View Full Version : Ginkgo biloba (Mabet ağacı)
Ginko Bloba agaci hakkinda sizden bilgi almak istiyorum. Fidanlarini Turkiyede bulabilir miyim? Ne kadardir? ve agacin yetistirilmesi icin Karadeniz bolgesi uygun mudur?
Maille gelen bir soruyu buraya yazıyor ve linkini arkadaşa iletiyorum :)
Dünya üzerinde yaşamakta olan bitkilerin en eskisi ve en yaşlısıdır. 30-40m boylanabilir, 7-8 m gövde çevresine ulaşabilir.
Gövde ileri yaşlarda boyuna çatlaklıdır. Önce piramidal ve seyrek dallı olan ağaçlar daha sonra sarkık dallı bir tepe oluşturur.Yaşlı gövde ve dallardan aşağıya doğru hava kökleri uzanır. Toprağa ulaşan uçlar yeniden köklenerek yeni yapraklı sürgünler verir.
Uzun saplı geniş ayalı yaprakları fil kulağına benzer.
Tohumları çok kötü kokar.
Çok değişik iklim ve toprak şartlarına karşı, özellikle zehirli gazlara karşı duyarlıdır.
Tohum ve çelikle üretilebilir. Günümüzde doğal olarak sadece anavatanı olan Çin'de bulunmaktadır. Türkiye'de fidanlıklarda bulunabileceğini sanmıyorum. Benim bildiğim bir tek Ginkgo biloba İ.Ü. Orman Fakültesi bahçesinde bulunan ağaçtır. Başka bir yerde bulunduğunu duymadım.
İstanbul'da yetiştiğine göre Karadeniz bölgesinde de yetişebileceğini düşünüyorum. Tabi fidanlıklarda bulamayacağınız için bir anaçtan alacağınız tohum veya çelikle üretmeniz gerekir.
Baki Berk Kayalar
26-02-2006, 02:03
GİNKGO BİLOBA:
Dünya üzerinde yaşamakta olan tohumlu bitkilerin en yaşlısıdır. Çin kökenlidir ve ülkemizde de yetiştirilmektedir.
Vatanında 30-40 metre boy, 2.5 metre gövde çapı, önceleri piramidal, daha sonra yayvan bir tepe (7-10 metre) yapar. Gövde kabuğu gri ve çatlaklıdır. Yaz yeşili yaprakları 8 cm. genişliğinde, paralel damarlı, uzun saplı, ayası yelpazemsi, kalın-derimsidir. Sonbaharda dökülmeden önce altın sarısı bir renklenme gösterir.
Tohumu oldukça büyük (2.5 cm. çapındaki bir fındık kadar) sarımsı yeşil ve kötü kokuludur. Çok kötü kokan tohumlarından dolayı yollara ve parklara dikilecek ağaçların erkek ağaç olmasına dikkat edilmektedir.
Deniz **** ılıman güneşli yarı gölge yerlerde ve kuru nemli (kumlu ve killi) topraklarda yetişir. Kış iklimine, kış soğuklarına (oldukça) dayanıklıdır. Toprak istekleri bakımından da kanaatkar sayılırlar.
Park ve bahçelerde soliter **** 2-3 tanesi bir arada, **** dar caddelerde alle ağacı olarak kullanılır.
"Ginkgo ağacı iğne yapraklılarında akrabası olan bu ağaç türü ve hısım akrabası 500.000 yıl öncesine kadar dünyamızda büyük ormanlar halinde çok yaygındı. Buz devrinde ve daha önce maruz kaldığı felaketler yüzünden bu ağaç ailesinin soyunun sopunun nesli tümüyle kurumuş, yalnız, Ginkgo cinsinden bu ağaç türü kalmıştır. Dünyanın en eski ağaçlarından biridir."
Alıntı : Alıç ağacı ile sohbetler - Hikmet BİRAND Sayfa 25
Erguvan Muhibbi
26-02-2006, 17:30
Dostlarım grubumuza da üye olan sevgili Dostum Volkan Yalazay
arkadaşım pek çok Ginko ağacının fotoğrafını çekti. Bu ağacı ben de
ondan öğrendim. Beylerbeyinde Sabancıların yalısının bahçesinde ve
Balta Limanında İstanbul Üniversitesinin dinlenme tesislerinin giriş
kapısının yanında da olduğunu gene Volkan dan öğrenmiştim.
Volkan nerelerde, ondan da haberin var mı? :)
Nasıl göründüğünü merak ettim ve şu sayfayı buldum:
http://www.xs4all.nl/~kwanten/thetree.htm#Leaves
Bugün Atatürk Arboretum daydım yeni geldim bahsettiğiniz ağacın fotoğrafını çektim.
Merhabalar, Gingko Biloba İstanbul'da bir serada üretiliyor. Kartal-Samandıra'da Attila isimli bir yer. İlgilenen olursa adresini veririm.
Baki Berk Kayalar
01-03-2006, 12:06
Hasan Hocamın verdiği linke baktım, çok harika biçimleri varmış. Değerli bir bonsai türü de olabilir ki linkle bu ağacın bonsailerine ait fotoğraflarda göze çarpıyor(en azından bir tane gördüm).
Seranın adresini, telefonunu, varsa web adresini birinin sormasını beklemeden yazabilirsiniz :)
Seranın ismini karıştırmışım. Ama aşağıdaki adreste Gingko biloba mevcut. 2,5 metrelik sağlıklı fidanları 40 ytl.den satıyorlarmış.
Mine Flora Çiçekçilik & Fidancılık
Bilali Habeşi Caddesi No:1
Samandıra - Kartal
İstanbul
Telefon : (0216) 311 61 86
Fax : (0216) 561 50 56
E-mail : mineflora@mineflora.com
Mine Pakkaner
04-03-2006, 01:58
Türkiye'de fidanlıklarda bulunabileceğini sanmıyorum. Benim bildiğim bir tek Ginkgo biloba İ.Ü. Orman Fakültesi bahçesinde bulunan ağaçtır. Başka bir yerde bulunduğunu duymadım.
Gingko nun güzel bir örneğini Ege Universitesi Ziraat Fakultesi Bahçe bölümünün seralarının orada bulabilirsiniz. Özel fidanlıklarda da fidanı artık bulunuyor.İzmir Urla'da Polen Çiçekçilik'te vardı örneğin.
Bu değerli ağacın yaprakları, özellikle zihin aktivitesini hızlandırdığı için unutkanlık problemi olan hastalarda kullanılıyor. Piyasada satılan 1 tablet ilacın değeri 35 YTL civarında.
Annemde unutkanlık olduğu için yıllardır bu ilaçtan (Tebokan) kullanıyor. Hastalık iyileşmese de en azından yavaşlattığını düşünüyorum. Bu nedenle yukarıda arkadaşmızın yazdığı adresten ben de geçenlerde 1 tane Ginkgo aldım. Kargoda biraz hırpalanmıştı. Şimdi ölmemesi için uğraşıyorum.
Bu kadar faydalı yaprakları olan bir ağacın suni ilaçlarını kullanmaktansa, ağcaın kendisini alıp yetiştirmek ve yapraklarından taze taze faydalanmak bana daha cazip geldi.
Birkaç deneme yaptım. Çayını yaptım içtim. Cidden insana bir dinçlik veriyor. Bu ağaç varken insanda canlılık sağlayacak başka ilaçlara hiç gerek yok...
Gingko nun güzel bir örneğini Ege Universitesi Ziraat Fakultesi Bahçe bölümünün seralarının orada bulabilirsiniz
İ.Ü Fen Fak. Biyoloji Bölümü Botanik Bahçesinde kapıdan girişte vardı. Yeri İst. Süleymaniye Müftülüğü ile aynı yer.:eek:
Bu kadar faydalı yaprakları olan bir ağacın suni ilaçlarını kullanmaktansa, ağcaın kendisini alıp yetiştirmek ve yapraklarından taze taze faydalanmak bana daha cazip geldi.
Birkaç deneme yaptım. Çayını yaptım içtim. Cidden insana bir dinçlik veriyor. Bu ağaç varken insanda canlılık sağlayacak başka ilaçlara hiç gerek yok...
TigerX aman böyle bilip bilmeden çayını filan yapmayın, bırakın denemeyi başkaları yapmış olsun derim. Elbette daha önce biryerlerde tarifi verildiyse o başka. Hatırlarsınız Zakkumdan ektre elde edip Kansere ilaç yapan bir hoca vardı. Adama şarlatan muamelesi yapıldı, Amerika'ya gitti. Buradaki hastalarda kendimiz hazırlarız diye kaynatıp suyunu içmiş, sonuç facia. :(
Hiç bilip bilmeden yapar mıyım!
Çok uzun bir inceleme ve araştırma yaptım. Önceleri bu ağaç sanki gizemli bir ağaçmış gibi geldi bana. Sonra bir baktım Çinde yol kenarlarına dikmişler. Sonra da Türkçe ismini öğrendim:
- Japon Eriği (Ginkgo Biloba)
Ve bir gün tesadüfen bu ağacın satıldığını, adaçayı tohumu ararken öğrendim. Hemen sipariş verdim. Baktım aynı ağaç. Bitkisel tedavi de güvendiğim kaynaklardan öğrendiğim şekilde, "aynı etkiyi yapar mı?" diye denedim ve sonuç mükemmeldi. Ne yazıkki mevsim sonu olduğu için üzerinde pek yaprak kalmamış, bir çoğuda nakliye sırasında dökülmüş. O nedenle pek fazla çayını içemiyorum.
Gelecek yıl inşaAllah daha zinde birisi olacağım...
Şu anda İstanbul!un hemen her yöresinde bol miktarda bulunuyor.Yol kenarları , bahçeler.. her yerde bol miktarda bulunuyor.Ağaçsever olmamı bu ağaca borçluyum diyebilirim.Korularda bu ağacın izini sürerken o sayede birçok ağacı da tanımış oldum.Tıbbi etkisinin abartıldığı(hatta etkisiz olduğu)yaygın kanaaat.Sağlık Bakanlığı'da bunu gerekçe yaparak bir çırpıda ilacını ödeme listesinden çıkarıverdi.Yıllardır bu ilaca alışmış pekçok hasta da bir anda ortada kalıverdi(herhalde plasebo etkisi olsa gerek)Baltalimanındaki ağaçlar 1889'da Türkiye,yi bir savaş gemisi ile ziyaret eden Japon İmparatorunun amcası tarafından dikilmiş.Yaltırık Hoca ikisi de erkek diyor ama görevliler tohumlardan yeni ağaçlar ürettiklerine göre(birisi bahçenin ortasında oldukça boylanmış)demekki birisi dişiymiş?Aynı bahçedeki devasa Lale ağacını da unutmayalım!Fakat en eski ağaç Ihlamur kasrındaki olmalı dikiliş tarihi 1855!
Ateş Öztan
20-10-2006, 14:05
Daha önce foruma elimdeki Gingko blobanın resmini koymuştum.
Çok kötü kokan meyvalarını japonlar çok kıymeli bir tatlı içinde yiyorlar.
Meyvası zeytine, hünnaba benziyor.
Bir zamanlar Baltalimanından tohumlarını almıştım fakat ekip te bir şeyler yapamadım.
Şimdi elimdekilerin dibinden sürgünleri ayırp üretiyorum. Fazla yapabilirsem, dişbudak gibi bunları vermek isterim.
Ateş Öztan
20-10-2006, 14:11
Sürgünlerden yaptığım gingko nun bir de resmini koyalım. Geçen sonbaharda çekmiştim. Şimdi çok daha fazla yeşil.
Bonsai olur mu? ne yaparım diye düşünüyorum.
Ateş Öztan
20-10-2006, 14:14
Limiti geçmişdi.
Sanırım şimdi tamam.
Gingko biloba'nın yaşlı bir örneğini Ege Üniversitesi Botanik Bahçesi içerisinde de bulabilirsiniz. Girişte solda kalan binanın hemen arkasında kaldığı için ilk girdiğiniz anda göremeyebilrsiniz :)
Ayrıca Bornova'da (İzmir) Büyük Park denen meydanın metroya bakan çıkışında da 5-6 tane birey bulunmakta. Duyduğuma göre zamanında Levantenler'in diktiği bireylermiş fakat emin olduğumu söyleyemeyeceğim.
İyi günler.
Sürgünlerden yaptığım gingko nun bir de resmini koyalım. Geçen sonbaharda çekmiştim. Şimdi çok daha fazla yeşil.
Bonsai olur mu? ne yaparım diye düşünüyorum.
Ateş Bey fotoğrafı geçen sene çektiğinizi söylüyorsunuz şayet yeni bir yakın çekim fotoğraf gönderebilirseniz size yardımcı olmaya çalışırız. Bir senede epey bir gelişme göstermiştir. Birde ağacınızın büyüklüğünü kafamızda canlandırabilmek için saksının yanına kutu kola veya buna benzer bir nesne koyarsanız çok iyi olur.
Ateş Öztan
20-10-2006, 22:49
memnuniyetle, çekip koyacağım
Evet bugünkü hali, bu yıl ucundan budamıştım
Ateş Öztan
22-10-2006, 19:22
sararmaya başlayan yapraklar
Ateş Öztan
22-10-2006, 19:23
Detay
Halit Togay
22-10-2006, 19:39
Çobançeşme Fidanlığı'nda 2.5 YTL ye 50 cm likler var geçen sene aldıklarıma ilave olarak 2 tane daha aldım.
Halit Togay
22-10-2006, 19:49
.Tıbbi etkisinin abartıldığı(hatta etkisiz olduğu)yaygın kanaaat.Sağlık Bakanlığı'da bunu gerekçe yaparak bir çırpıda ilacını ödeme listesinden çıkarıverdi.Yıllardır bu ilaca alışmış pekçok hasta da bir anda ortada kalıverdi(herhalde plasebo etkisi olsa gerek)!
Scientific American dergisinin nisan 2003 sayısında bu konu ile ilgili geniş bir yazı çıkmıştı , dergiyi atmadıysam belki konu ile ilgili bazı şeyler okur ve yazarım. Ama yazının geneli tıbbi manada tesirli olduğu yönündeydi.
Scientific American dergisinin nisan 2003 sayısında bu konu ile ilgili geniş bir yazı çıkmıştı , dergiyi atmadıysam belki konu ile ilgili bazı şeyler okur ve yazarım. Ama yazının geneli tıbbi manada tesirli olduğu yönündeydi.
Meslektaşlarım sağlık bakanlığının ödeme listesinden çıkartıyor olması preparatın etkisiz olduğu anlamına asla gelmediğini bilmesi gerek. En azından çok iyi bilinen etkisiz bir praeparat örneği vermek gerekirse asırlardır satılan nerde ise gazoz niyetine de içtiğimiz Calcium sandoz. kim bunu bugün reçetellindirir ki. şaşarım.
Hem geyet iyi de biliyoruz ki şu anda antidepresan ilaçların çifte kör denemelerinde dehi gerek etkisi ve hattda yan etkileri placobodan, statistiksel olrak, değil ciddi bir fark, hatta hiç bir fark atamıyanlardır. hatta prozac dan sonra iştahı da kontrol altına alınabilmesi adına geliştirilip bugün yan etkisi hedeflenen etkisinden fazla olduğundan iştahkesici zayıflatıcı ilaç diye satılabilmekde hatdda prostat ilacı saç dökmesin diye geliştirilen aktif madde de bugün saç çıkaran bir praeparat olarak piyasada... peki kararı politika mı versin gelir düzeyimiz mi yoksa gingobalidlerin özenle extrelendiğinde elde edilen preparatların, son yıllar tartışma götürmez etkilerinin kanıtlandığı mı? bu kadar kaynak okudum ancak böyle bir gerekçe olamaz! bakanlığın kararı gingobalidlerin etkisinde etkili değilidr maalesef.
neyse burası tıbbi bir tartışma alanına çevirmeden susayım fikrim bu ben okuduğumu bildiğimi denediğimi söyledim. eh nede olsa pharmakolojiden biraz birşeyler okudum gibi...:cool:
Bu arada eklemeyi unutmuşum Gingo'nun yaprakları haziran başı ortası gibi toplanmalı vede su ile değil asetonla susuz extresi elde edilen vede sonradan bir dizi glycosidlerinden ve/veya flavonoidlerinden paröçalama prosedürleri sonucu etkili bi madde elde edilir diğer yaprak çayı gibi kullanılabilecek bir drog değildir hatta o hali ile zararlıdır da... dikkat edin derim.
Ateş Öztan
22-10-2006, 23:27
Meyvasını bilemem ama sararan yapraklar plasebo etkisi yapıyor, kendinizi daha bir iyi hissediyorsunuz :p
Ateş Öztan
12-11-2006, 18:40
Yapraklar sarardı.
Kurutulmuşu da çok güzel oluyor.
Aşkolsun praecox! Elbette bakanlık ilacın etkililiğine karar veremez!Bunu kim iddia edebilir?Benim vurgulamak istediğim oldukça büyük ciro yapan gingko preparatlarındaki ödeme yükünden kurtulmak için bakanlığın, aleyhte çıkan araştırmaları gerekçe gösterdiği idi.Yoksa bakanlığı tıbbi otorite kabul etmek kimin haddine!Onun sorunu bir kalem ödemeden daha kurtulmak.Ben bakanlığın fırsatçılığına vurgu yaptım,lütfen dikkatli oku.
Gunes Tan Akdogan
09-04-2007, 16:47
Bahsetiginiz yer nerede ve telefon numarasi varmi acaba. Ben yazligima bayagi buyuk 4 metre boyunda saksida bir ginko aldim ithalmis ektim 1 ay once. Disimi erkekmi bilmiyorum ama yanina esini dikmek isterim o yuzden bu fidanlgi bir ziyaret etmek isterdim. info@gunestanakdogan.com bilgi verirseniz sevinirim.
Aşkolsun praecox! Elbette bakanlık ilacın etkililiğine karar veremez!Bunu kim iddia edebilir?Benim vurgulamak istediğim oldukça büyük ciro yapan gingko preparatlarındaki ödeme yükünden kurtulmak için bakanlığın, aleyhte çıkan araştırmaları gerekçe gösterdiği idi.Yoksa bakanlığı tıbbi otorite kabul etmek kimin haddine!Onun sorunu bir kalem ödemeden daha kurtulmak.Ben bakanlığın fırsatçılığına vurgu yaptım,lütfen dikkatli oku.
Sayın acer,
ben size bir şey demedim sadece yazdıklarınıza destek çıkmak için bildiklerimi kısaca derlemeyi denedim.
yanlış anlaşıldımsa özür dilerim.
burda asıl vurgulamak istediğim. bu gingkobalidlerin etkisini pozitif yönde görmüş kişilerin bu kısıtlamdan etkilenerek... kısa yoldan (düz mantık yürütüp) yapraklarını çay niyetine içmeye kalkışmasının çok doğru olmıyacağı konusuydu. bu yapraklaın kurutulmuş olarak satıldığına gerçi şahit olmadım (varsa da şaşmam) ancak annemin bu fikrinden zor vaz geçirdim de ondan ... :):rolleyes:
ginkgo
ginkgo
http://www.hafif.org/imaj/asymptot/325px-ginkgo-biloba-1.jpg
yaşayan fosildir. hem fosili hem yaşayan canlılar çok yakın genetik özelliklere sahiptir ve de yaşayabilen yakın bir akrabası yoktur.
bitkiler aleminde ginkgo bölümünde, ginkgo sınıfında, ginkgo takımında, ginkgo familyasında, ginkgo cins ve ginkgo türündedir. yabani soyu tehlike altındadır.
tapınak ağacı, mabet ağacı, yelpaze yapraklı ağaç, gümüş kayısı, fil kulağı olarak da adı geçer. çok uzun ömürlü olmasıyla bilinir 1500 yaşını geçmiş ginkgo ağaçları vardır. meyvelidir, açık tohumu vardır, meyvesi az miktarda yenebilir, çoğunun zehir etkisi yaratabilir. erkek ve dişi ağaçlar vardır, erkekler ağaçlar daha güzel kokulu meyveler verirken dişi ağaçların meyvelerinin kokusu güzel değildir ama daha lezizdir.
Halit Togay
23-05-2007, 06:02
Teşekkürler Yasin Bey
Faydalı bilgiler vermişsiniz ancak http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=856&highlight=ginkgo da bu konu hakkında zaten yazılıyor keşke oraya ekleseydiniz. Bir de sizi Yeni gelen arkadaşlar, kendinizi tanıtın... http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=2595 başlığında tanımak isterdik.
DevrilgenKayik
28-06-2007, 21:48
Bunu geçen yıl Ekim'de çekmiş sarı yaprağına ve yaprak şekline vurulmuştum. Artık ne olduğunu biliyorum, ne güzel...
Merhaba!:)
İzmir'de Urla'da Polen Süs Bitkileri Ginkgo Biloba fidanı satıyor.Bitki fuarına gittiğimde görmüştüm ellerinde vardı.
_candostu_
04-07-2007, 15:43
Selam arkadaşlar elimde 10-20 cm boyunda poşette ginko globa ağacı fideleri var isteyen olursa gönderebilirim.
İletişim:Alaattin Duran / Yalova tel : 0505 6697345
(alaattinduran_77@hotmail.com)
DevrilgenKayik
18-07-2007, 19:04
1 m boyunda cok saglikli gingko bilobayi gecen hafta, ist.daki orman bakanligi fidanligindan aldik. Fiyati cok uygun: 3 YTL
Evet gerçekten fiyatı çok uygunmuş.
Ben ginkonun yapraklarının toplanıp çay gibi kaynatılacağını sanıyodum. :( Teşekkürler Sn praecox bilginiz için. Ama nasıl yapraklarından faydalanabileceğimi anlamadım. Ekstresini biz hazırlayabilir miyiz? Yoksa kimyacımı olmak gerekir? Bir de haziran ayında bitkinin yapraklarının en güzel olduğu zaman insan kıyamazki o yaprakları koparmaya. Geçtiğimiz ocak ayında 40 cm lik bir fidan almıştım. Bu bahar ve yaz aylarında bayağı bir boy attı. Aldığımın 3 katı kadar oldu nerdeyse :p
işte resimleri :rolleyes:
Fotoğrafı boyuna kabul etmedi. Çok yer kaplıyomuş. Bende yatay yolladım. :rolleyes:
***agacin yetistirilmesi icin Karadeniz bolgesi uygun mudur?***
Giresun Orman Bölge Müdürlüğü'nün bahçesinde 1 adet var.
Yetişme istekleri bakımından, soğuk iklim şartlarına dayanıklıdır. Toprak isteklerine kanaatkar olup, kumlu veya killi topraklarda gelişebilir.
Alıntı:B.VEDAT ULUĞ Ziraat Yük. Müh.
"Yer örtücü bitkiler" adlı kitabı
Gunes Tan Akdogan
17-09-2007, 07:35
Ginko Bilobanin poset cayi var yapraklarindan yapilmis. Eger yapraklari kullanilamiyor olsaydi bu olmazdi.
pelin egeli
18-09-2007, 17:39
Herkese merhaba, ginko biloba'yı merak eden İstanbullu arkadaşlar İstanbul Üniversitesi'nin Bahçeköydeki Orman Fakültesi bahçesinde bulabilirler.Dekanlık binasının tam karşı köşesinde çok güzel bir Ginko biloba (çin yelpaze çamı,mabet ağacı)var.Görmenizi tavsiye ederim.
pelin egeli
18-09-2007, 17:47
Ben ginkonun yapraklarının toplanıp çay gibi kaynatılacağını sanıyodum. :( Teşekkürler Sn praecox bilginiz için. Ama nasıl yapraklarından faydalanabileceğimi anlamadım. Ekstresini biz hazırlayabilir miyiz? Yoksa kimyacımı olmak gerekir? Bir de haziran ayında bitkinin yapraklarının en güzel olduğu zaman insan kıyamazki o yaprakları koparmaya. Geçtiğimiz ocak ayında 40 cm lik bir fidan almıştım. Bu bahar ve yaz aylarında bayağı bir boy attı. Aldığımın 3 katı kadar oldu nerdeyse :p
Evet melnils doğru tahmin ediyormuşsun, Ginko bilobanın yaprakları toplanıp kurutuluyor ve kaynatılıp içiliyor.Zaten süpermarketlerde çay reyonlarında rastlamışsınızdır.Faydası ise şöyle;Ginko biloba zihinsel yorgunluğu dindirip,stresin azalmasına yardımcı oluyor.Ayrıca zihin açıcı özelliği olduğu için, üniversite sınavlarına hazırlanan öğrenciler tarafından tercih ediliyor.(Ben üniversite sınavlarına girerken annem bana içiriyordu:p)
yakamozsimsek
19-09-2007, 18:55
ilk çam agaci olmasindan dolayi korunmasi gereken bir agactir tamamen dekor amaci ile kullanilsa bile bonsai yapimindada kullanilabilir ozelligi vardir yapraklari dikenli olamasi gerekirken tam bir yaprak gorunumundedir ancak dikkatli bakildiginda yapraklarin icerisindeki hayati sivinin gectigi kanallar saga ve sola dogru uzarken ginkgonunkisi tam bir çam agaci yapragi gibi dir peki neden milyonlarca yildir var olan bu agaç evrim geçirerek perde olusturmustur ve yaprak gorunumu almistir ancak çam agacidir cicek ve tohum icin erkek ve disi gerekmektedir disi ve erkegin tanimi ise çok zordur ancak disileri bir koku salar bu sekilde anlayabilirsiniz veya uzerindeki meyvelerinden anlayabilirsiniz eger portakal rengi findiktan biraz buyuk bir meyvesi var ise disidir erkek kesinlikle meyve uretmez ginkgonun altina yani yere bakarsaniz da meyvelerini veya çekirdeklerini gorebilirsiniz eger goremiyorsaniz erkekdir sevgi ve saygilarimla
Pelin Hn. en yakın zamanda çay olarak bende deneyecem. :p Yaprak toplama vakti gelmiştir herhalde. Benim ginkom erkek sanırsam. Çünkü satın alırken dişisinin kokusu kötü olduğu için satmadıklarını söylemişlerdi. Öyle hatırlıyorum.
Merhaba,
o fidanlıgın adresi nedir
tesekkurler
okay
1 m boyunda cok saglikli gingko bilobayi gecen hafta, ist.daki orman bakanligi fidanligindan aldik. Fiyati cok uygun: 3 YTL
adresi ogrenebilirmiyim?
tesekkurler
okay
Ben internetten www.palmiyemerkezi adlı siteden almıştım. Bayağı uzaklarda aramışım :)
Ginkgo biloba yapraklarından lütfen çay yapıp içmeyin. !
Faydası veya zararı olmasaydı satılmazdı mantığı yanlış. Tek örnek vermek gerekse sigara...!
Sebahattin Sargın
24-10-2007, 13:36
Değerli Arkadaşlar;
Bir sorum olacaktı. Mabet Ağacının diğer bir ismi Japon Eriği'mi acaba? Ben ikisini farklı türler olarak biliyordum. Fakat aşağıda linki bulunan site aynı tür gibi yazmış, bu doğrumudur acaba?
http://www.bitkisel-tedavi.com/ginkgo_biloba.htm
Çok güzel bir ağaç. Ne zamandır aklımdaydı, ben de edineceğim.
Evet dişilerin meyvaları kötü kokuyormuş.
Erkek/ dişi oldukları ancak bir kaç yıl sonra meyva verdiğinde anlaşıldığı gibi, adresini hatırlıyamadığım bir Amerikan sitesinde, 25-30 yıl sonra dişiye dönen erkek ağaçlardan bahsediliyordu.
Hatta artık kokusuna dayanamadıklarından, belediye tarafından (zeytinlerin meyva vermesini önleyen ?? uzmanlarımız bilebilir) bir ilaç ile spreylenerek meyve üretimleri engellenmeye başlamış. Bu siteyi araştıracağım tekrar.
Saygılarımla
Yeniköy' de sahildeki parkın kaldırım tarafında var, yolum düştükçe gidip bakıyorum.
Mine Pakkaner
24-10-2007, 15:24
Değerli Arkadaşlar;
Bir sorum olacaktı. Mabet Ağacının diğer bir ismi Japon Eriği'mi acaba? Ben ikisini farklı türler olarak biliyordum. Fakat aşağıda linki bulunan site aynı tür gibi yazmış, bu doğrumudur acaba?
http://www.bitkisel-tedavi.com/ginkgo_biloba.htm
Bu çok yanlış, öyle büyük hata ki, ne diyeyim...
Japon eriği Prunus salicina' dır ve bir kültür eriğidir. Her iki kavram feci karışmış.
Sebahattin Sargın
24-10-2007, 15:42
Mine Hanım biliyormusunuz bir çok forumda bu şekilde belirtiliyor.
thorpemania
10-11-2007, 09:20
karadeniz bölgesinde yetişir KTU de bizim fakülte Orman Fakültesi önünde var canlı görmek istersen gelip görebilirsin
Emre Albayrak
28-11-2007, 01:46
İ.Ü. bahçeköy kampüste tam dekanlığın önünde mükemmel bir örneği mevcut.. Peyzajda kullanımında ağacın erkek cinstekini kullanmanızı öneririm çünkü dişisi sonbaharda tohum verirken gerçekten çirkin kokmakta.. Fiyatı ise geçen sene bahçeköy fidanlığında (orman fakültesinin içinde bulunan) 20 ytl idi. İç mekanda **** teraslarda 30-40 litrelik saksılarda gayet sağlıklı bir şekilde büyüme gösterebilmekte. Bakımı çok kolay ve inaçtı bir bitki öyle hemen kurumuyor. Ama suyu pek sevdiğini de eklmeleyim efendim.. Dediğim gibi peyzajda kullanımı olağanüstü güzel hele sonbaharda altın sarısı rengiyle mükemmel bir görüntü kazanır.. Ancak tekrar uyarayım dişisinden uzak durun..
argantes
05-12-2007, 20:05
Ginkgo biloba yapraklarından lütfen çay yapıp içmeyin. !
Faydası veya zararı olmasaydı satılmazdı mantığı yanlış. Tek örnek vermek gerekse sigara...!
Bilginiz varsa sebebini de açıklayabilir misiniz acaba?
...İç mekanda.. 30-40 litrelik saksılarda gayet sağlıklı bir şekilde büyüme gösterebilmekte...
İç mekanda deneyen ya da bilgisi olan var mı acaba?
Bilginiz varsa sebebini de açıklayabilir misiniz acaba?
Her organik kütlenin, yani canlı cansız yaşamış veya ölmüş organik kütlelerin, maddelerin hydrophil (idrofil, yani suda çözünen) ve lipophyl (lipofil yağda çözünen) bileşenleri vardır. Bu bilgiler ışığında mabet ağacının yapraklarından su ile yapacağınız bir çay bu yaprakların sadece idrofil komponentleri çözümlüyeceğinden, vede bu maddelerin vücuda zararlı alkalodiler v.s. olacağından tıbbi literatürde uyarılar içermektedir.
Mabet ağacının yaprakları sadece susuz kuru aseton ile ekstraksyonu ile elde edilen ginkobalidlerin beynin cerebral sistemine faydalo olabilecek maddeleri standardize edilmek sureti ile beşeri ilaç haline getirilir.
Yani bir tür haşhaş latexinden ağrı kesici etkisi en iyi bilinen, ve tanımlanmış morphinin isole edilmesi gibi bir şey.
Sonuç olarak mabet ağacının sulu demlenmesi istenenin aksine kanıtlanmış bir dizi zaralı organik bileşenler içermektedir.
Not.: Hydro veya hidro su demek phil yani fili sevmekden gelir lipo ise malumunuz yağ anlamında lipofil demek yağı seven idrofil demek ise suyu seven anlamından türetilmiş kelimelerdir.
argantes
06-12-2007, 16:06
Her organik kütlenin, yani canlı cansız yaşamış veya ölmüş organik kütlelerin, maddelerin hydrophil (idrofil, yani suda çözünen) ve lipophyl (lipofil yağda çözünen) bileşenleri vardır. Bu bilgiler ışığında mabet ağacının yapraklarından su ile yapacağınız bir çay bu yaprakların sadece idrofil komponentleri çözümlüyeceğinden, vede bu maddelerin vücuda zararlı alkalodiler v.s. olacağından tıbbi literatürde uyarılar içermektedir.
Mabet ağacının yaprakları sadece susuz kuru aseton ile ekstraksyonu ile elde edilen ginkobalidlerin beynin cerebral sistemine faydalo olabilecek maddeleri standardize edilmek sureti ile beşeri ilaç haline getirilir.
Yani bir tür haşhaş latexinden ağrı kesici etkisi en iyi bilinen, ve tanımlanmış morphinin isole edilmesi gibi bir şey.
Sonuç olarak mabet ağacının sulu demlenmesi istenenin aksine kanıtlanmış bir dizi zaralı organik bileşenler içermektedir.
Not.: Hydro veya hidro su demek phil yani fili sevmekden gelir lipo ise malumunuz yağ anlamında lipofil demek yağı seven idrofil demek ise suyu seven anlamından türetilmiş kelimelerdir.
İlginiz ve cevabınız için teşekkür ederim.
Peki etil alkol vs. gibi çözücülerle yapılan ekstraksyon prosedürlere uygun bir şekilde yapılırsa zararlı değil midir?
İlginiz ve cevabınız için teşekkür ederim.
Peki etil alkol vs. gibi çözücülerle yapılan ekstraksyon prosedürlere uygun bir şekilde yapılırsa zararlı değil midir?
Etilalkol gibi çözücülerin özel bir konumu var. lipofil olduğu kadar hydrofil kısmı da mevcut. Yani ethanolün suda olduğu kadar yağda çözülme özeliği veya hydrophyl olduğu kadar lipophl maddeleri de çözme olasılığı var olduğundan aşağıda bahsi geçen susuz aceton (aseton) ekstraksyonun da da kullanılan acetonun (abs.) yani susuz ve hava neminden korunmuş yapılması gerekli. sonrada standartizasyonu gerekli.
Abs. ethanol ile de düzgün bir extraksyon mümkün olamamaktadır. ginkobalidlerin azot içermiyen oksijen bazlı halkalar içerdiğinden...
kısacası ne uygun yöntem bugüne dek bilinen aceton....
saygılar
argantes
06-12-2007, 17:14
Etilalkol gibi çözücülerin özel bir konumu var. lipofil olduğu kadar hydrofil kısmı da mevcut. Yani ethanolün suda olduğu kadar yağda çözülme özeliği veya hydrophyl olduğu kadar lipophl maddeleri de çözme olasılığı var olduğundan aşağıda bahsi geçen susuz aceton (aseton) ekstraksyonun da da kullanılan acetonun (abs.) yani susuz ve hava neminden korunmuş yapılması gerekli. sonrada standartizasyonu gerekli.
Abs. ethanol ile de düzgün bir extraksyon mümkün olamamaktadır. ginkobalidlerin azot içermiyen oksijen bazlı halkalar içerdiğinden...
kısacası ne uygun yöntem bugüne dek bilinen aceton....
saygılar
İlgilendiğiniz ve bilgilendirdiğiniz için çok teşekkürler.
thorpemania
08-12-2007, 11:00
yapraklarını kendiniz çay yapıp içmek yerine özel firmaların gingko çayları satılmakta hatta bazı eczanelerde de bu çaylardan bulma imkanınız var hatta ve hatta ilaç abdi ibrahim in ürettiği tebokan isimli ilaç gingko kaynaklı ve unutkanlığın önlenmesi için kullanıyor.
Emre Albayrak
11-01-2008, 13:04
Ginkgo biloba “Ginkgoaceae”
Kışın yapraklarını döken, önceleri primidal, ileri yaşlarda dağanık tepeli bir ağaçtır, 30-40 metre boylanabilir. Yaşayan tohumlu bitkilerin en eskisi ve en ilkelidir. Bu nedenle bazı botanikçilerce ‘Canlı Fosil’ olarak adlandırılmaktadır. Vatanı Çin olarak kabul edilmektedir. Doğu Asya’da pek çok ülkede kutsal olarak nitelendirilmekte, özellikle tapınaklarda yetiştirilmektedir. Dekoratif görünümü sayesinde pek çok ülkede olduğu gibi Türkiye’de de birçok şehirdeki park ve bahçelerde çok güzel ve gelişmiş örneklerini görmek mümkündür.
Açık tohumlu olmasına karşın geniş yapraklıdır. 5-8 cm uzunluğunda, ince bir sapın ucundaki yelpaze biçiminde, mat yeşil renkli yapraklar 5-7 cm uzunlukta ve 5-10 cm genişliktedir. Yelpazenin iki kenarı düz, yuvarlak karşı kenarı oyuntuludur. Çoğunlukla karşı kenardan sapa doğru bir **** birkaç yarık vardır. Orta ve yan damarlar yoktur. Bunnu yerine saptan çıkıp karşı kenara doğru ışınsal yayılan 50-80, bazan 100’ün üzerinde damar yer alır. Yapraklar demetler halinde bir arada bulunur. Alt yüzleri daha soluktur. Sonbaharda dökülmeden önce mat sarı renk alırlar. Yapraklardan, günümüzde özellikle yaşlılardaki unutkanlığa karşı kullanılan, kılcal damar açıcı özelliği bulunan bir ilaç elde edilir.
Erkek ve dişi çiçekler ayrı ayrı ağaçlar üzerinde bulunurlar (bir cinsli iki evcikli). Sarı yeşil renkli erkek çiçekler kısa sürgünler üzerindeki yaprakların diplerinde küçük salkımlar halinde yer alırlar.
Olgunlaştığında 1,5-2 cm çapında, erik görünümündeki etli meyve önceleri sarı yeşil, olgunlukta açık kahverengi, turuncu renktedir. İçinde bir adet yohum yer alır. Tohumun iç kısmı odunlaşmıştır. Olgun tohumlar bes,nce zengin olup yenebilir. Meyve pek güzel olmayan bir kokuya sahiptir.
Açık yeşil renkli dişi çiçekler uzun bir sapın ucunda tekli veya ikili, bazen de üçlü olarak birkaçı birarada bulunurlar.
Selahattin Yılmaz
15-01-2008, 21:59
Dün Atatürk bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsünde çalışmış bir Ziraat Mühendisi arkadaş enstitüde bulunan gingo ağaçlarının yapraklarını toplayıp gölgede kuruttuklarını ve bunu kavanoza koyup günde bir çay kaşığı kadar bir miktarı kuru olarak tükettiklerini söyledi.
Bu başlıktaki tartışmalardan sonra yaprakların toplanıp tüketilmesi konusuna soğuk bakıyordum. Geçen günde elime bir ilaç firmasının ginko çayı geçti hem içimi hoş hemde özellikle hafıza yenileme özelliği nedeniyle devamlı kullanmayı düşünüyorum zira fazla bilgisayar kullanımından ve bakımlar sırasında sık pc değiştirmemden anlık hafıza kayıpları ve dalgınlık oluşuyor bende bu nedenle artık ginko çayı içmeyi düşünüyorum. Ayrıca önümüzdeki yaz o kullanan arkadşaın tavsiyesi ve kendi kullandığı formül doğrultusunda çay olarak kullanmayı da düşünüyorum. Tek sorun 3 ay devamlı kullanımdan sonra vücudu dinlendirmek için 15 gün kullanmayı kesmek ve sonrasında devam etmek gerektiğini söyledi arkadaşım. Nedeni ise içerisinde bulunan glikozitlerin (http://216.239.59.104/search?q=cache:HEYG14D_eNUJ:documents.anadolu.edu. tr/bihat/e-kitap/mcoskun.pdf+ginko%2Bglikozit&hl=tr&ct=clnk&cd=2&gl=tr&client=firefox-a) vucuda yüklenmesi ve bu 15 günlük sürede vucudu dinlendirmek.
kazim polat
01-03-2008, 22:20
Arkadaşlar merhaba,
Geçenlerde bir belgeselde izledim mabet ağacının dört mevsimlik hallerini, ve bildiğimden de daha güzel bir ağaç olduğuna kanaat ettim.Sizlerin de görüş ve bilgilerinizi bekliyorum.
berduray
10-05-2008, 12:15
Benim kafam epey karıştı doğrusu...
Zihinsel faaliyetleri olumlu yönde artırdığını pek çok yerde okudum, bir fidanım oldu ama "28"nolu Praecox imzalı mesajı okuduktan sonra bu asetonla elde edilen extreyi ev ortamında nasıl elde edebiliriz?, bir yolu var mıdır?, diye kara kara düşünmeye başladım.
Bu konuda bilgisi olan var mı?:(
Sayın PRAECOX şöyle bir açıklamada bulunmuş:
Gingo'nun yaprakları haziran başı ortası gibi toplanmalı vede su ile değil asetonla susuz extresi elde edilen vede sonradan bir dizi glycosidlerinden ve/veya flavonoidlerinden paröçalama prosedürleri sonucu etkili bi madde elde edilir diğer yaprak çayı gibi kullanılabilecek bir drog değildir hatta o hali ile zararlıdır da... dikkat edin derim.
Gingo biluba'nın çayı hazır halde satılıyor. Bundan günde en fazla 2 - 3 bardak içilmesi önerilmekte. Fazlası gereğinden fazla fiziksel aktiviteye sebep olduğu için yerli yersiz duvar tırmanışlarına sebep olabiliyor :)
Ara ara ben de içiyorum. Gerçekten de 1 bardak çay içtikten sonra bile hemen etkisi farkediliyor. Fiziksel ve zihinsel aktivitede ufak çaplı bir çılgınlığa sebep oluyor.
Açıkçası ağaçtan toplanan yaprakların nasıl hazırlandığını çok iyi öğrenmek gerekiyor. Ben de bu konuyu çin'deki tanıdıklara bir sorayım. Belki bir fikirleri vardır.
Fakat marketlerde gayet rahat bulabilirsiniz hazır sallama şeklinde hazırlanmış çaylarını.
berduray
10-05-2008, 14:18
Ama ben sallama çayı değil, kendi fidanımın yapraklarından ürettiğim çayı içmek istiyorum.
Lütfen gerçekten bilgisi olanlar cevap yazabilir mi?
berduray
22-07-2008, 12:39
Benim ginko fidanımın yaprak uçlarında sararmalar var neden olabilir?
Ne yapmalıyım?
Emine Aktaş
22-07-2008, 23:17
Tütün, fasulye, turunçgiller, patates, marul, bezelye, soğan türü bitkiler, klor toksisitesine karşı duyarlı bitkilerdir. Bu bitkilerin makro elementlerlerle gübrelenmelerinde, klor içermeyen gübrelerin seçilmesi tercih edilmelidir. Klor toksisitesi belirtisi, yaprak uçlarındaki yanmalar şeklindedir. Saksı toprağını değiştirmenizi tavsiye ediyorum.
berduray
23-07-2008, 11:41
Hemen uygulamaya geçiyorum, çok teşekkür ederim ilginize.
chaenomeles
24-07-2008, 11:02
Gerçekten çok dekoratif, hoş yaprakları olan bir bitki.
Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü arkasında, hemen binanın yakınında bir örneğini görmeniz mümkün, Ankaralılara duyrulur.
berduray
31-08-2008, 21:41
Aynı sorunum devam ediyor, yani 77 no'lu mesajımdaki, hatta sararma tüm yapraklarda var.
Saksı değişimi yaptım, kaliteli bir torfa geçirdim, memba suyuyla suluyorum, çok sıcak kuru havalarda yapraklara fısfıs yapıyorum ama sorunu hala aşamadım.
Fidanım bahardan bu yana benimle ve hiç bir ilerleme yok, çok üzülüyorum, ne yapabilirim?
benimadimneydi
21-01-2009, 00:56
merhaba,
elmde 5-10 tane ginkgo tohumu var.ankara milli egemenlik parkındaki ağaçtan alınmış meyvelerin temizlenmiş hali.araştırma yaptım ama nasıl dikileceğini bulamadım.
tohumlamayı nasıl yapmalıyım ?ne tür toprak kullanmalıyım?
bir de ankarada ginkgo fidanı bulabileceğim bir yer var mı ?
Şimdi dikkatimi çekti.
Konu, İğne yapraklı ağaçlar olarak açılmış.
Ginkgo biloba, iğne yapraklı değil ki, öyle mi sınıflandırılıyor?
Şimdi dikkatimi çekti.
Konu, İğne yapraklı ağaçlar olarak açılmış.
Ginkgo biloba, iğne yapraklı değil ki, öyle mi sınıflandırılıyor?
Yaprağını iyice incelerseniz bir anlam verebilirsiniz tohum şeklinden ayrı yaprakları bitişmiş iğne yapraklar gibi olduğunu göreceksiniz.
Taxonda iğne yapraklı sınıfında.
İlginç.
Benim bu konuda ilmi bilgim yok, kulaktan dolma bilgiler.
İğne yapraklı deyince, çam ve benzerlerini anlıyorum hem de yaprak dökmezler diye biliyorum.
Bunun yaprağı (bana göre) hem yelpaze gibi hem de kışın dökülüyor.
Bir şey daha öğrenmiş olduk, teşekkürler.
Doğruluğu nedir bilmiyorum ama bazı kaynaklarda tüm ibrelilerin atası olduğu yazıyordu.
Bugun tohumunu gros markette gordum.
2,39 €ur fiyat koymuslar ve erik gibi meyveleri vardi paketin ustunde.
Biraz arastirdim kesinlikle bir bilene danisilmadan icilip kullanilmamaliymis.
hassoman
12-05-2009, 00:37
Yaşayan fosil türlerinin en iyi örneklerinden kabul edilen, hiç bir yakın türü olmayan, tamamen kendine öz bir ağaç olan mabet ağacı budizm ve konfiçyus öğretisinin de bir simgesi olmuş...
Hava kirliliğine karşı Cennet Ağacı (nam-ı diğer Osuruk ağacı) kadar dayanıklı olduğu söyleniyor. Bence Cennet ağacından da daha dayanıklı olduğu acımasızca kendiliğinden test edilmiş, kanıtlanmış... Hiroşima'ya atılan atom bombasının patladığı yere 1-2 kilometre uzaklıkta bulunan dört mabet ağacından başka canlı kalabilen başka bir canlı varlık olmamış...
Yani her haliyle kendisine gösterilen ilgiyi hakeden bir ağaç bu...
Elime iki adet tohumu geçmişti... Şu anda fotoğrafta görüldüğü kadar oldular... Bu iki fidenin günü gelince 40-50 metre olacağı inanılır gibi değil...
77871
Emre Albayrak
13-05-2009, 20:58
Ginko filkulağı yapraklılar diye bir türün tek üyesi efendim.. yani ne ibreli ne değil.. gingkoginecea gibi bir şeydi.. yazılışını tam hatırlayamadım ama evime gidince doğrusunu yazacağım..
Douglas Fir
20-05-2009, 14:52
Gingko ağacının ibreliler sınıfına giriyor, garip ama gerçek. Yaprağını kışın döker. Sonbahar renklenmesi nefistir. Yeşil yapraklar parlak sarıya dönüşür ve yapraklar kısa sürede birden dökülür. Kışa dayanıklıdır. Dişileri pis kokulu meyveler üretirler. Bu nedenle erkekleri makbuldur. Erkek bitkilerin dalları yukarı doğru ve gövdeye daha açılı bir şekilde durur. Zehirli bir bitkidir. Yaprakları hafızayı güçlendirir. Ama tabii ki ilaç formuna getirilmiş halinde..
Selim-i Ahir
25-05-2009, 19:43
İyice kafam karıştı.
Bazı yerli ve yabancı siteler "yenilebilir" diyor ve faydalarından bahsediyor. Bazıları ise tam aksini söylüyor. Kendi üzerimde bir deneme yapmadan öğrenmenin bir yolu yok mu?
Bunun meyvesi yeniyor mu yenmiyor mu?
Meyvesi yeniyor mu yenmiyor mu bilemem ama. Kokusunu duysanız yanına bile yaklaşmazsınız. Tohum elde etme amacı ile yaklaşık 600 adet meyveyi temizlemeye kalkıştım aman Allah'ım burnu koku almayan annem evden kaçtı:p ellerimi kızarttı. Başladığım işi bitirmeme adına azm ettim ama bir hafta da zor kendime geldim.:o
ginkgo biloba
26-05-2009, 08:58
Bende arıyorıyorum ama biraz büyük olsun istiyorum. Yolum düşerse alıcam inşallah.
http://urun.gittigidiyor.com/GINKGO-BILOBA-MABED-AGACI-TOHUMU-25-ADET_W0QQidZZ16742372#aciklama
egetropical
25-07-2009, 20:22
muradiye orman fidanlıgında var. ben oradan aldım. 4 yaşında yaklaşık 1-1,5 metre boyunda
merhaba arkadaşlar
benim ginkgom son zamanlardan hafiften yeşilliğini yitirip sararmaya başladı gibi.
henüz pek bişey yok ama yinede korkutuyo beni.
ankara ikliminden adana iklimine geldi acaba o yüzden mi?
akdeniz ikliminde yaşar mı? -sert koşullarda hayatta kaldığını biliyorum ama akdeniz iklimi daha farklıdır- henüz çok küçük 4 tane yaprağı var.
tarimsalmarket
23-08-2009, 22:14
ginko biloba tohumu satılıyor. Bilgilerinize sunarım www.tarimsalmarket.tr.gg
ahmet salih
17-10-2009, 20:21
yıllardır arayıp bulamadığım ginko ağacını, Sn;egetropical'e gojiler için uğradığımda buldum. Ayrıca gösterdiği ilgi ve yakınlıklıktan dolayı kendisine teşekkür ederim.İzmir bölgesinde oturanların uğramasını tavsiye ederim.
actionman
19-10-2009, 12:41
güzel ağaç
Güngör Salman
21-10-2009, 19:44
Bu da benim mabet ağacım.
Samsunlu55
21-10-2009, 21:59
Konunun biraz dışında olacak ama mabet ağacı neden iğne yapraklılar başlığında:confused:
S Güngör
22-10-2009, 09:00
Konunun biraz dışında olacak ama mabet ağacı neden iğne yapraklılar başlığında:confused:
çünkü iğne yapraklılara dahil olan bir bitki. bitki taksonomisini çok iyi bilmiyorum. bilen açıklamasını yapar herhalde.
Samsunlu55
22-10-2009, 18:41
Merakla bekliyorum:)
S Güngör
10-12-2009, 11:43
benim bi sorum olacak. küçük boy bir fidanın dişi mi erkek mi olduğunu anlamak mümkün mü mümkünse nedir yöntemi??
Sporcudestegi
28-04-2010, 15:45
Mabet ağacı (Ginkgo biloba)
(Çince ve Japonca 銀杏), günümüzde varlığını sürdüren hiçbir yakın türü veya benzeri bulunmayan, tamamıyla kendine özgü bir ağaçtır. Botanikçilerce, bitkiler (Plantea) alemi içindeki ayrı bir bölümde (Ginkgophyta) değerlendirilir. Bu bölümün içinde tek bir sınıf (Ginkgoopsida), sınıfın içinde tek bir takım (Ginkgoales), takımın içinde tek bir familya (Ginkgoaceae), familyanın içinde de tek bir cins olarak Ginkgo ve bu cinste de tek tür olarak Ginkgo biloba bulunmaktadır.
Geçmişte Spermatophyta veya Pinophyta bölümlerine yerleştirilmişse de bugün yukarıda belirtilen tanımların daha uygun olduğu sonucuna varılmıştır. Bilinen yaşayan fosil türlerinin en iyi örneklerinden biridir. Ginkgo biloba, açık tohumlular (gymnospermae) olarak anılan, başka bir deyişle tohumları bir meyve tarafından koruma altında olmayan bir ağaç türüdür (açık tohumluların tersi: kapalı tohumlular (angiospermae)).
Uzun süre, yabani ginkgo soyunun tükenmiş olduğu düşünülmüşse de, bugün Doğu Çin'deki Zhejiang eyaletindeki Tian Mu Shan milli parkında en az iki küçük alanda yabani ortamda da yetişmekte olduğu anlaşılmıştır. Ancak bu bölgenin bin yılı aşkın süredir insanlarca iskan edilmiş olduğu göz önüne alındığında, buralardaki ginkgoların ne derece yabani, ve ne derece bölge halkınca terbiye edilmiş türler olduğu tartışmaya açıktır.
Ginkgolar 20-35 metre aradında yüksekliğe varan (Çin'deki bazı ginkgoların boyu 50 metreyi aşabilmektedir) orta ile geniş arası boyutlarda yaprakdöken ağaçlardır. Zirveleri çoğu kez köşeli, yaprakları uzun ve dağınıktır. Kökleri genelde derine iner ve rüzgar ve karın sebebiyet verebileceği hasarlara karşı dayanıklıdırlar. Genç ginkgolar ekseriyetle ince bedenli olup, uzunlamasına büyümüşlerdir. Daha seyrek yapraklıdırlar. Ağaç yaşlandıkça tepe kısmı genişler. Sonbaharda yapraklar parlak sarı renge döner ve hemen sonra (1-15 gün arasında) dökülürler. Genel olarak bitki hastalıklarına karşı olağanüstü dirençli olmaları, gövdelerinin bitki haşeratına çok iyi karşı koyabilmesi, yüzeyde ilave kökler ve tomurcuklar oluşturabilmeleri ginkgoların çok uzun ömürlü olmalarına imkân vermekte, bazı ağaçların yaşı 2500 yıla varabilmektedir.
Bazı yaşlı ginkgolarda gelişen yüzey kökleri (chichi) (Japonca'da "meme") geniş dalların alt kısmında belirir ve aşağıya doğru büyürler. Chichilerin büyümesi son derece yavaş olup, yüzlerce yıl sürebilir. Bu kalın ilave kökler toprağa eriştiklerinde çoğu kez filizlenirler ve bu, yaşlı ağaçların bünyesinin istikrara kavuşturulması veya genç bitki hücrelerinin oluşturularak ağaç bünyesine katkı sağlanması işlevi görüyor olmalıdır.
Ginkgo Çin'de uzun zamandır yetiştirilen bir ağaçtır. Bazı tapınaklara dikilmiş ginkgoların 1500 yaşını geçkin oldukları tahmin edilmektedir. Budizm ve Konfiçyüs öğretisi açısından arzettikleri sembolik önem nedeniyle Çin'in yanısıra Japonya ve Kore'de de geniş ölçekte ginkgo dikilmiş, bu arada ginkgo neslinin bir nebze ehilleştirilmesi veya doğal ormanlarda diğer ağaç türlerinin komşuluğunda melezleşmesi sözkonusu olmuştur. Avrupa kaynaklarında ginkgoya ilk atıf 1690'da Japon tapınaklarında bu ağaçla karşılaşan (Hollandalılarla gelmiş) Alman botanikçi Engelbert Kaempfer eliyledir.
Ginkgo tohumları meyve etini ve kabuğu çıkardıktan ve pişirildikten sonra yenebilmektedir. Genelde kalabalık bir topluluk için hazırlanmış bir yemeğe sadece birkaç tohum atılmaktadır. Gingko meyvesi yan ürün olarak hidrojen siyanid salgıladığından yemeklerde fazla miktarlarda kullanılması zehirlenmelere yol açabilir. On kadar çiğ ginkgo meyvesinin bir çocuğun ölümüne yol açabilecek derecede zehir bulundurduğu iddia edilmişse de, bunu kanıtlayacak bir vakaya rastlanmamıştır. Bazı kimselerin ginkgo sarkotesta sındaki kimyasal maddelere karşı hassasiyeti bulunabilir. Bu hassasiyet cilt düzeyinde de geçerli olabildiğinden bu kimseler günkgo muamele ederken eldiven giymelidirler. Hassasiyetin semptomları, deri üzerinde zehirli sarmaşık ile de görülebilenlere benzer türden kızıl lekeler veya kabarcıklardır.
Bazı bölgelerde, ve özellikle ABD'de dikilmiş ginkgoların ekseriyeti doğal tohumlar üzerine aşılanmış erkek kültivarlarıdır. Zira erkek ağaçlar kötü kokulu meyveler vermemektedir. Dişi ağaçların verdiği kötü kokulu meyve içindeki çekirdeklerin son derece lezzetli olduğunu ve Asya ülkelerinde hayli rağbette olduğunu da vurgulamak gerekir. En sık kullanılan kültivar olan 'Autumn Gold' (Sonbahar Altını) erkek ağacın bir klonudur.
Ginkgo meyvesi içindeki cevizimsi çekirdekler Asya ülkelerinde ve Asya dışı ülkelerin gurmelerince gayet beğenilmektedir ve geleneksel bir Çin düğün yemeğinin (konjii) ana malzemelerindendir. Sağlığa iyi geldiği ve afrodizyak özellikleri olduğu düşünülmektedir. Japonlar ginkgoyu chawammushi gibi yemeklerde kullanırlar ve pişmiş tohumları pek çok kez diğer yemekler yanında bir çerez olarak servis ederler.
Ginkgonun ilginç bir özelliği kentsel ortama (başka bir deyişle hava kirliliğine) en dayanıklı ağaçlardan biri olması, başka ağaçların yaşayamayacağı şartlarda dahi büyüyebilmesidir. Bu özelliği ile, kentsel ortama dayanıklılıkta dünyada sadece Cennet ağacı na eşdeğerdir. Ginkgolar, kentsel ortamda bulundukları haller dahil, ağaç hastalıklarından çok nadiren etkilenmektediler ve pek az haşeratın saldırısına uğramaktadırlar. Bu nedenlerden ve estetik özelliklerinden dolayı, ginkgolar büyük şehir parklarında ve cadde boylarında tercih edilen bir ağaç haline gelmiştir. Ekilen tohumlar kolay bir bakım süreci içinde büyüyebilmektedirler.
Ginkgolar penjing veya bonsai tarzı ağaç yetiştirmeye de müsaittirler. Yapay yöntemlerle boyutları küçük tutulabilmekte ve gerekirse yüzyıllarca muhafaza edilebilmektedirler.
Ginkgoların dayanıklılık derecesinin uç örnekleri Hiroşima'da görülmüştür. Atom bombasının patladığı noktaya 1-2 kilometre mesafede yer alan dört ginkgo ağacı, bu alanda patlamadan sağ çıkan ve hayatiyetini bugün de sürdüren yegane canlı varlıklardı.
İstanbul'da mabet ağacı örneklerine rastlamak mümkündür. Ihlamur Kasrı girişinde bulunan mabet ağacı 1855 yılında dikilmiştir. Baltalimanı'nda, İstanbul Üniversitesi Sosyal Tesisleri'nin bulunduğu bahçede geniş bir çapa ve boya ulaşmış mabet ağaçları bulunur. Ayrıca İstanbul Üniversitesi Botanik
Bahçesi'nde iyi gelişmiş ve mükemmel formda dört adet örneği de mevcuttur. Buradaki ağaçlardan verimli tohumlar alınıp kısıtlı miktarda da olsa üretim de yapılmaktadır. Kanlıca'da Sabancı yalısının bahçesinde ve Büyükdere'de Rus elçiliği korusunda mabet ağacı bulunmaktadır. İstanbul'da bu ağacın görülebileceği yerler arasında Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi'de vardır.
Trabzon'da ise K.T.U Orman Fakültesi önünde bulunmaktadır.
Ankara'da Kore Bahçesi'nde oldukça erişkin bir örneği görülebileceği gibi; Meclis yanındaki Egemenlik Parkı'nda da bir erkek ve bir dişi mabet ağacı bulunmaktadır. Ayrıca Ege Üniversitesi'nin botanik bahçesinde de mabet ağacı bulunmaktadır.
Manisa uluparta bir erkek bir dişi ağaç bulunmaktadır. İzmir Bornova Büyük parkın karşısında 7-8 tane bulunmaktadır. Balıkesir de şehir içinde Savaştepe yol ayrımından önce refuj bitkisi olarak oldukca çok sıra halinde dikilmiş olarakta vardır.
Ayrıca Yalova Çiftlik köyde tıbbi bitki üretim amaçlı kurulumuş küçük bir bahçede mevcuttur.
Ginkgo Biloba;
Dünyanın yaşayan en eski ağaçlarından olan ve 200 milyon yıldan beri varlığını sürdüren Ginkgo Biloba'nın kan dolaşımı ve merkezi sinir sistemi üzerinde olumlu etkileri vardır. Ginkgo Bilobanın güçlü bir antioksidan olduğu bilinmektedir. Antioksidan etki, Ginkgo'nun yapısında bulunan Flavon Glikozitleri‘nden, bellek üzerindeki olumlu etkilerinin iseTerpen Laktonları‘ndan kaynaklanmaktadır. Ginkgo biloba’nın esas belkemiğini oluşturan flavonoidler quersetin, kamferol ve isoramnetin adını alan flavonoidlerdir.
Ginkgo Biloba’da kullanılan standardize ekstre (GBE) ekimi ve elde etme yöntemleri dikkatli kontroller içeren yeşil yapraklardan elde edilmiş %24 flavonoid glikozitleri içerir.
Vücudun tükettiği oksijen ve enerjinin önemli bir kısmı beyin tarafından kullanılır. Sağlıksız beslenme, düzensiz uyku, aşırı yorgunluk beynin fonksiyonlarını yerine getirmesini engeller ve bellek problemlerinin ortaya çıkmasına neden olur. Yapılan araştırmalarda Ginkgo Biloba'nın beyine giden kan dolaşımını arttırarak beyin hücrelerine glukoz ve oksijen iletimini desteklediği ortaya konulmuştur.
Ginkgo Biloba, özellikle yaşlılıkla ortaya çıkan hafıza problemlerinde, dikkat dağınıklığı ve konsantrasyon sorunlarında, dolaşım bozukluğundan kaynaklanan kardiyovasküler rahatsızlıkların ortaya çıkma sürecinin geciktirilmesinde destekleyici olarak kullanılabilir.
Ayrıca Ginkgo Biloba Alzheimer hastalığının başlangıcında, hastalığın ilerlemesini yavaşlatır. Antioksidan etkisi nedeniyle göz retinasını, serbest radikal hasarlardan korur.
GBE’nin bir diğer dikkat çekici flavonoid bileşeni de güçlü antioksidan özellikleriyle bilinen. proantosianidinlerdir. GBE’nin ana terpen molekülleri, ekstrede %6 yer alır, ginkgolitler ve bilobalidlerdir. Bu maddeler ginkgoya özeldir ve diğer bitkilerde bulunmaz. Bu özellik GBE’yi diğer tüm tıbbi bitkilerden ayırır ve günümüzde bitkiye verilen değerin ana nedenlerindendir.
Buda benim mabet ağacım. 2009 kasımda tüplü olarak almıştım. Mart ayında bahçeye diktim. 25 /04/2010 günü çekilen fotoğrafı.
141556
belyon_03
28-09-2010, 19:46
Bursada botonik parkta varmı bu ağaç veya satan biryer varmı.
İlk oluşan tohumlu bitki şimdi soyu kurumuş bir eğrelti türü. Evet sporlu değil tohumlu eğrelti. İlk gingkoların permiyen döneminin 280 milyon yıl öncesine dayanan tohumlu eğreltilerden evrimleşmiş geçmişi var. Ginkgo bugün hala sporlular gibi iri yumurtası yere düşmüşse toprak yüzeyinde döllenip yaşamına devam eden tohum üretebiliyor. Tohumlu bitki olamasına rağmen sadece ağacın üzerinde döllenmesi şart değil. Yumurtanın üzerine polen düştüğünde jel oluşturup döllenmeyi sağlıyor. Atalarının bulunan ilk örnekleri dinazorlar döneminden kalma. Şimdi Çinde bulunan ağacın atalarının fosilleri eski dönemlerde dünyanın çoğu bölgesinde bulunuyor. Doğanın soyunu kuruttuğu bölgelere de insan tarafından taşınıp durdu.
hataselim
08-02-2011, 08:58
mabet ağacı çeliği nasıl köklendirilir.Lütfen yardım
kazanlik
23-08-2011, 12:11
markette soguk cay formunda 1,5litre sisede satiliyor. tadi sekersiz limonataya benziyor.
bu gun 2 adet kucuk fidan aldim, tohumdan yetistirilmis,
Batuhan Yılmaz
08-10-2011, 00:15
Arkadaşlar bu ağacın tohumunu ,fidanını veya başka birşeyini bulup benle paralı paylaşmak istiyen özel mesaj atsın .
Ankara'da oturan arkadaşlar Altınpark'ta bu ağacı görebilirsiniz.
Batuhan Yılmaz
20-11-2011, 17:42
Elinde Mağbet ağacı (Ginkgo Biloba) Tohumu bulunan arkadaşlara duyurulur adete Talibim
woltran25
21-11-2011, 20:46
Ankara'da oturan arkadaşlar Altınpark'ta bu ağacı görebilirsiniz.
Ankara soğuğunda yetişebildiğine göre soğukla bir problemi yok demektir. Buna sevindim
Merhaba
Acaba hala Muradiye orman fidanlığında bulunuyor mu?
Bir de Manisa Ulupark'ın içinde bir dişi bir de erkek olanı varmış... Doğru mudur?
Bu yapraklarını toplayıp, içme konusunda bir gelişme var mıdır?
Teşekkürler
Sn spy1983,
3 sene önce sahip olduğum fidanın yapraklarından çay yapmaya bir türlü cesaret edemedim. Okuduklarımdan sonra denemedim bile.. Amacım taze yapraklardan yararlanmaktı ama güvenilir bir açıklama bulamadım. Aktarlarda satılması, poşet çayının olması yeterli gelmedi.
Bitkinin yaprakları yelpaze gibi, seyretmesi keyifli.. Şimdilik saksıda büyümesini izliyoruz..
Selçuk Boz
16-03-2012, 09:30
Kasım 2011'de ektiğim tohumlardan çıkan fidanlar...
İkisi de oldukça sağlıklı olmalarına rağmen, birinin yaprakları ve gövdesi nedense daha gelişkin oldu. Küçük olan, bir hafta civarında geç de çimlenmişti.
Mustafa Abdal
24-03-2012, 11:17
Arkadaşlar bu ağacın tohumunu ,fidanını veya başka birşeyini bulup benle paralı paylaşmak istiyen özel mesaj atsın .
Mutlaka tohumdan yetiştireceğim demiyorsanız, atatürk havalimanı kavşağına yakın çobançeşme fidanlığında 20 cm-3 lira sanırım.
Hillbilly
15-10-2012, 15:34
Şuna faydalı buna faydalı derken, yapraklarından çay yapar içeriz diye düşünmüştüm ama kimi yerde zehirli, kimi yerde yapraklarını toplayıp kurutarak demleyip içebilirsiniz deniyor. Hatta limon ve bal takviyesi yapabilirsiniz vs. En sevmediğim durum bişeyi yapmak istiyorken, içine kurt düşürmeyle engellenme. İşin tuhafı birilerine iç iç çok faydalı derken adamı tahtalı köye hava almaya yollama riski var.
Şuna faydalı buna faydalı derken, yapraklarından çay yapar içeriz diye düşünmüştüm ama kimi yerde zehirli, kimi yerde yapraklarını toplayıp kurutarak demleyip içebilirsiniz deniyor. Hatta limon ve bal takviyesi yapabilirsiniz vs. En sevmediğim durum bişeyi yapmak istiyorken, içine kurt düşürmeyle engellenme. İşin tuhafı birilerine iç iç çok faydalı derken adamı tahtalı köye hava almaya yollama riski var.
Hem meyvasını hem de yaprağını güvenle tüketebilirsiniz...
http://www.agaclar.net/forum/993523-post5.htm
sahra_baharat
01-11-2012, 12:21
manisamızda merkezde uluparkta bir dişi bir erkek olmak üzere 2 tane bulunmaktadır
Albay Hardal
16-04-2013, 13:44
İğne yapraklı değil malesef.
Kingdom: Plantae
Division: Ginkgophyta
Class: Ginkgoopsida
Order: Ginkgoales
Family: Ginkgoaceae
Genus: Ginkgo
Species: G. biloba
Hillbilly
05-10-2013, 13:53
Bi Gingko fidanı da benden. Ahanda dikiyom hayırlı uğurlu olsun. Buradaki ilk ve tek Ginkgo, farklı güzel bir ağaç.
Ankarada tohum paylaşımı yapacak olan var mı?
furkan23100
02-08-2015, 19:56
Yapraklarını nasıl kullanabiliriz acaba bu bitkinin?
furkan23100
15-08-2015, 01:34
Ben bu sonbaharda 3 adet ginkgo biloba fidanı aldım ve köye ektim hâlâ ayaktalar tuttu gibi. Neyse asıl soruma geleyim ben bu ağacın yapraklarını ne amaçla ve nasıl kullanırım? Yardımlarınız için şimdiden teşekkürler :D :D
Gardenias
13-03-2016, 01:24
Unutkanlık ve Alzheimer'a iyi geliyor,zihisel kapasiteyi arttırıyor..Bu arada ;tohumdan nasıl çimlendiriliyor?Bendeki tohumlar kötü kokmuyorlar..
enuma elish
24-10-2016, 03:33
Ayni zamanda bu sevgili agacimizin yangini durdurucu bir ozelligi de var.. ucucu yag asidi barindirmadigi icin yangin sicramiyor.. bildigim kadariyla uzakdogu ormanlarinda bu ozelliginden faydalaniliyor..
Turkiye'deki (sinir komssulari ve Azerbaycan da dahildi sanirim) butun ginko'larin tek tek haritasini cikartan bir emekli atsubay fahri ginko profesoru amcamiz vardi.. kendini Turkiye'yi ginko cenneti yapmaya adamisti.. keske adini hatirlasam ve keske hala yasiyor olsa.. belki de buralardadir..
Gardenias
11-08-2017, 08:43
Mavi renk yaprakları olan gingko türü de çıkmış. Alibaba ve aliexpress sitelerinde satılıyor. Çok hoş bjr görünümü var.ilgilenenlere duyurulur..
SM-N910C cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
Peacemaker_tr
31-07-2018, 00:59
Merhaba arkadaslar. Bu ağacın tohumundan elimde var ama nasıl ekeceğimi bilmiyorum. Yardımcı olabilecek birisi var mi ?
Gingo Biloba yeni dal ve gövde oluşturmak amacıyla , yapılan budamalara tepkisi nasıldır. Budama yerinde kolayca filizlenir mi
Teşekkürler.
Dutlubahçe
16-01-2019, 20:28
Merhaba arkadaslar. Bu ağacın tohumundan elimde var ama nasıl ekeceğimi bilmiyorum. Yardımcı olabilecek birisi var mi ?
Epey geç oldu ama ben yine de cevap vereyim. Biz bu günlerde tohumlarını balkondaki bir saksıya ekmiştik, ilk baharda, sıkıntısız bir şekilde çimlenmişlerdi.
Antakya Atatürk Parkı’ndaki mabet ağacı. Japonya’dan gelmiş.
Peacemaker_tr
13-03-2019, 00:58
Epey geç oldu ama ben yine de cevap vereyim. Biz bu günlerde tohumlarını balkondaki bir saksıya ekmiştik, ilk baharda, sıkıntısız bir şekilde çimlenmişlerdi.
Sulamayı nasıl yapmıştınız?
AkisSoftware
13-03-2019, 06:40
Pfaf sitesinde tohumlarıyla ilgili bir uyarı mevcut. Bu konuda bilgisi olan arkadaşlar bizleri aydınlatabilirlermi? Tohumları yeniyor görünüyor ama bu konuda bilgi verecek arkadaşlar varsa sevinirim. Meyveleri yeniyor mu?
siflera12
13-03-2019, 08:03
Pfaf sitesinde tohumlarıyla ilgili bir uyarı mevcut. Bu konuda bilgisi olan arkadaşlar bizleri aydınlatabilirlermi? Tohumları yeniyor görünüyor ama bu konuda bilgi verecek arkadaşlar varsa sevinirim. Meyveleri yeniyor mu?Bitkinin tamamı zehirli diye biliyorum sadece işlemden geçirildikten sonra kullanılıyor sanırım [emoji846]
GM 5 Plus d cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
Dutlubahçe
13-03-2019, 08:07
Sulamayı nasıl yapmıştınız?
Toprağın kurumasına ve çamur olmasına müsaade etmeyecek şekilde ara sıra azar azar sulamıştık.
AkisSoftware
13-03-2019, 09:30
Toprağın kurumasına ve çamur olmasına müsaade etmeyecek şekilde ara sıra azar azar sulamıştık.
Sayın Dutlubahçe; bu bitkinin nereleri değerlendiriliyor? Ben hiç tanımıyor bilmiyorum. Uyarılarla ilgili ne diyebilirsiniz? Bu konuda bilginiz varsa yardımcı olabilir misiniz?
siflera12
13-03-2019, 09:46
https://m.supplementler.com/bilgi-bankasi/ginkgo-biloba-nedir
https://www.neoldu.com/ginkgo-biloba-nedir-ve-ginkgo-biloba-faydalari-nelerdir-15742h.htm
GM 5 Plus d cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
AkisSoftware
13-03-2019, 12:55
https://m.supplementler.com/bilgi-bankasi/ginkgo-biloba-nedir
https://www.neoldu.com/ginkgo-biloba-nedir-ve-ginkgo-biloba-faydalari-nelerdir-15742h.htm
GM 5 Plus d cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
Burada yazan bilgilere göre hiç durmayıp bu ağaçtan yararlanmak gerekiyor. Lakin pfaf sitesinde okuduğum olay biraz dikkatli olup, işin aslını araştırmam gerektiğini söylüyor.
Ek olarak;
Ginkgo biloba kan dolaşımını iyileştirerek beyin, gözler, kulaklar ve bacakların daha iyi işlev görmesine yardımcı olur. Ayrıca Alzheimer hastalığının seyrini yavaşlatmak ve beyinde düşünme ile ilgili problemlere neden olabilecek değişikliklere müdahale etmek için bir antioksidan görevi görebilir. Ginkgo tohumları, vücutta enfeksiyonlara neden olan bakterileri ve mantarları yok edebilecek maddeler içerir. Aynı zamanda ginkgo tohumları nöbet ve bilinç kaybı gibi ciddi yan etkilere neden olabilen bir toksin de içerir. Bu yüzden gingko biloba çayı ve diğer gingko biloba ürünlerinin dikkatli bir şekilde ve doktor onayıyla kullanılması önerilir.
Dutlubahçe
13-03-2019, 15:12
Sayın Dutlubahçe; bu bitkinin nereleri değerlendiriliyor? Ben hiç tanımıyor bilmiyorum. Uyarılarla ilgili ne diyebilirsiniz? Bu konuda bilginiz varsa yardımcı olabilir misiniz?
Maalesef bu konuda hiç bir bilgim yok. Ben sadece estetik olarak beğendiğim için yetiştirmeye çalışıyorum.
AkisSoftware
14-03-2019, 12:13
Böyle bir bitkiyi yetiştirmeyip faydalanmamak olmaz. Herkesi yakından ilgilendirecek faydaları mevcut;
Gingko Bilobanın Diğer Faydaları
Öksürük ve balgam tedavisinde fayda sağlar.
Beyin ödemini azaltır.
Unutkanlığa iyi gelir.
Beyne giden kan akımını arttırır.
Bağışıklık sistemini güçlendirir.
Grip ve soğuk algınlığı tedavisinde fayda sağlar.
Tiroid bezinin düzenli çalışmasını sağlar.
Enerji verir.
Vücut dayanıklılığını arttrır.
Vitiligo hastalığını durdurur.
Kan şekerini dengeler.
İktidarsızlık problemine iyi gelir.
Filaria cinsi kıl kurdunun dışarı atılmasına yardımcı olur.
Zihni açar ve öğrenme yeteneğini arttırır.
Metabolizmayı hızlandırır.
Kan yapıcı özelliğe sahiptir.
Kemoterapinin etkilerini azaltır.
Kulak çınlaması tedavisinde fayda sağlayabilir.
Doğal antioksidandır ve serbest radikallerin hücreler üzerindeki tahribatını engeller.
Bunama belirtilerini azaltır.
Felç sonrası iyileşmeyi hızlandırır.
İşitme kaybını azaltır.
its_just_a_ride
15-03-2019, 11:35
https://www.youtube.com/watch?v=OAVsFgTpfqQ
Ali hoca yukarıda belgeselde ginkgo biloba ağacıyla ilgili oldukça faydalı bilgiler vermişti. 1:57'den itibaren başlıyor. Ayrıca Atatürk Arboretumu'nda hatırı sayılır miktarda bulunmakta.
agacasici
21-04-2019, 17:07
Gerçekten oldukça sevmiş olduğum bir ağaç türüdür. (https://tespit.net) Kendim de çiftçi olduğumdan dolayı ayrı bir ilgi duyuyorum kendisine. Hakkında ise şu şekilde bilgi buldum ne kadar eşsiz olduğunu gösteriyor.
Ginkgo Biloba dünyada 150 milyon yıl öncesine kadar yaşadığı sanılan eski bir bitki grubunun tek hayatta kalan üyesi olarak tanımlanmaktadır. İnsanlık tarihinin çok erken dönemlerinde dahi var olan ağaçların başında gelmesinin yanı sıra uzun dönemler insanlar tarafından yetiştirilmiştir.
Ginkgo Biloba'nın kullanılması M.Ö. 2600'lü yıllara kadar uzanmaktadır. Ginkgo Biloba kullanan ilk medeniyetlerden biri Eski Çin'dir (1). Çinliler eski dönemlerde Ginkgo fıstıklarını yaygın olarak tüketmekte ve Ginkgo Biloba çayı içmekteydiler. Ginkgo Biloba çayı kullananlar arasında ilk sırada Çinliler gelse de sonraları bu bitki Avrupa’da da yaygınlaşmaya başlanmıştır. Engelbert Kaempfer, 1600'lü yılların sonlarında Ginkgo Bilobayı keşfeden ilk Avrupalıydı. 1771 yılı sonunda Linnaeus, Ginkgo Biloba ağacını kayıtlara geçirdi. 1784 yılında Ginkgo biloba Amerika'ya, William Hamilton’ın bahçesine getirildi.
furkan23100
23-06-2019, 23:38
Ginkgo kan sulandırıcı özelliğe sahip olduğu için kan pıhtılaşma problemi olanlar, kan sulandırıcı kullananlar(aspirin vs.) doktor tavsiyesi yoksa kullanmasınlar.
Merhaba, 2 tane celikleme yontemiyle elde ettigim ve bonsai yapmak istedigim ginkgo bilobamin buyuk olan yapraklari ucundan sararma/kuruma yapiyor 1 ay once bir tanesi kuruma yapiyor diye kestim simdi biri daha ucundan sararmaya baslamis, sulamasini diger bonsailarim gibi yapiyorum saksiyi doyurana kadar, gunde 3/4 saat aksam gunesi goruyor aceba yapraklarimi yakiyor? Bu agacin bakimi hakkinda detayli bilgisi olan aydinlatabilirmi
Tarihi bir Şatoda yaşıyorum bahçemizde endamıyla yapraklarín gösterisi gözlerimi kama§tırdigi gibi ziyaretçilerinde ilgisini çekmisti sonunda ismini ögrendim agacin dįşimi erkek mi oldugunu bilmiyorum bu ağaç tapinak bahçelerine dikilirmiş mabet agaci bu binanin tarihi sahipleri papazlardır.Dini mabet
Mabet ağacı
27-06-2021, 02:38
Ankarada bugün bu ağaçlardan bir kaç adet gördüm,
erişkin bayağı büyük ve gayet sağlıklı idiler: https://www.google.co.uk/maps/@39.9680187,32.8653758,3a,41.2y,5.52h,93.62t/data=!3m6!1e1!3m4!1sN66kw5s-H8XPDOMQyr4t2w!2e0!7i16384!8i8192
Mihael Nasr
27-06-2021, 22:24
Hocam yanlış anlamayın ama bunu nasıl yapacağız her bitki yararları yazısında bunu düşünürüm. Yapraklarından çay mı yapacağız, yoksa bazıları gibi direkt ağzıma atsak olur mu yaprakları, yoksa meyvelerini mi beklemek lazım yararlanmak için ?
Bu konuda da bilgi verir misiniz lütfen
Merhaba arkadaşlar,naçizane çekirdekten yetiştirmeye çalıştığım Ginkgo Biloba fidanlarına bahçeler arıyorum.Fideler henüz yıllık değiller ve balkonda durabiliyorlar.Şimdilik! Bildiğiniz gibi Ginkgolar büyük ağaçlar sınıfındandır, binlerce yıl yaşayabilir,bitki hastalıkları,parazitlerine karşı dirençlidir.Ayrıca şehrin hava kirliği vb. olumsuzluklarına karşı dirençli olup toprak seçici de değildir.Onlara yuva olacak bahçe sahipleri lütfen mesaj yollasın.Saygılarımla...
ELBiSDANLI
11-04-2022, 17:42
Konya da yetişir mi?
darthtenebrous
27-08-2022, 13:56
Merhaba herkese, elinde Ginkgo biloba tohumları olan var mıdır? ben normalde o tohumların bir kısmını İÜ Fen fakültesinden elde etmiştim fakat annem sağolsun atmış:D Elinde tohum bulunan bilgilendirirse çok minnetar kalırım. Teşekkürler...
Zülkaide
11-07-2023, 15:36
13 yıllık bir ağacım var ama üzerinde hiç meyve yok.
Meyve vermeye ne zaman başlıyor olabilir?
Murt ağacı
11-07-2023, 15:50
Dişi yahut erkeği var, dişileri meyve veriyor kötü kokusu varmış meyveleri zaten kullanılmıyor diye biliyorum, çoğaltmak için tohum gerekiyorsa farklı bir konu.
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.