolombiya ve Eguador.

*Avrupa Topluluğu 1993 yılında Güney ve Orta Amerika ülkelerinden muz ithalini düzenledi.

*AB ülkelerine ithal edilecek muz en az 14 cm boyunda ve 27 mm çapında olmalı.

*Güney ve Orta Amerika ülkelerinde kozmetik sanayinde ve bira benzeri bir içkinin üretiminde de kullanılır.

*Yaprakları evlerin damına serilir, yazı yazılır ve liflerinden kumaş dokunur, artıkları hayvan yemi olarak değerlendirilir.

*Muzun satış fiyatının sadece % 20' si üretici ülkelerde kalır, gerisi dev şirketlerin cebine girer.

*İşçilerin payına da satış fiyatının % 2' si kalır.

*Bu sayede zengin Amerikalı ve Avrupalılar, muzu binlerce kilometrelik taşımacılığın masrafına rağmen kendi ülkelerinde yetişen meyvalardan daha ucuza yerler.

*2004 yılında Kolombiya' da 16.000 işçi greve gidince muz şirketleri 25 milyon $ zarar ettiler.

*Muz işçilerinin Orta Amerika ülkelerindeki dayanışma örgütünün adı COLSIBA

MUZ' UN SAĞLIK AÇISINDAN ÖNEMİ

*Muz en besleyici ve en fazla kalorili meyvalardan biridir.

*100 gramında 96 kalori bulunur.

*Ayrıca 100 gramındaki 370 miligram potasyum ile en zengin potasyuma sahip meyvadır.

*Muzun içersinde Provitamin A, E, B2, B6 ve C Vitaminleri, Niacin, Folik Asit, karbonhidrat ve bol miktarda diğer faydalı mineraller bulunur.

*Kolesterol düşürücü etkisi vardır.

*Zaman zaman enerji depolamak isteyen sporcular ve otomobil kullanırken yorulan sürücüler için ideal bir meyvedir.

*Ezilmiş olarak ishale karşı etkin bir meyvedir.

*Yüksek tansiyonu önler.

*Ülser yaralarını tedavi eder.

*İçersindeki sodyum ve potasyum kalbi güçlendirir.

*Mutluluk hormonları Serotonin ve Salsolinol muz yiyenleri rahatlatır.

*Sporcular için "yasal doping maddesi" olarak da anılır.

*Besleyici özelliği sebebiyle bebek maması olarak kullanılmaya uygundur.

MUZ CUMHURİYETLERİ

*Dünya muz ticareti üç şirketin elinde:
Chiquita' nın üreticisi UNITED BRANDS Co. (eski United Fruit Co.),
Dole' un üreticisi STANDARD FRUIT Co. ve
DEL MONTE.

*1871 yılında bu ülkelere demiryolu inşa etmeye gelip, işçileri doyurmak için muz ticaretine başladılar. Demiryolu işi battı ama muz yetiştiriciliği tuttu. 1899' da United Fruit Co. kuruldu. U.F.C.' nin kurucularından biri Costa Rica devlet başkanının kızıyla evlendi. Şirket 1900' lerin başında Amerikan muz pazarının % 75' ni ele geçirdi.

*Bu üç şirket toplam üretimin 2/3' nü ve toplam muz ticaretinin hemen hemen tamamını kontrol ediyorlar.

*Orta Amerika ülkelerindeki dev tarım alanları, sulama tesisleri, demiryolları, limanlar, gemiler, elektrik santralleri, otoyollar ve depolar bu şirketlere ait.

*Bazı Orta Amerika ülkelerinin toplam ekonomisinin % 50' si bu şirketler tarafından kontrol ediliyor.

*Vergi politikalarını belirleyip, gümrük mevzuatını dikte ediyorlar.

*İşçiler her türlü sosyal hak ve sendikalaşmadan uzak çalıştırılıyor.

*4 kişilik bir takım günde 200 muz bitkisinin hasadını yapabilir.

*Şirketler işçileri günde 10-18 saat çalıştırırlar.

*1950' de Guatemala' da devlet başkanı seçilen Jacobo Arbenz, muz şirketlerinin arazilerini devletleştirince, CIA devreye girdi ve 1954 yılında başkan devrilerek yerine şirketlerin adamı Castillo Armas geçirildi.

*İngiliz şirketi GEEST CARIBBEAN 1992 yılında binlerce hektar yağmur ormanını muz tarımına alan açmak için tahrip etti.

*1994 yılında haklarını talep eden işçilerin üzerine ateş açıldı 15 kişi yaralandı.
ABD ve Avrupa Topluluğu ülkelerinde kullanımı yasak olan hatta bazılarında üretimi bile yasaklanan DBCP, Rugby ve Paraquat gibi tarım ilaçları bu ülkelerde bol miktarda uygulanıyor.

*DBCP ilacı yüzünden yalnız Costa Rica' da 10.000' den fazla işçi kısırlaştı.

Dr. Selçuk TUZCUOĞLU 'na teşekkürlerimizle.

***http://www.denizce.com/muz_banana.asp

hasan42
26-02-2006, 03:26
:(
Muzun tadı acılaştı sanki bu yazıyı okuyunca.

Baki Berk Kayalar
26-02-2006, 03:51
En iyisi yerli muz yemek.

hasan42
26-02-2006, 03:56
Haklısınız. Biz tüketiciler her şeyden habersiz bir sömürünün parçasıymışız! Hiç olmazsa Türkiyede böyle bir durum yok.
Fazla ilaç kullanıldığını öğrenince akıma hemen "Türkiyede de acaba aynı yoğunlukta ilaç kullanılıyor mu" sorusu takıldı. Bilen var mı acaba?

Baki Berk Kayalar
26-02-2006, 05:03
Yazılanlarda bahsedildiği üzere muzların uç kısımlarını yememekte fayda var.

ibuprofen
19-06-2006, 01:18
satın aldığım muzlardan muz ağacı elde edebilir miyim???

Baki Berk Kayalar
19-06-2006, 04:08
Sanırım bu pek mümkün değil. Muz sanıyorum ki tohumla üretilmiyor.

Plumbago
19-06-2006, 09:31
Muz kök ayırma yöntemi ile elde ediliyor. Yaşam koşulları uygun olduğu takdirde çok hızlı gelişip büyüyor. Hatta bir süre sonra baş etmeniz zorlaşıyor ;)
Ayrılan kökün dikimi eğer ilkbahar veya yaz başı döneminde olursa aynı sene içinde meyve verebiliyor :)

Tabii bu bilgiler her muz türü için geçerli olmayabilir. Türkiye'de yetişen ve meyveleri pek tatlı olmayan süs amaçlı kullanılan türler için geçerli..

HAKAN_O
19-06-2006, 15:55
en lezzetlılerı Yerli muzlar anamur muzu nezaman su devasa muzlardan alsam pisman oluyorum bağzıları guzel ama çogu kuru ve tadıyok

asemihc
10-09-2006, 01:46
teşekkrler

denizakvaryumu
20-09-2006, 08:03
Praktikerde salon muzu (indoor) denilen muz ağaçları satılıyor ,bunlar gerçek muz ağacı olabilir mi?

Mine Pakkaner
21-09-2006, 21:18
Denizakvaryumu, gördüğünüz bitkilerin latince isim yazan etiketleri var mı?

denizakvaryumu
22-09-2006, 07:38
Hayır sadece salon muzu yazmışlar ,gövde yapraklar aynen muz ağacı ...yapraklarda kahverengi doğal lekeler mevcut..dayanamadım aldım bir tane :)
Bakalım ne olacak?

Plumbago
18-10-2006, 12:30
Mersin'in Anamur İlçesi'nde 20 yıldır muz üreticiliği yapan Zeki Kılınç, son yıllarda yüksek verim sağlayan ve doku kültürü ile elde edilen muz çeşitlerinin yaygınlaşmasına rağmen dalı 100 kiloyu aşan en eski muz çeşidini yetiştirmeye devam ediyor.

Yıllardır yetiştirilen eski muz çeşidinin 'üzerinde çalışma yapıldığı takdirde' doku kültürü fidanlarla üretilen çeşitlerden daha verimli ve kaliteli olacağını öne süren Kılınç, "3,5 metre yüksekliğindeki seramda, yıllardır Anamur muzu dediğimiz eski çeşit muz yetiştiriyorum. Doku kültürü ile 5,5 metre yükseklikteki seralarda yetiştirilen 3 çeşit muz ile aynı verimi alıyorum. Eğer sera yüksekliği ve diğer şartlar aynı olursa, doku kültürü ile yetiştirilenden daha iyisini yetiştirebilirim" dedi.

Anamur'da yıllardır ekimine devam edilen eski muz çeşidine sahip çıkılması gerektiğini kaydeden Kılınç, "Bu çeşit bizim milli servetimizdir.

Üzerinde bilimsel çalışma yapılmalıdır. Tadı ve kokusu bakımından bütün çeşitlerden daha iyidir" diye konuştu.

Serasında yetiştirdiği birçok muz dalının 100 kiloyu aştığını belirten Kılınç, "Ben gübrelemeyi ve diğer bakımları İlçe Tarım Müdürlüğü'nün belirlediği tarım takvimine göre yapıyorum ve çok güzel muz dalları yetiştiriyorum" şeklinde konuştu.

4442

Muz konusunda ülkemizin çok büyük kaynakları var. Her şeye rağmen doğayla uyum içerisinde çalışmanın faydalarını görmek mümkün ;)

kaynak (http://www.kenthaber.com/Arsiv/Haberler/2006/Ekim/15/Haber_174367.aspx)

denizakvaryumu
18-10-2006, 13:45
Muz tohumu almak isteyenler için..Göz atmakta fayda var,ben bu kadar çok çeşit muz olduğunu tahmin etmiyordum.

http://www.jungleseeds.co.uk/SeedOrders/enter.html ( sol tarafta bananas tıklayın)

Tohumdan zor derseniz fidan için.
http://www.junglegardens.co.uk/PlantOrders/enter.html (sol tarafta bananas tıklayın)

Benim favorim süper cüce muz olan---Musa cavendishii Super Dwarf-- tam balkonluk ve küçük bahçeler için.

yuksel_karadeniz
06-04-2007, 15:18
Arkadaşlar bu siteden "easy bananas" adı altında satılan muz tohumlarında aldım.bana 20 adet kolay yetişen muz tohumu gönderidler her cinsten ikişer tohum var.Birde bunu yanında "red hot chili peppers" kategorisinden biber tohumu aldım. Biberleri ektim ve sıkıntı olmadan 1 hafta da filizlendiler. Ancak muzların ekimi konusunda tereddütteyim. Bu konuda bilgi sahibi olan bir arkadaşım bana yardımcı olabilirse çok memnun olurum..

sezgin
08-06-2007, 21:08
Şimşek ve Azman Muzu Kurtaracak

Türkiye’de "Çikita" adı altında satılan ve yerli üreticinin en büyük sorunu olarak gördüğü ithal muz tüketiminin, "azman ve şimşek" adı altında geliştirilen yeni türlerle önlenmesi hedefleniyor.

Anamur Muz Üreticileri Birliği Başkanı Ayhan Güzel, yaptığı açıklamada, Türkiye’nin muz üretiminin tamamını karşılayan Akdeniz bölgesinde, yerli muz tüketiminin artırılması ve ithalatın önlenmesi için Çukurova Üniversitesi’nde geliştirilen "Azman ve Şimşek" isimli yeni türlerin üreticiler tarafından benimsendiğini ve üretim alanlarının giderek yaygınlaştığını söyledi.

Güzel, yörede yaklaşık 30 bin dekar alanda 150 bin ton civarında yerli muz üretimi yapıldığını belirterek, şöyle konuştu: "Yerli muz üretiminin kalitesini artırmak amacıyla başlattığımız çalışmalar neticesinde iki firma 6 yıl önce ÇÜ Ziraat Fakültesinde, yerli türleri geliştirdi. ’Azman ve Şimşek’ olarak adlandırılan bu türler, laboratuvar ortamında çoğaltıldı, ithal çikita muza benzerliği ile dikkat çeken bu türler, aramasının ise kendine has olması nedeniyle üreticiler tarafından büyük ilgi gördü. Şu an Anamur’da 1, Antalya’da ise 2 firma geliştirilmiş muz fidanı üretimi yapıyor."

Güzel, geliştirilen türlerin koku ve lezzetinin orijinal Anamur muzu ile aynı olması, gramaj ağırlığının da ithal muza yakın olması nedeniyle tüketicilerin daha çok ilgisini çektiğini vurgulayarak, yörede son 5 yılda 400 bin muz ağacının bu türe dönüştüğünü söyledi.

Eski muzlarla bir dönüm alandan yaklaşık 5 ton ürün alındığını bu türlerle üretimin 7 tona kadar çıktığını belirten Güzel, "Şimdilik azman ve şimşek türlerinin üretimi 20 bin ton. Dönüm başına alınan ürünün ve gelirinin fazla olması üretimin cazibesini artırıyor. Amacımız üretimin tamamının bu türlerden yapılmasını sağlamak" dedi.

Tüketimin Tamamına Yakınını Karşılarız

Muz ağaçlarının yeni türe dönüştürülerek, verim kalitesinin artırılması için, Anamur’da "Muz Araştırma Enstitüsü" kurulması gerektiğini savunan Güzel, yeni türlerin üretiminin ise hem firmalar hem de devlet tarafından desteklenmesi gerektiğini kaydetti.

Üretilen muzların tamamının bu türlere dönüşmesi durumunda yıllık 210 bin ton civarında üretim yapılabileceğini vurgulayan Güzel, "Bu üretimle Türkiye ihtiyacının üçte ikisini yani tamamına yakınını karşılamış oluruz. Yıllık yaklaşık 350 milyon YTL ödediğimiz ’çikita’ ithalatını da önlemiş oluruz" dedi.

ben yeni farkettim daha önce görseydim paylasırdım

İzmirli
06-07-2007, 11:58
Merhaba:)
Geçen gün migrosta kırmızı-pembe muz gördüm ve aldım.Tadı biraz daha tatlı ve birazda ekşiydi.Fiyat olarak ise diğer muzlarla aynı fiyatta idi.Bu muz çeşidinin İzmirde yatişme olanağı var mı?

denizakvaryumu
06-07-2007, 20:02
Merhaba:)
Geçen gün migrosta kırmızı-pembe muz gördüm ve aldım.Tadı biraz daha tatlı ve birazda ekşiydi.Fiyat olarak ise diğer muzlarla aynı fiyatta idi.Bu muz çeşidinin İzmirde yatişme olanağı var mı?

http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=2670

bu linkte cüce kırmızı muzlar için bilgiler var...

h_dogan
23-07-2007, 12:34
Bence de yerli muz varken yerliyi tercih edelim. Hem tadı çikita denen ithal muza göre çok daha güzel.

Küçük muz bitkilerindeki kahverengi lekeler doku kültürü ile çoğaltılan muz bitkilerinde var ve bu doğal. Bu lekeler bitkiler büyüdükten sonra kayboluyor.

Bizim tükettiğimiz muzlar tohumdan üretilmiyor. Meyve tutması için tozlama döllenmeye ihtiyaç duymuyor, partenokarpik meyve tutuyor. Ya köklerinden çıkan yavrulardan ya da doku kültüründe çok küçük alanda çok daha fazla hastalıklardan ari olarak muz fideleri yetiştirilebiliyor.

Tohumla üretilen muzlar daha çok Afrika'da üretiliyor ve o muzlar pişirilerek yeniyor.

ferahzade
26-07-2007, 13:31
Anamur'daki muz ağaçları ve seralarından fotoğraflar. Damlama sistemiyle suluyorlar. Yatıım sermayesi dışında yüksek maliyet ve yoğun bakım gerektirmeyen buna rağmen karlı bir iş durumunda muz yetiştiriciliği. Anamur'da dağ taş muza kesilmiş.

http://img367.imageshack.us/img367/5512/dscf1336qm2.jpg (http://imageshack.us)
Shot with FinePix S9600 (http://profile.imageshack.us/camerabuy.php?model=FinePix+S9600&make=FUJIFILM) at 2007-07-26

ferahzade
26-07-2007, 13:34
http://img517.imageshack.us/img517/2323/dscf1339md6.jpg (http://imageshack.us)
Shot with FinePix S9600 (http://profile.imageshack.us/camerabuy.php?model=FinePix+S9600&make=FUJIFILM) at 2007-07-26

ferahzade
26-07-2007, 13:37
Soğuk kış günlerinde bu şekilde ısıtıyorlar. Borular tüm serayı dolaşıyor. Bidondan bozma muz serası sobası.......

http://img521.imageshack.us/img521/5368/dscf1350gr3.jpg (http://imageshack.us)

ferahzade
26-07-2007, 13:42
Satıştaki, sarartılmış muzlar dün itibariyle kilosu 2 milyon liraydı, 1.5 milyon liraya da var ancak biraz küçük ve yaralı......

http://img521.imageshack.us/img521/87/dscf1495ch1.jpg (http://imageshack.us)

ferahzade
26-07-2007, 13:46
http://img525.imageshack.us/img525/9002/dscf1360ml8.jpg (http://imageshack.us)

newyorker
15-07-2008, 12:16
acaba bu muzdan rize ikliminde sera yapsam olur mu?

Nariel
06-10-2008, 00:01
Muz bitkisinden üretilen muz lifini ve yararlarını, kullanıldığı yerleri biliyor musunuz?

"Muz ülkemizde Anamur, Bozyazı, Alanya, Gazipaşa ve çevresinde, Toros
dağlarının koruduğu mikro klimalarda yetiştirilmektedir. 1994 yılında 12.000 dekar
alanda 30.000 ton üretim yapılır iken, 2005 yılında üretim alanları 36.600 dekara,
üretim ise 176.000 tonlara çıkmıştır.
Muz bahçesinde her yıl hasattan sonra, bakım döneminde, budama ile sap ve
yaprak olarak dekara ortalama 20 ton civarında bitkisel artık bahçe dışına atıldığı
dikkate alınırsa, yıllık toplam 732.000 ton civarında atık meydana getirmektedir. Bu
atıklar hayvan yemi olarak kullanılmadığı gibi gövdesinde bulunan öz suyunun
fazlalığından dolayı da yakılamamaktadır. Sonuçta her sene hasattan sonra
budamayla oluşan atıklar, çiftçiler tarafından nasıl bertaraf edileceği bilinmediği için,
muz bahçeleri dışında çevre kirliliği oluşmaktadır.
Doğal lifler ilk olarak tekstil sektöründe kullanılmış, ama günümüzde
polimerlerle birlikte kompozit malzeme olarak otomotiv sanayinde kullanılmaktadır.
2000 yılında doğal fiberlerin otomotiv sektöründe kullanımı %75 keten ,%10 hint
keneviri ,%8 kenevir ,%5 muz lifi ,%2.5 sisal olmaktadır.Bu da araç başına 10 ila 15
kg arasında doğal fiber düşmektedir.Ön kapılarda 1.2-18 kg,arka kapılarda 0.8-
1.5kg,bagajda 1.5-2.5,raflarda <2kg ayrıca 5kg daha iç parçalarda kullanılabilir.Batı
avrupa da yılda 18 milyon hafif taşıt üretildiğine göre buda yaklaşık olarak 180000-
270000 ton doğal life ihtiyaç var demektir.Dünya üretimi 58 milyon araç/yıl
olduğuna göre ,buda 580000-870000 tonluk doğal lif gerektirir."

www.gradyan.com.tr/gradyan/Bilgi/banana_recycling.pdf (Pdf dosyası)

oppss!
14-06-2009, 15:19
Bahçemizde orta boy muz ağaçları var... Hatta birkaç hafta önce bir tenesi meyve vermeye başladı şuan üzerinde 7-8 cm büyüklüğünde en az 40-50 tane muz var ve çok minikler:)
Babam bu işe merak saldı acaba karadeniz ikliminde yetişmesi mümkünmüdür örneğin sera yapsak?

İyi günler...

Ali İnan
25-06-2009, 17:27
Sayın oppss, eğer o muzlar meyvesi yenen türdense bana bir tane satabilir misiniz?

Ahmetbey07
06-08-2009, 12:31
MUZUN BAZI ÖZELLİKLERİ

1. Tüketim Alanları

Muz yukarda anılan özellikleri yanında çiğ olarak yenebilen en güzel meyvelerden biridir. Meyve salataları arasında da yer alır. Muz yeşil iken pişirerek de yenilir.

2. Diğer Özellikleri

Muz, şifalı bitki, beyin gıdası veya afrodiziyak olarak ünlenmiştir. Gövdeler bir ay suda ıslatılıp, özel tarakla tarandığında ortaya çıkan elyafdan ilkel usullerle saç örgüsü gibi halat örüldüğü biliniyor. Muz liflerini Afrika’daki yerli halk, şapka, hasır ve hediyelik eşya yapımında kullanıyor. Avrupa’da gemi halatı, oto döşemeleri yapımında kullanılıyor.Muz gövdesinin, yaprak sapının veya salkımın suyu çok güçlü bir kan kesicidir.

Kaynak=www.bananasworld.com

isolet
06-08-2009, 13:43
Sayın ahmet bey siz muz aşığı bir insansınız galiba. Devamlı muz ile ilgili bilgiler veriyorsunuz. Benim size sormak istediğim bir konu var muz ile alakalı. Dedikleri gibi saksıda muz yetiştirmek nasıl acaba. Yani başarılı sonuç veriyor mu? Meyveleri yeniliyor mu?

berduray
06-08-2009, 13:48
Ahmet bey muz satıcısı.

Ahmetbey07
06-08-2009, 14:15
merhaba sayın isolet aslında muz toprakta olması lazımki'daha iyi büyüsün evet tabii'ki meyvası yenir muzun.

Ahmetbey07
06-08-2009, 14:16
merhaba sayın berduray evet muz seramız var biraz nerden bildiniz acaba.?

Dogasever
06-08-2009, 14:28
Ahmet Bey merhaba

Belki aşağıdaki yazıyla ilgilenirsiniz diye düşünmüştüm.

http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=473812&postcount=240

Selamlar

Ahmetbey07
06-08-2009, 14:40
degerlendircem sayın dogasever.

berduray
06-08-2009, 17:30
Zekiyimdir biraz:)

Ahmetbey07
06-08-2009, 20:05
cok zekice ama sayın berduray,ama tebrikler.

Ali İnan
07-08-2009, 17:24
Arkadaşlar, benim elimde alanya muzu fidanı var da, acaba Yalova'da dış mekana dikersek kışın soğuktan zarar görür mü? Çok önemli, lütfen bana yardımcı olun.

Volare
08-08-2009, 17:15
Sulamama ragmen sadece bir fidanim yesil , digerleri karardi ,
ancak ici kuru degil sanirim .
Zaman icinde duzelirler ,insallah :)

akkanat
09-08-2009, 22:12
Sulamama ragmen sadece bir fidanim yesil , digerleri karardi ,
ancak ici kuru degil sanirim .
Zaman icinde duzelirler ,insallah :)

aynı durum benim fidanlarımdada mevcut ahmetbey gönderdiniz fidanları saksıya diktim sadece 1 si yeşil yaprak verdi digerlerinin dışı kurudu ama içi nemli yani içi kurumadı onlarda yeşerebilirmi acaba

Volare
29-08-2009, 17:13
Benim muzlardan bir tanesi kesin kurtuldu , diğerleri de tam kurumuş sayılmazlar ,
hala umudum var ...

idris şenol
29-08-2009, 17:48
bodur tip muz fidanı nasıl temin edebilirim
bu konuda yardımcı olacak arkadaş var sevinrim .saygılarımla

Volare
30-08-2009, 16:34
Bu agac cok dayanikli ve arsiz .
Tutmadi dedigim fidan bugun kokten surgun vermis .
Yani inat edip yasayacak :)

brs16
06-11-2009, 14:32
muz bursa da yetişirmi bilgi verecek arkadaşlara teşekkürler

Samsunlu55
06-11-2009, 22:47

Yetişir.

idris şenol
09-05-2010, 01:45
cevap yokmu?:(

idris şenol
09-05-2010, 01:46

cevap yokmu?

tropik
28-06-2010, 23:08
Mutlu abide mevcut. :)

haskral
30-10-2010, 18:44
aynı durum benim fidanlarımdada mevcut ahmetbey gönderdiniz fidanları saksıya diktim sadece 1 si yeşil yaprak verdi digerlerinin dışı kurudu ama içi nemli yani içi kurumadı onlarda yeşerebilirmi acaba

muzun yapraklarının kuruması demek muza don vurması demek, eğer muz uzun süre 0'ın altında kalırsa muz tamamen kuruyabilir, eğer kısa süre kalırsa nisan ayında tekrar eski haline dönmeye başlar. bunları nerden biliyorum dersen benim memleket antalya ve köyümün yarısı muz bahçesi, bilginize...

haskral
30-10-2010, 18:47

bursada muz dışarıda yazın eksen belki bir süre tutar, sanırım kışın tamamen kurur, ancak serada veya odada olması gerekir.çünkü muzun eksiyi görmemesi gerekir.

zgulcin
22-12-2010, 21:12
Merhaba, muzum ile ilgili bir iki şey sormak istiyorum. Edremit Akçay'da, evimin güney cephesine 2009 ekimde ektiğim yaklaşık 1.5 metre yükseklikteki fidan, 1 senede 6 yavru verdi. Her bir yavru 2.5-3 metre oldu. Kasım 2010'da da önce çiçek ardından hevenk verdi. Ama geçtiğimiz hafta soğuklar başlayınca hevengi muzlar tam olgunlaşmadan kesmek zorunda kaldım. Ertesi gün de don oldu. Bütün yapraklar sündü. Şimdi, gövdeleri keseyim mi yoksa böyle kalsın mı? Olası soğuktan korumak için gövdeleri sarmam gerekir mi? Muz veren fidanı tamamen keseyim mi? İlginize şimdiden teşekkür ederim.Bu arada foto yüklemek istedim olmadı.Saygılarımla.

emin48
16-04-2011, 21:01
Muzla ilgilenen yok mu :)

cagatayc78
16-04-2011, 23:30
Muzla ilgilenen yok mu :)

valla var gibi, bakalım eğer gümrüğe takılmazsa bir tane muz bekliyorum "musa california gold" musa bajoo'dan sonra soğuğa en dayanıklı ve üstelik yenilebilir kültür muzlarından biri olduğu söyleniyor. kültür muzu olduğu için tohumu yok,rizomu,kökü veya bitkinin kendisinin getirilmesi lazım ancak kökten çoğaltılabilir. 1 muz kökü yılda 2 yeni kök üretir. bakalım ne olacak,meyve verebilecekmi? california gold- istanbul'a karşı.Valla bir kaç kişiye öneri götürdüm,bir getirseniz ne iyi olur dedim,kimse getirmedi,forum açtım yazan yok,ben bir tane getiriyorum bakalım ne olacak. (gücüm ancak birine yetti malum abd türkiye kargo ücretleri pahalı)

her nekadar tadı cavendish veya ice creami geçemesede eğer tutarsa türkiye'nin muz alanlarının anamur gazipaşa sınırını geçebileceğinin ispatı olur. ayrıca çiğ olarak bunları geçemesede suda meyveler haşlanınca bunlarla tad açısından yarışacağıda iddia edilmekte.

istanbul'da bakalım iddia edildiği gibi hemde dışarıda sera altında olmadan yetişebiliyor ve meyve verebiliyormu? göreceğiz. forum açtım bir tek cevap yazıp yorum yapanda yok linkini aşağıda veriyorum. burada california gold ile ilgili teknik bilgiler ve linkler bulunmakta.

eğer istanbul'da yetişirse köyceğiz,muğla'nın tüm ilçelerinde hayli hayli yetişir. bu muz'un california central valey yetiştiği yerlerden biri; bu yerlerden biri eğer bu yerdeki lodi şehri ise.
http://en.wikipedia.org/wiki/Lodi,_California
buda istanbul'un ortalama sıcaklık haritası;
http://www.dmi.gov.tr/veridegerlendirme/il-ve-ilceler-istatistik.aspx?m=ISTANBUL
aşırı birbirine benziyor. bence yetişecek eğer burada yetişirse,aydın,fethiye,köyceğiz, izmir, ayvalık,manisa'da da bütün ege sahilleri ile marmara sahillerinin yarısı birde üstüne karadeniz kıyısındada yetişir.

Hiç köyceğizde musa california gold dışı korumasız sera olmadan meyve veren kültür muzu yetiştirebilen varmı?

http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=23882

emin48
17-04-2011, 08:19
Köyceğiz'de bir yerde var yetişiyor, ürünleri yeniyor. Hiç sormadım nedir bunun türü diye..
Ben Alanya'dan getirtim fidanları dikeceğim kısmetse..

cagatayc78
21-04-2011, 21:56
ABD'den bir adet musa california gold getirmeyi başardım. başarı için tek bir şansım var. istanbul'un avrupa yakası,güneye bakan kısmının usdası 9a. dışarıya bu muzu ekeceğim bakalım ufak bir kaç koruma ile ne olacak. istanbulda meyve verecek şekilde muz yetişebilir mi 1 yıl sonra hep birlikte göreceğiz. işte dikmeden önce abd'den aldığım gönderilen muz fidesi.

cagatayc78
21-04-2011, 23:01
Köyceğiz'de bir yerde var yetişiyor, ürünleri yeniyor. Hiç sormadım nedir bunun türü diye..
Ben Alanya'dan getirtim fidanları dikeceğim kısmetse..

Emin bey alanya ve anamur'un usda değeri 10 a olup sizin bölgenin değeri 9bdir alanya bölgesindeki muzlar güney amerika ve ekvator muzlarına göre dayanıklıdır ancak buna rağmen hasarlanmalar olmakta ve meyve düşüşleri yaşanmaktadır. sizin bölge daha kuzeyde bir bölge olduğu ve bölge değeri olarak bir alt değere ait ısılara sahip olduğu için alanya-anamur bölgesine göre muz açısından riskli bir konumdadır bu sebeple kışın ufak tefek dikeceğiniz muzlara koruma almanız gerekebilir bilginiz olsun aksi halde muzlar yaşar ancak hiç meyve veremeyebilirler.
Benim california gold sizin orada kesin dışarıda yetişir zira bu türlere göre daha dayanıklı ama istanbul'da (USDA 8b-9a) bende merak ediyorum zira sizin köyceğizdeki durumla aynı durumda.bugün akşama doğru elime geçti dikmeden önce resiminide açtığım şu foruma koydum.bakalım ne olacak. zaten bu bir yetişirse herhalde bütün ege kıyıları ile marmaranın pek çok kıyıya yakın yerinde hatta karadeniz kıyılarında muz yetişebileceği ispatlanır.
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=23882
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=24201
usda değerleri ile ilgili şuaraya bakın.
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=6569
http://tr.wikipedia.org/wiki/So%C4%9Fu%C4%9Fa_dayan%C4%B1kl%C4%B1l%C4%B1k_harit as%C4%B1

neşride
22-04-2011, 23:51
Gayet iyi görünüyor. O kadar yoldan sonra...

Bildiğim kadarıyla muzlar da erkek ve dişi olarak dikiliyor. Tek fidan muz veriyormuymuş?

emin48
23-04-2011, 20:08
bi öğrenemedim şu ağaçlarda erkek ve dişi olayını.. nasıl belli oluyor dişi erkek bitkilerde..

emin48
23-04-2011, 20:14
Üç adet orta boy muz ağacını diktim bahçeme, iki tane de saksıda var resimleri cekmeye vaktim olmadı. Umarım hayırlı olucak, emeklerimiz boşa gitmez..

mavikartal5
23-04-2011, 20:20
sayın emin48
bizim buralarda muzlar var. hemen hemen hepsi de birer kök ama yanlarından fışkıranlar var. üzerlerinde muzlar da var

cagatayc78
23-04-2011, 23:11
emin bey,neşride hanım, muzlarda erkek dişi çiçek ayırımı var ama erkek dişi bitki ayrımı yok, muzlarda erkek dişi çiçekler genelde aynı bitki üzerinde oluyor diye biliyorum.tozlaşmaya da gerek bulunmuyor; hele kültür muzunda yabani muzların aksine zaten çoğalma tozlaşma ile değil sadece kökten oluyor meyvelerinde de bu sebeple tohum olmuyor.(yabani muzlarda hem kök hemde tozlaşma ile çoğalma olur ama meyveleri aşırı çekirdekli olup çekirdekler dişleri kıracak boyutta ve sayıca fazla olduğundan bir kaç istisnai tür hariç pek yenemiyor)
Şu sitede bu konuda şöyle denmiş:http://www.msxlabs.org/forum/tarim/196283-muz-muz-nedir-muz-yetistiriciligi.html
http://www.bahcesel.com/forumsel/muz-yetistiriciligi/12890-muz-hakkinda-bilmek-istediginiz-her-sey/
Muz salkımlarında 3 çeşit çiçek bulunur. İlk açılan brahtelerin altlarında çıkan çiçekler dişi çiçek olup daha sonra muza dönüşürler. Dişi çiçeklerin muza dönüşmesi için döllenme olması gerekmez. Bu nedenle muzlara bu özelliklerinden dolayı partenokarpi denir. Kuruyan stigmalar hasada kadar dökülmeden meyve ucunda kalabilirler. Salkımdaki çiçek sayısı ne kadar fazla olursa, salkım ağırlığı da o kadar fazla olacaktır. Salkımdaki dişi çiçek sayısı sıcaklığa bağlı olup, sıcak aylarda artar, soğuk ve ılık aylarda azalır.
Dişi çiçeklerin hemen altında çift organlı çiçekler bulunur. Bu çiçeklerden oluşan meyveler küçük ve kalitesizdir. Çift organlı çiçeklerin hemen altında ise erkek çiçekler bulunur. Bodur muzlarda erkek çiçekleri örten brahteler meyve sapına bağlı kalır ve genellikle açılmazlar.
Salkımdaki tarak sayısı kaynağı yalancı gövdede olan dişi çiçek sayısına bağlıdır. Dişi çiçek sayısı da sıcaklıkla ilgilidir. Dişi çiçeğin oluştuğu anda iklim ne kadar soğuk olursa tarak sayısı da o kadar az olur. Parmak büyüklüğüne ise toprak verimliliği, kullanışlı su ve fotosentez derecesi gibi etmenler etkili olmaktadır.
birde muzlarda bir muz meyvesini verir vermez ölür ancak öldüğü bölgenin yanında köklerinden 2 kadar muz tekrar hayat bulur ve bu şekilde sürer gider 5-10 yıl sonra muz kolonisi bahçeniz olabilir.
Bununla birlikte kültür muzlarının meyve kalitesi iyi olmasına karşın yabani muzlara göre üstün olmayan yanlarıda vardır.
kültür muzları yabani muzların aksine panama hastalığı veya black sigoda gibi hastalıklara daha az dayanıklıdır. zira kökten sadece çoğalabildikleri için bu hastalıklara karşı evrim ve adaptasyonları zayıftır buna karşın yabani muzların daha güçlüdür, öyleki panama hastalığı oluşan büyük kayıplar nedeniyle pek çok ülke çeşitli kültür muz cinslerinden muz üretimini terkedip;çeşitli yabani muz çiftlerini birbiri ile tozlaştırıp tekrar hibrit ve bu hastalığa dayanıklı yeni kültür muzu türleri yaratmışlardır.
yine yabani muzlar tohumdan da çoğalabildiklerinden daha hızlı üreyebilirler.

Bunun dışında sayın mavi kartal izmirdeki muzların meyveleri yenebiliyormu yeniliyorsa anamur,çikita muz gibi çekirdeksiz mi?; izmirde kültür muzu yetiştiğini pek görmedim orada yetişenler bana göre ya musa sikimensis veyahut musa bajoo olarak adlandırılan yabani muz türleridir sanırım,musa bajoo soğuğa en dayanıklı muz türü (yabanidir) olmasına karşın (köklerinin -20derece ısıya dayandığı söylenmektedir) meyvesi yenmez, sikkimensisde soğuğa dayanıklıdır ama meyveleri o kadar çekirdeklidirki yenmesi son derece zordur. eğer izmirde dışarıda kültür muzu yetişiyorsa nediyeyim birileri benden evvel hızlı davranmışlar derim.

cagatayc78
26-04-2011, 11:38
dışarıda dev bir saksının içinde 5 gündür duruyor herhangi bir yapraklarında kuruma olmadığına göre ilk testi başarıyla geçti muz. bakalım 1 yıl boyunca göreceği diğer testleride başarıyla verebilecekmi?

emin48
26-04-2011, 20:51
Alanya'dan üç adet açık kök getirttim iki adet de saksıda bekliyor.
İki hafta oldu dikeli biraz sararmışlar mı ne.

http://img263.imageshack.us/img263/2814/0352n.jpg (http://img263.imageshack.us/i/0352n.jpg/)

cagatayc78
27-04-2011, 22:26
rüzgar yapraklarına zarar vermişe benziyor, birazda vitamine ihtiyaçları var galiba, emin bey bence şu sebze coşturan tarzı sıvı gübreler,köklendiriciler var,dikkatlice ölçüsüne göre suya karıştırıp haftada bir verin derim. kendisini zannedersem bu sayede toparlar. birde sulamasına özen gösterin. bende tam yetiştirilmesinen anlamıyorumm ama isterseniz rüzgara karşı koruyucu ufak tefek bir kaç önlem alın derim.

YeşilSeven
28-04-2011, 14:54
Alanya'dan üç adet açık kök getirttim iki adet de saksıda bekliyor.
İki hafta oldu dikeli biraz sararmışlar mı ne.

http://img263.imageshack.us/img263/2814/0352n.jpg (http://img263.imageshack.us/i/0352n.jpg/)

Bahçenizin toprağı pek su tutma kapasitesi olan bir toprak değil, harfiyat ile dolgu yapılmış diyebiliriz. Bu nedenle çok sık sulamanız gerekir. Unutmayın muz için güneş ve su en çok ihtiyaç duydukları iki temel öğedir. Siz sık sık sulamaya devam edin, göreceksini çok kısa zamanda coşmaya başlayacaktır. Yapraklarındaki yıpranma önemli değil ortadan çok daha sağlıklı yeni yapraklar çıkacak, köklerden de çok sayıda sürgün verir. 6 ay sonra bir sürü yavrunuz olur.

YeşilSeven
28-04-2011, 14:56
dışarıda dev bir saksının içinde 5 gündür duruyor herhangi bir yapraklarında kuruma olmadığına göre ilk testi başarıyla geçti muz. bakalım 1 yıl boyunca göreceği diğer testleride başarıyla verebilecekmi?

Bol su verin, ama su saksıdan tahliye olabilmeli. Durumu iyi hiç endişelenmeyin. Kış için İstanbulda sakın dışarda bırakmayın. Kapalı mekanda bile ısıtma gerekebilir. -1 dereceyi görmesi yapraklarının ölmesi için yeterli. Bitkinin kökleri ölmeyip dipten sürgün veriyor. Kolay öldürülmeyecek bir bitki vesselam :)

emin48
28-04-2011, 19:44
Geçen yıl satın aldım burayı..
dediğiniz gibi bir metre yüksekliğinde dolgu yaptırdım ancak yol kot una tutturdum..
İlk fırsatta sulama borularını koyacağım..Sizi dinlediğime emin olun :)
Teşekkür ederim ilginize..
Bahçenizin toprağı pek su tutma kapasitesi olan bir toprak değil, harfiyat ile dolgu yapılmış diyebiliriz. Bu nedenle çok sık sulamanız gerekir. Unutmayın muz için güneş ve su en çok ihtiyaç duydukları iki temel öğedir. Siz sık sık sulamaya devam edin, göreceksini çok kısa zamanda coşmaya başlayacaktır. Yapraklarındaki yıpranma önemli değil ortadan çok daha sağlıklı yeni yapraklar çıkacak, köklerden de çok sayıda sürgün verir. 6 ay sonra bir sürü yavrunuz olur.

cagatayc78
28-04-2011, 23:03
Bol su verin, ama su saksıdan tahliye olabilmeli. Durumu iyi hiç endişelenmeyin. Kış için İstanbulda sakın dışarda bırakmayın. Kapalı mekanda bile ısıtma gerekebilir. -1 dereceyi görmesi yapraklarının ölmesi için yeterli. Bitkinin kökleri ölmeyip dipten sürgün veriyor. Kolay öldürülmeyecek bir bitki vesselam :)

teşekkürler, ben bu muz fidesini bilerek istanbulda dışarıda bıraktım zira amerika'dan getirilien ve 1990larda keşfedilen özel bir muz türü imiş musa california gold, dwarf orinoco adlı bir türün mutasyona uğramış bir versiyonu olan kültür muzu,Amerikalılara ve forum sitelerine göre bu muz türü usda 7 yukarısı olan bölgelerde dışarıda yetişebilir usda 8b-9a arası olan yerlerden başlayarak dışarıda meyve verebilme kapasitesine sahipmiş. ve yine denilen doğru ise kışın -6,6 (20 fahrenheit) soğuğu görmesine karşın bu muz türünde yapraklar ölür ve gövde dururmuş ve ardından bahar geldiğinde hemen toparlanıp meyve verirmiş meyve verme periyoduda diğer muz türlerinin aksine sadece 11 ay sürüyormuş boyu 6 feet yaklaşık 2-2,5 metreyi geçmiyormuş ve bu sayede amerika'da kuzey kaliforniya bölgesinde (neredeyse istanbulla aynı koşullara sahip yerlerde bile bu şekilde meyve verebiliyormuş.) bu muz türünü bir tek yenilemeyen meyvelere sahip musa bajoo türünün soğukta geçebileceği iddia ediliyor. Bende bu sebeple binbir zahmetle abd'den buraya getirtim gücüm ancak bir fideye yetti, türkiye'de bu muz türü hiç kimsede yok,dünyada amerika hariç çok az kişide var.
biraz çılgınca gelebilir ama kasıtlı olarak dışarıda tutuyorum eğer bu muz türü istanbul'da meyve verebilirse o zaman bütün ege kıyılarında,marmaranın belli kıyıları ve bir kısım karadeniz sahillerinde dışarıda korumasız bu muz türünün yetiştirilebileceğini ispatlarım.türkiyedeki muz üretimide bu sayede bir şekilde artar.inşallah olur.
linkleri burada,
http://www.bananas.org/wiki/Musa_California_Gold
http://davesgarden.com/guides/pf/go/196000/
http://www.growingontheedge.net/viewtopic.php?f=2&t=1307&view=print
fazla bulunabilen bir muz türü değil,
aldığım sitede şurası
http://www.greenhousebusiness.com/bananaplants.html
buda e bayde açık arttırmaya çıkmış kökü (4 mayıs2a kadar arttırmadaymış)
http://cgi.ebay.com/California-Gold-Cold-Hardy-dwarf-Banana-plant-tree-/290559860034?_trksid=p4340.m263&_trkparms=algo%3DSIC%26its%3DI%252BC%26itu%3DUCI%2 52BIA%252BUA%252BFICS%252BUFI%26otn%3D10%26pmod%3D 290555209664%26ps%3D63%26clkid%3D87814612990120250 73
http://webebananas.com/bvar-C-D.html
alt linktede yorum yapanlardan biri muz türlerine 2000 dolar:p harcadığını ama sonunda soğuğa en dayanıklı yenilebilir muza sahip türün "california gold" ;)olduğunu öğrendiğini söylüyor.
http://forums.gardenweb.com/forums/load/banana/msg0305551912855.html

Buda california gold'un dışarıda yetiştirildiği abd'de california'da bir yer ile istanbul'un çizelgesi neredeyse ısılar birbirine benziyor.
http://en.wikipedia.org/wiki/Fresno,_California
http://www.dmi.gov.tr/veridegerlendirme/il-ve-ilceler-istatistik.aspx?m=ISTANBUL

yinede sayın yeşilseven öğüdünüze şu yönden büyük ihtiyacım var.
dışarıda duran muz türüne her nekadar güvensemde dışarıda dururken kışın soğuğa ve rüzgara dayanıklılığını arttırabilmem için ne yapmamı tavsiye edersiniz?
ne tür bir şey yapabilirim?
birde tahmini olarak 6 ay içinde bir muz kaç tane kök olarak yavru verir ve nasıl başka bir yerde yavru kökü başka yere dikmek için zarar vermeden ana kökten ayırabilirim?
saygılarımla.

YeşilSeven
29-04-2011, 10:28
yinede sayın yeşilseven öğüdünüze şu yönden büyük ihtiyacım var.
dışarıda duran muz türüne her nekadar güvensemde dışarıda dururken kışın soğuğa ve rüzgara dayanıklılığını arttırabilmem için ne yapmamı tavsiye edersiniz?
ne tür bir şey yapabilirim?
birde tahmini olarak 6 ay içinde bir muz kaç tane kök olarak yavru verir ve nasıl başka bir yerde yavru kökü başka yere dikmek için zarar vermeden ana kökten ayırabilirim?
saygılarımla.
6 ayda bir ya da iki sürgün gelebilir. Ana kökten ayırmak için hassas davranmanıza gerek yok, yavru ile ana gövdenin arasında kürekle basıp ayırabilirsiniz. Toprağının fazla dökülmemesine dikkat edin.

Kışı dışarıda bıraktığınızda gövde ve yapraklar ölse de toprak uzun süreli donmadıktan sonra kökler ölmeyip tekrar canlanır doğrudur. Ancak muz 9-10 ayda meyve vermediği için tam gelişti dediğinizde kış gelecek tekrar başa dönecek ve durum bu şekilde tekrar edecektir. Elinizdeki tür her ne kadar -6 'ya dayanır denilse de emeklerinizin yazık olması kaçınılmazdır. Duruma aşağıdaki fotoğraflarla örnek vereyim. 12 Aralık 2010 da büyük ağaçlarım varken şimdi küçük fidanlarım var. Aydında ovada, sera içinde sıcaklığın gece en fazla -1 olduğu geceler yılda iki ya da üçtür. Serayı sadece bu gecelerde sobayla ısıtırız. Kış sezonunda en fazla 10-15 gece soba yakarız. 28-29 aralık gecesi sobanın yakıt hattı tıkanıp erken sönmesi sonucu bu yaz meyve beklediğimiz ağaçlar bu hale geldi. İstanbulda siz düşünün. Rüzgar ve soğuktan korumak için balonlu naylonla sarsanız, etrafını samanla kaplasanzın z bile gövde gelişmez. Kökleri ölmese de yine başa dönersiniz. Rüzgardan korumak için yüksek duvar dibine dikebilirsiniz. Sonuçta ne kadar dayanıklı olduğuna İstanbul şartlarında denemeden bilemezsiniz.

cagatayc78
02-05-2011, 21:23
Çok üzüldümSayın Yeşilseven,allahtan kökleri sağ kalmış, dediğiniz öğütler gerçekten dikkate alınmalı
zaten bu bitkide yeni geldi en azından dediğiniz gibi don olacağında bu sene kışın en iyi ben bunu bir içeri aldırayım kök sistemi güçlensin.

veya kökler çoğaldığında birini saksıda bırakayım,kışında içeri alayım, birinide dışarıda toprağa ekeyim bakalım akıbetleri nasıl oluyor? Çok teşekkürler,muzlarınız inşallah yaz sonunda meyve verir hale gelir kayıplarınızı inşallah telafi edersiniz.

cagatayc78
07-05-2011, 17:21
dünden önceki gün düşen ve bir türlü mevsim normallerine ulaşamayan ısı ve yağmurlar muzu tek kelime ile mahvetti.bu nasıl iştir yahu mayıs ayında 20 derecelere ulşaması gereken ısı 13-14 derecelerde,ha bire yağmur yağıp duruyor toprağı gübreledik ama muzun son hali bu.ne yapmam lazım ki biraz düzelsin.yoksa muzum ölüyormu:( bu muz tür denildiğinden daha dayanıksız bbir tür mü

agozce
07-05-2011, 19:19
Muz 10 derecede donar. Dikkatli olun.

emin48
07-05-2011, 20:50
Muz 10 derecede donar. Dikkatli olun.
-10 +10 mu?

agozce
07-05-2011, 22:48
+10 malesef..:))

YeşilSeven
09-05-2011, 11:32
Fidanınıza soğuk değil gübre de dokunmuş olabilir.

elifsirin
09-05-2011, 12:03
Merhaba

benimde pembe muzum var ama hala yaprakları çıkmadı :(

ist.kış boyu kapalı balkonda idi,ortasındaki yaprağın yarısı yeşil yarısı kurumuş gibi duruyor,henüz hiç bir belirti yok :confused:

cagatayc78
10-05-2011, 23:47
Fidanınıza soğuk değil gübre de dokunmuş olabilir.

sayın yeşilseven doğru muza gübre atmıştık,gübre dokunan bir bitkiyi kurtarmak için yapılabilecek bir şey varmı.

YeşilSeven
11-05-2011, 13:33
Toprağını yenilemek belki faydalı olabilir. Bu bitkide toprak + su + güneş (ısı) gelişimi için ilk etapta yeterli.

cagatayc78
11-05-2011, 20:24
Toprağını yenilemek belki faydalı olabilir. Bu bitkide toprak + su + güneş (ısı) gelişimi için ilk etapta yeterli.

yardımlarınız için çok teşekkürler

cagatayc78
11-05-2011, 20:26
sayın elif şirin havaların mevsim normallerinin altında gitmesi balkonun fazla güneş almaması,sıcaklığın düşük olması büyümesini yavaşlatmış olabilir.güneş gören bir tarafa almanız ve pyerin sıcak olmasına özen göstermeniz büyümesini hızlandırabilir.

cagatayc78
29-06-2011, 22:49
pes etmedim beyler,site müdürü ile birlikte bir musa california gold ve bir musa texas star getirdik.musa texas star benim california gold müdürün california yavaş büyüyor ancak texas saksıda tuttu gibi bekliyoruz bakalım ne olacak.resimleride ayrıca ekleyeceğim,yer yine istanbul.

cagatayc78
01-07-2011, 12:59
Geleli 20 gün oldu işe bendeki musa texas star'ın resmi,california gold ise site müdürünün balkınounda gelişmesi biraz zayıf. musa texas star'ın en baştakı yaprağı yeni yaptı çıkmak üzere olan bir yaprağıda var.

fkopar
01-07-2011, 15:43
tohumun ne kadar sürede çimleneceği konusunda bilginiz var mı?
kapalı bir kabın içinde torfta çimlendirmeye çalışıyorum, yaklaşık 1 ay olmasına rağmen halen çimlenmedi ve toprağın üzerinde yosunlaşma başladı. bunu engellemek için ne yapabilirim?

cagatayc78
04-07-2011, 12:57
tohumun ne kadar sürede çimleneceği konusunda bilginiz var mı?
kapalı bir kabın içinde torfta çimlendirmeye çalışıyorum, yaklaşık 1 ay olmasına rağmen halen çimlenmedi ve toprağın üzerinde yosunlaşma başladı. bunu engellemek için ne yapabilirim?

sayın fkopar kap ne kadar kapalı eğer kap tamamen kapalı ise oksijen yönünden bitki için sorun teşkil eder,muhakak bir kaç delik olması lazım,buna ilaveten tam olmasa bile yarı gölge denen güneş alan bir yere bu kabı almanız daha iyi olur zira muz tamamen gölge bir yeri sevmez. güneşten,nemden ve sıcaktan hoşlanır. eğer o kabı havasız,aşırı gölgelik ve haddinden çok çok nemli bir yerde tutarsanız aşırı nem ya mantar veya yosuna neden olur. yosunun muza bir zarar verip veremeyeceğini bilmemekle beraber eğer mantar varsa onun zarar verebileceğini bilmekteyim.o sebeple biraz sulamayı kesip kabı iyice kuru bırakmadan saksıdaki nem oranını çok az (fazla değil) düşürürseniz iyi olur. bu sebeple kanaatim muhakkak günün belli saati güneş alan bir yere pencere kenarına o kabı koymanız ve kapta hava almayı sağlayacak gözenekler olması gerekir, sulamayıda sıcaklığa ve neme bağlı olarak 3-5 günde bir yapın.Unutmayan önemli olan toprakta nemim olması yoksa sel basar gibi toprağı aşırı ıslatmanız değil. toprak nemli ise su vermeyin ama kuruluk hissederseniz hemen sulayın.çok aşırı sulama yapmayın.
şu yerlere bir bakın isterseniz.
http://tropikalbitkiler.blogspot.com/2011/02/muz-yetistirme.html
birde şu forumdaki ingilizce yazıya çimlenme bazen 1 yılı bile bulabilir diyor.
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=1910

Maliyeci-38
15-08-2011, 23:06
Herkese Merhaba muz yetiştirebilmek için ne yapmak gerekir muzların spor ile çoğoldığını duymuştum ama kendi imkanlarımızla yetiştirmek mümkün mü teşekkürler...

harra87
24-08-2011, 12:10
Merhabalar,
Benim geçen yıl ağustos ayında bahçeye saksıdan ektiğim bir muzum var kışı atlattı ve bu yaz baya iyi büyüdü yanından da sürgün verdi.Muzumun cinsini bilen var mı diye paylaşıyorum kışa dayanıklı olduğuna göre yabani bir muz olsa gerek.Bu sene aynı benim muzun cinsinden bir muz şu sıralar meyve patlatmaya başladı bakalım nasıl olacak.Bu aralar hava rüzgarlı olduğu için güzel yaprakları baya hasar gördü, acemilikten bol rüzgar alan bir yere dikmişim maalesef :( Bitkim Bursanın en rakımlı bölgesinde ve kışın karın altında kalıyor. Bilenler için Akçağlayan Bahçeli evler de.

http://img593.imageshack.us/img593/8043/fotoraf0045t.jpg
http://img685.imageshack.us/img685/7927/fotoraf0044x.jpg
http://img706.imageshack.us/img706/6927/fotoraf0043v.jpg
http://img545.imageshack.us/img545/4995/fotoraf0042z.jpg

Maliyeci-38
25-08-2011, 05:19
Sayın harra dikeli ne kadar oldu ve hiç meyve verdi mi ya da çiçek açtığı oldu mu ?

harra87
25-08-2011, 14:07
Sayın harra dikeli ne kadar oldu ve hiç meyve verdi mi ya da çiçek açtığı oldu mu ?

Geçen sene temmuz ayında diktim 1 kış geçirdi. Daha çiçek açmadı meyve de vermedi.

Maliyeci-38
26-08-2011, 05:40
Geçen sene temmuz ayında diktim 1 kış geçirdi. Daha çiçek açmadı meyve de vermedi.

Genelde edindiğim bilgilere göre anamur da yetiştirilen muzlar 1 sene içerisinde meyve verip ömrünü tamamlıyorlarmış sonra ise o ağaç kesilerek yanından bir başka fidan sıkarak o da 1 sene sonra meyve veriyormuş. Yaptığım araştırmalara göre muz ağacı topraktaki tüm besini emermiş bu yüzden toprağa sık sık besin takviyesi yapılması gerekiyormuş. kışın ise bulunduğu yerin bakı durumuna göre kışın bol güneş alıyor ise yani güney cephede ise bir sorun olmamalı bir de denizden nemli hava geliyorsa değmeyin keyfine :D ancak kar yağıyor ve karın altında kalıyorsa sorun teşkil edebilir belki fiziki olarak belirti olmayıp meyve vermemezlik yapabilir. maşallah çok güzel muz ağacı yetiştirmişsiniz ben olsam kışın hava sıcaklığına göre seraya alır ve ısıtmasını sağlardım tabi burada muzun cinside önemli hangi boya gelince meyve vereceği gibi mesela benim söylediğim anamurdaki muzlar için geçerlidir ama sizin muz ağacınızın cinsine göre farklı türde gelişme gösterebilir. önemli olan sıcak ve nemli havayı sağlayabilmek ve toprağının besinsiz kalmasını önlemek tabi ben muz yetiştirmedim ama yetiştirebilmek için yaptığım araştırmalar sonucunda bu bilgileri edindim. benim muz ağacı yetiştirebilmek için ne yazık ki antalya **** mersin anamura gidip fide almam gerekiyor :D çünkü evim kayseride inşaallah ağacınızı hayırlısıyla yetiştirip meyvesini alabilirsiniz Allah kolaylık versin hayırlı günler ...

fkopar
26-08-2011, 10:46
sayın fkopar kap ne kadar kapalı eğer kap tamamen kapalı ise oksijen yönünden bitki için sorun teşkil eder,muhakak bir kaç delik olması lazım,buna ilaveten tam olmasa bile yarı gölge denen güneş alan bir yere bu kabı almanız daha iyi olur zira muz tamamen gölge bir yeri sevmez. güneşten,nemden ve sıcaktan hoşlanır. eğer o kabı havasız,aşırı gölgelik ve haddinden çok çok nemli bir yerde tutarsanız aşırı nem ya mantar veya yosuna neden olur. yosunun muza bir zarar verip veremeyeceğini bilmemekle beraber eğer mantar varsa onun zarar verebileceğini bilmekteyim.o sebeple biraz sulamayı kesip kabı iyice kuru bırakmadan saksıdaki nem oranını çok az (fazla değil) düşürürseniz iyi olur. bu sebeple kanaatim muhakkak günün belli saati güneş alan bir yere pencere kenarına o kabı koymanız ve kapta hava almayı sağlayacak gözenekler olması gerekir, sulamayıda sıcaklığa ve neme bağlı olarak 3-5 günde bir yapın.Unutmayan önemli olan toprakta nemim olması yoksa sel basar gibi toprağı aşırı ıslatmanız değil. toprak nemli ise su vermeyin ama kuruluk hissederseniz hemen sulayın.çok aşırı sulama yapmayın.
şu yerlere bir bakın isterseniz.
http://tropikalbitkiler.blogspot.com/2011/02/muz-yetistirme.html
birde şu forumdaki ingilizce yazıya çimlenme bazen 1 yılı bile bulabilir diyor.
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=1910
sayın cagatayc78;
verdiğiniz bilgiler için teşekkür ediyorum. bir süre beklememe rağmen tohumlar çimlenmedi ben de başka birinden tekrar tohum aldım. şimdi çimlenmeye başladılar. Musa velutina olarak geçiyor. acaba bu tür ankarada iç ortamda yetişebilir mi?

cagatayc78
05-09-2011, 13:16
;)arkadaşlar,size bir şok yaşatayım.
benim musa texas star hızla büyüyor ama bu sene meyve vermeyecek gibi ama esas şok bu değil.istanbulda dışarıda muz yetişebiliyormuş hemde anamur muzu. merter-güngörende istanbul büyükşehir belediyesi binasının karşısında altay sokak bulunmakta ve bu sokaktan aşağıya doğru yürüdüğünüzde ata sitesi evleri var,biraz daha aşağıya devam edin.erenler sitesine gelince (ekm süpermarketine doğru) şokla karşılaşın. meyve veren çiçek açmış 2 muz ağacı ağaçları diken kişide emekli ziraat mühendisi. bana dediği ağaçlardan ilki 5 senelik (1.resme bakın) ikincisi 3 senelik (2.resime bakın). 3 senelik olanı dışarıya ilk diktiğinde ilk sene meyve vermemiş 2.sene meyveyi vermiş ama ekim ayında verdiği ve hemen olgunlaşmadan don vurduğu için meyve alamamış 3.sene yani bu sene ise muz ağustos sonu meyveyi yapmış herhalde meyveleri yakın vakitte toplarım diyor. diğer 5 senelik muz ise epey sorun çıkarmış ama oda meyveye yatmış. bana yetiştirme sırrı cevabıda şu oldu:bakarsan bağ olur bakmazsan dağ olur. kısacası istanbulda muz yetişiyormuş beyler. işte resimler.dün çekildi. inanmayan bir ağaçlar net müdavimi varsa meyveler toplanmadan istanbul güngören'de bu sokağa bir uğrasın. şok olur herhalde benim gibi.;)

cagatayc78
13-09-2011, 09:35
sayın fkopar,
musa velutina saksıda 1,1,5m boy yapan bir muz olup iç ortamda rahatlıkla saksıda yetişir hatta biraz çekirdekli olsada meyvede verir.gönül rahatlığı ile yetiştirebilirsiniz yalnız saksınız biraz büyük bir saksı olsun (25-30 cm çaplı veya daha büyük saksılardan) ilk başta torf ve az miktar yıkanmış dere kumu ile karıştırarak yetiştirin gübrelemeyi ilk başta yapmayın.yoksa sonu benim ilk aldığım musa california gold gibi olur. mümkünse çimlenme ve biraz büyüme sonrasında vitamin çubukları vardır onlardan kullanabilirsiniz birde güneşli ve sıcak bir yerde dursun, çok fazlaya kaçmamak kaydıyla 2-3 günde bir sulayın.biraz daha büyüdüğünde sebze coşturan tarzı sıvı gübreler vardır su ile karıştırıp muzunuza diğer çiçeklerle bir verebilirsiniz.iyice büyürse az bir gübre verebilirsiniz.
gelelim benim muzlara..
yukarıda belirttiğim istanbulda dışarıda muz yetiştirip meyve verdirten kişiden allem edip kallem edip bir muz fidesi istedim allah razı olsun o muzların diplerindeki fidelerinden birini ücretsiz verdi, site bahçesine gömdürdüm bakalım durumu ne olacak.ilk resim,ikinci resimde benim saksıda duran ve dışarıda bulunan musa texas star muz fidesi biraz saksısını büyüttük büyüyor ama bu sene değil önümüzdeki sene anlaşılan meyvesini alacağız.

cagatayc78
13-09-2011, 09:55

sayın harra ,

muz ağaçların çiçeklenme ve meyve verme süresi 11 aydan 24 aya kadar türüne göre çıkabilmektedir. bütün muz ağaçlarında meyve verince ve meyveler yeterli olgunluğa erince üst kısmı ölür ölen kısımın yerine yanında veyahut ölen kısım kesildikten sonra bulunduğu aynı yerde yeni muz ağacı çıkar.muz ağacının meyve vermesi ağacın türüne göre soğuğa dayanıklılığı yanında ayrıca köklerinin gücüne bağlıdır. örneğin 2-3 senelik bir muz ağacının meyve verme şansı kökleri daha gelişkin ve kalın olduğundan 1 senelik bir muz ağacına nazaran daha fazladır. sadece buda değil rüzgar,soğuk havada muzun meyve vermesini olumsuz etkiler. eğer iyi korunur ve ağacınız zarar görmezse bu sene değilse bile önümüzdeki sene meyve verir.yukarıda da belirttim istanbulda muz ağacı yetiştirip çiçek açtırtan kişi bana bir muzunun 3 senelik olduğunu ilk sene meyve vermediğini,ikinci sene meyve verdiğini ancak meyveleri eylülden sonra verdiği için daha büyümeden kasım ayındaki soğuklara yenik düştüğünü bu sene ise ağustosta çiçeklenip meyve haline geçtiğini ve meyve bu sayede alabildiğini söyledi.yani kökleri yerine alışan bir muzun hersene meyve verme şansı daha artarmış.bu arada meyve verince ölen muz ağaçları ufak ufak doğranıp gübre olarak başka muz ağaçları için değerlendirilebilirmiş.

fkopar
13-09-2011, 13:19
sayın fkopar,
musa velutina saksıda 1,1,5m boy yapan bir muz olup iç ortamda rahatlıkla saksıda yetişir hatta biraz çekirdekli olsada meyvede verir.gönül rahatlığı ile yetiştirebilirsiniz yalnız saksınız biraz büyük bir saksı olsun (25-30 cm çaplı veya daha büyük saksılardan) ilk başta torf ve az miktar yıkanmış dere kumu ile karıştırarak yetiştirin gübrelemeyi ilk başta yapmayın.yoksa sonu benim ilk aldığım musa california gold gibi olur. mümkünse çimlenme ve biraz büyüme sonrasında vitamin çubukları vardır onlardan kullanabilirsiniz birde güneşli ve sıcak bir yerde dursun, çok fazlaya kaçmamak kaydıyla 2-3 günde bir sulayın.biraz daha büyüdüğünde sebze coşturan tarzı sıvı gübreler vardır su ile karıştırıp muzunuza diğer çiçeklerle bir verebilirsiniz.iyice büyürse az bir gübre verebilirsiniz.
gelelim benim muzlara..
yukarıda belirttiğim istanbulda dışarıda muz yetiştirip meyve verdirten kişiden allem edip kallem edip bir muz fidesi istedim allah razı olsun o muzların diplerindeki fidelerinden birini ücretsiz verdi, site bahçesine gömdürdüm bakalım durumu ne olacak.ilk resim,ikinci resimde benim saksıda duran ve dışarıda bulunan musa texas star muz fidesi biraz saksısını büyüttük büyüyor ama bu sene değil önümüzdeki sene anlaşılan meyvesini alacağız.

sayın cagatayc78;
Öncelikle cevabınız için teşekkürler. tohumdan çimlendirdiğim pembe muz şu anda 2. yaprağını açtı. yerini ne zaman değiştirmemi tavsiye edersiniz. torf ve dere kumu karışımı oranı konusunda bir öneriniz var mı?
saksı konusuna gelince, bahsettiğiniz gibi büyük saksıya hemen çimlendirme sonrasında mı alacağım, yoksa dönem dönem saksıyı büyüterek mi yapacağım. şu an elimde birkaç tane 4-5 litrelik, 22 litrelik ve 47 litrelik saksılardan var.
bu arada sizin resimdeki muz fidanı kaç yaşında? gelişiminin hızlı olup olmadığını merak ediyorum.

fkopar
13-09-2011, 19:20
Bunlar da benim minik muz fidanlarım :)
Pink Velvet Banana
http://c1109.hizliresim.com/11/9/13/18256.jpg
http://c1109.hizliresim.com/11/9/13/18269.jpg
http://c1109.hizliresim.com/11/9/13/18284.jpg

cagatayc78
15-09-2011, 15:46
sayın cagatayc78;
Öncelikle cevabınız için teşekkürler. tohumdan çimlendirdiğim pembe muz şu anda 2. yaprağını açtı. yerini ne zaman değiştirmemi tavsiye edersiniz. torf ve dere kumu karışımı oranı konusunda bir öneriniz var mı?
saksı konusuna gelince, bahsettiğiniz gibi büyük saksıya hemen çimlendirme sonrasında mı alacağım, yoksa dönem dönem saksıyı büyüterek mi yapacağım. şu an elimde birkaç tane 4-5 litrelik, 22 litrelik ve 47 litrelik saksılardan var.
bu arada sizin resimdeki muz fidanı kaç yaşında? gelişiminin hızlı olup olmadığını merak ediyorum.

Sayın fkopar
çok güzel büyüyorlar.4-5 gün sonra saksılara dikerek muzlarınızı şaşırtabilirsiniz yerine alabilirsiniz saksıda %70 torf %30 dere kumu olabilir aman gübre koymayın. (4-5 litrelik saksının çapını tam bilmiyorum saksınız 20 cm çapında ve derinse olabilir) 10-15 litrelik saksılar kanaatimce daha uygundur -22 litrelik ise saksınız ise muz için kesin uygundur. musa velutina biraz küçük olduğu için 47 litrelik saksıya gerek yok ancak muz çok büyürse saksının yetmeyeceği anlaşılırsa çok ileride kullanın. her saksıya bir fide gelecek şekilde dikmenizde yarar vardır.eğer saksıya dikim sonrasında bir kısım fideleri bahçeye dikecekseniz önümüzdeki bahara kadar beklemeniz gerekir.saygılarımla.

fkopar
16-09-2011, 14:19
Sayın fkopar
çok güzel büyüyorlar.4-5 gün sonra saksılara dikerek muzlarınızı şaşırtabilirsiniz yerine alabilirsiniz saksıda %70 torf %30 dere kumu olabilir aman gübre koymayın. (4-5 litrelik saksının çapını tam bilmiyorum saksınız 20 cm çapında ve derinse olabilir) 10-15 litrelik saksılar kanaatimce daha uygundur -22 litrelik ise saksınız ise muz için kesin uygundur. musa velutina biraz küçük olduğu için 47 litrelik saksıya gerek yok ancak muz çok büyürse saksının yetmeyeceği anlaşılırsa çok ileride kullanın. her saksıya bir fide gelecek şekilde dikmenizde yarar vardır.eğer saksıya dikim sonrasında bir kısım fideleri bahçeye dikecekseniz önümüzdeki bahara kadar beklemeniz gerekir.saygılarımla.

Sayın cagatayc78
cevabınız için teşekkür ediyorum...

limon_sever
14-11-2011, 16:33
Yakın bir arkadaşım Alanya'ya bir yakınını ziyarete gitmişti. Bugün Konya'ya geldi. Ve yanında iki adet 70-80 cm boylarında muz fidesi getirmiş. Aldığım en güzel hediyelerden biri :) Fideleri hiç bekletmeden 35 litrelik saksılara diktim. Şimdilik kapalı cam balkonda duruyorlar. Saat 17.30'da balkon sıcaklığı 14 dereceydi. Balkon yüksekliği 2.75 metre civarında. Muzu yaşatabilirsem bu yükseklik yeterli olur mu? Bir de yazın meyve yeme şansım var mıdır? Kaç sene de meyve veriyor?

fkopar
16-11-2011, 20:43
Minik pembe muz fidanım. Yavaş da olsa büyüyor :)

http://c1111.hizliresim.com/r/j/l010.jpg

ziringaglia
05-02-2012, 16:01
muzlarınız çok güzel inşallah yakında benimde minik muz fidelerim olucak

bluemercan
21-02-2012, 15:51
Arkadaşlar evde ya da balkonda yetiştirmek için hangi tür mu uygun meyve verebilecek türden 2 tür gördüm birinin kahveli yaprakaları bir de pembe muz gördüm

bluemercan
14-03-2012, 11:03
Arkadaşlar ben pembe bodur muz ektim 37lt lik saksıya balkonda oglen 2 den sonra güneş goruyor su an tek yaprak bakalım havalar ısınınca kendini toplucak mı topragını bahce topragı torf perlik keçi gübresi kumlu toprak az da azotlu karışım yaptım uygunmudur sizce yaz kış balkonda kalabilir mi

şafaktur
25-05-2012, 20:02
deccal tabakta ve şeytan ye diyor adlı kitapları okuduktan sonra hibrit tohumların zararlarını öğrendim ve en iyisi yerel değerlerimize sahip çıkmak en sağlıklısı yerli muz,yerli buğday,yerli domates,yerli tavuk......gibi.çünkü asıl amaçlarının insanların kısırlaştırılması olduğunu insan bağışıklık sisteminin zayıflatıldığını çoğu üniversitelerin küresel güçlerin eline geçtiğini vb gibi birçok şey öğrendim.arama motoruna gıda hareketi diye yazıp ordaki videoları izlerseniz bir çok şey hakkında fikir sahibi olursunuz

anamurluke
31-12-2012, 00:08
size muzun anavatanı Anamurdan birisi olarak şunu söyleyeyim soğuga rüzgara ve donmalara,susuzluğa karşı en dayanıklı muz türü LADYFİNGER isimli muzdur.Anamurlular bu muza ERKEK MUZ derler

anamurluke
31-12-2012, 00:16
Anamur'daki muz ağaçları ve seralarından fotoğraflar. Damlama sistemiyle suluyorlar. Yatıım sermayesi dışında yüksek maliyet ve yoğun bakım gerektirmeyen buna rağmen karlı bir iş durumunda muz yetiştiriciliği. Anamur'da dağ taş muza kesilmiş.

http://img367.imageshack.us/img367/5512/dscf1336qm2.jpg (http://imageshack.us)

yüksek maliyetinin olmadığı yönündeki görüşünüze katılamam 1000m2 muz serasının maliyeti yaklaşık 40.000TL dir

bnymnblr
12-05-2013, 12:00
http://www.ormanavakfi.com/images/images/muz-08-05-2013-19-35.JPG
08.05.2013 19:35

http://www.ormanavakfi.com/images/images/muz-09-05-2013-21-22.jpg
09-05-2013 21:22

http://www.ormanavakfi.com/images/images/muz-10-05-2013-22-36.jpg
10-05-2013 22:36

http://www.ormanavakfi.com/images/images/muz-10-05-2013-23-24-2.jpg
10-05-2013 23:24

http://www.ormanavakfi.com/images/images/muz-12-05-2013-10-22.jpg
12-05-2013 10:22

bnymnblr
15-05-2013, 21:29
http://www.ormanavakfi.com/images/images/muz-13-05-2013-20-32.jpg
13-05-2013-20-32

http://www.ormanavakfi.com/images/images/muz-14-05-2013-23-20.jpg
14-05-2013-23-20

http://www.ormanavakfi.com/images/images/muz-15-05-2013-20-14.jpg
15-05-2013-20-14

benares
24-01-2014, 16:54
Merhaba arkadaşlar, Musa sikkimensis tohumlarını 6 ay önce ektim ama çıkmadılar.çimlendirme konusunda ki tüm talimatlarada uydum ama çıkmadılar.tohumları kontrol ettim, tohumlarda çürümede yok öylece duruyorlar.

bnymnblr
07-05-2014, 23:44
Benim muz ağacı
Yer İstanbul

In God We Trust
09-05-2014, 10:07
Ben İstanbul eyüpte dış mekanda meyve vermiş bir muz ağacı gördüm demek ki İstanbulda rahat rahat yetişiyor

bnymnblr
16-05-2014, 14:53
Eyüpte tam olarak nerede

In God We Trust
18-05-2014, 00:15
Topçularda polis merkezinin sokağında

bnymnblr
12-06-2014, 14:55
Ekim Tarihi: 20.04.2013
11.06.2014 saat 19:38
Tür: Alanya Muzu
Yer İstanbul

bnymnblr
05-07-2014, 13:58
Muzun şimdiki hali.
03.07.2014 saat 19:54
Yer İstanbul

C.Anıl
11-07-2014, 21:46
Ben de muz yetiştirmek istiyotum.Muzu güneydoğu anadolu gibi hava neminin düşük olduğu bir yerde yetiştirebilir miyim?(sadece süs amaçlı)

bnymnblr
30-07-2014, 23:23
Muzun 30.07.2014 saat 19:54 teki hali.
Yer İstanbul

bnymnblr
05-10-2014, 13:26
Muzun 04.10.2014 saat 13:16 teki hali.
Yer İstanbul

defender77
03-12-2015, 13:13
Bu da benim muzum. Sanırım Alanya çeşidi. Yalova'da annemin komşudan alıp diktiği fidanın dibinden sürgün vermişti, çıkarıp Bandırma'ya getirip saksıladım. Dışarı dikilmek için nisan ayını bekliyor şu an evin içinde. Neredeyse haftada 1 yaprak çıkarıyor, bu hızla nisan ayına kadar zaptedebiliriz umarım ev içinde.

gk070
05-12-2015, 22:21
İyi akşamlar arkadaşlar sizlerden bir ricam olucak muz ağacı beslemek istiyorum ama bir turlu FIDE **** tohum bulamadım bana yardımcı olabilecek varmi? Acaba özel mesaj atarsanız çok sevinirim şimdiden teşekkürler yer antalya

burhansen33
09-12-2015, 23:46
Konuyu hortlatalım!!!

Anamur'da yaklaşık olarak 2000'den beri muz yetiştiriyoruz. Öyle göründüğü gibi kolay değil. Örtü altı tarım yaptığımız için maliyeti oldukça yüksek. Bu durum ise ithal muzlarla rekabeti düşürüyor. Aynı zamanda biz Cavendish denen çikita cinsini yetiştiriyoruz. Aslında Anamur muzu artık kalmadı desem yeridir. 10 dekar alandan 1 dekarı bile Anamur muzu değil artık. Gerek verimsizlik gerek de talep edilmeme gibi nedenlerden dolayı yerli cinsi tercih etmez olduk.

Daha fazla yazamayacağım. Şunu da belirtmek isterim muz bitkisi tohumdan türemez. Kök ayırma yöntemi ve kökten küçük parçalar çimlendirme ile türetilir.

Denizdb
04-04-2016, 18:12
Merhabalar, evde yetistirdigim muz agacim ( 160cm) cok saglikli bir sekilde buyuyordu fakat govdesi cok ince kaldi ve maalesef kirildi. Kurtarmanin bir yolu var midir acaba, kirildigi yerden mi tekrar ekmeli yoksa sabitlemeli mi. Yardimci olursaniz cok sevinirim. Yapraklarini tasiyamarikca buduyordum da ama kedimin asilmasi sonucu oirildigini dusunuyorum.

bnymnblr
06-04-2016, 11:20
Merhabalar, evde yetistirdigim muz agacim ( 160cm) cok saglikli bir sekilde buyuyordu fakat govdesi cok ince kaldi ve maalesef kirildi. Kurtarmanin bir yolu var midir acaba, kirildigi yerden mi tekrar ekmeli yoksa sabitlemeli mi. Yardimci olursaniz cok sevinirim. Yapraklarini tasiyamarikca buduyordum da ama kedimin asilmasi sonucu oirildigini dusunuyorum.

Gövde çürümediyse birşey olmaz. siz kırılan yerden bıçakla kesin
Oradan tekrar filiz vermeye devam edecektir.

Ben kış yaklaşınca kesiyorum bahar gelince ortadan filiz veriyor.
Eğer çürüme yoksa gördüğün şekilde filiz verir.

flying dragon
18-04-2016, 13:03
Birkac kere soguga dayanikli muz aldim. Ne yaptiysam hayatta tutamiyorum. Bi hafta once bahceye ektim bi tanesini ki havalar soguk d degil, kahverengi olmus tamamen. Nedir bu isin sirri bilen var mi?

bnymnblr
26-04-2016, 13:23
Birkac kere soguga dayanikli muz aldim. Ne yaptiysam hayatta tutamiyorum. Bi hafta once bahceye ektim bi tanesini ki havalar soguk d degil, kahverengi olmus tamamen. Nedir bu isin sirri bilen var mi?

Bahçe toprağınıza ilk muz ekerken 1 m derinliğinde kazınız. Toprağı eleyin. Elenmiş toprağa bitkinizi dikerseniz daha iyi gelişir.
Bahçe toprağınızın drenajı iyi mi?
Killi, tuzlu ve drenajı yapılmamış topraklarda muz iyi gelişmez.

defender77
08-08-2016, 11:25
Muz bitkisinde sürgünler 2 farklı tipte oluyormuş. Sivri dar uzun yapraklı ana bitkiye birleşik veya çok yakın çıkan tipe 'sword suckers', geniş daha kısa yapraklı, büyümesi daha yavaş, ana bitkiye daha uzak yerlerde çıkan tipe 'water suckers' deniyormuş. Meyve üretimi için sword tipi sürgünleri kullanıp, water tipi sürgünlerin çıkarılmasını tavsiye ediyorlar.

Banana sucker | Knowledge and news on bananas from ProMusa (http://www.promusa.org/Banana+sucker)

https://www.youtube.com/watch?v=4bjK7z-EpZE