View Full Version : Kişniş-Koriander (Coriandrum sativum, lat.)
Taze olarak ta tohum olarak ta kullanılan bir bitki olduğunu biliyorum. Çerkez tavuğu yaparken olmazsa olmaz baharattır. Tohumunu alıp kendim öğütüyorum.2 sene kadar önce aldığım tohumları 2-3 hafta kadar önce torfa ektim denemek için. Çimlendiler.
Hafta hafta gelişmesini takip etmeye çalışırım.
Sevgiler...
9984
Selahattin Yılmaz
28-04-2007, 22:41
Kişniş afrodizyak etkili bir tıbi bitkidir ayrıca patates böceğini kaçırıcı etkisi Tokat Ziraat fakültesinde bir tez ile tespit edilmişti. Tarlanın etrafına kişniş ekiyorsunuz ve patates böceği zararlısı etkili olamıyor.
Ali H. ALI
29-04-2007, 14:57
Hepinize iyi pazarlar, Kisnis [Coriandrum sativum] Kibrista, tazesi salatalarda, kullanilir, zeytin ekmege katik yapilir ve golyandro diye bilinir. Kurumus tohumlari ise dovulerek, kirilmis yesil yeztin[ bu zeytinin adi Kibrista cakizdezdir] icerisine sarmisak ve zeytin yagi ile eklenir, cok guzel bir tat ve lezzeti olur.
Burada ise uzak dogu mutfaginin vaz gecilmez bir parcasidir. Cin, Taylant, Viyetnam ve Hidistan mutfaginda cokca kullanilir. Kokunden, sapindan yapragindan ve tohumundan yararlanip yemeklerine guzel bir aroma veriyorlar.
[kokusunu agir buldugundan bazi kimseler sevmiyor] Bir akdeniz bolgesi, bitkisi olmasina ragmen burdaki bir cok Turkiyeli arkadas bu bitkiyi bilmiyor.
Denerseniz seveceginizi dusunuyorum.
Kişniş afrodizyak etkili bir tıbi bitkidir ayrıca patates böceğini kaçırıcı etkisi Tokat Ziraat fakültesinde bir tez ile tespit edilmişti. Tarlanın etrafına kişniş ekiyorsunuz ve patates böceği zararlısı etkili olamıyor.
Sebze bahçemin etrafına mısır ekmiştim ama aralarına da kişniş ekeyim o zaman Selahattin Hocam. Bu gidişle sebze bahçemde ayak basacak yerim kalmayacak :D
yasarulutas
11-05-2007, 15:06
Patates böceğinden bıkmıştık. ilaçla mücadelede tabiatı yok ettik. kişniş i herkese tavsiye edeceğim.
Billur Korkmaz
11-05-2007, 20:03
Taze olarak ta tohum olarak ta kullanılan bir bitki olduğunu biliyorum. Çerkez olanlar daha çok bilirler çerkez tavuğu yaparken olmazsa olmaz baharattır. Tohumunu alıp kendim öğütüyorum.2 sene kadar önce aldığım tohumları 2-3 hafta kadar önce torfa ektim denemek için. Çimlendiler.
Hafta hafta gelişmesini takip etmeye çalışırım.
Sevgiler...
9984
Sevgili Limon,
Özellikle Abaza usülü kurufasulye pişirirken içine mutlaka acika ve kişniş konmazsa olmaz.. Elimde bir miktar tohumundan var, şimdi eksem ve özellikle balkonda büyükçe bir saksıda yetiştirebilir miyim? Daha büyük bir fotosunu görmemiz mümkün mü, doğaya çıktığımızda belki serbest olarak bulup toplamamız olasıdır, tanıyabilmemiz açısından?..
Teşekkürler..
Sevgili Limon,
Özellikle Abaza usülü kurufasulye pişirirken içine mutlaka acika ve kişniş konmazsa olmaz.. Elimde bir miktar tohumundan var, şimdi eksem ve özellikle balkonda büyükçe bir saksıda yetiştirebilir miyim? Daha büyük bir fotosunu görmemiz mümkün mü, doğaya çıktığımızda belki serbest olarak bulup toplamamız olasıdır, tanıyabilmemiz açısından?..
Teşekkürler..
Benim de ilk denemem. Fotoğrafını çekerim eklerim de şu anda maydanoz gibi görünüyorlar. Patateslerimin etrafına ektim biraz önce. Yarısını saksıda bıraktım şimdilik. Şu andaki kokusunu hiç sevmedim. Oldukça keskin tohumuna göre çok değişik bir kokusu var. 60-70 cm. kadar uzadığını duydum ama kesin bir bilgim yok. Denedim bekliyorum nasıl olacağını :) Saksıda neden olmasın diye düşünüyorum artık domates bile saksıda yetişiyor :)
Billur Korkmaz
16-05-2007, 12:32
Benim de ilk denemem. Fotoğrafını çekerim eklerim de şu anda maydanoz gibi görünüyorlar. Patateslerimin etrafına ektim biraz önce. Yarısını saksıda bıraktım şimdilik. Şu andaki kokusunu hiç sevmedim. Oldukça keskin tohumuna göre çok değişik bir kokusu var. 60-70 cm. kadar uzadığını duydum ama kesin bir bilgim yok. Denedim bekliyorum nasıl olacağını :) Saksıda neden olmasın diye düşünüyorum artık domates bile saksıda yetişiyor :)
Tıpkı maydanoz!.. Verdiğiniz bilgiler için teşekkürler Efendim:)
Aşağıda resmi olan (eğer yükleyebildiysem tabii) kişniş türü de delfino denen tür. saksımda büyüyorlar şu anda. Resmi çok cazip geldi. Tadını pek merak ediyorum doğrusu...
'Lemon Coriander'
Limon kişnişi diye yazdım. Fotoğrafı aşağıda. Seneye ekmeyi düşünüyorum inşallah.
DevrilgenKayik
21-06-2007, 19:22
bol domatesi(kabuksuz) ve tatli sogani cok ince dograyip, icine pul biber, zeytinyagi ve maydanoz gibi ince kiyilmis kisnis ekleyin, yazin ekmegi bandirmasi cok guzel oluyor
Benim kişnişler çiçeklendiler. Ben yaprak kokusunu pek sevmedim aslında. Biz genelde tavuk yemeklerinde tohumunu karabiber gibi çekip kullanıyoruz.
Benim kişnişler çiçeklendiler. Ben yaprak kokusunu pek sevmedim aslında. Biz genelde tavuk yemeklerinde tohumunu karabiber gibi çekip kullanıyoruz.
Balık yemeklerine iyi gidiyor. Özellikle fırında ya da güveçte pişiriliyorsa...
a h m e t t o g a y
28-06-2007, 14:25
Birde Hacı Bekir'den 20 yıldır devamlı aldığım kişniş şekeri var ki mutlaka deneyiniz. Muhteşem bir lezzet. Ama aile efradı hiç sevmedi, her aldığımda tamamı bana kalıyor.
Beyoğlu'na yolum düşünce muhakkak tadına bakıcam Ahmet Bey.
Balık yemeklerinde hiç denemek aklıma gelmemişti agartha. Dediğim gibi biz sadece çerkez tavuğunda kullanıyoruz nedense. Alışkanlık... Aklımıza başka zamanlarda gelmiyor :)
Bu konuya uzun zamandır yazan olmamış ama yine de kayda girmesi için ekleyeyim. Kişnişin en önemli özelliği, vücutta biriken ağır metallerin atılmasını sağlaması. Büyük şehir yaşamında hepimizin vücut dokularında biriken civa gibi ağır metaller, kişniş kürü ile atılabiliyormuş.
Tam da bu yüzden hamileler tarafından kullanılmaması gerekiyormuş. Çünkü dokulardaki ağır metaller dolaşım sistemine çıkınca bebeğe geçebiliyormuş.
Buket Aknar
27-02-2008, 22:23
Uzunca zamandır sitedeki bölümleri ziyaret etmeme rağmen bu başlığı yani gördüm.
Daha önce Ali H. Ali'nin de belirttiği gibi Kıbrıs'ta biz Kişniş'e Golyandro deriz. (Kişniş ise üzüm kurusuna deriz.) Salatalarımızın vazgeçilmezidir.
Örneğin şimdi tam zamanı; haşlanmış kuru böğrülce'ye de inanılmaz yakışıyor. Bunun dışında özellikle zeytin ile yapılan bir çeşit ekmek var ki (zeytinli) onun içerisinde de kullanılıyor.
Buket Hanım benim de yan komşum Kıbrıs'lı. Kışın orada, yazın burada. Geçen sene bana Kıbrıs'ta yetişen bir ot var maydanoz gibi ama daha lezzetli demişti. Amca bu kişniş deyince şiddetle itiraz etmişti. :) Demek bu yüzdenmiş. Bu yaz gelince Golyandro ektin mi diye sorarım :)
Sonja Varol
14-04-2008, 22:23
http://img241.imageshack.us/img241/1168/kisnisxe2.jpg
Kişniş Maydanozgiller familyasından; Haziran - Ağustos ayları arasında pembe beyaz renkli çiçekler açan, 30 - 50 cm boyunda, oldukça fena kokulu bir yıllık otsu bir bitkidir. Nemli çayır ve sırtlarda yetişir. Yaprakları açık yeşil renkli ve tüylüdür. Çiçekleri, dallarının uçlarında şemsiye şeklinde toplanmıştır. Meyveleri nişasta, tanen, şekerler ve uçucu yağ taşır. Kişniş şekeri, likör yapımı, pastacılık ve eczacılıkta kullanılır.
Ayrica yöresel yemekler olarak tanimladigimiz gürcü yemeklerinde kullanilan baharat olarak ilk sirayi alir.
imperfect
15-04-2008, 11:34
Sevgili Sonja Varol biz de Kişniş'i yemeklerimizde bolca kullanırız. Ama tohum kısmını iyice ezip öyle kullanırız. Yeşil yaprakları da yeniyor mu? Ayrıca fena kokulu diye bahsettiğiniz yaprağı mı yoksa çiçeği mi?
Sonja Varol
15-04-2008, 12:31
Tohum kismini iyice ezerek veya taze yapraklarini da kullaniyoruz yemeklerde. Taze yapraklarinin kokusu agir oluyor ama, yemeklerde onsuz olmuyor bilhassa gürcü yemeklerimiz... Tabi baska kültür ve yörelerde de biliniyor.
imperfect
15-04-2008, 12:51
Verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim. Bahçemde yaz için düzenleme yapar yapmaz bir tarafa Kişniş ekeceğim. Yapraklarının tadını çok merak ettim doğrusu.
Taze kişniş Meksika mutfagınında temel lerinden biridir(Celentro)Soslarında (Salsa) en çok kullanılanlardandır.Bizde de ege de bazı aileler le Abaza ve Çerkez mutfaklarında kullanılır.Saygılar.
Kişniş tohumlarını ekerken, belki bir kısmı çıkmaz diye sık atmayın, hemen hemen hepsi çimleniyor. Ben geçen sene böyle bir hata yapmıştım :)
Kişniş Azerbaycan ve Gürcistan mutfağının olmazsa olmazlarından biridir.
Çorba,dolma ve birçok yemeklerde kullanılır. !5 sene önce Türkiyeye yerleştiğimde pazarlarda, marketlerde çok aradım.Fakat Istanbulda bulmamın mümkün olamayacağını söylediler. Baharatçılardan aldığım tohumları balkonumda saksılarda yetiştirerek, yemeklerime tat kattım. Şükürler olsun, artık bir bahçeye sahibim. 1 hafta önce diktiğim tohumlar, çıkmış. Artık 3 yapraklarını veriyor. Tohumları 4 sene önce almıştım. Buzdolabında tutuyordum. Hiç bozulmamışlar. Yakında kişnişlerimin resmini de eklerim.
http://img241.imageshack.us/img241/1168/kisnisxe2.jpg
Kişniş Maydanozgiller familyasından; Haziran - Ağustos ayları arasında pembe beyaz renkli çiçekler açan, 30 - 50 cm boyunda, oldukça fena kokulu bir yıllık otsu bir bitkidir. Nemli çayır ve sırtlarda yetişir. Yaprakları açık yeşil renkli ve tüylüdür. Çiçekleri, dallarının uçlarında şemsiye şeklinde toplanmıştır. Meyveleri nişasta, tanen, şekerler ve uçucu yağ taşır. Kişniş şekeri, likör yapımı, pastacılık ve eczacılıkta kullanılır.
Ayrica yöresel yemekler olarak tanimladigimiz gürcü yemeklerinde kullanilan baharat olarak ilk sirayi alir.
Arkadaş fena değil de, keskin kelimesini kullanmak istemiş, galiba.
Ali H. ALI
25-09-2008, 15:05
Belki aliskin olmiyanlara (bence oldukca guzel istah acici) kokusu kotu gelebilir
O yuzden yazilmis diye dusunuyorum.
Kibrislilar golyandroyu(Kisnis) yemeklerde kullanmasalar bile, Yesil yapragini salatalarda, veya sadece golyandroyu zeytin ekmekle yemeyi seviyorlar.
Olgunlasmis tohumlarini da ezip sarmisakla birlikte yesil zeytine(cakizdez) katiyorlar
Elinde kişniş tohumu olan arkadaş varmıdır? Hiçbir yerde bulamadım. Yardımcı olursanız sevinirim. Şimdiden teşekkürler...
Bende az miktarda var. Sonbaharda ektiklerimden kalanlar.
Sn. Dudi, hemen hemen her baharatçıda tane kişniş bulabilirsiniz. Pazarlardaki baharatçılarda bile bulunuyor.
Bizde kuş üzümüne kişniş derler, çok ilginç..
Sn. Limon bu tanelerden üretebilirmiyim?
Teşekkürler.
Erzurum yöresinde aşotu olarak bilinen de zannımca kişniş.
Tohumların rayihası çok güzel fakat tazesi(bağışlayın) tahtakurusu gibi kokuyor.:(
Mutlaka bir faydası olduğu cihetle, tadını beğenmesek de yemeliyiz diyorum,
Belki de diğer öteberinin arasında tadı farkedilmez.:p
Sn. Dudi, o taneler kişnişin tohumları. Uzun yıllar hiç bir şey olmadan saklayabilirsiniz, istediğiniz zaman ekebilirsiniz.
Şu kişniş ve ağır metal mevzusu çok ilgimi çekti. Çünkü ağır metaller öyle başa beladır ki besin zinciri içinde katlanarak bize gelir. Sudaki ağır metal küçük balığa, küçük balıktan onlarla beslenen büyük balıklara oradan oraya derken bizlere bir hayli artmış olarak gelir. Vücutta depolanır, depolanır, depolanır... Cidden ağır metali attırabilen bir etkisi var ise, ikinci bir yaşam kaynağı bile denebilir o halde...
tolgahann
17-04-2009, 17:32
Bu gün 4 yaprak kadar büyüyen kişnişlerden birini ağzıma attım.Ne yalan söyleyeyim tadını hiç beğenmedim.Çok ağır bir kokusu var ama sağlıklıysa yeşillik salatalara iki üç dal karıştırılabilir.Arada kaynar gider, koku moku kalmaz.:)
Sn.balıkçı'nın da dediği gibi tahta kurusu gibi kokuyor:(:eek:
Merhabalar,
siteye yeni üye oldum. Kişnişle ilgili bilgilere bakarken yazılanları okudum. Samsun yemeklerinin çoğunun vazgeçilmez tadıdır kişniş. Bizim oralarda kinzi olarak bilinir. Genellikle taneleri öğütülmüş olarak kullanılır.
toz kişniş köfteye çok yakışır. yoğururken deneyin. Çerkez ve gürcü yemeklerinin vazgeçilmez baharatıdır.
Tazesini yadırgayanlar olabilir. keskin bir tadı vardır. Önerim sarımsaklı yoğurtlu semiz otu salatası yaptığınızda üzerine biraz tazesinden doğrarsanız güzel bir lezzet olur.
Size birde kinzili patlıcan dediğimiz bir yemek tarifi yazacağım. sıcak yendiği gibi soğuk olarakta çok güzeldir ve mezeye uygundur.
KİNZİLİ PATLICAN (Kişniş Otlu Patlıcan Yemeği)
1 kilo patlıcanı karnıyarık yaparken hazırladığımız gibi soyup bütün olarak kızartıyoruz. Kızaranları yayvan bir tencereye koyup, içlerini karnıyarık yaparken açtığımız gibi açıyoruz.
4-5 diş sarımsak dövülür. Sarıımsaklaın üzerine bolca ince doğranmış yeşil biber koyulur. 1 tatlı kaşığı kuru toz kişniş (kinzi) katılıp ezer gibi karıştırılıyor. çok fazla ezilmiyecek.
Hazırlanan karışımı patlıcanların içine doldurup üzerine kabuğu soyulmuş kuşbaşı kesilmiş domatesleri koyuyorsunuz.
kaynamaya başlayınca ateşi kısıp 10 dakika kısık ateşte pişiriyorsunuz.
afiyet olsun, sıcak ve soğuk yemeğe uygundur. Ben soğuk yemeyi daha çok seviyorum.
Sevgi Durul
04-02-2010, 23:09
Kişniş çerkez tuzu yapılırken kullanılıyor.
Çerkez tavuğundan başka, kuru fasulye yemeğine de güzel bir tad veriyor.
Sevgili Dostlar!
Kişniş Ülkemizin çeşitli bölgelerinde farklı şekillerde yaygın olarak kulanılmakla birlikte. Doğuda en yaygın olarak Çiğkofte baharatı olarak kulanılmakta . Hatta köftenin olmaz ise olmaz baharatlarından biri Kişniş tir. Ayrıca ülke sınırları dışında Turki Cumhuriyetler de Özellikle Turkmenistan da Salataların vazgeçilmez parçası taze kişniştir.
Sayın Berduray!
Baharatçıdan alırken tohumu kavrulmuş **** önceden yıkanmış olarak alırsanız çimlenme yetisi olmaz sanırım. Çünki genelde Baharatçılardaki Tohumlar koku ve tadın ortaya çıkması için yıkanır ve kavrulur.
Mete Sinan
06-02-2010, 21:45
Merhaba. Ben her yıl baharatçıdan alıyorum. Çimlenme sorunu hiç yaşamadım. Fakat şu zamanlar çimlenme için uygun bir sıcaklık yok. Mart ayının ortalarına doğru ekmeyi düşünüyorum.
Mart ayı en uygun zaman.Çimlense bile yaprakları soğuktan büzüşür.Oyüzden soğuk zamanlarda aşotunu(kişniş) çimlendirmeyiz biz.
10 Mart'ta ektiğim kişnişlerim 19 günde bu hale geldiler. Biraz hızlı geliştiler gibi geldi bana.
Tadına bakmak için bir yaprağını koparıp yedim. Tadı çok hoşuma gitti. Tohumlarını yaptığım turşulara hep koyardım da, tazesini hiç denememiştim. Sanırım bolca yetiştirip yeşillerini de salatalarda yiyeceğim bundan sonra:p
Lilinin bahcesi
29-03-2010, 20:47
Bu bitkinin tohumlarina koriander yesil yapraklari ise khinzi, kinzi veya burada soylendigi gibi kisnis olarak adlandirilir. Taze olarak yavan olarak yenebilecegi gibi salatalarda da maydanoz gibi kullanilir. Taniyanlar icin yesil yapraklari cok lezzetlidir. Kokusu ise kendine hastir. Her mevsim tazesini tuketiriz. Tohumlari kirilarak kebaplarda , koftelerde kullanilrsa lezzet katar. Bazi arkadaslar fena konulu diye adlandirmislar kendi dusunceleridir ama boyle bir nimete bu sekilde soylenilmesine uzuldum. Tum arkadaslara tavsiye ederim (ozellikle yesil yapraklarini).
limon kişnişi denilen türün tohumunda limon tadı mı var acaba ?
birgaripyolcu
06-04-2010, 21:10
arkadaşlar kişniş doğu bölgelerimizde çok bilinen ve kullanılan baharat olarak kullanılan bir bitkidir.Bulgura ve haşlama ete harika bir tat ve koku verir.Tohumu bende var ancak bu güne kadar ekmedim.Ben kullanmanızı tavsiye ederim,çok iyi bir gaz giderici ve hazmı kolaylaştırıcı bitkidir
Zeytinci
16-06-2010, 21:23
Bazi arkadaslar fena konulu diye adlandirmislar kendi dusunceleridir ama boyle bir nimete bu sekilde soylenilmesine uzuldum. Tum arkadaslara tavsiye ederim (ozellikle yesil yapraklarini).
Tohumdan yetiştirdim, henüz maydonoz gibi olan halde. Biyogaz gibi kokuyor yaprakları, hatta ele kokusu sinmekte. Burnumdan nefes almayı kesip yedim, tadını yadırgamadım.
Tohumunun tadını merak ediyorum. Faydalı olduğuna göre baharat bahçemde yeri var demektir.
Bu sebzeyi, aslında tıbbi aramotik bitki mi demek doğru olur bilmem, en iyi siz anlatmışsınız, teşekkürler.:)
Zeytinci
21-06-2010, 18:25
Tohumdan yetişmiş Kişniş.
Aslında kişnişin oldukça iddialı bir aroması var ama Kıbrıs'lı yan komşumun, soğan peynir ve kişnişle yaptığı böreğinin tadı nefis oluyor.
Zeytinci
28-06-2010, 17:21
Sn. Symrna,
Yaprakları biyogaz gibi kokuyor.
Sizin aromatik dediğiniz nasıl bir koku. Beğendiğiniz bir koku mu?
Tohumlarının tadını ve kokusunu merak ediyorum.
siniroluyorum
19-08-2010, 00:00
Turşuya konmuyor muydu kişniş burada daha farklı bir adı vardı şimdi hatırlayamadım.Ama tohumunu hiç kullanmayız.Sadece yaprağı turşuya konur acaba aynı bitki mi?
çiftçi5234
07-02-2011, 11:52
bizim ordu da kişnişe lazca olarak kinzi derler kişnişin ne olduğunu bilmiyorlar kinzi derseniz anlıyorlar
bizim ordu da kişnişe lazca olarak kinzi derler kişnişin ne olduğunu bilmiyorlar kinzi derseniz anlıyorlar
Kinzi doğu karadenizde baharat olarak hem taze hemde tohumu çokça kullanılır. Yemeklere katılır. Biber salçasıyla kişniş( kinzi) tohumu karıştırılarak yapılan acıka doğu karadenizde kinzi yaprakları ezilerek yapılır. Kahvaltılarda değişik bir tad olarak yenir ya da bazı yemeklerle birlikte tüketilir.
çiftçi5234
26-05-2011, 21:52
kusura bakmayın bir ara giremedim ama sevim.K hanım söyledikleriniz doğru
bettyycim
26-05-2011, 22:26
Bizim oralar da kişniş'e Aş Otu derler, yarma ve nohutla yoğurtlu çorbası yapılır, enfes olur. Ayrıca taze iken yıkanır kurulanır, ince ince kıyılır tuzla ovulur ve bir kullnımlık kavanozlara konup, buzdolabında saklanır ;) Kişniş bulunmadığı zaman çıkartılıp kullanılır. Bazı yörelerde örneğin Erzurum, salamurası yapılır ve kışın kullanılır :D
1 hafta önce kişniş ektim ,şimdi 3cü yaprakdalar güzel maydanoz gibi 3, 4 yaprak salatalara serperim artık:)
Tohumunu Sn. metetrn'in gönderdiği kişnişlerim bayağı büyüdü gelişti ve bugünkü çorbamızı lezzetlendirdi. Kişniş en çok mercimek çorbasına yakışıyor bence.Tekrar teşekkürler..
zekkayseri
24-01-2012, 16:07
Arkadaşlar saksıda kişniş yetiştiriyorum.
sormak istediğim şey ise şu. kişnişi biçersem tekrar büyürler mi.yoksa iyice büyümeden biçmeyim mi?
zekkayseri
28-01-2012, 19:55
bilen yok galiba. o zaman deneme yanılma methodu uygulacağız anlaşılan
Mete Sinan
29-01-2012, 17:44
Sayın cengaverme, yapraklarını dip kısımlarından kopardıkça yerine yeni yapraklar gelmeye devam eder. Kişnişleriniz çok sık. Bana kalırsa biraz da seyreltme yapmanızda fayda olabilir. Yaprakları daha büyük ve sağlıklı olur. Kalın sağlıcakla.
zekkayseri
31-01-2012, 15:07
peki çok teşekkür ederim metesinan
EAkpınar
10-09-2018, 16:34
Bugün arkadaşlarımla kinzi muhabbeti yaptık. Biri tazesinden hiç haz etmezken diğeri çok da matah bir şey değil olmasada olur dedi. Bense gördüğüm her yerden alıp buzluğa atıyorum. Kurusunu da kendim kavurup öğütüyorum. Gürcü yemeklerinin vazgeçilmez baharatıdır. Konulmadığı takdirde yemeğin lezzeti hiç olmaz. Hele yaşının kokusuna bayılıyorum. Fransa'dan gelirken ankara'da bulamıyorum dedim ablam 20 bağ kişniş aldı pazardan. Geçen yıl da izmir'den gönderdi sağolsun. Kinzi mükemmel bir baharat:p Saksı denemelerim her defasında başarısız oldu. Bu hafta yeniden ektim bakalım başarılı olacak mı:confused:
EAkpınar
10-09-2018, 16:38
2 bağ taze kinzi ile 1 bağ taze nane, 1 küçük diş sarmısak ve 1 bardak cevizi az bi su ile bulamaç kıvamında robotta çekin. Tuzunu ve pulbiberini ekleyin. İçine haşlanarak dörde bölünmüş yumurtalar koyun. Gürcüce adı zağizmari olan meze türü bir yemek. Kinzi sevenlerin beğeneceğini umarım.
its_just_a_ride
10-09-2018, 16:44
Bugün arkadaşlarımla kinzi muhabbeti yaptık. Biri tazesinden hiç haz etmezken diğeri çok da matah bir şey değil olmasada olur dedi. Bense gördüğüm her yerden alıp buzluğa atıyorum. Kurusunu da kendim kavurup öğütüyorum. Gürcü yemeklerinin vazgeçilmez baharatıdır. Konulmadığı takdirde yemeğin lezzeti hiç olmaz. Hele yaşının kokusuna bayılıyorum. Fransa'dan gelirken ankara'da bulamıyorum dedim ablam 20 bağ kişniş aldı pazardan. Geçen yıl da izmir'den gönderdi sağolsun. Kinzi mükemmel bir baharat:p Saksı denemelerim her defasında başarısız oldu. Bu hafta yeniden ektim bakalım başarılı olacak mı:confused:
Yetiştirmesi oldukça basittir aslında. Saksı yerine küçük viyolde çimlendirip sonrasında nihai yerine taşıyabilirsiniz. Bitki bakımı olarak da maydanozu andırır kısmen.
Tohumluğunuzu bol güneş alacak yere, yaşını tüketeceğinizi sabah ve akşam güneş alan yere veya gölgelik altında yetiştirebilirsiniz. Sıcaklarda çok hızlı tohuma kalkar.
EAkpınar
11-09-2018, 15:44
Sanırım çok sık atıyorum tohumları ondan olmuyor. Bir karış olunca tohuma kalkıyor. Bu sefer seyrek attım. Saksım da küçük olursa bir yemeklik ancak olur heralde:rolleyes:
its_just_a_ride
11-09-2018, 16:11
Sanırım çok sık atıyorum tohumları ondan olmuyor. Bir karış olunca tohuma kalkıyor. Bu sefer seyrek attım. Saksım da küçük olursa bir yemeklik ancak olur heralde:rolleyes:
Bir viyole 2 adet ekmek yeterli olur. Ekmeden önce 24 saat ılık sulda bekletirseniz çimlenme neredeyse firesiz olur. Tohuma kalkmasının sebebi direkt güneş alması. Taze tüketecekseniz gölgelik şart.
EAkpınar
11-09-2018, 16:33
Teşekkür ederim Sayın its_just_a_ride
Bu yıl biraz kişniş tohumu atmıştım. Tabi bu başlığı ziyaret etmeyince çiçeklenme safhasında yaprak kokusu çok kötü geldiği için bana birkaç tane bırakıp diğerlerini sökmüştüm. Kalanlarda yapraklarında külleme çıkınca koparıldı. Bekleyip tohum alsaymışım iyi olacakmış. Kişnişin tohumunun çekilmişi çok güzel kokar. Yeşilinin bana göre bunun tam tersi çıkınca yanlış iş yapmış olduk.
İlginç olan aynı bölgede bir kısmı çok fazla büyüdü. Bir kısmı da o kadar büyümedi.
Patates ektiğim yere kişniş tohumları da serpmeyi düşünüyorum. Kadife, fesleğen, kekik, reyhan gibi bitkiler kokuları ile patates böceğinin sanırım koku ile patatesleri bulmasını önlüyorlar. Dağda olmama rağmen patates böceği buralara kadar gelmişti. Az olunca ilaç atmadan sürekli olarak patates böceğini kontrole tabi tuttum.
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.