View Full Version : üzüm
...İnternetten bulduğum üzüm bonsailerinin resimlerini koyuyorum. Benim çok hoşuma gitti.
Gerçekten çok güzeller...
Çok güzeller.
Bu iş gittikçe daha çok sarmaya başladı beni.
backyard
24-02-2006, 04:18
ben şu ilk fotodaki şarabı alsam :o
Doğrudan şarap veren cinsini yapsanız, bizim bekkinin daha hoşuna gider :)
...Bu arada bende hatırlatiim, bir üzümüm var fakat bana yeni geldi. 1 m lik bir fidan şeklinde. Sanırım 1 aya kadar yapraklı halinide görürüm ilkdefa olarak :)
backyard
24-02-2006, 21:49
olmadı küçük bir çeşmeyle yetinirim ;)
bu arada fidan almak gerekiyor sanırım
bonsaisever
24-02-2006, 22:13
olmadı küçük bir çeşmeyle yetinirim ;)
İnsanın gözü doymadan midesi doymazmış :D
Hastalarım yaban asması dedikleri bir türün fidanını getirecekler. Dayanıklı bir türmüş. (Bu arada biliyorunuz Trakya üzüm cenneti) Burada çardağımızın etrafına dikmeyi düşünüyorum, bir tanesini de balkonda saksıya dikmeye niyetim var. Üzüm vermesi için aşılamak gerekliymiş.
Üzüm bonsaisi (Vitis sp.)
Genel bilgi: Bonsai saksılarında dahi çok hızlı büyürler. Bu yüzden şekillendirme birazcık problem olabilir. Ancak, yenebilen taneli salkımları ile oldukça etkileyici görüntüler oluştururlar. Gövdeleri çok ilginç ve budaklı olurlar.
Üzüm asmalarının çoğunun yaprakları büyüktür ve kolayca küçülmezler. Bonsai ağacının makul bir orana sahip olabilmesi için gövdesinin de yaprakla oranlılı olarak geniş ve eski olması gerekir.
Işıklandırma: Tam güneş ışığına ihtiyaç duyar.
Sıcaklık: Erken donlar üzümlere en büyük zararı verirler. Üzümler çok soğuk derecelere dayanıklılık gösterebilirler ama önce uyku dönemine geçmeleri gerekir. Bitki, donma noktasının altına düşülmeden dikkatlice soğutulmalı ve bütün yapraklarının yavaşça sararması sağlanmalıdır. Yaprak saplarının dibi şişkin olmalı ve kolayca kopabilmelidir. Bir veya iki hafta sonra sıfırın altındaki sıcaklıklara dayanıklı hale gelmiş olmaları gerekir.
Sulama: Bolca sulanmalıdır.
Besleme: Üzüm bonsaileri özellikle sonbaharda çok iyi gübrelenmelidirler. Bu durumda baharda yapraklarla birlikte çiçek salkımlarının da mevcut olması gerekir. Bonsai saksılarını dönüşümlü olarak bir galon suya bir çorba kaşığı Miracle-grow? ve bir galon suya Miracid? eklemek suretiyle haftada bir kez sulayın. Ağaç çiçek ve meyveye durunca haftada bir kez Miracle-Gro? ile gübrelemeye devam edin.
(Not: Buradaki gübre markaları hakkında hiç bir bilgim yok. Sadece çevirinin bütünlüğü bozulmasın diye yazdım. Sanırım bu konuda bilgisi olanlar gübreleme konusunda ayrıca bilgi vereceklerdir. )
Budama ve telleme: Hem budama, hem de telleme kış ortasında yapılmalıdır. Mevcut bütün dalları 2 veya 3 tomurcuk kalacak şekilde budayın ve son kesme işini de kurumaları önlemek için erken baharda tomurcuklanma başlamadan önce bitirin.
Dallar ve yapraklar asma ağacı gibi uzayarak büyümek isterler. Uzun dalların ve boğumların oluşmasını önlemek için en son çıkan dalların çimdiklenmesi gerekir.
Yaprakları koparma (defoliation) işlemi daha çok ve küçük yaprak oluşumunu sağlar ama yaprak sapı yeni yaprakların çıkması sırasında ve sonrasında genellikle kendiliginden düşmez.
Tomurcuklar 3. ve 6. yaprak arasında görülür. Üzüm bonsaisinin en cazip yanı muhtemelen üzerindeki üzümleridir. Üzümler yeni sürgünler üzerinde oluşur, bu yüzden ağaç uyku halindeyken budama yapılmalıdır. Üzüm elde etmek için çok iyi gübreleyin ve çiçekleri yağmurdan koruyun. Üzümler oluşunca eğer siz yukarıya doğru şekillendirmezseniz kendiliğinden aşağıya doğru sarkan bir görünüm alacaktır.
Üzüm elde etmek için bitki uyku dönemindeyken bir dalda iki veya üç boğum kalacak şekilde budayın ve son boğumdan sonra başparmak uzunluğunda bir çubuk bırakın. Budamayı takip eden ilk baharda bu boğumlardan tomurcuklanma olması ve bolca üzüm oluşması gerekir. Eğer çok az boğum bırakılırsa çiçek ve dolayısıyla üzüm vermeyen bir dalın büyümesine yol açılır. Eğer çok fazla boğum bırakılırsa bitki güzel, sağlıklı üzümler geliştirebilecek büyüme gücüne sahip olamayacaktır.
Banosaiye uygun bazı türler:
Aşağıdaki botanik isimler internetten de ulaşılabilen Time-Life Plant Encyclopedia’dan elde edilmiştir. http://www.virtual garden.com/
Vitis (Vitis labrusca), Vitis (Vitis coignetiae)
Sabrina Caine
Anladığım kadarıyla üzüm içmekanda olamıyor. (mu?)
...Bir fidancıdan alacağınız kalın bir üzüm fidanı size 5 ila 10 yıl arasında zaman kazandırabilir...Hatta size şöle bir tüyo veriim. İzmitte bir fidancıda kolum kalınlığında saksıda fidanlar vardı ama ben kırılmış ve gövde boyu 30-40 cm arası toprağa doğru eğilmiş yani anlıycanız kendi kendine mükemmel forma girmiş olanını sordum. Normal fidaanlar 30 ytl iken ona 10 ytl fiyat verdi. Bana hediye olarak bir fidan geldiği için vazgeçtim.
...Yanlız size tavsiyem herhangibir fidan almaya gitiniz ve buşekilde deforme olmuş kırılmış bitane buldunuz (tabi biz bonsaiciler için nimet) sakın maden bulmuş gibi davranmayın..Ucuz bişi alıcakmışsınızda (suratınızı ekşiterek) onuda kaça verirlermiş gibi bir tavırla fiyat sorun.
Baki Berk Kayalar
25-02-2006, 20:53
Son fotoğraf özellikle dikkatimi çekti:) Özellikle Hasan Hocamızın yazdıklarından sonra şu üzüm işine de gireyim diyorum:D
iki tane de benden
çelebi tarzına baya uygun bir bitki
2879
2880
Arkadaşlar, şu güzelliğe bir bakın! Sizinle paylaşmak istedim.
http://www.bonsaiboon.com/images/wbc/2004_11.jpg
http://www.bonsaiboon.com/images/wbc/2003_23.jpg
kaynak (http://www.bonsaiboon.com/wbc.htm)
Onur G. HİTİT
23-09-2006, 18:59
Bonsaisi en kolay olan bitki sanırım bu. Bizim köyde üzüm yetiştirirler. Onları düzenli olarak budarlar ve boyunun kısa kalmasını, bir minyatür gibi kalmasını sağlarlar. Normalde heryri sarmaşık gibi sarması gereken bu bitki, küçük bir "ağaçcık" görünümüne bürünür. Yani bizim köylüler farkında olmadan bonsai yapıyorlar sanırım. Özellikle 2. resim, köydeki bağları hatırlattı bana.
Saygılarımla...
azra_karin
04-02-2007, 01:50
Ben hiç Bonsai yapmadım. Tam olarakta bilmiyorum nasıl yapıldığını. Forumdaki bütün başlıkları okuyamadım henüz ama Bonsai icin üzüm çeşidi gerekmez değilmi? Benim kücük bir üzüm bağım var ordan alıp denesem olur mu? İlk denememi elimin altındaki bir şeyle yapayım bari.
tourkana
04-02-2007, 07:39
gövdesi çabuk kalınlaşan bir ağaç olduğu için bence çok uygun,ne cins üzüm yetiştiriyorsunuz?
Ali H. ALI
04-02-2007, 09:28
merhaba Azra Karin, aramiza hos geldin, Asmadan bonsai yapabilirsin cinsi onemli deyildir. Bonsai yapacagin agaci kis sonu yerden sokup kok budamasi da yaparak bonsai saksisina alabilirsin, Belki en uygun tarz celebi tarzi olacaktir. Calismalarini resimleyerek bizlerle paylasmayi unutma ve asma ile de sinirli kalma baska agaclardan da bonsai yapmalisin. bonsai yapmak icin gereken bilgiler burada vardir okumakla ise basliyabilirsiniz kolay gelsin.
En son fotoğraf çok güzel. Yeni başlayanlar için üzüm aslında uygun bir bitki gibi...
anilozer112
26-03-2007, 11:34
Üzümden bonsai hiç düşünmemiştim. Ama çok güzel görünüyorlar.
Merhaba arkadaslar, saat 3 25 :) gecenin yarisi ve ben daha yeni buldugum bu siteyi merakla incelemekteyim.
Gecenlerde Koctaş'tan aldığım bonsai ile bu hayata ilk atilımı yaptım ama, inceledikce siteyi cok güzel şeyler görünce şok oluyorum.
Üzün bonsaisi hakkında sormak istedigim, gecenin bir yarısı olup, benim okuduklarimi tam anlamamadan kaynaklaniyor olabilir.
Ama gidip aldığımız fidanlar nasıl hiç büyümeden bu şekle giriyor. İlaçlama mı, yoksa yöntem ne? Onu anlayamadim ben tam..
Hoş geldin, ne kadar uzun bir cümle kurmuşsun sevgili Aslan01.:)
Forumu gezdikçe bonsai yapmanın yöntemleri hakkında bilgi edineceksin. Fakat sorularında yazım kurallarına dikkat etmezsen cevap alamayacağını belirtmek zorundayım. Olmazsa olmaz kurallarımızdan birisi bu.:)
Ayrıca yeni gelen arkadaşlar (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=2595) başlığını gördün mü?
tekrar merhabalar, siteyi dun gece buldugum icin fazla ayrintili inceleyemedim ama simdi kendimi tanittim, uyarilariniz icin tesekkurler. Ben ingilizce klavye kullandigim icin Turkce karakterler yok, o yuzden beni o konuda madur goreceksiniz biraz. Forumlarda ali bey **** agabey anlatmis konuyu biraz ama ben tam anlayamadim. Agaclardan aldigimiz o ufak fideler nasil bonsai haline gelior. Anlayan arkadaslardan biri anlatirsa tekrar cok sevinirim. Simdiden tessekkur ederim.
beonedge
18-04-2007, 14:28
Merhabalar,
Bahçemizde büyük bir asma ağacı var. Bundan bonsai yapmak için nasıl bir yol izlemeliyim. Çelikleme, kök sürgünü veya yaprak tan yeni bir asma köklendirmek mümkünmüdür? teşekkürler
Çeliklemeyle de, kök sürgünüyle de çoğaltma mümkün, köklendirme hormonu kullnamanın faydası olur.
Ali H. ALI
18-04-2007, 15:10
Aslan01 merhaba aramiza hos geldin, bonsai guzel bir ugrastir. Bu sitede bonsai yapmak icin gerekli tum bilgiler vardir. Ayrica takildiginiz yerlerde yardim edecek bir cok arkadas da vardir. Boyle olmasina ragmen bonsai kendi kendine olmuyor. agaclar uzerinde calisip deneyimlerle kendinizi gelistirmelisiniz.
Hangi konuyu anlamadiginizi, daha acik bir sekilde, o konu basliginda sorarsaniz, ben veya baska bir arkadas sorunuza aciklik getirecektir.
Bonsai dunyasina attiginiz bu adimla, bir gun iyi bir bonsai ustasi olmanizi dilerim.
bonsaisan
18-04-2007, 20:47
Sayın aslan01
Basitce açıklayım doğada normal şartlarda ağaçlar ve bitkiler tohum yolu ile çoğalırlar.
Fakat sonradan insanoğlu işde farklı metonlarla birde doyıyı gözlemleyip ağaçların ilede tohum yolu ile değil de farklı uygulamlar ile çoğaltıla bildiğini fark etmişlerdir.
Bu yöntemler kısaca:
1.Çelikleme yöntemi:Bu yöntemde ki her ağaç için geçerli değildir.
Ana bir ağaçımızın 1 **** 2 yılık genç bir dalından ki çünkü bu dalın üzerinde sürgünler bulunur kalem uznluğunda kesilip toğrağa dikimi ile köklendirilerek bir çoğaltma yöntemi.
2.Dalın toprak içinde köklendirilmesi:
Ana ağaçımıızn yere yakın olan bir dalının belirli bir bölgesinin sıyırılıp toprağa bu sıyrılan kısımın yerleştirilmesi ve budada kök salması ve daha sonra bu dalın ana ağaçdan kesilmesi sonuçunda çoğaltılması.
3.Kök sürgünü:Buda 2 çi yöntemde ki uygulamanın bir kökle yapılması.
4.Ağaç üzerinde bir dalın köklendirilmesi (havada köklendirme):
Bu uyuglamada ana ağaçımıızn sağlıklı ve hoş görünümlü bir dalının 2.metonda ki gibi sıyırılması ama farklı olrak ağaçın bulundugu topra batırmak yerine bu sıyırdığımız kısmın toprakla kaplanarak dalın sıyrılan kısmında köklerin çıkması ile elde edeceğimiz yeni bir ağaç.Bu uygulamada kökler gelişince köklrin hemen altından dalı kesip istediğimiz bir yere **** saksıya dikiyoruz.
Ve bunu gibi birkaç yöntem daha.
Bu uyuglamalar yüzeysel olarak anlatılmışdır.
Daha ayrıntılı bilgileri site içinde bonsai gönül vermiş arkadaşların detaylı anlatımımlarında ve konularında mevcuddur.
beonedge
18-04-2007, 22:44
merhabalar,
çelikleme yönteminde kalın bir dal kesip ana ağacın yakınında bir yere eksem tutar mı acaba? köklendirme hormonunu nasıl bulabilirim? bir bu mevsimde hangi uygulama daha başarılı olur sizce
teşekkürler
beonedge, burayı okudunuz mu acaba?
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=3605&page=4&highlight=k%F6klendirici
pek çok bitkiyle haşır neşir olmama rağmen elimdeki boş viyole bir atraksiyon yapayım dedim ve çevremde bulunan ağaçlardan sürgünler alıp çeliklemeler yaptım. baktım hala yer var meyve çekirdeklerini de diktim, şu an 15-16 viyole dolu bunlardan ilk önce söğüt ile iğde tuttu, ladin ve karaçamı zaten köklü dikmiştim. bugünde selvi ve mazı diktim onlardan da çok umutluyum . sonra aklıma geldi dedim bende bunları bonsai havasına sokabilirmiyim acaba diye artık tek hedefim bu. başaramazsam da sanırım minyatür pek çok ağacım olacak. özellikle bulduğum ladin bir harika sanki doğal bonsai gibi duruyor. ilerleyen zamanlarda resimlerinide eklemek isterim. ancak benim asıl sorum çevremde karşılaştığım her ağacı bilememek. sanırım forumda bu konuda resimli ve isimli bir yer yok. bu konuda bana yardımcı olabilirseniz çok sevinirim.
Sebahattin Sargın
29-06-2007, 23:38
Sn. ataser öncelikle aramıza hoşgeldiniz, çalışmalarınızda size başarılar diliyorum. Bu çalışmalarınızın fotoğraflarını ve bu çalışmalardan elde ettiğiniz tecrübeleri uygun başlıklar altında yayınlarsanız seviniriz. Çevrenizde karşılaştığınız ve ismini bilemediğiniz bitkileri ve ağaçları şu bölümde fotoğraflarını koyarak arkadaşlara sorabilirsiniz:
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?p=123295#post123295
Ali H. ALI
30-06-2007, 05:05
Sayin Ateser, aramiza, bonsai yapmiya hos geldin. Bitkilere olan merakin, bonsai yapman icin bir avantajdir.
Bonsaiye baslamak icin bu forumlarda gerekli bilgiler vardir. Siz nasil bir bonsai yapacaginiza karar veriniz. Takildiginiz yerler olursa buradaki arkadaslar size yardimci olacaklar. Ileriki yillarda ise guzel bonsailerinizin olacagina eminim, yeter ki siz sabirli ve azimli olunuz.
Tekrar hos geldiniz.
dün gece forumlara bakarken en kolay şekillendirilebilecek olan ağacın söğüt olduğuna ikna oldum. ayrıca çok da elastik olması sebebiyle aklıma farklı bir fantazi de gelmedi değil hani:D . öncelikle kalın bir normal söğüt dalını çelikleyerek köklendireceğim, daha sonra da salkım söğütlerin ince dallarını çelikleyerek köklendireceğim ve bu ince dalları normal ve kalın olan çeliğin etrafına sepet örer gibi öreceğim.en üstte ise uzun çeliklerin ince ve en kolay eğilebilecek olan kısımlarını fiskiye gibi toplarak aşağı doğru eğdireceğim.
sonuçta salkım söğütler yukarıdan bir fıskiye gibi aşağı inerken normal söğütte yukarı doğru çıkacak hem renkleri farklı olacak hemde şekillendirmem çok kolay olacak gibi geliyor bana. yarın ilk iş kuvvetli bir ağaç bulup tepesine çıkmak olacak. köklendirebilir ve örebilirsem resimlerini koymak isterim buraya, umarım başarırım.
karaselvi
06-09-2007, 20:26
Bence Asmanizdan Veya Oncanizdan Bonsai şekline Uygun Koca Kalin Bi Dal Kesin Dikin Bahçeye Sizde Bilirsinizki Tutacaktir Seneyede Saksiya Alin Incecik çubuktan Başlamayin. üzümden Bonsai çok çok Kolay Olur.
Ali H. ALI
09-03-2010, 10:37
Asmadan guzel bonsai yapabilirsiniz. Surgunler patlamissa birakin bu yil ciceginizle birlikte buyusun. Sonbaharda yapraklarini doktukten sonra onu baska bir saksiya aktariniz.
Isikla surgunlerine yon verebilirmiyim sorunuzdan yola cikarak ciceginizin ic mekanda oldugunu dusunuyorum. Asma bir dis mekan bitkisidir. onu baska saksiya aldiginiz zaman disarda gunes goren bir yerde tutunuz.
Bonsaiye ilgi duyuyorsaniz asmaniz buyurken, siz de fidancilara ugrayip bonsai icin uygun fidanlar bakiniz.
Saçma mı bilemiyorum ama, anladığıma göre yapılan bonsailerde yaprak boyutlaını küçültmek mümkün, peki üzüm meyvelerini küçültmek mümkün müdür?
bonsaisever
20-03-2010, 20:24
Meyveler küçülmüyor :)
Malesef mümkün olmuyor ,
ama benim üzümüm zaten çekirdeksiz , minik taneli .
SEMERKAND
04-01-2011, 21:52
Merhaba, evde yapılacak işler ararken bonsai yapımı diye bir bölüm gördüm ve bonsai nasıl yapılır diye araken sitenizi buldum..İnşallah becerebilirim ... Tabii şimdilik hobi olarak..Bahçemde ki asmaların diplerinden yabani asma fidanları çıkıyor bunları kullanabilirmiyim acaba?
bonsaisan
04-01-2011, 23:19
Sayın SEMERKAND
Aramıza hoş geldiniz Bonsai güzel ve sabır isteyen bir hobi olduğu kadar aynı zamanda doğayı tanımanıza yardımcı olacak bir bir uğraşıdır.
Elinizde ki asma fidelerinin dip sürgünleri köklendirilir ise ileriye dönük adaylar olarak size yardımcı olcaklardır.
yunuscem
12-04-2011, 18:56
Merhabalar.Bende bonsaii tutkusu yeni yeni oluşmaya başladı.Bir iki çalışmam var soforo ve akasya mimozasıyla.Lakin nicedir üzüm aklımdaydı.Bu sayfadaki bilgiler ve resimlerden sonra yarın ilk işim halen poşetlerinde olan ve bunları bana hediye eden dostumun deyimiyle Abhaz üzümlerinden bonsaii çalışmalarına başlamak olacak.paylaşımlar ve bilgiler için teşekkür ederim.
hakan_iznik
30-07-2012, 14:34
Dostla fidesi nerden alınır hangi ay dikilir saksı ebatları ne olmalı..bilgi verirseniz sevinirim...
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.